vrijdag 30 april 2021
Arjen Schouten nieuwe CFRO Univé
Momenteel maakt Schouten sinds 2017 als CFRO deel uit van het bestuur van ABN AMRO Verzekeringen. Hij startte zijn loopbaan bij PwC en bekleedde daarna diverse managementfuncties op het gebied van financiën en risicomanagement bij o.a. NIBC en SNS Reaal. Bij Univé wordt Schouten onderdeel van de Raad van Bestuur van de coöperatie, die verder bestaat uit Ellen Peper (Chief Transformation Officer) en voorzitter Ron Bavelaar.
Geld.nl: Stel verbod negatieve rente voor ‘kleine’ spaarders in
De vergelijkingssite roept daarom de minister op een minimale rente van 0 procent in te stellen tot een bepaald saldo. Dit is vergelijkbaar met de wettelijke rente die ze in België kennen. Die minimale rente moet volgens Geld.nl gelden tot een spaarbedrag wat redelijk is als financiële buffer.
Dat banken negatieve spaarrentes voeren komt doordat zij zelf een negatieve rente betalen voor het spaargeld aan de Europese Centrale Bank. Daarnaast zijn er op dit moment voor banken minder mogelijkheden om het spaargeld op zo’n manier te investeren dat ze er een goed rendement mee kunnen halen. Bulthuis erkent dat banken deze kosten en tegenvallende inkomsten ergens moeten compenseren. 'Maar wat ons betreft kunnen banken dan beter de negatieve rente voor heel hoge (zakelijke) spaarsaldo’s verhogen. Deze klanten kunnen die kosten beter dragen dan consumenten die hun spaargeld al hard genoeg nodig hebben voor als de auto of wasmachine kapot gaat.'
Geld.nl heeft ook Tweede Kamerleden benaderd over of ze zich willen hard maken voor een verbod op negatieve spaarrente. Vanwege het mei-reces heeft alleen de SP hierop gereageerd. Kamerlid Mahir Alkaya zegt: “Wij zijn erg tegen een negatieve rente voor ‘gewone’ spaarders. Wat de grens daarvoor is, is natuurlijk niet precies vast te stellen, maar die ligt wat mij betreft boven de 40.000. Op het moment dat banken ook onder de grens van 100.000 een negatieve rente gaan rekenen, zullen wij stappen moeten zetten richting een voorstel voor een wettelijk verbod.'
Eind 2019 vond Minister Hoekstra een verbod op negatieve spaarrente nog niet nodig. Hij gaf wel aan dat een negatieve rente voor saldo’s tot 100.000 euro ongewenst is.
donderdag 29 april 2021
Vastgoedfinancieringstak ING helpt klanten bij verduurzaming panden
De nieuwe Energielabel-regelgeving stelt dat kantoorgebouwen in 2023 minstens een energielabel C moeten hebben om nog verhuurd te mogen worden. Om professionele vastgoedbeleggers met zowel kantoorpanden als ander commercieel vastgoed met een energielabel D tot G te helpen, biedt ING Real Estate Finance (ING REF) een rentetarief van 1% op de lening voor de verduurzaming als deze vastgoedeigenaren in één keer de sprong naar energielabel A willen maken. Dat is gemiddeld genomen al snel 1,5% korting ten opzichte van het normale rentetarief. Hiermee wil ING REF commerciële vastgoedklanten over de streep te trekken om direct te verduurzamen richting een energielabel A. In 2030 wil ING REF zijn gehele gefinancierde commerciële vastgoedportefeuille voorzien hebben van een energielabel A.
Om professionele vastgoedbeleggers te stimuleren verder te verduurzamen vernieuwt ING Real Estate Finance haar 5-stappen verduurzamingsplan dat zich bij veel klanten al bewezen heeft. Met een verbetering naar een energielabel C voldoen kantoorgebouwen aan de regelgeving om vanaf 2023 verhuurd te mogen worden. Echter ING REF helpt met het vernieuwde 5-stappen verduurzamingsplan haar bestaande klanten nu actief bij het verbeteren van hun vastgoed naar energielabel A. Dit is voor veel panden de eerste echte stap richting de Parijse klimaatdoelstellingen (Paris Proof) in 2050. Professionele vastgoedbeleggers die al klant zijn bij ING REF, kunnen de verduurzamingsmaatregelen richting een energielabel A voor 100% gefinancierd krijgen tegen 1% rente per jaar met een maximale looptijd van 5 jaar.
Het nieuwe 5-stappenplan voor panden met een energielabel D tot G werkt als volgt:
Stap 1
Met het aanvragen van de verduurzamingsfinanciering wordt op verzoek van ING een plan van aanpak voor de klant opgesteld. Daar wordt subsidieadvies aan toegevoegd en eventueel nog een juridisch advies.
Stap 2
De klant krijgt een 100% financiering op de verduurzamingsinvestering tegen 1% rente per jaar en met een looptijd van 5 jaar.*
Stap 3
Daarna gaat de klant aan de slag met de verduurzaming van het pand. Heeft de klant hierbij hulp nodig, dan brengt ING de klant vrijblijvend in contact met haar gespecialiseerde partners op verduurzamingsadvies.
Stap 4
Zodra de verduurzamingswerkzaamheden zijn afgerond, ontvangt de klant gratis van ING een officieel afgemeld NTA 8800 energielabel. Bovendien krijgt de klant de ING Energierobot aangeboden om aan het pand te koppelen. Met behulp van de ING Energierobot kan naast het theoretisch verbruik ook het werkelijk energieverbruik worden teruggedrongen. Het inzichtelijk maken van het energieverbruik, moet uiteindelijk leiden tot minder verbruik, lagere kosten en CO2-reductie.
Stap 5
Samen met de klant plant ING een boom om de samenwerking op verduurzaming te markeren en een bijdrage te leveren aan compensatie van de CO2 uitstoot.
Onderhandelplan voor belastingverdragen 2021
In 2021 zal Nederland proberen de gesprekken voort te zetten met Andorra, Bangladesh, België, Brazilië, Marokko, Mozambique, Oeganda, Portugal, Rusland, Senegal, Sri Lanka. Verder zal Nederland proberen nieuwe (her)onderhandelingen te starten met Bahrein, Barbados, Moldavië, de Verenigde Arabische Emiraten (aanpassing bestaande verdragen) en Ecuador (nog geen bestaand verdrag).
Binnen het Koninkrijk zal Nederland in 2021 gesprekken over een nieuwe belastingregeling voortzetten met Aruba en Curaçao. Daarnaast beoogt Nederland gesprekken over de belastingregeling met Sint Maarten te starten.
Bedrijven en burgers die beschikken over fiscale informatie die van belang kan zijn voor de lopende of voorgenomen onderhandelingen worden uitgenodigd om schriftelijk contact op te nemen met het Ministerie van Financiën (Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen, Afdeling Internationale Zaken, Postbus 20201, 2500 EE Den Haag). Het ministerie kan die informatie vervolgens betrekken bij de onderhandelingen.
woensdag 28 april 2021
Den Haag duurste stad om je auto te verzekeren wegens meer diefstal
Een verklaring kan worden gevonden in de toename van het aantal motorvoertuigdiefstallen en -inbraken in Den Haag, terwijl de landelijke tendens juist een daling laat zien.
Uit data van de politie blijkt dat in Nederland het totaal aantal motorvoertuigdiefstallen met 35 procent is afgenomen sinds 2015. Vergeleken met 2019 is vooral Maastricht een stuk veiliger geworden: daar daalde niet alleen het aantal diefstallen met 33 procent, ook het aantal inbraken in motorvoertuigen daalde met maar liefst 56 procent. Hierdoor staat de Limburgse hoofdstad niet meer in de top drie van duurste steden om een auto te verzekeren.
Ook Rabobank gaat negatieve rente rekenen voor tegoeden boven 100.000 euro
Voor particuliere klanten met een saldo tot en met 100.000 verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 een rente van 0,01%. Op de particuliere betaalrekeningen blijft de rente 0% voor tegoeden tot en met 100.000.
Voor het deel van het tegoed boven 100.000 gaat Rabobank vanaf 1 juli 2021 per rekening -0,5% rente hanteren.
Ook voor zakelijke klanten met een tegoed tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op zakelijke spaarrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 een rente van 0,01%. Op de betaal- en beleggersrekeningen blijft de rente 0% voor het deel van het tegoed tot en met 100.000 euro. Voor het deel van het tegoed boven 100.000 gaat Rabobank vanaf 1 juli 2021 per rekening -0,5% rente hanteren.
Met deze aanpassingen blijft 95,8 % van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente. Rabobank wil graag de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar de bank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven.
KBC Mobile meest gebruikte Belgische bankingapp
KBC Mobile blijkt de populairste Belgische bankapp te zijn onder lezers van Techpulse.
KBC Mobile is dan ook meer dan een pure bankingapplicatie. Je kan er je tankbeurten of cinemabezoeken rechtstreeks mee betalen. Voetbalfans kunnen updates ontvangen over wedstrijden uit de hoogste Belgische voetbalklasse.
Uit de poll onder TechPulse-lezers gaf 36 procent van de respondenten aan KBC Mobile te verkiezen als hun vaste bankingplatform.
maandag 26 april 2021
Klacht Indonesische Bankwijzer tegen ING vanwege financiering nieuwe kolencentrale
ING financierde ook kolencentrale Cirebon 1 met 60 miljoen dollar en verstrekte daarnaast een lening van 182 miljoen dollar aan Marubeni, een van de bedrijven die Cirebon 2 bouwen.
Volgens Ah Maftuchan, coördinator Responsibank Indonesia, is ING medeverantwoordelijk voor de 'uitstoot van giftige stoffen in het milieu, schade voor boeren en vissers en doden door luchtverontreiniging. Iedere nieuwe kolencentrale in Indonesië leidt tot gemiddeld 600 extra doden per jaar.'
De klacht tegen ING is ingediend door Responsibank, de Indonesische Eerlijke Bankwijzer, die bestaat uit een coalitie van 13 Indonesische NGO’s. Responsibank is onderdeel van Fair Finance International, waar ook de Nederlandse Eerlijke Bankwijzer deel van uitmaakt. De klacht is gericht aan Steven van Rijswijk, CEO van ING.
Michiel Stokman (BOTS): 'High end beleggen voor iedereen ter wereld toegankelijk maken'
Beleggen is populair. Ook omdat sparen geen cent meer oplevert. Maar beleggen betekent ook altijd een risico. Een koers kan stijgen, maar ook dalen. Om daar snel op te reageren maken professionals gebruik van bots. Die reageren automatisch. Het Nederlandse bedrijf BOTS stelt die techniek ook beschikbaar aan amateurs. Op het platform kun je kiezen uit 65 bots, die op dit moment allen gericht zijn op de crypto markt.
vrijdag 23 april 2021
Helft van de Nederlanders ziet digitale euro zitten
Ruwweg de helft van het Nederlandse publiek zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank, zo blijkt uit DNB-onderzoek onder een representatieve groep burgers. Maar dan moet het wel goed presteren op het vlak van privacybescherming en veiligheid.
De digitale euro is een elektronische vorm van centralebankgeld die voor alle burgers en bedrijven toegankelijk is – vergelijkbaar met bankbiljetten, maar dan in digitale vorm.
De ECB verkent samen met de nationale centrale banken in het eurogebied de mogelijkheid om naast eurobiljetten en –munten ook een digitale euro uit te geven.
Ongeveer de helft van de Nederlanders zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen. Hieronder zijn relatief veel mannen, mensen tot 35 jaar, hoogopgeleiden en stedelingen. Hoe meer belang mensen hechten aan privacy en veiligheid, hoe groter hun bereidheid om zo’n rekening te willen openen.
Bijna de helft van de Nederlanders is bekend met de term digitaal centralebankgeld, waartoe digitale euro’s behoren, al geven de meesten wel aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld.
DNB zal de komende tijd met regelmaat onderzoek naar de digitale euro blijven doen. Zij sluit daarbij aan op de fasering van het gezamenlijke digitale euro project van de ECB en alle nationale centrale banken in het Eurosysteem. In dat samenwerkingsverband wordt medio 2021 besloten over verder onderzoek naar de vereisten en vormgeving van een digitale euro.
Van Lanschot introduceert biometrische stemverificatie
De stem van de klant, die uniek wordt geïdentificeerd, wordt na diens instemming onderdeel van de toegangssleutel tot de bankgegevens op het moment dat de klant telefonisch contact opneemt met Van Lanschot.
De bekende verificatievragen die vooral bestaan uit persoonlijke gegevens van klanten zijn steeds eenvoudiger te achterhalen. Het internet zorgt er namelijk voor dat deze persoonsgegevens makkelijker worden prijsgegeven. Van Lanschot onderzoekt daarom constant hoe klantgegevens en klantcontact nog beter kunnen worden beschermd.
Goede jaarcijfers over 2020 voor Univé
Het overall resultaat van Univé Groep is lager dan 2019 door lagere beleggingsresultaten, aldus het jaarverslag.
De verdiende bruto premie is ten opzichte van 2019 met 16 miljoen toegenomen tot 523 miljoen, mede dankzij de groei van de totale portefeuille met 50.000 polissen. Met een solvabiliteitsratio van 350 procent (2019: 325%) voldoet Univé ruimschoots aan de wettelijke solvabiliteitsnorm.
donderdag 22 april 2021
Consumenten betalen webwinkels, verzekeringen en huur het laatst
Uiteindelijk betalen Nederlandse consumenten de Belastingdienst wel sneller dan andere schuldeisers: bij betaalachterstanden bij webwinkels, verzekeraars en verhuurders of woningcorporaties laten consumenten het vaker komen tot de inzet van een incassobureau voordat zij betalen of een regeling treffen.
Bij het opzijleggen van de herinnering of aanmaning speelt het moment een belangrijke rol. Op het moment van ontvangst kon meer dan de helft van de respondenten de rekening niet betalen en legde deze opzij om op een (voor hen) beter moment te voldoen. Daarnaast is het ook belangrijk passende oplossingen te bieden. Zo geeft 32 procent aan dat zij de rekening opzijschoven omdat de oplossing die werd geboden niet aansloot op hun persoonlijke situatie. Ook zijn geen keuze in betaalmogelijkheden of betaalafspraken en beperkte mogelijkheden voor contact met de organisatie veelgenoemde redenen voor het opzij leggen van herinneringen en aanmaningen.
BUX versnelt Europese uitrol met investering van $80 miljoen en nieuwe CEO
BUX heeft 80 miljoen dollar opgehaald bij een groep investeerders om de Europese expansie te versnellen. De nieuwe investeringsronde werd geleid door Prosus Ventures en Tencent.
Endeit Capital, ABN Amro Ventures, Citius en Optiver namen ook deel aan de ronde. Ook bestaande aandeelhouders HV Capital en Velocity Capital Fintech Ventures deden evenals in vorige ronden weer mee.
Na een succesvolle lancering van BUX Zero in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België in 2020, wordt de internationale uitbreiding in 2021 voortgezet.
De afgelopen drie maanden zag BUX Zero het totale aangehouden vermogen verdubbelen. Het aantal actieve gebruikers verzesvoudigde gedurende 2020. Lage rentes op spaartegoeden, een afkavelend pensioenstelsel door de vergrijzing, en de flexibilisering van de arbeidsmarkt, zorgen onder de jongere generaties voor een groeiende belangstelling voor beleggen.
Yorick Naeff wordt de nieuwe CEO van BUX. Yorick, momenteel COO, was vanaf de start van het bedrijf verantwoordelijk voor alle operationele werkzaamheden. Hij volgt oprichter Nick Bortot op, die lid wordt van de raad van bestuur en in die hoedanigheid nauw bij BUX blijft betrokken.
Commissarissen weg bij de Volksbank
De Volksbank heeft geen opvolgers klaarstaan voor de twee vertrekkers, wat doorgaans wel gebruikelijk is.
Eerder al maakte voorzitter Jan van Rutte bekend dat hij vroegtijdig opstapt.
Amsterdamse woningbelegging nog steeds relatief aantrekkelijk
Oorzaken zijn de lagere huuropbrengsten en hogere woningprijzen. De rendementsdaling is vergelijkbaar met de daling van de rente op Europese 10-jaars staatsobligaties in dezelfde periode, maar flink kleiner dan de daling van het verwachte winstrendement op aandelen (-170 basispunten).
De invoering van de hogere overdrachtsbelasting voor woningbeleggers heeft het directe rendement op een Amsterdamse woning op 1 januari 2021 verder verlaagd (-40 basispunten). Woningbeleggers zullen de prijs die zij willen bieden voor een Amsterdamse koopwoning daarom naar verwachting naar beneden toe bijstellen. Dit zorgt voor neerwaartse druk op de Amsterdamse woningprijzen.
Sinds de tweede helft van 2019 dalen de huren in de Amsterdamse vrije huursector. Na het hoogtepunt in het derde kwartaal van 2019, is de gemiddelde huur vijf kwartalen op rij gedaald. In het vierde kwartaal van 2020 lag de huur gemiddeld op 22,2 euro, ofwel 6,1 procent lager dan het vierde kwartaal van 2019. Tussen 2014 en 2019 waren de huren in de Amsterdamse vrije sector met bijna 26 procent flink gestegen. Deze flinke toename heeft de vraag naar deze huurwoningen afgeremd en zorgt zo voor neerwaartse druk op de huren. Ook de coronacrisis heeft invloed gehad op de daling van de huren.
Het directe rendement op een gemiddelde Amsterdamse woning daalde van 3,9 procent in het vierde kwartaal van 2019 naar 3,5 procent in het vierde kwartaal van 20202. Het effect van de huurprijsdaling gedurende 2020 op het rendement is met 60 basispunten het grootst. Naast de daling van de huren heeft de stijging van de woningprijzen het rendement in 2020 verlaagd. De verdere daling van de rentes heeft in 2020 juist een positief effect gehad op het rendement.
woensdag 21 april 2021
N26 in verzekeringen
Ook komen er verzekeringen voor aansprakelijkheid, inboedel, reizen, dieren en fietsen, maar bijvoorbeeld ook levensverzekeringen. Het aanvragen, afsluiten en toepassen van de verzekeringen gebeurt allemaal via de app.
Horecaschuld aan banken en overheid met 50% toegenomen
De bancaire schuldenlast is met 1,5 miljard euro toegenomen, van 4,4 miljard naar 5,9 miljard. Daarbovenop komen de uitgestelde belastingen (0,8 miljard euro). Vooral dankzij de financiële steunmaatregelen van de overheid weten veel horecabedrijven het hoofd boven water te houden. Vorig jaar ontving de sector 2,8 miljard euro aan loonkostenvergoeding (NOW-regeling) en vergoeding voor vaste lasten.
Vermogen huishoudens naar 1669 miljard euro begin 2019
Dat meldt het CBS op basis van herziene cijfers van de Vermogensstatistiek.
Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning in 2019. Het eigenwoningbezit is sinds 2008 vrij constant. De eigen woning vormde in 2019 met 57 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben daardoor grote invloed op het vermogen van huishoudens. Daarna volgen het aanmerkelijk belang (15 procent) en bank- en spaartegoeden (12 procent).
Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning in 2019. Het eigenwoningbezit is sinds 2008 vrij constant. De eigen woning vormde in 2019 met 57 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben daardoor grote invloed op het vermogen van huishoudens. Daarna volgen het aanmerkelijk belang (15 procent) en bank- en spaartegoeden (12 procent).
dinsdag 20 april 2021
Strijd tegen witwassen: ‘Veel stappen gezet maar we zijn er nog niet’
Banken blijven volgens Buijink onvoorwaardelijk gecommitteerd aan de ingeslagen weg van publiek-private samenwerking om het witwassen van crimineel geld te bestrijden. In dat kader is de nationale aanpak witwassen van ministers Hoekstra en Grapperhaus belangrijk om er voor te zorgen dat banken straks hun poortwachtersfunctie nog beter kunnen vervullen.
Naast de inzet op samenwerking hebben banken de afgelopen jaren ook zelf fors geïnvesteerd in versterking van hun poortwachtersrol en daarvoor vele duizenden mensen in dienst genomen. Ook hebben zij met TMNL het initiatief genomen voor gezamenlijke transactiemonitoring om criminele geldstromen en netwerken nog scherper in kaart te brengen.
ABN AMRO verkoopt portefeuille TCF-leningen
De klanten die bij deze transactie betrokken zijn, hebben hiervoor hun goedkeuring gegeven. Met de verkoop komt de bank een stap dichterbij de volledige afbouw van de activiteiten van TCF wereldwijd, zoals in augustus 2020 aangekondigd. Na deze transactie zal de bank 70% van de TCF exposure hebben afgebouwd.
De impact van de transactie op de resultaten van de bank is beperkt; op de kapitaalratio’s zal de verkoop een netto positieve invloed hebben.
Eerste health and fitness creditcard ter wereld
De Britse fintech Railsbank en Amerikaans gezondheidsplatform Paceline werken samen aan de allereerste gezondheid- en welzijnscreditcard ter wereld.
Met de creditcard, die wordt uitgegeven onder het merk Paceline, kunnen klanten van Paceline profiteren van cashback acties op basis van hun lichaamsbeweging en uitgaven. Zo krijgen ze bijvoorbeeld korting bij merken als Amazon, Starbucks, Target en Athleta.
In Nederland neemt het gebruik van sport- en beweegapps gestaag toe. Zo explodeerde de app ‘Ommetje’ door de coronacrisis en zetten steeds meer bedrijven de Nederlandse app ‘It’s My Life’ in, waarmee gebruikers digitale Fitcoins kunnen verdienen door te bewegen en die vervolgens uitgeven aan (korting op) gezondheidsproducten en -diensten. Maar een gezondheidsapp die een eigen creditcard verstrekt is de Nederlandse markt nog vreemd.
maandag 19 april 2021
De Volksbank gaat negatieve rente rekenen op particuliere rekeningen vanaf € 100.000
De wijziging wordt doorgevoerd vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes in de financiële markt. De Volksbank betaalt in veel gevallen een rentevergoeding over het spaargeld dat bij financiële instellingen, zoals de Europese Centrale Bank is ondergebracht.
Ondanks de historisch lage rente blijven klanten sparen. De Volksbank en haar bankmerken SNS, ASN Bank en RegioBank hechten er waarde aan dat klanten kunnen blijven sparen voor het aanhouden van buffers voor onvoorziene uitgaven.
Particulieren ontvangen tot een saldo van 25.000 euro variabele rente van 0,01 procent.
Gerrit Zalm weg bij Danske Bank na 480 miljoen witwasschikking ABN AMRO
Volgens het Openbaar Ministerie heeft ABN AMRO ‘jarenlang en structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme overtreden bij de activiteiten van de bank in Nederland’. De bank is daarbij ‘ernstig tekortgeschoten’ in het naleven van de wet en schuldig aan het overtreden ervan en schuldwitwassen.
ABN schikt voor 480 miljoen euro
In de periode 2014-2020 is ABN AMRO in Nederland tekortgeschoten in het uitvoeren van haar rol als poortwachter met het oog op het bestrijden van witwassen. Dat is de uitkomst van het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM). ABN AMRO heeft een door het OM aangeboden transactie van 480 miljoen euro geaccepteerd.
Doordat ABN AMRO ernstig tekortgeschoten is in de naleving van de Wwft hebben verschillende klanten die criminele activiteiten ontplooiden langdurig misbruik kunnen maken van de rekeningen en diensten van ABN AMRO. Volgens het OM had ABN moeten zien dat bepaalde geldstromen die via de bankrekeningen van ABN AMRO liepen, mogelijk afkomstig waren uit misdrijf. De bank heeft hiertegen onvoldoende actie ondernomen.
De bank betaalt een boete aan het OM wegens tekortkomingen in ABN AMRO's processen ter bestrijding van witwassen in Nederland in de periode 2014-2020. Het gaat daarbij om de processen voor het accepteren van klanten, het monitoren van transacties en het afscheid nemen van klanten. In bepaalde gevallen kon daardoor misbruik worden gemaakt van rekeningen van ABN AMRO. Het OM vindt dat ABN AMRO redelijkerwijs had moeten vermoeden dat klanten in bepaalde gevallen hun ABN AMRO rekeningen gebruikten om geld wit te wassen.
ABN AMRO heeft sinds 2014 diverse maatregelen genomen om geconstateerde tekortkomingen te herstellen binnen de verschillende onderdelen van de bank. Dat is echter niet genoeg geweest om alle geconstateerde tekortkomingen op te lossen. Dat raakt ons diep.
De boete wordt betaald uit de kapitaalbuffers van de bank, zeg maar de reservepot. Tegelijkertijd zijn de eisen die aan banken worden gesteld om witwassen te bestrijden de afgelopen jaren sterk toegenomen, en daarmee ook de kosten voor de uitvoering daarvan. Deze uitvoeringskosten berekent de bank al gedeeltelijk door in haar tarieven.
De bank zegt dat het in sommige situaties nieuwe klanten zal moeten afwijzen of afscheid moeten nemen van bestaande klanten.
De schikking vraagt niet van de bank om opnieuw haar klanten te identificeren. Het kan voorkomen dat klanten, als onderdeel van het reguliere proces, gevraagd worden zich opnieuw te identificeren.
Vermogen groeit sterk bij verweduwing onder AOW-leeftijd
In doorsnee bedroeg hun vermogen ongeveer 140 duizend euro begin 2019. Dat is meer dan mannen en vrouwen die na de AOW-leeftijd hun partner kwijtraakten. Hun vermogen is juist lager dan voor de verweduwing.
De stijging van het vermogen bij verweduwing onder de AOW-leeftijd komt door de daling van de hypotheekschuld. De meerderheid (70 procent) van de verweduwden tot AOW-leeftijd heeft een eigen woning waar voor de verweduwing meestal een hypotheekschuld op rust. Aan de meeste hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld, die na het overlijden van de partner ingezet kan worden om de hypotheek (deels) af te lossen. Daarmee neemt de hypotheekschuld sterk af en het vermogen per saldo toe.
'Voorgestelde aanpassingen Solvency II belemmeren broodnodige investeringen verzekeraars'
Om dit mogelijk te maken pleit de verzekeringssector ervoor de huidige eisen voor het aanhouden van bufferkapitaal te versoepelen. Hiermee gaat de sector in tegen een EIOPA-advies die de kapitaals-eisen juist wil verhogen.
Volgens recente berekeningen van Insurance Europe loopt Europa hierdoor tot 680 miljard euro mis aan toekomstige beleggingen door verzekeraars. Het Verbond herhaalt dat verzekeraars over voldoende kapitaal beschikken om aan hun verplichtingen richting de klant te voldoen: het aanhouden van onnodig hoge buffers leidt tot hogere kosten en premies voor de klant.
Verdere verhoging van de kapitaalseisen is ook niet nodig als de EC de Solvency-regels zo aanpast, dat deze beter rekening houden met het daadwerkelijke risico van lange termijn spaar -en pensioenproducten.
vrijdag 16 april 2021
Prejudiciële vragen Hof Den Haag geen aanleiding voor het aanhouden van beleggingsverzekeringsklachten
De organisatie constateert dat de vragen die zijn voorgelegd aan de Hoge Raad sterk lijken op de vragen zoals het Europese Hof van Justitie die in de Van Leeuwen-zaak op 29 april 2015 heeft beantwoord.
Het Hof Den Haag heeft op 2 maart 2021 prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad in de zaak van Vereniging Woekerpolis.nl tegen Nationale Nederlanden. Die vragen gaan over de informatie- en zorgplichten die verzekeraars hadden bij in het verleden afgesloten beleggingsverzekeringen. Dit heeft geleid tot enkele verzoeken van consumenten en financiële dienstverleners om de behandeling van beleggingsverzekeringsklachten bij Kifid aan te houden. Kifid heeft die verzoeken niet gehonoreerd, omdat de prejudiciële vragen voor Kifid geen aanleiding geven voor het stil leggen van de behandeling van alle beleggingsverzekeringsklachten.
De vijf richtinggevende uitspraken van de Commissie van Beroep, gedaan in 2016 en 2017, en een groot aantal uitspraken van de Geschillencommissie daarna, geven een helder inzicht in de wijze waarop Kifid klachten over beleggingsverzekeringen beoordeelt. De prejudiciële vragen die nu voorliggen bij de Hoge Raad lijken sterk op de vragen die in 2015 al door het Europese Hof van Justitie zijn beantwoord.
KBC verlaat Ierse markt
KBC laat weten dat het aan het onderhandelen is met Bank of Ireland, een van de grootse banken van het land, over een mogelijke verkoop van zijn Ierse activiteiten.
Het boekenonderzoek is nog aan de gang en er moet nog worden onderhandeld over de voorwaarden, schrijft De Tijd. Ook de Ierse toezichthouders moeten nog groen licht geven.
Hoeveel een mogelijke verkoop KBC kan opleveren is nog niet bekend.
Inkomen Nederlanders in 50 jaar meer dan verdubbeld
Het bruto binnenlands product per inwoner steeg in dezelfde periode met 126 procent. Het verschil wordt veroorzaak door gestegen zorgpremies en belastingen. Die werden echter grotendeels gebruikt voor het betalen van zorg die door huishoudens is gebruikt.
Wordt hier rekening mee gehouden, dan neemt het gemiddeld inkomen per inwoner toe met 141 procent, meldt het CBS in het artikel Economische groei en het inkomen van Nederlanders.
Dat in de ruim 50 jaar sinds 1969 het bruto binnenlands product (bbp) sneller groeide, is het gevolg van een stagnatie van het netto beschikbaar inkomen van huishoudens in de jaren 2001–2008. Vóór 2001 en na 2008 stegen het bbp en het netto beschikbaar inkomen in vrijwel dezelfde mate. Het coronajaar 2020 was hierop een belangrijke uitzondering. Toen kromp het bbp met 3,7 procent, maar nam het inkomen met 2,4 procent toe. Een dergelijk verschil is zeer uitzonderlijk.
Daan van Klinken (Flow): 'Wij willen mensen controle geven over hun geld'
Goed omgaan met geld is een kunst. Veel mensen zouden wel willen sparen, maar het lukt ze toch niet. Flow kan uitkomst bieden. Je koppelt de app met al je bankrekeningen “Zo kun je je geld slim en automatisch verdelen over budgetten en spaardoelen. In tegenstelling tot apps van banken en digitale huishoudboekjes geeft onze app niet alleen inzichten maar kun je ook actie ondernemen met je geld”, aldus oprichter Daan van Klinken.
donderdag 15 april 2021
John Reichardt benoemd tot Chief Financial Officer a.i. van de Volksbank
John Reichardt beschikt over ruime bancaire ervaring. Hij trad recent terug als lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank, waarin John twaalf jaar zitting had, laatstelijk in de functie van Chief Risk Officer.
De directie van de Volksbank bestaat met ingang van 15 april 2021 uit: Martijn Gribnau (directievoorzitter), Jeroen Dijst (CRO), Marinka van der Meer (CCO) en John Reichardt (CFO a.i.).
DNB gaat kennis depositogarantie onder publiek versterken
Eind 2020 was bijna 560 miljard euro aan geld op betaal- en spaarrekeningen bij Nederlandse banken beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Dat is bijna 50 miljard euro meer dan een jaar eerder. Vergeleken met voorgaande jaren is de toename van de spaar- en betaaltegoeden bij banken exceptioneel hoog. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de coronacrisis. Tegelijkertijd blijkt uit recent onderzoek dat veertig procent van de Nederlanders niet of nauwelijks op de hoogte is van depositogarantie.
Reden te meer voor DNB en de banken om het publiek via de nieuwe website en video’s intensiever te informeren dat hun geld van 1 cent tot 100.000 euro automatisch beschermd is door depositogarantie. Dat betekent dat klanten de zekerheid hebben dat zij hun geld op betaal- en spaarrekening tot 100.000 euro bij een eventueel faillissement van de bank snel en automatisch terugkrijgen.
20.000 euro aan cryptovaluta gestolen
De vier slachtoffers hebben allemaal een rekening bij een platform waarop zij kunnen handelen in cryptomunten. Via de mail ontvingen de slachtoffers het dringende advies om hun accountgegevens te controleren, anders zou hun accounts uitgeschakeld worden. De slachtoffers klikten allen op de verificatielink in de mail, wat achteraf een phishinglink bleek te zijn.
Later bleek de mail was niet afkomstig te zijn van de platforms genaamd Bitvavo en Litebit, maar van criminelen.
woensdag 14 april 2021
Voorlopig geen rechtszaak om woekerrentes ABN
ABN AMRO verloor eerder een zaak bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De bank had al voorbereidingen getroffen om verder te procederen bij de burgerlijke rechter. Dat plan is nu van tafel.
Voor de duur van de gesprekken over een compensatieregeling is er afgesproken dat beide partijen geen procedures starten. In de verloren zaak bij Kifid moest de bank 5000 euro terugbetalen aan een klant met een flexibel krediet. Ongeveer 80.000 klanten van ABN AMRO hebben een dergelijk doorlopend krediet.
VEB stelt ABN AMRO aansprakelijk voor te late informatievoorziening rond witwasschandaal
De VEB heeft ABN AMRO aansprakelijk gesteld voor de door beleggers geleden schade.
De verdenkingen van het Openbaar Ministerie tegen ABN AMRO als het gaat om witwassen gaan een stuk verder dan eerder gedacht. Het OM beschuldigt ABN AMRO nu ook van schuldwitwassen. ABN AMRO wist dus van mogelijke criminele activiteiten van klanten, maar trad hier onvoldoende tegen op.
Op vragen van de VEB geeft ABN AMRO geen afdoende antwoord waarom zij deze informatie heeft weggestopt achterin het jaarverslag: “In onder andere jaarverslagen is ten aanzien van dit onderzoek een vermelding gemaakt, zonder dat die informatie naar haar aard als uitputtend kan worden beschouwd. Deze disclosures staan op de gebruikelijke plaatsen en kunnen, naar zo ver wij begrijpen, goed gevonden worden.”
dinsdag 13 april 2021
Corona stuwt gebruik pin in 2020
In 2020 hebben consumenten in Nederland 79 procent van hun aankopen in winkels, horeca en dergelijke gepind met hun betaalpas, smartphone of wearable. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2019.
Door deze forse verschuivingen in betaalgedrag hebben consumenten in 2020 voor het eerst in alle branches vaker met pin betaald dan met contant geld. Mede door de Covid-19 pandemie zijn Nederlanders veel van hun aankopen contactloos gaan betalen. Hierdoor is niet alleen het gebruik van contant geld maar ook het traditionele pinnen, waarbij de betaalpas in de betaalautomaat wordt gestoken, veel sterker afgenomen dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.
Tussen 2019 en 2020 is het totale aantal betalingen door consumenten in winkels, in de horeca, benzinestations, op de markt en bij dienstverleners afgenomen van ruim 7,0 miljard naar 6,2 miljard betalingen, een afname van 12%. Wel is het gemiddelde betaalde bedrag gestegen van 21,56 naar 24,04 euro. Consumenten hebben vooral minder vaak contant betaald. In 2020 werden 1,30 miljard aankopen contant betaald (waarde 21 miljard), tegen 2,28 miljard in 2019 (32 miljard). Het aantal pinbetalingen is gestegen van 4,70 miljard betalingen (waarde 116 miljard) naar 4,87 miljard betalingen (waarde 125 miljard).
De meeste pinbetalingen – zo’n 80 procent – doen consumenten inmiddels contactloos met hun betaalpas of smartphone waarbij zij deze dicht tegen de betaalterminal aanhouden. Consumenten gingen vooral fors minder vaak contant betalen in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, toen winkeliers het gebruik van contant geld ontmoedigden. Inmiddels wordt ongeveer een op de vijf aankopen contant betaald, wat nog steeds fors minder vaak is dan voor het begin van de pandemie toen consumenten drie op de tien aankopen contant afrekenden.
Het betaalgedrag van consumenten verschilt sterk per branche. In de meeste branches zijn aankopen in 2020 vaker contactloos betaald en minder vaak met contant geld of op de traditionele pinwijze. Door deze verschuiving betalen consumenten in 2020 voor het eerst in alle branches vaker met pin dan met contant geld. De grootste verschuiving is zichtbaar bij de straatverkoop (bijv. markt, frietkraam). In deze branche wordt de helft van de aankopen contactloos betaald, terwijl dat in 2019 bij 18 procent van de aankopen het geval was.
De toename van elektronisch betalen was vorig jaar niet alleen zichtbaar bij betalingen aan de kassa, maar ook bij onderlinge betalingen, zoals aan familie en vrienden en dergelijke. Het valt op dat mensen van verschillende leeftijden hierbij vaak verschillend betalen. De 25-39-jarigen betalen hun aankopen aan de kassa het vaakst elektronisch (85 procent) en de 19–24-jarigen doen dit het meest bij onderlinge betalingen (76 procent), bijvoorbeeld met Tikkie/Betaalverzoek of een overschrijving via een mobiel bankieren app. 75-plussers maken het minst gebruik van elektronisch betalen, maar zij doen dit wel veel vaker dan in 2019.
Zo betalen zij twee op de drie aankopen aan de kassa door te pinnen, terwijl zij dit in 2019 bij 43 procent van hun aankopen deden. Voor onderlinge betalingen – zoals het zakgeld aan kleinkinderen - gebruiken zij overwegend contant geld, maar ook hier is sprake van een opmars van de elektronische betaalwijzen. Bij 34% van de onderlinge betalingen gebruiken 75-plussers internet- of mobiel bankieren, terwijl zij dit in 2019 bij 13% van dergelijke betalingen deden.
Steeds meer beleggers, inmiddels belegt een op de vijf huishoudens
De belangrijkste reden is de lage spaarrente en de wens om vermogen op te bouwen. Op zichzelf is dat een goede ontwikkeling. Hoewel ook onder jongeren indexbeleggen populair blijft, er is een groep beleggers dat steeds meer risico neemt en daarbij een bovengemiddeld goede belegger denkt te zijn.
In een aandelenmarkt die ondanks de coronacrisis record op record verbreekt, is dat reden voor de AFM om extra alert te zijn. Afgelopen jaar drongen we bij brokers aan op een zorgvuldigere klantacceptatie en extra maatregelen zodat doe-het-zelf beleggers niet onbedoeld op krediet of in complexe producten beleggen.
MKB gebaat bij meer volwassen markt voor alternatieve financiering
Steeds meer gespecialiseerde aanbieders verstrekken financiering aan het mkb. Mede door strengere eisen voor bancair krediet wenden kleine ondernemers zich vaker tot factoring, equipment lease, flitskredieten en crowdfunding. Deze alternatieve kredieten voorzien duidelijk in een behoefte, maar vallen niet onder toezicht en zijn niet zonder risico. Eenmanszaken en zzp’ers hebben vaak maar beperkte financiële kennis en niet altijd de middelen om goed advies in te winnen. De coronacrisis vergroot deze kwetsbaarheid.
Een belangrijk zorgpunt is dat de ondernemer vooral zelf lijkt te moeten bepalen of zijn financieringsbehoefte verantwoord is. Alternatieve kredietaanbieders gaan daarmee voorbij aan de kwetsbare situatie van kleine ondernemers, zeker als deze in zwaar weer zitten. Zij kunnen dan extra moeilijk een objectieve afweging maken tussen de extra risico’s en kosten van een lening en de levensvatbaarheid van hun bedrijf. Niet zelden staan kleine ondernemers bovendien persoonlijk garant. Dit is een extra punt van zorg en was voor de AFM aanleiding om deze markt beter in kaart te brengen.
maandag 12 april 2021
Forse groei voor online pensioenbank Brand New Day in 2020
Het aantal klanten steeg met 15 procent tot ruim 326.000, een groei van 41.000. En ondanks forse investeringen in het opzetten van het rentebedrijf van haar bank steeg de nettowinst met 33 procent naar 4,7 miljoen euro, een groei van 1,2 miljoen.
Maar liefst 36 procent van de nieuwe klanten die in 2020 een pensioenrekening-beleggen of pensioenrekening-sparen opende, was millennial. Het aandeel van millennials dat geld opzij zet voor pensioen, stijgt bij Brand New Day al jaren.
In 2019 was dat aandeel 32 procent en in 2015 nog maar 24 procent. Uit eigen onderzoek onder de nieuwe klanten blijkt dat jongeren zich steeds bewuster worden van hun eigen rol en verantwoordelijkheid om later voldoende geld te hebben. Jongeren nemen dus steeds actiever het opbouwen van pensioen in eigen hand.
Het geld dat klanten in 2020 op hun rekening stortten, groeide zowel in het beleggingsbedrijf als het spaarbedrijf hard. De stortingen op beleggingsrekeningen stegen in 2020 met 46 procent naar 362 miljoen euro: 240 miljoen op pensioenrekeningen-beleggen en 122 miljoen op vrije beleggingsrekeningen. Die stijging is vooral te verklaren door de forse groei in 2020 van het aantal klanten met een beleggingsrekening.
Consumenten kunnen duizenden euro’s minder lenen
Consumenten kunnen vanaf deze maand gemiddeld 11.000 euro minder lenen dan in 2020, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
De website onderzocht wat de invloed is van de nieuwe rekenregels die kredietverstrekkers sinds 1 april 2021 gebruiken voor het berekenen van het maximale leenbedrag.
Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen ten opzichte van 2020. Een stel met kinderen met een inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 21.000 euro minder lenen dan in 2020 door de nieuwe regels. Als ze ook nog een auto hebben, loopt het zelfs op dat 25.000 euro minder dan vorig jaar.
Huiseigenaren en mensen met een auto leveren dus flink in aangaande wat ze maximaal kunnen lenen. Alleen alleenstaanden met kinderen en stellen zonder kinderen gaan er iets op vooruit. Ze moeten dan wel in een huurhuis wonen en geen auto hebben.
Kredietverstrekkers kijken kritischer naar je vaste lasten. Zo worden de kosten die je betaalt voor kinderopvang afgetrokken van het bedrag dat je maandelijks maximaal kunt besteden aan een lening. Ook worden de kosten voor een auto en onderhoud van de woning (als je een eigen woning hebt) meegenomen in de berekening. Dit zorgt ervoor dat je dus minder kunt lenen als je een eigen auto en/of eigen woning hebt.
Ook rente op doorlopend krediet van Hollandsche Disconto Voorschotbank en van Santander Consumer Finance Benelux moet in de pas blijven met marktrente
De Commissie van Beroep gaat niet mee in de vrije uitleg van beide banken dat zij de rente naar eigen goeddunken binnen redelijke grenzen zouden kunnen aanpassen. Ook handhaaft de Commissie van Beroep het gebruik van de referentierente uit het deskundigenrapport ‘Onderzoek referentierente doorlopend consumptief krediet’. Beide banken moeten de door de consumenten verschuldigde rente gedurende de looptijd van het krediet opnieuw berekenen en per saldo te veel betaalde rente terugbetalen.
In de beroepsprocedure van Hollandsche Disconto Voorschotbank gaat het om een doorlopend krediet met een kredietlimiet van 34.000,00 euro, afgesloten eind oktober 2007 door de consument en haar toenmalige partner. Het op dat moment overeengekomen rentetarief bedraagt 10,9 procent effectief per jaar. Sinds mei 2012 is er sprake van een rentestop; dit betekent dat de consument vanaf dat moment geen rente meer betaalt en wel maandelijks 200,00 euro aflost op het krediet. Het krediet staat sinds mei 2017 alleen op naam van de consument.
In de andere klachtzaak gaat het een om een doorlopend krediet met een kredietlimiet van 10.000,00 euro dat de consument begin oktober 2010 heeft afgesloten bij Santander Consumer Finance Benelux. Dit krediet is in september 2016 volledig afgelost.
vrijdag 9 april 2021
Negatieve rente bij ING vanaf 100.000 euro
De negatieve rente geldt voor zowel zakelijke als particuliere ING-klanten met meer van 100.000 euro op de rekening. ING zegt de rente geldt per rekening, en niet per klant. De bedragen zouden dus gesplitst kunnen worden. De kosten van meerdere rekeningen gaan wel omhoog.
Bijna 7 miljoen aangiftes binnen
Tot 8 april kwamen er 6,8 miljoen aangiftes binnen. Dat is iets meer dan vorig jaar tot die datum. In totaal verwacht de Belastingdienst deze aangifteperiode zo’n 9,4 miljoen aangiftes te ontvangen.
Door een storing in de eerste week van de aangiftecampagne was aangifte doen enige tijd wat beperkter mogelijk. Om mensen meer tijd te geven om aangifte te kunnen doen loopt de uiterste inlevertermijn nu tot 8 mei, in plaats van tot 1 mei. Daarnaast werd ook de garantietermijn een week verruimd: iedereen die vóór 8 april aangifte deed (was 1 april), krijgt vóór 1 juli 2021 bericht.
De meeste inhoudelijke vragen die bij de BelastingTelefoon binnenkomen gaan over aftrekposten (denk aan eigen woning: het aftrekken van hypotheekkosten) en zorgkosten. Ook komen er relatief veel vragen binnen over sparen en beleggen.
Opvallend is verder dat dit jaar de aangiftes vooral overdag binnen komen. In voorgaande jaren lag de piek vooral tussen 19.00 en 21.00 uur ‘s avonds. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat veel mensen als gevolg van de coronacrisis thuis werken.
Bij circa 8,3 miljoen mensen viel begin dit jaar een blauwe envelop op de mat: 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen een brief om aangifte inkomstenbelasting te doen. De Belastingdienst raadt iedereen aan de vooraf ingevulde aangifte goed te controleren en waar nodig aan te vullen, vooral als er iets is gewijzigd in de persoonlijke situatie. Dat is dit jaar nog belangrijker, omdat deze aangifte terugkijkt op een bijzonder jaar.
Banken rapporteren sterke stijging telefoonspoofing
In 2019 was de schade door alleen phishing 7,9 miljoen; spoofing van banktelefoonnummer, ook wel bankhelpdeskfraude genoemd, kwam toen nauwelijks voor.
Banken besloten eind vorig jaar om de schade door telefoonnummer spoofing uit coulance ook te vergoeden, omdat bij nummerspoofing misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van klanten in hun bank.
Deze zorgwekkend sterke stijging van de totale schade door fraude en oplichting onderstreept de noodzaak om samen met overheid en andere partijen snel tot een integrale aanpak te komen om deze vormen van criminaliteit te bestrijden, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Zo vinden banken het wenselijk dat het voor politie, banken, en de telecomsector makkelijker wordt om informatie over daders met elkaar uit te wisselen.
De valse berichten en valse websites van fraudeurs zijn volgens de banken beter, slimmer en overtuigender geworden, zonder bijvoorbeeld taal- en opmaakfouten. Met een schat aan persoonsgegevens die de fraudeurs onder andere van datalekken, Facebook, Marktplaats, Instagram, LinkedIn en andere social media halen, kunnen ze gedupeerden zeer overtuigend bedriegen.
De schade door misbruik van gestolen of verloren betaalpassen bedroeg vorig jaar 5,8 miljoen en de schade door fraude met creditkaarten bij online betalingen bedroeg 3,8 miljoen. Nagenoeg al deze schade wordt door de banken vergoed, tenzij de klant zelf 'grof nalatig' is.
Financiële tips voor ondernemers van Marjan Heemskerk (Auteur The Happy Financial)
Wanneer je als accountant bij ondernemers begint over balans of eigen vermogen zijn er veel mensen die afhaken. Marjan Heemskerk: “Dat is precies de reden dat ik vijf jaar gelden The happy financial ben gestart. Ik zag als registeraccount een ontzettend groot gat tussen de kennis van de accountant en van de ondernemers. Toen dacht ik: dit kan anders. Dit moet makkelijker en vooral leuker! (…) Op YouTube geef ik praktische tips voor ondernemers zoals: wat is btw-aangifte? Ik moet de aangifte gaan doen, hoe moet ik die voorbereiden? Waar moet ik op letten bij de start van mijn onderneming? Finance uitgelegd op een leuke en praktische manier.”
AFM deelt bevindingen en verwachtingen rondom handelsalgoritmes
In het rapport ‘Algorithmic trading – governance and controls’ deelt de AFM haar bevindingen van het onderzoek naar de beheersing van deze handelsalgoritmes.
Handelsalgoritmes spelen steeds belangrijkere rol bij transacties op kapitaalmarkten
Onbeheerste handelsalgoritmes zijn een gevaar voor de stabiliteit van de kapitaalmarkten. Dit is volgens de toezichthouder een reden te meer om aandacht te besteden aan goede beheersing en controle door de beleggingsondernemingen die aan algoritmische handel doen.
De AFM constateert vooruitgang bij handelspartijen en platformen in de naleving van de wetgeving. De toezichthouder ziet echter ook verbeterpunten en heeft daarvoor handvatten opgesteld.
De AFM wil bijvoorbeeld dat handelspartijen en platformen die gebruikmaken van algoritmische handel in hun IT-strategie, maatregelen opnemen tegen cyberaanvallen.
Ook moeten zij de algoritmes voor ingebruikname testen op mogelijke marktverstoring. Daarbij wil de AFM dat handelsplatformen alle handelsalgoritmes gecertificeerd hebben voordat beleggingsondernemingen op hun platform mogen handelen.
Tenslotte wil de AFM ook dat beleggingsondernemingen die aan algoritmische handel doen ieder jaar een gedegen zelfbeoordeling uitvoeren om te bepalen of ze voldoen aan de wetgeving en daar waar nodig aanpassen.
donderdag 8 april 2021
Michel Verwoest per 1 september CEO van TVM verzekeringen
Verwoest (52) is de huidige CEO van arbodienstverlener en softwarebedrijf HumanTotalCare, waar onder andere de merken ArboNed, Mensely en HumanCapitalCare onder vallen.
De Apeldoorner bezit veel kennis van en affiniteit met de verzekeringsbranche. Zo was hij voor zijn periode bij HumanTotalCare ruim zeven jaar lid van de Raad van Bestuur van verzekeringsmaatschappij a.s.r. en in die rol verantwoordelijk voor diverse portefeuilles, waaronder schade, aov en distributie. Eerder werkte Verwoest ook voor ING en Nationale Nederlanden. Binnen NN was hij onder andere CEO van RVS en lid van de directie van Nationale Nederlanden Nederland.
TVM is een coöperatieve verzekeraar voor logistiek en transport, over weg en water, en geldt als een autoriteit op het gebied van risicomanagement, preventie en transportveiligheid.
AFM: Pensioenfondsen te weinig transparant over kosten
De AFM heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de 166 jaarverslagen over 2019 die pensioenfondsen op hun eigen website geplaatst hebben (een klein aantal fondsen deed dat niet). Pensioenfondsen in liquidatie liet de AFM buiten beschouwing. Daarnaast voerde de AFM gesprekken met pensioenfondsen, de Pensioenfederatie en aanbieders van kostenbenchmarks.
Van de onderzochte pensioenfondsen blijken 90 de gemaakte kosten niet op de juiste wijze in het jaarverslag opgenomen te hebben. De gemaakte fouten variëren. Soms ontbreken de verplichte cijfers, maar vallen ze indirect wel af te leiden. In een op de vijf jaarverslagen ontbreekt bepaalde verplichte informatie over kosten in zijn geheel. De wet schrijft gedetailleerd voor hoe pensioenfondsen moeten rapporteren over hun kosten.
TNO, Rabobank en ABN AMRO werken aan privacyvriendelijke data-analyse
Voor het opsporen van financiële criminaliteit is het delen en analyseren van data essentieel. Hoe meer relevante informatie we kunnen analyseren, hoe beter onze crime-analisten kunnen speuren. Door innovatief werken kunnen deze twee belangrijke doelen samenkomen. TNO test dit nu samen met Rabobank en ABN AMRO. Een nieuwe techniek met ‘nepdata’ geeft hoopvolle eerste resultaten.
De eerste resultaten van het project zien er goed uit. Er is een synthetische dataset gemaakt. Dat is data die er uitziet als echte data, maar geen echte klantgegevens bevat. In deze dataset staan nepklanten die betalingen doen tussen verschillende banken. De klanten in deze dataset hebben ook een risicoscore. Klanten die bijvoorbeeld salaris en hypotheek op hun rekening krijgen hebben meestal een lagere risicoscore dan klanten die bijvoorbeeld veel cash op hun rekening gestort krijgen.
In totaal gaat er wereldwijd zo’n 2.400 miljard euro per jaar om in criminele transacties, schatten deskundigen. Vaak worden winsten uit drugshandel en andere criminele activiteiten witgewassen. Maar ook tal van andere verboden activiteiten zoals terrorisme, mensenhandel en illegale dierenhandel worden met crimineel geld gefinancierd.
woensdag 7 april 2021
ABN AMRO brengt klimaatpublicatie ‘Guiding a bank’s portfolio to Paris’ uit
De bank heeft zich als doel gesteld haar kredietportefeuille en de beleggingen van haar klanten in lijn te brengen met een scenario waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot ruim onder de 2 graden Celsius.
Daarnaast wil de bank bijdragen aan de transitie naar een netto emissievrije samenleving in 2050. De vandaag gepubliceerde publicatie belicht de portefeuilles die het belangrijkst zijn om deze doelen te bereiken: de eigen bedrijfsvoering, energie, commercieel vastgoed, woningen (hypotheken) en beleggingen.
De klimaatpublicatie is onderdeel van de samenwerking die ABN AMRO is aangegaan met het Science Based Target initiative for Financial institutions (afgekort SBTi-FI). Het SBTi-FI krijgt steun en middelen van de United Nations Global Compact (UNGC), het Carbon Disclosure Project (CDP), de World Resource Institute (WRI) en het Wereldnatuurfonds (WWF). Dankzij de ontwikkeling van de verschillende wetenschappelijke methodes kunnen we actief bijdragen aan platforms en partnerschappen, waaronder het zogenaamde 2 Degrees Investing Initiative’s PACTA for banks en het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF).
Mede door deze initiatieven kan ABN AMRO opvolging geven aan de aanbevelingen van de Financial Stability Board in het TCFD-programma (Taskforce on Climate-Related Financial Disclosures). Deze aanbevelingen zijn genoemd in het jaarverslag van ABN AMRO. De dialogen en pilots hebben richting gegeven aan de manier waarop ABN AMRO samenwerkt met haar klanten, medewerkers, andere banken, en overige stakeholders.