maandag 31 mei 2021
Kleinste bank van België koopt Spaanse kredietportefeuille
De portefeuille die CKV overneemt, bevat woonkredieten van Belgische klanten van BBVA.
'We gaan nu instaan voor het beheer van deze portefeuille met performante kredieten van individuele klanten van BBVA', legt de CEO uit. 'Maar dat wil niet zeggen dat we nieuwe kredieten zullen verstrekken in Spanje.'
Crowdfundingplatform Lendahand heeft de mijlpaal van 100 miljoen aan investeringen behaald
Crowdfundingplatform Lendahand heeft de mijlpaal van 100 miljoen aan investeringen behaald. Via het Nederlandse platform kunnen particulieren investeren in bedrijven in meer dan dertig opkomende landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.
Met de leningen die Lendahand verstrekt werken ze zelfredzaamheid in de hand, wordt op lokaal niveau werkgelegenheid gefaciliteerd en kunnen opkomende economieën van onderaf aansterken. Naast Nederlandse investeerders hebben ook UK Aid en Virgin Unite de afgelopen jaren via Lendahand geld uitgeleend.
Lendahand heeft als missie om “armoede te bestrijden in opkomende landen door te investeren in mensen en hun bedrijven”. Het crowdfundingplatform biedt in verschillende landen projecten aan in diverse sectoren: schone energie, agricultuur, woningbouw en retail.
De crowdfunder startte in 2013. Acht jaar verder wordt de mijlpaal van 100 miljoen aan investeringen behaald. Met het geld hebben ondernemers in landen over de hele wereld honderden clean cooking toestellen kunnen maken en duizenden zonnepanelen kunnen installeren. Er zijn lokale handwerkondernemingen opgezet en meerdere supermarkten geopend. Alle investeringen hebben in totaal bijna 9000 banen gecreëerd.
ABN AMRO blijft bij plan betalen voor geldopnames
In mei maakte ABN AMRO bekend dat consumenten die meer dan 10.000 euro contant geld per jaar opnemen, daarvoor moeten betalen. Na kritiek van de Consumentenbond verhoogde de bank die drempel naar 12.000 euro. Boven dat bedrag betalen klanten 5 euro per transactie plus 0,5% over het opgenomen bedrag. In het gesprek dat de Consumentenbond had met ABN AMRO, wilde de bank niet garanderen dat de grens vast blijft staan op 12.000 euro.
ABN AMRO stelt dat de maatregel nodig is om witwaspraktijken tegen te gaan. ‘Een drogreden,’ vindt de bond. ‘Contant geld is belangrijk voor sommige consumenten. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun financiën. Daarmee ben je niet gelijk een crimineel. De bank heeft andere mogelijkheden om verdachte cashopnames tegen te gaan.’
VEH: Huiseigenaar dreigt de dupe te worden van verdeeldheid over taxaties
Vereniging Eigen Huis vraagt minister Ollongren om in te grijpen in het conflict tussen banken en de taxatiebranche over hybride taxatievormen. Er moet zo spoedig mogelijk duidelijkheid komen over taxatieverplichtingen die op 1 juli 2021 ingaan en waar honderdduizenden huiseigenaren mee te maken krijgen.
De banken en taxatiebranche lijken op korte termijn niet tot overeenstemming te komen over een nieuw hybride taxatiesysteem voor woningen. Dit is zorgelijk omdat de consument de rekening van deze onenigheid dreigt te gaan betalen.
Al sinds de zomer van 2020 praat de taxatiebranche met banken en dataleveranciers over een alternatieve hybride taxatievorm en over de voorwaarden waaronder die kan worden gebruikt. Tot nu toe is daarover geen overeenstemming bereikt.
Hoewel deze discussie zich grotendeels buiten het zicht van consumenten afspeelt zijn de consequenties aanzienlijk. Honderdduizenden huiseigenaren zullen de komende jaren hun hypotheek willen aanpassen voor de noodzakelijke verduurzaming van hun huis en voor andere woningverbeteringen.
Onlangs is een aantal partijen (ING, Calcasa en Taxatheek) gestart met de desktoptaxatie; een hybride taxatiemethode die voldoet aan de richtsnoeren van de European Banking Association (EBA) en onder de 100 euro gaat kosten.
Vlak daarna kondigde de NRVT, de toezichthouder op de taxatiebranche, samen met makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro aan per 1 juli met een eigen bureautaxatie te komen. De kosten hiervan liggen volgens eerste berichten rond de 350 euro. Opmerkelijk is dat de bureautaxatie een aantal woningtypen uitsluit, waaronder appartementen terwijl die onderling juist goed vergelijkbaar zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft verklaard forse inhoudelijke bezwaren te hebben tegen dit laatste initiatief.
vrijdag 28 mei 2021
SnapSwap lanceert mkb platform voor een banktoegang in Nederland en België
De Luxemburgse fintech SnapSwap kondigt een uitbreiding aan van zijn diensten naar de Belgische en Nederlandse markt in samenwerking met Mastercard. De uitbreiding volgt na een eerdere lancering in Luxemburg in augustus 2020, en het bedrijf hoopt dan ook zijn groei te versnellen.
Het doel is om 200.000 klanten te werven in Luxemburg, Nederland, België en de overige landen die in de loop van 2021 zullen volgen.
Met meer dan 25 miljoen mkb’s in de EU, zorgen de kleine en middelgrote bedrijven voor een groot marktdeel in de Europese economie en zorgen dat meer dan 97 miljoen mensen een baan hebben. De Belgische markt laat interessante mogelijkheden zien doordat het meer dan één miljoen mkb’s omvat. Veel kleine bedrijven missen de toegang tot moderne tools voor betalings-, bank- of onkostenbeheer.
Het aantal banken dat de mogelijkheid aanbiedt om online een rekening te openen stagneert echter en is momenteel zelfs nog maar 64 procent, en dan zelfs kan het nog weken duren bij traditionele banken voordat een zakelijke rekening wordt geopend. Ook met meer dan één miljoen kleinschalige bedrijven is de Nederlandse markt, deze brengt dus ook interessante mogelijkheden met zich mee. 9 uit 10 van de Nederlandse rekeninghouders gebruikte mobielbankieren of internetbankieren in 2020.
Everestcard biedt kleine en middelgrote bedrijven gemakkelijke banktoegang en efficiënte diensten: onmiddellijke opening van een rekening, een online rekening-courant, meerdere creditcards en geautomatiseerd onkostenbeheer. Met dank aan Everests tools kan het managementteam financiële stromen optimaliseren door flexibele kredietlijnen toe te wijzen, of het team kan tijd besparen op het maken van rapportages of de boekhouding doen door het automatisch samenstellen van een financieel rapport. Als hoofdpartner van Mastercard geeft Everest kaarten uit en verwerkt transacties rechtstreeks op het Mastercard-netwerk.
'Europeanen zitten klem tussen de stijgende inflatie en dalende spaarrentes'
De rentetarieven in Nederland blijven dalen volgens nieuw onderzoek van Raisin. Desondanks spaart men steeds meer. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens voor het eerst boven de 400 miljard is uitgekomen in maart van dit jaar.
De uitbetaling van vakantiegeld kan het spaargeld mogelijk naar nog grotere hoogtes laten stijgen.
De Nederlandse consument zit tussen twee vuren, met aan de ene kant een inflatie die de 2 procent benadert en aan de andere kant Nederlandse banken die steeds meer klanten een negatieve spaarrente opleggen. Geschat wordt dat reeds meer dan een half miljoen Nederlanders kampt met een negatieve rente. Ieder met vermogen in spaargeld en andere banktegoeden kan momenteel niet meer doen dan de gevolgen van inflatie verzachten.
Het verschil tussen spaarrentes van de top 1-jaar en top 3-jaar termijndeposito’s blijft miniem. In Duitsland en Ierland is het verschil minder dan een tiende punt en in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Polen, Noorwegen en Nederland blijft het onder drie tiende punt.
Frankrijk en Italië behoren tot de uitschieters met top spaarrentes op 3-jaar deposito’s die gemiddeld meer dan vier procentpunten hoger liggen dan de top rentes op 1-jaar deposito’s.
Bedrijven merken wellicht al iets van het goede nieuws van de Europese Centrale Bank in de vorm van kleine verhogingen van rentetarieven op zakelijke deposito’s in sommige van de grootste eurolanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.
Met name Frankrijk ontsnapt aan negatieve rentetarieven met op zijn minst een tijdelijke adempauze voor Franse bedrijven.
Volgens Verena Thaler, VP Strategy and Business Development bij Raisin, staan we aan het begin van een nieuw tijdperk voor vermogensbeheer. Consumenten worden geconfronteerd met geheel nieuwe uitdagingen in het opbouwen van vermogen of het diversifiëren van hun geld in korte termijn investeringen. De meeste Europeanen die spaargeld bezitten hebben te maken met steeds lagere of zelfs negatieve rentetarieven. Nu de inflatie boven de hoogste rentetarieven uitstijgt is de mogelijkheid om rendement te verdienen op spaargeld zo goed als verdwenen.
Investeerders hebben echter nog steeds de kans om de schade aan hun spaargeld, veroorzaakt door inflatie en negatieve spaarrentes, te beperken. De beste opties hebben betrekking tot het afwegen van de hogere rentetarieven in de markt tegen de dalende waarde van hun geld. Zelfs als het betekent dat het nodig is om een deel van het geld op een rekening bij een huisbank over te hevelen naar een betere deposito-aanbieding elders.
donderdag 27 mei 2021
200 miljoen euro voor corona-doorstartkrediet MKB-bedrijven
MKB-bedrijven weten tijdens de corona-crisis het hoofd vaak boven water te houden door betalingen uit te stellen en door gebruik te maken van de steunpakketten. Hierdoor is de schuldenpositie van sommige mkb-bedrijven fors opgelopen. Daardoor hebben ze geen tot weinig middelen voor herstart en krijgen ze bij traditionele kredietverstrekkers geen lening. Terwijl ondernemers wel geld nodig hebben om het bedrijf goed in de markt te zetten of om bijvoorbeeld voorraden aan te vullen. Deze lening kan ze daarbij helpen.
Het krediet is onderdeel van het Time Out Arrangement (TOA) en is bedoeld voor bedrijven met in de kern winstgevende bedrijfsactiviteiten, en die goede en bindende afspraken hebben gemaakt met hun schuldeisers. Het gaat om ondersteuning voor bedrijven die daarbij gebruik maken van de Wet homologatie onderhands akkoord.
Qredits, de sociale kredietverstrekker, zal de aanvraag voor het TOA-krediet beoordelen en de leningen verstrekken. Ondernemers die het krediet ontvangen, krijgen van Qredits ook 12 maanden gratis coaching om hun bedrijf weer goed op de rails te krijgen. Bedrijven die aan de criteria voldoen, kunnen vanaf 1 juni aanvragen indienen.
Banken: Grote uitdagingen vragen om samenwerking
Voor de maatschappij is het van groot belang dat banken en overheid samenwerken. De belangrijkste randvoorwaarde hiervoor is wederzijds vertrouwen. De NVB rekent daarom op een voortdurend open gesprek met een nieuw kabinet zodat banken hun bijdrage kunnen leveren aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke problemen.
Om banken goed in staat te stellen om hun brede maatschappelijke en economische rol te spelen vraagt de NVB om banken in dezelfde mate te belasten als andere bedrijven en er voor te zorgen dat de lastendruk niet toeneemt bij een dalende winst zoals nu het geval is. Verder hoopt de NVB dat een nieuw kabinet investeert in de strijd tegen fraude en ondermijnende criminaliteit door het vergroten van de capaciteit in de hele keten en door effectieve gegevensuitwisseling tussen banken en publieke partijen mogelijk te maken.
iDEAL sterk in opmars in 2020
Het gebruik van de digitale betaalmethode iDEAL en identificatiedienst iDIN is in 2020 sterk toegenomen, mede als gevolg van de strenge corona lockdowns. Dat blijkt uit het jaarverslag van merk- en producteigenaar Currence.
Het aantal betalingen en de omzet met iDEAL in de e-commerce (bij webwinkels) zijn in 2020 met ruim 30 procent gestegen. In april 2021 waren het aantal betalingen (+30%) en de omzet (+60%) in de e-commerce nog steeds zeer hoog in vergelijking met vorig jaar april, toen Nederland al midden in de eerste lockdown zat.
De iDEAL QR-code lijkt in 2020 definitief doorgebroken. Op collectebussen, op facturen, in de horeca, op scholen of bij lokale buurthuizen, een QR-code is overal inzetbaar. Werden eind 2019 nog zo’n 100.000 iDEAL-betalingen per maand via een QR-code opgestart, in december 2020 waren dat er al meer dan 750.000. Die leidden tot bijna 500.000 daadwerkelijke iDEAL-betalingen.
woensdag 26 mei 2021
ABN AMRO biedt bedrijven oplossing voor oplopende betaaltermijnen debiteuren
Met een nieuwe dienst biedt ABN AMRO voor deze situaties naar eigen zeggen een oplossing. De nieuwe dienst is ook nuttig voor bedrijven die extra liquiditeit nodig hebben ten behoeve van groei.
Vanaf deze maand kan een ondernemer via ABN AMRO internetbankieren per individuele factuur kiezen of hij deze aan ABN AMRO wil overdragen. Bij selectie van een factuur, staat 90 procent van het bedrag binnen een dag na goedkeuring op de rekening. De overige 10 procent volgt als de debiteur heeft betaald. De ondernemer betaalt hiervoor per factuur een fee van gemiddeld 2,4 procent. De maximale fee is 4 procent.
Met name voor startende en kleine ondernemers is dit een interessante en flexibele optie. Voor deze ondernemers zijn factoring-oplossingen of kredietverlening namelijk vaak minder interessant voor cashflow management.
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal bedrijven dat een factuur niet op tijd betaalt stevig gestegen. Kredietverzekeraar Atradius berekende in november vorig jaar dat 56 procent van de bedrijven een factuur te laat betaalt ten opzichte van 32 procent voor de coronacrisis. De betaaltermijn lag op dat moment gemiddeld 25 dagen langer.
Grootste franchisenemer Domino’s Pizza biedt medewerkers bitcoin-salaris
Alle medewerkers mogen helemaal zelf kiezen of zij salaris in bitcoin willen ontvangen. Het gaat dan uitsluitend om het gedeelte van het salaris dat boven het minimumloon uitkomt. De verloning van het minimumloon blijft in euro’s, zoals wettelijk is vastgelegd. De uitbetaling in bitcoin vindt op hetzelfde moment plaats als het ‘normale’ salaris en staat gewoon op de loonstrook.
Immensus Holding is franchisenemer van 16 Domino’s filialen en verzorgt de salarisadministratie voor andere Domino’s- en horecaondernemers. Hierdoor kunnen vanaf vandaag meer dan 1000 in- en externe medewerkers kiezen voor een salaris in bitcoin.
dinsdag 25 mei 2021
NS sluit uit voorzorg tijdelijk 28 geldautomaten op stations
De meeste geldautomaten die sluiten zitten aan de buitenzijde van het stationsgebouw. Een enkele zit op een andere plek waar het moeilijker is om toezicht te houden.
Op veel stations blijft het voor reizigers mogelijk om een automaat binnen het stationsgebouw te gebruiken. NS en GWK Travelex doen per gesloten automaat onderzoek wanneer en of het weer mogelijk is om die te openen.
Kifid: consument heeft recht op rentecompensatie over gehele looptijd doorlopend krediet
Meerdere consumenten hebben in 2020 van Interbank rentecompensatie ontvangen naar aanleiding van uitspraken van de Commissie van Beroep over de variabele rente op doorlopend krediet.
In afwijking van deze uitspraken heeft Interbank de compensatie berekend met de fictieve ingangsdatum 1 januari 2008 en zonder een rentevergoeding te rekenen voor de periode dat de individuele kredietvergoeding lager was dan de referentierente. Enkele consumenten hebben zich met succes bij Kifid beklaagd over deze manier van berekenen, zo blijkt uit twee uitspraken.
De Geschillencommissie concludeert dat Interbank de rentecompensatie voor deze consumenten opnieuw moet berekenen over de gehele looptijd van hun doorlopend krediet. Voor zover betrokken consumenten voordeel hebben gehad van het niet meebewegen met de relevante marktrente, mag de kredietverstrekker dat in de herberekening meenemen.
In deze twee klachtzaken gaat het om doorlopend krediet afgesloten door consumenten bij Interbank of een voorganger daarvan. Een krediet is op 4 maart 2005 afgesloten met op dat moment een variabele rente van 7,3 procent. Het andere krediet is op 17 maart 2006 ingegaan met een variabele van 6,4 procent. Bij een doorlopend krediet mag de consument redelijkerwijs verwachten dat het rentetarief van zijn krediet stijgt en daalt naarmate de relevante marktrente in het algemeen stijgt en daalt, aldus de vaste lijn bij Kifid. Begin 2020 heeft de Commissie van Beroep geconcludeerd dat de rentereeks uit het deskundigenrapport (CvB 2019-005c) gebruikt moet worden als referentie voor de relevante marktrente.
De kredietverstrekker heeft bezwaar tegen het gebruik van de referentierente zoals aangegeven in het deskundigenrapport. Die zou volgens de bank niet de reële gemiddelde marktrente weergeven vóór 1 januari 2008. De Geschillencommissie gaat hier niet in mee. De referentierente is het gemiddelde van vergelijkbare rentes en kenbaar uit openbare bronnen. Het verloop van het gemiddelde weerspiegelt de beweging in de relevante markt. Voor het berekenen van de rentecompensatie moet de kredietverstrekker de referentierente gebruiken zoals weergegeven in het deskundigenrapport. De Commissie van Beroep heeft dit recent in enkele uitspraken (CvB 2021-0015, CvB 2021-0020 en CvB 2021-0021) opnieuw bevestigd. De argumenten van de kredietverstrekker geven geen aanleiding om hiervan af te wijken. De kredietverstrekker dient de rentecompensatie te berekenen vanaf de start van de kredietovereenkomst.
Geen spaaracties voor vakantiegeld, banken richten zich op alternatieven
ASN Bank, ABN AMRO, ING en Triodos hebben in de vakantiegeldperiode een actie gericht op beleggen. ABN AMRO en Regio Bank informeren hun klanten in deze periode naast beleggen ook over andere alternatieven voor sparen. Rabobank en ING richten zich breder op het creëren van financieel bewustzijn. Rabobank heeft hiervoor verschillende campagnes en acties. Voor ING is dit niet specifiek voor de vakantiegeld periode, geeft de bank aan.
Beleggen is volgens Bulthuis een prima alternatief voor sparen als je bereid bent risico te lopen en een hoger rendement wilt halen.
Spaarrente.nl kwam wel één spaaractie tegen. Het spaarplatform Raisin, dat deposito’s en spaarrekeningen in het buitenland aanbiedt, biedt tijdelijk een dubbele welkomstbonus als je een rekening of deposito opent. Afhankelijk van je spaarsaldo is dit 20 tot 200 euro.
Omdat de spaarproducten die Raisin aanbiedt allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie vallen, is je spaargeld net zo goed beschermt als in Nederland.
Naast beleggen en sparen in het buitenland is ook investeren in je woning een populair alternatief voor het vakantiegeld, volgens Bulthuis.
Tot slot zullen dit jaar meer mensen het geld uitgeven aan een vakantie. De prijzen voor vakanties in Nederland zijn in 2021 gestegen, dus meer mensen zullen het vakantiegeld ook echt hiervoor nodig hebben. Daarnaast lijkt ook een vakantie in het buitenland deze zomer weer mogelijk, dus ook daar zullen meer mensen zichzelf op trakteren.
vrijdag 21 mei 2021
Cryptobedrijven hoeven identiteit van klanten niet te bewijzen
Dat bevestigt De Nederlandsche Bank (DNB) tegenover het ANP.
De bedrijven moeten wel de transacties blijven screenen en de risico's zelf inschatten.
Bitcoinhandelaar Bitonic spande een kort geding aan om de identificatie-eis per direct te schorsen.
Dat vond de rechter onnodig, maar DNB moest wel binnen zes weken onderbouwen waarom de beslissing is genomen.
Beleggingsovereenkomsten Investous vernietigd wegens misleiding
De vergunning van de omstreden Cypriotische online belegger Investous is vorig jaar enige tijd ingetrokken geweest door toezichthouder CySEC. Dat blijkt uit een vonnis van Rechtbank Noord-Nederland.
PSV brak in 2019 met zijn sponsor Investous na meerdere aangiften tegen deze malafide belegger. Het bedrijf zette affiliates in die met misleidende advertenties op Facebook nietsvermoedende consumenten lokten.
Investous maakte, hoewel het bedrijf dat ontkent, gebruik van nepadvertenties waarin bekende Nederlanders figureerden.
Het bedrijf bood zeer risicovolle derivaten met een looptijd van minder dan een uur aan. Klanten konden bijvoorbeeld op de koersstijging of -daling van cryptovaluta gokken.
Een Nederlandse belegger heeft in augustus 2019 zich als klant van Investous geregistreerd. Vervolgens werd hij veelvuldig, soms meerdere keren per dag, langdurig en ongevraagd door adviseurs gebeld, die hem in het Engels adviezen verstrekten over de te verrichten beleggingen (trades) in CFD's.
Het bedrijf heeft steeds aangegeven dat het rekeningsaldo te laag was om een positie open te kunnen houden. Vervolgens had de beleggers de keuze om geld bij te storten of om de positie te laten verlopen. Zo liep het bedrag op tot 53.500 euro.
Twee Nederlandse rechters hebben moederbedrijf F1 Markets veroordeeld om ruim 850.000 euro terug te betalen aan beleggers.
donderdag 20 mei 2021
Consumentenbond met ABN in gesprek over kosten geld opnemen
Consumenten gebruiken steeds minder contant geld. Toch vindt de meerderheid van van hen dat cash beschikbaar moet zijn. Ook de Nederlandse Bank (DNB) en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) onderschrijven het belang van contant geld. In DNB en MOB hebben maatschappelijke organisaties én banken zitting.
Contant geld zorgt voor vertrouwen in (de waarde van) van giraal geld, is een belangrijke back-up voor als het girale betalingsverkeer uitvalt en helpt consumenten om hun uitgaven te controleren.
DNB heeft op advies van het MOB onderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke rol van contant geld in de toekomst. Het steekt de Consumentenbond dat ABN AMRO vooruitloopt op de uitkomsten van dat onderzoek.
Aantal Nederlandse cryptobeleggers niet bekend
DNB en ook de financiële toezichthouder AFM zijn geen fan van beleggen in crypto, de VEB kwalificeert deze tak van beleggen vooralsnog als een dark pool; handelssystemen waarbij weinig gegevens openbaar worden gemaakt.
De AFM zegt de ontwikkelingen rond de cryptovaluta nauwlettend in de gaten te houden. 'We hebben consumenten ook regelmatig gewaarschuwd voor investeren in crypto's.'
Gisteren stortte de koers van de Bitcoin compleet in na berichten dat China opnieuw streng optreedt tegen de handel in cryptomunten. Financiële instellingen en betalingsbedrijven mogen voortaan geen cryptodiensten meer verlenen.
Alles bij elkaar ging er de afgelopen week in totaal bijna 1 biljoen dollar (1000 miljard) aan waarde van cryptomunten in rook op.
Vanochtend was de koers weer iets hersteld op 39.000 dollar.
Bankmalware bereikt Nederland
Vorig jaar zagen Kaspersky-onderzoekers ook al verschillende banking trojans uit Zuid-Amerika (Guildma, Javali, Melcoz en Grandoreiro), die hun activiteiten over de hele wereld uitbreidden.
Bizarro is een nieuwe banking Trojan familie afkomstig uit Brazilië, die nu ook actief is in andere landen, zoals Nederland, Argentinië, Chili, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië.
Net als Tétrade, gebruikt Bizarro partners of rekruteert money mules om hun aanvallen uit te voeren, de uitbetaling te doen of gewoon te helpen met vertalingen. Tegelijkertijd gebruiken cybercriminelen achter deze malwarefamilie verschillende technische methoden om de analyse en detectie van malware te compliceren, evenals social engineering-trucs om doelwitten ervan te overtuigen hun online bankgegevens af te staan.
Bizarro wordt verspreid via MSI-pakketten (Microsoft Installer) die door slachtoffers worden gedownload via links in spam-e-mails. Eenmaal gestart, downloadt Bizarro een ziparchief van een gecompromitteerde website om zijn verdere kwaadaardige functies uit te voeren. Nadat de gegevens naar de telemetrieserver zijn verzonden, initialiseert Bizarro de screen capturing module. Tot nu toe hebben Kaspersky-experts gezien dat Bizarro gehoste servers op Azure, Amazon en gecompromitteerde WordPress-servers gebruikt om de malware op te slaan en telemetrie te verzamelen.
woensdag 19 mei 2021
Steeds vaker beleggingskennis van financiële influencers
Ruim 19 procent van generatie Z geeft aan YouTubers en bloggers te volgen die zaken rondom beleggen uitleggen en bespreken. De oudere generaties lijken daarentegen minder overtuigd. Slechts 5 procent van generatie X en generatie Babyboomers geeft aan financiële influencers te volgen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van generatie Z en meer dan een kwart van de millennials, een betere financiële toekomst opbouwen als hun beleggingsdoel zien in plaats van enkel een potje voor later.
Nederlandse banken betaalden 4,2 miljard rente aan ECB
De Europese Centrale Bank heeft de rente die banken betalen om geld te lenen bij de ECB verlaagd. Banken kunnen daardoor tegen een lagere rente geld ook weer uitlenen aan bedrijven en consumenten.
De Nederlandse banken betaalden in heel 2020 bij elkaar circa 650 miljoen euro rente aan de ECB, berekende Teunis Brosens, hoofdeconoom fintech en regulering bij ING Bank.
Nieuw initiatief Kalo Bagijn schudt leningenmarkt particulieren op
Het geheim achter de onderneming is een nieuw softwareplatform. De werknemer die zijn te dure lening wil oversluiten, geeft Salarise toestemming om via een koppeling met de HR-software van de werkgever real time inzicht te krijgen in zijn salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling. Diezelfde software zorgt seconden na storting van het salaris voor rechtstreekse incasso van de verschuldigde rente van de bankrekening van de werknemer. Door de duidelijkheid over het salaris, de aard en looptijd van het contract èn het moment van salarisuitbetaling, loopt de leningverstrekker minder risico en kan Salarise de bestaande lening verstrekken tegen een lagere rentevergoeding.
Andere leningverstrekkers hebben (vooralsnog) geen toegang tot die cruciale informatie en stellen veelal slechts eenmaal vragen over salaris.
Volgens het Nibud kost een werknemer met (problematische) schulden zijn werkgever gemiddeld 13.000 euro extra aan kosten voor uitvoering loonbeslag, verhoogd ziekteverzuim en verlies aan arbeidsproductiviteit.
Van de 1 miljoen Nederlanders met schulden heeft 40 procent, oftewel 400.000 personen, te maken met loonbeslag: als je deze beide cijfers op elkaar loslaat, komt dit jaarlijks naar schatting neer op een kostenpost van maar liefst 5.200.000.000 euro.
Salarise mikt met het oversluiten van te dure leningen op ruim de helft van de Nederlanders die een verplichting heeft in de vorm van een lening, persoonlijk krediet of aankoopkrediet.
LiteBit als eerste Nederlandse cryptopartij geregistreerd bij Franse toezichthouder
De registratie is de tweede Europese registratie voor LiteBit. In november 2020 kreeg de Rotterdamse broker al een registratie toegekend van De Nederlandsche Bank.
Volgens de Franse Pacte wet, die in 2019 is ingevoerd, zijn ondernemingen die cryptodiensten verlenen verplicht zich te registreren bij de AMF om actief te mogen zijn op de Franse markt.
dinsdag 18 mei 2021
ABN introduceert na Apple Pay nu ook Google Pay
Klanten kunnen zonder extra kosten contactloos betalen met hun telefoon. Bijvoorbeeld in winkels, in de horeca óf op de markt.
'We zien dat steeds meer klanten behoefte hebben aan betalen met hun mobiele telefoon. Google Pay biedt deze mogelijkheid,' zegt Sander Littooy, Product Owner Digital Payments bij ABN AMRO.
Nederlandse rechter niet bevoegd inzake VEB-BP
Het Europees Hof van Justitie heeft in het arrest van duidelijkheid gegeven over de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in de procedure tussen beleggersvereniging VEB en BP. De Nederlandse rechter is niet bevoegd om kennis te nemen van de vorderingen van de gedupeerde BP beleggers.
De VEB daagde BP in april 2015 namens Nederlandse beleggers voor de rechter vanwege misleiding voor en na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. De procedure van de VEB is de enige procedure van beleggers in Europa in de nasleep van de ramp met de Deepwater Horizon. In Canada en de Verenigde Staten liepen wel meerdere procedures.
Het Hof Amsterdam was net als de Rechtbank Amsterdam van oordeel dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is om over deze kwestie te oordelen. Volgens het Hof is de financiële schade weliswaar in Nederland geleden maar dienen er aanvullende bijzondere omstandigheden voorhanden te zijn, voordat de Nederlandse rechter bevoegd is. Die bijzondere omstandigheden “waaruit een band met Nederland kan worden afgeleid”, waren niet aanwezig volgens het Hof.
Het Europees Hof komt in zijn arrest (CURIA - Documents (europa.eu)) tot de volgende conclusie:
“ […] het feit dat op een beleggingsrekening rechtstreeks zuiver financiële schade ontstaat die het gevolg is van beleggingsbeslissingen die zijn genomen onder invloed van wereldwijd gemakkelijk toegankelijke maar onjuiste, onvolledige en misleidende informatie van een internationale beursgenoteerde vennootschap, het niet mogelijk maakt om uit hoofde van het intreden van de schade uit te gaan van de internationale bevoegdheid van een rechterlijke instantie van de lidstaat waar de bank of beleggingsonderneming gevestigd is waarbij de rekening in het register is ingeschreven, wanneer die vennootschap niet onderworpen was aan wettelijke openbaarmakingsverplichtingen in die lidstaat.”
maandag 17 mei 2021
bunq en Mastercard lanceren True Name voor transgender en non-binaire personen
Met de kaartfunctie kunnen kaarthouders hun voorkeursnaam gebruiken op hun betaalkaart en creditcard, waarmee een belangrijk pijnpunt wordt weggenomen voor veel mensen in de LGBTQIA+ gemeenschap.
De kaartfunctie werd op WorldPride 2019 aangekondigd en is sindsdien gelanceerd bij grote banken in de Verenigde Staten. De Nederlandse onlinebank bunq is de eerste kaartuitgever die True Name beschikbaar stelt in 30 Europese landen, waaronder Nederland.
Voor transgender en non-binaire personen is de naam op hun betaalpas vaak een bron van gevoeligheid en schaamte, omdat die niet hun ware identiteit weergeeft. Een officiële naamswijziging wordt ervaren als een lang en moeizaam juridisch proces. True Name van Mastercard is ontworpen om dit te veranderen. De kaartfunctie stelt mensen in staat om hun voorkeursnaam op de betaalpas weer te geven. Bestaande en huidige bunq kaarthouders kunnen vanaf vandaag een nieuwe kaart aanvragen waarop hun gekozen naam staat.
Partnerschap vergemakkelijkt hypotheektraject voor ondernemers
Bij het afsluiten van een hypotheek komt een hoop papierwerk kijken. Zeker voor ondernemers moet een grote hoeveelheid documenten worden overhandigd voordat een aanvraag bij een geldverstrekker voor een hypotheek in gang kan worden gezet. Om het hypotheektraject voor ondernemers te vergemakkelijken, zijn boekhoudkantoor Entrpnr en hypotheekadviesketen Hypotheek Visie een samenwerking aangegaan.
Als onderdeel van het partnerschap deelt Entrpnr aan het begin van het adviestraject zo veel mogelijk relevante documenten met Hypotheek Visie in opdracht van de klant. Het gaat hierbij onder andere om jaarrekeningen, aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen 3 jaar, een overzicht van de huidige hypotheek, winst- en verliesrekeningen met balans en prognosecijfers. Zo blijft de ondernemer een hoop uitzoekwerk bespaard en wordt vertraging voorkomen doordat stukken dubbel en incompleet zijn aangeleverd. De hypotheekadviseur kan, na ontvangst van de documenten, goed voorbereid het adviestraject in.
vrijdag 14 mei 2021
ABN AMRO moet Lakeman informatie uit klantdossiers geven
Volgens Lakeman betrof het een zeer omstreden en voor de bedrijven uiterst schadelijk product. Hij voert daarover juridische procedures en wil daarbij informatie uit klantdossiers als bewijsmateriaal gebruiken. ABN AMRO weigerde die te verstrekken, maar moet dat van de rechter nu alsnog snel doen.
De rechtbank stelt dat er met het oog op de juridische procedure die Swapschade BV voor de mkb-ondernemers voert sprake is van een spoedeisend karakter. Daarom moet ABN AMRO de gevraagde informatie vandaag vóór 17.00 uur verstrekken.
Lakeman wil kunnen beschikken over informatie van ABN AMRO over advisering door de bank bij de totstandkoming van de gewraakte renteswapovereenkomsten. Volgens hem zal daar uit blijken dat de gedupeerde bedrijven hun rente wilden begrenzen en niet fixeren, zoals ABN AMRO in de procedures beweert.
De bank heeft eerder aangegeven dat de ondernemers gesprekken met een accountmanager hadden en aansluitend ook met een treasury-medewerker. ABN AMRO is verplicht om zulke gesprekken schriftelijk vast te leggen en die vastlegging te bewaren.
In het vonnis wordt bepaald dat ABN AMRO met betrekking tot het adviseren over renteswaps alle stukken die zich in de klantdossiers bevinden moet overleggen. Het betreft onder meer telefoonnotities, gespreksverslagen, e-mails, appjes en sms-berichten die betrekking hebben op de advisering door ABN AMRO bij de totstandkoming van de renteswapovereenkomsten met de mkb-bedrijven en het beschermen van die bedrijven tegen renterisico’s van variabel rentende leningen.
Volgens Pieter Lakeman kan de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van belang zijn voor álle door renteswaps gedupeerde bedrijven: ‘Dat zijn er in totaal vele duizenden. Het overgrote deel van hen heeft op basis van het in 2016 opgestelde Uniform Herstelkader een regeling getroffen met banken die dit voor hen ongeschikte en zeer schadelijke product verkochten. Voor gedupeerden die géén regeling troffen kan deze uitspraak interessant zijn.‘
In een afzonderlijke procedure die Swapschade BV namens 10 andere gedupeerde mkb-bedrijven voert wees de rechtbank in Amsterdam hun eis tot schadevergoeding af. ABN AMRO heeft deze bedrijven volgens de rechter voldoende informatie verstrekt en gewaarschuwd voor de risico’s van renteswaps. Lakeman is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. Ook namens déze 10 ondernemers zal hij alle relevante informatie uit klantdossiers opeisen.
De door MKB-ondernemers geleden renteswapschade in Nederland is door Lakeman in zijn boek ‘Banken & falende toezichthouders’ op ruim 11 miljard euro geschat.
Foto Anefo
Financiering bedrijven door banken in coronatijd passeert vijftig miljard euro
Van het totaalbedrag van 51,1 miljard euro gaat voor 3,3 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie, zoals de BMKB (-C), de GO (-C), de BL (-C) en de KKC. Dit betreft ruim 8.100 bedrijven.
129.000 bedrijven hebben vorig jaar een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 54,2 miljard euro voor 185.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben bijna 26.000 particuliere klanten een betaalpauze ontvangen voor hun hypotheek en 12.000 op een consumptief krediet. Dit betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van één tot drie maanden, waarbij een deel van deze consumenten inmiddels een verlenging van de betaalpauzes heeft gekregen. Hiermee is in totaal 88 miljoen euro gemoeid.
Celstraffen geëist tegen mannen die onder valse voorwendselen pinpassen en pincodes van ouderen buitmaakten
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft tegen een 19-jarige man uit Veenendaal een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van drie jaar. Hij wordt ervan verdacht zeker acht mensen te hebben opgelicht door hen met valse brieven en telefoontjes te bewegen hun pincode en bankpas af te geven. Hiermee wist de man duizenden euro’s buit te maken. Tegen een tweede verdachte die ook bij de oplichtingen betrokken was, een 20-jarige man uit Veenendaal, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Zijn bijdrage aan het geheel is volgens de officier kleiner geweest.
De werkwijze van de verdachten was in grote lijnen gelijk. Zij stuurden brieven naar potentiële slachtoffers op leeftijd. Zij waren allen minimaal 75 jaar; de meesten waren ver in de 80. Deze mensen kregen ogenschijnlijk namens de bank de opdracht dat zij hun bankpas moesten opsturen of zij kregen de mededeling dat er iemand langs zou komen om de pas op te halen. Ieder slachtoffer werd daarbij ook gebeld, ook schijnbaar namens de betreffende bank.
Slachtoffers werd ook gevraagd hun pincode af te geven, en zodra de pas en de pincode waren buitgemaakt werd het geld zo snel mogelijk met behulp van een geldautomaat van de rekening afgehaald. De twee verdachten maakten hierbij gebruik van hulp van anderen. Zo was er iemand die namen en adressen van potentiële slachtoffers aanleverde en waren er andere mensen die met buitgemaakte bankpassen geld opnamen. In de periode van september tot en met november 2020 werden zo zeker acht mensen voor duizenden euro’s gedupeerd.
De officier van justitie acht oplichting in vereniging, witwassen in vereniging en het plegen van computervredebreuk in vereniging wettig en overtuigend bewezen. “Het gaat hier om een volledig geautomatiseerd proces, waarin op zeer gewiekste wijze pincodes en bankpassen werden ontfutseld aan hoogbejaarde mensen. Daarbij werd een volledig fake werkwijze opgetuigd, compleet met fictieve helpdeskmedewerkers van banken”, aldus de officier op zitting.
KPN en APG mogen een joint-venture oprichten voor aanleg glasvezel
APG is beheerder van pensioenfondsen, onder andere van het ABP en doet investeringen om de pensioenaanspraken te dekken. KPN en APG hebben geen overlap in activiteiten. De oprichting van de joint-venture zal de concurrentie bij de aanleg en het beheer van glasvezelnetwerken in Nederland niet verminderen.
De joint-venture gaat glasvezelnetwerken aanleggen naar huishoudens en bedrijven in gebieden waar KPN nog geen glasvezelnetwerk heeft liggen. KPN wordt hoofdgebruiker van deze netwerken, maar ook andere telecomaanbieders krijgen toegang.
De ACM juicht toe dat het toekomstige netwerk van de nieuwe joint-venture open staat voor aanbieders van digitale diensten. De ACM gaat ervan uit dat dit op basis van volledig gelijkwaardige en concurrerende voorwaarden gebeurd. Op die manier hebben consumenten en bedrijven zo veel mogelijk keuze.
donderdag 13 mei 2021
Facebook schaalt plannen voor stablecoin terug
Ook wordt de aanvraag voor een betaallicentie bij de Zwitserse Autoriteit voor Financiële Markten ingetrokken.
Diem werd in 2019 met veel tamtam als Libra aangekondigd. Facebook had als visie om de virtuele munt vooral te gebruiken in derdewereldlanden, waar bankrekeningen voor grote groepen mensen onbereikbaar zijn. De munt zou worden gekoppeld aan stabiele valuta’s zoals de dollar en de euro.
woensdag 12 mei 2021
Premie-inkomen Allianz Benelux in eerste kwartaal 2021 bedraagt 1,1 miljard euro
Allianz Benelux heeft naar eigen zeggen een gedegen eerste kwartaal achter de rug, met een omzet van 1,082 miljard euro en een operationeel resultaat van 18,8 miljoen euro.
De schaderesultaten zijn dit kwartaal beïnvloed door een eenmalige herverzekeringstransactie, die tot stand is gekomen in samenspraak met de aandeelhouder.
De combined ratio komt door deze transactie dit kwartaal uit op 109,0% (91,2% in het eerste kwartaal van 2020), genormaliseerd voor de eenmalige last op 92,0%. De New Business Margin in de Levenportefeuille verbeterde tot 2,2% (1,9% in 2020).
Het premie-inkomen van de Leven-activiteiten in de Benelux bedroeg 542 miljoen euro. Dat is een lichte daling van 1,4% vergeleken met 2020 (549 miljoen euro). In België en Luxemburg daalden de premievolumes enigszins ten opzichte van 2020. In Nederland was sprake van een behoorlijke stijging.
Het premie-inkomen van de Schade-activiteiten in de Benelux bedroeg 540 miljoen euro, een lichte stijging van 0,5% vergeleken met 2020 (537 miljoen euro).
De Leven-resultaten komen voor het eerste kwartaal van 2021 uit op 25,1 miljoen euro, een daling van 38% vergeleken met 2020 (40,5 miljoen euro). Deze daling wordt onder andere veroorzaakt door een seizoenseffect. Onderliggend laat de NBM een gezonde toename zien van 1,9% naar 2,2%. Bij het Schade-bedrijf is het operationeel resultaat -6,3 miljoen euro (29,7 miljoen in 2020). Dit lagere resultaat is grotendeels het gevolg van de eerdergenoemde eenmalige herverzekeringstransactie in dit eerste kwartaal.
CEO Maarten Edixhoven weg bij Aegon
CEO Maarten Edixhoven stapt met ingang van 11 mei 2021 op als CEO van Aegon Nederland en lid van de Management Board van Aegon N.V.
Na zeven jaar bij Aegon te hebben gewerkt, waarvan bijna vijf jaar als CEO van Aegon Nederland, heeft Edixhoven besloten zijn carrière elders voort te zetten. Edixhoven is aangewezen als nieuwe topman van Van Lanschot Kempen. Hij volgt per 1 oktober Karl Guha op, die in januari aankondigde terug te willen treden als voorzitter en lid van de raad van bestuur. Guha was sinds 2013 topman bij de bank.
De verzekeraar meldde woensdag een nettowinst van 386 miljoen euro over het eerste kwartaal. Het bedrijfsresultaat steeg 20 procent tot 431 miljoen, voornamelijk als gevolg van kostenbesparingen en hogere aandelenmarkten. Het resultaat werd ietwat gedrukt doordat Aegon meer claims in de Verenigde Staten moest uitkeren vanwege de coronapandemie. De solvabiliteit kwam uit op 194 procent.
ABN AMRO rapporteert bescheiden verlies over eerste kwartaal
ABN leed het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 54 miljoen, dat is inclusief een schikking van 480 miljoen die het met het OM moest sluiten.
Zonder die schikking zou de winst 426 miljoen zijn geweest. Met de schikking erkent de bank dat het flink tekort is geschoten bij het tegengaan van witwaspraktijken.
Het operationeel resultaat is dan ook in lijn met voorgaande kwartalen.
De netto rentebaten staan echter nog steeds onder druk door de aanhoudend lage spaarmarges en de lagere volumes in de zakelijke kredietportefeuille als gevolg van de verdere afbouw van de niet-kernactiviteiten. Het marktaandeel van de hypotheken steeg daarentegen naar 17 procent.
'We blijven de bank door het Covid-19 tijdperk loodsen en steunen onze klanten waar mogelijk,' zegt CEO Robert Swaak. 'De Nederlandse economie doorstaat de coronacrisis nog steeds relatief goed, ondersteund door overheidsprogramma’s. We verwachten later dit jaar een sterke economische opleving als de lockdown-maatregelen worden versoepeld, mits het vaccinatieprogramma gestaag blijft vorderen.'
Leiding DeGiro vertrekt
De top van de Nederlandse broker DeGiro stapt op. Dit blijkt uit een Duits persbericht van Flatex, dat DeGiro heeft overgenomen.
CEO Esmond Berkhout en risk manager Peter Verberne zullen DeGiro verlaten.
Muhamad Chahrour, de CFO van Flatex, wordt de nieuwe CEO van DeGiro. Hij wordt bijgestaan door IT-directeur Stephan Simmang en landenmanager Frans Kuijlaars.
Bijna 10 miljoen aangiften binnengekomen bij de Belastingdienst
Normaliter loopt de aangifteperiode van 1 maart tot 1 mei. Vanwege een technische storing in de eerste week, waardoor aangifte doen beperkt mogelijk was, werd besloten burgers en ondernemers een week extra te geven om aangifte te doen. Ook de garantietermijn werd verruimd: iedereen die vóór 8 april (was 1 april) aangifte heeft gedaan, krijgt vóór 1 juli bericht.
Tot zaterdag 8 mei ontving de Belastingdienst 9,8 miljoen aangiftes. Vorig jaar kwamen tot 1 mei 9,5 miljoen aangiften binnen. Het recordaantal van dit jaar wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat mensen nu langer de tijd hadden om aangifte te doen. Hierdoor was er ook meer tijd om uit eigen beweging aangifte te doen: aangifte doen zonder dat je daarvoor een brief hebt ontvangen. Zo’n ‘spontane’ aangifte kan er namelijk voor zorgen dat je geld terug krijgt, bijvoorbeeld als je als jongere een bijbaantje hebt gehad.
Daarnaast kan die week extra ertoe hebben geleid dat er wat minder uitstel is aangevraagd dan vorig jaar. Toen ging het om 3 miljoen uitstelverzoeken, dit jaar 2,9 miljoen. Dit jaar zijn 8,3 miljoen mensen uitgenodigd om aangifte te doen.
dinsdag 11 mei 2021
Banking Circle sluit zich bij P27 aan om betalingsecosysteem Nordics te ondersteunen
Banking Circle, gelicentieerde bank en aanbieder van financiële infrastructuur, heeft zich aangesloten bij het P27 Nordics-betalingsinitiatief om bulk-clearing voor de Deense kroon mogelijk te maken. Banking Circle is de drijvende kracht achter het initiatief en vervult een voortrekkersrol.
Het P27 Nordics-betalingsinitiatief, genoemd naar de 27 miljoen inwoners in de Scandinavische regio, is gestart vanuit verschillende toonaangevende banken die allemaal hetzelfde doel nastreven: 's werelds eerste digitale platform creëren waarmee bedrijven en consumenten realtime, binnenlandse en buitenlandse betalingen kunnen verwerken. De initiatiefnemers zijn van mening dat betalingen sneller en goedkoper moeten en dat samenwerken de manier is waarop dit kan worden bereikt.
P27 ligt in het verlengde van de Scandinavische traditie van technologische innovatie en samenwerking in verschillende sectoren, waaronder het bankwezen.
Nationaal Groenfonds, Rabobank en NWB Bank bundelen krachten voor klimaat en landbouw
Om de sector te steunen, lanceren het Nationaal Groenfonds, Rabobank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) samen het Klimaatfonds voor de landbouw. Dit is het eerste fonds dat gericht is op financiering van projecten die bijdragen aan de realisatie van de doelen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vanuit het Klimaatakkoord. De focus ligt op projecten die gericht zijn op verduurzaming van de landbouw en het behoud van biodiversiteit.
Het Klimaatfonds financiert bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouw en landgebruik en zo uitstoot reduceren op hun bedrijf. Hierbij kan het gaan om onder andere het beperken van methaan- en ammoniakuitstoot, duurzame energieoplossingen en het vastleggen van CO2. Zo kan een project gericht op het voorkomen van inklinking in het veenweidegebied er onder vallen, maar ook agrarische innovaties die een forse besparing van CO2-uitstoot opleveren. Rabobank en NWB Bank zijn geselecteerd als de financieringspartners van het fonds. De doelstelling voor het Klimaatfonds voor de landbouw is de reductie van broeikasgassen, berekend naar een CO2-reductie van 2 Megaton.
Canadese kredietverstrekker naar Nederland
Het bedrijf profileert zich bij voorkeur als ecommerce-investeerder die prat gaat op haar AI-platform. In twintig minuten wordt aan de hand van allerlei vragen vastgesteld welke risico's Clearco loopt bij investeringen tot 20.000 dollar. Er wordt geen persoonlijke garantie gevraagd en er geldt geen vaste betalingstermijn. Wel moet de lening met rente worden terugbetaald. Er zijn overigens meerdere partijen die op deze basis kredieten verstrekken.
Maar omdat de kredietaanvragen ook niet inhoudelijk worden beoordeeld, en de veelal onervaren ondernemers niet worden begeleid, loopt Clearco flink wat risico. Medeoprichters Michele Romanow en Andrew D'Souza hebben wel ruime ervaring met het verstrekken van durfkapitaal, maar de formule moet zich nog bewijzen.
Tot nu toe is geïnvesteerd in 4600 bedrijven in zeven landen voor een bedrag van 2 miljard dollar. Een jaar geleden moest Clearco het beleid al bijstellen en zou men vaker conservatieve cheques gaan schrijven. In het begin leed het bedrijf zelfs forse verliezen door verkeerde inschattingen.
maandag 10 mei 2021
Brokeronderzoek 2021: vaste servicekosten en kosten voor aanvullende diensten
Ruim twee derde van de ondervraagden ziet de kosten als bepalende factor bij de keuze voor een bank of broker. Hoge kosten van de huidige dienstverlener zijn ook de meest genoemde reden om over te stappen naar een andere partij.
De kosten voor het aanhouden van een rekening komen in verschillende vormen, zoals een vaste of variabele service fee, platform fee, aansluitingskosten of als extra kosten bij het gebruik van bepaalde diensten. De hoogte is vaak mede afhankelijk van de (gemiddelde) portefeuillewaarde van de belegger. In bepaalde gevallen is sprake van een degressieve kostenstructuur, waarbij de procentuele kosten afnemen naarmate het belegd vermogen toeneemt.
Nederlandse cryptobrokers kunnen vraag niet aan
Er zijn klachten over storingen en bugs en de klantenservice laat te wensen over.
Blox zegt tegen het FD de komende weken geen nieuwe gebruikers toe te laten en 'grote softwarematige verbeteringen' door te voeren.
LiteBit zegt nu vijf keer zoveel klanten te hebben als een jaar geleden. 'Een markt die zo hard groeit leidt soms helaas tot een storing of een langere wachttijd bij onze klantenservice,' zo laat het bedrijf weten.
Vanwege onderhoud is het geregeld langere tijd niet mogelijk om in bepaalde cryptomunten te handelen.
LiteBit is in diverse EU-landen actief en heeft volgens Bitcoin Magazine ruim één miljoen gebruikers. Blox inmiddels 300.000 gebruikers in Nederland en België.
Participatiemaatschappijen investeren door
Zeker 6,7 miljard euro werd geïnvesteerd in 180 buy-outs en groeiende bedrijven. Vergelijkbaar met 2019. Een kleine 900 miljoen ging naar 300 Nederlandse startups en scale-ups, waarbij opviel dat het gemiddelde bedrag per bedrijf anderhalf keer zo groot was als in 2019.
Participatiemaatschappijen haalden daarnaast 6,9 miljard aan nieuw kapitaal op bij beleggers.
De steunpakketten van de overheid hebben ervoor gezorgd dat ondernemers en investeerders vertrouwen hielden; zelfs als ze geen gebruik maakten van de regelingen.
Hypotheekrentes stabiliseren, verstrekkers terughoudend met verhogingen
De hypotheekrentes dalen nog wel, maar steeds minder hard. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl over de hypotheekrente-ontwikkeling.
De hypotheekrente-ontwikkeling geeft per rentevaste periode een heel wisselend beeld. Zo is bij de hypotheekrentes voor 30 jaar vast een flinke daling te zien. Hier daalde de gemiddelde rente van 1,66 procent in april naar 1,61 procent in mei. Bij 20 jaar vast is de gemiddelde daling klein (van 1,39% naar 1,37%). Dit komt doordat maar liefst 12 hypotheekverstrekkers hier de rente verhoogden en nog eens 25 verstrekkers de rente gelijk hielden.
Op zich is het vreemd dat niet veel meer hypotheekverstrekkers de rentes verhoogden. Zij baseren hun hypotheekrentetarieven namelijk op de kapitaalmarktrentes en die zijn juist flink gestegen de laatste maanden, signaleert Geld.nl. Banken kijken bijvoorbeeld naar de 10- en 30-jaars rentes voor staatsobligaties. Deze rentes zijn de laatste maanden gestegen, omdat beleggers optimistischer zijn over economisch herstel na de corona-crisis.
Dat hypotheekverstrekkers hier nog niet massaal op reageren door hun hypotheekrentes te verhogen, komt doordat de concurrentie in de hypotheekmarkt groot is. Hypotheekverstrekkers zijn bang dat als ze hun rente (te veel) verhogen, kopers weglopen naar concurrenten. Dit effect is het sterkste bij de 30-jaar vaste rente, omdat die rentevaste periode door de lage rentestanden heel populair is bij starters.
De terughoudendheid bij hypotheekverstrekkers ziet men ook terug bij de rentevaste periodes van 5 en 10 jaar. Het grootste deel van de hypotheekverstrekkers hield hun hypotheekrente voor 5 en 10 jaar gelijk. De gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar vast daalde tussen begin april en begin mei van 0,99% naar 0,98 procent. Voor 10 jaar vast daalde de gemiddelde hypotheekrente van 1,06% naar 1,05 procent.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) speelt echter een belangrijke rol. De ECB wil namelijk graag de marktrentes laag houden en zal ingrijpen als de rentes te veel stijgen, waardoor de marktrentes en dus ook de hypotheekrentes weer laag blijven.
vrijdag 7 mei 2021
Maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijker dan winst voor investeerders van crowdfunding
Niet winst maar maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bovenaan de wensenlijst van investeerders van crowdfunding. Zo blijkt uit onderzoek van CrowdAboutNow, het crowdfundingsplatform dat ondernemers en investeerders bij elkaar brengt.
Of bedrijven succesvol een investering ophalen hangt niet af van het potentiële rendement. Onderzoek van CrowdAboutNow laat zien dat de maatschappelijke bijdrage van een onderneming de belangrijkste reden is voor investeerders om al dan niet te investeren. Mark Laagewaard, oprichter CrowdAboutNow: 'We hebben de afgelopen jaren gezien dat ondernemers met een uitgesproken sociale en duurzame missie veel betrokken investeerders aantrekken, wat tot succesvolle campagnes leidt. Wanneer het maatschappelijke belang de boventoon voert, wil de ‘crowd’ daar maar al te graag onderdeel van zijn.'
Platform CrowdAboutNow bestaat inmiddels tien jaar. Bijna duizend ondernemers hebben de afgelopen jaren financiering opgehaald via het platform, in totaal is er voor 57 miljoen euro gefinancierd door 80 duizend investeerders.
Online spaarplatform Raisin lanceert dagelijks opvraagbare spaarrekening
Raisin Nederland gaat haar aanbod van spaarproducten uitbreiden, naar de onder Nederlanders zeer populaire categorie van dagelijks opvraagbare spaarrekeningen.
Met de komst van Nordax Bank, de eerste Zweedse bank op Raisin.nl, biedt de spaarbemiddelaar voor het eerst een dagelijks opvraagbare spaarrekening aan. Klanten kunnen sparen met maximale flexibiliteit.
Spaarders kunnen onbeperkt storten en opnemen en, indien gewenst, automatisch sparen met periodieke overboekingen. Met een minimaal (start)saldo van slechts één euro en een volledig online aanvraagproces, is de spaarrekening van Nordax Bank bovendien toegankelijk voor een breed publiek.
Bij de lancering biedt de Nordax spaarrekening een variabele rente van 0,15 procent per jaar, ruim zeven keer hoger dan het Nederlandse gemiddelde.
Door recent nieuws over Nederlandse (groot)banken die de grens voor negatieve rentes verlagen, krijgen Nederlandse spaarders steeds sterker het gevoel dat hun huisbank geen interesse meer heeft in hun klandizie. Nederlandse banken zijn overspoeld met (spaar)geld en incasseren voor het overtollige geld op hun balans flinke kosten bij de Europese Centrale Bank. Deze kosten worden in toenemende mate afgewenteld op klanten, waardoor vermogende klanten al langer te maken hebben met negatieve rentevoeten.
VEB: Europese banksector heeft de wind in de rug
De sector heeft de wind op dit moment dus flink in de rug, signaleert beleggersvereniging VEB.
Wat vooral duidelijk wordt uit de kwartaalcijfers van de verschillende grote Europese banken is dat deze zich moeilijk met elkaar laten vergelijken vanwege de verschillende (deel)markten waarop zij actief zijn en de grote verschillen in samenstelling van de balans.
donderdag 6 mei 2021
Belastingdienst bereikt steeds meer jongeren via Instagram
In deze aangifteperiode zoeken veel mensen contact met de Belastingdienst. Veel jongeren zijn echter minder goed bekend met de Belastingdienst, bijvoorbeeld omdat ze nog nooit aangifte hebben gedaan.
Juist om jongeren (18-35 jaar) beter te kunnen bereiken is de Belastingdienst vorig jaar maart gestart met een Instagram account. Jongeren zijn namelijk niet snel geneigd de BelastingTelefoon te bellen en stellen ook minder vragen via Facebook en Twitter (waar de Belastingdienst al actief was), omdat ze daar minder actief zijn dan 35-plussers. Ze zijn wèl te vinden op Instagram.
Binnen een jaar heeft de Belastingdienst 5500 volgers op Instagram: 60 procent van hen is jonger dan 35 jaar. Het aantal weergaves was vorige maand (de tweede maand van de aangifteperiode) zo’n 1,2 miljoen. Dat is meer dan 30 keer zoveel als in bijvoorbeeld februari.
Winst ING flink omhoog
Het concern merkte in met name Duitsland en België een duidelijk toename van de vraag naar beleggingsproducten.
De bank heeft inmiddels 13,8 miljoen klanten, waarvan 90 procent de mobiele app gebruikt.
De coronacrisis drukte vorig jaar nog flink op de resultaten. ING zette vorig jaar vanwege de coronacrisis maar liefst 661 miljoen euro opzij, omdat het vreesde dat sommige leningen niet of niet geheel terugbetaald zouden worden.
Er is dan ook flink gesneden in de kosten. In maart werd bekend dat meer dan de helft van de Nederlandse bankkantoren wordt gesloten. Daardoor gaan er 440 banen verloren. Die ingreep kwam bovenop maatregelen die in november al werden aangekondigd.