Vanmiddag vond het feestelijke afscheid plaats van Chris Buijink als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dit gebeurde tijdens een online event onder leiding van journaliste Diana Matroos met vele gasten, vanuit de A’Dam Toren.
Buijink was acht jaar lang voorzitter van de NVB, na een lange loopbaan bij het ministerie van Economische Zaken (op het laatst als Secretaris-Generaal). Bijgaande video bevat een compilatie van een aantal hoogtepunten tijdens zijn voorzitterschap.
woensdag 30 juni 2021
Chris Buijink neemt afscheid als voorzitter NVB
Amsterdamse fintech Dyme haalt €2 miljoen op
Dyme investeert dit nieuwe kapitaal in productontwikkeling en gebruikt het geld om te groeien van 300.000 naar 1 miljoen gebruikers.
Jaarlijks verliest de gemiddelde Nederlander ongeveer 800 euro door vergeten abonnementen, dubbele verzekeringen en te dure contracten. Het algoritme van Dyme analyseert een bankrekening en neemt financiële ‘moetjes’ over. Acties die iedereen eigenlijk zou willen ondernemen, maar waar veel mensen de moed of tijd niet voor opbrengen.
Met Dyme stappen klanten eenvoudig over van energieleverancier, onderhandelen ze opnieuw over hun telecomcontract en zeggen ze de sportschool op waar ze al maanden niet meer kwamen. Dyme fungeert als een persoonlijke financiële assistent, leest de kleine lettertjes en onderhandelt namens klanten om hen hoofdpijn en geld te besparen.
Tweederde van de Nederlanders voelt zich veilig bij contactloos betalen
Eerder werd al duidelijk dat maar liefst driekwart van de Europese betalingen het afgelopen jaar contactloos gebeurt. En hoewel bijna de helft van de Nederlanders openstaat voor het adopteren van nieuwe betaalmethodes, lijkt de cashloze maatschappij nog ver weg. De helft van de ondervraagden wil namelijk niet dat contant geld volledig verdwijnt in de komende vijf jaar.
Bovendien maakt meer dan een kwart zich weleens zorgen over de veiligheid van zijn betalingen. Met name over contactloze betalingen met bankpas (44 procent) en mobiel (42%) zijn mensen soms nog wel eens bezorgd. De zorgen over de veiligheid van creditcards zijn daarentegen veel kleiner.
Aantal huishoudens met problematische schulden niet toegenomen
Onder de instromers nam het aandeel huishoudens met een zelfstandige of iemand met een flexibel contract toe. Dat blijkt uit het vernieuwde dashboard Schuldenproblematiek in beeld, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft samengesteld.
De cijfers zijn samengesteld met bestaande registerdata en behelzen omvang, achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van de schuldenproblematiek van Nederlandse huishoudens. Het duurt vaak enige tijd voordat schulden als problematisch gekenmerkt worden. Ook zijn niet alle schulden in een registratie te vinden, bijvoorbeeld schulden bij familieleden of kennissen. Het kan dus zijn dat huishoudens die door corona in de financiële problemen kwamen op 1 oktober (nog) niet zichtbaar zijn in de geregistreerde problematische schulden.
dinsdag 29 juni 2021
Tinka los van Wehkamp
Wehkamp, de online webshop, en Tinka, aanbieder van uitgestelde betalingen en krediet, gaan voortaan als twee zelfstandige bedrijven verder. Deze beslissing is ingegeven door de aanzienlijke vooruitgang die beide bedrijven hebben geboekt in hun transformatie.
Wehkamp heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de grootste en meest bezochte online retailers voor gezinnen in Nederland.
Sinds 2019 is Tinka - voorheen Lacent - getransformeerd van een financiële dienstverlener naar een volwaardig fintech bedrijf dat verantwoorde en makkelijke betaalmogelijkheden biedt voor consumenten en (online) retailers. Al langer bestaat er een brede vraag vanuit verschillende retailers naar de financiële dienstverlening van Tinka en daarom is dit het juiste moment om het bedrijfsonderdeel te verzelfstandigen.
Nieuw leenplatform koppelt Nederlandse middelgrote bedrijven aan institutionele beleggers
Het platform richt zich in eerste instantie op bedrijven in de vastgoedsector met een kredietbehoefte tussen de 5 en 30 miljoen euro. In de volgende fase staat uitbreiding naar andere sectoren gepland.
Het bedrijf kan samen met zijn relatiemanager bij ABN AMRO zijn profiel en kredietbehoefte op het platform invoeren. Institutionele beleggers kunnen dit bekijken en aangeven tegen welke rente en voorwaarden zij willen financieren. ABN AMRO neemt naast de belegger altijd een gedeelte van de financiering voor zijn rekening.
Activisten bereiden klimaatzaak voor tegen ABP
Klimaatactivisten bereiden een rechtszaak voor tegen pensioenfonds ABP, zo meldt Trouw. Ze willen het fonds, dat grootschalig belegt in fossiele energie, tot duurzaamheid dwingen.
Protestgroep ABP Fossielvrij is speciaal opgericht om het grootste Nederlandse pensioenfonds aan te sporen tot een duurzame beleggingskoers zonder olie, kolen of aardgas.
ABP kondigde vrijdag al wel een strategie aan om het belang in fossiele energiebronnen van naar schatting 17,4 miljard euro stapsgewijs te verkleinen.
maandag 28 juni 2021
Tjeerd Bosklopper volgt Willem van Duin op bij Verbond van Verzekeraars
Tijdens de Algemene Ledenvergadering is Tjeerd Bosklopper benoemd tot voorzitter van het Verbond van Verzekeraars.
Hij volgt Willem van Duin (tot voor kort CEO van Achmea) op die de functie sinds juni 2019 heeft bekleed. Bosklopper is benoemd voor twee jaar.
Tjeerd Bosklopper is 46 jaar en werkt bij Nationale-Nederlanden als CEO. Hij is daar verantwoordelijk voor non-life, banking en technology. Eerder was hij onder meer Chief Transformation Officer en was hij betrokken bij de integratie van NN en Delta Lloyd.
Bosklopper begon zijn carrière bij ING en heeft diverse posities bekleed in binnen- en buitenland. Hij studeerde Business Information Technologie aan de Twente Universiteit en specialiseerde zich in Information Management, Planning en International Management.
ABN AMRO verkoopt portefeuille energieleningen
Oaktree en Sixth Street kopen gezamenlijk de portefeuille, met daarin leningen aan ongeveer 75 bedrijven die actief zijn op de Noord-Amerikaanse energiemarkten. Het totale volume van de portefeuille bedraagt ongeveer 1,5 miljard US dollar (per 31 maart 2021).
Met de verkoop trekt ABN AMRO zich terug uit de kredietverlening aan de olie- en gassector in Noord-Amerika. Oaktree en Sixth Street nemen samen alle bestaande verplichtingen over. Het gaat, na toestemming door de desbetreffende klanten, om een totaal van rond de 3 miljard US dollar aan verplichtingen. Dat is de som van committed en uncommitted leningen per 31 maart 2021.
De verkoop zorgt voor een verdere versnelling van de in augustus 2020 aangekondigde afbouw van de non-core activiteiten van ABN AMRO, en betekent een belangrijke afname van de non-core kredietportefeuille.
De leningen worden verkocht met een discount van ongeveer 135 miljoen euro. De risico gewogen activa (RWAs) worden verlaagd met ongeveer 2 miljard euro, wat een netto positieve impact heeft op de kapitaalratio’s in het tweede kwartaal van 2021.
vrijdag 25 juni 2021
DNB: Opkomst BigTechs zorgt voor gebruiksgemak, maar er zijn ook risico’s
Techreuzen werken steeds vaker samen met banken of verzekeraars. In Nederland zijn Apple Pay of Google Pay voorbeeld.
DNB ziet verschillende risico’s. Eén daarvan is dat een klein aantal techreuzen heel dominant wordt en dat de dienstverlening zich daar concentreert. Dan kan het gaan om dienstverlening aan klanten, maar ook om clouddiensten aan banken of verzekeraars. Je ziet nu al dat financiële instellingen best wel afhankelijk zijn van cloudplatforms. Als zo’n platform wegvalt, dan heeft de financiële sector een behoorlijk probleem.
Met name in China spelen die techreuzen nog een veel grotere rol. Daar kan je via een platform van de Alibaba Groep leningen afsluiten. Dit komt onder andere doordat de financiële dienstverlening door banken in China een stuk minder toegankelijk was dan hier.
De grote vraag wordt de komende jaren: wie heeft het contact met de klant? Een scenario is dat banken en verzekeraars naar de achtergrond worden verdrongen. Zij bieden hun diensten aan via de techreuzen, die de relatie met de klant overnemen. Weer een ander scenario is dat techreuzen, banken en verzekeraars straks allemaal hun eigen platforms hebben die met elkaar concurreren. Hoe het uiteindelijk loopt, dat is natuurlijk lastig te voorspellen.
Eerste details van Banx vrijgegeven: een volledig digitale en Belgische bankervaring van de volgende generatie
Banx, bedacht door het Belgische telecombedrijf Proximus en mogelijk gemaakt door de bankdiensten van Belfius, ontwikkelt de digitale bank-app van morgen. Banx biedt een in essentie volledig digitale, en toch Belgische bankervaring met een lokaal supportteam van 'menselijke' Banx-gezichten die klaarstaan om te helpen via de telefoon, sociale media en chat.
Met Banx kan je in minder dan vijf minuten een nieuwe bankrekening openen. Scan je identiteitsbewijs, kies je Banx-rekeningtype, onderteken digitaal en je bent er klaar voor.
Nieuwsgierige enthousiastelingen kunnen zich nu al registreren om een voorproefje te krijgen, hun mening te geven en natuurlijk de eerste Banx-klanten te worden bij de lancering van de app.
donderdag 24 juni 2021
Visa neemt Tink over
Vijf jaar na zijn eerste investering in de fintech Tink verzilvert ABN AMRO zijn participatie. Visa neemt de mobiele app over die financiële data van verscheidene banken bij elkaar brengt.
Het open banking-platform heeft API-verbindingen met 3400 banken en financiële instellingen bereikt op die manier miljoenen bankklanten in Europa, meldt Emerce. Een gebruiker kan bijvoorbeeld saldo's van verschillende bankrekeningen bij elkaar brengen in een overzicht bij Tink, maar ook betalingen agenderen van daaruit.
Tikkie viert 5e verjaardag met twee mijlpalen: 7 miljoen gebruikers en 10 miljard euro aan betaalde Tikkies
Vandaag is het 5 jaar geleden dat het eerste Tikkie verstuurd werd. De vijfde verjaardag valt samen met twee mijlpalen. De Tikkie app heeft deze maand het aantal van 7 miljoen gebruikers bereikt. Ook is deze maand het totaalbedrag van 10 miljard euro bereikt dat sinds de start via Tikkie is verrekend.
Binnen een jaar tijd, in 2017, waren er één miljoen gebruikers. In 2018 waren dit er al drie miljoen en deze maand is de grens van 7 miljoen gebruikers gepasseerd. De app blijft razend populair. Deze maand laat zelfs de grootste piek ooit zien: gemiddeld meer dan 370.000 betaalde Tikkies per dag.
Tikkie startte als betaalapp voor consumenten, maar is sinds september 2018 ook beschikbaar voor de zakelijke markt. Ook zakelijk moeten veel ondernemers vaak lang op betalingen wachten. Met Tikkie worden rekening veel sneller betaald. Inmiddels zijn er 14.000 zakelijke gebruikers geregistreerd. Zakelijke Tikkies worden door allerlei soorten bedrijven gebruikt: van de bakker op de hoek tot aan goede doelen en grote multinationals.
In juni 2020 werd Tikkie Terug geïntroduceerd: een cashback functionaliteit waarmee gebruikers via de app gemakkelijk hun geld terug kunnen krijgen bij aankoop van een product.
Wat gebeurt er als je gezinnen in armoede maandelijks een toelage geeft van 150 euro?
Wat gebeurt er als je gezinnen in armoede maandelijks een toelage geeft van 150 euro zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat? Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam start in samenwerking met Kansfonds een uniek experiment in de Gemeente Zaanstad.
In het onderzoek krijgen gezinnen extra geld zonder verplichtingen of tegenprestatie, zodat zij iets meer financiële armslag krijgen.
Recent onderzoek in de Verenigde staten laat zien dat het simpelweg geven van geld leidt tot minder stress en minder mentale problemen bij inwoners met een laag inkomen. Ook verhoogt het de kans op het vinden van een fulltime baan. In Nederland is dit nog niet onderzocht, terwijl dit vraagstuk ook hier heel actueel is.
In het onderzoek worden 300 gezinnen in Zaanstad die in de doelgroep vallen benaderd voor deelname. Door middel van loting worden zij ingedeeld in de controle- of interventiegroep. De interventiegroep ontvangt twee jaar lang een toelage van 150 euro per maand. De gezinnen mogen zelf beslissen waar zij het geld aan uitgeven, of dat zij dit bijvoorbeeld willen sparen. Beide groepen worden gedurende deze periode bevraagd naar aspecten als het mentale en fysieke welzijn, de financiële situatie en bijvoorbeeld het vertrouwen in de eigen vaardigheden. Een belangrijk aspect van dit onderzoek is dat er ook wordt gekeken wat het effect is op het welzijn van de kinderen.
De giften aan de gezinnen en het onderzoek worden betaald door Kansfonds, een fonds dat zich inzet om uitsluiting van kwetsbare mensen te voorkomen.
woensdag 23 juni 2021
ABN AMRO lanceert fonds van 425 miljoen euro voor bedrijven met duurzame impact
Het gaat om ‘private equity investeringen’ van tussen de 4 en 30 miljoen euro in bedrijven met een bewezen businessmodel.
Daarnaast doet ABN AMRO SIF ook ‘venture capital investeringen’ van tussen de 500.000 en 4 miljoen euro als er sprake is van een bewezen concept. De drie thema’s waarin wordt geïnvesteerd zijn: circulaire economie, energietransitie en social impact. Het fonds, een volledige dochter van ABN AMRO met een zelfstandig investeringsbeleid, stuurt op een combinatie van maatschappelijk en financieel rendement.
Afgelopen maand zijn de eerste twee venture capital investering gedaan in Envision en Foodlogica. Envision is een Nederlands bedrijf dat software ontwikkelt voor ‘smartglasses’. Via ‘een slimme bril’, een app en innovatieve AI technologie wordt beeld en geschreven tekst vertaald in geluid. Hierdoor wordt het alledaagse leven van mensen met een visuele beperking toegankelijker gemaakt.
Foodlogica lost de uitdaging op van ‘last-mile’ transport van gekoeld voedsel in dichtbevolkte steden, met een duurzame vloot zonder uitstoot van broeikasgassen. Tevens werd kort geleden een private equity investering gedaan in het Deense Fiberline Composites A/S. Dat bedrijf ontwikkelt een specifieke technologie waarmee grotere windbladen voor windmolens kunnen worden gemaakt. Deze investering werd nog gedaan vanuit het Energy Transition Fund dat opgaat in ABN AMRO SIF.
Nibud: houd het hebben en gebruiken van eigen geld gratis
Geld lenen kost geld, maar geld sparen en contant geld opnemen inmiddels ook. Steeds meer banken laten hun klanten betalen voor het hebben en gebruiken van contant geld, spaargeld en een betaalrekening.
Vanaf 1 juli moeten ABN AMRO-klanten gaan betalen als ze binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen. ABN AMRO is de eerste grote bank die voor alle particuliere klanten zo’n limiet hanteert. Maar ook bij andere banken wordt het gebruikelijker dat je moet betalen als je vaak en/of veel contant geld opneemt. Zo mag een student bij ING twaalf keer per kalenderjaar een kosteloze geldopname doen, daarna kost het 0,80 euro per keer.
Het Nibud wil dat het gebruiken van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft en dat banken het tempo van hun klanten en de ontwikkelingen van de markt volgen.
De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in maart 2020 in een onderzoek nog vast dat contant geld nog steeds een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Dat geldt vooral voor mensen in de samenleving die moeite hebben met abstracties zoals het digitale betalingsverkeer of er beperkt toegang toe hebben. Denk daarbij aan de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden in onze samenleving.
Het Nibud vindt daarom dat mensen niet gedwongen moeten worden om digitaal geld te gebruiken, wanneer contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is. In veel landen is contant geld nog volop in gebruik. Ook dat vindt het Nibud een reden om het gebruik van contant geld nog niet te belasten met een ‘gebruikersboete’.
dinsdag 22 juni 2021
Nieuw Brits bankbiljet van vijftig pond eert computerpionier Alan Turing
Het bankbiljet bevat tal van geeky elementen uit Turings pionierswerk op het gebied van wiskunde, informatica, het kraken van geheime Duitse codes en zelfs wiskundige biologie. CWI-onderzoekers en hoogleraren Lynda Hardman en Jurgen Vinju geven commentaar op de betekenis van Turings werk voor de huidige informatica en maatschappij.
In 2019 werd Alan Turing geselecteerd uit een shortlist van Britse wetenschappers om op het nieuwe bankbiljet te worden vereeuwigd. De datum van 23 juni is gekozen omdat dat de geboortedag van Turing is. CWI-onderzoeker professor Jurgen Vinju is blij met het Alan Turing-bankbiljet: “Het onderstreept het feit dat informatietechnologie in het algemeen en computers in het bijzonder zulke fundamentele infrastructuren zijn voor de moderne samenleving. De eer is aan Turing die het vakgebied informatica een theoretische grondslag heeft gegeven en de bijbehorende motivatie om digitale computers werkelijkheid te maken.”
Onderzoeken belasten werkelijk rendement en tegenbewijsregeling box 3 afgerond
Het onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren naar de praktische mogelijkheden van een box 3-heffing op basis van werkelijk rendement is afgerond.
Op dit moment heeft de Belastingdienst niet voldoende informatie om zo’n stelsel in te voeren. Het onderzoek biedt meer inzicht in de mogelijkheden om wél over die data te beschikken.
Ook is juridisch advies ingewonnen rondom de zogeheten tegenbewijsregeling in box 3. Het demissionaire kabinet concludeert dat het juridisch niet mogelijk is om een tegenbewijsregeling in box 3 te introduceren en adviseert het volgende kabinet zich te richten op het uitwerken van een stelsel van werkelijk rendement.
De box 3-heffing is een belasting over het inkomen uit vermogen. Deze belasting wordt betaald als je veel vermogen hebt: vanaf dit jaar is dat pas vanaf € 50.000 en € 100.000 bij fiscale partners. Hierdoor betalen vanaf dit jaar bijna een miljoen mensen geen belasting meer in box 3 en 1,7 miljoen mensen betalen hierdoor minder belasting.
De huidige box 3-heffing gaat uit van een vaste veronderstelde verdeling tussen spaargeld en beleggingen. Er is een breed gedeelde wens om in plaats hiervan de belasting te heffen op basis van het werkelijke inkomen uit vermogen (het werkelijk rendement). De beschikbaarheid van digitale informatie is een belangrijke voorwaarde hiervoor. In het onderzoek is gekeken naar hoe deze informatie beschikbaar kan komen, bijvoorbeeld door deze data te verkrijgen via andere partijen zoals banken, verzekeraars en andere financiële instellingen.
Uit het onderzoek blijkt dat er mogelijkheden zijn om – voor bepaalde vermogensbestanddelen – over deze data te beschikken. Dit vereist wel dat de genoemde andere partijen de aanlevering van data aan de Belastingdienst fors uitbreiden. De onderzoekers zien hiervoor geen mogelijkheden bij de vermogensbestanddelen ‘onroerende zaken’ en ‘overige bezittingen’, waardoor de Belastingdienst voor deze informatie afhankelijk is van wat de belastingplichtige zelf aanlevert. Dat is voor het volgende kabinet iets om rekening mee te houden, als besloten wordt tot het uitwerken van een heffing over werkelijk rendement.
maandag 21 juni 2021
BUX breidt verder uit en betreedt Ierland als eerste mobiele broker
Ierland wordt het zesde land waar BUX Zero van start gaat sinds de lancering in september 2019 in Nederland.
Waar andere brokers hun apps ontwikkelden op platforms van derde partijen, heeft BUX haar volledige systeem vanaf de grond opgebouwd. BUX was het eerste Europese bedrijf in tien jaar dat op die manier een volwaardige broker opzette. Daardoor kan het bedrijf versneld innoveren en opschalen.
Met meer dan 500.000 klanten is BUX naar eigen zeggen Europa's snelst groeiende neo-broker.
Met BUX Zero, kunnen beleggers sinds 2019 in aandelen en ETF’s investeren zonder dat ze daarvoor commissie betalen. BUX Zero is op dit moment beschikbaar in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Het volledige assortiment van BUX-producten, waaronder BUX Crypto waarmee gebruikers kunnen beleggen in echte cryptocurrencies, en BUX X, waar gebruikers kunnen handelen in contracts for difference (CFD's), is beschikbaar in meerdere landen in Europa.
New10 voor kleinzakelijke kredieten
ABN AMRO wil zakelijke klanten met een kredietbehoefte tot 1 miljoen euro voortaan bedienen met New10 kredieten. New10 is een volledige dochter van ABN AMRO met een volledig digitaal ondersteund aanvraag- en wijzigingsproces. Het ABN AMRO OndernemersKrediet (OK) wordt niet meer aangeboden aan klanten en zal de komende tijd stap voor stap worden uitgefaseerd.
Eind november 2020 presenteerde ABN AMRO haar aangescherpte strategie. Een belangrijk element in die strategie is dat klantprocessen zoveel mogelijk digitaal worden ondersteund. Op belangrijke momenten of daar waar de klant dat wil, biedt men persoonlijk contact en advies. New10 past met haar bedieningsproces, dat volledig digitaal is ondersteund met persoonlijk contact indien gewenst, precies in die koers.
Het OndernemersKrediet wordt niet meer aangeboden. Bestaande klanten met dit krediet krijgen de optie aangeboden om een zakelijk krediet af te sluiten bij New10. Als de klant dat niet wil, of als de overgang naar New10 niet mogelijk is, dan kan de klant boetevrij zijn OK opzeggen en aflossen, of ervoor kiezen zijn OK aan te houden en die in een periode van maximaal 5 jaar af te bouwen.
vrijdag 18 juni 2021
Bunq trekt externe financiering aan
De Nederlandse mobiele bank bunq haalt, naar informatie van het FD, 160 miljoen euro extern kapitaal op.
Het is voor het eerst in het bestaan van de zogeheten neobank dat het extern kapitaal aantrekt. Tot op heden investeerde oprichter Ali Niknam zelf zeker 79 miljoen euro zijn onderneming.
De krant kan niet de naam van de investeerder benoemen. Er wordt gesproken over ‘een Brits private equityhuis’. Dat zou een klein minderheidsbelang verwerven tegen een waardering van 1,6 miljard euro.
Coronakredietregelingen verlengd tot 31 december 2021
Drie speciale coronakredietregelingen kunnen om meer redenen aangevraagd worden door ondernemers: niet alleen om op korte termijn rekeningen te kunnen betalen, maar ook om bijvoorbeeld te investeren in nieuwe apparatuur of hun voorraden aan te vullen. Ook worden de regelingen verlengd tot en met 31 december 2021. Het gaat om de KKC (kredieten tot 50.000 euro), BMKB-C (tot 1,5 miljoen euro) en GO-C (tot 150 miljoen euro).
Tot nu toe zijn de drie regelingen vooral ingezet om bedrijven snel van financiering te voorzien om hun rekeningen mee te betalen. De regelingen zijn er ook voor kredieten ten behoeve van investeringen in vaste activa, heropbouw van voorraden- en debiteurenposities en het terugbrengen van leverancierskrediet naar een gebruikelijke termijn.
De coronaregelingen hebben hogere garantiepercentages dan normaal, wat wil zeggen dat de overheid voor een groter deel garantstaat voor in het geval de lening niet terugbetaald kan worden. Hierdoor is het makkelijker voor financiers om de lening te verstrekken. Financiers doen natuurlijk nog steeds een kredietbeoordeling om te zien of de aanvrager de lening financieel kan dragen.
Voor kredieten tot 250.000 euro kunnen financiers geautomatiseerde kredietbeoordeling toepassen waardoor ondernemers sneller uitsluitsel kunnen krijgen over hun kredietaanvraag.
Voor de garantieregelingen KKC en BMKB-C kunnen mkb-ondernemers, behalve bij banken, ook terecht bij 22 non-bancaire financiers. Momenteel wordt onderzocht of ook de GO-C regeling kan worden opengesteld voor non-bancaire financiers.
donderdag 17 juni 2021
Minister houdt vast aan invoeren nominale actieve provisietransparantie voor schadeverzekeringen
Als het aan demissionair minister Hoekstra ligt, mag een verzekeringsadviseur of de bemiddelaar niet meer afwachten of de klant naar zijn provisie vraagt, maar dient hij de klant daar zelf actief over te informeren. Dat bleek onder andere uit een recent debat met de vaste commissie voor Financiën naar aanleiding van een Kamerbrief over het onderwerp.
De minister geeft aan dat actieve nominale provisietransparantie recht doet aan het consumentenbelang én de dialoog tussen de consument en de intermediair/adviseur stimuleert over de dienstverlening die voor het provisiebedrag geleverd kan worden. Als een consument weet dat hij of zij de dienstverlener indirect betaalt voor diens diensten, is hij of zij wellicht ook eerder geneigd om een beroep te doen op deze dienstverlening.
Sinds 2013 geldt voor financieel complexe producten, zoals een hypotheek of een overlijdensrisicoverzekering, een provisieverbod. De klant betaalt de adviseur/bemiddelaar rechtstreeks voor zijn beloning. Dit verbod is in 2017 geëvalueerd en de evaluatie gaf geen aanleiding om het verbod uit te breiden richting schadeverzekeringen, maar de minister wilde wel onderzoeken of meer transparantie wenselijk is.
Waarom beleggen mensen (niet)?
De branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland, DUFAS, heeft een podcastserie gemaakt onder de titel 'Waarom beleggen mensen (niet)?'
Ook AFM-bestuurder Jos Heuvelman schoof aan en in dat gesprek ging het veel over de AFM Consumentenmonitor. Wat laten die consumentenonderzoeken voor beeld zien? Waarom beleggen mensen wel of juist niet?
De meting van eind 2020 liet zien dat een op de vijf huishoudens (1,6 miljoen mensen) belegt, wat 11 procent meer is dan in 2019. De behoefte aan meer rendement was voor twee derde (66%) van de startende beleggers de belangrijkste reden om te gaan beleggen. Ook gemak (53%) en juiste timing (40%) speelden een rol.
Zowel in voorjaar 2020 als in de meting van april van dit jaar, is gebrek aan kennis de meest genoemde reden om niet te beleggen (zie grafiek), al daalde het percentage mensen dat dit als reden aangaf wel: in 2020 noemde de helft dit nog als reden, in 2021 is dit gedaald naar 42%. Ruim een derde van de niet-beleggers geeft aan niet te beleggen omdat ze zeggen geen (spaar)geld te hebben om mee te beleggen. Vorig jaar vond een vergelijkbaar aantal respondenten (35%) beleggen te riskant. Dit percentage is nu gedaald naar 28%.
woensdag 16 juni 2021
Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking ABN AMRO, vertrekt per 30 september 2021
Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking en lid van het Executive Committee van ABN AMRO, maakt bekend dat ze haar loopbaan buiten ABN AMRO gaat voortzetten. De zoektocht naar een opvolger is in gang gezet.
De Kluis: “Ik vertrek met gemengde gevoelens bij ABN AMRO, na zo veel jaren onderdeel te zijn geweest van de ABN AMRO familie. ABN AMRO voert nu de aangepaste strategie uit en ik ben trots op de reis die de bank heeft afgelegd. We hebben alle ingrediënten voor succes in huis om voor onze stakeholders waarde te creëren. Ik ben dankbaar voor alles wat ABN AMRO me heeft gegeven, en tegelijk kijk ik er enorm naar uit om aan een nieuw hoofdstuk in mijn carrière te beginnen.”
Tot 30 september 2021 blijft Daphne zich volledig inzetten voor ABN AMRO, onder andere om te zorgen voor een soepele overdracht naar haar opvolger, wanneer we die hebben gevonden. Verdere mededelingen over haar opvolging worden te zijner tijd gedaan.
Nederlandse rechter niet bevoegd inzake VEB-BP
VEB-directeur Paul Koster reageert teleurgesteld: 'Het is voor Nederlandse en Europese beleggers van belang dat ze hun recht kunnen halen als ze gedupeerd worden door beursgenoteerde ondernemingen. De schade is door de beleggers op hun Nederlandse beleggingsrekening geleden en het Nederlandse rechtssysteem is bij uitstek geschikt daarover te oordelen.'
De VEB daagde BP in april 2015 namens Nederlandse beleggers voor de rechter vanwege misleiding voor en na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. De procedure van de VEB is de enige procedure van beleggers in Europa in de nasleep van de ramp met de Deepwater Horizon. In Canada en de Verenigde Staten liepen wel meerdere procedures.
Voor de VEB waren er meer dan voldoende aanknopingspunten om in Nederland tegen BP en ook tegen Volkswagen te procederen. Door het arrest kan de VEB niet procederen in Nederland tegen buitenlandse beursvennootschappen die geen wettelijke openbaarmakingsverplichtingen in Nederland hebben.
dinsdag 15 juni 2021
Allegra van Hövell-Patrizi benoemd tot nieuwe CEO van Aegon Nederland
Zij heeft een Italiaanse achtergrond en begon haar carrière in de financiële dienstverlening in
1996 bij McKinsey & Company, gevolgd door het Britse vermogensbeheerbedrijf F&C Investments en Prudential plc.
De selectieprocedure voor het aanstellen van een nieuwe Chief Risk Officer voor Aegon N.V. is in volle gang. Totdat een opvolger is benoemd, zal CFO Matt Rider tijdelijk de verantwoordelijkheid voor Risk Management in de Management Board op zich nemen.
Belgische banken betalen slachtoffers van phishing niet graag terug
KBC is in twee rechtszaken veroordeeld tot het terugbetalen van in totaal ruim 32.000 euro aan klanten die slachtoffer geworden zijn van online oplichters.
Net als in Nederland proberen Belgische banken de klant nalatigheid aan te wrijven. Ook in de twee rechtszaken van KBC werd dat geprobeerd, maar de rechters gingen er niet in mee. KBC is in beroep gegaan.
De ombudsman in financiële geschillen constateert dat de banken vorig jaar opvallend vaak niet akkoord waren met hun eindoordeel. 'In heel wat dossiers waar slachtoffers van phishing compensatie vroegen en gelijk kregen, volgde de bank ons advies uiteindelijk niet op.'
maandag 14 juni 2021
Vertrouwen in contant geld blijft hoog
Ruim drie kwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld te betalen, al verwacht 42 procent dat minder vaak te doen dan nu. Dat blijkt uit een onderzoek naar het gebruik en de beleving van contant geld onder ruim 1.000 Nederlanders, gehouden in februari 2021 in opdracht van De Nederlandsche Bank.
Vooral mensen in de leeftijdscategorie 30-49 (79%) verwachten over vijf jaar nog cash te gebruiken voor hun betalingen. Voor jongeren (18-29 jaar) geldt dat minder (71%). De Nederlanders die minder of niet meer met cash verwachten te betalen, vinden vooral dat elektronisch betalen steeds makkelijker wordt.
Uit eerder onderzoek blijkt dat het gebruik van contant geld aan de kassa mede als gevolg van de coronacrisis versneld is gedaald van 32% in 2019 naar 21% in 2020. Desondanks hebben verreweg de meeste Nederlanders nog steeds bankbiljetten (76%) en munten (85%) bij zich, zij het wel minder dan in 2019 (bankbiljetten: 83%; munten: 90%).
Dit sluit aan op het advies van DNB om voor noodsituaties altijd een klein bedrag aan contant geld aan te houden.
AFM komt met aandachtspunten voor personalisatie van premies en voorwaarden
De AFM komt met negen aandachtspunten voor de verzekeringssector voor het op een persoon toesnijden (personaliseren) van premies en voorwaarden op basis van gedrag en data.
De toepassing van geavanceerde data-analyse voor gepersonaliseerde verzekeringspremies groeit, blijkt uit een recente verkenning van de AFM.
De toenemende beschikbaarheid van data, geavanceerdere modellen en algoritmes stellen verzekeraars in staat om premies en polisvoorwaarden te personaliseren. Wie veilig rijdt en gezond leeft, betaalt een lagere premie dan iemand die meer risico neemt.
Gedragsbeprijzing kan leiden tot veiliger gedrag, een lagere schadelast en welvaartswinst. Het kan ook verhinderen dat een branche als geheel, bijvoorbeeld taxi’s, wordt uitgesloten. Tegelijkertijd kan geavanceerde risicoselectie leiden tot onverzekerbaarheid, en het niet langer kunnen vergelijken van verzekeringsproducten. Zeker als ook polisvoorwaarden worden gepersonaliseerd.
Met negen aandachtspunten geven de toezichthouder de sector mee om met oog voor de kansen, de risico’s te verkleinen bij het inzetten van gepersonaliseerde beprijzing. Voorbeelden hiervan zijn het niet verplichtstellen van het delen van gedragsdata, het borgen van de verzekerbaarheid van klanten, en het rekening houden met hoe beïnvloedbaar het gemeten gedrag is.
zaterdag 12 juni 2021
Hoekstra: Verbod crypto geen optie
Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB), de belangrijkste adviseur van het kabinet, waarschuwde in een essay in het FD voor een crash van cryptovaluta.
‘Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos. Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen’, schrijft Hasekamp.
De waarde van de Bitcoin is de afgelopen weken gehalveerd en sommige experts denken dat de daling zich doorzet.
Cryptomunten hebben volgens Hasekamp geen intrinsieke waarde en ontlenen hun aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.
De huidige (private) cybervaluta presteren op alle punten veel slechter dan het overheidsgeld, vindt de directeur. Waardevastheid bestaat niet, het gebruiksgemak lijdt onder een gebrek aan acceptatie en de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken. ‘Alleen op het aspect van privacy scoren cybertransacties goed – en die anonimiteit is precies wat ze aantrekkelijk maakt voor criminelen
Hoekstra zegt in een reactie dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld wegens 'de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen'.
vrijdag 11 juni 2021
Hoekstra wil ingrijpen als de grens voor negatieve spaarrente onder de 100.000 euro dreigt te komen
Hoekstra wil in eerste instantie in gesprek gaan met banken als de grens voor negatieve rente onder de 100.000 euro komt. Maar als dat geen uitkomst biedt die ‘kleinere’ spaarders beschermt tegen negatieve rente, moet hij toch ook de stap naar een verbod durven nemen, vindt Geld.nl
Volgens directeur Bulthuis van Geld.nl kan Hoekstra het best al snel deze gesprekken starten. Per 1 juli verlagen Rabobank, ING, SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en Knab de grens voor negatieve rente al naar 100.000 euro. Die grens lag bij de meeste banken op 250.000 euro. Alleen bij Knab was het al 150.000 euro.
Overigens verlaagt ook ABN AMRO per 1 juli de grens voor negatieve rente. Daar gaat de grens van 500.000 euro naar 150.000 euro.
BNP Paribas Asset Management introduceert themafonds Ecosystem Restoration
Nu de VN het ‘VN-decennium voor ecosysteemherstel 2021-2030‘ opstart en nu we ons natuurlijk kapitaal hoogdringend moeten beschermen, biedt ecosysteemherstel beleggingskansen met een positief effect op de wereldeconomie: in het komende decennium vereisen de inspanningen om oceanen, gronden en stadsgebieden te herstellen investeringen ter waarde van 22 biljoen dollar wat voor bedrijven kansen ter waarde van 6 biljoen dollar per jaar schept[1].
BNP Paribas Ecosystem Restoration belegt in internationale bedrijven van alle kapitalisaties die milieuoplossingen bieden en via hun producten, diensten of processen bijdragen aan het herstel van ecosystemen rond enkele grote thema's.
Het fonds beheert een portefeuille van 40 tot 60 sterk overtuigende aandelen, geselecteerd uit een beleggingsuniversum van 1.000 wereldwijde bedrijven en biedt spreiding, zowel in termen van regio's, omvang als sectoren (waarbij technologie, industrie en nutsbedrijven goed vertegenwoordigd zijn). De strategie van het fonds berust op actief beheer dat macro-economisch en fundamenteel onderzoek combineert en gebruik maakt van kwantitatieve analyse.
Aegon en Leaseproces/ConsumentenClaim eens over schikking
Aegon en Leaseproces/ConsumentenClaim hebben een schikking getroffen voor het product Aegon Effectenlease. Daarmee hopen beide partijen een einde te maken aan de onzekerheid voor betrokken klanten.
De afgelopen jaren voerden Leaseproces en ConsumentenClaim rechtszaken tegen Aegon over Vliegwiel- en Sprintplan-producten.
De schikking is vastgelegd in een raamwerkovereenkomst. Leaseproces en ConsumentenClaim peilen de komende maanden onder hun achterban of zij willen instemmen met de schikking. Als de achterban akkoord is, regelen Leaseproces en ConsumentenClaim de verdere financiële afhandeling. Klanten die bij een van de partijen zijn aangesloten krijgen minimaal 500 euro.
Aegon en Leaseproces/ConsumentenClaim hopen op steun voor de schikking, zodat er voor klanten een einde kan komen aan de onzekerheid.
donderdag 10 juni 2021
Nieuwe toetsingscriteria voor coulance bij bankhelpdesk fraude (spoofing)
De schade als gevolg van bankhelpdeskfraude bedroeg in 2020 26,7 miljoen euro. Banken hebben die schade voor meer dan 96 procent van de klanten vergoed. Voor de overige 4 procent geldt dat zij niet in aanmerking komen voor een vergoeding.
Bij het uit coulance vergoeden van de schade bij bankhelpdeskfraude blijft het uitgangspunt dat klanten een eigen verantwoordelijkheid hebben, stellen de banken. Daarom hebben banken toetsingscriteria opgesteld om te bepalen in hoeverre zij de schade vergoeden. Uitgangspunt is dat slachtoffers 100 procent van de schade uit coulance vergoed krijgen tenzij het slachtoffer medeplichtig is aan fraude, al eerder een vergoeding heeft gehad bij de zelfde bank of als het slachtoffer onvoldoende meewerkt aan het fraudeonderzoek van de bank.
Naast deze harde criteria kijkt de bank ook naar de specifieke feiten en omstandigheden van elke oplichtingszaak. Banken verwachten daarbij van klanten verantwoordelijk gedrag en oplettendheid. Het uitgangspunt dat banken hanteren voor (gedeeltelijke) vergoeding uit coulance is ‘redelijkheid en billijkheid.’ Zo zijn er slachtoffers die meerdere specifieke of gerichte boodschappen, waarbij ze door de bank voor fraude of fraudeurs gewaarschuwd werden, hebben genegeerd. Of slachtoffers die zonder zich vragen te stellen of contact op te nemen met de bank grote bedragen onder verdachte omstandigheden overboeken bijvoorbeeld naar meerdere buitenlandse banken.
Nieuwe betaaltool voor flexwerkers
Door de aanhoudende groei van het aantal flexwerkers, ontvouwt zich een gig-economy (vrij vertaald: klusjeseconomie) waarin tijdelijke inhuur de norm is. Banen maken plaats voor projecten: zelfstandige ondernemers, ofwel gig-werkers, vervangen vaste medewerkers. Denk aan freelance babysitters, uitzendkrachten en pakketkoeriers die op uurbasis een rol vervullen.
Digitale platforms versnellen dit proces door vraag en aanbod te matchen tegen lage transactiekosten. De flexwerkers zijn tevreden met deze flexibiliteit in hun werk, maar lopen tegen lange uitbetalingstermijnen aan. Soms kan het weken duren na het afronden van een shift voor zij hun verdiensten ontvangen.
Nu komt ABN AMRO met een nieuwe dienst omtrent directe uitbetalingen (’instant payment’). ABN AMRO maakt het de flexwerker mogelijk om na het beëindigen van de werkzaamheden zelf te kunnen bepalen wanneer het bedrag wordt uitbetaald. Hiermee verkort de bank de tijd tussen het geleverde werk en uitbetaling daarvan van een aantal weken naar 1 seconde. De freelancer heeft hierbij de volledige controle over zijn verdiensten.
Eind vorig jaar tekende de eerste pilotpartner voor het gebruik van deze dienst: babysit-platform Charly Cares. Nu treedt on-demand pakketbezorgdienst Packaly toe tot de gebruikers. De dienst wordt geleidelijk uitgerold in een pilotfase waarbij betrokken fietskoeriers niet meer hoeven te wachten op hun inkomsten.
woensdag 9 juni 2021
KBC lanceert nieuwe KBC Mobile app half juni
KBC vernieuwt zijn Mobile app. Op het eerste zicht lijkt KBC niets te hebben gewijzigd aan de loginpagina, die blijft er gewoon hetzelfde uit zien.
De wijzigingen zitten vooral na het inloggen. Gebruikers krijgen onder meer vier tabbladen te zien: start, mijn KBC, beleggen en aanbod.
Het tabblad ‘Mijn KBC’ de startpagina, maar dan mét al je beleggingen, leningen, verzekeringen en een snelknop naar KBC Live. Ook documenten en persoonlijke communicatie vanuit KBC zal bereikbaar zijn vanuit ‘Mijn KBC’.
Zeven op tien zzp'ers ziet niets in verplichte pensioenregeling
Ook in de horeca, persoonlijke dienstverlening (beide 61%) en detailhandel (60%) hebben relatief veel zzp’ers hun pensioen nog niet geregeld. Binnen de zakelijke dienstverlening bouwen zzp’ers relatief vaak een pensioenvermogen op, van hen is 40% hier nog niet mee begonnen.
Vooral starters zijn weinig bezig met het opbouwen van hun pensioenvermogen. Zes op de tien zzp’ers die korter dan twee jaar ondernemen, bouwt nog geen kapitaal op voor later. Bij zzp’ers die al meer dan vijf jaar bezig zijn is dat 43 procent.
Starters zeggen vooral nog niks voor hun pensioen te hebben geregeld omdat ze te weinig inkomsten hebben, nog deels in loondienst zijn of omdat ze er gewoon nog niet aan zijn toegekomen. Ervaren ondernemers geven vaak als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veel genoemde argumenten zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen.
Een verplichte pensioenregeling ligt namens GroenLinks, PvdA en SP op de onderhandeltafel in Den Haag, maar 72 procent van de zzp’ers ziet daar helemaal niets in.
dinsdag 8 juni 2021
ING sluit zich aan bij het Nationaal Warmtefonds
Met de toetreding tot het Warmtefonds, dat leningen voor de verduurzaming van woningen en gebouwen verstrekt aan particuliere woningeigenaren, VvE’s en scholen, zet ING naar eigen zeggen opnieuw een belangrijke stap in haar streven om vastgoed in Nederland duurzamer te maken.
ING kan het Warmtefonds onder de aandacht brengen bij deze groepen klanten, die via de Energiebespaarlening van het fonds tegen gunstige voorwaarden een lening kunnen afsluiten om woningen te verduurzamen.
Het Warmtefonds werd in 2014 opgericht – toen nog onder de naam Nationaal Energiebespaarfonds – en heeft inmiddels ongeveer 600 miljoen euro aan financiering verstrekt voor de verduurzaming van vastgoed. De verwachting is dat dit de komende drie jaar zal verdubbelen. Het fonds wordt gefinancierd door de overheid, enkele Nederlandse grootbanken, de Europese Investeringsbank (EIB) en Council of Europe Development Bank (CEB). Met de toetreding van ING zijn er nu zes financiers.
Nederland sluit belastingverdrag met Cyprus
Nederland heeft met Cyprus een belastingverdrag gesloten. In dit verdrag staan afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds dat belastingheffing wordt ontweken.
Nederland heeft nu met alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) een belastingverdrag gesloten.
Met het belastingverdrag worden potentiële drempels (dubbele belasting) weggenomen die anders economische activiteiten in Cyprus en vanuit Cyprus in Nederland in de weg zouden kunnen staan. Ook zorgt een verdrag voor rechtszekerheid voor de belastingplichtigen in beide verdragslanden.
Daarnaast zijn in het verdrag afspraken gemaakt om belastingontwijking te voorkomen. Zo is in het verdrag is een antimisbruikbepaling opgenomen die voorkomt dat het verdrag enkel wordt gebruikt om belastingheffing te ontwijken. Als hiervan sprake is, vervalt de mogelijkheid om een beroep te doen op de voordelen van het belastingverdrag.
Met deze antimisbruikbepaling en de andere afspraken in het verdrag voldoet dit belastingverdrag aan de minimumstandaarden van het zogeheten BEPS (Base erosion and profit shifting)-project van de OESO/G20 tegen belastingontwijking.
maandag 7 juni 2021
Nieuw bedrijf biedt klanten crypto-portefeuille op basis van indexbeleggen
Onlangs heeft cryptobelegger Boudewijn Rooseboom zijn nieuwe onderneming gelanceerd: Mercury Redstone.
Het bedrijf biedt klanten een breed gespreide crypto-portefeuille op basis van indexbeleggen. Dit betekent dat de portefeuille niet actief beheerd wordt, maar simpelweg de markt volgt. Derhalve betalen klanten geen in- of uitstapkosten of een prestatievergoeding, maar slechts een kleine abonnementsfee over de totale waarde van hun portefeuille.
Indexbeleggen in crypto-assets was tot voor kort slechts toegankelijk voor grotere beleggers met een minimale inleg van 100.000 euro. Bij Mercury Redstone kunnen klanten al vanaf 2500 euro instappen. De diensten van het bedrijf zijn non-custodial, wat deelnemen voor klanten veilig en transparant maakt.
Klanten openen zelf een crypto-rekening bij het gerenommeerde handelsplatform Kraken en koppelen daar hun Mercury Redstone account aan. Na het storten van het beleggingsbedrag draagt het bedrijf zorg voor de creatie en het beheer van de index-portefeuille.
Oplichting via cryptovaluta
De politie meldt dat hald mei een man van 39 uit Deventer is aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting via zelfgemaakte cryptovaluta. De politie onderzoekt de betrokkenheid van de man bij meerdere zaken. Ook is een man van 22 uit Apeldoorn aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering.
De 39-jarige verdachte zou zijn eigen cryptovaluta (coins) hebben gemaakt. De verdachte maakte vervolgens reclame voor de munt in de hoop dat mensen willen investeren. Dat gebeurde op een forum over cryptovaluta en via Twitter. Door die promotie zorgde de man dat coins door derden werden gekocht (pump). Vervolgens verkocht hij zelf in korte tijd zo veel coins dat deze waardeloos werden (dump).
Het doel hiervan is zo veel mogelijk verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dergelijke acties zijn bekend onder de naam pump en dump. Organisatoren van dergelijke pump en dump’s hebben voorkennis en kunnen op die manier onwetenden bewust misleiden.
De man uit Deventer wordt ervan verdacht onder andere zijn coins genaamd ERSO, MALC, EUROP en TulipMania op deze wijze ‘gepumpt en gedumpt’. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid daarbij.
In een loods in Zaandam stonden verschillende computers die gebruikt worden om cryptomunten te verdienen ook was er sprake van elektriciteit diefstal.
De man uit Deventer wordt ook verdacht van QR-fraude. Mensen zijn telefonisch benaderd, zogenaamd namens de bank, met de mededeling dat er een internationale betaling klaar stond die kon worden tegengehouden via een verstuurde QR-code. Ook werd soms gezegd dat de contactgegevens voor de bankrekening waren aangepast, en dat kon worden tegenhouden met een QR-code.
Het onderzoeksteam van de politie heeft enkele aangiftes binnen van slachtoffers die geld hebben overgemaakt via deze QR-codes. De politie waarschuwt voor oplichters die gebruik maken van deze methode.Zo’n code staat bijvoorbeeld ook in e-mails en brieven die afkomstig lijken van een bank of ander bedrijf. De meegestuurde QR-code leidt naar een phishingwebsite of betaalpagina. Slachtoffers die bankgegevens zoals inlogcodes delen, geven in werkelijkheid cybercriminelen toegang tot de bankrekening.
vrijdag 4 juni 2021
De Volksbank traint haar klanten in het herkennen van online oplichters
De Volksbank (SNS, ASN Bank en RegioBank) wil particuliere klanten helpen hun cyberweerbaarheid te vergroten met de online training ‘Veilig Bankieren – Herken Jij de Oplichter?’. In de filmische training ervaren klanten hoe zij benaderd worden door oplichters.
De Volksbank ziet klanten als belangrijke schakel binnen de veiligheidsketen. Omdat cybercriminelen zich vaak rechtstreeks tot de klant richten, is de klant de eerste defensielinie.
De training ‘Veilig Bankieren’ is ontwikkeld met leverancier Awareways. In 20 minuten probeert de klant te voorkomen dat een cybercrimineel mensen geld afhandig maakt door Hulpvraagoplichting via WhatsApp, internetoplichting via verkoopplatforms, phishing en telefonische oplichting (ofwel spoofing). Ook leren ze hoe cybercriminelen geldezels ronselen en welke gevolgen dat heeft.
Soms is een box 3-hypotheek een illusie
De kenmerken van de schuld bepalen tot welke box deze schuld behoort. Voldoet u volgens de wettelijke regels aan de fiscale voorwaarden van de eigenwoningschuld? Dan behoort deze schuld voor uw hoofdverblijf tot box 1.
Het maakt daarbij wel uit welk fiscaal eigenwoningregime van toepassing is op de schuld. Voor een zogenoemde ‘fiscaal nieuwe woningfinanciering' gelden namelijk sinds 2013 extra fiscale voorwaarden (vormeisen) voor een eigenwoningschuld in box 1. Zoals de fiscale aflossingsverplichting en soms ook de eigen informatieverplichting. Voor een schuld die onder het overgangsrecht valt, gelden deze extra vormeisen niet.
Edy Bruinooge (IBANXS): 'Wij willen de rails van het internationale betalingsverkeer zijn'
Sommige diensten voelen zo goed, dat je je bijna niet meer voor kunt stellen dat er een tijd geweest moet zijn dat ze niet bestonden. IDEAL is zo’n dienst. Toch was het pas 15 jaar geleden dat dat werd geïntroduceerd. Twee van de mensen die bij de ontwikkeling van IDEAL betrokken waren, komen nu met IBANXS. Een internationale vorm van IDEAL.
'Twee jaar geleden zijn mijn zakenpartner en ik IBANXS gestart om in te spelen op een Europese trend: de PSD2 wetgeving regelde dat bankrekeningen toegankelijk zouden worden voor een derde partij”, aldus CCO Edy Bruinoge. IBANXS is de schakel in het midden. Het bedrijf legt connectie met zoveel mogelijk van de 5000 Europese banken en bedrijven die een dienst leveren kunnen een connectie maken met IBANXS. 'Wij zijn de rails waarop de Adyens, maar ook boekhoudprogramma’s en app builders zoals Flow mooie diensten kunnen ontwikkelen. En die rails zorgen ervoor dat alle banken toegankelijk zijn.'
donderdag 3 juni 2021
Rabobank moet ruim 4 miljoen euro betalen in zaak Rotterdamse vastgoedconcern Fortress
Rabobank moet ruim 4 miljoen euro betalen, omdat het ten onrechte huurinkomsten wist op te strijken van winkels en kantoren van drie failliete dochters van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress, meldt RTL Nieuws.
Rabobank was een grote financier van het Rotterdamse vastgoedconcern Fortress, dat eind 2013 in de problemen raakte.
Na jarenlang onderzoek signaleerden curatoren Carl Hamm en Paul Peters dat de failliete bedrijven en hun schuldeisers waren benadeeld door de overheveling van het vastgoed. Nadat zij geen overeenstemming bereikten met de bank, stapten de curatoren naar de rechter.
Knab introduceert Apple Pay
Klanten kunnen Apple Pay ook gebruiken om online – via iPhone, iPad en Mac - dingen snel en eenvoudig af te rekenen.
Dankzij Apple Pay hoeft de gebruiker bijvoorbeeld geen online accounts meer aan te maken als ze iets willen aanschaffen. Zo wordt het afrekenen bij bezorgdiensten, online winkels, openbaar vervoer en parkeren een stuk makkelijker.
Bankensector is weerbaar gebleken, zegt DNB
De aanwezigheid van buffers bij banken (evenals bij overheden) heeft de mondiale schok kunnen dempen, evenals de omvangrijke steunmaatregelen van de overheid en ruim monetair beleid. Banken blijven tot dusver hun rol vervullen en de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens is op peil gebleven, aldus DNB.
Toch ziet DNB risico’s voor de economische opleving zoals het opnieuw opvlammen van het virus, de gevolgen van de toename van de publieke en private schulden en mogelijke oververhitting van de woningmarkt. Dit kan leiden tot kwetsbaarheden in het financiële systeem en gevolgen als opwaartse prijsdruk op financiële bezittingen en toename van risicovol leengedrag bij huizenkopers.
DNB heeft daarom aangekondigd om de invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypotheken niet langer uit te stellen en per 1 januari 2022 in te voeren. Banken zullen hierdoor extra kapitaal moeten aanhouden voor de hypotheken die zij verstrekken. DNB geeft hierbij aan dat de maatregel niet bovenop de maatregelen komt in het kader van de nieuwe kapitaalseisen voor banken in het kader van ‘Bazel 4’ maar naar voren wordt gehaald.
Banken zien dat hun klanten de afgelopen tijd trouw hun hypotheek bleven betalen. Hierdoor zijn de afschrijven op hun hypotheekportefeuilles, net als tijdens de vorige grote economische crisis, buitengewoon klein gebleven en dus ook de impact daarvan op de buffers van de banken.
De NVB steunt de oproep van DNB om de afbouw van het steunbeleid van de overheid voorzichtig en geleidelijk te laten gebeuren om klifeffecten te voorkomen. Voor wat betreft het terugbetalen van de belastingschuld moet een ruimhartige vormgeving vanuit de overheid het uitgangspunt zijn.
Beleggen in SDG’s: hoe te meten
Om te investeren in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties is het kunnen meten van de impact van de investeringen van groot belang.
De werkgroep SDG impact assessment van het Platform voor Duurzame Financiering heeft op een rij gezet welke methodologieën, databronnen en praktijkvoorbeelden uit de markt op dit moment beschikbaar zijn om dit te doen.
Private financiering kan een cruciale rol spelen bij de financiering van deze doelen. Voor het op gang krijgen van deze financiering is het echter van belang dat er een gemeenschappelijk methode is om de positieve impact van investeringen op de SDG’s te meten. Om hieraan bij te dragen lanceert de werkgroep SDG Impact Assessment, opgericht onder het Platform voor Duurzame Financiering, vandaag de eerste drie van een reeks papers waarin per SDG uiteen wordt gezet welke methodologieën, databronnen en praktijkvoorbeelden uit de markt er op dit moment beschikbaar zijn om deze impact te meten.
De een dezer dagen gepubliceerde SDG Impact Measurement Overviews betreffen een introductie op de reeks en de papers die betrekking hebben op SDG 3, ‘Goede gezondheid en welzijn’ en SDG 6 ‘Schoon water en sanitair’. Op termijn zullen ook voor de overige SDG’s papers worden gepubliceerd. Het zijn dynamische documenten die zullen worden bijgewerkt wanneer er nieuwe methodologieën, betere data of meer inzichtelijke voorbeelden beschikbaar komen. Met de reeks bouwt de werkgroep voort op hun eerdere publicatie, SDG impact indicators – A guide for investors and companies, waarin de werkgroep een kernset aan positieve impact-indicatoren bij investeringen in producten en diensten presenteerde.
woensdag 2 juni 2021
Bodem lijkt in zicht voor leenrentes
Waar sinds eind 2019 de gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen elke maand lager werden, staan de rentes sinds maart van dit jaar stil.
Alleen bij de hoogste leenbedragen, vanaf 50.000 euro, is in april nog een kleine verlaging te zien. Voor lagere leenbedragen is de gemiddelde rente al drie maanden gelijk gebleven.
Dat kredietverstrekkers de rentes niet meer verlagen, heeft volgens Bulthuis verschillende redenen. De belangrijkste is dat de bodem in zicht lijkt. Doordat in de laatste maanden van 2020 en de eerste maanden van 2021 de rentes nog zo hard zijn gedaald, houden veel kredietverstrekkers nog maar weinig geld over aan de leningen. Als kredietverstrekkers de rentes nóg verder verlagen, houden ze zelf geen winst meer over.
Daarnaast stijgen de kapitaalmarktrentes, waardoor het voor kredietverstrekkers duurder wordt om geld aan te trekken. De kosten voor het inkopen van het geld stijgen dus.
NSR en Univé binden samen strijd aan tegen schuldzorgen
Univé sluit aan bij de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Met de samenwerking wil de coöperatie leden met geldzorgen zo vroeg mogelijk passende hulp bieden om schulden te beperken of zelfs te voorkomen.
Op maandag 31 mei ontvingen commercieel directeur Robert de Ruiter en formulemanager Michelle Rienks van Univé in Zwolle directeur Martin Suithoff en strategisch adviseur Paul Bakker van de NSR om de samenwerking te beklinken.
Volgens de NSR zijn de financiële problemen als gevolg van de coronacrisis voor huishoudens en ondernemers niet gering. Het aantal mensen dat al hulp zocht via de test op Geldfit.nl kwam in 2020 uit op meer dan 190.000, bijna een verviervoudiging van de 54.000 in het ‘normale’ jaar ervoor. Tot dusver staat het groeiend aantal hulpzoekenden dat de NSR in 2021 via het platform op weg hielp naar hulp bij geldzorgen op 170.000.
Staatsgarantie op kredietverzekeringen loopt volgens overeenkomst af op 30 juni 2021
De kredietverzekeraars hebben zich intussen op basis van de geanalyseerde data en informatie over de impact van Covid-19 op bedrijven en verschillende handelssectoren aangepast aan de economische situatie. Bovendien kan de Nederlandse economie, evenals die in diverse andere landen, zich verlaten op de voortzetting van diverse andere beschermende maatregelen van de Nederlandse overheid.
Alle betrokken partijen - inclusief Coface - zullen ook na 30 juni nauw blijven samenwerken om, binnen de context van de EU-wetgeving, snel te kunnen optreden in het geval de economische situatie aanzienlijk verslechtert en een daarmee gepaard gaande bedreiging van de bevoorradingsketens zich nogmaals aandient. Daartoe zullen de marktontwikkelingen, in goede samenwerking, nauwlettend worden gevolgd.
De deelnemende partijen constateren dat het steunprogramma in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het stabiliseren van de markt. Het programma, dat in het voorjaar van 2020 is opgezet, heeft gezorgd voor continuïteit in de bevoorradingsketens en goederenstromen. De handelsketens van de Nederlandse economie, die na de uitbraak van de coronapandemie in gevaar waren, zijn met succes in stand gehouden.
Hoewel de pandemie en de economische gevolgen ervan nog niet voorbij zijn, is de situatie ten opzichte van vorig jaar veranderd en kunnen we nu een betere inschatting maken van de gevolgen voor zowel sectoren als bedrijven. De toeleveringsketens zijn grotendeels gestabiliseerd, de insolventiecijfers zijn nog steeds laag en belangrijke delen van de economie bevinden zich in een herstelproces.
De algemene economische vooruitzichten wijzen momenteel op een herstel. Diverse steunmaatregelen van de overheid zullen na 1 juli nog voor kortere of langere tijd doorlopen, net als in de ons omringende exportlanden, waardoor het herstel van de Nederlandse economie verder wordt bevorderd. Het is daarom het juiste moment om de verzekeringsdekking weer volledig vanuit de private markt, en zonder betrokkenheid van de overheid, te verstrekken.