De aanwezigheid van buffers bij banken (evenals bij overheden) heeft de mondiale schok kunnen dempen, evenals de omvangrijke steunmaatregelen van de overheid en ruim monetair beleid. Banken blijven tot dusver hun rol vervullen en de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens is op peil gebleven, aldus DNB.
Toch ziet DNB risico’s voor de economische opleving zoals het opnieuw opvlammen van het virus, de gevolgen van de toename van de publieke en private schulden en mogelijke oververhitting van de woningmarkt. Dit kan leiden tot kwetsbaarheden in het financiële systeem en gevolgen als opwaartse prijsdruk op financiële bezittingen en toename van risicovol leengedrag bij huizenkopers.
DNB heeft daarom aangekondigd om de invoering van een ondergrens voor de risicoweging van hypotheken niet langer uit te stellen en per 1 januari 2022 in te voeren. Banken zullen hierdoor extra kapitaal moeten aanhouden voor de hypotheken die zij verstrekken. DNB geeft hierbij aan dat de maatregel niet bovenop de maatregelen komt in het kader van de nieuwe kapitaalseisen voor banken in het kader van ‘Bazel 4’ maar naar voren wordt gehaald.
Banken zien dat hun klanten de afgelopen tijd trouw hun hypotheek bleven betalen. Hierdoor zijn de afschrijven op hun hypotheekportefeuilles, net als tijdens de vorige grote economische crisis, buitengewoon klein gebleven en dus ook de impact daarvan op de buffers van de banken.
De NVB steunt de oproep van DNB om de afbouw van het steunbeleid van de overheid voorzichtig en geleidelijk te laten gebeuren om klifeffecten te voorkomen. Voor wat betreft het terugbetalen van de belastingschuld moet een ruimhartige vormgeving vanuit de overheid het uitgangspunt zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.