donderdag 17 juni 2021
Waarom beleggen mensen (niet)?
De branchevereniging voor vermogensbeheerders in Nederland, DUFAS, heeft een podcastserie gemaakt onder de titel 'Waarom beleggen mensen (niet)?'
Ook AFM-bestuurder Jos Heuvelman schoof aan en in dat gesprek ging het veel over de AFM Consumentenmonitor. Wat laten die consumentenonderzoeken voor beeld zien? Waarom beleggen mensen wel of juist niet?
De meting van eind 2020 liet zien dat een op de vijf huishoudens (1,6 miljoen mensen) belegt, wat 11 procent meer is dan in 2019. De behoefte aan meer rendement was voor twee derde (66%) van de startende beleggers de belangrijkste reden om te gaan beleggen. Ook gemak (53%) en juiste timing (40%) speelden een rol.
Zowel in voorjaar 2020 als in de meting van april van dit jaar, is gebrek aan kennis de meest genoemde reden om niet te beleggen (zie grafiek), al daalde het percentage mensen dat dit als reden aangaf wel: in 2020 noemde de helft dit nog als reden, in 2021 is dit gedaald naar 42%. Ruim een derde van de niet-beleggers geeft aan niet te beleggen omdat ze zeggen geen (spaar)geld te hebben om mee te beleggen. Vorig jaar vond een vergelijkbaar aantal respondenten (35%) beleggen te riskant. Dit percentage is nu gedaald naar 28%.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.