vrijdag 30 juli 2021
Verbouwen? Persoonlijke lening tot € 28.000 goedkoper dan tweede hypotheek
Bij de financiering van een verbouwing denk je waarschijnlijk als eerste aan je hypotheek. Toch is dit vaak niet de voordeligste optie. Een persoonlijke lening afsluiten kan tot wel 800 euro goedkoper zijn, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
Als je voor de verbouwing maximaal 28.000 euro leent, is een persoonlijke lening tot honderden euro’s voordeliger dan een tweede hypotheek afsluiten, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.
Dit komt vooral doordat je voor de hypotheek extra bijkomende kosten hebt. Je betaalt advies-, afsluit-, taxatie- en notariskosten, wat alles bij elkaar zo’n 3.000 euro kost.
Door die bijkomende kosten is een persoonlijke lening vaak toch goedkoper dan je hypotheek verhogen, ondanks dat je voor die hypotheek een lagere rente betaalt.
Omdat je een hypotheek ook in 360 maanden (30 jaar) kunt afsluiten, keek Geld.nl ook naar de kosten van die hypotheeklooptijd tegenover een persoonlijke lening van 120 maanden (10 jaar) en 180 maanden (15 jaar), de langst mogelijke looptijden voor persoonlijke leningen. Maar dan is een persoonlijke lening zelfs bij veel hogere leenbedragen goedkoper.
Je hebt bij een hypotheek met een looptijd van 360 maanden wel lagere maandlasten, omdat je de aflossing over meer maanden spreidt. Daar staat echter tegenover dat je een langere periode rente betaalt, waardoor de totale kosten veel hoger zijn. Staar je dus niet blind op de maandlasten. Als je de maandlasten kunt betalen, kun je dus altijd beter kiezen voor een persoonlijke lening van 10 of 15 jaar dan voor een tweede hypotheek van 20 of 30 jaar.
Aegon Nederland benoemt Matthijs Hofstede en Frank van Wessel
Hofstede (1973) studeerde rechten in Groningen en vervulde daarna functies bij onder meer ABN AMRO en PA Consulting in business development en strategieontwikkeling. Sinds 2010 werkt Matthijs bij Aegon, eerst als zelfstandig consultant en daarna als vaste kracht in het schadebedrijf. Vanaf 2013 als directeur Schade Zakelijk, Volmacht en Beurs. Vervolgens als directeur Schade Particulier. Sinds 1 januari 2020 is hij value stream owner van Hypotheken.
rank van Wessel (1983) deed zijn master Economics aan Tilburg University. Tijdens zijn studie werkte hij bij een assurantietussenpersoon en had hij enkele jaren een webdesignbedrijf. Carrière maakte hij vanaf 2009 bij Delta Lloyd Groep bij onder meer BeFrank, OHRA en Delta Lloyd op domeinen als business development, data management, IT en digitalisering. Hij werkt sinds begin 2018 bij Aegon, waar hij achtereenvolgens verantwoordelijk was voor Customer & Digital Services en Schade Particulier. Per 1 augustus 2021 wordt hij managing director van Aegon Schadeverzekering NV.
donderdag 29 juli 2021
Beleggers teleurgesteld in prestaties PayPal
De omzet bedroeg 6,2 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op 6,3 miljard dollar. De winst was met 1,1 miljard dollar 23 procent lager
PayPal noteerde het afgelopen kwartaal 403 miljoen actieve gebruikers, een groei van 11,4 miljoen.
Het bedrijf verwerkte verder 311 miljard dollar in de afgelopen drie maanden, waarvan Venmo (een soort Tikkie) er 58 miljard deed.
Financiële positie pensioenfondsen in het tweede kwartaal verbeterd
In het tweede kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het vijfde opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt doordat het pensioenvermogen harder steeg dan de waarde van de verplichtingen. Het pensioenvermogen steeg met 60 miljard naar 1.736 miljard, terwijl de totale verplichtingen stegen met 10 miljard naar 1.586 miljard euro.
De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 109,4 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 3,0 procentpunt. Daarnaast ligt de dekkingsgraad nu ruim boven de dekkingsgraad van 92,9 procent van een jaar geleden.
De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 101,1 procent: een stijging van 4,1 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het tweede kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
woensdag 28 juli 2021
'Nationalisatie SNS Reaal door mislukt vastgoedproject'
De Staat had SNS Reaal nooit hoeven redden als het bedrijf niet was begonnen aan het mislukte vastgoedproject Property Finance. Dat zeggen onderzoekers die in opdracht van de Ondernemingskamer onderzoek hebben gedaan naar de gang van zaken bij SNS Reaal.
Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben beleggers grote schade geleden door de beleidskeuzes van SNS Reaal.
De VEB wil met behulp van het rapport bekijken of bijvoorbeeld bestuurders en commissarissen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de door beleggers geleden schade.
'Langetermijnrendement aandelen Benelux gedaald sinds coronapandemie'
De beurswaarde van bedrijven is weliswaar gestegen, maar de kasstromen zijn niet meegegroeid, waardoor de langetermijnrendementen zijn gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van AN Valuations uit Leiden.
Het managementadviesbureau op het gebied van bedrijfswaarderingen geeft in zijn Benelux Equity Risk Premium Report van maart 2021 de aandelenrisicopremies (ERP) weer voor bedrijven die genoteerd staan aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg.
De ERP geeft het verschil aan tussen de verwachte rendementen op aandelen en de risicovrije rente, bijvoorbeeld op staatsobligaties, en compenseert investeerders voor het grotere risico dat ze lopen. Deze premie wordt ook gebruikt bij de waarderingen van bedrijven, financiële investeringen en bepaalde activa.
dinsdag 27 juli 2021
Alle consumenten in woekerpoliszaak Allianz uitbetaald
Op 30 maart 2021 werden de Consumentenbond en Allianz het eens over een tegemoetkomingsregeling voor een groep consumenten met woekerpolissen. Het gaat om beleggingsverzekeringen van Allianz en haar rechtsvoorgangers Abbey Leven, FinLife, Royal Nederland Levensverzekering, Universal Leven en Zwolsche Algemeene. De vergoeding bedraagt minimaal 500 euro per polishouder en kan in een enkel geval oplopen tot tienduizenden euro’s.
De Consumentenbond is blij dat de zaak nu definitief is afgesloten en roept andere verzekeraars op het voorbeeld van Allianz te volgen. S
Vanaf 1993 verkochten verzekeraars in Nederland 7 miljoen beleggingsverzekeringen met een totale waarde van 100 miljard euro. Bij de verkoop werden prachtige rendementen voorgespiegeld, maar in werkelijkheid ging een groot deel op aan kosten. Intussen maakten verzekeraars en tussenpersonen enorme woekerwinsten. Vandaar de naam woekerpolis.
maandag 26 juli 2021
Premies autoverzekering verder gestegen
De schadelast daalde van 3077 miljoen euro in 2016 naar 2917 miljoen in 2020 (-5%), Tegelijkertijd stegen de premie-inkomsten in dezelfde periode van 3902 miljoen naar 4692 miljoen (+17%).
Zelfs na een coronajaar waarin beduidend minder schade werd gereden, verhogen de meeste verzekeraars in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw hun premies. De kloof tussen oplopende premies en teruglopende schades steeg van 1,4 miljard euro in 2019 naar 1,8 miljard euro in 2020.
Volgens Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, lijkt erop dat de verzekeraars onnodig veel geld oppotten. 'En als dat zo is, dan vinden wij dat die verzekeraars de teveel ontvangen premies moeten terugbetalen aan hun klanten.'
Toegankelijkheid van betaaldiensten voor kwetsbare groepen achteruit
Uit de Bereikbaarheidsmonitor 2021 blijkt dat consumenten uit kwetsbare groepen, zoals ouderen, gehandicapten en mensen met een lage digitale vaardigheid, een lager rapportcijfer geven voor de algemene tevredenheid over de bank- en betaaldiensten dan bij de vorige monitor uit 2016: gemiddeld een 7,1 in 2021 tegen gemiddeld een 7,5 in 2016 (zie Tabel 1).
De algemene tevredenheid tussen de verschillende soorten kwetsbare groepen varieert van 6,5 tot 7,4. Het is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2007 dat de gemiddelde tevredenheid voor bepaalde kwetsbare groepen beneden de 7 ligt, wat het MOB zorgwekkend vindt.
Mensen uit kwetsbare groepen ervaren ook een lagere zelfstandigheid bij dagelijkse bankzaken in vergelijking met gemiddelde consumenten. Bij sommige groepen kwetsbare mensen, geeft circa 50% van de respondenten aan de eigen dagelijkse bankzaken volledig zelfstandig te doen. Ongeveer de helft kan dat dus niet. Bij niet kwetsbare groepen doet 89% van de mensen de bankzaken zelf.
vrijdag 23 juli 2021
De mythe ontkracht: banken zijn er wel degelijk voor het mkb
Banken hebben aan het mkb 123,7 miljard aan financieringen uitstaan. In aantallen kredieten bestaat ca 81,4% (394.000 klanten) uit in de categorie kredieten tot 250.000 euro (en nog eens 12,6% tot een miljoen euro).
Afgelopen anderhalf jaar is in coronatijd voor circa 57 miljard euro aan financiering verstrekt, waarvan 59 procent kredieten tot 250.000 euro. Een verdere 20 procent valt in de categorie 250.000 tot een miljoen euro.
De vraag vanuit ondernemers blijft achter, met als onderliggende factor dat investeringen achter blijven (zie Bank Lending Survey van de ECB van 21 juli 2021).
Afgelopen jaren zien de banken juist een toename van de jaarlijkse ‘kredietproductie’ (nieuwe verstrekkingen) van banken richting het kleinere mkb. Bij kredieten tot 250.000 euro wordt per jaar 3,3 miljard euro verstrekt (twee miljard meer dan in 2015) en in het segment 250.000 tot 1 miljoen wordt jaarlijks 6,2 miljard euro verstrekt (1,8 miljard meer dan in 2015).
Brief ABN bestrijding financiële criminaliteit aan informateur
Dit schrijft de bank in een brief aan informateur Mariëtte Hamer, die op dit moment onderhandelingen voert over de vorming van een nieuw kabinet.
ABN AMRO wil het nieuwe kabinet een aantal punten meegeven voor een sterke en effectieve bestrijding van financiële criminaliteit. Verder vraagt de bank nadrukkelijk aandacht te blijven houden voor de proportionaliteit van maatregelen. Ook moet voorkomen worden dat door regelgeving groepen personen en sectoren/bedrijven geen bankzaken meer kunnen doen.
donderdag 22 juli 2021
Vincent Triesschijn Global Head of ESG and Sustainable Investing bij ABN AMRO
Vincent Triesschijn is benoemd als Global Head of ESG and Sustainable Investing bij ABN AMRO. In deze nieuwe rol wordt Vincent Triesschijn verantwoordelijk voor het uitbreiden van de mogelijkheden voor duurzaam beleggen bij ABN AMRO en het verder integreren van ESG (factoren op het gebied van mens, milieu en ondernemingsbestuur) in de beleggingsdiensten van de bank.
Richting 2024 zal hij het team van ESG experts verder uitbouwen. Het team is ook verantwoordelijk voor niet-financiële rapportages en het zogenaamde engagement proces: met bedrijven waarin wordt belegd het gesprek aangaan over onderwerpen als klimaatverandering en mensenrechten. Vincent Triesschijn is nu Director of Sustainable Investment bij ABN AMRO.
Voordat hij in 2012 bij ABN AMRO kwam, werkte Vincent Triesschijn bij andere financiële instellingen, zoals Kempen Capital Management en JPMorgan. Hij heeft een Master in Sustainability behaald aan de University of Cambridge.
woensdag 21 juli 2021
In de eerste helft van 2021 is in Nederland 358 miljoen euro gecrowdfund
Tijdens het coronajaar 2020 nam het gebruik van crowdfunding voor ondernemingen juist af. In de eerste helft van 2021 maakten ondernemers echter weer meer gebruik van crowdfunding – meer zelfs dan ooit tevoren. Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2021 in totaal 320,1 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 260.000 euro.
Maatschappelijke en creatieve initiatieven gebruikten crowdfunding in coronajaar 2020 om lastige tijden te overbruggen, of nieuwe projecten van de grond te krijgen. In de eerste helft van 2021 groeide crowdfunding voor maatschappelijke en creatieve verder door. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 8,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 14.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, was het totaal opgehaalde bedrag 16,1 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 3.000 euro.
In de eerste helft van 2021 werden bijna 9.000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Maar liefst 63 procent daarvan waren maatschappelijke projecten.
De meest populaire vorm van crowdfunding is een lening. Afgelopen halfjaar was 89 procent van het opgehaalde bedrag in de vorm van een lening.
Sinds 2011 is opgeteld inmiddels meer dan 2 miljard euro met crowdfunding gefinancierd. Met de groei van de sector, groeit ook de regelgeving.
Crowdfunding platforms die zich op financiering met financieel rendement richten (zoals leningen en verkoop van aandelen), hebben binnenkort een vergunning nodig om hun activiteiten aan te kunnen bieden. Dit volgt uit een Europese verordening die voor alle lidstaten geldt.
KBC krijgt trofee voor 'Best Bank’ in België
Euromoney, een toonaangevend vakblad voor de financiële sector, reikte vorige week opnieuw de
trofee voor 'Best Bank’ in België uit aan KBC. Deze prijs gaat naar de bank die het voorbije jaar sterk scoorde op verschillende belangrijke punten zoals een gedifferentieerd bedrijfsmodel,
innovatie en zich kunnen aanpassen aan veranderende markt- en regelgevingsomstandigheden.
De jury van Euromoney noemt het sterke omnikanaal distributiemodel dat steeds persoonlijkere en snellere oplossingen biedt; KBC Mobile, de all-in-one app die ook relevante third party aanbiedingen heeft voor klanten en niet-klanten; en Kate, de digitale assistente die voor een nog beter klantenbeleving zorgt.
Funding Options lanceert marktplaats voor groene financiering
Funding Options, hét platform voor kleinzakelijke financiering lanceert vandaag zijn marktplaats voor groene financiering om ondernemers te helpen bij het vinden van financiering die past bij de realisatie van hun duurzame doelstellingen.
Het mkb levert 65 procent van de toegevoegde waarde in de business economy en speelt dan ook een belangrijke rol in het behalen van de klimaatdoelstelling om 95 procent minder CO2-uitstoot in 2050 te realiseren ten opzichte van 1990. Ondernemers kunnen bij de marktplaats voor groene financiering terecht bij kredietverstrekkers waaronder Beequip en Oneplanetcrowd voor financieringsopties waarmee zij beter kunnen verduurzamen en hun CO2-voetafdruk verkleinen.
Mkb’ers kunnen op de marktplaats voor groene financiering krediet aanvragen voor investeringen in groene assets, bijvoorbeeld zonnepanelen of schone voertuigen. Kredietverstrekkers worden gematcht met 'groene bedrijven' die bezig zijn met de verduurzaming van hun dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld door over te schakelen op hernieuwbare energie. Het platform verbindt ook ‘groene bedrijven' die aantoonbaar duurzame producten of diensten leveren met de juiste financieringspartner.
Environmental and Social Governance (ESG) compliance is al een belangrijke beslissingsfactor binnen vermogens- en fondsbeheer en de verwachting is dat het een soort domino-effect veroorzaakt op de kredietlijnen van alternatieve kredietverstrekkers. De verstrekking van niet-financiële informatie is inmiddels een standaardverplichting binnen de financiële dienstverlening van bedrijven.
Funding Options beoordeelt kredietverstrekkers op een aantal erkende criteria voordat zij als ‘groene kredietverstrekker’ op de marktplaats worden gekenmerkt. Zo dienen kredietverstrekkers onder andere één of meerdere groene financieringsproducten aan te bieden of duidelijk te kunnen laten zien welke bijdrage zij leveren aan een duurzame toekomst.
Verdachte aangehouden voor gebruik nep inlogsites banken
De jonge Hagenaar is naar voren gekomen in het onderzoek naar de afnemers van de panelbouwer, die in de cyberwereld bekend was als Haiku. Haiku leverde de nep inlogsites op bestelling aan verschillende afnemers die daarmee vervolgens door middel van phishing achter de inloggegevens van bankklanten aan gingen.
Klikten de klanten van een bank op de toegezonden link, die bijvoorbeeld in apps of sms-en werden verstuurd, dan kwamen ze op een door Haiku gebouwd nep-inlogscherm. De inloggegevens voor internetbankieren die daar werden ingevuld werden afgevangen door criminelen die hier vervolgens de bankrekening mee leeghaalden. De Almeloër was daarmee een belangrijke facilitator en leverde ‘cybercrime as a service’.
De aangehouden Hagenaar wordt verdacht van het voorhanden hebben van de panels, oplichting, computervredebreuk en witwassen. Bij een zoeking in zijn woning zijn gegevensdragers, en cashgeld in beslag genomen. Ook zijn cryptocurrency zoals bitcoins bij de zoeking gevonden. Hoeveel mensen slachtoffer zouden zijn geworden, en hoe veel schade zij hebben geleden, wordt nog onderzocht.
dinsdag 20 juli 2021
Laatste leningen failliete DSB Bank verkocht
De curatoren van de failliete DSB Bank hebben de laatste leningen verkocht aan NIBC Bank. Daarmee is een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid, genoeg om het faillissement na 12 jaar af te kunnen wikkelen.
De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Consument & Markt moeten nog wel toestemming geven.
In totaal hebben ruim 200 schuldeisers nog recht op 838 miljoen euro. Maar bij DSB houden de curatoren zelfs geld over. Dat willen ze gebruiken om de misgelopen rente mee terug te betalen.
Foto Dolfy (cc)
'George Möller moet VEB redden'
Het rommelt bij beleggersvereniging VEB, Vorige week zaterdag meldde IEX dat niet alleen directeur Paul Koster bij de VEB opstapt, maar dat ook de voltallige raad van commissarissen is teruggetreden.
Voor de interim-periode zijn oud-beursbaas George Möller en Steven ten Have (voormalig president-commissaris van Ajax) gevraagd.
De VEB geeft zelf nog geen enkele openheid van zaken over de inhoud van het conflict.
De melding van het aftreden werd volgens terloops gedaan in een kort verslag van de ledenvergadering in het eigen blad Effect.
Dataplannen AFM stuiten op verzet
Toezichthouder AFM heeft de financiële sector de stuipen op het lijf gejaagd met verregaande plannen om veel meer data bij banken en andere instellingen op te kunnen vragen. Dat meldt het FD vandaag.
De Autoriteit Financiële Markten wil extra gegevens hebben, van onder meer beleggingsportefeuilles, om de risico's in de sector beter te kunnen inschatten.
### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###
De AFM doet eigenlijk al aan een 'heel intensieve monitoring'.
Diverse instellingen vrezen een machtige toezichthouder die 'preventief fouilleert'.
maandag 19 juli 2021
Apple lanceert in VS kopen op afbetaling
Apple werkt samen met de bank Goldman Sachs aan een nieuwe dienst Apple Pay Later, waarmee je iets kunt kopen en later in termijnen betaalt.
Dat moet wel binnen vier maanden gebeuren. Wie kiest voor een langere periode moet rente betalen. Hoeveel rente is niet bekend.
De optie zou er komen voor Apple Pay gebruikers in de VS. Daar geeft Goldman Sachs samen met Apple de credit card Apple Card uit.
Er vindt volgens Bloomberg geen controle voor kredietwaardigheid plaats.
Er bestaan in de VS al langer soortgelijke diensten als Affirm en PayPals Pay in 4.
Belgische beleggers BUX ruim verdubbeld binnen half jaar tijd
BUX kondigt vandaag aan de 65.000 Belgische klanten te zijn gepasseerd. De snelst groeiende mobiele broker van Europa lanceerde BUX Zero in de tweede helft van vorig jaar en betrad daarmee als eerste broker die commissievrij beleggen aanbiedt de Belgische markt.
Begin dit jaar kondigde BUX al aan 30.000 klanten bij de zuiderburen te hebben, dat aantal is met 116 procent gegroeid binnen zes maanden tijd.
BUX maakt op dit moment een flinke groei door. Het bedrijf lanceerde BUX Zero in september 2019 in Nederland en is sindsdien uitgebreid naar de Duitse, Oostenrijkse, Franse en Belgische markt. In juni van dit jaar werd ook Ierland aan dat rijtje toegevoegd. BUX is de enige mobiele broker die momenteel actief is in zes Europese markten.
vrijdag 16 juli 2021
Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer
20 procent van de Nederlanders komt nu moeilijker rond dan voor de coronacrisis en 17 procent makkelijker. Slechts een klein gedeelte (31 procent) heeft het spaargeld zien groeien. Dit zijn vooral de hogere inkomens.
Het Nibud ziet dat opvallend veel mensen onder de 35 jaar zijn gaan beleggen de afgelopen tijd. En dat naast het kwart dat al belegt, nog eens 13 procent van de Nederlanders dit wil gaan doen. Met name de hogere inkomens beleggen, maar van de beleggers heeft ook 18 procent een laag inkomen.
22 procent van de mensen die zegt moeite te hebben met rondkomen, belegt. Het Nibud benadrukt daarom nog eens extra de noodzaak van voldoende buffer, waar mensen makkelijk bij moeten kunnen als ze gaan beleggen.
Het Nibud maakt zich ook zorgen over het idee dat er bij veel mensen leeft dat iedereen zoveel geld heeft overgehouden door de lockdowns. Een peiling laat zien dat slechts een klein gedeelte van de samenleving er financieel beter van is geworden. En dat zijn met name de hogere inkomens.
Android-telefoons besmet met FluBot
De malware, ook wel FluBot of Cabassous genoemd, besmet smartphones. Na België worden dergelijke sms’jes nu ook in Nederland gesignaleerd.
Is FluBot eenmaal geïnstalleerd, dan heeft de malware volledige toegang tot de smartphone.
Om de malware geïnstalleerd te krijgen op telefoons, sturen criminelen sms’jes met een link. In deze nieuwe variant wordt een sms verstuurd met de melding dat er een voicemailbericht klaarstaat met een link naar het bericht. Wanneer op de link in het bericht wordt geklikt, komt het slachtoffer op een pagina terecht buiten de appstore waarin wordt gevraagd om een (namaak) app te downloaden om het voicemailbericht te kunnen beluisteren. Door daadwerkelijk op de link te klikken wordt de malware op de smartphone gedownload.
donderdag 15 juli 2021
ABN AMRO ziet in cryptocurrencies vooralsnog geen beleggingscase
Volgens ABN AMRO zitten daar nog wel wat haken en ogen aan. De bank deed afgelopen half jaar onderzoek naar cryptocurrencies en presenteert zijn bevindingen in een drieluik.
ABN AMRO concludeert dat beleggen in cryptocurrencies nu nog te risicovol is omdat er nog veel onduidelijkheden zijn. Zo kwalificeren cryptocurrencies zich niet als financieel instrument en vallen ze niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.
Door dit gebrek aan regulering en transparantie hebben cryptocurrencies nog altijd een sterk speculatief karakter, waardoor er kans is op grote verliezen, zegt ABN. Tevens is de toekomstige waardebepaling nog altijd lastig. Vanuit beleggingsoptiek vindt ABN AMRO het risico dat nu met cryptocurrencies gepaard gaat daarom niet wenselijk, zegt Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO.
Als puur naar cryptocurrencies wordt gekeken als mogelijke belegging, ligt het risicorendementsprofiel volgens ABN AMRO het dichtst bij dat van venture capital. Daarbij zouden cryptocurrencies als beleggingscategorie in theorie tot een lagere correlatie en meer diversificatie in de portefeuille moeten leiden, maar uit onderzoek komt hierover geen eenduidig beeld naar voren. Alles bij elkaar moet daarom voorzichtig worden omgegaan met de vraag of cryptocurrencies in een beleggingsportefeuille horen, aldus de bank.
Politie legt beslag op ruim 5 miljoen euro aan crypto
De politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie Midden-Nederland namen afgelopen week voor ruim vijf miljoen euro aan cryptovaluta in beslag.
Deze cryptovaluta waren aan het licht gekomen in een onderzoek naar illegale medicijnhandel, witwassen en fraude. De twee verdachten in dit onderzoek zijn een 40-jarige man en een 39-jarige vrouw uit Almere.
Het resultaat van dit onderzoek is mede tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking tussen het Team Financieel Economisch Criminaliteit (FinEC) en het Team Digitale Opsporing van de eenheid Midden-Nederland. Het team FinEC bestaat uit financieel specialisten die een cruciale rol spelen in het onderzoeken en aanpakken van financiële delicten zoals; witwassen, fraude, afpersing en underground banking. FinEc werkt op een effectieve, efficiënte, integrale en creatieve wijze aan deze vaak complexe onderzoeken.
Het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporingsdiensten namen in 2020 met het aanpakken van illegaal verdiend geld flinke stappen. Zo zijn het afgelopen jaar veel meer contanten en cryptomunten in beslag genomen.
woensdag 14 juli 2021
'Rente langer laag'
Financiële markten kijken de laatste tijd gespannen naar de inflatiecijfers. Die zijn namelijk behoorlijk opgelopen.
Een permanent hogere inflatie vormt de opmaat naar een hogere rente, wat het sentiment op financiële markten onder druk kan zetten.
Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de inflatie aanhoudend gedaald. Maar nu neemt de inflatie toe doordat de grondstoffenprijzen stijgen als gevolg van het economisch herstel. Verder zijn er verstoringen van aanbodketens door de tijdelijk blokkade van het Suezkanaal, de tekorten aan computerchips en doordat zeecontainers en -schepen zich door corona op de verkeerde plaats bevinden. Bovendien heeft Duitsland tijdelijke belastingverlagingen teruggedraaid.
Maar het hoeft niet zover te komen. Ten eerste zijn de verstoringen slechts van tijdelijke aard. Ten tweede is de wereld sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw danig veranderd. De OPEC is minder machtig, grondstoffen vormen een kleiner aandeel in ons uitgavenpakket.
ABN AMRO Ventures vergroot investering in data-analyse bedrijf Quantexa
Quantexa is een wereldwijd data- en analysesoftwarebedrijf op het gebied van Contextual Decision Intelligence (CDI). Met behulp van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van big data en AI, onthult Quantexa's platform verborgen risico's en nieuwe kansen door een contextueel, verbonden beeld van interne en externe gegevens op één plek te bieden.
ABN AMRO Ventures is het corporate venture fonds van ABN AMRO dat in (fin)techs investeert. Het richt zich op innovatieve bedrijven die zich specialiseren in de digitalisering van financiële producten, diensten en infrastructuur.
dinsdag 13 juli 2021
ING verkoopt consumentenactiviteiten in Oostenrijk
ING verkoopt zijn consumentenactiviteiten in Oostenrijk aan bank99, een dochter van het postbedrijf Österreichische Post.
Personeel en klanten gaan nu over naar de nieuwe eigenaar. Hoeveel geld ING krijgt voor het verkochte onderdeel, is niet bekendgemaakt.
ING is al sinds 2003 actief in het land, maar had er relatief weinig particuliere klanten.
ING wil zich mogelijk ook terugtrekken van de Franse consumentenmarkt. Eerder dit jaar werd ook al besloten om de Tsjechische consumentenmarkt vaarwel te zeggen.
DNB: Lage rente zet druk op rentemarge banken
De rente is al geruime tijd laag. DNB signaleerde reeds diverse malen dat de langdurig lage rente de rentemarge van banken - het verschil tussen de rente-inkomsten die banken ontvangen en de rente-uitgaven die zij betalen als percentage van de totale activa - onder druk zet.
Banken hebben de rente op deposito’s, met name van huishoudens, niet volledig mee laten dalen met de marktrente. Tegelijkertijd zijn de uitleentarieven, bijvoorbeeld voor hypotheken, wél met marktrentes mee gedaald. Hierdoor zijn inleenrentes van banken over het algemeen minder gedaald dan hun uitleentarieven en is de marge onder druk komen te staan. Via andere kanalen profiteren banken overigens ook van de lage rente. Zo verbetert de lage rente de terugbetaalcapaciteit van debiteuren, waardoor het kredietrisico afneemt.
Nederlandse banken hebben hun rentemarge lange tijd op peil weten te houden. Dat komt onder andere doordat een daling van de rente vertraagd doorwerkt op de balans van banken. Zolang banken nog oude contracten hebben openstaan, duurt het enige tijd voordat de lage rente volledig is doorgewerkt op hun uitstaande portefeuille.
Daarnaast hebben Nederlandse banken geprofiteerd van de sterke daling van de kosten van marktfinanciering en hebben maatregelen van de ECB de impact van de negatieve rente verzacht. Zo wordt een deel van de reserves die banken bij de centrale bank aanhouden uitgezonderd van de negatieve depositorente en kunnen banken goedkoop financiering ophalen via de Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO’s).
Na drie jaren stabiel te zijn gebleven, is de rentemarge van Nederlandse banken het afgelopen jaar gedaald tot 1,23%. Hoewel de rentemarge daarmee nog steeds hoger ligt dan voor 2013, rijst wel de vraag of hiermee een dalende trend is ingezet. Dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, maar de verwachting is wel dat de druk op de rentemarge voorlopig aanhoudt. Ondanks de recente stijging van marktrentes, blijven de niveaus laag. Bovendien geldt ook nu dat het enige tijd zal duren voor de impact van een eventuele verdere rentestijging volledig zichtbaar zou worden in de marge; net als dat het enige tijd geduurd heeft voordat een daling zichtbaar werd.
Wat bepaalt in welk land u belasting betaalt?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken bevat de Nederlandse wet niet zulke objectieve criteria. ‘Waar iemand woont, wordt naar de omstandigheden beoordeeld’, stelt onze wet kort maar krachtig. Het gaat om de vraag of de belastingdienst aanknopingspunten ziet om te stellen dat u op basis van feiten een duurzame band van persoonlijke aard hebt met Nederland, voldoende sterke sociale en economisch banden met Nederland hebt. En zeker niet alleen om de vraag of u hier wel of niet ingeschreven staat in de basisadministratie en hoeveel dagen per jaar u in Nederland verblijft.
maandag 12 juli 2021
28 miljard euro aan gedwongen besparingen tijdens corona
De tegoeden op Nederlandse bankrekeningen zijn met 52 miljard gestegen sinds het uitbreken van corona, een recordbedrag. Gemiddeld is dat meer dan 6500 per huishouden. Meer dan de helft van dit bedrag was een ’gedwongen besparing’. Huishoudens konden dit geld gedurende de lockdown moeilijker uitgeven.
Naar schatting van ING Research bedragen de gedwongen besparingen zo’n 28 miljard. Het grootste deel zit bij de beter bedeelde huishoudens.
In mei 2021 bedroeg het totale banktegoed van Nederlandse huishoudens 507 miljard.
Gedurende de coronacrisis (in de 15 maanden van maart 2020 t/m mei 2021) is er een recordbedrag van 52 miljard aan banktegoeden bijgekomen, ofwel 3,5 miljard gemiddeld per maand. De stijging is ongekend groot, in totaal maar liefst 6,5 procent van het Nederlands jaarlijkse bruto binnenlands product.
Als de economie niet getroffen zou zijn door de coronapandemie, zou de netto-inleg op bankrekeningen sinds maart 2020 (bijvoorbeeld als gevolg van nominaal stijgende inkomens, uit levensloopoverwegingen zoals pensioen) maandelijks gemiddeld zo’n 2,2 miljard zijn geweest.
Het beschikbaar inkomen bleef voornamelijk op peil door al voorgenomen belastingverlaging en de genereuze steunoperatie van de overheid. Zo werden er extra uitkeringen en subsidies verstrekt aan zowel huishoudens als bedrijven, waarmee veel werkgelegenheid en daarmee (loon)inkomen overeind werd gehouden.
In het derde kwartaal van 2020 waren veel corona-maatregelen (tijdelijk) weer versoepeld. Omdat er door de versoepelingen weer meer goederen en diensten konden worden aangeboden, werd het voor veel huishoudens een stuk gemakkelijker om geld uit te geven. Dit zorgde ervoor dat de consumptie een sterke opleving liet zien in het derde kwartaal (een nominale stijging van 8,9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020). Doordat het merendeel van de inkomens stabiel bleef en de uitgaven weer stegen, werd er in deze periode duidelijk minder (wel nog bovengemiddeld veel) (gedwongen) gespaard dan daarvoor.
Niet elke (extra) gespaarde euro wordt weer even gemakkelijk uitgegeven. Besparingen uit voorzorg worden doorgaans niet snel weer uitgegeven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor besparingen bedoeld voor de pensioenperiode. Besparingen die als meevaller worden ervaren, zoals de terugbetaling van de geannuleerde vakantie, zouden mogelijk makkelijker gemist kunnen worden en daarom op korte termijn tot extra consumptie kunnen lijden. Daarom laten we hierna zien welk deel van de besparingen we kunnen bestempelen als gedwongen besparingen.
Financieel advies blijft specialistenwerk ondanks goede adviessoftware
Adviessoftware is een goed hulpmiddel voor financieel adviseurs. Maar voor het geven van goed financieel advies aan klanten is meer nodig. Adviessoftware helpt financieel adviseurs bij het uitvragen van informatie en wensen van de klant, over bijvoorbeeld inkomen, risicobereidheid en persoonlijke doelen.
Maar bij het geven van goed advies over geschikte financiële producten op basis van deze gegevens, kan de software hooguit een ondersteunende rol spelen. Goed advies blijft het terrein en de eindverantwoordelijkheid van de financieel adviseur.
Deze conclusies trekt de AFM op basis van onderzoek naar een aantal veelgebruikte softwarepakketten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). Omdat de functies die we onderzochten ook voorkomen in softwarepakketten voor andere financiële producten, zijn de conclusies relevant voor adviessoftware voor financieel dienstverleners in het algemeen.
Financieel adviseurs beschikken over gevoelige data van klanten. Het is belangrijk dat deze data goed beveiligd zijn. Zowel voor opslag via lokaal geïnstalleerde software als voor cloudsoftware heeft de AFM in het rapport een aantal specifieke aandachtspunten.
Op basis van het onderzoek komt de AFM met aandachtspunten voor financieel adviseurs die met adviessoftware werken.
Onderzoek goed op welke manier de software u precies ondersteunt, en wat u verder zelf moet doen om tot een goed advies te komen en invulling te geven aan de wettelijke eisen.
Zorg altijd voor goede schriftelijke onderbouwing van de adviezen die u geeft. Adviessoftware is gericht op het vastleggen van keuzes, maar vaak niet op de onderbouwing.
Let op goede dossiervorming bij het geven van advies, bij veel pakketten moet dat handmatig gebeuren.
De leverancier van de adviessoftware zorgt doorgaans voor opslag van klantgegevens in de cloud. Verzeker u ervan dat de klantinformatie daar goed beveiligd is, bijvoorbeeld door naar certificeringen te vragen, zoals ISO 27001. En maak afspraken over bewaartermijnen en beschikbaarheid van data.
OneFor daagt markt voor geldoverdracht en betalingen uit
OneFor, een nieuw pan-Europees fintech-bedrijf, betreedt de markt voor grenzeloze geldoverdrachten en betalingen.
OneFor rondt transacties binnen een seconde af, tegen kosten die 70 procent lager liggen dan bij andere oplossingen.
Gebruikers kunnen zich binnen enkele minuten registreren in de OneFor-app, waarna ze ontvangers direct vanuit hun adresboek kunnen toevoegen. Na registratie ontvangen de gebruikers een digitale portemonnee (e-wallet) en een Mastercard betaalkaart die direct gebruikt kan worden om geld op te nemen bij betaalautomaten in het land waar ze wonen.
De app en de e-wallet zijn gratis: gebruikers moeten alleen een nationaal geaccepteerd identiteitsbewijs kunnen tonen en hun adres kunnen bevestigen (bijvoorbeeld met een telefoonrekening).
OneFor hanteert een vaste bijdrage van 2,70 euro, ongeacht de hoogte van het over te maken bedrag.
OneFor is per direct beschikbaar in Nederland en België en andere landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, Italië en Spanje. Gebruikers daar worden verbonden met hun thuislanden in Noord-Afrika, Zuidoost-Europa en Latijns-Amerika.
vrijdag 9 juli 2021
Better Options: samenwerking met Icoinic Delta Neutral Fund
Met deze samenwerking zet Better Options de eerste stappen in crypto.
Het Icoinic Delta Neutral Fund streeft naar een stabiel gematigd tot hoog rendement. Dit rendement komt voort uit efficiënte handel op de inefficiënties in de cryptomarkten.Het succes van de handel is niet primair afhankelijk van prijsniveaus, maar van de liquiditeit en activiteit in de markt. Het fonds is dan ook bedoeld als anker in een volatiele markt. Better Options-partner Peter Siegmann: “Door die strategie van verdienen aan marktactiviteit hoef je geen uitgesproken believer te zijn om toch geld te kunnen verdienen in crypto. Ook als de markt daalt kunnen we er nog steeds van profiteren.
Piet Mondriaan thema verzamelaarsmunt 2022
Elk jaar brengt het ministerie van Financiën twee bijzondere munten uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland. Recente voorbeelden zijn de thema’s 75 jaar bevrijding en (dit jaar) sporticoon Anton Geesink en 40 jaar NOS Jeugdjournaal.
Dit voorjaar nodigde het ministerie van Financiën alle Nederlanders uit om een geschikt muntthema voor het jaar 2022 aan te dragen, naast de reeds bekendgemaakte munt over 30 jaar Verdrag van Maastricht.
Er zullen nu kunstenaars worden uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de munt over Piet Mondriaan. Dit ontwerp wordt vervolgens vastgesteld door de staatssecretaris, op advies van de Muntadviescommissie. De munt, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), heeft een nominale waarde van 5 euro.
Ook dit jaar worden twee verzamelaarsmunten uitgegeven. Op 23 juni vond op sportcentrum Papendal de ceremoniële eerste muntslag plaats van de Anton Geesink-munt, in opmaat naar de Olympische zomerspelen in Tokyo. De muntslag van de munt van het NOS Jeugdjournaal volgt later in het jaar.
donderdag 8 juli 2021
Een op drie jonge Nederlanders verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag
Het percentage starters op de woningmarkt dat ervoor kiest om hun studieschuld te verzwijgen, is daarmee in twee jaar tijd verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken, onder 1.055 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud.
Sinds 2018 mogen huizenkopers nog maar honderd procent van de woningwaarde lenen, desondanks worden Nederlandse koophuizen steeds vaker boven de vraagprijs verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de ondervraagde jongeren bereid is te overbieden bij de aankoop van hun eerstvolgende woning. Erg opvallend is daarbij het verschil tussen hoogopgeleiden (61 procent) en praktisch- en middelbaargeschoolden (veertig procent).
Uit het onderzoek blijkt dat hoogopgeleiden vaker een beroep doen op de financiële middelen van hun ouders. In 2021 kunnen ouders tot €105.302,- bijdragen aan de aankoop van een woning door hun kinderen. Deze ‘jubelton’ wordt door hoogopgeleide starters voornamelijk gebruikt om te overbieden.
Een andere opvallende ontwikkeling is de groei van het aantal biedingen zonder voorbehoud van financiering. Wanneer je de financiering dan niet rond krijgt, ben je alsnog verplicht tien procent van de koopsom te voldoen. Je kunt dit makkelijk voorkomen door de wettelijke bedenktermijn voor de aankoop van een woning te verlengen. Nu bedraagt die slechts drie dagen. Wanneer je deze gelijk trekt met de bedenktermijn van een hypotheek – dus tenminste twee weken - haal je een hoop onnodige spanning weg. Van alle respondenten is maar liefst 55 procent voor een verlenging van de wettelijke bedenktermijn, naar ten minste twee weken.
Leenrentes toch weer verder omlaag
Hoewel leenrentes de afgelopen maanden tot stilstand leken gekomen, zijn ze nu toch weer aan het dalen. Kredietverstrekkers zijn elkaar weer flink aan het beconcurreren, zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
DEFAM Premium verlaagde begin deze week de rente voor persoonlijke leningen vanaf 50.000 euro naar 3,4 procent, het laagste tarief in de markt. Nationale-Nederlanden volgt de stap naar hetzelfde tarief.
De kredietverstrekkers verlaagden ook de rentes voor lagere leenbedragen. Daarnaast gingen ook de rentetarieven van Directa.nl en ABN AMRO de afgelopen dagen omlaag. Hierdoor daalde de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van 50.000 euro in de eerste zeven dagen van juli van 4,45 naar 4,40 procent. Bij leningen van 20.000 euro daalde de gemiddelde rente van 4,85 naar 4,81 procent.
Dat er nu toch weer zoveel leenrenteverlagingen zijn, lijkt opmerkelijk. De afgelopen vier maanden waren er namelijk nauwelijks rentewijzigingen en stonden de leenrentes stil. Dat kredietverstrekkers nu toch weer wat ruimte zien om de rentes te verlagen, komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes de laatste weken zijn gestabiliseerd. Eerder dit jaar stegen deze rentes nog, waardoor het voor kredietverstrekkers steeds duurder werd om geld te lenen.
Bunq haalt 193 miljoen euro op
Als onderdeel van de deal neemt het van origine Amsterdamse bedrijf Capitalflow Group over, een particuliere Ierse kredietverstrekker.
In een sector waar winstgevendheid verre van vanzelfsprekend is, heeft bunq haar allereerste winstgevende maand geboekt.
woensdag 7 juli 2021
Lakeman gaat in cassatie tegen renteswap-arrest Gerechtshof
Het Hof bepaalde bij vervroegde uitspraak dat de bank hen géén schadevergoeding hoeft te betalen.
Lakeman vecht het arrest aan en verwijt de bank te hebben verzwegen dat alle swapcontracten een negatieve waarde hadden, variërend van 15.000 tot meer dan 120.000 euro per renteswap. Als de eisers dit geweten hadden, zouden ze volgens Lakeman nooit getekend hebben. Hij spreekt van zeer riskante contracten waar de bedrijven gemiddeld 700.000 euro schade op hebben geleden.
Lakeman heeft bij herhaling gesteld dat ABN AMRO onrechtmatig handelde, haar zorgplicht schond, de gedupeerde bedrijven onjuist informeerde en hen bewust een zeer riskant product verkocht. Hij vindt dat ABN AMRO geen renteswaps met de bedrijven had mogen afsluiten.
Een rentecap begrenst volgens hem de voor de klant de aan de bank te betalen rente, terwijl een renteswap de rente op een door de bank bepaald niveau fixeert en zeer riskant is. Voor 6 van de 10 eisers geldt dat de negatieve startwaarde van hun renteswapcontract zelfs groter was dan de aankoopkosten van een totaal risicoloos rentecapcontract.
Door het afsluiten van een swapcontract met ABN AMRO kwamen klanten zonder het te weten in een meer afhankelijke positie ten opzichte van de bank en die afhankelijkheid werd dus vergroot in geval van een negatieve waarde van de renteswap. In dat geval hadden bedrijven minder kredietmogelijkheden waardoor de bedrijfsgroei werd beperkt. Ook het vervroegd aflossen van leningen werd er door bemoeilijkt.
Er zijn méér procedures onderweg en in voorbereiding. Lakeman verwacht die op korte termijn te kunnen starten.
Foto: In Amsterdam diende in 1985 een kort geding van Boskalis-obligatiehouder H. Dubbeldam (links) tegen de Nederlandse Trust Maatschappij (Anefo).
DNB wil nieuwe afspraken over contant geld
De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de partijen in het betalingsverkeer gezamenlijk afspraken maken voor de komende vijf jaar om contant geld in Nederland goed bereikbaar en bruikbaar te houden. Dit zegt DNB na de aanbieding vandaag door demissionair minister Hoekstra aan de Tweede Kamer van het rapport ‘De toekomst van de chartale infrastructuur in Nederland’. Dit is het resultaat van een onderzoek verricht door McKinsey in opdracht van DNB.
DNB hoopt dat alle partners aan de afspraken willen meewerken en deze zullen nakomen, ook al lopen de belangen van de partijen in het contante betalingsverkeer uiteen. De afspraken beogen een goede werking van het betalingsverkeer en dit is een gemeenschappelijk belang.
Het rapport van McKinsey voorziet een verdere daling van het gebruik van contant geld. Dat kan een probleem zijn bij storingen in het pinverkeer – contant geld is dan een terugvaloptie - en voor mensen die van contant betalen afhankelijk zijn. Contant geld is bovendien publiek geld, dat iedereen moet kunnen gebruiken. Het rapport bespreekt mogelijkheden om de chartale infrastructuur beter in te richten, de kosten en de bekostiging daarvan en eventuele maatregelen om de ontwikkelingen te sturen. McKinsey beveelt aan om voor de terugvalfunctie alternatieve, digitale betaalmiddelen te ontwikkelen en in te zetten.
DNB onderschrijft deze aanbeveling. Maar voordat digitale betaalmiddelen de terugvalfunctie van contant geld kunnen overnemen, dienen zij breed uitgerold en voor iedereen toegankelijk te zijn (inclusiviteit). Bovendien adviseert DNB het kabinet na te denken over de rol van de overheid bij de chartale infrastructuur als straks dit punt is bereikt.
Het is begrijpelijk dat de banken de kosten van het betalingsverkeer aan de klanten willen doorberekenen, maar daarmee mogen zij niet de gebruikers van contant geld schaden.
Verder vindt DNB dat de inspanningen van de banken om witwassen en fraude op te sporen het legitieme gebruik van contant geld niet mogen bemoeilijken en de bereikbaarheid van de chartale infrastructuur verminderen. Veel winkeliers blijven contant geld accepteren; DNB vindt het belangrijk dat dit zo blijft. Daarom verdient veiligheid blijvende aandacht van alle partijen in de chartale keten.
'Goed dat CDA zich hard maakt voor kredietregister'
MKB-Nederland is blij met de motie van CDA-Kamerlid Amhaouch waarin het kabinet wordt opgeroepen aan de slag te gaan met een plan van aanpak voor een kredietregister.
De MKB financieringsmarkt functioneert allesbehalve optimaal. Met een kredietregister worden zowel knelpunten in kredietverlening aangepakt als administratieve lasten verlaagd, zo bleek uit recent onderzoek.
Met een plan van aanpak waarin is uitgewerkt wat er nodig is voor de oprichting van een kredietregister, kan een volgend kabinet hier snel een beslissing over nemen en dat is nodig. De coronacrisis loopt weliswaar ten einde, maar veel bedrijven hebben nog steeds een grote financiële klap te verwerken.
Veel andere landen hebben al een kredietregister. Ook het IMF pleit voor de oprichting van een publiek kredietregister in Nederland, om de toetreding van alternatieve aanbieders op de financieringsmarkt te vergemakkelijken.
dinsdag 6 juli 2021
De Volksbank blijft in handen van het Rijk
De Volksbank is nog niet gereed om op eigen benen verder te gaan. Het bedrijf achter onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank heeft mede door de lage rentestanden zijn financiële positie niet voldoende verbeterd en blijft daarom in handen van de Nederlandse Staat. Dat vertelde demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën dinsdag.
De Volksbank is sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in handen van de Staat.
De NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in financiële instellingen beheert, zegt dat het succes van de nieuwe strategie voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten uit rente. De rente is momenteel laag.
Last onder dwangsom voor Actuaat Pensioen Services voor niet voldoen aan informatieverzoek
Het bedrijf heeft een financieel adviesbureau met een vergunning van de AFM. Als onderdeel van het toezicht van de AFM moet Actuaat Pensioen Services de vragenlijst MMAB en Wwft 2021 (Marktmonitor) invullen. De Marktmonitor helpt de AFM om inzicht in de markt te krijgen en haar toezicht gerichter in te zetten.
Ondanks herhaalde verzoeken heeft Actuaat Pensioen Services de gevraagde informatie niet aan de AFM geleverd. Daarom legt de AFM aan Actuaat Pensioen Services een last onder dwangsom op. Voor iedere dag dat Actuaat Pensioen Services niet voldoet aan de opgelegde last om de informatie alsnog te verstrekken, loopt de dwangsom op tot een maximum van in totaal 20.000 euro.
Betere bescherming beleggers tegen risico’s van turbo’s
Daarmee wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) particuliere beleggers beter beschermen tegen de risico’s van turbo’s. Uit eerder onderzoek bleek dat een ruime meerderheid veel geld verliest. De beperkingen gelden vanaf 1 oktober 2021.
Turbo’s zijn hefboomproducten: beleggers speculeren op een koersdaling of -stijging van een onderliggende waarde, zoals een aandeel, index of valuta. De onderliggende waarde wordt voor een groot deel gefinancierd met geleend geld. Dat verhoogt het risico en kan ertoe leiden dat beleggers hun volledige inleg verliezen. Om dat risico te verminderen, kiest de AFM ervoor om hefboomlimieten toe te passen.
Turbo-aanbieders moeten hun informatie voorzien van een verplichte waarschuwing, waarin zij een standaard of ondernemingsspecifiek verliespercentage opnemen. Daarmee wil de AFM tegenwicht bieden aan de neiging van aanbieders om potentiële winsten te benadrukken en potentiële verliezen onder te belichten. Beleggers kunnen zo een beter geïnformeerde keuze maken.
Aanbieders mogen geen voordelen in welke vorm dan ook geven om beleggers over te halen om (meer) te handelen in turbo’s. Dergelijke bonussen leiden de aandacht af van het risicovolle karakter van turbo’s. Ook kunnen ze particuliere beleggers aantrekken die anders niet zouden kiezen voor turbo’s.
De beperkingen gelden voor het in Nederland aanbieden van turbo’s ongeacht de lidstaat waar de aanbieder gevestigd is en gaan op 1 oktober 2021 in. Hiermee krijgen aanbieders de tijd om de noodzakelijke aanpassingen te doen. De beperkingen gelden niet voor turbo’s die vanuit Nederland in andere lidstaten worden aangeboden.
'Minister moet optreden tegen cash-boetes'
De Consumentenbond wil dat minister Hoekstra (financiën) ingrijpt bij banken die hun klanten kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. De banken ontlopen met dit beleid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, stelt de Consumentenbond in een brief aan de minister.
Sinds 1 juli betalen klanten van ABN AMRO die meer dan 12.000 euro per jaar contant geld opnemen 5 euro per transactie plus 0,5% over het opgenomen bedrag. Ook klanten van de Rabobank moeten binnenkort betalen voor cash.
Vanaf september geldt bij die bank een 'boete' van 75 cent als ze cash pinnen bij een pinautomaat die niet van de Rabobank of Geldmaat is. En bij ING betalen studenten €0,80 cent per opname als zij meer dan 12 keer per kalenderjaar geld opnemen.
‘Een zorgelijke trend', vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. 'Contant geld is voor miljoenen consumenten nog steeds heel belangrijk. Bijvoorbeeld om grip te houden op hun uitgaves, of om privacyredenen. De banken gaan met dit beleid volledig voorbij aan hun maatschappelijke rol.'
De Consumentenbond wijst in de brief op een rapport van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarin staat dat de banken mee mogen bewegen met een dalend gebruik van contant geld. Maar dat ze dat niet in de hand mogen werken. ‘Banken mogen het gebruik van contant geld niet ontmoedigen. Maar dat is wél wat er nu gebeurt', aldus Molenaar.
ABN AMRO en Rabobank zeggen met hun beleid witwaspraktijken tegen te willen gaan. Daar gaat de Consumentenbond niet in mee. Molenaar: 'Criminelen worden door deze maatregelen niet tegengehouden. Goedwillende consumenten wel. Met zo'n uitspraak scheer je consumenten bovendien over 1 kam met boeven.'
Bewijsstukken inzake inkomen weer drie maanden geldig bij afsluiten hypotheek
Om klanten te beschermen tegen overkreditering wordt bij iedere hypotheekaanvraag de bestendigheid van het inkomen getoetst.
Omdat de coronacrisis impact kan hebben op het inkomen, heeft de NVB vorig jaar een aantal uitgangspunten hiervoor geformuleerd. Op basis van deze uitgangspunten werd de geldigheid van de werkgeversverklaring, de salarisstrook, de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan tijdelijk ingekort. Ook werd voor alle hypotheekaanvragen een vragenlijst ingevuld om de impact van corona op bestendigheid van het inkomen en de betaalbaarheid van de hypotheeklasten vast te stellen.
Aangezien de onzekerheden omtrent het verloop van corona zijn afgenomen, komen deze additionele uitgangspunten per 15 juli 2021 te vervallen. De werkgeversverklaring, perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en salarisstrook zijn daarom zoals voorheen, weer drie maanden geldig. Ook kunnen geldverstrekkers per 15 juli bij hypotheekaanvragen op de reguliere manier het bestendige inkomen bepalen.
Bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Dit laat onverlet dat bij specifieke groepen de Coronacrisis grote impact kan hebben op de financiële situatie. De vragenlijst voor ondernemers, die inzichtelijk maakt in welke mate de Coronacrisis hem of haar financieel raakt, blijft behouden. De geldigheidsduur van de inkomensverklaring voor ondernemers gaat wel terug naar zes maanden.
maandag 5 juli 2021
AFM heeft een nieuw logo
De afgelopen jaren is de huisstijl van de AFM doorontwikkeld naar de eisen van deze tijd. Sluitstuk van deze vernieuwing is een nieuw logo.
De rationale achter het nieuwe logo is dat we als toezichthouder naast handhaving ook met de financiële markten bouwen aan duurzaam financieel welzijn in Nederland. Dit zie je terug in het beeldmerk: lijnen die van buiten naar binnen bewegen symboliseren dat we in gesprek zijn met de sector. Tegelijkertijd vormen ze een toeziend oog: alert op risico’s, klaar om te handhaven.
De verandering was nodig omdat de oude huisstijl en het logo veertien jaar geleden zijn ontwikkeld en niet meer voldeden aan de huidige eisen voor typografie en digitale toegankelijkheid.
Lendahand verschaft ondernemers in ontwikkelingslanden toegang tot financiering
Om het hen nog makkelijker te maken, start Lendahand als eerste investeringsplatform in Europa met het wegnemen van wisselkoersrisico’s. Vanaf nu kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl Europese investeerders hun rendement in Euro’s krijgen. Het platform gaat hiervoor een samenwerking aan met de in Nederland gevestigde hedge specialist TCX.
Normaliter lenen MKB-bedrijven in ontwikkelingslanden in de valuta van de buitenlandse investeerder, zoals de euro of de dollar. Maar deze bedrijven genereren hun inkomsten vaak in zwakke valuta uit hun eigen land. De schommelende waarde van die lokale munt is verraderlijk en kan de ondernemer in geval van devaluatie veel geld kosten. Wanneer een ondernemer buitenlandse valuta leent, en de lokale munt in waarde daalt, neemt zijn schuldenlast immers toe. Investeringsplatform Lendahand weet hier alles van. Via het platform leenden de afgelopen 10 jaar investeerders aan maar liefst 26.000 ondernemers ruim 100 miljoen euro uit.
TCX zorgt er voor dat MKB-bedrijven in opkomende economieën kunnen groeien zonder onzekerheid over een devaluerende eigen munt en oplopende schulden. Het bedrijf neemt het wisselkoersrisico van ondernemers over. Door samen te werken met TCX kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden straks via Lendahand geld lenen in hun eigen valuta, terwijl de Europese investeerders hun rendement gewoon in Euro’s krijgen. Deze samenwerking is mede mogelijk door het Duitse ministerie BMU, dat via de Duitse ontwikkelingsbank KfW, garant staat voor verliezen die TCX zou kunnen lopen als een via Lendahand gefinancierde ondernemer failliet gaat.
Cryptovermogensbeheerder Icoinic Capital lanceert Delta Neutral Fund
Na de succesvolle lancering van het DeFi Fund in april van dit jaar, richt dit nieuwe fonds zich op marge maken in de cryptomarkt zonder de hoge risico’s die horen bij de volatiliteit ervan.
Het Icoinic Delta Neutral Fund streeft naar een stabiel rendement. Dit rendement komt voort uit efficiënte handel op de inefficiënties in de cryptomarkten. Het fonds rekent daarom op een positief rendement in zowel een dalende als een stijgende cryptomarkt. Het succes van de handel is niet primair afhankelijk van prijsniveaus, maar van het volume. Het fonds is bedoeld als anker in een volatiele markt.
Het fonds volgt een absolute rendementsstrategie zonder een gerichte kijk op de onderliggende markt te hebben. Door gebruik te maken van marktinefficiënties en prijsdislocaties, biedt deze strategie de markten liquiditeit en profiteert hij van hoge volatiliteit om consistente positieve rendementen te behalen, binnen een strikt gedefinieerd risicokader.
Omdat het fonds marktneutraal is, neemt het compenserende long- en shortposities in, zodat het een delta van nul heeft en ongevoelig is voor prijsbewegingen naar boven of naar beneden. Mede vanwege deze strategie en de professionaliteit van Icoinic Capital heeft beurshandelaar en -dienstverlener Better Options deze week aangekondigd te gaan samenwerken met het Delta Neutral Fund.