dinsdag 31 augustus 2021

Verzekeraars: Verlos Solvency II van de papieren tijger


Meer aandacht voor proportionaliteit en het terugdringen van onnodige administratieve lasten. Maar ook een pleidooi voor eenvoudigere berekeningen van bijvoorbeeld technische voorzieningen en kapitaalseisen om te voorkomen dat verzekeraars met een laag risicoprofiel moeten voldoen aan dezelfde eisen en procedures als meer complexe verzekeraars.

Dergelijke aanpassingen leiden tot een effectiever en beter werkbaar toezichtsraamwerk voor verzekeraars, vindt het Verbond van Verzekeraars.

Een redelijke verhouding tussen het doel en het ingezette middel, is een belangrijk element van Solvency II. Bij de totstandkoming van het raamwerk in 2016 is hier volop aandacht aan besteed. Maar in de praktijk komt deze basisgedachte onvoldoende uit de verf en is het proportionaliteitsbeginsel binnen Solvency II aan het uitgroeien tot een papieren tijger, vindt het verbond.

Een meer risico gebaseerde en proportionele toepassing van Solvency II leidt tot lagere kosten voor verzekeraars en consumenten. Een proportioneel raamwerk biedt verzekeraars ruimte om nieuwe en innovatieve oplossingen te ontwikkelen. En het biedt ruimte aan toezichthouders om zich te focussen op die bedrijven en producten met het hoogste risico.

700.000 Nederlanders bezitten Bitcoin


Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders minder geneigd zijn om te investeren in Bitcoin dan mensen in Duitsland of België. Daarnaast schatten Nederlanders hun kennis over Bitcoin een stuk lager in dan respondenten in de andere twee landen. Dat blijkt uit de Bitcoin Monitor.

Eerder dit jaar heeft Markteffect de allereerste Bitcoin Monitor uitgevoerd. Daaruit bleek dat maar liefst 700.000 Nederlanders Bitcoin bezitten.

Uit de tweede meting, exact drie maanden later, blijkt dat het aantal investeerders relatief stabiel is gebleven. Dit terwijl de koers van Bitcoin tussen de periode van het eerste onderzoek en het tweede onderzoek daalde van 55.000 dollar naar 33.000 dollar. Inmiddels schommelt de waarde van de populairste cryptomunt weer rond de 47.000 dollar.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:

- Nederland loopt achter op Duitsland en België als het gaat om investeren in Bitcoin. 15 procent van de Nederlandse respondenten verwacht het komende jaar te investeren in Bitcoin, tegenover 19% in België en 37% in Duitsland

- Het merendeel van de Nederlanders heeft weinig verstand van Bitcoin. 54% van de respondenten omschrijft zijn kennis als slecht of zeer slecht.

- Nederlanders zijn relatief kritisch tegenover Bitcoin. 44% van de woordassociaties bij Bitcoin waren negatief, tegenover 34% neutrale woorden en slechts 23% positieve woorden.

- Bitcoin is veruit de bekendste digitale munt. Ethereum en Dogecoin volgen respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Dit onderzoek zal op kwartaalbasis worden herhaald, waarbij in oktober 2021 een nieuwe meting zal plaatsvinden.

maandag 30 augustus 2021

Bonnetje scannen en betaalverzoek maken verdwijnt uit ING Bankieren

Bonnetje scannen en zo een ingevuld betaalverzoek maken. Die mogelijkheid verdwijnt in de Bankieren app van ING. Er werd volgens de bank te weinig gebruik van gemaakt.

Bonnen & Facturen blijft wel bestaan in de Mobiel Bankieren App, althans voor zakelijke gebruikers. Die kunnen een bon of factuur koppelen aan de bij- en afschrijvingen van de zakelijke ING rekening.

Twee medeverdachten grote cybercrime-zaak Noord-Nederland aangehouden vanwege betrokkenheid witwassen cryptovaluta


In een omvangrijke cybercrime-zaak zijn op 23 augustus 2021 in Groningen en Eelderwolde twee medeverdachten aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen van ruim 75.000 aan cryptovaluta.

De mannen worden verdacht van bankhelpdeskfraude, simkaartswapping, witwassen en het kopen van betaalfraudepanels. Dit heeft op grote schaal plaatsgevonden. Door zich als bankmedewerker voor te doen, hebben de verdachten aanzienlijke geldbedragen ontfutseld en bankrekeningen van slachtoffers geplunderd.

Tijdens de doorzoeking op 20 juli 2021 zijn diverse laptops, telefoons, sieraden, 4000 euro aan contanten, een klompje goud en dure merkkleding in beslag genomen. Uit verder onderzoek is gebleken dat de hoofdverdachte, een 18-jarige man uit Eelderwolde, over cryptovaluta beschikt. Het gaat om een geldbedrag van ruim 75.000 euro, dat zeer waarschijnlijk is verkregen uit de helpdeskfraude.

Vanwege het wegsluizen van de cryptovaluta, worden de medeverdachten verdacht van betrokkenheid bij witwassen.

vrijdag 27 augustus 2021

Zelfstandig ondernemers: korte termijn financiële buffer huishouden stabiel

Begin 2021 schatte 20 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel in dat hun huishouden maximaal drie maanden rond kan komen als het inkomen uit hun bedrijf geheel weg zou vallen. Dat is evenveel als begin 2019. 

Ondanks de invloed van de coronacrisis op de economie is het beeld weinig veranderd. Wel zijn er grote verschillen naar de beroepsklasse waarin men werkzaam is. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 van TNO en CBS.

Van de zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) schatte 39 procent een jaar of langer het hoofd boven water te kunnen houden bij het wegvallen van bedrijfsinkomsten. Het aandeel met een lange termijn buffer is daarmee iets kleiner dan begin 2019 (41 procent).

Van alle zzp’ers kon 16 procent geen inschatting maken hoelang hun huishouden de eindjes aan elkaar zou kunnen knopen als het bedrijfsinkomen wegvalt. Zowel in 2019 als in 2021 is gevraagd naar de inschatting van de financiële buffers die er binnen het huishouden zijn.

'Browsegedrag niet gebruiken voor bepalen kredietscore'

 


De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming EDPS wil dat het verboden wordt aan de hand van het browsegedrag de  kredietwaardigheid van gebruikers in te schatten.

De Europese Commissie is van plan om de bestaande regels voor consumentenkrediet te moderniseren.

De privacytoezichthouder wil dat de Europese Commissie duidelijk maakt welke data wel en niet voor het bepalen van iemands kredietscore mag worden gebruikt. Het voorstel verbiedt al het gebruik van gezondheidsgegevens en socialmediadata.

donderdag 26 augustus 2021

Vastgoedbeleggers azen nu ook op ziekenhuizen


Na winkels, kantoren, woningen en verzorgingstehuizen kopen beleggers ook steeds vaker ziekenhuizen en gezondheidscentra. Daarbij groeit de interesse van buitenlandse investeerders. Deze belangstelling voor Nederlands zorgvastgoed leidt tot bedenkingen bij politici. Prof.dr. Richard Janssen, hoogleraar gezondheidseconomie bij Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), noemt het ‘een gevolg van een veranderend krachtenveld.’

Het CDA stelde eerder deze maand Kamervragen aan demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) over de ontwikkelingen. De partij wil onder meer weten wat de Nederlandse zorgvastgoedmarkt zo aantrekkelijk maakt voor buitenlandse beleggers, of die groeiende rol wel wenselijk is en hoe het toezicht op de markt in elkaar steekt. Ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kijken politici met argwaan naar de gevolgen van investeringen van bijvoorbeeld private equity in zorgvastgoed.

De recente verkoop van gebouwen door het Dordrechtse Albert Schweitzer-ziekenhuis voor 110 mijoen euro aan een Canadese belegger is volgens waarnemers tekenend voor de nieuwe interesse van beleggers in ziekenhuisgebouwen. Ziekenhuizen hebben hun vastgoed nog vaak in eigen bezit. De komende jaren hebben ze steeds minder vierkante meters nodig, doordat veel zorg verschuift naar andere aanbieders en naar thuis. Marktpartijen houden rekening met een krimp van 30%. Bovendien komen bestuurders moeilijker aan vastgoedfinanciering door terughoudendheid bij banken. Beleggers duiken in dat gat.

‘Je mag voorzichtig de verwachting uitspreken dat dit nog wel vaker gaat gebeuren,’ zegt prof.dr. Richard Janssen (ESHPM). ‘Het is gewoon een gevolg van een veranderend krachtenveld, waarbij banken sinds een aantal jaren terughoudender zijn in het financieren van zorgvastgoed. Ziekenhuizen zoeken naar manieren om hun financieringskosten te verlagen en de balans te verkleinen.’

Binance gaat klanten strenger controleren


Cryptobeurs Binance gaat zijn klanten strenger controleren om witwassen tegen te gaan. Die toezegging deed ’s werelds grootste cryptoplatform na recente waarschuwingen van financiële waakhonden van Groot-Brittannië en Duitsland en DNB.

Binance-gebruikers zullen een verificatieproces moeten doorlopen om toegang te krijgen tot de producten en diensten, zo staat nu te lezen op de website. Tot nu toe vroeg het platform alleen om identificatie bij grootgebruikers. Nu moeten alle gebruikers met terugwerkende kracht een ID-kaart, rijbewijs of paspoort verstrekken. Degenen die dit niet doen, kunnen alleen geld nog opnemen, bestellingen annuleren en posities sluiten.

Binance had al eerder aangekondigd dat het een ervaren witwasrapporteur had aangesteld.

woensdag 25 augustus 2021

NIBC sluit sterk halfjaar af

 

NIBC heeft naar eigen zeggen een sterk eerste halfjaar achter de rug, doordat de operationele baten profiteerden van een positief resultaat op de portefeuille met participaties en hogere fee-inkomsten;

De rentebaten bedroegen 188 miljoen euro (-9%) door de ontwikkeling van zowel het volume als de spreads voor portefeuilles. De netto rentemarge (1,87%) toonde weerbaarheid en profiteerde van lagere financieringskosten;

De kosten/batenverhouding bedraagt 46 procent, inclusief verdere investeringen in zowel strategische initiatieven als in projecten om te voldoen aan nieuwe regelgevingseisen en procesverbeteringen.

De voorzieningen zijn in het eerste halfjaar sterk afgenomen tot 14 miljoen (vergeleken met EUR 84 miljoen in het eerste halfjaar van 2020), dankzij de verbeterde economische situatie en vooruitzichten.

DNB: Nederlandse bankwezen voorbereid op finaal Bazel 3


De Nederlandse banken hebben de laatste jaren hun kapitaalbuffers versterkt. Vier jaar geleden werd er nog van uitgegaan dat de grootbanken extra kapitaal nodig zouden hebben om de minimumnormen uit het Bazel akkoord te halen. Dat is niet langer het geval, op basis van de situatie ultimo 2020 blijken banken al in staat te zijn om te voldoen aan de eisen van het finale Bazelse akkoord, meldt DNB.

De nieuwe berekeningen zijn gemaakt nu de Europese Commissie dit najaar voorstellen zal publiceren om de wereldwijd afgesproken regels voor banken in Europa te implementeren.

Na de financiële crisis in 2008-09 zijn in het oorspronkelijke Bazel 3 akkoord mondiale afspraken gemaakt over de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden. Banken zijn daardoor beter in staat om verliezen op te vangen.

De Covid-19 crisis heeft de baten van goede kapitaalbuffers duidelijk aangetoond: mede dankzij deze buffers zijn de banken namelijk in staat geweest om de economie te blijven ondersteunen. Op dit moment zijn echter nog niet alle internationale afspraken in Europa ingevoerd. Eind 2017 is namelijk besloten tot verdere hervormingen van de kapitaalseisen van banken, die bekend staan als finaal Bazel 3. De Europese Commissie zal dit najaar voorstellen publiceren voor de Europese implementatie van dit akkoord.

Hoge schuldenlast problematisch voor ondernemers

 


De Nederlandse economie herstelt krachtig. Achter de klinkende macro-cijfers gaat echter een andere werkelijkheid schuil.

Veel ondernemers die het zwaarst zijn getroffen door de coronamaatregelen van de overheid door corona kampen met problematische schulden. Ruim een vijfde van alle horecaondernemers (22 procent) geeft aan dat hun schuldenlast op dit moment problematisch is.

Ruim de helft van alle horecaondernemers (57 procent) geeft aan dat de schuldenlast hoger is dan voor corona. Ook in de cultuur, sport en recreatiesector geeft ruim veertig procent (43 procent) aan met een hogere schuldenlast te kampen dan voor corona, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Conjunctuurenquête, uitgevoerd door MKB-Nederland, VNO-NCW, het CBS, de Kamer van Koophandel en het Economisch Instituut voor de bouw.

De laatste COEN-cijfers laten zien dat – ondanks dat de Nederlandse economie zich verrassend herstelt - er nog steeds veel onderliggende problematiek aanwezig is bij ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren. Veel van hen hebben uitstel van betaling aangevraagd, met name over belastinggelden. Zo geeft ruim een derde van alle horecaondernemers (38 procent) aan uitstel van betaling te hebben aangevraagd bij de Belastingdienst. In de cultuur, sport en recreatiesector betreft dit een kwart van de ondervraagden (26 procent).

dinsdag 24 augustus 2021

Jongeren willen eerder met pensioen dan 55-plussers


Als ze konden kiezen, zouden Nederlandse werknemers tussen de 18 en 34 jaar het liefst op hun 60ste met pensioen gaan. Werknemers ouder dan 45 jaar zouden dat pas vier jaar laten willen, op de leeftijd van 64 jaar.

De gewenste leeftijd om te stoppen verschilt wel per land. Meer verdienen of minder uren werken motiveert werknemers het meest om na de wettelijke pensioenleeftijd langer actief te blijven op de werkvloer.

Dit blijkt uit onderzoek van HR- en payrolldienstverlener SD Worx, uitgevoerd onder 5000 werknemers in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

SD Worx vroeg de Europese werknemers onder meer naar hun gewenste pensioenleeftijd. Die ligt bij Nederlandse 55-plussers aanzienlijk hoger (66 jaar) dan bij werknemers tussen 18 en 34 jaar (60 jaar) en Europese collega’s. Zo willen 55-plussers in Frankrijk op hun 62ste levensjaar met pensioen. De Belgische collega’s volgen met een gewenst pensioen op hun 63ste; de Britse en Duitse 55-plussers vinden 65 jaar de ideale pensioenleeftijd. Zelfstandige ondernemers van 55+ met personeel willen gemiddeld het langst blijven werken: tot hun 68ste levensjaar. Dat is zelfs vier jaar langer dan het gemiddelde van werknemers in loondienst.

Het verschil onder jongeren is opmerkelijk: jonge zelfstandigen tussen 18 en 34 jaar willen doorgaans het vroegst met pensioen. Gemiddeld gezien, in alle landen, op 47-jarige leeftijd, met als uitschieters Duitsland (gemiddeld 40 jaar) en Frankrijk (52 jaar). Ook jongeren in loondienst willen relatief vroeg van hun pensioen gaan genieten. Zo beschouwen Belgische werknemers tussen 18 en 34 jaar 57 jaar als de ideale pensioenleeftijd. In Frankrijk (55 jaar), het VK (54 jaar) en Duitsland (52 jaar) ligt die ideale pensioenleeftijd nog een stuk lager. Jonge Nederlanders willen in dat opzicht weer langer door blijven werken: tot hun 60ste levensjaar. De huidige, wettelijke pensioenleeftijd ligt in Frankrijk op 62 jaar en in België en Duitsland op 65 jaar. In het VK en Nederland ligt die grens op 66 jaar.

Konings hijst BNP Paribas aan boord


BNP Paribas Fortis Private Equity gaat een minderheidsbelang nemen in Konings NV. Het bedrijf, waarvan de hoofdzetel in Zonhoven is gevestigd, spitst zich als co-packer en onafhankelijke drankenproducent toe op het creëren, produceren en afvullen van alcoholische en niet-alcoholische dranken in zowel glas, blik, pet als tetrapak.

Konings is de vijfde onderneming waar BNP Paribas Fortis Private Equity dit jaar in investeert.

BNP Paribas Fortis Private Equity, de risicokapitaalvennootschap van BNP Paribas Fortis, is al sinds de jaren tachtig actief op de private equity-markt in België. Directe participaties van BNP Paribas Fortis Private Equity zijn onder meer Studio 100, JAC, eTheRNA, Novy, Penne, Quality Assistance en PointChaud.

maandag 23 augustus 2021

Banken krijgen vergunning om gegevens over fraude te delen

Banken en andere financiële instellingen hebben een vergunning gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens om gegevens van personen die een dreiging vormen voor het financiële stelsel onder voorwaarden te delen. Deze voorwaarden staan in het vernieuwde Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI). Hierdoor kunnen banken en andere financiële instellingen elkaar blijven waarschuwen voor criminaliteit in de financiële sector via het Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen.

Het waarschuwingssysteem stelt banken in staat om na te gaan of (potentiële) klanten of (ex)medewerkers een dreiging vormen. Bijvoorbeeld als die persoon al eerder bij een bank heeft gefraudeerd. Op deze manier kan worden voorkomen dat die persoon het nog een keer probeert bij een andere bank. Het waarschuwingssysteem vormt daarmee een belangrijk instrument voor banken om hun maatschappelijke rol in het bestrijden van fraude en criminaliteit uit te voeren.

Banken begrijpen dat opname in het waarschuwingssysteem ingrijpend is voor mensen. Daarom maken zij een zorgvuldige afweging en toetsen zij de proportionaliteit op basis van de strenge regels voor gebruik van dit systeem die zijn vastgelegd in het Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI). Het PIFI biedt ook waarborgen voor de betrokkenen. De belangrijkste wijziging ten opzichte van eerdere protocollen is dat de teksten van dit nieuwe Protocol in lijn zijn gebracht met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Onder het nieuwe Protocol kunnen ook banken en verzekeraars die geen lid zijn van een brancheorganisatie aansluiten.

Er is banken veel aan gelegen om fraude te voorkomen en misbruik van het financiële stelsel tegen te gaan. Een waarschuwingssysteem is daarbij essentieel om te zorgen dat misbruikpogingen worden onderkend en niet leiden tot verdere schade bij andere banken.

De vijf populairste Altcoins

Met de marktwaarde van cryptoassets die in juni 2021 op 1,60 biljoen dollar staat en ondanks recente bitcoin-dips en marktcorrectie, beleeft de crypto-industrie een enerverend jaar, schrijft Josh Gilbert, marktanalist bij broker eToro.

Van heftige koersbewegingen tot de toegenomen belangstelling van institutionele beleggers –
cryptoassets worden meer geïncorporeerd in het traditionele ecosysteem van financiële diensten en
vaker aangehouden door mainstream retailbeleggers.

Veel beleggers verleggen hun focus van bitcoin naar alternatieve munten (Altcoins). Jongere beleggers gaan zelfs zo ver om Bitcoin een 'boomer coin' of de 'dinosaurus van crypto' te noemen, en doen hard hun best de volgende grootste Altcoin te vinden.

Het algoritme dat de productie van Bitcoin regelt, staat alleen toe dat er elke 10 minuten 6,25 bitcoins worden geproduceerd door de meer dan 70.000 cryptomijnen die over de hele wereld actief zijn, terwijl altcoins zoals Litecoin elke 2,5 minuut munten produceren. Dit maakt Litecoin superieur omdat het betalingen sneller kan verwerken. Litecoin zal daarnaast 84 miljoen Litecoins produceren, terwijl bitcoin bij 21 miljoen zijn top kent.

Onlangs onthulde eToro nieuwe data die waaruit een stijging blijkt van het aantal cryptoassets dat
wereldwijd werd aangehouden in het afgelopen tweede kwartaal. Interessant is dat er in deze periode
veel vraag was naar altcoins, omdat beleggers hun portefeuilles wilden diversifiëren.

Naast Bitcoin, die de tweede plaats op de lijst innam, bestond de top vijf van Altcoins onder eToro’s

Cardano (ADA)

Met een voorsprong op bitcoin, is Cardano, met momenteel een marktkapitalisatie van meer dan 51
miljard dollar, de meest aangehouden coin in het tweede kwartaal van 2021. Cardano heeft daarmee
een stijging van 51 procent doorgemaakt ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tijdens deze periode publiceerde Cardano een duidelijker stappenplan voor zijn aankomende Alonzo
hardfork, die zich nog steeds in de testfase bevindt. Als deze testfase succesvol wordt afgerond, zal Alonzo smart contract functionaliteit introduceren die het schrijven en implementeren van ‘slimme contracten’ op de Cardano blockchain mogelijk maakt. Deze upgrade stelt ontwikkelaars in staat om projecten te bouwen op het netwerk, wat Cardano helpt om zichzelf te positioneren als serieuze concurrent van Ethereum. De prijs van ADA is het afgelopen kwartaal met 15 procent gestegen, wat duidt op optimisme bij investeerders over de hardfork van Alonzo en het vermogen van Cardano om Ethereum op de lange termijn uit te dagen.

Ethereum (ETH)
Ethereum, ‘s werelds op één na grootste cryptoasset met een marktkapitalisme van ongeveer 307
miljard dollar, heeft dit jaar een prijsstijging van 220 procent doorgemaakt. De altcoin nam toe in
populariteit in het tweede kwartaal, met een toename van 79 procent in het aantal beleggers dat de asset in portefeuille houdt.
Hoewel veel beleggers nog sceptisch zijn over de vraag of Ethereum tegen het einde van het jaar zijn
streefprijs van 10.000 dollar zal halen, bewijst het zeker zijn nut. Met de grote hoeveelheid
ontwikkelaars die zich op het project storten, is het geen wonder dat Ethereum zoveel tractie
ondervind bij investeerders.

XRP (XRP)
Ondanks het feit dat Ripple oorlog in een conflict verwikkeld blijft met de Amerikaanse Securities and
Exchange Commision (SEC), lijkt de munt XRP nog niet aan populariteit te verliezen. Met een
marktkapitalisatie van meer dan 30 miljard dollar heeft XRP bewezen een van de meest waardevolle
cryptoassets te zijn, met een imponerend 90-daags hoogtepunt van 1,96 dollar in april. Sinds de
daling kort daarna, handelt XRP nog steeds ruim boven het laagste punt van 0,505 dollar en is het
een goedkoop alternatief voor valuta’s als Bitcoin.

Dogecoin (DOGE)
Sinds de opkomst van de Dogecoin werd het door veel investeerders gezien als een grap, maar wel
een grap die de harten van de massa heeft weten te stelen. De prijs explodeerde in januari toen er
handelsbeperkingen werden ingesteld op memestocks. Sindsdien is Dogecoin doorgebroken in
termen van marktkapitalisatie. Mede door de steun van Tesla’s Elon Musk en andere investeerders
en influencers. De marktkapitalisatie van Dogecoin is nog steeds stabiel op 54 miljard dollar.

Tron (TRX)
Tron staat op de vijfde plaats in de lijst, nadat het onlangs de eerste plaats overnam op het vlak van  transacties per seconde en daarmee ADA en XRP overvleugelde. Ook werd aangekondigd dat het
netwerk de 40 miljoen unieke gebruikers had overschreden.  In de afgelopen vier jaar is Tron enorm gegroeid nadat het 0,208 dollar bereikte voor de  marktcorrectie. Sinds deze periode heeft Tron zich gestaag en met opbouwend momentum een weg
omhoog gebaand. In juli 2021 werd bekend dat de circulerende voorraad USDC op de Tron blockchain in minder dan een maand tijd de 108 miljoen dollar overschreed. Dit zou kunnen betekenen dat cryptobeleggers steeds meer interesse tonen in blockchains met lagere transactiekosten en een hogere snelheid dan Bitcoin of Ethereum.

Ondanks alle opwinding die momenteel rond altcoins hangt, moeten retail beleggers bedacht zijn op
de risico’s die gemoeid gaan met het beleggen in cryptoassets en zich goed informeren alvorens zij
besluiten te investeren.

Kortere looptijd lening levert forse besparing op

Wie bij een persoonlijke lening kiest voor een kortere aflosperiode, betaalt per maand iets meer, maar bespaart zo honderden euro’s op de totale lening. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De winst door in een kortere periode je lening af te lossen loopt op tot ruim 2700 euro bij de hoogste leenbedragen. Maar ook bij een lager leenbedrag bespaar je met een paar tientjes extra per maand aflossen al snel honderden euro’s op je totale lening.

Bij een persoonlijke lening kies je zelf de looptijd, de periode waarin je de lening aflost. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandbedrag. Het bedrag dat je terugbetaalt, spreid je dan namelijk over meer maanden. Het lijkt dus interessant een zo lang mogelijke looptijd te kiezen, omdat je maandlasten dan het laagst zijn. Toch wordt je totale lening daar juist duurder van, zoals je ziet in de voorbeelden in de tabellen. Dat komt doordat je bij een langere looptijd ook langer rente betaalt.

vrijdag 20 augustus 2021

Funda: ook woningbezitters kritisch over verkoop aan beleggers

Woningverkopers geven de voorkeur aan een particuliere koper boven een belegger die hun woning koopt voor de verhuur, zo blijkt uit het nieuwste onderzoek van funda.

Dit geldt voor maar liefst 75 procent van de woningbezitters die daadwerkelijk van plan zijn de woning te verkopen. Maar naarmate de plannen voor verkoop concreter worden, stijgt het percentage respondenten – van 44 naar 54 procent – dat toch kiest voor het hoogste bod, aldus het onderzoek. 22 procent van alle respondenten, ook degenen zonder concrete verkoopintentie, zegt de woning nooit te zullen verkopen aan een belegger, ook niet als deze de hoogste prijs biedt. Maar ongeveer de helft van de woningbezitters zwicht bij een prijsverschil van 10.000 euro of minder.

Uit het onderzoek van funda blijkt dat 56 procent van de potentiele verkopers het belangrijk vindt dat een koper zelf in de woning gaat wonen. Onder respondenten die de verkoop van hun woning nog niet overwegen, zijn zachte factoren (zoals ‘een goed gevoel hebben bij de koper’) belangrijker dan onder respondenten met een verkoopintentie. Hierin zijn geen significante verschillen te zien tussen woningbezitters in steden of dorpen en ook niet tussen provincies. Opvallend is dat woningbezitters in dorpen vaker (53%) hun woning zeggen te gunnen aan gezinnen dan woningbezitters in steden (45%).

Het totaalbeeld van het onderzoek naar de bereidheid om een woning aan beleggers te verkopen, is genuanceerd. Terwijl 22 procent van de respondenten zegt ongeacht de hoogte van het bod nooit te zullen verkopen aan een belegger, is ongeveer de helft van alle respondenten al bereid om aan een belegger te verkopen bij een hoger bod van 10.000 euro of minder. Als een belegger 50.000 euro meer biedt, geeft 67 procent aan te zwichten.

Hypotheken Triodos ontvangen Europees energie-efficiëntielabel

Hypotheken van Triodos Bank in België, Nederland en Spanje hebben voortaan het Energy Efficient Mortgage Label (EEML). Dit duidelijke en transparante label zorgt ervoor dat consumenten, kredietverstrekkers en investeerders hypothecaire leningen die bijdragen tot een duurzamere woningbestand beter kunnen herkennen.

De EEML, die is opgericht door de Europese federatie van hypotheekverstrekkers, wil dit marktsegment duurzamer maken. Door hypothecaire leningen in overeenstemming te brengen met de Green Deal, de routekaart van de EU naar een groenere economie en een nuluitstoot van broeikasgassen tegen 2050.

Een hypothecaire lening kan het label krijgen wanneer de gefinancierde woning aan de wettelijke EU-voorschriften voldoet of deze overtreft. Het label kan ook worden toegekend als de renovatie de energie-efficiëntie van de woning met ten minste 30% verhoogt.

donderdag 19 augustus 2021

Triodos sluit beursgang niet uit

Triodos Bank sluit een beursgang niet uit. Dat heeft topman Jeroen Rijpkema gezegd bij presentatie van de halfjaarresultaten.

Voorheen gaf de bank speciale certificaten uit, maar de vraag naar die stukken is tijdens de crisis teruggelopen.

De topman wil bij de jaarvergadering eind september een gedetailleerde update geven van de opties waar de bank nu aan denkt om het probleem op te lossen.

De kapitaal- en liquiditeitspositie van Triodos Bank is wel goed in lijn met de interne doelstellingen en ruim boven de wettelijke minimumvereisten. In de tweede helft van het jaar verwacht Triodos Bank advies van de toezichthouder over de nieuwe MREL-kapitaalvereiste, die voortvloeit uit de implementatie van de richtlijnen voor kapitaalreserves die zijn opgesteld door de Europese Bankautoriteit (EBA) voor banken in de eurozone. Dit kan leiden tot extra kapitaalsvereisten en financieringskosten.

Het totaal beheerd vermogen van de bank groeide het afgelopen half jaar met 12,3 procent tot 22,7 miljard euro. De toevertrouwde middelen stegen met 7,5 procent tot 12,6 miljard. Het balanstotaal is met 12,2 procent gegroeid tot 15,6 miljard.

Duurzame leningen behaalden een groei van 6,9 procent met een goed gespreide portefeuille in heel Europa.

PayPal schrapt boetes uitgesteld betalen

PayPal zal klanten niet langer kosten in rekening brengen wanneer ze betalingen op aankoop missen. Door toenemende concurrentie past het Amerikaanse bedrijf zijn beleid aan.

De wijzigingen zullen vanaf oktober van kracht zijn in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In Duitsland en Australië worden al geen kosten meer in rekening gebracht.

PayPal biedt nog maar kort diensten voor uitgesteld betalen aan.

Het bedrijf verwacht niet dat klanten in gebreke zullen blijven. Het is niet bekend hoeveel wanbetalers het bedrijf heeft.

Mastercard stopt met magneetstrip


MasterCard neemt afscheid van de magneetstrip. Vanaf 2024 zal het bedrijf in de meeste landen enkel nog kaarten met een chip en contactloos betalen uitgeven.

In de VS verdwijnt de magneetstrip vanaf 2027, behalve voor prepaid kaarten in de VS en Canada.
Tegen 2033 is er geen enkele kaart met magneetstrip nog in omloop.

De magneetstrip bestaat al sinds de jaren zestig en werd ontwikkeld door IBM. Maar de technologie is gedateerd. Vandaag is het veel veiliger om betalingen te doen met de chip op de kaart.

NN Group mag Heinenoord Invest overnemen


NN Group N.V. mag Heinenoord Invest overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) obesloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Heinenoord Invest B.V. is een groep van onafhankelijke financiële dienstverleners in heel Nederland, met tevens op beperkte schaal activiteiten in België en Luxemburg.

De groep is hoofdzakelijk actief als bemiddelaar tussen verzekeraars – onder meer via volmacht - en particulieren en MKB bij het verstrekken van zowel life als non-life verzekeringen en als serviceprovider.

NN Group heeft ook een akkoord bereikt met Goldman Sachs over de verkoop van NN Investment Partners voor 1,7 miljard euro.

NN en de Amerikaanse zakenbank zijn ook een tienjarige strategische samenwerking aangegaan. 

woensdag 18 augustus 2021

DNB waarschuwt voor wisselkantoor Binance

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij DNB cryptodiensten in Nederland aanbiedt. Dat betekent dat Binance in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Klanten kunnen hierdoor een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, zo schrijft de toezichthouder.

Het platform wordt in een aantal landen gezien als platform voor illegale handel. Om toch te mogen blijven opereren in deze landen, heeft Binance de meer risicovolle diensten die het bedrijf aanbiedt beperkt, zoals de derivatenhandel.

Betalingsverkeer moet toegankelijk blijven voor kwetsbare groepen

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer komt in actie voor beter toegankelijk en bereikbaar betalingsverkeer voor kwetsbare groepen.

Voor de meeste consumenten is de toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten nog steeds goed en op sommige punten zelfs verbeterd, zo blijkt uit de resultaten van de Bereikbaarheidsmonitor 2021.

Toch ervaren veel mensen uit kwetsbare groepen een achteruitgang in de toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten. Voor deze mensen is het steeds moeilijker om zelfstandig dagelijkse bank- en betaalzaken uit te voeren.

Een aanzienlijk deel van de kwetsbare groepen ervaart een achteruitgang in de toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten, blijkt uit de Bereikbaarheidsmonitor 2021. Dit lijkt samen te hangen met de verdergaande digitalisering van bank- en betaaldiensten en de sluiting van bankkantoren.

VEB ontwikkelt digitale beleggingstools

De VEB is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe tool, de VEB Portefeuillehulp. Afhankelijk van de reacties van een aantal testgebruikers, zou deze tool al dit najaar voor leden beschikbaar kunnen komen.

Beleggers die zelf weinig tijd hebben om zich uitgebreid te verdiepen in mogelijke investeringen, kunnen de tools gebruiken als een handig hulpmiddel.

VEB-Stijlbeleggen is het hulpmiddel voor beleggers die investeren in individuele aandelen. Voor een tiental verschillende beleggingsstijlen wordt per sector een interessant aandeel uit de Stoxx 600 getoond. Deze selecties zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek van de VEB-economen. Op basis van een groot aantal parameters worden aandelen geselecteerd die hoog scoorden op zo veel mogelijk dimensies binnen de desbetreffende stijl.

Beleggers kunnen hier aan de hand van een aantal selectiecriteria ETF's vergelijken uit een door de VEB gemaakte voorselectie. Naast de gebruikelijke informatie, over kosten, spreiding en onderliggende investeringen zijn ook data over duurzaamheid (ESG-aspecten) terug te vinden.

dinsdag 17 augustus 2021

Gerard van Olphen nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen van de Volksbank

Gerard van Olphen is per 13 augustus 2021 benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Volksbank N.V.

Gerard van Olphen beschikt over brede bestuurlijke ervaring bij verschillende financiële instellingen die hun wortels hebben in de Nederlandse samenleving. Hij trad in het voorjaar van 2021 terug als bestuursvoorzitter van APG. Daarvoor was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van SNS REAAL, en na de splitsing was hij kortstondig bestuursvoorzitter van verzekeraar Vivat, destijds verworven door Anbang.

Eerder in zijn loopbaan was hij CFRO en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea, CEO van NIBC Asset Management en lid van de Raad van Bestuur van NIB Capital. In de periode van 1991 tot 2001 bekleedde hij diverse beleidsbepalende functies bij SNS REAAL, waaronder die van CEO bij REAAL.

Gerard van Olphen volgt Jan van Rutte op die op 11 maart 2021 bekendmaakte te zullen terugtreden als voorzitter van de RvC zodra zijn opvolger is benoemd.

Cryptominer koopt Nederlandse branchegenoot

Het Duitse Northern Data AG neemt de Nederlandse delver van cryptogeld Decentric Europe BV in zijn geheel over voor 365 miljoen euro.

Decentric Europe werkt vanuit Nederland, maar is van plan om serverlocaties in Duitsland, Noorwegen en Zweden op te zetten.

Het Nederlandse bedrijf wordt overgenomen van Block.one. Dat bedrijf heeft 24.000 servers met maar liefst 223.000 videokaarten van AMD en Nvidia.

maandag 16 augustus 2021

Mogelijk passeert half miljard aan verstrekte vastgoedfinancieringen

Vastgoedfinancieringsplatform Mogelijk is door de grens heen van een half miljard aan verstrekte zakelijke hypotheken. Een mijlpaal die in vijf jaar na oprichting gerealiseerd is.
 
Banken hebben een terugtrekkende beweging gemaakt als het gaat om vastgoedfinancieringen voor het MKB. Mogelijk heeft er z'n specialisme van gemaakt.

Mogelijk heeft 100% focus op het financieren van vastgoed. Langlopend, kortlopend, transformaties, agrarische gronden en zelfs recreatiewoningen op Curaçao en Bonaire.

Ondernemers en vastgoedbeleggers kunnen bij Mogelijk terecht voor financieringen vanaf 50.000 euro tot 10 miljoen.
Voor de toekomst verwacht Mogelijk nog meer oplossingen te kunnen bieden voor het MKB, vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars.

ASN Duurzaam Mixfonds wordt opgeheven


Per 14 september 2021 houdt het ASN Duurzaam Mixfonds op te bestaan. Op 15 september worden participaties automatisch en kosteloos overgezet naar het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal.

Dat fonds heeft dezelfde risicoindicator en biedt meer spreiding.

Beleggers kunnen er ook voor kiezen om uiterlijk 9 september het ASN Duurzaam Mixfonds te verkopen.

Beheerder ASN Impact Investors heeft besloten het ruim twintig jaar oude duurzame mixfonds op te heffen om het fondsenaanbod overzichtelijk en transparant te houden. Sinds 2017 biedt zij de ASN Duurzame Mixfondsen aan: vijf fondsen met een variatie van zeer defensief tot zeer offensief. Het ASN Duurzaam Mixfonds bestaat ruim 20 jaar en is vergelijkbaar met de neutrale variant, met een mix van aandelen en defensievere beleggingen, zoals obligaties.

In het ASN Duurzaam Mixfonds bestaat het defensieve deel van de portefeuille uit staatsobligaties, green- en social bonds. In het ASN Duurzaam Mixfonds Neutraal wordt dit aangevuld met microkredieten. Studies van het onafhankelijk bureau Ortec Finance laten zien dat beleggen in een combinatie van aandelen, obligaties en microkredieten leidt tot minder risico en een hoger verwacht rendement.

vrijdag 13 augustus 2021

Europees akkoord voor verkoop Oost-Europese activiteiten Aegon aan Vienna Insurance

Aegon mag van de Europese Commissie zijn verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheeractiviteiten in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije voor 830 miljoen euro aan Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe verkopen.

Aegon krijgt 2,6 keer de boekwaarde per 30 juni dit jaar, of 15 keer het netto onderliggend resultaat van de activiteiten in Centraal en Oost-Europa.

De verzekeraar zal met de opbrengst de financiële flexibiliteit vergroten.

Nettowinst Volksbank lager

De Volksbank (onder meer SNS) boekte over het afgelopen half jaar een nettowinst van 94 miljoen euro, 11 procent lager ten opzichte van de eerste helft van 2020 (€ 106 miljoen)

De totale baten daalden tot 417 miljoen (eerste helft van 2020: € 480 miljoen), met name als gevolg van de druk op de netto rentebaten.

De operationele lasten stegen intussen naar 322 miljoen (eerste helft van 2020: € 292 miljoen).

De Volksbank voegde 61.000 betaalrekeningklanten toe tot 1,72 miljoen in het afgelopen half jaar. De waarde van mkb-leningen groeide met 44 miljoen euro tot 768 miljoen. Er kwam 2,6 miljard euro spaargeld bij tot 44,7 miljard.

De Net Promoter Score eindigde hoger op +6 (eind 2020: +2).

Weinig beweging in hypotheekrentes

De hypotheekrentes blijven al tijden op een stabiel niveau. De afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes gemiddeld vrijwel gelijk gebleven, constateert vergelijkingssite Geld.nl.

Er zijn wel hypotheekverstrekkers die de rente hebben verhoogd of verlaagd, maar het ging steeds maar om zulke kleine wijzigingen, dat de gemiddelde hypotheekrente nauwelijks verandert.

Er zijn drie ontwikkelingen die de hypotheekrentes in hun greep houden: het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), de stijgende kapitaalmarktrentes en de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers.

Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rentes laag houdt, blijven de hypotheekrentes met kortere rentevast periodes stabiel laag.

Voor deze hypotheekrentes kijken hypotheekverstrekkers vooral naar de ECB-rente en de Euribor-tarieven, die weer van de ECB-rente afgeleid zijn.

Voor de rentes van langere rentevast periodes kijken de hypotheekverstrekkers naar de kapitaalmarktrentes. Dit zijn rentes waartegen banken en overheden geld kunnen lenen bij beleggers. Deze zijn tot mei van dit jaar gestegen, maar inmiddels weer aan het dalen. Toch zien we de hypotheekrentes hier niet echt meebewegen. Alleen de bij de gemiddelde hypotheekrente 20 jaar vast was er in mei nog een kleine stijging.

Dat de hypotheekrentes niet zo sterk bewegen als de kapitaalmarktrentes, komt volgens Geld.nl vooral door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. Hypotheekverstrekkers durven hun rentes niet te ver te verhogen, omdat consumenten dan voor hun concurrenten zullen kiezen. Gevolg is wel dat hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.

donderdag 12 augustus 2021

Forse winststijging voor NN Group

NN Group heeft over het afgelopen halfjaar zijn winst en zijn operationele resultaten flink verbeterd

De verkoop van verzekeringen trok sterk aan, met een verdubbeling van de waarde van nieuw afgesloten polissen, mede door een verschuiving van de verkoop naar de online-kanalen.

Het bedrijfsresultaat steeg van 926 miljoen euro in de eerste helft van 2020 naar ruim een miljard.

Het nettoresultaat komt uit op 1,414 miljard euro, vergeleken met 587 miljoen in de eerste zes maanden van 2020.

Nettoresultaten Aegon positief

Aegon heeft over afgelopen tweede kwartaal een fors hoger nettoresultaat geboekt, namelijk 849 miljoen euro. Dat kwam door gunstige beleggingen en door kostenverlaging.

Het nettoverlies van ruim 1 miljard werd omgebogen naar een winst van 331 miljoen euro.

Het operationeel resultaat is met 62 procent beter dan verwacht met 562 miljoen euro.

Aegon gaat zijn portefeuille met variabele Amerikaanse lijfrentes in de verkoop brengen.

Rabobank boekt nettowinst van 2.160 miljoen over eerste halfjaar

De positieve economische groeicijfers en het herstel van de negatieve impact van Covid-19 zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten van Rabobank.

Een vrijval van de kredietvoorzieningen, positieve herwaarderingen van activa door verbeterde marktomstandigheden en solide prestaties in verschillende bedrijfsonderdelen zorgen in het eerste halfjaar van 2021 voor een sterke nettowinst van 2.160 miljoen euro.

Hoewel de aanhoudende lage rente druk blijft zetten op de rentewinst, zijn de totale inkomsten gestegen met 17 procent. Dit is het resultaat van onder andere de deelname van Rabobank aan het TLTRO III-programme – dat 192 miljoen euro opbrengt in de eerste helft van 2021, en de verbeterde marktomstandigheden die resulteren in positieve herwaarderingen van aandelenbelangen.

De provisie- en commissie-inkomsten herstelden in vergelijking met de eerste helft van 2020 en waren 128 miljoen hoger. De verbeterde financiële prestaties zijn zichtbaar in alle bedrijfsonderdelen, waarbij vooral Rabo Investments goed presteert.

De stijging van inkomsten compenseerde ruimschoots de lichte stijging van de kosten.

Het eerste halfjaar van 2021 kent twee gezichten. Eén perspectief is dat er klanten zijn die profiteren van het economisch herstel. Aan de andere kant ziet de bank dat sommige klanten het nog steeds moeilijk hebben, ondanks het herstel van een aantal van de door Covid-19 getroffen sectoren. Het beëindigen van steunmaatregelen van de Nederlandse overheid in de tweede helft van het jaar kan er voor zorgen dat er financiële problemen ontstaan bij een aantal klanten.

woensdag 11 augustus 2021

Pasloos pinnen aan de winkelkassa in opmars

Er wordt steeds vaker pasloos gepind aan de kassa, met een smartphone, smart watch of wearable. Dat is  vooral te danken aan de invoering van Apple Pay (voor iPhones) en Google Pay (voor Android-toestellen), zo concludeert de Betaalvereniging.

Sinds mei vertoont het maandelijkse totale aantal pinbetalingen aan de toonbank weer een overtuigend stijgende lijn, telkens hoger dan in dezelfde maand van zowel 2019 (vóór corona) als van 2020 (tijdens corona).

Afgelopen maand werden er ruim 467 miljoen pinbetalingen geteld. Vorig jaar was de maand juli de allerdrukste pinmaand van het jaar, met 451 miljoen pinbetalingen. In juli 2019 werd er 396 miljoen keer aan de kassa gepind (en 450 miljoen keer in december 2019).

Sinds juni wordt er vaker contactloos met een smartphone, smart watch of wearable aan de toonbank betaald (15 procent van alle pinbetalingen) dan door een betaalpas in de betaalterminal te steken (14% van alle pinbetalingen).

In juli was 86 procent van alle pinbetalingen contactloos. Bijna één op de vijf van die contactloze betalingen gebeurde zónder betaalpas (dus met een smartphone, smart watch of wearable).

Van Lanschot Kempen draagt Brigitte Boone voor als commissaris


Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft Brigitte Boone voorgedragen als commissaris. Boone werkte eerder onder meer voor Fortis Bank.

De voordracht wordt voorgelegd tijdens een buitengewone vergadering op 22 september.

De Nederlandsche Bank heeft reeds ingestemd met de voorgenomen benoeming.

ABN AMRO rapporteert nettowinst van 393 miljoen over tweede kwartaal van 2021

ABN AMRO rapporteert een nettowinst van  393 miljoen over tweede kwartaal van 2021, Dat is ruim meer dan de 241 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend. 

Het operationeel resultaat is in lijn met voorgaande kwartalen. Het rendement op eigen vermogen bedroeg 7,6% ondanks aanhoudende druk op netto rentebaten en eenmalige posten.

De hypotheekportefeuille groeide, terwijl de zakelijke kredietportefeuille stabiel bleef. 

De rentebaten daalden van 1,51 miljard naar 1,31 miljard euro. Maar de zogeheten fee-inkomsten stegen juist van 375 miljoen naar 399 miljoen euro.

ABN blijft zich richten op kostenbesparingen om in 2024 een kostenreductie van 700 miljoen euro te bereiken.


NIBC Bank mag Finqus overnemen


NIBC Bank N.V. mag Finqus B.V. overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 6 augustus 2021 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Finqus is een 100% dochter van de failliete onderneming DSB Bank. Finqus beheert hypotheken en consumentenkredieten die uitgegeven of gekocht zijn door de voormalige DSB Bank. Ten slotte biedt Finqus bepaalde verzekeringsbemiddelingsactiviteiten aan.

dinsdag 10 augustus 2021

VEB wil beter inzicht voor beleggers in kwaliteit van accountantscontroles

De roep om betere controles door accountants klinkt alsmaar luider. Gebruikers van de jaarrekening hebben bovendien behoefte aan een beter inzicht in de kwaliteit van het door accountants geleverde werk. Maar de nu voorgestelde kwaliteitsindicatoren zijn volgens beleggersclub VEB onvoldoende geschikt.

De VEB heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën daarom gevraagd om verder te gaan dan de tien zogenaamde audit quality indicators (AQI’s) die hij nu voorstelt.

Die hebben onder andere betrekking op medewerkersbetrokkenheid, innovatiebereidheid, het aantal uren dat de aftekenende accountants aan controles besteden en geconstateerde fouten in de jaarrekening.

De VEB betwijfelt of deze aspecten bijdragen aan het uiteindelijke doel van wat kwaliteitsindicatoren moeten doen; het concreet inzicht geven aan beleggers in de kwaliteit van de accountantscontrole.

Funding Options heeft ruim 1000 mkb-bedrijven aan non-bancair krediet geholpen

Funding Options, een marktplaats voor kleinzakelijke financiering, heeft sinds zijn toetreden in de Nederlandse markt in 2018 meer dan 1000 mkb-ondernemingen geholpen bij het vinden van passende financiering.

Traditionele banken wijzen tot 75 procent van de kredietaanvragen af terwijl de vraag naar alternatieve financiering tijdens de pandemie alleen maar is toegenomen.

Door te kijken naar de toekomstperspectieven van de onderneming heeft Funding Options het mkb in Nederland en het VK aan ongeveer een half miljard euro geholpen zodat zij kunnen blijven ondernemen en groeien.

Uit interne cijfers blijkt dat klanten die in de bouw en installatiebranche werken het meest succesvol zijn in het verkrijgen van financiering. Zij worden nauw op de voet gevolgd door klanten uit de horecabranche en de advies en consultancy-sector.
Funding Options werkt met een panel van meer dan 20 non-bancaire kredietverstrekkers zodat mkb-ondernemers uit welke branche dan ook financiering kunnen vinden die het beste bij hun unieke situatie past.

Het gemiddelde financieringsbedrag dat via Funding Options is verstrekt, is in het afgelopen anderhalf jaar flink gestegen. Voor de periode december 2019 tot februari 2020 bedroeg het gemiddelde bedrag voor nieuwe financiering (exclusief maandelijkse factuurfinanciering of top-up leningen) bijna 25.000 euro. Een jaar later (december 2020-februari 2021) lag het gemiddelde leenbedrag voor nieuwe financiering 224 procent hoger op bijna 80.000 euro.

De financieringsbehoeften van ondernemers zijn vanwege corona flink veranderd. In het jaar voorafgaand aan het begin van de pandemie was het merendeel (51 procent) van de ondernemers op zoek naar snel werkkapitaal, bijvoorbeeld om een grote factuur of salarissen te betalen. Vanaf maart 2020 is er een duidelijke groei te zien in de vraag naar investeringsgeld waardoor het aandeel werkkapitaal is gedaald naar 30 procent van het totale volume dat via Funding Options wordt verstrekt.

maandag 9 augustus 2021

ABN: betalen met Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt

Over het algemeen is Bitcoin op meerdere vlakken inefficiënt als betaalmiddel in vergelijking met het huidige geldsysteem. Dat stelt ABN in een tweede deel van een analyse van de bitcoinmarkt.

Zo zijn de transactiekosten voor het overgrote deel van de betalingen te hoog, duurt een normale transactie langer dan bijvoorbeeld een binnenlandse betaling, is het aantal transacties beperkt en moet er, doordat prijzen niet worden aangegeven in bitcoins, worden omgerekend van en naar fiatgeld.

Daarnaast nemen de kosten en de wachttijd toe als het drukker wordt op het netwerk. Deze inefficiënties zorgen er mede voor dat het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel nog geen vlucht heeft genomen.

Een centraal systeem met een eigen munt stelt overheden en centrale banken daarnaast in staat om te stimuleren, belasting te heffen, sancties op te leggen of malafide geldstromen te controleren. Daarmee is een decentraal systeem niet in het algemene belang en zullen overheden vasthouden aan de eigen munt.

Tot slot is het essentieel dat een munt een stabiel prijsniveau heeft. Dit creëert vertrouwen en is daarom vaak één van de belangrijkste taken van een centrale bank. Voor Bitcoin is dat allesbehalve het geval. Prijsstabiliteit komt mede tot stand als (de groei van) de vraag in lijn loopt met (de groei van) het aanbod. Doordat het aanbod van bitcoins beperkt is en de groei steeds meer afneemt, zal de vraag moeten afnemen om de koers stabieler te krijgen.

NN Group wil Heinenoord Invest overnemen


NN Group wil Heinenoord Invest B V. overnemen. De bedrijven hebben op 30 juli 2021 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.

NN Group N.V. is een Nederlandse financiële dienstverlener en verzekeringsgroep met een vermogensbeheer- en bankierstak.

Heinenoord Invest is een groep van onafhankelijke financiële dienstverleners in heel Nederland, met tevens op beperkte schaal activiteiten in België en Luxemburg.

De groep is hoofdzakelijk actief als bemiddelaar tussen verzekeraars – onder meer via volmacht - en particulieren en MKB bij het verstrekken van zowel life als non-life verzekeringen en als serviceprovider.

zaterdag 7 augustus 2021

Belfius boekt recordwinst


De Belgische staatsbank Belfius heeft in de eerste jaarhelft een nettowinst van 406 miljoen euro geboekt. De winst is nog nooit zo hoog geweest nadat de bank werd genationaliseerd uit de restanten van Dexia. 

Vorig jaar bedroeg de winst een magere 21 miljoen vanwege kredietverliezen door de pandemie.

Dat Belfius ondanks lage rente op leningen toch 100 miljoen euro extra inkomsten kon boeken, is voor een groot belangrijk deel te danken aan commissieopbrengsten, onder meer voor de verkoop van beleggingsfondsen aan particulieren en financiële transacties van bedrijven.

Het aantal vermogende klanten groeide met 15.000.

vrijdag 6 augustus 2021

KBC Groep: Resultaat tweede kwartaal van 793 miljoen euro


De bank- en verzekeringsgroep KBC verhoogt de verwachtingen voor het volledige jaar.

Het nettoresultaat van 793 miljoen euro lag fors dan de 739 miljoen euro die analisten hadden berekend.

Door winstherstel in alle regio's zette KBC een beter kwartaalresultaat neer dan een jaar geleden, toen het bedrijf gedwongen werd om 845 miljoen euro aan provisies te nemen voor mogelijke kredietverliezen.

KBC Verzekeringen verwacht geen impact van de watersnood. In Waalse regio's is de verzekeraar minder actief dan sommige concurrenten.

Flink meer winst voor ING

Voor belastingen leverde boekte ING in het tweede kwartaal een winst van 2,07 miljard en een nettowinst van 1,46 miljard euro. De ramingen bedroegen 1,6 miljard en 1,13 miljard euro.

De inkomsten daalden op jaarbasis evenwel met ruim 3 procent van 4,67 naar 4,52 miljard euro.  

Een jaar geleden moest ING nog voor ruim 1 miljard euro aan voorzieningen treffen als gevolg van de coronacrisis.

ING kreeg er 281.000 nieuwe klanten bij tot 14 miljoen. 47 procent benadert ING alleen via de mobiele telefoon.

Het aantal uitstaande leningen groeide naar 3,7 miljard euro.

Financiering bedrijven door banken in coronatijd stijgt door naar 60,5 miljard euro

De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de coronacrisis is de afgelopen maand doorgegroeid van 56,7 naar 60,5 miljard euro. Sinds het begin van de coronacrisis hebben banken 66.000 ondernemers geholpen aan financieringen. Dat blijkt uit de zevende Corona Monitor banken van dit jaar van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Van het totaalbedrag van 60,5 miljard euro gaat voor 3,6 miljard euro naar financiering met overheidsgarantie.

De Corona Monitor laat opnieuw zien dat het merendeel (bijna 60 procent) van de reguliere financieringen leningen betreft onder de 250.000 euro. Banken hebben aan het mkb in totaal voor 123,7 miljard aan financieringen uitstaan aan 484 duizend klanten. Afgelopen jaren zien we een toename van de jaarlijkse ‘kredietproductie’ (nieuwe verstrekkingen) van banken richting het kleinere mkb. Banken roepen bedrijven met een kredietbehoefte vooral op naar hun bank te stappen.

129.000 bedrijven hebben vorig jaar van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard; dit betreft de generieke betaalpauze van een half jaar die vorig jaar kort na het begin van de crisis is gegeven. Hiermee staat de teller sinds het begin van de coronacrisis in maart vorig jaar op in totaal 63,6 miljard euro financiering voor 195.000 ondernemers. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Enorme winsten voor techbedrijven, maar gaan ze ook belasting betalen?


Drie van de grootste techbedrijven ter wereld, Apple, Microsoft en Google hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een enorme winst geboekt. Ze behaalde een totale winst van bij elkaar opgeteld zo’n 50 miljard euro. Nu is de vraag of de big tech ook belasting gaat betalen.

In een interview met BNR Nieuwsradio geeft Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, antwoord op deze vraag.

De enorme winsten die deze bedrijven hebben geboekt lagen volgens Kavelaars behoorlijk voor de hand, en Kavelaars verwacht dat dit komende jaren nog wel zo door zal gaan. De winst zal echter over heel veel landen verspreid zijn, geeft Kavelaars aan. ‘Wat het lastig maakt is dat deze bedrijven in heel veel landen geen vestigingen hebben. Het fiscaal systeem gaat er namelijk vanuit dat je in een land alleen maar belasting kan heffen over de winst als het bedrijf in dat land een vestiging heeft. Dat betekent dat de winst van deze bedrijven in heel veel landen niet belastbaar is.’

Dit gaat echter op de kortere termijn wel veranderen, zegt Kavelaars. ‘Over zo’n twee jaar komt er toch de mogelijkheid om bedrijven zonder vestigingen te belasten in landen waar ze wel winsten boeken.’ Dit gaat echter wel alleen om bedrijven die wereldwijd een omzet maken van minstens twintig miljard euro. Voor vele landen is dit erg voordelig, aangezien er hierdoor uiteindelijk meer belasting kan worden geheven. Dit geldt zelfs voor landen waar deze bedrijven al vestigingen hebben, zoals de Verenigde Staten en China. ‘Dat is ook de reden waarom heel veel landen voor de nieuwe belastingregeling zijn. Men hoopt dat hierdoor 100 miljard extra aan winst kan worden belast.'

donderdag 5 augustus 2021

PayPal komt met superapp


PayPal gaat zijn betaalapp fors uitbreiden. Het moet een nieuwe digitale portemonnee-app voor consumenten worden met betalingsopties, financiële diensten en winkeltools.

De app zal meer gaan lijken op het Chinese WeChat of Alipay of het Indiase Paytm.

PayPal noemt onder meer als mogelijke onderdelen directe storting, het verzilveren van cheques, budgetteringstools, het betalen van facturen, crypto-ondersteuning, abonnementsbeheer en uitgesteld betalen. De app krijgt ook chatmogelijkheden.

De huidige app biedt eigenlijk alleen de mogelijkheid om betalingen te verrichten of om geld aan anderen over te maken.

Derde van de werkende jongeren heeft moeite met financieel rondkomen


Nederlandse jongeren hebben hun financiële zaken niet helemaal goed op orde. Maar liefst één derde van de werkende Nederlandse jongeren geeft aan regelmatig niet rond te kunnen komen of echt op te moeten letten. 

Betalingsachterstanden kunnen hierdoor iedere maand oplopen. Opvallend is dat de helft van de jongeren niet om hulp vraagt bij geldproblemen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS waarbij ruim 1.400 Nederlandse jongeren (18-35 jaar) werden ondervraagd.

Jongeren maken zich zorgen over geld. Maar liefst een kwart maakt zich regelmatig tot vaak zorgen, de helft van de jongeren doet dit soms. Hun eigen houding zit hen echter in de weg: ze zouden willen dat ze meer wisten over hun financiën, maar meer dan de helft van de jongeren vraagt niet om hulp bij financiële problemen.

Uit onderzoek blijkt ook dat maar liefst tweederde binnen 5 tot 10 jaar financieel onafhankelijk wil zijn. Het spaargeld gaat steeds vaker – ook – naar beleggingen. De interesse in beleggen onder jongeren is hoog. Eén op de vijf jongeren belegt en nog eens 23 procent van de jongeren zou dit graag willen doen.

Apple Pay nu ook in België

België heeft Apple Pay eindelijk beschikbaar gemaakt voor zijn Belgische klanten. Aanmelden kan met een ING-betaalpas via de Wallet-app van Apple. Aanmelden met een credit card is nog niet mogelijk.

ING registreerde in Belgie in de eerste vijf maanden van dit jaar maar liefst 51,5 miljoen contactloze betalingen, vergeleken met 21,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het is nu al de helft van alle betalingen die in winkels met een bankkaart worden verricht.

Apple Pay heeft een bijkomend voordeel ten opzichte van contactloos betalen met een bankkaart: de betaling wordt automatisch geautoriseerd door de iPhone van de klant. Dit betekent dat klanten niet langer hun pincode op de betaalterminaal hoeven in te voeren, zelfs als het te betalen bedrag hoger is dan 50 euro.