donderdag 30 september 2021

'Zelfs rommel verkoopt op de huidige financiële markten als warme broodjes'

In een artikel van De Telegraaf legt hoogleraar financiële markten aan Erasmus School of Economics Mary Pieterse-Bloem uit hoe zelfs rommelobligaties met negatieve rentestanden worden verkocht.

Zelfs Pieterse-Bloem, een doorgewinterde professional op het gebied van financiële markten, staat versteld van de huidige situatie rondom de zogeheten rommelobligaties (junk bonds). Dit zijn obligaties die historisch gezien slechts werden verkocht tegen de belofte dat ze een hoog rentepercentage zouden opleveren, vanwege hun slechte beoordelingen. Deze obligaties worden nu echter verkocht tegen negatieve rentestanden: je moet ervoor betalen om erin te kunnen investeren.

De verklaring hiervan ligt bij de centrale banken, zo geeft Pieterse-Bloem aan. Omdat centrale banken de markt van bedrijfsobligaties in zijn gestapt is bijna al het risico verdwenen, wat inhoudt dat de beloning voor het kopen van dergelijke obligaties niet meer zo hoog hoeft te zijn als eerst. Pieterse-Bloem: 'Omdat zij inmiddels ook zulk laag gewaardeerd schuldpapier van bedrijven kopen, denken beleggers: ook al is een junk bond misschien risicovoller, er hangt een enorm sterk veiligheidsnet onder dat de centrale banken hebben gespannen. Die zullen ons altijd redden. En het aantal faillissement van bedrijven is ook nog extreem laag - dankzij die steun. Dat leidt tot zulke negatieve rentes'.

Omdat iedereen investeert in rommelobligaties, vloeien deze middelen niet naar andere projecten die zeer positieve effecten hebben, benoemt Pieterse-Bloem. 'Het effect [van deze slechte bedrijven die zichzelf herfinancieren] is dat geld dat naar deze zieltogende bedrijven gaat, niet wordt geïnvesteerd in slimme technologie van start-ups die in kunstmatige intelligentie of big data grote stappen kunnen zetten. Fnuikend voor vernieuwing, en niet goed voor onze economie'.

AFM: Toename signalen over dubieuze beleggingen in valuta en crypto’s

De afgelopen jaren ziet toezichthouder AFM een toename van signalen over mogelijk dubieuze beleggingsaanbiedingen voor internationale valuta (zogeheten forex) en crypto’s. De buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren bovendien steeds vaker op social media.

In veel gevallen gaat het dan om beleggingen met zeer grote risico’s, die de aanbieder niet of nauwelijks benoemt. Zij houden er bovendien regelmatig misleidende en agressieve handelswijzen op na. Vaak verliezen mensen veel geld.

Dat geldt ook voor mensen die bij buitenlandse aanbieders beleggen in cfd’s (contracts for difference), zeer risicovolle, speculatieve beleggingen. Het is voor particuliere beleggers vaak erg lastig om verloren geld door malafide partijen terug te krijgen. Toch deden Nederlandse rechters in 2021 vier keer uitspraak in zaken die waren aangespannen door beleggers die veel geld verloren hadden met het handelen in cfd’s. Alle keren was de uitspraak dat de gedupeerden hun inleg moesten terugkrijgen. De rechters meenden dat sprake was van oneerlijke handelspraktijken.

Met deze jurisprudentie hebben gedupeerde beleggers meer kans om verloren geld bij malafide buitenlandse aanbieders via de rechter terug te eisen. Maar ook al behoort een gang naar de Nederlandse rechter tot de mogelijkheden, dat is niet gratis. Het is dus beter om te voorkomen dat je als belegger veel geld verliest. De AFM raadt particulieren daarom aan niet te reageren op advertenties of telefoontjes van mogelijk dubieuze aanbieders en om toenaderingspogingen te melden bij de AFM.

woensdag 29 september 2021

Belgische banking app Cake naar Nederland


De Belgische banking app Cake, een bankonafhankelijke app die gebruikers in staat stelt om meerdere rekeningen van verschillende banken te koppelen voor een totaaloverzicht van hun financiën, betreedt de Nederlandse markt.

De uitbreiding naar Nederland is een eerste grote internationale stap in de ambitie van Cake om de bankrekeningen van elke Europeaan van grotere toegevoegde waarde te laten zijn.

In ruil voor cashbacks geven gebruikers Cake toestemming om gebundeld en geanonimiseerd hun transactiegegevens te gebruiken voor commerciële doeleinden. Daarnaast krijgen actieve gebruikers van de app ook een deel van de inkomsten van Cake.

Op het moment dat een consument zijn of haar bankrekening koppelt aan Cake, kan de app alle inkomsten en uitgaven analyseren en categoriseren. Zo maakt de app inzichtelijk wat gebruikers bijvoorbeeld uitgeven aan kleding, eten en verzekeringen, maar ook hoeveel er werd gespaard en wat het beschikbare budget is. Een tweede functionaliteit van de app is dat Cake via commerciële partners gebruikers op bepaalde aankopen automatische cashbacks in de vorm van geld kan geven.

Sinds de lancering heeft Cake een bedrag van 539.024 euro aan Cake Rewards uitgekeerd aan gebruikers, wat neerkomt op gemiddeld 2,26 euro per gebruiker per maand.

Begin 2020 werd banking app Cake geïntroduceerd op de Belgische markt. Anderhalf jaar na dato beschikt de app in België over 121.291 gebruikers en zijn er ruim 151 miljoen transacties tegen een totale waarde van meer dan 36 miljard euro door de app verwerkt.

KBO-PCOB start meldpunt voor financiële leeftijdsdiscriminatie

Minder rood mogen staan, een waardeloze creditcard bezitten en moeilijkheden bij het afsluiten van een bepaalde verzekering.

Steeds meer senioren lopen hier tegenaan omdat ze volgens de verstrekkers te oud zijn voor deze en andere vormen van krediet.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB stelt deze financiële leeftijdsdiscriminatie aan de kaak en opent het meldpunt Te Grijs Voor Rood.

Meer en meer lijkt leeftijd voor bepaalde bedrijven en instellingen een financieel risico te zijn. Zo hanteert een grote bank de regel dat je vanaf je 70ste verjaardag minder rood mag staan. En heb je met 75 jaar niks meer aan je creditcard omdat er van de verstrekker geen negatief krediet meer mee mag worden opgenomen. Zelfs bij sommige webwinkels kan de leeftijd een streep door de achteraf betalen optie zetten.

De meeste van deze kredietverstrekkers zullen zich beroepen op hun zorgplicht, om mensen te behoeden dat ze in de schulden komen en dat bij overlijden niet terug kunnen betalen. Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, zegt de organisatie, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen.

Met het meldpunt Te Grijs Voor Rood wil KBO-PCOB inventariseren waar de problemen liggen, maar ook wat de gevolgen van deze financiële leeftijdsdiscriminatie zijn. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt , of bel naar 030-340 06 90 (ma t/m do 10.00-13.00 uur).

dinsdag 28 september 2021

Rabobank behoudt nummer één positie onder grootbanken

Sustainalytics, een toonaangevende internationale onderneming op het gebied van ESG-onderzoeks- en ratings, heeft zijn Environmental Social Governance (ESG) Risk Rating voor Rabobank bijgewerkt.

In lijn met hun methodologie voor het beoordelen van de duurzame prestaties van grootbanken voert Rabobank de ranglijst van 397 ondernemingen voor het derde achtereenvolgende jaar aan.

Naar het oordeel van Sustainalytics loopt Rabobank een verwaarloosbaar risico voor verschillende ESG-criteria die relevant zijn voor banken, waaronder ESG-integratie in bedrijfsfinanciering, Corporate Governance, Human Capital en een verantwoord productaanbod. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met zowel de inhoud van het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf als hoe de Rabobank het in de praktijk toepast op onder andere haar producten, diensten en aanpak van risico's. Sustainalytica meet ook financiële inclusie, zoals initiatieven om de toegang tot financiële diensten voor kansarmen te bevorderen.

Daarnaast is de Rabobank er in vergelijking met 2020 in geslaagd om haar score op onder meer Carbon Intensity, Energy Management System (EMS) certificering en openbaarmaking van de Gender Pay Gap te verbeteren. Onder Sustainalytics's volledige ESG-beoordelingsbeoordelingen van 13.661 bedrijven in meerdere sectoren staat de Rabobank op nummer 160 en blijft daarmee de hoogst scorende grootbank.

Knab mag smartphone-app voor gebruik bankrekening verplichten


Online bank Knab mag klanten verplichten om een smartphone-app te gebruiken om toegang tot hun persoonlijke bankomgeving te krijgen. De bank hoeft geen alternatief aan te bieden, zo oordeelt het financiële klachteninstituut Kifid (pdf).

Vorig jaar kondigde de bank aan dat klanten in de toekomst niet langer gebruik konden maken van kaartlezer, en alleen nog de smartphone-app konden gebruiken.

Dat schoot een van de klanten in het verkeerde keelgat. De man heeft een zakelijke rekening op naam van zijn bedrijf en daarnaast heeft hij samen met zijn echtgenote een particuliere en betaalrekening.

De klant vorderde van de bank een telefoon met simkaart en een abonnement met mobiele data of vergoeding van de kosten daarvan. De klant is het niet eens met het feit dat de bank hem verplicht om te bankieren via de app.

Kifid vindt dat de bank bij het inrichten van haar dienstverlening een bepaalde mate van beleidsvrijheid heeft. Dit kan anders zijn als zij deze vrijheid gebruikt op een manier die naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Van dergelijke omstandigheden is niet gebleken.

maandag 27 september 2021

DSW stelt bekendmaking van zorgpremie 2022 uit

Traditiegetrouw maakt DSW Zorgverzekeraar een week na Prinsjesdag de nieuwe zorgpremie bekend.

Door het ontbreken van essentiële externe informatie zal deze premie dit jaar op een latere datum worden vastgesteld.

Voor het berekenen van de zorgpremie is DSW afhankelijk van deze informatie die mogelijk grote gevolgen voor de premiehoogte heeft. Dit maakt het vaststellen van de zorgpremie op dit moment niet verantwoord.

'Klant drijvende kracht achter duurzame beleggingen'

 


Groen beleggen is in. De emissies van groene obligaties zijn bijna niet meer bij te benen. En de nieuwe generatie jongeren - de millennials, de generatie Z - eist het. Zij beleggen zelf, met name in innovatieve en duurzame bedrijven die onze manier van leven veranderen.

Fred Treur, Financieel Directeur vermogensbeheer bij Univé en spreker tijdens het Jaarevent, herkent deze trend. 'Het is een ontwikkeling die wij toejuichen. Wij volgen het op de voet, zodat we er tijdig op kunnen inspringen. Dat duurzaam beleggen nu ook voor klanten steeds belangrijker wordt, is een mooie stimulans.'

Los van de eigen motivatie van verzekeraars om vanuit riskmanagement (de schade door klimaatverandering wordt steeds groter), (EU)-regelgeving, maar vooral de ambitie bij te dragen aan een groene planeet, is de klant volgens Treur steeds meer de drijvende kracht achter de verduurzaming van beleggingen. En dat vraagt om transparantie. Het is juist die transparantie die nog te wensen overlaat volgens een recent rapport van de AFM. “

Toch worstelen verzekeraars met de vraag hoe ze duurzaamheid integraal onderdeel kunnen laten zijn van de strategie. Tijdens het webinar Duurzaamheid in het hart van beleid: hoe doe je dat? op 7 oktober laat Treur zien hoe Univé dit aanpakt.

Achmea plant één miljoen bomen

Achmea gaat de komende drie jaar circa één miljoen bomen planten. De coöperatieve verzekeraar zet zo een volgende stap op weg naar een volledig klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030.

Samen met Land Life Company is een meerjarig herbebossingsprogramma gestart waarmee de CO₂-uitstoot van de bedrijfsvoering van Achmea wordt gecompenseerd.

Achmea compenseert sinds 2011 haar resterende CO₂-footprint door de aanschaf van certificaten. Als onderdeel van een ambitieuze verduurzamingsagenda investeert Achmea nu voor de lange termijn in compensatie door concrete bosbouwprojecten in onder andere Australië en IJsland. Achmea investeert vier miljoen euro in het herbebossingsprogramma met Land Life Company.

Land Life Company gaat voor Achmea de komende drie jaar ongeveer één miljoen bomen planten. Hiermee wordt ongeveer 920 hectare ‘gedegradeerd land’ in Australië en IJsland hersteld. De bomen nemen de komende veertig jaar circa 200.000 ton CO₂ op. Omdat Land Life Company werkt met een diverse mix van inheemse boomsoorten, wordt ook de biodiversiteit hersteld. Bovendien leveren de projecten voordelen op voor de lokale gemeenschappen.

vrijdag 24 september 2021

Seniorenorganisaties: Voorkom toenemende financiële uitzichtloosheid kwetsbare 55-plusser

De organisaties pleiten voor maatregelen die ervoor zorgen dat de groeiende groep kwetsbare jonge senioren financieel wordt ontzien en worden gesteund bij het vinden van betaald werk.

Het huidige, demissionaire, kabinet zou nu al moeten afzien van (en compensatie bieden voor) maatregelen die de uitkeringshoogte voor jonge senioren aantasten, de drempel moeten verlagen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering van 35% naar 15% arbeidsongeschiktheid en de kostendelersnorm moeten afschaffen.

Op dit moment heeft iets meer dan 10% (meer dan 147 duizend huishoudens) in de leeftijdsgroep tussen 55 en 65 jaar een laag inkomen (in 2019 1090 euro netto per maand voor een alleenstaande en 1530 euro voor een paar zonder kinderen). De meeste (bijna 82 duizend) zitten al jaren in deze situatie.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen met schulden, een lage opleiding of een niet-westerse migratieachtergrond. De seniorenorganisaties maken zich zorgen over de weinig rooskleurige perspectieven van jonge senioren die jarenlang van een gering inkomen moeten rondkomen.

Het aandeel lage inkomenshuishoudens onder 55-65-jarigen is in de periode 2015-2019 gestegen van 9,4% naar 10,3 procent. Voorkomen moet worden dat een steeds grotere groep jonge senioren in armoede terecht komt. Als zij al vanuit een kwetsbare positie de AOW in gaan, is het moeilijk een buffer op te bouwen om financiële klappen op te vangen. Daarnaast hebben financiële kwetsbaarheid en armoede grote impact op de gezondheid van mensen en hun mogelijkheden om aan de samenleving deel te nemen. Op termijn leidt niets doen aan toenemende financiële kwetsbaarheid alleen maar tot hogere kosten voor de samenleving als geheel.

Uit het dataonderzoek van Regioplan over 2019 blijkt verder dat bijna een kwart (ca. 24%) van de jonge senioren een uitkering heeft. Dat is fors te noemen. De afgelopen jaren heeft de doorwerking van fiscale maatregelen geleid tot lagere uitkeringen (zoals de AIO, IOAW, IOAZ en de Anw) en dit zal de komende jaren (mogelijk zelfs versterkt) zo doorgaan. Op die manier dreigt het aantal mensen dat in armoede terecht komt alleen maar te stijgen. Daarnaast is als gevolg van de zogenaamde kostendelersnorm de toepasselijke bijstandsnorm per kostendeler lager naarmate er meer personen in de woning wonen. Dit kan belemmerend werken voor onder andere het verlenen van mantelzorg door bijstandsgerechtigde jonge senioren.

Jeanine Helthuis en Petra van Hoeken benoemd tot lid van Raad van Commissarissen van de Volksbank

Jeanine Helthuis en Petra van Hoeken zijn per 20 september 2021 benoemd tot lid van de RvC van de Volksbank N.V., waarbij Jeanine Helthuis is voorgedragen voor benoeming met het versterkte recht van aanbeveling van de Ondernemingsraad. Jeanine Helthuis heeft ruime bestuurlijke ervaring bij vooraanstaande Nederlandse dienstverleners. Zij vervulde verschillende directieposities en senior managementfuncties bij diverse ondernemingen in de logistieke sector en in de financiële dienstverlening. Jeanine is momenteel managing director bij Van Doorne. Daarnaast heeft zij zitting in de RvC van ProRail en was zij tot mei 2021 lid van de RvC bij Van Lanschot Kempen.

Petra van Hoeken beschikt over uitgebreide bestuurlijke en bancaire ervaring bij Nederlandse en internationale banken. Petra was als Chief Risk Officer lid van de Raad van Bestuur bij onder meer de Rabobank en NIBC. Petra vervult toezichthoudende functies in de financiële sector en heeft in dit kader als commissaris zitting in de RvC van Nordea en de Nederlandse Waterschapsbank.

Petra van Hoeken wordt voorzitter van de Risk & Compliance Commissie (R&CC) en treedt toe als lid van de Audit Commissie (AC). Zij neemt de voorzittersrol over van Jos van Lange die met ingang van 20 september 2021 is benoemd tot voorzitter van de AC en lid blijft van de R&CC. Jeanine Helthuis wordt voorzitter van de Mens & Organisatie Commissie (MOCo) en treedt toe als lid van de R&CC.

donderdag 23 september 2021

CTO Belfius stapt op


Digitaal directeur Geert Van Mol verlaat de Belgische bank Belfius aan de vooravond van de lancering van Banx, waarvoor de staatsbank samenwerkt met de telecomgroep Proximus. Zijn functie komt te vervallen.

Van Mol, die sinds eind de jaren negentig werkte bij Belfius en diens voorlopers, was sinds 2015 chief digital officer.

Als hoofd digitaal bankieren dacht Van Mol mee over de Belfius app. Ook zat hij aan de knoppen bij Re=Bel, de onlinebeleggingsapp die Belfius deze zomer lanceerde.

De functie van chief digital officer werd een paar jaar geleden in het leven geroepen omdat de bank een voortrekker nodig had in digitale transformatie.
Intussen wordt in alle gelederen van de bank digitaal gedacht.

MKB kan late betalingen nog vier maanden melden bij ACM

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen nog vier maanden melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet op verzoek van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

In januari 2022 moet onder andere uit de resultaten van het Meldpunt blijken of het nuttig en nodig is om een permante toezichthouder in te stellen die in de gaten houdt of grote bedrijven het mkb op tijd betalen.

Grote bedrijven kunnen nu nog een maximale betaaltermijn van 60 dagen afspreken om hun mkb-leveranciers te betalen. Die termijn moet verkort worden naar verkort naar 30 dagen. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), in maart 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Maandelijks aantal gesprekken op Twitter over fintech meer dan verdubbeld

'Money talks’, zo luidt het gezegde. Op Twitter is er gespreksstof in overvloed. Een van de onderwerpen dat in omvang omhoog is geschoten is financiën. Zo ook in Nederland: in de eerste zes maanden van 2021 stonden #crypto en #bitcoin in de top 20 meest gebruikte hashtags in Nederland.

Gedurende de pandemie hebben mensen zich tot Twitter gericht om te discussiëren en te leren over investeren, cryptocurrencies, fintech en meer.

Alleen al in mei 2021 werden op Twitter in heel Europa 1,3 miljoen gesprekken over financiën gevoerd, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 690.000 gesprekken in januari 2019. Veel van deze gesprekken zetten aan tot actie: maar liefst 41 procent van de mensen leest financieel en zakelijk nieuws op Twitter dat hun investeringsbeslissingen kan beïnvloeden.
 
In het bijzonder is het gespreksvolume over het onderwerp ‘crypto’ flink toegenomen in het afgelopen jaar. Dit onderwerp is met 42 procent aan tweets gestegen na de eerste lockdown eind 2020. Feitelijk gezien draait 34 procent van de gesprekken over geldzaken door Europese Twitter-gebruikers nu om cryptocurrencies.
 

woensdag 22 september 2021

PayPal vernieuwt app

PayPal kondigt de nieuwe PayPal-app aan, een intelligente digitale portemonnee die wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie en machine learning.

Met de app kunnen aankopen worden betaald met QR-codes en kunnen goede doelen worden gesteund.

De nieuwe app bevat een gepersonaliseerd dashboard van het PayPal-account van de gebruiker, een overzicht van de portemonnee om betaalmiddelen te beheren en een betalingshub met functies voor het verzenden en ontvangen van geld, internationale overboekingen, liefdadigheids- en non-profitorganisatie donaties, en een nieuwe functie voor het versturen en ontvangen van een bericht na een transactie.

De nieuwe PayPal-app introduceert ook een nieuwe, chatfunctie waarmee twee gebruikers privé kunnen communiceren nadat ze een overboeking naar elkaar hebben uitgevoerd, of het nu gaat om een ontvangstbevestiging, een simpel bedankje, of een bevestiging van de details van de transactie – deze communicatie is nu mogelijk binnen de PayPal-app.

Buitenlandse spaarrekening steeds populairder

 

Steeds meer Nederlanders kiezen een buitenlandse spaarrekening als bestemming voor hun spaargeld. Dit constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers en een rondgang langs diverse buitenlandse spaarbanken.

De buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, zagen al langer dat hun producten populair zijn bij Nederlanders, maar ook zij zien de laatste maanden een extra toename. Dit geldt zowel voor Raisin als Bigbank en Lloyds Bank.

Bigbank geeft aan vooral in de laatste 3 tot 4 maanden een toename te zien in de populariteit van hun vrij opneembare spaarrekening.

Dat de spaarrekening van banken uit het buitenland zo populair zijn, komt vooral doordat zij een relatief hoge rente bieden.

Als je naar de spaarrekeningen kijkt, staan in de top 5 met hoogste spaarrentes alleen maar rekeningen van buitenlandse banken. En het aantal buitenlandse banken dat de Nederlandse markt betreedt, blijft maar groeien.

Dat de buitenlandse banken hogere rentes bieden dan Nederlandse banken, heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste is dat buitenlandse banken die in Nederland spaargeld ophalen dit geld gebruiken om in andere landen leningen te verstrekken aan consumenten en bedrijven. En naar die leningen is veel vraag. Zo heeft Bigbank in het tweede kwartaal van dit jaar haar kredietportefeuille met 20 procent zien groeien. Daarnaast geven zowel Lloyds Bank als Bigbank aan dat zij minder kosten maken, omdat ze volledig via internet opereren. Hierdoor kunnen zij hogere spaarrentes bieden.

dinsdag 21 september 2021

Een beter belastingstelsel in 2022

In het pakket Belastingplan 2022 staan dit jaar voornamelijk kleine(re) wijzigingen waarmee het belastingstelsel wordt verbeterd. Er zijn met name verbeteringen aangebracht in de bestaande belastingen op het gebied van wonen, werken, vergroening en het startende bedrijfsleven.

Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Thuiswerken
Veel werknemers en werkgevers willen afspraken maken om deels thuis te blijven werken, ook na de coronacrisis. Daarom komt er per 1 januari 2022 de mogelijkheid om een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding te geven van maximaal 2 per euro dag. Dit is gebaseerd op een berekening van het Nibud van de gemiddelde extra kosten per thuisgewerkte dag, voor bijvoorbeeld koffie en verwarming.

Voor het inrichten van een thuiswerkplek kon een werkgever al een onbelaste vergoeding geven. Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer bestaan voor de dagen dat de werknemer naar kantoor gaat.

Wonen
De eigenwoningregeling en overdrachtsbelasting worden rechtvaardiger per 1 januari 2022. De eigenwoningregeling wordt op drie onderdelen aangepast. Onbedoelde effecten van de wet worden weggenomen, die er bijvoorbeeld waren bij mensen die samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf ook al een koopwoning hadden. Of bij mensen die een koopwoning hebben met een partner die komt te overlijden.

Sinds 1 januari 2021 betalen kopers onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting (ovb) bij aankoop van hun eerste woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen betalen 2 procent, kopers die er niet zelf gaan wonen betalen 8. Het kabinet regelt dat kopers die door onvoorziene omstandigheden moeten afzien van de koop, na het tekenen van het koopcontract maar vóór de overdracht niet automatisch het 8%-tarief betalen.

Koopkracht
Het kabinet zorgt er met een paar maatregelen voor dat de koopkrachtontwikkeling gelijkmatiger wordt verdeeld, met name met maatregelen buiten de belastingen. Wel wordt de arbeidskorting nog iets langzamer afgebouwd.

Maatregelen voor het klimaat
De verkoop van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) wordt volgend jaar blijvend gestimuleerd. De verkoop van deze auto’s gaat beter dan verwacht en dat is goed voor het klimaat. Tegelijkertijd kost dit de overheid meer geld dan bij het Klimaatakkoord was afgesproken. Volgens deze afspraken zou het stimuleringsbeleid hierdoor eigenlijk vanaf 2022 worden versoberd. De klimaatopgave is nog groot. Daarom blijft het kabinet ook in 2022 de verkoop stimuleren. Dit betekent dat de korting op de bijtelling tot en met 2025 behouden blijft.

Bedrijven worden extra gestimuleerd om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door de steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) te verhogen. Bedrijven kunnen hierdoor meer kosten van hun fiscale winst aftrekken. De percentages worden vanaf 1 januari 2022 verhoogd van 13,5%, 27% en 36% naar respectievelijk 27%, 36% en 45%.

Maatregelen voor startende bedrijven
Werkgevers bieden medewerkers soms aandelenopties als loon aan in plaats van een regulier salaris. Bij start-ups worden aandelenopties bijvoorbeeld ingezet als deze jonge ondernemingen nog niet genoeg geld hebben om een passend salaris te betalen en om zo toch talentvolle medewerkers aan te trekken.

Over de aandelenopties moet belasting worden betaald; het is namelijk een vorm van loon. Er wordt nu belasting geheven als de werknemer de opties omzet in aandelen. Hierdoor moeten werknemers (en de werkgever) direct belasting betalen terwijl ze daar nog niet altijd voldoende geld voor hebben en de aandelen nog niet altijd mogen verkopen. Daarom wordt de belasting vanaf 1 januari 2022 standaard pas geheven wanneer de aandelen verhandelbaar zijn en er wel geld beschikbaar komt. Werknemers kunnen er ook voor kiezen het te laten zoals het was.

Belastingontwijking
De aanpak van belastingontwijking is een van de prioriteiten van dit kabinet. In het pakket Belastingplan staat een maatregel waarmee de oorzaak van zogenoemde hybride mismatches wordt aangepakt. Bedrijven konden door deze hybride mismatches een betaling (bijvoorbeeld rente) in het ene land aftrekken van hun belastingen zonder dat deze in het andere land werd belast, of 1 betaling in meerdere landen aftrekken. Dit beleid was al ingevoerd, maar wordt nu aangepast zodat het beter aansluit op de vennootschapsbelasting, de dividendbelasting en de bronbelasting. De ingangsdatum blijft 1 januari 2022.

5 euro voor storten van 200 euro en 500 euro

 

De Rabobank gaat vanaf 1 oktober 5 euro vragen voor het storten van 200 of 500 euro biljetten. Dat laat de bank in een brief weten aan haar klanten, meldt het programma Radar.

De Rabobank stuurde onlangs een brief naar klanten: 'Vanaf 1 oktober 2021 passen we de tarieven aan voor het storten van biljetten van 200 euro en 500 euro.' Klanten betalen voor het storten van 200 euro en 500 euro biljetten 5 euro per biljet, dit geldt zowel voor het afstorten via een sealbag als via de stortautomaat.

De bank zegt deze stap te moeten nemen, omdat het gebruik van grote sommen contant geld en met name biljetten van 200 en 500 euro risico's verbonden zijn zoals witwassen en andere criminele activiteiten.

De Rabobank schrijft: 'Als u grote coupures bij ons afstort zijn we vaak wettelijk verplicht onderzoek te doen naar het gebruik en de herkomst van de biljetten. Aangezien dit hoge kosten met zich meebrengt zijn we genoodzaakt onze tarieven voor het storten van biljetten van 200 euro en 500 euro aan te passen.'

Nederlanders hebben briefjes van 200 euro en 500 euro minder vaak in handen dan de 100 eurobiljetten. In een onderzoek is gemeten hoeveel behoefte er is aan grote coupures: 100 euro: 17%, 200 euro: 3% en 500 euro biljetten: 2%).

Via Geldmaat trek je met de smartphone geld uit de muur


Klanten van ABN AMRO kunnen vanaf vandaag zonder betaalpas geld opnemen bij de geldautomaat.

Als eerste grootbank in Nederland maakt ABN AMRO het, in samenwerking met Geldmaat en Mastercard, eenvoudiger voor haar klanten om geld op te nemen bij alle geldautomaten van Geldmaat.

De functie zit vanaf vandaag in de ABN AMRO app en verschijnt automatisch zodra de klant met de ABN AMRO app de QR-code op de geldautomaat scant. Met identificatiecode, gezichtsherkenning of vingerafdruk logt de klant eenvoudig in, kiest zijn betaalrekening en het bedrag op de automaat om vervolgens de transactie te bevestigen.

Politie start campagne rond geldezels

Om illegaal verkregen geld wit te wassen maken cybercriminelen vaak gebruik van zogenoemde geldezels. Die personen stellen hun bankrekening beschikbaar voor fraude. Dat is strafbaar en kan verstrekkende gevolgen hebben. De politie ziet dat steeds vaker dat money mules, ook wel geldezels of katvangers genoemd, worden geronseld door cybercriminelen.

Het is een groeiend probleem, omdat money mules de schakel zijn waardoor cybercriminelen geld in handen krijgen in de fysieke wereld. Bij vrijwel alle vormen van online fraude gebruiken de daders bankrekeningen van anderen. Dat doen ze door pinpassen te kopen, in veel gevallen van kwetsbare jongeren. Zo blijven de criminelen zelf uit het zicht van politie en justitie.

Criminelen proberen money mules op een sluwe manier te strikken. Dit gebeurt onderweg naar school of studie, in het OV, op straat, maar ook op een feestje, in sportclubs of via social media of online advertenties. Iedereen kan een money mule worden, maar we zien in onze onderzoeken terug dat het vaak jongeren en jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar betreft. Het komt ook voor dat criminelen doelbewust mensen zoeken die kwetsbaar(der) zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking hebben.

Per 20 september is in samenwerking met de gezamenlijke banken (Veilig Bankieren) een preventiecampagne gestart: Mijn scam, jouw probleem! Op zeven grotere NS-stations in Nederland laat men video zien hoe jongeren  worden geronseld.

maandag 20 september 2021

Nederland wil cash-limiet van 5000 euro in EU

Binnen de Europese Unie moet een maximum van 5000 euro komen op bedragen waarmee contant wordt betaald om witwassen te voorkomen. Daarvoor pleiten Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje bij de Europese Commissie.

Nederland werkte al aan een cash-limiet van 3000 euro, maar voor die grens was bij andere EU-lidstaten niet genoeg draagvlak.

Ook het biljet van 500 euro vormt een risico, en de landen willen dat de Europese Commissie samen met de Europese Centrale Bank (ECB) gaat overwegen om afscheid te nemen van dat biljet. De ECB produceert al ruim twee jaar geen 500-eurobiljetten meer.

Meerlaagse beveiliging ABN onder de maat

ABN AMRO valt negatief op als het gaat om een 'meerlaagse' beveiliging voor internetbankieren. Zodra je bij deze bank namelijk met een e.dentifier een overboeking bevestigt, kan meteen tot 250.000 euro overgeboekt worden. En met iDeal kan er bij de bank tot 50.000 euro worden betaald. Deze limiet is door een klant niet naar beneden bij te stellen, meldt het programma Kassa.


De stichting GIBO, waar gedupeerden van internetoplichting zich melden, zag de afgelopen tijd een trend in grote schade door fraude bij klanten van ABN AMRO.

ABN AMRO zegt te werken aan een manier die klanten in staat stelt om extra blokkades toe te passen op overboekingen. Dit geeft klanten een extra mogelijkheid zichzelf te beschermen door (spaar)geld niet direct weg te kunnen boeken onder druk van de oplichter.

'Crowdfundingplatforms zijn nog geen volwaardige marktplaatsen'

 Ondanks de onstuimige groei is crowdfunding in Nederland nog steeds geen volwassen beleggingscategorie. De markt is versnipperd en het toezicht is zwak, stelt beleggersvereniging VEB.

De verschillen tussen de aanbieders van crowdfunding zijn groot, zo leert onderzoek naar de vier grootste crowdfundplatforms in Nederland.  

De laatste vijf jaren groeide de Nederlandse crowdfundingmarkt met meer dan 25 procent per jaar tot een omvang van ruim 400 miljoen euro in 2020. Het leeuwendeel van dat bedrag werd opgehaald door ondernemingen actief in het midden- en kleinbedrijf; zij waren met 320 miljoen euro samen goed voor bijna 80 procent van het opgehaalde bedrag.  

Naar schatting zijn inmiddels enkele tienduizenden beleggers via bijna vijftig platforms actief in Nederlandse crowdfunding.  

Toch kan nog niet gesproken worden van een volwassen industrie. Er is nog altijd nauwelijks sprake van wet- en regelgeving en de leenplatforms vallen niet onder zwaar toezicht.

vrijdag 17 september 2021

Creditcard van andere klant zichtbaar voor sommige ING-gebruikers


Een deel van de klanten van ING ziet opeens de creditcard van iemand anders in de ING-app, zo meldt de NOS. Het gaat bij al deze mensen om de creditcard van dezelfde persoon.

Een moeder van wie dochter plotseling het creditcardnummer in de app had staan, vertelt aan de NOS dat ze gebeld heeft met de bank en het verzoek kreeg om die kaart niet te gebruiken.

Wat de oorzaak is is volgens de bank nog niet duidelijk, en de bank weet ook niet wanneer het opgelost is.

Of het om een klein deel van de klanten.

'Beleggingsfondsen kunnen beleggers beter informeren over duurzaamheid'

 De informatieverschaffing van fondsen over duurzaamheidsrisico’s en duurzaamheidskenmerken is nog vaak te algemeen, daardoor krijgen beleggers te weinig inzicht in waar ze in investeren. Dat is een van de conclusies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een verkennend onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).


De AFM heeft een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van deze nieuwe regels onder 100 beheerders van 1250 Nederlandse fondsen. Er is gekeken naar de naleving van artikelen 6, 8, en 9, die zich richten op de precontractuele informatieverschaffing in het prospectus.

Van de Nederlandse fondsen geeft de fondsbeheerder bij 57 procent aan dat dit fonds geen duurzame kenmerken heeft. Door de SFDR wordt dit nu makkelijker inzichtelijk voor beleggers. Beheerders moeten voor alle fondsen toelichten hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s in hun beleggingsbeleid en inzicht geven in de waarschijnlijke effecten op het rendement.

Sterke toename geldezels

Criminelen deinzen er niet voor terug om voor het witwassen van hun geld forse grenzen te overschrijden. Dit concludeert de Nederlandse KYC-expert Fourthline op basis van data van miljoenen checks die zij uitvoeren.

In bijna de helft van de gedetecteerde financiële fraudepogingen in Europa gaat het om zogenoemde ‘social engineering’. Hierbij worden veelal ouderen en jongeren door criminelen misbruikt om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen voor criminele doeleinden. Met een toename van maar liefst 19 procent kan men spreken over een gevaarlijke tendens.

Social engineering is een verzamelnaam voor wat criminelen doen om misbruik te maken van het vertrouwen van een persoon. Hiermee verkrijgen zij vertrouwelijke informatie die een volgend misdrijf mogelijk maakt. Een individu opent op legitieme wijze een rekening maar overhandigt de inloggegevens vervolgens aan een crimineel. Dit kan onder druk gebeuren, maar ook zonder dat diegene zich hiervan bewust is. Met name ouderen en jongeren met een sociaal-economische achterstand zijn het doelwit van criminelen om zo toch te beschikken over legale bankrekeningen. Bij het daadwerkelijk plegen van fraude via zo’n account, spreekt men van money muling, geldezels.

Contact wordt vaak via sociale media gelegd, maar het is ook niet ongebruikelijk dat er telefonisch of real-life contact wordt opgenomen. Fourthline ziet dit geregeld gebeuren bij ouderen, omdat deze groep minder kennis heeft van technologie en daardoor vaker hulp van buitenaf inschakelt. De kans is groot dat zij geen weet hebben van het feit dat er een bankrekening wordt aangemaakt door middel van een simpele selfie. Ook gebeurt account takeover fraud over het algemeen meer bij ouderen, die onwetend hun informatie weggeven. In het geval van account takeover fraud is een bankrekening al aangemaakt en gebeurt de overname van het account na de onboarding. Daarnaast zijn jongeren met een sociaal-economische achterstand ook een doelwit voor criminelen. Deze groep jongeren wordt geld aangeboden of andere mooie beloftes gedaan in ruil voor een (nieuwe) bankrekening.

donderdag 16 september 2021

Van Lanschot ondersteunt Apple Pay

Ook vermogensbeheerder Van Lanschot gaat Apple Pay ondersteunen.

Van Lanschot richt zich voornamelijk op vermogende particulieren en ondernemers. De aankondiging voor de ondersteuning voor Apple Pay komt dan ook als een verrassing, want er waren de afgelopen tijd geen aanwijzingen dat de bank hiermee bezig was.

Het is nog niet bekend wanneer de bank er precies mee gaat starten. In de aankondiging spreekt de bank over ‘binnenkort’.

Belfius lanceert Belfius Equities Become


Begin september gingen duizenden Belgische jongeren weer naar school. Belfius koos bewust dat  moment om een gloednieuw Toekomstfonds1 voor te stellen. Het vormt een aanvulling op de  bestaande thematische beleggingsfondsen die zich richten op de grote uitdagingen van de  samenleving.

Dit nieuwe Toekomstfonds moet de investeerders aanspreken die belang hechten aan  ondernemingen die oplossingen aanreiken die bijdragen tot de ontwikkeling van kinderen – om de  volwassenen te vormen die na ons voor de wereld zullen zorgen, en voor de latere generaties.

Een Toekomstfonds stelt voor om te beleggen in ondernemingen en/of effecten die geselecteerd zijn  omdat ze bijzondere aandacht schenken aan een belangrijk maatschappelijk thema, omwille van hun toekomstperspectieven en de kwaliteit van hun bestuur, meer bepaald op het vlak van milieu en maatschappij.

Een Toekomstfonds geeft beleggers de kans om niet alleen te beleggen in zorgvuldig geselecteerde  ondernemingen, maar ook in een maatschappelijk thema dat hen na aan het hart ligt. Het is de  bedoeling om de aandeelhouders te laten profiteren van het groeipotentieel van aandelen van ondernemingen die oplossingen aanreiken voor dit thema, en om beter te presteren dan de referentie
index.

De voorbije twee jaar heeft Belfius verschillende Toekomstfondsen gelanceerd die gericht zijn op  belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Het nieuwste is Belfius Equities Become, waarmee kan  worden geïnvesteerd in bedrijven die oplossingen bieden die bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Nieuwe Entrepreneur & Entreprise afdeling ABN in Duitsland

 


ABN AMRO Duitsland en Bethmann Bank breiden het dienstenaanbod voor zakelijke klanten uit met een nieuwe afdeling: E&E, oftewel Entrepreneur & Enterprise (Ondernemer & Onderneming).

Met E&E wordt de kracht en kennis van Corporate & Institutional Banking en Private Banking gebundeld. In Nederland en Frankrijk biedt ABN AMRO deze dienstverlening al aan.
Met E&E kunnen klanten sneller en beter geholpen worden, omdat medewerkers van ABN AMRO als een gespecialiseerd team voor zowel de zakelijke als privé-behoeftes van klanten optreden.

Het hoofd van de nieuwe Duitse afdeling is Andreas Weigel (49), die op 1 september 2021 in deze functie begint.

woensdag 15 september 2021

ING-topman Hamers vrijuit in witwaszaak


Oud-topman Ralph Hamers gaat vrijuit voor zijn rol in een witwaszaak bij ING, zo heeft Tuchtrecht Banken woensdag bepaald.

Gedurende zijn leiding heeft de bank te weinig gedaan om witwassen tegen te gaan. Hiervoor is een schikking van 775 miljoen euro getroffen met het OM.

De Tuchtrecht Banken zijn wel van mening dat er mogelijk regels zijn overtreden. Daarom zal er aanvullend onderzoek worden gedaan.

In de witwaszaak loopt nog wel een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar de rol van Hamers.

Hamers is inmiddels weg bij ING. Hij werkt nu bij de Zwitserse bank UBS.

Sprinque haalt €1,7 miljoen op voor online B2B-betalingen


Het Nederlandse Sprinque heeft 1,7 miljoen euro opgehaald bij Volta Ventures, Force Over Mass en een 'gerenommeerde groep' angel investors en ondernemers uit de financiële sector. Met dat geld wil het bedrijf zijn B2B betaalsysteem verder uitbouwen.

Sprinque heeft een digitale infrastructuur gebouwd om zakelijke transacties net zo soepel te laten verlopen als een bestelling bij een webwinkel voor consumenten.

De SaaS-oplossing biedt verscheidene specifiek zakelijke betaalopties. Voorbeelden hiervan zijn betalingen met betaaltermijnen van 30, 60 of 90 dagen, gesplitste betalingen en betalingen bij behaalde mijlpalen.

De oplossing biedt ook toegang tot meerdere betaalmethoden, waaronder Pay by Bank, waarmee kopers facturen kunnen voldoen met hun online bankrekening of mobiele bank-app.

Het checkout-platform van Sprinque automatiseert alle betalings-workflows en biedt verkopers de optie om direct betaald te krijgen.

Het hoofdstedelijke fintechbedrijf is dit voorjaar opgericht door Manoj Tutika (CTO), Mark Holleman (CPO) en Juan Espinosa (CEO), die elkaar ontmoet hebben bij Antler Amsterdam.

Peaks haalt 5 miljoen euro op


Beleggingsplatform Peaks haalt 5 miljoen euro aan groeikapitaal op van de Nederlandse investeerders Haerlem Capital & Rithmeester.

Met het nieuwe kapitaal kan Peaks verder investeren in groei en productontwikkeling, om zo een nog bredere doelgroep te bereiken in Nederland en Duitsland.

Peaks is in 2017 begonnen als platform voor beginnende beleggers en millennials. In vier jaar is het platform gegroeid naar meer dan 130.000 actieve klanten in Nederland en Duitsland. Peaks onderscheidt zich ten opzichte van haar concurrenten door beleggen met kleine bedragen mogelijk te maken.
 
Het investeringsklimaat is afgelopen jaren sterk veranderd. In 2017 was beleggen slechts voor een beperkte doelgroep bereikbaar, inmiddels is beleggen mainstream geworden.

dinsdag 14 september 2021

100 euro spaargeld na 10 jaar fors minder waard

De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gezakt. De inflatie is al ruime tijd hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. De spaarrente is tot een historisch dieptepunt gezakt. De inflatie is al ruime tijd hoger dan de spaarrente. Hierdoor levert de spaarder per saldo fors in. Wie tien jaar geleden begon te sparen met 100 euro nog maar 92 euro aan waarde over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de inflatie van Nederland. Ook deze maand weer. Dit cijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld gestegen zijn. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, word je spaargeld minder waard. Je kunt de waardedaling van je geld immers niet meer compenseren met de spaarrente die je ontvangt.

Inflatie is trouwens niet de enige bedreiging voor spaarders. Wie de afgelopen jaren meer spaarde dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing, moest ook nog eens belasting betalen over het spaargeld.

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Geld.nl mensen niet aan om te stoppen met sparen. Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat.

ABN AMRO ontwikkelt boekhouddienstverlening voor ondernemers


ABN AMRO zet in op de ontwikkeling van de boekhoudpropositie. Zowel voor wat betreft het eigen ABN AMRO boekhoudpakket als de boekhoudkoppeling.

In de komende release van de boekhoudkoppeling zit bijvoorbeeld een handige nieuwe functie waarmee de ondernemer in zijn eigen boekhoudpakket betalingen kan aanmaken, die hij in de bankomgeving alleen nog maar hoeft goed te keuren.

Tot dusver was ABN AMRO de enige grootbank die nog geen kosten rekende voor de boekhoudkoppeling. Vanaf 1 januari verandert dat en betaalt de klant een tarief van euro 3,25 per maand, in lijn met de kosten die andere aanbieders in de markt rekenen.

maandag 13 september 2021

Kosten eigen woning gaan meetellen in de inflatiemaatstaf


De kosten die horen bij het bezit van een eigen woning gaan meetellen bij de inflatiemaatstaf van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is nu grotendeels nog niet het geval, maar de ECB vindt het belangrijk dergelijke kosten wel mee te wegen om zo een nauwkeuriger inflatiemeting te hebben die beter aansluit bij de prijsstijgingen zoals burgers die  ervaren.

Het gaat onder meer om de kosten voor de aanschaf van nieuwbouwwoningen of voormalige huurwoningen, de verwervingskosten van koopwoningen (onder meer makelaar en notaris), renovatie en onderhoud van een woning en om verzekeringspremies.

De aanschaf van een bestaande koopwoning wordt niet opgenomen in de nieuwe maatstaf. De ECB heeft zich deze zomer gecommitteerd aan een implementatietraject voor dit besluit, en neemt tot het besluit volledig is geïmplementeerd, de reeds beschikbare indicatoren mee in haar overwegingen.

ABN AMRO behoud vierde plek op de Management Scope Corporate Impact Index 2021


ABN AMRO heeft haar vierde plek behouden op de Management Scope Impact Index (MSCI) 2021. De bank verkeert daarmee opnieuw in de top van een gezelschap bedrijven en instelling die hoog gewaardeerd worden om hun positieve impact op het gebied van goed bestuur, de relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en goed werkgeverschap.

Energiedistributeur Alliander voert dit jaar de lijst aan met 85 van 100 punten, gevolgd door Koninklijke DSM (80 punten). ABN AMRO krijgt van Management Scope 75 punten, evenveel als nummer 3 van de lijst ASR en 2 punten meer dan Rabobank, dat de top 5 completeert.

De Management Scope Corporate Impact Index (MSCII) is een initiatief van Management Scope in samenwerking met het Impact Centre Erasmus van Erasmus Universiteit Rotterdam en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. De index maakt de positieve impact van het bedrijfsleven in Nederland inzichtelijk door de 100 grootste bedrijven in Nederland te beoordelen op vijf pijlers: goed bestuur, de relatie met de buitenwereld, duurzaamheid, financiële gezondheid en goed werkgeverschap.

vrijdag 10 september 2021

'Eén munt, één markt? 20 jaar bankieren met de euro'

Op 1 januari 1999 werd de euro ingevoerd. De eerste drie jaar merkten de Europeanen er nog niet veel van: de euro werd alleen achter de schermen gebruikt als rekenmunt. Op 1 januari 2002 was het zover: de ruim 300 miljoen Europeanen gingen over op de euro als betaalmiddel.

Wat heeft 20 jaar bankieren met de euro ons gebracht? Dat is het onderwerp van de inaugurele rede Eén munt, één markt? 20 jaar bankieren met de euro van prof. dr. Stefanie Kleimeier, hoogleraar Entrepreneurial Finance and Banking. Ze spreekt de rede uit op vrijdag 3 september 2021 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen.

Met de invoering van de euro heeft Europa een belangrijke stap voorwaarts gezet naar een geïntegreerde Europese bankenmarkt. Een diepgaande integratie wordt echter belemmerd door bijna 'natuurlijke' barrières, zoals cultuurverschillen, en de bereikte integratie is door de financiële crisis ten dele tenietgedaan. Deze ontwikkeling confronteert beleidsmakers met een financieel trilemma, omdat financiële integratie en stabiliteit onverenigbaar zijn met een onafhankelijk nationaal beleid.

De integratie van de particuliere bankenmarkt is geen doelstelling op zich, maar een belangrijk instrument om huishoudens en bedrijven economische voordelen te bieden, zoals een breder kredietassortiment tegen lagere prijzen. De meeste vooruitgang kan worden toegeschreven aan de integratie van de geldmarkten. Toen de financiële crisis deze verstoorde viel de Europese particuliere bankenmarkt uiteen. De oppervlakkigheid van het integratieproces kwam daardoor aan het licht. Uit onderzoek blijkt dat een diepgaande integratie, die voortvloeit uit grensoverschrijdend bankieren, belemmerd wordt door bijna 'natuurlijke' barrières, bijvoorbeeld cultuurverschillen.

Deze ontwikkeling confronteert beleidsmakers met een financieel trilemma, omdat financiële integratie en stabiliteit onverenigbaar zijn met een onafhankelijk nationaal financieel beleid. Belangrijke nieuwe beleidsinitiatieven op Europees niveau zoals de Bankunie en de Kapitaalmarktunie zijn nog in ontwikkeling. Het is essentieel dat Europese en nationale beleidsmakers binnen dit trilemma op een lijn komen en duidelijke keuzes maken.

PayPal verhoogt Brexit tarieven

 


PayPal verhoogt de betaaltarieven voor Europese bedrijven die zakendoen met Britse ondernemingen van 0,5 naar 1,29 procent.

Het gaat om het tarief dat bedrijven in de Europese Economische Ruimte (EER) betalen wanneer ze producten uit het Verenigd Koninkrijk halen.

Door het Britse vertrek uit de EU zijn interbancaire vergoedingen toegenomen.

Voor handel tussen Europese bedrijven en de rest van de wereld geldt een tarief van 2 procent.

Willem van den Berg nieuwe Leven-directeur Aegon Nederland

Willem van den Berg is benoemd tot de nieuwe managing director van het Levenbedrijf van Aegon Nederland. Zijn benoeming is onderdeel van de nieuwe structuur en strategie van Aegon Nederland waarbij de bedrijfsonderdelen hun eigen strategieën en operationele plannen ontwikkelen en uitvoeren.

Willem van den Berg (1977) heeft economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is aansluitend gestart bij Aon Consulting. In 2004 maakte hij de overstap naar het hoofdkantoor van Aegon waar hij vanaf 2011 de afdeling Investor Relations leidde en hij sinds 2018 hoofd Global Finance Transformation is. Per 1 september is hij begonnen als Managing Director Aegon Life en lid van het Management Team van Aegon Nederland. Onder het Levenbedrijf vallen Verzekerd Pensioen en Individueel Leven.

donderdag 9 september 2021

Deloitte en Verbond sluiten partnership met focus op duurzame verzekeringsoplossingen

 


Van welke duurzame verzekeringsproducten en diensten worden klanten van vandaag en morgen blij en waarmee zijn ze écht geholpen? 

Een belangrijke vraag en uitdaging voor verzekeraars die voor het antwoord kunnen rekenen op de kennis, ervaring en creativiteit van Deloitte, de nieuwe kennispartner van het Verbond. Naast duurzaamheid, staat ook het risicomanagement en IT infrastructuur op de agenda.

Met dit partnership wil Deloitte een belangrijke bijdrage leveren aan sustainability binnen het verzekeringsbedrijf, en in het bijzonder het ontwikkelen van duurzame verzekeringsproducten en -diensten voor klanten.

Banken gebruiken sinds start pandemie meer AI in strijd tegen witwassen


Een derde van de financiële instellingen zet in reactie op COVID-19 versneld in op AI en machine learning (ML) voor anti-witwastechnologie (AML). Ondertussen zegt nog eens 39 procent van de compliance professionals dat hun AI/ML-adoptieplannen onverminderd doorgaan, ondanks de verstoring van de pandemie. Deze en andere trends in de sector zijn onderzocht in een nieuw onderzoek naar AML-technologie door SAS, KPMG en de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS).

AI en ML hebben zich ontpopt als belangrijke technologieën voor compliance-professionals om hun AML compliance processen te optimaliseren voor de bestrijding van financiële criminaliteit en het witwassen van geld. Meer dan de helft (57%) van de respondenten heeft AI/ML al eens ingezet in zijn of haar AML-compliance processen, is bezig met het testen van AI-oplossingen of is van plan deze in de komende 12 tot 18 maanden te implementeren.

Het zijn niet alleen de allergrootste financiële instellingen die vooroplopen bij de invoering van deze technologie. Achtentwintig procent van de grote financiële instellingen, met een vermogen van meer dan 840 miljoen euro, beschouwt zichzelf als innovator en early adopter van AI-technologie. Bemoedigend is ook dat 16 procent van de kleinere financiële instellingen (met een waarde van minder dan 840 miljoen euro) zichzelf beschouwt als koploper op het gebied van AI-adoptie.

woensdag 8 september 2021

PayPal neemt Japanse 'achteraf betalen'-reus Paidy over

 


Betalingsdienst PayPal heeft het Japanse Paidy overgenomen, een betaalplatform dat achteraf betalen faciliteert in Japan.

PayPal betaalt omgerekend zo'n 2,3 miljard euro voor de betaaldienst.

Paidy pionierde het principe van koop nu, betaal later in Japan. Het bedrijf houdt data bij over de kredietwaardigheidsscore van elke klant, en het helpt klanten en verkopers vertrouwen te geven door als tussenpartij te dienen en betalingen te garanderen aan verkopers.

Volksbank gaat Apple Pay aanbieden


De Volksbank gaat voortaan Apple Pay aanbieden, zo meldt iCulture.

Apple Pay is in Nederland al een paar jaar beschikbaar bij de drie grootste banken van het land. Inmiddels biedt de kleinere bank Knab ook Apple Pay.

Uit de hoek van de Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN Bank en RegioBank, bleef het lange tijd stil.

De Volksbank heeft tegenover iCulture bevestigd dat Apple Pay door al haar drie banken ondersteund gaat worden. Op welke termijn dit gaat gebeuren, is echter nog niet duidelijk.

68% van de studenten ontvangt geld


Studenten zijn financieel steeds afhankelijker van hun ouders. Ouders dragen vaker bij met een hoger bedrag en meer studenten wonen nog thuis. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise.

Op 1 september 2015 ging het leenstelsel in voor alle studenten die voor het eerst een bachelor- of masteropleiding gingen volgen binnen het hoger onderwijs. Sinds de invoering van het leenstelsel gingen meer studenten geld lenen via DUO. Meer studenten bouwden hierdoor een studieschuld op. Bijna de helft van alle studenten met een studieschuld heeft een actuele schuld hoger dan 10.000 euro.

Uit het Nibud Studentenonderzoek van 2021 blijkt dat 56 procent van de studenten met een studieschuld zich zorgen maakt over de gevolgen voor latere financiële beslissingen, zoals het kopen van een huis.

Studenten zijn financieel afhankelijker geworden van hun ouders. Ouders dragen bijvoorbeeld vaker bij met een hoger bedrag en meer studenten wonen nog thuis vergeleken met 2017. In 2021 ontvangt 68 procent van de studenten geld van hun ouders, terwijl dit in 2017 nog 58 procent was.

De ouders van thuiswonende studenten nemen in 2021 vaker uitgaven volledig voor hun rekening dan in 2017. Zo steeg het aantal ouders dat de reisverzekering voor hun studerende kind volledig betaalt van 33 procent naar 42 procent.

De meerderheid van de studenten betaalt de meeste bestedingen wel uit eigen zak. Op veel uitgaven hebben studenten het afgelopen jaar maandelijks bespaard. In 2021 gaven studenten gemiddeld 18 euro uit aan telefoonkosten, ten opzichte van de 25 euro in 2017. Het verschil in vrijetijdsuitgaven van een student ligt in 2021 gemiddeld op nog maar 121 euro per maand, tegenover 148 euro per maand in 2017.

Sommige uitgaven zijn juist gestegen, zoals die voor de zorgverzekering. Een student gaf hier gemiddeld in 2017 nog 107 euro per maand aan uit, terwijl dit in 2021 maar liefst 117 euri per maand is. Wel steeg de zorgtoeslag mee, maar werd de premieverhoging niet helemaal opgevangen door de verhoogde zorgtoeslag.

Het is opvallend dat minder studenten zorgtoeslag aanvroegen: van 87 procent in 2017 naar 78 procent in 2021. Maar liefst 24 procent van de studenten die geen zorgtoeslag ontvangt, geeft aan niet te weten wat zorgtoeslag is.

'Nederlandse banken sterk'

Onlangs herhaalde De Nederlandsche Bank dat de Nederlandse banken een goede kapitaalspositie hebben. De Nederlandse banken hebben dusdanige kapitaalbuffers opgebouwd dat zij nu al voldoen aan de toekomstige eisen van Basel 4. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet hierin een bevestiging van de inspanningen van de sector in de afgelopen jaren om haar weerbaarheid te vergroten.

Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de maatschappelijke kosten die hogere buffers met zich mee kunnen brengen in de vorm van een hogere kredietprijs, zo zegt de vereniging.

Stabiele banken zijn heel belangrijk, maar te hoge buffers kunnen averechts werken en de kredietprijs voor de klanten van banken verhogen. De kosten van Basel 4 voor Europese banken en de economie zijn groot, zo laat onderzoek van Copenhagen Economics zien. Die maatschappelijke kosten moeten onderdeel zijn van de besluitvorming rond Basel 4. Het één-op-één overnemen van de Basel 4-voorstellen in EU-regelgeving gaat de NVB op dit moment te ver en er zou meer moeten worden gedaan om kredieten met een laag risico te ontzien. Het is ons inziens daarom belangrijk om echt zicht te hebben op de financiële impact voor klanten voordat de keuzes in Brussel en Frankfurt worden gemaakt.

dinsdag 7 september 2021

Een web van list en bedrog rond levensverzekeringen


Gisteren stond een verdachte man van 51 jaar oud uit België voor de rechter in Zwolle. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte verschillende strafbare feiten waaronder valsheid in geschrifte, witwassen en fraude.

De zaak draait in de kern om een groot faillissement. Rolsa N.V. / OFNL was een onderneming die investeerde in Amerikaanse Levensverzekeringspolissen. In maart 2006 werkte verdachte namens Orca Derivatives een investeringsvoorstel aan Delta Lloyd uit. OFNL zou worden gefinancierd door de uitgifte van beursgenoteerde obligaties. Met de verkregen financiering kon OFNL levensverzekeringspolissen aanschaffen.

OFNL kocht de levensverzekeringen niet zelf aan, maar door tussenkomst van trusts naar Californisch recht.

Er zijn volgens het OM meerdere strafbare feiten gepleegd. In de eerste plaats een kasrondje eind maart 2014. In een kort bestek van tijd vindt er een serie van betalingen plaats tussen meerdere ondernemingen die aan verdachte gelieerd zijn. Deze betalingen leiden er uiteindelijk toe dat de onderneming OFNL in maart/april wordt verarmd tot een bedrag van ongeveer 4,7 miljoen dollar. Het OM ziet in dit kasrondje een witwasconstructie. 

De tweede bijzonderheid betreft het aangaan en de terugbetaling van een leningsovereenkomst van 22 miljoen dollar eind 2014. Volgens de officier blijkt de terugbetaling een sigaar uit eigen doos. De betaling vindt plaats vanaf een (geheime) rekening waarvan de curator op dat moment geen weet had. Een faillissement waarbij in de afwikkeling er legio documenten boven tafel zijn gekomen waarvan een zeer ernstig vermoeden bestaat dat ze vals of vervalst zijn. Ook lopen er meerdere civiele procedures door en tegen de actoren in deze zaak.

AFM: Zorgen over leengedrag van koopstarters


Het leengedrag van koopstarters baart de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen, zo laat de toezichthouder weten. Hypotheekschulden zijn hoog, studieschulden worden regelmatig niet meegewogen en een deel van hen stapelt kredieten. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens van koopstarters.

Tussen de 20 en 40 procent van de koopstarters lijkt een hogere hypotheek te hebben dan strikt genomen verantwoord is volgens de wettelijke norm. Het gaat om bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro. Omdat hypotheekverstrekkers gemotiveerd van de norm mogen afwijken en er bijvoorbeeld uitzonderingen zijn voor het verduurzamen van de woning, betekent dit niet dat in alle gevallen daadwerkelijk sprake is van overkreditering. De studie roept hier wel vragen over op.

Uit de verkenning blijkt dat in 2018 meer dan twee op de vijf koopstarters een studieschuld had. Van deze groep meldde 10 procent zijn studieschuld vermoedelijk niet aan de hypotheekverstrekker. Dat is wel verplicht. Recent consumentenonderzoek wijst erop dat dit probleem inmiddels groter is. Vooral voor koopstarters kunnen de gevolgen groot zijn, omdat zij over het algemeen financieel kwetsbaarder zijn. De AFM gaat met hypotheekverstrekkers in gesprek over een betere naleving van de al bestaande verplichting om studieschulden mee te wegen.

Bijna één op de vijf had in 2018 naast een hypotheek ook een consumptief krediet. Omdat deze groep ook vaker een hoge hypotheek afsloot, nemen zij extra risico’s. Dit probleem lijkt inmiddels kleiner omdat de leennormen voor consumptief krediet in 2020 en 2021 zijn aangescherpt.

Parkeren met Bitcoin of Ethereum nu mogelijk in Brussel en Antwerpen


Seety, de Belgische start-up en pionier in digitaal parkeren, is de eerste parkeerapp in België die cryptomunten aanvaardt. Voortaan kan met zeven verschillende cryptocurrencies worden betaald.

Seety ontwikkelde een mobiele applicatie om parkeren in de stad gemakkelijker te maken. Met behulp van 355.000 Seetyzens kunnen gebruikers in twee klikken de voordeligste parkeerzones vinden en hun parkeerplaats betalen.

Om de parkeerplaats via Seety te betalen met cryptomunten moeten gebruikers de app openen en in het tabblad 'mijn betaalmethoden' op 'krediet kopen' klikken.  De gebruiker kan dan het bedrag en de cryptomunt kiezen die hij wil gebruiken om Seety credits te kopen.

Momenteel bestaat de keuze uit Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Dai, Dogecoin en USD Coin. De transactiekosten zijn dezelfde als met een kredietkaart of via Bancontact.

Seety verwacht in 2021 een omzet van 400.000 euro en streeft naar 2 miljoen euro omzet in 2022.

maandag 6 september 2021

Vermogensbeheerder Yield.Inc sluit financieringsronde van €1.1m

 


Yield.Inc, een nieuwe Nederlandse vermogensbeheerder gericht op innovatie en duurzaamheid, heeft 1,1 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde.

Het geld zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van het technologie-platform en lancering van haar dienstverlening op de Nederlandse markt.

Yield.Inc werd in 2020 opgericht door vier partners met als doel een beter alternatief te bieden voor het bestaande vermogensbeheer in Nederland. De oprichters, met ervaring in de sector aan beide kanten van de tafel, willen een nieuwe generatie vermogenden bedienen met transparante prijzen, competitieve rendementen en gepersonaliseerde inzichten in de duurzaamheid van portefeuilles.

Naast organische groei sluit Yield.inc acquisities in de toekomst niet uit. Yield.Inc zet in op een strategie die kan worden samengevat als 'high tech, high touch': authentieke relaties, de best mogelijke technologie en transparante kosten. Earn, Impact, Change.