woensdag 1 september 2021
Grote woningprijsverschillen binnen gemeenten
De woningprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2021 met 12,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Uitschieters zijn de gemeenten Loppersum (Groningen) en Blaricum (Noord-Holland) met een gemiddelde waardestijging van 17,1 procent. Bekend is dat er tussen de Nederlandse gemeenten onderling grote verschillen in woningprijzen bestaan. Maar ook binnen de gemeenten zelf zijn de verschillen vaak enorm, zo blijkt uit onderzoek van Calcasa naar de woningprijzen op wijkniveau. Den Haag en Amsterdam spannen absoluut de kroon. In sommige wijken betaal je hier gemiddeld vier keer meer voor een woning dan in andere wijken binnen dezelfde gemeente.
De gemiddelde huizenprijs kan per gemeente aanzienlijk verschillen. Wie bijvoorbeeld in Amstelveen wil wonen, zal terechtkomen in een wijk waar de gemiddelde woningprijs altijd hoger is dan in bijvoorbeeld Eindhoven. In de goedkoopste wijk van Amstelveen, het Keizer Karelpark, ligt de gemiddelde woningprijs op 470.000. Dit is een bedrag waar de duurste wijk van Eindhoven, de Laak, met een gemiddelde woningprijs van 445.000 euro niet aan komt.
Amsterdam kent bijna 100 verschillende wijken. Dat de ene wijk de andere niet is, zal niemand verbazen. Toch wordt vaak over de woningprijzen in Amsterdam gesproken, maar is dat wel terecht? In bijna 30 wijken is de gemiddelde woningprijs hoger dan 600.000 euro. In zo’n 25 wijken is deze juist lager dan 400.000. Door bijvoorbeeld een huis in de Bijlmer te kopen, kun je gemiddeld voor 280.000 euro in Amsterdam wonen. Wil je wonen in de Apollobuurt, dan ben je gemiddeld 1.125.000 euro voor een huis kwijt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.