vrijdag 29 oktober 2021

Hoge score ABN AMRO in Equileap rapport voor gendergelijkheid

 

Equileap zet ABN AMRO op de derde plek in de jaarlijkse ranglijst van 100 Nederlandse bedrijven die het best presteren op het gebied van gendergelijkheid. Hiermee is de bank de beste financiële instelling in Nederland op dit gebied.

Equileap scoort bedrijven aan de hand van 19 criteria op basis van gendergelijkheid, waaronder een evenwichtige balans tussen vrouwen en mannen in de boardroom én op de werkvloer, gelijke beloning en goed geregeld ouderschapsverlof. Deze criteria zijn gebaseerd op de Women’s Empowerment Principles van de VN.

Particuliere beleggers passen hun portefeuilles niet aan ondanks vrees voor stijgende inflatie

De meeste particuliere beleggers zijn momenteel afwachtend en maken voorlopig geen grote aanpassingen aan hun portefeuille ondanks toenemende zorgen over de inflatie en het wankele economisch herstel. Dit blijkt uit eToro’s Q3 Retail Investment Beat (RIB), een driemaandelijks onderzoek onder 6000 beleggers in twaalf verschillende landen, waarvan 500 Nederlandse participanten.
 
Beleggers lijken zich in toenemende mate zorgen te maken over de stijgende inflatie. Nederlandse beleggers maken zich drukker over de wereldeconomie (36%) en de mogelijke gevolgen van internationale conflicten (tevens 36%). Slechts 31 procent noemt inflatie als één van de risico’s waarover zij zich zorgen maken.
 
14 procent van de Nederlandse ondervraagden zegt meer gespaard te hebben en 10 procent geeft aan meer crypto-activa te hebben gekocht in reactie op de verwachte rentestijgingen. De meerderheid (56%) onderneemt echter geen actie. Dit kan verklaard worden door het feit dat het vertrouwen in de nationale economie stabiel is gebleven.
 
Het onderzoek laat wereldwijd een kleine verschuiving zien richting traditionelere defensieve sectoren: beleggers zien meer mogelijkheden in onroerend goed en nutsbedrijven, maar ook in mindere mate in energie en materialen. Nederlanders richten zich meer op onroerend goed en nutsbedrijven.

ABN: Van cash naar digitaal in automotive sector

ABN AMRO gaat klanten die actief zijn in de automotive sector stimuleren om voor betalingen meer gebruik te maken van betaalautomaten en digitale betaalmogelijkheden. Die zijn efficiënter, veiliger en minder gevoelig voor witwasrisico’s.

Het uitgangspunt is dat cash-stortingen van automotive klanten op hun ABN AMRO rekening maximaal 10 procent van de omzet mogen uitmaken. Verreweg het grootste deel van de automotive klanten zit al binnen deze 10 procent-norm, maar er is ook een groep die nog een stap te maken heeft.

Opties om contante stortingen te verlagen, zijn onder andere het werken met een betaalautomaat of met Tikkie Zakelijk, en het stimuleren van klanten om een girale overboeking te doen.

Vanaf 1 november volgend jaar wordt voor bestaande klanten in de automotive sector de 10%-grens de norm om bij ABN AMRO klant te kunnen blijven. Voor nieuwe klanten uit de sector geldt deze norm al. In andere sectoren zoals bijvoorbeeld de metaalhandel gaan klanten op een soortgelijke manier worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van digitale betaalmogelijkheden.

donderdag 28 oktober 2021

Veel verhogingen, maar laagste hypotheekrente blijven nog gelijk

Hoewel veel hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes hebben verhoogd, blijven de laagste rentes nog steeds onveranderd. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Dat de laagste hypotheekrentes niet veranderen, komt volgens de site door de grote concurrentie op de hypotheekmarkt. Vooral de hypotheekverstrekkers die met de laagste rentes strijden om een plek bovenaan de renteoverzichten zijn gevoelig voor die concurrentie. Zij willen dus de hypotheekrentes nog niet verhogen, uit vrees dat consumenten anders naar hun concurrenten gaan. Gevolg is wel dat deze hypotheekverstrekkers minder winst maken op hun hypotheken. Ze kiezen dus voor een lagere marge om hun positie in de markt te behouden.

Dat de hypotheekrentes aan het stijgen zijn, is vooral te zien bij de langste rentevaste periodes, van 20 en 30 jaar. Bij deze rentevaste periodes heeft het overgrote deel van de hypotheekverstrekkers de afgelopen weken de rente verhoogd. Hierdoor stegen de gemiddelde rentes met een half procent in een paar weken tijd. Dit komt doordat de kapitaalmarktrentes, waartegen de banken bijvoorbeeld geld lenen bij beleggers, zijn gestegen.

Door de vooruitzichten van inflatie en toenemende economische groei willen de beleggers meer rente voor hun uitgeleende geld en stijgen dus de kapitaalmarktrentes. Omdat de hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes baseren op die rentes, stijgen de hypotheekrentes dus mee.
 
Daarnaast verplicht De Nederlandsche Bank (DNB) banken om vanaf 2022 meer reserves aan te houden tegenover de hypotheken die ze verstrekken. Ook dat zorgt ervoor dat de hypotheekrentes stijgen. Banken krijgen te maken met hogere kosten voor de hypotheken die ze verstrekken, omdat ze meer reserves moeten aanhouden. En dit heeft dus invloed op de rente.

Bij de kortere rentevaste periodes, tot 5 jaar, hebben minder hypotheekverstrekkers de rente verhoogd. Dat komt volgens Geld.ml omdat de hypotheekrentes voor kortere rentevaste periodes zijn afgeleid van de Euribor-rentes, die sterk worden beïnvloed door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Serious Crime Taskforce leidt tot structurele samenwerking

De Serious Crime Taskforce (SCTF) heeft een structureel karakter gekregen, na in 2019 als pilot te zijn gestart. Politie, Openbaar Ministerie, de Financial Intelligence Unit (FIU) en FIOD werken in dit SCTF-verband samen met een aantal grote banken aan de aanpak van de facilitators van de onderwereld.

De SCTF is, als publiek-privaat samenwerkingsverband met een focus op de aanpak van zware georganiseerde criminaliteit, wereldwijd uniek. Andere landen zoals Engeland en Australië kennen soortgelijke samenwerkingsverbanden, maar die richten zich niet op de zware georganiseerde criminaliteit.

De facilitators of brokers van de georganiseerde criminaliteit maken gebruik van ingewikkelde eigendomsstructuren, grote netwerken van geldezels en katvangers. Zware criminelen kunnen op deze manier hun transacties goed verhullen, wat het vaak zeer lastig maakt achter hun identiteit te komen. De samenwerking in SCTF-verband kan daarom een groot verschil maken in het onderzoek naar deze criminelen.

De SCTF heeft sinds de start in 2019 al verschillende successen behaald. Zo heeft de samenwerking geleid tot verschillende onderzoeken, honderden verdachte transacties, maar ook aanscherpte procedures in het bankwezen. Daarnaast wordt binnen de taskforce veel belangrijke kennis opgedaan over fenomenen, bijvoorbeeld over hoe en waar ondergronds bankieren verweven raakt met de legale financiële sector. Nu de samenwerking binnen de SCTF een structureel karakter heeft gekregen, hebben politie, OM, FIOD, FIU en de betrokken banken de ambitie deze ontwikkelingen in de toekomst verder uit te bouwen.

woensdag 27 oktober 2021

Cryptohandel Robinhood droogt op

 

Beleggingsapp Robinhood Markets sluit een slecht kwartaal af door fors minder handel in cryptomunten.

De omzet uit de handel in cryptovaluta kelderde met 78 procent, van 233 miljoen tot 51 miljoen dollar.

De populaire app meldde een omzet van 365 miljoen dollar, 35 procent minder dan de 565 miljoen dollar van het voorgaande kwartaal.

Het bedrijf leed een verlies van 1,3 miljard dollar, of 2,06 dollar per aandeel. Dat is fors meer dan het verlies van 502 miljoen dollar een kwartaal eerder.

Zondag 31 oktober laatste dag voor BTW-aangifte derde kwartaal

Zondag 31 oktober 2021 is de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal.

Uit een recente peiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig hebben om het niet te vergeten. Meer dan een kwart geeft aan de afgelopen drie jaar weleens te laat te zijn geweest met de btw-aangifte.
 
Vijf tips voor een goede en efficiënte btw-aangifte
1.    Begin op tijd en doe altijd aangifte, ook als je het afgelopen kwartaal geen omzet hebt gedraaid. Twijfel je of je aangifte moet doen, bijvoorbeeld omdat je een vrijstelling voor de btw hebt aangevraagd? Check dan eenvoudig in het portaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ of er een aangifte voor je klaarstaat. Zo ja, vul de aangifte dan altijd in.
2.    Reserveer geld voor je belastingen en doe de betaling meteen na je aangifte. Wil je toch pas op het laatste moment je belastingen betalen? Plan je betaling dan in via internetbankieren. Let op: had je eerder Bijzonder uitstel van betalen door corona? Dat uitstel geldt niet meer voor déze betaling. Kijk op belastingdienst.nl/corona wat je kunt doen als je nog betalingsproblemen hebt door corona.
3.    Doe je aangifte via een online boekhoudpakket. Je doet de aangifte dan meteen vanuit je administratie, waardoor het minder tijd kost. Let op: je mag je aangifte maar één keer per tijdvak indienen. Ook al is dat met sommige boekhoudpakketten vaker mogelijk. Controleer dus goed of je niets vergeten bent voordat je de aangifte indient.
4.    Toch iets vergeten? Vul dan geen tweede btw-aangifte in, maar kijk wat jij in jouw situatie moet doen. Is de correctie 1.000 euro of lager, dan kun je dit opgeven in de aangifte over het vierde kwartaal. Is het bedrag hoger? Dan kun je de correctie indienen via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.
5.    Noteer de deadlines voor de komende btw-aangiften in je agenda: 31 oktober 2021, 31 januari 2022, 30 april 2022 en 31 juli 2022. Stel een paar dagen van tevoren een herinnering in. Doe je aangifte per maand of per jaar? Kijk dan hier wat de deadlines zijn.

Coöperatieve collectieve warmte in Nederland biedt perspectief voor de wijkaanpak

Energie Samen, Alliander, Klimaatverbond Nederland en Rabobank bundelen hun krachten om coöperatieve, collectieve warmte in Nederland mogelijk te maken.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 1,5 miljoen woningen aardgasvrij moeten zijn. De wijkaanpak is daarbij één van de speerpunten voor de gebouwde omgeving.

Het samenwerkingsverband richt zich dan ook op sociale, technische, bestuurlijke en financiële aspecten voor de wijkaanpak, die nodig zijn om buurtinitiatieven te ondersteunen.

Op dit moment ervaren bewonerscollectieven nog veel drempels om collectieve warmte te realiseren. Dit heeft te maken hebben met gebrek aan toegang tot kennis, professionele ondersteuning, het speelveld en financiën.van en voor Nederland.

dinsdag 26 oktober 2021

ABP stopt met beleggen in producenten fossiele brandstoffen

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen). Aanleiding voor dit besluit zijn de recent gepubliceerde rapporten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) en het VN-klimaatpanel (IPCC).

Er is groot draagvlak onder groepen ABP deelnemers en werkgevers voor dit besluit. ABP verkoopt de beleggingen stapsgewijs; het merendeel zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn.

Het gaat om een belegd vermogen van in totaal ruim 15 miljard euro, bijna 3 procent van het totaal belegd vermogen van ABP.

In 2022 zal ABP een nieuw CO2-reductie-doel stellen. Ook zal ABP een plan maken voor beleggingen in de producenten van fossiele brandstoffen die minder goed verhandelbaar zijn. Het fonds scherpt verder ook het duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid aan op andere terreinen zoals behoud van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten. ABP zal in 2022 hierover meer bekend maken.

Nieuwe ronde hypotheekverhogingen

Afgelopen week verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast, aldus de Van Bruggen Adviesgroep.

Slechts de helft van de geldverstrekkers verhoogde ook de hypotheekrente voor de kortere periode 5 jaar vast en de langere periode van 30 jaar vast.

Het bijzondere was dat er geen verhogingen tussen zaten van één of twee honderdsten, zoals we nog wel eens in de afgelopen maanden zagen bij verlagingen. De meeste verhogingen liggen tussen vijf en tien honderdsten, met enkele uitschieters van twintig honderdsten of meer.

Twee weken geleden begon de eerste golf aan hypotheekrenteverhogingen, waarbij ongeveer de helft van de geldverstrekkers verhogingen doorvoerden. Deze week volgde de rest én een deel van de geldverstrekkers is al bezig met de tweede ronde van verhogingen.

Dankzij de hypotheekrenteverhogingen hebben geldverstrekkers ervoor gezorgd dat hun dalende marges even tot stilstand zijn gekomen. Vanwege de stijgende marktrentes van de afgelopen maanden moesten zij tegen steeds hogere inkoopprijzen geld inkopen, zodat ze die weer uit konden zetten in de vorm van hypotheken.

ABN AMRO rondt verkoop Maas Capital af


Op 8 juni 2021 maakte ABN AMRO bekend dat Maas Capital, een onafhankelijke dochter van de bank, zou worden verkocht aan investeringsfondsen van EnTrust Global. De transactie is op 20 oktober 2021 afgerond.

De portefeuille van Maas Capital bestaat uit deelnemingen in shipping, intermodal en offshore assets; zowel ‘controlling’ als ‘non controlling’ deelnemingen.

De afronding van de verkoop zal een bescheiden netto positief effect hebben op de kapitaalratio’s van ABN AMRO in het vierde kwartaal, zo laat de banken weten.

Naar de toekomst zullen de equity-investeringen van ABN AMRO zich richten op duurzaamheid, digitalisering en overige corporate investeringen.

maandag 25 oktober 2021

MijnGeldzaken introduceert Nibud vergelijking


MijnGeldzaken.nl introduceert de Nibud-vergelijking als toevoeging op het online huishoudboekje. Alle transacties van de gebruiker bij verschillende bankrekeningen worden via PSD2 ingelezen en gecategoriseerd. Daarna worden de werkelijke uitgaven vergeleken met de referentiecijfers van Nibud. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met het inkomen, de gezinssamenstelling en de woonsituatie. Per categorie wordt getoond of er bespaard kan worden.

Deze nieuwe functie is toegankelijk voor consumenten via de website MijnGeldzaken.nl, maar wordt ook gebruikt door budgetcoaches en financieel adviseurs.

MijnGeldzaken biedt gebruikers de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de huidige financiële situatie (huishoudboekje) en de toekomstige financiële situatie (financiële planning). Daarbij begint het altijd bij een helder beeld van het huidige uitgavenpatroon. Dankzij de koppelingen met de banken (PSD2), de Belastingdienst en Mijnpensioenoverzicht wordt in MijnGeldzaken snel een beeld gegeven van de gehele financiële situatie van een huishouden. Effecten van veranderingen in inkomen, wonen en gezinssamenstellingen op het bestedingspatroon kunnen inzichtelijk worden gemaakt.

Vertrouwen in betalingsverkeer blijft overeind

Het hoge vertrouwen in het betalingsverkeer is in deze turbulente tijd overeind gebleven. Het vertrouwensniveau is het hoogst onder mannen, hoogopgeleiden, mensen met een relatief hoog inkomen, mensen jonger dan 65 jaar en digitaal geletterden. Dat blijkt uit nieuwe data van DNB en de Betaalvereniging Nederland.

In augustus had 74 procent van de respondenten veel of zeer veel vertrouwen in het betalingsverkeer. Een groep van 23 procent heeft zelfs zeer veel vertrouwen. Slechts 1 procent heeft weinig of zeer weinig vertrouwen.

Het vertrouwen in het betalingsverkeer is het hoogst onder mensen met een hoog inkomen, mensen jonger dan 65 jaar, mannen, hoogopgeleiden en digitaal geletterden. Des te meer mensen verdienen, des te hoger is hun vertrouwen. Ongeveer 2 op de 5 respondenten met een hoog huishoudinkomen hebben zeer veel vertrouwen. Bij respondenten met een laag huishoudinkomen is dit 1 op de 5.

Vertrouwen hangt ook samen met leeftijd: 65-plussers hebben het minste vertrouwen. Daarnaast hebben mannen meer vertrouwen dan vrouwen. Ook hoogopgeleiden en digitaal geletterden hebben relatief veel vertrouwen in het betalingsverkeer. Onder digitaal geletterden vallen mensen die aangeven geen hulp van anderen nodig te hebben bij het gebruik van internet en die zeggen goed overweg te kunnen met een computer, tablet of smartphone.

eToro voegt ATOM, GRT, CRV en 1INCH toe aan crypto-aanbod

 

eToro, het wereldwijde multi-asset investeringsplatform, heeft vier nieuwe cryptoassets toegevoegd. Met de introductie van Cosmos (ATOM), The Graph (GRT), Curve (CRV) en 1inch (1INCH) bestaat het aanbod van beleggingsplatform eToro nu uit 36 cryptoassets.
 
Cosmos is een ecosysteem van blockchains opgezet als een 'internet van blockchains'. Beleggers in het ATOM-token helpen om het netwerk veilig te houden, waar ze ook beloond voor worden in de betaling van transactiekosten en andere uitgekeerde staking-beloningen.
 
GRT is een crypto die aan de basis ligt van een indexeringsprotocol, ontworpen om blockchaingegevens te organiseren en gemakkelijker toegankelijk te maken voor gebruikers. Gebruikers van het platform moeten GRT-tokens hebben, omdat de crypto de betrouwbaarheid van de op het platform georganiseerde data waarborgt. In ruil daarvoor verdienen zij een deel van de fees van het netwerk.
 
CRV is een op Ethereum gebaseerde token dat de gedecentraliseerde exchange Curve.fi (DEX) aandrijft. Het DEX-protocol maakt de uitwisseling tussen gebruikers van ERC-20 tokens, zoals stablecoins, gemakkelijker.
 
Het 1inch Network is ook een DEX die liquiditeit verzamelt en de best mogelijke koers biedt op verschillende op blockchain gebaseerde token-swaps. Gebruikers van het token kunnen deelnemen aan het onderhouden en de verdere ontwikkeling van de exchange.

vrijdag 22 oktober 2021

Groen licht voor beleggen in bitcoin-ETF

Grote en kleine beleggers kunnen voortaan investeren in Bitcoin zonder dat ze de cryptomunt daadwerkelijk zelf in bezit hebben. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft hiervoor de regels aangepast.

De SEC heeft goedkeuring gegeven voor een zogeheten bitcoin-ETF. Dat is een bijzonder product waarmee je indirect kunt beleggen in bitcoins.

Met een ETF (Exchange Traded Fund) volg je als belegger een onderliggende index. In dit geval gaat het om futures op bitcoin. Een future is een overeenkomst om een bepaalde belegging te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. De futures waarin de bitcoin-ETF belegt, steken op hun beurt weer hun geld in echte bitcoins.

'Ook ouderwets zilvervloot sparen legt het loodje'

Zilvervloot sparen voor je kind, bij SNS of Regiobank, wordt per 1 november een stuk minder interessant. In plaats van maximaal 10 procent bonusrente, krijgen kinderen van(groot)ouders die vanaf november een Zilvervloot rekening openen nog maximaal 1 procent bonusrente op hun 18e verjaardag. Een forse verlaging dus.

Ouderwets zilvervloot sparen als alternatief om te sparen voor je kind is afgeschreven, zegt expert Amanda Bulthuis van financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De rentes voor kinderspaarrekeningen zijn de afgelopen jaren ook flink gedaald. Bij de meeste banken krijg je nog maar 0,10 tot 0,15 procent rente op een kinderspaarrekening. Door die lage spaarrentes was het Zilvervloot sparen een relatief aantrekkelijk alternatief. Je kon immers toch nog maximaal 10 procent rendement krijgen op de 18e verjaardag van je kind.
Omdat je elk jaar maximaal 600 euro mag sparen, kon je zo voor je kind tot de 18e verjaardag maximaal 10.800 euro bij elkaar sparen, met daarbovenop dus een bonus van 1.080 euro. Maar dat extraatje wordt nu dus teruggebracht naar slechts 1 procent. Dat betekent dat je kind nog maximaal 108 euro cadeau krijgt.

SNS Bank geeft aan dat het deze stap wel moest zetten door de aanhoudend lage rente.

Geld.nl vindt het echter een slechte ontwikkeling dat sparen voor kinderen zo steeds minder wordt aangemoedigd. 'We horen steeds vaker dat ouders overwegen te beleggen. Dat is natuurlijk niet ideaal. Je wilt met het spaargeld voor de studie of het eerste huis van je kind eigenlijk niet speculeren. Stel dat de winsten toch tegenvallen, dan blijf je met lege handen achter.'

donderdag 21 oktober 2021

Miljoenen Maestro-betaalpassen in Nederland vervangen door nieuwe pinpassen

Vanaf 2023 maken miljoenen Maestro-betaalpassen in Nederland plaats voor nieuwe pinpassen. Ook alle betaalautomaten in winkels zullen volgend jaar aangepast of vervangen worden, weet het ANP.

Mastercard en Visa komen allebei met nieuwe technologie, waardoor de nieuwe pinpassen meer op creditcards gaan lijken.

Betaalvereniging Nederland zegt tegen het ANP dat dat onder andere ABN Amro, ING en Rabobank hun klanten vanaf begin volgend jaar een nieuwe betaalautomaat aanbieden die geschikt is voor de nieuwe pinpassen.

Kifid vanaf 1 oktober 2021 hét loket voor kredietregistratieklachten

Sinds 1 oktober 2021 is Kifid ook voor klachten over kredietregistraties het centrale loket. Het indienen van een klacht bij Kifid is gratis voor consumenten en zzp’ers.

Consumenten en zzp’ers met een klacht over een kredietregistratie bij BKR leggen die in eerste instantie voor aan de kredietaanbieder die de registratie heeft gedaan. Komen zij er met elkaar niet uit, dan kunnen consumenten en zzp’ers met hun kredietregistratieklacht terecht bij Kifid.

Er zijn twee uitzonderingen. Gemeenten en private autoleasebedrijven hebben een eigen geschillenregeling. Voor klachten over kredietregistraties van gemeenten is er het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO). Voor klachten over kredietregistraties van private autoleasebedrijven aangesloten bij het Keurmerk VNA is er De Geschillencommissie.

ABN mag rekening met internetbankieren bij krediet verplichten

ABN Amro mag klanten die een krediet bij de bank hebben verplichten om gebruik te maken van een betaalrekening met internetbankieren. Er hoeft geen fysieke kredietpas aangeboden te worden. Dat is het oordeel van het financiële klachteninstituut Kifid.

In februari van dit jaar besloot ABN Amro om de kredietpas vanwege de overstap op een ander administratiesysteem te laten vervallen.

Twee klanten van de bank maakten hier bezwaar tegen. Ze zijn het niet eens met beleidswijziging van de bank en willen dat ze zonder gebruik te maken van internetbankieren geld op kunnen nemen.

In het verweer stelt de bank onder andere dat het opnemen van bedragen van de kredietrekening via internetbankieren veiliger is dan in de oude situatie.

woensdag 20 oktober 2021

ING biedt klanten compensatie voor doorlopende consumptieve kredieten met variabele rente

ING gaat klanten compenseren wanneer hun rente niet in de pas liep met de gemiddelde marktrente. Het gaat om het Doorlopend Krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan.

De afgelopen tijd heeft het Kifid een aantal uitspraken gedaan over de berekening van rente voor doorlopende kredieten bij andere banken. Volgens de geschillenorganisatie hadden klanten met deze producten mogen verwachten dat de rente in de pas loopt met de gemiddelde marktrente. Hiervoor heeft Kifid een referentierente aangehouden.

De bank gaat met de Consumentenbond in overleg over de uitganspunten en de uitwerking van de regeling.

Volgens ING komt 10 procent van de klanten in aanmerking voor de regel. ING neemt voor de regeling een voorziening van 180 miljoen euro.

In december 2021 kunnen onze klanten meer informatie verwachten over de vervolgstappen met betrekking tot de regeling.


Drempel negatieve rente bij ABN naar 100.000 euro


Vanaf 1 januari 2022 verlaagt ABN AMRO de drempel voor negatieve rente naar 100.000 euro. Klanten die een totaalsaldo op hun ABN AMRO bankrekeningen hebben dat boven deze drempel uitkomt, betalen vanaf 1 januari over het bedrag boven de drempel een negatieve rente van 0,50%. Dat geldt zowel voor particuliere als zakelijke klanten.

Een deel van dhet spaargeld moeten banken aanhouden bij de Europese Centrale Bank (ECB) en hier betalen banken negatieve rente over. Doordat klanten meer geld bij banken aanhouden, parkeren banken ook meer geld bij de ECB bovenop hetgeen zij daar verplicht moeten aanhouden. Dit leidt tot stijgende kosten.

ABN voert ook wijzigingen van betaaltarieven door voor zakelijke klanten. Voor particuliere klanten verandert er qua betaaltarieven weinig. De belangrijkste wijziging voor zakelijke klanten betreft de kosten voor extra gebruikers van internetbankieren. Voor internetbankieren is het maandelijkse tarief voor de eerste gebruiker 5 euro. Voor een extra gebruiker was het extra tarief 1 euro. Dat wordt 1,90 euro. Het tarief voor extra gebruikers was sinds 2009 niet meer aangepast.

'Dogecoin en Cardano in opmars in Nederland'

Cryptobeleggers hebben ondanks de schommelingen van de markt in het derde kwartaal van dit jaar hun vertrouwen behouden, zo blijkt uit data van eToro.

Uit de gegevens blijkt dat Ripple in het derde kwartaal, net als in het tweede kwartaal, nog altijd de meest populaire cryptomunt is; direct gevolgd door Bitcoin. Daarnaast laat Dogecoin een ongelooflijke groei zien met een toename van 7627 procent op kwartaalbasis. Per eind september vormen Ripple, Bitcoin en Cardano de top drie, met Cardano als opvallende nieuwkomer.

Het laatste kwartaal is er ontzettend veel veranderd in de cryptowereld. Beleggers zijn van een bullrun periode overgegaan naar een situatie waar sprake is van meer rust en weloverwogen aan- en verkopen. De recente beslissing van China om cryptotransacties te verbieden zorgde voor onzekerheid. Maar er was ook ander belangrijk nieuws, zoals Cardano's Alonzo hardfork en Ethereum's London-upgrade, waardoor beide netwerken meer functionaliteit en schaalbaarheid hebben gekregen.
 
Andere interessante ontwikkelingen zijn zichtbaar rondom Shiba Inu en TRON. Shiba Inu is namelijk pas eind juli aan het eToro platform toegevoegd en haalt met zijn 15e plek in de wereldwijde rangschikking niet de wereldwijde top 10 van eToro’s cryptoassets terwijl het in Nederland op positie 8 staat. Daarnaast is TRON opgekropen van positie 12 in het tweede kwartaal naar positie negen in het derde kwartaal met een toename van 436 procent.

Tussenstand meldpunt financiële leeftijdsdiscriminatie: erg veel onbegrip

Er zijn inmiddels zo’n 250 meldingen gedaan over financiële leeftijdsdiscriminatie bij seniorenorganisatie KBO-PCOB. Met name minder rood mogen staan en een kredietloze creditcard bezitten, zit hoog bij de senioren.

Zo maken veel senioren gebruik van een creditcard voor bepaalde abonnementen die ze anders niet kunnen afsluiten, bijvoorbeeld voor de anti-virusbescherming op de computer. Leningen afsluiten voor het eigen huis wordt ook lastig.

De meeste van deze kredietverstrekkers zullen zich beroepen op hun zorgplicht, om mensen ervoor te behoeden dat ze in de schulden komen en deze bij overlijden niet terug kunnen betalen. Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn, zegt de organisatie.

Met het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” wil KBO-PCOB inventariseren waar de problemen liggen, maar ook wat de gevolgen van deze financiële leeftijdsdiscriminatie zijn. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt, of bel naar 030-340 06 90 (ma t/m do 10.00-13.00 uur).

dinsdag 19 oktober 2021

DSW zorgverzekeraar nog steeds als eerste met zorgpremie

In 2022 bedraagt de premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden 127,75 euro per maand. Dit betekent een premiestijging van 3,25 euro.

In 2022 zullen de zorgkosten sterk toenemen, vooral als gevolg van loon- en prijsstijgingen en een toenemend gebruik van dure specialistische geneesmiddelen. Dit zou geleid hebben tot een premiestijging van 7,50 euro per maand.

Zorgverzekeraars krijgen de kosten van de coronapandemie deels vergoed via de wettelijke catastroferegeling. Deze compensatie houdt geen rekening met de lagere kosten van de reguliere zorg en leidt daarom tot een positief saldo.

Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden gehandhaafd op 375 euro en blijft daarmee 10 euro lager dan wettelijk is bepaald. Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbij schiet.

Vermogens van huurders groeiden niet, van woningbezitters wel

 

Huishoudens met een eigen woning hadden in 2020 een doorsnee vermogen exclusief eigen woning van 36.3000 euro. Dat is 14 keer zoveel als huishoudens met een huurwoning.

Het doorsnee vermogen van huurders is sinds 2013 nauwelijks veranderd, dat van woningeigenaren is vanaf 2013 met 10,500 euro toegenomen. Het betreft vermogen exclusief de eigen woning en de eventueel bijbehorende hypotheekschuld, zo meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna alle huishoudens beschikten in 2020 over financiële bezittingen. De financiële bezittingen van kopers waren in doorsnee hoger dan van huurders. Huishoudens met een huurwoning hadden naast financiële bezittingen nauwelijks andere vormen van vermogen. Van de huishoudens met een eigen woning had bijna een derde ook andere bezittingen, zoals bedrijfsvermogen en overig onroerend goed.

Zo’n 2 miljoen huishoudens met een huurwoning hadden geen vermogen of een klein vermogen van 0 tot 5 duizend euro. Dit is bijna 60 procent van alle huurders en een kwart van alle Nederlandse huishoudens. Onder de huishoudens met een eigen woning had 18 procent een laag vermogen.

BeFrank en Stichting De Noordzee starten samenwerking

Online pensioenuitvoerder BeFrank en Stichting De Noordzee starten een samenwerking om Nederlanders aan te zetten tot een duurzame levensstijl en zo de Noordzeekust plasticvrij te krijgen.

BeFrank doneert een bedrag dat is vrijgekomen uit het vervallen van ‘hele kleine pensioenen’ en zet communicatie en bewustwordingsacties in.

Stichting De Noordzee zet zich al 40 jaar in voor de bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee.

Sinds 1 januari 2019 vervallen de hele kleine pensioenen van minder dan 2 euro bruto per jaar. Dit is zo geregeld omdat de administratiekosten voor deze hele kleine pensioenen relatief hoog zijn. BeFrank kiest ervoor de optelsom van deze pensioenpotjes te schenken aan een goed doel.

Forse investering voor N26

De mobiele bank N26 heeft 900 miljoen dollar aangetrokken in de grootste financieringsronde tot nu toe voor een digitale bank in Europa. Het Duitse bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op 9 miljard dollar.

De ronde werd geleid door tech-investeerders Third Point Ventures en Coatue Management, vergezeld van Dragoneer Investment Group en bestaande investeerders van N26.

De mobiele bank zal de financiering gebruiken om haar aanbod voor mobiel bankieren aanzienlijk uit te breiden. N26 zal ook het wereldwijde team verder opschalen en streeft ernaar om de komende jaren 1000 nieuwe talenten op het gebied van productontwikkeling en cybersecurity aan te trekken.  

N26 is verder met de Duitse toezichthouder overeengekomen om tijdelijk niet meer dan 50.000 tot 70.000 klanten per maand aan te nemen. Het kan zijn dat nieuwe klanten in bepaalde markten tijdelijk op een wachtlijst terechtkomen.

maandag 18 oktober 2021

Hypotheekrente hoger

Marktleider Rabobank gaat de hypotheekrente verhogen. De belangrijkste reden is de gestegen marktrente. Dat is het tarief waartegen de banken zelf geld kunnen lenen en dat is de afgelopen maanden gestegen.

Afgelopen week hebben al meerdere hypotheekaanbieders hun rentetarieven verhoogd, naar gemiddeld 1,54 procent vaste rente voor een hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Ook de tarieven voor 10 en 20 jaar zijn gestegen.

Nu de eerste geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd hebben, is de verwachting dat andere geldverstrekkers zullen volgen.

FIBR start met leningen aan MKB

FIBR, the connected digital bank, is maandag van start gegaan om het MKB in Europa te bedienen. FIBR combineert naar eigen zeggen de stabiliteit van een bank met de wendbaarheid en technologie van een fintech.

Vanuit het hoofdkantoor in Nederland verzorgt FIBR leningen aan het midden- en kleinbedrijf in Europa. Via FIBR’s nieuwe technologieplatform krijgen duizenden ondernemingen toegang tot financiering dat via plaatselijke kredietverstrekkers zoals Creditshelf (Duitsland) wordt verstrekt.

FIBR heeft al zeven kredietverstrekkers aangetrokken, die leningen verzorgen voor klanten in Nederland, Duitsland, Finland, Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

FIBR leent ook rechtstreeks aan het MKB in de vorm van bedrijfsleningen en werkkapitaal financiering. Voorafgaande aan de lancering heeft FIBR al 20 miljoen euro verstrekt aan meer dan 175 ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Nederlanders zijn meer gaan beleggen en sparen sinds pandemie

De grote onzekerheid tijdens de pandemie heeft een enorme impact op Nederlandse beleggers gehad. Nederlanders hechten nu meer belang aan sparen en financieel welzijn.

Bijna de helft van de Nederlandse beleggers (46%) heeft in 2020 meer gespaard en/of belegd dan ze van plan waren. Daarmee steken ze met kop en schouders uit boven de Europese (38%) en de wereldwijde beleggers (32%). Samen met de Oostenrijkers waren ze tijdens de pandemie de meest spaarlustige beleggers.

Maar liefst 47 procent van de ondervraagde beleggers is bovendien van plan om ook nu, na opheffing van de beperkingen meer te blijven beleggen of sparen. Terwijl deze houding in 2020 nog ongeveer gelijk verdeeld was over alle leeftijdsgroepen, leeft dit voornemen nu het sterkst bij de jongste beleggers (18-22 jaar), waarvan 56 procent zegt dit van plan te zijn.

Ondanks de onzekerheid vanwege de pandemie is het beleggersvertrouwen voor de komende vijf jaar in Nederland hoger dan ooit, met een verwacht rendement van 9,9 procent. Vooral de oudere leeftijdsgroepen zijn optimistisch gestemd, aangevoerd door de groep tussen 42-54 jaar die een rendement van meer dan 11% verwacht.

Voor het komende jaar zijn de Nederlandse beleggers optimistisch en willen vaker dan de gemiddelde Europese en wereldwijde belegger risicovoller gaan beleggen vanwege de lage/negatieve rente (bijvoorbeeld in aandelen of fondsen gericht op nichesectoren). Meer dan 55 procent van de Nederlandse respondenten koos deze mogelijkheid. In heel Europa was nog niet de helft van de beleggers (49%) dit van plan.

Neo-broker Trade Republic kondigt intrede op Nederlandse markt aan

Europa's grootste neo-broker Trade Republic opent zijn wachtlijsten voor klanten in Nederland en Italië, op dezelfde dag van zijn officiële lancering in Spanje.

Trade Republic werd opgericht in 2015 en was de eerste broker die beleggingen zonder commissie aanbood in Duitsland. Vandaag is het een van de grootste neo-brokers in Europa.

Sinds zijn lancering in mei 2019 heeft Trade Republic zijn productaanbod voortdurend uitgebreid. Het huidige aanbod omvat aandelen, indexfondsen (ETF's), cryptomunten en derivaten, naast 4.000 gratis aandelen- en ETF-spaarplannen die zijn ontworpen voor vermogensopbouw op lange termijn.

Het bedrijf claimt 1 miljoen klanten die de app van Trade Republic als hun startschermapp gebruiken en samen een totaal vermogen van 6 miljard euro hebben opgebouwd.

Als Duitse bankinstelling staat Trade Republic onder toezicht van de Deutsche Bundesbank (de Duitse centrale bank) en BaFin (de Duitse financiële toezichthouder). Trade Republic biedt zijn klanten een depositogarantie van maximaal 100.000 euro.

Trade Republic rekent geen commissie aan maar slechts een vast bedrag van één euro per transactie, ongeacht de omvang van de order of het verhandelde aandeel, om zijn externe kosten te dekken. Klanten hebben toegang tot aandelen van bedrijven uit de hele wereld, realtime gegevens, prijsalerts en een breed scala aan ordertypes. Bovendien profiteren ze van verlengde openingstijden: van 7.30 tot 23.00 uur.

vrijdag 15 oktober 2021

Britse banken melden recordschade door fraude


In de eerste helft van dit jaar hebben criminelen via social engineering een recordbedrag van Britse bankklanten weten te stelen, zo stelt UK Finance, de brancheorganisatie van Britse banken.

In totaal werd er omgerekend 890 miljoen euro buitgemaakt. Dat is een stijging van dertig procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In eerdere jaren werd de meeste bankfraude veroorzaakt door ongeautoriseerde transacties met betaalpassen, nu ligt de nadruk veel meer op phishing en social engineering.


Bijna 9 procent minder klachten over verzekeraars in 2020

Het aantal klachten over verzekeringen is afgelopen jaar met bijna 9 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door een daling bij de zorgverzekeringen. Dat blijkt uit een uitvraag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Net als vorig jaar heeft ongeveer de helft van de klachten (69.000) betrekking op de zorgverzekering. Het aantal nam wel af, met bijna 20% ten opzichte van het aantal in 2019. De hoeveelheid grieven over levensverzekeringen (totaal: 30.000) steeg juist, met 15 procent. Over schadeverzekeringen werd iets minder geklaagd dan in 2019.

De AFM heeft ook navraag gedaan naar de duur van de afhandeling van de klachten. Gemiddeld gebeurde dat in 2020 in 29 dagen. Dat is een verdubbeling in tijd ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is vooral op conto van de afhandelingsduur van de klachten over uitvaartverzekeringen. Er zijn ook producten waar de klachtenafhandeling vlotter verloopt, bijvoorbeeld bij reisverzekeringen waar de gemiddelde doorlooptijd 10 dagen is.

Gemiddelde rijkdom: Nederlander vierde op wereldranglijst


Nooit was de gemiddelde wereldburger zo rijk als in 2020. Het totaal van alle bezittingen nam met +9,7 procent toe. Voor het eerst werd daarbij de grens van 200 biljoen euro overschreden.

De Nederlander staat met een gemiddeld netto-vermogen van 128.557 euro op de vierde plaats op de wereldranglijst. In 2000 stond Nederland nog op de zevende plaats, zo blijkt uit de twaalfde editie van het Global Wealth Report van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld.

Op de lijst van de gemiddelde rijkdom per burger staat de VS soeverein aan kop. Gevolgd door Zwitserland en Denemarken.

Dat Denemarken en Nederland zo hoog staan komt voor een belangrijk deel omdat ook het pensioengeld meeweegt. Daarnaast zijn Nederlanders een spaarzaam volk. Er wordt van nature al veel gespaard en in het coronajaar 2020 was dat nog eens extra. Door de lockdowns en allerlei beperkingen konden de mensen hun geld niet uitgeven. Er ontstond zoiets als gedwongen sparen.

Net zoals Nederlanders zijn ook Duitsers spaarzaam. Toch staan zij pas op de 18e plaats met een gemiddeld vermogen dat de helft zo groot is als dat van de gemiddelde Nederlander.

donderdag 14 oktober 2021

ABN: Kosten voor stortingen bij Geldmaat-automaten werden tijdelijk niet in rekening gebracht

Sinds januari 2020 is het voor ABN AMRO-klanten mogelijk om cash-stortingen te doen bij een stortautomaat van Geldmaat. Hier zijn, net als bij stortingen bij de ABN AMRO stortautomaten, kosten aan verbonden.

Door een fout van de bank zijn de kosten voor stortingen bij de stortautomaten van Geldmaat gedurende een kleine anderhalf jaar niet in rekening gebracht. De fout is in juni 2021 hersteld.

Klanten hoeven de stortingskosten die in 2020 zijn gemaakt niet meer te betalen. Het gaat om gemiddeld iets meer dan 7,50 euro per klant. In totaal deden een kleine 100.000 ABN AMRO klanten in 2020 een storting bij een Geldmaat automaat die niet in rekening werd gebracht.

woensdag 13 oktober 2021

24 procent van de Nederlandse volwassenen heeft in 2026 een only online bankrekening

Ongeveer één op de vier Nederlandse volwassenen (24%) zou tegen 2026 een only online bankrekening kunnen hebben.

Finder ondervroeg 41.654 mensen in 30 landen en daaruit blijkt dat 12 procent van de Nederlandse volwassenen momenteel een only online bankrekening heeft en nog eens 12 procent van plan is er een te openen binnen de komende vijf jaar.

Nederland staat daarmee momenteel op de 24e plaats.

In sommige andere Europese landen zal de groei veel gematigder zijn: in Frankrijk zal het aantal rekeninghouders met slechts 5 procentpunten stijgen en met 9 procentpunten in Spanje.

Only online bankzaken per marktcategorie
1.    Brazilië - 32.08%
2.    Indonesië - 24.90%
3.    Ierland - 24.77%
4.    Vietnam - 23.34%
5.    Polen - 22.03%
6.    Zwitserland - 21.62%
7.    Maleisië - 20.36%
8.    Japan - 20.14%
9.    Duitsland - 19.33%
10.    Hongarije - 18.82%
11.    Oostenrijk - 18.52%
12.    De Filipijnen - 18.34%
13.    Singapore - 17.95%
14.    Hong Kong - 17.70%
15.    De Verenigde Arabische Emiraten - 17.17%
16.    Italië - 16.23%
17.    Het Verenigd Koninkrijk - 14.99%
18.    Noorwegen - 14.65%
19.    Portugal - 14.31%
20.    Spanje - 14.19%
21.    Australië - 13.21%
22.    Frankrijk - 13.16%
23.    Nieuw-Zeeland - 11.99%
24.    Nederland - 11.91%
25.    Zweden - 11.56%
26.    Denemarken - 11.40%
27.    Mexico - 11.24%
28.    Finland - 10.60%
29.    Canada - 9.25%
30.    De Verenigde Staten - 6.00%

 

Reorganisatie in top ABN


Om de uitvoering van haar strategie te versnellen en haar klanten te bedienen als een persoonlijke bank in de digitale tijd vereenvoudigt ABN AMRO haar organisatiestructuur.

Choy van der Hooft-Cheong (1971) en Dan Dorner (1976) worden benoemd als nieuwe leden van de Executive Board, beiden als Chief Commercial Officer (CCO).

Choy van der Hooft-Cheong  gaat de nieuw op te richten Wealth Management client unit leiden. Dan Dorner krijgt de leiding over de Corporate Banking client unit. Voor de vacature van CCO voor de derde nieuwe client unit, Personal & Business Banking, is het wervingsproces gestart.

Om de structuur van de bank beter in lijn te brengen met deze ambities gaat ABN AMRO de huidige vier business lines – Retail Banking, Private Banking, Commercial Banking en Corporate & Institutional Banking – vervangen door drie client units, georganiseerd rond haar klantsegmenten.

Personal & Business Banking: biedt bankdiensten en diensten van partners aan consumenten en zakelijke klanten, gemakkelijk en digitaal. Daarnaast hebben klanten toegang tot de expertise van de bank wanneer dat er echt toe doet.

Wealth Management: levert hoogstaande expertise op maat voor vermogende klanten, en richt zich daarbij op beleggingsadvies, financiële planning en vastgoedfinanciering.

Corporate Banking: levert oplossingen op maat voor financieringen, kapitaalstructuren en transaction banking aan middelgrote en grote ondernemingen en financiële instellingen. Corporate Banking biedt ook het bankbrede concept Entrepreneur & Enterprise aan aan zakelijke en vermogende klanten, in nauwe samenwerking met Wealth Management.

In het kader van de vereenvoudigde organisatiestructuur houdt de huidige Executive Committee (ExCo) op te bestaan en wordt de Executive Board (ExBo) uitgebreid. Daarmee wordt de topstructuur van de bank vereenvoudigd. De nieuwe Executive Board zal bestaan uit:

Robert Swaak (Chief Executive Officer)  

Choy van der Hooft-Cheong (Chief Commercial Officer Wealth Management)

Dan Dorner (Chief Commercial Officer Corporate Banking)

Vacature (Chief Commercial Officer Personal & Business Banking)

Lars Kramer (Chief Financial Officer)

Christian Bornfeld (Chief Innovation & Technology Officer)

Tanja Cuppen (Chief Risk Officer)

Gerard Penning (Chief Human Resources Officer)

De huidige CEO’s van Private Banking en Retail Banking, Pieter van Mierlo en Frans van der Horst, verlaten de ExCo vanwege het einde van hun termijn. De huidige CEO van Corporate & Institutional Banking, Rutger van Nouhuijs, heeft aangekondigd dat hij zijn carrière buiten ABN AMRO voortzet. Hij zal zijn verantwoordelijkheden overdragen aan Dan Dorner, beoogd CCO van Corporate Banking, die deze op interim basis zal vervullen om een soepele overgang te bewerkstelligen.

dinsdag 12 oktober 2021

Michael Keet beleeft première theatershow Het geheime leven van geld in de Schalm


Het geheime leven van geld is de titel van de collegetour die 21 oktober in de Schalm in Veldhoven in première gaat. Michael Keet, spreker, ondernemer en auteur van de boeken ‘Moneyfulness’ en ‘Wie is de baas: jij of het geld?’ neemt het publiek mee door dat 'deel van de wereld van geld waar het nog niet bekend mee is'. “

Hij maakte een voorstelling die laveert tussen een collegetour en cabaret. De ondernemer – van huis uit financieel mentor en auteur – deelt op 21 oktober in de Schalm in Veldhoven herkenbare verhalen over geld. “De verschillen tussen man en vrouw, hoe jouw geldbrein werkt, het uitstellen van het kooporgasme en welk geldtype je zelf bent. Deze voorstelling is voor iedereen die interesse in geld heeft én zin heeft in een leuke avond.”

Tickets zijn verkrijgbaar bij Theater de Schalm en online via www.deschalm.com

Tevens is de voorstelling te volgen via de livestream waarvoor online ook tickets verkrijgbaar zijn. Kijk op www.hetgeheimelevenvangeld.nl voor andere data.

Raisin.nl lanceert spaarproducten van Klarna in Nederland


DS en Klarna hebben een exclusieve samenwerking aangekondigd om het particuliere spaaraanbod van Klarna Bank naar Nederland te brengen.

De op raisin.nl aangeboden spaarproducten bieden competitieve spaarrentes tot 0,89 procent per jaar en zijn daarmee een aantrekkelijk alternatief op de Nederlandse spaarmarkt, waar nulrentes en zelfs negatieve rentes gangbaar zijn.

Spaarders kunnen via www.raisin.nl volledig online een dagelijks opvraagbare spaarrekening en termijndeposito’s van Klarna met een looptijd van 12 tot 48 maanden openen.

maandag 11 oktober 2021

'Financiële kennis en risicobereidheid van beleggers zijn drastisch toegenomen'


Europese beleggers hebben de afgelopen twee jaar hun risicobereidheid aanzienlijk vergroot, en tonen tegelijkertijd meer beleggingskennis te hebben. Dat zijn grote veranderingen in zeer korte tijd, stelt Gonzalo Pradas, Chief Investment Officer bij de digitale bank Openbank.
 
Transactiegegevens en klantgedrag wijzen op twee sterke trends: een verschuiving naar meer financiële geletterdheid en een veel hogere risicobereidheid onder beleggers.  
 
Beleggers stappen over van obligaties naar aandelen, een segment dat hoge rendementen laat zien. Volgens Pradas is dit begrijpelijk omdat de rendementsverwachtingen voor obligaties vrij negatief zijn en beleggers eveneens de boot niet willen missen. Hij waarschuwt echter dat oudere beleggers er rekening mee moeten houden dat aandelen een veel groter nadeel kunnen hebben dan obligaties.

Ook ziet Openbank veel signalen dat de financiële geletterdheid en beleggingskennis toeneemt. Een voorbeeld van het laatste is dat Openbank na alle reuring rond groeiaandelen een overstap naar waardeaandelen ziet, ook in Nederland. Dat is geen defensieve zet, maar een tactische beslissing; een teken dat beleggers zeer alert zijn en actie ondernemen op basis van hun overtuigingen.    
Van oudsher zijn beleggers meer buy-and-hold en beleggen ze vaker in beleggingsfondsen. De verschuiving naar individuele aandelen is een bewijs van een groeiend beleggingsbewustzijn en -kennis.
 
In de afgelopen twee jaar zag Openbank ook een groei in de aantallen jongeren en vrouwen die de aandelenmarkten betreden. De grootste leeftijdsgroep van beleggers in de sector was voorheen 60 tot 80 jaar. Twintig jaar geleden dachten mensen op hun 25ste nog niet eens aan beleggen, nu zien je de grootste groei in de groep tussen 25 en 35 jaar, in execution-only maar ook in vermogensbeheer. Op dit moment is de leeftijdsgroep 20-40 jaar spectaculair gegroeid en inmiddels even groot als de traditioneel dominante leeftijdsgroep 40-60 jaar.
  

Almere aangesloten op dienstverlening Geldfit.nl

Steeds meer mensen zijn op zoek naar hulp bij geldzorgen. Ruim een op de vijf huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen.

In Almere zijn er 12.000 huishoudens met een laag inkomen (tot 120 procent van het sociaal minimum).

Almere werkt daarom samen met de Nederlandse Schuldhulproute om inwoners met financiële problemen te helpen. Inwoners kunnen vanaf nu gebruik maken van de online test op Geldfit.nl en ondernemers kunnen vanaf nu terecht bij geldfitzakelijk.nl.

Door korte vragen krijgt iemand inzicht in de eigen financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies en een overzicht van hulp die beschikbaar is in Almere. Denk aan vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke schuldhulpverlening. Mensen die liever bellen kunnen gratis gebruikmaken van telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

vrijdag 8 oktober 2021

ING gaat volgend jaar tarieven verhogen

 

ING verhoogt de tarieven voor particuliere betaalpakketten en enkele aanvullende betaaldiensten per 1 januari 2022.

Voor het zogeheten OranjePakket betalen klanten straks 2,35 euro per maand, een stijging van ruim 20 procent.

Het goedkoopste pakket, het OranjePakket met Korting, stijgt met 22,6 procent naar 1,90 euro.

Het RoyaalPakket, de duurste variant, gaat van 7,65 euro per maand naar 8,05 euro per maand. Voor geldopnames met de betaalpas in het buitenland stijgt het tarief ook.

Orange lanceert digitale portefeuille

Orange Money lanceert Orange België een betaaldienst om geld over te schrijven naar het buitenland. De app is vooral in Afrikaanse landen al een tijdje populair.

De app bestaat eigenlijk al sinds 2008 en is vanaf deze week beschikbaar in 17, vooral Afrikaanse landen. In Europa is België na Frankrijk het eerste land waar ze beschikbaar is.

De app is vergelijkbaar met PayPal, maar misschien nog meer met M-Pesa, dat onder meer in Kenia zeer populair is om mobiel geld over te maken,

BridgeFund haalt 20 miljoen groeigeld op

De Amsterdamse FinTech BridgeFund heeft een investering ter waarde van twintig miljoen euro opgehaald. Het groeikapitaal wordt verstrekt door een Nederlandse family office in combinatie met een uitbreiding van de eigen (bestaande) kredietlijnen.

De investering wordt gebruikt om op korte termijn uit te breiden naar het buitenland, om zo ook het klein-MKB over de Nederlandse grens van werkkapitaal te voorzien.

Via het in 2018 opgerichte BridgeFund lenen ondernemers met een kapitaaloverschot geld uit aan mede-ondernemers met een financieringsbehoefte, zonder tussenkomst van een bank. BridgeFund verwacht nog dit jaar de grens van honderd miljoen euro aan uitgeleend kapitaal aan het Nederlandse MKB te passeren.

Bij het bedrijf werken inmiddels vijfenveertig medewerkers.

De kunst van ABN AMRO is voor iedereen


Met twee tentoonstellingen en een historische videopresentatie opent ABN AMRO haar nieuwe Kunstruimte in de grote hal van het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. De Kunstruimte is open voor iedereen.

Ruim veertig jaar geleden begon ABN AMRO met het aanleggen van haar Kunstcollectie. De collectie bestaat vooral uit naoorlogse, beeldende kunst in Nederland.

In de nieuwe ABN AMRO Kunstruimte wil de bank in wisselende tentoonstellingen haar collectie delen met het grote publiek. Om daarnaast een platform te bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst en een podium te geven aan kunstenaars. Zo hangen recente aanwinsten van jong talent in de hal, naast topstukken uit de huidige collectie. Het geheel geeft een kijkje in één van de oudste en grootste bedrijfscollecties in Nederland.

donderdag 7 oktober 2021

Invest International officieel in bedrijf

Invest International is per oktober officieel van start. Dit betekent dat internationaal opererende Nederlandse bedrijven vanaf vandaag gebruik kunnen maken van deze nieuwe publieke bank, speciaal opgericht om projecten in buitenland te ontwikkelen en te financieren.

Nederland was tot voor kort één van de weinig landen zonder een dergelijke instelling voor exportfinanciering

Invest International is een joint venture van de Nederlandse Staat en ontwikkelingsbank FMO. Naast financiering uit het eigen aandelenkapitaal biedt het ook financiering aan vanuit publieke programma’s. Deze richten zich op het internationaal financieren van Nederlandse start-ups en mkb-bedrijven, maar ook op infrastructuurprojecten van overheden waarbij het Nederlandse bedrijfsleven een rol kan spelen.

Finturi lanceert zakelijk krediet voor het MKB

Finturi, een Nederlandse startup die bedrijven aan financiers koppelt via een online platform, lanceert haar nieuwe dienst 'Zakelijk Krediet'. Via het platform kunnen MKB-bedrijven snel en volledig online toegang krijgen tot flexibele en transparante werkkapitaaloplossingen.

Finitri is in 2018 gestart en heeft een ontheffing van de AFM. Het bedrijf biedt MKB-ondernemers de mogelijkheid voor financiering tot 250.000 euro, en dat tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Finturi gebruikt de nieuwste technologieën zoals kunstmatige intelligentie om MKB-financiering snel, gemakkelijk en veilig te maken.

Geldmaten leeg door personeelsgebrek

Door personeelstekort bij leverancier Brink’s kampen pinautomaten van Geldmaat in heel Nederland met geldgebrek.

Op meerdere plekken zijn de automaten veelvuldig buiten gebruik.

Tijdens de eerste lockdown droogde het gebruik van cash geld bijna helemaal op, waardoor er minder personeel voor waardetransport nodig was. In de maanden daarna is cashgebruik enorm toegenomen, maar daar was en is het waardetransport nog niet op berekend.

woensdag 6 oktober 2021

Krista Den Uijl versterkt directie Knab


Krista Den Uijl is vanaf 1 oktober Chief Wealth bij Knab. Ze komt over van online pensioenaanbieder BeFrank waar ze verantwoordelijk was voor de doorontwikkeling en professionalisering van het digitale platform. 

Bij Knab focust ze zich samen met een team van 100 collega’s op de verdere ontwikkeling van individuele vermogensoplossingen zoals beleggen- en pensioenproducten.

KBC en Graydon sluiten exclusieve overeenkomst voor distributie van bedrijfsanalyses


KBC en Graydon gaan een exclusieve samenwerking aan die de Belgische ondernemersklanten van KBC, KBC Brussels en CBC toelaat hun bedrijfsactiviteiten sterker te
onderbouwen.

Nu de economie stilaan opleeft en het bedrijfsleven de pre-coronadraad kan opnemen, willen ondernemers weten met wie zij juist in zee gaan, of die tegenpartijen solvabel zijn  en zo ook een valabele business partner of klant kunnen worden.

KBC stelt de Graydon-analyses vanaf nu  exclusief en onbeperkt ter beschikking van haar ondernemersklanten in haar bedrijfstoepassingen voor pcen mobiel bankieren, deels gratis en deels tegen een bijzonder scherp tarief.