dinsdag 30 november 2021

KBC neemt de Bulgaarse activiteiten van Raiffeisen Bank International over

KBC Bank en de in Oostenrijk gevestigde Raiffeisen Bank International hebben onlangs een akkoord bereikt over de overname door KBC van 100% van de aandelen van Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD, dat de Bulgaarse bankactiviteiten van RBI omvat.

De transactie omvat ook 100%-dochterbedrijven van Raiffeisenbank (Bulgaria): Raiffeisen Leasing Bulgaria, Raiffeisen Asset Management (Bulgarije), Raiffeisen Insurance Broker (die de leasing- en bedrijvenklanten van Raiffeisenbank (Bulgaria) bedient) en Raiffeisen Service.

De transactie zal vanaf het eerste jaar voor een groei van de winst per aandeel zorgen. De overnameprijs vertegenwoordigt 1,64 keer de geschatte materiële boekwaarde van het overnamedoelwit in 2022 en een koers-winstverhouding van 13x (op basis van de geschatte winst in 2022).

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en zal naar verwachting wordt afgerond tegen medio 2022.

Van jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar belegt 42 procent, bijna een derde traditioneel en ruim een kwart in crypto

Uit een gezamenlijk onderzoek van Rabobank en Nibud onder jongvolwassenen blijkt dat 42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt.

Traditioneel beleggen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers is favoriet bij 31 procent van de jongeren. Ruim een kwart (27 procent) is in het bezit van cryptovaluta.

De voornaamste reden waarom jongvolwassenen beleggen, is om vermogen op te bouwen. En hoewel jongvolwassenen zelf aangeven dat je dit alleen moet doen als je voldoende kennis hebt, lijken zij dit zelf niet allemaal te hebben.

Van alle zelfstandig wonende jongvolwassenen die traditionele beleggingen hebben, geeft 28 procent aan minder dan 2500 euro aan spaargeld en/of beleggingen te hebben. Het onderzoek laat ook zien dat een forse meerderheid van de respondenten die traditioneel belegt (85 procent) dit doet om vermogen op te bouwen of voor het behalen van rendement. Een kleine meerderheid van 56 procent noemt (ook) de wat meer hobbymatige kant van beleggen als motivatie.
 
In het onderzoek komt verder naar voren dat cryptovaluta populair zijn onder jongeren: liefst 27 procent heeft ze in bezit. Jongvolwassen vinden cryptovaluta een minder goede manier van vermogensopbouw dan traditionele beleggingen. Ook vinden ze cryptovaluta een risicovollere manier van beleggen. Over het algemeen zijn mensen die beleggen, positiever over het type belegging dat zij zelf hebben, dan degenen die daar niet in beleggen.

maandag 29 november 2021

Elisabeth Bourqui benoemd tot lid Raad van Commissarissen van Athora Netherlands

Op voordracht van de Raad van Commissarissen van Athora Netherlands N.V. (Athora Netherlands), heeft de aandeelhouder Elisabeth Bourqui per 16 november benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Athora Netherlands en haar verzekeringsdochters. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de benoeming goedgekeurd.

Elisabeth Bourqui (1975) heeft verschillende bestuurs- en senior managementfuncties bekleed in de pensioen-, vermogensbeheer- en consultancysector, onder meer bij ABB Group en Mercer. Elisabeth is momenteel CEO en medeoprichter van Berg Capital Management, een beleggingsadvieskantoor. Zij is daarnaast lid van de Raad van Bank Vontobel, Voorzitter en lid van de Raad van Bestuur van Helsana HealthInvest AG en bestuurslid bij Banque Cantonale Neuchâteloise. Elisabeth heeft een masterdiploma in de wiskunde en is gepromoveerd in de financiële wiskunde aan de Swiss Federal Institute of Technology in Zurich.

Met ingang van 16 november bestaat de Raad van Commissarissen van Athora Netherlands uit de volgende leden: Roderick Munsters (Chairman), Pierre Lefèvre, Hanny Kemna, Floris Deckers, Michele Bareggi en Elisabeth Bourqui.

Stopzetten ondernemerskrediet bezorgt ABN AMRO-klant slapeloze nachten

ABN AMRO bezorgt ondernemers midden in de coronacrisis slapeloze nachten door hun zakelijk krediet stop te zetten. Als ze te weinig omzet draaien, mogen ze het krediet niet laten overnemen door een andere financier en moeten ze de lening binnen vijf jaar terugbetalen, zo meldt VARA Kassa.

Het bericht van de bank komt precies op het moment dat ondernemers hun vanwege de corona opgeschorte rente alsnog moeten betalen en er strengere coronaregels zijn afgekondigd, waardoor veel ondernemingen niet in staat zijn voldoende inkomsten te genereren en verder in de put raken.

De problemen zijn ook bekend bij de organisatie Shureluck die ondernemers bijstaat. Die adviseert bezwaar te maken tegen het stopzetten van het krediet en het rentebeleid van de bank. Zij bereidt momenteel een rechtszaak voor tegen ABN AMRO samen met advocatenkantoor Birkway om de teveel betaalde rente terug te krijgen. Inmiddels hebben zich 1600 ondernemers aangemeld.

Ondernemers hebben vaak tienduizenden euro's te veel rente betaald volgens Shureluck, omdat de rente niet de dalende marktrente heeft gevolgd, terwijl dat wel had gemoeten. In plaats daarvan heeft de bank ervoor gekozen om de opslag die ondernemers betalen vanaf 2008 juist fors te verhogen. Deze kostenopslag maakt deel uit van de berekende rente.

ABN AMRO erkent in een reactie de geschetste handelswijze dat ondernemers hun krediet onder voorwaarden kunnen omzetten naar dochteronderneming New 10. Dat kan wanneer zij kredietwaardig genoeg zijn en een minimale omzet hebben van 50.000 euro. 

Voor wie het niet lukt om het krediet in vijf jaar af te bouwen is volgens de bank maatwerk mogelijk.  Die mogelijkheid wordt alleen in de correspondentie met klanten niet genoemd.

DNB: Betere communicatie gewenst over acceptatie contant betalen

Consumenten betalen de boodschappen in winkels steeds vaker elektronisch. Bij 3 procent van de winkels hebben zij geen alternatief, omdat de winkelier een pin only beleid hanteert.

In het tweede kwartaal van 2021 heeft het bureau Locatus in opdracht van De Nederlandsche Bank een veldonderzoek uitgevoerd. Daarbij zijn in heel Nederland 5300 winkels, horecagelegenheden, bibliotheken en marktkramen bezocht. Betaaluitingen op stickers, bordjes en posters bij de winkelgevel, -deur of kassa zijn hierbij genoteerd. De meeste winkels (68%) hanteren geen betaaluitingen. Bij deze winkels mogen consumenten erop rekenen dat ze hun aankopen ook met contant geld kunnen afrekenen. 

Verder heeft 27 procent van de winkeliers een grote variatie aan promotiemateriaal waarmee betaling met de pinpas wordt gestimuleerd. Zo geeft 15 procent van de winkeliers een duidelijke voorkeur aan, bijvoorbeeld via stickers met ‘Pinnen ja graag’. Ook bij deze winkels mogen consumenten erop rekenen dat ze contant kunnen betalen. Daarnaast hanteert 12 procent van de winkeliers minder duidelijke betaaluitingen, zoals bijvoorbeeld ‘Betaal met pin’ of ‘PIN’. In dat geval is het voor de klant niet altijd helder of wel of niet met contant geld kan worden betaald.

Voor de goede werking van het betalingsverkeer is het van belang dat winkeliers op brede schaal contant geld blijven accepteren, zegt de DNB. Voor zover winkels toch geen contant geld accepteren is het belangrijk dat zij dat helder, bij de ingang van de winkel, aan de klant communiceren.

zaterdag 27 november 2021

ING stopt met spaarrente voor nagenoeg alle klanten

Vrijwel alle Nederlandse klanten van ING ontvangen met ingang van volgend jaar geen rente meer over hun spaargeld. De bank zet de spaarrente voor reguliere spaarrekeningen op nul.

Daarmee volgt de bank onder meer ABN AMRO die eerder al deze stap zette.

Banken moeten zelf al een tijd rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Daar komt bij dat mensen door de coronapandemie meer zijn gaan sparen.

Ook is de vraag naar leningen de afgelopen jaren beperkt geweest, waardoor banken nu relatief meer geld bij centrale banken onderbrengen.

vrijdag 26 november 2021

Lex Hoogduin legt voorzitterschap Betaalvereniging Nederland neer


In de Algemene Ledenvergadering van 18 november jongstleden heeft Lex Hoogduin na ruim 4 jaar het voorzitterschap van het bestuur van de Betaalvereniging neergelegd. De Betaalvereniging is Lex veel dank verschuldigd voor zijn kundige leiding in dynamische tijden.

Vicevoorzitter Gerjoke Wilmink neemt het voorzitterschap waar en begeleidt het traject om een nieuwe onafhankelijke voorzitter te vinden.

VEB voert rechtszaak tegen EY

De zaak Wirecard is nog niet gesloten. De VEB voert momenteel een ‘proefprocedure’, waarbij de beleggersvereniging de vordering van één particuliere aandeelhouder heeft overgenomen.

Op 10 augustus 2020 lanceerde European Investors-VEB een rechtszaak tegen de Duitse tak van accountantsfirma EY om schadevergoeding te eisen voor beleggers voor het luchtkasteel van vele miljarden dat het voormalige Duitse fintech-wonder jarenlang overeind wist te houden.

Het Beierse Wirecard ging in 2020 failliet na een jarenlange boekhoudfraude waarbij het toezicht ernstig tekortschoot.

European Investors-VEB eist dat EY een schadevergoeding aan beleggers betaalt en dat de rechter zich uitspreekt over de rol van de accountant als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer.

De zaak wordt behandeld in de rechtbank van München op 17 januari 2022.

AFM waarschuwt consumenten voor Grinta Invest

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor GRINTA-INVEST LIMITED (Grinta Invest). Grinta Invest verleent online beleggingsdiensten en zet Nederlandse financial influencers (finfluencers) en websites in ter promotie.

Sinds 28 oktober 2021 lijkt de website van Grinta Invest uit de lucht en ontvangt de AFM meldingen van Nederlandse klanten van Grinta Invest dat zij niet meer bij hun beleggingsrekening kunnen.

Nederlandse consumenten kunnen via Grinta Invest handelen in zeer risicovolle financiële instrumenten, waaronder forex (valuta) en cfd’s. Grinta Invest beschikt niet over een vergunning van de AFM of een andere Europese toezichthouder en verricht haar diensten daarom illegaal.

donderdag 25 november 2021

ABN AMRO van plan Annerie Vreugdenhil te benoemen als CCO

ABN AMRO is van plan Annerie Vreugdenhil (1963) te benoemen als Chief Commercial Officer (CCO) van Personal & Business Banking en lid van de Executive Board met ingang van 1 maart 2022 voor een periode van vier jaar.

Personal & Business Banking ontwikkelt en levert binnen ABN AMRO alle digitale dienstverlening voor particuliere, bemiddelde en zakelijke klanten.

Vreugdenhil brengt meer dan 30 jaar brede en ruime ervaring met zich mee in de bankensector. Zij komt van ING, waar ze in verschillende sectoren diverse leiderschapsposities heeft bekleed in een breed spectrum van functies met klantcontact. Ze heeft nu de leiding over ING Neo en is Chief Innovation Officer.

De benoeming is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.

Afspraken tussen VEB en Saxo Bank over overstappen

 

Huidige leden van beleggersvereniging VEB kunnen kosteloos overstappen wanneer zij willen vertrekken als klant bij Saxo Bank. In dat geval vergoedt de broker eventuele overboekingskosten, dan wel de transactiekosten die gemoeid zijn bij het liquideren van de portefeuille.

Dit geldt tot maximaal zes maanden nadat zij van het platform van Saxo Bank gebruik maken. VEB en Saxo Bank roepen klanten verder op zichzelf een periode van gewenning te gunnen om de mogelijkheden van het platform volledig te doorgronden voordat ze een eventuele beslissing nemen om over te stappen.

Saxo Bank en VEB hebben een duidelijke procedure ingericht voor VEB-leden die aanspraak willen maken van de overstapregeling.

Klanten die financieel nadeel hebben ondervonden van de migratie kunnen zich bij Saxo Bank melden via het gebruikelijke klachtentraject, waarna klachten zorgvuldig worden bekeken en afgehandeld.

woensdag 24 november 2021

Aanhoudingen na vervaardigen en handel in vals geld

Maandag 22 november doorzocht de politie onder meer in Almere acht woningen. Daarbij werden vier verdachten aangehouden. De grootschalige inzet is het resultaat van een langlopend onderzoek van de politie en het OM naar het vervaardigen en distribueren van vals geld.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte begin van dit jaar naar aanleiding van een aanzienlijke hoeveelheid valse biljetten in een postpakket een strafrechtelijk onderzoek. Het forensisch- en tactisch onderzoek, dat in samenwerking met de Nederlandse Bank werd uitgevoerd, leverde de informatie op dat de biljetten in meerdere landen binnen Europa waren uitgegeven.

De verdachten variëren in leeftijd tussen 16 en 31 jaar. Direct na de aanhoudingen vonden doorzoekingen plaats in acht woningen. Hierbij werden grote sommen vals geld, fabricagemateriaal en gegevensdragers in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten en zitten in de beperking. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Zorgverzekering niet voor iedereen duidelijk

Lang niet alle consumenten kennen de details van hun zorgverzekering, blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond. Vooral het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage is voor veel consumenten onduidelijk.

De Consumentenbond legde ruim 11.000 panelleden een lijst met vragen voor om de kennis over zorgverzekeringen te testen. Slechts 50 procent van de ondervraagden weet dat eigen risico en eigen bijdrage andere kosten zijn. En maar 38 procent weet dat er geen eigen risico geldt voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Wel weet tweederde dat een bezoek aan de huisartsenpost niet ten koste gaat van het eigen risico. En driekwart is op de hoogte van het feit dat de belangrijkste tandartsbehandelingen niet onder de basisverzekering vallen. Ook is 80 procent zich ervan bewust dat ze bij een naturapolis moeten opletten met welke zorgverleners er een contract is afgesloten.

30 procent van de panelleden weet niet dat de inhoud van het basispakket in principe bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is. Terwijl de premies wel enorm uiteen kunnen lopen. Zo kost in 2022 de duurste basisverzekering (restitutiepolis van a.s.r.) 44,65 euro per maand meer dan de goedkoopste (budgetpolis van ZieZo).

Bitcoinoplichter gaat 15 maanden de cel in

Een 27-jarige bitcoinoplichter, die 5,6 miljoen euro stal van beleggers, moet 15 maanden de cel in. De man besteedde het geld aan een luxe leven.

Pieter J. richtte begin 2018 het investeringsbedrijf Bitnextfast op. Daarmee zou hij actief worden op de daghandel in cryptovaluta. Zijn klanten spiegelde hij een rendement voor van een 0,5 tot 1 procent per dag.

Uit onderzoek door FIOD bleek dat J. van de ingelegde miljoenen slechts een kleine 700.000 euro daadwerkelijk in cryptovaluta stak. Een groot deel van het geld besteedde de jongeman aan het afbetalen van zijn persoonlijke schulden en het financieren van een luxe levensstijl.

De man bleek kort voor zijn aanhouding opnieuw een handelsbedrijf in crypto te hebben opgezet.

De rechtbank Amsterdam veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 27 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Hij gaat in hoger beroep.

dinsdag 23 november 2021

CBS: Aantal miljonairs neemt zesde jaar op rij toe

 


Op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de huishoudens in Nederland een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 278.000 huishoudens, ruim 24 duizend meer dan in 2019. Vooral in Bloemendaal en Laren wonen veel miljonairs.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over vermogens.

Al sinds 2014 komen er miljonairs bij. In de crisisjaren daarvoor bleef het aantal ongeveer gelijk. Er zijn in 2020 ruim 100.000 miljonairs meer dan in 2008. Een miljoen euro heeft in 2020 echter wel een andere waarde dan in 2008. Wanneer rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2020 zo’n 35.000 miljonairs meer dan in 2008.

Miljonairshuishoudens hadden in 2020 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 56.000 euro van de overige huishoudens. Het vermogen van miljonairs is hiermee 28 keer zo groot.

Van de miljonairs had 64 procent een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro. Een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen 2 en 5 miljoen euro. Een klein deel van de miljonairs, 3 procent, had een vermogen van 10 miljoen euro of meer. Afgelopen jaren is het aandeel grotere vermogens iets toegenomen.

Nationale-Nederlanden Zorg introduceert zorgbundels

Nationale-Nederlanden heeft de premie voor haar nieuwe combinatie basisverzekering voor 2022 vastgesteld op 136,24 euro per maand. Dit betekent een stijging van 2,1 procent ten opzichte van de restitutiepolis in 2021, die vanaf 1 januari 2022 niet meer wordt aangeboden. De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen niet. Nieuw in de zorgcampagne van dit jaar zijn de zorgbundels: aanvullende verzekeringen passend bij verschillende levensfases.

Het gaat om zorgbundels die met je meebewegen, bijvoorbeeld wanneer je happy single bent, kleine kinderen of pubers hebt, of de kinderen het huis uit zijn. Denk aan hydrotherapie bij een baby spa voor jonge kinderen, acnétherapie voor pubers en een vitaliteitsonderzoek voor 50-plussers.

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2022. Dit komt vooral doordat de zorgkosten in Nederland net als afgelopen jaren stijgen.

maandag 22 november 2021

Coöperatie DELA en nieuwste fintech Kalo Bagijn helpen samen werknemers met financiële zorgen

 

Ruim 5 miljoen mensen hebben te weinig spaargeld om onverwachte kosten op te vangen, er zijn 11 miljoen bij het BKR geregistreerde kredieten en bijna 1 op de 3 Nederlandse huishoudens heeft moeite met het betalen van (rente)verplichtingen en aflossingen.

Het merendeel van de werkgevers ontdekt echter pas dat een werknemer financiële zorgen heeft als die ernstige betalingsachterstanden heeft of als er beslag is gelegd op zijn loon.

Om financiële problemen bij werknemers te helpen voorkomen of oplossen in een vroegtijdig stadium zijn twee factoren van belang: een vertrouwelijke omgeving en een oplossing, die direct voor financiële verlichting zorgt.

Fintech Salarise zorgt voor beiden: de goedkoopste leningen èn deze blijven volledig anoniem. De werkgever krijgt geen inzicht in de leningen van werknemers.

Omdat DELA niet alleen haar werknemers, maar elke werkende Nederlander een financieel gezond leven toewenst, doet DELA ook een kapitaalinvestering in Salarise. 'De dreigende schuldenproblematiek in Nederland is groot. Met deze unieke financiële oplossing, kunnen we samen bijdragen aan een gezonder leningklimaat in Nederland. Dit past tevens binnen onze ambitie als coöperatie ‘Draagt elkanders lasten’ om breder maatschappelijke impact te hebben en daarmee de solidariteit in Nederland te vergroten. Samen maken we mogelijk wat onbereikbaar is voor het individu,' vertelt Innovatiemanager Sanne Geurtsen van DELA.

Buitengewone Algemene Vergadering ABN virtueel


Op 24 november om 15:00u organiseert ABN AMRO een Buitengewone Algemene Vergadering om de nieuwe organisatiestructuur en de voorgenomen benoeming van Choy van der Hooft-Cheong, Dan Dorner en Gerard Penning tot de Executive Board te bespreken.

Met het oog op de oplopende Covid 19-besmettingen in Nederland kiest ABN AMRO ervoor om deze Buitengewone Algemene Vergadering virtueel te laten plaatsvinden in plaats van aandeel- en certificaathouders fysiek aanwezig te laten zijn.

Aandeel- en certificaathouders die vragen willen stellen tijdens de vergadering kunnen deze tot 21 november, 17.30u sturen naar generalmeeting@nl.abnamro.com. De voorzitter zal deze vragen dan tijdens de vergadering behandelen.

vrijdag 19 november 2021

Aanhouding verricht in onderzoek naar bankpasfraude

Afgelopen week is een 22 jarige man uit Vlissingen aangehouden als verdachte in een groot onderzoek naar bankpasfraude.

Het slachtoffer en zijn vrouw, woonachtig in Valkenswaard, werden op 12 augustus 2021 telefonisch benaderd door een zogenaamde medewerkster van hun bank. Zij vertelde dat er geld van de bankrekening was geprobeerd af te halen. De bankpas van het slachtoffer zou ‘geïnfecteerd’ zijn en omgeruild moeten worden voor een nieuwe en veilige pas.

Nadat ‘een collega’ de bankpas aan de deur van het slachtoffer uit Valkenswaard had opgehaald, werd er ruim 19.000 euro gepind van de rekening van het slachtoffer en zijn partner. Na een grootschalig onderzoek kon één persoon worden opgepakt. De man wordt verdacht van oplichting en diefstal.

ING België sluit volgend jaar zeker 55 kantoren

ING wil volgend jaar een vijftigtal Belgische kantoren sluiten. ING België heeft ongeveer 405 kantoren, daarvan zou de bank er 55 willen schrappen.

Van de 405 ING-kantoren zijn er 94 zogenaamd ‘statutair’, dus van de bank zelf. De andere 311 vestigingen worden geleid door zelfstandige kantoorhouders.

ING wil haar statutaire netwerk inkrimpen met 44 kantoren, zodat er tegen eind volgend jaar nog maar 50 overblijven.

Niet alle statutaire kantoren die worden gesloten hoeven trouwens uit het straatbeeld te verdwijnen. Ze kunnen ook worden overgenomen door zelfstandige agenten en samengesmolten worden met bestaande kantoren.

Nieuwe instrumenten voor afpakken crimineel vermogen

In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit komen meer mogelijkheden voor het afpakken van crimineel vermogen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag het conceptwetsvoorstel strafrechtelijke aanpak ondermijning II in consultatie laten gaan, dat nieuwe instrumenten geeft om het criminele bedrijfsproces te verstoren.

Zo wordt het mogelijk om crimineel geld en zaken afkomstig van criminaliteit af te pakken zonder een voorafgaande strafrechtelijke veroordeling. Ook wordt een zogenoemde spoedbevriezing van een financiële transactie geïntroduceerd om te voorkomen dat crimineel geld wordt weggesluisd.

Met het wetsvoorstel wordt de zogenoemde ‘non conviction based confiscation’ (NCBC)-procedure geïntroduceerd om crimineel vermogen en illegaal verkregen goederen te confisqueren zonder dat daaraan een veroordeling van een persoon voor een strafbaar feit vooraf is gegaan. Het maakt niet uit op wiens naam het object staat, of dat de eigenaar onbekend is.

In deze civiele procedure is voor confiscatie door de overheid alleen van belang dat het Openbaar Ministerie (OM) bij de rechter voldoende aannemelijk kan maken dat het object afkomstig is van criminaliteit. Als de politie een pand binnenvalt en een groot bedrag aan contanten vindt, is geen langdurig strafproces nodig om dat geld aan de staat te laten vervallen als degenen bij wie het wordt aangetroffen geen deugdelijke verklaring kunnen geven voor zo veel contanten in huis.

Consument kan tot 640 euro besparen op zorgverzekering 2022

Er valt komend jaar nóg meer te besparen op je zorgverzekering dan in 2021. Doordat de premies voor 2022 verder uiteen lopen, kunnen consumenten gemiddeld tot bijna 640 euro per jaar besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In 2022 zijn de verschillen tussen de hoogste en laagste zorgpremies verder toegenomen. Geld.nl berekende de premieverschillen voor de meest voorkomende combinaties van zorgwensen die mensen hebben voor hun zorgverzekering. Bij een basisverzekering met het standaard eigen risico van 385 euro is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 536 euro per jaar. Dat was in 2021 nog 504 euro. Voor een basisverzekering met een eigen risico van 885 euro steeg het verschil van 444 euro in 2021 naar 560 euro per jaar.
 
Maar niet alleen bij de basisverzekeringen zijn de premieverschillen groot. Wie naast de basisverzekering ook één of meer aanvullende zorgverzekering(en) afsluit, kan honderden euro’s meer besparen door een goede vergelijking te maken. Verzeker je bijvoorbeeld negen behandelingen fysiotherapie of 250 euro aan tandartskosten mee, dan loopt het verschil tussen de laagste en hoogste premie uiteen van 529 tot 905 euro per jaar.
 
Geld.nl signaleert dat veel van de goedkoopste zorgverzekeringen gelijk zijn gebleven qua premie of soms zelfs goedkoper zijn geworden. De goedkoopste basisverzekering in 2022, de Selectief polis van ZieZo, is 1 euro per maand goedkoper geworden. Daarnaast zijn er ook nieuw goedkope, online zorgverzekeringen bij gekomen, zoals de Zorgverzekering Basis van FBTO en het nieuwe label VinkVink van Menzis.

donderdag 18 november 2021

‘ABN Amro telt niet meer mee op wereldschaal’


Adjunct-directeur Errol Keyner van beleggersvereniging VEB was samen met Corné van Zeijl van Actiam te gast in het programma AEX Factor van BNR. Zij stonden onder meer stil bij de toekomst van ABN Amro.

De toekomst van ABN Amro ziet er volgens Keyner niet rooskleurig uit. De bank heeft op wereldschaal voor een belegger eigenlijk geen relevantie meer.  

Keyner typeert de bank als ‘een aandeel zonder relevantie, hoe leuk de kwartaalcijfers ook zijn’.

‘Waar de grote beleggers en de serieuze beleggers echt naar op zoek zijn, is hoe een bank als ABN Amro denkt over drie of over vijf of over tien jaar te groeien en flink geld te verdienen, meer geld dan de kosten van het kapitaal. En daar hebben beleggers terecht veel zorgen over en twijfels over.’

Steeds meer bedrijven vragen online zakelijk krediet aan (i.m.)

Ondernemers kijken bij een zakelijke financieringsbehoefte nog steeds bij hun bank. Volgens de Financieringsmonitor schakelt 72 procent van de bedrijven hun huisbank in. Reden is de relatie die de ondernemer heeft met de bank, maar ook door een onbekendheid met andere kredietverstrekkers. Toch is er een duidelijke tendens bij online zakelijke Fintechbedrijven zichtbaar.

Verschillende lening producten
Bij zakelijke financiering wordt gedacht aan leningen, kredieten, leasing, factoring en voorraad financiering. Zakelijke leningen en leasing zijn de meest voorkomende bancaire financieringen. Deze producten worden echter ook niet bancair aangeboden. Op de markt zijn er verschillende aanbieders zoals Swishfund.nl. Het is de eerste Fintech kredietverstrekker in Nederland en bestaat zo’n vijf jaar.

Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten
Fintechbedrijven verstrekken over het algemeen leningen met een vaste looptijd. De zakelijke lening wordt op verschillende manieren terugbetaald. Het kan annuïtair of met vaste maandelijkse bedragen. Aflossing op basis van een percentage van de omzet komt ook voor. Een andere zakelijke financiering is het doorlopend krediet. De ondernemer is vrij in het opnemen van het bedrag waarbij rente wordt berekend over het kredietbedrag. De aflossing van het opgenomen bedrag kan verschillen; op basis van een annuïtair schema of flexibel waarbij uitsluitend de rente wordt betaald.

Specifieke beoordeling van aanvragen
Fintechbedrijven hebben een eigen systematiek voor de beoordeling van de aanvragen, maar er zijn onderling wel verschillen. Banken verlangen doorgaans een inzicht in de recente historie en toekomstverwachtingen. Het verstrekken van een onderpand is gebruikelijk. Bij kleine ondernemers is het ook gebruikelijk dat de meerwaarde van een privéwoning als onderpand wordt gebruikt voor een zakelijke lening. Fintech bedrijven vragen altijd om een overzicht van de zakelijke bankrekening. Uit deze gegevens krijgen ze een beeld van de omzet en de cashflow van het bedrijf. Om dezelfde reden worden ook Btw-aangiften en de jaarrekening opgevraagd.

Er zijn veel verschillen in het gehanteerde rentetarief, de risico-opslag en de afsluitprovisie. Het rentetarief bij zakelijke financiering is niet wettelijk begrensd zoals bij een consumptief krediet. Het loont de moeite om de verschillende Fintech kredietverstrekkers te vergelijken en te beoordelen op het effectieve jaarlijkse kostenpercentage.

Sneller hulp bij hypotheekachterstand en gemeentelijke belastingschuld

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) maakt een proef mogelijk waarbij gemeenten en hypotheekverstrekkers mensen met betalingsachterstanden sneller hulp kunnen bieden.

Het gaat om samenwerkingen tussen de banken Aegon en Rabobank en vijftien gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Tilburg. Ook de NVVK en de VNG zijn betrokken. Ze hopen via de experimenten, die in januari 2022 starten, huiseigenaren met betalingsproblemen en mensen met een gemeentelijke belastingschuld eerder in beeld te krijgen en zo problematische schulden te voorkomen.

Gemeenten en schuldeisers wisselen al langer gegevens uit over betalingsachterstanden om inwoners vroegtijdig hulp te kunnen aanbieden. De gemeentelijke schuldhulpverlening ontvangt een signaal als de betaalachterstand minimaal twee maanden bedraagt en andere oplossingen voor de financiële problemen niet hebben gewerkt, zoals een herinnering of een betalingsregeling. Op dit moment is uitwisseling wettelijk mogelijk bij achterstanden op huur, energie, drinkwater en de zorgkosten.

Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verplicht om bij het signaleren van betaalachterstanden een hulpaanbod te doen. De uitwisseling van persoonsgegevens gebeurt altijd doelgericht en zorgvuldig, met inachtneming van de privacyregels.

Afronding faillissement DSB in zicht

De overname van resterende leningen van de DSB Bank door NIBC Bank is definitief akkoord bevonden. Met de koop is een bedrag van 1,6 miljard euro gemoeid.

De leningportefeuille met zo'n 17.000 klanten is woensdag officieel overgedragen. En dat betekent dat het faillissement twaalf jaar na dato definitief kan worden afgerond.

Door de overdracht kunnen de laatste schuldeisers worden terugbetaald, in totaal staat nog nog 752 miljoen euro open.

woensdag 17 november 2021

InsingerGilissen-CEO Peter Sieradzki wordt opgevolgd door Frank Koster

Frank Koster is per 1 januari 2022 de nieuwe topman van vermogensbeheerder InsingerGilissen en volgt daarmee de Zuid-Afrikaan Peter Sieradzki op. Sieradzki – sinds 2017 de CEO van de vermogensbeheerder – gaat met pensioen.

Koster kan bogen op ruim 25 jaar ervaring in de internationale financiële sector. Tot voor kort was Koster CEO van AXA in België en had hij zitting in AXA’s Group Executive Committee. Daarvoor was Koster CEO van ING Insurance Asia-Pacific.

Stijging schade als gevolg van digitale fraude maakt gezamenlijke aanpak noodzakelijk

De totale schade als gevolg van phishing (6,1 miljoen euro) en bankhelpdeskfraude (16,5 miljoen euro) kwam in de eerste zes maanden van 2021 alleen al uit op ruim 22,5 miljoen euro. De schade door fraude en oplichting in het betalingsverkeer loopt daarmee verder op naar een zorgwekkend hoog niveau. De totale schade van deze fraudevormen bedroeg in heel 2020 39,5 miljoen euro.

Enig lichtpuntje: de schade van fraude met credit cards halveerde door corona naar ruim een miljoen euro en schade door gestolen bankpassen daalde met 68 procent naar 940.000 euro.

Banken willen vaart maken om samen met de overheid en andere betrokken partijen te komen tot een integrale aanpak om digitale fraude te bestrijden.  Banken pleiten daarom al langer voor een integrale aanpak, waarbij zij onder andere met de verantwoordelijke ministeries, toezichthouders, politie, Openbaar Ministerie, sociale media, internetaanbieders, telecompartijen en handelsplatformen de handen ineenslaan. Ook de Cyber Security Raad heeft onlangs opgeroepen tot actie en investeringen om de trend van toenemende digitale fraude te keren. Verder uitstel betekent meer schade voor slachtoffers  en grotere winsten voor criminelen.

AFM: Omgang met klanten bij betalingsproblemen consumptief krediet kan beter

Klanten met een betalingsprobleem bij een consumptief krediet kunnen door aanbieders beter geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 9 aanbieders. De AFM wil dat aanbieders in hun achterstandsbeheer duurzame oplossingen aanreiken en hierbij gebruik maken van inzichten uit de gedragswetenschappen.

De AFM onderzocht of aanbieders van consumptief krediet bij betalingsproblemen voldoende bijdragen aan een schuldenvrije toekomst op een redelijke termijn. De AFM heeft vijf uitgangspunten opgesteld voor goed achterstandsbeheer:

Er is productief contact tussen aanbieder en klant.
De oplossing is gebaseerd op de persoonlijke (financiële) situatie van de klant.
Het oplossingenbeleid is van goede kwaliteit.
Medewerkers zijn in staat om een goede oplossing te bieden.
Afspraken met incassopartners zijn gericht op het klantbelang.

De AFM ziet ten aanzien van alle uitgangspunten ruimte voor verbetering. Zo kunnen veel aanbieders bijvoorbeeld brieven constructiever maken, beter rekening houden met de financiële situatie van de klant en de sturing op incassopartners meer vanuit het klantbelang inrichten.

De toezichthouder wil wel benadrukken dat er grote verschillen zitten tussen de aanbieders. Bij sommige aanbieders zijn flinke verbeteringen nodig om te borgen dat het klantbelang centraal staat, andere aanbieders zijn al goed op weg. De uitgangspunten van de AFM gaan op een aantal punten ook verder dan wat de wettelijke regels van aanbieders verlangen.

ABN AMRO een van de oprichters nieuw initiatief groene hypotheken

ABN AMRO is een van de medeoprichters van de nieuw opgerichte vereniging Energy Efficient Mortgages NL Hub (EEM NL Hub). Namens de bank zal Charissa Cardon toetreden tot het bestuur van EEM NL Hub.

De EEM NL Hub is een initiatief van instellingen in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt waaronder hypotheekverstrekkers, investeerders, dienstverlenende instellingen en overige partijen.

Het doel van de EEM NL Hub is het ontwikkelen en onderhouden van een eenduidige interpretatie voor groene hypotheken in lijn met recente Europese wet- en regelgeving voor de Nederlandse hypotheek- en woningmarkt.

dinsdag 16 november 2021

Nederlandse Van Lanschot vanaf nu met Apple Pay


Vanaf vandaag biedt Van Lanschot ook ondersteuning voor Apple Pay. In september kondigde de bank al aan dat die mogelijkheid er zat aan te komen.

Van Lanschot richt zich voornamelijk op vermogende particulieren en ondernemers.

Met de toevoeging van Van Lanschot en de merken van de Volksbank, omarmen alle banken intussen Apple Pay. Uitzondering is Triodos. Op haar website zegt de bank dat ze die mogelijkheid ‘nog niet bieden’. Ook op Twitter geeft de bank aan dat het nog niet bekend is of het gaat komen.

Grote generatieverschillen rondom beleggen


Een kwart van de Nederlanders belegt, maar de manier waarop ze dit doen verschilt per generatie. Dat blijkt uit het nieuwe financiële trendonderzoek ‘Whats Happening Finance’ van Ruigrok NetPanel onder 1132 Nederlanders.

Nederlanders die beleggen doen dit veruit het vaakst in traditionele beleggingsinstrumenten zoals aandelen (56 procent) of beleggingsfondsen (53 procent). Toch belegt maar liefst een kwart van de Nederlandse beleggers ook in cryptovaluta. Vooral onder jongere generaties die beleggen zijn cryptovaluta populair: 7 op de 10 beleggende Digitieners (18 t/m 24 jarigen) en ruim 1 op de 3 beleggende Millennials (25 t/m 39 jarigen) beleggen in crypto.

Nederlandse beleggers letten vaak op de kosten bij het kiezen van een beleggingspartij. Maar zij kijken ook regelmatig of de beleggingspartij een ruime keuze aan beleggingsmogelijkheden aanbiedt (28%), of het aanmeldproces eenvoudig is (26%) en of het de eigen vaste bank is (25%).

Jongere beleggers kijken relatief veel naar de sociale omgeving bij het kiezen van een beleggingspartij. Zo hecht 18 procent van de Nederlanders die belegt waarde aan de ervaringen van anderen in de eigen omgeving, terwijl dit voor 37% van de beleggende Digitieners het geval is. Ook kijken Digitieners (25%) en Millennials (22%) vaker naar online beoordelingen bij het kiezen van een beleggingspartij dan de gemiddelde Nederlander (13%).

Meest gekozen zorgpakketten in 2022 tot wel 207 euro duurder

 


Nederlanders met aanvullende verzekeringen gaan er in 2022 net als in 2021 het meest op achteruit. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van online consumentenadviseur Pricewise, op basis van de nieuwe zorgpremies en de meest voorkomende zorgprofielen in Nederland.

Een veel voorkomend profiel 'alleenstaande ouder' (aanvullend verzekerd voor tandartskosten tot 250 euro, 100% vergoeding en orthodontie tot 18 jaar tot 1.500 euro, 100% vergoeding), gaat er in 2022 het meest op achteruit. In 2022 betaalt 'dit gezin' 207,60 euro meer zorgpremie dan in 2021. Een ‘single’ zonder aanvullende verzekeringen en het hoogste eigen risico van 885 euro, betaalt komend jaar maar 3,60 euro meer zorgpremie en ligt daarmee ver onder de gemiddelde stijging van de basispremie van 48 euro per jaar.  

Het profiel een 'koppel van 60+' (aanvullende verzekerd voor fysiotherapie, 9 behandelingen p.p., en tandartskosten tot 500 euro, 100% vergoeding) betaalt 121,20 euro meer zorgpremie in 2022. Per persoon betalen zij 60,60 euro meer dan in 2021.

Een ‘single’ die enkel kiest voor een basisverzekering en het hoogste eigen risico is het goedkoopst uit en betaalt in 2022 30 cent meer per maand. Dat is op jaarbasis 3,60 euro meer dan in 2021.

DNB: Rabo moet Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) naleven

Rabobank heeft op 12 oktober een voorgenomen aanwijzing ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Hierin draagt DNB Rabobank op de gebreken in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) te herstellen.

Het gaat vooral om de uitvoering, vastlegging en uitbesteding van het cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en melding van ongebruikelijke transacties. .

De voorgenomen aanwijzing volgt op de Last onder Dwangsom (LoD), die DNB in september 2018 heeft opgelegd aan Rabobank. Deze hield in dat alle Know Your Customer (KYC)-verbeteringen tot resultaat moesten hebben dat de gehele klantportefeuille van Rabobank Retail Nederland per 1 april 2020 zou voldoen aan de Wwft.

Rabobank maakte eerder dit jaar bekend dat DNB heeft geconcludeerd dat Rabobank niet had voldaan aan de eisen van de LoD en daarmee een dwangsom van 500.000 euro heeft verbeurd.

maandag 15 november 2021

Jurgen Stegmann treedt terug uit de Raad van Commissarissen van ABN AMRO

Jurgen Stegmann heeft om persoonlijke redenen besloten om met onmiddellijke ingang terug te treden als lid van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO.

In de afgelopen vijf jaar heeft Stegmann een belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van de Raad van Commissarissen, vooral op het gebied van risicobeheer als voorzitter van het Risk & Capital Committee.

'Gros particuliere beleggers kiest verkeerde broker'

Particuliere beleggers zijn met hun beleggingen beter af bij nieuwe gespecialiseerde brokers dan bij de grootbanken. Op de belangrijkste selectiecriteria - de prijs per order, handelsmogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid, beleggingsinformatie en klantenservice - geven de specialisten de meeste grootbanken het nakijken.

Van alle banken en brokers is nieuwkomer MEXEM op bijna alle fronten de absolute winnaar. Toch kiezen particuliere beleggers lang niet altijd voor een gespecialiseerde broker, zo blijkt uit het 9e Nederlandse Brokeronderzoek van Beleggen.com naar de (online) effectendienstverlening van ABN AMRO, ING Bank, Rabobank, BinckBank, MEXEM, Lynx, Bux, Easybroker en DeGiro.
   
MEXEM scoort op bijna alle terreinen een rapportcijfer 9. Alleen de gebruiksvriendelijkheid van het platform blijft iets achter met een 8. Ook de klantenservice van de broker is opvallend goed. Omdat de nieuwkomer ook de concurrentie op prijs aangaat, dalen de (gemiddelde) transactiekosten voor de particuliere beleggers nog steeds. Lynx en BinckBank eindigen op afstand als nummers twee (gemiddeld een 8) en drie (gemiddeld een 7), waarbij Lynx uitblinkt in klantenservice. BinckBank, ooit luis in de pels van de grootbanken, scoort op prijs een zware onvoldoende en neemt steeds meer het gedrag van diezelfde grootbanken over. DeGiro behoort met een 6,5 tot de middenmoot en scoort vooral op klantenservice onvoldoende.        

De grootbanken blijven net als voorgaande jaren onvoldoendes scoren. Vooral op klantenservice, de prijs per order, beleggingsinformatie en de gebruiksvriendelijkheid. Absolute verliezer op klantenservice is Bux met een rapportcijfer 3. BUX laat overal flinke steken vallen en komt niet hoger dan een 1,8. Rabobank scoort met een 9 wel goed op klantenservice en haalt hierdoor gemiddeld nog net een voldoende (5,6). ABN Amro (5,4) en ING (5,8) zitten tevens in de achterhoede, net achter Easybroker met een 6,7.

Extra geld grotendeels in handen van de rijkere huishoudens die er relatief weinig van uitgeven

De tegoeden op bankrekeningen van Nederlandse huishoudens zijn sinds het uitbreken van corona fors toegenomen. Nederlanders zetten zo’n 22 miljard euro meer opzij dan ze normaal gesproken zouden doen.

Nu huishoudens weer ruimer de mogelijkheid hebben om geld uit te geven en het economisch herstel weer is ingezet, is de vraag: gaan consumenten die extra coronamiljarden op hun bankrekening dan ook massaal uitgeven? Dat ligt niet voor de hand. Vooral omdat het extra geld voor een groot deel in handen is van de rijkere huishoudens, die er een relatief beperkt deel van uitgeven.

Tussen het begin van de eerste lockdown en het einde van de tweede zijn er miljarden extra opzij gezet door Nederlandse huishoudens. In deze zestien maanden van maart 2020 t/m juni 2021) is er naar schatting maar liefst 57 miljard netto ingelegd op bankrekeningen. Als de economie niet getroffen zou zijn door de coronapandemie, zouden de banktegoeden ook toegenomen zijn.

De coronabesparingen zijn scheef verdeeld onder verschillende huishoudensgroepen, zo liet eerder onderzoek van ING Research zien. Uit ING-data blijkt dat huishoudens die een relatief hoog banktegoed hadden voorafgaand aan de crisis, het grootste deel van de toename van banktegoeden op hun rekening hebben bijgeschreven. Zo heeft 71 procent van de toename van de banktegoeden gedurende de coronacrisis plaatsgevonden bij de bovenste helft van de huishoudens. Waarschijnlijk zijn dit huishoudens met een hoger inkomen, vermogen en/of opleiding.
 
Niet alleen de noodzaak voor rijkere huishoudens om extra uit te geven is minder, ook hun consumptiepatroon ziet er anders uit. Rijkere huishoudens besteden normaalgesproken relatief veel aan belevingsdiensten zoals recreatie, cultuur en horeca. Juist die bestedingen konden zij langere tijd niet doen. Dit type misgelopen consumptie is vaak veel lastiger in te halen dan misgelopen goederenconsumptie. Dat komt onder meer omdat er een tijdsdimensie verbonden is aan diensten. Zo gaat iemand die een jaar lang niet naar een restaurant is geweest, na een dergelijk lockdownperiode niet ineens elke dag uit eten. Uitgestelde aankoop van een goed werkt anders: als iemand vanwege de coronacrisis de aankoop van een auto even op de lange baan heeft moeten schuiven, wordt deze later mogelijk alsnog aangeschaft. Het relatief hoge aandeel belevingsdiensten in het bestedingspatroon van de huishoudens die het meeste coronageld hebben, zorgt er naar verwachting voor dat een kleiner deel van de extra banktegoeden wordt uitgegeven dan gemiddeld.

vrijdag 12 november 2021

eToro voegt nieuwe cryptoproducten toe

eToro, het wereldwijde multi-asset investeringsplatform, heeft vier nieuwe cryptoassets toegevoegd. Met de introductie van SushiSwap (SUSHI), Chiliz ($CHZ), Axie Infinity (AXS) en Quant (QNT) bestaat het aanbod van eToro nu uit 40 cryptoassets.
 
SushiSwap (SUSHI) fungeert als governance token en crypto-exchange. Beleggers sluiten transacties zonder tussenpersoon (zoals een administrateur).
 
Chiliz ($CHZ) is een digitale munt voor sport en entertainment en wordt gebruikt door fans van ’s werelds grootste sportteams. Deze sportfans kunnen hun $CHZ tokens beleggen in speciale sportweddenschappen en krijgen beloningen toegekend op basis van de plaatsing van hun favoriete live sportevenement.
 
Axie Infinity (AXS) is een op Pokemon-geïnspireerde blockchain videogame. Spelers kunnen tokens verdienen met goede gameplay, terwijl tokenhouders het in-game universum helpen vormgeven en bepalen hoe het platform werkt.
 
Quant (QNT) maakt het makkelijker om applicaties te draaien op meerdere servers en overbrugt de kloof tussen verschillende blockchains. QNT helpt beleggers speciale programma's te gebruiken die op het Quant-netwerk draaien, ongeacht de locatie van de server. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat dit een hard-capped crypto is, wat betekent dat er slechts een beperkt aanbod beschikbaar is.

Alle cryptoassets hebben whitepapers waarin de use case uitgebreid beschreven wordt.

'Nederlandse banken weren spaarders'

Wie zijn spaargeld bij een Nederlandse bank wil stallen, heeft steeds minder keuze en krijgt met steeds meer beperkingen te maken, ontdekt de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Steeds meer banken hebben een klantenstop of stellen ze een betaalrekening verplicht. 

Centraal Beheer accepteert sinds een paar maanden geen nieuwe spaarklanten meer en per 5 oktober stopte ook LeasePlan Bank met het accepteren van nieuwe klanten. Dit doen de banken omdat ze te veel spaargeld ontvingen. Banken moeten een groot deel van het spaargeld bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen en die rekent daarvoor een negatieve rente aan banken. Hierdoor is het voor de banken dus niet interessant om heel veel spaargeld te hebben.

Ook de Volksbank-labels (SNS Bank, ASN Bank en RegioBank) zijn sinds juni geen alternatief meer als je er nog geen klant bent. Je mag bij deze banken nu alleen nog een spaarrekening openen als je ook een betaalrekening of ander financieel product hebt bij de betreffende bank.

Wie een bestemming zoekt voor zijn of haar spaargeld en toch nog een beetje rente wil, komt door deze ontwikkelingen al snel terecht bij banken met een buitenlandse achtergrond. Denk aan Bigbank, Lloyds Bank of één van de banken die zijn aangesloten bij het spaarplatform van Raisin zoals Renault bank.

donderdag 11 november 2021

Verlies voor Aegon

Het onderliggende resultaat van Aegon in het derde kwartaal valt tegen door de eenmalige impact van hogere sterfte in de VS. Dat kwam vooral door een eenmalige uitgave van 470 miljoen euro die risico’s rond Amerikaanse klanten met een polis voor lijfrentes moeten verkleinen. Het bedrijf is dan ook al langer bezig om deze polishouders met een eenmalige uitkering uit te kopen.

Onder de streep leed Aegon dan ook een nettoverlies van 60 miljoen euro.

De verzekeraar genereerde met 327 miljoen euro, met name op nieuwe verzekeringen in het Verenigd Koninkrijk.

Aegon wil zich uit steeds meer landen terugtrekken die niet tot zijn belangrijkste markten behoren. De verkoop van zijn activiteiten in Midden-en Oost-Europa aan zijn Oostenrijkse branchegenoot Wiener Versicherung Gruppe (VIG) liep echter vertraging op.

Woningprijzen stijgen gemiddeld met 313 euro per dag


In het afgelopen kwartaal is de prijs van een Nederlandse woning gemiddeld met 28.500 euro gestegen. Dit komt neer op een stijging van 313 euro per dag. Nog niet eerder was deze prijsstijging zo groot.

Alhoewel sprake is van grote onderlinge verschillen, is de gemiddelde woningprijs in iedere Nederlandse gemeente in het afgelopen jaar hiermee met tenminste het bruto modaal jaarinkomen gestegen. Door de enorme prijsstijging, doorbrak de gemiddelde woningprijs in Nederland voor de eerste keer de  400.000 grens en staat nu op 417.000 euro.

De Nederlandse woningprijzen zijn sinds het derde kwartaal van 2013 aan het stijgen. De eerste jaren was de stijging nog beperkt. Tot 2016 stegen de prijzen met gemiddeld 24 euro per dag. In de drie daaropvolgende jaren namen ze met gemiddeld 60 per dag toe.

De huizenprijzen zijn in alle provincies significant gestegen, maar de onderlinge verschillen zijn groot. De provincies Utrecht, Noord-Holland en Gelderland lieten tussen medio 2020 en medio 2021 de grootste prijsstijging zien.

Woningen in de provincies Zuid-Holland en Flevoland lieten in het afgelopen kwartaal ook grotere prijsstijgingen zien met respectievelijk 308 en 286 euro per dag. Alleen in de provincies Drenthe en Limburg bedroeg de prijsstijging in het afgelopen kwartaal niet meer dan € 200 per dag.

185.000 financieringsaanvragen tonen aan: MKB investeert vooral in vaste activa


Uit 185.000 financieringsaanvragen van ondernemers in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland blijkt dat één op de zes ondernemers vooral financiering aanvraagt om te investeren in vaste activa. Dat blijkt uit data van aanvragen en de redenen daarvoor die MKB-financieringsplatform October bijhoudt sinds 2015.

Het Nederlandse MKB, waar October sinds 2019 actief is, laat in lijn met andere landen zien vooral financiering aan te vragen voor machines, voertuigen en transportmiddelen. In 2021 werd bij vijftien procent van de Nederlandse aanvragen bij October vaste activa als reden opgegeven.

De ruimte die een ondernemer heeft om te lenen is beperkt en in de aanvragen ziet October dat ondernemers vooral financiering zoeken om de verdiencapaciteit van de onderneming op peil te houden, met onder andere machines.

Naast vaste activa vragen Nederlandse ondernemers vaak financiering aan voor een management buy out. 13 procent van de Nederlandse aanvragen heeft het uitkopen van management als reden. Digitalisering is slechts bij iets meer dan één procent de reden voor de aanvraag. En dat is opvallend; uit eerder onderzoek van October blijkt namelijk dat drie op de tien Nederlandse ondernemers aangaf te willen investeren in digitalisering.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de meeste financieringsaanvragen gedaan om de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Maar liefst veertig procent van de Nederlandse aanvragen in 2021 is direct gerelateerd aan de coronacrisis.

MKB-Nederland en Rabobank stimuleren duurzame innovaties

Steeds meer ondernemers willen niet alleen groeien met hun bedrijf, maar ook actief bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs willen Rabobank en MKB-Nederland pioniers op dit vlak een podium bieden voor een vliegende start en helpen van hun innovatie een succes te maken. De inschrijving voor de prijs is nu geopend.

Rabo Duurzame Innovatieprijs is bedoeld voor ondernemers die met hun innovatie durven op te staan om de maatschappij beter te maken. Ze laten de maatschappij kennis maken met haalbare en rendabele innovaties, in de laatste ontwikkelingsfase, en met maatschappelijke impact. De prijs is een stimulans om van hun innovatie een succes te maken.

De winnaar krijgt een geldbedrag van 20.000 euro en kan deelnemen aan een speciaal accelerator programma van Yes!Delft. Een deskundige jury, waarin ook MKB-Nederland is vertegenwoordigd, zal de inzendingen beoordelen.

Ook het publiek kan stemmen op hun favoriete innovatie bij de laatste 12 finalisten. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt van MKB-Nederland een cheque om deel te nemen aan een masterclass van de MalieAcademy van VNO-NCW en MKB-Nederland. Voorzitter Jacco Vonhof zal deze overhandigen.

woensdag 10 november 2021

Premie-inkomen Allianz Benelux na derde kwartaal 2021 bedraagt 2,8 miljard euro

Verzekeraar Allianz Benelux heeft de eerste drie kwartalen van 2021 solide afgesloten, met een premie-inkomen van 2,8 miljard euro.

Het operationeel resultaat bedraagt 172,7 miljoen euro en de combined ratio komt uit op 95,8 procent. Deze resultaten worden beïnvloed door een herverzekeringstransactie aan het begin van dit jaar. Genormaliseerd voor deze herverzekeringslast is de combined ratio 90,5 procent. De New Business Margin in de Leven-portefeuille bedraagt 2,5 procent.

Het premie-inkomen in de Benelux is gestegen met 1,6 procent. Bij de Leven-activiteiten komt het premie-inkomen uit op 1.544 miljoen euro. Dat is een stijging van 1,7% vergeleken met 2020 (1.519 miljoen euro). In België daalde het premievolume enigszins ten opzichte van 2020, terwijl er in Nederland sprake was van een significante stijging. Het premie-inkomen van de Schade-activiteiten in de Benelux bedroeg 1.228 miljoen euro.

ABN AMRO rapporteert nettowinst van 343 miljoen

De nettowinst van ABN over het derde kwartaal van 2021 bedroeg 343 miljoen euro. Daarmee kwam het rendement op eigen vermogen uit op 6,5 procent ondanks de aanhoudende druk op de netto rentebaten en een voorziening van 217 miljoen voor doorlopende consumptieve kredieten.

Terwijl de druk op de spaarmarges en de afbouw van de niet-kernactiviteiten van CIB voorduren, bleef het operationeel resultaat solide en verbeterden de provisiebaten met 19 procent.

De vraag naar kredieten vertoonde tekenen van herstel; zakelijke kredieten en hypotheekportefeuille groeiden.

De kapitaalpositie blijft volgens de bank zeer sterk, met een Basel III CET1 ratio van 17,8 procent (Basel IV circa 16%).

Belgische banken verhogen hun tarieven


Verscheidene Belgische banken kondigen aan dat ze vanaf 2022 verhoogde tarieven zullen hanteren. Naast BNP Paribas Fortis en bpost bank, geldt dat ook voor Crelan en Deutsche Bank.

Klanten van BNP Paribas Fortis betalen vanaf volgend jaar 2 euro per maand voor hun zichtrekening. Klanten met een Premium Pack betalen 7,50 euro.

Bij bpost bank betalen houders van een b.comfortrekening vanaf Nieuwjaar 4,50 euro per maand. Voor het houden van een postchequerekening stijgt de prijs van 24 euro per jaar naar 28 euro per jaar.

De jaarlijkse bijdrage voor een klassieke zichtrekening bij Crelan stijgt vanaf 2022 van 24 naar 30 euro. Daarnaast wordt ook de pakketformule Crelan Economy Pack duurder.

Klanten met een DB account bij Deutsche Bank betalen vanaf januari 5,30 euro per maand.

Onder andere Belfius, Argenta en KBC hebben nog niet aangekondigd of de prijzen van hun producten vanaf 2022 omhoog gaan.

Ontwikkeling nieuw Groen Spaar Deposito loopt vertraging op

Tot medio 2020 konden spaarders van ABN AMRO Groenbank voor een groendeposito terecht bij Moneyou. In augustus 2020 is echter besloten alle spaaractiviteiten van Moneyou stop te zetten.

ABN AMRO Groenbank zal een nieuw Groen Spaar Deposito aanbieden via het ABN AMRO kanaal. Vanwege internationale regelgeving die in dit traject moet worden meegenomen heeft de ontwikkeling van het nieuwe Groen Spaar Deposito echter vertraging opgelopen.

ABN hoopt eind 2021 of begin 2022 een nieuwe Groen Spaar Deposito te kunnen aanbieden. Hoewel ABN AMRO Groenbank tijdelijk de mogelijkheid mist om onder de groenregeling spaargeld aan te trekken, heeft dit geen gevolgen voor het financieren van groene projecten.

Om voldoende funding te borgen voor ABN AMRO Groenbank is er een reguliere overbruggingsfaciliteit vanuit ABN AMRO beschikbaar die kan worden gebruikt totdat de nieuwe groene deposito via ABN AMRO beschikbaar is. Zodra dit het geval is wordt de funding uit de overbruggingsfaciliteit vervangen door spaargeld dat wordt aangetrokken onder de groenregeling.

dinsdag 9 november 2021

FIOD en OM leggen beslag op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta in witwasonderzoek

De FIOD, Landelijke Recherche en het Openbaar Ministerie hebben naar eigen zeggen aan een combinatie van onderzoeken samengewerkt waarin de nadruk lag op het leggen van beslag op cryptowallets. Er is bij tientallen verdachten beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum.

Het bezit en gebruik van cryptovaluta is legaal maar ook populair onder criminelen. De reden is dat criminelen cryptovaluta als anoniem ervaren en deze snel wereldwijd te verplaatsen zijn. Cryptovaluta worden dan ook veel gebruikt als betaalmiddel voor verschillende soorten van criminaliteit.

Tijdens het onderzoek is ook gebleken dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door de cryptovaluta om te zetten in zogenoemde ‘stable coins’ zoals USDT. Dit zijn cryptovaluta waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hiermee elimineren de criminelen de elementen van onzekerheid qua koersschommelingen.

Sommige van de verdachten komen uit Nederland anderen hebben een buitenlandse nationaliteit. Zij zullen, met inachtneming van geldende internationale afspraken, worden overgedragen aan de daartoe aangewezen buitenlandse autoriteiten.

Rabobank lanceert wervingscampagne om geld op het goede pad te houden

Met de campagne ‘Hou geld op het goede pad’ wil de Rabobank laten zien dat geld levens kan verbeteren en dromen kan verwezenlijken. Zolang geld in de juiste handen is en blijft. Want miljoenen geldstromen gaan op elk moment van de dag de wereld over. Dichtbij en ver weg. Soms heel zichtbaar, soms minder.

De hoofdvideo 'De reis van geld' laat zien hoe belangrijk het is om geldstromen te analyseren en zo je klanten beter te leren kennen. In videoportretten en verdiepende artikelen nemen Rabobank medewerkers je mee in de details van hun werk.

De komende maanden is de wervingscampagne te zien op LinkedIn, Instagram en YouTube. Met http://rabobank.jobs/kyc als centrale plek waar alles samenkomt.

Broker Robinhood getroffen door cyberaanval

 


De Amerikaanse broker Robinhood blijkt vorige week slachtoffer te zijn geworden van een cyberaanval.

Een medewerker van de helpdesk zou toegang hebben gegeven tot de systemen van de broker op 3 november. Hackers wisten zo 5 miljoen emailadressen en 2 miljoen volledige namen van Robinhood-gebruikers te onderscheppen.

BSN en betaalinformatie van de getroffen klanten zou niet zijn uitgelekt.