donderdag 18 november 2021

Steeds meer bedrijven vragen online zakelijk krediet aan (i.m.)

Ondernemers kijken bij een zakelijke financieringsbehoefte nog steeds bij hun bank. Volgens de Financieringsmonitor schakelt 72 procent van de bedrijven hun huisbank in. Reden is de relatie die de ondernemer heeft met de bank, maar ook door een onbekendheid met andere kredietverstrekkers. Toch is er een duidelijke tendens bij online zakelijke Fintechbedrijven zichtbaar.

Verschillende lening producten
Bij zakelijke financiering wordt gedacht aan leningen, kredieten, leasing, factoring en voorraad financiering. Zakelijke leningen en leasing zijn de meest voorkomende bancaire financieringen. Deze producten worden echter ook niet bancair aangeboden. Op de markt zijn er verschillende aanbieders zoals Swishfund.nl. Het is de eerste Fintech kredietverstrekker in Nederland en bestaat zo’n vijf jaar.

Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten
Fintechbedrijven verstrekken over het algemeen leningen met een vaste looptijd. De zakelijke lening wordt op verschillende manieren terugbetaald. Het kan annuïtair of met vaste maandelijkse bedragen. Aflossing op basis van een percentage van de omzet komt ook voor. Een andere zakelijke financiering is het doorlopend krediet. De ondernemer is vrij in het opnemen van het bedrag waarbij rente wordt berekend over het kredietbedrag. De aflossing van het opgenomen bedrag kan verschillen; op basis van een annuïtair schema of flexibel waarbij uitsluitend de rente wordt betaald.

Specifieke beoordeling van aanvragen
Fintechbedrijven hebben een eigen systematiek voor de beoordeling van de aanvragen, maar er zijn onderling wel verschillen. Banken verlangen doorgaans een inzicht in de recente historie en toekomstverwachtingen. Het verstrekken van een onderpand is gebruikelijk. Bij kleine ondernemers is het ook gebruikelijk dat de meerwaarde van een privéwoning als onderpand wordt gebruikt voor een zakelijke lening. Fintech bedrijven vragen altijd om een overzicht van de zakelijke bankrekening. Uit deze gegevens krijgen ze een beeld van de omzet en de cashflow van het bedrijf. Om dezelfde reden worden ook Btw-aangiften en de jaarrekening opgevraagd.

Er zijn veel verschillen in het gehanteerde rentetarief, de risico-opslag en de afsluitprovisie. Het rentetarief bij zakelijke financiering is niet wettelijk begrensd zoals bij een consumptief krediet. Het loont de moeite om de verschillende Fintech kredietverstrekkers te vergelijken en te beoordelen op het effectieve jaarlijkse kostenpercentage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.