maandag 29 november 2021

Stopzetten ondernemerskrediet bezorgt ABN AMRO-klant slapeloze nachten

ABN AMRO bezorgt ondernemers midden in de coronacrisis slapeloze nachten door hun zakelijk krediet stop te zetten. Als ze te weinig omzet draaien, mogen ze het krediet niet laten overnemen door een andere financier en moeten ze de lening binnen vijf jaar terugbetalen, zo meldt VARA Kassa.

Het bericht van de bank komt precies op het moment dat ondernemers hun vanwege de corona opgeschorte rente alsnog moeten betalen en er strengere coronaregels zijn afgekondigd, waardoor veel ondernemingen niet in staat zijn voldoende inkomsten te genereren en verder in de put raken.

De problemen zijn ook bekend bij de organisatie Shureluck die ondernemers bijstaat. Die adviseert bezwaar te maken tegen het stopzetten van het krediet en het rentebeleid van de bank. Zij bereidt momenteel een rechtszaak voor tegen ABN AMRO samen met advocatenkantoor Birkway om de teveel betaalde rente terug te krijgen. Inmiddels hebben zich 1600 ondernemers aangemeld.

Ondernemers hebben vaak tienduizenden euro's te veel rente betaald volgens Shureluck, omdat de rente niet de dalende marktrente heeft gevolgd, terwijl dat wel had gemoeten. In plaats daarvan heeft de bank ervoor gekozen om de opslag die ondernemers betalen vanaf 2008 juist fors te verhogen. Deze kostenopslag maakt deel uit van de berekende rente.

ABN AMRO erkent in een reactie de geschetste handelswijze dat ondernemers hun krediet onder voorwaarden kunnen omzetten naar dochteronderneming New 10. Dat kan wanneer zij kredietwaardig genoeg zijn en een minimale omzet hebben van 50.000 euro. 

Voor wie het niet lukt om het krediet in vijf jaar af te bouwen is volgens de bank maatwerk mogelijk.  Die mogelijkheid wordt alleen in de correspondentie met klanten niet genoemd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.