maandag 31 januari 2022

Spaargeld groeide in 2021 tot ruim boven de 400 miljard euro

 

Op 31 december 2021 stond er in totaal ruim 407 miljard euro aan spaargeld op onze gezamenlijke spaarrekeningen, zo blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB).

 In de laatste maand van het jaar kwam er bijna 30 miljoen euro aan spaargeld bij. In de maanden ervoor, toen het land juist steeds meer van het slot ging, daalde het totaal.

Mogelijk heeft de stijging te maken met de lockdown, waardoor we minder kondon uitgeven.

Over heel het afgelopen jaar kwam er 17,3 miljard euro aan spaargeld bij, een jaar eerder (het eerste coronajaar) was dat een recordbedrag van 21,7 miljard euro.

SNS Bank gaat nieuwe koers varen, Angela Eijlander treedt aan als nieuwe directievoorzitter

SNS kondigt per vandaag een nieuwe koers aan die draait om aandacht. Hiermee wil SNS de sterkste klantrelatie onder de grootbanken verdienen. 

Uit onderzoek blijkt dat met name jongvolwassenen weinig vertrouwen hebben dat ze van banken persoonlijke aandacht zullen krijgen. Dit terwijl juist zij voor veel uitdagingen staan. SNS gaat onder andere hen vooruit helpen. Iedereen kan gerichte aandacht krijgen, ongeacht wie je bent en tegen welke obstakels je aanloopt. Met de aankondiging van de nieuwe koers van de bank start vandaag de introductiecampagne op TV, online video, outdoor en social media.

Uit verschillende onderzoeken, waaronder recent onderzoek in opdracht van SNS onder 1096 Nederlandse jongvolwassenen (18 t/m 35 jaar), ziet SNS een duidelijke hulpvraag van jongvolwassenen, een doelgroep waar de bank tot op heden minder aandacht voor had. Uit het onderzoek van SNS blijkt o.a. dat 1 op de 3 van de jongvolwassenen vindt dat ze als een nummer worden behandeld én slechts 14% van hen heeft het gevoel dat de bank zich in hen verdiept als persoon. 

Jongvolwassenen lopen tegen barrières aan die hun groei in de weg staan. Er is schaarste op de woningmarkt, de wens om eigen vermogen op te bouwen groeit, flexwerkers worden niet serieus genomen, de loonkloof tussen mannen en vrouwen, om maar eens een paar dingen te noemen.

Angela Eijlander is per 1 januari 2022 aangetreden als directievoorzitter. Eijlander wordt binnen SNS onder andere verantwoordelijk voor het maken van onderscheidende en bewezen maatschappelijke impact samen met jongvolwassenen. 


Fintech Buddy Payment haalt 2 miljoen op

Fintech Buddy Payment heeft 2 miljoen euro opgehaald. Social Impact Fonds Rotterdam sluit zich voor  kapitaalronde met 500.000 euro aan bij de tweede investering van een groep informal investors die betrokken waren bij een eerdere investering. Daarnaast heeft de Rabobank via hun Startup & Scale up team een lening verschaft van 500.000 euro.

Buddy Payment heeft met de Buddy App een platform ontwikkeld om Nederlanders te coachen op hun geldzaken. Gemeenten gebruiken de app als schaalbaar preventiemiddel in hun strijd tegen het groeiende schuldenprobleem. 

In Nederland zijn circa 2 miljoen huishoudens met een risico op toenemende schulden en 600.000huishoudens hebben te maken met problematische schulden. Slechts één op de drie huishoudens met problematische schulden zit in een schuldhulpverleningstraject van de gemeente. Om die reden werken tientallen gemeenten, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Den Haag met het platform.

De kapitaalinjectie in de onderneming is een combinatie van investering, lening en subsidie en wordt gebruikt om de app landelijk op te schalen.

De Buddy App maakt gebruik van de mogelijkheden van PSD2 zodat dagelijks bankieren gecombineerd kan worden met budgetcoaching op maat.

In 2020 won Buddy Payment een aanbesteding waarbij 93 gemeenten zijn aangesloten.


vrijdag 28 januari 2022

Aantal valse eurobiljetten blijft stabiel

In 2021 zijn in Nederland 26.100 valse eurobiljetten uit circulatie gehaald, hetzelfde aantal als in 2020. Wereldwijd zijn in totaal 347.000 valse eurobiljetten aangetroffen, een daling van 25% ten opzichte van 2020.

Het 50 eurobiljet is in Nederland nog steeds het meest aangetroffen vervalste biljet, maar het aantal ervan is sinds 2015 gestaag gedaald. De laatste twee jaar viel deze daling samen met het afnemend gebruik van contant geld aan de kassa door corona.

Het aantal vervalste biljetten van 20 euro is in 2021 iets toegenomen. En dat geldt ook voor de aangetroffen valse biljetten van 200 euro. Deze laatste betreft vervalsingen van lage kwaliteit die goed te herkennen zijn omdat ze geen, tot een zeer beperkte, imitatie van de echtheidskenmerken hebben.

Inflatie in 2022 leidt tot loongolf in 2023

De record-inflatie van nu zwakt eind 2022 af. Wel is de kans groot dat er in 2023 een loongolf volgt. Dat stelt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De huidige inflatie wordt in belangrijke mate veroorzaakt door sterk oplopende energieprijzen en hogere goederenprijzen door corona-gerelateerde verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketen. Volgens de kredietverzekeraar zal de levering van goederen in de tweede helft van dit jaar normaliseren. Deels zullen prijsstijgingen weer worden teruggedraaid.

De vraag is hoe de centrale banken, met name de ECB, hiermee omgaan. De FED heeft al enkele renteverhogingen aangekondigd. De Europese Centrale Bank is afwachtender. De vraag is hoe lang nog. De inflatie in de eurozone steeg in december naar recordhoogte (5 procent op jaarbasis).

De kans op een opwaartse prijs-loonspiraal is aanzienlijk. Lonen zullen dit jaar al sterker stijgen. Daar komt bij dat enkele belangrijke sectoren kampen met een groot personeelstekort. Om toch kandidaten te werven zullen salarissen omhoog gaan. 

Volgens de onderzoekers van Euler Hermes kan de inflatie hierdoor in 2023 met +3% hoger uitvallen in een land als het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen voor Duitsland, Nederland en België zijn beperkt.

ABN AMRO Ventures investeert in e-mobility insurtech start-up Laka

ABN AMRO Ventures investeert in een Serie A financiering van 12 miljoen dollar van de insurtech start-up Laka, met kantoren in Londen en Amsterdam. Naast ABN AMRO Ventures participeren ook Autotech Ventures uit de VS, beleggers in mobiliteit, en andere hoog aangeschreven durfkapitaalverstrekkers.

Laka biedt fietsverzekeringen aan particulieren en zakelijke klanten, variërend van recreatieve fietsers en forensen tot bestuurders van vracht- en bezorgfietsen. Met haar innovatieve prijsmodel kan Laka in heel Europa veel eerlijkere premies rekenen dan de concurrenten. Daarnaast is het platform van Laka voor ondernemers en particulieren snel en gemakkelijk te navigeren. Alles is met een paar klikken te regelen, van installeren tot het indienen van een claim. De groei van e-mobility is niet te stuiten nu steeds meer particulieren en ondernemingen kiezen voor schoner vervoer.

De opkomst van e-mobility was voor ABN AMRO Ventures aanleiding om in Laka te investeren, plus het innovatieve prijsmodel. Daarnaast past deze investering perfect bij de ambitie van ABN AMRO om haar klanten te helpen bij de transitie naar duurzaamheid. Als een actieve investeerder zet ABN AMRO Ventures zich in om Laka te ondersteunen bij het vergroten van haar marktaandeel in Nederland en Noordwest-Europa.

ABN AMRO Ventures investeert samen met Autotech Ventures, een Amerikaanse investeerder in mobiliteit, en Ponooc, het aan Pon gelieerde investeringsfonds. Bestaande investeerders, waaronder Creandum, LocalGlobe, 1818 Ventures en Elkstone Partners, breiden hun belangen in Laka uit.

Meer betalingen met Visa creditcard

De betaalvolumes met de Visa card stegen in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 20 procent, waarbij het zogeheten cross-border volume met 40 procent toenam.

Visa heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar dan ook hogere resultaten behaald.

De winst steeg van 3,13 miljard naar 3,96 miljard dollar. De omzet steeg op jaarbasis van 5,69 naar 7,06 miljard dollar.

donderdag 27 januari 2022

Uitvraag Marktmonitor 2022 naar bijna 6800 financieel dienstverleners

Bijna 6800 adviseurs en bemiddelaars ontvangen deze week het verzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de Marktmonitor 2022 in te vullen.

Dit jaar kunnen de dienstverleners voor het eerst de vragen in het AFM Portaal beantwoorden. Verder zijn dit jaar geen vragen opgenomen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet (Sw) 1977. Het invullen van de vragenlijst is verplicht.

De Marktmonitor adviseurs en bemiddelaars (MMAB) is een toezichtinstrument van de AFM. Met de informatie uit deze jaarlijkse uitvraag kan de toezichthouder beter inzicht in de markt en de risico’s.

Bolero Crowdfunding zag crowdlending opnieuw stevig groeien in 2021

Afgelopen jaar haalde Bolero Crowdfunding 16,7 miljoen op voor 18 Belgische midden- en kleinbedrijven, een verdubbeling in vergelijking met 2020.

Het ging daarbij allemaal om crowdlendingprojecten, dus op basis van obligaties. In 2020 haalde Bolero Crowdfunding een beperkter bedrag op, namelijk 7 miljoen euro, voor 12 bedrijven. In 2019 haalde Bolero Crowdfunding 9,4 miljoen euro op voor 15 ondernemingen.

Het crowdlendingproject van Groep Caenen Capital Fund was in 2021 de grootste succesvolle campagne in België. De West-Vlaamse vastgoedgroep haalde 3 miljoen euro op dankzij 798 investeerders. Nooit eerder werd in België zo’n groot bedrag in een keer opgehaald via crowdlending. De onderneming klopte trouwens al voor de vierde keer aan bij de leden van Bolero Crowdfunding. In 2019 werd er al 5 miljoen euro opgehaald via drie verschillende crowdlendingcampagnes.

woensdag 26 januari 2022

Binance laat weer stortingen via Nederlandse banken toe

Binance staat weer banktransacties in de Eurozone toe. De crytobeurs gaat een samenwerking aan met Paysafe.

In 2021 stopte Binance met de ondersteuning van simpele banktransacties met euro's.

Een aantal klanten kan al gebruik maken van SEPA-stortingen. SEPA staat voor Single Euro Payments Area en is een veel gebruikte transactiemethode in Europa en ook zeker in Nederland.

AFM introduceert vereenvoudigde afhandeling boetezaken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan partijen de mogelijkheid bieden om een boetezaak vereenvoudigd af te doen. Als een onderneming of een persoon bereid is de overtreding te erkennen en de boete te accepteren, kan de AFM de boete verlagen met 15 procent en volstaan met een verkort boetebesluit.

Vereenvoudigde afdoening is gericht op een snelle en definitieve afronding van een boetezaak. Er zijn dan geen langdurige en kostbare juridische procedures nodig. Dat kan in het belang van zowel de overtreder als de AFM zijn. Zo kan de overtreder de zaak achter zich laten en de AFM haar handhavingscapaciteit effectiever inzetten.

De AFM zal per boetezaak bekijken of vereenvoudigde afdoening een optie is. Bij de afweging kunnen verschillende factoren een rol spelen. Bijvoorbeeld of er principiële kwesties spelen die vragen om een volledig uitgewerkt besluit, en of het in geval van meerdere samenhangende boetezaken haalbaar is. Ook de houding van de overtreder in het proces kan meewegen.

Ouder echtpaar beboet voor belastingfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 170.000 euro opgelegd aan een 81-jarige man uit Den Haag. Het OM verwijt hem belastingontduiking door in strijd met de werkelijkheid gezamenlijk met zijn echtgenote aangifte te hebben gedaan als buitenlands ingezetenen in 2018. Uit onderzoek is gebleken dat zij het merendeel van het jaar in Nederland verbleven en daarmee in Nederland belastingplichtig waren.

Het echtpaar bleek in Nederland betalingen te hebben gedaan met een betaalkaart die was gekoppeld aan een buitenlandse bankrekening. De omvang en frequentie van de betalingen deed echter vermoeden dat de gebruikers voornamelijk in Nederland verbleven.

Aan de Belastingdienst was echter opgegeven dat zij op Cyprus woonden en daar belastingplichtig waren. Uit het strafrechtelijke onderzoek is gebleken dat het echtpaar het merendeel van het jaar 2018 in Nederland woonde en dus (ook) hier belastingplichtig was. Het nadeel voor de schatkist over het jaar 2018 bedroeg ongeveer 340.000 euro. Gedurende het onderzoek ontstond het vermoeden dat in jaren voor 2018 hetzelfde aan de orde was.

Het echtpaar heeft met de Belastingdienst een overeenkomst gesloten om het belastingnadeel ongedaan te maken. Tevens betalen zij aan de fiscus een omvangrijke fiscale boete over de jaren gelegen voor 2018.

dinsdag 25 januari 2022

Aegon steunt armoedeprojecten in Den Haag, Groningen en Leeuwarden

Aegon Nederland start een nieuw programma om mensen die in armoede leven door dreigende schulden financieel weerbaarder te maken. Dat doet zij door ondersteuning van veertien maatschappelijke organisaties die actief zijn in Den Haag, Groningen en Leeuwarden, de vestigingssteden van Aegon. Ook helpen medewerkers van Aegon als vrijwilliger.

Stap vooruit is de opvolger van het gezamenlijke Aegon en Nationale-Nederlanden programma ‘Van Schulden naar Kansen’. De afgelopen zes jaar zette Aegon zich met Van Schulden naar Kansen in om ruim 7500 mensen in Nederland te helpen met financiële zelfredzaamheid. Hieraan droegen ruim vijfhonderd Aegon-collega’s bij als vrijwilliger. Een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar Van Schulden naar Kansen toonde aan dat hulp hélpt. De conclusies uit het onderzoek past Aegon toe in Stap vooruit.

Hoewel de naam en de opzet wijzigt, blijft de focus hetzelfde: het helpen van mensen die leven in armoede door (dreigende) schulden. Vrijwilligers zetten zich bijvoorbeeld in als coach om mensen te begeleiden naar werk of te helpen bij hun administratie.

Nieuwe tweejarige cao voor medewerkers Achmea

Een meerderheid van de leden van FNV Finance en CNV Vakmensen heeft vorige week ingestemd met het eindbod van Achmea voor een nieuwe tweejarige cao. Daarmee is de nieuwe cao een feit. De leden van De Unie hebben niet ingestemd met het eindbod. Achmea legde het eindbod eind december voor aan de drie vakorganisaties. Afgelopen vrijdag sloot de stemmingsperiode.

De nieuwe cao geldt voor circa 12.000 medewerkers en heeft een looptijd van 1 december 2021 tot 1 december 2023. Vernieuwende onderdelen van de cao zijn een eenmalig klimaatbudget voor alle medewerkers en een onbeperkt opleidingsbudget.

Alle medewerkers ontvangen vanaf 2023 een eenmalig klimaatbudget van 2500 netto. Dit bedrag kunnen zij besteden aan producten en diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming en daarmee aan verbetering van het klimaat.

maandag 24 januari 2022

Voorlopig uitstel van aanslagen vermogensbelasting

Wie spaargeld of beleggingen heeft krijgt voorlopig geen aanslag van de Belastingdienst.

De Hoge Raad oordeelde eind december dat de overheid voor de vermogensrendementsheffing in box 3, ook wel spaartaks genoemd, geen fictief rendement had mogen rekenen. De overheid moet rekenen met een rendement dat op de werkelijke situatie is gebaseerd.

Eerst moet worden uitgezocht welke burgers en voor welke belastingjaren de rechterlijke uitspraak geldt.

Het gaat om minder dan 100.000 burgers die in de wachtkamer worden gezet. In totaal vallen zo'n twee miljoen burgers met hun vermogen onder box 3.

Particuliere beleggers blijven vertrouwen hebben in hun beleggingsstrategie

Particuliere beleggers zijn over het algemeen optimistisch over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van sociaal investeringsnetwerk eToro.

Hoewel de zorgen over stijgende inflatie zijn toegenomen, is de meerderheid Nederlandse particuliere beleggers (56%) niet van plan hun portefeuilles te herzien, wat suggereert dat ze overtuigd zijn van hun strategie ondanks externe risico’s. Het percentage Nederlandse beleggers dat hun portefeuille wel aanpast om zich te beschermen tegen externe risico’s is wel gestegen sinds september. 62% van de Nederlandse beleggers gaf toen aan hun portefeuille niet te herzien.
 
Het aantal Nederlandse beleggers dat de stijgende inflatie als extern risico voor hun beleggingen ziet is toegenomen (42% versus 31% in juni). Ook de stand van de wereldeconomie (38% versus 35% in juni) en internationale conflicten (33% tegen 25% in juni) worden vaker genoemd als extern risico. Onder particuliere beleggers wereldwijd blijft inflatie het grootste externe risico (47% versus 38% in juni). Daarnaast ziet 26% (23% in juni) internationale conflicten als risico.

Ondanks de afname in het optimisme over zowel de binnenlandse als wereldeconomie, hebben Nederlandse particuliere beleggers er vertrouwen in dat het vertraagde economische herstel hun beleggingen niet zal schaden.

94 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de resultaten die hun portefeuilles zullen opleveren. Uit de gegevens blijkt ook dat beleggers goed gediversifieerd blijven, wel blijven binnenlandse aandelen veruit de meest favoriete beleggingscategorie – zowel onder particuliere beleggers wereldwijd, als in Nederland. Deze ‘home bias’, ofwel overmatig beleggen in de thuismarkt, blijft dus een aandachtspunt. Schone technologie (38%) en digitale transformatie (24%) zijn de twee meest populaire langetermijnthema’s voor Nederlandse particuliere beleggers. Als we kijken naar de beste beleggingskansen dan worden de sectoren technologie (33%), gezondheid (27%) en vastgoed (25%) genoemd. 

ABN AMRO Clearing biedt zakelijke klanten infrastructuur voor fractioneel beleggen

ABN AMRO Clearing biedt zakelijke klanten zoals brokers een nieuwe infrastructuur waarmee zij hun eindklanten fractioneel kunnen laten beleggen. Dat houdt in dat een klant kan beleggen in een deel van een aandeel en niet alleen in een volledig aandeel.

Mobiele broker BUX, een klant van ABN AMRO Clearing , is de eerste klant die hier gebruik van maakt. Particuliere beleggers bij BUX kunnen sinds begin januari bijvoorbeeld voor 10 euro een deel van een Tesla aandeel kopen. Het slaat direct aan. Inmiddels zijn er in de eerste 9 dagen meer dan tienduizend fractionele beleggingen gedaan door klanten van BUX.

Fractioneel beleggen is in de Verenigde Staten al langer mogelijk en heeft daar een grote vlucht genomen. Er is een enkele Europese broker die gebruik maakt van de Amerikaanse infrastructuur. Aangezien er dan hordes te nemen zijn op juridisch en toezicht vlak is ABN AMRO Clearing anderhalf jaar geleden gestart om zelf een infrastructuur te ontwikkelen en dit in Europa aan te bieden. Vanaf begin deze maand is deze nieuwe dienst in de markt en kunnen er straks ook Europese aandelen fractioneel worden verhandeld.

Klanten van een broker zoals BUX kunnen al langer hun beleggingen doen vanaf een bankrekening bij ABN AMRO Clearing (Banking as a Service). Vanaf die rekening kunnen nu dus zowel volledige als deelaandelen worden gekocht en verkocht. Via een innovatief administratiesysteem dat in de cloud is gebouwd kan exact worden bijgehouden welke deelaankopen een belegger heeft gedaan zonder dat ABN AMRO per fonds meer dan 1 (volledig) aandeel extra hoeft aan te kopen.

Prijsstijging koopwoningen 20,4 procent in december

Bestaande koopwoningen waren in december 20,4 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995, zo blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Met december is ook het jaarcijfer bekend. In 2021 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december ruim 85 procent hoger.

Het Kadaster maakte bekend dat het in december 20.559 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 22 procent minder dan een jaar eerder. In 2021 zijn 226.087 woningen gewisseld van eigenaar, 4 procent minder dan in 2020.

Dexia biedt gedupeerden slechts een fractie van een rechtmatige vergoeding

Mensen die al jaren tegen Dexia vechten vanwege een aandelenleaseproduct dat hen duizenden euro’s kostte, krijgen nu een mooie belofte van Dexia. De bank wil 'een goed gesprek' aangaan en een 'substantieel bedrag' aanbieden.

De werkelijkheid is anders. Het programma Radar sprak zeven klanten die geen royale schikking krijgen, maar afgescheept worden met een fractie van het bedrag waar ze recht op hebben. Zo biedt Dexia een klant in eerste instantie 500 euro, terwijl die recht heeft op 30.000 euro.

Dexia stuurt klanten geen aangetekende brief of mail, maar laat via een gerechtsdeurwaarder een ‘exploot’ (een soort proces-verbaal) bezorgen. Klanten ervaren dit als intimiderend.

Wim Hautekiet, topman bij Dexia roept in een filmpje op tot een goed gesprek (bekijk de video video de groene button). 'We kunnen uw verhaal in alle eerlijkheid en vertrouwelijkheid doornemen om tot een gepast voorstel te komen,' zegt hij.

vrijdag 21 januari 2022

ING wijzigt tarieven voor zakelijke klanten per 1 april, hogere kosten door toezicht

Per 1 april 2022 wijzigt ING in Nederland enkele tarieven voor zakelijke klanten. Vanaf dan rekent ING een deel van de kosten die de bank maakt voor het uitvoeren van klantonderzoek in het kader van wet- en regelgeving door aan haar zakelijke klanten.

Daarnaast wijzigen de tarieven van de losse Zakelijke Rekening en de losse Zakelijke Betaalpas. Vanaf 14 januari informeert ING alle zakelijke klanten individueel over deze wijzigingen.
 
Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is ING verplicht om kennis te hebben van haar klanten, hun rekeningen en de transacties op die rekeningen om daarmee financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Hiervoor doet ING klantonderzoek. De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden. Dit komt deels door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden als het gaat om financieel-economische criminaliteit. ING zet meer medewerkers en middelen in voor zorgvuldig klantonderzoek, wat ook leidt tot hogere kosten.

Per 1 april 2022 gaat ING een deel van de kosten voor klantonderzoek op klantniveau doorberekenen aan zakelijke klanten. De hoogte van dit tarief is afhankelijk van de rechtsvorm die een klant heeft, aangezien deze voor een belangrijk deel de complexiteit en dus de mate van klantonderzoek bepaalt. In de tabel hieronder staat een overzicht van de kosten per rechtsvorm:

Per 1 april wijzigt ING ook de tarieven van de losse Zakelijke Rekening en de losse Zakelijke Betaalpas. Vanaf 1 april betalen klanten 5,90 euro per maand voor een losse Zakelijke Rekening, G-rekening en Derdengeldenrekening. Dit is nu 4,90 euro. Het maandelijks tarief voor de losse Zakelijke Betaalpas wijzigt van  1,25 naar 1,50 euro.

Per 1 april 2022 voert ING ook enkele wijzigingen door in de Voorwaarden en overige regelingen Zakelijk. Door het toevoegen van een bepaling in de Voorwaarden Zakelijke Rekening geeft ING klanten meer duidelijkheid over de tarieven zoals vermeld in de tarievenbrochure. Zo wordt vermeld dat deze tarieven afhankelijk zijn van verschillende factoren. Ook wordt aangegeven dat tarieven kunnen verschillen op basis van bijvoorbeeld de rechtsvorm, zoals bij kosten klantonderzoek.

BNP wijzigt voorwaarden gereglementeerde spaarrekening

Vanaf 1 april 2022 zal het toegestane maximum bedrag van de gereglementeerde spaarrekening bij BNP Paribas beperkt worden tot maximaal 250.000 euro. Momenteel is er geen maximum.

Indien het bedrag van de spaarrekening vanaf die datum (op het einde van de dag van de boeking) de drempel van 250.000 euro overschrijdt, zal het bedrag dat de toegestane drempel overschrijdt, worden overgeheveld naar een tweede rekening (Depositorekening).

Voor meer dan 99 procent van de klanten van BNP Paribas Fortis, Hello bank! en Fintro heeft deze maatregel geen impact.

Vanaf 17 januari 2022 zal het aantal gereglementeerde spaarrekeningen worden beperkt tot één rekening voor eenzelfde houderschap. Dit betekent dat er vanaf dan nog slechts één gereglementeerde spaarrekening op naam van een zelfde houder of op naam van dezelfde medehouders kan worden geopend.

Een klant kan dus alleen nog meerdere gereglementeerde spaarrekeningen openen indien elk van die rekeningen een verschillend houderschap heeft.

Deze beperking van het aantal rekeningen is niet van toepassing op de gereglementeerde spaarrekeningen die al voor 17 januari 2022 zijn geopend. Na die datum zullen die bestaande rekeningen echter wel in aanmerking worden genomen bij het aanvragen van een nieuwe gereglementeerde spaarrekening.

donderdag 20 januari 2022

Hypothekenfonds Syntrus Achmea groeit naar 12 miljard euro

Het PVF Particuliere Hypothekenfonds van Syntrus Achmea Real Estate & Finance is de grens van 12 miljard euro gepasseerd, mede door het toetreden van vijf nieuwe institutionele beleggers. Afgelopen jaar verwierf Syntrus Achmea voor in totaal 1,5 miljard euro aan nieuwe mandaten voor het grootste en oudste hypothekenfonds van Nederland.

In samenwerking met Centraal Beheer steunt Syntrus Achmea particuliere hypotheekklanten in het verder verduurzamen van hun woning. Vooral de periode voor de verhuizing leent zich daar goed voor. Veel mensen willen wel, maar zien op tegen het gedoe.

Naast de fondsoplossing biedt Syntrus Achmea institutionele beleggers de mogelijkheid om eigen hypotheekportefeuilles op te bouwen onder het merk Centraal Beheer. Via deze separate accounts kunnen beleggers kiezen voor een portefeuille met een door hen gewenst risicoprofiel. In totaal beheert Syntrus Achmea bijna 28 miljard aan hypotheken voor zijn klanten. De ambitie is om de komende jaren door te groeien naar een marktaandeel van 5 procent op de hypotheekmarkt

Jorissa Neutelings nieuwe Chief Digital Officer bij ABN AMRO

Op 1 december is Jorissa Neutelings benoemd als nieuwe Chief Digital Officer bij ABN AMRO. Neutelings neemt hiermee het stokje over van Frank Verkerk, die van januari 2019 de digitale tak van de bank leidde.

Na ruim vijf jaar aan het roer te hebben gestaan van de digital innovation & IT-tak van Vattenfall, buigt Neutelings zich bij ABN AMRO over de manier waarop digitale diensten en data kunnen worden ingezet om dichter bij de klant te komen.

Neutelings is 1 december gestart in zowel het management team van Retail als van Commercial Banking. Zij zal deel uitmaken van het management team Personal & Business Banking, dat per 1 januari jl. van start is gegaan onder de nieuwe Executive Board.

Rotterdam heeft primeur met eerste WOZ-beschikking 2022

Rotterdam is één van de eerste gemeenten van Nederland waar de WOZ-beschikking op de deurmat valt. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. 

Sinds dit jaar is landelijk een nieuwe meetmethode van kracht en de havenstad voldoet aan deze verplichting. De komst van deze nieuwe rekenmethodiek kan gevolgen hebben voor de berekening – en hoogte - van de WOZ-waarde.

Sinds 2022 hanteren alle Nederlandse gemeenten dezelfde meetmethode. Deze methodiek berekent woningen voortaan op basis van oppervlakte (m2) in plaats van inhoud (m3). Hiervoor worden de gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster gebruikt. De implementatie van deze nieuwe manier van rekenen is op lange termijn bevorderlijk voor de waardebepaling, maar kan op korte termijn foutgevoelig zijn. Een gevolg daarvan kan een te hoog ingestelde woningwaarde zijn. In dat geval betalen woningeigenaren onnodig veel belasting.

De WOZ-waarde is van invloed op verschillende belastingen en een verkeerde meting kan de burger veel geld kosten. Dan moet je denken aan gemeentelijke belastingen, onroerendezaakbelasting (OZB), erfbelasting, schenkbelasting, verhuurdersheffing en inkomstenbelasting. Voor gemeenten is het echter ondoenlijk om elke woning in Nederland te taxeren, dus worden computermodellen gebruikt.

De computermodellen die gebruikt worden voor woningtaxatie zijn echter niet altijd representatief voor alle woningen in een straat of wijk. Zo wordt er geen rekening gehouden met het onderhoud van een huis of uitbouw. Het zijn schattingen. De Vastelastenbond adviseert dit jaar daarom om extra alert te zijn op de gebruikte oppervlakteberekening van de WOZ-taxatie.

woensdag 19 januari 2022

Meer Belgen dan ooit zoeken pensioeninformatie

mypension.be vestigt opnieuw een persoonlijk record op het vlak van het aantal unieke bezoekers. In 2021 hebben 2,48 miljoen personen zich aangemeld op mypension.be, ofwel 1 volwassene op vier in België. Dit is een stijging met 30 procent ten opzichte van 2020.

Vooral toekomstig gepensioneerden maken gebruik van mypension.be
De meeste bezoekers van mypension.be, ofwel 71 procent, zijn nog niet met pensioen. 25 procent van de bezoekers ontvangt een rustpensioen en/of een IGO.

Het is geen verrassing dat de meeste gebruikers van mypension.be tussen de 56 tot 65 jaar oud zijn. Toch is 45 procent van de bezoekers jonger dan 55 jaar.

Opvallend: in vergelijking met 2020 steeg het aantal bezoekers jonger dan 25 jaar met meer dan 150 procent en ook het aantal bezoekers tussen 26 en 35 jaar steeg met meer dan 50 procent.

CO2-voetafdruk van Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent

De totale CO2-voetafdruk van het Bitcoin-netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25 procent, terwijl het aantal transacties daalde met 6 procent. Dit komt neer op een klimaatimpact van ongeveer 402 kg CO2 per transactie in 2020, zo blijkt uit de eerste resultaten van een door DNB ontwikkelde methode om de CO2-voetafdruk van Bitcoin te meten.

Dit is vergelijkbaar met twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden (611 kg CO2 per maand).

De stijging van de klimaatimpact per transactie kan worden toegeschreven aan een forse toename van het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk. De totale CO2-uitstoot steeg in 2020 met 25 procent van 36 naar 45 Megaton, terwijl het aantal transacties met 6 procent daalde van 119 naar 112 miljoen.

Aangezien de elektriciteitsmix tussen hernieuwbare en fossiele brandstoffen redelijk constant bleef in deze periode, kan de stijging van de CO2-uitstoot bijna volledig worden toegeschreven aan de groei van benodigde rekenkracht van het Bitcoin-netwerk.

Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de Bitcoin-prijs. Als de waarde van crypto-activa zoals Bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto’s te delven.

Niet alle crypto’s zijn gebaseerd op een energie-intensief algoritme. Het algoritme van onder andere Bitcoin en Ethereum heeft het grootste energieverbruik per transactie in vergelijking met andere technologieën met vergelijkbare functionaliteit die momenteel beschikbaar zijn. Dit is dan ook een van de redenen waarom bijvoorbeeld de Zweedse financiële toezichthouder zich recent heeft uitgesproken voor een EU-verbod op crypto’s die gebruik maken van deze energie-intensieve methode.

Meer dan 325.000 nieuwe klanten voor Openbank in 2021

 

Openbank, de digitale bank van Grupo Santander, sloot 2021 af met een groei van 325.000 nieuwe klanten, waarmee het totaal op 1,7 miljoen klanten komt. De stijging in de markten buiten Spanje waar Openbank aanwezig is (Duitsland, Portugal en Nederland), bedraagt meer dan 80 procent.

Op het gebied van beleggingen heeft Openbank Wealth in Europa naar eigen zeggen het beste jaar ooit achter de rug, met een verdubbeling van het vermogen dat via de geautomatiseerde beleggingsdienst Robo-Advisor wordt beheerd.

Het aandeel van mobiele transacties is wederom toegenomen (120 procent meer dan in 2020). Momenteel wordt een kwart van de aankopen van Openbank-klanten uitsluitend via mobiele apparaten gedaan.


dinsdag 18 januari 2022

Campagne wijst Arnhemmers met geldzorgen de weg

De gemeente Arnhem wil dat inwoners met geldzorgen, de juiste weg naar hulp kennen en die stap naar hulp ook durven te zetten. Daarom loopt van januari tot en met maart 2022 de campagne ‘Hulp bij geldzorgen’. Met de campagne hoopt de gemeente ook het taboe dat rust op het hebben van schulden te doorbreken.

Voor de campagne gebruikt de gemeente vooral portretten van inwoners die weten wat het betekent om geldproblemen te hebben. Ook hebben professionals meegewerkt van organisaties die hulp bieden bij geldzorgen zoals Goed Geregeld Arnhem, het sociaal wijkteam en Opr€cht. De komende 3 maanden zijn herkenbare campagnebeelden te zien op driehoeksborden, op  abri’s, in de Arnhemse Koerier, op social media, wijkwebsites en in wijkkranten. Ook zijn er drie filmpjes gemaakt waarin drie ervaringsdeskundigen hun verhaal delen. De eerste video is vandaag gelanceerd via social media.

Hybride MKB-financieringen erg in trek bij beleggers


Financieringsplatform NLInvesteert kijkt terug op een succesvol jaar met hoge rendementen voor beleggers en 225 miljoen aan verstrekte kredieten. 125 miljoen hiervan werd verstrekt door private investeerders. Het gemiddelde rendement op de leningenportefeuille bedroeg in 2021 8,3 procent.

Het onafhankelijke financieringsplatform NLInvesteert biedt MKB-bedrijven sinds 2015 financieringsoplossingen. Deze oplossingen bestaan uit een kapitaalmix van banken, non-bancaire financiers, private investeerders via het platform van NLInvesteert en sinds 2021 ook met een MKB-fonds. Investeren via het platform van NLInvesteert kan vanaf 1000 euro en vanaf 100.000 euro via het fonds.

Het rendement over de totale leningenportefeuille van NLInvesteert over 2021 bedroeg gemiddeld 8,3 procent. Dat is hoog in het huidige klimaat van lage rentes.

De hoge rendementen gaan opvallend genoeg gepaard met lage risico’s. De zogeheten defaultcijfers zijn laag. Eind 2021 bedroeg het percentage afgeboekte leningen nog geen half procent. De beperkte afschrijving vond plaats bij relatief jonge bedrijven of net overgenomen bedrijven. Horeca toont zich ook kwetsbaar als gevolg van de coronamaatregelen.

Acceptgiro loopt op zijn laatste benen

Het gebruik van de acceptgiro is ook in 2021 hard teruggelopen, met ruim 30 procent de sterkste jaarlijkse daling ooit. Consumenten hebben afgelopen jaar nog maar 4,43 miljoen acceptgiro’s op papier ter verwerking naar hun bank doorgestuurd. Zo’n 40 miljoen acceptgiro’s zijn door ontvangers ongebruikt weggegooid, nadat ze de factuur of donatie digitaal hadden betaald.

Halverwege volgend jaar stoppen banken met het verwerken van papieren acceptgiro’s en zullen die niet meer naar consumenten worden verzonden. Tienduizenden bedrijven en instellingen die eerder zijn gestopt met het verzenden van acceptgiro’s, zijn reeds overgestapt naar diverse alternatieven.

Veelgebruikte alternatieven zijn incassomachtigingen, digitaal of op papier, uniforme betaalinstructies, ook digitaal of op papier en digitale betaalverzoeken, per e-mail, sms of chatbericht. Bij Betaalinstructies en betaalverzoeken helpen QR-codes om makkelijk, snel en foutloos te betalen.

Foto Anefo

maandag 17 januari 2022

Duurzaam investeringsplatform Corekees keert eerste rendement uit

Corekees heeft in december voor het eerst rendement uitgekeerd aan investeerders. Dat maakt het duurzame investeringsplatform een dezer dagen bekend.

Het eerste investeringproject van Corekees is de herbebossing van marginale grond in Paraguay met de Pongamiaboom. De noten van de Pongamiaboom dienen als grondstof voor biobrandstof. De eerste bomen zijn in 2018 door Corekees aangeplant en afgelopen december voor het eerst geoogst. Ondanks uitzonderlijke weersomstandigheden in Paraguay is het gelukt om de noten te verkopen en de oogstopbrengsten naar investeerders terug te laten vloeien.

Dankzij een afname-contract met lokale partner Investancia worden de Pongamianoten gegarandeerd voor een vast bedrag per kilo verkocht. Investancia verkoopt de noten op haar beurt weer door aan de Zuid-Amerikaanse oliegigant BSBios (onderdeel van de ECB Group), die de plantaardige olie raffineert tot biobrandstof en het eindproduct verkoopt aan onder andere Shell en BP.

Investeerders kunnen bij Corekees voor 20 euro per stuk bomen kopen. Voor elke aangeschafte boom ontvangen zij een obligatie. De obligatie geeft investeerders gedurende 20 jaar recht op de oogstopbrengsten van de bomen, met een gemiddeld rendement van 7,8% tot 8,5% per jaar over de gehele looptijd.

2021 was vooral jubeljaar voor online betalen

Het aantal betalingen aan de winkelkassa is nog altijd het tienvoudige van het aantal online betalingen in webwinkels. Het verschil in de bestedingen is minder groot: aan de fysieke kassa is de omzet ruim drie keer zo hoog als online, zo blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging.

Ook in het tweede coronajaar vertoonden online betalingen een sterke stijging van zowel het aantal transacties als van de bestedingen. Contant betalen was al in het eerste coronajaar ongekend hard teruggelopen.

Contactloos en kaartloos betalen, met een smartphone, smartwatch of wearable, is in 2021 daarentegen verder toegenomen. Negen van de tien pinbetalingen gebeuren contactloos, mét of zónder kaart. Bijna een kwart van al die contactloze betalingen gebeurt inmiddels zónder kaart.

Vermogen tien rijkste mannen verdubbeld in pandemie, 160 miljoen mensen extra in armoede

In de eerste twee jaar van de pandemie is het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld verdubbeld, van 700 miljard tot 1,5 biljoen dollar.

it blijkt uit het nieuwe rapport dat Oxfam Novib gelijktijdig met de online start van het World Economic Forum publiceert. Het nieuwe kabinet moet extreme ongelijkheid en toenemende armoede in de wereld stevig aanpakken, zo stelt Oxfam Novib.

In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terecht gekomen, een dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren. Terwijl het gemiddelde inkomen van 99 procent van de wereldbevolking is achtergebleven, worden vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen hard geraakt. Vrouwen en meisjes verloren in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten.

Tijdens de pandemie verdienden deze tien mannen 15.000 dollar per seconde of 1,3 miljard dollar per dag, zo stelt Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib. Het feit dat ze nu samen zes keer meer vermogen bezitten dan de armste 3,1 miljard mensen legt de extreme ongelijkheid in de wereld bloot. 'Het is zaak om dit aan te pakken en te investeren in een duurzame en rechtvaardige economie. Ook Nederland heeft hier een rol te vervullen, maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken. Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog.'

Het nieuwe Oxfam-rapport ‘Inequality Kills‘ stelt dat het vermogen van miljardairs wereldwijd sinds het begin van de pandemie sneller is toegenomen dan in de voorafgaande 14 jaar. Met een toename van 5 biljoen dollar is dit de grootste gemeten stijging ooit.

Zelfs als er een eenmalige Bezos belasting zou worden geheven van 99 procent op de toename van rijkdom van de 10 rijkste mannen, dan nog zouden zij 8 miljard dollar meer aan vermogen bezitten dan vóór de start van de pandemie. Ook in Nederland is het gat tussen de allerrijksten en de meerderheid van de bevolking groot. Het opgetelde vermogen van de 2.120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste.

vrijdag 14 januari 2022

Lancering Tulp Compleet Hypotheek op de Nationale Tulpendag

Komende zaterdag is het Nationale Tulpendag. Natuurlijk is dat voor Tulp Hypotheken het beste moment om de nieuwe Tulp Compleet Hypotheek te introduceren.

Met de Tulp Compleet Hypotheek richt de Nederlandse speler zich nu ook op kopers van een nieuwbouwwoning. Eerder richtte Tulp Hypotheken zich vooral op hypotheken voor bestaande woningen. Ook is het vanaf nu mogelijk om energiebesparende voorzieningen tot 106% van de marktwaarde mee te financieren.

Naast deze twee opvallende uitbreidingen start Tulp het nieuwe jaar met nog enkele verbeteringen in de nieuwe Tulp Compleet Hypotheek. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om 100 procent boetevrij af te lossen uit eigen middelen. Tevens is het mogelijk om onder voorwaarden tot 75% aflossingsvrij te financieren. Verder kunnen klanten die zuiver oversluiten, kiezen om op werkelijke lasten te worden getoetst.

Adviseurs blijven de onmisbare schakel naar de klant. Daarom ondersteunt Tulp deze adviseurs extra door actief gegevens te delen over de hypotheken van de klanten die zij bij Tulp hebben ondergebracht.

De introductie van de Tulp Compleet Hypotheek valt samen met de Nationale Tulpendag 2022. Voor de tiende keer opent Tulpen Promotie Nederland (TPN) het snijtulpenseizoen officieel, dit jaar met het thema Share Happiness. De opening van het seizoen zal feestelijk zijn met een tulpendoop door André van Duin en een vaartocht door de grachten van Amsterdam. Vanaf de speciale tulpenboot zal het publiek op de kades 2 bossen tulpen krijgen. Onder het thema Share Happiness, kunnen mensen dan een bos houden en 1 bos weggeven.

YoungOnes en ABN AMRO introduceren betaling binnen één minuut voor freelancers

Online freelanceplatform YoungOnes maakt samen met ABN directe betalingen beschikbaar voor al hun platformgebruikers. Freelancers ontvangen, na goedkeuring van de gewerkte uren door de opdrachtgever, binnen één minuut de betaling op hun rekening.

Op dit moment kunnen gebruikers van het YoungOnes platform voor de facturatie en betaling al kiezen voor de optie factoring. Hiermee krijgen ze binnen drie werkdagen na goedkeuring van de uren betaald. Dit is al een stuk sneller dan jongeren gewend zijn bij de meeste bijbaantjes, waar ze vaak een week of een maand op hun geld moeten wachten.

In juni 2021 startten YoungOnes en ABN AMRO met de pilotfase, waar  70 freelancers aan deelnamen. Inmiddels hebben 500 freelancers toegang tot de tool, en dit aantal wordt de komende weken gefaseerd uitgebreid.

donderdag 13 januari 2022

AFM: Extra focus op bescherming van kwetsbare beleggers

De populariteit van beleggen blijft groeien door de aanhoudende lage rente en een steeds laagdrempeliger aanbod. Dit vraagt om extra focus op de bescherming van kwetsbare beleggers. Komend jaar kijkt waakhond AFM onder meer naar de online keuzeomgeving, het aanbod van nieuwe beleggingsproducten en kostentransparantie. Ook de activiteiten van finfluencers staan op de radar.

In samenwerking met andere Europese toezichthouders blijven we scherp op grensoverschrijdende oplichting en onverantwoorde risico’s bij beleggen.

Beleggers moeten kunnen vertrouwen op eerlijk werkende financiële markten. Dit valt en staat met integer handelsgedrag. Het opsporen van marktmisbruik heeft daarbij onze speciale aandacht. Komend jaar zetten we in op een betere kwaliteit van meldingen van verdachte transacties en andere vermoedens van marktmisbruik.

Schommelingen en schokken: de gevoeligheid van crypto

De Bitcoin staat bekend als een volatiele munt, waar soms grote verliezen en winsten gemaakt worden. Wat is het verschil met de traditionele vormen van geld waardoor de koers van de bitcoin meer schommelt? Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, geeft antwoord.

Vorige week daalde de koers met 9000 dollar van 50.000 dollar naar 41.000 dollar. Volgens De Vries was de laatst opgetreden schommeling het gevolg van de publicatie van een verslag van de Fed: ‘Daaruit bleek dat de Fed toch wel wat sneller de rente wil verhogen. We hebben in Europa ook enorm geprofiteerd van de lage rente. Je kunt geld lenen tegen lage rente en dat investeren. Sommige mensen stoppen dat in bitcoin. Als er dan wordt besloten om iets te doen aan die lage rente, merk je dat in de aandelenkoersen. Bij virtuele munten werkt dat sneller door dan bij traditionele aandelenmarkten, doordat er geen onderliggende waarde achter zit. Bij Bitcoin is de waarde afhankelijk van wat ervoor betaald wordt.'

De Fed is niet de enige die voornemens is om de rente op leningen te verhogen, dit is een tendens die in grote delen van de wereld terug te vinden is. De Vries: ‘De periode van gratis geld lenen is een beetje voorbij. Het gaat in Amerika goed door de stimuleringspakketten van president Joe Biden en ook in Europa gaat het goed met de economie. Dan is het minder noodzakelijk dat centrale banken bijstand verlenen aan overheden door lenen toegankelijk te maken’. Waarschijnlijk blijven cryptomunten hier sneller op reageren dan traditionele valuta, zo is de verwachting.

Neobank N26 lanceert nog later dit jaar handel in crypto

 

De Duitse neobank N26 omarmt de crypto- en aandelenhandel. N26 wil in de loop van dit jaar een cryptohandelsbedrijf lancere, op termijn gevolgd door een aandelenmakelaardij. De mobiele app N26 biedt momenteel geen crypto-functionaliteit.

N26 heeft een zwaar jaar achter de rug. Het trok zich terug uit de Amerikaanse en Britse markt en de Duitse financiële waakhond BaFin legde de bank beperkingen op vanwege het ontbreken van antiwitwascontroles. BaFin bepaalde dat de N26 niet meer dan 50.000 klanten per maand mag aannemen.

woensdag 12 januari 2022

Vier jaar cel geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta


Een 40-jarige man uit Deventer heeft voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta.

Het maken van eigen cryptovaluta en het handelen daarin is natuurlijk niet strafbaar. Maar in deze zaak was er sprake van oplichting, het manipuleren van de markt, het verstrekken van valse informatie over cryptomunten en het verzwijgen en verhullen van belangrijke informatie.

De Deventenaar was beheerder en eigenaar van de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waarop mensen een eigen ‘wallet’ (een portemonnee) konden laten aanmaken, daar geld naar toe konden overmaken om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptomunten.

Uit chatberichten van januari 2018 blijkt dat Coinhouse.eu al vrij snel na haar lancering bijna 20.000 leden had. Ook bleek dat het van meet af aan de bedoeling is geweest om de Coinhouse.eu op enig moment plat te gooien.

Begin april 2018 werd voor de klanten van Coinhouse.eu de opnamefunctie (‘withdrawal’) van hun wallets stil gelegd. Door verdachten werden de wallets van accounthouders leeggehaald, terwijl Coinhouse.eu gewoon bleef draaien.

Daarnaast is in deze zaak volgens de officier van justitie gebruik gemaakt van de werkwijze ‘pump en dump’. Er werd veel reclame gemaakt voor de door verdachte zelf gemaakte munten, met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn coins te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht; het dumpen.  

De man stond ook terecht voor witwassen; hij kocht een woning, een boot, diverse dure auto’s en sieraden met het geld dat naar het oordeel van het OM afkomstig is uit de oplichting met de cryptovaluta.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar passend en geboden.

Hoge inflatie kost spaarders ruim 9 miljard euro

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dinsdag bekend dat de inflatie voor 2021 uitkomt op 2,7 procent. Doordat de spaarrentes ook het afgelopen jaar historisch laag waren, leverden Nederlandse spaarders na aftrek van de inflatie ruim 9 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2021 hadden. We hadden tot voor kort met z’n allen voor ongeveer 340 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan. De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,05 procent. Dat betekent dat Nederlanders 170 miljoen euro aan rente kregen in 2021. Door de inflatie van 2,7 procent werd het spaargeld echter ook 9,18 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van 9,01 miljard euro over.

Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2021 stegen die prijzen dus met gemiddeld 2,7 procent. Dit betekent dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2021 gemiddeld 2,7 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.

dinsdag 11 januari 2022

ABN Amro betaalt 90 miljoen extra voor te hoge rente


ABN Amro gaat tienduizenden klanten extra compenseren voor te hoge rente op leningen die ze de afgelopen jaren hebben betaald. De bank zet daarvoor 90 miljoen euro opzij, naast het bedrag van 250 miljoen dat eerder apart was gezet.

De bank volgt daarmee het voorbeeld van de Rabobank. Die bank kondigde afgelopen maand eenzelfde soort regeling aan en heeft daar 100 miljoen euro voor gereserveerd.

ING zette eerder 180 miljoen euro opzij voor compensatie.

De compensatie geldt uitsluitend voor klanten die een variabele rente betaalden op hun consumptief krediet.

Crowdfunding in Nederland eerste helft 2021

 


Crowdfunding groeit ondanks corona als nooit tevoren: in de eerste helft van 2021 is 358 miljoen euro met crowdfunding gefinancierd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen 178 miljoen euro werd opgehaald.

Tijdens coronajaar 2020 nam het gebruik van crowdfunding voor ondernemingen af. In de eerste helft van 2021 maakten ondernemers juist weer meer gebruik van crowdfunding – meer zelfs dan ooit tevoren. Ondernemingen haalden in de eerste helft van 2021 in totaal 320,1 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 260.000 euro.

In de eerste helft van 2021 groeide crowdfunding voor maatschappelijke en creatieve projecten verder door. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 8,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 14.000 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of schoolproject, was het totaal opgehaalde bedrag 16,1 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 3.000 euro.

'ABN AMRO komt gedupeerden woekerrentes onvoldoende tegenmoet'

Nederlandse banken hebben jarenlang stelselmatig te hoge rentes gerekend op de leningen met een variabel rentepercentage. Een aantal banken heeft gedupeerden onder druk van financieel klachteninstituut Kifid recent compensatievoorstellen gedaan.

Uit onderzoek van claimorganisatie Qollect is gebleken dat ABN AMRO bij de eerste uitgebrachte voorstellen de norm van het Kifid naast zich neerlegde en gedupeerden slechts ten dele wilde compenseren.

Na druk van Qollect en vragen vanuit de pers lijkt ABN AMRO overstag te gaan, het is echter de vraag of de bank bereid is de gedupeerden echt schadeloos te stellen.

Veel Nederlandse banken hebben de afgelopen 30 jaar veel te hoge rentes gerekend op leningen met variabele rentes. De rente steeg mee met de marktrente, maar de banken lieten deze niet dalen als de marktrente naar beneden ging. Na meerdere procedures en uitspraken van het financiële klachteninstituut Kifid hebben onder meer ABN AMRO en Rabobank aangekondigd gedupeerden te compenseren. Uit onderzoek van consumentenclaim-organisatie Qollect bleek echter dat de aangeboden compensatieregeling van ABN AMRO volstrekt ontoereikend en misleidend was.

Max Darley van consumentenclaim-organisatie Qollect: 'Na het lezen van de compensatievoorstellen waarin ABN AMRO alleen voor de periode vanaf 2008 wilde compenseren, niet bereid was rente op rente betalen en haar klanten een finale kwijting liet tekenen hebben wij getracht in gesprek te gaan met de bank. Helaas gaf de bank toen niet thuis. Dat ze nu, onder druk van vragen vanuit de media lijken te bewegen is goed nieuws, met die aantekening dat ze op basis van de informatie die wij hebben hun hele verantwoordelijkheid nog altijd trachten te ontlopen.'

Rabobank koos er eerder voor om de compensaties te beperken tot doorlopende kredieten. Rabobank heeft via haar krediethypotheken en alle hypotheken met variabele rente jarenlang veel te hoge rentes gerekend. Ondanks een uitspraak van Kifid waarin wordt gesteld dat gedupeerden die een hypotheek hadden bij Rabobank-dochter Roparco moeten worden gecompenseerd weigert Rabobank deze groep tegenmoet te komen. De reden is volgens Qollect duidelijk: bij doorlopende kredieten gaat het om vergoedingen tot enkele duizenden euro’s, bij hypotheken vaak om een veelvoud daarvan.

Darley roept gedupeerde consumenten op terughoudend te zijn met het accepteren van de compensatievoorstellen en zich te melden bij Qollect: 'Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe groter de kans dat de banken écht hun verantwoordelijkheid nemen en mensen de volledige compensatie geven waar ze recht op hebben.'

De Volksbank gaat totaalsaldo per klant hanteren voor berekening negatieve rente

Vanaf 1 april 2022 hanteren de merken van de Volksbank, SNS, ASN Bank en RegioBank, het totaalsaldo per klant als grens voor het in rekening brengen van negatieve rente. Dat gebeurt nu nog per rekening.

Het totaalsaldo is de som van de tegoeden op betaal- en spaarrekeningen, en het gelddeel van beleggingsrekeningen per klant. Bij een en/of rekening telt het saldo per persoon voor een evenredig deel mee.

Is het totaalsaldo hoger dan 100.000 euro, dan brengt de bank 0,5 procent rente in rekening over het deel boven dat bedrag, dit is een variabel rentepercentage op jaarbasis. Dit geldt separaat per merk voor zowel onze particuliere als zakelijke klanten.

Geld dat is belegd en tegoeden op een termijndeposito vallen buiten de berekening van het totaalsaldo, evenals tegoeden op rekeningen die specifiek bedoeld zijn voor kinderen, jongeren en studenten.                                              
Particuliere klanten ontvangen over het saldo tot en met 25.000 euro per spaarrekening een variabele rente van 0,01 procent op jaarbasis.

maandag 10 januari 2022

Helft ondernemers met voorlopige aanslag vindt het prettig gedurende het jaar belasting te betalen

In januari ontvangen veel ondernemers hun voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2022 van de Belastingdienst. Daarin staat hoeveel inkomstenbelasting zij het komende jaar moeten betalen. 

Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de ondernemers die via hun voorlopige aanslag belasting betalen het op prijs stelt om gedurende het jaar gespreid te kunnen betalen. Een derde van de ondernemers zegt dat het hen niet uitmaakt wanneer zij inkomstenbelasting betalen: gespreid met de voorlopige aanslag, of achteraf met de definitieve aanslag.
 
De voorlopige aanslag is de best mogelijke inschatting die de Belastingdienst kan maken over iemands fiscale en persoonlijke situatie volgend jaar. Het is belangrijk dat ondernemers de voorlopige aanslag altijd goed controleren. Uit de flitspeiling blijkt dat ruim 6 op de 10 van de ondernemers direct of binnen enkele dagen na ontvangst de gegevens en bedragen op de voorlopige aanslag controleren. Ook geeft ruim 50 procent van de ondernemers aan contact te zoeken met een belastingconsultent of boekhouder na het krijgen van de voorlopige aanslag.
 
Naast het direct controleren van de voorlopige aanslag bij ontvangst, is het belangrijk om de voorlopige aanslag actueel te houden en deze aan te passen als er gedurende het jaar zaken wijzigen. Uit de flitspeiling blijkt dat ongeveer een kwart van de ondernemers zich niet bewust is dat het slim is om hun voorlopige aanslag up-to-date te houden. Zo staat 28 procebt van de ondernemers niet stil bij het wijzigen van de voorlopige aanslag als er iets verandert met de hypotheekrente. Denk aan het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. En 20 procent van de ondernemers staat niet stil bij het wijzigen van de voorlopige aanslag als ze een nieuwe onderneming starten of stoppen met ondernemen. Van de ondernemers die wél stilstaan bij het aanpassen van de voorlopige bij een verandering, wijzigt 35% de aanslag zelf via Belastingdienst op belastingdienst.nl. En 35% van de ondernemers vraagt hierbij hulp. Bijvoorbeeld aan vrienden, familie of een boekhouder.

ABN AMRO CI&TO Christian Bornfeld vertrekt per 1 mei 2022

Chief Innovation & Technology Officer (CI&TO) Christian Bornfeld heeft besloten ABN AMRO per 1 mei 2022 te verlaten. Bornfield heeft een functie buiten de bank aanvaard, dichterbij zijn gezin en familie in Denemarken. De zoektocht naar een nieuwe CI&TO is in gang gezet.

De Deen is de afgelopen jaren een drijvende kracht geweest voor de bank, als een van de architecten van de huidige strategie en de ambitie 'om voor onze klanten een persoonlijke bank in de digitale tijd te zijn'.

Bornfield heeft ook een sleutelrol gespeeld bij de inspanningen om het IT-landschap toekomstbestendig te maken.

'Winsten van banken onder druk bij langdurig lage rente'

Een omgeving met hogere rentes is gunstig voor het bankwezen. Een scenario met langdurig lage rentes brengt daardoor de nodige uitdagingen met zich mee. Dat blijkt uit een nieuwe DNB-studie, waarin vooruitblikkende scenario’s rond Nederlandse bankwinsten worden gepresenteerd.

Een gezonde bankensector draagt bij aan de financiële stabiliteit en ondersteunt de economie. Gezonde banken zijn in staat voortdurend hun rol in het financiële stelsel te vervullen en beschikken over voldoende buffers om verliezen op te vangen. Winsten spelen daarbij een belangrijke rol, want die vormen de eerste buffer voor het opvangen van negatieve schokken.

Nadat de winsten van Nederlandse banken jarenlang onder druk stonden als gevolg van de financiële crisis en de Europese schuldencrisis, vond vanaf 2015 herstel plaats. In 2020 zorgde de coronapandemie opnieuw voor een forse daling van de winst. En hoewel de winstgevendheid in 2021 weer herstelde, staan de netto rentebaten – de belangrijkste inkomstenbron – nog steeds onder druk door de lage rente.

Als banken zich niet aanpassen, daalt de gemiddelde Return on Equity (RoE) vanaf het pre-coronaniveau (7,8 procent) naar minder dan 5 procent. In dit scenario kunnen banken alleen bij vergaande aanpassingen hun RoE op peil houden.

vrijdag 7 januari 2022

Beleggers verwachten beursjaar met pieken en dalen

 

Het beleggersvertrouwen is deze maand met 8 punten licht gedaald, waardoor de index van de ING BeleggersBarometer met 115 punten weer op hetzelfde niveau staat als in december 2020.

Beleggers zijn met name negatiever over de waardegroei van hun eigen beleggingsportefeuille en verwachten ook geen groei in de komende maanden. Daarnaast is men ook pessimistischer over de algemene economische situatie in Nederland.

Nog maar 27 procent van de beleggers heeft er vertrouwen in dat de economische situatie zal verbeteren in de komende drie maanden. Door de hoge inflatie en de voortdurende coronacrisis verwacht 64 procent van de beleggers dat 2022 een volatiel beursjaar gaat worden.

Terugkijkend heeft ruim een kwart van de beleggers in de tweede helft van het afgelopen jaar meer geld ingelegd dan in de eerste helft van 2021. Ook behaalden beleggers gemiddeld meer rendement over de laatste vier maanden dan tijdens de vier maanden daarvoor. Beleggers zijn intussen wel terughoudender geworden in het adviseren van anderen om al dan niet te gaan beleggen.

Beleggers verwachten voor volgend jaar het meeste rendement te behalen uit aandelen. Het meeste rendement in 2022 denken beleggers te kunnen behalen binnen de IT-sector. In december 2020 dacht 29 procent van de beleggers dat de IT-sector de meeste kansen op rendement zou bieden, nu is dat 39 procent.

De helft van de beleggers verwacht in 2022 tussen de 0 en 5 procent rendement te behalen. Een kwart denkt tussen de 5 en 10 procent rendement te behalen en 11 procent denkt zelf meer te kunnen behalen dan 10 procent rendement.

Boetes voor exploitanten van platform 24option.com


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft december 2020 bestuurlijke boetes opgelegd aan Rodeler, beter bekend onder de naam 24Option.com. De boetes zijn opgelegd wegens het in strijd handelen met artikel 5:20 Algemene wet Bestuursrecht (Awb).

Op grond van artikel 5:20 Awb is een partij verplicht medewerking aan een toezichthouder te verlenen die redelijkerwijs bij de uitoefening van zijn bevoegdheden kan worden gevorderd. Rodeler NL en Rodeler Ltd hebben aan deze verplichting niet voldaan.

Rodeler NL en Rodeler Ltd exploiteerden het online beleggingsplatform 24option.com, waarop particuliere beleggers konden handelen in contracts for difference (CFD’s). De AFM heeft een onderzoek ingesteld om vast te stellen of Rodeler NL voor haar handelen een vergunning van de AFM nodig had. Ook wilde de AFM vaststellen of Rodeler NL oneerlijke handelspraktijken verrichtte. Hiertoe heeft de AFM tijdens een onderzoek op het kantoor van Rodeler NL onder meer opnames van telefoongesprekken tussen Rodeler NL en klanten opgevraagd. Omdat Rodeler NL de gespreksopnames niet aan de AFM verstrekte, heeft de AFM eerder al een last onder dwangsom aan Rodeler NL opgelegd.

Rodeler NL heeft ook daarna nagelaten om een groot deel van de gespreksopnames aan de AFM te verstrekken. Daarmee heeft Rodeler NL het toezicht door de AFM belemmerd en de medewerkingsplicht van artikel 5:20 Awb geschonden. Dit gedrag van Rodeler NL is ernstig en daarom wordt tevens een boete opgelegd.