Rotterdam heeft primeur met eerste WOZ-beschikking 2022
Sinds dit jaar is landelijk een nieuwe meetmethode van kracht en de havenstad voldoet aan deze verplichting. De komst van deze nieuwe rekenmethodiek kan gevolgen hebben voor de berekening – en hoogte - van de WOZ-waarde.
Sinds 2022 hanteren alle Nederlandse gemeenten dezelfde meetmethode. Deze methodiek berekent woningen voortaan op basis van oppervlakte (m2) in plaats van inhoud (m3). Hiervoor worden de gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster gebruikt. De implementatie van deze nieuwe manier van rekenen is op lange termijn bevorderlijk voor de waardebepaling, maar kan op korte termijn foutgevoelig zijn. Een gevolg daarvan kan een te hoog ingestelde woningwaarde zijn. In dat geval betalen woningeigenaren onnodig veel belasting.
De WOZ-waarde is van invloed op verschillende belastingen en een verkeerde meting kan de burger veel geld kosten. Dan moet je denken aan gemeentelijke belastingen, onroerendezaakbelasting (OZB), erfbelasting, schenkbelasting, verhuurdersheffing en inkomstenbelasting. Voor gemeenten is het echter ondoenlijk om elke woning in Nederland te taxeren, dus worden computermodellen gebruikt.
De computermodellen die gebruikt worden voor woningtaxatie zijn echter niet altijd representatief voor alle woningen in een straat of wijk. Zo wordt er geen rekening gehouden met het onderhoud van een huis of uitbouw. Het zijn schattingen. De Vastelastenbond adviseert dit jaar daarom om extra alert te zijn op de gebruikte oppervlakteberekening van de WOZ-taxatie.
Geen opmerkingen:
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.