maandag 28 februari 2022

Fraudehelpdesk: veel meldingen van neptelefoontjes bank

In de eerste zes weken van dit jaar is bij de Fraudehelpdesk al voor ruim 10.5 miljoen euro aan schade gemeld. Neptelefoontjes namens de bank komen vaak voor.

Bij een neptelefoontje namens de bank worden mensen opgebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker maar dat niet is. Vaak is in de display van de ontvangende telefoon een bestaand telefoonnummer van de bank zichtbaar. Dat betekent dat er gebruik gemaakt is van een techniek die ‘spoofing’ heet. Met name ouderen worden slachtoffer van deze truc. Vaak raken zij al hun (spaar)geld kwijt.

Volgens de nepbankmedewerker is er sprake een digitale bedreiging of fraude. Degene die wordt gebeld moet al zijn of haar geld daarom overmaken naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om ‘kluisrekeningen’, ‘veilige rekeningen’ of een variant daarop. In een enkel geval wordt naar inloggegevens gevraagd.

Soms weet de ‘bankmedewerker’ precies wat het huidige banksaldo en de laatste transacties zijn. In dat geval hebben de oplichters zichzelf mogelijk al toegang verschaft tot de bankrekening, bijvoorbeeld door phishing via een nep-betaallink. Zo weten ze precies hoe een bankrekening er op dat moment uitziet.

Met name ouderen zien hun vaak moeizaam bij elkaar gespaarde centen in rook opgaan. Het kan gaan om behoorlijke bedragen. Soms om tienduizenden euro’s, maar voor iemand met alleen een AOW is 100 euro al te veel.

VEB vraagt Ondernemingskamer om bekrachtiging wanbeleid bij SNS

Onlangs heeft beleggersvereniging VEB namens beleggers aan de Ondernemingskamer van het Hof Amsterdam toegelicht waarom de geconstateerde tekortkomingen als wanbeleid moeten worden gekwalificeerd.

Die kwalificatie kan dienen als opmaat naar compensatie van gedupeerde beleggers. Miljarden euro’s aan beurswaarde zijn verdampt sinds SNS Reaal in mei 2006 naar de beurs kwam. De koers van het aandeel bij de beursgang bedroeg 17 euro.

De ondergang van het SNS-concern werd in de zomer van 2006 ingeleid met de plotselinge aankoop van Bouwfonds Property Finance, de zakelijke vastgoedportefeuille van ABN Amro Bank.

Zonder de aandeelhouders om goedkeuring te hebben verzocht, schafte SNS enkele maanden na haar beursgang voor 810 miljoen euro een haar volledig onbekende activiteit aan: commercieel vastgoed. Het werd de derde poot van het bank- en verzekeringsconcern. De aankoop werd voorafgaand door SNS slechts marginaal onderzocht en met vastgoedfinanciering, waarop Property Finance zich toelegt, had SNS Reaal nauwelijks kennis of ervaring.

vrijdag 25 februari 2022

Geld lenen wordt weer duurder

Het afgelopen jaar stonden de leenrentes op een historisch laag niveau, maar de komende maanden gaan de leenrentes weer stijgen, verwacht financieel expert Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl.

Begin deze maand verhoogde BNP Paribas enkele leenrentes al fors, met stijgingen tot wel 0,25 procent. Daarop volgde Nationale-Nederlanden met een verhoging van 0,3 procent en deze week verhoogde ook Interbank de rentes op haar persoonlijke lening met 0,3 procent.

Dat de leenrentes stijgen, komt vooral door de hogere kapitaalmarktrentes. Kredietverstrekkers betalen deze rentes als ze geld aantrekken van beleggers om vervolgens te kunnen uitlenen.

De kapitaalmarktrentes zijn sinds december vorig jaar flink gestegen. Zo stond de 10-jaars rente op 1 december 2021 nog op -0,18 procent, maar is die inmiddels gestegen naar 0,37 procent. Hierdoor is het voor de kredietverstrekkers dus flink duurder geworden om geld aan te trekken. Dat rekenen ze weer door in de rentes voor leningen aan consumenten.

Topjaar voor Belfius

De Belgische bank-verzekeringsgroep Belfius heeft een topjaar achter de rug. Dat resulteerde vorig jaar, ondanks de COVID-beperkingen en de overstromingen in Wallonië, in een recordwinst van 935 miljoen euro, 76 procent meer dan de 532 miljoen euro van 2020.

De sterke kredietgroei is de belangrijkste oorzaak. De bank, tien jaar geleden voortgekomen uit de genationaliseerde Dexia Bank België, kende in totaal voor 22,3 miljard euro nieuwe kredieten toe, waarvan 11,2 miljard euro aan grote bedrijven, midden- en kleinbedrijf, zelfstandigen en vrije beroepen. Ook de productie van nieuwe woonkredieten ging aanzienlijk hoger.

In private banking en wealthmanagement zag Belfius het aantal vermogende klanten groeien tot meer dan 140.000.

Wat betekent de Russische inval voor beleggingen?

De Russische inval in Oekraïne creëert veel onzekerheid op financiële markten. In Europa zijn de meeste beursindices donderdag met 3 procent of meer gedaald.

De fondsen van Robeco die beleggen in opkomende landen, hebben de positie in Rusland in de aanloop naar de invasie al iets afgebouwd, vertelt client portfolio manager Jan de Bruijn.

Robeco heeft met name aandelen verkocht van bedrijven die getroffen kunnen worden door westerse sancties. Het is wel van belang om de mogelijke sancties in perspectief te plaatsen. Europa is voor een groot deel van de aardgastoevoer afhankelijk van Rusland. De maatregelen zullen dus nooit zo zwaar worden als de sancties tegen bijvoorbeeld Noord-Korea, waarmee geen handel meer wordt gedreven.

Ook voor particuliere beleggers is het verstandig om zich niet te laten leiden door angst en onzekerheid. De ervaring leert dat er na een schrikreactie na het uitbreken van een oorlog, vaak een herstel op gang komt op aandelenmarkten. Twaalf maanden na de Cubacrisis (1962), de Sovjetinval in Afghanistan (1979), de Irakese inname van Koeweit (1990), de Golfoorlog (1991) en de Irakoorlog (2003) stond de Amerikaanse S&P 500 Index bijvoorbeeld hoger dan op het moment dat de strijd uitbrak.

donderdag 24 februari 2022

Bederlandse banken voeren Europese sancties uit

Nederlandse banken voeren de sancties uit die door de Europese Unie zijn gepubliceerd naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. Dit betreft maatregelen ten aanzien van leden van de Russische Doema en andere betrokken Russen bij de bedreiging van Oekraïne.

Van hen worden de rekeningen bevroren en financiële transacties gedwarsboomd. Als zich dat voordoet, wordt hiervan melding gedaan aan De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast betreffen de sancties stopzetting van economische relaties met de gebieden Donetsk en Luhansk en het blokkeren van de toegang van de Russische overheid en de Russische centrale bank tot de Europese financiële markten, wat betrekking heeft op leningen, kredieten, effectenhandel en andere geldmarktinstrumenten. Verder zijn wij in afwachting van verdere sancties die publiekelijk zijn aangekondigd.

Verifiëren van betaalverzoekjes moet einde maken aan WhatsAppfraude

Om mensen te beschermen tegen online oplichting bij het gebruik van WhatsApp is Appjelinkje ontwikkeld. Door de link van een betaalverzoek via WhatsApp naar Appjelinkje te sturen, weet een gebruiker binnen enkele seconden of de link veilig en betrouwbaar is of dat hij of zij te maken heeft met een oplichter.

Via de website van Checkjelinkje kunnen gebruikers links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid controleren.

Vorig jaar werd daar de functie ‘Betaalverzoek Check’ aan toegevoegd. Om te zien of een betaalverzoek echt is, kopieert en plakt de gebruiker de url van het betaalverzoek op checkjelinkje.nl. Vervolgens is direct zichtbaar wie de begunstigde van het betaalverzoek is. Dagelijks maken duizenden consumenten gebruik van de tool.
¬

Triodos Bank presenteert details restrictief terugkoopprogramma van certificaten

 

Triodos lanceert een restrictief terugkoopprogramma van certificaten van 14,4 miljoen euro, gelijk aan de resterende ruimte om certificaten.

Het voorgestelde terugkoopprogramma zal eenmalig zijn en er zijn geen verdere terugkoopprogramma's noch CET-1 kapitaalverminderingen voorzien. De prijs voor het programma is vastgesteld op 59 euro, dezelfde prijs als eind vorig jaar om administratieve en fiscale redenen is bepaald.

Kenmerken terugkoopprogramma:
Iedere certificaathouder komt in aanmerking voor deelname
Toepassing van een gating van maximaal van € 2.000, per beleggingsrekening per inschrijvingsronde
Certificaathouders nemen individuele beslissing om deel te nemen en voor welk bedrag (maximaal € 2.000)
Inschrijvingsperiode bedraagt 3 weken
Bij onderinschrijving wordt er een nieuwe ronde gestart
In geval van overinschrijving wordt er een bedrag pro rata toegekend op basis van inschrijvingsbedragen

woensdag 23 februari 2022

ACM blokkeert misleidende doorschakeldiensten naar de Belastingtelefoon

 

De ACM heeft op 21 februari twee 0906-nummers voorlopig geblokkeerd wegens aanwijzingen dat ze bellers misleiden wanneer ze hen tegen betaling doorverbinden met de Belastingtelefoon van de Belastingdienst.

Deze doorschakeldiensten kosten 90 en 100 cent per minuut en tikken door nadat de beller is doorverbonden. Bellers maken hierdoor onnodige kosten, want ze kunnen de Belastingtelefoon ook gratis bellen via het rechtstreekse informatienummer 0800-0543.

De ACM heeft verkennend onderzoek gedaan naar websites waarop doorschakeldiensten naar de Belastingdienst worden aangeboden. Op basis hiervan heeft de ACM aanwijzingen dat de nummergebruikers van twee 0906-nummers niet voldoen aan de wettelijke transparantieregels. Daarom heeft de ACM de nummers tijdelijk (maximaal acht weken) geblokkeerd.

De ACM adviseert mensen goed op te letten naar welk nummer zij bellen. Telefoonnummers van overheidsorganisaties zijn te vinden op de website van de organisatie zelf. Het rechtstreekse nummer van de Belastingtelefoon (0800-0543) staat bijvoorbeeld op www.belastingdienst.nl/contact. Zoek je een telefoonnummer van een instantie via een zoekmachine, vergelijk dan meerdere zoekresultaten, vooral als daar betaalde nummers bij staan. Vaak is er een gratis nummer beschikbaar of een nummer tegen lokaal tarief.

Forse hypotheekrentestijgingen zetten door

Voor de tweede week op rij verhoogden nagenoeg alle geldverstrekkers hun hypotheekrentes fors. De populairste rentevaste periode van 20 jaar vast is dit jaar inmiddels al met 0,45% gestegen.

Voor de andere rentevaste periodes ligt de stijging tussen de 0,37% en 0,47%.

De hypotheekrentes zijn in nog geen twee maanden fors gestegen. Deze hypotheekrentes hebben we niet meer gehad sinds augustus 2019, dus ruim twee en half jaar geleden.

Maar eigenlijk waren dat ook bizar lage rentes, die onder andere door een enorm stimuleringsprogramma van de ECB tot stand waren gekomen. Ondanks de forse stijging zijn de hypotheekrentes op dit moment nog altijd historisch laag, wat blijkt uit onderstaande grafiek met de gemiddelde hypotheekrentes met NHG voor 10 en 20 jaar vast.

De meeste ouderen vinden dat ze hun bankzaken prima voor elkaar krijgen

De meeste ouderen vinden dat ze hun bankzaken prima voor elkaar krijgen in deze digitale tijd. Ze regelen hun financiën zelf via laptop, smartphone of tablet.

Wel geeft ruim een kwart aan dat regelmatig dingen niet lukken en vraagt meer dan de helft soms om hulp. Kinderen en kleinkinderen kijken hier anders tegenaan. Zij zijn van mening dat digitaal bankieren voor de oudere generatie ingewikkeld is en dat ze vaak hulp nodig hebben, maar het moeilijk vinden dat te vragen.

Ook zijn ze bezorgd dat hun ouders of grootouders slachtoffer worden van oplichting, zoals phishing. Dit en meer blijkt uit grootschalig onderzoek van DirectResearch in opdracht van ABN AMRO.

Nu steeds meer fysieke bankkantoren sluiten, wordt digitaal bankieren de norm. De meeste ouderen vinden dat ze goed meekomen met alle digitale ontwikkelingen. Ze kopen vaak online en zeggen niet meer zonder internet te kunnen. Ze vinden digitaal bankieren een hele vooruitgang. Slechts een op de zes zeventigplussers betaalt nog met een acceptgiro, in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van de app, bankieren via de laptop of computer, een derde gebruikt Tikkie. Toch vraagt meer dan de helft de kinderen of kleinkinderen nog wel eens om hulp, bijvoorbeeld bij het gebruik van computerprogramma’s of apps. Ouderen geven zichzelf een rapportcijfer 7,3 als het over digitaal zakendoen gaat.

dinsdag 22 februari 2022

Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387.000 euro

In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387.000 euro. In Blaricum werd het meest betaald voor een koopwoning, gemiddeld 1 miljoen euro.

Voor een koopwoning in Pekela werd gemiddeld het minst betaald, 200.000 euro.

Voor het eerst waren er gemeenten waar de gemiddelde transactieprijs boven 1 miljoen euro uitkwam. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning van 387.000 euro is op jaarbasis de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. Vergeleken met 2020 was de gemiddelde prijs 52.000 euro hoger.

Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreerden een hogere gemiddelde koopsom. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan in 2020. In twee gemeenten was de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 lager dan een jaar eerder, Veere en Ameland.

Betaalrekeningen gemiddeld 42 procent duurder in 5 jaar

De prijs voor een standaard betaalrekening is de afgelopen 5 jaar gemiddeld met 42 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De prijsstijging heeft invloed op de tevredenheid van consumenten. Vooral klanten van ABN Amro, Rabobank en ING zijn ontevreden over het prijskaartje van hun bank.

Consumentenbond vergeleek de huidige prijzen van 8 banken met de voordeligste betaalrekeningen van die banken in 2017. De prijs voor het goedkoopste betaalpakket met 1 betaalpas steeg gemiddeld met 51 procent. Een rekening op naam van twee personen met twee passen werd gemiddeld 32 procent duurder.

Bij Triodos Bank stegen de prijzen het hardst. Daar kostte een basisrekening voor 1 persoon in 2017 nog 28,20 euro. Inmiddels is dat 60 euro, een stijging van 113 procent. Klanten van Rabobank betalen voor hun DirectPakket nu 73 procent meer dan vijf jaar geleden. De prijs steeg van 15,60 naar 27 euro per jaar. ING verhoogde de prijs van het OranjePakket (zonder korting) met 1 betaalpas van 17,40 naar 28,20 euro, een prijsstijging van 62 procent.

Knab is de enige bank die de afgelopen vijf jaar zijn prijs niet verhoogde. Die bank rekent een tarief van 60 euro per jaar. Daarvoor krijgen klanten wel gratis twee creditcards en een extra betaalpas. Iets waarvoor ze bij andere banken extra moeten betalen.

Uit een enquête onder ruim 12.000 panelleden blijkt dat klanten van ABN Amro, ING en Rabobank het meest ontevreden zijn over de kosten die ze betalen en wat daar tegenover staat. Ongeveer een derde van hen geeft het prijskaartje van hun bank een onvoldoende. 

Eis gevangenisstraf van 30 maanden voor bankfraude

Geraffineerd. Het woord valt meerdere keren tijdens het gesprek met een slachtoffer in de strafzaak tegen een 27-jarige man uit Den Haag die maandag 21 februari diende voor de rechtbank in Zutphen.

De verdachte zou zich hebben voorgedaan als bankmedewerker en zou zo slachtoffers tienduizenden euro’s afhandig hebben gemaakt.

Het begon met een sms waarin werd gemeld dat hij geld tegoed zou hebben van de belastingdienst. Hij klikte op de link, maar realiseerde zich meteen dat dit niet in de haak was. Daarop liet hij zijn privérekening blokkeren.

Later die dag werd hij gebeld door de bank; er waren onterechte boekingen gedaan vanaf zijn rekening. Ja, dat kon kloppen; hij had op een verdachte link geklikt. De bank was nu bezig het geld veilig te stellen, of hij kon inloggen op zijn computer?

Via Teamsviewer, dat hij op verzoek installeerde, werd meegekeken. De man kreeg de opdracht om overboekingen te doen vanaf een andere privérekening dan de geblokkeerde. Geen moment koesterde hij argwaan.

De tienduizenden euro’s die hem en de organisaties waarvoor hij actief was, afhandig zijn gemaakt, zijn slechts gedeeltelijk vergoed. De officier van justitie heeft daarom een schadevergoeding gevorderd van bijna 93.000 euro, ter compensatie van de in totaal drie gedupeerden in deze strafzaak.

Ze eiste ter zitting verder een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk tegen de man, die eerder ook al veroordeeld was voor soortgelijke feiten.

maandag 21 februari 2022

Ruim 500 miljoen euro schade door februaristormen

Volgens de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars komt de verzekerde schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen door Dudley, Eunice en Franklin uit op minimaal 500 miljoen euro.

Verzekeraars ontvangen recordaantallen schademeldingen door deze stormen en verwachten nog veel gevolgschade. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars.

Verzekeraars hebben opgeschaald en zetten alles op alles voor een vlotte schadeafhandeling. Klanten worden zo snel mogelijk geholpen, maar moeten in sommige gevallen rekening houden met wachttijden vanwege het grote aantal meldingen dat binnenkomt.

De ‘februaristormen’ veroorzaakten grote en kleine wind- en waterschades. Daarbij valt te denken aan schade aan auto's, woningen en bedrijven door omgevallen bomen, afgewaaide daken en lekkages. Verder zien verzekeraars ook veel afgewaaide dakpannen en schades aan zonnepanelen en schuttingen.

Stichting Salvage (eerste hulp na calamiteiten namens verzekeraars) heeft een uitzonderlijk druk weekend achter de rug. Zij trokken er het meest op uit voor grotere schades in Zuid- en Noord-Holland.   

De komende dagen blijft het flink waaien, met grote kans op gevolgschade door dakpannen en zonnepanelen die door eerdere windstoten zijn losgekomen, maar ook bomen die al iets zijn ontworteld.

Nederlanders zijn in de regel goed verzekerd tegen schade door stormen. Dit geldt voor alles dat vastzit aan de woning, de inhoud van de woning en voor schuttingen. Woonverzekeraars hanteren wel vaak een eigen risico. Auto’s met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) zijn verzekerd tegen schade door storm. Ongeveer twee derde van het wagenpark in Nederland heeft zo’n type verzekering.

'Consument bespaart gemiddeld 393 euro op lening'

Consumenten kunnen gemiddeld 393 euro aan rentekosten besparen bij de keuze voor hun lening. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De renteverschillen tussen de kredietverstrekkers zijn het afgelopen jaar kleiner geworden, maar nog steeds zorgen de verschillen ervoor dat je honderden euro’s minder rente kunt betalen.

De vergelijkingssite keek welke combinaties van leenbedragen en looptijden consumenten het meest afsloten. Voor de 10 meest voorkomende combinaties berekende Geld.nl de laagste en gemiddelde rente en de bijbehorende rentekosten. Het verschil tussen de laagste en gemiddelde rente is gemiddeld 0,7 procent. Dat lijkt weinig, maar als je kijkt naar de totale rentekosten, is dat dus een verschil van 393 euro op de totale lening.

Overweeg je dus een lening af te sluiten, dan loont het om niet zomaar te kiezen voor je eigen bank of de eerste kredietverstrekker die je tegenkomt. De renteverschillen zijn groot.

Rechter: eHerkenning mist wettelijke grondslag

De belastingrechter oordeelt dat een besloten vennootschap over maart 2020 geen loonheffing hoeft te betalen, omdat zij geen aangifte kan doen.

Om aangifte te kunnen doen, moet de besloten vennootschap het inlogmiddel eHerkenning aanschaffen. Het bedrijf vindt dat de Belastingdienst haar hier niet toe kan verplichten. Daarnaast wil zij uit principe niet betalen voor het doen van aangifte.

De belastingrechter is het met de belastingplichtige eens. De Belastingdienst kan geen naheffingsaanslag opleggen, omdat de besloten vennootschap wel aangifte wil doen, maar dit niet kan door het ontbreken van een wettelijke grondslag voor het verplicht stellen van eHerkenning. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag.

Een besloten vennootschap uit het Gooi doet elk jaar aangifte voor de loonheffing. Tot en met 2019 logt zij hiervoor in op de website van de Belastingdienst. Vanaf 2020 kan dit niet meer voor de loonheffing. Om aangifte loonheffing te kunnen doen, moet zij bij een commerciële partij het inlogmiddel eHerkenning aanschaffen.

De besloten vennootschap erkent dat zij digitaal aangifte moet doen, maar dat de Belastingdienst haar niet kan verplichten om eHerkenning aan te schaffen.

vrijdag 18 februari 2022

Nieuwe toepassing Werkprogramma Risicobeheersing Volmacht beschikbaar

 

Sinds deze maand is de nieuwe applicatie voor het Werkprogramma Risicobeheersing Volmacht beschikbaar op Volmachtplein.nl.

Met de nieuwe applicatie maakt de volmachtbranche een volgende professionaliseringsslag.

De applicatie is herbouwd door data- en integratiespecialist AMIS, gefinancierd door het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA).   

Om de veiligheid te bevorderen is voor eHerkenning als inlogmethode gekozen. eHerkenning wordt meer en meer gezien als standaard voor identificatie binnen de financiële dienstverlening.

In de komende periode wordt de functionaliteit verder uitgebreid.

Nieuw ingevoerde WOZ-meetmethode jaagt Nederlandse huishoudens op kosten

 

Door de landelijke invoering van een nieuwe meetmethode van de WOZ-waarde is de kans op foutieve berekeningen sterk gestegen.

Gemeenten zijn vanaf 2022 verplicht om de waarde te baseren op de oppervlakte in plaats van de inhoud. Deze nieuwe werkwijze kan gevolgen hebben voor de woningwaarde volgens de Wet waardering onroerende zaken (WOZ), stelt de Waarderingskamer.

Door de nieuwe manier van rekenen kan de Uitleg WOZ-waarde ineens een stuk hoger ingeschat worden. De WOZ-waarde is van invloed op verschillende belastingen en een verkeerde meting kan de burger veel geld kosten. Dan moet je denken aan gemeentelijke belastingen, onroerendezaakbelasting (OZB) en zelfs erfbelasting, schenkbelasting, verhuurdersheffing en inkomstenbelasting. Voor gemeenten is het echter ondoenlijk om elke woning in Nederland te taxeren dus worden computermodellen gebruikt.

De computermodellen die gebruikt worden voor woningtaxatie zijn echter niet altijd representatief voor alle woningen in een straat of wijk. Zo wordt er geen rekening gehouden met het onderhoud van een huis of uitbouw. Het zijn schattingen.

De Nieuwe rekenmethode WOZ-waarde brengt voor gemeenten nieuwe uitdagingen met zich mee. De gemeente is daardoor weer afhankelijk van een extern systeem. Het toevoegen van een ‘nieuw’ systeem aan de totale berekeningsmethode van de WOZ-waarde kan de totstandkoming van de WOZ-waarde bemoeilijken.

Circa 250 gemeenten namen dit jaar deze nieuwe meetmethode in gebruik en dat kan grote gevolgen hebben.

donderdag 17 februari 2022

Achmea introduceert Green Finance Framework

Achmea heeft een raamwerk voor groene financiering opgezet, het Green Finance Framework. De verzekeraar is van plan om de opbrengst van financieringsinstrumenten die onder het framework worden uitgegeven toe te wijzen aan het (her)financieren van groene leningen en investeringen.

Daarbij gaat het om leningen en investeringen in energiezuinige woningen in Nederland en energiezuinige bedrijfsgebouwen in en buiten Nederland.

Achmea is de eerste Nederlandse verzekeraar met een Green Finance Framework. Het framework is gebaseerd op de Green Bond Principles (ICMA, 2021) en de Green Loan Principles (LMA, 2021). Het framework is positief beoordeeld door ISS ESG en CFP Green Buildings.

Overeenkomst met NN Group over verkoop levensverzekeringendochter ABN AMRO Verzekeringen

ABN AMRO Bank heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van de levensverzekeringendochter, ABN AMRO Levensverzekering N.V., van ABN AMRO Verzekeringen (AAV) aan NN Group.

AAV gaat na deze transactie verder als schadeverzekeraar en intermediair. Dit is een belangrijke strategische stap voor AAV.

ABN AMRO Verzekeringen, een langjarig samenwerkingsverband tussen NN Group (51%) en ABN AMRO Bank N.V. (49%), verzorgt verzekeringsproducten en -diensten aan meer dan een miljoen particuliere en zakelijke klanten. NN Group en ABN AMRO zetten de succesvolle samenwerking via AAV voort; AAV kan zich volledig richten op schadeverzekeringen en haar rol als intermediair.

woensdag 16 februari 2022

ABN AMRO opent kennis- en financieringsdesk voor Product-as-a-Service klanten

 

ABN AMRO start een speciale Product-as-a-Service (PaaS)-desk. Bij deze desk kunnen bedrijven terecht voor advies en (groei) financiering.

Bij Product-as-a-Service-bedrijfsmodellen gaat het om producten waarbij een klant per keer of per periode betaalt voor gebruik. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die deelfietsen of deelauto’s aanbieden of aan bedrijven waar klanten een matras of zelfs een lift kunnen afnemen en betalen bij gebruik.

Bedrijven die werken met PaaS-bedrijfsmodellen hebben te maken met andere eigendomsverhoudingen dan bij traditionele verkoop. Ook is er sprake van andere cashflowstromen en juridische documentatie. Dat vraagt om andere vormen van financiering en advies. Op de desk van ABN AMRO werken collega’s die op dit vlak expertise hebben.

Vanuit de desk is er tevens een samenwerkingsverband met advocatenkantoor NautaDutilh. PaaS-bedrijven kunnen juridisch advies krijgen over hun PaaS-contracten. Het doel is om de kwaliteit van PaaS-contracten te verhogen en daarmee de toegang tot financiering door ABN AMRO te vergemakkelijken. Op die manier levert NautaDutilh een bijdrage aan de groei van PaaS-bedrijven. Begin september wordt de desk geëvalueerd.

'Pas maatregelen aan om succes te maken van groene EU-obligaties'

 

De Europese Commissie moet nog een aantal plooien rechtstrijken om van groene obligaties echt een succes te maken, aldus Insurance Europe, de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars.

Het huidige voorstel van de Europese Commissie moet het voor bedrijven, waaronder verzekeraars, makkelijker maken kapitaal te investeren in groene obligaties (zogeheten green bonds) om zo te voldoen aan de Klimaatdoelstellingen vanuit de Europese Green Deal. Het EC- voorstel kan volgens Insurance Europe op onderdelen beter:

Zodra een EU-groene obligatie voldoet aan de EUGBS-vereisten, dan moet deze status gelden voor de gehele looptijd van de obligatie, ongeacht latere wijzigingen in de screeningcriteria van de EU-taxonomie.

Het Verbond ziet het gebruik van groene obligaties als een belangrijke sleutel om meer geld voor groene investeringen te ontsluiten en zo de realisatie van de Klimaatdoelstellingen vanuit de Europese Green Deal dichterbij te brengen.

dinsdag 15 februari 2022

Banken kunnen terrorismefinanciering moeilijk bestrijden

 

Banken monitoren dagelijks enorme hoeveelheden financiële transacties op verdachte transacties. Zo moeten ze bijdragen aan de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.

Politicoloog Esmé Bosma onderzocht hoe banken met digitale technologieën experimenteren en regels rond het bestrijden van terrorismefinanciering in praktijk brengen. Ze concludeert dat het in de praktijk nauwelijks lukt transacties op te sporen die mogelijk verband houden met terrorismefinanciering. Tegelijkertijd heeft alle regelgeving wel maatschappelijke implicaties. Vrijdag 18 februari verdedigt zij haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

Bosma concludeert dat er een kloof is ontstaan tussen de regelgeving die banken verplicht tot het opsporen en voorkomen van terrorismefinanciering, en de daadwerkelijke praktijk bij banken. Het screenen van terrorismelijsten is voor banken nog te doen, en natuurlijk moeten zij klantdossiers op orde maken'. Maar het is enorm lastig transacties op te sporen die mogelijk verband houden met terrorismefinanciering. Dergelijke transacties komen volgens Bosma niet op de radar doordat het vaak om kleine bedragen draait, en het ook om legitiem geld zoals een salaris of uitkering kan gaan.

Als je vervolgens kijkt naar wat er met de meldingen van banken over ongebruikelijke transacties wordt gedaan, zegt Bosma, dan blijkt dat maar ongeveer 10 procent van hun meldingen tot verder onderzoek leidt.

67.444 ondernemers hebben steun voor vaste lasten aangevraagd voor het vierde kwartaal van 2021

Liefst 67.444 ondernemers hebben de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aangevraagd voor het vierde kwartaal van 2021. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het aantal ondernemers dat steun heeft aangevraagd in het derde kwartaal van dat jaar.

Op dit moment is al 570.551.612 euro uitgekeerd aan 49.316 ondernemers. 54 procent van de ondernemers had de TVL-subsidie binnen een week op de rekening staan. 74 procent binnen twee weken. De verwachting is dat RVO over bijna 100 procent van de verleningsaanvragen binnen de termijn van 8 weken beslist. Het loket om een aanvraag in te dienen sloot op 11 februari 2022 om 17.00 uur.

De horeca (restaurants en cafés) voert de boventoon met 16.690 aanvragen. Daarnaast staan de landbouw met 5.920 aanvragen en de taxibranche met 5.867 aanvragen in de top 3 van aanvragers. Restaurants, cafés en taxi’s komen nagenoeg bij elke TVL-regeling in de top-3 voor.

Het kabinet verlaagde op 21 december 2021 eenmalig de omzet drempel van 30 naar 20 procent omdat er zeer kort de tijd zat tussen aankondiging en de lockdown die zondag 19 december 2021 inging. Hierdoor hadden ondernemers weinig kans om hun bedrijfsvoering tijdig aan te passen.

maandag 14 februari 2022

NVHP pleit voor meer maatwerk binnen leennormen hypotheek

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, NVHP pleit ervoor om meer maatwerk mogelijk te maken bij het bepalen van wat individuele consumenten maximaal mogen lenen voor de financiering van hun woning.

Er is een groot maatschappelijk belang gediend bij het voorkomen dat consumenten voor de financiering van de aankoop van hun woning meer lenen dan voor hen verantwoord is. Mede door de wetgeving die op dit punt in Nederland bestaat blijft het aantal consumenten die gedwongen wordt hun woning te verlaten omdat zij de financieringslasten niet langer kunnen betalen, beperkt. De doelstelling van de wetgeving wordt door de NVHP dan ook volledig onderschreven.

De wetgever heeft ervoor gekozen om generieke criteria op te stellen voor de maximale bedragen die consumenten bij een bepaald inkomen kunnen lenen. Deze generieke leennormen worden opgesteld met behulp van de inzichten van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting, NIBUD. Daarbij baseert het NIBUD zich op onder meer wat een gemiddelde consument bij een bepaald inkomen aan bepaalde uitgaven heeft.

Op basis van inkomsten en gemiddelde uitgaven kan dan een indicatie worden gemaakt welk bedrag overblijft om de lasten van een eigen woning te financieren.

Veel consumenten wonen in een huurwoning waarvoor zij een hoge huur, bijvoorbeeld meer dan 1000 euro betalen. Met grote regelmaat komt het voor dat wanneer deze consumenten vervolgens een woning willen kopen waarvan de hypotheeklasten bijvoorbeeld 700 euro per maand zijn, zij niet in aanmerking komen voor deze hypotheek omdat de generieke leennormen voor hun situatie aangeven dat deze lasten leiden tot overkreditering.

Inmiddels is er een proef gestart waarbij in bepaalde situaties mensen die een hogere huur betalen dan de toekomstige hypotheeklasten toch een hypothecair krediet kunnen afsluiten.

De NVHP signaleert dat het systeem van generieke leennormen steeds vaker consumenten belemmert om een woning te kunnen kopen terwijl zij een individueel uitgavenpatroon hebben waarbij de lening welke deze consumenten nodig hebben wel verantwoord is. De consequentie is dat deze consumenten of onnodig lang duur blijven huren, dan wel actief op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden buiten de reguliere hypotheekverstrekkers.

'Doorbraak in woekerpolisaffaire'

De Hoge Raad heeft op 11 februari 2022 in de zaak van de Vereniging Woekerpolis.nl een positieve uitspraak gedaan voor woekerpolisgedupeerden. Het verweer van Nationale Nederlanden dat zij slechts minimale informatie aan klanten hoefde te verstrekken, wordt afgewezen. Het is volgens de Hoge Raad aan de rechter om te beoordelen welke aanvullende informatie aan klanten verstrekt had moeten worden. De zaak zal nu verder worden behandeld door het hof Den Haag. 

De Hoge Raad deed de uitspraak naar aanleiding van de vragen die het hof Den Haag had voorgelegd in de procedure van de Vereniging Woekerpolis.nl tegen Nationale Nederlanden. Voorzitter van de vereniging Ab Flipse: “Dit is een geweldige uitspraak voor iedereen in Nederland met een woekerpolis. De uitspraak geldt namelijk niet alleen voor Nationale Nederlanden, maar is op alle verzekeraars van toepassing. Dit is de doorbraak waar we al jaren op zitten te wachten.” 

Voor de beoordeling of verzekeraars verplicht waren om aanvullende informatie te verstrekken bij de verkoop van beleggingsverzekeringen is volgens de Hoge Raad van belang of de informatie bij de polis voldoende duidelijk en nauwkeurig was, en of aanvullende informatie nodig was voor een goed begrip van de wezenlijke bestanddelen van de polis. Daarbij moet de rechtszekerheid voldoende worden gewaarborgd. De uitspraak van de Hoge Raad is in lijn met eerder afgegeven advies door de Advocaat Generaal.


vrijdag 11 februari 2022

AFM neemt kwaliteit orderuitvoering PFOF-handelsplatformen onder de loep

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een methode ontwikkeld die beter zicht geeft op de impact van payment for order flow (PFOF) dienstverlening door brokers.

Uit een eerste analyse bij een aantal partijen blijkt dat PFOF resulteert in structureel slechtere prijzen voor de retailbelegger. In Nederland is PFOF verboden en de Europese toezichthouder ESMA waarschuwde onlangs voor de risico’s ervan.

Bij PFOF betaalt een handelsplatform of een market maker een vergoeding aan de broker in ruil voor het alleenrecht op de orderuitvoering van diens klanten. Het idee is dat de kosten van de broker hierdoor omlaaggaan en daarmee ook voor de klant.

Afgelopen zomer waarschuwde de European Securities and Markets Authority (ESMA) brokers en beleggers al voor de risico’s van PFOF. Deze handelsmethode is vaak in gebruik bij nieuwkomers op de brokermarkt. Het zorgt voor de onwenselijke prikkel bij een broker om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt, in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren.

De AFM ziet dat PFOF als handelsmodel in Europa aan populariteit wint. Dit is niet wenselijk omdat het resulteert in voor de belegger ondoorzichtige kosten. Ook druist dit handelsmodel in tegen het beginsel van open en concurrerende markten. PFOF is in Nederland al verboden. De AFM pleit al langer voor een EU-verbod. Dit zorgt voor een gelijk speelveld en voorkomt dat brokers die in een ander EU-lidstaat zijn gevestigd Nederlandse beleggers met PFOF kunnen bedienen.

Geld lenen wordt weer duurder

Het afgelopen jaar stonden de leenrentes op een historisch laag niveau, maar de komende maanden gaan de leenrentes weer stijgen, verwacht financieel expert Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite Geld.nl. 'Begin deze week verhoogde BNP Paribas enkele leenrentes al fors, met stijgingen tot wel 0,25 procent. De komende tijd volgen waarschijnlijk meer kredietverstrekkers deze stap.'

Dat de leenrentes gaan stijgen, komt vooral door de hogere kapitaalmarktrentes. Kredietverstrekkers betalen deze rentes als ze geld aantrekken van beleggers om vervolgens te kunnen uitlenen. De kapitaalmarktrentes zijn sinds december vorig jaar flink gestegen. Zo stond de 10-jaars rente op 1 december 2021 nog op -0,18 procent, maar is die inmiddels gestegen naar 0,37 procent. Hierdoor is het voor de kredietverstrekkers dus flink duurder geworden om geld aan te trekken. Dat rekenen ze weer door in de rentes voor leningen aan consumenten.

Voor consumenten betekent dit dus dat geld lenen de komende tijd duurder wordt, maar het biedt ook kansen, volgens Bulthuis. 'Overweeg je een lening af te sluiten, dan kun je het dus beter nu al doen en profiteren van de lagere rente, dan over een paar maanden als de rentes zijn gestegen.' Dat geldt ook voor als je nu een bestaande lening hebt die je wilt oversluiten. Nu kun je dat nog doen tegen een zo laag mogelijke rente.

donderdag 10 februari 2022

Goede resultaten voor KBC

De Belgische bank KBC heeft in het vierde kwartaal van 2021 goede resultaten behaald. De nettowinst van de groep kwam op 663 miljoen euro. Over het hele jaar bedroeg de nettowinst 2,61 miljard euro, tegenover een verwachte 2,59 miljard euro.

De totale inkomsten kwamen afgelopen kwartaal uit op 1,89 miljard euro. Voor het volledige jaar werden 7,56 miljard euro aan inkomsten geboekt.

De nettorente-inkomsten gingen 10 procent omhoog door de hogere rente in Tsjechië en Hongarije.

De inkomsten uit schadeverzekeringen daalden 3 procent. De inkomsten uit provisies stegen maar liefst 19 procent.

Rugwind voor Rabobank in 2021

De aanzienlijke economische groei zorgde voor een rugwind voor Rabobank. De verbeterde marktomstandigheden leidden tot een vrijval van kredietvoorzieningen en positieve herwaarderingen van activa.

Rabobank presteerde vorig jaar naar eigen zeggen goed in verschillende bedrijfsonderdelen. Zo groeide de Food & Agri-portefeuille en bleef de dominante positie op de Nederlandse hypotheekmarkt behouden. Rabobank boekte een nettowinst van 3,6 miljard euro, tegenover 1.096 miljoen in 2020.
 
Door het forse economische herstel bleef de verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit van de zakelijke kredietportefeuille uit. Dit resulteert in een netto vrijval van kredietvoorzieningen van 474 miljoen in 2021 (minus 11 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille), 2.387 miljoen lager dan in 2020.

De omvang van de uitstaande leningen in kwetsbare sectoren nam verder af tot 9,9 miljard (2,4 procent van de totale kredietportefeuille). In 2020 was dit nog 15,3 miljard (3,7% van de totale kredietportefeuille).
 
Rabobanks totale inkomsten stegen met 13 procent. Deze groei werd mede gerealiseerd dankzij positieve herwaarderingen van aandelenbelangen alsook door goede prestaties van Rabo Investments.
 
De kosten stegen met 8 procent. Dit is inclusief een voorziening van 333 miljoen die Rabobank heeft genomen voor compensatie van kredietproducten met een variabele rente in het particuliere domein.

De kredietportefeuille nam met 7,8 miljard toe tot 417,2 miljard, deels door valutaschommelingen. De Food & Agri portefeuille nam met 8 procent toe tot 102,9 miljard. Rabobank bleef marktleider in de Nederlandse hypotheekmarkt met een marktaandeel van 21 procent.

Cryptocast: nieuwe regulering vanuit Europa voor de cryptowereld

In de Cryptocast MiCAR, nieuwe regulering vanuit Europa voor de cryptowereld. De nieuwe afspraken richten zich op veel aspecten van de cryptowereld, bijvoorbeeld de aanbieders van assets, maar ook stablecoins. Welke gevolgen gaat dat hebben voor de Europese cryptomarkt? En wat verwachten we van de toekomst van regulering in Europa? Teunis Brosens, hoofdeconoom digital finance & regulation bij ING, weet alles van MiCAR. Co-host is Bert Slagter.

100 miljoen groeigeld voor neobank Vivid Money

 

De mobiele bank Vivid Money heeft 100 miljoen euro groeigeld opgehaald om zijn diensten verder over Europa uit te rollen.

Ook is de bank van plan om de portfolio te verbreden. Naast reguliere bankdiensten vinden klanten er ook de mogelijkheid om te investeren in aandelen, ETF’s, edelmetalen en cryptomunten.

Vivid Money is pas in 2019 opgericht en ging in 2020 van start met zijn consumentendienst. Aan de basis ligt de technologie van Solarisbank.

De bank heeft kantoren in Berlijn, Amsterdam, Dublin en Moskou.

woensdag 9 februari 2022

DNB start traject van dialoog rond slavernijverleden

De Nederlandsche Bank en haar vroegere bestuurders zijn in de periode van 1814 tot 1863 betrokken geweest bij slavernij. Dit blijkt uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Leiden.

Het startkapitaal van DNB kwam deels van ondernemers met directe belangen in de Atlantische plantageslavernij, zoals in bijvoorbeeld Suriname. Bij elf van de zestien grote private investeerders van het eerste uur is betrokkenheid bij slavernij vastgesteld.

Na de oprichting was DNB als instituut indirect betrokken bij de Nederlandse koloniale slavernij en slavernij in niet-Nederlandse gebieden, zoals Brits-Guyana. Omdat DNB geen vestigingen had in de koloniën, had zij daar geen rol in het dagelijkse slavernijgerelateerde financiële verkeer. Wel ondersteunde DNB het ministerie van Koloniën in het dagelijkse betalingsverkeer en verleende DNB ook diensten aan handelshuizen die betrokken waren bij slavernij.

Meer dan hun tijdgenoten waren meerdere vooraanstaande DNB’ers privé betrokken bij koloniale slavernij. Zo waren verschillende van hen direct betrokken bij slavernijgerelateerde ondernemingen en sommigen ook bij het management van plantages. Een aantal vooraanstaande DNB’ers organiseerde zich om de belangen van de slaveneigenaren politiek te behartigen. Slechts een enkeling zette zich in voor het beëindigen van de slavernij.

Het leed dat slaafgemaakten in het verleden ondergingen, is onbeschrijflijk. Dat betreurt de directie van DNB zeer. 'Wij kunnen het aangedane leed niet ongedaan maken. Maar wij kunnen als DNB wel proberen bij te dragen aan de verwerking van het leed door deze geschiedenis zichtbaar te maken, en de feiten en het leed te erkennen.'

Half miljard euro winst voor Aegon

Bankverzekeraar Aegon heeft in het vierde kwartaal weer winst geboekt, en zelfs meer dan de verwachtingen van analisten.

De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 526 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 419 miljoen euro.

In het derde kwartaal leed Aegon nog een nettoverlies van 60 miljoen euro, door een eenmalige last van 470 miljoen euro.

Het operationele resultaat voor belastingen kwam in het vierde kwartaal uit op 470 miljoen euro tegenover een analistenverwachting van 461 miljoen euro.

Nog dit jaar volledige dienstenaanbod ABN digitaal

Vanaf het derde kwartaal zal ABN zijn volledige dienstenaanbod op afstand aanbieden, inclusief pasloos geld opnemen en de mogelijkheid om digitaal een rekening te openen. Dat maakte CEO Robert Swaak vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

‘Nu klanten steeds meer overstappen op digitaal, optimaliseren we het kantorennetwerk verder in lijn met het gedrag van de klant,’ aldus Swaak.

De bank verdubbelt wel het aantal financiële zorgcoaches voor (oudere) klanten die ondersteuning nodig hebben.

Meer winst voor ABN

ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal van 2021 meer winst geboekt. Onder de streep restte een nettowinst van 552 miljoen euro, mede dankzij gestegen fee-inkomsten en de opbrengsten uit de verkoop van het hoofdkantoor.

De vraag naar zakelijke leningen bleef stabiel in het vierde kwartaal en het aantal leningen steeg met 4,3 miljard euro.

Een jaar geleden boekte ABN AMRO nog een winst van 54 miljoen euro. In het derde kwartaal van dit jaar was dat al gestegen naar 343 miljoen euro.

De bank breidde haar marktaandeel uit op de hypothekenmarkt van 14 tot 16 procent in heel 2021.

De netto rentebaten daalden op jaarbasis met 1 procent naar 1,33 miljard euro, maar de fees stegen met 15 procent naar 446 miljoen euro.

ABN AMRO heeft verder vandaag de start van een aandeleninkoopprogramma bekendgemaakt. De bank is van plan om certificaten van aandeel en gewone aandelen ABN AMRO Bank N.V. in te kopen tot een maximale waarde van in totaal 500 miljoen euro.

ABN AMRO bevestigt kapitaalvereisten 2022

In het kader van de procedure voor prudentiële toetsing en evaluatie van 2021 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) ABN AMRO Bank op de hoogte gesteld van het definitieve besluit over de kapitaalvereisten voor 2022. De additionele vereisten voor het eigen vermogen (Pijler 2) bleven met 2 procent ongewijzigd.

Het CET1-vereiste is met 9,6 procent ongewijzigd en bestaat uit een Pijler 1-minimumvereiste van 4,5 procent, een Pijler 2-vereiste van 1,13 procent, een kapitaalbuffer van 2,5 procent en een buffer voor overige systeemrelevante instellingen (O-SII) van 1,5 procent. De contracyclische buffer voor 2022 is op dit moment 2 basispunten.

dinsdag 8 februari 2022

Economenpanel over uitstel vermogenstaks


Met het uitstellen van de vermogenstaks loopt de nationale schatkist miljarden euro's mis. Hoe moet dat gecompenseerd worden? 

En: de centrale banken blijven afwachten, terwijl de inflatie recordniveaus bereikt. Dat en meer bespreken in het Economenpanel van BNR Zakendoen.

Deel Nederlanders denkt ten onrechte dat mobiele telefoon is verzekerd via inboedelverzekering

91 procent van de Nederlanders heeft een inboedelverzekering. Toch weet niet iedereen welke schade er precies onder de inboedelverzekering valt. Dit blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Neem bijvoorbeeld een mobiele telefoon: een beschadiging door een val of stoot zit in een klein hoekje. Ruim een derde van de Nederlanders denkt dat deze beschadigingen zijn verzekerd via de basisdekking van een inboedelverzekering. Een misvatting; alleen onder uitgebreidere dekkingen van de inboedelverzekering van sommige verzekeraars vallen dit soort schades.

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat 40 procent van de Nederlanders denkt dat een mobiele telefoon alleen verzekerd kan worden via een telefoonverzekering. Dit is niet het geval. Ook een inboedelverzekering biedt dekking voor mobiele telefoons. Welke schade precies verzekerd is, hangt af van de dekking die iemand kiest en de verzekeraar. Een beschadiging doordat de mobiele telefoon valt, is bij geen enkele verzekeraar gedekt met de basisdekking van de inboedelverzekering. Bij 34 procent van de Nederlanders is dit niet bekend. Over andere mobiele elektronica, zoals laptops, tablets en telefoons, is de onwetendheid zelfs iets groter; hierover denkt 40 procent van de Nederlanders dat beschadigingen door vallen of stoten verzekerd zijn via de basisdekking van de inboedelverzekering.

Kifid: aantal klachten beleggingsverzekeringen neemt gestaag af

Het aantal klachten over beleggingsverzekeringen bij Kifid neemt gestaag af. In 2021 hebben opnieuw ruim 100 consumenten duidelijkheid gekregen over hun beleggingsverzekeringsklacht. Voor 40 klachten is door bemiddeling een oplossing gevonden.

De Geschillencommissie heeft in 67 klachtzaken een uitspraak gedaan. Naar aanleiding van de Kifid-uitspraken over de DIN Plan-beleggingsverzekering van Allianz hebben 173 consumenten hun DIN Plan-klacht bij Kifid ingetrokken.

Op dit moment heeft Kifid nog 300 beleggingsverzekeringsklachten in behandeling. Het aantal nieuwe klachten over een beleggingsverzekering is in 2021 gehalveerd naar 44.

Kifid heeft de klachten geclusterd per verzekeringsproduct en financiële dienstverlener. Cluster voor cluster behandelt Kifid de klachten. De clusters met klachten over beleggingsverzekeringen van ABN AMRO, Achmea, De Goudse en de Waerdye- en Falcon-beleggingsverzekering van a.s.r. zijn vrijwel afgerond. Het cluster met klachten over hersteladvies bij beleggingsverzekeringen was al klaar. Op dit moment is het projectteam Beleggingsverzekeringen met meer dan 150 klachten aan de slag, onder meer over beleggingsverzekeringen van a.s.r. en Aegon en met klachten gericht tegen tussenpersonen die over beleggingsverzekeringen hebben geadviseerd. Voor nog zo’n 145 klachten geldt dat ze later worden opgepakt.

maandag 7 februari 2022

Grote storing bij SNS, ASN en RegioBank

De SNS Bank, ASN Bank en RegioBank kampen sinds vanochtend 11 uur met een landelijke storing. Internetbankieren is niet mogelijk. Een oplossing leek niet snel in zicht.

Ook Rabobank kampt met technische problemen met internetbankieren en de Rabo App. Daardoor kunnen sommige klanten hun transactie-overzicht niet downloaden.

Henk Timmer treedt terug uit Raad van Bestuur Achmea

Chief Risk Officer Henk Timmer (61) treedt per 1 maart 2022 terug uit de Raad van Bestuur van Achmea.

Na een dienstverband van bijna 25 jaar, waarvan acht jaar als lid van de Raad van Bestuur (twee termijnen), heeft hij besloten zich meer te gaan richten op toezichthoudende functies.

Het proces van invulling van de ontstane vacature in de Raad van Bestuur loopt nog. 

vrijdag 4 februari 2022

Belastingdienst doet uitspraak in box 3 procedures

De Belastingdienst heeft uitspraak gedaan in de zogenaamde massaal bezwaarprocedures box 3 over de jaren 2017 t/m 2020 in reactie op een arrest van de Hoge Raad.

In de uitspraak staat dat alle ruim 200.000 bezwaarschriften die bij deze massaal bezwaarprocedures horen, gegrond worden verklaard. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke mensen geld terugkrijgen, hoeveel en wanneer precies.

Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en in die zaak direct rechtsherstel geboden. Volgens de Hoge Raad mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen belast worden, maar er is niet aangegeven hoe dit precies moet worden bepaald.

De uitspraak heeft een grote impact, budgettair en voor de uitvoering. Het arrest geldt ook – tot aanvullende wetgeving ingaat - voor 2021 en verder. Er worden daarom op dit moment geen definitieve aanslagen verstuurd aan de mensen met box 3 vermogen. Dit geldt niet als een aanslag dreigt te verjaren of als er een belang is voor de belastingplichtige. Deze aanslagen worden hersteld zodra er duidelijkheid is.

In afwachting van verdere besluitvorming wordt belastingplichtigen gevraagd de voorlopige aanslagen over 2022 te betalen. Ook wordt hen gevraagd gewoon aangifte over 2021 te doen, ook over hun vermogen. Doordat pas later wordt besloten over de oplossing, zullen de definitieve aanslagen 2021 bij mensen met box 3 vermogen waarschijnlijk later dan de normale datum van 1 juli worden opgelegd. Zij krijgen hierover bericht. Bij het vaststellen van de definitieve aanslag zal uiteraard rekening worden gehouden met het arrest.

Het kabinet wil een nieuw stelsel invoeren, op basis van werkelijk rendement. Dit kan op z’n vroegst vanaf 2025 ingaan. Om dit te kunnen doen zijn gegevens nodig van onder andere banken en verzekeraars én de systemen van de Belastingdienst moeten worden aangepast. Voor de tussenliggende jaren tot 2025 werkt het kabinet aan aanpassingen via spoedwetgeving. Het kabinet stuurt voor 1 april nog een richtingennotitie voor de hersteloperatie aan de Tweede Kamer.

Nieuwe beleggingsfunctie in app bunq

 

bunq heeft 'Easy Investments' gelanceerd als onderdeel van de nieuwste upgrade van zijn app: bunq Update 19.

Het niveau van particuliere investeringen in Europa is sinds 2020 naar schatting verdubbeld, maar blijft nog steeds ver achter bij geavanceerde economieën, met name de VS.

'Easy Investments' biedt gebruikers de mogelijkheid om te investeren in milieuvriendelijke bedrijven en bedrijven die werken aan duurzame ontwikkeling, dankzij een partnerschap met birdee. bunq-gebruikers kunnen uit drie verschillende portefeuilles kiezen die het beste aan hun beleggingsdoelstellingen voldoet.

Andere functies die in Update 19 zijn aangekondigd, zijn de toevoeging van nog eens 10 vreemde valuta's aan de bunq-app – allemaal rechtstreeks gekozen op basis van feedback van klanten – waardoor gebruikers nu rechtstreeks vanaf hun telefoon 15 verschillende valuta's kunnen ontvangen, beheren, converteren en uitgeven.

Hypotheekrentes massaal verhoogd in januari

 
Vrijwel alle hypotheekverstrekkers verhoogden in januari de hypotheekrentes. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De gemiddelde rente voor een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar steeg bijvoorbeeld van 1,11 naar 1,22 procent. En bij een rentevaste periode van 20 jaar steeg de gemiddelde hypotheekrente van 1,44 naar 1,54 procent.

Omdat bijna alle hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes verhoogden, is ook de laagste hypotheekrente bij verschillende rentevaste periodes in januari gestegen. Voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met NHG steeg de laagste rente van 0,75 naar 0,78 procent. Bij een rentevaste periode van 30 jaar steeg de laagste hypotheekrente van 1,39 naar 1,42 procent. Ter vergelijking: bij een hypotheek van 350.000 euro betaal je dan ongeveer 1.800 euro meer aan rentekosten voor je totale hypotheek.
 
Dat de hypotheekrente stijgen, komt doordat de kapitaalmarkrentes, waar banken de hypotheekrentes op baseren, ook stegen. Die rentes stijgen door de hoge inflatie en het feit dat bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank, de FED, heeft aangekondigd later dit jaar de rentes te verhogen. Het wordt voor banken hierdoor duurder om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat vertalen ze door in hun hypotheekrentes.

Het effect voor Nederlandblijft beperkt. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de rentes voorlopig nog niet verhogen.

donderdag 3 februari 2022

Fors meer winst voor ING

 

ING Bank heeft in het vierde kwartaal van 2021 fors meer winst geboekt. De nettowinst steeg van 727 miljoen euro een jaar gleden naar 945 miljoen euro afgelopen kwartaal, een toename van 30 procent.

In heel 2021 kwam de nettowinst 92 procent hoger uit op 4,78 miljard euro.

ING nam in het vierde kwartaal wel voor 346 miljoen euro aan voorzieningen voor oninbare leningen, beduidend meer dan de 208 miljoen euro van 2020.

De netto rentebaten stegen met 0,9 procent tot 3,37 miljard euro.

CEO Steven van Rijswijk ziet 2022 met vertrouwen tegemoet, onder meer vanwege solide buffers en een sterk risicoprofiel.

Nieuwe Rabobank betaalpas van Mastercard

Rabobank start in de tweede helft van 2022 met het vervangen van de huidige Maestro betaalpassen naar een nieuwe betaalpas. Met deze nieuwe betaalpas kan er wereldwijd worden betaald en is het bovendien mogelijk om online aankopen te doen, net zoals klanten nu met een creditcard gewend zijn.

In aanloop naar de vervanging naar de nieuwe betaalpas is de eerste online proeftransactie met de nieuwe pas van Mastercard succesvol uitgevoerd.

Rabobank start in de tweede helft van 2022 met het vervangen van de huidige Maestro-passen. De komende periode worden de betaalterminals in onder andere winkels, benzinestations, parkeergarages in Nederland aangepast om de nieuwe betaalpas te kunnen accepteren. Rabobank neemt contact op met zakelijke klanten die een betaalterminal hebben over deze aanpassing.

Toename witwasonderzoeken en beslagleggingen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2021 effectief criminele geldstromen verstoord en afgepakt. De versteviging op landelijk beleid, inzet op meer kennisontwikkeling en intensievere samenwerking met de Politie en de bijzondere opsporingsdiensten, waaronder de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), heeft geleid tot beter inzichtelijk maken van criminele geldstromen, meer beslag en meer strafrechtelijke vervolgingen voor witwassen.

Uit de cijfers van 2021 is gebleken, dat het aantal witwasonderzoeken is toegenomen van 4.354 naar 5.820. Daarnaast is er voor een waarde van 368 miljoen euro beslag gelegd: wat een flinke stijging is ten opzichte van eerdere jaren (2019: 258 mln, 2020: 303 mln).

Naast het rechercheren op drugs of wapens, wordt steeds vaker het (criminele) vermogen onderzocht dat op onverklaarbare wijze is ontstaan. Een toename van dergelijke witwasonderzoeken frustreert criminele activiteiten op een zeer efficiënte manier.

De opmars van cryptovaluta als vermogensobject van criminelen is ook terug te zien in de ontnemingscijfers. De totale ontneming in cryptovaluta liep in 2021 op naar 34,6 miljoen tegen 8,3 miljoen euro in 2020 en 1,1 miljoen euro in 2019.

woensdag 2 februari 2022

Rabobank niet schuldig aan bankroet Oad

 

De Rabobank is niet schuldig bevonden aan het bankroet van reisorganisatie Oad in 2013. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

De schadevergoeding van 67 miljoen euro die oud-directeuren van Oad van de Rabobank eisten, is afgewezen.
 
De miljoenenclaim werd eind 2015 al door de rechtbank afgewezen, waarop de voormalig eigenaren van Oad samen met de curatoren een nieuwe zaak startten.

Gehackte Nederlandse bankkaarten zijn goedkoop

 

Gehackte Nederlandse betaalkaarten kosten ongeveer evenveel als de gemiddelde kaart wereldwijd (9 euro). Dat schrijft cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN.
 
De relatief lage prijs zou verklaard kunnen worden door het robuuste en gebruiksvriendelijke fraudepreventiesysteem in het land.

De prijzen van de op het dark web ontdekte Nederlandse betaalkaarten varieerden van 1 tot 22 euro. Hoewel de meest voorkomende kaartprijs 22 euro bedroeg, was de gemiddelde prijs van alle gevonden kaarten iets meer dan 10 euro.

De duurste kaarten kwamen uit Japan (38 euro), terwijl de goedkoopste kaarten op het dark web uit Honduras kwamen (minder dan 1 euro).

In totaal zijn 1910 gehackte betaalkaarten in Nederland geregistreerd. Het meest getroffen land was de VS, met 1,5 miljoen te koop aangeboden betaalkaarten op een totaal van 4,4 miljoen. Daarna volgt Australië, met 419.806 kaarten.