donderdag 31 maart 2022
Openbank geeft tot 100 euro aan elke nieuwe klant van hun Robo-Advisor beleggingsdienst
Deze actie is gericht op bestaande klanten (spaarders) en nieuwe klanten.
Om de bonus te ontvangen kunnen klanten tot en met 15 juni aanstaande de promotiecode ROBO5050 invoeren op de website of de bank-app. Voorwaarde is dat ze vóór 30 juni aanstaande minimaal 3.000 euro op de beleggingsrekening storten.
Deze nieuwe gebruikers kunnen bovendien een tweede bonusuitkering ontvangen van nog eens 50 euro, waarmee de totale bonus uitkomt op 100 euro, als ze periodieke bijdragen aan hun portfolio doen voor een minimumbedrag van 100 euro per maand. Dit beleggingsplan moet ten minste 12 maanden lopen.
Daarnaast biedt de bank ook tot maximaal 600 euro aan elke klant van Robo-Advisor die nieuwe gebruikers voor de geautomatiseerde beleggingsservice werft: 60 euro per uitgenodigde klant. Deze actie loopt af op 30 juni. Het bedrag zal worden uitbetaald de maand nadat de nieuwe gebruikers aan de voorwaarden hebben voldaan. Deze gebruikers moeten zich eveneens aanmelden vóór 30 juni en ten minste 3000 euro storten.
Robo-Advisor biedt gebruikers de mogelijkheid om hun spaargeld gediversifieerd te beleggen met de hulp van het beleggingscomité van Openbank (geadviseerd door BlackRock en Santander Asset Management) vanaf een minimumbedrag van 500 euro. De beleggingsdienst omvat vijf succesvolle beleggingsstrategieën die in de afgelopen drie jaar aantrekkelijke rendementen behaalden. De drie meest dynamische profielen behaalden in die periode rendementen van tussen de 20 en 30%. Klanten kunnen de strategie of strategieën kiezen die ze het meest aantrekkelijk vinden, binnen hun risicoprofiel.
VEB vraagt Triodos interne discussies over stopzetten handel openbaar te maken
Bij Triodos beleggen mensen hun geld doorgaans niet alleen voor het rendement, maar ook om de duurzame missie van de bank te ondersteunen. Toch blijft het beleggen, wat mensen doen die certificaten van Triodos aanschaffen. Zij verschaffen eigen vermogen aan de bank en krijgen daarvoor in ruil het uitzicht op een jaarlijks dividend. Bovendien kunnen zij hun certificaten van aandelen tegen een door Triodos vastgestelde (intrinsieke) waarde terug verkopen aan de bank.
Sinds begin 2020 heeft Triodos de handel in certificaten drastisch teruggeschroefd en regelmatig stilgelegd, onder meer naar aanleiding van de coronacrisis.
Eind 2021 kwam uiteindelijk het bericht over het definitieve einde van deze handelwijze. Triodos kondigde aan te werken aan een semi-open handelssysteem. Tot deze mogelijkheid gereed is, naar verwachting niet voor het einde van dit jaar, zitten certificaathouders grotendeels klem. Zij kunnen slechts beperkt en in zeer uitzonderlijke omstandigheden ingelegd geld terugkrijgen. Bovendien verliezen de certificaten in hun portefeuille een aanzienlijk deel van hun waarde zodra het handelssysteem in werking zal treden, naar verwachting minstens dertig procent.
woensdag 30 maart 2022
VEB wil einde freestylende finfluencers
De regering overweegt nu een gedeeltelijk verbod op reclame voor gokken, omdat dit financiële en verslavingsproblemen in de hand werkt.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming op om ook finfluencers onder dit voorgenomen verbod te laten vallen. Het gaat hierbij om influencers die op sociale media als Facebook, YouTube en TikTok proberen aan te zetten tot beleggen.
Met beleggen heeft het volgens de VEB allemaal weinig te maken. Het gaat eerder om gokproducten die zijn omgekat tot beleggingen. Finfluencers verdienen als hun enthousiaste verhalen nieuwe klanten of meer handel oplevert voor de aanbieders. Daarover zijn ze zelden transparant, terwijl neutrale berichtgeving een zeldzaamheid is.
In de tussentijd houdt ook toezichthouder AFM finfluencers in de gaten. Eind vorig jaar organiseerde de toezichthouder een bijeenkomst om finfluencers op hun plichten te wijzen. Het valt te betwijfelen dat de boegbeelden van exotische beleggingsaanbiedingen vrijwillig zullen gaan denken in het belang van beleggers. Een verbod, waarover de VEB in gesprek wil met de minister, moet soelaas bieden.
WOZ-waarde minder bepalend in hoogte huurprijs
Met de invoering van de maatregel blijven circa 23.000 woningen beschikbaar voor de sociale woningvoorraad en komen circa 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector. In de praktijk is de maatregel vooral van invloed bij de huurprijsbepaling van woningen met 142 punten of meer op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Deze woningen lopen kans om te verdwijnen naar de vrije sector óf zijn op basis van vooral de WOZ-waarde nu als vrijesectorwoning verhuurd. Nieuwe huurders van deze woningen gaan een lagere huurprijs betalen die beter past bij de kwaliteit van de woning.
Voor huurders die al een woning huren in de sociale sector kan de huur door de invoering van de maatregel lager uitvallen. Dit geldt voor een klein deel van de huurders die een woning huurt die bij nieuwe verhuring in de vrije sector terecht zou komen.
Voor huurders die al een woning huren in de vrije sector heeft de invoering van de maximering van de WOZ-waarde geen effect op de huurprijs. Voor nieuwe huurders in de vrije sector kan de maatregel wel effect hebben.
dinsdag 29 maart 2022
Vertrouwen centraal in nieuwe DNB Visie op Betalen
DNB wil dat iedereen in Nederland kan deelnemen aan de betaalmarkt en dat het betalingsverkeer veilig blijft. Ook maakt DNB zich sterk voor verdere Europese integratie en wereldwijde samenwerking.
De Visie op Betalen 2022-2025, die vandaag is gepubliceerd, schetst de belangrijkste trends in de betaalmarkt en hoe deze het betalingsverkeer kunnen beïnvloeden.
Deze analyse heeft geleid tot drie speerpunten voor DNB: verzekeren van toegang tot het betalingsverkeer, verankeren van robuustheid en veiligheid van het betalingsverkeer en tot slot het versterken van betaalmarkt in Europa en daarbuiten.
Ook cyberweerbaarheid krijgt grote prioriteit. Uitval van betaalsystemen is nu zeer beperkt. Maar cyberaanvallen zijn steeds vernuftiger en potentieel ontwrichtender. Daarom is het noodzakelijk om voorbereid te zijn op crisissituaties. Om weerbaar te blijven is het bovendien van essentieel belang om te testen op steeds geavanceerdere aanvallen en de bescherming continue aan te scherpen. De testen breiden we uit naar systeemrelevante derde partijen. Verder treden we actief naar buiten met kennis en advies en delen we onze ervaringen en best practices met andere vitale sectoren.
Op de internationale markt komen de stablecoins op. Stablecoins zouden kunnen bijdragen aan sneller, goedkoper en meer inclusief grensoverschrijdend betalingsverkeer, maar brengen ook veel risico’s met zich mee. Zo is onduidelijk of ze voldoende worden gedekt door de munten waaraan ze zijn gekoppeld. Stablecoins moeten adequaat en in lijn met de risico’s worden gereguleerd. DNB steunt de Europese regulering voor crypto’s, waaronder stablecoins. Maar verschillen in regelgeving voor stablecoins wereldwijd moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.
Pensioenbeleggen - wat kun je doen tegen het inflatierisico?
In Nederland liep de inflatie in januari op tot 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau sinds het CBS de inflatie in 1997 is gaan bijhouden. En met de almaar stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de kans groot dat die inflatie hoog blijft of nog verder stijgt. Dat kan flinke gevolgen hebben voor de huidige koopkracht, maar voor degenen die zelf vermogen opbouwen voor hun pensioen of andere doelen in de verre toekomst ligt er een nog veel groter gevaar op de loer.
Velsink: 'Bij een inflatie van 3 procent, is de koopkracht van je vermogen na tien jaar met een kwart afgenomen. Na 25 jaar is er zelfs nog maar de helft van over. Veel mensen die zelf vermogen opbouwen voor later zijn zich niet of nauwelijks bewust van dat gevaar. De reden: we zijn helemaal niet gewend aan die hoge inflatie. Voor 2021 was de inflatie namelijk altijd laag. In de periode sinds 2012 ligt de gemiddelde inflatie op minder dan 1,5 procent.'
Twee dingen die pensioenbeleggers nu kunnen doen
Maar die inflatie betekent gelukkig niet dat je als (pensioen)belegger maar lijdzaam moet toezien hoe die inflatie de koopkracht van je pensioen uitholt. Velsink: 'Er zijn twee manieren om dat te voorkomen. De eerste optie is om nu meer geld opzij te zetten voor later. Als je elke maand een groter bedrag belegt, is je verwachte eindvermogen ook groter. Maar er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die zich deze luxe kunnen veroorloven. Want juist door die inflatie ie het dagelijks leven óók duurder geworden.'
'De tweede optie om de koopkracht van het zelf opgebouwde pensioen veilig te stellen, is door meer risico te nemen met je beleggingen. Op korte termijn kunnen aandelenkoersen onder druk staan in periodes van hoge inflatie en rendementen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Maar op de lange termijn zijn aandelen de enige beleggingscategorie waarvan het rendement duidelijk hoger ligt dan de inflatie.'
Uiteraard moet je wel in de positie zijn om meer risico te nemen. Komt je pensioendatum bijvoorbeeld dichterbij? Dan is het niet verstandig om meer in aandelen te beleggen. Het gevaar bestaat dan namelijk dat het pensioenvermogen sterk daalt door een (onverwacht) grote koersdaling. Wie het geld dan op korte termijn nodig heeft, heeft dan onvoldoende tijd om het koersherstel na zo’n daling af te wachten. En een belangrijke regel is dat beleggen niet ten koste mag gaan van de nachtrust. Zodra je ‘s nachts wakker ligt van dalende koersen en onrust op de beurs, wordt het tijd om het risico wat terug te schroeven.
Kifid: bank mag extra kosten rekenen voor contant geld opnemen
Het is de Geschillencommissie niet gebleken dat het wijzigen van het tarief voor contant geld opnemen boven een bepaald bedrag onredelijk of onbillijk zou zijn. De kosten voor contant geld hebben maatschappelijk en politiek de aandacht. In dat licht geeft de Geschillencommissie de bank wel in overweging om afwachtend te zijn met verdere tarifering voor contant geld opnemen.
Een bank heeft de vrijheid om haar beleid te wijzigen, tenzij dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Volgens de voorwaarden voor een betaalrekening kan de bank kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld boven 12.000 euro per jaar. De bank heeft meerdere redenen gegeven waarom dit nodig is.
Naast de eerdergenoemde reden van gestegen kosten om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen om financiële criminaliteit te bestrijden, geeft de bank aan dat het gebruik van contant geld is gedaald. Stijgende kosten en dalend gebruik van contant geld leiden tot hogere kosten per contante geldopname. Ook wijst de bank erop dat er voldoende alternatieven zijn in de vorm van digitaal betalen voor klanten die veel contant geld opnemen, zoals deze twee consumenten.
maandag 28 maart 2022
Grootschalige hypotheekfraude en valsheid in geschrifte
Een aantal verdachten bleek werkzaam te zijn bij een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor. In het netwerk dat werd blootgelegd, bleek tevens valsheid in geschrifte gepleegd te zijn. Valse loonstroken en werkgeversverklaringen werden verkocht waarmee fictieve dienstverbanden werden gecreëerd. Met deze fictieve dienstverbanden en het fictieve loon dat op die wijze werd gecreëerd, werden onder andere hypotheken en huurcontracten geregeld.
Er werden door de politie elf panden doorzocht in Luxemburg, Brunssum, Heerlen, Tilburg, Maastricht, Hoevelaken, Eindhoven, Houten en Weert. Verder nam de politie o.a. twee voertuigen, grote sommen contant geld, administratie en digitale gegevensdragers in beslag.
Euler Hermes is nu Allianz Trade
Euler is actief in 52 landen en heeft meer dan 5.500 medewerkers. Door de merknaam te veranderen naar Allianz Trade versterkt het bedrijf naar eigen zeggen zijn positie als wereldspeler.
‘Bank voor de klas’ uitgebreid naar jongeren tot 18 jaar
Met 18 jaar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor hun uitgaven en de contracten die ze afsluiten”, aldus Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). 'Helaas worstelen steeds meer jongvolwassenen met problematische schulden. Tijdig het gesprek voeren over geld is dus superbelangrijk. Banken willen dat iedereen met genoeg kennis van geldzaken de maatschappij instapt.'
Vanaf de Week van het geld die maandag begint, voeren banken daarnaast een gezamenlijke pilot uit voor het mbo. Mbo-docenten ontvangen ‘Ken je bankzaken’, een nieuwe lesbrief van banken. Daarmee kunnen docenten zelf een les geven, waarna zij een gastles kunnen aanvragen van een speciaal opgeleide budgetcoach van een bank. Tijdens de Week van het geld zijn er op een mbo-school in Emmeloord twee try outs van deze gastlessen. De coach gaat met studenten in gesprek, onder meer over veilig bankieren, het vragen om hulp bij financiële problemen en (het voorkomen van) schulden. Waar nodig wordt direct praktische hulp geboden.
Op 15 juni 2022 sluiten banken deze pilot af. Dat gebeurt met een bijzondere slotdialoog tussen mbo-studenten en een aantal directieleden van banken. De sessies geven bestuurders de kans om te luisteren naar de stem van de generatie van de toekomst. Dit geeft waardevolle inzichten hoe banken jongeren verder kunnen helpen op hun weg naar 18 jaar en financiële verantwoordelijkheid. Deze dialogen zijn op vier mbo-scholen in Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.
Het programma Bank voor de klas bereikte bijna één miljoen kinderen in het basisonderwijs. De formule is een financiële gastles door een bankmedewerker die met de klas de Cash Quiz speelt. NVB-voorzitter Medy van der Laan geeft een speciale gastles in de Week van het geld, evenals een aantal bestuurders van banken.
Een betere beveiliging voor de Robecorekening
Om in te loggen moeten klanten de app, Robeco Inlog, binnenkort op uw smartphone installeren. Op deze app kan men inloggen met pincode, maar ook met een gezichtsscan of een vingerafdruk.
Wie geen smartphone wilt gebruiken krijgen een sms toegestuurd.
vrijdag 25 maart 2022
ING hoeft phishingslachtoffer niet te betalen
De ING-klant bood op Marktplaats skikleding aan en werd via WhatsApp benaderd door een oplichter die zich voordeed als koper. De oplichter stuurde een link voor een zogenaamde PostNL-verzendlabel. In werkelijkheid wees de link naar een phishingsite.
Klachteninstituut Kifid is van mening dat ING de klant voldoende heeft gewaarschuwd en er niet is gebleken dat de beveiliging van de bank niet voldeed.
Kredietverstrekkers verhogen rente persoonlijke lening met half procent of hoger
De rente daalde de afgelopen vijf jaar in sommige gevallen met ruim 40 procent, zo blijkt uit een analyse van prijsvergelijker Pricewise. De verwachting dat de rente binnenkort weer daalt is er niet: met de recent stijgende rentes, lijkt het laagste punt in tien jaar in 2021 te zijn bereikt. Vooral voor consumenten die vóór 2021 een lening of meerdere leningen tegen een relatief hoge rente afsloten, is nu nog het moment om over te sluiten.
Ook prijsvechters reageren op de stijgende marktrente. De onderliggende concurrentie zorgt er bij deze kredietverstrekkers voor dat ze zo lang mogelijk willen wachten met een verhoging van de tarieven. Om meer klanten aan te trekken, hanteren prijsvechters de laagst mogelijke rente. Het is voor deze kredietverstrekkers vaak niet lonend om de rentes te verhogen.
Wetsvoorstel roept excessief lenen bij eigen bv halt toe
Vanaf 1 januari 2023 moeten aanmerkelijkbelanghouders die meer dan 700.000 euro lenen van hun de eigen bv inkomstenbelasting in box 2 betalen. Momenteel is het voor aanmerkelijkbelanghouders vaak mogelijk om geld te lenen uit hun bv zonder dat op dat moment belasting wordt betaald. Hierdoor is er een fiscale prikkel om geen dividend of loon te laten uitkeren en in plaats daarvan het geld uit te lenen.
Het is gebleken dat deze leningen steeds vaker voorkomen. Zo stond er in 2007 een bedrag van 19,7 miljard euro aan schuld aan de eigen vennootschap open en is dit in 2018 gestegen naar 62,4 miljard euro.
De mogelijkheid om privé via leningen over box 2-vermogen te beschikken zonder daarover direct belasting te betalen wordt met dit wetsvoorstel beperkt. Daarnaast zorgt de huidige vormgeving van het boxen stelsel voor ongelijkheid tussen verschillende soorten ondernemers. Het is namelijk afhankelijk van de rechtsvorm die een ondernemer gekozen heeft of het wel of niet mogelijk is om te lenen van de eigen onderneming. Deze ongelijkheid wordt beperkt door dit wetsvoorstel.
Een eerdere versie van het wetsvoorstel is in 2020 naar de Tweede Kamer gestuurd en werd daarna door het vorige kabinet aangehouden. Aanmerkelijkbelanghouders waren in 2019 via een internetconsultatie al voorbereid op dit wetsvoorstel en hebben hier ook naar gehandeld. Er is in 2019 circa 13,6 miljard euro meer dividend uitgekeerd. Dit heeft gezorgd voor een extra belastingopbrengst in box 2 van 3,4 miljard euro.
donderdag 24 maart 2022
Amsterdam gaat samenwerken met PIM Noord-Holland
Gedeputeerde Ilse Zaal en wethouder Egbert de Vries (gemeente Amsterdam) maakten op 23 maart bekend dat de gemeente Amsterdam PIM gaat ondersteunen met een half miljoen euro.
PIM viert in 2022 het vijf-jarig jubileum. De afgelopen jaren heeft PIM ruim 600 ondernemers gesteund en werd ruim 133 miljoen aan financiering opgehaald.
137 miljoen euro beslag vanwege overtreding sanctiewetgeving
Op meerdere bankrekeningen toebehorende aan een rechtspersoon welke gelieerd is aan een natuurlijk persoon die recent is gesanctioneerd (i.v.m. de oorlog tussen Rusland en Oekraïne), is strafvorderlijk beslag gelegd.
Ook zijn die dag tegoeden op een aantal andere bankrekeningen door de betrokken financiële instelling bevroren. Het strafvorderlijk beslag behelst een bedrag van 137 miljoen euro.
Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende, waaronder financiële sanctiestabblad afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewettabblad en de Wet op de economische delicten, de opsporing van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Openbaar Ministerie.
Banken werken aan betaalmogelijkheden voor Oekraïense vluchtelingen
Op dit moment is de vraag daarnaar bij Nederlandse banken beperkt. Op basis van die beperkte vraag worden al betaalrekeningen verstrekt aan vluchtelingen; dit is nu nog een tijdrovend proces.
De vraag naar betaalrekeningen zal snel toenemen als er meer vluchtelingen aankomen en die vluchtelingen in Nederland betaald aan het werk gaan. De banken werken daarom hard aan een werkwijze waarmee ze betaalrekeningen vlotter kunnen openen voor de verwachte grote aantallen vluchtelingen uit Oekraïne.
Voor een snel en eenvoudig proces om een betaalrekening te openen voor een vluchteling, spelen identificatie via bijvoorbeeld een Oekraïens paspoort en een Nederlands BSN een belangrijke rol. Gemeenten verstrekken nu al BSN’s aan Oekraïense vluchtelingen. Banken kijken verder naar mogelijkheden om een vluchteling bij het openen van een betaalrekening zoveel mogelijk te ontzorgen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN voor inkomende en uitgaande overboekingen, een betaalpas en de mogelijkheid om via internet of met een smartphone te bankieren. Vluchtelingen kunnen hun Nederlandse betaalrekening gebruiken zolang ze hier rechtmatig verblijven.
woensdag 23 maart 2022
ING stopt financiering ontginning van olie en gas
Op dit moment is al 60 procent van de energie waar ING in investeert duurzaam, maar in 2025 zou er nog 50 procent meer geld naar hernieuwbare energie moeten gaan.
ING verstrekt nog wel krediet voor bijvoorbeeld olie- en gaspijpleidingen, om de toelevering van energie veilig te stellen.
Vijf verdachten van crimineel netwerk rondom bankhelpdeskfraude aangehouden
Het cybercrimeteam in de eenheid Zeeland-West-Brabant is een onderzoek gestart na een tip. Er waren advertenties op sociale media geplaatst waarin geldezels worden geronseld. Deze geldezels worden gebruikt om geld te pinnen.
In december 2020 koppelde het onderzoekteam hier zo’n 14 meldingen aan en na een jaar onderzoek naar deze advertenties en de geldezels, komt een crimineel netwerk naar voren.
Begin 2022 wordt het grootse onderzoek verder afgerond en komen er vijf verdachten in beeld. Die belden mensen op als medewerker van een bank om hen geld te afhandig te maken. Ook worden zij verdacht van het ronselen van geldezels om het via fraude verkregen geld te pinnen.
In totaal zijn er vijf verdachten aangehouden: een 19-jarige man uit Portugaal, drie mannen van 20 jaar uit Rotterdam, en een man van 21 jaar uit Groningen.
Er zijn acht doorzoekingen geweest in Rotterdam, Groningen, Meppel en Werkendam. Hierbij zijn elektronische goederen in beslag genomen, naast ruim 14.000 euro, ruim 2000 euro nepgeld en een voertuig. Ook is er een doorgeladen vuurwapen en vermoedelijk verschillende soorten drugs aangetroffen.
AFM: Indienen klachten bij pensioenfondsen moet eenvoudiger
In het rapport 'Naar een betere bescherming van de pensioendeelnemer' constateert de AFM dat sommige pensioenfondsen onnodige drempels opwerpen om klachten in te dienen. Zo moet een klacht bijvoorbeeld bij sommige fondsen schriftelijk worden ingediend. Klachtenprocedures zijn bovendien niet altijd (goed) vindbaar voor deelnemers. Dat is onwenselijk, ook omdat een deelnemer niet terechtkan bij de Ombudsman
Pensioenen zonder eerst de klachtprocedure bij het eigen fonds in het geheel doorlopen te hebben. Wie een klacht heeft over een pensioenfonds, moet op de website van het fonds duidelijk kunnen vinden hoe hij die klacht kan indienen en hoe die afgehandeld wordt.
De AFM constateert bovendien dat er grote verschillen bestaan in de gerapporteerde aantallen klachten door pensioenfondsen. Van nul klachten bij sommige grote fondsen tot tientallen klachten bij andere fondsen. Uit afgenomen interviews en dossieronderzoeken blijkt dat de werkelijke aantallen klachten waarschijnlijk nog vele malen hoger liggen. De grote verschillen hebben onder meer te maken met sterk uiteenlopende definities van wat een klacht is. Het is van belang dat een deelnemer zijn klacht op eenvoudige wijze kenbaar kan maken bij een pensioenfonds, ongeacht het onderwerp van zijn klacht of de wijze waarop hij die klacht wil indienen.
De AFM pleit ervoor dat alle pensioenuitvoerders dezelfde definitie gaan hanteren: een klacht is ‘elke uiting van ongenoegen’ door deelnemers. Die definitie sluit aan bij hetgeen geldt voor verzekeraars en bij de werkwijze die sommige pensioenfondsen nu al hanteren.
'Strijd om WOZ-bezwaar gaat ten koste van de consument'
Door deze onvolledige informatiestroom verliest de consument het overzicht én interesse in WOZ-bezwaar en dat is kwalijk, stelt de Vastelastenbond.
Gemeenten stellen WOZ-adviesbureaus in een kwaad daglicht, terwijl sommige van deze bureaus burgers juist uitsluiten omdat hun bezwaar niet direct winstgevend lijkt te zijn. Deze informatiestroom vol halve waarheden en onvolledige berichtgeving dupeert de burger.
Volgens een snelle check maakt zo’n twintig procent van de woningeigenaren die bezwaar maakt kans op belastingverlaging. Dat aantal is de helft van de slagingskans die de Waarderingskamer hanteert, namelijk veertig procent.
dinsdag 22 maart 2022
Rabo lanceert nieuwe betaalpas
Met deze nieuwe betaalpas kunnen klanten van Rabobank gemakkelijk en veilig in winkels en online betalen in Europa en daarbuiten.
Visa Debit is rechtstreeks gekoppeld aan de bankrekening van de klant, zodat zij eenvoudig inzicht hebben in hun uitgaven. De nieuwe betaalpas komt ook tegemoet aan de vraag van veel consumenten naar duurzame oplossingen, aangezien Rabobank alle kaarten produceert van gerecycled materiaal.
Daarnaast biedt Visa Debit toekomstbestendige mogelijkheden zoals tokenization en vooruitstrevende fraudepreventietools. Met de aankoopbescherming van Visa worden consumenten niet verantwoordelijk gehouden voor ongeautoriseerde kosten die met Visa Debit zijn gemaakt, volgens de voorwaarden van de bank die de kaart uitgeeft.
Miljoenen klanten van de Rabobank ontvangen hun Visa Debit-kaart automatisch en hoeven zelf geen actie te ondernemen. Meer informatie over de extra functies van de nieuwe bankpas volgt in de loop van 2022.
EY gaat verzekeraars helpen bij uitvoeren ESG-wetgeving
Naast de ondersteuning op het gebied van ESG, ziet de samenwerking ook toe op Regulatory Technoloy. Ook wel RegTech genoemd. RegTech stelt organisaties in staat om op een efficiëntie en duurzame manier aan hun regulatory compliance-functies te voldoen, onder meer door automatisering, standaardisatie en vereenvoudiging van verscheidene processen. Het gaat hier veelal om het gebruik van bestaande technologie voor nieuwe doeleinden of gebruik van nieuwe opkomende technologieën.
maandag 21 maart 2022
KBC start experiment met financiële dienstverlening aan huis
Een ervaren KBC-bankbediende zal zich met een makkelijk herkenbare wagen (de KBC-Belmobiel) naar diens woning begeven om er de nodige service te verlenen.
KBC gaat deze aanpak vanaf 19 april en gedurende zes maanden uittesten in de provincie WestVlaanderen. Na evaluatie zal KBC bekijken of het deze nieuwe dienstverlening verder uitrolt en uitbreidt.
Hoe schadelijk is ING voor het klimaat?
ING is, met meer dan 8 miljoen klanten in Nederland, met afstand de grootste Nederlandse bank. ING levert een breed scala aan financiële diensten, zoals bankieren, het beleggen van geld en het beheren van pensioengeld.
Ook in het buitenland is ING erg actief. Wereldwijd heeft ING meer dan 235 kantoren. In 2017 had de bank meer dan 51.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, met een imposant gebouw.
Door de enorme omvang en de verschillende werkzaamheden is de CO2-uitstoot van ING ontzettend hoog. De bank schat zelf in dat de totale CO2-uitstoot meer dan 42 megaton is (dit is minstens 42.000.000 ton).
Die CO2-uitstoot wordt veroorzaakt, doordat de bank enorme bedragen investeert in schadelijke sectoren. Met meer dan 9 miljard euro was ING in de periode 2018-2020 bijvoorbeeld de grootste aanbieder van leningen voor de energiesector. Meer dan 6 miljard euro daarvan werd gestoken in fossiele brandstoffen.
Omgerekend is dit meer dan 75 porcent van het totale bedrag dat de bank in de energiesector stopt. Ook investeert de ING miljoenen in goederen als soja, wat grootschalige ontbossing tot gevolg heeft. Al deze investeringen dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering overal ter wereld.
vrijdag 18 maart 2022
Triodos wil gendergelijkheid verbeteren
Triodos Bank en de Eerlijke Bankwijzer streven uiteindelijk hetzelfde doel na, namelijk dat banken alleen initiatieven financieren die positieve impact hebben op mens en milieu. 'We delen de ambitie van de Eerlijke Bankwijzer om dit beleid duidelijk en vergelijkbaar te maken,' stelt de bank. Menselijke waardigheid en het respecteren van mensenrechten zijn een essentiële randvoorwaarden voor duurzaam en sociaal ondernemen.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat de onderzoeksmethode van de Eerlijke Bankwijzer niet goed aansluit bij de voornamelijk kleinere bankklanten van Triodos Bank. Ongeveer 1 procent van de grofweg 6000 zakelijke relaties kan als grote onderneming worden gezien. 'Aan een zorgboerderij, bakker of winkel – vaak als eenmanszaak nog geleid door de oprichter – kan je volgens ons niet dezelfde eisen stellen als aan een beursgenoteerd bedrijf als het gaat om bijvoorbeeld aantal vrouwen in de raad van bestuur of diepgravend onderzoek naar genderbeleid van toeleveranciers.'
ESMA ziet ruimte voor verbetering bij grensoverschrijdend toezicht
De verantwoordelijkheid van het toezicht op zowel de nationale als internationale dienstverlening van een financiële onderneming ligt bij de toezichthouder in het land waar de partij gevestigd is. ESMA concludeert dat deze toezichthouders meer aandacht kunnen besteden aan activiteiten van instellingen in andere lidstaten. De score van Nederland is vergelijkbaar met die van andere grote onderzochte toezichthouders, waaronder Duitsland. De AFM gaat met de aanbevelingen aan de slag.
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft in een zogenoemde ‘peer review’ het toezicht op grensoverschrijdende activiteiten van beleggingsondernemingen en kredietinstellingen in zes EU-lidstaten onderzocht. De verantwoordelijkheid van het toezicht op zowel de nationale als internationale dienstverlening van een financiële onderneming ligt bij de toezichthouder in het land waar de partij gevestigd is. ESMA concludeert dat deze toezichthouders meer aandacht kunnen besteden aan activiteiten van instellingen in andere lidstaten. De score van Nederland is vergelijkbaar met die van andere grote onderzochte toezichthouders, waaronder Duitsland. De AFM gaat met de aanbevelingen aan de slag.
donderdag 17 maart 2022
Banken: nieuwe zorgen voor economie en huishoudens
Terugkijkend op afgelopen jaar is DNB positief over de stabiliteit van het bankensector. Het vertrouwen van het publiek hierin is op peil gebleven, ondanks de coronacrisis. Banken hebben de kredietverlening ondanks de beperkingen door corona vorig jaar op peil gehouden, zo blijkt uit de cijfers van DNB.
De Vereniging van Banken deelt de zorgen van De Nederlandsche Bank over de mogelijk aanhoudende inflatie. Als het leven voor veel huishoudens duurder blijft, moeten banken er rekening mee houden dat er op termijn problemen kunnen ontstaan met het terugbetalen van leningen. De compensatie door de overheid zal voor de inflatie naar verwachting slechts beperkt soelaas bieden. Bij hogere inflatie en kapitaalmarktrentes kan de hypotheekrente verder stijgen, waardoor huizenprijsstijging kan worden afgeremd.
Op termijn zou dat volgens DNB zelfs kunnen leiden tot dalende huizenprijzen, waarbij huizenbezitters 'onder water' kunnen komen te staan. Dit is met name een risico voor mensen die (al dan niet gedwongen) hun huis moeten verkopen. Mocht het zover komen dan zullen banken hun klanten helpen zich hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.
AFM: meer signalen over misleiding met crypto’s en forex, minder over CFD’s
Vanaf de tweede helft 2021 ziet de AFM een toename van signalen van mensen die mogelijk misleid werden bij investeringen in crypto’s en zogeheten forex, beleggingen in de internationale valutahandel.
Het aantal signalen dat de AFM over CFD's ontvangt, is het afgelopen halfjaar aanzienlijk afgenomen. De AFM heeft fors ingezet op het terugdringen van nepadvertenties.
Daarnaast zijn in samenwerking met de Cypriotische toezichthouder acht CFD-aanbieders van de Nederlandse markt geweerd.
De AFM ziet dat consumenten steeds meer via datingapps in contact komen met mogelijk dubieuze aanbieders en worden opgelicht. Bij zulke datingfraude wordt er eerst persoonlijk contact gelegd en begint de oplichter na enkele dagen met verhalen over gemaakte beleggingswinsten.
Syntrus Achmea mag nog eens drie miljard euro beleggen voor Attens Hypotheken
Attens Hypotheken worden sinds 2015 verstrekt door Attens Hypotheken bv, een dochter van Syntrus Achmea. Het label is ontwikkeld met medewerking van PGGM&CO, de ledenorganisatie van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De hypotheken hebben speciale kenmerken, die een eigen huis voor de deelnemers van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) een stuk dichterbij brengen.
Bijzonder aan Attens Hypotheken is dat een onregelmatigheidstoeslag en inkomsten uit tijdelijke en nul-urencontracten kunnen meetellen voor de berekening van de maximale leencapaciteit. Daarnaast mogen ouders van ‘starters’ meetekenen voor de lening en ontvangen woningeigenaren een rentekorting als zij energiebesparende maatregelen nemen.
woensdag 16 maart 2022
Nederland belangrijke geldpoort voor Russische investeringen
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, legt in een interview met het AD (6 maart 2022) uit waarom Nederland zo interessant is voor Russen om hun geld te stallen.
Brievenbusfirma's zijn firma's die alleen op papier bestaan en geen kantoor en geen werknemers hebben. Nederland is altijd al een populaire bestemming geweest voor wereldwijde geldstromen. Door miljarden dollars via Nederlandse brievenbusfirma's te laten vloeien, kunnen allerlei bedrijven ongestraft belasting ontwijken.
Naar schatting zijn er ongeveer 12.400 brievenbusfirma's in Nederland. De hoogleraar stelt dat het heel moeilijk is om de geldstromen door ons land te stoppen. Financiële instellingen hebben sinds enkele jaren enorme toezichtprogramma's opgezet witwassen en criminele geldstromen tegen te gaan.
Volgens het IMF, de OESO en zelfs de Russen is Nederland de op twee na grootste geldgateway voor Russische investeringen. Alleen Cyprus en Bermuda zijn populairdere bestemmingen voor Russische investeringen. Volgens de Russische Centrale Bank ging er in 2019 voor bijna 45,7 miljard dollar aan Russisch kapitaal en goederen naar ons land, waarvan 80 procent kan worden toegeschreven aan financiële activa. Kavelaars stelt dat dit kan duiden op een groot gebruik van brievenbusfirma's in Nederland. Het blijft echter moeilijk om precies in te schatten hoeveel gebruik is gemaakt van brievenbusfirma's, omdat niemand echt weet hoe deze regelingen zijn opgezet. Meestal zijn die constructies bewust zo opgezet dat niemand de bron en herkomst van de geldstroom kan achterhalen.
NVB start gesprekken over vernieuwing gedragscode kleinzakelijke financiering
Uit een evaluatie van de gedragscode door economisch onderzoeksbureau SEO op basis van gesprekken met stakeholders komt naar voren dat de code voor meer duidelijkheid heeft gezorgd en dat de minimum normen uit de code er voor zorgen dat er meer uniformiteit in de behandeling van klanten is gekomen.
Daardoor weten klanten bij een financiering beter waar we ze aan toe zijn en waar ze hun bank op kunnen aanspreken.
Naast de evaluatie monitort SEO de Gedragscode sinds de inwerkingtreding op 1 juli 2018. Uit gepubliceerde monitoringsrapport over 2021 komt naar voren dat de klanttevredenheid met name is verbeterd op het vlak van bijzonder beheer en klachtafhandeling.
dinsdag 15 maart 2022
Michel Nagtegaal treedt toe tot directie Tulp Group
Het toetreden van Michel Nagtegaal in de directie onderstreept de volgende fase van Tulp Group. Na de start in 2018 met geldverstrekker Tulp Hypotheken heeft Tulp Group een forse groei doorgemaakt.
Door de introductie van De Nederlandse in 2020 en met de facilitering van externe merken zoals Groene Hart Hypotheken en bunq in januari 2022, staat er inmiddels een stevig operationeel bedrijf.
Kwart private leasers weet niet dat leaseauto hypotheekruimte beïnvloedt
Vooral voor toekomstige private leasers die nog een hypotheek willen afsluiten, kan dit mogelijk problematisch zijn. Eindigt een private leaser het leasecontract, dan kan de hypotheeksom in sommige gevallen met tienduizenden euro's omhoog.
Niet iedereen kan van het contract af; 21 procent van de private leasers geeft aan dat dat voor hen niet mogelijk is. Dat maakt verder niet uit voor de waardering van leasen: 73 procent vindt het de kosten meer dan waard, zo blijkt uit onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise.
maandag 14 maart 2022
Woonlasten in vier jaar tijd vaak meer dan 200 euro omhoog
Een inwoner met een eigen huis betaalde in 2018 gemiddeld 664 euro aan zijn gemeente, in 2022 is dat opgelopen tot bijna 1.050 euro.
Gemiddeld namen de gemeentelijke woonlasten (de optelsom van Onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) tussen 2018 en 2022 toe met 16,7 procent.
Naast Ermelo werden ook huiseigenaren in Lopik en Landsmeer hard in hun portemonnee getroffen. In deze twee gemeenten stegen de woonlasten in vier jaar tijd met gemiddeld 353 euro. In Haarlemmerliede en Spaarnwoude (nu Haarlemmermeer) namen de woonlasten juist met 272 af.
In Ermelo valt op dat vooral de Onroerendezaakbelasting (Ozb) met 120% in vier jaar tijd extreem snel toenam. Ook in 14 andere gemeenten steeg de Ozb in die periode met meer dan 50 procent, waaronder Zeewolde (+92%), Noordwijkerhout (nu gemeente Noordwijk, +87%), Beesel (+76%) en Lisse (+61%).
Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet met extra geld voor gemeenten voorkomt dat de hoge kosten van wettelijke zorgtaken voor ouderen en jongeren worden betaald door huiseigenaren.
Hans Visser verlaat Athora Netherlands
Visser was sinds 2016 General Manager en verantwoordelijk voor de productline Pensioen binnen Zwitserleven.
Hans Visser zal zorgen voor een goede overdracht en zijn rol zal tijdelijk worden waargenomen worden door Jan de Pooter, CEO Athora Netherlands.
Achmea benoemt Michiel Delfos tot lid Raad van Bestuur en Chief Risk Officer
Delfos startte begin 2014 bij Achmea als directeur Schadeverzekeringen. In oktober 2015 werd hij voorzitter van de divisie Schade & Inkomen. Eerder vervulde Michiel diverse management- en directiefuncties bij Delta Lloyd en ABN AMRO Verzekeringen. Hij studeerde Internationaal Economisch Recht aan de Universiteit van Leiden.
In de nieuwe samenstelling bestaat de Raad van Bestuur van Achmea uit Bianca Tetteroo (voorzitter), Michel Lamie (vicevoorzitter en CFO), Michiel Delfos (CRO), Daphne de Kluis, Robert Otto en Lidwien Suur.
De benoeming van Michiel Delfos is goedgekeurd door De Nederlandsche Bank en voorzien van een positief advies door de centrale ondernemingsraad. Zijn benoeming wordt op 12 april 2022 besproken in de Algemene Vergadering van Achmea.
vrijdag 11 maart 2022
Achmea boekt in 2021 een sterk operationeel resultaat van 585 miljoen
Achmea zag de omzet van zijn activiteiten (uitgezonderd zorg) stijgen door autonome groei in binnen- en buitenland en de gunstige ontwikkeling van vastgoed- en aandelenmarkten. De solvabiliteit is volgens de verzekeraar gestegen tot 214 procent.
ABN AMRO organiseert Algemene Vergadering van Aandeelhouders
De vergadering wordt in hybride vorm gehouden. Dat betekent dat aandeel- of certificaathouders de mogelijkheid hebben om fysiek aanwezig te zijn of virtueel deel te nemen.
Aandeel- en certificaathouders kunnen vooraf vragen insturen én vragen stellen tijdens de vergadering zowel live als via chat. Nadere details en instructies voor het stellen van vragen zijn opgenomen in de convocatie.
Op de agenda staat het voorstel tot herbenoeming van Tom de Swaan en het voorstel tot benoeming van Sarah Russell als lid van de Raad van Commissarissen. Verder staan onder andere het dividendbeleid, décharge van de leden van de Executive Board en Raad van Commissarissen en het voorstel tot uitgifte en inkoop van aandelen op de agenda. Ook staat duurzaamheid als bespreekpunt op de agenda.
bpost postkantoren bedienen binnenkort ook klanten van BNP Paribas Fortis
DConcreet betekent dit dat de postkantoren dan bijna 1,5 miljoen klanten zullen bedienen. Vandaag bedienen ze 600 000 klanten van bpost bank.
Voor de klanten van bpost bank en BNP Paribas Fortis verandert er niets voor 1 januari 2024. bpost bank zal in 2022 en 2023 een aantal diensten toevoegen aan het huidige aanbod, waaronder nieuwe verzekeringsproducten (niet-leven). Tot eind 2023 blijft de merknaam bpost bank bestaan. Daarna wordt het opgenomen in BNP Paribas Fortis.
Vanaf 2024 zullen de huidige 308 medewerkers van bpost bank de teams van BNP Paribas Fortis versterken. De bpost-medewerkers die vandaag instaan voor backoffice en helpdesk van de bank, blijven integraal deel uitmaken van bpost group.
Aegon stopt met beleggen in bedrijven uit Rusland en Belarus
Beleggingsbeslissingen voor beleggingen van derden en beleggingen voor rekening van polishouders, vallen niet onder Aegon's controle.
Het beleid voor verantwoord beleggen sloot beleggingen in elke vorm van Russische en Belarussische staatobligaties al uit. Daarnaast kijkt Aegon, gezien de huidige uitzonderlijke omstandigheden, naar de mogelijkheden om bestaande beleggingen op verantwoorde wijze te verminderen, rekening houdend met de belangen van alle belanghebbenden. Aegon heeft voor 27 miljoen euro aan beleggingen voor algemene rekening in Rusland, op basis van de boekwaarde per 3 maart 2022. Aegon heeft geen beleggingen in Wit-Rusland.
Nederlander voorzichtig met crypto
Hoewel inmiddels ruim twee miljoen Nederlanders in één of meerdere cryptovaluta hebben geïnvesteerd, blijkt dit ten opzichte van andere West-Europese landen significant lager te zijn. Ook heeft Nederland het minste vertrouwen in Bitcoin. Zo drukken zij het vertrouwen uit in een onvoldoende met rapportcijfer 5,2. Daarbij geeft 16 procent aan dat het vertrouwen het afgelopen kwartaal zelfs is afgenomen.
Vooral het gebrek aan kennis is voor de overgrote meerderheid een reden om vooralsnog niet in cryptocurrency te investeren. Daarnaast wordt ook aangegeven dat het feit dat men niet weet of het veilig genoeg is en of de markt stabiel genoeg is redenen zijn om niet te investeren. Slechts 7 procent zegt goed of zeer goed op de hoogte te zijn van Bitcoin en dit zijn met name jongeren. Eén op de tien (11 procent) 18 tot 35-jarigen geeft aan goed dan wel zeer goed op de hoogte te zijn.
Wel zegt een kwart van degene met een (zeer) laag kennisniveau (26 procent) meer te willen leren of weten. Ook overwegen nog eens 1,5 miljoen Nederlanders waarschijnlijk het komende jaar een eerste investering of belegging in cryptocurrency te doen. Gevraagd naar de voornaamste reden, noemt 31 procent de lage spaarrente en slechts 4 procent de toenemende inflatie.
Voor Bitcoin bezitters is het bezit van deze digitale munt van invloed op zijn of haar mentale gesteldheid. Zo geven vier op de tien Bitcoin bezitters aan dat zij onrustig worden wanneer de prijs sterk daalt in korte tijd. Daarnaast wordt de nachtrust voor 31 procent van hen verstoort, omdat zij ’s nachts de koers willen checken.
Bijna een derde van de bezitters (30%) geeft zelfs aan een financieel probleem te hebben wanneer Bitcoin in waarde blijft dalen en uiteindelijk niets meer waard is.
Terwijl de koers van de Bitcoin tijdens het onderzoek (februari 2022) ongeveer 35.000 euro bedroeg, denkt een representatieve steekproef van 1.028 Nederlanders dat het over exact een jaar nog ‘slechts’ 15.691 euro waard is. Dat is een potentiële daling van circa 60 procent.
Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect in het eerste kwartaal van 2022 onder een representatieve steekproef van 1.028 Nederlanders.
donderdag 10 maart 2022
Een digitale geldpot voor groepen
Samen sparen is ingewikkeld. Dat ziet ook de oprichter van Potje Bastiaan Reurink. Veel jongeren en studenten zien het belang van sparen, maar hebben moeite om dit te vertalen naar actief spaargedrag.
Via Potje kan iedere gebruiker een digitale geldpot openen en vrienden uitnodigen om deel te nemen. Dit kan zowel voor een potje met een duidelijk doelbedrag zoals de kosten voor een vakantiehuisje, maar ook voor een potje met een schommelend saldo zoals een bierpot met je beste vrienden. Omdat Potje via iDEAL en Bankcontact werkt kun je via vrijwel elke bank geld overmaken.
Potje is gelanceerd door fintech startup Potje Technologie en wordt gesteund door het Graduate Entrepreneur platform. Een platform opgericht door bekende alumni van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en derden. Met een ambitieus doel wilt Potje voor het einde van het jaar 10.000 dromen hebben waargemaakt.
Kabinet verlaagt schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023
Mensen tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van 106.671 euro. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer gekeken of het mogelijk was de vrijstelling al per 2023 af te schaffen of te verlagen. Conclusie was dat afschaffing niet mogelijk was, maar een verlaging wel.
Naast de vrijstelling eigen woning bestaat de mogelijkheid voor ouders om hun kind eenmalig een bedrag van 27.231 euro belastingvrij te schenken die het kind vrij mag besteden. In 2023 wordt de vrijstelling eigen woning naar ditzelfde bedrag verlaagd. Ouders kunnen dit bedrag schenken voor de eigen woning, óf voor vrije besteding. Beide kan niet.
woensdag 9 maart 2022
'Te hoge WOZ-waarde dupeert voornamelijk senioren'
Nieuw verkochte woningen in een straat of wijk bepalen voor een groot gedeelte de daling of stijging van de WOZ-waarde. Juist deze recent opgeknapte woningen worden als voorbeeldwoning voor de bepaling van de WOZ-waarde van andere woningen in de wijk gebruikt. Dat betekent dat verouderde of slechter onderhouden huizen die voornamelijk door senioren worden bewoond te hoog worden ingeschat. Het zijn vooral ouderen die in deze woningen wonen.
De bond raadt senioren ook aan om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking: Ongeveer veertig procent van de bezwaren wordt gegrond verklaard. In het verleden is de WOZ-waarde van zo’n tienduizend huishoudens verlaagd. De gemiddelde leeftijd van de aanvragers is 58 jaar. Deze aanvragers maken de meeste kans om hun WOZ-beschikking succesvol aan te vechten.
Op de website Waarderingskamer kan men raadplegen hoe goed – of slecht – een specifieke gemeente is bij het opstellen van een WOZ-beschikking.
Het helpt als mensen bij het indienen van een bezwaar foto’s van hun woning toevoegen waarin de staat van de keuken of woonkamer te zien is. Die afbeeldingen kunnen als bewijs dienen en vergroten de succeskans.
De WOZ-waarde wordt te hoog ingeschat omdat er modelmatig wordt gemeten. Dat betekent dat gemeenten niet elke woning apart beoordelen, maar uitgaan van gemiddelden.
Niet alle woningen in een wijk of straat zijn eenvoudig te vergelijken. Vooral voor vrijstaande woningen is een vergelijking moeilijker te maken. Een ander probleem dat de kop opsteekt bij het modelmatig vaststellen van WOZ-waarden is dat er geen rekening wordt gehouden met specifieke woningkenmerken. De ene woning is volledig gerenoveerd terwijl de andere met veel achterstallig onderhoud te maken heeft.
Toch krijgen beide huizen dezelfde waardestijging toegewezen. Vaak wordt een woning als voorbeeld genomen en dient dit als blauwdruk. Huizen die bijvoorbeeld niet over uitbouw beschikken of met achterstallig onderhoud te maken hebben, worden net zo zwaar belast als gerenoveerde huizen.
Nederlandse woningvoorraad 1 biljoen euro in waarde gestegen sinds de kredietcrisis
Calcasa analyseerde de waardeontwikkeling van de Nederlandse voorraad koopwoningen sinds deze stijging werd ingezet. Uit deze analyse blijkt dat de totale waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad de afgelopen 8,5 jaar is toegenomen met maar liefst 1 biljoen (1.000 miljard) euro. Het afgelopen jaar zorgde met een stijging van 235 miljard euro voor bijna een kwart van deze totale waardestijging.
De Nederlandse huizenmarkt had tijdens en in de jaren na de kredietcrisis te maken met stevig dalende huizenprijzen. Calcasa rapporteerde medio 2013 over deze grote waardevermindering. De Nederlandse koopwoningen hadden destijds, in de vijf jaren na de crisis, 130 miljard euro aan waarde zien verdampen. Een gemiddelde koopwoning was in die periode gemiddeld 34 duizend euro in waarde gedaald. Een verkoop in die tijd betekende in de meeste gevallen het nemen van een fors verlies. Nu blijkt echter dat deze daling ruimschoots is gecompenseerd door de totale waardestijging van 1 biljoen euro sinds 2013.
Het zal geen verrassing zijn dat Amsterdam de grote katalysator is achter de aanzienlijke waardestijging in de provincie Noord-Holland. De hoofdstad heeft de meeste koopwoningen van alle gemeenten in Nederland en het verschil in waardestijging met de rest van Nederland is enorm. De woningwaarde in de hoofdstad is in 8,5 jaar tijd met ruim 45 miljard euro toegenomen. Dit bedrag is het dubbele van de nummer 2 op deze lijst: Den Haag. In de Hofstad steeg de totale woningwaarde met 23 miljard euro. Kort achter Den Haag volgen Rotterdam en Utrecht met een stijging van respectievelijk 22 en 21 miljard euro. Na de zogenaamde G4-gemeenten volgen de gemeenten Haarlemmermeer, Haarlem, Almere en Amersfoort. In al deze gemeenten steeg de woningwaarde met meer dan 10 miljard euro.
dinsdag 8 maart 2022
Duurzame schadeverzekeringen beschikbaar via ASN Bank
De optie wordt geboden om schade te laten te herstellen, of vervangen met tweedehands of refurbished materialen. De premie van de verzekeringen wordt volgens het ASN duurzaamheidsbeleid belegd in duurzame bedrijven, projecten en overheden.
Twee procent van de premie wordt daarnaast belegd in innovatieve duurzame projecten. ASN Bank werkt voor de verzekeringen samen met a.s.r. schadeverzekeringen.
De duurzame schadeverzekeringen bevatten extra dekkingen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn zonnepanelen, laadpalen en groene daken volledig gedekt.
ASN Bank benut een klein deel van de premie (2%) om te investeren in projecten die bijdragen aan een duurzame, veilige en aantrekkelijke leefomgeving. De eerste samenwerking die ASN Bank hiervoor is aangegaan is met Naturalis, voor het project Kennis Natuurlijk!
Vanaf begin februari zijn de verzekeringen online af te sluiten via de website van ASN Bank. Zonder dat het is aangekondigd zijn er inmiddels bijna honderd polissen afgesloten.
DNB heeft in 2019 een aanwijzing gegeven aan Aegon Bank
AEB geen adequaat beleid heeft gevoerd dat haar in staat stelt rente- en kredietrisico’s met betrekking tot leningen die door lending platforms zijn gegenereerd, te beheersen. Op deze platforms worden vragers en aanbieders van krediet via een website bij elkaar gebracht om leningen aan te gaan.
Daarnaast heeft DNB vastgesteld dat AEB bovengenoemd artikel heeft overtreden, doordat de interne controlefunctie van AEB het jaarlijkse audit plan onvoldoende heeft afgestemd op de door AEB opgestelde risicotaxonomie.
AEB heeft tegen de aanwijzing bezwaar gemaakt en is tegen de beslissing op bezwaar van DNB in beroep gegaan. De rechtbank Rotterdam heeft het beroep tegen deze beslissing op bezwaar op 7 mei 2021 ongegrond verklaard.
AEB heeft tegen deze uitspraak geen hoger beroep ingesteld. Met het verstrijken van zes weken sinds de uitspraak in beroep, is de termijn voor het instellen van hoger beroep verstreken.