maandag 21 maart 2022

Hoe schadelijk is ING voor het klimaat?

ING staagt bovenaan de lijst van vervuilers. Dat zegt Milieudefensie. In de periode 2018-2020 ging in totaal meer dan 6,8 miljard euro van de investeringen naar kolen, olie en gas. Daarnaast dragen de financieringen van ING bij aan ontbossing van het regenwoud.

ING is, met meer dan 8 miljoen klanten in Nederland, met afstand de grootste Nederlandse bank. ING levert een breed scala aan financiƫle diensten, zoals bankieren, het beleggen van geld en het beheren van pensioengeld.

Ook in het buitenland is ING erg actief. Wereldwijd heeft ING meer dan 235 kantoren. In 2017 had de bank meer dan 51.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, met een imposant gebouw.

Door de enorme omvang en de verschillende werkzaamheden is de CO2-uitstoot van ING ontzettend hoog. De bank schat zelf in dat de totale CO2-uitstoot meer dan 42 megaton is (dit is minstens 42.000.000 ton).

Die CO2-uitstoot wordt veroorzaakt, doordat de bank enorme bedragen investeert in schadelijke sectoren. Met meer dan 9 miljard euro was ING in de periode 2018-2020 bijvoorbeeld de grootste aanbieder van leningen voor de energiesector. Meer dan 6 miljard euro daarvan werd gestoken in fossiele brandstoffen.

Omgerekend is dit meer dan 75 porcent van het totale bedrag dat de bank in de energiesector stopt. Ook investeert de ING miljoenen in goederen als soja, wat grootschalige ontbossing tot gevolg heeft. Al deze investeringen dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering overal ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.