vrijdag 29 april 2022

Coöperatie Univé sluit 2021 af met nettowinst 60 miljoen

 

Het resultaat van Univé over 2021 is positief beïnvloed door een technisch resultaat van 35 miljoen euro. Het overall resultaat van Univé Groep is hoger dan 2020 door zeer goede beleggingsresultaten, zoals blijkt uit het jaarverslag.

De nettowinst van Univé over 2021 bedraagt 60 miljoen en de premieopbrengsten van de coöperatie stegen naar 549 miljoen. Het positieve beleggingsresultaat over 2021 bedraagt 45 miljoen. Ten opzichte van 2020 is dit 25 miljoen hoger.

De verdiende bruto premie is ten opzichte van 2020 met 26 miljoen toegenomen tot 549 miljoen. Met een solvabiliteitsratio van 353 proceny (2020: 350%) voldoet Univé opnieuw ruimschoots aan de wettelijke solvabiliteitsnorm. Deze uitstekende financiële resultaten stellen Univé in staat om leden de voordelen van een coöperatie zonder winstoogmerk te laten ervaren.

DNB start met terugbetalen spaargeld aan klanten Amsterdam Trade Bank

Spaarders van Amsterdam Trade Bank (ATB), de Russische bank die vanwege de sancties failliet is gegaan, kunnen vanaf vandaag hun spaargeld tot maximaal 100.000 euro per persoon terugkrijgen via een webportaal dat geopend is door DNB. De meeste rekeninghouders kunnen daardoor binnen enkele werkdagen weer over hun geld beschikken.

Rekeninghouders hebben de afgelopen dagen een brief ontvangen met informatie over de activering van het depositogarantiestelsel. Vanaf vandaag  kunnen klanten met DigiD inloggen op het webportaal van DNB (bereikbaar via Rekeninghouders woonachtig in Nederland (dnb.nl)) om de beschikbaar gestelde vergoeding in te zien en aan te geven op welke betaalrekening zij hun geld willen ontvangen.

De vergoeding is gelijk aan het totaal van het saldo op alle rekeningen en alle opgebouwde rente (tot en met 21 april 2022) bij ATB, tot maximaal EUR 100.000 per persoon. Na het doorgeven van een nieuw rekeningnummer maakt DNB de vergoeding binnen enkele werkdagen over.

donderdag 28 april 2022

Bezwaarmakers box 3 krijgen voor 4 augustus herstel met spaarvariant

De ongeveer 60.000 mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing in box 3 over de belastingjaren 2017-2020 ontvangen voor 4 augustus automatisch rechtsherstel volgens de zogenaamde ‘spaarvariant’. Hierbij krijgen voornamelijk mensen met spaargeld geld terug. Dit herstel geldt ook voor nog niet vastgestelde of opgelegde aanslagen box 3 (oa 2020 en 2021). Dit heeft het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad van eind vorig jaar.

Mensen die niet op tijd bezwaar hebben ingediend en waarbij de aanslag al vaststaat krijgen nog geen rechtsherstel. Hierbij is een uitspraak van de Hoge Raad in een andere box 3-procedure nog van groot belang, die in het najaar van 2022 wordt verwacht.  Het herstel kost nu 2,8 miljard euro. Bij voorjaarsnota, uiterlijk 1 juni 2022, wordt de Kamer op de hoogte gebracht van de budgettaire dekking.

In de spaarvariant krijgen mensen automatisch rechtsherstel op basis van een nieuwe berekening waarbij wordt aangesloten bij de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen van een belastingplichtige. Mensen met spaargeld worden belast op basis van de actuele spaarrente. De laatste jaren was dat bijna 0%. Voor schulden wordt aangesloten bij de hypotheekrente en bij beleggingen (effecten, onroerend goed) wordt – net als nu -  uitgegaan van het meerjarige gemiddelde rendement voor beleggingen.

Belastingplichtigen hoeven geen actie te ondernemen om het rechtsherstel te ontvangen. Zij krijgen automatisch geld terug voor de uiterlijke datum van 4 augustus. Hetzelfde geldt voor alle aanslagen over het belastingjaar 2021. Deze aanslagen worden vanaf augustus gefaseerd opgelegd.  Vanaf medio september wordt daarnaast herstel geboden aan de aanslagen over 2017 tot en met 2020 die op 24-12-2021 nog niet onherroepelijk vaststonden. Vanaf medio oktober volgt dan het rechtsherstel voor de aangiften 2017 tot en met 2020 waarbij nog geen aanslag was opgelegd. Ook voor al deze groepen geldt dat mensen hier automatisch bericht over krijgen, zij hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Via een rekenhulp kunnen mensen op de website van de Belastingdienst naar verwachting in juli narekenen hoe de aanslag tot stand is gekomen.

Insurance Europa bezorgt over nieuwe belastingrichtlijnen

Insurance Europa, de Europese brancheorganisatie voor verzekeraars, uit zijn zorgen over de nieuwe belastingrichtlijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD).

De richtlijn heeft als doel ervoor te zorgen dat ondernemingen een eerlijke hoeveelheid belastingen betalen, maar volgens de koepelorganisatie pakken de voorstellen voor verzekeraars niet overal even goed uit.

Zo leidt de richtlijn tot het opheffen van bepaalde nationale vrijstellingen zoals de vennootschapsbelasting die bijvoorbeeld niet geldt voor Nederlandse zorgverzekeraars en bepaalde pensioenverzekeraars. Ook uit Insurance Europe in de consultatiebrief de vrees dat dat verschillende entiteiten binnen een verzekeraar als één investeringsfonds van de verzekeraar kunnen worden gezien. Dat heeft te maken met de door de OECD gehanteerde definitie van “volledig eigendom” voor verzekeringsbeleggingsfondsen. Tot slot is de verzekeringskoepel bang dat door de richtlijn investeringsfondsen van verzekeraars dubbel belast worden.

Nieuwe oplichtingstruc met Apple Pay en Google Pay

Cybercriminelen hebben een nieuwe oplichtingstruc bedacht om een digitale betaalpas (zoals Google Pay en Apple Pay) als het ware te kopiëren.

Met behulp van speciale malware kunnen oplichters verificatiecodes afvangen om de bankpas of creditcard vervolgens in deze apps te koppelen op hun eigen telefoon.

Wie Apple Pay of Google Pay gebruikt, moet in de regel een aanvullende beveiligingscode invoeren op het moment dat je voor het eerst een bankpas of creditcard koppelt.

Maar nu dient zich een nieuw probleem aan. Volgens onderzoeker Joseph Cox van Motherboard zijn er onlangs tools ontwikkeld die in staat zijn om deze zogenaamde authenticatietokens te onderscheppen. Daarmee wordt het voor oplichters mogelijk om ongemerkt andermans creditcard of betaalpas aan Google Pay of Apple Pay te koppelen.

dinsdag 26 april 2022

iDEAL verwerkt vijfmiljardste betaling

Afgelopen maart is sinds de introductie van iDEAL in 2005 de vijfmiljardste iDEAL-betaling verwerkt door banken en betaalinstellingen.

Voor het eerste miljard iDEAL-betalingen waren meer dan tien jaar nodig; voor het laatste miljard minder dan één jaar.

Mede als gevolg van de coronabeperkingen is het aantal iDEAL-betalingen de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Ondernemingen (zoals horeca en winkels) en consumenten die vóór de eerste lockdown iDEAL niet of nauwelijks gebruikten, zijn dat tijdens de lockdowns wel gaan doen en doen dat na de laatste lockdown nog steeds.

In maart werden ruim 100 miljoen iDEAL-betalingen verwerkt, voor een totaalbedrag van 8,68 miljard euro. Negen van de tien transacties worden door betalers goedgekeurd in de mobiele apps van banken.

Mobiele betaalverzoeken tussen vrienden en bekenden en tussen kopers en verkopers op handelsplatforms zoals Marktplaats, zijn steeds populairder. Achter de schermen worden die nagenoeg altijd via iDEAL afgewikkeld. Inmiddels is bijna een kwart van alle iDEAL-transacties voor mobiele betaalverzoeken tussen particulieren.

Goede doelen die op straat of aan de voordeur collecteren, doen dat in toenemende mate met een iDEAL QR-code. Kankerfonds KWF collecteert huis-aan-huis sinds kort zelfs uitsluitend met iDEAL QR-codes. Ook bij het collecteren voor hulp aan Oekraïne worden iDEAL QR-codes ingezet. Iedereen die mobiel bankiert kan die QR-codes scannen met zijn smartphone om makkelijk, betrouwbaar en anoniem éénmalig een zelfgekozen bedrag aan het goede doel te schenken. In maart werd 932.000 keer een iDEAL QR-code gescand, 18% vaker dan een jaar eerder.

AFM: Kwaliteit van assurance-rapportages beleggingsrestricties moet beter

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het vierde kwartaal van 2021 onderzoek gedaan naar de zogenoemde assurance-rapportages beleggingsrestricties die over het jaar 2020 zijn ingediend door icbe-beheerders. Hieruit zijn enkele onregelmatigheden naar voren gekomen. Daarnaast moet de kwaliteit van de rapportages verder omhoog.

Icbe-beheerders zijn verplicht aan risicospreiding te doen bij het beleggen. Per financieel instrument is in het Besluit Gedragstoezicht Financiële onderneming (BGfo) aangegeven of erin belegd mag worden en met welk percentage.

Beleggingsrestricties zijn er ter bescherming van beleggers. Onderzoek naar de assurance-rapportages heeft aangetoond dat er enkele beleggingsrestricties zijn overschreden. Zo is onder meer naar voren gekomen dat over een langere periode een positie van meer dan 35 procent in staatsobligaties is ingenomen. Ook is gebleken dat begrenzingen ten aanzien van het beleggen in financiële instrumenten uitgegeven door dezelfde instelling en ten aanzien van deposito’s bij een bank zijn overschreden.

De AFM verwacht van icbe-beheerders dat zij voorkomen dat beleggingsrestricties worden overschreden. Wanneer de overschrijding plaats vindt buiten de wil van de beheerder, dienen maatregelen te worden genomen om de overschrijding zo snel mogelijk te beëindigen. Bij een overschrijding buiten de wil van de beheerder om gaat het bijvoorbeeld om een (onvoorziene) waardestijging van een financieel instrument op een moment dat daar door de beheerder niet op gereageerd kan worden, omdat de waardestijging zich voordoet buiten kantooruren en de beheerder om die reden gesloten is.

maandag 25 april 2022

Vijf jaar voor plunderen bankrekeningen

 

De rechtbank heeft een 31-jarige Amsterdammer wegens oplichting van en diefstal van rekeninghouders van Rabobank, ING Bank en ABN AMRO Bank en computervredebreuk en wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De man leidde tientallen rekeninghouders via advertenties op Marktplaats naar phishingsites.

Daarmee werden inloggegevens van hun bankrekeningen zijn buitgemaakt, waarna op die bankrekeningen is ingelogd en daarvan geld is gestolen.

Van de opbrengst heeft de man luxeleven geleid, terwijl hij een uitkering opstreek. Banken hebben de schade aan rekeninghouders vergoed.

De verdachte moet drie benadeelde banken en drie benadeelde rekeninghouders in totaal bijna 340.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Al 12.000 betaalrekeningen voor Oekraïense vluchtelingen

Sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne konden tot dinsdag 19 april al zo’n 12.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland een betaalrekening openen.

Dat is bijna één derde van de naar schatting 39.000 vluchtelingen die tot dan toe in Nederland zijn aangekomen, waaronder ook veel minderjarigen.

Nederlandse betaaldienstverleners hebben samen met de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maatregelen getroffen om voor het snel groeiende aantal vluchtelingen uit Oekraïne betaalrekeningen te kunnen openen. Daarvoor werken ze ook nauw samen met de minister van Financiën, toezichthouders, overheden en hulporganisaties.

Om een betaalrekening te kunnen openen, moet een vluchteling meerderjarig zijn, over een erkend en geldig identiteitsbewijs beschikken en in veel gevallen een BSN van een Nederlandse gemeente hebben ontvangen. Met een betaalrekening kan een vluchteling helemaal zelfstandig loon of leefgeld ontvangen, in winkels, cafés en restaurants betalen, contant geld opnemen en in het algemeen makkelijker deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Flow Your Money haalt 3,5 miljoen euro op bij internationale investeerders


Flow Your Money (Flow, de geldbeheerapp voor freelancers en particulieren, heeft tijdens een internationale financieringsronde geleid door Eleven Ventures 3,5 miljoen euro opgehaald.

Aan de ronde deden verder mee: RockSalt, de venture-tak van Saltpay, de NOM, Silverflow medeoprichter Robert Kraal (voormalig COO Adyen), Hristo Borisov (oprichter en CEO van Payhawk), Marnix van der Ploeg (Booking.com) en Arnoud Aalbersberg, de eigenaar van Travel Health Group.

De investering stelt Flow in staat haar platform, dat het mogelijk maakt om inkomende en uitgaande geldstromen automatisch te beheren, op te schalen en de stap te zetten naar ‘self driving money’: slim, volledig autonoom geldbeheer. Na Nederland wil Flow óók in Europa de grootste speler in deze groeimarkt worden.

Flow Your Money werd in 2018 opgericht door Daan van Klinken, Niels Mulder en Danny Wilson. De fintech-onderneming lanceerde in 2020 een app die inkomende geldstromen automatisch verdeelt over budgetten, spaarrekeningen en beleggingen op basis van ‘triggers’ die gebruikers zelf instellen. Zo is het mogelijk om met behulp van ‘slimme regels’ in één keer een geldsysteem in te stellen dat inkomsten automatisch budgetteert en prioriteert. Geldstromen komen zo direct in ‘potjes’ ofwel verschillende rekeningen terecht, zodat gebruikers beschikken over een overzicht van al hun inkomsten en uitgaven en altijd inzichtelijk is welk bedrag nog vrij te besteden is.

zaterdag 23 april 2022

Amsterdam Trade Bank failliet

 

De Amsterdam Trade Bank (ATB), een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, is failliet door de sancties voor Russische bedrijven.

ATB, opgericht in 1994, bood spaarproducten aan.

De bank had 150 mensen in dienst en was gevestigd in het WTC aan de Zuidas.

Klanten krijgen hun spaargeld geheel of gedeeltelijk terug.

Het Financieele Dagblad (FD) meldde op basis van bronnen dat de bank investeerders had benaderd met een aanbod om activiteiten over te nemen.

vrijdag 22 april 2022

Raad van Bestuur van de ECB keurt zijn nieuwe monetairbeleidsstrategie goed

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn nieuwe monetairbeleidsstrategie gepubliceerd en uiteengezet in een verklaring over de monetairbeleidsstrategie.

De Raad van Bestuur is van oordeel dat prijsstabiliteit het best wordt gehandhaafd door een inflatiedoelstelling van 2 procent op middellange termijn na te streven. Deze doelstelling is symmetrisch. Dat betekent dat negatieve en positieve afwijkingen van de inflatie ten opzichte van de doelstelling even ongewenst zijn. Wanneer de economie zich dicht bij de ondergrens van de nominale rentetarieven bevindt, zijn bijzonder krachtige of persistente monetairbeleidsmaatregelen nodig om diepgewortelde negatieve afwijkingen van de inflatiedoelstelling te vermijden. Dat kan ook betekenen dat de inflatie gedurende een overgangsperiode gematigd boven de doelstelling uitkomt.

De Raad van Bestuur heeft eveneens bevestigd dat de rentetarieven van de ECB het belangrijkste instrument voor het monetair beleid blijven. Andere instrumenten, zoals forward guidance, aankopen van activa en langerlopende herfinancieringstransacties, die het afgelopen decennium de beperkingen als gevolg van de ondergrens aan de nominale rente hebben helpen opvangen, blijven een integraal deel van het instrumentarium van de ECB en kunnen zo nodig worden ingezet.

Nieuwe generatie Nederlandse beleggers omarmt kapitaalmarkten

De jongere generatie van 18- tot 34-jarigen is twee keer zo veel bereid om te investeren dan de generatie van 35 jaar en ouder. Ze maken zich dan ook veel meer zorgen over hun financiële toekomst, vooral als het om huisvesting gaat.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat onderzoeksinstituut Ipsos deze maand uitvoerde voor het Europese investeringsplatform Trade Republic naar de financiële drivers en het investeringsgedrag van 1054 Nederlanders.

De grootste zorg van deze generatie betreft huisvesting: ofwel een huis kunnen kopen ofwel de huur kunnen betalen. Hier is een groot verschil met de respondenten van 35 jaar en ouder: de minderheid van die groep maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van woningen. Daarnaast heeft de jongere generatie nog veel andere financiële zorgen: hoge inflatie, lage rente, hun pensioen en hoge energiekosten.

De jongere generatie omarmt de kapitaalmarkten: 50 procent investeert of overweegt te starten versus 30 procent van de oudere generatie. Over het algemeen laat het onderzoek zien dat er een generatie opkomt die zich zeer bewust is van de financiële tegenwind en actief bezig is met het beheren van hun financiën. 24 procent van de respondenten onder de 35 jaar investeert al en 26 procent overweegt te beginnen. In de groep boven de 35 investeert slechts 20 procent en 10 procent overweegt dit.

Belangrijke redenen om te starten met beleggen zijn het opbouwen van een financiële buffer, het verhogen van hun pensioen en het aflossen van hun hypotheek. Dit is in lijn met onderzoek van het Duitse DIW Institute for Economic Research, gepubliceerd in februari 2022, waaruit bleek dat 72% van de gebruikers van Trade Republic voor de lange termijn investeert.

Er zijn opvallende verschillen in de soorten investeringen tussen de twee generaties, met name op het gebied van duurzame investeringen. De 18- tot 34-jarigen investeren hier veel meer in (56% versus 22%), evenals in crypto (44% versus 19%) en ETF's (31% versus 10%).

Hoewel de barrières voor beleggen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verlaagd, is er een gebrek aan voldoende financieel zelfvertrouwen. Velen beschouwen beleggen ook nog als iets dat zij zich niet kunnen veroorloven, te riskant is of te ingewikkeld.

Belangrijkste redenen voor mensen onder de 35 jaar om nog niet aan de slag te gaan zijn: niet genoeg geld over hebben om te investeren (42%), de gepercipieerde risico's van beleggen (40%), gebrek aan tijd om te besteden beleggen (38%) en niet weten waarin te investeren (34%).

Belegger wil duurzaam, maar krijgt dit meestal niet

Minder dan 50 procent van de vermogensbeheerders en banken belegt duurzaam. Dit terwijl 70 procent van de klanten duurzaam beleggen (zeer) belangrijk vindt. Bovendien wil 68 procent beleggen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Maar 10 procent van de onderzochte partijen kan hieraan voldoen.

Finner deed onderzoek naar 96 beleggingsdiensten in de vermogensbeheermarkt. Minder dan 50 procent van de banken en vermogensbeheerders kan zich op dit moment classificeren als duurzame oplossing volgens de Europese wet- en regelgeving.

Opvallend is dat maar 10 procent van de partijen aangeeft in lijn te beleggen met het Klimaatakkoord van Parijs.

Per 10 maart 2021 is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van kracht. Deze verplicht financiële partijen om inzicht te geven in de duurzaamheid van hun beleggingen. De SFDR bouwt voort op de Sustainable Development Goals van de VN en het Parijsakkoord die de effecten van klimaatverandering moet verminderen.

Finner deed ook onderzoek onder bezoekers van haar website naar het belang van duurzaamheid bij de keuze voor een vermogensbeheerder. Voor 70 procent van de respondenten is duurzaamheid belangrijk bij de keuze. De ondervraagden gaven ook aan waar zij liever niet in zouden willen beleggen. Dat zijn woekerleningen (79 procent), tabak (75 procent) en wapens (73 procent). Ook geeft 68 procent aan in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs te willen beleggen.

Rabobank toont CO2-uitstoot van aankopen

 

De Rabobank gaat bij klanten die dat willen de geschatte CO2-uitstoot van hun aankopen in de bankapp tonen.

Klanten zouden op deze manier hun koopgedrag kunnen aanpassen en aankopen doen die minder CO2 uitstoten. 

In de Rabo App worden uitgaven verdeeld in diverse bestedingscategorieën, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie.

De bank wil de functionaliteit na de zomer voor alle particuliere klanten beschikbaar maken.

De bank werkt hiervoor samen met fintech-platform Ecolytiq. De privacy van de klanten is gewaarborgd doordat iedere Rabobank-klant alleen toegang krijgt tot de data van rekeningen waarvan ze rekeninghouder zijn. In een beveiligde en afgesloten omgeving, beheerd door Rabobank, worden de transactiegegevens verwerkt in een model dat de CO2-uitstoot berekent.

In het buitenland is er een aantal banken dat de informatie al aan hun klanten toont. Ook creditcardbedrijven Mastercard en Visa zijn betrokken bij start-ups die de inschattingen maken.

donderdag 21 april 2022

Jelle Ritzerveld gaat transformatie van Aegon Nederland leiden

Jelle Ritzerveld wordt op 1 mei benoemd tot Chief of Staff & Transformation Officer van Aegon Nederland. Hij volgt in die nieuwe rol voor een deel Anke Schlichting op, de huidige Chief Technology and Transformation Officer.

In zijn nieuwe functie is Jelle Ritzerveld (1981) verantwoordelijk voor de transformatieagenda van Aegon Nederland. Hij werkt sinds 2017 bij Aegon als Chief Risk Officer van enkele bedrijfsonderdelen waaronder meest recent Holdings. Jelle was al sinds de zomer van 2021 verantwoordelijk voor het Transformation Office en zal dat blijven. Hij promoveerde in 2007 aan de Universiteit Leiden in de theoretische astrofysica.

Het technologiedeel van de functie van Anke Schlichting wordt de komende tijd waargenomen door een aantal managers, totdat er besluiten zijn genomen over een nieuwe structuur.

Oudere betaalt tot 80 procent meer premie autoverzekering

65-plussers bezitten ongeveer een kwart van alle particuliere auto’s in Nederland, maar deze groep betaalt voor die auto’s wel een fors hogere verzekeringspremie, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Tussen je 65e en je 85e stijgt de premie namelijk met gemiddeld 80 procent. Als je echter kijkt naar het aantal verkeersdoden en autoschades onder deze groep, is dit een relatief erg forse stijging, zegt geldspecialist Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Geld.nl onderzocht voor drie verschillende auto’s hoe de premie voor een autoverzekering zich ontwikkelt naarmate de bestuurder ouder wordt. Als je verder alle gegevens, zoals auto, woonplaats en dekkingsvariant, gelijk houdt, blijkt dat bij de meeste autoverzekeraars de premie vanaf het 65e levensjaar begint te stijgen. Het verschil tussen de premie van een 65-jarige en de premie van een 85-jarige komt gemiddeld op ruim 275 euro per jaar uit ”, zegt Bulthuis. “Autoverzekeraars rekenen namelijk een toeslag voor ouderen, omdat ze meer schade zouden rijden.

Het Verbond van Verzekeraars wijst er overigens op dat ouderen in de praktijk vaak een premie betalen die vrijwel gelijk is aan die voor iemand van 35 jaar. Dat komt vooral doordat ouderen bijvoorbeeld in kleinere of lichtere auto’s rijden, vaak meer schadevrije jaren hebben en minder kilometers per jaar rijden. Die factoren zorgen er dan voor dat hun premie toch lager uitpakt dan die voor een jonge bestuurder met een zwaardere auto, minder schadevrije jaren en meer kilometers per jaar.

woensdag 20 april 2022

ING maakt voortaan alle betaalpassen van gerecycled plastic

ING gaat voortaan alle betaalpassen en creditcards produceren van gerecycled plastic. Ieder jaar geeft ING 3,6 miljoen nieuwe betaalpassen en creditcards uit. In totaal zijn er in Nederland 9,2 miljoen ING-betaalpassen en creditcards in gebruik. Daarmee is de bank de grootste uitgever van betaalpassen in Nederland.

Nu zijn deze nog van PVC, maar voortaan zijn de passen van gerecycled plastic gemaakt.

Het produceren van betaalpassen van gerecycled plastic levert volgens onderzoek van TNO een reductie op van 19% CO2-uitstoot ten opzichte van het produceren van plastic-betaalpassen.
 
ING is onderdeel van de Net Zero Banking Alliance en committeert zich daarmee om haar activiteiten in lijn te brengen met een maximale temperatuurstijging van 1,5 graden. Deze doelstelling gaat verder dan de doelstelling van het Akkoord van Parijs.
 
Particuliere en zakelijke klanten die recht hebben op een nieuwe betaalpas, bijvoorbeeld omdat de huidige betaalpas verloopt, ontvangen een duurzame pas vanaf het moment dat de huidige voorraad op is. De bank kiest voor een natuurlijk verloop om zo geen bestaande voorraad te verspillen. De eerste passen van gerecycled plastic zullen nog voor de zomer worden uitgegeven. In 2026 zijn alle actieve betaalpassen en creditcards van gerecycled plastic.

Oorlog- en stakersrisico en transportverzekeringen

 

De oorlog in de Oekraïne brengt grote risico’s met zich mee. Voor verzekeraars kan dit aanleiding zijn om het oorlogsrisico voor deze gebieden te beëindigen.

In een artikel in de Beursbengel vertelt Angela Pieneman, sluiter marine bij Raetsheren van Orden te Alkmaar, op basis van welke clausules of voorwaarden verzekeraars dat mogen doen.

Pieneman stelt in het artikel in Beursbengel dat verzekeraars te allen tijde de dekking voor het oorlogsrisico opzeggen, met inachtneming van de opzegtermijn. In tijden van crisis volgen ontwikkelingen zich in rap tempo op.

Voor adviseurs is het van belang om nauwlettend in de gaten te houden voor welk gebied verzekeraars het oorlogsrisico beëindigen en om dit correct te communiceren naar de klanten. Transportgoederenverzekeringen worden tegenwoordig voornamelijk gesloten op basis van ‘alle van buiten komende onheilen’, inclusief het oorlogs- en stakersrisico. Voor het oorlogsrisico geldt wel dat de goederen geladen moeten zijn op een zeegaand schip (waterborne agreement) of in een luchtvaartuig (airborne agreement).

Wanneer de goederen per truck over land worden vervoerd, dan is er geen dekking voor het oorlogsrisico. Of het oorlogs- en stakersrisico überhaupt is meeverzekerd hangt af van de opgenomen clausules.

Apple Pay ondersteunt straks Bancontact

Apple Pay is binnenkort ook met het Belgische Bancontact te gebruiken, zo blijkt uit de tweede bèta van iOS 15.5.

Bankcontact is vergelijkbaar met het Nederlandse iDEAL, zij het dat je er ook mee kunt betalen in winkels, tankstations en drank- of andere automaten. Ook kan er geld mee uit de automaat worden gehaald of mobiel mee worden betaald.

Ook wordt ondersteuning geboden voor het Italiaanse Bancomat.

Het is onduidelijk wanneer de ondersteuning voor deze kaarten precies aan het publiek zal worden aangekondigd.

dinsdag 19 april 2022

NG-klanten melden problemen bij overboekingen

Nederlandse klanten van de ING-bank melden dat er problemen zijn met overboekingen.

Allerlei klanten maken melding van de storing bij de betaalverzoeken, waarbij geld niet op de ING-rekening komt.

De meldingen lijken vooral overboekingen vanaf andere banken te betreffen.

Sommige mensen klanten dat ze al 24 uur of langer op een betaling wachten.

Huishoudens sparen minder

 

In het vierde kwartaal van 2021 bedroegen de vrije besparingen van huishoudens 17,1 miljard euro. Dat is bijna 5 miljard euro minder dan in het vierde kwartaal van 2020. Dit komt vooral door een toename van de consumptieve bestedingen. Mede door de gestegen prijzen nam de consumptie door huishoudens toe. De lagere vrije besparingen hebben ervoor gezorgd dat huishoudens hun financieel vermogen minder konden versterken, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vrije besparingen van huishoudens (inclusief instellingen zonder winstoogmerk) zijn gelijk aan het beschikbaar inkomen minus de consumptieve bestedingen. De vrije besparingen worden beïnvloed door seizoeneffecten.

In het tweede kwartaal wordt doorgaans veel gespaard, doordat huishoudens dan hun vakantiegeld uitbetaald krijgen. In het derde kwartaal zijn er door de zomervakantie minder vrije besparingen. Het is daarom beter om de vrije besparingen van een kwartaal met hetzelfde kwartaal van een jaar eerder te vergelijken.

Hoewel in het vierde kwartaal van 2021 het beschikbaar inkomen met 4,6 miljard euro is toegenomen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, namen de consumptieve bestedingen met 9,6 miljard euro toe. Het is het derde opeenvolgende kwartaal dat de vrije besparingen lager uitkomen dan een jaar eerder. De afgelopen kwartalen stegen de consumptieve bestedingen sterker dan het beschikbaar inkomen. In 2020 waren de vrije besparingen relatief hoog door de coronabeperkingen die er toen waren.

Plan voor belasting over werkelijk rendement box 3

Het kabinet is van plan om vanaf 2025 belasting te gaan heffen over het werkelijk rendement in box 3. Een brief over hoe dit nieuwe systeem eruit gaat zien is vorige week naar het parlement gestuurd. Met een zogenaamde vermogensaanwasbelasting zal jaarlijks belasting worden geheven over de werkelijke opbrengst van het vermogen.

Het kabinet stelt voor het nieuwe box 3-stelsel vorm te gegeven als een vermogensaanwasbelasting, waarbij jaarlijks belasting wordt geheven over de reguliere inkomsten (zoals rente, dividend, huur en pacht minus de kosten) en de waardeontwikkeling van vermogensbestanddelen (zoals koerswinst of koersverlies van aandelen en waardestijging of waardedaling van onroerend goed).

Zo wordt de waardeontwikkeling van bijvoorbeeld een aandelenportefeuille van jaar tot jaar belast en niet pas in het jaar waarin een deel van de aandelen wordt verkocht. Op deze manier wordt langdurig uitstel van belastingheffing voorkomen.

vrijdag 15 april 2022

Compensatie spaarders in de miljarden

Het teveel aan betaalde belasting op spaargeld gaat vermoedelijk richting de 7 miljard euro, maximaal zelfs 11,7 miljard euro.

Hoe hoog de compensatie wordt, hangt af van wie er allemaal wordt gecompenseerd en voor welke periode.

Dat blijkt uit de verschillende varianten die staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat om de compensatie voor belastingbetalers in box 3 (waarin spaarders en beleggers worden belast), waarover de Hoge Raad eerder een besluit nam.

Vooral spaarders zijn in 2017 en 2018 niet eerlijk belast door de fiscus en hebben recht op compensatie, oordeelde de rechter.

Het kabinet wil mensen zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over wat zij kunnen verwachten van het herstel. Tegelijkertijd vindt het kabinet het belangrijk hierover eerst volgende week met de Tweede Kamer in gesprek te gaan. Er bestaat namelijk niet één simpele oplossing en iedere keuze heeft verschillende budgettaire en uitvoeringstechnische gevolgen.

Aantal kassabetalingen redelijk stabiel in 2021

 

In 2021 hebben consumenten in Nederland iets minder betalingen aan de kassa gedaan dan in 2020, deels als gevolg van de langere lockdowns om de Covid-19 pandemie te bestrijden in 2021. In dat jaar hebben consumenten bijna 1,2 miljard aankopen gedaan met contant geld, ten opzichte van 1,3 miljard contante aankopen in 2020, een afname van bijna 11 procent.

Het aantal pinbetalingen lag in 2021 op 4,5 miljard, en is daarmee vrijwel gelijk aan het aantal pinbetalingen in 2020. Hierdoor daalde het aandeel van alle betalingen aan de kassa dat contant werd afgerekend van gemiddeld 22 procent in 2020 naar 20 procent in 2021.

De totale waarde van pinbetalingen is gestegen van 116,7 miljard in 2020 naar 122,7 miljard euro in 2021. De waarde van contante betalingen aan de kassa is licht afgenomen van 21,4 miljard in 2020 naar EUR 20,1 miljard in 2021.

Meer Nederlanders betalen bij voorkeur contactloos, zowel met de pinpas als met de mobiele telefoon. Aan het begin van 2020 betaalde de helft van de Nederlanders het liefst contactloos: 40 procent gaf de voorkeur aan contactloos betalen met de pinpas, en 9 procent aan contactloos betalen met de mobiele telefoon. Aan het einde van 2021 lag de voorkeur voor contactloos betalen 14 procentpunten hoger: toen betaalde 49 procent van de Nederlanders het liefst contactloos met de pinpas en 14 procent het liefst contactloos met de mobiele telefoon. De stijging aan populariteit van deze twee betaalmethodes is ten koste gegaan van de populariteit van pinnen op de traditionele manier, waarbij de pinpas in de betaalautomaat moet worden gestoken.

BUX lanceert naar fractionele Europese ETF’s

Vandaag kunnen klanten van mobiele broker BUX als eerste in Europa ook beleggen in fractionele Europese ETF’s zonder een beleggingsplan.

In samenwerking met ABN Amro Clearing Bank heeft BUX de technologie gebouwd die het mogelijk maakt om als eerste broker en clearingbank in Europa fractionele Europese ETF’s aan te bieden.

De introductie van fractionele Europese ETF’s volgt kort nadat BUX samen met ABN Amro Clearing het beleggen in fractionele Amerikaanse aandelen introduceerde in januari.

Met de komst van fractionele ETF’s stelt BUX beleggers in staat om nog gemakkelijker in ETF’s te beleggen. Al vanaf 10 euro is het mogelijk om in een stukje van een ETF te beleggen. ETF’s met een hogere koers, zoals bijvoorbeeld het veel gekochte Vanguard S&P 500 Index ETF waarvoor je rond de 80 euro betaalt, worden hierdoor toegankelijk voor beleggers met een kleiner budget. Zo kun je ook met een relatief klein budget op maandelijkse basis beleggen in verschillende ETF’s en het beleggingsrisico minimaliseren door te spreiden. Beginnende beleggers met een budget van bijvoorbeeld 75 euro per maand, kunnen niet altijd beleggen in ETF’s met een relatief hoge waarde. Fractioneel beleggen maakt deze prijzigere ETF’s voor ieder budget toegankelijk.

UX introduceert in totaal 20 fractionele Europese ETF’s. Naast de fractionele ETF’s, heeft BUX ook nog eens 95 nieuwe fractionele Amerikaanse aandelen toegevoegd aan het al bestaande aanbod. Bekende namen onder de Amerikaanse aandelen die vanaf nu ook in fracties beschikbaar zijn, zijn onder andere Mastercard, Pepsico en IBM. In de toekomst wordt frationeel beleggen in Europese aandelen ook beschikbaar.

donderdag 14 april 2022

Drie aanhoudingen in onderzoek naar cryptovaluta


In een lopend onderzoek naar oplichting met cryptovaluta heeft de politie dinsdag drie mannen uit Almelo aangehouden. Het gaat om een onderzoek naar de token Chibi Neko.

Een 29-jarige man uit Almelo wordt verdacht van oplichting met de zelfgemaakte token, genaamd Chibi Neko. Dit is een cryptovaluta op de Binance Smart Chain blockchain. De woning van de man is doorzocht en diverse gegevensdragers zijn in beslag genomen voor onderzoek.

In december 2021 werd de Chibi Neko token te koop aangeboden in een zogenoemde pre-sale investeringsronde. Enkele dagen nadat de tokens werden verkocht aan naar schatting 200 investeerders, werd een groot aantal tokens verkocht (gedumpt) waardoor de prijs flink daalde. Ook werden de website en accounts op sociale media offline gehaald.

Naast bovengenoemde verdachte zijn dinsdag ook een 23-jarige man en een 30-jarige man, beiden uit Almelo, aangehouden op verdenking van het medeplegen van oplichting en witwassen. De drie mannen zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten in deze zaak.

ABN Amro stopt ondersteuning van app op Android 7.0

Sinds 3 januari 2022 is de ABN app op de iPhone of iPad alleen nog gebruiken met iOS 12 of hoger.

Sinds 4 april is de app op een Android-toestel alleen nog gebruiken met Android 8 of hoger.

Als je een nieuwe toestel meerdere jaren wilt gebruiken in combinatie met de ABN AMRO app, is het advies om een toestel te kiezen met (ondersteuning voor) minimaal iOS 14 of Android 10.

Toestellen die geen beveiligingsupdates meer krijgen, zijn niet goed beschermd. Apple, Google (Android) en fabrikanten bepalen zelf wanneer een bepaald toestel geen beveiligingsupdates meer krijgt.

DNB zet volgende stap na publicatie onderzoek slavernijverleden

Op 31 maart is de eerste externe klankbordgroep onder leiding van Freek Ossel bijeengekomen. Een klankbordgroep die De Nederlandsche Bank (DNB) op persoonlijke titel ondersteunt in het proces van reflectie op het onderzoek naar haar slavernijverleden en mogelijke maatregelen. T

Gezien de feiten uit het historisch onderzoek ziet DNB het als haar opdracht om bij te dragen aan de verwerking van het aangedane leed door deze geschiedenis zichtbaar te maken en te erkennen. DNB wil daarbij een gebaar maken dat blijvende waarde heeft voor betrokkenen en de Nederlandse samenleving. De klankbordgroep is gevraagd om te reflecteren op zowel de passendheid, proportionaliteit en betekenis van de door DNB beoogde individuele maatregelen, als op het totaalpakket.

Voor de komende maanden is een aantal bijeenkomsten van de klankbordgroep gepland. DNB is ook van plan om in deze periode een aantal aanvullende gesprekken te voeren. Zo wil DNB inzichten van andere personen en organisaties krijgen die een stem hebben in het hedendaagse debat rond het slavernijverleden, of daar anderszins door zijn geraakt. DNB zal tijdens deze gesprekken actief luisteren. De inzichten kan DNB betrekken bij het formuleren van de te nemen maatregelen.

woensdag 13 april 2022

ABN AMRO maakt excuses voor historische betrokkenheid bij slavernij

Uit recent historisch onderzoek is gebleken dat een aantal van de rechtsvoorgangers van ABN AMRO in de 18e en 19e eeuw betrokken is geweest bij slavenhandel, plantageslavernij en de handel in producten die hun oorsprong vonden in slavernij. Slavernij heeft onbeschrijfelijk veel leed veroorzaakt. ABN AMRO biedt voor deze betrokkenheid dan ook haar 'diepgevoelde excuses' aan.

ABN AMRO heeft het Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam onderzoek laten doen naar de betrokkenheid van voorgangers van de bank bij slavernij in de 18e en 19e eeuw. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat ABN AMRO voorganger Hope & Co. een spilfunctie vervulde in de 18e-eeuwse internationale slavernij-economie.

Zo behaalde Hope & Co. niet alleen een groot deel van haar winst uit slavernij gerelateerde activiteiten, maar bemoeide zich ook actief met het beheer van de plantages. Een andere voorganger van ABN AMRO, Mees & Zoonen, was betrokken als makelaar in verzekeringen van slavenschepen en transport van door slaafgemaakten geoogste producten.

De afgelopen periode heeft de bank overleg gevoerd met diverse vertegenwoordigers uit de gemeenschappen van nazaten over de onderzoeksresultaten. Daaruit bleek onder meer dat zij, naast erkenning van het leed, behoefte hebben aan concrete stappen die de structurele maatschappelijke achterstand helpen verbeteren die nazaten van tot slaafgemaakten kunnen ervaren.

ABN AMRO zal in gesprek blijven met de vertegenwoordigers van de gemeenschap om verder te onderzoeken hoe de bank haar bestaande activiteiten hiervoor nog meer kan inzetten en nieuwe initiatieven kan ontwikkelen of ondersteunen. We zullen over onze inspanningen en prestaties op dit onderwerp rapporteren in ons Annual Integrated Report. Een voorbeeld van een dergelijk initiatief is het Convenant ‘Social Impact’, dat we recent als eerste grote commerciële instelling tekenden met de Gemeente Amsterdam. Daarin staan afspraken beschreven over stage- en opleidingsplekken bij de bank, schuldhulpverlening en het lokaal inkopen van producten en diensten in Amsterdam Zuidoost.

Forse groei voor Brand New Day

Brand New Day is ook het afgelopen jaar weer hard gegroeid. Het toevertrouwde vermogen van klanten steeg in 2021 met €1,2 miljard tot ruim € 4,4 miljard (+37%), het totaal aantal rekeninghouders steeg met ruim 25.000 tot 192.000 (+15%) en de nettowinst steeg met maar liefst €8 miljoen naar 11,7 miljoen (+219%).

Voor Brand New Day was 2021 ook een jaar van vernieuwde focus. Het nam definitief afscheid van de divisie voor bedrijfspensioenen, de PPI, die werd verkocht aan a.s.r. Ook werd gestopt met de levensverzekeraar. Door dat afscheid kan Brand New Day zich met haar bankvergunning helemaal richten op sparen, beleggen en pensioenen voor particulieren en zzp’ers.

In 2020 steeg de inleg op de beleggingsrekeningen van Brand New Day al flink; in 2021 alleen maar meer. Gemiddeld stortte iedere klant van Brand New Day in 2021 30% meer op zijn of haar beleggingsrekening dan het jaar ervoor. De spaarzame Nederlander neigt dus - natuurlijk ook gedwongen door lage of zelfs negatieve spaarrentes en hoge inflatie – steeds meer naar beleggen. Dat werd afgelopen jaar beloond: 2021 was een goed beursjaar en de klanten van Brand New Day behaalden mooie rendementen met hun (pensioen)beleggingsrekeningen.

Steeds meer Nederlanders beleggen en doen dat vaker zelfstandig

Het aantal huishoudens dat belegt steeg afgelopen jaar met 12 procent tot 1,9 miljoen huishoudens. Dat blijkt uit het jaarverslag van de AFM.

De meeste nieuwe beleggers beleggen zelfstandig en worden daarin geholpen door laagdrempelige beleggingsapps. Afgelopen jaar onderzocht de AFM het gedrag van zelfstandige beleggers en concludeerde onder meer dat één op de drie onnodig risico neemt.

Ook gebruiken beleggers steeds vaker sociale media als informatiebron. Dat was mede aanleiding om onderzoek te doen naar finfluencers en hen erop te wijzen dat ook zij zich aan regels moeten houden. In tijden dat de beurs vooral omhoog lijkt te gaan is het extra belangrijk dat marktpartijen het beleggersbelang vooropstellen. Bijvoorbeeld in de manier waarop brokers reclame maken. Uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd goed gaat. 

De overgangsperiode van Brexit liep af op 1 januari 2021 en veel financiële instellingen kozen er daadwerkelijk voor om vanuit Nederland het Europese continent te bedienen. Het handelsvolume in aandelen is bijna verviervoudigd naar dagelijks 8 miljard euro. Doordat meer kapitaalmarktpartijen zich in Nederland hebben gevestigd, is ook de rol van de AFM in de internationale beleidsdiscussies toegenomen.

dinsdag 12 april 2022

Aangifteperiode inkomstenbelasting verloopt voorspoedig

De aangifteperiode verloopt voorspoedig. Zes weken na de start van de campagne zijn er al meer dan 6,6 miljoen aangiftes inkomstenbelasting binnengekomen. Dat is ruim twee derde van het totaal aantal aangiftes dat de Belastingdienst vóór 1 mei verwacht binnen te krijgen.

Voor mensen die daar behoefte aan hebben, biedt de Belastingdienst hulp bij het doen van aangifte.

Medewerkers van de Belastingdienst hebben inmiddels circa 25.765 mensen geholpen met het invullen van hun aangifte. Daarvan zijn er ruim 16.886 mensen telefonisch geholpen, hebben ruim 8.355 mensen een afspraak gemaakt voor een balieafspraak bij een Belastingdienstkantoor en zijn er 524 mensen via videobellen geholpen.

De verwachting is dat de Belastingdienst dit jaar tijdens de aangifteperiode ongeveer 35.000 mensen hulp biedt bij het invullen van de aangifte.

 
In maart hebben medewerkers van de BelastingTelefoon in totaal ruim 812.000 mensen met vragen over de belastingaangifte geholpen.

De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Circa 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers kregen de afgelopen periode een uitnodiging om aangifte te doen over 2021.

Convenant beschermt consumenten tegen cashboete

Consumenten hoeven de komende jaren niet extra te betalen voor normaal gebruik van contant geld. De Consumentenbond heeft daarover afspraken gemaakt met onder meer De Nederlandse Bank (DNB), het Ministerie van Financiën en de bankensector. Minister Kaag (Financiën) bood vandaag het Convenant Contant Geld aan aan de Tweede Kamer.

De ‘cashboete’ die ABN Amrobank in mei 2021 invoerde voor klanten die meer dan 10.000 euro cash per jaar opnamen, was aanleiding voor intensief overleg over de toegankelijkheid van contant geld. Na kritiek van onder meer de Consumentenbond, verhoogde de bank de limiet naar 12.000 euro. Maar ook dat vond de Consumentenbond onvoldoende.

In het convenant is nu afgesproken dat ABN de limiet verder verhoogt naar 17.500 euro. Hiermee zal in de praktijk vrijwel iedere consument zijn normale uitgaven met cash kunnen blijven betalen, zonder boetes.

Cash is nogal altijd een wettig betaalmiddel en er zijn tal van redenen voor consumenten om met contant geld te blijven betalen, stelt de bond.

Nederlandse particuliere beleggers blijven trouw aan techaandelen

Particuliere beleggers houden vast aan hun techaandelen ondanks de stevige terugval van de sector tijdens de recentelijke marktvolatiliteit.

Gegevens van beleggingsplatform eToro laten zien dat negen van de tien meest aangehouden aandelen onder haar gebruikers techaandelen betreffen aan het einde van het eerste kwartaal.
 
Ondanks het aanhoudende wereldwijde chiptekort staat onder Nederlandse eToro beleggers ASML voor het derde kwartaal op rij op de zevende plek.

De hoge notering weerspiegelt de sterke onderhandelingspositie van de Nederlandse fabrikant van fotolithografiemachines. GameStop, het enige niet technologische aandeel in de top 10, is de afgelopen maand met meer dan 40% gestegen en kreeg vorige week nog een extra impuls nadat de Amerikaanse gameretailer een aandelensplitsing aankondigde.

Techaandelen werden in 2022 het hardst geraakt, waarbij verschillende grote namen aanzienlijk onder water kwamen te staan. Hier zijn meerdere oorzaken voor, met als meest voor de hand liggende de oorlog in Oekraïne, wat over de hele linie resulteerde in een negatiever beleggerssentiment. De techsector wordt in het bijzonder geraakt door het feit dat de grote economieën - met de VS op kop - voor het eerst in jaren de rentes verhogen.
 
Techaandelen worden harder geraakt door hoge inflatie en rentestijgingen dan andere sectoren, omdat de waarderingen in hogere mate gebaseerd zijn op toekomstige in plaats van huidige winsten. In een omgeving van hoge inflatie en stijgende rente, zijn die toekomstige winsten minder waard en wordt groei financieren met schuld duurder, dit maakt de sector in theorie minder aantrekkelijk.
 
eToro’s gegevens laten zien dat net als vorig jaar, EV-producent Tesla en zijn Chinese rivaal Nio de meest aangehouden aandelen op het platform zijn. Dit wijst er op dat beleggers vertrouwen hebben in het langetermijnpotentieel van de sector. Het aantal beleggers met Tesla in hun portefeuille nam tussen Q4 2021 en Q1 2022 met 12 procent toe. Het aantal beleggers met Nio in hun portefeuille zag een groei van 4% over dezelfde periode.
 
Amazon (+15% op kwartaalbasis) en Apple (+12% k-o-k) behouden hun derde en vierde plaats, ondanks een koersdip van ongeveer 2% ten opzichte van de start van het jaar. Facebook’s moederbedrijf Meta Platforms (+56% k-o-k) sprong vier plaatsen omhoog naar de zesde positie op het eToro platform, mogelijk omdat de stevige koersval van 33% in de afgelopen drie maanden door beleggers is aangegrepen als koopmoment.

De techsector heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad, maar het feit dat de technologiezware NASDAQ-index sinds medio maart al weer meer dan 12 procent is gestegen, suggereert dat de recente correctie slechts tijdelijk van aard was.

maandag 11 april 2022

Hypotheekrentes blijven flink stijgen

De hypotheekrentes stijgen fors door. Sinds januari zijn hypotheekrentes voor vrijwel alle rentevaste periodes met één procentpunt gestegen, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Zo steeg de hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar van gemiddeld 1,44 procent in januari naar 2,53 procent. Dat is omgerekend een stijging van 76 procent.

Omdat bij alle hypotheekverstrekkers de hypotheekrentes de afgelopen maanden fors stegen, ontkom je dus niet aan een duurdere hypotheek. Geld.nl verwacht dat de hypotheekrentes voorlopig nog verder stijgen.

Afspraken over goed functioneren van contant geld in nieuw Convenant

Drieëntwintig organisaties die nauw betrokken zijn bij het Nederlands betalingsverkeer hebben de handtekening gezet onder een nieuw Convenant Contant Geld.

Doel van de afspraken is er voor te zorgen dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa, ook als geleidelijk steeds meer elektronisch betaald wordt.

Het Convenant is ondertekend door de grote banken, Betaalvereniging Nederland, vertegenwoordigers van consumenten, winkeliers, horeca en tankstations, chartale dienstverleners en De Nederlandsche Bank (DNB), en is vandaag door de Minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. De afspraken gelden voor een periode van in beginsel vijf jaar.

Met het Convenant spreken de betrokken partijen af ervoor te zorgen dat contant geld goed beschikbaar en bruikbaar blijft. Afspraken zijn gemaakt over diverse onderwerpen rond contant geld, zoals aantallen geldautomaten, terugvalopties voor pinnen, een inclusief betalingsverkeer, en anti-witwasmaatregelen. Ook is er een toezegging van de banken om de tarieven voor contant geld tot medio volgend jaar niet te verhogen.

vrijdag 8 april 2022

Boete Robeco vanwege nalatigheden bij voorkomen witwassen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 31 maart 2022 een bestuurlijke boete van 2 miljoen euro opgelegd aan Robeco Institutional Asset Management B.V. (RIAM). De boete is opgelegd omdat RIAM tussen juli 2018 en april 2020 er onvoldoende voor heeft gezorgd dat de beleggingsinstellingen die in RIAM’s beheer zijn, cliënten hebben gecontroleerd op witwassen.

De Wwft heeft als doel om het witwassen van geld en het financieren van terrorisme te voorkomen en te bestrijden. Beheerders van beleggingsinstellingen hebben daarbij een rol als poortwachter, om criminele geldstromen buiten het financiële stelsel te houden. Dit betekent onder meer dat zij een voortdurende controle moeten uitoefenen op hun cliënten.

De controle die de beleggingsinstellingen uitvoerden op de cliënten en hun transacties schoot op meerdere punten tekort, meldt de AFM. Zo hebben de instellingen aan een deel van hun cliënten een onjuiste of helemaal geen risicoclassificatie toegekend, waardoor zij onvoldoende zicht hadden op deze cliënten. Daarnaast gebruikten de instellingen een ontoereikend transactiemonitoringssysteem, waarbij de monitoring slechts plaatsvond op basis van vijf algemene ‘business rules’, zonder onderscheid naar type cliënt. Ook controleerden de instellingen voor het gros van de cliëntenpopulatie nauwelijks op structurele wijze of de over de cliënt bekende gegevens nog actueel waren. Hierdoor waren de beleggingsinstellingen onvoldoende in staat om mogelijke ongebruikelijke transacties als zodanig te herkennen. 

Foto Wikifrits

Schade betaalfraude weer hoger

De totale schade voor banken van fraude in het betalingsverkeer is in 2021 gestegen.  Zo steeg de schade als gevolg van bankhelpdeskfraude naar 47,6 miljoen euro. De schade van andere vormen van fraude zoals phishing en schade als gevolg van gestolen bankpassen daalde juist in 2021, zo blijkt uit gegevens van de Vereniging van Banken.

De totale schade door verschillende vormen van fraude in het betalingsverkeer is in 2021 gestegen van bijna 50 miljoen euro in 2020 naar 62,5 miljoen euro.
 
Alhoewel banken niet aansprakelijk zijn voor de schade als een betaling door de klant zelf is gedaan besloten banken eind 2020 om de schade bij bankhelpdeskfraude onder voorwaarden uit coulance te vergoeden.In 2021 werd de schade door bankhelpdeskfraude in 92 procent van de gevallen vergoed.

De banken hebben het afgelopen jaar ook actief de samenwerking gezocht met andere partijen. Zo heeft de samenwerking met de telecomsector ervoor gezorgd dat telefoonnummers van banken niet langer misbruikt kunnen worden door fraudeurs. Ook wordt er gekeken naar manieren om klanten zekerheid te geven dat ze in gesprek zijn met een bankmedewerker.

Pricewise: Een derde verzekert auto over en betaalt onnodig te veel

Bij het afsluiten van een autoverzekering kiest bijna een derde voor oververzekering van de wagen. Deze verzekeringsnemers kiezen voor een dekking die hoger is dan de waarde van de auto, waardoor zij onnodig veel premie betalen. Zo kiest 6 procent van de autobezitters voor een allriskverzekering in plaats van de voor hen aanbevolen WA-verzekering.

Dat blijkt uit een analyse van Pricewise waarin gekeken werd naar consumenten die in 2021 via de vergelijkingswebsite een autoverzekering afsloten.

Aan de andere kant kiest ruim één op vijf autobezitters (22%) voor een verzekering die de waarde van de auto niet volledig dekt. Vooral auto's waarvoor een allriskverzekering aanbevolen wordt, worden onderverzekerd (24%). In geval van schade keert de autoverzekeraar daarbij een lagere waarde uit dan de auto nog heeft en draaien verzekerden zelf voor de overige kosten op. Het grootste deel van de mensen die via Pricewise een autoverzekering afsluit, kiest wel de aanbevolen dekking die past bij de waarde van de auto (64%).
 
Vooral bij auto's die prima af zijn met enkel een verplichte WA-verzekering, waarmee alleen schade aan de tegenpartij wordt vergoed, kiest ruim een op de drie (34%) voor een hogere dekking.
 

Triodos mobile banking app toont impact van elke belegde euro

Beleggers bij Triodos Bank kunnen voortaan direct zien welke impact ze creëren met elke euro die ze hebben geïnvesteerd in een van de beleggingsfondsen van de bank.

Dit is mogelijk dankzij een grondige update van de Triodos Mobile Banking app. Naast rekeningoverzichten en rendementen brengt de app nu ook heel helder in beeld wat beleggen via Triodos in beweging zet.

Zo zien klanten per fonds bijvoorbeeld hoeveel CO2 ze met hun belegging vermijden of hoeveel KWh duurzame energie wordt opgewekt. Of het aantal duurzame maaltijden of sociale voorzieningen dat hun belegging mogelijk maakt. Maar ook als je belegging tot afval leidt, toont de app dat transparant. Bovendien is in de app per beleggingsfonds zichtbaar welke Sustainable Development Goals Triodos-beleggers ondersteunen. Daarnaast kun je met app altijd en overal beleggingstransacties doen.

Vanaf juni zien ook spaarders bij Triodos Bank op individueel niveau de impact die hun spaargeld via kredietverlening aan duurzame ondernemers en groene hypotheekleningen genereert. Naast de impact van hun geld, krijgen klanten in de app dan ook info te zien over de duurzame ondernemers en projecten die dankzij de spaar- en beleggingsklanten van Triodos zijn gefinancierd.

donderdag 7 april 2022

'Mijlpaal op weg naar een toekomstbestendig pensioenstelsel'

Met het indienen van het wetsvoorstel en de consultatie van de lagere regelgeving is een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw en toekomstbestendig pensioenstelsel.

Nationale-Nederlanden is voorstander van de ingezette wijziging en spreekt haar waardering uit voor het vele werk dat is verricht op het ministerie en door sociale partners. NN gaat ervan uit dat bij de Tweede Kamerbehandeling duidelijkheid en transparantie voor deelnemers maar ook eenvoud in de uitvoering voorop staan. Dit geeft meer vertrouwen in het stelsel en voorkomt complexiteit.

Volgens Leon van Riet, CEO Netherlands Life & Pensions en lid van de Managementboard van NN Group ‘moet de herziening uiteindelijk leiden tot een pensioenstelsel dat iedereen in staat stelt een adequaat pensioen op te bouwen. De noodzaak voor het nemen van maatregelen is onverminderd groot, mede in het licht van de huidige inflatie.

Met het oog op de kamerbehandeling en een zorgvuldige invoering is het noodzakelijk dat voldoende tijd genomen wordt. Een aantal bepalingen uit de wet worden voorgesteld zonder overgangstermijn. Bijvoorbeeld aanpassingen in het netto-pensioen of nieuwe pensioenregelingen voor werkgevers die nu nog geen regeling hebben. Wij zouden hier graag een overgangstermijn zien.

De voorstellen voor het nabestaandenpensioen zijn in de basis een verbetering. Er komt meer uniformering en er worden maatregelen getroffen bij wisseling van baan. Een dekking na einde van het dienstverband en tijdens een WW-periode voorkomt schrijnende gevallen. Helaas leidt dit wel tot meer complexiteit, we zien graag hiervoor een praktische oplossing in verband met uitvoerbaarheid en begrijpelijkheid. Daarnaast pleit NN voor de handhaving van de nu veelvoorkomende restitutiemogelijkheid bij overlijden.

Kifid vernieuwt reglementen

Geschillencommissie Kifid heeft nieuwe, geactualiseerde reglementen online staan die toegankelijker en begrijpelijker zijn. Aan de hand van vragen en antwoorden kunnen consumenten, maar ook verzekeraars sneller informatie vinden over de klacht- en beroepsprocedure.

Tot nu toe was er een apart reglement voor consumentenklachten en aparte reglementen voor klachten van kleinzakelijke ondernemers. Ook voor de behandeling van beroepen waren er aparte reglementen van toepassing.

In de nieuwe reglementen, die vanaf 1 april 2022 gelden, zijn het reglement voor consumenten en de reglementen voor kleinzakelijke ondernemers samengevoegd. Dat betekent dat Kifid nu één reglement heeft voor de behandeling van klachten door de Geschillencommissie en één reglement voor de behandeling van beroepen door de Commissie van Beroep. Specifieke informatie die alleen geldt voor consumenten of alleen voor kleinzakelijke ondernemers is in de nieuwe reglementen te vinden in afzonderlijke hoofdstukken.

woensdag 6 april 2022

Betaalrekeningen voor grote aantallen Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners voortaan snel een betaalrekening openen.

De Nederlandse aanbieders van betaalrekeningen staan klaar om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Met een betaalrekening kunnen zij onder meer leefgeld of loon ontvangen en dagelijkse boodschappen betalen.

Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app bankzaken en betalingen te regelen. Overboekingen van en naar het buitenland zijn ook mogelijk.

De Betaalvereniging, de NVB en hun leden hebben in overleg met toezichthouders, de overheid, gemeenten, hulporganisaties en sectororganisaties hun processen gestroomlijnd om de verwachte  grote aantallen vluchtelingen te kunnen helpen. Aanbieders van betaalrekeningen vragen altijd om een geldig Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs en veelal ook om een BSN. Gemeenten zorgen dat Oekraïense vluchtelingen bij aankomst in Nederland worden ingeschreven en een BSN krijgen.

Vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze nog geen geldig paspoort hebben, komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar ze verblijven. De gemeente kan via zo’n prepaid betaalpas leefgeld ter beschikking stellen. Daarmee kan een pashouder in Nederland bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen afrekenen en andere betalingen verrichten.

Rabobank trekt zich terug uit Rusland

Rabobank en haar dochter DLL zijn gestart met het afbouwen van alle activiteiten in Rusland om daarop het land te verlaten.

De bank wil geen zaken doen in een land met een regime dat op brute wijze een andere soevereine natie binnenvalt.

Rabobank had relatief weinig commerciële belangen in Rusland, de totale blootstelling aan Rusland was 400 miljoen euro in januari 2022, sindsdien is dat verder teruggebracht tot 300 miljoen (maart 2022). Vooral Rabobankdochter DLL is in het land actief met de leasing van landbouwmachines in de agrarische sector. Nieuwe activiteiten waren al sinds 25 februari 2022 stopgezet door DLL.

dinsdag 5 april 2022

Oratie: De invloed van cultuur en financiële kennis op beslissingen over geld


Het idee van de homo economicus, de mens die rationeel financiële beslissingen neemt, is al lang achterhaald. Gedragseconomen stellen keer op keer vast dat mensen behoorlijk irrationeel kunnen zijn bij het nemen van financiële beslissingen, maar in deze gedragsverklaringen blijven twee aspecten relatief onderbelicht: cultuur en financiële geletterdheid. Op vrijdag 8 april 2022 om 16.00 uur gaat Bart Frijns, hoogleraar Finance bij de Open Universiteit, in zijn oratie nader in op deze aspecten.

In zijn oratie geeft Bart Frijns tal van voorbeelden van de invloed van cultuur op financiële beslissingen, een onderwerp waar hij al meer dan tien jaar onderzoek naar doet. In een van zijn studies in de Verenigde Staten stelde hij vast dat die invloed van cultuur bijzonder lang doorwerkt. Daar achterhaalde hij, op basis van achternaam en databanken, de historische roots van CEOs en executives. Hij stelde vast dat generaties later de culturele invloed van het land van de voorouders nog steeds te herkennen was in hun financiële beslissingen.

Een andere oorzaak voor irrationele financiële beslissingen is de financiële geletterdheid. Veel mensen kunnen niet goed omgaan met geld omdat ze de kennis en kunde niet hebben. Kun je mensen financiële geletterdheid bijbrengen, en zo ja, hoe dan? En als mensen meer kennis en kunde hebben, gaan ze dan anders - verstandiger - om met geld binnen het huishouden? Het onderzoek van Frijns heeft hierbij extra aandacht voor zzp’ers. Steeds meer mensen starten een eigen bedrijf, ook mensen die weinig verstand hebben van financiën. Wat kun je doen om de financiële geletterdheid van deze zzp’ers te vergroten? En als je ze meer kennis en kunde bijbrengt: nemen ze dan verstandigere, rationele, beslissingen?