Online bank Knab, onderdeel van Aefon, heeft ondersteuning voor Google Pay aan zijn mobiele app toegevoegd. Klanten kunnen bedragen tot 50 euro direct contactloos afrekenen.
De bank had de ondersteuning al aangekondigd.
Klanten met een Knab Plus-, Knab Premium- of Knab Zakelijk-pakket kunnen Google Pay bij Knab aanvragen.
Vooralsnog werkt de dienst bij de bank alleen in combinatie met een Android-smartphone met NFC.
dinsdag 31 mei 2022
Online bank Knab werkt nu ook met Google Pay
Minder dan één jaar tot einde papieren Acceptgiro
De overgebleven acceptgiroverspreiders laten hun betalers (voornamelijk consumenten) vanaf de tweede helft van 2022 weten op welke alternatieven zij overgaan.
De alternatieven zijn onder andere automatische incasso’s, iDEAL QR-codes en Betaalinstructies. Een betaalinstructie kan desgewenst op papier worden verstuurd en door de ontvanger met een papieren overschrijvingsformulier worden betaald.
Intussen zet de dalende trend van het gebruik van acceptgiro’s door. Zowel het verspreiden als het verwerken van papieren Acceptgiro’s loopt steeds verder terug. In 2022 daalde het aantal verspreiders van 7700 naar 6000 en in april werden er minder dan 250.000 papieren Acceptgiro’s verwerkt.
Regeling omwisseling Oekraïnse bankbiljetten
Het gaat om een éénmalige mogelijkheid voor maximaal 10.000 hryvnia (ongeveer 310 euro) per persoon. Bij de omwisseling worden geen transactiekosten in rekening gebracht. De regeling gaat in eerste instantie gelden voor drie maanden.
Oekraïners die hun land zijn ontvlucht, hebben vaak contant geld meegenomen. In veel Europese landen, waaronder Nederland, is het op dit moment niet mogelijk dit geld om te wisselen voor euro’s. De Europese Commissie deed daarom een voorstel op basis waarvan in EU-lidstaten Oekraïense valuta kunnen worden omgewisseld tegen de wisselkoers die is vastgesteld door de Oekraïense centrale bank. De EU-lidstaten hebben hier in april mee ingestemd.
Het Nederlandse kabinet is met de uitwerking aan de slag. Daarvoor is een bedrag van maximaal 23,7 miljoen euro gereserveerd. Dat bedrag is gebaseerd op de inschatting dat maximaal 75.000 Oekraïners hiervan gebruik willen maken. Het kabinet is ook in gesprek met een gespecialiseerde partij waar Oekraïners hun geld kunnen omruilen.
maandag 30 mei 2022
Wisselkantoor Binance naar Nederland
De Nederlandse vergunning moet worden verstrekt door DNB, die vorig jaar
nog waarschuwde dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie bij
DNB cryptodiensten in Nederland aanbiedt en daarmee in strijd handelt
met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme
(Wwft). Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de DNB een
registratieverzoek zal weigeren.
Binance Nederland staat al sinds
1 oktober ingeschreven bij de KvK en heeft een Regus kantoor aan de
Joop Geesinkweg in Amsterdam-Duivendrecht.
Vrijdag heeft het bedrijf een registratie ingediend bij de Italiaanse toezichthouder. Met die registratie van de Organismo degli Agenti e dei Mediatori (OAM) kantoren in Italië openen en het lokale team uitbreiden.
Eerder deze maand had het bedrijf zich ook al geregistreerd bij de Franse en Duitse markttoezichthouder.
Naast Nederland worden of zijn registraties ingediend in Zwitserland, Zweden, Spanje, Portugal en Oostenrijk.
MKB Financieringscongres Kop of Munt, speciaal voor mkb financiers en financieringsadviseurs
De mkb financieringsmarkt maakt een ontwikkeling door waarbij een veel groter aanbod van gespecialiseerde financiers en adviseurs beschikbaar zijn om mkb ondernemers te ondersteunen bij het financieren van de energietransitie, groeiplannen en innovatie. Tijdens dit congres komen beleidsmakers, financiers en adviseurs bij elkaar om te bespreken hoe ondernemers hier het beste gebruik van kunnen maken.
Op het programma staan sprekers uit de ondernemers-, financierings- en wetenschapswereld zoals Jacco Vonhof (MKB Nederland), Eva Gouwens (CEO Fairphone), Jacques van den Broek (Comité van Ondernemerschap) en Lex van Teeffelen (Hogeschool Utrecht). In een middag geven de sprekers hun visie op de ontwikkelingen en belang van de non-bancaire financieringssector, hoe de solvabiliteit en liquiditeit van het mkb te verbeteren en over de toegankelijkheid van financiering voor ondernemers. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens zal ook aanwezig zijn als speciale gastspreker.
Naast de sprekers is er ook tijd voor de deelnemers om kennis te maken met diverse non-bancaire financiers en kan er op de afsluitende borrel worden genetwerkt. De interesse voor het congres is groot en veel financiers en adviseurs hebben zich aangemeld. Het congres start om 13.30 uur en vindt plaats in de Munt te Utrecht.
vrijdag 27 mei 2022
Stichting Geldbelangen wil dat ABN compensatiebetalingen stopt
De bank zou veel te weinig compensatie bieden. Volgens eigen berekeningen van Geldbelangen krijgen klanten 40 tot 90 procent te weinig van de bank.
De stichting heeft bezwaar ingediend bij financieel klachteninstituut Kifid en de Commissie van Beroep van het Kifid.
Eind juli wordt een uitspraak verwacht.
BUX benoemt Álvaro Vidal als Country Manager voor Spanje
Vidal brengt meer dan tien jaar ervaring in fintech met zich mee en heeft uitgebreide kennis van de financiële markt en particuliere beleggers. Voorheen was hij Head of Spain bij online broker DeGiro, waar hij betrokken was bij de groei van de broker vanaf de lancering in het land in 2014 tot 2018.
Daarna werkte hij bij ING als verantwoordelijke voor de broker NARANJA.
Hoe werkt de winst- en verliesrekening van DNB?
Sinds de invoering van de euro in 1999 heeft DNB in totaal 22,6 miljard euro winst gemaakt. Hiervan is 16,2 miljard uitgekeerd in de vorm van dividend aan de Nederlandse Staat, de enige aandeelhouder van DNB.
De winstafdracht van DNB is een ontvangst voor de rijksoverheid en daarmee van belang voor de rijksbegroting. Het resterende deel van de winst ter grootte van 6,3 miljard is door DNB gebruikt om haar eigen vermogen te versterken. Dit was nodig om de risico’s te dragen die samenhangen met de uitvoering van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Winst is geen doel op zich maar een uitvloeisel van het monetaire beleid en de eigen beleggingen die DNB aanhoudt. De omvang van de winst is daardoor onzeker.
Net als commerciële banken hanteren de centrale banken in het Eurosysteem een klein positief verschil tussen rente die ze in rekening brengen op verstrekte leningen aan commerciële banken en rente die ze betalen op de deposito’s die commerciële banken bij de centrale bank aanhouden. Daarnaast houden ook enkele centrale banken van buiten het Eurosysteem een deposito bij DNB aan om over euro’s te beschikken.
Weinig vertrouwen meer in Bitcoin
Daar waar het vertrouwen in Bitcoin eerder dit jaar nog door consumenten met een gemiddeld rapportcijfer van 5,2 werd uitgedrukt, is dat in het tweede kwartaal van 2022 slechts een 4,1. Een daling van één heel punt en tegelijkertijd het laagste niveau sinds april 2021; tot op heden was dit in oktober 2021 met een 4,6 het laagst.
De steekproef onder 1018 Nederlandse consumenten heeft plaatsgevonden tussen 25 april 2022 en 6 mei 2022, kort dus voor de problemen met de stablecoins Luna en Terra, die de waarde van de Bitcoin onderuit haalden. Uit de volgende meting in juli zal het effect hiervan terug te zien zijn.
Met name ouderen (55 jaar en ouder) hebben met een gemiddelde van 3,2 weinig tot geen vertrouwen in deze cryptovaluta. Terwijl het vertrouwen onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar met een 5,1 het hoogst ligt.
17 procent van alle Nederlanders geeft een 1,0, meer dan een kwart (26%) geeft een voldoende (6,0 of hoger) en één op de tien (10%) zegt dat zijn of haar vertrouwen het afgelopen kwartaal gedaald is.Het vertrouwen in fiat geld, zoals de euro (7,7) en de dollar (7,2) ligt onder dezelfde doelgroep nog altijd vele malen hoger.
Alleen in het Verenigd Koninkrijk is het vertrouwen in Bitcoin met een gemiddeld rapportcijfer van 3,6 lager dan in Nederland, de Spanjaarden drukken het daarentegen uit met een 6,0.
Gebrek aan kennis wordt vaak als oorzaak genoemf. Slechts 9 procent vindt dat hij of zij over een (zeer) goed kennisniveau beschikt. Bijna zeven op de tien ederlanders omschrijft zijn kennis als slecht of zeer slecht, waarvan iets minder dan een kwart (24%) zegt er daadwerkelijk meer over te willen leren of te weten komen.
De verwachting is dat de koers van de Bitcoin over exact een jaar slechts 15.126 euro bedraagt. Een daling van bijna 50 procent in waarde. Toch bezitten inmiddels bijna 2 miljoen Nederlanders een of meerdere cryptovaluta en verwacht 8 procent het komende jaar waarschijnlijk - voor het eerst - te gaan investeren.
woensdag 25 mei 2022
Belgische banksector werkt aan IBAN‑naamcontrole
Tegenover Het Nieuwsblad zegt een woordvoerder dat invoering nog in 'de beginfase zit'. Daarnaast zal het systeem in de eerste fase alleen Belgische IBAN's controleren en nog geen buitenlandse rekeningnummers.
De federatie volgt met de maatregel de bankensector in andere landen. Het Verenigd Koninkrijk voerde eerder al een vergelijkbare maatregel in en ook in Nederland voeren een aantal banken sinds een paar jaar deze check uit.
ABN AMRO omarmt nieuwe Tax Governance Code
De nieuwe code is opgesteld in samenspraak met ondernemingen die samen een groot deel van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vertegenwoordigen. Daarbij is gebruik gemaakt van onder meer inbreng vanuit de vakbeweging, NGO’s, belastingexperts en wetenschappers.
Bij het opstellen golden bestaande initiatieven zoals de B-Team Responsible Tax Principles en de Global Reporting Initiative als ondergrens. De deelnemers maken geen gebruik van zogenaamde belastingparadijzen voor belastingontwijking en zien belasting als een middel voor sociaaleconomische cohesie, duurzame groei en welvaart.
Naast ABN AMRO gaat om een grote groep andere beursgenoteerde bedrijven (o.a. 20 van de 25 AEX-bedrijven). Ook enkele grote niet-beursgenoteerde coöperaties en enkele prominente familieondernemingen omarmen de nieuwe code. De komende tijd gaan meer ondernemingen aansluiten.
dinsdag 24 mei 2022
Elektrische auto verzekeren gemiddeld 230 euro per jaar duurder dan benzine
Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto’s, zowel nieuwe als tweedehandse modellen, wat het kost om deze te verzekeren. De vergelijker keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. Hieruit blijkt dat je voor een elektrische auto 10 tot 25 euro per maand meer betaalt. Dit komt dus neer op 120 tot 300 euro per jaar.
Bij je keuze tussen een elektrische auto en een benzineauto is het dus belangrijk om rekening te houden met de hogere autopremie. Wel is het zo dat je voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting betaalt en opladen vaak goedkoper is dan benzine tanken. Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie.
Vastelastenbond: Grootste pijn op energierekening moet nog komen
De energie die nu gebruikt wordt, werd destijds relatief goedkoop ingekocht. Wanneer er nu opnieuw stroom en gas ingekocht moet worden, hebben inkopers met extreem hoge prijzen te maken. Deze tarieven liggen veel hoger dan de tarieven die begin dit jaar werden gehanteerd.
Circa 44 procent van de Nederlandse huishoudens heeft sinds 2021 een variabel tarief dat met ingang van juli explosief stijgt.
De directeur van de consumentenorganisatie verwacht voor veel huishoudens een verdere stijging van de energierekening in juli. Hoewel er geen vaste energiecontracten beschikbaar zijn, loont het de moeite om de prijzen van verschillende aanbieders goed te onderzoeken en met elkaar te vergelijken
Uit recent onderzoek van de Vastelastenbond bleek dat de verschillen in variabele tarieven kunnen oplopen tot 1500 euro. Dat is afhankelijk van het inkoopbeleid van verschillende leveranciers.
Wolfert raadt consumenten aan om onderzoek te verrichten naar de tarieven of om daarbij hulp te vragen. Ook adviseert hij consumenten om de financiële gezondheid van energieleveranciers goed te monitoren. Uit onderzoek van de Vastelastenbond dat in oktober gepubliceerd werd, bleek dat een groot aantal energiebedrijven er financieel slecht voorstond. Het afgelopen half jaar vroegen al zes energiebedrijven faillissement aan.
Europese privacytoezichthouders: uitgebreide anti-witwascontroles groot risico voor burgers
De voorstellen zijn bedoeld om de anti-witwascontroles van onder andere banken uit te breiden. Maar kunnen ertoe leiden dat mensen onterecht geen bankrekening meer mogen openen.
Banken moeten controles uitvoeren om mensen of bedrijven op te sporen die mogelijk geld witwassen of terrorisme financieren. Bij vermoedens daarvan moeten ze diepgravend onderzoek doen en dat melden bij autoriteiten. Deze onderzoeken zijn voor veel mensen erg ingrijpend en kunnen ervoor zorgen dat mensen bij voorbaat als potentiële crimineel worden bestempeld. Ook kan het leiden tot het blokkeren van bijvoorbeeld hun bankrekening.
Dat gebeurt nu al, maar met de nieuwe wetsvoorstellen wil de Europese Commissie dat uitbreiden. Die uitbreidingen gaan zo ver dat de EDPB zorgen hierover uit in een brief aan het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.
Banken maken voor hun controles van klanten gebruik van ‘informatiedienstverleners’. Dat zijn datahandelaren die onder meer lijsten leveren van mensen die standaard extra gecontroleerd moeten worden. Dat gaat om zogeheten ‘politiek prominente personen’ en mensen uit hun directe omgeving. De privacytoezichthouders adviseren om strenge regels op te stellen voor de inzet van deze datahandelaren. Zo wordt voorkomen dat mensen onterecht als crimineel bestempeld worden en zich daartegen niet kunnen verdedigen.
De privacytoezichthouders willen dat heel duidelijk in de wetsvoorstellen staat welke zeer gevoelige persoonsgegevens banken mogen gebruiken bij controles. Bovendien moeten de voorstellen uiterst sterke waarborgen eisen van ondernemingen voor het gebruik van die persoonsgegevens. Zoals beveiliging, dataminimalisatie (alleen de hoogstnoodzakelijke data verzamelen) en korte bewaartermijnen. Dat is nu niet zo.
maandag 23 mei 2022
Ook Knab gaat Google Pay ondersteunen
Knab schrijft dat er nog 'een paar technische zaken' geregeld moeten worden.
Google Pay zal 'vooralsnog' alleen op telefoons werken. Bij andere banken werkt Pay ook via smartwatches.
De bank ondersteunt bijna een jaar Apple Pay.
ABN Amro hoeft klant zonder pc geen papieren rekeningafschriften te sturen
De bank besloot vorig jaar vanwege een wijziging van het administratiesysteem om de klant geen papieren afschriften meer te versturen.
Volgens de klager is het onaanvaardbaar en in strijd met de zorgplicht van de bank dat hij hierdoor geen inzicht heeft in zijn eigen rekeningen.
Het aantal klanten met het betreffende kredietproduct van de klant is vrij klein is en het is volgens ABN niet efficiënt is om een apart administratiesysteem met kredietpas aan te houden.
vrijdag 20 mei 2022
Spaartaks-zaak: geen verplichte compensatie voor iedereen
De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 24 december 2021 over de massaalbezwaarvraag van box 3 geoordeeld dat het sinds 2017 geldende forfaitaire stelsel op stelselniveau in strijd is met het recht op eigendom en het gelijkheidsbeginsel uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).
Naar het oordeel van de Hoge Raad is er niet een redelijke verhouding tussen de belangen die de wetgever heeft willen dienen met het forfaitaire stelsel (uitvoerbaarheid, realiteit en opbrengst) en de ongelijkheid die met het stelsel wordt veroorzaakt. De Hoge Raad zag zich genoodzaakt om de belastingplichtige in die zaak adequate rechtsbescherming te bieden tegen de geconstateerde schending van zijn fundamentele rechten. Deze rechtsbescherming vereist een op rechtsherstel gerichte compensatie, waarvan de omvang in het algemeen slechts naar redelijkheid kan worden vastgesteld.
De zaak die nu aan de Hoge Raad is voorgelegd, gaat over een belastingplichtige die niet een zaak had die viel onder het massaal bezwaar. In deze zaak heeft de belastingplichtige te laat bezwaar gemaakt tegen de aanslagen inkomstenbelasting waarvan box 3 deel uitmaakte voor de jaren 2015 tot en met 2018 en daarom staan deze aanslagen onherroepelijk vast. De Inspecteur heeft deze te late bezwaren niet ontvankelijk verklaard en niet in behandeling genomen maar de bezwaarschriften aangemerkt als verzoeken om ambtshalve vermindering.
Als geen bezwaar of beroep (meer) openstaat tegen een aanslag inkomstenbelasting – de aanslag staat dan onherroepelijk vast – kan de belastingplichtige nog de Inspecteur verzoeken de aanslag ambtshalve te verminderen. Een van die voorwaarden is dat de onjuistheid van de aanslag niet voortvloeit uit jurisprudentie die pas is gewezen nadat de aanslag onherroepelijk vast is komen te staan, en de Minister van Financiën ook niet anders heeft bepaald.
ACM trekt telefoonnummers in van misleidende doorschakeldiensten naar de BelastingTelefoon
Bellers werd niet duidelijk gemaakt wie de aanbieder van de diensten was en dat het ging om doorschakeldiensten waarvan de kosten (van respectievelijk 90 en 100 cent per minuut) na het doorschakelen bleven doortikken.
De ACM had de betreffende 0906-nummers eind februari al geblokkeerd, omdat er na verkennend onderzoek aanwijzingen waren dat de nummergebruikers niet voldeden aan de wettelijke regels.
Om consumenten beter te beschermen tegen dit soort misleidende doorschakeldiensten, is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat van plan om betaalde doorschakeldiensten in de 090x-reeksen te verbieden. Hiervoor is een aanpassing nodig van het Nummerplan telefoon- en ISDN-diensten, waarin door de wetgever is bepaald welke nummers voor welke diensten gebruikt mogen worden. De ACM heeft het ministerie verzocht deze aanpassing met spoed te behandelen.
50 procent woningbezitters verwacht overwaarde van ruim een ton
Het zijn met name woningbezitters tot 35 jaar die hiervoor kiezen (+105 procent), gevolgd door 55-plussers (95 procent) en mensen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar (+92 procent), blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.
Het financieren van een verbouwing of verduurzaming van de woning is onder andere mogelijk door het inzetten van overwaarde. Maar liefst de helft van de Nederlandse huizenbezitters verwacht een overwaarde van meer dan een ton te hebben en ruim een kwart wil deze overwaarde inzetten voor het verbeteren van de woning.
Ruim negen op de tien woningbezitters in Nederland verwachten dat zij overwaarde op hun woning hebben, blijkt uit een enquête onder 975 woningbezitters. Van de huizenbezitters die al drie jaar of langer in hun huidige woning wonen, verwacht 80 procent een overwaarde te hebben. Deze overwaarde is te verklaren door de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. 10 procent van de woningbezitters denkt een overwaarde tot 50.000 euro te hebben, 22 procent tussen de 50.000 en 100.000 euro en de helft verwacht zelfs een overwaarde van ruim een ton. Voor bijna vier op de tien woningbezitters geldt echter dat zij niet tevreden zijn met hun huis.
Deze groep wil op den duur op een andere locatie, groter of juist kleiner wonen. Voor deze groep kan het interessant zijn hun overwaarde in te zetten voor het verbeteren of verduurzamen van hun huis. 14 procent zegt dan ook dit te willen inzetten voor een verbouwing van hun huis en 13 procent voor het verduurzamen van de woning. De meeste huizenbezitters (25 procent) willen de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning en ruim een vijfde weet nog niet hoe zij hun overwaarde willen benutten.
VEB roept gedupeerde beleggers in ABN Amro Bank op zich te melden
Op 15 maart 2021 maakte dagblad De Telegraaf bekend dat ABN Amro Bank door het Openbaar Ministerie (‘OM’) wordt verdacht van schuldwitwassen. De Telegraaf ontdekte deze mededeling in een bijzin op pagina 282 in het jaarverslag over 2020 van de bank. Deze zwaardere verdenking kwam bovenop de eerdere verdenking van witwassen.
De VEB is van mening dat ABN daarmee beleggers heeft misleid. Door de voorwetenschap van de verdenking van schuldwitwassen niet onverwijld en met een persbericht aan het beleggend publiek kenbaar te maken heeft ABN onrechtmatig jegens beleggers gehandeld.
De VEB heeft ABN namens beleggers aansprakelijk gesteld voor de door haar veroorzaakte schade. Nog altijd ontbreekt het aan een gedegen persbericht van ABN over deze feiten. Ook na enkele brieven van de VEB (op 19 maart, 12 april en 11 mei 2021) heeft ABN geweigerd aan te geven wanneer ze zelf op de hoogte is gebracht over de verdenking door het OM; daarmee is het ook onduidelijk hoe lang beleggers voorafgaand aan de publicatie van het jaarverslag 2020 en het artikel in De Telegraaf onjuist zijn geïnformeerd.
De VEB wil inventariseren hoeveel aandeelhouders schade hebben geleden omdat ABN beleggers niet tijdig en adequaat heeft geïnformeerd over de zware verdenkingen van het OM ten aanzien van witwaspraktijen bij de bank.
donderdag 19 mei 2022
Tradeplus24 lanceert nieuwe financieringsvorm voor mkb
Anders dan bij factoring worden de uitstaande facturen niet door Tradeplus24 overgenomen.
Mkb-bedrijven die op zoek zijn naar financiering voor verdere groei, kunnen bij Tradeplus24 terecht voor doorlopende kredieten van € 250.000 tot € 5.000.000. Voorwaarde is dat ze in Nederland geregistreerd zijn en ten minste drie jaar operationeel, en een debiteurenbestand hebben van meer dan 350.000 euro. Door gebruik te maken van geavanceerde technologie kan Tradeplus24 klanten een 'naadloos en efficiënt proces' bieden, met minimale administratieve belasting.
Tradeplus24 maakt voor het verlenen van doorlopende kredieten aan Nederlandse mkb-bedrijven gebruik van financiering die verstrekt is door institutionele beleggers. Zo werd in februari van dit jaar een funding-overeenkomst voor 36 miljoen bekendgemaakt met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Partners for Growth. Institutionele beleggers hebben met de propositie van Tradeplus24 toegang tot mkb-kredieten als veilige belegging met een aantrekkelijk rendement.
Nederland brengt als eerste land groene obligaties in overeenstemming met EU-normen
Verzekeraars zijn hier blij mee omdat groene obligaties een goede investeringsoptie zijn om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de Europese klimaatdoelen.
De wijzigingen zorgen ervoor dat het Nederlandse regelgevende kader voor groene obligaties volledig aansluit bij de zogeheten EU-taxonomie. Dit is een systeem om te bepalen welke onderdelen van de economie je kan verduurzamen via groene investeringen. Het Verbond pleit daarbij voor projecten die ook op de langere termijn vruchten afwerpen, zoals verduurzaming van de energievoorziening (via bijvoorbeeld windenergie), woningbouw en klimaatadaptiemaatregelen zoals het overstromingsrisicobeheer.
De Europese Unie heeft als doel om 250 miljard euro aan groene obligaties op te halen. Na de eerste uitgifte in 2019 heeft Nederland 10,4 miljard euro opgehaald uit de groene obligatie die in 2040 afloopt. Deze obligatie zal het ministerie op 14 juni heropenen om nog eens 4 tot 5 miljard euro op te halen. Het ministerie verwacht in 2023 of 2024 met een nieuwe uitgifte van een groene obligatie te komen.
Vakantiegeld 2022: meeste werknemers krijgen enkele euro’s meer
Verdien je modaal dan ontvang je in 2022 vier euro meer aan vakantiegeld dan in 2021. Twee keer modaal ontvangt acht euro meer.
Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon van 1.725 bruto per maand, krijgen dit jaar minder iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021. Dat zijn bijvoorbeeld parttimers en jongeren onder de 21 jaar die het minimumjeugdloon verdienen.
Verdien je bruto 1.250 euro per maand dan ontvang je drie euro minder vakantiegeld. Dit komt door een minder snelle opbouw van arbeidskorting bij de lagere inkomens ten opzichte van vorig jaar.
Deze cijfers volgen uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP, die jaarlijks inzichtelijk maakt wat werknemers onder de streep meer of minder overhouden.
De minieme stijging van het netto vakantiegeld zal zeker niet voldoende zijn om de prijsstijgingen van vakanties en andere zaken, zoals energiekosten, te compenseren. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat het vakantiegeld steeds vaker wordt gebruikt om maandelijkse lasten of achterstanden te kunnen betalen.
Veel werknemers met financiële problemen vragen zich af of het vakantiegeld naar de deurwaarder moet worden overgemaakt als er sprake is van een loonbeslag. Dat is het geval, want het vakantiegeld valt onder het loonbeslag. De werknemer heeft wel recht op een beslagvrije voet. Dit is het minimumbedrag dat moet overblijven om in de basiskosten van het levensonderhoud te voorzien. In de meeste gevallen wordt hier echter al in het reguliere loon rekening mee gehouden. In dat geval valt het volledige vakantiegeld onder het loonbeslag.
woensdag 18 mei 2022
ABN AMRO rapporteert nettowinst van EUR 295 miljoen over eerste kwartaal
In een toelichting zegt CEO Robert Swaak dat de vraag naar kredieten goed was en dat zowel het hypotheken- als leningenboek groeide.
Een management overlay voor potentiële tweede orde effecten van de oorlog in Oekraïne werd gecompenseerd door het vrijvallen van management overlays voor Covid. De risicogewogen activa (RWA’s) namen met EUR 6,7 miljard toe, vooral door een toevoeging van EUR 5,0 miljard voor modelaanpassingen en -herontwikkeling.
ABN AMRO meldde een nettowinst van 295 miljoen, terwijl een jaar geleden nog een verlies van 54 miljoen euro werd geleden.
De netto rentebaten vielen lager uit, namelijk 1,31 miljard euro, tegen 1,36 miljard euro vorig jaar.
De fee-inkomsten stegen van 406 miljoen naar 447 miljoen euro.
Nederland in top-20 van nieuwe ranglijst Financial Secrecy Index 2022
Nederland neemt de 12de plek in en doet het daarmee slechter dan beruchte belastingparadijzen als de Kaaiman-eilanden en Cyprus, zo blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib.
Nederland komt met haar 12e plaats dit jaar boven de Kaaimaneilanden, een van ’s werelds meest beruchte belastingparadijzen. Een belangrijke reden waarom Nederland nog steeds hoog scoort op de ranglijst is door het gebrek aan inzicht en transparantie op het gebied van uiteindelijk belanghebbenden (UBO). Geheimhouding op dit specifieke punt helpt de rijkste personen, criminelen en bedrijven om hun vermogens te verbergen en zo bijvoorbeeld belastingafdracht of sancties te ontlopen. In Nederland kunnen sancties – zoals het bevriezen van activa en het belemmeren van financiële transacties- worden ontlopen omdat er onvoldoende zicht is op bezittingen en de eigenaar van een in Nederland gevestigd bedrijf vaak niet goed te achterhalen valt.
De top-15 van de Financial Secrecy Index 2022:
1.Verenigde Staten, 2 Zwitserland, 3 Singapore, 4 Hong Kong, 5 Luxemburg, 6 Japan, 7 Duitsland, 8 Verenigde Arabische Emiraten, 9 Britse Maagdeneilanden, 10 Guernsey, 11 China, 12 Nederland, 13 VK, 14 Kaaimaneilanden, 15 Cyprus.
Digitale euro kan er binnen vier jaar komen
'Oude financiële zekerheden beginnen te wankelen', vertelde Panetta tijdens een toespraak in Ierland, verwijzend naar nieuwe digitale technologieën en veranderende betalingsgewoonten.
Een digitale euro 'zou onze monetaire soevereiniteit 'kunnen versterken en gebruikt kunnen worden voor dagelijkse digitale betalingen in het hele eurogebied, net als contant geld voor fysieke transacties.'
De Europese Centrale bank kan volgend jaar al een digitale testen. Deze testfase zal zo’n drie jaar gaan duren.
dinsdag 17 mei 2022
bunq 'eerste neobank in de EU die hypotheken verstrekt'
Met bunq Easy Mortgages richt de bank zich op jonge mensen die voor het eerst de huizenmarkt betreden. Om hen bij de aanschaf van hun eerste huis vlotte en eenvoudige ondersteuning te bieden, is de belofte van bunq dat ze een binnen 24 uur een hypotheekaanbod goedgekeurd kunnen krijgen.
Met aantrekkelijke rente en door te voldoen aan de voorwaarden voor NHG, legt bunq naar eigen zeggen huisbezit binnen handbereik van starters. De hypotheken zelf zijn ontworpen om milieubewuste consumenten te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning, bijvoorbeeld door het isoleren van de woning en het installeren van zonnepanelen te bevorderen met leningen tot wel 106% de waarde van het huis zelf.
Hoewel bunq Easy Mortgages duidelijk een jong publiek aanspreekt, komt het evengoed tegemoet aan de behoeften van hedendaagse senioren door hen de mogelijkheid te geven hun bestaande hypotheek met bunq te herfinancieren en zo betere voorwaarden aan te wenden.
Ook laagste hypotheekrentes stijgen hard in 2022
De laagste hypotheekrentes zijn sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer (!) zo hoog geworden, licht financieel expert Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.
Zo ging de laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG bij een rentevaste periode van 10 jaar van 0,89 procent in januari naar 2,60 procent nu. Bij 20 jaar vast ging die rente zelfs van 1,20 procent naar 2,88 procent.
Dat de hypotheekrentes omhoog blijven gaan, komt door de stijgende kapitaalmarktrentes. Voor het bepalen van hun hypotheekrentes kijken banken naar de rentes op staatsleningen. Die tarieven zijn dit jaar flink gestegen en daarom stijgende de hypotheekrentes dus ook.
Eerder berichtte Geld.nl al dat de stijgende hypotheekrentes ervoor zorgen dat een hypotheek afsluiten flink duurder is geworden in 2022. Zoals uit de cijfers van de vergelijker blijkt, ontkom je dus zelfs met de laagste hypotheekrente niet aan een duurdere hypotheek.
Ilse Nobel nieuwe CEO van Geldvoorelkaar.nl
Per 9 mei treedt Ilse Nobe; aan als de nieuwe CEO van Geldvoorelkaar.nl. Het platform gaat met haar de volgende groeifase in.
Ilse Nobel heeft eerder succesvol management- en directierollen vervuld bij verschillende financiële instellingen zoals IFN Finance, ING en ALFA Commercial Finance.
Geldvoorelkaar.nl blijft de huidige klantgroepen van investeerders, financieel adviseurs, MKB ondernemers en vastgoedbeleggers bedienen, maar zal aanvullend nieuwe kapitaalverstrekkers laten aansluiten op het platform. Het uiteindelijke doel is om alle investeerders een groot en divers aanbod van projecten te kunnen bieden en ook om het MKB en de vastgoedbranche nog beter te kunnen voorzien van een passende financiering. Inmiddels lopen hiervoor verschillende gesprekken met institutionele investeerders. Daarnaast zal de EU crowdfundingverordening zorgen voor consolidatie in de zakelijke crowdfundingmarkt. Een nieuwe fase met nieuwe kansen.
maandag 16 mei 2022
ICS onderzoek: grote verschuiving in consumentenbestedingen door corona
Dit blijkt uit ICS Creditcard Facts*, een analyse door ICS van Nederlandse creditcarddata in de periode Q1 2019 - Q1 2022.
Er is met name een grote stijging te zien in de aankopen van tweedehands artikelen. Met een groei van +144 procent is dit de snelst groeiende productcategorie.
De categorie die qua creditcardbestedingen het hardst is gegroeid, is de categorie ‘financiële diensten’. Dit komt door de aankopen van cryptomunten die stegen met +1.580 procent. De uitgaven aan reizen en restaurants zijn echter nog niet terug op het oude niveau.
'Scherper AFM-toezicht leidt tot shake-out in sector'
Onder meer komen er strikte eisen voor de klantidentificatie van beleggers. Die wordt vergelijkbaar met die van banken. Nu is het voldoende om te checken of een belegger een Nederlandse bankrekening heeft; de zogeheten afgeleide klantidentificatie. Dat betekent dat het identificatieproces al bij een bank is doorlopen. Dit is niet langer voldoende.
De betalingsprocessen die bij veel partijen nu intern verlopen zullen moeten worden uitbesteed aan een betaaldienstverlener (payment service provider). Dat zou de transparantie voor beleggers moeten verhogen. Dat betekent echter ook dat de kosten hiervoor zullen gaan verveelvoudigen. Platformen moeten bovendien een aanzienlijk deel van hun bedrijfsproces buiten de deur zetten.
Veel partijen hebben echter moeite met de extra inspanningen en de hogere kosten. Dat geldt met name voor de kleinere platformen. Het is nu goed om volume te hebben, schaalgrootte wordt nog belangrijker.
Takke denkt dat uiteindelijk hooguit 15 van de 40 Nederlandse crowdfundingplatformen de shake-out zullen overleven. Dat zullen volgens hem drie of vier brede MKB-financieringsplatformen zijn.
NLInvesteert heeft de kosten van het eigen financieringsplatform voor beleggers inmiddels van 0,9% verhoogd naar 1,2% (inclusief btw en over het gemiddeld uitstaande saldo).
vrijdag 13 mei 2022
Wat is er gebeurd met UST en LUNA ?
Dé gebeurtenis die de cryptomarkt de afgelopen week op zijn kop heeft gezet is de situatie omtrent de coin LUNA en de stablecoin UST, beiden afkomstig zijn van het Terra protocol.
Vijf weken geleden bereikt LUNA nog een nieuwe all time high, door boven de 120 dollar uit te komen. Sinds de start van de bull run was dit een stijging van ruim 46.000%! Vandaag de dag schommelt de prijs onder de $0.01.
Eerste Kamer stemt voor incassoregister
De wet is een belangrijke overwinning voor de Consumentenbond, die al jarenlang voor zo’n register pleit. Toch is er ook nog ruimte voor verbetering.
De nieuwe wet verplicht incassodienstverleners, zoals deurwaarderskantoren, advocatenkantoren en incassobureaus om zich in te schrijven bij een centraal register. Daarmee worden kwaliteitseisen gesteld aan de dienstverleners en komt er meer toezicht. Dienstverleners die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen. Hardnekkige overtreders kunnen uit het register worden verwijderd.
De nieuwe wet bepaalt onder meer dat consumenten niet hoeven te betalen aan incassodienstverleners die niet ingeschreven staan bij het register. Ook hoeven ze in dat geval helemaal geen incassokosten te betalen. Daarnaast stelt de wet paal en perk aan het verdienmodel van incassobureaus door de stapeling van incassokosten over lage termijnbedragen omlaag te brengen.
Spaarrentes eindelijk voorzichtig omhoog
Bij kortere looptijden voor deposito’s, zoals 1 en 5 jaar, stijgen de rentes ook, maar minder hard. De stijging komt doordat de kapitaalmarktrentes stijgen. Voor deposito’s langer dan een jaar kijken banken naar de rentes op staatsleningen met een vergelijkbare looptijd als de deposito’s om hun rentes te bepalen.
Die rentes op staatsleningen stijgen al een tijdje, maar banken waren nog terughoudend met het verhogen van hun spaarrentes. Dat komt vooral doordat banken een deel van het spaargeld moeten storten op een rekening bij de Europese Centrale Bank (ECB) en daar betalen ze een negatieve rente voor. Die kosten berekenen banken door aan de spaarder door de spaarrentes laag te houden.
Nu de ECB heeft aangekondigd dat ze haar rentetarieven waarschijnlijk in juli verhoogt, ontstaat er ruimte voor banken om de spaarrentes verder te verhogen. Toch denkt Geld.nl dat spaarders zich nog niet rijk moeten rekenen. Op dit moment is de depositorente van de ECB -0,5 procent. Dit is het tarief dat de banken betalen om geld bij de ECB op een rekening te zetten. Als die rente omhoog gaat, zal dat met kleine stapjes zijn. De kans dat die rente binnenkort positief wordt, is dus klein. Hierdoor blijft spaargeld banken nog steeds geld kosten.
Daarnaast is het nog maar de vraag of de ECB na een renteverhoging in juli de rente nog vaker kan verhogen. Als tegen het einde van het jaar de economische groeicijfers tegen blijken te vallen, dan kan de ECB de rentes niet verder verhogen of moet het zelfs de rentes weer opnieuw verlagen, verwachten veel economen.
donderdag 12 mei 2022
Minder winst voor Aegon
De nettowinst voor aandeelhouders ging van 383 miljoen euro naar 412 miljoen euro, fors lager dan de 743 miljoen euro die analisten hadden voorzien.
De daling komt door niet-operationele resultaten. De rente bijvoorbeeld steeg sterk in het afgelopen kwartaal.
Het operationele resultaat verbeterde wel met 7 procent, van 431 miljoen tot 463 miljoen euro.
Verder was er een boekwinst op de verkoop van de Hongaarse tak van 372 miljoen euro.
Goede resultaten voor KBC Groep
De nettorente-inkomsten van KBC Groep stegen in het eerste kwartaal met 2 procent tegenover het vorige kwartaal en met 12 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. (pdf). De nettowinst bedroeg 458 miljoen euro, waarbij de kosten onder controle bleven.
De nettorentemarge voor het eerste kwartaal van 2022 bedroeg 1,91 procent, een stijging met 6 basispunten ten opzichte van het vorige kwartaal en met 13 basispunten ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.
De volumes bleven toenemen: de kredietverlening steeg met 2 procent tegenover het vorige kwartaal en met 7procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de deposito's, exclusief schuldcertificaten, met 3 procent stegen ten opzichte van vorig kwartaal.
Johan Thijs, Chief Executive Office, schrijft: 'De afgelopen jaren hebben ook aangetoond dat we, zelfs in aanhoudend uitdagende omstandigheden, kunnen voortbouwen op onze sterke fundamenten en beleidsbeslissingen uit het verleden en, misschien nog belangrijker, kunnen rekenen op het vertrouwen van onze klanten, werknemers, aandeelhouders en andere stakeholders.'
Rabo Wallet vervangen door Google Pay
De bank heeft het nieuws nog niet naar buiten gebracht, maar AndroidWorld ontdekte het nieuws in de meta-omschrijving van de Rabobank-website. Daar staat te lezen: 'De Rabo Wallet gaat stoppen. Vanaf nu kun je ook mobiel betalen met Google Pay op je Android telefoon of smartwatch'.
Rabobank kan nog niet zeggen wanneer de Google Pay-functionaliteit wordt gelanceerd.
De Rabobank biedt ook al langer ondersteuning voor Apple Pay, de betaaloplossing voor iOS-apparaten.
woensdag 11 mei 2022
Google Wallet vervangt Google Pay
Ook digitale hotelsleutels kunnen in de app worden opgeslagen.
Wallet is deze zomer beschikbaar in meer dan 40 landen waar Google Pay vandaag al beschikbaar is, niet alleen voor Android, maar ook voor Wear OS, de systeemsoftware voor slimme horloges. Tot de veertig landen behoren Nederland en Belgie.
Wallet komt niet naar India. Daar blijft GPay de betaalapp, terwijl gebruikers in de VS en Singapore GPay kunnen blijven gebruiken voor geldbeheer.
Lenen wordt in rap tempo duurder
Er zijn dit jaar door 12 kredietverstrekkers al 15 renteverhogingen geweest. Het gaat steeds om forse verhogingen. Zo verhogen Interbank en Findio de rentes op persoonlijke leningen met 0,3 procent.
De leenrentes voor alle leenbedragen stegen in 2022 dus fors. Zo steeg de gemiddelde rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro met een looptijd van 60 maanden van 5,78 procent in januari naar 6,08 procent op 10 mei van dit jaar.
Net als bij de hypotheekrentes, die al een tijd stijgen, worden de stijgende leenrentes veroorzaakt door de hoge kapitaalmarkrentes. Dit zijn rentes waartegen banken zelf geld lenen bij beleggers. Die rentes zijn dit jaar flink gestegen. Begin januari stond de 10-jaars rente op 0,00 procent. Op 6 mei 2022 was die al gestegen naar 1,39 procent.
Minder winst voor Van Lanschot
De netto-instroom in assets under management bleef positief met 0,7 miljard euro, de provisie-inkomsten stegen met 18 procent en het nettoresultaat bleef sterk met 25,1 miljoen euro.
De bank wil in 2022 en 2023 het extra kapitaal boven een CET 1-ratio van 17,5 procent uitkeren aan de aandeelhouders.
Aandeel cryptobeurs Coinbase gaat flink onderuit
Het aantal maandelijkse retailtransacties daalde van 11,4 miljoen in het vierde kwartaal naar 9,2 miljoen in het eerste kwartaal, terwijl het totale handelsvolume daalde van 547 miljard naar 309 miljard.
Het gaat al enige tijd niet goed met cryptomunten. De waarde van de Bitcoin is dinsdag zelfs even onder de 30.000 dollar gedoken.
De afgelopen zeven dagen dook de koers met ruim 18 procent omlaag naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar.
Ease2pay en Rabobank introduceren parkeren met de Rabo App
De betaling verloopt via Rabobank zodat de parkeerkosten direct van de betaalrekening worden betaald.
Rabobank is de eerste Nederlandse bank die parkeren aanbiedt. Hiervoor wordt samengewerkt met Ease2Pay.
dinsdag 10 mei 2022
Volksbank maakt Apple Pay beschikbaar voor klanten
Ook voor klanten van SNS is dit binnenkort mogelijk.
De bank heeft ervoor gekozen om de introductie gefaseerd te doen, 'zodat we goed controle en overzicht op de livegang kunnen houden.'
Inmiddels hebben op Triodos na alle grote Nederlandse bank ondersteuning voor Apple Pay.
Karin Bos nieuwe divisievoorzitter Schade & Inkomen bij Achmea
Bos volgt Michiel Delfos op die recent is toegetreden tot de Raad van Bestuur van Achmea.
9,5 miljoen belastingaangiftes over 2021 binnengekomen
In totaal zijn er 30.481 afspraken gemaakt voor het doen van aangifte. Er zijn 18.470 afspraken gemaakt voor telefonisch hulp, 11.454 afspraken voor hulp van een medewerker op locatie en er zijn 557 afspraken gemaakt voor hulp via videobellen.
Sinds eind april is de Belastingdienst begonnen met het versturen van berichten naar mensen die vóór 1 april aangifte hadden gedaan. Dit is eerder dan voorgaande jaren. Zo weten mensen snel of ze belasting moeten betalen of juist geld terugkrijgen.
De aangiften van mensen in box 3 zijn door de Belastingdienst apart gehouden. Deze mensen krijgen vanaf augustus een definitieve aanslag waarbij er rekening is gehouden met het arrest van de Hoge Raad. Mensen die vóór 1 mei aangifte hebben gedaan en over 2021 geld terug verwachten, krijgen eerst een voorlopige aanslag zodat zij omstreeks juli al geld teruggestort krijgen. Zij krijgen later een definitieve aanslag waarbij rekening is gehouden met het arrest van de Hoge Raad.
Veruit de meeste aangiften komen digitaal bij de Belastingdienst binnen. Tussen 1 maart en 1 mei kwamen bij de Belastingtelefoon ruim 650.000 telefoontjes binnen over de aangifte inkomstenbelasting. Via de social media kanalen werden in totaal 4.500 vragen over de aangifte beantwoord. Veel vragen van particulieren gingen over de eigen woning, ondernemers hadden onder meer vragen over ROW (‘resultaat overig werk’).
maandag 9 mei 2022
Bankieren bij ons goedkoper dan bij buren
Duitsers betalen met 3 tot 6 euro per maand het meeste van onze buurlanden, blijkt uit een inventarisatie van NU.nl.
Het goedkoopste betaalpakket bij een Nederlandse grootbank kost momenteel 1,95 euro per maand bij ABN AMRO, maar daar komt vanaf juli een euro bij. Vanaf dan is Rabobank de goedkoopste met 2,25 euro per maand. Daarvoor krijgen klanten een betaalrekening en een pinpas.
Bij ING kost datzelfde pakket 2,35 euro. Wie een creditcard wil, moet daar 1,50 tot 2 euro per maand voor bijbetalen.
25 miljoen euro schade door phishing en onlinefraude in België
Het goede nieuws is dat het aantal geslaagde pogingen tot phishing en het buitgemaakte bedrag vorig jaar wel zijn afgenomen in vergelijking met 2020. Het gaat om negen miljoen euro minder en een daling van 26 procent. Twee jaar geleden ging het nog om een totaalbedrag van 34 miljoen euro.
Banken hebben de laatste jaren ook steeds meer stappen ondernomen om phishers te slim af te zijn. Voor digitale overschrijvingen is bijvoorbeeld een tweetrapsverificatie nodig.
Wel is beleggingsfraude in opmars. Daarbij verkopen oplichters onbestaande of waardeloze aandelen die zogezegd een hoog rendement opleveren.
DNB komt met ’Check je biljet’-app voor controle eurobiljetten
De Check je biljet-app werkt als volgt: als gebruiker leg je het bankbiljet plat op tafel en houd je je smartphone erboven. Vervolgens scant de app het biljet met behulp van de camera en controleert dit automatisch. De app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden.
In Nederland zijn in 2021 26.100 valse eurobiljetten aangetroffen. Hoewel de kans erg klein is dat iemand een vals biljet in handen krijgt, is het goed om biljetten met de ‘Check je biljet’-app te controleren. Iedereen kan een biljet ook zelf controleren met de ‘voel, kijk, kantel-methode’. De app wordt getraind met valse eurobiljetten en wordt regelmatig bijgewerkt.
vrijdag 6 mei 2022
Halvering van de winst bij ING door oorlog
Vanwege het conflict in de Oekraïne heeft de bank 834 miljoen euro opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden.
De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Van alle Nederlandse banken heeft ING veruit de grootste belangen in Rusland.
De netto rentebaten daalden op jaarbasis met 2,8 procent tot 3,42 miljard euro, de fee-inkomsten stegen daatentegen sterk met 9,3 procent tot 933 miljoen euro.
De bank bediende 14 miljoen klanten, waarvan meer dan de helft mobiel bankiert.
Derde bankkantoren ABN dit jaar gesloten
Het sluiten van kantoren is geen doel op zich, aldus de woordvoerder van ABN tegen Nu.nl.
Donderdag viel het doek voor het laatste filiaal van de bank in Delft.
Veel klanten regelen hun bankzaken online. Van de hypotheekgesprekken gaat 90 procent via beeldbankieren.
Voor elk ABN-kantoor dat verdwijnt, komen drie zogenoemde financiële zorgcoaches in de plaats.
Achmea neemt ABN AMRO Pensioeninstelling NV over
Directie en medewerkers (30 fte) krijgen een aanbod om in dienst te treden bij Achmea. De PPI gaat Centraal Beheer PPI heten en gaat naar verwachting vanaf het najaar van 2022 onder die naam verder in de markt.
ABN AMRO Pensioeninstelling NV (handelend onder de naam ABN AMRO Pensioenen) heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank voor het uitoefenen van het bedrijf van premiepensioeninstelling. Voor Achmea is een PPI een verdere versteviging in het bedienen van de werkgeversmarkt. De PPI van ABN AMRO voert sinds 2012 zogenoemde beschikbare premieregelingen (defined contribution, DC) uit en telt nu ongeveer 955 werkgevers en circa 190.000 deelnemers uit het midden- en kleinbedrijf en de grootzakelijke markt als haar klanten. Het beheerd vermogen bedraagt circa € 3,5 miljard.
Achmea heeft de ambitie de PPI de komende jaren verder uit te bouwen. Hiervoor gaat het bedrijf haar uitgebreide distributienetwerk inzetten en intensief samenwerken met de professionele pensioenadviesmarkt.
Onder de nieuwe naam Centraal Beheer PPI richt de focus zich op werkgevers die hun medewerkers een DC-pensioenregeling willen aanbieden. Deze bestaat uit een individuele beleggingsrekening per medewerker die door de werkgever wordt aangevuld met extra’s, zoals een verzekering voor premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid en een partner- en wezenpensioen.