donderdag 30 juni 2022

Bunq lijdt nog altijd verlies

 

Online bank bunq draait nog steeds rode cijfers, maandelijks zelfs iets meer dan een miljoen euro.

Het nettoverlies daalde in 2021 van 16 naar 13 miljoen euro, zo laat de jaarrekening van bunq zien.

De omzet uit verkoop van abonnementen loopt daarentegen stevig op: met driekwart tot 33 miljoen euro.

Eind 2021 boekte bunq volgens BNR zijn eerste winstgevende maand ooit.

Belastingontwijking via Nederland flink afgenomen door maatregelen

Door de verschillende maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen tegen belastingontwijking is het geld dat vanuit Nederland naar landen met een laag belastingtarief stroomt, flink afgenomen.

De totale inkomensstroom naar deze landen is op basis van voorlopige cijfers met bijna 85 procent afgenomen van € 38,5 miljard in 2019 naar bijna 6 miljard dollar in 2021. Dit wordt veroorzaakt doordat de uitgaande geldstroom van renten en royalty’s naar landen met een laag belastingtarief is gedaald van 36,4 miljard in 2019 naar een voorlopig geschatte 1,5 miljard in 2021.

Per 2024 treedt de bronbelasting op dividenden in werking die deze stromen nog verder zal beperken. Dit staat in een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. In die brief worden de effecten van de maatregelen gemonitord op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank. Het gaat om voorlopige cijfers, waarbij deels een voorspelling is gedaan op basis van gegevens uit het verleden.

Met de bronbelasting op renten en royalty’s worden betalingen naar landen die geen of te weinig belasting heffen sinds 2021 door Nederland belast. De maatregel geldt voor geldstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9 procent en landen die op de Europese lijst van non-coöperatieve landen staan. Ook kan de bronbelasting van toepassing zijn in misbruiksituaties, bijvoorbeeld wanneer de betalingen onzakelijk worden omgeleid. Vanaf 2024 gaat ook een bronbelasting op dividendstromen gelden.

Naast het monitoren van de geldstromen naar landen met een laag belastingtarief is ook gekeken naar de daadwerkelijke aangiftegegevens van de bronbelasting. In 2021 werd er nog 51 miljoen euro aan bronbelasting betaald, terwijl het kabinet geen opbrengsten had geraamd. Deze inkomensstromen zijn voor een deel te verklaren doordat bedrijven te laat waren met het aanpassen van hun structuur. Voor een ander deel zullen wellicht de administratieve kosten die gepaard gaan met een reorganisatie te groot zijn en zal de bronbelasting voor lief zijn genomen. Naar verwachting zullen deze stromen op den duur alsnog verdwijnen. 

Tulp Group heeft nieuwe funding-partner in Duitse OLB Bank

OLB Bank uit Duitsland is de nieuwste funding-partner voor Tulp Group. De nieuwe samenwerking ondersteunt het hypotheekmerk Tulp Hypotheken en zal zich primair richten op NHG-hypotheken en de Niet-NHG in de lagere risicoklassen. Het partnerschap is daarmee een waardevolle aanvulling vokkor Tulp Group.

De samenwerking met OLB Bank geeft het lending-platform van Tulp Group een lange termijn commitment voor de financiering van de hypotheek-portefeuille door Tulp Hypotheken. OLB Bank is van oudsher sterk verankerd in Noordwest-Duitsland en kent naast de sterke regionale binding ook steeds meer internationale expansie. Door de samenwerking met OLB Bank, krijgt Tulp Hypotheken de mogelijkheid om intensief het NHG-marktsegment te betreden. Met een verschuiving in de Nederlandse markt naar meer NHG-hypotheken, wil Tulp Hypotheken de starters meer ondersteunen. Door zich te richten op NHG-hypotheken draagt het samenwerkingsverband bij aan de product-portfolio van Tulp en voldoet het in grote mate aan de investeringsbereidheid van OLB Bank.

Paul Wessels CCO en mede-eigenaar Tulp Group: “Deze samenwerking draagt perfect bij aan onze behoefte aan NHG-hypotheekfinanciering. Als langlopende financieringspartner op het Tulp platform stelt OLB Bank ons in staat meer NHG-hypotheken te verstrekken aan consumenten in Nederland.”

Aytac Aydin, lid van de raad van bestuur voor particuliere en zakelijke klanten bij OLB, zegt: "We zijn erg enthousiast over onze samenwerking met Tulp, waardoor we onze succesvolle kredietverlening buiten Duitsland kunnen uitbreiden. Tulp is een gevestigd platform en we zijn blij met zo'n ervaren partner."

Over Tulp Groep
Tulp Group is een platform dat investeerders en hypotheekverstrekkers faciliteert om deel te nemen in de Nederlandse hypotheekmarkt. Naast haar eigen merken Tulp Hypotheken en De Nederlandse, verzorgt Tulp Group ook voor andere partijen het volledige traject van funding tot verstrekking.
De brede ervaring van het team stelt partijen in staat kwalitatief hoogwaardige hypotheekportefeuilles in Nederland op te bouwen. Tulp Group is actief op de Nederlandse woninghypotheekmarkt met Tulp Hypotheken en met De Nederlandse op de buy-to-let markt. Met zes securitisaties in de markt is Tulp een actieve speler op de internationale financiële markten. Tulp Group bestaat sinds 2015 en heeft inmiddels ongeveer één miljard euro aan leningen onder beheer.

Over OLB Bank
Oldenburgische Landesbank AG (OLB) is een moderne, klantgerichte bank verankerd in Noordwest-Duitsland met sterke regionale binding en internationale expertise. OLB is actief in twee strategische business lines: Private & Business Customers en Corporates & Diversified Lending. OLB bedient meer dan 600.000 klanten en heeft ca. EUR 24 miljard aan totale activa.

woensdag 29 juni 2022

Forse boete voor DeGiro

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 23 december 2021 een bestuurlijke boete van 2 miljoen eiro opgelegd aan de Duitse onderneming flatexDEGIRO Bank AG (FlatexDeGiro) omdat de online-broker DeGiro ongebruikelijke transacties te laat en onjuist heeft gemeld bij de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU).

DeGiro deed dit in 27 gevallen te laat en in tien gevallen was een onjuiste transactiedatum gemeld. Ongebruikelijke transacties kunnen wijzen op witwassen door beleggers.  

Beleggingsondernemingen, zoals DeGiro, zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU. DeGiro heeft van medio 2019 tot medio 2020 in totaal 36 meldingen gedaan. Het grootste gedeelte van die meldingen kwam te laat binnen, soms enkele maanden na de wettelijke termijn. Ook klopte de transactiedatum bij bijna één op de drie niet. Daarmee overtrad DeGiro de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft). Omdat DeGiro door een juridische fusie in mei 2021 is opgegaan in FlatexDeGiro, wordt de boete aan die onderneming opgelegd. 

ABN AMRO-kantoor Winschoten sluit de deuren

ABN AMRO sluit vanaf 26 augustus zijn op één na laatste Groningse vestiging aan het Burgemeester Schönfeldplein in Winschoten.

ABN AMRO heeft de afgelopen jaren gestaag het aantal vestigingen afgebouwd.

Een bankkantoor bezoeken is steeds minder noodzakelijk en daardoor neemt het aantal bezoekers al jaren af, stelt de bank.

Wie na de sluiting van de vestiging in Winschoten hulp nodig heeft bij bankzaken, kan terecht bij zogeheten 'financiële zorgcoaches'.

dinsdag 28 juni 2022

Slotbetaling actie Fortis uitgekeerd vanaf eind augustus

Een deel van de gedupeerde aandeelhouders Fortis ontvangt over een aantal weken een slotbetaling. Dat is de laatste stap in de schikking die een aantal belangenbehartigers eerder met Ageas (de opvolger van Fortis) trof. Beleggers die in aanmerking komen voor een slotbetaling krijgen binnenkort automatisch bericht, zo schrijft de beleggersvereniging VEB.

De uitbetaling is bestemd voor een groep aandeelhouders die eerder al compensatie heeft ontvangen, maar op grond van de gesloten schikking alsnog een extra terugbetaling tegemoet kan zien.

De Claims Administrator heeft de vergoedingen per gedupeerde berekend en is daarbij uitvoerig gecontroleerd. Iedereen die een geldige claim heeft ingediend ontvangt bericht met informatie over een eventuele slotbetaling.

Persoonlijke lening bij verbouwing vrijwel altijd goedkoper dan hypotheek

Door de fors stijgende hypotheekrentes is je verbouwing financieren met een persoonlijke lening tegenwoordig bijna altijd goedkoper dan je hypotheek verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
 
Toen de vergelijkingssite in juli vorig jaar hetzelfde onderzoek deed, was een persoonlijke lening leenbedragen van maximaal 28.000 euro goedkoper dan een tweede hypotheek afsluiten. Door de alsmaar stijgende hypotheekrentes was de grens in maart van dit jaar al opgelopen naar 55.000 euro.

En nu zien we dat zelfs als je 100.000 euro of meer leent voor je verbouwing, je dit voordeliger kunt lenen met een persoonlijke lening dan door je hypotheek te verhogen, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Als je je hypotheek verhoogt, krijg je vaak eenmalig te maken met bijkomende kosten. Wanneer een hypotheek na de verhoging hoger wordt dan het bedrag waarvoor je je hypotheek oorspronkelijk had ingeschreven bij de notaris, moet je voor de verhoging opnieuw notariskosten betalen. Daarnaast betaal je voor de tweede hypotheek advies-, afsluit- en taxatiekosten. Alles bij elkaar kom je op ongeveer 3000 euro aan bijkomende kosten. Bij een persoonlijke lening heb je geen bijkomende kosten. Hierdoor is het eigenlijk altijd al zo dat tot een bepaald leenbedrag de persoonlijke lening goedkoper is dan je hypotheek verhogen, ondanks dat een persoonlijke lening vaak een hogere rente heeft dan een hypotheek.

maandag 27 juni 2022

Vakantiegeld nog niet ingezet als extra buffer tegen dalende koopkracht

Hoewel de dalende koopkracht en de hoge inflatie zijn de uitgaven van de meeste Nederlanders in mei niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Dat blijkt uit een analyse van Nederlandse creditcarddata door ICS, uitgever van creditcards in Nederland. Vakantiegeld lijkt daarnaast niet als extra buffer te worden ingezet in financieel onzekere tijden en bestedingen worden, ondanks de economische teruggang, niet uitgesteld.
 
Het aantal aankopen in de twee weken dat het vakantiegeld aan de meeste Nederlanders wordt uitbetaald, is vrijwel gelijk aan dezelfde periode in 2019; er is slechts sprake van een bescheiden stijging van één procent. Het aantal uitgaven ten opzichte van april steeg in mei met 8 procent. Deze stijging is  min of meer vergelijkbaar met dezelfde periode in 2021 (+5 procent), 2020 (+7 procent) en 2019 (+4 procent).
 
Veel Nederlanders kiezen er dus niet voor hun vakantiegeld, onder meer vanwege de hoge inflatie, op te potten. Ondanks de onzekere omstandigheden blijkt dat de creditcarduitgaven na het uitbetalen van het vakantiegeld weinig verschillen met de bestedingen in dezelfde periode in voorgaande jaren. Zo lijken Nederlanders er vooralsnog niet voor te kiezen de hand op de knip te houden. Ook is nog steeds sprake van een inhaalvraag en ziet ICS dat veel mensen na twee jaar corona behoefte hebben aan vakantie en ontspanning.

Verder kan niet worden uitgesloten dat consumenten sommige uitgaven nu doen, omdat zij wat extra financiële ruimte hebben. Het is voor veel mensen immers onzeker hoe hun financiële situatie er straks uitziet. Door zulke uitgaven met hun creditcard te doen, zijn deze aankopen in elk geval verzekerd.

Gezamenlijke transactiemonitoring wapen in strijd tegen crimineel geld

De Vereniging van Banken is teleurgesteld dat de Raad van State adviseert van gezamenlijke transactiemonitoring af te zien. De Raad van State stelt in haar advies de vraag of gegevensdeling met TMNL op deze schaal noodzakelijk is. Wij hebben begrip voor de zorgen die de Raad heeft over de inbreuk op het recht op privacy. Banken realiseren zich dat het delen van gegevens grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Daarom gelden voor TMNL de allerhoogste privacy- en beveiligingsstandaarden.

Transactiegegevens worden gepseudonimiseerd gedeeld met TMNL. Onderliggende privacygevoelige gegevens zijn daarmee niet inzichtelijk voor TMNL en de gegevens worden niet gedeeld tussen banken onderling – het zijn patronen waar TMNL zich op richt, met als doel de kans vergroten op het blootleggen van mogelijke criminele activiteiten.

Banken zijn op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om alle transacties te monitoren om te voorkomen dat hun systemen misbruikt worden voor het witwassen van geld. Daarom werken ze individueel continu aan het verbeteren van de monitoring van ongebruikelijke transacties.

Maar net als de meeste Nederlanders maken ook criminelen vaak gebruik van meerdere bankrekeningen bij meerdere banken. Tot nu toe kunnen ongebruikelijke transacties van klanten alleen binnen de administratie van één bank gevolgd worden. Als banken dit soort transacties met Transactie Monitoring Nederland (TMNL) kunnen delen, wordt monitoring en opsporing effectiever.

De meerwaarde van gezamenlijke monitoring zit onder andere in de transacties die bij een individuele bank niet als ongebruikelijk worden beoordeeld, maar in combinatie met transacties van de betrokken cliënt bij andere banken wel degelijk kunnen duiden op witwassen of terrorismefinanciering. De enige manier om dergelijke transacties en mogelijke netwerken te ontdekken, is door de monitoring samen te doen.




vrijdag 24 juni 2022

Onzekerheden door oorlog en hoge inflatie leiden tot risico’s voor financiële stabiliteit

De oorlog in Oekraïne leidt ook tot economische en financiële onzekerheden. De gevolgen voor de economische groei zijn tot nu toe beperkt, maar de effecten zouden in bepaalde scenario’s kunnen verslechteren. Daarnaast vertaalt de forse stijging in grondstof- en energieprijzen zich in een sterke oploop van de inflatie. Door de onzekerheden nemen de risico’s voor financiële stabiliteit toe, zo constateert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) in zijn vergadering van 3 juni.

Het financiële systeem heeft zich vooralsnog weerbaar getoond. Een afzwakking van de conjunctuur zal de huidige spanningen in de economie, waaronder krapte op de huizenmarkt en arbeidsmarkt, kunnen verminderen. Het is van belang dat dit proces zonder grote schokken verloopt. Daarnaast moeten financiële markten zich aanpassen aan de hogere inflatie, de stijging van de rente en de door de ECB aangekondigde normalisatie van het monetair beleid. Ook kunnen de oplopende financieringskosten op termijn de schuldpositie van bedrijven, huishoudens en overheden onder druk zetten.

Het is belangrijk dat banken tijdig voldoende buffers opbouwen om onverwachte, cyclische systeemrisico’s op te kunnen vangen. DNB heeft aangekondigd de contracyclische kapitaalbuffer (CCyB) te activeren. Onder voorbehoud dat het risicobeeld niet fors verandert, zal op 25 mei 2023 een CCyB-eis van 1% van kracht zijn. Deze activatie past bij een zogeheten standaard risico-omgeving en komt op een moment dat de Nederlandse banken goed gekapitaliseerd zijn. Hierdoor zijn de kosten om te voldoen aan de nieuwe eis relatief laag.

FSC: meer risico's bij crypto's

De recente onrust op cryptomarkten heeft laten zien dat koersen fors kunnen schommelen en dat niet alle partijen even betrouwbaar zijn. Bij toenemende populariteit van crypto’s kunnen zich ook risico’s voor financiële stabiliteit voordoen.

Het FSC benadrukt dat vergelijkbare activiteiten in het financiële systeem met vergelijkbare risico’s op eenzelfde wijze moeten worden gereguleerd. Het gaat daarbij onder andere om essentiële aspecten ten aanzien van transparantie, governance en bedrijfsvoering die nu vaak nog onvoldoende zijn gewaarborgd.

Met de Europese verordening die in voorbereiding is (Markets in Crypto-assets Regulation; MiCAR) wordt een belangrijke eerste stap gezet in het reguleren van cryptomarkten. Deze verordening bevat noodzakelijke, minimale vereisten, maar kan niet alle onderliggende risico’s en onzekerheden wegnemen.

NB en de AFM hebben de afgelopen jaren in hun toezicht veel aandacht besteed aan cyberrisico’s. In aanvulling hierop heeft DNB een stresstest ontwikkeld om beter zicht te krijgen op de mogelijke risico’s van cyberaanvallen voor het financiële systeem als geheel. Daarbij is gekeken naar twee verschillende scenario’s: één waarbij zich een operationele verstoring van het interbancaire betalingssysteem voordoet en één waarbij sprake is van sterke liquiditeitsuitstroom als gevolg van een verlies van vertrouwen.

Deze studie verschaft belangrijke eerste inzichten om na te denken over het monitoren van macroprudentiële risico’s en beleid om deze te beheersen.

donderdag 23 juni 2022

Essent en NSR slaan handen ineen voor hulp bij geldzorgen

Essent sluit zich aan bij de NSR (Nederlandse Schuldhulproute) om klanten met geldzorgen beter te kunnen helpen. De energieleverancier wijst klanten met betalingsachterstanden op hulplijn 0800-8115 en Geldfit.nl, de laagdrempelige route voor hulp bij geldzorgen.

Met de aansluiting krijgen zo’n 3 miljoen klanten van Essent, Energiedirect.nl en Vandebron direct toegang tot de gratis hulproute.

Hoewel de stijgende energieprijzen niet direct tot meer betalingsproblemen leiden, maakt Essent zorgen: De winter was mild en nu de zomer eraan komt, zetten mensen hun verwarming lager of zelfs uit. Maar mensen verhogen hun termijnbedrag niet mee met de oplopende energieprijzen. Dat betekent dat klanten richting de winter onzichtbare schulden opbouwen en in 2023 ineens flink moeten bijbetalen.


Rabobank hoeft slachtoffer helpdeskfraude niet te vergoeden

Rabobank hoeft een klant die vorig jaar het slachtoffer van helpdeskfraude werd en 19.000 euro verloor niet te vergoeden. Dat heeft het financiële klachteninstituut Kifid geoordeeld.

Het slachtoffer installeerde software waarmee de oplichter zijn computer kon overnemen. Ook logde de klant in op internetbanken. Volgens de klant was er sprake van een niet-toegestane betalingstransactie en heeft de bank haar zorgplicht geschonden.

De Rabobank stelt in haar verweer dat er bij de transactie gebruik is gemaakt van de betaalpas, pincode en RaboScanner van de klant. De bank heeft daarbij toegelicht dat wanneer meer dan 250 euro wordt overgemaakt naar een onbekende rekening de transactie geaccordeerd moet worden met de RaboScanner.

woensdag 22 juni 2022

Banken zorgen voor boedelrekening bij faillissement en WSNP

Met een nieuw Convenant Boedelrekening dat per 1 juli 2022 ingaat, geven ING, Rabobank en ABN AMRO curatoren en bewindvoerders zekerheid voor het openen van een boedelrekening bij faillissement en WSNP.

Voor curatoren, bewindvoerders en De Rechtspraak is het belangrijk dat er boedelrekeningen kunnen worden geopend bij faillissement en WSNP-schuldsanering. Er is daarover nu geen zekerheid. NVB heeft daarom het initiatief genomen tot het Convenant Boedelrekening.

Naast ING, Rabobank en ABN AMRO zal De Volksbank (op een later moment) zich als deelnemende bank bij het convenant aansluiten.

De boedelrekening is een Nederlandse betaalrekening in euro zonder krediet of mogelijkheid om debet te staan. De boedelrekening is bestemd voor de afwikkeling van één specifiek faillissement en mag door de curator alleen daarvoor worden gebruikt. Er wordt vanuit gegaan dat de curator zich inspant om de boedelrekening op te heffen zodra de rekening niet meer nodig is.

Aan het openen van een boedelrekening is een aantal voorwaarden gebonden. Zo moet de boedelrekening onder meer worden geopend bij de huisbank van de gefailleerde klant. Ook is een voorwaarde dat er niet al een boedelrekening is geopend bij een andere bank in Nederland. Verder moet de curator aan de bank de informatie verstrekken en vragen beantwoorden die nodig zijn voor (doorlopend) klantonderzoek.

Eerste hulp bij Bear Markets

Er is geen ontkomen meer aan: we zitten met crypto's diep in een bear market. Te gast bij BNR's Crupto Cast zijn Bert en Peter Slagter, waarmee we net als tijdens de coronacrash in 2020 de markt beschouwen.

We analyseren hoe een volledige 'hypecycle' van bitcoin en de cryptomarkt er eigenlijk uitziet. Welke signalen van hype, manie en euforie hebben we de afgelopen tijd gezien? Van yield farming tot lasereyes en hondenmunten. Gaat de vergelijking met de kredietcrisis van 2008 op, met alle omvallende bedrijven van nu? En wat is er nodig voor een nieuwe bull market?

Leenrentes schieten de lucht in

De rentes voor leningen zijn de laatste weken flink gestegen. De laagste rente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro ging sinds begin juni van 4,9 procent naar 5,4 procent. Een stijging van maar liefst 10 procent in een paar weken tijd. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In navolging van de stijgende hypotheekrentes, hebben de rentes voor geld lenen dit jaar ook een stijgende lijn ingezet, maar de laatste weken zijn de stijgingen veel groter geworden.

Dit komt vooral door de stijgende kapitaalmarktrentes, waar banken hun leenrentes op baseren. Die rentes betalen banken als ze zelf geld willen lenen. Omdat de afgelopen weken steeds duidelijker is geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) per juli voor het eerst sinds 11 jaar haar rentes gaat verhogen, zijn de kapitaalmarktrentes nog harder gestegen. Zo steeg de rente voor 10-jaars staatsleningen

dinsdag 21 juni 2022

BUX introduceert beleggen in fractionele AEX aandelen

BUX lanceert fractioneel beleggen in alle AEX-genoteerde bedrijven. De beleggingsapp bouwde in samenwerking met ABN AMRO Clearing de infrastructuur die deze innovatieve manier van beleggen mogelijk maakt.

Eerder dit jaar maakten de twee partijen beleggen in fractionele Amerikaanse aandelen en in ETF’s al mogelijk.

Met fractioneel beleggen koop je als belegger een stukje van een aandeel in plaats van een volledig aandeel. Dit maakt bedrijven met relatief hoge aandelenkoersen, zoals fintech-reus Adyen en chipmachinemaker ASML, bereikbaar voor beleggers die geen budget van honderden of duizenden euro’ste besteden hebben.

Sinds begin deze maand is het mogelijk om fractioneel te beleggen in ETF’s en Amerikaanse aandelen via het persoonlijke beleggingsplan van BUX. Het beleggingsplan is de ultieme tool om van beleggen een gewoonte te maken, doordat je met één klik op de knop in een persoonlijk samengesteld plan van maximaal tien verschillende ETF’s en aandelen maandelijks kan beleggen.

71% maakt zich meer zorgen over vaste lasten dan een jaar eerder

De druk op het betalen van de maandelijkse vaste lasten is groot. 71 procent van de Nederlanders heeft in 2022 meer zorgen over het betalen van de lasten dan een jaar eerder. Bij 87 procent van de groep die zich zorgen maakt, stegen de vaste kosten.

Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Bij slechts 6 procent wordt de druk op het voldoen van de kosten veroorzaakt door een lager inkomen. In vergelijking met een jaar eerder ervaren Nederlanders vooral hogere kosten voor energie (72%), vervoerskosten zoals benzine en openbaar vervoer (57%), internet en tv (46%) en verzekeringen (41%).

Slechts 4 procent geeft aan geen hogere lasten te ervaren.

Voor Nederlanders die kampen met hogere energiekosten (72%) in vergelijking met een jaar eerder, lopen de kosten bij 28 procent op tot meer dan 1.200 euro per jaar. Een andere groep betaalt tot wel 600 euro meer op jaarbasis (38%). Van de Nederlanders die kampen met hogere internet- en tv-kosten (46%), betaalt 64 procent tot wel 300 euro meer per jaar dan een jaar eerder.

maandag 20 juni 2022

Mogelijkheid indexatie Pensioenfondsen verruimd

 

Op 1 juli 2022 wordt het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen gewijzigd. Dankzij het gewijzigde besluit kunnen pensioenfondsen al dit jaar onder voorwaarden gebruik maken van de gewijzigde indexatie-regels. Dit is gelijk aan de regels zoals die ook in de transitieperiode naar het nieuwe stelsel gelden.

Door gebruik te maken van deze indexatie-regels kunnen pensioenfondsen sneller en meer indexeren dan onder de bestaande regels. Indexeren is bijvoorbeeld mogelijk vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105%. Een fonds onderbouwt het besluit onder andere met de verwachting de pensioenen te verhuizen naar het nieuwe stelsel en het belang voor (gewezen) deelnemers en gepensioneerden. Of en wanneer een pensioenfonds indexeert is aan het betreffende pensioenfonds. De nieuwe regels kunnen (met terugwerkende kracht) al over 2022 worden toegepast. Ook gelden deze regels voor de toeslagbesluiten over 2023.

In 2019 hebben het kabinet en sociale partners in het Pensioenakkoord een breed pakket aan maatregelen met elkaar afgesproken. In maart is de uitwerking daarvan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) door minister Carola Schouten (Pensioenen) aan de Tweede Kamer aangeboden voor behandeling.

De nieuwe pensioenwet sluit aan bij de huidige arbeidsmarkt, biedt eerder perspectief op indexatie en behoudt de sterkste elementen uit het oude pensioenstelsel. Na behandeling en akkoord in de beide kamers krijgen werkgeversorganisaties, vakbonden en pensioenfondsen nog enkele jaren om de wijzigingen door te voeren en de deelnemers hierover te informeren.

Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen

Slechts elf procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de komende twaalf maanden hun eerste huis te kopen. Een kwartaal geleden gold dit nog voor ruim vijftien procent van alle koopstarters. Dit blijkt uit de startersbarometer Q2 2022 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek, deze keer onder 1.024 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door PanelWizard. Een kantelpunt lijkt nog niet in zicht, zo vreest maar liefst 87 procent van alle ondervraagden dat hun positie op de woningmarkt in de aankomende drie maanden verder zal verslechteren.

Vooral de slagingskansen van dertigers zijn het afgelopen kwartaal fors gedaald. Verwachtte in het eerste kwartaal van 2022 nog ruim een vijfde van hen binnen twaalf maanden een huis te kopen, momenteel bedraagt dit slechts twaalf procent. Onder twintigers bleef dit percentage onveranderd (elf procent).

Op de korte termijn lijkt de sterk gestegen energieprijs een belangrijke drijfveer achter het groeiend pessimisme onder Nederlandse starters. Zo stelt maar liefst 68 procent van alle ondervraagden dat hierdoor nóg lastiger is geworden voor hen om een huis te kopen. Maar ook op de (middel)lange termijn schatten veel Nederlandse koopstarters hun slagingskansen somber in. Niet minder dan negentig procent denkt namelijk dat de huidige problematiek op de woningmarkt nog zeker vijf jaar aanhoudt.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van alle koopstarters politiek Den Haag verantwoordelijk houdt voor de huidige crisis op de woningmarkt. Voor 27 procent van de ondervraagden zijn investeerders en beleggers de boosdoeners. Slechts vier procent van hen legt de schuld bij woningkopers en/of -verkopers. Dutrieux: “Het verbaast mij niets dat zo’n groot gedeelte van de respondenten de politiek verantwoordelijk houdt voor de huidige wooncrisis. Nog geen vijf jaar geleden meldde toenmalig minister Stef Blok nog dat hij de woningmarkt voor eens en altijd had ‘gefikst’. Jarenlang ging hij er zelfs prat op dat hij een heel ministerie heeft laten verdwijnen. Inmiddels weten we beter: het ministerie is weer opgetuigd en wonen is terug op de politieke agenda.

vrijdag 17 juni 2022

Banken voeren dialoog met studenten over financiële verantwoordelijkheid


Bestuurders van banken gaan tijdens een viertal bijzondere discussielessen in gesprek met mbo studenten over veilig en verstandig omgaan met geld.

Het is belangrijk dat jongeren financieel op eigen benen kunnen staan omdat ze vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk voor hun uitgaven en de contracten die ze afsluiten. Volgens Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) worstelen steeds meer jongvolwassenen met problematische schulden.

Tijdens een viertal bijzondere dialoogsessies zijn bankbestuurders in gesprek gegaan met studenten over financiële verantwoordelijkheid. Het doel was om taboes onder jongeren over dit onderwerp te doorbreken. Tegelijkertijd kregen de bankbestuurders de kans om te luisteren naar de stem van de generatie van de toekomst. Dit geeft banken waardevolle inzichten over hoe zij jongeren verder kunnen helpen op weg naar financiële verantwoordelijkheid.

Bits of Stock haalt geld op voor vermogensopbouw jongeren

De Amsterdamse fintech Bits of Stock haalt meer dan 4 miljoen euro op in een seed-investeringsronde. De startup werkt met e-commerce partners waarbij gebruikers automatisch bij elke aankoop een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen in de vorm van een fractioneel aandeel.

Momenteel is de app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten en Nederland. Met de investering breidt Bits of Stock het team en het aanbod verder uit.

Het Amsterdamse bedrijf haalt de 4,2 miljoen euro op bij onder meer het Nederlands-Britse Keen Venture Partners (bekend van Crisp) en het Amerikaanse Yellow Accelerator-programma van Snap Inc. (Snapchat).

Keen en Snap sluiten aan bij een prominente groep angel-investeerders die Bits of Stock eerder ontdekten. De groep bestaat uit Shane Happach (CEO Mollie), Dick Boer (oud-directeur Ahold), Arun Sundararajan (Professor NYU Stern), David Vismans (CPO Booking.com) en Kalo Bagijn (oprichter Brand New Day en Binck Bank).

Met de financiering wil Bits of Stock ruim 200 nieuwe merken aantrekken. Momenteel maken 60 merken actief gebruik van het platform, waaronder Apple, KFC, Adidas, Levi’s, Popeyes, Spotify en Netflix.

Eigen digitale punt voor KBC

De Belgische KBC Groep gaat naar eigen zeggen als eerste financiële instelling in Europa zijn eigen digitale munt Kate Coin lanceren.

De Kate Coin is een digitale munt die volledig binnen KBC ontwikkeld werd. Binnenkort kan de particuliere KBC-klant die dat wenst, Kate Coins verwerven en die - via zijn Kate Coin ‘wallet’ in KBC Mobile - ook effectief gebruiken.

Allereerst binnen de KBC-bank- en verzekeringsomgeving, maar op termijn gaat ook daarbuiten.

Op zondag 19 juni vormt Werchter Boutique het decor van een eerste grootschalige test van de Kate Coin. Ongeveer 8000 aanwezige KBC-medewerkers zullen tijdens het festival bij wijze van test hapjes en drankjes kunnen betalen met Kate Coins.

donderdag 16 juni 2022

Bunq schrapt negatieve spaarrente

In navolging van andere banken stopt ook bunq  met negatieve rente. Gebruikers met tegoeden van meer dan 100.000 hoeven geen negatieve rente meer hoeven te betalen.

Voor bunq gebruikers met een tegoed van meer dan 1 miljoen euro is de negatieve rente met 50 vijftig drastisch omlaaggegaan.

Net als bij andere Nederlandse banken is dit van kracht vanaf 1 oktober 2022.

Gebruikers MasterCard kunnen direct NFT's kopen

 

Mastercard is een samenwerking aangegaan met verschillende NFT marktplaatsen zodat klanten desgewenst non-fungible tokens (NFT's) kunnen kopen.

Tot de deelnemende NFT markplaatsen behoren Immutable X, Candy Digital, The Sandbox (SAND), Mintable, Spring, Nifty Gateway en MoonPay.

Door de samenwerking hoeven klanten niet eerst crypto's aan te kopen, maar kunnen ze direct met hun creditcard een aankoop doen.

Mastercard kondigde begin dit jaar een samenwerking aan met de wisselkantoor Coinbase, waardoor haar gebruikers met hun creditcard direct NFT’s konden kopen.

In april heeft Mastercard 15 verschillende metaverse en NFT gerelateerde handelsmerken aangevraagd.

ABN AMRO investeert in koffieondernemer Wakuli

 

ABN investeert in Wakuli, een Nederlands bedrijf dat consumenten in Europa via online verkoop een hoge kwaliteit ‘specialty coffee’ biedt. De koffiebonen worden direct ingekocht bij kleinschalige boeren in vijftien  verschillende landen en worden duurzaam gebrand.

Door de radicale verkorting van de koffieketen van boer naar consument kan Wakuli de koffie vers aanbieden tegen scherpe prijzen. Tegelijkertijd ontvangen de boeren een aanzienlijk betere prijs.

De markt voor specialty coffee groeit in Europa met 9 procent per jaar ten opzichte van 4 procent groei voor de koffiemarkt als geheel. In de Verenigde Staten groeit de markt voor speciality coffee zelfs met 13 procent en bestaat deze markt al voor mee dan de helft al uit deze hoge kwaliteit koffie.

Naast ABN AMRO SIF hebben ook enkele bestaande aandeelhouders, Rubio Impact Ventures en een aantal angel investors, in deze kapitaalronde een extra investering gedaan. Wakuli wendt de nieuwe kapitaalinjectie aan voor productinnovatie en uitbreiding van haar distributienetwerk in Nederland en andere Europese landen zoals Duitsland en België.

woensdag 15 juni 2022

Digitaal islamitisch bankieren stap dichterbij

Voor Nederlandse moslims is de mogelijkheid hun bankzaken op een manier te regelen die past bij hun geloofsovertuiging een stap dichterbij. Volgens de islam mag je geen rente vragen op leningen en niet investeren in zaken die de islam verbiedt.

Grote Nederlandse banken bieden nu nog geen islamitisch bankieren aan. Hierdoor zijn moslims in Nederland aangewezen op buitenlandse banken. Dankzij een prototype van technologiebedrijf Mobiquity kunnen financiële instellingen islamitisch bankieren eenvoudig toevoegen aan hun diensten.

Het aandeel van islamitisch bankieren groeit wereldwijd al jaren en is in Europa ook met een opmars bezig. Naar verwachting groeit islamitisch bankieren wereldwijd tot een omvang van ruim €100 miljard in 2025. Met ongeveer 1 miljoen moslims in Nederland is er een markt voor halal bankieren. Vanwege het maatschappelijk verantwoorde karakter maken ook niet-moslims gebruik van islamitisch bankieren. Zo worden de winsten en risico’s eerlijk verdeeld en wordt er niet in verslavingsgevoelige producten en diensten geïnvesteerd.

Het nieuwe prototype, dat ook op het Nederlandse banksysteem toegepast kan worden, combineert de islamitische waarden met digitale toegankelijkheid. Banken kunnen zo ethisch digitaal bankieren aan hun klanten aanbieden.

ABN AMRO wijzigt rentetarief op tegoeden boven 100.000 euro

Klanten met een tegoed boven 100.000 euro gaan bij ABN AMRO per 1 augustus 2022 0,25% minder negatieve rente betalen. Het tarief wijzigt van -0,5% naar -0,25%.

Op 1 oktober verhoogt ABN AMRO de rente voor deze klanten met nog eens 0,25% naar 0%, mits de ECB de depositorente ook in september verhoogt zoals donderdag 9 juni 2022 is aangekondigd.

De rente voor klanten met een saldo tot 100.000 verandert door dit besluit niet. Dat tarief staat op 0 procent.

Volgens Robert Swaak, CEO ABN AMRO, is negatieve rente betalen op je spaargeld een fenomeen waar 'natuurlijk niemand op zit te wachten. Wij zijn blij voor onze klanten dat hier binnenkort een eind aan komt. Met deze stappen komen we weer in wat normaler vaarwater.'

Bruto maandlasten woning verdubbelen in half jaar tijd

De huizenmarkt kenmerkte zich de afgelopen jaren door twee elementen: stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrentes. De hypotheekrente piekte eind 2008 waarna een dalende trend werd ingezet.

Anderzijds zaten de huizenprijzen – mede door deze dalende rente – sinds 2013 juist in de lift. De daling van de hypotheekrente was relatief sterker, wat ervoor zorgde dat de bruto maandlasten voor een gemiddelde woning in de jaren na de kredietcrisis gestaag afnamen. De forse huizenprijsstijging in de afgelopen jaren heeft dit echter doen kantelen waardoor de bruto maandlasten begonnen toe te nemen.

De recente sterke rentestijging heeft dit in een stroomversnelling gebracht waardoor er sprake is van een ‘double whammy’. Hierdoor zijn de bruto maandlasten voor een gemiddelde woning met een aflossingsvrije hypotheek verdubbeld ten opzichte van het begin van dit jaar.

Om de bruto maandlasten vast te stellen, zijn de twee populairste vormen van hypotheken in Nederland geanalyseerd: de annuïtaire en de aflossingsvrije hypotheek. De tegengestelde beweging van de huizenprijzen en de hypotheekrente zorgden in de periode 2013 – 2017 voor gelijkblijvende bruto maandlasten van een annuïtaire hypotheek.

Sinds die periode zijn de bruto maandlasten van een gemiddelde woning bij deze hypotheekvorm echter aan het stijgen. De daling van de rente was na 2017 minder sterk dan de stijging van de gemiddelde woningprijs. Eind 2017 lagen de bruto maandlasten bij een annuïtaire lening net onder de 1.100 euro. Dit bedrag liep in 2020 verder op tot 1.300 euro en eind 2021 zelfs tot 1.500 euro. De recente forse rentestijging heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Hiermee zijn de bruto maandlasten bij een annuïtaire hypotheek inmiddels bijna 2.000 euro.

De maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek profiteerden nog meer van de dalende rentepercentages in de jaren na 2013. Hierdoor daalden de bruto maandlasten van 750 euro in 2013 naar 520 euro in 2016. Aan het begin van dit jaar was dit bedrag iets opgelopen tot net boven de 600 euro. Inmiddels liggen de bruto maandlasten bij deze hypotheekvorm boven de 1.250 euro. Een verdubbeling ten opzichte van de bruto maandlasten in januari van dit jaar.

Uiteraard zijn er door de variërende woningprijzen ook gemeentelijke verschillen waarneembaar. In Amsterdam waren door de forse prijsstijgingen in de periode 2013-2018 de bruto maandlasten voor een annuïtaire hypotheek al fors opgelopen, waar dat in andere gemeenten nog meeviel. In dezelfde periode waren de bruto maandlasten in Pekela bijvoorbeeld zelfs gedaald. De bruto maandlasten voor een aflossingsvrije hypotheek namen in deze periode in alle gemeenten uit de top 10 af. De recente rentestijging heeft in alle gemeenten een grote impact. De bruto maandlasten van een gemiddelde woning in Bloemendaal zijn bij een annuïtaire hypotheek hierdoor zelfs opgelopen tot boven de 5.000 euro. Onderstaande tabel toont de ontwikkeling van de bruto maandlasten in de 10 grootste gemeenten en de duurste en goedkoopste gemeente van Nederland.

dinsdag 14 juni 2022

De impact van de Ethereum ‘fusie’

Ethereum is de op één na grootste cryptomunt (na bitcoin), goed voor 18 procent van de totale marktwaarde van alle crypto’s. De munt is onlosmakelijk verbonden met het eerste en grootste blockchain voor smart contracts, wat ook het succes verklaart.

Ethereum staat op het punt om over te gaan van het energie-intensieve Proof-of-Work (PoW) protocol naar Proof-of-Stake (PoS). Deze nog niet eerder vertoonde overgang wordt aangeduid met Ethereum 2.0 of The Merge. Een succesvolle ‘fusie’ kan een enorme boost betekenen voor het platform met toepassingen uiteenlopend van gaming tot aan financiële dienstverlening. Zo’n boost is zeer welkom na de koersdaling van 60 procent in het afgelopen half jaar, stelt belegger eToro.

De langverwachte ‘fusie’ dient vier doelen: het vergroten van de schaalbaarheid (meer capaciteit voor het doen van transacties), het energieverbruik verminderen met naar schatting 95 procent, inkomsten genereren voor hen die het protocol gebruiken en een betere concurrentiepositie bemachtigen ten opzichte van andere DeFi munten zoals Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polkadot (DOT).
 
De ‘fusie’ is volgens eToro goed voor de balans tussen vraag en aanbod van Ethereum. PoS ‘validators’ moeten minimaal 32 ETH bezitten. Dat is op dit moment zo’n EUR 54.000. Door de verkoopgolf in de cryptomarkt zijn de verwachtingen nu minder hooggespannen en mogelijk treedt er opnieuw vertraging op. Ethereum co-founder Vitalik Buterin verwacht dat de ‘fusie’ plaatsvindt in augustus, maar bood geen zekerheid. Het lagere energieverbruik en de vergroting van de capaciteit komen sowieso pas als de shard chains ook zijn geïmplementeerd, op z’n vroegst dus in 2023.

Crypto implosie raakt steeds meer bedrijven

Steeds meer cryptobedrijven raken in de problemen door de onrust op de cryptomarkt. Zowel BlockFi als Crypto.com hebben ontslagen aangekondigd.

Beide bedrijven verstrekken leningen op basis van crypto’s en zijn daarmee vergelijkbaar met Celsius Network, dat de handel zondag moest stilleggen vanwege
‘extreme marktomstandigheden’.

BlockFi wordt gedwongen om 20 procent van het personeel zal te ontslaan. De twee oprichters van BlockFi schrijven in een een blogpost dat de marktomstandigheden een negatieve invloed hebben gehad op de mate waarin het bedrijf heeft kunnen groeien.

Crypto.com, gevestigd in Singapore, gaat vijf procent van de werknemers naar huis sturen.

Handelsplatform Binance heeft de opnames van Bitcoin weer hervat. Gisteren konden de systemen de verkooporders nauwelijks nog aan.

Banken informeren klanten over duurzaamheidsvoorkeuren

 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) publiceert in samenwerking met de Dutch Fund and Asset Management Association (DUFAS) een leaflet voor klanten die beleggen met advies en beheer.

Aanleiding is de verplichting vanaf 2 augustus tot het uitvragen van zogeheten ‘duurzaamheidsvoorkeuren’ van klanten. Dit is het gevolg van Europese wet- en regelgeving die moet zorgen voor meer duidelijkheid over wat duurzaam beleggen is. Met als achterliggend doel: een duurzamere economie.

Vanwege deze verplichting krijgen banken en hun klanten de aankomende tijd te maken met veel nieuwe documentatie, inclusief definities die soms lastig te begrijpen zijn.

De leaflet legt in grote lijnen uit waarom de duurzaamheidsvoorkeuren worden uitgevraagd en wat de gevolgen zijn voor klant en bank. Deze leaflet kan banken/adviseurs helpen in hun gesprek met klanten over deze nieuwe vereisten. Ook kan de leaflet klanten helpen om meer begrip te krijgen.

Banken willen helpen financiële gezondheid in Nederland te verbeteren

 

Uit recent onderzoek van Deloitte en ING blijkt dat ongeveer een kwart van de huishoudens in Nederland financieel ongezond is en een kwart financieel kwetsbaar. Dat onderzoek vond nog plaats voor de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen.

Alle banken voelen een grote verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid van huishoudens in Nederland verklaarde, zo zei voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), onlangs op een bijeenkomst.

De volgende stap is schulden duurzaam voorkomen door ervoor te zorgen dat mensen financieel gezonder zijn en bijvoorbeeld meer mensen een spaarbuffer ontwikkelen, of voldoende voorzieningen treffen voor hun pensioen.

De NVB wil vanuit de sector met andere partijen onderzoeken of wij in Nederland kunnen komen tot één definitie, één meetmethode en nationale doelen op het onderwerp financiële gezondheid. Samenwerking met andere private en publieke partijen is noodzakelijk om tot één gezamenlijk plan te komen voor Nederland, zodat iedereen dezelfde ambities deelt om de financiële gezondheid van huishoudens te verbeteren.
 

maandag 13 juni 2022

ING schaft negatieve rente af

Vermogende spaarders bij ING hoeven vanaf 1 oktober geen geld meer te betalen over het vermogen dat ze bij de bank hebben staan.

ING gaat negatieve rente, die nu nog wel wordt gerekend bij klanten met meer dan een ton op de bankrekening, afschaffen.

Eerder kondigde Rabobank aan dat het vanaf augustus minder negatieve rente van klanten vraagt.

Triodos Bank heeft primeur met biobased hypotheek

Triodos Bank lanceert als eerste Nederlandse geldverstrekker een hypotheek waarbij de rente gekoppeld is aan de materiaalkeuze van de woning.

De bank zet hiermee een nieuwe stap in het verduurzamen van de woningmarkt.

Met de Triodos Biobased Hypotheek krijgen klanten een extra lage rente wanneer ze een biobased woning gaan bewonen of bouwen.

Triodos Bank kijkt bij de aanvraag van een biobased hypotheek naar de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden gebruikt. Hoe lager de MPG-waarde, hoe duurzamer het gebouw.

Alle nieuwbouw in Nederland moet volgens het Bouwbesluit een MPG-waarde van 0,8 of lager hebben. De bank verwacht dat dit door de overheid snel verder zal worden verlaagd naar een waarde van 0,5. Klanten met een woning met minimaal label A+++ of A++++ en een MPG-waarde van 0,45 of lager komen in aanmerking voor de extra lage rente.

Triodos vindt wel dat de huidige rekenmethodieken en MPG-standaarden nog onvoldoende rekening houden met de CO2-opslag van bijvoorbeeld hout. Om die reden wordt voor woningen die met overwegend duurzame materialen zijn gebouwd een berekening aangeboden die de CO2-opslag en circulariteit beter waardeert. “In de hoop dat de landelijke norm hier op termijn ook rekening mee gaat houden”, aldus Pels. Een externe partner, Alba Concepts, voert de berekeningen uit.

ACM vraagt reparatie wetgeving betaalrichtlijn

Binnen Europa is er een gelijk speelveld voor banken en betaalinstellingen. Daar draagt de Europese betaalrichtlijn PSD2 zorg voor. Maar de handhaving is in Nederland wettelijk niet helemaal goed geregeld. Daardoor is er een risico dat niet alle initiatieven tot hun recht komen waardoor er minder geconcurreerd wordt op prijs, kwaliteit en innovatie.”Die conclusie trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de toegang tot een zakelijke bankrekening voor betaalinstellingen zoals fintechs en geldtransactiekantoren. De ACM kreeg signalen dat niet alle betaalinstellingen een bankrekening kunnen krijgen, terwijl ze die wel nodig hebben voor hun dienstverlening.

Sinds 2019 houdt ACM toezicht op een deel van de Europese betaaldienstrichtlijn PSD2. De bedoeling van deze Europese richtlijn is dat niet alleen banken maar ook andere EU bedrijven betaaldiensten kunnen aanbieden aan consumenten en bedrijven. Deze partijen worden ‘betaalinstellingen’ genoemd. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven die innovatieve betaalapps ontwikkelen of geldtransfers naar het buitenland kunnen verzorgen.

Het komt nogal eens voot dat betaalinstellingen zoals geldtransactiekantoren moeilijk een zakelijke bankrekening kunnen krijgen. Of dat de bankrekening van de instelling door hun bank wordt opgezegd, soms na jarenlang klant te zijn geweest bij die bank.


Sommige banken kiezen ervoor om aan betaalinstellingen geen betaalrekening te geven of eisen dat deze een minimale omzet heeft.

Banken moeten elk verzoek van een EU betaalinstelling individueel beoordelen en daarbij redelijke, evenredige en niet-discriminerende criteria hanteren. Zo zijn financiële drempels voor startups niet altijd haalbaar en daarmee onredelijk. Als banken geen toegang tot een zakelijke betaalrekening verlenen dan moeten zij dit melden bij de ACM.

Minister Kaag presenteert agenda duurzame financiering

Uiterlijk eind dit jaar dienen financiële instellingen hun actieplannen te presenteren voor hun bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Dit schrijft minister Kaag van Financiën in haar beleidsagenda voor duurzame financiering.

Meer dan 50 banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en hun koepelorganisaties ondertekenden in 2019 het Klimaatcommitment. Nederland liep hiermee internationaal voorop.

Uiterlijk eind dit jaar dienen de ondertekenaars van het Klimaatcommitment hun actieplannen te presenteren voor het terugbrengen van de CO2-impact van hun financieringen en beleggingen. De actieplannen zullen door de ministers van EZK en Financiën worden beoordeeld op transparantie, vergelijkbaarheid en ambitieniveau. Van financiële instellingen wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze in hun acties uitgaan van het 1,5 gradenscenario, in lijn met het coalitieakkoord. Als de resultaten onvoldoende aansluiten bij de doelen van het Klimaatakkoord wordt nieuwe wet- en regelgeving niet uitgesloten.

Financiële instellingen zijn zich steeds beter bewust van duurzaamheidsrisico’s waar zij zelf mee worden geconfronteerd. Zo kunnen door de vergroening van de maatschappij investeringen in fossiele brandstoffen aan waarde verliezen. De gevolgen van extreem weer zorgen ervoor dat verzekeraars voorbereid moeten zijn op een forse toename van schadelasten. Ook biodiversiteitverlies en natuurverlies leidt tot grote financiële risico’s. Samen met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit pleit minister Kaag voor opname van de financiële sector in het internationale Global Biodiversity Framework.

vrijdag 10 juni 2022

Rabobank volgt renteverhoging ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd de depositorente in juli met 0,25% te verhogen naar -0,25%. Rabobank volgt deze rentestap door de rente voor tegoeden boven de 100.000 euro eveneens te verhogen van -0,50% naar -0,25% per 1 augustus 2022.

Wiebe Draijer, groepsdirectievoorzitter Rabobank, zegt dat hij negatieve rente een onwenselijk verschijnsel viddt voor zijn klanten en voor de economie als geheel.

'Het financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn. Daarom willen we voor al onze klanten zo snel als mogelijk het rekenen van een negatieve rente beëindigen.'
 
De renteaanpassing zal gelden voor klanten met een rekeningsaldo boven de 100.000 euro. Voor rekeningen met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaarrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro een rente van 0,01%. Op particuliere betaalrekeningen blijft de rente voor tegoeden tot en met 100.000 euro 0 procent. Voor zakelijke klanten gelden dezelfde tarieven.

ABN AMRO MeesPierson: risico’s vragen om een gebalanceerde portefeuille

Hoewel de risico’s aanzienlijk zijn, verwacht ABN AMRO MeesPierson dat de wereldeconomie al met al het hoofd boven water kan houden. Dit schrijft de private bank in haar halfjaarlijkse Beleggingsstrategie, ‘Het juiste evenwicht’.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de problemen aan de aanbodzijde verergerd en de inflatievooruitzichten verslechterd, zegt Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie van ABN AMRO MeesPierson. Centrale banken maken daarom meer vaart met renteverhogingen. De vraag is dan of er een recessie voor de deur staat.

Ondanks de risico’s denkt MeesPierson voorlopig vermeden kan worden. De economie plukt namelijk nog steeds de vruchten van de inhaalslag die gemaakt wordt na de coronapandemie. Grote delen van de dienstensector in de ontwikkelde economieën hebben de impact van de coronamaatregelen van zich afgeschud en zijn nog bezig zich te herstellen.

ABN AMRO MeesPierson stelt dan ook dat het voor beleggers zaak is het juiste evenwicht te vinden tussen positieve factoren en risico’s. Hoge inflatie, krapper monetair beleid en een bescheidenere winstontwikkeling bij bedrijven wijzen erop dat we ons in een latere fase van de economische cyclus bevinden. Daar past een defensievere aandelenpositionering bij, zonder door te schieten naar al te sterke somberheid.

De oplopende rente heeft in de afgelopen maanden geresulteerd in lagere obligatiekoersen. Tegelijkertijd zijn obligaties door de hogere rente aantrekkelijker geworden, zo stelt ABN AMRO MeesPierson. De private bank hanteert nog altijd een minimale onderweging van obligaties als algehele beleggingscategorie, maar constateert dat de rendementsvooruitzichten van staatsobligaties – eindelijk – weer aan het verbeteren zijn.

Betalingsachterstanden hypotheken op niveau van begin 2010

Eind april dit jaar hadden ongeveer 35.000 Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan drie maanden op hun eigenwoninghypotheek. Begin 2010 waren dat er nagenoeg even veel.

Dit blijkt uit de Hypotheekbarometer, een statistisch rapport van Stichting BKR over betalingsachterstanden op eigenwoninghypotheken. Tijdens de piek van de kredietcrisis in 2015 hadden maar liefst nagenoeg 90 duizend Nederlanders een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op de eigenwoninghypotheek.  
 
Huidige economische ontwikkelingen stemmen somber
In mei dit jaar was de inflatie ruim 10 procent hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde hypotheekrente bij tien jaar vaste rente is inmiddels opgelopen van 0,98 procent in september 2021 naar 2,89 in mei dit jaar. Dit terwijl de energieprijzen op recordhoogte staan en het consumentenvertrouwen volgens het CBS nog nooit zo laag is geweest.  
 
De recente economische ontwikkelingen zijn volgens BKR reden tot zorg. Onder andere door de geopolitieke ontwikkelingen, hoge inflatie, stijgende energieprijzen en de rentestijging lijken we op een kantelpunt te zitten. Met name de inflatie en stijgende energieprijzen zorgen er voor dat lagere inkomens, maar ook middeninkomens meer moeite hebben met rondkomen. Zoals ook uit de hypotheekbarometer blijkt, zullen consumenten er alles aan doen om hun hypotheek te blijven betalen, terwijl andere rekeningen dan blijven liggen. Een dalende koopkracht zal daarom vertraagd te zien zijn in de hypotheekbarometer.

Met de Hypotheekbarometer geeft Stichting BKR inzicht in trends en ontwikkelingen en een actueel beeld van het aantal mensen in Nederland met een betalingsachterstand of een restschuld op de hypotheek van de eigen woning. Op deze manier wil Stichting BKR een bijdrage leveren aan het inzicht in het financieel welzijn van Nederland.

donderdag 9 juni 2022

AFM legt last onder dwangsom op aan Proton Capital Markets Limited

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 26 april 2022 een last onder dwangsom opgelegd aan Proton Capital Markets Limited (Proton) omdat Proton beleggingsdiensten verleent in Nederland zonder dat zij beschikt over de daartoe benodigde vergunning. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Nederlandse consumenten houden een beleggingsrekening aan bij Proton, waarop Proton voor rekening van deze consumenten zonder hun tussenkomst transacties uitvoert of laat uitvoeren in financiële instrumenten. Klanten benaderen Proton niet op eigen initiatief.

Proton heeft het illegaal verlenen van beleggingsdiensten in Nederland niet binnen de gestelde termijn gestaakt. Sinds 5 mei 2022 is Proton daarom verplicht de dwangsom te betalen. Iedere dag dat Proton niet aan de opgelegde last heeft voldaan, is de dwangsom aan Proton opgelopen met 5.000 euro. Per 14 mei 2022 is de dwangsom opgelopen tot het maximum van 50.000. Proton heeft tot op heden niet aan de last voldaan.

NVB faciliteert consultatiegroep bij de Taskforce Nature-related Financial Disclosures

De afgelopen jaren is biodiversiteitsverlies een prominent thema op de maatschappelijke en politieke agenda geworden. Voor de NVB is het urgent om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en biodiversiteitsherstel te stimuleren.

Daarom faciliteert de NVB een consultatiegroep bij de Taskforce Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

Verschillende Nederlandse financiële instellingen werken al samen onder de vlag van het DNB Platform voor Duurzame Financiering. Mede door deze ontwikkelingen, en als onderdeel van het RBC-Commitment, heeft de NVB recent een groep bankenexperts bij elkaar geroepen om te verkennen wat de rol van de bankensector kan zijn.
We hopen dat de wereldleiders die later dit jaar bijeenkomen voor de biodiversiteitstop in China tot een ambitieus akkoord weten te komen dat past bij de urgentie van dit vraagstuk.

Lendahand neemt de Franse collega crowdfunder Babyloan over

Het Nederlandse crowdfundingplatform Lendahand neemt de Franse collega crowdfunder Babyloan over voor een onbekend bedrag. Met de overname hoopt men het eerste pan-Europese crowdfundingplatform voor impact investeringen te worden.

Net zoals Lendahand is Babyloan een platform waarop particulieren een zogenoemde impactinvestering kunnen doen in bedrijven in opkomende landen. Hiermee worden ambitieuze ondernemers ondersteunt die via de reguliere wegen lastig aan financiering kunnen komen.

Onlangs ontving Lendahand een investering van 5.5 miljoen euro van het ABN AMRO Sustainable Impact Fund (AA SIF) en twee Franse institutionele investeerders; INCO en NGO Acted. De investering maakt onder andere de overname van Babyloan mogelijk.

In 2021 behaalde Lendahand de mijlpaal van 100 miljoen euro aan investeringen. Met de overname en verdere uitbreiding werkt het crowdfundingplatform toe naar haar volgende doel: 1 miljard euro aan investeringen ophalen om de financieringskloof in opkomende landen verder te dichten.


Bitvavo komt als eerste met gegarandeerde vergoeding tot 100.000 euro bij gehackte accounts

Bitvavo, het grootste Nederlandse handelsplatform voor cryptovaluta, garandeert vanaf deze maand zijn klanten om bij een hack van het account bedragen tot 100.000 euro te vergoeden.

Als iemand zonder toestemming van de eigenaar toegang krijgt tot een account en transacties uitvoert, vergoedt Bitvavo het uitgegeven bedrag.

Bitvavo pleitte al eerder voor scherper toezicht en duidelijke wet- en regelgeving voor handelsplatformen voor cryptovaluta die actief zijn in Nederland.

De Nederlandse en Europese wetgeving verplicht handelsplatformen op dit moment niet om transacties via gehackte accounts te vergoeden.

woensdag 8 juni 2022

ECB komt naar Nederland

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert op 8 en 9 juni in Amsterdam. Waar normaal gesproken de president van de ECB, Christine Lagarde, haar collega’s van andere centrale banken in het Eurogebied in Frankfurt welkom heet, is het nu de beurt aan president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot om zijn collega’s in Amsterdam te begroeten.

Onderdeel van het programma is een diner in het Rijksmuseum op woensdagavond 8 juni. Klaas Knot en Christine Lagarde ontvangen Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte naast andere genodigden waaronder de leden van het bestuur van de ECB.

De Raad van Bestuur van de ECB houdt normaal gesproken iedere 6 weken haar beleidsvergadering in Frankfurt. Eén keer per jaar gebeurt dit in een andere lidstaat. De vergadering zou eigenlijk al in 2020 in Amsterdam plaatsvinden, maar is vanwege de coronapandemie uitgesteld. In 2019 vond de externe vergadering in Litouwen plaats.

In de Raad van Bestuur van de ECB zitten Klaas Knot en de gouverneurs van de 18 andere centrale banken van het eurogebied en het dagelijks bestuur van de ECB. Christine Lagarde is voorzitter van het bestuur.

De ECB heeft als belangrijkste doel prijsstabiliteit. Juist in de afgelopen tijd is de inflatie fors toegenomen. De ECB heeft verschillende instrumenten om de inflatie te beïnvloeden, zoals besluiten over de rente en aankoopprogramma’s.

Nash lanceert 'personal finance superapp'

Nash biedt een nieuwe app om te sparen, te betalen en te beleggen op basis van blockchain technologie. Met de kosteloze app overbrugt Nash naar eigen zeggen de kloof tussen traditionele financiële dienstverlening en de innovatieve mogelijkheden van DeFi, decentralized finance.

Met de Nash app kunnen consumenten voor betalen en sparen gebruik maken van de mogelijkheden die blockchain biedt, zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is.

Aan de basis van de superapp staat vanaf de start een spaarproduct met een rente van 3,5 procent. Dit spaarproduct is de eerste van andere innovaties die later worden geïntroduceerd.

Nash maakt gebruik van eigen ‘wallets’. Dit betekent dat gebruikers altijd toegang hebben tot hun rekening, ook als Nash offline mocht zijn. Om het sparen en beleggen makkelijk te maken via de app, kan saldo rechtstreeks worden toegevoegd vanaf een IBAN-bankrekening (ook met iDeal), zonder gedoe en zonder de netwerkkosten van complexe blockchain-protocollen.

dinsdag 7 juni 2022

BUX breidt uit: Italië achtste Europese markt

BUX zet de volgende stap in zijn Europese uitbreiding en lanceert vandaag de mobiele beleggingsapp BUX Zero in Italië.

Met de introductie van de alles-in-één beleggingsapp in Italië, is BUX Zero beschikbaar in acht Europese markten.

Een kleine zes maanden geleden begon BUX met het aanbieden van fractioneel beleggen en crypto, naast het al bestaande aanbod van aandelen en ETF’s. En vanaf vandaag maakt het bedrijf beleggen toegankelijker voor een grotere groep Europeanen.

Met het beleggingsplan kunnen klanten van BUX Zero maandelijks kleine bedragen beleggen. Elk plan kan worden afgestemd op de persoonlijke financiële situatie en langetermijndoelstellingen van de belegger. Met behulp van het beleggingsplan kunnen gebruikers van de app al vanaf 10 euro beleggen in aandelen en ETF’s.

Sinds kort kunnen klanten van BUX Zero ook fractioneel beleggen in meer dan 30 Amerikaanse aandelen en ruim 150 ETF's met een eigen beleggingsplan. Binnenkort zal dat aanbod verder worden uitgebreid. Fractioneel beleggen heeft als grote voordeel dat het beleggingsbudget van de belegger bepaalt hoeveel de belegger maandelijks kan beleggen, in plaats van de prijs van het aandeel. Daarmee kunnen gebruikers van de app ook met kleine bedragen beleggen in aandelen die individueel honderden of zelfs duizenden euro’s kunnen kosten.