dinsdag 7 juni 2022

Ruime meerderheid consumenten wil dat hun bank en financiële instelling duurzamer wordt

Meer dan tweederde van de consumenten wereldwijd wil dat hun bank of financiële instelling in de toekomst duurzamer wordt. Ook de Nederlandse consument verwacht meer groene financiële diensten en maakt zich daarnaast zorgen over het zogeheten greenwashing waar veel banken zich volgens hen schuldig aan maken. Dit blijkt uit een nieuw rapport van cloudbankingplatform Mambu.

Voor het rapport getiteld ‘Is the grass greener on the sustainable side’ werden meer dan 6000 consumenten wereldwijd ondervraagd over hun houding ten opzichte van groene financiering en de rol die dit speelt bij het kiezen van een bank of aanbieder van financiële diensten. Uit het rapport blijkt dat de meerderheid voorstander is van groenere financiële opties, zoals groene hypotheken en duurzame crypto's, maar dat consumenten weinig vertrouwen hebben in de duurzaamheidscertificaten van de sector.

Wereldwijd verklaarde bijna de helft (48 procent) van de consumenten dat toegang tot groene financiële diensten de afgelopen vijf jaar belangrijker voor hen is geworden. In Nederland gaf een derde dit aan. Iets meer dan een kwart van de ondervraagde consumenten, zowel wereldwijd als in Nederland, heeft al eens bewust gebruikgemaakt van een duurzaam bankproduct of -dienst. Daarvan was de overgrote meerderheid (wereldwijd 84 procent, Nederland 68 procent) meer tevreden over deze diensten dan over traditionele bankproducten.

Driekwart van de Nederlanders is echter van mening dat hun huidige financiële instelling zich schuldig maakt aan greenwashing. Wereldwijd is dat 67 procent. Slechts twee op de vijf (42 procent) consumenten denken dat hun huidige bank of financiële dienstverlener duidelijk communiceert over duurzaamheidsbeloften, en slechts 37 procent weet welke klimaatdoelen zij publiekelijk hebben aangekondigd of waartoe zij zich hebben verbonden.

Er heerst ook verwarring over wat 'groene financiering' precies is. Zo is het verschil niet duidelijk tussen groene financiering (een product dat is ontworpen om het milieu te beschermen of om de effecten van financiering en investeringen op het milieu te beheren) en ethische financiering (financiering die niet alleen rekening houdt met financieel rendement, maar ook met milieu-, sociale en governancefactoren), wat aangeeft dat er behoefte is aan meer voorlichting en communicatie binnen de sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.