vrijdag 29 juli 2022

Swishfund gaat live met °neo , het cloud-native core banking-platform van Five Degrees (i.m.)

Swishfund, opgericht in 2016, heeft als doel om ondernemers op een zo efficiënt en flexibel mogelijke manier toegang toe geven tot financiering. Het helpen van MKB-ondernemers bij  het realiseren van groei, waarde creatie en het benutten van marktkansen staat hierin centraal. Het bedrijf is een van de koplopers in het ontwikkelen van innovatieve bedrijfsfinancieringen en is een van de eerste fintech kredietverstrekkers in Nederland. Sinds 2018 verstrekt Swishfund ook zakelijke leningen in het Verenigd Koninkrijk, en ook hier groeit het bedrijf in een snel tempo.

°neo stelt Swishfund in staat om het aanbod aan flexibele financiële producten fors uit te breiden. In de eerste zes jaar van haar bestaan is Swishfund uitgegroeid tot een zeer succesvol label in de markt voor MKB-leningen, met indrukwekkende groeicijfers. De technologie van °neo maakt het Swishfund mogelijk om in verschillende markten snel op te schalen met haar dienstverlening.

°neo is een cloud-native core banking-platform voor banken en kredietverstrekkers die op zoek zijn naar een SaaS-oplossing voor lening beheer en levert werkelijk innovatieve proposities aan zijn klanten. Het combineert diepgaande kennis van bankieren met uitstekende technologische expertise. °neo gebruikers profiteren van een next-generation core-banking systeem dat granulariteit op bankniveau biedt in combinatie met uitgebreide gegevensbeheermogelijkheden en een code-less configuratie.
Het °neo best-in-class ecosysteem helpt banken hun time-to-market te verkorten door gebruik te maken van andere fintech-aanbieders, waardoor het makkelijker wordt om extra functionaliteiten te combineren en verbeteren.

Five Degrees, opgericht door bankiers in 2010, is al meer dan tien jaar een koploper in het leveren van next-generation banktechnologie. Klanten van de core-banking provider bestaan uit banken en kredietverstrekkers in Europa en Noord-Amerika met een grote digitale ambitie.

Jeroen Sonsma, CEO Swishfund: 'Bij Swishfund is het ons doel om ondernemers extreem snel en gemakkelijk toegang te geven tot zakelijke financiering. Om aan deze eisen te kunnen voldoen werken we met de nieuwste technologieën in de markt. Het °neo platform biedt ons de kans een enorme efficiencyslag te maken en geeft ons de mogelijkheid een moeiteloze ervaring te bieden aan klanten die een lening aanvragen. Dit gaat ons zeker helpen om meer klanten te bereiken, aan ons te binden, en bestaande klanten te behouden. Door de aard van het platform zijn we in staat om de infrastructuur volledig aan te passen op onze behoeften. Deze migratie is een grote stap naar verdere professionalisering en schaalbaarheid van onze organisatie. We kunnen onze klanten een nog eenvoudiger aanvraag- en goedkeuringsproces bieden via onze websites www.swishfund.nl en www.swishfund.co.uk. Door °neo te integreren kunnen we ons meer focussen op waar we goed in zijn, namelijk het aanbieden van snelle, flexibele en passende oplossingen.’

Jeffrey Severijn, CEO °neo: ‘Na tien jaar innovatieve core-banking technologie te hebben geleverd, vinden we het geweldig om Swishfund als °neo klant te hebben. We zijn enorm trots dat Swishfund onze cloud-native core banking oplossing vertrouwd en heeft omarmt. En hoewel onze developer portal, die toegang biedt aan makkelijk te gebruiken selfservice documentatie, de implementatie voornamelijk gefaciliteerd heeft zetten we ons volledig in om Swishfund alle nodige ondersteuning te bieden zodat ze hun zakelijke doelen kunnen blijven bereiken door gebruik te maken van ons platform.’

Ook Volksbank schaft negatieve rente af

De Volksbank gaat als een van de laatste grote Nederlandse banken zijn klanten vanaf 1 oktober geen negatieve rente meer in rekening brengen.

Daarmee komt een einde aan een periode van negatieve rentes bij de Nederlandse banken.

Eerder kondigde Rabobank al aan vanaf 1 augustus de negatieve rente volledig af te schaffen. ABN Amro en ING doen dat op 1 oktober, waarbij ABN al wel een verlaging invoert vanaf augustus.

ING maakt CO2-voetafdruk inzichtelijk voor klanten

Voortaan kunnen ING-klanten die dat willen in de ING App en op Mijn ING zien wat de CO2-uitstoot is van hun uitgaven. De zogenoemde Voetafdruk Inzicht is een proef onder 350.000 klanten die op dit moment al gebruik maken van de functie Inzicht waarmee zij hun inkomsten en uitgaven groeperen per bestedingscategorie.

De nieuwe Voetafdruk Inzicht-functie geeft een schatting weer van de CO2-uitstoot van hun bestedingen. Deze indicatie wordt berekend op basis van maandelijkse uitgaven per bestedingscategorie zoals ‘boodschappen’, ‘vaste lasten’ en ‘winkelen’ en wordt vervolgens vermenigvuldigd met een emissiefactor.

In eerste instantie gaat het dus om een proef onder 350.000 klanten. ING-klanten besluiten zelf of zij de nieuwe functie in de ING App en op Mijn ING willen gebruiken. De vermenigvuldiging van bestedingscategorieën met een emissiefactor vindt plaats in de beveiligde en afgesloten omgeving van ING. ING-klanten krijgen alleen inzicht in data van rekeningen waarvan zij rekeninghouder of gemachtigde zijn.

In deze testversie wordt vooral gekeken hoe klanten de nieuwe functie ervaren en wat ze ervan vinden. Samen met deze klanten zal de nieuwe functie vervolgens verder worden verbeterd.

De bank zet zelf ook verschillende stappen in de strijd tegen klimaatverandering. Zo is ING onderdeel van de Net Zero Banking Alliance en heeft de bank zich vorig jaar gecommitteerd om haar activiteiten in lijn te brengen met de nog ambitieuzere klimaatdoelstelling van maximaal 1,5 graden temperatuurstijging van het Parijsakkoord.

Spaarsaldo groeit tot boven de 420 miljard euro

Het spaargeld die Nederlanders op hun rekeningen hebben, blijft gestaag doorgroeien.

Uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag publiceerde, blijkt dat er in de maand juni 2,5 miljard euro bij is gekomen. Ons gezamenlijke spaarsaldo is nu ruim 421 miljard euro.

In februari 2020 was het gezamenlijke saldo afgerond 370 miljard euro. Aan het einde van het eerste coronajaar was het opgelopen tot 390 miljard euro.

In de maand mei van dit jaar, toen veel mensen vakantiegeld kregen, kwam er nog eens 6,5 miljard euro bij.

donderdag 28 juli 2022

VEB verwijt Triodos wanbeleid

Terwijl de aandelen van de meeste beursgenoteerde banken al jaren onder de boekwaarde verhandeld werden, bleef Triodos Bank stukken in- en verkopen tegen die waarde. Niet eerder dan vorig jaar besefte de duurzame bank dat dit een doodlopende weg was.

Beleggersvereniging EB is er niet blij mee. In een brief noemt de VEB een aantal redenen om te twijfelen aan een juist beleid bij Triodos, wat voldoende reden zou moeten zijn voor de Ondernemingskamer om een onderzoek op te starten.

De VEB verwijt Triodos in strijd met de wet en de eigen statuten te hebben gehandeld en wanbeleid te hebben gepleegd op bedrijfseconomisch gebied. Ook heeft het bestuur van Triodos niet volledig en niet tijdig informatie naar buiten gebracht.

Beleggers in Triodos hebben geen aandelen maar certificaten. Daarmee hebben ze geen directe inspraak bij de bank. Certificaathouders worden vertegenwoordigd door een zogenoemd administratiekantoor dat namens hen de beslissingen van de bank moet wegen.

Nieuw vermogens crowdfundingplatform van start

Na meer dan twee jaar ontwikkeling en meer dan 300.00euro aan investeringen in het project, start het nieuwe crowdfundingplatform CrowdedHero zijn activiteiten in de EU. CrowdedHero is een nieuwe oplossing die bedrijven helpt kapitaal en expertise aan te trekken voor verdere ontwikkeling. Het biedt ook aan iedereen de kans om investeerder te worden in een bedrijf met een veelbelovend groeipotentieel.

De oprichters van CrowdedHero merken op dat snelgroeiende bedrijven in de Baltische staten en andere snelgroeiende EU-landen tot nu toe geen toegang hadden tot vermogenscrowdfunding en dat de financiële drempel voor degenen die wilden investeren in groeiende bedrijven te hoog was. Het CrowdedHero-platform maakt het mogelijk om te investeren in gevestigde bedrijven en de investeringen actief te beheren.

Iedereen kan investeerder worden bij CrowdedHero, mits de totale investering via het platform 100 euro of meer bedraagt. Met een account op CrowdedHero krijg je toegang tot een breed scala aan projecten die op zoek zijn naar fondsen. Alle projecten die op het platform aanwezig zijn, zijn zorgvuldig geselecteerd door professionals na een grondige analyse van de financiële- en juridische aspecten van het bedrijf, evenals het groeipotentieel van het bedrijf.

De deskundigenpool van CrowdedHero bestaat uit zowel plaatselijke als internationale professionals met langdurige ervaring in de detailhandel, e-commerce, productenfabricage, financiële technologie, IT&T, de energiesector en andere gebieden.

woensdag 27 juli 2022

Kifid: beroep Interbank niet behandelbaar

In een klacht over variabele rente op doorlopend krediet heeft de geschillencommissie van Kifid begin dit jaar geoordeeld dat twee consumenten alsnog in aanmerking komen voor de compensatieregeling van Interbank. Tegen deze uitspraak heeft Interbank tevergeefs beroep aangetekend.

Het beroep voldoet niet aan de voorwaarden voor behandeling door de commissie van beroep, zo blijkt uit de een dezer dagen gepubliceerde uitspraak. De commissie van beroep geeft geen inhoudelijk oordeel over de uitspraak van de geschillencommissie.

De kredietverstrekker moet voor beide consumenten de rentecompensatie voor het doorlopend krediet dus berekenen vanaf 1 januari 2005. Wanneer uit de herberekening blijkt dat de consumenten meer hebben betaald dan de kredietverstrekker in rekening mocht brengen, dan moet de kredietverstrekker de te veel betaalde rente terugbetalen.

Spaarrentes flink omhoog

De spaarrentes zijn sinds de renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week donderdag in een stroomversnelling terecht gekomen. In vijf dagen tijd hebben maar liefst negen banken de spaarrentes verhoogd, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Vooral bij de hoogste spaarrentes in de markt wordt er nu heftig gestreden om het geld van de spaarder. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening ging in een paar dagen tijd van 0,35% naar 0,65%. Dat is omgerekend een stijging van ruim 85 procent.

De spaarrentes stijgen nu vooral bij de buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. Renault Bank (uit Frankrijk) biedt via spaarplatform Raisin de hoogste rente met 0,65% op een vrij opneembare spaarrekening. Bij BigBank (uit Estland) krijg je op dit moment 0,50 procent rente op een spaarrekening.

De top 5 van spaarrekeningen met de hoogste rentes bestaat op dit moment volledig uit buitenlandse banken. Deze banken vallen wel allemaal onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie, waardoor je spaargeld daar op dezelfde manier beschermd is als in Nederland.

Ook bij depositorentes voeren vooral de buitenlandse banken een rentestrijd om de Nederlandse spaarder. De hoogste depositorente is nu 2,30%. Deze rente krijg je als je je spaargeld vijf jaar vastzet bij inBank (uit Estland). Maar ook bij een deposito van twee jaar kun je nu al 2,00% rente krijgen, bij Banca Progretto (uit Italië).

dinsdag 26 juli 2022

Bruto premievolume van de cyberverzekeringen komt in 2021 uit op ruim 36 miljoen euro

De cyberverzekeringsmarkt is in 2021 gegroeid naar 36 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars.

Uit de resultaten blijkt dat 15 van de 38 respondenten in 2021 cyberverzekeringen hebben verkocht. Net als vorig jaar richten de meeste van hen zich volledig op de zakelijke markt en bieden dus geen polissen aan voor particulieren.

Het totale bruto premievolume van de cyberverzekeringen komt in 2021 uit op ruim 36 miljoen euro, tegen 28 miljoen euro in 2020. Ongeveer de helft van de deelnemers heeft ook daadwerkelijk schadeclaims op deze polissen ontvangen.

De uitkomsten zijn onderdeel van de Statistiek Premie-inkomen Schade Zakelijk 2021 van het Verbond. Van de in totaal ongeveer 45 actieve verzekeraars op de markt voor zakelijke schadeverzekeringen, hebben 38 deelgenomen aan het onderzoek.

Nederland telt bijna 2 miljoen cryptobezitters

Eén op de zeven Nederlanders van 18 jaar en ouder bezit cryptomunten. Dit komt neer op 1,9 miljoen cryptobezitters. In de meeste gevallen heeft men Bitcoins. Dit blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.000 Nederlanders.

Een kleine 14 procent van de Nederlanders is in het bezit van cryptomunten. Dit komt neer op zo’n 1,9 miljoen Nederlanders. Sinds de vorige meting in 2018 zijn er ruim een miljoen cryptobezitters bij gekomen.

Ruim 70 procent van de cryptobezitters is man. Daarnaast zijn zij vaker tussen de 18 en 34 jaar oud, hbo of wo-opgeleid en hebben zij een bruto-inkomen tussen de 3500 en 5500 euro per maand.

Bitcoin is duidelijk de grootste cryptomunt in Nederland. 9 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft deze munt in bezit. Dit zijn ruim 1,2 miljoen Bitcoin eigenaren. Op enige afstand volgen Ethereum (6%), Cardano (5%), Ripple (3%) en Dogecoin (3%).

Het merendeel van de bezitters van cryptomunten investeert in cryptovaluta met geld van de betaalrekening (63%). Twee op de vijf (41%) koopt deze valuta met spaargeld en slechts 2 procent gebruikt geleend geld. 35- tot 49-jarigen en vrouwen (49%) gebruiken vaker hun spaargeld om cryptomunten te financieren.

BNP Paribas Fortis schrapt depositokosten voor rechtspersonen

Als gevolg van de marktomstandigheden heeft BNP Paribas Fortis beslist om de kosten op de overtollige deposito’s van rechtspersonen te schrappen. Deze nieuwe tariefregeling gaat in op 1 augustus 2022.
 
Sinds 1 augustus 2021 gold voor bedragen boven 500.000 euro een depositokost van 0.50 procent. Deze tariefregeling was enkel van toepassing op klanten met rechtspersoonlijkheid binnen Retail en Private Banking en niet op natuurlijke personen. Minder dan 3  procent van de zakelijke klanten was aan deze kost blootgesteld.
 
Voor particulieren wijzigt er niets aan de voorwaarden voor het gereglementeerd sparen waarbij voor bedragen tot 250.000 euro de wettelijk bepaalde minimale spaarrente geldt: een basisrente van 0,01% en 0,10 procent getrouwheidspremie. Boven deze drempel bedraagt de rentevergoeding 0 procent.

maandag 25 juli 2022

Opnieuw onrust bij BinckBank

BinckBank is verwikkeld in een reeks van nieuwe problemen, meldt het FD maandag. Zowel de Nederlandse beurstoezichthouder AFM als de Franse tegenhanger AMF verrichten onderzoek.

De AFM heeft de BinckBank zelfs al een voorwaardelijke boete opgelegd van maximaal 500.000 euro als de broker zijn zaken niet op tijd op orde brengt. De kwestie draait om overtredingen van de regels voor beleggingsproducten en een gebrek aan transparantie over kosten.

De Franse toezichthouder AMF kijkt naar de grote problemen bij de migratie van 400.000 BinckBank-klanten naar het platform van Saxo, sinds 2019 de Chinees-Deense moeder van Binck. Sinds klanten vanaf maart 2021 de overstap moesten maken, merkten ze dat betalingen mislukten, de helpdesk onbereikbaar was en volledige beleggingsportefeuilles in het niets verdwenen.

BinckBank bevestigt verder berichten van anonieme bronnen dat sommige jaaropgaven over 2021 van klanten niet klopten. Klanten kunnen hierdoor in de problemen komen omdat dit leidt tot onjuiste belastingopgaves.

ASN Bank pleit voor Europese wet voor een eerlijke kledingindustrie

ASN Bank samen lanceert samen met andere maatschappelijke organisaties en experts het Europees burgerinitiatief ‘Good Clothes, Fair Pay’.

Het initiatief pleit voor Europese wetgeving waarmee alle bedrijven die in Europa kleding, schoenen of textiel verkopen verantwoordelijk worden voor het betalen van een leefbaar loon in hun productieketens.

Als het initiatief binnen een jaar 1 miljoen handtekeningen krijgt van Europese burgers behandelt de Europese Commissie het wetsvoorstel.

Kledingmakers in fabrieken wereldwijd, meestal vrouwen, verdienen gemiddeld 45 procent minder dan ze nodig hebben om voor zichzelf en hun gezin te zorgen. Er is een groot verschil in macht tussen kledingmerken, de fabrieken en de mensen die daar werken.

Het wetsvoorstel waar ASN Bank voor pleit bevat concrete maatregelen voor alle kleding-, schoenen en textielbedrijven die hun producten in de Europese Unie willen verkopen. Bijvoorbeeld dat zij hun leveranciers binnen 60 dagen moeten betalen, orders op tijd moet annuleren en openbaar moeten maken met welke fabrieken ze werken en hoe de mensen daar betaald krijgen. Daarnaast moeten ze een concreet plan maken waarin staat hoe ze ervoor zorgen dat iedereen in hun keten leefbaar loon krijgt, en rapporteren over de voortgang daarvan.

vrijdag 22 juli 2022

Prijsstijging koopwoningen vlakt in juni verder af

Bestaande koopwoningen waren in juni 16,6 procent duurder dan een jaar eerder. In mei kwam de prijsstijging uit op 18,8 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is in juni 2022 nauwelijks gestegen. De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in juni ruim 98 procent hoger.

Het Kadaster maakte bekend dat het in juni 15.661 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 12 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2022 zijn 91.305 woningen verkocht, 23,5 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Rabobank schaft negatieve rente af per 1 augustus 2022

De Rabobank schaft per 1 augustus 2022 de negatieve rente volledig af. De Rabobank heeft dit besloten mede naar aanleiding van de op 21 juli door de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigde rentewijziging.

Afgelopen juni kondigde de Rabobank al aan de negatieve creditrente per 1 augustus 2022 te verlagen naar -0.25%. De negatieve rente verdwijnt nu dus helemaal.

De renteaanpassing zal gelden voor klanten met een betaalrekening of variabele rente spaarrekening met een rekeningsaldo boven de 100.000 euro. De wijziging geldt ook voor nieuwe inleggen op Rabo GroenSparen en voor inleggen die langer dan een jaar geleden zijn gedaan.

Het eerste jaar kent de inleg op Rabo GroenSparen een vaste rente. Voor rekeningen met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaarrekeningen met een variabele rente vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro nog steeds een rente van 0,01%. Op particuliere betaalrekeningen blijft de rente voor tegoeden tot en met 100.000 euro 0%. Voor zakelijke klanten gelden dezelfde tarieven.

Verbond en Plug and Play Insurtech lanceren Open Insurtech-programma in Nederland

 

Het Verbond van Verzekeraars start samen met het wereldwijde open innovatieplatform Plug and Play Tech Center uit Silicon Valley een Insurtech-programma in Nederland. De focus ligt op het samenwerken met zogenoemde insurtech startups om zo nieuwe datagedreven producten en diensten te introduceren.

Het programma sluit aan op bestaande Plug and Play platforms in Silicon Valley, Tokio, Singapore, Peking en München en verbindt wereldwijde innovatietrends met lokale en nationale behoeften en strategieën.

Het programma voor de leden van het Verbond kent twee invalshoeken: een collectief open innovatieprogramma en individueel programma waar leden zich voor kunnen aanmelden.

De eerste invalshoek richt zich op het signaleren en verkennen van trends, het delen van best practices en het leren anticiperen op startups. Om zo de meest ontwrichtende technologieën in kaart te brengen vanuit kennisuitwisseling.

Met het individuele programma richt Plug and Play zich op verzekeraars door ze te ondersteunen bij specifieke uitdagingen via de creatie van klantwaarde en het leveren van maatwerk. Thema's en aandachtsgebieden in het programma raken de hele waardeketen en richt zich op onder meer op Open Insurance, duurzaamheid, embedded verzekeringen, regtech, sancties, fraude/risico's en mobiliteit.

Belastingdienst op schema met hersteloperatie box 3

Alle mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de box-3 heffing over de jaren 2017 – 2020 krijgen in de komende weken een brief van de Belastingdienst waarin staat op welke wijze zij herstel ontvangen. Dit ontvangen zij voor 4 augustus en daarmee loopt de hersteloperatie volgens planning.

In de afgelopen tijd heeft de Belastingdienst het herstel per belastingplichtige berekend volgens de zogenaamde 'spaarvariant'. Iedere belastingplichtige krijgt hier in de brief die zij ontvangen een toelichting bij. Dit is via een online rekenhulp box 3-inkomen op de website van de Belastingdienst ook zelf na te rekenen.

Uit deze berekening volgt dat 60 procent van de bezwaarmakers geld terug krijgt. Dit komt overeen met de inschattingen die eerder zijn gemaakt, zoals ook gewisseld met de Tweede Kamer. De mensen die geen geld terug krijgen hebben meer beleggingsvermogen dan waar in het oude box 3 stelsel vanuit werd gegaan.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij iemand met een fiscaal partner waarvan het vermogen in 2017 bestond uit 100.000 euro aan spaargeld, 300.000 euro aan beleggingen en 200.000 euro aan onroerende zaken. Volgens de nieuwe berekening heeft deze persoon een voordeel gehaald van 24.915 euro, dat was in de oude berekening 24.003. Voor deze belastingplichtige was het box 3 stelsel waar de Hoge Raad eind december oordeelde dat dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) dus voordeliger. Deze persoon krijgt geen geld terug, maar hoeft dit ook niet alsnog te betalen.

In de spaarvariant krijgen mensen automatisch rechtsherstel op basis van een berekening waarbij wordt aangesloten bij de werkelijke verdeling van spaargeld, beleggingen en schulden van een belastingplichtige. Mensen met spaargeld worden belast op basis van de actuele spaarrente. De laatste jaren was dat bijna 0%. Voor schulden wordt aangesloten bij de hypotheekrente. En bij beleggingen (effecten, onroerend goed) wordt net als nu uitgegaan van het meerjarige gemiddelde rendement voor beleggingen. Belastingplichtigen met een vermogen dat volledig uit spaargeld bestond krijgen over die jaren dus vrijwel de gehele box 3-heffing terug.

donderdag 21 juli 2022

Bitvavo op vingers getikt wegens niet bewezen claim

Bitvavo mag in zijn reclame niet beweren meer dan 1 miljoen Nederlandse klanten te hebben, zo lang dat niet onafhankelijk bewezen of gecontroleerd is. Dat concludeert de Reclame Code Commissie na behandeling van een klacht.

Bitvavo en andere crypto-handelaren hebben een knipperlicht-verhouding met de waarheid, reageert de klachtindiener, freelance marketingjournalist Toine van der Heijden.

Bitvavo trekt nieuwe klanten aan met de bewering dat meer dan een miljoen mensen hen voorgingen. Iedereen belegt in bitcoins, dus stap gerust in. Het is een suggestie met een sussend effect. Het aantal geverifieerde klanten dat Bitvavo beweert te hebben, is volgens Van der Heijden onwaarachtig en onwaarschijnlijk. Het is in ieder geval oncontroleerbaar.

Ter verdediging kwam Bitvavo met een door alle directieleden ondertekende  verklaring. Dat voldoet volgens Van der Heijden niet als bewijs.

Een volgend doelwit van Van der Heijden zijn de affiliates die ingehuurd worden  door crypto-brokers. 'Gooi het maar eens in de zoekmachine: Bitvavo en review.  Vrijwel elke recensie van een finfluential bevat een affiliatelink. Die recensenten worden goed betaald voor hun aanbeveling, maar ze verzuimen te melden dat ze reclame maken.'

ECB verhoogt rente flink

De Europese Centrale Bank verhoogt voor het eerst in meer dan tien jaar de officiële rentetarieven. Daarmee moet de torenhoge inflatie worden beteugeld.

De ECB heeft besloten om de rentetarieven te verhogen met 0,5 procent. Dat is meer dan de 0,25 procent die was aangekondigd.

Door het lenen van geld duurder te maken, zal er minder worden gekocht en zullen de prijzen minder hard stijgen.

De ECB heeft al aangekondigd dat het de komende maanden de rente stapsgewijs verder zal verhogen.

Voor spaarders is dit goed nieuws. Omdat de ECB ook de zogenoemde depositorente verhoogt, dat is de rente die banken in normale tijden krijgen als ze geld bij de ECB stallen.

IBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank hebben de rentes al verhoogd tot 0,05 of 0,06 procent. De verwachtingen is dat meer renteverhogingen volgen.

Daarnaast zijn er buitenlandse banken die in Nederland spaarrekeningen aanbieden de rente de rentes al hebben verhoogd. Het gaat dan om Klarna, Renault Bank en Nordax (alle drie via spaarplatform Raisin), en BigBank. Doordat deze banken met het spaargeld op buitenlandse markten leningen verstrekken en daar de vraag naar die leningen groter is, hebben ze meer opties om geld te verdienen met het spaargeld.

Leenrentes schieten nog verder de lucht in

De rentes voor geld lenen blijven maar stijgen. Woensdag verhoogden Freo, Lender & Spender en Nationale-Nederlanden de rentes voor persoonlijke leningen.

De laagste rente voor een persoonlijke lening komt nu voor het eerst sinds de zomer van 2018 weer boven de 4 procent, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De rentes op leningen hebben aan het begin van dit jaar een stijgende lijn ingezet en zijn sindsdien flink gestegen. Dit komt vooral doordat de kapitaalmarktrentes, waar de kredietverstrekkers hun leenrentes op baseren, flink zijn gestegen.

De rente voor een 10-jaars-staatslening steeg bijvoorbeeld van 0 procent begin januari 2022 naar ruim 2 procent in juni van dit jaar. De kredietverstrekkers moeten hierdoor meer betalen om zelf geld te lenen en rekenen dit door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes.

Dat de kapitaalmarktrentes nu weer dalen, kan betekenen dat de leenrentes op termijn ook weer gaan dalen. Maar dat is nu nog lastig te zeggen. De Europese Centrale Bank verhoogt donderdag waarschijnlijk ook in september nog haar rentetarieven en dat kan er weer voor zorgen dat de kapitaalmarktrentes juist verder stijgen. Daarnaast zorgt economische onzekerheid zoals de aanhoudend hoge inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ook vaak voor hogere kapitaalmarkrentes. En dan zullen de leenrentes juist ook weer verder omhoog gaan.

US-TIN niet verplicht bij saldo onder de 50.000 euro

Banken zullen ook na 1 september geen rekeningen sluiten van zogenoemde toeval-Amerikanen als de tegoeden op de betaal of spaarrekening niet meer dan 50.000 euro bedragen.

Voor de groep met een saldo boven de 50.000 euro geldt dat de rekening niet zal worden gesloten als zij aantoonbaar in de aanvraagprocedure zitten voor een Amerikaans BSN-nummer (US TIN/SSN) of zijn gestart met de procedure om afstand te doen van hun Amerikaanse nationaliteit.

Om te voorkomen dat er problemen ontstaan wanneer het saldo gedurende het jaar tot boven de 50.000 euro stijgt is het voor Amerikaanse Nederlanders  hoe dan ook verstandig om de aanvraagprocedure voor een US-TIN te starten.

Vorig jaar besloten banken om tot 1 september 2022  af te zien van het sluiten van rekeningen van Amerikaanse Nederlanders zonder TIN om ruimte te geven aan het vinden van een lange termijn oplossing  met de Amerikaanse autoriteiten. Inmiddels hebben de EU-lidstaten voorstellen voor een oplossing gedaan en is het nu wachten op een Amerikaanse reactie op die voorstellen.

woensdag 20 juli 2022

ABN AMRO investeert in platform voor energiehandel

Het Sustainable Impact Fund van ABN AMRO steekt samen met SET Ventures 5 miljoen euro in ETPA, een handelsplatform voor de energiemarkt. ETPA zorgt voor meer eenvoud en efficiency in de handel in elektriciteit.

Het ETPA-platform is speciaal ontwikkeld voor de kortetermijnhandel in elektriciteit. Deelnemers kunnen er hun overschotten aan elektriciteit verkopen of hun tekorten afdekken door extra in te kopen.

Het platform levert zowel de levering als de betaling van de elektriciteit. Grote spelers in de energiemarkt zoals Vattenfall en Eneco maken inmiddels gebruik van het platform, maar ook kleine spelers zoals tuinders en afvalverwerkers.

Onlangs kreeg ETPA van de Autoriteit Consument & Markt de NEMO-status (Nominated Electricity Market Operator). Deze status biedt een mandaat om deel te nemen aan de geïntegreerde intraday elektriciteitsmarkt in heel Europa. ETPA krijgt ook toegang tot het Joint European Order Book (xBID) en daarmee dezelfde liquiditeit als andere beurzen. Met xBID wil de EU de energiemarkten in Europa meer liquide en concurrerend maken.

ABN Amro van binnenuit voor tonnen getild

ABN Amro is door twee eigen werknemers voor enkele tonnen benadeeld. Dat blijkt uit een openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de zaak van een van de sjoemelende ex-medewerkers, die al ruim 40 jaar voor de bank werkte.

Een van de betrokkenen was al sinds 1977 in dienst van ABN Amro, waar hij onder meer betrokken was bij de inkoop van zogeheten pashouders.

Uit onderzoek van de Belastingdienst (FIOD) bleek dat de bankmedewerker, samen met een collega, jarenlang had gesjoemeld bij de inkoop van de plastic pashouders. Daarvan hadden de werknemers een bedrijfje laten meeprofiteren.

Het gerechtshof bevestigt dat ABN Amro tot terugvordering is bevoegd, maar oordeelt dat het beleid daarover niet goed is vastgelegd.

Opnieuw ontslagen bij cryptobeurs Gemini

Cryptohandelsbeurs Gemini van de gebroeders Winklevoss heeft naar verluidt extra personeel moeten ontslaan.

Eerder werd al ongeveer 10 procent van het personeelsbestand werd ingekrompen.

Onder andere Crypto.com en Coinbase hebben vergelijkbare personeelsverminderingen moeten aankondigen na de cryptocrash.

Aon Nederland benoemt Leonique van Houwelingen tot CEO

Leonique van Houwelingen is de nieuwe CEO van de Nederlandse afdeling van Aon. De zakelijke dienstverlener was sinds 1 april dit jaar op zoek naar een vervanger van voormalig topman Marc van Nuland.

Van Houwelingen wordt de eerste vrouw die leidinggeeft aan de Nederlandse landenorganisatie.  

De kersverse CEO maakt per 1 november de overstap vanuit BNY Mellon, waar ze momenteel de rol bekleedt van EMEA Head of Strategic Growth and Regional Client Coverage Asset Servicing and Digital.

Gedurende haar veertien jaar bij de Amerikaanse bank heeft Van Houwelingen verschillende leidinggevende functies vervuld, waaronder die van CEO van BNY Mellons Europese Bank in Brussel. In een verder verleden werkte ze acht jaar voor ABN AMRO.

dinsdag 19 juli 2022

ABN AMRO rondt verkoop levensverzekeringendochter af

Op 15 februari 2022 maakte ABN AMRO Bank N.V. bekend overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van ABN AMRO Levensverzekering, de levensverzekeringendochter van ABN AMRO Verzekeringen, aan NN Group.

De transactie was onder voorbehoud van de goedkeuring van de toezichthouder. Daaraan is nu voldaan.

ABN AMRO Verzekeringen (AAV) gaat na deze transactie verder als schadeverzekeraar en intermediair. Dit is een belangrijke strategische stap voor AAV. De transactie levert naar verwachting een boekwinst op.

Aegon reageert op rapport van Milieudefensie

Eerder deze maand heeft Milieudefensie een rapport gepubliceerd waarin de klimaatactieplannen van 29 grote Nederlandse bedrijven worden beoordeeld. Het rapport neemt een kritische houding aan ten opzichte van de onderzochte organisaties - waaronder Aegon - en hun voortgang en transparantie in het aanpakken van klimaatverandering.

In 2021 heeft Aegon twee duurzaamheidsprioriteiten vastgesteld: Klimaatverandering en Inclusie & Diversiteit. In dit kader is men een traject gestart om voor 2050 alle investeringen te stoppen die CO2-uitstoot veroorzaken. Deze toezegging omvat een tussentijdse doelstelling om de CO2-intensiteit van de bedrijfsobligaties met vast inkomen en beursgenoteerde aandelen voor algemene rekening in 2025 met 25 procent te verlagen ten opzichte van 2019.

Samenwerking is van cruciaal belang om echte oplossingen te vinden om de klimaatverandering tegen te gaan. Aegon werkt samen met haar klanten, zakelijke partners en andere belanghebbenden, waaronder Milieudefensie en vele andere NGO's,

Het rapport van Milieudefensie laat zien dat er ruimte is voor verbetering voor individuele bedrijven, maar benadrukt ook het belang en de noodzaak om samen te werken en te profiteren van elkaars expertise.

maandag 18 juli 2022

DNB legt Binance megaboete op

De Nederlandsche Bank heeft 25 april een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro opgelegd aan Binance Holdings Ltd omdat het platform cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB.

Bedrijven die in Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB.

DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Binance mondiaal de grootste aanbieder van cryptodiensten is, met een dagelijks handelsvolume van 13,7 miljard dollar, en dat Binance in Nederland een zeer groot aantal klanten heeft.

Daarnaast heeft Binance volgens de toezichthouder concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.

Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 21 mei 2020 (datum invoering registratieplicht) tot in ieder geval 1 december 2021 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.

Binance heeft op 2 juni 2022 tegen de boete bezwaar gemaakt.

Vereniging Eigen Huis roept op tot forse verhoging NHG-grens

 Vereniging Eigen Huis roept minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op om per 1 januari volgend jaar de kostengrens voor een hypotheek met NHG eenmalig te verhogen naar 440.000 euro.

Deze grens ligt nu nog op 355.00 euro, terwijl de gemiddelde woningprijs in het tweede kwartaal is gestegen naar 448.000 euro. Volgens de vereniging is de forse verhoging nodig zodat huizenkopers, met name starters, toegang houden tot een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

De NHG-kostengrens wordt jaarlijks aangepast op basis van de verkoopcijfers van de afgelopen jaren. Door de forse prijsstijgingen van de huizenprijzen loopt deze steeds verder achter op de huidige gemiddelde koopsom.

Als de vaste systematiek wordt toegepast, zal de NHG-grens per 1 januari 2023 naar schatting worden bijgesteld naar 390.000 euro. Vereniging Eigen Huis vindt dat ontoereikend en roept NHG en de betreffende ministeries op deze systematiek eenmalig los te laten. Op deze manier komt de kostengrens weer in de buurt van de gemiddelde koopsom van woningen. De nieuwe grens voor 1 januari 2023 zal in september bekend worden gemaakt.

vrijdag 15 juli 2022

Consumenten kunnen duizenden euro’s minder lenen

Vanaf 15 juli kunnen consumenten gemiddeld 7800 euro minder lenen, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De leennormen die banken gebruiken om te bepalen hoeveel je mag lenen worden per die datum aangescherpt. Dit betekent dat consumenten flink minder kunnen lenen vanaf die dag, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Als je een lening aanvraagt, berekenen kredietverstrekkers hoeveel je op basis van jouw situatie maximaal mag lenen. Ze kijken naar je inkomen, vaste lasten en hoeveel je maandelijks moet overhouden om van te leven. Voor dat laatste hanteren de kredietverstrekkers normbedragen die elk jaar worden vastgesteld door het NIBUD en de Vereniging van Financieringsmaatschappijen in Nederland (VFN).

Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen door de aangescherpte leennormen. Een stel met met een netto-inkomen van 4000 euro per maand en een hypotheek van 1100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 7600 euro minder lenen door de nieuwe regels.

Als ze ook nog een auto hebben, loopt het op tot ruim 8600 euro. En wanneer datzelfde stel ook nog kinderen heeft, kunnen ze zelfs 12350 euro minder lenen.

Stijging spaarrentes zet door

Deze zomer is ook voor spaarders het zonnetje voorzichtig doorgebroken. Vooral de depositorentes blijven stijgen. De gemiddelde rente een spaardeposito van 10 jaar steeg in de afgelopen 5 weken met ruim 50 procent.

De gemiddelde rente ging van 0,73% naar 1,10%. En wie gaat shoppen voor de hoogste rente kan bij 10 jaar vast nu zelfs 2 procent rente krijgen.

Ook voor deposito’s met een looptijd van vijf jaar steeg de gemiddelde rente met bijna 50 procent (van 0,71% naar 1,04%) De hoogste deposito rente voor een 5 jarig deposito loopt zelfs op tot 2,10%. Bij kortere looptijden stijgen de rentes ook steeds verder, maar minder hard.

De rentes op spaarrekeningen stijgen nog niet heel hard, maar er is een klein lichtpuntje. Enkele buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, zoals Klarna, Bigbank, Renault Bank en Nordax Bank, hebben de rente op hun spaarrekening de laatste weken verhoogd en ook NIBC Direct verhoogde eind juni de rente van 0,01% naar 0,05 procent.

De meeste banken willen eerst afwachten hoe hoog de renteverhoging van de ECB later deze maand is en welke verhoging ze aankondigen voor september. Pas als daar duidelijkheid over is, durven misschien meer banken een renteverhoging voor vrij opneembare spaarrekeningen aan.

Bijna één op de tien Nederlanders valt binnen jaar terug na opgelost betalingsprobleem

Ruim negen procent van de Nederlanders met een opgelost betalingsprobleem heeft binnen een jaar een nieuw betalingsprobleem. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland.

De kans op een betalingsprobleem wordt overigens aanzienlijk groter als een persoon meerdere kredieten op zijn naam heeft staan.

Nederlanders komen vaak opnieuw in de problemen, nadat een eerder probleem is opgelost. Binnen zes maanden na het oplossen van een financieel probleem komt 6,8 procent opnieuw in de financiële problemen. Dat percentage loopt in de jaren erna verder op. Na één jaar heeft 9,1 procent een nieuw financieel probleem en na vijf jaar is dat opgelopen tot 13 procent. Vooral het eerste half jaar is dus een risicovolle periode, maar ook voor de daaropvolgende jaren is het belangrijk om te blijven monitoren om te voorkomen dat iemand niet nogmaals in de financiële problemen komt.

Informatie over het kredietverleden is bewezen voorspellend voor betalingsgedrag in de toekomst. Recidive van mensen met schulden is namelijk hoog is. Er is ook veel aanvullend onderzoek beschikbaar naar bijvoorbeeld de terugval na vier tot vijf jaar na beëindiging van een schuldentraject.

donderdag 14 juli 2022

Tulp hypotheken verscherpt positie voor NHG-hypotheken

Met de introductie van de Tulp Riant Hypotheek biedt Tulp Hypotheken vanaf vandaag ook scherpe tarieven voor NHG-hypotheken. Met deze aanvulling op het assortiment kunnen adviseurs bij Tulp terecht voor een hypotheekoplossing voor elke klant.

De nieuwe Tulp Riant Hypotheek komt naast de eerder dit jaar gelanceerde Tulp Compleet hypotheek. Met deze nieuwe introductie zet Tulp Hypotheken de lijn voort die in 2018 is ingezet om zich steeds meer op specifieke doelgroepen te gaan richten.

Tulp Hypotheken kiest vanaf haar start om samen te werken met professionele onafhankelijke hypotheekadviseurs die altijd de beste oplossing voor de klant zoeken. Om adviseurs oplossingen te bieden voor hun klanten, verbreedt Tulp Hypotheken haar productenpalet steeds verder. Hiervoor luistert Tulp naar eigen zeggen goed naar de geluiden uit de markt.

Tulp Hypotheken is onderdeel van Tulp Group, waar ook buy-to-let lender De Nederlandse deel van uitmaakt. Naast haar eigen merken, hebben ook Groene Hart Hypotheken en de neo-bank bunq hun hypotheekportefeuille ondergebracht op het platform van Tulp Group. 

Aantal transacties op huizenmarkt daalt in 2022 met 17,5 in plaats van 15 procent

De renteverhogingen die vorige maand door de Europese Centrale Bank zijn aangekondigd en de stijging van de rente op overheidsobligaties, vertalen zich in hogere hypotheekrentes. Dit resulteert volgens ABN AMRO waarschijnlijk in een groter dan verwachte daling van het aantal transacties op de huizenmarkt. Dat is aanleiding om haar woningmarktramingen bij te stellen.

De bank verwacht dat het aantal transacties dit jaar met 17,5 procent daalt en volgend jaar met 2,5 procent, terwijl zij eerst uitging van een daling van 15 procent in 2022 en een stabilisatie in 2023.

Met enige vertraging werkt dit ook door in de huizenprijzen. ABN AMRO verwacht dan ook dat de prijsstijging afzwakt. De gemiddelde stijging komt dit jaar uit op 15 procent en volgend jaar op 2,5 procent. Aanvankelijk ging de bank uit van stijgingen van respectievelijk 12,5 en 5 procent.

De reden voor de hogere stijging dit jaar is dat de transacties tot dusverre het jaargemiddelde omhoog duwen. Volgend jaar is dat niet het geval, waardoor het jaargemiddelde naar verwachting lager uitkomt. Ook in de jaren die volgen, zal de prijsontwikkeling beperkt zijn. Door het verlies aan koopkracht als gevolg van de inflatie en hoge energielasten is er namelijk minder ruimte voor hypotheekuitgaven. Dat blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN AMRO die vandaag wordt gepubliceerd.

woensdag 13 juli 2022

Lakeman vraagt Ondernemingskamer jaarrekening drie pensioenfondsen te vernietigen

Voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie SOBI stelt dat vrijwel alle pensioenfondsen onder dwang van DNB in hun jaarrekeningen een te lage rekenrente hanteren waardoor het resultaat en het eigen vermogen tientallen miljarden euro’s te laag uitvallen.

Daarom vraagt Lakeman aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam de jaarrekening 2021 van drie van de vijf grootste pensioenfondsen te vernietigen. 

Als eerste fonds heeft SOBI tezamen met andere belanghebbenden op 12 juli een verzoekschrift aan de Ondernemingskamer gericht om de jaarrekening van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) te vernietigen. Volgende week volgen verzoekschriften om de jaarrekeningen van het Pensioenfonds van de Metalektro en het Pensioenfonds voor de Bouw te vernietigen.

Volgens Lakeman moet de rekenrente volgens Europese regelgeving vastgesteld worden. Die bepaalt dat bij het vaststellen van de rekenrente rekening gehouden moet worden met het te verwachten beleggingsrendement. Het betreft de zogenoemde IORP II-richtlijn (Institutions for Occupational Retirement Provision directive). Volgens Lakeman brengt DNB vele pensioenfondsen in problemen door hen te verplichten deze Europese regel te overtreden en zodoende het resultaat en het eigen vermogen van het pensioenfonds met miljarden euro’s te verlagen.
 
Lakeman is van mening dat de rentetermijnstructuur die DNB aan pensioenfondsen oplegt een onjuiste grondslag kent en niet in lijn is met de IORP II-richtlijn. Lakeman kent geen andere Europese toezichthouder die pensioenfondsen dwingt om de Europese richtlijn te overtreden door de technische voorzieningen veel te groot weer te geven. De in het boekjaar 2021 door het PMT toegepaste rekenrente bedroeg 0,59% terwijl het gemiddelde beleggingsrendement van PMT over de laatste tien jaar 8,2% was.

Lakeman: ‘PMT bulkt net als andere pensioenfondsen van het geld en is in staat om alle pensioenuitkeringen volledig te indexeren en de te betalen premies te verlagen. Maar als gevolg van de door DNB verplicht gestelde rentetermijnstructuur worden het eigen vermogen en het resultaat van het PMT enorm omlaag gerekend. DNB wekt door haar onjuiste uitgangspunten verplicht te stellen de schijn dat volledig indexeren onverantwoord zou zijn. De realiteit is dat het wel degelijk kan en dat premiebetalers en ontvangers van pensioenuitkeringen door PMT en ruim 200 andere pensioenfondsen (maar feitelijk door DNB) tekort worden gedaan.’

Het verzoekschrift bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam is door Lakeman mede namens een aantal pensioenontvangers en premiebetalers ingediend. Als de zaak gewonnen zou worden, staat volgens Lakeman vast dat de Nederlandse regering en DNB jarenlang de Europese richtlijn verkeerd hebben laten toepassen. 

Foto Anefo

MKB-financier NLInvesteert: beleggers financieren voor kortere periodes

Financieringsplatform NLInvesteert, marktleider in cofinanciering voor MKB-bedrijven, heeft in de eerste helft het kredietvolume met bijna 20 procent zien stijgen, ondanks groeiende economisch tegenwind en inflatiezorgen. Ondernemers en beleggers worden voorzichtiger, stelt Dirkjan Takke, directeur van NLInvesteert.

NLInvesteert heeft in de eerste helft van 2022 103 miljoen euro aan nieuwe financiering verstrekt aan MKB-bedrijven. Daarvan was 67 miljoen euro afkomstig van private investeerders, die in de projecten van het financieringsplatform beleggen. Dat is een groei van bijna 20 procent ten opzichte van de eerste helft van 2021. Het deel dat via private investeerders werd gefinancierd nam toe met 15 procent. Het financieringsplatform zet daarmee zijn groei door, onder lastige omstandigheden.

Banken werken bij hun behandeling van financieringsaanvragen met een zogeheten ‘comply or explain’ aanpak. Comply betekent dat een bank op alle kritische vragen een positief antwoord kan afvinken. Bij explain is er sprake van een vraagteken. Als een ondernemer hiervoor een goede uitleg heeft, wordt de lening doorgaans gewoon verstrekt. Met de huidige economische onzekerheid honoreren banken echter alleen nog aanvragen waarbij alles afgevinkt kan worden.

Private investeerders nemen een groter deel van de financieringsaanvragen voor hun rekening. Dat is mogelijk een gevolg van de voorzichtiger houding bij banken. Zij hebben echter wel een zware voorkeur voor aanvragen met een korte looptijd. In het tweede kwartaal had 70 prcent van de aanvragen via NLInvesteert een looptijd van 36 maanden of korter. Een langere horizon vinden investeerders te onzeker.

Een kortere looptijd sluit overigens ook goed aan op de behoefte van ondernemers. Zij hebben nu behoefte aan financieringen met een korte looptijd. NLInvesteert signaleert vooral aanvragen voor voorraadfinanciering en werkkapitaal voor de korte termijn.

Sinds de start van het financieringsplatform in 2015 is er meer dan 560 miljoen euro aan financiering naar MKB-ondernemers gevloeid. Volgens het platform toont dit het succes van de aanpak om ondernemers die in eerste instantie geen bancair krediet krijgen, met behulp van beleggers toch aan een financiering te helpen. De beleggers nemen het risicovollere deel van de lening voor rekening, waarna een bank of een andere kredietverstrekker de rest van de financiering wil verstrekken omdat het risico aanzienlijk lager is door de deelname van beleggers. 

CBS: Niet-financiële bedrijven potten winst op tijdens coronajaren

De reserves van niet-financiële bedrijven zijn in 2020 en 2021 in totaal met 94,2 miljard euro gestegen. De stijging komt door gestegen bedrijfswinsten in 2021, maar er belandde ook een groter deel van die winst op de bankrekening, in plaats van dat het geïnvesteerd werd. Dat meldt het CBS.

In 2021 namen de reserves van bedrijven toe met 64,6 miljard euro, nadat deze in 2020 ook al waren gestegen met 29,6 miljard euro. Het totale bezit aan chartaal geld en deposito’s van niet-financiële bedrijven kwam daarmee uit op 387,4 miljard euro eind 2021. Dat was nooit eerder zo hoog.

De stijging van de deposito’s in 2021 is vooral toe te schrijven aan de gestegen winsten. De brutowinst voor belasting van niet-financiële bedrijven steeg in 2021 met 50,2 miljard euro tot 287,2 miljard euro, 21,2 procent meer dan een jaar eerder. In 2020 daalde de winst juist nog met 10,7 procent door de economische krimp, ondanks steunmaatregelen van de overheid. Dat bedrijven ook in 2020 meer geld oppotten kwam doordat ze voorzichtiger waren met investeringen en minder schulden aflosten dan in 2019. Ook werd er per saldo minder vennootschapsbelasting afgedragen dan in 2019. In 2021 groeide de economie weer, waarmee ook de winst van bedrijven groeide.

dinsdag 12 juli 2022

Tech-2 fonds haalt 350 miljoen euro op voor Europese fintechs en insurtechs

BlackFin Capital Partners – met 2,4 miljard euro beheerd vermogen een toonaangevend investeringsfonds dat zich toelegt op groeiende bedrijven in de financiële dienstverleningssector in Europa- heeft na een tweede sluiting met haar Tech 2-fonds 350 miljoen euro opgehaald.

Het investeringsfonds Tech 2 is nu al twee keer zo groot in omvang als zijn voorganger, Tech 1. Met dit nieuwe fonds zet BlackFin nog sterker in op strategische investeringen in de ontwikkeling van de meest veelbelovende B2B-fintechs en insurtechs (innovatieve bedrijfsoplossingen in de verzekeringssector) in Europa.

In Nederland investeerde BlackFin eerder in de Blauwtrust Groep (2021) – het moederbedrijf van De Hypotheker, Quion, DMPM en Conneqt - CED (2018), Friss (2017) en betaaldienst Buckaroo (2017).

Daarnaast opent BlackFin in het vierde kwartaal van dit jaar een kantoor in Nederland. Hiermee onderstreept de investeringsmaatschappij Nederland als belangrijke regio.

Goed pensioen hoger in het rijtje van belangrijke arbeidsvoorwaarden dan een auto van de zaak

De nieuwe pensioenwet treedt naar verwachting begin 2023 in werking. In samenwerking met Allianz onderzocht onderzoeksbureau GfK hoe mkb’ers zich voorbereiden op de komst van het nieuwe pensioenstelsel.

Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mkb’ers een goede pensioenregeling belangrijk vindt voor het aantrekken en behouden van medewerkers. Zo denkt 53 procent dat een goede regeling hieraan bijdraagt.

Daarmee staat een goed pensioen hoger in het rijtje van arbeidsvoorwaarden dan een auto van de zaak.

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen kleine bedrijven (2-49 medewerkers) en middelgrote bedrijven (50-249) bedrijven. De middelgrote bedrijven lijken beter voorbereid op de komst van het nieuwe pensioenbeleid vergeleken met kleinere ondernemingen. Van de middelgrote bedrijven weet bijna de helft (45%) welke wijzigingen er worden doorgevoerd, terwijl onder de kleinere ondernemingen slechts 17 procent aangeeft hiermee bekend te zijn.

Toch kun je stellen dat - over het algemeen - beide groepen niet goed voorbereid zijn. Zo weet 61 procent van de middelgrote mkb’ers en 82 procent van de kleine mkb’ers niet wat de eventuele risico’s zijn van de gewijzigde pensioenregeling. Wanneer de nieuwe regels doorgevoerd moeten zijn, is voor de meesten ook onduidelijk. Dit weet slechts 22 procent van het klein mkb en 42 procent van het middelgroot mkb.

In het nieuwe stelsel veranderen aspecten zoals de premiestaffel, het overgangsrecht en het nabestaandenpensioen, maar deze veranderingen zijn nog weinig bekend bij mkb’ers. Zo is maar een derde op de hoogte hiervan. Dit past bij het resultaat dat vooralsnog 87 procent van alle ondervraagde bedrijven nog geen enkele voorbereiding heeft getroffen. Bijna 60 procent van het mkb verwacht hulp bij de implementatie van het nieuwe pensioenstelsel. Bij het klein mkb wordt de hulp met name verwacht van de (verzekerings)adviseur, accountant of boekhouder. Het middelgroot mkb verwacht hulp van de pensioenuitvoerder (40%) in de vorm van uitleg over het nieuwe pensioenstelsel en communicatie richting hun medewerkers.

maandag 11 juli 2022

94 procent van de Nederlandse beleggers houdt aandelen vast of koopt de dip

Nederlandse particuliere beleggers blijven ondanks koersdalingen en recessieangst hun aandelen toch vasthouden. Dit blijkt uit eToro’s recente Retail Investor Beat (RIB) onderzoek, een driemaandelijks onderzoek afgenomen onder 10.000 particuliere beleggers wereldwijd, waarvan 500 Nederlandse respondenten.
 
6 procent van de Nederlandse beleggers besloot posities af te bouwen als gevolg van de recente koersdalingen, terwijl 70 procent hun posities behield en 24 procent de dip kocht. Onder particuliere beleggers wereldwijd zien we dezelfde trend: 8 procent bouwde af, 64 procent behield posities en 28 procent kocht de dip.
 
Veel particuliere beleggers ervaren zo’n terugval op de markten voor het eerst. Risico inschatten, emoties beheersen en de focus houden op langetermijndoelen zijn dingen waar zelfs de meest ervaren beleggers mee worstelen. Het onderzoek van eToro laat zien dat particuliere beleggers veerkrachtig zijn, hun doel voor ogen houden en dat ze gespreide portefeuilles opbouwen om de huidige storm te doorstaan. Omdat bullmarkten uiteindelijk zijn gebouwd op bearmarkten en bijna vier keer langer duren, doen beleggers er goed aan om vast te houden aan de ingezette koers."
 
Hoewel Nederlandse particuliere beleggers hun aandelen vasthouden, hebben ze in reactie op de marktvolatiliteit wel hun portefeuilles herzien en werden posities uitgebouwd in crypto (16%), grondstoffen (12%), Nederlandse aandelen (11%), buitenlandse aandelen (10%), alternatieven (7%), Nederlandse obligaties (7%), cash (7%) en buitenlandse obligaties (7%).[1] Als we kijken naar sectoren, dan zien we onder Nederlandse particuliere beleggers een toename in technologie (15%), energie (15%) materialen (10%), vastgoed (10%) en financiële diensten (10%).

Consumentenbond wil onafhankelijke nationale vergelijkingssite voor zorgverzekeringen

De Consumentenbond wil dat er in 2023 een nieuwe, onafhankelijke nationale vergelijkingssite voor zorgverzekeringen komt. Op die site kunnen consumenten uitgebreide informatie vinden, die verder gaat dan alleen de prijs van de polis. De Consumentenbond roept alle zorgverzekeraars op om deel te nemen en vraagt VWS om de regie te nemen.

De Consumentenbond wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van de nationale vergelijkingssite, die in 2023 live moet gaan. Zorgverzekeraar DSW heeft al laten weten mee te willen werken aan zo’n vergelijkingssite die niet gekoppeld is aan een betaling per overgestapte verzekerde.

De Consumentenbond zal ook met andere grote verzekeraars in gesprek gaan over deelname. Maar de Consumentenbond ziet ook een belangrijke rol voor de overheid en heeft minister Kuipers (VWS) gevraagd de regie te nemen en zorgverzekeraars aan te sporen om mee te werken.

Zorgverzekeraars en vergelijkingssites richten hun marketing nu vooral op jonge en gezonde consumenten. Die stappen regelmatig over, op basis van de laagste prijs en niet op de inhoud van een verzekering. Hierdoor blijft de premie van minder gezonde zittenblijvers hoog, stelt de bond. Dat werkt ongelijkheid in de hand en is in strijd met het solidariteitsbeginsel.

Daarom moet er een vergelijkingssite komen die gericht is op álle consumenten. Onafhankelijk van verzekeraars, met objectieve en relevante informatie. Zonder onderscheid op basis van gezondheid, leeftijd of opleiding. En zonder dat er 100 miljoen naar marketing, cadeautjes en overstapvergoedingen gaat.

Volgens de Consumentenbond schiet de informatie die vergelijkingssites nu aanbieden, tekort. Vergelijkers geven bijvoorbeeld geen informatie over kwaliteitsafspraken, wachtlijstbemiddeling of budgetplafonds bij verzekeraars. Zorgverzekeraars moeten veel meer informatie aanleveren. Dan kunnen verzekerden vergelijken op prijs én inhoud en een weloverwogen keuze maken om over te stappen of juist te blijven zitten.




vrijdag 8 juli 2022

Privatisering Volksbank gaat nog jaren duren

De Volksbank is nog niet klaar voor een eventuele privatisering. De bank heeft meer tijd nodig om zijn financiële resultaten te verbeteren.

Het voormalige SNS Reaal werd in 2013 genationaliseerd.

De komende periode moet duidelijk worden hoe factoren zoals de inflatie, de rente en geopolitieke spanningen zich ontwikkelen en hun weerslag krijgen op de economie in Nederland, de financiële sector en op de Volksbank, aldus NLFI, dat aandelenbelangen van de Nederlandse Staat in financiële instellingen beheert.

Coöperatie Univé breidt dekking opruimingskosten- en mileuschadeverzekering uit na alarm Verbond van Verzekeraars

Univé gaat ondernemers ruimer verzekeren voor de gevolgen van brandrisico’s door zonnepanelen. Met name in de agrarische sector ziet de coöperatie de belangstelling groeien om zonne-energie op te wekken en toe te passen. En daarmee ook de risico’s die zonnepanelen geven bij eventuele brand.

Hoewel zonnepanelen onmisbaar zijn voor de energietransitie en daarmee bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen, brengen ze in geval van brand ook een omgevingsrisico met zich mee. Wanneer glas- en metaaldeeltjes als gevolg van een brandend zonnedak soms kilometers verderop neerdalen in wateren, weilanden en woonwijken, is dit volgens Dokter gevaarlijk voor kinderen, huisdieren, natuurwild en vee.

Een zonnedak wordt vanaf 2025 verplicht voor alle nieuwe grote gebouwen en dus ook bedrijfspanden. Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een eventuele brand ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Nu staan ondernemers er zelf voor als hun bedrijf de gevolgschade van een brand in de buurt ondervindt.

Digitale verzekeraar Insify biedt nieuwe generatie commerciële verzekeringen nu ook aan Duitse mkb

Insify, het digitale end-to-end verzekeringsplatform voor Europese ondernemers, start in Duitsland. In februari kondigde het bedrijf een Series A-financieringsronde van 15 miljoen euro aan, geleid door Accel. Vier maanden later vindt de internationalisering plaats, te beginnen in Duitsland.

Duitse ondernemers en mkb-bedrijven in de e-commerce, retail, bouw, advies, IT en schoonheidsindustrie hebben nu ook onbeperkt toegang tot de op maat gemaakte verzekeringsproducten van het Amsterdamse Insify.

Via het digitale end-to-end verzekeringsplatform worden binnen enkele minuten een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, beroepsaansprakelijkheidsverzekering of inventaris- en goederenverzekering afgesloten. Terwijl jaarcontracten en jaarlijkse premiebetalingen de industriestandaard zijn, biedt Insify maandelijkse betalingen en dagelijks opzegbare polissen. Bovendien is Insify de enige verzekeraar die meerdere bedrijfsactiviteiten op één polis bundelt, bijvoorbeeld in het geval van een online marketeer die ook een online winkel runt.

donderdag 7 juli 2022

ING, NXP en Samsung ontwikkelen nieuwe manier van onderling betalen met mobiele telefoon

ING Bank en NXP Semiconductors hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor mobiele betalingen. Daardoor hoef je je mobiele telefoon alleen maar te richten op de telefoon van de ontvanger. De technologie NEAR is in ING Factory ontstaan, ING’s werkplaats voor technologische klant- en betaalinnovaties.

ING en NXP werken samen met Samsung om de betaalmethode geschikt te maken voor hun toestellen. Gebruikers hoeven niet langer op zoek naar elkaars gebruikersnaam, emailadres of telefoonnummer wanneer zij bijvoorbeeld iets op een rommelmarkt willen kopen, aan een collectebus willen doneren of een restaurantrekening onder elkaar willen opsplitsen.
 
De nieuwe betaalmethode maakt gebruik van de ultra-wideband (UWB) technologie van NXP en kan worden gebruikt op de nieuwere generatie Samsung telefoons. Deze innovatie zal eerst in een interne pilot van ING en NXP verder worden getest in Nederland in de tweede helft van dit jaar. Daarna zal worden gekeken wat de vervolgstappen zijn om ook klanten actief te betrekken bij de verdere ontwikkeling.
 
In de ING bankieren app selecteer je eerst de persoon in je fysieke nabijheid die je wilt betalen. Je ziet dan de ontvanger inclusief de afstand in de ING app. Dan tik je het bedrag in en bevestigt de transactie. De ontvanger ziet in zijn transactieoverzicht het ontvangen bedrag vermeld. Zowel betaler als ontvanger moeten NEAR op hun telefoons hebben en beide telefoons moeten over UWB-technologie beschikken.

Samsung heeft ING en NXP toegang gegeven tot hun toestellen om het betaalsysteem mogelijk te maken. Samsung toestellen hebben de UWB-technologie sinds de introductie van de Galaxy Note 20 Ultra. De Samsung-telefoons waarop NEAR kan worden gebruikt zijn naast de Galaxy Note 20 Ultra ook de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy S22+ Ultra.
 


Vertrouwen in de financiële gezondheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen

Het vertrouwen in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven, terwijl vertrouwen in andere sectoren (zoals de politiek en ambtenaren) is afgenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van DNB onder ruim 2.200 Nederlandse huishoudens.

Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Ongeveer 51 procent van de ondervraagden heeft tamelijk veel of heel veel vertrouwen in financiële instellingen.

Het vertrouwen in de nationale politiek, de ambtenarij en het bedrijfsleven is daarentegen afgelopen jaar verder gedaald. Wel ligt het vertrouwen in het bedrijfsleven nog net iets hoger in vergelijking met financiële instellingen. Vorig jaar had 42 procent van de respondenten vertrouwen in de politiek. Nu is dat 29 procent.

Nader gespecificeerd blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse huishoudens vertrouwen hebben in de financiële gezondheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Figuur 2 toont dat het vertrouwen in de financiële gezondheid van banken, verzekeraars en pensioenfondsen tijdens de kredietcrisis in 2008 fors is afgenomen en dat dit sindsdien geleidelijk weer toeneemt.

In 2022 heeft 70 procent van de ondervraagden er overwegend of volledig vertrouwen in dat banken in Nederland in staat zijn om het aan hen toevertrouwde geld te allen tijde terug te betalen. Het vertrouwen dat verzekeraars hun betalingsverplichtingen aan verzekerden nakomen ligt op eenzelfde niveau. Huishoudens hebben er iets minder vertrouwen in dat pensioenfondsen in staat zijn om hun toezeggingen aan pensioengerechtigden na te komen, al neemt dat vertrouwen in de afgelopen jaren toe.