woensdag 31 augustus 2022

Last onder dwangsom voor BinckBank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 3 juni 2022 een last onder dwangsom opgelegd aan BinckBank N.V. Deze handelt tegenwoordig onder de naam Saxo Bank.

De last onder dwangsom is opgelegd omdat BinckBank niet beschikt over procedures en maatregelen die ervoor zorgen dat de distributie van financiële instrumenten aansluit op de kenmerken van de doelgroep. Ook heeft BinckBank de gedistribueerde producten, in ieder geval de door de AFM onderzochte producten SPAC’s en opties, niet voldoende geëvalueerd.

Binnen Europa zijn vereisten voor productgovernance geïntroduceerd met het doel productaffaires en ‘misselling’ van producten te voorkomen. De kern van deze vereisten is dat de beleggingsonderneming verantwoordelijk is om de juiste doelgroep voor het product vast te stellen en vervolgens om via een daarop afgestemde distributiestrategie te borgen dat producten niet (structureel) buiten de doelgroep belanden.

BinckBank heeft sinds 3 juni 2022 twee maanden de tijd om diverse wijzigingen door te voeren in haar beleid en vier maanden om goede evaluaties uit te voeren. Dit moet BinckBank binnen de gestelde termijnen doen, anders is zij verplicht per onderdeel een dwangsom van 250.000 euro te betalen. Op het moment van publicatie is nog niet bekend of BinckBank aan de last onder dwangsom heeft voldaan.

Lendahand eerste Nederlandse crowdfundingplatform met Europese vergunning

Lendahand, het Nederlandse crowdfundingplatform dat impact investeringen in opkomende landen mogelijk maakt voor particulieren, ontvangt als eerste Nederlandse crowdfundingplatform de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Sinds de opkomst van crowdfunding in Nederland in 2010 maken de meeste Nederlandse crowdfundingplatformen gebruik van een zogenoemde ontheffing voor hun activiteiten. Kort gezegd betekent een ontheffing dat het betreffende platform niet binnen een wetgevend kader valt. Met de nieuwe, verplichte ECSP-vergunning kunnen crowdfunding partijen niet langer met een ontheffing werken.

Lendahand beschikt sinds 2016 echter al over een MiFID-vergunning , en staat daarmee reeds jaren onder toezicht van de AFM. Met die vergunning konden crowdfundingplatformen hun diensten buiten Nederland aanbieden op voorwaarde dat ze voor ieder land een afzonderlijk ‘paspoort’ van hun vergunning hadden; een omslachtig en langdurig proces. Tegelijk dienden bedrijven de specifieke investeringsregels en -wetten van ieder land waar ze actief waren na te streven. De nieuwe ECSP-vergunning sluit veel beter aan bij de (internationale) activiteiten van een crowdfundingplatform.

De Europese Commissie streeft met de nieuwe verordening naar een groter aanbod van deze innovatieve vorm van financiering in de gehele EU. Een uniform kader met één vergunning dat crowdfundingplatformen toelaat hun diensten voorbij landsgrenzen aan te bieden en daarbij zorgt voor een beter en gevarieerder aanbod voor investeerders.

Voor Lendahand maakt de vergunning het mogelijk om de activiteiten in heel Europa verder uit te breiden. In navolging van hun recente overname van het Franse crowdfundingplatform Babyloan, wil Lendahand het eerste echte pan-Europese crowdfundingplatform worden.

dinsdag 30 augustus 2022

Onderzoek: Werkenden die niet deelnemen aan pensioenfonds bouwen privé ook weinig pensioen op

Een substantieel deel van de Nederlandse werkenden legt geen premie in bij een pensioenfonds en bouwt daardoor niet een pensioenuitkering op.

Een groot deel van deze groep compenseert dit ook niet met andere vormen van pensioensparen. Dat blijkt uit een Occasional Study van DNB, op basis van microdata van het CBS over pensioenopbouw onder werkenden.

Ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders hadden in 2020 wel een inkomen uit arbeid, maar bouwden geen pensioen op bij een pensioenfonds. De tweede pijler van het pensioenstelsel is er als aanvulling op de AOW (eerste pijler) en zorgt ervoor dat werkenden na hun pensionering geen grote terugval kennen in inkomen.

Grofweg de helft van de werkenden zonder opbouw in de tweede pijler werkte in 2020 als zelfstandige, de andere helft in loondienst. Procentueel gezien gaat dit om ongeveer 13 procent van de werknemers en 94% van de zelfstandigen. Deze percentages zijn tussen 2016 en 2020 stabiel gebleven.

erknemers die geen pensioen opbouwen in de tweede pijler, zijn vaker personen jonger dan 40 jaar, vrouwen en personen met een migratieachtergrond. Werknemers met een flexibel dienstverband en werknemers bij kleine bedrijven bouwen minder vaak een pensioen op in de tweede pijler. Deze kenmerken zijn nauwelijks veranderd over de periode 2016-2020.

Pensioenopbouw door zelfstandigen vindt vrijwel uitsluitend plaats in sectoren waarvoor een verplichtstelling geldt. In alle andere sectoren bouwen zelfstandigen nauwelijks pensioen op in de tweede pijler. In de meeste sectoren bouwt daarmee slechts tussen de 2 en 4 procent van de zelfstandigen pensioen op. Zelfstandigen met een hoger inkomen nemen vaker deel aan de tweede pijler.

ABN AMRO en Social Enterprise NL verlengen samenwerking

ABN AMRO en Social Enterprise NL, het platform voor sociaal ondernemen in Nederland, hebben hun samenwerking verlengd met twee jaar.

Social Enterprise NL is een stichting zonder winstoogmerk die sociaal ondernemers verbindt en versterkt en iedereen inspireert bij te dragen aan een economie die circulair, inclusief en armoedevrij is. ABN AMRO is een van de founding partners van Social Enterprise NL dat inmiddels tien jaar bestaat.

De markt voor sociale ondernemingen is nog relatief jong, maar heeft enorme groeipotentie. Wereldwijd is er immers steeds meer behoefte aan duurzamere economische oplossingen. Impactinvesteerders zien mogelijkheden om deze potentie verder te benutten en hebben een sterke voorkeur voor bedrijven in de groeifase.

Niet alle sociale ondernemingen hebben deze fase al bereikt. Hier ligt voor banken een rol. ABN AMRO ondersteunt sociale ondernemingen in het behalen van hun maatschappelijke ambities door ze niet alleen financieel te steunen, maar ook inhoudelijk door middel van het delen van kennis en het openstellen van haar netwerk van investeerders.

maandag 29 augustus 2022

Verschil autopremie voor zelfde dekking en auto loopt op tot 850 euro

Het verschil in premie tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering met dezelfde dekking kan oplopen tot wel 850 euro, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise.

Het verschil is berekend op basis van de premies voor een Renault Clio uit 2014, die rijdt op benzine en WA+ verzekerd is in het postcodegebied van Amsterdam.

De fictieve 36-jarige bestuurder rijdt maximaal 12.000 kilometer per jaar en heeft acht schadevrije jaren.

Er zijn daarnaast grote verschillen in premie voor verschillende postcodegebieden: het verschil is groter naarmate het postcodegebied waarin de auto is verzekerd duurder is.

Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering in Almere 560 euro, op basis van dezelfde gegevens. In Geeuwenbrug, een dorp in Drenthe, is het verschil voor dezelfde auto en dekking 400 euro.  

Bij een auto die verzekerd is in een duurder postcodegebied, wordt het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering nog groter.

In een onderzoek dat Pricewise eerder uitvoerde zagen men al dat in uitzonderlijke situaties de buurman in dezelfde straat met postcode 1111AA met precies dezelfde auto en gegevens bij dezelfde verzekeraar zo honderden euro's meer moest betalen dan de buurman op 1111AB en dat is vandaag de dag nog steeds zo.

Nu ziet Pricewise dat ook terug in het verschil tussen de duurste en goedkoopste dekking. Verzekeraars bepalen de premie vaak op postcodeniveau, omdat zij een verschil zien in schades en schadefactoren op dit niveau. In de steden liggen de prijzen daarom vaak hoger en verder uit elkaar. Als je in een grote stad woont of daarnaartoe verhuist, is het lonend om alles even op een rijtje te zetten. Dat geldt ook als je juist van grote steden weggaat.

WOZ-waarde van woningen in 2022 8,6 procent hoger

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315.000 euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In de gemeente Noardeast-Fryslân steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 19,5 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 233.000 euro per woning.

Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam met 11,4 procent het sterkst toe, gevolgd door de gemeente Utrecht met 9,8 procent. In Amsterdam nam de gemiddelde woningwaarde met 2,1 procent veel minder hard toe dan het landelijk gemiddelde.

In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde met 11,8 procent tot 293 duizend euro per woning. De gemiddelde WOZ-waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 315 duizend euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 6,5 procent het minst hard in Noord-Holland en Limburg, maar ligt in Noord-Holland met gemiddeld 391 duizend euro per woning wel hoger dan in de andere provincies.

FATF beoordeelt Nederland positief in evaluatie aanpak witwassen

Nederland scoort goed in een internationale evaluatie van de aanpak van witwassen en financiering van terrorisme. Tegelijkertijd zijn er verschillende punten waarop Nederland verbeteringen kan doorvoeren. Dat blijkt uit een rapport van de Financial Action Task Force (FATF) dat vandaag is gepubliceerd.

Nederland heeft volgens de FATF de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt in zijn aanpak van witwassen en financiering van terrorisme. De Financiële taskforce betitelt de Nederlandse aanpak van witwassen als een robuust systeem en beschouwt de binnenlandse samenwerking en coördinatie op zowel beleids- als operationeel niveau als kernkwaliteiten.

In de samenwerking met private partijen en de non-profit sector loopt Nederland voorop. Ook de internationale samenwerking en het intensieve en innovatieve gebruik van data en financiële inlichtingen in strafrechtelijke onderzoeken zijn positieve punten.

De FATF constateert dat Nederland prioriteit geeft aan de strafrechtelijke aanpak van witwassen en het afpakken van crimineel vermogen en dat dit tot steeds betere resultaten leidt.

Tegelijkertijd constateert de FATF dat Nederland zich nog meer moet inzetten om te voorkomen dat rechtspersonen worden misbruikt voor criminele doeleinden. Zeker bij complexe internationale structuren moeten instellingen aangewezen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (de Wwft) zoals banken, (beheerders van) beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen, financiële dienstverleners die bemiddelen in levensverzekeringen, notarissen en advocaten meer stappen zetten om vast te stellen wie de uiteindelijke begunstigden (de UBO) zijn. O

ok de regulering van nieuwe platformen zoals cryptodienstverleners vraagt om aanscherping. Voor de aanpak van illegale dienstverlening op het terrein van trustdiensten en ondergronds bankieren zijn meer middelen nodig.

Andere verbeteringen die de FATF voorstelt betreffen de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door niet-financiële beroepsgroepen als notarissen, advocaten en handelaren en het toezicht daarop. Ook beveelt de FATF aan dat deze groepen worden verplicht om het bevriezen van tegoeden wegens internationale sancties te rapporteren. Het kabinet geeft de Tweede Kamer in het najaar een reactie op de bevindingen en aanbevelingen van de FATF.

vrijdag 26 augustus 2022

Consument leent weer meer

In de eerste helft van 2022 zijn consumenten weer voorzichtig iets meer gaan lenen. Dit blijkt uit de Datamonitor Lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

In januari t/m juni 2022 leenden consumenten gemiddeld 13.604 euro. In 2021 was het gemiddelde leenbedrag nog 13.224 euro.

De vergelijkingssite onderzocht welke bedragen consumenten in de eerste helft van 2022 leenden. Hieruit blijkt dat mensen aan de ene kant vaker kiezen voor leenbedragen tussen de 25.000 en 75.000 euro: 17,8 procent tegenover 16,2 procent in 2021.

Aan de andere kant kiezen consumenten ook vaker voor de lagere leenbedragen, tussen de 1.500 en 10.000 euro. Hier koos 51,5 procent voor in de eerste zes maanden van 2022, tegenover 50 procent in 2021. Voor de tussenliggende bedragen van 10.000 tot 25.000 euro kozen juist minder mensen.
 
Voor deze tweedeling zijn volgens Geld.nl verschillende redenen. In de eerste maanden van 2022 zagen we dat mensen door het steeds verder afschaffen van de coronamaatregelen weer meer vertrouwen kregen en meer grotere aankopen durfden te doen, waarvoor ze een lening aanvragen. Aan de andere kant hebben de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en energieprijzen er juist voor gezorgd dat mensen voorzichtiger werden met lenen en dus voor lagere bedragen kozen.

Website voor publiek over voorgenomen nieuwe pensioenregels

Vanaf donderdag 25 augustus kunnen Nederlanders op de website Onsnieuwepensioen.nl informatie op hoofdlijnen vinden over de voorgenomen nieuwe regels voor pensioen.

Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaan deze regels naar verwachting per 1 januari 2023 in. De Wet toekomst pensioenen is een uitwerking van een breed pakket van afspraken tussen het kabinet en sociale partners uit 2019.

De wijziging van de regels voor pensioen is relevant voor het inkomen voor de oude dag van miljoenen Nederlanders. Op de website Onsnieuwepensioen.nl wordt eenvoudig uitgelegd wat pensioen is, waarom het pensioenstelsel wijzigt, wat hetzelfde blijft en wat er verandert. Ieder hoofdonderwerp bevat een korte algemene uitleg, een animatie en antwoorden op veel gestelde vragen. Daarnaast is er een praktisch overzicht van wat men nu al zelf kan doen aan het inkomen voor later.

Naast deze website is er speciaal voor professionals een set aan communicatiemiddelen beschikbaar via de website Werkenaanonspensioen.nl. De toolkit voorziet informatie over de definitie van pensioen, de aanleiding voor de nieuwe pensioenregels, wat er verandert en wat er blijft. Per onderwerp zijn verschillende middelen beschikbaar om mensen te informeren, zoals factsheets, animaties, artikelen en infographics. Organisaties kunnen deze gebruiken in communicatie naar medewerkers zoals nieuwsbrieven, presentaties of magazines.

Alle middelen zijn ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en de stichting Lezen en Schrijven. Het doel is dat mensen duidelijke en begrijpelijke informatie kunnen vinden over wat er gaat veranderen. De Wet toekomst pensioenen is nog in behandeling. In september buigt de Tweede Kamer zich over de voorgenomen wetswijziging. De nieuwe regels voor pensioen kunnen dus nog wijzigen.

donderdag 25 augustus 2022

Els de Groot niet beschikbaar voor tweede termijn als CRO Rabo

Els de Groot, chief risk officer (CRO) van Rabobank, heeft laten weten zich niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn.

Ze blijft haar rol vervullen tot het einde van haar huidige termijn, die afloopt per 31 januari 2023.

Els de Groot trad 1 februari 2019 in dienst als CRO en lid van de Groepsdirectie voor een termijn van vier jaar.

ING voert wijzigingen door voor verenigingen en stichtingen

Vanaf 1 september zal ING het tarief dat verenigingen en stichtingen betalen voor de dienstverlening wijzigen van 3 euro naar 7,50 euro. Dit is in lijn met het tarief van andere complexe rechtsvormen, zoals BV’s en kerkgenootschappen.

In verband met de benodigde capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek, kunnen nieuwe verenigingen en stichtingen vanaf vandaag tijdelijk geen bankrekening aanvragen. Naar verwachting kunnen verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal van 2023 wel weer klant worden bij ING.

Op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moet ING in het kader van 'know-your-customer' (KYC) bij al haar klanten regelmatig onderzoek uitvoeren om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. De inspanningen om klanten te onderzoeken en transacties te monitoren zijn de laatste jaren steeds intensiever geworden. Dit komt deels door wet- en regelgeving, maar ook omdat criminelen steeds inventiever worden als het gaat om financieel-economische criminaliteit. ING zet daarom meer medewerkers en middelen in voor zorgvuldig klantonderzoek dan voorheen. Dit leidt voor de bank tot hogere kosten.

Sinds 1 april 2022 rekent ING al een deel van de kosten voor klantonderzoek door aan zakelijke klanten. De hoogte van dit tarief is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de rechtsvorm van een klant. Deze bepaalt voor een belangrijk deel de complexiteit en dus de mate van klantonderzoek. In de praktijk blijkt dat zorgvuldig onderzoek naar verenigingen en stichtingen gemiddeld genomen extra inspanningen vraagt van KYC-specialisten, bijvoorbeeld door onduidelijkheid over de activiteiten, bestuurswisselingen en het vaststellen van de uiteindelijke belanghebbenden.

Om het klantonderzoek bij verenigingen en stichtingen zorgvuldig te kunnen blijven uitvoeren, treft ING twee maatregelen:

Vanaf vandaag kunnen nieuwe verenigingen en stichtingen tijdelijk geen bankrekening aanvragen. ING heeft op dit moment onvoldoende capaciteit om voor deze rechtsvormen nieuwe aanvragen plus bijbehorend klantonderzoek zorgvuldig te verwerken. De bank verwacht dat zij in het eerste kwartaal van 2023 verenigingen en stichtingen weer kan aannemen als klant.
Daarnaast zal het tarief in verband met de kosten voor klantonderzoek voor verenigingen en stichtingen per 1 september worden verhoogd van 3 euro naar 7,50 euro. Dit is in lijn met de kosten voor andere complexe rechtsvormen (zoals BV’s en kerkgenootschappen) die sinds 1 april gelden.

woensdag 24 augustus 2022

ABN AMRO organiseert BAvA over medezeggenschapsregeling fusie Bethmann Bank

ABN AMRO Bank heeft een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) aangekondigd voor donderdag 29 september 2022.

Aandeelhouders worden gevraagd te besluiten dat ABN AMRO niet hoeft te onderhandelen met werknemersvertegenwoordigers over de medezeggenschapsregeling, zoals die na de fusie tussen Bethmann Bank en ABN AMRO zal gelden.

De huidige medezeggenschapsregeling blijft gehandhaafd. Over de fusie zelf wordt niet gestemd.

De fusie is op 29 juni 2022 aangekondigd en is bedoeld om de organisatiestructuur te vereenvoudigen waardoor de bank in verdere groei kan investeren. De fusie heeft geen gevolgen voor klanten en medewerkers; de merknaam Bethmann Bank blijft bestaan.

De BAvA, die om 10.30u (CET) begint, is live via webcast te volgen. Aandeelhouders hebben de mogelijkheid vooraf vragen in te dienen of vragen te stellen tijdens de vergadering.

Foto Dontworry (cc)

Vals bericht in omloop met AFM als afzender

Er gaan momenteel valse e-mailberichten rond, zogenaamd verstuurd vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waarin ontvangers wordt gevraagd een geldbedrag over te maken.

Volgens het valse bericht zou een overschrijving (een ‘standard fee’) nodig zijn om een erfenis te ontvangen die op een rekening bij een offshore bank staat.

De AFM waarschuwt hierop niet in te gaan.

dinsdag 23 augustus 2022

Van Lanschot Kempen partner Grachten­festival

Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen heeft zich voor vier jaar als corporate partner verbonden ​aan het grootste klassieke muziekfestival van Nederland, het Grachtenfestival.

Sinds de eerste (vierdaagse) editie in 1998 is het festival uitgegroeid tot een zelfstandig tiendaags evenement, dat draait om de ontdekking van muzikaal talent en de (groeiende) stad en metropoolregio Amsterdam.

De visie van het festival bouwt voort op de verworvenheden van de afgelopen vijfentwintig jaar, de eigen signatuur en het DNA van het festival, en op maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Onze kracht is het scouten, selecteren, uitdagen en programmeren van talentvolle jonge musici en het faciliteren van een podium dat past bij hun ontwikkeling. Zo bouwen wij aan een breed netwerk en helpen wij glansrijke carrières lanceren.

Moet er een bofbelasting komen?

 De vakbonden zijn voorstander van een zogeheten bofbelasting, waarbij bedrijven die grote winsten maken vanwege gunstige omstandigheden zwaarder belast worden.

Bij BNR Nieuwsradio besprak Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, deze controversiële kwestie.

Door sommigen wordt gepleit voor vernieuwing van de wet op oorlogswinstbelasting, die van kracht was tussen 1914 en 1918. Dit was een extra belasting op winst over essentiële, schaarse goederen. Door allerlei sancties en handelsblokkades in de eerste wereldoorlog werd Nederland in economisch opzicht namelijk wel getroffen, ondanks het feit dat Nederland neutraal was. Volgens hoogleraar Kavelaars is het invoeren van een bofbelasting zeer moeilijk uitvoerbaar, de Belastingdienst zou te maken krijgen met een zeer complex systeem waardoor de uitvoeringsdruk zou toenemen. Een alternatieve en veel efficiëntere manier om dit te realiseren, is om een hoger toptarief te introduceren.

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze de bofbelasting net ingevoerd. Kavelaars betwijfelt of het haalbaar zal blijken om deze wet te handhaven, maar er is wel een belangrijk verschil: het toptarief wordt slechts in de energiesector toegepast. Deze sector is makkelijker af te bakenen en daardoor is de belasting beter te handhaven. Alsnog blijft de definitiekwestie lastig: neem je de zuivere energiesector slechts mee in de belasting of ook de distributiesector? Tevens benadrukt Kavelaars dat al veel wordt gesteld dat het belastingsysteem in Nederland te complex is; een dergelijk systeem is in Nederland hierdoor onwenselijk, omdat dit de complexiteit alleen nog maar laat toenemen.

maandag 22 augustus 2022

Bij ondernemers, die bij BKR geregistreerd staan, zijn de betalingsproblemen met 20% toegenomen

Het aantal ondernemers met een betalingsachterstand op zowel een consumptief als een zakelijk krediet is eind 2021 met 20 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder.

Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland.  

Het aantal ondernemers met zowel een zakelijk als een consumptief krediet bedroeg eind 2020 ruim 73 duizend en steeg een jaar later naar bijna 98 duizend. Een stijging van maar liefst 35 procent. Op jaarbasis steeg het aantal ondernemers met alleen een zakelijk krediet van 207 duizend naar 250 duizend, een stijging van 34 procent.
 
De markt voor consumptieve kredieten is gereguleerd, het zakelijk krediet niet. Op de consumptieve kredietmarkt geldt bijvoorbeeld een maximumrente, maar dat is voor zakelijke kredieten niet geregeld. Kredietverstrekkers die alleen zakelijk krediet verstrekken, hebben bijvoorbeeld niet de verplichting om kredieten te registreren. Zodoende is er weinig zicht op het werkelijke aantal verstrekte zakelijke kredieten.
 

25 miljoen euro voor beschermen ecosystemen

Het eco.business Fund heeft een nieuwe lening van 25 miljoen ontvangen om de biodiversiteit te beschermen. Dit impactfonds verstrekt leningen aan kleine ondernemers in Latijns-Amerika, de sub-Sahara en het Caribisch gebied die zich inzetten voor behoud en herstel van lokale ecosystemen. De lening wordt gefinancierd uit het spaargeld van ASN spaarders.

De samenwerking tussen het in 2014 opgerichte eco.business Fund en ASN Bank ging van start in 2017. Sindsdien investeerde ASN Bank 74 miljoen euro aan spaargeld in het impactfonds.

Ook het ASN Biodiversiteitsfonds belegt via aandelen rechtstreeks in het eco.business Fund. Dankzij deze investeringen zijn steeds meer ondernemers in de landbouw, visserij, bosbouw en ecotoerisme de afgelopen jaren duurzamer gaan werken.

Via lokale banken en microkredietinstellingen verstrekt het eco.business Fund kleine leningen aan ondernemers in de landbouw, visserij, bosbouw en ecotoerisme, waaronder koffieboeren, vissers en bananentelers. Het fonds is vooral actief in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ondernemers kunnen aanspraak maken op een lening van het fonds als ze een erkend duurzaamheids-keurmerk hebben én hun activiteiten bijdragen aan natuurbehoud. Dit houdt het fonds bij op een zogenaamde Green List. Daarnaast krijgen ondernemers voorlichting over hoe ze hun bedrijfsvoering nog duurzamer kunnen maken.

vrijdag 19 augustus 2022

Onderzoek KBO-PCOB: Prijsstijgingen zorgen voor acute koopkrachtproblemen bij ouderen

Door de hogere kosten van bijvoorbeeld energie en de boodschappen, heeft bijna een kwart van alle senioren de afgelopen maanden moeite om rond te komen.

Eén op de acht senioren zegt geen buffer of spaarpot te hebben en daardoor is meer dan de helft uit deze bufferloze groep genoodzaakt om nu al te bezuinigen op bijvoorbeeld boodschappen en extra’s.

Mede doordat de pensioenen jarenlang niet geïndexeerd zijn, staat de koopkracht onder druk: de recente prijsstijgingen van gas en voedingsmiddelen hakken er stevig in. Ook bij senioren die nu geen recht hebben op financiële tegemoetkoming. Het wordt tijd dat de politiek ook naar deze groep gaat omkijken.

Mede door de hoge inflatie zou één op de drie senioren uit de groep die géén buffer heeft, niet meer weten hoe ze de rest van de maand moeten rondkomen wanneer ze een onverwacht grote uitgave van 400 euro hebben. Ook ziet zestien procent van de spaarpotloze senioren nu soms al af van zorg die eigenlijk nodig is, vanwege de kosten. Ruim tien procent (12%) vervangt de avondmaaltijd door brood of soep.

Voor bijna vier op de vijf (van alle onderzochte) senioren zijn de prijsstijgingen reden om de uitgaven aan te passen. Zo gaat zestig procent bewuster met geld om. En bijna evenveel (58%) let extra op het energieverbruik door bijvoorbeeld minder warm water te gebruiken. Bijna dertig procent (28%) bespaart op boodschappen en ruim een kwart (27%) van de senioren geeft minder tot niets meer uit aan leuke extra’s, zoals vakanties en restaurants.

Senioren verwachten dat de hoge inflatie nog wel een aantal jaar aan zal houden. Het huidige maatregelenpakket van de overheid om de lage en middeninkomens tegemoet te komen - via energietoeslag, btw-verlaging op energie en accijnsverlaging op benzine en diesel -, voelt voor de gemiddelde senior als een druppel op de gloeiende plaat. Twee derde van de senioren die deelnamen aan dit onderzoek is van mening dat de Nederlandse overheid te weinig doet om de prijsstijgingen te beteugelen.

Schade cryptohacks sterk gestegen

Verliezen als gevolg van cryptocurrency-hacks stegen het afgelopen half jaar met bijna 60 procent tot 1,9 miljard dollar, aldus blockchain-analysebedrijf Chainalysis.

In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de schade 1,2 miljard dollar.

Chainalysis merkt op dat de trend waarschijnlijk niet snel zal keren, recentelijk nog was er een hack van 190 miljoen van Nomad (een koppeling voor blockchains) een een hack van 5 miljoen van diverse Solana-portefeuilles alleen al in de eerste week van augustus.

Veel van de criminele groepen zijn gevestigd in Noord-Korea, die zouden dit jaar al zo’n 1 miljard aan cryptogeld hebben ontvreemd.

donderdag 18 augustus 2022

Consumentenbond in gesprek met banken na rente-uitspraak Kifid

De Consumentenbond gaat in gesprek met banken over een ruimere compensatieregeling voor woekerrentes. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op 11 augustus.

Volgens het Kifid moeten banken die hun klanten te veel rente lieten betalen over consumptieve kredieten ook het rente-op-rente-effect compenseren.

Volgens het Kifid hadden consumenten de te veel betaalde rente kunnen gebruiken om hun krediet af te lossen. Door die aflossing zouden ze minder rente hebben betaald. En dat bespaarde geld hadden consumenten vervolgens weer kunnen gebruiken om nog verder af te lossen. Van het Kifid moeten de banken die rente op rente verrekenen in de compensatie.

In december 2020 startte de Consumentenbond een onderzoek naar woekerrentes. Eerder dat jaar oordeelde het Kifid dat ABN AMRO, Santander en Vesting Finance te veel rente in rekening brachten bij hun klanten. Met de ABN kwam de Consumentenbond een compensatieregeling overeen voor honderdduizenden gedupeerden. Later kwamen ook de ING, Rabobank en de Volksbank, in samenspraak met de Consumentenbond, met een regeling om de te veel betaalde rente terug te geven aan hun klanten.

Noorwegen, Finland en Nieuw-Zeeland meest cashloos

Noorwegen, Finland en Nieuw-Zeeland zijn de drie landen die grote kans maken om compleet 'cashloos' te worden, zo blijkt uit onderzoek van Merchant Machine. Nederland staat op de tiende plaats.

Hong Kong, Zweden, Denemarken, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en  Singapore gaan Nederland nog voor.

Landen waar contant geld nog overheerst zijn Marokko (waar 74 procent van alle betalingen contant is, en 71 procent van de bevolking geen bank heeft - Egypte, Kenia, Nigeria, de Filippijnen Bulgarije, Peru, Vietnam, Indonesië en Kazachstan.

Het onderzoek toont aan dat Alipay momenteel wereldwijd de populairste digitale portemonnee is met 1,3 miljard gebruikers, gevolgd door WeChat Pay (900 miljoen), Apple Pay (507 miljoen), Google Pay (421 miljoen), PayPal (377 miljoen), Paytm (333 miljoen), PhonePe (300 miljoen), Samsung Pay (140 miljoen), Venmo (52 miljoen) en Cash App (36 miljoen).

woensdag 17 augustus 2022

Nieuwe vergelijker voor online schenkkringen

Yezzer, het verzekeringsplatform voor ZZP & MKB, komt met een vergelijker van de voornaamste online schenkkringen op hun site. Schenkkringen, als dekking tegen de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid, nemen onder ondernemers in populariteit toe waardoor er ook steeds meer crowdsurance partijen (online schenkkringen) op de markt komen. Met de vergelijker wil Yezzer ondernemers helpen een juiste keuze te maken wanneer zij zich gaan aansluiten bij een schenkkring. De vergelijker staat momenteel al live op de site van Yezzer.
 
Schenkkringen, als alternatief voor een AOV met 2 jaar dekking, rijzen momenteel als paddenstoelen uit de grond. Zo ook crowdsurance partijen, ofwel online schenkkringen waarbij een grote, vaak anonieme groep geld schenkt aan aangesloten ondernemers die door ziekte of een ongeval tijdelijk niet kunnen werken. De voorwaarden, zoals de hoogte van de uitkering of wanneer de uitkering wordt uitbetaald, en de kosten van de verschillende schenkkringen lopen uiteen. Yezzer wil met de vergelijker deze verschillen op één plek inzichtelijk maken, zodat ondernemers zich goed kunnen oriënteren alvorens zich bij een schenkkring aan te sluiten.
 
Aan de vergelijker werken momenteel al vier van de voornaamste crowdsurance partijen mee, te weten SharePeople, Zelfstandig Ondernemers, Tulpenfonds en SamSam. De vergelijking wordt momenteel gemaakt in tabelvorm waarbij de lezer de schenkkringen per voorwaarde of kostenonderdeel kan vergelijken. Volgens Annette Wassenaar, co-founder Yezzer, is dit de eerste stap en is Yezzer voornemens om op termijn, als de markt van crowdsurance volwassener wordt, een slimmere vergelijking te maken waarbij ondernemers zelf ook aan de knoppen kunnen draaien en waarbij meer crowdsurance partijen kunnen worden opgenomen.

Crowdfunder Symbid in handen van SeedBlink

 SeedBlink, het Europese co-investeringsplatform voor tech startups, heeft Symbid overgenomen, een van 's werelds eerste (Nederlandse) crowdfundingplatformen voor durfkapitaal.

De overname verbreedt de geografische voetafdruk van SeedBlink in Centraal- en Oost-Europa en de Benelux, en draagt bij aan haar missie om de investeringsinfrastructuur voor durfkapitaal uit te bouwen voor Europese tech-bedrijven in alle groeistadia.

De platformen van SeedBlink en Symbid hebben samen meer dan 110 miljoen euro aan investeringen in 250 startups gerealiseerd, met behulp van een (gecombineerd) netwerk van 62.000 investeerders.

Symbid is in 2011 opgericht door een team van Nederlandse ondernemers als een van de eerste crowdfundingplatforms in de wereld en heeft een community opgebouwd van ruim 50.000 investeerders, voornamelijk uit de Benelux. In de eerste 10 jaar van haar bestaan (tot eind 2021) heeft Symbid in totaal €35 miljoen aan investeringen (aandelen en converteerbare obligaties) gerealiseerd, voor meer dan 180 startups, waarvan 67 in de technologiesector.  

SeedBlink bestaat sinds 2020 en heeft al meer dan 75 miljoen euro gemobiliseerd in startup investeringen en meer dan 12.000 investeerders uit 60 landen aangetrokken.

De portefeuille bestaat inmiddels uit 62 gefinancierde Europese bedrijven. Deals waarin SeedBlink-gebruikers hebben deelgenomen als mede-investeerders zijn onder meer FlowX, Dronamics, Hunch en Druid.

In de toekomst zal het Symbid-team de investeringsactiviteiten in de Benelux blijven leiden. De overname zal verder geen gevolgen hebben voor de huidige investeringen.

Ondanks verplichting elektronisch betalen nog niet overal mogelijk in België

Ondanks een wettelijke verplichting sinds 1 juli kan er in België nog niet overal in winkels elektronisch betaald worden. Er zouden al 103 inbreuken zijn gemeld, schrijft de VRT.

Een handelaar die niet aan de verplichting voldoet, riskeert een boete tot 80.000 euro.

Sommige handelszaken waar nog altijd niet met een betaalkaart kan worden betaald, wenden zich tot betaalapps om toch aan de verplichting te voldoen. Radio2-luisteraar Jan Daems kon op een Mechels terrasje bijvoorbeeld niet met zijn betaalkaart betalen, maar wel met de Bonsai-app.

Winkels behouden zelf de keuzevrijheid om een elektronisch betaalmiddel aan te bieden,

dinsdag 16 augustus 2022

ABN AMRO wil voor eind 2023 3.5 miljard aan ESG-obligaties in liquiditeitenportefeuille

ABN AMRO wil vóór eind 2023 het aandeel van groene, sociale en duurzame beleggingen in haar liquiditeitenportefeuille verhogen naar 3,5 miljard euro.

Door hogere standaarden aan te houden voor deze obligaties kan de bank de ESG focus van haar liquiditeitenportefeuille verbreden en zo verder verduurzamen. Dit past binnen de strategie van de bank om de transitie naar een duurzame samenleving te ondersteunen.

De bank heeft obligaties op het oog waarvan de opbrengsten worden belegd volgens de Green Bond Principles, de Social Bond Principles of een combinatie van deze twee principes binnen één duurzaamheidsinstrument. Dergelijke obligaties worden in de liquiditeitenportefeuille opgenomen op basis van de beschikbaarheid van een ESG-rapportage, een zorgvuldig selectieproces en een gedegen beheer van de opbrengsten.

Ook moeten de beoogde obligaties voldoen aan de zogenoemde High Quality Liquid Assets (HQLA) criteria van de Europese Bankautoriteit (EBA). Zo kunnen we de hoge kwaliteit en liquiditeit van de portefeuille behouden. Door actief op de euromarkt voor ESG-obligaties te beleggen wil ABN AMRO de groei van deze markt ondersteunen. De bank zal het aandeel van ESG-obligaties binnen de liquiditeitenportefeuille in de resultaten over het vierde en het tweede kwartaal melden.

'Vermogenden gebruiken eigen goede doelen als belastingconstructie'

Een niet onaanzienlijk deel van Nederlands gulste donateurs ontwijkt belasting door middel van hun giften, zo bericht de NOS. In sommige gevallen betalen de miljonairs zelfs helemaal geen inkomstenbelasting.

De donateurs schenken veel van de giften aan goede doelen die ze zelf hebben opgericht en trekken ze vervolgens af in hun belastingaangifte.

Siep Wijsenbeek, directeur van de branchevereniging van vermogensfondsen FIN, benadrukt dat het geen belastingtruc is. 'De rijke gevers verdienen er niets aan. Je betaalt misschien geen belasting, maar er gaat per saldo meer geld naar het goede doel. Daar profiteert de hele samenleving van.'

Maar de Belastingdienst ziet meer vormen van misbruik, zoals 'leegdeclareren'. De bestuurders van anbi's declareren dan hoge kosten bij hun eigen stichting. "Niet het algemene belang van de anbi staat voorop maar het particuliere belang van de bestuurders om te kunnen (blijven) declareren staat voorop.

maandag 15 augustus 2022

Commissie van Beroep Kifid: ABN AMRO moet in compensatieregeling rekening houden met ‘rente-over-rente-effect’

Bij het berekenen van de compensatie voor te veel betaalde rente op doorlopend krediet moet ABN AMRO wél rekening houden met het zogenoemde ‘rente-over-rente-effect’. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid.

Een consument heeft bij ABN AMRO drie verschillende kredieten met variabele rente. Het gaat om twee doorlopend kredieten (Flexibel Krediet en Internet Voordeel Krediet) en een kredietfaciliteit voor roodstaan, het zogenoemde Privélimiet Plus.

In mei 2018 zijn alle drie kredieten bij dezelfde bank overgesloten naar een aflopend krediet. In lijn met de Kifid-uitspraken over variabele rente op doorlopend krediet komt de consument in aanmerking voor de door ABN AMRO getroffen compensatieregeling.

De bank en de consument worden het niet eens over de manier waarop de compensatie moet worden berekend. De Geschillencommissie heeft in januari 2022 geconcludeerd dat de bank bij de berekening van de compensatie geen rekening hoeft te houden met het zogenoemde ‘rente-over-rente-effect’. De consument is het daar niet mee eens en is tegen die uitspraak (GC 2022-0047) in beroep gegaan.

De bank moest gedurende de looptijd van het doorlopend krediet de rente laten meebewegen met de relevante marktrente, maar heeft dit niet gedaan en daarvan voordeel genoten ten koste van de consument. De Commissie van Beroep concludeert dat hierdoor het evenwicht tussen rechten en plichten in de overeenkomst tussen de consument en de bank aanzienlijk is verstoord. In lijn met het Europees consumentenrecht concludeert de Commissie van Beroep dat dit vraagt om een volledig herstel van de situatie zoals die voor de consument feitelijk en volgens het recht zou zijn geweest, als die verstoring in rechten en plichten achterwege was gebleven.

Tikkie krijgt nieuwe functie Groepie

Tikkie, de betaalapp van ABN AMRO die sinds deze zomer meer dan acht miljoen gebruikers telt, is er nu óók voor groepsuitgaven. 

De app biedt uitkomst voor het verrekenen van gedeelde kosten na een gezellig avondje stappen met vrienden, een teamuitje of een uitbundig vrijgezellenfeest. 

Tikkie wordt vaak gebruikt om de kosten te verrekenen die een persoon voorschiet. Met Groepie is het nu ook mogelijk om gezamenlijk kosten bij te houden en te verrekenen.

Via Groepie kun je alle groepsuitgaven op de voet volgen en zien wie elkaar welk bedrag per saldo nog schuldig is. Deze functionaliteit is niet alleen handig voor eenmalige gebeurtenissen, maar ook voor lange termijn-uitgaven, zoals het bijhouden van uitgaven binnen een huishouden. Zo hoeven studenten niet langer hun hoofd te breken over het verrekenen van alle uitgaven tussen de huisgenoten in een studentenwoning.
 

vrijdag 12 augustus 2022

Ruim de helft van de Nederlanders heeft nog geen actie ondernomen om pensioen te verbeteren

Meer dan de helft (55%) van de Nederlanders is nog niet in actie gekomen voor hun financiële toekomst. Met name onder jongvolwassenen is dit percentage hoog: 67 procent van de mensen onder de dertig jaar is nog niet actief bezig met hun pensioen.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Nationale-Nederlanden.

Veel Nederlanders volgen een traditioneel patroon naar hun oude dag: van studeren, naar werken, naar pensioen. Een langer leven en het nieuwe pensioenakkoord bieden kansen om dit vanaf nu anders aan te pakken. Nationale-Nederlanden roept iedereen op om de regie te pakken over hun ideale later.

In een ideale situatie willen Nederlanders gemiddeld het liefst op 65-jarige leeftijd met pensioen, zo blijkt uit de resultaten. Tegelijkertijd geeft twee derde van de Nederlanders aan een baan te hebben die ze gemakkelijk zouden kunnen doen tot hun 70e; het hoogste percentage van alle landen uit het onderzoek.

Annemieke Visser-Brons, directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden: ‘We zijn nog erg gericht op die harde pensioendatum. Maar in de nieuwe regels voor pensioen (Wet toekomst pensioenen) zie je dat het pensioen via de werkgever individueler wordt. Vroeger was de hoogte van je pensioen, dat je via je werkgever opbouwde, vaak vooraf duidelijk. Dat is straks niet meer zo: de hoogte van je pensioen hangt af van o.a. hoe beleggingen en de rente het doen, maar ook van de keuzes die je zelf maakt. Als werknemer krijg je daardoor meer eigen verantwoordelijkheid.’

Ook de toenemende levensverwachting zorgt ervoor dat werknemers flexibeler kunnen omspringen met hun werk, studie, privébezigheden en pensioen dan ze gewend zijn. Zo kunnen ze periodes van werk onderbreken met bijvoorbeeld ontwikkeling of vrije tijd. Visser-Brons vervolgt: ‘We zien dat veel Nederlanders hier nog niet open voor staan. Slechts 23% ziet zo’n leven zitten, waarbij je flexibel je leven indeelt en je inkomsten opbouwt. Met de nieuwe regels en de stijgende levensverwachting is het goed om het leven anders te benaderen dan voorheen: als een zogenaamd “meertrapsleven”. Hierdoor is eerder, later of in deeltijd met pensioen gaan voor meer mensen haalbaar en aantrekkelijk. In plaats van het traditionele schema van studeren, werken en met pensioen gaan, wordt dit op een nieuwe manier ingedeeld. Zo veranderen we vaker van baan, werken we parttime en wisselen we werk af met sabbaticals/vakanties en gaan we later of eerder met pensioen. Wij verwachten dat die flexibiliteit snel populairder zal worden.’

Ondernemingskamer behandelt verzoek Lakeman om jaarrekening pensioenfonds te vernietigen

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam neemt een klacht van voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie SOBI tegen het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) in behandeling.

Volgens Lakeman hanteert PME in het jaarverslag 2021 onder dwang van De Nederlandsche Bank (DNB) een te lage rekenrente. Daardoor vallen het resultaat en eigen vermogen veel te laag uit en worden pensioenontvangers, premiebetalende werknemers en bij het fonds aangesloten ondernemingen jaarlijks voor miljarden euro’s benadeeld.

Lakeman vraagt de Ondernemingskamer de jaarrekening te vernietigen en te laten vervangen door een jaarrekening waarin het beleggingsresultaat wél een rol speelt bij de vaststelling van de rekenrente. Op 27 oktober is er een besloten zitting over de zaak.
Een vergelijkbaar verzoek deed Lakeman samen met een aantal pensioenontvangers in juli bij de Ondernemingskamer over de jaarrekening 2021 van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds voor de Bouw. Daar buigt de Ondernemingskamer zich in een later stadium over. De accountant van PME (S.B. Spiessens van EY) krijgt van de Ondernemingskamer tot 6 oktober de tijd desgewenst schriftelijk een standpunt bij de griffie in te dienen.

Lakeman stelt dat de rekenrente volgens Europese regelgeving vastgesteld moet worden. Die bepaalt dat daarbij rekening gehouden moet worden met het beleggingsrendement. Het betreft de zogenoemde IORP II-richtlijn (Institutions for Occupational Retirement Provision Directive). Lakeman vindt dat DNB vele pensioenfondsen in de problemen brengt door hen te verplichten deze Europese regel te overtreden. Daardoor vallen het resultaat en het eigen vermogen in totaal vele tientallen miljarden euro’s te laag uit.

Lakeman meent dat de rentetermijnstructuur die DNB aan pensioenfondsen oplegt een onjuiste grondslag kent en niet in lijn is met de IORP II-richtlijn. Hij kent geen andere Europese toezichthouder die pensioenfondsen dwingt om de Europese richtlijn te overtreden door de technische pensioenvoorzieningen veel te groot weer te geven. De in het boekjaar 2021 toegepaste rekenrente bedroeg minder dan 0,6% terwijl het gemiddelde beleggingsrendement van de Nederlandse pensioenfondsen al tientallen jaren méér dan 6% bedraagt.

Volgens de SOBI-voorzitter bulken pensioenfondsen van het geld en kunnen ze alle pensioenuitkeringen volledig indexeren en de te betalen premies verlagen. De door DNB verplicht gestelde rentetermijnstructuur tast het eigen vermogen en resultaat honderden miljarden euro’s aan. Terwijl DNB op basis van onjuiste uitgangspunten beweert dat volledig indexeren onverantwoord zou zijn, is de realiteit dat het wel degelijk kan en dat pensioenfondsen door DNB gedwongen worden premiebetalers en ontvangers van pensioenuitkeringen tekort te doen.

donderdag 11 augustus 2022

Rabobank boekt nettowinst van 1.571 miljoen euro over eerste halfjaar 2022

In de huidige dynamiek wist Rabobank naar eigen zeggen een stabiele koers te houden en boekte over het eerste halfjaar van 2022 een nettowinst van 1.571 miljoen euro.

De goede prestaties van het bankbedrijf over 2021 werden voortgezet in 2022 en droegen bij aan de solide financiële resultaten. De invloed van de oorlog in Oekraïne is zichtbaar in de kredietvoorzieningen, voornamelijk vanwege Rabobanks beslissing zich volledig terug te trekken uit Rusland. Dit negatieve effect werd gedeeltelijk gecompenseerd door een vrijval van ongebruikte Covid-19-voorzieningen.

Netto resulteert het in een toevoeging aan de kredietvoorzieningen in de eerste helft 2022 van 42 miljoen euro, wat overeenkomt met 2 basispunten van de gemiddelde leningportefeuille (ten opzichte van een vrijval van 274 miljoen in de eerste helft van 2021).
 
Vergeleken met de sterk gestegen totale inkomsten door de economische rugwind in 2021, daalde de totale inkomsten met 3 procent over dit eerste half jaar. De rentewinst steeg met 7 procent, mede dankzij hogere volumes en de gestegen rente. Hoewel de stijgende rente leidde tot betere marges op spaargeld, bleef de margedruk op kredietverlening in het binnenlandse bankbedrijf voelbaar. De provisie- en commissie-inkomsten stegen door, voornamelijk door hogere inkomsten op betaalrekeningen en op beheerd vermogen. Rabo Investments wist de sterke prestaties in 2022 voort te zetten, onder de streep was het wel lager dan de uitzonderlijke prestatie van vorig jaar. De volatiele omgeving had een negatief effect op de waardering van aandelenbelangen en daarmee op de financiële resultaten. In dezelfde periode in 2021 droegen deze belangen nog positief bij aan de resultaten. De kosten waren 5% hoger, voornamelijk door capaciteitsuitbreidingen in het KYC- en IT-domein. Mede als gevolg van de hoge inflatie zal de druk op de kosten aanhouden, ondanks reeds genomen en aanvullende efficiëntiemaatregelen.
 
Rabobanks kredietportefeuille steeg met 15,4 miljard tot 432,6 miljard, deels door valutaeffecten. De Food & Agri-portefeuille nam met 10 procent toe tot 113,2 miljard. De bank behoudt haar sterke positie op de Nederlandse hypothekenmarkt met een marktaandeel in nieuwe hypotheekproductie van 16 procent, terwijl de hypotheekportefeuille licht steeg naar 193,3 miljard. De toevertrouwde middelen van retail- en wholesale-klanten stegen met 13,1 miljard.
 

Eind 2021 kreeg Rabobank van De Nederlandsche Bank (DNB) de opdracht om tekortkomingen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in haar Retail NL domein te verhelpen. DNB informeerde de bank destijds eveneens dat er een punitief handhavingstraject werd gestart. De uitkomst daarvan is Rabobank nog steeds onbekend.

Eenmalige lasten zorgen voor nettoverlies Aegon

Aegon leed het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 348 miljoen euro door eenmalige lasten en stijgende herverzekeringspremies in de VS. Daarnaast daalde het operationeel resultaat tot 538 miljoen; een daling van 11 procent tegen constante wisselkoersen vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. 

'De eerste helft van 2022 was voor beleggers één van de meest uitdagende periodes, doordat aandelenmarkten de slechtste start van het jaar beleefden in meer dan vijf decennia. De volatiliteit hield aan, terwijl centrale banken de rente verhoogden om de oplopende inflatie te beteugelen en de oorlog in Oekraïne aanhield. Tegen deze achtergrond hebben we goed gepresteerd, een bewijs van de kracht van onze strategie", aldus CEO Lard Friese in een toelichting.

De verzekeraar stelt zijn vooruitzichten voor 2022 niettemin naar boven bij van circa 1,2 miljard tot circa 1,4 miljard euro. Ook verwacht Aegon een totale vrije kasstroom over de periode 2021 tot 2023 van ten minste 2,2 miljard. Dat is ruim meer dan de 1,4-1,6 miljard doelstelling die is afgegeven tijdens de Capital Markets Day in 2020.

In de drie kernmarkten hebben de diverse bedrijfsonderdelen positieve netto-stortingen gerealiseerd, gesteund door groei-initiatieven en gunstige arbeidsmarktomstandigheden. De verkoop van nieuwe levensverzekeringen in de VS is eveneens gestegen door een toename van het aantal levensverzekeringsagenten bij WFG met 12 procent vergeleken met vorig jaar.

De verkoop van hypotheken in Nederland is gedaald vergeleken met vorig jaar, evenals de netto-stortingen voor derden bij Aegon Asset Management en in het retail segment van Aegon UK.

Ook NN Group maakte vandaag de kwartaalcijfers bekend. De verzekeraar heeft in het de eerste helft van 2022  meer kapitaal gegenereerd dan voorzien, terwijl de solvabiliteit onder druk stond. Het operationeel resultaat daalde van 1,12 miljard naar 983 miljoen euro vanwege de stormschade in februari.

De eerste jaarhelft leverde een nettowinst op van 2,01 miljard euro, ruim hoger dan de 1,41 miljard euro een jaar eerder. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de verkoop van NN Investment Partners.

KBC Groep: Resultaat tweede kwartaal van 811 miljoen euro

De nettorente-inkomsten van de Belgische Bank KBC stegen met 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en met 14 procent jaar-op-jaar. De nettorentemarge voor het tweede kwartaal van 2022 bedroeg 1,91 procent en bleef zo stabiel ten opzichte van het vorige kwartaal.

De volumes bleven toenemen: de kredietverlening steeg met 3 procent tegenover het vorige kwartaal en met 9 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de deposito's, exclusief schuldcertificaten, stegen met 6 procent tegenover het vorige kwartaal en met 9 procent ten opzichte van vorig jaar.

De verkoop van de levensverzekeringsproducten daalde met 22 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en met 14 procent ten opzichte van vorig jaar.

De nettoprovisie-inkomsten daalden met 6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en lagen in de lijn van het niveau van een jaar geleden. De daling ten opzichte van het vorige kwartaal was vooral te wijten aan lagere vergoedingen uit de vermogensbeheeractiviteiten.

In het verslagkwartaal werd een nettowaardevermindering op kredieten van 9 miljoen euro geboekt, tegenover een nettoterugname van 15 miljoen euro in het vorige kwartaal en van 130 miljoen euro in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De nettowaardevermindering in het verslagkwartaal omvatte een bijkomend bedrag voor de reserve voor geopolitieke en opkomende risico's en een beperkte nettowaardevermindering voor individuele leningen.

Eneco: compenseer hoge energiekosten met inkomensafhankelijke energiesubsidie

Eneco pleit voor een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren die zijn ontstaan door de internationale energiecrisis.

Deze maatregel heeft de meeste voordelen volgens een verkenning van CE Delft naar de voor- en nadelen van zes verschillende financiële compensatiemaatregelen. Een inkomensafhankelijke subsidie, in de vorm van een extra belastingkorting op de energierekening, helpt huishoudens die dat het meest nodig hebben: de minima en de middeninkomens.

Er is al veel gedaan om mensen te helpen die hun energierekening enorm zagen stijgen. Naast een BTW-verlaging en de energietoeslag die wordt uitgekeerd door gemeenten, heeft het kabinet de jaarlijkse korting op de energierekening in 2022 tijdelijk met 265 euro verhoogd, tot 825 euro voor alle huishoudens. Het uitsluitend continueren van generieke maatregelen is echter onvoldoende om de hoge energiekosten van mensen met lage inkomens te compenseren en zo het risico op schulden en afsluiting van energie te voorkomen. Er zijn additionele maatregelen nodig, vindt Eneco.

Eneco stelt voor, op basis van de verkenning door CE Delft, om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen. Dit betekent een verhoging van ongeveer 1500 euro (bovenop de bestaande 560 euro belastingvermindering) voor de circa 800.000 huishoudens op een sociaal minimum (tot 120%) om de verwachte stijging van de energierekening met circa 3000 euro te kunnen compenseren.

De inkomensafhankelijke compensatie door een belastingkorting op de energierekening van de minima kost de overheid 1,2 miljard euro per jaar en circa 3,7 miljard euro indien ook de middeninkomens (ruim 3 miljoen huishoudens) worden gecompenseerd.

Normaliter is het effectiever om (energie)armoede bij te sturen via de inkomsten en vermogensbelastingen in plaats van via de energierekening. De energiecrisis vraagt echter om snelle doelgerichte actie die daadwerkelijk het aantal afsluitingen van energie voorkomt. Wij zien dat meer dan 10% van de huishoudens een te laag maandelijks voorschot betaalt en bij de eindafrekening het risico lopen om meer dan 1000 euro te moeten bijbetalen. Door de compensatie direct aan de energierekening te koppelen (i.p.v. een toeslag) kan deze direct worden verlaagd en wordt voorkomen dat het geld al is besteed voor de komst van de jaarnota en mensen alsnog in de problemen komen.

Premies autoverzekering dalen verder

Autoverzekeringen zijn in het eerste halfjaar van 2022 goedkoper geworden. De gemiddelde premie voor een autoverzekering was in januari t/m juni van dit jaar 80,74 euro per maand.

In 2021 was de gemiddelde premie nog 82,27 euro per maand. Dit blijkt de Datamonitor Autoverzekering van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dat de premies daalden komt mede doordat er in 2021 minder voertuigcriminaliteit was, zoals diefstal, autobranden en vandalisme”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “Dit effect verwerken verzekeraars in de premies van de eerste maanden van dit jaar.”

Geld.nl onderzocht de gemiddelde premies van consumenten die een vergelijking maakten op de website. Hieruit blijkt dus dat de gemiddelde premie in de eerste helft van 2022 bijna 2 procent lager lag dan in 2021.

De premiedaling komt dus vooral doordat verzekeraars de positieve schadecijfers van 2021 verrekenden in hun premies. Zo was in 2021 het aantal autodiefstallen lager dan de afgelopen vijf jaar. Verder daalde het aantal autobranden en was er minder vandalisme aan auto’s. Dit komt vermoedelijk doordat mensen vanwege de coronapandemie vaker thuis waren.

Bulthuis verwacht echt dat de premies voor autoverzekeringen de komende tijd juist weer stijgen. “Nu mensen weer vaker met de auto op pad of naar het werk gaan, neemt de criminaliteit toe. Daarnaast zorgt de hoge inflatie er ook voor dat reparaties aan auto’s steeds duurder worden. Hierdoor zullen autoverzekeraars de premies juist weer moeten verhogen, om de toenemende schadelast te kunnen betalen.”

woensdag 10 augustus 2022

ABN rapporteert nettowinst van 475 miljoen euro

 

ABN sluit een naar eigen zeggen goed kwartaal af, met een nettowinst van 475 miljoen en een rendement op eigen vermogen van 8,8 procent.

De netto rentebaten bedroegen 1,2 miljard, voornamelijk vanwege de lagere boeterentes op hypotheken en hogere hedgingkosten. ABN verwacht dat de netto rentebaten in de tweede helft van dit jaar het dieptepunt zullen passeren nu de marges op spaargelden profiteren van het verbeterde renteklimaat, en voor heel 2022 waarschijnlijk zullen uitkomen rond de 5,2 miljard.

In hypotheken en onze zakelijke kredietportefeuille houdt de groei aan. Het marktaandeel in hypotheken verbeterde in het tweede kwartaal naar 17,5% en ABN is nu marktleider in Nederland.

De kapitaalpositie blijft sterk, met een fully-loaded Basel III CET1 ratio van 15,5% en een Basel IV CET1 ratio van rond de 16 procent.

De kosten voor heel 2022 komen naar verwachting uit op circa 5,3 miljard, incidentele uitgaven niet meegerekend.

Cryptofinancier nuri in surseance, 1 miljard verlies voor Coinbase

De cryptowinter laat zich ook in Duitsland voelen: Fintech Nuri uit Berlijn heeft uitstel van betaling aangevraagd. En in de VS rapporteerde handelsbeurs Coinbase dinsdag een verlies over het tweede kwartaal van maar liefst 1 miljard dollar.

Als reden voor de surseance noemt Nuri een uitdagende zakelijke omstandigheden op de internationale kapitaalmarkten en negatieve ontwikkeling in crypto-valuta's.

Nuri heeft 500.000 klanten en een vermogen van 325 miljoen euro. Oorspronkelijk opgericht onder de naam Bitwala, combineert de start-up cryptocurrency-handel en online bankdiensten.

Nuri beloofde zijn klanten tot 3 procent rendement op hun bitcoin-stortingen. Hiervoor werd samengewerkt met de inmiddels failliete cryptobank Celsius.  

Tot nader order worden zowel de app als de producten en diensten van Nuri ongewijzigd voortgezet.

Het handelsvolume van Coinbase vertraagde tot 217 miljard in het tweede kwartaal van 462 miljard een jaar eerder. De eigen omzet bedroeg 808,3 miljoen dollar, fors lager dan door analisten was ingeschat.

dinsdag 9 augustus 2022

Wim van de Kraats benoemd tot Chief Risk Officer Aegon Nederland

Wim van de Kraats is per 1 september 2022 benoemd tot Chief Risk Officer van Aegon Nederland. Hij wordt daarmee lid van de Management Board Aegon NL in een statutaire rol.

Van der Kraats neemt het stokje over van Willem Horstmann die Aegon op 1 februari van dit jaar verliet. In de tussenliggende periode nam Martijn Tans als interim-CRO de werkzaamheden waar.

Wim van de Kraats is nu Head of Operational & Model Risk Management bij Aegon Group. Hij kwam in 2004 naar Aegon om operational risk management als nieuwe, groepsbrede functie op te zetten. In de afgelopen jaren heeft Wim verschillende risk management functies geleid, waaronder Model Validatie, Model Risk Management, Risk Governance, Internal Control en meer recentelijk werd IT Risk management aan zijn portefeuille toegevoegd. Vóór Aegon was Wim werkzaam bij Rabobank en PricewaterhouseCoopers.

Europees Parlement publiceert amendementen Solvency II herziening

Op dinsdag 2 augustus publiceerde het secretariaat van de commissie Economische en Financiële zaken (ECON) in het Europees Parlement drie amendementsrapporten. Daarin staan alle voorgestelde amendementen van Europarlementariërs uit de ECON-commissie op het eerdere conceptrapport van rapporteur Markus Ferber over de herziening van de Solvency II richtlijn.

De 600 amendementen variëren van voorstellen voor meer vergaande eisen op het gebied van bufferkapitaal en rapportages door verzekeraars tot voorstellen voor kapitaalsverlichting en het schrappen van bepaalde artikelen uit de richtlijn om de administratieve lasten voor verzekeraars te verlichten.

Zowel het Verbond van Verzekeraars als Insurance Europe gebruiken de komende weken om de voorgestelde amendementen zorgvuldig door te nemen om te bezien hoe deze zich verhouden tot de standpunten en belangen van Nederlandse verzekeraars. Vervolgens zoekt het Verbond na het zomerreces contact met een aantal van de betrokken Europarlementariërs om ze te informeren over de mogelijke gevolgen van de verschillende amendementen.

Een eerste bespreking van de amendementen binnen de ECON-commissie, onder leiding van rapporteur Markus Ferber, is voorzien voor 31 augustus. De uiteindelijke stemming over een definitieve positie vanuit het Europees Parlement is voorzien op 1 december 2022. Tot die tijd proberende verschillende Europarlementariërs het onderling eens te worden over welke van de voorgestelde amendementen een plekje moeten krijgen in het uiteindelijke parlementsstandpunt. Het Verbond van Verzekeraars houdt gedurende deze hele periode vinger aan de pols en neemt waar mogelijk contact op met de betrokken parlementariërs om het perspectief van de verzekeringssector duidelijk te maken.

maandag 8 augustus 2022

Coinbase en BlackRock gaan samen institutionele klanten bedienen

De populaire Amerikaanse handelsbeurs Coinbase is een samenwerking aangegaan met BlackRock om institutionele beleggers toegang te geven tot de crypto-markt.

Alle institutionele klanten van BlackRock’s investeringsbeheerplatform Aladdin krijgt als gevolg hiervan directe toegang krijgen tot crypto. Wel moeten klanten zowel op Coinbase als Aladdin een account hebben.

Coinbase en BlackRock willen de samenwerking verder verbeteren en nieuwe functionaliteiten uitrollen.

Raming inflatie verhoogd, maar ook tekenen van verbetering

De inflatie nam in juli toe met het hoogste percentage sinds 1975. Na 8,8 en 8,6 procent in respectievelijk mei en juni kwam de CPI in juli uit op 10,3 procent.

De prijsstijgingen van voedsel en energie nestelen zich langzaam in de kerninflatie, de inflatiemaatstaf die volatiele componenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat. i

Aan de basis van deze nieuwe stijging liggen de opnieuw sterk gestegen prijzen op energiemarkten. Ook Nederland wordt geraakt door de afname in gasleveringen vanuit Rusland. De prijzen van gas zijn de afgelopen maanden namelijk flink gestegen. Wanneer gas in prijs stijgt, stijgen ook de energieprijzen in bredere zin, waardoor het aandeel van energie in het inflatiecijfer stijgt.

ABN heeft drie scenario’s van een gasafsluiting in kaart gebracht. Het tweede scenario lijkt het meest waarschijnlijk: tweederde daling van Russisch gas. Dit scenario kan leiden tot een ernstige energiecrisis voor Europa, met energietekorten, hoge energieprijzen en weinig vervangingsmogelijkheden door de intrinsieke rigiditeit van gasinfrastructuur.

De gemiddelde jaarlijkse gasprijs (TTFs) schommelt in dit tweede scenario tussen EUR. 150-175 in 2022 en 2023 voor een contract dat nu afgesloten wordt en over een maand levert, en tussen EUR 100-125 voor een contract dat nu afgesloten wordt en over een jaar pas levert. Voor de inflatie betekent dit dat de bredere energieprijzen tot eind 2023 hoog blijven. 

Toch zijn er gelukkig ook positieve ontwikkelingen voor inflatie. Zo verbetert de situatie in internationale aanvoerlijnen. Productie en aanbod uit China veren terug na de Covid-lockdowns, de prijzen van containervervoer normaliseren en de levertijden van industriële producten lopen terug. De problemen in de aanvoerlijnen nemen dus af, maar zijn nog niet helemaal weg.

vrijdag 5 augustus 2022

Verzekeraar Allianz ziet winst afnemen

Verzekeraar Allianz heeft in het tweede kwartaal de winst flink zien teruglopen, vanwege mindere prestaties van de vermogensbeheertak.

In het afgelopen kwartaal bedroeg de nettowinst 1,7 miljard euro tegen 2,2 miljard euro een jaar geleden.

De operationele winst steeg nog wel met 5,3 procent tot 3,5 miljard euro, vooral dankzij schadeverzekeringen.

Het beheerd vermogen daalde met 109 miljard euro tot 2,3 biljoen euro. De netto-uitstroom bedroeg bijna 34 miljard euro.