Eneco pleit voor een snelle invoering van een inkomensafhankelijke energiesubsidie om de hoge energiekosten voor huishoudens te compenseren die zijn ontstaan door de internationale energiecrisis.
Deze maatregel heeft de meeste voordelen volgens een verkenning van CE Delft naar de voor- en nadelen van zes verschillende financiƫle compensatiemaatregelen. Een inkomensafhankelijke subsidie, in de vorm van een extra belastingkorting op de energierekening, helpt huishoudens die dat het meest nodig hebben: de minima en de middeninkomens.
Er is al veel gedaan om mensen te helpen die hun energierekening enorm zagen stijgen. Naast een BTW-verlaging en de energietoeslag die wordt uitgekeerd door gemeenten, heeft het kabinet de jaarlijkse korting op de energierekening in 2022 tijdelijk met 265 euro verhoogd, tot 825 euro voor alle huishoudens. Het uitsluitend continueren van generieke maatregelen is echter onvoldoende om de hoge energiekosten van mensen met lage inkomens te compenseren en zo het risico op schulden en afsluiting van energie te voorkomen. Er zijn additionele maatregelen nodig, vindt Eneco.
Eneco stelt voor, op basis van de verkenning door CE Delft, om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen. Dit betekent een verhoging van ongeveer 1500 euro (bovenop de bestaande 560 euro belastingvermindering) voor de circa 800.000 huishoudens op een sociaal minimum (tot 120%) om de verwachte stijging van de energierekening met circa 3000 euro te kunnen compenseren.
De inkomensafhankelijke compensatie door een belastingkorting op de energierekening van de minima kost de overheid 1,2 miljard euro per jaar en circa 3,7 miljard euro indien ook de middeninkomens (ruim 3 miljoen huishoudens) worden gecompenseerd.
Normaliter is het effectiever om (energie)armoede bij te sturen via de inkomsten en vermogensbelastingen in plaats van via de energierekening. De energiecrisis vraagt echter om snelle doelgerichte actie die daadwerkelijk het aantal afsluitingen van energie voorkomt. Wij zien dat meer dan 10% van de huishoudens een te laag maandelijks voorschot betaalt en bij de eindafrekening het risico lopen om meer dan 1000 euro te moeten bijbetalen. Door de compensatie direct aan de energierekening te koppelen (i.p.v. een toeslag) kan deze direct worden verlaagd en wordt voorkomen dat het geld al is besteed voor de komst van de jaarnota en mensen alsnog in de problemen komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.