vrijdag 30 september 2022

Anneke Kooiman herbenoemd in bestuur IUMI

Anneke Kooiman (DUPI en voorzitter Platform Transport) is opnieuw benoemd als lid van de Executive Committee van de International Union of Marine Insurance (IUMI). Daarnaast heeft IUMI een nieuwe president, Frédéric Denèfle en vice-president Kosuke Hashimoto benoemd.

De nieuwe president, Frédéric Denèfle, is Managing Director van de Franse specialist in oorlogsrisico's op zee GAREX en wordt ondersteund door vice-president, Kosuke Hashimoto uit Japan en is General Manager of Marine Underwriting bij Tokio Marine & Nichido Fire Insurance. De huidige president, Richard Turner, is na zijn vierjarige ambtstermijn afgetreden.

Carsten Bittner Chief Innovation & Technology Officer bij ABN

De Raad van Commissarissen van ABN AMRO wil Carsten Bittner (Lippstadt, Duitsland, 1971) per 1 januari 2023 voor een periode van vier jaar benoemen tot Chief Innovation & Technology Officer (CI&TO) en lid van de Executive Board (ExBo), behoudens goedkeuring van de Europese Centrale Bank (ECB).

Carsten Bittner werkt momenteel als Chief Technology Officer bij Commerzbank AG. Voor zijn indiensttreding bij Commerzbank heeft hij uiteenlopende managementposities bekleed bij de internationale mediagroep Bertelsmann SE & Co. KGaA en bij Accenture.

Carsten Bittner heeft de Duitse nationaliteit, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is als econoom gepromoveerd aan de Universiteit van Karlsruhe.




Inloggen met DigiD op Mijn Belastingdienst verandert

 

Wie vanaf aanstaande 1 oktober bij de Belastingdienst met DigiD wil inloggen kan dit niet meer doen met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord.

Vanaf die datum is het gebruik van de DigiD-app of het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met de sms-controle verplicht.

Volgens DigiD-aanbieder Logius moet het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) extra bescherming bieden.

In de aankondiging laat de Belastingdienst weten dat het gebruik van de DigiD-app de makkelijkste manier is om veilig in te loggen.

donderdag 29 september 2022

BUX mogelijk verkocht

Beleggingsapp BUX zou verkoopgesprekken voeren met Public.com. BUX zelf wil geen commentaar op het vermeende gesprekken.

Twee bronnen vertellen aan Business Insider dat Public.com uit New York zijn oog op BUX heeft laten vallen.

BUX is actief in tien landen, waaronder Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Gebruikers van de app kunnen handelen in aandelen, crypto en ETF’s.

Europees investeringsplatform Scalable Capital is nu beschikbaar in Nederland

Scalable Capital, een digitaal investeringsplatform in Europa, breidt uit naar Nederland. Met de Scalable Broker en Scalable Crypto introduceert het bedrijf naar eigen zeggen handige en kosteneffectieve handels- en spaarplannen in exchange-traded funds (ETF's), beleggingsfondsen, aandelen en cryptovaluta voor Nederlandse particuliere beleggers.

De Scalable Broker biedt Nederlandse klanten een full-service online broker. Zij krijgen toegang tot meer dan 7000 wereldwijde aandelen, waaronder van Nederlandse bekende namen, Amerikaanse ‘blue chips’ en aandelen uit opkomende markten. Beleggers hebben de keuze uit twee gereguleerde Europese beurzen om op te handelen: Xetra, van de Deutsche Börse AG, of gettex, een beurs van de Bayerische Börse AG. Er worden geen wisselkoerskosten in rekening gebracht, aangezien alle transacties euro worden afgerekend.

Beleggers kunnen hun beleggingen diversifiëren via meer dan 1.800 ETF's en 2.000 beleggingsfondsen, evenals alle belangrijke cryptovaluta. De broker biedt een groot scala aan ETF's die voldoen aan de criteria op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) en die maatschappelijk verantwoorde beleggingen (SRI) volgen. Naast de duurzame ETF's, completeren een grote verscheidenheid aan aandelen-ETF's, dividend-ETF's en commodity-ETF's het aanbod van de Scalable Broker, waardoor het echt een one-stop-shop is voor zowel ervaren als nieuwe beleggers.

Alle ETF's, een selectie van de meest populaire aandelen en beleggingsfondsen, evenals de cryptovaluta komen in aanmerking voor spaarplannen. De spaarplannen kunnen worden opgezet vanaf een bedrag van slechts 1 euro, en zijn commissievrij.

Scalable Capital biedt alle ordertypes (markt-, limiet-, stop-, stop-limietorder) kosteloos aan, evenals verlengde handelsuren (8.00 tot 22.00 uur), gratis realtime prijsgegevens, verschillende taalversies en nog veel meer functies in een moderne en intuïtieve interface op zowel web als mobiele apps (iOS en Android).

Openbank introduceert bankcheques voor Nederlandse klanten die huis in Spanje kopen

Openbank introduceert bankcheques voor Nederlandse klanten die onroerend goed kopen in Spanje. Op de Spaanse huizenmarkt is het gebruikelijk om een woning te kopen via een overschrijving of per bankcheque; de Spaanse notaris biedt geen derdenrekening-service zoals notarissen in Nederland.

De bankcheque is voor Spaanse verkopers van onroerend goed nog steeds gebruikelijk en daarom biedt de bank haar Nederlandse klanten een oplossing door cheques uit te geven waarmee zij de aankooptransactie kunnen formaliseren en vereenvoudigen.  

Openbank rekent voor de dienst een provisie van 0,4%. De cheque wordt uitgegeven voor een specifiek doel - de aankoop van onroerend goed. Openbank laat de cheque per koerier bezorgen op de plaats waar het koopcontract wordt ondertekend.

Volgens de cijfers van de Algemene Raad van Notarissen kochten Nederlanders in 2021 in totaal 4.651 woningen in Spanje waarvan 3.007 in de tweede en 1.644 in de eerste helft van 2021, stijgingen van respectievelijk 104% en 58,5% ten opzichte van 2020 (zie link). Vooral de regio's Alicante, Valencia en Málaga zijn populair bij huizenkopers.

Apple Pay Later vertraagd

Apple Pay Later, een dienst voor uitgesteld betalen, wordt uitgesteld. Met de dienst kunnen (Amerikaanse) klanten hun aankopen in vier termijnen gedurende zes weken te betalen zonder rente of kosten.

Volgens Bloomberg wordt de nieuwe functie voor Apple Pay geplaagd door aanzienlijke technische en technische uitdagingen. Waaruit die precies bestaan is onduidelijk.

Bloomberg suggereert dat functie waarschijnlijk pas naar Apple Pay zal komen met iOS 16.4 in het voorjaar.

Apple zelf heeft nog geen mededelingen rond Apple Pay gedaan.

woensdag 28 september 2022

Betaalapp POM stopt

Vanaf 31 oktober is het niet langer mogelijk om de (Belgische) POM app te gebruiken. Deze wordt uitgefaseerd nu er nieuwe betaaloplossingen zijn.

De POM app bestaat sinds begin 2016 en laat liet toen toe om facturen snel met de smartphone te betalen. De app werd sindsdien meer dan 45.000 keer gedownload.

Maar intussen is online betalen via de smartphone een stuk vereenvoudigd, met directe betaallinks en QR-codes.

De betaalfunctionaliteit zelf wordt al midden oktober uitgeschakeld. Gebruikers van de app werden al eerder ingelicht.

Mollie maakt stap naar financiële dienstverlening met lancering van Mollie Capital

Betaalverwerker Mollie introduceert Mollie Capital. Mollie Capital biedt kleine en middelgrote bedrijven een snelle en flexibele manier om aan geld te komen.

Mollie Capital is een volledig geïntegreerde dienst voor zakelijke financiering. Bedrijven die hiervoor in aanmerking komen, kunnen een voorschot tot 250.000 euro aanvragen. Bij de beoordeling van hun verzoek wordt rekening gehouden met diverse factoren, waaronder de transactiegeschiedenis bij Mollie. Bedrijven kunnen via het Mollie dashboard eenvoudig een voorschot aanvragen.

In de meeste gevallen zal dit voorschot nog dezelfde dag beschikbaar worden gesteld. De terugbetaling vindt vervolgens automatisch plaats middels een percentage van de dagelijkse omzet en er wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht voor de vaste kosten.

Jonge en innovatieve bedrijven hebben moeite met het krijgen van leningen. Dit blijkt uit diverse onderzoeken over de toegang tot financiering voor kleine en middelgrote bedrijven, waaronder dit onderzoek van de Europese Centrale Bank. Het groeitempo van mkb-organisaties wordt vervolgens vertraagd door het niet kunnen aanschaffen van voorraden, niet kunnen financieren van marketingcampagnes of het niet kunnen investeren in de uitbreiding van hun bedrijfsactiviteiten.

Mollie Capital is een aantrekkelijk alternatief voor traditionele financieringsoplossingen. Het helpt klanten van Mollie om verder te kunnen groeien. Mollies klanten besparen met Mollie Capital tijd en profiteren van een hogere efficiëntie doordat het complete proces wordt beheerd in het platform waar zij ook hun omzet binnenkrijgen.

Ter voorbereiding op de productlancering werd Mollie Capital aangeboden aan een kleine groep bedrijven, zodat de dienst verder kon worden geoptimaliseerd. Tom Kapitein van Glamour Your Hair, een van de eerste gebruikers van de volledig geïntegreerde dienst van Mollie.

Mollie Capital zal aanvankelijk worden aangeboden aan een select aantal bedrijven in Nederland en België. De plannen zijn om de beschikbaarheid van de dienst later dit jaar uit te breiden naar andere markten.

Ook bij Triodos vervalt negatieve rente

Per 1 oktober 2022 vervalt de negatieve rente voor klanten bij Triodos Bank.

Tot 1 oktober 2022 rekende de bank in sommige situaties negatieve rente boven een gemiddeld totaalsaldo op betaal- en spaarrekeningen.

Het saldo van een eventuele beleggersrekening telt niet mee.

Klanten betalen nu geen negatieve rente als hun gemiddeld totaalsaldo gedurende een maand lager is dan 100.000 euro.

dinsdag 27 september 2022

Banken: hinder voor klanten door witwasaanpak verminderen

Door zich te richten op de grootste witwasrisico’s willen banken de hinder die zakelijke klanten nu ondervinden van de witwasaanpak wegnemen. Om die risico’s goed te kunnen bepalen, moeten de mogelijkheden voor informatiedeling en samenwerking tussen de betrokken publieke en private partijen toenemen. Zo nodig dient de wet hiervoor te worden aangepast.

Daarnaast willen banken hun klanten goed voorlichten over het hoe en waarom van het klantonderzoek. Een oplossing voor bedrijven met een verhoogd risicoprofiel die moeite hebben om bankdiensten te krijgen, is de verkenning van een ‘minimaal aanbod’. Hiermee kunnen witwasrisico’s beperkt worden, en kan tegelijkertijd toch toegang tot betalingsverkeer worden verleend.

Onder meer deze oplossingsrichtingen staan in het rapport “Ongewenste effecten van de-risking voor klanten en banken” dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandag heeft gepresenteerd. Witwassen en financiering van terrorisme ondermijnen onze samenleving. In hun rol als poortwachters van het financiële systeem willen banken bijdragen aan bestrijding van deze criminaliteit, door te voorkomen dat criminelen hun financiële dienstverlening hiervoor misbruiken. Belangrijk hiervoor is dat de wettelijke mogelijkheden voor een risicogebaseerde aanpak worden benut in de uitvoering.

De afgelopen jaren groeide in binnen- en buitenland de aandacht voor witwassen en terrorismefinanciering. Mede daardoor hebben banken ervoor gekozen om potentiële integriteitsrisico’s verder terug te dringen (‘de-risking’ genoemd). Hierdoor worden hun klanten geconfronteerd met zware administratieve lasten en beperking of verminderde toegang tot financiële dienstverlening.

Twee belangrijke waarden in het Nederlandse financiële stelsel – financiële integriteit en financiële inclusie – zijn daardoor niet altijd met elkaar in balans. De NVB is dan ook blij met het rapport ‘Van herstel naar balans’, waarin De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder aangeeft dat zij deze knelpunten ook ziet. Door het oplossen van deze knelpunten, samen met publieke partners, kan  de effectiviteit en efficiëntie in het voorkomen van het misbruik van het financiële stelsel, verbeteren.

Hoogste premiestijging zorgverzekering ooit: gezin betaalt 234 euro extra

Zojuist heeft zorgverzekeraars DSW traditioneel als eerste de premie van de basisverzekering voor volgend jaar bekend gemaakt. De premie stijgt volgend jaar fors met 9,75 per maand, naar 137,50 per maand, dat ligt in lijn met de verwachting van het kabinet op Prinsjesdag en wordt veroorzaakt door de stijging van zorgkosten door hogere salarissen, inflatie en energiekosten. Voor een doorsnee gezin betekent dat een stijging van 234 euro per jaar aan zorgpremie. Dat is daarmee de grootste premiestijging sinds de introductie van de nieuwe zorgverzekering in 2006. De mogelijke stijging van de aanvullende zorgverzekering komt daar nog bovenop.

Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat andere zorgverzekeraars dit voorbeeld zullen volgen, waarbij een aantal verzekeraars mogelijk nog hoger uit zal komen. Dat komt door de uiteenlopende hoogte van de solvabiliteit (en daarmee de reserves die verzekeraars kunnen inzetten om de premiestijging te dempen) en de financiële naweeën van corona die per verzekeraar verschillen.

Extra onzekerheid geeft ook het afschaffen per volgend jaar van de collectiviteitskorting op de basisverzekering (nu nog maximaal 5 procent), die per zorgverzekeraar anders uitpakt. DSW komt elk jaar als eerste met de premie naar buiten en probeert daarmee de lat hoog te leggen door een zeer scherpe koers te varen. Veel verzekeraars kunnen die lijn vaak niet volgen.
 
ZorgKiezer verwacht dat deze forse premiestijging ervoor zal zorgen dat veel mensen, die door de inflatie nu al moeite hebben om hun boodschappen en energiekosten te betalen, op zoek zullen gaan naar manieren om te besparen op hun zorgverzekering door te snoeien in de aanvullende pakketten voor de tandarts of fysiotherapeut of te kiezen voor een budgetpolis met minder keuzevrijheid of een hoger eigen risico. De andere zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun premie bekend te maken en zij wachten daarmee de laatste jaren ook vaak tot de laatste dag.  

ZorgKiezer verwacht dat als mensen in de gaten krijgen dat hun korting op de basisverzekering is komen te vervallen, velen in beweging zullen komen om zelf een goedkoper alternatief te vinden. Twee derde van Nederland heeft nu een zorgverzekering via een collectiviteit, zoals de werkgever, vakbond of patiëntenorganisatie. Hiervan wordt de korting op de basisverzekering (maximaal vijf procent) per 2023 afgeschaft. Minister Bruins van VWS noemde dit een “nepkorting” omdat zorgverzekeraars de premie eerst verhoogden om daarna een korting te kunnen geven. Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit bleek eerder al dat individueel verzekerden gemiddeld goedkoper uit zijn dan mensen in een collectief contract.

bunq: eerste Nederlandse bank die spaarrente verhoogt

bunq verhoogt haar spaarrente naar 0,27%. De bank is daarmee de eerste Nederlandse bank die, in navolging van de historische rentestap van de Europese Centrale Bank (ECB), kiest voor renteverhoging.

Het nieuwe tarief gaat per 1 oktober in en geldt voor zowel persoonlijke als zakelijke spaar- en betaalrekeningen.

Voor rente is bij bunq geen minimum saldo vereist en het tarief wordt momenteel maandelijks uitgekeerd op de eerste 10.000 eueo. Behalve het optrekken van de spaarrente, kondigt de bank vandaag eveneens aan per 1 december 2022 geen bewaargeld meer te rekenen op tegoeden boven de 1 miljoen euro. Eerder schafte bunq de negatieve rente al af voor spaarders met meer dan 100.000 euro op hun rekening.

maandag 26 september 2022

Tilburg University benoemt Martijn Boons tot hoogleraar Finance

Martijn Boons van de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM) wordt per 1 oktober 2022 benoemd tot hoogleraar Finance. Hij zal zich in zijn nieuwe functie richten op het snijvlak van asset pricing en macro-economie.

Boons onderzoekt in het bijzonder de factoren die bepalend zijn voor de prijzen van en rendementen op financiële en reële activa, zoals aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen, en het gedrag van huishoudens en bedrijven die in deze activa investeren.

Met behulp van financiële en macro-economische data analyseert hij de macro- en financiële risicofactoren waar investeerders belang aan hechten, de prijs die investeerders bereid zijn te betalen om deze risico’s af te dekken, en in ultimo de verdisconteringsvoet die gehanteerd zouden moeten worden om onzekere toekomstige kasstromen te evalueren.

De komende jaren gaat Martijn Boons zich toeleggen op het project “De economische implicaties van voorspelbaarheid van rendement”, waarvoor hij in 2022 een VIDI-beurs van de NWO heeft ontvangen. Het doel van dit project is om vast te stellen wat de aanjagers van variatie zijn in rendementsverwachtingen op de lange termijn voor financiële en reële activa.

'Financiële sector heeft cruciale rol bij klimaatadaptatie'

De financiële sector speelt een cruciale rol bij klimaatadaptatie. Daarom brengt het Platform voor Duurzame Financiering grote financiële spelers samen. De organisaties werken aan nieuwe financieringsvormen en maatregelen die zijn gericht op klimaatadaptatie.

Gijs Kloek (senior manager klimaatverandering bij Achmea) is voorzitter van een nieuwe werkgroep binnen het platform Duurzame Financiering.

Namens Achmea en het Verbond van Verzekeraars is hij aan het woord in de gezamenlijke nieuwsbrief van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) en de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). Hij meldt dat er inmiddels al banken, verzekeraars en vastgoedbeleggers in de werkgroep deelnemen, waardoor er een stevig netwerk ontstaat en overheden en financiële spelers elkaar goed weten te vinden.

Het Platform voor Duurzame Financiering heeft de werkgroep gevraagd een plan van aanpak te schrijven. Het plan is naar verwachting in november klaar en bouwt onder meer voort op de Toolbox Financiering Klimaatadaptatie van het ministerie van BZK. Eind 2023 ligt er een rapport met een gedetailleerde uitwerking van concepten en oplossingen voor verschillende delen van de financiële sector.

vrijdag 23 september 2022

Ruim een kwart miljard euro schade door spoofing

Een deel van de fraude in het betalingsverkeer komt door spoofing. In 2021 werden 97.000 15-plussers slachtoffer van deze vorm van online criminaliteit, meldt het CBS. De schade bedroeg 261 miljoen euro, 11 procent van de totale financiële schade door criminaliteit. Drie kwart van de slachtoffers maakte zelf het geld over naar de oplichter (187 miljoen euro).

Bankspoofing, een delict waarbij de oplichter zich voordeed als een medewerker van de bank, eiste 18.000 slachtoffers. De helft van deze gedupeerden leed ten minste 4 duizend euro schade. De schade was in totaal 94 miljoen euro.

Meer mensen (26.000) werden slachtoffer van ‘vriend-in-noodfraude’. De helft van hen betaalde minstens 2000 euro aan zogenaamde vrienden of familieleden. De totale schade door dit delict was 73 miljoen euro.

Van de aanvankelijke totaalschade van 261 miljoen euro kregen de spoofingslachtoffers 121 miljoen euro terug. 70 miljoen hiervan betrof vergoedingen voor bankspoofing door banken, creditcardmaatschappijen en online betaaldiensten. De overige 51 miljoen euro terugbetaalde schade had betrekking op de andere vormen van spoofing. Hierbij had een groot deel betrekking op bij de daders teruggevorderde schade.

Openbank verdubbelt rente spaarrekening voor bestaande klanten naar 0,40%

Openbank, onderdeel van Santander Groep, verdubbelt de spaarrente van 0,20% naar 0,40 procent voor haar bestaande klanten met een spaarrekening bij Openbank.

Ook de limiet waarover de nieuwe rente wordt berekend, gaat omhoog: van 50.000 naar 200.000 euro. De rente wordt elke maand bijgeschreven op de Open Spaarrekening, die volledig gratis is (openen, aanhouden en opzeggen van de spaarrekening).

Openbank biedt spaarders nu een van de hoogste rentetarieven voor vrij opneembare rekeningen in Nederland. De klanten van Openbank hebben altijd toegang tot hun spaargeld en rente-inkomsten.

donderdag 22 september 2022

Kwart Nederlanders slachtoffer van frauduleuze transacties

Ruim een kwart van de Nederlanders kreeg vorig jaar te maken met een frauduleuze financiële transactie of een ander beveiligingsprobleem op een rekening. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek van Signicat onder ruim 7.600 consumenten van financiële producten.

Een frauduleuze transactie kan op verschillende manieren tot stand komen. Een oplichter kan zich bijvoorbeeld telefonisch voordoen als een bankmedewerker, met het verzoek om uit veiligheidsoverwegingen snel geld over te maken naar een andere rekening.

Een andere populaire truc is het versturen van phishingmails, -sms’jes en appjes met daarin een link naar een nagemaakte banksite. Als het slachtoffer hierop inlogt, krijgt de crimineel de bankgegevens in handen. Daarmee kan hij geld van de rekening stelen of betalingen uit naam van het slachtoffer doen.

De meeste gedupeerde consumenten zijn tevreden over hoe financiële dienstverleners reageren op een fraudemelding. Slechts een klein deel (16 procent) vindt dat ze ronduit slecht geholpen zijn na een frauduleuze transactie. Wel vindt ruim een kwart van de gedupeerden dat de financiële dienstverlener meer had kunnen doen om hen tegen fraude te beschermen.

Het onderzoek ‘Battle to Onboard’ richtte zich ook op de omgang met klantgegevens. Een ruime meerderheid (66%) wil niet dat financiële dienstverleners hun data met partners delen. Ongeveer de helft van de Nederlandse consumenten heeft zelfs bezwaren tegen het delen van een beperkt aantal geanonimiseerde gegevens. Bijna een derde keurt dit wel goed.

Helft minder downloads voor crypto-apps

Europese gebruikers downloadden dit jaar de helft minder crypto-apps dan een jaar geleden.

Apps als BRD, Bitpanda en Blockchain.com laten aanzienlijke dalingen zien in hun downloads.

Alleen de apps van exchanges Bitstamp, Change en Coinmetro laten een lichte stijging zien.

Het sentiment rondom cryptomunten is de laatste maanden tanend. De prijs van Bitcoin is sinds afgelopen najaar met 67 procent gedaald tot nu 19.300 euro.

woensdag 21 september 2022

Apple Pay ook voor zakelijke gebruikers ING


ING heeft Apple Pay uitgebreid onder haar klanten. Naast particuliere klanten kunnen nu ook zakelijke klanten Apple Pay bij ING gebruiken.

ING was in 2019 als eerste Nederlandse bank van start gegaan met Apple Pay, maar werkte alleen met pinpassen en zakelijke klanten waren uitgesloten. Ondersteuning voor ING creditcards met Apple Pay werd in december 2020 ingevoerd, maar voor zakelijke klanten bleef het lang stil.

Om Apple Pay als zakelijke ING-gebruiker in te stellen, volg je dezelfde stappen als voor het instellen van je particuliere kaart.

Hack bij online bank Revolut

Bij een hack van de Litouwse online bank Revolut zijn gegevens gestolen van zeker 50.000 klanten. Minder dan de helft van de getroffen klanten, bijna 21.000, zijn gevestigd in de Europese Economische Gemeenschap (EEG).

De aanval op 11 september kon snel worden tegengehouden. Toch wist de aanvaller toegang te krijgen tot de gegevens van 50.150 klanten.

De inbreker heeft onder andere namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, een deel van de betaalkaartgegevens en rekeninggegevens buitgemaakt. Er is geen geld gestolen.

De online bank heeft 20 miljoen klanten wereldwijd en is sinds 2017 actief in Nederland en België, maar heeft pas sinds vorig jaar een bankvergunning in deze landen.

Belfius breidt Apple Pay uit tot Bancontact

Belfius is de eerste Belgische bank die Bancontact via Apple Pay aanbiedt. Met hun Bancontact/Maestro-betaalkaarten die nu geïntegreerd zijn in Apple Pay, kunnen Belfius-klanten voortaan met hun iPhone of Apple Watch echt overal betalen waar contactloze betalingen aanvaard worden. B

Bancontact via Apple Pay is beschikbaar niet alleen voor Belfius-klanten, maar ook voor gebruikers van Banx, de gemeenschappelijke digitale bankapp imagined by Proximus and powered by Belfius.
 
De klanten moeten enkel hun iPhone of Apple Watch naast een betaalterminal houden om contactloos te betalen. Elke aankoop met Apple Pay is veilig dankzij de identificatie met Face ID, Touch ID of een PIN-code op het toestel, en ook dankzij een eenmalige unieke veiligheidscode. Apple Pay wordt aanvaard in kruidenierswinkels, apotheken, taxi’s, restaurants, espressobars, kleinhandelszaken en op veel andere plaatsen.

De klanten kunnen ook gebruikmaken van Apple Pay op iPhone, iPad en Mac om sneller en vlotter aankopen te doen via apps of op het internet via Safari, zonder een account te moeten aanmaken of voortdurend informatie over bezorging en facturatie te moeten invoeren. Met Apple Pay wordt vlotter betalen mogelijk voor leveringen van voeding en kruidenierswaren, online shopping, vervoer en parkeren enz. Apple Pay kan ook worden gebruikt voor het betalen via apps op een Apple Watch.

dinsdag 20 september 2022

'Banken staan klaar voor klanten in nood'

De banken vinden het positief dat het kabinet komt met een pakket om mensen tegemoet te komen die worden getroffen door de hoge inflatie en energierekening.

Volgens het Nibud dreigt bijna de helft van de huishoudens in een financieel kwetsbare of ongezonde situatie terecht te komen. Van der Laan: “Veel mensen maken zich zorge

Om op langere termijn de stijgende energieprijzen het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk ook in deze moeilijke tijden zoveel mogelijk door te gaan met verduurzaming van onze economie. Banken voeren een bewustwordingscampagne om ondernemers en huiseigenaren te stimuleren hun bedrijf en hun woning duurzamer te maken – zodat zij straks kunnen profiteren van een lagere energierekening. Eerder dit jaar voerde de NVB een vergelijkbare campagne gericht op het MKB.

Het is goed nieuws dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een groene borgstellingsregeling in voorbereiding heeft voor het midden- en kleinbedrijf (‘BMKB-Groen’), zo blijkt uit de begrotingsstukken. Dankzij BMKB Groen zijn banken beter in staat om ondernemers te ondersteunen in hun transitie naar een duurzaam bedrijfsmodel. De banken kijken er naar uit om deze regeling begin volgend jaar in te gaan zetten en daarmee de klimaattransitie te helpen versnellen. De NVB vindt het overigens een gemiste kans dat de overheid tegelijkertijd kiest voor versobering van de groenregeling waarmee particulieren fiscaal vriendelijk konden beleggen in groene fondsen bij banken.


Stijging hypotheekrente zet door

Wie de huidige stand van de hypotheekrente vergelijkt met die van de laatste week van juni, krijgt de indruk dat de hypotheekrente in het derde kwartaal is gestabiliseerd. Het totaalgemiddelde staat immers in beide gevallen op 4,04 procent. De werkelijkheid laat echter zien dat er van stabilisatie geen sprake is.

Na een daling in de zomermaanden stijgt de hypotheekrente sinds drie weken weer fors. Op een enkele aanbieder na (Argenta, Hypotrust Elan Plus) hebben alle 40 actieve geldverstrekkers hun rentetarieven recent verhoogd. Opvallend daarbij is dat verzekeraars als Allianz, asr en Achmea (Centraal Beheer, Woonfonds maar ook Syntrus Achmea) momenteel het meest verhogen, tot wel 0,40%-punt op met name 5 en 10 jaar vast.

De rentestijging leidt vooralsnog tot een groei van het aantal hypotheekaanvragen in september, waarbij aanvragen in verband met een verbouwing, oversluiting of aankoop nieuwbouw relatief wat meer toenemen.

De oorzaak van de renteverhogingen moet volgens de Hypotheekshop gezocht worden bij de sterk teruggelopen rentemarge. Sinds juli is de rente op de kapitaalmarkt circa 0,90%-punt gestegen en dat heeft uiteraard gevolgen voor de hypotheekrente. Een vergelijking met de vorige crisis (2008-2011), illustreert de grote onrust van dit jaar rond energie, inflatie en de vrees voor een recessie. Noteerde de krediet-/Eurocrisis uiteindelijk 23 keer een grote weekstijging van de hypotheekrente (gemiddeld 0,05%-punt of meer), in 2022 staat de teller al op 20. Daaronder ook de stijgingen van de laatste drie weken. Ten tijde van de kredietcrisis lag het rentepeil wel

Amazon mag e-euro helpen ontwikkelen

Amazon en vier andere bedrijven mogen van de Europese Centrale Bank (ECB) een prototype voor de digitale euro ontwikkelen.

De ECB begon vorig jaar aan een tweejarige onderzoeksfase naar de digitale euro. Daarin richt de ECB zich op vraagstukken rond veiligheid en gebruiksgemak van een digitale munt.

In totaal meldden 54 organisaties zich voor de ontwikkeling van een e-euro.

Naast Amazon gaat het om de Italiaanse bank Nexi, de Spaanse CaixaBank, de Franse betalingsverwerker Worldline en een consortium van banken en betalingsverwerkers geselecteerd.

Als de e-euro er al komt, gaat het nog wel even duren voordat die beschikbaar is.

maandag 19 september 2022

Ook Volksbank breidt compensatieregeling uit

In navolging van ABN AMRO en ING heeft ook de Volksbank zijn ‘compensatie-stroppenpot’ aangevuld.

De Volksbank volgt hiermee de recente uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid in een zaak tegen een andere kredietaanbieder.

De eerste groep klanten bij SNS en RegioBank, die mogelijk voor compensatie in aanmerking komt, wordt vanaf 15 september 2022 geïnformeerd.

Voor de verruiming van de compensatieregeling neemt de Volksbank een extra voorziening van  4 miljoen ten laste van het resultaat over het tweede halfjaar van 2022, bovenop de voorziening van 15 miljoen getroffen in 2021.

EU-wetgeving tegen wereldwijde ontbossing ook van toepassing op verzekeraars

Het Europees Parlement is voor de invoering van EU-wetgeving over ontbossingsvrije producten. Die regels moeten ervoor zorgen dat Europese burgers straks geen producten meer kunnen kopen die bijdragen aan de wereldwijde vernietiging van bossen. Deze voorgestelde wetgeving heeft grote gevolgen voor verzekeraars.

Het Europees Parlement (EP) sprak een dezer dagen haar steun uit voor een ontbossingsverordening van de Europese Commissie (EC) die ook gaat gelden voor financiële instellingen, waaronder verzekeraars.

De voorgestelde nieuwe wet verplicht verzekeraars na te gaan (via due diligence) of in de EU verkochte producten niet geproduceerd zijn op ontboste of door ontbossing aangetaste gronden waar ook ter wereld. Daarmee wil de het parlement en de Commissie het alarmerend tempo van ontbossing en daarmee klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit een halt toe roepen. Als blijkt dat een bedrijf de ontbossingsverordening niet naleeft, mag een financiële instelling daar niet in investeren.

Eerder heeft het Nederlands kabinet in de Beoordeling van Nieuwe Commissievoorstellen laten weten dat het tegengaan van ontbossing via de geldstromen (investeringen) van financiële instellingen beter aangepakt kan worden via bestaande initiatieven, zoals de EU-taxonomieverordening en de toekomstige Corporate Sustainability Reportive Directive (CSRD). De nieuwe verordening betekent extra wetgeving om problemen aan te pakken waar al wetgeving voor bestaat. Het verhoogt de administratieve lasten en de kosten voor naleving. Geld en tijd dat de financiële sector vervolgens niet meer kan investeren in duurzame oplossingen, zoals het tot stand brengen van toeleveringsketens waar ontbossing niet plaatsvindt.

Het Verbond trekt samen met Insurance Europe en andere financiële koepels op om deze standpunten naar voren te brengen in de onderhandelingen die naar verwachting dit najaar starten tussen de lidstaten en het parlement op weg naar een definitieve wet.

Toch compensatie voor alle gedupeerden spaartaks

Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld worden mogelijk toch gecompenseerd. Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij biedt gedupeerde spaarders een juridische mogelijkheid om alsnog compensatie te krijgen, meldt het AD.

Spaarders zullen dan ambtshalve vermindering van de aanslag moeten vragen.

De overheid hoeft van de Hoge Raad in principe alleen de mensen te compenseren die bezwaar hebben gemaakt tegen de belastingaanslag. Het gaat om 60.000 mensen.

De BvB heeft een rekentool op de site waarmee belastingplichtigen kunnen zien of ze in aanmerking komen voor compensatie. Via dezelfde site kunnen ze een brief naar de Belastingdienst sturen met het verzoek om ambtshalve vermindering.

De Bond voor Belastingbetalers (BvB) is blij met deze stap. Wie geld terug wil over 2017 moet nog dit jaar wel in actie komen. Je kunt maximaal vijf jaar na de aanslag nog verzoeken om een ambtshalve vermindering.

vrijdag 16 september 2022

KBO-PCOB: Energierekening op krediet géén oplossing

Een krediet krijgen om je energierekening te kunnen betalen is volgens seniorenorganisatie KBO-PCOB géén oplossing voor het probleem. Volgens berichtgeving in de Telegraaf wil het kabinet dit instellen zodat energieleveranciers geen klanten afsluiten, omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen.

Uit eerder onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat meer dan de helft van de senioren zich zorgen maakt over hun financiële toekomst. 1 op de 8 senioren heeft geen buffer om onverwachte uitgaven op te vangen. Deze groep bezuinigt nu al op veel zaken waar het kan.

In uitgelekte plannen is al duidelijk geworden dat het kabinet in januari het minimumloon wil verhogen en dat betekent automatisch ook een stijging van de AOW, die hieraan gekoppeld is.
 

Meten duurzaamheidsbeleid probleem voor banken

Nederlandse banken onderschrijven al langer de brede maatschappelijke trend naar duurzaamheid. Maar het duurzaamheidsbeleid moet allemaal nog veel concreter en doelgerichter. Dat blijkt uit onderzoek onder 602 bankiers uit Australië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nederland in opdracht van het Amsterdamse digitaal consultancybureau Mobiquity.

Bijna de helft van de topmanagers geeft aan dat hun bank geen milieu-, sociale en bestuurscriteria, ook wel ESG-criteria genoemd, meet. Daardoor is het onmogelijk om het effect van duurzaamheidsbeleid te meten en effectief duurzaam te bankieren. Duurzaamheidsbeleid blijft vooralsnog bij woorden.  

Hoewel banken in het algemeen veel praten over duurzaam bankieren, ontbreekt het vaak aan concrete langere termijn actie. Op korte termijn investeren banken wel in emissierechten en dreigt er gevaar van greenwashing. Banken zijn zoekende als het gaat om langere termijn commitment om duurzaamheidsdoelen te halen.

Nieuwe digitale technieken kunnen bijdragen aan het halen van duurzaamheidsdoelen op langere termijn. Er is al een app-feature waarmee klanten inzicht krijgen in hun eigen CO2-verbruik. Daarnaast wordt hard gewerkt aan kunstmatige intelligence-methodes voor banken die op ESG-targets meten.

Banken uit alle vier de landen zien in de veranderde wereld steeds meer het belang van duurzaam bankieren. Er komt nu echter een einde aan de vrijblijvendheid. Toezichthouders en overheden voeren steeds dwingender beleid. De Europese commissie en de ECB hebben in 2020 en 2021 richtlijnen en verordeningen gepubliceerd die de banken verplichten ESG risico’s te integreren in hun bedrijfsvoering.

donderdag 15 september 2022

Paula Mooij nieuwe CEO ABN AMRO Verzekeringen

Paula Mooij, Chief Commercial Officer bij ABN AMRO Verzekeringen, wordt per 1 oktober benoemd tot CEO ABN AMRO Verzekeringen (AAV). Zij volgt hiermee Edwin Grutterink op die per 1 oktober benoemd is tot directeur Schade Intermediair bij Nationale-Nederlanden.

Paula Mooij (38) begon haar carrière als management trainee bij ABN AMRO Bank en heeft sindsdien verschillende senior managementfuncties bekleed, waaronder Districtsdirecteur Retail, Regiodirecteur Hypotheken en Managing Director Skillpool Hypotheken. 

Sinds 1 april 2020 is ze werkzaam als Chief Commercial Officer (CCO) bij ABN AMRO Verzekeringen. Vanuit deze functie heeft ze belangrijke stappen gezet binnen het strategisch commercieel domein. En is zij reeds verantwoordelijk voor de huidige strategie (van ABN AMRO Verzekeringen) om de beste digitale en klantgerichte verzekeraar van Nederland te worden.

Hypotheekdienstverlener Stater ziet kansen in pan-Europese hypotheekmarkt

In de nieuwe aflevering van de podcast ‘Inmotion Talks', komen Stater CEO Erwin Dreuning en kersverse commissaris Frans van der Horst aan het woord over de kansen die zij zien voor de hypothecaire dienstverlener Stater.

Inmotion Talks spreekt de heren over meerdere onderwerpen, waaronder; de strategische investering van Infosys in Stater, de Europese hypotheekmarkt en de internationale ambities die de organisatie heeft.

Stater beheert ruim 40 procent van de Nederlandse hypotheekmarkt en is naast Nederland ook actief in België en Duitsland. Vandaag de dag spelen er nog altijd tal van ontwikkelingen en uitdagingen en zijn er veel kansen.

Stater benadert de internationale ambities stapsgewijs. “Dat gaat langzaam. We zeggen in Duitsland ook: we willen hier als een olievlek groeien. Dus dat is echt een model van evolutie en niet van revolutie” , legt Dreuning uit. Wat de toekomst ook precies brengt. De CEO en commissaris kijken er naar uit om samen de komende jaren bij te dragen aan het vormgeven van deze evolutie.

woensdag 14 september 2022

Geen sluiting bankrekeningen toeval-Amerikanen

Banken zullen ook na 1 september geen rekeningen sluiten van zogenoemde toeval-Amerikanen die niet beschikken over een Amerikaans BSN-nummer (US-TIN).

Dat hebben zij besloten naar aanleiding van een brief van het Amerikaanse ministerie van Financiën aan de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten.

In de brief staat dat de VS werken aan nadere richtlijnen over wat banken moeten doen als ze geen US-TIN van hun klanten krijgen. Zolang die richtlijnen er niet zijn hoeven banken geen rekeningen te sluiten van Nederlanders die ook Amerikaan zijn.

Vorig jaar besloten banken al om tot 1 september 2022 af te zien van het sluiten van rekeningen van Amerikaanse Nederlanders zonder TIN om ruimte te geven aan het vinden van een lange termijn oplossing  met de Amerikaanse autoriteiten. Door de nieuwe brief zullen er ook na 1 september geen rekeningen worden gesloten en hopen banken dat de VS verder werken aan een permanente oplossing voor deze problematiek.

De Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) is de Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen bestrijdt. Banken moeten op grond van deze wet en afspraken tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheid vaststellen of klanten onder deze regelgeving vallen. Deze regelgeving brengt voor klanten van Nederlandse banken mee dat zij informatie aan de bank moeten  verstrekken.

Belgische start-up Credix haalt 11,32 miljoen euro op voor wereldwijd kredietplatform met blockchain technologie

De Belgische fintech-start-up Credix haalt in een Series A kapitaalronde 11,32 miljoen euro (11.25 miljoen USD) op. De marktplaats van Credix verbindt beleggers met kredietbedrijven in opkomende landen, waar toegang tot bankleningen nog altijd heel duur en complex is.

De start-up bestaat nog geen jaar, maar haalt al voor de tweede keer geld op om zijn wereldwijde kredietinfrastructuur verder uit te bouwen. De Amerikaanse fondsen Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital zijn de hoofdinvesteerders.

In snel opkomende landen, zoals bijvoorbeeld Brazilië, zijn bankleningen moeilijk verkrijgbaar en peperduur. Voor persoonlijke-, creditcard- of studieleningen kunnen de rentes oplopen tot 100 procent per jaar. Daardoor zijn duizenden kleinere kredietbedrijven ontstaan, die samen jaarlijks meer dan 10 miljard dollar uitlenen aan lagere tarieven. Tot voor kort hadden ze geen toegang tot internationaal kapitaal en moesten ze op eigen houtje aan financiering voor die kredieten zien te geraken.

Dat probleem lost Credix op. Het platform dat de Belgische start-up ontwikkelde en begin 2022 lanceerde, verbindt institutionele beleggers van over de hele wereld met kredietverstrekkers in opkomende markten. Die kredietbedrijven zijn vaak fintechs, die digitale oplossingen ontwikkelen om kmo’s en particulieren aan een lening te helpen. Ze worden allemaal uitgebreid gescreend voor ze worden toegelaten op het platform. De beleggers zijn miljardenfondsen en vermogende particulieren die actief kunnen investeren in kredietverstrekkers - wat hen meer dan 20 procent per jaar kan opleveren, of passief beleggen in een portefeuille van kredietverstrekkers met minder risico, die nog altijd zo’n 12 procent renderen.

Om zijn groei te versnellen, haalde Credix bij een Series A kapitaalronde 11.32 miljoen euro op. Hoofdinvesteerders zijn het Amerikaanse miljardenfonds Motive Partners Early Stage fund en ParaFi Capital. Daarnaast investeren ook Valor Capital, Victory Park Capital, MGG Investment Group, Circle Ventures, Abra, Fuse Capital en Claure Group in Credix, net als business angel Ricardo Villa Marina (voorzitter van Itau LatAm).

Kredietbedrijven in verschillende opkomende markten hebben de afgelopen maanden meer dan 25 miljoen dollar via Credix geleend. Tegen het einde van het jaar verwacht de start-up de kaap van 100 miljoen dollar te overschrijden, onder andere door naar Mexico en Colombia uit te breiden.

Uniek aan Credix is dat de beleggers met cryptovaluta investeren in kredietbedrijven in opkomende markten. Het kredietbedrijf ontvangt de stablecoins (cryptomunten die één op één gelinkt zijn op dollars, en niet in waarde schommelen) in zijn crypto portefeuille en zet ze om in de lokaleThomas Bohner, founder en CEO Credix munt alvorens leningen aan te bieden aan hun eindklanten.

dinsdag 13 september 2022

Hypotheekrentes weer flink omhoog

De hypotheekrentes zijn de afgelopen weken weer flink gestegen. Gemiddeld stegen de hypotheekrentes tussen eind augustus en vandaag (12 september) met 0,15  tot 0,2 procentpunt. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Deze stijging lijkt misschien niet groot, maar door stijgingen van de laatste weken zijn de hypotheekrentedalingen die we in augustus zagen alweer bijna teniet gedaan, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

De gemiddelde hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 5 jaar stond tijdens het hoogste punt eind juli op 3,39 procent. Nu is die alweer 3,38 procent. Bij langere rentevaste periodes ligt de huidige hypotheekrente nog wel iets onder het hoogtepunt van eind juli. Zo staat de gemiddelde rente voor een hypotheek van 20 jaar vast nu op 3,91%. Dat was eind juli nog 4,1%.
 
De hypotheekrentes voor korte rentevaste periodes, en de variabele hypotheekrente, reageren altijd sterk op renteverhogingen van de Europese Centrale Bank. Omdat de ECB eind juli en vorige week fikse renteverhogingen heeft doorgevoerd, stijgen dus ook die hypotheekrentes.

Bij langere rentevaste periodes kijken hypotheekverstrekkers meer naar kapitaalmarkrentes, zoals de rentes op staatsleningen. Ook die zijn de laatste weken weer aan het stijgen. Dit komt vooral door de aanhoudend hoge inflatie en economische tegenvallers, zoals het bericht dat Rusland ‘Nord Stream 1’ voorlopig dicht blijft.

De aanhoudende inflatie en onzekerheid zorgt ervoor dat beleggers hoge rentes willen voor het geld dat ze uitlenen en daardoor stijgen de kapitaalmarktrentes, zegt Bulthuis. Het ligt dan ook voor de hand dat die rentes de komende tijd hoog blijven en misschien zelfs nog wat stijgen. Hierdoor stijgen dan ook de hypotheekrentes verder.

Mogelijk lanceert het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds II

Na de resultaten van het eerste Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, kunnen beleggers zich aanmelden voor participatie in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds II. Instappen kan vanaf 100.000 euro voor 5 jaar vast en het geprognosticeerd rendement bedraagt 5 procent per jaar.

In het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds leggen meerdere beleggers geld in. Met dit geld financiert Mogelijk hoogwaardig zakelijk vastgoed, met name kantoren en bedrijfspanden. Het fonds krijgt eerste recht op hypotheek op de leningen en Mogelijk sluit voor alle objecten een secundaire opstalverzekering af. Het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is daarmee een veilige beleggingsoptie met een aantrekkelijk redendement dat maandelijks wordt uitgekeerd.
 
Mogelijk biedt investeerders twee opties om te investeren in zakelijke hypotheken: via één-op-één financiering; één investeerder financiert een zakelijke hypotheek van één ondernemer. Deze optie is met name interessant voor de actievere investeerder die graag zelf de investeringsaanbieding selecteert. Het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds biedt veel gemak en comfort, na inleg hoeft de belegger niets meer te doen.

Meer informatie over het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds II is de vinden op de website van Mogelijk. Mogelijk organiseert ook een aantal kennissessies voor potentiële fondsbeleggers om hen te informeren over het nieuwe fonds

maandag 12 september 2022

Philips-beleggers willen compensatie van Philips

 
Philips heeft jarenlang relevante informatie over falende beademingssystemen verzwegen. Om het vertrouwen in de onderneming te herstellen is ook erkenning van de schade voor beleggers noodzakelijk. Beleggersvereniging VEB stelt Philips hiervoor aansprakelijk.

Sinds 2015 kreeg Philips signalen over het mogelijk slecht en schadelijk functioneren van beademingsapparaten die miljoenen patiënten helpen slapen (en ademen). Bij gebruik kunnen schuimdeeltjes loskomen met mogelijk ernstige gezondheidsschade tot gevolg.

Het duurt bijna zes jaar, tot april 2021 voordat Philips in de actiestand schiet en massale terugroepacties op touw zet van apparaten die ondeugdelijk waren en zelfs gezondheidsrisico’s konden veroorzaken.  

Philips heeft twee weken de tijd om met VEB in gesprek te treden. (Voormalige) beleggers van Philips kunnen zich melden bij VEB.

ABN AMRO - ODDO BHF uitgeroepen tot beste broker in de Benelux

ABN AMRO – ODDO BHF is trotse winnaar van de titel Best Benelux Broker in de 2022 European Ranking. Naast de titel Best Benelux Broker won ABN AMRO - ODDO BHF ook diverse individuele prijzen.

De joint venture gaat aan kop in alle vier subcategorieën: Research, Sales, Trading & Execution en Corporate Access. Bovendien werd Cor Kluis van ABN AMRO - ODDO BHF uitgeroepen tot Best Analyst.

In 2021 gingen ABN AMRO en ODDO BHF met elkaar een strategisch partnerschap aan, waarin de equity brokerage dienstverlening van beide partijen in de Benelux werd samengevoegd. ABN AMRO levert hierin de aandelenresearch voor de Benelux, institutionele sales, toegang tot bedrijven en handelsactiviteiten. ODDO BHF brengt op zijn beurt een technologisch zeer geavanceerd platform voor gestroomlijnde orderuitvoering in. De joint venture is vooral gericht op de Benelux en is gevestigd op het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.

Doel van de samenwerking is een betere dienstverlening aan zowel zakelijke als institutionele klanten rond aandelenmarkten, zakelijke bemiddeling en aan- en verkoop van aandelen. Hiermee verbreden beide partijen hun aanbod van kwalitatief hoogstaand onderzoek naar bijna 700 beursgenoteerde bedrijven en breiden ze hun distributienetwerk uit naar ruim 700 institutionele klanten in Europa en de Verenigde Staten.

VEH: Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Huizenkopers die hun hypotheekcontract met een lage rente mee willen verhuizen naar hun nieuwe woning, stuiten bij veel banken op een gebrek aan medewerking als hun resterende rentevaste periode korter is dan 10 jaar. Zij rekenen wel op een blijvend lage rente omdat in bijna alle hypot

heekvoorwaarden staat dat het lopende rentecontract bij een verhuizing kan worden voortgezet. Als dat onverwacht niet mogelijk is kunnen de maandlasten honderden euro’s per maand hoger worden. V

Vereniging Eigen Huis eist van banken dat zij de verhuistoezegging nakomen. Dat kan met rentemiddeling. Het beloofde voordeel mag niet vervallen door stroeve interne processen bij geldverstrekkers.

Mensen die verhuizen naar een andere woning dreigen het voordeel van hun huidige lage rente kwijt te raken als de resterende periode van hun rentecontract korter is dan 10 jaar. Banken moeten in dat geval de hypotheekaanvraag toetsen op een fictieve rente van 5% (vastgesteld door de AFM). Daardoor kan opeens minder worden geleend dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet bij een nieuwe hypotheek, een toezegging van de bank waar mensen ook op rekenen.

Voor mensen die voor de aankoop van hun volgende woning maximaal moeten lenen zal deze beperking betekenen dat ze hun lage rente (vaak tussen 1% tot 2%) verliezen. Hun nieuwe hypotheek kan dan alleen rond komen als zij noodgedwongen kiezen voor een veel hogere rente van 3,5 tot 4,5% bij nieuwe rentevaste periode van 10 jaar of langer. Hierdoor stijgen de hypotheeklasten langjarig met honderden euro’s per maand (bruto).

Een voorbeeld uit de praktijk van Eigen Huis Hypotheekadvies. Een huiseigenaar heeft nog een hypotheek van 114.500 euro op zijn huidige woning. Zijn rente staat nog 7,5 jaar lang vast op het lage tarief van 1,05 procent. Hij wil een andere woning kopen en heeft daarvoor een hypotheek van 221.000 euro nodig. Hij rekent er op dat hij zijn lage rente kan meenemen, maar omdat de resterende looptijd minder is dan 10 jaar moet de bank de lening toetsen op een fictieve rente van 5%. Hierdoor komt deze huiseigenaar bijna 10.000 euro tekort.

Om toch te kunnen verhuizen moet hij de lage rente opgeven en een nieuwe lening afsluiten tegen het huidige rentetarief van 3,5 procent. Omdat hij daarbij kiest voor een rentevaste periode van 10 jaar hoeft de bank deze lening niet meer te toetsen op 5 procent rente. Als hij het oude rentecontract met rentemiddeling had kunnen meenemen naar de nieuwe woning zou hij maandelijks ruim 200 euro bruto besparen op rentelasten.

vrijdag 9 september 2022

Nieuw box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement naar 2026

Het kabinet is van plan om belasting te gaan heffen over het werkelijke rendement in box 3. In het coalitieakkoord is afgesproken om dit stelsel in 2025 in te voeren.

Het kabinet heeft op basis van een onderzoek van Capgemini besloten om dit uit te stellen tot 2026. De overbruggingswetgeving volgens de zogenaamde spaarvariant blijft daarom een jaar langer bestaan.

Spaarders zullen tijdens de overbruggingsfase vrijwel geen belasting in box 3 betalen als het rendement op spaargeld op het huidige lage niveau blijft. De budgettaire derving van het uitstel is eenmalig € 385 miljoen. Deze derving is meegenomen in de augustusbesluitvorming.

De uitspraak over box 3 van de Hoge Raad eind december vorig jaar heeft druk gelegd op het tijdpad. Daarom is besloten om opnieuw een extern onderzoek te laten doen door Capgemini naar de haalbaarheid van het tijdpad, zoals ze ook voor het coalitieakkoord al hadden bekeken. Uit het onderzoek volgt dat de al gesignaleerde risico’s zijn toegenomen en dat er aanvullende risico’s zijn bijgekomen.

Capgemini acht een succesvolle implementatie in 2025 niet realistisch. De conclusie van Capgemini luidde november vorig jaar dat het tijdpad haalbaar was onder drie randvoorwaarden, waaronder het uitblijven van aanvullende beleidsinitiatieven. Onder andere als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad en de daarmee samenhangende nieuwe wetgeving, zowel voor het rechtsherstel als de overbruggingswetgeving, wordt niet meer aan deze randvoorwaarden voldaan. In het nadere onderzoek is rekening gehouden met de actuele stand van alle zaken die van invloed zijn op het tijdpad, zoals het wetgevend traject, de modernisering van het ICT-landschap van de informatievoorziening bij de Belastingdienst en de samenwerking met de ketenpartners, zoals banken en verzekeraars.

Het kabinet wil belasting over inkomsten uit vermogen gaan heffen op basis van het werkelijk behaalde rendement. Uitgangspunt is dat je inkomsten verdient met je vermogen. Bijvoorbeeld rente op spaargeld, of rendement op beleggingen. Er wordt nu nog gerekend met een vast percentage waar je belasting over betaalt. Het kabinet wil dat aanpassen, waardoor je alleen belasting betaalt over je echte inkomsten uit vermogen.

Voor de tussenliggende jaren werkt het kabinet aan overbruggingswetgeving. In die tijdelijke wetgeving wordt alvast uitgegaan van de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen en van het werkelijke rendement daarop, in plaats van een fictieve verdeling. Hierdoor wordt al zo goed mogelijk aangesloten bij het werkelijk behaalde rendement. Spaarders betalen – net zoals bij het stelsel op basis van werkelijk rendement – bij de huidige lage rentestanden daardoor vrijwel geen belasting in box 3. Deze wetgeving maakt onderdeel uit van het pakket Belastingplan 2023 dat met Prinsjesdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Met Prinsjesdag maakt het kabinet ook de besluitvorming over niet-bezwaarmakers in box 3 bekend.

Corona Direct maakt verzekeringen voor iedereen begrijpelijk met lancering verzekeringsalfabet

De directe verzekeraar Corona Direct stelt haar verzekeringsalfabet voor. Via het verzekeringsalfabet wil de Belgische verzekeraar de meest voorkomende verzekeringstermen duidelijk uitleggen.

Op die manier ontdekken verzekeringnemers dat verzekeringen niet moeilijk hoeven te zijn.

Met voldoende en duidelijke informatie kunnen ze transparanter en eenvoudiger verzekeringen afsluiten. Eerder onderzoek van Corona Direct Verzekeringen toonde aan dat dit geen overbodige luxe is, aangezien de verzekeringskennis van Belgen eerder beperkt is.
 
Om verzekeringen nog transparanter en duidelijker te maken, heeft Corona Direct vaak voorkomende en moeilijkere verzekeringsbegrippen opgelijst in haar verzekeringsalfabet. Elke term wordt in gewone mensentaal omschreven, zodat deze voor iedereen begrijpelijk is.
 
Eén Belg op vier kent het begrip ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ niet, bleek uit eerder onderzoek[1] van Corona Direct. Tegelijk is 75 procent van de Belgen niet op de hoogte dat een brand- en woningverzekering eigenlijk hetzelfde is. Het verzekeringsalfabet zorgt ervoor dat Belgen hun verzekeringskennis nu kunnen bijschaven en makkelijk termen die ze niet kennen of begrijpen kunnen opzoeken. Zo valt bij de term ‘brandverzekering’ in het alfabet heel duidelijk te lezen dat deze ook woning- of woonverzekering wordt genoemd. De drie gangbare benamingen verwijzen telkens naar een verzekering die de waarde van jouw huis en jouw inboedel beschermt en je aansprakelijkheid dekt wanneer andere personen schade lijden bij bijvoorbeeld een brand in de woning.

donderdag 8 september 2022

ECB-rente omhoog, spaarrente ook?

Om de gierende inflatie te beteugelen verhoogt de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven met maar liefst 0,75 procentpunt, de grootste rentesprong ooit. Het is de tweede renteverhoging dit jaar, in juli ging de rente al een half procentpunt omhoog.

Door de rente te verhogen hoopt de centrale bank dat de groei van de economie vertraagt. De renteverhoging geldt voor alle drie basisrentetarieven van de centrale bank.

De spaarrentes worden beïnvloed door de ECB-rentes. Dat gebeurt vooral via de zogenoemde refi-rente.

De refi-rente, of basisherfinancieringsrente, is een rente die banken betalen als ze geld lenen van de ECB. In plaats van geld te lenen bij de ECB kunnen banken ook spaargeld aantrekken. Hoe hoger de refi-rente van de ECB wordt, hoe interessanter het voor banken wordt om spaargeld aan te trekken en hoe meer spaarrente ze ervoor over hebben.

Toen de ECB in juli 2022 de refi-rente verhoogde met 0,5 procent, zijn dan ook de rentes op spaarrekeningen omhoog gaan. NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank verhoogden de rentes tot 0,05 of 0,06 procent.

Daarnaast verhoogden enkele buitenlandse banken die in Nederland spaarrekeningen aanbieden hun rentes. Het gaat dan om Klarna, Renault Bank, Nordax (alle drie via spaarplatform Raisin) en BigBank.  De hoogste rente op een spaarrekening krijg je nu bij Renault Bank (0,65 procent).

De verwachting is dat door renteverhoging van vandaag Nederlandse banken en de buitenlandse banken ook weer de rentes op hun spaarrekeningen zullen verhogen. Nu de rentestap van de ECB zo groot is, zullen deze spaarrentes ook met grotere stappen omhoog gaan.

Verder zijn de rentes voor spaardeposito’s de laatste maanden door steeds meer banken verhoogd. Zo kun je op een spaardeposito van 3 jaar al een rente van 2,5 procent krijgen. Je moet hiervoor je spaargeld echter gedurende die periode vast zetten en kan het niet zomaar tussentijds opnemen.

Wie bij de grote banken ING, Rabobank en ABN AMRO, wat geldt voor de meeste mensen, heeft nog pech. Bij deze banken zijn de rentes op spaarrekeningen nog niet gestegen. Dit komt vooral doordat deze banken al veel spaargeld hebben, zonder dat ze hiervoor hogere rentes hoeven te bieden. Deze banken bieden daarom altijd al een lagere spaarrente dan de kleinere, online banken en buitenlandse banken die in Nederland actief zijn.

Initiatief Brand New Day geeft íedere Nederlander inzage in de persoonlijke pensioensituatie

Nederlanders krijgen op verschillende manieren steeds meer invloed op de eigen pensioenopbouw. Maar om goede keuzes te maken tijdens deze belangrijke transitie, moet je wel weten op welk inkomen je eigenlijk afstevent. Online pensioenbank Brand New Day biedt naar eigen zeggen met een unieke tool Nederlanders een scherp inzicht in het pensioeninkomen na de laatste werkdag: MijnPensioenInkomen.nl.

Het overgrote deel van de Nederlandse beroepsbevolking heeft geen idee hoeveel hij of zij na de laatste werkdag ontvangt aan AOW, werkgeverspensioen en pensioen dat in eigen beheer is opgebouwd, en of dit genoeg is. Dat is niet verwonderlijk. Het is een hele klus om alle puzzelstukjes bij elkaar te zoeken die samen het pensioeninkomen vormen.

Die ‘informatiearmoede’ rond het pensioen kan grote gevolgen hebben, want de gemiddelde Nederlander moet 20 jaar rondkomen van het pensioeninkomen. Op MijnPensioenInkomen.nl kunnen álle Nederlanders nu snel, eenvoudig én gratis zien hoe ze er na hun werkzame leven financieel voor zullen staan.  

Joost Tieland, commercieel directeur van online pensioenbank Brand New Day: “Wij merken uit reacties dat pensioen een ‘black box’ is voor veel mensen. Zeker als het gaat om de vraag of je genoeg zult hebben als je over tien, twintig of dertig jaar stopt met werken. Het was tot op heden heel lastig om een echt goed overzicht te krijgen van je toekomstige pensioeninkomen, laat staan dat je je keuzes daaromtrent gefundeerd kan maken op basis van verschillende opties. De een zal langer willen doorwerken, de ander wellicht eerder stoppen. Ook daarvan maakt MijnPensioenInkomen.nl de gevolgen inzichtelijk. Onduidelijkheid over je verwachte pensioen hoeft niet meer.”

De tool op MijnPensioenInkomen.nl combineert onder meer gegevens uit het pensioenregister op een heel makkelijke manier met eigen gegevens zoals beleggingsrekeningen, inkomsten uit de verkoop van een huis, een erfenis en eigen pensioenvoorzieningen. Zo kun je binnen enkele minuten en geheel gratis zien hoe je er later voorstaat en of je gehoopte inkomen na pensionering binnen handbereik is. Bovendien biedt de tool inzicht in wat je kunt doen om je pensioeninkomen op het gewenste peil te brengen, bijvoorbeeld door in eigen beheer extra vermogen op te bouwen voor later, of door wat langer door te gaan met werken. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de rendementen die je naar verwachting kunt maken tot aan je pensioendatum.

De tool gebruikt naast data van mijn pensioenoverzicht ook eigen gegevens die in te voeren zijn en ook aan te passen, waardoor de gebruiker precies ziet wat de gevolgen van zijn acties zijn. De tool is gratis beschikbaar voor iedereen, of iemand nu wel of geen klant is van Brand New Day en is aanbiederonafhankelijk.

Vier op tien Gen-Z’ers verwacht vóór vijftigste financieel onafhankelijk te zijn

Maar liefst 41 procent van alle Nederlandse Gen-Z’ers gaat ervan uit nog voor hun vijftigste met pensioen te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van bunq onder 1.016 Nederlandse Millennials (28-42 jaar oud) en Gen-Z’ers (18 tot 27 jaar oud) uitgevoerd door PanelWizard.

Ondanks dat ze hun financiële toekomst rooskleurig inzien, heeft maar liefst één van de drie ondervraagde Gen-Z’ers zichzelf geen financiële doelen gesteld. Ook zet veertig procent geen geld opzij voor later.
 
Millennials op hun beurt zijn een stuk minder optimistisch dan de generatie na hen. Desondanks verwacht nog altijd bijna een kwart van hen financieel onafhankelijk te zijn voor hun vijftigste verjaardag. Een belangrijke reden hiervoor lijkt te zijn dat Millennials minder concrete (financiële) toekomstplannen hebben dan Gen-Z’ers; zo heeft 41 procent van de Millennials geen duidelijke financiële doelstellingen en spaart 43 procent niet voor de lange termijn.

Een eigen bedrijf beginnen en deze vervolgens succesvol uitbouwen, is een van de meest toegankelijke manieren om nog voor je vijftigste financieel onafhankelijk te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat 53 procent van de Millennials en Gen-Z’ers weleens heeft overwogen om voor zichzelf te beginnen. Opvallend genoeg is voor maar liefst 59 procent van alle respondenten niet geld, maar vrijheid de belangrijkste reden hiervoor. Met 67 procent vinden vooral Gen-Z’ers het belangrijk om hun eigen werktijden en locatie te kunnen bepalen. Onder Millennials bedraagt dit ruim de helft van de respondenten (54 procent).

Een belangrijke subcategorie binnen het onderzoek zijn de Gen-Z’ers en Millennials die leven en werken in het buitenland; zogenoemde digital nomads. Vergeleken met hun leeftijdsgenoten zetten zij vaker geld opzij voor de toekomst (67 procent tegenover 57 procent). Ook zijn digital nomads meer geneigd om heldere financiële doelen te stellen (67 procent tegenover 59 procent). Wellicht spelen – als een gevolg hiervan – twee van de drie in het buitenland wonende respondenten wel eens met het idee om een eigen bedrijf te starten. Onder hun thuisgebleven leeftijdsgenoten bedraagt dit slechts vijftig procent.

woensdag 7 september 2022

ABN AMRO past compensatieregeling doorlopend consumptief krediet aan

ABN AMRO past de compensatieregeling voor doorlopend consumptief krediet aan. Klanten die in aanmerking komen voor vergoeding, krijgen nu ook een vergoeding voor rente-op-rente. Het besluit volgt op een uitspraak hierover van de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut financiële dienstverlening van 10 augustus 2022.

ABN AMRO neemt een extra voorziening van ongeveer 120 miljoen euro. Deze voorziening wordt geboekt ten laste van het resultaat van het derde kwartaal 2022.

Klanten die hun persoonlijk aanbod nog moeten ontvangen, krijgen een voorstel waarin rente-op-rente is toegepast. Klanten die hun persoonlijk aanbod al hebben geaccepteerd en in aanmerking komen voor een nabetaling, krijgen automatisch een bericht.

De Consumentenbond is blij dat ABN AMRO zijn compensatieregeling verruimt voor klanten die in het verleden te veel rente betaalden over hun consumptief krediet. De Consumentenbond roept andere banken op dit voorbeeld te volgen.

ndra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Dat nu de grootste drie banken in Nederland rente op rente vergoeden is heel goed nieuws voor consumenten. We roepen andere banken op dit voorbeeld te volgen, want er zijn nog steeds banken die niets of niet alles vergoeden.’

Andere kredietverstrekkers die te veel rente in rekening brachten zijn Santander, Vesting Finance (Hollandsche Disconto Voorschotbank) en Interbank.