maandag 31 oktober 2022

DNB: trage groei kredietverlening aan bedrijven vóór de pandemie vooral gevolg van weinig vraag

De trage groei van de kredietverlening aan bedrijven in Nederland, waarvan sprake was in de periode vóór de coronapandemie, is vooral toe te schrijven aan een zwakke vraag naar bedrijfsleningen. Dit blijkt uit een analyse van DNB.

Tevens komt uit de analyse naar voren dat de bancaire kredietverlening aan bedrijven in Nederland na een crisis sterker afneemt en er langer over doet om te herstellen dan in de rest van het eurogebied.

Dit tragere herstel van de kredietgroei in Nederland kan deels worden verklaard doordat de aflossingen van bedrijven minder hard daalden dan elders in het eurogebied. Dat bedrijven relatief veel aflossen kan een teken zijn dat zij hun schulden willen afbouwen of dat zij investeringen steeds minder met bankleningen financieren.

In de periode tussen de wereldwijde financiële crisis en het uitbreken van de coronacrisis is de groei van de bancaire kredietverlening aan bedrijven in Nederland gematigd geweest, ook in vergelijking met de rest van het eurogebied. Beleidsmakers vragen zich dan ook regelmatig af of dit het gevolg is van een beperkt aanbod van of een zwakke vraag naar leningen - of van beide. Inzicht in de relatieve rol van vraag en aanbod van krediet is belangrijk omdat dit verschillende gevolgen heeft voor beleidsvorming. Om een zwakke vraag aan te pakken, kunnen bijvoorbeeld maatregelen nodig zijn om de reële economie te ondersteunen, terwijl bij beperkingen aan de aanbodzijde eerder gekeken dient te worden naar belemmeringen die financiers ervaren. Even interessant is de vraag waarom het herstel in Nederland trager verloopt dan in de rest van het eurogebied.

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom treedt toe tot IOSCO Board

AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom is toegetreden tot de Board van IOSCO, de wereldwijde samenwerkingsorganisatie van toezichthouders op effectenmarkten. De benoeming van Van Beusekom is dinsdag 18 oktober bekrachtigd tijdens de jaarvergadering van IOSCO in Marrakesh. Hiermee verkrijgt de AFM een strategische positie in het internationale netwerk met de belangrijkste toezichthouders wereldwijd.

De IOSCO Board is het beleidsbepalend orgaan van IOSCO en bestaat uit 35 leden, waarvan 19 leden uit de 17 grootste kapitaalmarkten gemeten naar omvang. Voor 2022-2023 richt IOSCO zich op de volgende thema's: structural resilience of capital markets, data gaps and information sharing, new insights into investor protection, the role of securities markets in capital formation, and financial innovation.

De AFM keert na vier jaar terug in de IOSCO Board. Dit is mede het gevolg van de groei van de Nederlandse kapitaalmarkten na brexit. Het Board-lidmaatschap past binnen de ambitie van de AFM om internationaal meer samen te werken om belangrijke problemen aan te kunnen pakken.

vrijdag 28 oktober 2022

Nieuwe ABN AMRO cao van kracht per 1 juli 2022

ABN AMRO heeft een nieuwe cao voor de circa 18.000 medewerkers in Nederland. De leden van de vakbonden Our NEXT Move, CNV en De Unie hebben de afgelopen weken in grote meerderheid voor het onderhandelingsresultaat gestemd dat op 6 oktober 2022 werd bereikt.

De leden van de FNV stemden tegen. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2022 en heeft een looptijd van 24 maanden.

De belangrijkste nieuwe onderdelen uit de cao zijn:

Een structurele salarisverhoging van 4% per 1 oktober 2022 en 2,5% per 1 juli 2023.  

Een eenmalige uitkering van 2.000 euro bruto voor iedere collega (fte)

'Nieuwe wet opent deur naar ongekende massasurveillance door banken'

Een nieuw wetsvoorstel opent de deur naar een ongekende massasurveillance van Nederlanders. Dat concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar advies over het conceptwetsvoorstel ‘Plan van aanpak witwassen’.

Onderdeel van het voorstel is het monitoren van alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders in één gecentraliseerde database, met gebruik van algoritmes. Dit betekent een verregaande inbreuk op de bescherming en vertrouwelijkheid van klantgegevens. Het voorgestelde systeem komt in essentie neer op een bancair sleepnet, aldus de AP.

Banken moeten nu al individuele controles uitvoeren naar mensen of bedrijven die mogelijk geld witwassen of terrorisme financieren. Ongebruikelijke transacties moeten ze melden bij de autoriteiten.

Deze onderzoeken door banken zijn voor veel mensen erg ingrijpend en ingewikkeld. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat mensen zich als een crimineel weggezet voelen.

Het voorstel geeft banken bevoegdheden die nog verder gaan. Op basis van het voorstel kunnen banken voor het eerst het betaalgedrag van alle Nederlanders op één gezamenlijke plek verzamelen en monitoren. Dit systeem kan er ook toe leiden dat mensen geheel ten onrechte toegang verliezen tot hun bankrekening.

Banken besteden de monitoring straks uit aan een derde partij, die gebruikmaakt van algoritmes. Bovendien moeten banken met elkaar klantgegevens gaan uitwisselen. De risico’s die dit systeem met zich meebrengt, staan in geen verhouding tot het doel van het wetsvoorstel.

Zo dreigen er bijvoorbeeld situaties waarin mensen die door één bank ten onrechte als een risico worden aangewezen, bij alle andere banken in Nederland ook een kruisje achter hun naam krijgen. Voor zulke mensen kan het praktisch onmogelijk worden om nog ergens een bankrekening te kiezen.

donderdag 27 oktober 2022

App ABN getroffen door storing

Klanten van ABN Amro-bank hebben last van een storing in de app en bij het internetbankieren, waardoor inloggen vaak niet werkt.

De meldingen begonnen volgens AlleStoringen rond half negen op donderdagochtend.

Het is onbekend wat het probleem is en hoeveel klanten het treft.

Achmea Innovation Fund investeert in fintechbedrijf BetterTradeOff

Het Achmea Innovation Fund heeft een belang genomen in BetterTradeOff.  Dit fintechbedrijf uit Singapore wil financiële planning toegankelijk maken voor iedereen.

Met de komende wijzigingen in de Nederlandse pensioenwetgeving verschuift de verantwoordelijkheid voor het eigen pensioen steeds meer naar het individu. Hierdoor krijgen mensen een actievere rol bij het plannen van hun toekomst en het bepalen van wat ze nodig hebben voor een goed pensioen. Volgens onderzoek van Mercer denkt slechts 20 procent van de Nederlanders dat hun pensioenregeling na pensionering voldoende zal zijn.
 
Het online platform van BetterTradeOff vereenvoudigt het opstellen van een degelijk en uitgebreid financieel plan aanzienlijk. Gebruikers kunnen binnen enkele minuten een eerste plan opstellen door simpelweg hun huidige financiële gegevens in te voeren. Van daaruit kunnen ze verschillende doelen en dromen in hun plan onderbrengen en zelf zien wat ze nodig hebben om daar te komen. De tool geeft gebruikers een compleet beeld van al hun financiën; van investeringen en onroerend goed tot aan hun maandelijkse kosten van levensonderhoud.

Susan Leerkes benoemd als CEO Van Lanschot Kempen Zwitserland

Van Lanschot Kempen kondigt de benoeming aan van Susan Leerkes als CEO Van Lanschot Zwitserland per 1 januari 2023. In deze functie zal zij rapporteren aan Richard Bruens, lid Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Client Management & Origination.
 
Van Lanschot Kempen is de enige Nederlandse bank met vestigingen in Zwitserland. Private Banking-klanten worden bediend vanuit kantoren in Zürich en Genève.
 

ASR bijna grootste verzekeraar door overname Aegon

Aegon verkoopt de Nederlandse tak van het bedrijf aan concurrent ASR. In ruil daarvoor krijgt het moederbedrijf van Aegon 2,5 miljard euro en bijna 30 procent van de aandelen van ASR, ter waarde van 2,4 miljard.

Daarmee is ASR in één klap de op een na grootste verzekeraar van Nederland. Alleen NN is groter. De gezamenlijke waarde van Aegon en ASR is zo'n 10 miljard euro.

Aegon verdwijnt door de overname van ASR nagenoeg uit ons land. Wel blijft het in het hoofdkantoor in Den Haag en de verzekeraar verdwijnt niet van de Amsterdamse beurs.

woensdag 26 oktober 2022

Fintech Pliant lanceert digitale creditcardoplossing in Nederland

De in Berlijn gevestigde FinTech Pliant lanceert zijn digitale creditcardoplossing in Nederland.

De uitbreiding naar Nederland is onderdeel van een grotere uitbreiding in Noord-, West- en Zuid-Europa. Het bedrijf is opgericht door door Malte Rau en Fabian Terner en biedt sinds 2020 een digitale totaaloplossing voor zakelijk creditcardbeheer in Duitsland en Oostenrijk aan.

Met deze Europese uitbreiding maakt Pliant de oplossing beschikbaar in Nederland, Luxemburg, Finland en Portugal. Naar verwachting zullen tegen het einde van het jaar minstens nog twee landen volgen.

Met de lancering biedt Pliant Nederlandse bedrijven een digitale creditcardoplossing voor maximale flexibiliteit en besparingen. Naast fysieke creditcards geeft Pliant virtuele zakelijke creditcards uit waarop limieten individueel en eenvoudig kunnen worden aangepast. Bonnen kunnen ook volledig digitaal via de app worden geüpload. Alle transacties en bonnen worden direct aan medewerkers toegewezen, waardoor het zoeken naar bonnetjes aan het einde van de maand verleden tijd is. De diensten van Pliant kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande financiële- en boekhoudsoftware.

Pliant breidt uit naar onder andere Nederland, vanwege de technische affiniteit en omdat veel in Nederland gevestigde organisaties werken met back-office systemen die vergelijkbaar zijn met die in Duitsland. Aan alle wettelijke vereisten is voldaan om de digitale versie van een creditcard in Nederland en de andere landen aan te bieden, om zo een simpele integratie in bestaande financiële- en boekhoudsystemen te garanderen.

Ethische bank NewB moet stoppen

De Belgische ethische bank NewB trekt de stekker uit haar bankactiviteiten. De rekeninghouders worden vergoed.

Het idee voor de ethische en duurzame bank ontstond na de bankencrisis van 2008. Maar nu gooit ze al na twee jaar grotendeels de handdoek in de ring, meldt De Tijd. Dat komt omdat NewB er bijna een maand geleden niet in geslaagd is 40 miljoen euro vers kapitaal op te halen. Dat was een eis van de toezichthouder, de Nationale Bank.

De bank neemt geen nieuwe bankklanten meer aan en er zullen geen nieuwe kredieten meer worden verleend. 'Maar de rekeningen van de bestaande klanten zijn niet geblokkeerd en hun kaarten werken nog. We zijn daartoe verplicht', zegt de CEO.

dinsdag 25 oktober 2022

ABN AMRO verhoogt de spaarrente per 1 december 2022

Per 1 december 2022 verhoogt ABN AMRO de rente op spaarrekeningen met een variabele rente.

De nieuwe tarieven gelden voor particuliere klanten, zakelijke klanten en private banking klanten. Hieronder staan de oude en de nieuwe tarieven van de belangrijkste spaarproducten met variabele rente.

Robert Swaak, CEO ABN AMRO, zegt verheugd te zijn voor klanten met variabele spaarrekeningen 'dat we met deze verhoging de periode van geen of zelfs negatieve rente achter ons laten. Met deze stappen komen we weer in wat normaler vaarwater.'

Sinds lange tijd spaarrentes weer op 3 procent

De spaarrentes zitten deze maand flink in de lift. Maar liefst 23 banken hebben in oktober hun spaarrentes verhoogd, blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Sommige banken verhoogden hun rente zelfs met 0,7 procent in één keer.

De hoogste spaarrente die je op een deposito kunt krijgen, staat nu op 3 procent. Dat is omgerekend bijna tachtig procent meer dan in juni van dit jaar, toen was de hoogste depositorente nog 1,65 procent, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Vooral buitenlandse banken strijden om Nederlandse spaarder,
 
Bij enkele Nederlandse banken gaan de rentes op deposito’s en spaarrekeningen ook omhoog, zoals bij LeasePlan Bank en Centraal Beheer. Maar bij de grote banken, waaronder de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank), blijven verhogingen nog uit. Rabobank heeft inmiddels flinke renteverhogingen op haar deposito’s doorgevoerd en belooft per 1 december ook de rente op spaarrekeningen te verhogen.

Aankomende donderdag zal de Europese Centrale Bank (ECB) bij haar rentebesluit nieuwe renteverhogingen aankondigen. Bulthuis verwacht dan ook dat de spaarrentes de komende tijd verder blijven stijgen en dat er steeds meer druk komt op de Nederlandse grote banken om ook hun rentes te verhogen.

Kifid: Impasse nu DNB is gestopt met publicatie rentereeks consumptief krediet

De Nederlandsche Bank (DNB) is na 1 april 2022 gestopt met het publiceren van de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet omdat deze niet langer representatief is voor de gemiddelde marktrente.

Dit roept nu de vraag op welke referentierente kredietverstrekkers vanaf mei 2022 moeten gebruiken bij het berekenen van mogelijk te veel betaalde rente op doorlopend krediet met variabele rente. Kifid is zich daarvan bewust en wil in samenspraak met zowel kredietverstrekkers als consumentenvertegenwoordigers een oplossing zoeken.

Afgelopen zomer hebben meerdere kredietverstrekkers bij Kifid de vraag neergelegd waar zij vanuit moeten gaan bij het berekenen van compensatie voor mogelijk te veel betaalde nu DNB de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet niet meer publiceert.

Het is duidelijk dat het ontbreken van de openbare DNB-rentereeks leidt tot een impasse als het gaat om doorlopend krediet overeenkomsten die doorlopen na 1 mei 2022. Dit probleem doet zich bij sommige kredietverstrekkers ook voor als een doorlopend krediet met variabele rente voor 1 mei 2022 is omgezet naar een persoonlijke lening die nog doorloopt; ook daarvoor kan de referentierente van belang zijn. Kifid zal om die reden de behandeling van klachten over variabele rente op doorlopend krediet dat niet geheel is afgelost voor 1 mei 2022 voorlopig aanhouden. Eerst moet er duidelijkheid komen over de te gebruiken referentierente vanaf 1 mei 2022.

De impasse die is ontstaan heeft geen gevolgen voor doorlopende kredieten met variabele rente die vóór 1 mei 2022 geheel zijn afgelost. Is een doorlopend krediet met variabele rente afgelost voor 1 mei 2022, dan kan de kredietverstrekker voor het berekenen van compensatie voor te veel betaalde rente gebruikmaken van de DNB-rentereeks zoals tot en met 1 april 2022 gepubliceerd.

Kifid zal de behandeling van klachten over variabele rente op doorlopend krediet afgelost vóór 1 mei 2022 daarom voortzetten. Klachten over een doorlopend krediet dat nog doorloopt na 1 mei 2022 zal Kifid aanhouden totdat er duidelijkheid is over de te gebruiken referentierente vanaf 1 mei 2022.

Foto Anefo

maandag 24 oktober 2022

ING verhoogt in december spaarrente

ING gaat per 1 december de spaarrente verhogen, afhankelijk van het saldo op de spaarrekening.

Alle particuliere klanten van de bank zullen 0,25 procent rente ontvangen over een spaarsaldo tot 10.000 euro.

De rente op een spaarrekening met een saldo tussen de 10.000 en 100.000 euro gaat naar 0,15 procent, net als op rekeningen met tussen de 100.000 en 1 miljoen euro. De rente op spaarrekeningen met meer dan een miljoen blijft 0 procent.

Premie autoverzekering verschilt honderden euro’s per type auto

Welke auto je rijdt, maakt veel verschil voor de premie van je autoverzekering. De gemiddelde premie voor een autoverzekering kan bij een duur model auto al snel honderden euro’s per jaar hoger liggen dan voor een kleiner, goedkoop model. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De premieverschillen zijn dus enorm. Autoverzekeraars kijken bij het bepalen van de premie vooral naar het gewicht en het vermogen van je auto. Dat ligt bij een Volkswagen Golf een stuk hoger dan bij een Toyota Aygo. Maar ook als je binnen de A-klasse, het segment van kleine, lichte auto’s blijft, maakt het voor de premie nogal wat uit welke auto je kiest.

Een bestuurder van 33 jaar uit Apeldoorn die 5 schadevrije jaren heeft, betaalt voor een Volkswagen Up! bijvoorbeeld gemiddeld 103 euro per jaar meer aan premie dan voor een Toyota Aygo.

Met wetswijziging witwassen effectiever te voorkomen

De ministers Kaag en Yeşilgöz-Zegerius hebben een voorstel tot wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het schept onder andere een duidelijke grondslag voor de gezamenlijke voorziening Transactie Monitoring Nederland (TMNL) en de verdere uitbreiding daarvan. De bankensector acht de wijzigingen noodzakelijk, omdat ze bijdragen aan grotere effectiviteit van het voorkomen van misbruik van het financiële systeem voor witwassen en financieren van terrorisme.

Het wetsvoorstel adresseert de zorgen die leven ten aanzien van het recht op privacy van klanten. Banken realiseren zich dat het delen van gegevens een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Banken zorgen ervoor dat TMNL aan de allerhoogste privacy- en beveiligingsstandaarden voldoet; klantgegevens worden alleen gepseudonimiseerd gedeeld met TMNL en dat heeft een ethische commissie ingesteld die adviseert bij het verantwoord monitoren van de transacties. Het is aan de politiek om een goede balans te vinden tussen het meer effectief tegengaan van witwassen en het adequaat waarborgen van privacy. Banken zijn van mening dat de ministers van Justitie en Veiligheid en Financiën in het voorliggende wetsvoorstel een goede balans kiezen tussen deze beide publieke belangen.

In dat licht is het eerdere advies van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat vrijdag is gepubliceerd, ‘teleurstellend’, aldus voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken. 'We begrijpen de rol van het AP om scherp toezicht te houden op privacybelangen. Echter, met haar stellingname lijkt de AP het belang van het voorkomen van crimineel gebruik van het financiële systeem door particulieren en bedrijven niet mee te wegen. Terwijl het onze – door de wetgever opgedragen – taak is dat we er alles aan doen om crimineel gebruik te weren uit het bancaire systeem. Dat doen criminelen in netwerken met gebruik van verschillende banken. Daarom is gezamenlijke transactiemonitoring door banken echt noodzakelijk. Anders zijn criminele netwerken niet te stoppen.'

vrijdag 21 oktober 2022

Collectief verzekerden niet eens met de afschaffing collectiviteitskorting

63 procent van de collectief verzekerden is het niet eens met de afschaffing van de collectieve korting voor de basisverzekering die ingaat per 1 januari 2023. De korting is volgens het kabinet een sigaar uit eigen doos en afschaffing leidt tot een overzichtelijker polisaanbod.

Een deel van de collectief verzekerden (62%) vindt dat de zorgverzekering nu aansluit bij hun zorgbehoefte. De helft (50%) is zo verzekerd uit gemak. Van die groep is meer dan de helft (57%) al tien jaar of langer aangesloten bij een collectief. Mogelijk zijn zij voordeliger uit met een beter passende individuele polis op maat, met of juist zonder aanvullende dekkingen, waarbij ze niet betalen voor zorg die zij niet nodig hebben, zo blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 Nederlanders.

In totaal is 30 procent van de Nederlanders uit het onderzoek collectief verzekerd. Maar 18 procent van de collectief verzekerden is van plan over te stappen naar een andere zorgverzekering nu de korting verdwijnt.

Mastercard gaat banken helpen met Bitcoin

Mastercard start met een nieuw product voor banken, een koppeling tussen handelsplatform Paxos en banken.

Volgens CNBC wil Mastercard zijn rol als vertrouwde partij vervullen, Banken zouden bij het bedrijf aan kunnen kloppen voor bitcoindiensten.

Mastercard is daarbij verantwoordelijk voor de regels rondom compliance, het bevestigen van transacties en  het anti-witwasbeleid.

Mastercard kwam recentelijk al met nieuwe software met een simpel doel: het traceren van cryptobetalingen.

'Hypotheekverstrekkers omzeilen de wet en rekenen hogere hypotheekrente aan bestaande klanten'

Klanten met een hypotheek bij Centraal Beheer Achmea en Obvion Hypotheken worden benadeeld door het stapelen van hypotheeklabels. Beide hypotheekverstrekkers introduceren periodiek nieuwe labels met betere voorwaarden en lagere rentes, maar deze zijn alleen beschikbaar voor nieuwe klanten. Bestaande klanten komen vast te zitten in oude labels en kunnen niet zomaar overstappen. De rentes zijn hoger en de voorwaarden slechter. Dit is in strijd met het eensporig rentebeleid dat sinds 1 januari 2013 geldt.

Uit onderzoek van hypotheekadviseur Frits blijkt dat twee hypotheekverstrekkers, Centraal Beheer Achmea en Obvion Hypotheken, met enige regelmaat een nieuwe variant van hun hypotheekproduct introduceren. De nieuwe hypotheekproducten krijgen een andere naam (‘label’) en hebben ten opzichte van hun voorganger betere voorwaarden én een lagere rente.

Kort na de introductie van een nieuwe hypotheek, wordt de voorganger uit de markt gehaald. Het oude label is dan niet meer beschikbaar voor nieuwe klanten. Bestaande klanten houden echter de voorwaarden en rentes van het oude label en mogen niet zomaar overstappen naar het nieuwe product van dezelfde aanbieder.

Uit het onderzoek van Frits blijkt dat de zogenaamde labelstapelaars een ander rentebeleid hanteren voor de inactieve en actieve hypotheeklabels. Ondanks somberder voorwaarden, wordt op de oudere labels doorgaans een hogere rente gerekend. Rentedalingen worden in het inactieve label minder frequent en minder fors verwerkt, terwijl een rentestijging juist snel en fors wordt verwerkt.

Hypotheekverstrekkers verdienen op die manier ongemerkt miljoenen euro’s aan deze handelswijze. Die verdiensten komen op gang wanneer voor klanten met oudere labels een nieuwe rente wordt vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het aflopen van een rentevaste periode, wanneer de klant zijn hypotheek wil verhogen of wanneer de klant verhuist en zijn huidige hypotheek (en hypotheekrente) wil meenemen en ook een aanvullend deel wil financieren. Omdat klanten alleen een voorstel krijgen binnen de voorwaarden van het oude label, valt bovendien niet op dat er bij dezelfde aanbieder een voordeliger rentetarief beschikbaar is.

De schade die consumenten door deze handelswijze lijden loopt al snel op tot duizenden euro’s over de looptijd van de hypotheek. In het onderzoek van Frits zijn renteverschillen tot 0,6% gevonden tussen inactieve en actieve labels van dezelfde aanbieder. Dit verschil werd gevonden tussen de “Thuis Hypotheek” en de “Leef Hypotheek” van Centraal Beheer Achmea, in de risicoklasse vanaf 95% met een rentevaste periode van 3 jaar. Voor een verhoging van 60.000 euro op een bestaande hypotheek, gaat dit om ruim 5.500 euro extra rentelasten. Bij aflopende rentevastperiodes, zeker bij aflossingsvrije hypotheken, gaat dit al snel om tienduizenden euro’s.

Eensporig rentebeleid
Sinds 1 januari 2013 geldt het éénsporig rentebeleid. Dit betekent dat banken voor nieuwe en bestaande klanten - bij een gelijk risicoprofiel - dezelfde rentetarieven moeten hanteren. In het verleden werden generieke kortingen verstrekt aan nieuwe klanten, waar bestaande klanten met hetzelfde risicoprofiel niet voor in aanmerking konden komen. Klanten werden dan gelokt met een mooie rente, maar bleken op de lange termijn duurder uit.

Het is voor hypotheekverstrekkers wel mogelijk om meerdere hypotheekproducten naast elkaar aan te bieden. Er dient dan wel een duidelijk verschil te zijn tussen de verschillende labels, zoals een langere offertegeldigheid of een hogere toegestane boetevrije aflossing. Doorgaans vertalen die aantrekkelijke voorwaarden zich in een (iets) hogere rente in vergelijking tot de andere hypotheek van dezelfde aanbieder.

De AFM is kritisch op deze labelstapelaars, blijkt uit navraag van Frits en het televisieprogramma Radar. 'Als het gevolg van een nieuw product is dat bestaande klanten vast komen te zitten in een oud product met ongunstigere voorwaarden en hogere rentetarieven, acht de AFM dat onwenselijk en mogelijk in strijd met geldende regelgeving.'

Frits heeft een modelbrief opgesteld die benadeelde klanten kunnen gebruiken om contact op te nemen met Centraal Beheer of Obvion.

donderdag 20 oktober 2022

Nederlandse particuliere beleggers investeren minder, maar houden vertrouwen in hun portefeuille

Hoewel het vertrouwen van particuliere beleggers is gedaald door de verslechterende markt, lijkt het beleggerssentiment voor het vierde kwartaal optimistischer. Dit blijkt uit het recente Retail Investor Beat-onderzoek van sociaal investeringsnetwerk eToro.

Van de Nederlandse ondervraagden is 66 procent van plan in het komende kwartaal hetzelfde bedrag te investeren, terwijl 15 procent aangeeft meer te willen investeren en 19 procent zegt minder te willen beleggen in de komende drie maanden.
 
De Retail Investor Beat is een driemaandelijks onderzoek, afgenomen onder 10.000 particuliere beleggers wereldwijd, verspreid over 13 landen en 3 continenten. Van deze beleggers geeft bijna de helft (41%) aan dat ze minder geld hebben geïnvesteerd in de afgelopen drie maanden. Onder Nederlandse respondenten is dit 26 procent. Dit lagere percentage wordt weerspiegeld in vertrouwen in de eigen portefeuille wat met 77% aanzienlijk hoger ligt dan wereldwijd (64%).
 
Van de groep die aangeeft minder geld geïnvesteerd te hebben of van plan is minder geld te investeren in de komende drie maanden, noemt 34% de stijgende kosten van levensonderhoud. 31 procent geeft als reden meer geld achter te willen houden voor noodgevallen en 23% geeft aan cash alternatives aan te houden voor wanneer de markt zich herstelt.

De meerderheid van Nederlandse particuliere beleggers (27%) ziet de stand van de wereldeconomie als grootste externe risico voor hun beleggingen, gevolgd door inflatie (22%). 16% zegt internationaal conflict als grootste risico te zien en 12% noemt de stand van de binnenlandse economie.
 

Banken dragen bij aan steun aan mkb

Steun vanuit de overheid aan het midden- en kleinbedrijf dat relatief veel energie gebruikt is belangrijk. Ook banken helpen daaraan mee. Met de winter voor de deur krijgen steeds meer bedrijven moeite om de energierekening te betalen en hun productie op peil te houden. De voorgenomen subsidie van de overheid (TEK) zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 met terugwerkende kracht tot 1 november a.s. beschikbaar zijn voor bedrijven.

Banken staan nu al klaar om hun zakelijke klanten bij te staan die tegen betalingsproblemen oplopen vanwege de hoge energierekening. Banken zijn in dat geval bereid om te doen wat mogelijk is. Daarom hebben banken aangegeven aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat zij graag bereid zijn om in de overbruggingsperiode ondernemers van liquiditeit te voorzien.

Het bieden van een voorschot kan meteen worden uitgevoerd, terwijl het optuigen van een regeling voor een banklening met een hogere staatsgarantie (zoals ten tijde van corona is gebeurd met de KKC) de nodige tijd zou vergen en niet voor het eerste kwartaal van volgend jaar beschikbaar zou zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overlegt vanzelfsprekend graag met de overheid in hoeverre een hogere garantie op leningen van meerwaarde kan zijn in een periode van langdurig hoge energiekosten.

Bedrijven die de problemen al zien aankomen, roepen wij op om zich te melden bij hun bank. Op dit moment signaleren banken nog geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen als het gaat om hun verplichtingen ten aanzien van de bank. Natuurlijk zien we dat de inflatie (met name de hoge energieprijzen) hard aankomt bij bedrijven en hun klanten. Op het moment dat problemen zich manifesteren, kunnen banken op individuele basis soelaas bieden, onder andere door het bieden van een voorschot, maar waar nodig bijvoorbeeld ook door het tijdelijk wijzigen van het aflosschema voor een lopende lening of door een extra financiering. Om klanten goed te kunnen helpen, is het van groot belang dat banken inzicht hebben in het bereik van de overheidssteun.

woensdag 19 oktober 2022

Grip-functies verhuizen naar ABN AMRO app

Vanaf eind dit jaar gaat ABN AMRO relevante functies uit de app Grip integreren in de ABN AMRO app. De Grip app zelf verdwijnt per 16 december.

Gebruikers van Grip worden hier vanaf woensdag 19 oktober rechtstreeks over geïnformeerd.

ABN AMRO vindt het belangrijk dat klanten zo goed mogelijk inzicht hebben in hun persoonlijke financiële situatie, zodat zij indien nodig daar ook zelf actie op kunnen ondernemen. De bank ondersteunt klanten hierin op verschillende manieren, bijvoorbeeld via online huishoudboekje Grip.

De mogelijkheid om vooruit te kijken naar de verwachte uitgaven de komende maand(en) is een van de eerste functies die ABN AMRO toevoegt aan de ABN AMRO App.

Een tweede is de introductie van één overzicht voor vaste lasten en abonnementen, inclusief de mogelijkheid om abonnementen eenvoudig op te zeggen.

Banken: Fraudeurs veranderen steeds sneller van tactiek

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet in de eerste helft van 2022 dat fraudeurs hun methodes in een steeds sneller tempo afwisselen. Ze spelen daarbij onder andere in op de actualiteit om mensen geld afhandig te maken. Zoals momenteel het misbruiken van de energiecrisis, en bijvoorbeeld ook de ‘antibacteriële pas’ tijdens de coronapandemie.

Uit de in september gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt dat Nederlanders in 2021 naar eigen zeggen in totaal 2,5 miljard euro schade hebben geleden door criminaliteit. Online oplichting, zoals helpdeskfraude, vriend-in-nood-fraude en valse facturen, zorgde vorig jaar volgens het CBS voor 261 miljoen euro aan schade, verdeeld over 97.000 slachtoffers.

De NVB introduceert daarom een training: Frauderen, zo werkt het! Daarin leren mensen in verschillende lessen fraude herkennen en wat te doen om het te voorkomen. Meer informatie is te vinden op zowerktfraude.nl.

ING wijzigt tarieven voor particuliere betaalpakketten per 1 januari 2023

ING Nederland wijzigt per 1 januari 2023 de tarieven van de betaalpakketten voor particuliere klanten. Deze aanpassing vindt plaats tegen de achtergrond van voortdurende investeringen in vernieuwing en veiligheid. Ook wordt het OranjePakket met korting een volledig digitaal betaalpakket. In dit pakket vervallen de papieren afschriften.

Op dit moment maken dagelijks al meer dan 5,5 miljoen particuliere klanten actief gebruik van de ING Mobiel Bankieren App. Traditionele betaalproducten, zoals papieren afschriften, worden alsmaar minder gebruikt. In verband hiermee kunnen klanten met een OranjePakket met korting hun bankzaken vanaf 1 januari 2023 alleen via de ING Mobiel Bankieren App of via Mijn ING regelen. De papieren afschriften vervallen in dit pakket. In het OranjePakket, Basis-, Betaal- of Royaalpakket kan wel nog gebruik gemaakt worden van papieren afschriften.

ING vindt het belangrijk dat klanten evenredig bijdragen aan de kosten die de bank maakt om bankieren mogelijk te maken. Daardoor stijgen de tarieven voor alle betaalpakketten van ING met een gelijk tarief van 0,80 euro per maand.

dinsdag 18 oktober 2022

Rechter: bunq mag kunstmatige intelligentie inzetten tegen witwassen

bunq heeft zijn witwas-rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank gewonnen. Eerder dit jaar daagde de neobank DNB voor de rechter over in hoeverre nieuwe technologieën ingezet mogen worden in witwasbestrijding.

In november 2018 heeft DNB een onderzoek verricht bij bunq en vastgesteld dat bunq regels van het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) op essentiële punten overtrad.

Zo werd niet in alle gevallen de uiteindelijk belanghebbende van een cliënt niet of onvoldoende geïdentificeerd en/of geverifieerd. Ook stelde bunq niet of onvoldoende het doel of aard van de zakelijke relatie vast. Daarbovenop is gebleken dat bunq geen adequate voortdurende controle op haar zakelijke relatie met haar cliënten uitoefende.

Naar het oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven is niet komen vast te staan dat bunq alle overtredingen heeft begaan.

Waar DNB eerst stond op het toepassen van eenzijdige zelfrapportage van rekeninghouders, wilde bunq gebruik maken van onder andere machine learning om witwaspraktijken tegen te gaan.

Met DNB heeft de rechtbank oog voor het feit dat bunq probeert technologische kennis aan te wenden om haar processen te verbeteren en te innoveren. Feit blijft echter dat - los van het systeem van business rules en machine learning - bunq aan iedere cliënt het ‘regular user profiel’ toekent (aanname), en daardoor ook niet weet welk transactiepatroon zij bij de betreffende cliënt kan verwachten. Om een betekenisvolle voortdurende controle op de zakelijke relatie te kunnen verrichten, zal de bank bij aanvang van de dienstverlening - al dan niet in het licht van het vast te stellen risicoprofiel - een verwacht transactieprofiel moeten vaststellen.

Duitser gaat Coinbase Europa leiden


Daniel Seifert wordt de nieuwe regionale directeur voor Europa van cryptohandelsbeurs Coinbase. De Duitser is nu COO van het fintech-platform Solarisbank, waar de ABN AMRO een minderheidsaandeel in heeft.

Coinbase geldt in Amerika als de grootste bitcoin - en cryptobeurs, maar wil in Europa hard groeien. In Nederland en Italië heeft Coinbase inmiddels een vergunning. Frankrijk en Spanje moeten in 2023 volgen.

Coinbase heeft al sinds 2018 een Europees hoofdkantoor in Ierland.

Seiffert was ooit hoofd operations en klantenondersteuning bij de Zwitserse investeringsbank UBS Partner, en associate partner bij consultancy McKinsey & Company.

Rabobank verhoogt variabele spaarrente per 1 december 2022

Per 1 december 2022 verhoogt Rabobank de variabele rente op spaarrekeningen naar 0,25 procent. Rabobank heeft dit besloten op basis van de ontwikkelingen in de financiële markten.

Deze stap volgt nadat Rabobank afgelopen augustus als eerste grootbank de negatieve rente had afgeschaft.

De rente aanpassing zal gelden voor klanten met een spaarrekening met variabele rente. Op particuliere en zakelijke spaarrekeningen met een variabele rente vergoedt Rabobank vanaf 01-12-2022 een rente van 0,25 procent.

FNV: ABN Amro schoffeert medewerkers met belachelijk kleine loonstijging

In de maand dat de inflatie een recordhoogte bereikt, biedt staatsbank ABN Amro zijn medewerkers een minieme loonsverhoging van gemiddeld 3,25 procent per jaar en een eenmalig bedrag van 2.000 euro bruto. FNV vindt het bod een 'schoffering' van deze bankmedewerkers.

Vorige maand legde ABN Amro voor het eerst tijdens de maanden lopende cao-onderhandelingen een eindbod neer. De loonsverhoging van gemiddeld 2,5 procent per jaar leidde tot boosheid en onrust onder medewerkers. Met een nieuw bod schuiven de banken nu maar een heel klein beetje op van gemiddeld 2,5% naar 3,25%.

ABN Amro biedt vanaf 1 oktober een loonsverhoging van 4 procent, vanaf 1 juli 2023 komt er nog 2,5% bij en in november is er een eenmalige uitkering van maximaal 2000 euro bruto. De cao gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 juli 2022 en loopt tot 1 juli 2024. Maar hiermee schieten medewerkers volgens de FNV weinig op, omdat het koopkrachtverlies nog steeds enorm is.

De leden van FNV Finance worden nu eerst geraadpleegd. Vervolgens worden de volgende stappen bepaald. Acties zijn niet uitgesloten. Dat zou dan voor het eerst sinds 1989 zijn.

maandag 17 oktober 2022

Bizcuit en Rabobank introduceren samen financiering in een minuut

Bizcuit en Rabobank bieden ondernemers vanaf vandaag geïntegreerde financiering aan. Dit wordt ook wel ‘embedded lending’ genoemd. Ondernemers kunnen direct zien hoeveel financiering ze kunnen krijgen en deze eenvoudig binnen één minuut aanvragen, zonder daarvoor de Bizcuit ondernemersapp te hoeven verlaten.

Rabobank biedt als eerste bank in Europa deze mogelijkheid en Bizcuit heeft als eerste partner de primeur.

Het aanvragen van Factuur Financiering kan vanaf nu volledig in de Bizcuit ondernemersapp. Ondernemers hoeven geen uitstap te maken naar een bankfiliaal of -website om daar vervolgens een aparte aanvraag te doen. De benodigde data wordt vanuit Bizcuit, met toestemming van de ondernemer, automatisch verzameld en meegestuurd met de aanvraag. Zo is een financiering binnen één minuut aangevraagd. Is de aanvraag in orde? Dan ontvangt de ondernemer direct een aanbod. Na akkoord staat het geld binnen 24 uur op de rekening.

Bizcuit maakt gebruik van alle drie de boekhoudkoppelingen van Rabobank. Deze boekhoudkoppelingen zorgen ervoor dat gegevens realtime worden weergegeven. Voorheen werden bankgegevens eenmaal per dag bijgewerkt. Bizcuit is na enkele boekhoudsoftware aanbieders de eerste platform partner die gebruikmaakt van deze nieuwe bankkoppeling. Ondernemers kiezen zelf wat het beste past bij hun bedrijf. Willen ze vanuit hun boekhoudpakket betaalbatches versturen? Zakelijke en privérekeningen koppelen? Of SEPA-incasso’s gebruiken? Dan biedt de Bizcuit app de boekhoudkoppeling die de gewenste mogelijkheden biedt.
 

Openbank verhoogt de rente op girale deposito's

Openbank, de digitale bank van Santander Group, biedt haar bestaande klanten nu 0,55 procent rente per jaar op de gratis spaarrekening - tot een maximaal depositobedrag van 200.000 euro; voorheen was dat 0,40 procent.

De rente wordt maandelijks op de spaarrekening bijgeschreven. Klanten hebben op elk moment toegang tot hun deposito's en rente-inkomsten. Klanten die hun spaardeposito's willen laten groeien tegen de achtergrond van de verhoogde rentevoeten, kunnen extra profiteren: Voor stortingen tussen 10.000 en 20.000 euro op de daggeldrekening ontvangen klanten een bonus van 25 euro - voor 20.000 euro en meer is dat 40 euro.

Onlangs nog heeft Openbank het maximumsaldo van de Welkom Spaarrekening voor nieuwe klanten, waarover zij 2 procent rente vergoedt over de eerste zes maanden, verhoogd tot 10.000 euro. De Welkom Spaarrekening wordt vanaf de zevende maand automatisch omgezet naar een Open Spaarrekening.

Houders van een Open Betaalrekening kunnen gratis overschrijvingen doen naar elk land in de Europese Unie (in euro's), via de website of de app van de bank. Met de Я42 betaalpas kunnen klanten vijf keer per maand gratis geld opnemen bij geldautomaten in de eurozone.

Daarnaast kunnen zij onbeperkt geld opnemen bij meer dan 40.000 geldautomaten van Banco Santander wereldwijd. Deze Я42 betaalpas biedt klanten die op reis gaan ook de mogelijkheid een verzekering af te sluiten met dekking van bijvoorbeeld ziekenhuiskosten, gemiste aansluitende vluchten, repatriëring, diefstal, vertraagde bagage of juridische kosten. Ook biedt Openbank als enige bank in Nederland sinds kort een bankchequeservice voor Nederlandse klanten die in Spanje een huis kopen.

vrijdag 14 oktober 2022

ABN AMRO, ING en Rabobank helpen mensen in kwetsbare posities

Voor ruim drie miljoen Nederlanders in kwetsbare posities - zoals senioren, laaggeletterden en mensen met een fysieke of verstandelijke beperking - is het niet altijd eenvoudig om hun bankzaken te regelen. Nu de samenleving steeds verder digitaliseert, proberen zij hun weg te vinden in de wereld van online bankieren.

Om hen te ondersteunen, gaat vanaf deze week in drie steden een pilot van start. Iedereen met vragen over bankieren kan dan wekelijks terecht bij een speciaal inloopspreekuur in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, Bibliotheek Overvecht in Utrecht en Bibliotheek Deventer.

De pilot is een initiatief van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer in samenwerking met de bibliotheken, ABN AMRO, ING en Rabobank. Een aantal gepensioneerde bankmedewerkers staat als vrijwilliger klaar om mensen in kwetsbare posities op weg te helpen.

De pilot bouwt voort op de Informatiepunten Digitale Overheid die twee jaar geleden op locaties in heel Nederland, waaronder de bibliotheken, zijn gestart. Burgers kunnen hier terecht voor het regelen van allerlei overheidszaken, zoals hulp bij belastingzaken en toeslagen. De pilot die in oktober in de bibliotheken van start gaat, is onderdeel van een groter programma om mensen weerbaar en zelfredzaam te maken. De vrijwilligers - gepensioneerde medewerkers van de grootbanken - fungeren als spin in het web. Zij verwijzen mensen naar het juiste kanaal en helpen de hulpvraag goed te formuleren. De vrijwilligers geven waar mogelijk zelf informatie, maar verwijzen bij complexe en inhoudelijke vragen altijd door naar financiële gecertificeerde deskundigen. Ze geven daarnaast neutrale informatie, onafhankelijk van de bank waarvan iemand klant is.

Teenit leert tieners omgaan met geld

Teenit is een nieuwe app speciaal ontwikkeld om tieners te helpen leren omgaan met (digitaal) geld en om hun financiële kennis te vergroten.

Met behulp van de app bereiden tieners zich voor op een zelfstandige en financieel gezonde toekomst. De app is een Nederlands initiatief en is niet alleen voor tieners, maar ook met tieners ontwikkeld.

Volgens cijfers van het Nibud zijn steeds meer jongeren ook na hun 18e nog steeds erg afhankelijk van de (financiële) steun en het advies van hun ouders.

In de app kunnen tieners tussen de 12 en 18 jaar, met toestemming van de ouders, eenvoudig en anoniem hun eigen bankrekening koppelen aan Teenit. Vervolgens hebben ze toegang tot slimme budgetteringsfuncties die op aansprekende wijze zijn vormgegeven en zo uitgaven en inkomsten helder in beeld brengen.   

Ook biedt Teenit gepersonaliseerde educatieve video's en quizzen aan die de jonge gebruikers helpt meer inzicht te geven in de financiële wereld om hen heen. Onderwerpen zoals ‘hoe verdienen banken hun geld?’, ‘wat is btw?’ en ‘waarom betalen we belasting?’ worden in de app behandeld. Spelenderwijs krijgen ze in de app niet alleen de beginselen van het ondernemerschap mee maar ook moderne trends zoals cryptocurrencies en NFT’s komen aan bod.

“Uit gesprekken met tieners leerden we dat dit onderwerpen zijn waar ze graag meer van willen weten. En dat deze kennis hen helpt zich voor te bereiden op de toekomst en minder afhankelijk te zijn van hun ouders die vaak zelf ook moeite hebben om deze onderwerpen uit te leggen”, vertelt mede-oprichter Bartosz Kiera.

De app is sinds eind vorig jaar beschikbaar en heeft inmiddels 2.800 gebruikers.

Teenit is te downloaden voor Android en iOs en integreert met alle grote banken in Nederland.

donderdag 13 oktober 2022

Geen negatieve spaarrente meer

Alle Nederlandse banken die nog een negatieve rente rekenden voor spaarders met meer dan 100.000 euro spaargeld, hebben die negatieve rente per deze maand afgeschaft.

De Volksbank (ASN, RegioBank en SNS), ING en ABN AMRO hadden dit al aangekondigd, maar ook Triodos Bank heeft besloten geen negatieve rente meer te rekenen.

Er is nu dus geen enkele bank meer die negatieve spaarrente hanteert, zegt Amanda Bulthuis , expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Na de forse renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) in juli en september is het volgens Bulthuis heel logisch dat spaarders geen negatieve rente meer betalen.

Tot juli betaalden banken zelf nog een negatieve rente van 0,5 procent voor spaargeld dat ze onderbrachten bij de ECB. Dit betekende dat spaargeld stallen de banken geld kostte. Dat rekenden ze door aan grote spaarders. Maar in juli ging die rente naar 0 en nu krijgen banken zelfs 0,75 procent rente als ze geld op een rekening bij de ECB zetten. Dus dan kunnen de banken natuurlijk ook geen negatieve rentes meer vragen aan hun spaarders.

Toch had Bulthuis liever gezien dat de grote banken eerst de kleinere spaarders meer rente gaven. Bij alle grote banken krijgen spaarders nu nog maar 0 tot 0,01 procent rente op hun spaargeld. Daar is ondanks de renteverhogingen van de ECB niets aan veranderd.

Gelukkig zijn er wel andere banken die de spaarrentes verhogen. Sinds de renteverhoging in juli hebben maar liefst 15 spaarbanken één of meerdere keren de rentes op hun spaarrekeningen verhoogd. Dit zijn voornamelijk de wat kleinere banken zoals LeasePlan Bank, NIBC Direct en Anadolubank. Maar ook buitenlandse banken zoals het Franse Renault Bank en Bigbank uit Estland.

De hoogste rente op een spaarrekening steeg sinds juli van 0,35 naar 0,65 procent, zegt Bulthuis.

Rabobank nieuwe hoofdpartner van Uniek Sporten

Rabobank is officieel één van de hoofdpartners van Uniek Sporten geworden, een programma van Fonds Gehandicaptensport en samenwerkende gemeenten. Het nieuwe partnership richt zich er voornamelijk op om het thema inclusiviteit op de agenda van alle sportclubs te krijgen. Door Uniek Sporten in het bestaande programma Rabo ClubSupport te integreren, dragen beide partijen uit dat sporten met een beperking binnen een club of vereniging vanzelfsprekend moet zijn.

De Rabobank helpt clubs via Rabo ClubSupport met kennis, netwerk en financiering om ambities te realiseren. Zo geven ze als coöperatieve bank ieder jaar een deel van het resultaat terug aan de verenigingen en zetten ze hun kennis en netwerk in om clubs toekomstbestendiger te maken. Dit alles doen ze op sportgebied samen met partner NOC*NSF en nu ook met Uniek Sporten.

Door Uniek Sporten te integreren in bestaande thema’s van Rabo Clubsupport kunnen clubs ondersteuning krijgen op het gebied van aangepast sporten. Het eerste thema waar partijen mee aan de slag gaan is een workshop ledenbinding, zodat mensen met een beperking zich thuis voelen op de club en in het team. Daarna volgen andere thema’s als vrijwilligersmanagement, waarbij vrijwilligers opgeleid worden met specifieke kennis over beperkingen, maar ook hoe neem je aangepast sporten mee in je beleidsplan en dagelijkse gang van zaken? Met de nieuwe samenwerking zorgen Rabo ClubSupport en Uniek Sporten er samen voor dat ambities van de vereniging waargemaakt kunnen worden.

woensdag 12 oktober 2022

Omslag woningmarkt: lichte prijsdaling op landelijk niveau

 In augustus daalden de huizenprijzen met 0,18 procent ten opzichte van juli. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Bijna de helft van alle gemeenten vertoonde een negatieve prijsontwikkeling op kwartaalbasis en ook de mate waarin wordt overboden neemt fors af.

De prijsontwikkeling op maandbasis liep de afgelopen maanden terug van 0,7% in mei naar zo’n 0,25% in juni en juli. In augustus daalde de prijsontwikkeling op maandbasis met -0,18% zelfs tot onder het nulpunt: een duidelijke voortzetting van de trend op de woningmarkt waar Ortec Finance al enige tijd over bericht.

Ook de prijsontwikkeling op jaarbasis is wederom sterk afgenomen. Waar de stijging in de periode mei 2021-mei 2022 nog 17,5% bedroeg, was hiervan in de periode augustus 2021-augustus 2022 nog slechts 11,2% over.

Het is voor het eerst sinds april 2019, de eerste keer dat Ortec Finance de maandelijkse woningmarktanalyse publiceerde, dat sprake is van een negatieve prijsontwikkeling op maandbasis voor heel Nederland.

In 164 gemeenten daalden de huizenprijzen in augustus ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met drie maanden eerder daalden de huizenprijzen in 121 gemeenten: bijna de helft. Hier is eveneens sprake van een duidelijke trend. In juli berichtte Ortec Finance over 127 gemeenten met dalende huizenprijzen ten opzichte van de maand ervoor, in juni waren dit er 151, in mei 61 en in april slechts 22.

Sms-controle bij DigiD blijft bestaan

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering heeft herhaald dat de SMS-controle bij DigiD voorlopig blijft bestaan. Mocht de inlogmethode worden uitgefaseerd zal hier eerst binnen de Tweede Kamer een gesprek over plaatsvinden.

Vorig jaar meldde toenmalig staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken dat de overheid de SMS-controle op termijn zou uitfaseren. Inloggen zou dan alleen nog kunnen via de DigiD-app of een vergelijkbare private oplossing.

Sinds 1 oktober kan er bij de Belastingdienst alleen via de DigiD-app of de SMS controle willen ingelogd.

bunq biedt gebruikers nieuwe budgeting tools om grip op financiën te krijgen

bunq, van oorsprong een bank gericht op de behoeften van diens gebruikers, introduceert een nieuwe set tools die het mogelijk maakt om controle over financiën te krijgen.

Met Easy Budgeting kunnen gebruikers nu moeiteloos budgetten opzetten voor bijvoorbeeld boodschappen, winkelen of vakantieplannen.

Met Groepsuitgaven kunnen gebruikers meerdere activiteiten met familie en vrienden ondernemen, zoals bijvoorbeeld een weekendje weg of een avond uit eten. Gebruikers kunnen pasbetalingen automatisch aan een Groepsuitgave toevoegen en de kosten eenvoudig delen wanneer een activiteit is afgelopen.
 
Nu de eurozone met ongekende inflatie te maken heeft, ziet bunq, de op een na grootste neobank in de EU, dat jonge Europeanen hard door deze crisis worden getroffen. 98 procent van Nederlandse millennials geeft aan dat de huidige economische omstandigheden effect op hen hebben, en 40 procent zegt dat inflatie zelfs een grote impact heeft op hun levensonderhoud. 31 procent van alle Nederlanders hebben geplande uitgaven voor onbeperkte tijd uitgesteld, en 56 procent is al drastisch minder gaan uitgeven.
 
Bovendien geeft twee derde van Nederlanders aan dat hun langetermijnplannen, zoals verhuizen of kinderen krijgen, door de inflatie worden beïnvloed. Een derde merkt dat de prijzen van hun dagelijkse boodschappen met 15 procent zijn gestegen en elke vierde Nederlander voelt de last van de 15 procent hogere kosten voor gas, water en licht. Elke tiende Nederlander betaalt nu 10-15 procent meer huur dan een jaar geleden.
 
Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft stappen ondernomen om weer grip op hun financiën te krijgen: 69 procent is zorgvuldiger met budgetteren en 30 procent is extra voorzichtig met grote of impulsieve aankopen.
 

dinsdag 11 oktober 2022

Groen Spaar Deposito ABN AMRO weer beschikbaar

Sinds donderdag 22 september biedt ABN AMRO Groenbank spaarders weer de mogelijkheid om groen te sparen via een Groen Spaar Deposito. Met het geld dat wordt opgehaald via dit groene deposito verstrekt ABN AMRO groene leningen aan haar klanten. Het Groen Spaar Deposito staat open tot ABN AMRO Groenbank voldoende financiering heeft opgehaald.

Met het Groen Spaar Deposito geeft ABN AMRO Groenbank invulling aan de Regeling groenprojecten van de Nederlandse overheid. Spaargeld dat op deze wijze wordt opgehaald, wordt voor tenminste 70 procent aangewend voor de financiering van duurzame projecten. Zo is in het verleden bijvoorbeeld de verduurzaming van diverse zorglocaties gefinancierd op basis van de opbrengst van het Groen Spaar Deposito.

Voor het Groen Spaar Deposito geldt een aantal voorwaarden. Het product heeft een vaste rente van 0,40% en een vaste looptijd van 1 jaar. Spaarders hebben door de fiscale Groenregeling mogelijk een belastingvoordeel. Tot een bedrag van € 61.215,- (2022) is het saldo van groene deposito’s vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Ook geldt een heffingskorting van 0,70% over de inleg in groene deposito’s.

Op de website van ABN AMRO Groenbank is meer informatie te vinden over de werkwijze en investeringen van de Groenbank.

ABN AMRO introduceert leerprogramma voor inclusievere dienstverlening

Als eerste bank in Nederland introduceert ABN AMRO een leerprogramma om medewerkers bewust te maken van vaak onbewuste vooroordelen én ze te trainen op inclusief gedrag.

Deze Learning Journey richt zich op het ontwikkelen van inzicht over inclusief gedrag en op het vergroten van bewustzijn over de zogenaamde blind spots in het eigen gedrag. Hierdoor kunnen medewerkers de financiële dienstverlening én interne processen van de bank beter laten aansluiten op de behoeften van achtergestelde klantgroepen, om te beginnen bij vrouwen.

In de aanloop naar de lancering van dit bankbrede programma organiseerde ABN AMRO daarom gisteren de eerste editie van het online rondetafelgesprek ‘Barrièrebrekers. Vrouw en Ondernemen’, waarin vooraanstaande ondernemers en experts van financiële en maatschappelijke organisaties in gesprek gingen over oplossingen om de barrières voor vrouwelijke ondernemers weg te nemen.

In de pilotfase van het leerprogramma worden 40 klantadviseurs getraind om inzicht te krijgen in hun latente vooroordelen, het leren van nieuwe vaardigheden en om inclusief gedrag te ontwikkelen. De aanpak is gericht op een verandering van de organisatie, waarbij aandacht is voor alle (product)processen, communicatie en adviesstijl. Als ambassadeur van het programma gaan de klantadviseurs vervolgens andere collega’s trainen, met als uiteindelijk doel dat in 2023 zo veel mogelijk medewerkers het interne programma hebben gevolgd. 


maandag 10 oktober 2022

Triodos-beleggers naar de rechter

Het conflict tussen Triodos en zijn certificaathouders escaleert, zo meldt het FD. Een collectief van boze beleggers stapt naar de Ondernemingskamer. Zij twijfelen over het gevoerde beleid nu zij al ruim twee jaar hun aandelen niet kunnen verkopen en minstens een derde van hun vermogen lijkt verdampt.

De vertegenwoordiger van deze beleggers - de Stichting Certificaathouders Triodos Bank - dient maandag, samen met beleggersbelangenclub VEB, het verzoek in bij het Gerechtshof Amsterdam.

Aan het begin van de coronacrisis in 2020 sloot Triodos van de ene op de andere dag zijn interne handelssysteem als overgang naar een nieuw handelssysteem. Beleggers moeten daarbij rekening houden met zeker 30% en misschien wel meer dan 45% waardedaling van hun stukken. Nog altijd kunnen certificaathouders niet van hun stukken af.

De Stichting Certificaathouders Triodos Bank en beleggersbelangenclub VEB verwijten de bank gebrek aan transparantie in het proces.

MiCAR belangrijke stap in de regulering van crypto-markten

De nieuwe EU-regelgeving voor uitgevers van crypto-activa en aanbieders van cryptodiensten - de Markten in Crypto-Activa Verordening (MiCAR) – is een welkome stap in de regelgeving van Europese crypto-markten. Dit stelt DNB naar aanleiding van het recent in Brussel bereikte akkoord over de MiCAR-regelgeving.

MiCAR zorgt voor uniforme regels voor crypto-markten en dat is van belang voor beleggers in crypto-activa en de stabiliteit en integriteit van het crypto-ecosysteem. DNB roept marktpartijen op zich te informeren over en voor te bereiden op de nieuwe MiCAR-regels, die naar verwachting in 2024 gaan gelden.

MiCAR bevat uniforme Europese vereisten voor uitgifte van crypto-activa: zo dienen uitgevers van crypto-activa een white paper te publiceren voor beleggers, met daarin bepaalde informatie over de uit te geven crypto’s. Ook reguleert MiCAR de aansprakelijkheid van uitgevers van crypto-activa.

Crypto’s die niet inwisselbaar zijn en een uniek reëel activa vertegenwoordigen – zogeheten Non-Fungible Tokens of NFTs – vallen buiten de scope van de MiCAR-regelgeving. Hetzelfde geldt voor crypto-activa met dezelfde kenmerken als bestaande financiële producten of instrumenten. Zo vallen getokeniseerde effecten en andere instrumenten onder de bestaande MiFID-regels.

Stablecoins vallen wel binnen de scope van MiCAR. Specifieke en additionele regels zullen gaan gelden voor uitgevers van stablecoins, vooral omtrent de activa die als reserve dienen voor de uitgegeven stablecoins. Hierbij maakt de MiCAR-regelgeving onderscheid tussen stablecoins wier waarde gelinkt is aan meerdere (fiat) valuta, grondstoffen of crypto’s (zogeheten Asset-Referenced Tokens, ART’s) en stablecoins waarvan de waarde gelieerd is aan de waarde van één enkele fiat valuta (Electronic-Money Tokens, EMT’s).

Door de snelle ontwikkelingen in crypto-markten vindt DNB het wel van belang om regelgeving te blijven evalueren, aan te scherpen en verder uit te breiden. Zo ligt verdere regelgeving op het gebied van financiële diensten die decentraal worden aangeboden via blockchain-technologie - zogeheten Decentralised Finance (DeFi) – in de lijn der verwachting.

Op dit moment staan bedrijven die in Nederland diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld (crypto’s) en gewoon geld (fiduciair geld), en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden reeds onder integriteitstoezicht van DNB. De opkomst van blockchaintechnologie en crypto-markten in recente jaren biedt mogelijkheden voor nieuwe innovaties in financiële markten, maar de gegroeide omvang en diversiteit van crypto-markten heeft ook risico’s doen toenemen.

De recente onrust in crypto-markten illustreert tevens de marktrisico's en kredietrisico's gelieerd aan beleggingen in crypto-activa. Met de opkomst van zogeheten stablecoins – crypto-activa waarvan de waarde gelinkt is aan de waarde van fiduciair geld, crypto-valuta of andere activa – kan de relatie tussen het crypto-ecosysteem en het traditionele financieel systeem ook verder toenemen.

Aanbieders van cryptodiensten dienen een vergunning te verkrijgen en te voldoen aan vereisten ten aanzien van de bescherming van en informatieverstrekking aan consumenten, de inrichting van governance en informatiebeveiliging, omgang met belangenconflicten, instellen van klachtenprocedures en uitbesteding. Ook moeten dienstverleners die transacties uitvoeren effectieve systemen en procedures inregelen voor het opsporen van marktmanipulatie, hoewel MiCAR op dit punt minder vereist dan de Verordening Marktmisbruik (MAR).

Niet alleen opsporing van marktmanipulatie valt onder MiCAR; de verordening omvat ook een verbod op activiteiten die kunnen leiden tot manipulatie van crypto-markten. Dit geldt voor alle personen die handelingen verrichten in crypto-markten en heeft betrekking op het onwettig openbaar maken van voorwetenschap, handel met voorwetenschap en handelingen en gedrag waarvan het waarschijnlijk is dat deze zullen leiden tot verstoring of manipulatie van crypto-markten.

De MiCAR en TFR-regelgeving worden momenteel afgerond en zullen naar verwachting in de komende maanden worden gepubliceerd. MiCAR-regels voor uitgifte van stablecoins zullen naar verwachting 12 maanden na publicatie gelden, de overige regelgeving na 18 maanden, net als de vereisten uit de TFR.

Kwart Nederlandse organisaties wil cryptovaluta introduceren als betaalmiddel

Maar liefst een kwart van de Nederlandse organisaties staat positief tegenover het gebruik van cryptovaluta binnen de zakelijke dienstverlening in de nabije toekomst.

Momenteel gebruikt vijf procent van de organisaties crypto’s als betaalmiddel, nog eens 42 procent geeft aan dat het zeer waarschijnlijk is dat cryptovaluta over vijf jaar op de bedrijfsbalans staan. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, het onderzoek van Visma | Onguard naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven dat dit jaar voor de vijfde keer is uitgevoerd.
 
Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de finance professionals (72%) voordelen ziet in het gebruik van cryptovaluta als zakelijk betaalmiddel. Tien procent van de finance professionals vindt het feit dat inflatie minder impact heeft het grootste voordeel, omdat crypto’s decentraal zijn en er dus geen controle is vanuit overheden. Eén op de vijf geeft aan dat het een groot voordeel is dat deze valuta een bepaalde programmeerbaarheid bieden, zoals het toevoegen van boekhoudregels en veiligheidsmaatregelen aan betalingen. Andere voordelen die finance professionals noemen zijn de verlaging van de kosten, omdat de bank er niet meer tussen zit (18%), de eenvoudige manier van internationaal betalen (17%) en de enorme snelheid waarmee transacties gedaan kunnen worden (16%).

vrijdag 7 oktober 2022

Verbouwing DNB vertraagd

De verbouwing van het gebouw van De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein heeft een flinke vertraging opgelopen van maar liefst een jaar.

De oorzaak is een grote hoeveelheid asbest, die is aangetroffen in de kozijnen van het gebouw, meldt AT5.

Het ooit zo hermetisch afgesloten complex, waar een deel van de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen lag, wordt veranderd in een ontmoetingsplek voor Amsterdammers.

Er komt een kade van 60 meter die toegankelijk wordt voor alle Amsterdammers en Nederlanders. 

Foto Anefo

ABN AMRO introduceert E-ID met betaalfunctie in partnership met Swapfiets

ABN AMRO introduceert ID & pay, de app die bestaande omslachtige aanmeld- en betaalprocessen vervangt door één online ID & betaalfunctionaliteit binnen de veilige omgeving van de bank.

De bank en Swapfiets starten een eerste pilot samenwerking, die (nieuwe) klanten de mogelijkheid geeft om binnen enkele seconden zich te aan te melden en te betalen voor hun Swapfiets membership, wat het onboarding- en betaalproces een stuk efficiënter maakt.

ID & pay is ontwikkeld binnen ABN AMRO en bestaat uit een app waar gebruikers hun ID veilig kunnen opslaan én betalingen mee kunnen uitvoeren.

De functionaliteit is vergelijkbaar met een Google-login in combinatie met PayPal, maar dan binnen de beveiligde omgeving van de bank. Hierdoor wordt ook de privacy van de gebruiker beschermd en worden de gedeelde persoonsgegevens en uitgevoerde betalingen in een overzichtelijke app weergegeven.

Swapfiets is 's werelds eerste ‘bicycle as a service’ bedrijf. Opgericht in 2014 in Nederland, groeide de scale-up snel uit tot een van de meest toonaangevende leveranciers van micromobiliteit in Europa, met inmiddels meer dan 280.000 leden in Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

AFM treedt op tegen Cypriotische beleggingsondernemingen

De beleggingsmarkt in Nederland is weer een stuk veiliger geworden, dankzij een samenwerking tussen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Cypriotische toezichthouder (CySEC).

De samenwerking richtte zich op de aanpak van malafide, in Cyprus gevestigde beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. De ondernemingen waren sinds 2019 ook actief in Nederland en benadeelden consumenten via nepadvertenties en handel in complexe CFD’s. Zo bleek uit signalen die bij de AFM binnenkwamen.

Naast de samenwerking met CySEC heeft de AFM in Nederland in dit kader samen met de Fraudehelpdesk in het najaar van 2021 een campagne gevoerd. Door de internationale samenwerking en de campagne is het aantal signalen over malafide beleggingsondernemingen met een Europees paspoort uit Cyprus inmiddels sterk afgenomen.

De gezamenlijke bestrijding met CySEC heeft geleid tot meerdere schikkingen, het inleveren van vergunningen en het weren van partijen van de Nederlandse markt. Voor de Cypriotische beleggingsonderneming FXBFI Broker Financial Invest Ltd (handelsnaam 101investing) heeft de schikking tot gevolg dat ze haar activiteiten staakt en vergunning inlevert. De samenwerking tussen de AFM en CySEC leidde in een eerder stadium al tot het weren van deze partij van de Nederlandse markt.

Ook is er een schikking getroffen met de Cypriotische beleggingsonderneming Magnum FX (Cyprus) Ltd (handelsnaam ETFinance). De schikking heeft tot gevolg dat het bedrijf haar activiteiten staakt en vergunning inlevert.