woensdag 30 november 2022

Pensioenfonds PME verkoopt 286 miljoen aan fossiele beleggingen

Eén van de grootste pensioenfondsen van Nederland PME (metaal- en technologische industrie) zet 286 miljoen aan fossiele beleggingen van 29 bedrijven in de verkoop naar aanleiding van onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

Het gaat om 230 miljoen aan steenkool-beleggingen en 56 miljoen aan beleggingen in gas- en oliewinning. PME beloofde in 2018 al kolenvrij te zijn en zei in 2021 alle fossiele beleggingen te hebben verkocht. Maar na analyses van Pointer bleken er nog steeds bedrijven die fossiele energie winnen in de portefeuilles te zitten.

Pointer legde fossiele aandelen en obligaties van 10 grote pensioenfondsen naast een lijst met kolenbedrijven, de Global Coal Exit List van de NGO Urgewald. In deze lijst worden bedrijven opgenomen die voor een belangrijk deel in de bruin- en steenkoolindustrie zitten, bedoeld om energie mee op te wekken. Uit de analyse van Pointer blijkt dat PGB, het pensioenfonds voor de sociale sector, met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger het fonds is met de meeste fossiele beleggingen. ABP (4130 euro per deelnemer) en bpfBOUW (3.371 euro per deelnemer) staan op plek twee en drie.  
 
PME staat op de zesde plek met 2.427 euro per deelnemer, terwijl het in 2018 als één van de eerste pensioenfondsen aankondigde dat het “kolenvrij” zou zijn. Maar ze investeert onder meer in Glencore, de derde grootste steenkoolproducent ter wereld. Naast PME deden ook ABP en PHENC beloftes om hun fossiele aandelen te verkopen. ABP verwacht in 2023 ‘fossielvrij’ te zijn, maar belegt nog met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger in fossiele industrie. De rest van de grote pensioenfondsen zien meer heil in hun rol als kritisch aandeelhouder van fossiele bedrijven.

PME reageert verrast op de bevindingen, maar had het kunnen weten. PME baseert zich namelijk op databases als die van financiële dienstverlener Bloomberg. Daarin telt een bedrijf pas als steenkoolproducent als het meer dan 50 procent van de omzet uit steenkool haalt. Door deze zogenoemde sectorindeling kan het voorkomen dat enorme mijnbouwbedrijven als Glencore, dat 9 procent van de omzet uit steenkool haalt, er tussendoor glippen, en niet worden uitgesloten. Intern beleid van PME stelt dat alleen steenkoolbedrijven worden uitgesloten die voor het grootste deel van hun activiteiten steenkool produceren of meer dan 30 procent van elektriciteit uit steenkool halen. Maar dat is niet wat het fonds destijds beloofde in Dagblad Trouw en op hun uitsluitingspagina.

Moneybird verlegt grenzen van een boekhoudpakket

Moneybird gaat als eerste boekhoudpakket in Nederland een geïntegreerde betaalrekening en betaalpas aanbieden aan ondernemers.

Een boekhoudpakket en een zakelijke bankrekening zijn twee van de belangrijkste middelen van een ondernemer om geld te verdienen en een gezond bedrijf te bouwen. Traditioneel gezien zijn deze twee middelen gescheiden. Ondernemers lezen hun banktransacties in in hun boekhouding en kopiëren gegevens uit hun boekhouding om betalingen te doen. Vanaf nu is dat verleden tijd en zijn deze twee werelden één geworden.

Door technische ontwikkelingen is het mogelijk om een bankrekening volledig te integreren in een boekhoudpakket. Moneybird-oprichter en CEO Edwin Vlieg is trots op deze grote stap.

Bij de start van een bedrijf kan een ondernemer nu bij één partij terecht. Deze naadloze integratie scheelt een ondernemer een hoop wachttijd, geld en regelwerk die ze nu hebben bij de aanvraag van een zakelijke rekening.

Moneybird is zelf geen bank. Het bedrijf werkt samen met Adyen, het wereldwijde financiële technologieplatform, met een bankvergunning in Europa en de VS. Het platform wat Adyen aanbiedt geeft Moneybird de kans om een compleet financieel pakket aan te bieden aan ondernemers. Als onderdeel hiervan heeft Moneybird begin dit jaar een geïntegreerde betalingsoplossing ter ondersteuning van online betaalmethoden aan haar software toegevoegd. De tweede stap voor ondernemers zetten ze nu door het toevoegen van betaalrekeningen en betaalpassen.

ABN AMRO’s 8ste internationale mensenrechtenconferentie over Just Transition

ABN AMRO organiseert op 9 december 2022 de 8ste International Human Rights Conference. Deze wordt zowel online als in het conferentiecentrum van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan 10 in Amsterdam gehouden. Het thema is ‘Just Transition’ en de rol die bedrijven op zich kunnen en moeten nemen.

Dat afstemming op het klimaatakkoord van Parijs belangrijk is, willen we de opwarming van de aarde inperken, is iedereen inmiddels wel duidelijk. Maar we horen vaak maar weinig over de menselijke kant van de transitie naar netto nul. Een rechtvaardige transitie – Just Transition – speelt optimaal in op de sociale en economische kansen van klimaatactie, terwijl eventuele negatieve effecten voor de mensenrechten worden voorkomen dan wel zorgvuldig worden aangepakt. Het gaat immers om een eerlijke en groene toekomst voor iedereen.

Tijdens het programma zijn er sprekers van SHIFT, Clifford Chance, International Labour Organization, EOS Federated Hermes, World Benchmark Alliance, FNV, Free Press Unlimited, HIVOS en ABN AMRO. De moderator van de conferentie is Julie Schindall van Levin Sources.

dinsdag 29 november 2022

MKB-financier NLInvesteert krijgt vergunning van AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een crowdfunding-vergunning verleend aan NLInvesteert, marktleider in hybride financieringen. De vergunning is een uitvloeisel van de nieuwe Europese verordening CSPR, die onder meer moet leiden tot een betere bescherming van beleggers in Europa.

De platformen met een vergunning voldoen aan de nieuwe Europese crowdfundingverordening CSPR. Ten opzichte van de eerdere regelgeving moet de CSPR leiden tot een verbetering in beleggersbescherming, transparantie en operationele processen. NLInvesteert is de derde partij in Nederland en de achtste in Europa met een CSPR-vergunning.

De aangescherpte standaarden van de CSPR zorgen ervoor dat in alle EU-landen dezelfde regels gelden voor crowdfundingplatformen. De houder van de vergunning kan daarom ook diensten in andere EU-lidstaten aanbieden.

Crimineel vermogen harder aangepakt

Afpakken van crimineel vermogen is een belangrijke sleutel om misdadige machtsstructuren te breken. Om de jacht op crimineel geld te intensiveren en daarmee rechtsherstel te bevorderen heeft de ministerraad op voorstel van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid besloten om een wetsvoorstel voor afpakken zonder voorafgaande veroordeling voor een misdrijf voor te leggen voor advies aan de Raad van State.

Met het uit de samenleving halen van illegaal verkregen goederen wordt de rechtmatige toestand hersteld en worden criminele herinvesteringen voorkomen. Het is in het wetsvoorstel van belang dat het Openbaar Ministerie bij de rechter aannemelijk kan maken dat goederen afkomstig zijn uit een misdrijf. Het kan gaan om geld maar ook om andere waardevolle goederen met een waarde van ten minste 25.000 euro. Trucs met verhullende eigendomsconstructies, waarbij criminelen bijvoorbeeld auto’s en panden op naam van anderen zetten, hebben geen zin meer. Inspiratie voor de procedure, ook wel aangeduid als Non Conviction Based Confiscation (NCBC), is opgedaan in Italië en ook is gekeken naar het Britse en Ierse model. Elementen uit de procedures in deze landen zijn overgenomen die goed passen in het Nederlandse rechtssysteem.

De kracht van de nieuwe procedure schuilt in het kantelen van de huidige werkwijze: niet de verdachte persoon, maar het verdachte goed staat centraal in het afpakken. Vanwege de inbreuk op het eigendomsrecht is de confiscatie alleen mogelijk na een onherroepelijke rechterlijke beslissing. Daarvoor moet de overheid aannemelijk maken dat het goed is verkregen uit de criminaliteit of is betaald uit opbrengsten van misdrijven. Belanghebbenden kunnen zich melden in deze procedure als zij aanspraak maken op het in beslag genomen voorwerp. Van hen mag worden verwacht dat ze kunnen verklaren over de legale herkomst.

Volgens minister Yeşilgöz is het crimineel verdienmodel voor de georganiseerde misdaad nog veel te groot. Meer is nodig om misdadige machtsstructuren die drijven op enorme sommen crimineel geld, te doorbreken. Naast het wetsvoorstel voor het afpakken zonder strafrechtelijke veroordeling worden daarom verschillende maatregelen uitgewerkt om ervoor te zorgen dat alle betrokken overheidsdiensten sneller kunnen ingrijpen. Ook wordt de samenwerking met andere landen – zowel binnen Europa als daarbuiten – versterkt. Het merendeel van het criminele vermogen verlaat immers ons land en wordt elders witgewassen via verhullende geld- en goederenstromen die de hele wereld overgaan. Internationale samenwerking is daarom cruciaal om tegen te gaan dat crimineel geld ons over de landsgrenzen door de vingers glipt.

maandag 28 november 2022

Partijen voortvarend van start met gerichte risicogebaseerde witwasaanpak

De Nederlandsche Bank (DNB) en de banken zijn naar eigen zeggen voortvarend aan de slag gegaan met het uitwerken van een aantal onderwerpen om te komen tot een meer gerichte risicogebaseerde aanpak van witwassen. Onlangs zijn de betrokken partijen bij elkaar gekomen om een serie van rondetafelgesprekken af te trappen. Daarbij sloten ook de AFM en het ministerie van Financiën aan.

De gesprekken vloeien voort uit de studie ‘Van herstel naar balans’ van DNB. Daarin wordt een meer risicogebaseerde benadering van de witwasmaatregelen bepleit bij de inspanningen van banken om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. Een dergelijke benadering is meer gericht en vermindert ook de ongewenste neveneffecten van de poortwachtersrol van banken en andere financiële instellingen, zoals het onnodig weigeren of uitsluiten (‘de-risking’) van klanten van het betalingsverkeer.

Tijdens de eerste bijeenkomst op 9 november zijn de belangrijkste knelpunten in kaart gebracht. Deze betreffen onder andere het periodieke cliëntenonderzoek, het belang van de UBO-verklaring, het verscherpt onderzoek in verband met hoog risicolanden, risico’s ten aanzien van PEPs, de betekenis van negatief nieuws en vastgoed. De betrokken partijen streven ernaar in het voorjaar de eerste uitkomsten te presenteren.

Inmiddels hebben ook de eerste rondetafelgesprekken plaatsgevonden met sectoren die de grootste hinder ondervinden van de witwasmaatregelen. Binnenkort zullen ook rondetafels starten waarin gesproken wordt over de inzet van innovatieve middelen zoals machine learning in de strijd tegen financieel economische criminaliteit.

Nederlandse beleggers schuiven investeren op de lange baan

Slechts 23 procent van de Nederlanders met interesse in beleggen is momenteel daadwerkelijk actief op de aandelenmarkt. Dit blijkt uit marktonderzoek van de Amsterdamse neobroker BUX onder 1000 Nederlanders die (van plan zijn te) beleggen, uitgevoerd door Kantar. Dit percentage zal niet snel toenemen, want maar liefst veertig procent van alle respondenten wacht nog langer dan een jaar met beleggen. Hiervoor lijkt kennisgebrek de belangrijkste reden.
 
De overige respondenten verwachten dat zij binnen zes tot twaalf maanden beginnen met investeren (twintig procent) of oriënteren zich doelgericht om binnen een halfjaar de beurs op te gaan (zeventien procent). Met 29 procent zijn mannen vaker actief op de aandelenmarkt dan vrouwen (achttien procent). Laatstgenoemden beschouwen beleggen vooral als realistisch voor over minimaal een jaar (48 procent).

Maar liefst zestien procent van de respondenten die nog niet beleggen schrijft dit voornamelijk toe aan kennisgebrek, nauw gevolgd door onzekerheid over het juiste investeringspakket (dertien procent) en onwetendheid over waar te beginnen (twaalf procent). Die twijfel heerst meer bij vrouwen dan mannen.

Behalve deze kennis gerelateerde bezwaren noemen Nederlanders risico (elf procent) en onvoldoende vrij besteedbaar inkomen (tien procent) als reden van uitstel.

Argumenten vóór beleggen zijn van andere aard, blijkt uit het onderzoek. Zo noemen de meesten sparen voor de lange termijn als belangrijkste reden (vijftien procent). Anderen willen met beleggen vooral een passief inkomen creëren (dertien procent) of meer rendement maken dan de huidige spaarrente mogelijk maakt (twaalf procent). Verder valt op dat Italianen en Fransen aanzienlijk vaker voor financiële zekerheid voor hun familie sparen (gem. achttien procent) dan Duitsers en Nederlanders (gem. tien procent).

vrijdag 25 november 2022

'US-dollar en Chinese yuan straks zij aan zij'

Nog altijd is de Amerikaanse dollar wereldwijd valuta nummer 1. De vraag is hoe lang nog. Voor veel opkomende economieën is die dominante rol niet langer vanzelfsprekend.

De researchafdeling van kredietverzekeraar Allianz Trade voorziet een wereld met een gepolariseerd munt-systeem, waarbij de Amerikaanse dollar en Chinese yuan zij aan zij de dienst uit maken.

De onderzoekers stellen dat de Covid-19-crisis en de oorlog in Oekraïne de bestaande onvrede over de dominantie van de dollar hebben versterkt. Ze spreken over een volgende fase in de financiële globalisering met als uiteindelijk resultaat dat ‘financiële co-hegemonie’ van de Chinese yuan naast de Amerikaanse dollar.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade wijst op eerdere berichten dit jaar in The Wall Street Journal over een oliedeal van 's werelds grootste olie-exporteur (Saoedi-Arabië) en 's werelds grootste olie-importeur (China) die niet in dollars zou worden afgerekend maar in de Chinese valuta. Als er één sector is die dollar-georiënteerd is dan is het wel de oliesector. Het raakt het hart van het Amerikaanse systeem. Vooral de symbolische impact is groot.

Voor westerse landen is de dollar van oudsher vanzelfsprekend. Maar in het overgrote deel van de wereld is dat helemaal niet zo. Met de economische opkomst van het Aziatische deel van de wereld is het logisch dat China de yuan als leidende valuta naar voren probeert te schuiven. Het past ook volledig in de groeiende controverse tussen de VS en China.

Volgens Allianz-onderzoekers is de rol van de yuan in het wereldwijde financiële systeem in tien jaar tijd verdubbeld. Deze groei zou versneld doorzetten richting een multipolair-systeem. Vervolgens is dan de vraag hoe de twee valuta naast elkaar functioneren. In een pessimistisch scenario zouden zich twee invloedssferen kunnen vormen (VS en dollar versus China en Yuan) met weinig uitwisseling.

De opkomst van de yuan is volgens Geeroms niet los te zien van de gigantische Belt and Road -investeringen (nieuwe zijderoute). In meer dan 80 landen, voornamelijk in Azië en Afrika (maar ook in Europa) investeert China honderden miljarden in infrastructuurprojecten zoals haven- en elektriciteitsvoorzieningen.

Consument kan in 2023 tot gemiddeld 595 euro besparen op zorgverzekering

Ondanks dat we volgend jaar allemaal flink meer gaan betalen voor de zorgverzekering, valt er toch veel te besparen. De premies voor 2023 verschillen flink per zorgverzekeraar. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering loopt op tot ruim 595 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De vergelijkingssite bekeek voor de 10 meest vergeleken combinaties van zorgwensen hoe groot de verschillen zijn tussen de premies. Bij een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro is het verschil tussen de hoogste en laagste premie 402,61 euro per jaar. Als je kiest voor het maximale eigen risico van 885 euro loopt het verschil zelfs op tot 446,40 euro per jaar.
 
De premieverschillen zijn wel iets kleiner dan in 2022. Toen konden consumenten op een basisverzekering 535,80 euro per jaar besparen bij een standaard eigen risico en 559,80 euro bij het maximale eigen risico. Dat de verschillen kleiner zijn geworden, komt doordat zorgverzekeraars de premies voor hun goedkoopste basisverzekeringen in 2023 extra hebben verhoogd. Enkele goedkope basisverzekeringen bestaan per 2023 zelfs niet meer.

Toch kunnen consumenten door kritisch naar hun zorgverzekering te kijken en over te stappen alsnog flink besparen. Dat is nog beter zichtbaar bij de aanvullende zorgverzekering. Wie bijvoorbeeld bovenop de basisverzekering 9 fysiotherapiebehandelingen of 250 euro aan tandartskosten meeverzekert, ziet premieverschillen die oplopen van 483 tot 885 euro op jaarbasis.
Dat de besparing met aanvullende verzekering erbij nog groter is, komt doordat de duurdere zorgverzekeraars vaak totaalpakketten aanbieden. Hiermee verzeker je bijvoorbeeld niet alleen die 9 behandelingen fysiotherapie, maar krijg je er ook een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen of een bril bij.


donderdag 24 november 2022

Banken: Digitale euro vereist maatschappelijk debat

De mogelijke invoering van de digitale euro vraagt om een breed politiek en maatschappelijk debat. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Voor een mogelijke invoering van de digitale euro dient de meerwaarde te zijn aangetoond, ook voor het grote publiek dat er uiteindelijk gebruik van gaat maken. Immers, in Nederland kunnen consumenten al veilig, snel en efficiënt betalen.

Een besluit tot daadwerkelijke introductie dient daarom pas aan het einde van de gehele onderzoeksfase te worden genomen, waarbij de bijdrage aan de belangrijkste beleidsdoelen kan worden beoordeeld. Het is goed dat het Eurosysteem nu nader onderzoek doet.

Een besluit om de digitale euro te introduceren heeft potentieel grote impact op de kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en het (Europese) betalingsverkeer. In het belang van financiële stabiliteit en weerbaarheid van het bankwezen dient de functie van een publieke digitale euro in ieder geval beperkt te worden tot betaalmiddel, en het gebruik als spaar- of beleggingsmiddel moet worden vermeden.

Europese Invesdor Groep en Nederlandse Oneplanetcrowd bundelen krachten

De Invesdor Groep (leidend financieringsplatform in Europa), en Oneplanetcrowd (het eerste duurzame crowdfundingplatform van Nederland) kondigen aan te fuseren. Hierdoor ontstaat één van de grootste crowdfundingplatforms in Europa.

Met ruim 170.000 investeerders heeft de nieuwe combinatie meer dan 438 miljoen euro in meer dan 800 projecten geïnvesteerd. Door de fusie krijgt Oneplanetcrowd toegang tot investeerders van de Invesdor Groep - die al actief is in Finland, Duitsland en Oostenrijk - terwijl Invesdor gebruik kan maken van de expertise en het netwerk dat Oneplanetcrowd heeft opgebouwd als het meest duurzame financieringsplatform in de Benelux.

Beide fusiepartners delen de ambitie om impactondernemers en investeerders uit de hele Europese Unie samen te brengen. Ook maakt de krachtenbundeling de weg vrij voor Europese expansie met als doel marktleider in Europa te worden.
 
Nu banken zich steeds verder terugtrekken, is de vraag naar rechtstreekse financiering van innovatieve scale-ups en duurzame energieprojecten in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het overbruggen van deze financieringskloof voor innovatie en de duurzame energietransitie in Europa heeft in de tussentijd alleen maar aan urgentie gewonnen. Wereldwijd is het financieringsgat 4 tot 6 biljoen dollar per jaar [1] om te transformeren naar een koolstofarme economie.  De introductie van de pan-Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) en de mogelijkheid om aandelen en obligaties met behulp van blockchaintechnologie te digitaliseren, toont aan dat de EU crowdfunding hoog op de politieke agenda heeft gezet om een Capital Markets Unie (CMU) te creëren. Hiermee zou daadwerkelijk één kapitaalmarkt binnen de gehele EU ontstaan. Invesdor en Oneplanetcrowd zijn pioniers in deze snelgroeiende markt en bundelen nu hun krachten om een sterk Europees financieringsplatform te vormen.  
 
Via het financieringsplatform kunnen scale-ups, duurzame energieprojecten en impactondernemers uit heel Europa tegen lage transactiekosten rechtstreeks financiering ophalen bij particuliere en professionele investeerders. In de komende maanden kunnen beleggers uit alle EU-lidstaten obligaties van andere Europese investeerders tussentijds aankopen, verkopen of uitwisselen, waardoor investeringen via crowdfunding meer liquide worden. Bovendien kunnen veelbelovende Nederlandse scale-ups met internationale groeiambities zo niet alleen in Nederland, maar óók in andere Europese landen financiering ophalen.

woensdag 23 november 2022

Bitvavo geeft inzicht in reserves

De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo heeft besloten om inzicht te geven in de gebruikerstegoeden. Dit naar aanleiding van het debacle van FTX, dat tegoeden gebruikte om een dochteronderneming op de been te houden.

‘Hoewel Bitvavo geen blootstelling heeft aan FTX en Alameda, laten de gebeurtenissen van de afgelopen week wel het belang van digitale assets zien’, schrijft het platform, het grootste op zijn terrein in Nederland.

Bitvavo zegt nu bezig te zijn met het opzetten van een controleerbare merkle tree waar elke gebruiker onafhankelijk de dekking van zijn activa op het Bitvavo-platform kan verifiëren.

Verder slaat Bitvavo het grootste deel van haar gebruikersactiva op bij verzekerde bewaarnemers, tegoeden die verzekerd zijn tot een bedrag ter waarde van 755 miljoen dollar.

AFM: Achteraf betalen is makkelijk maar let ook op de risico’s

Buy Now, Pay Later’ (BNPL) biedt consumenten voordelen, zoals flexibiliteit, en helpt online winkels hun omzet te verhogen. Voor consumenten in een financieel kwetsbare situatie kan het echter bijdragen aan het risico van schuldenstapeling. Zeker in de huidige economische omstandigheden. Daarnaast kan de stijgende populariteit van achteraf betalen leiden tot normalisering van kopen op afbetaling. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een verkenning naar de groeiende markt voor BNPL.

Met ‘Buy Now, Pay Later’ kunnen consumenten de betaling van hun online aankoop volledig of gedeeltelijk uitstellen tot na de levering. Dit voorziet in consumentenbehoeften. Webshops waar je achteraf kunt betalen richten zich vaak op consumptiegoederen die zich lenen voor impulsaankopen zoals kleding en cosmetica. De norm om direct te betalen of eerst te sparen kan door BNPL veranderen. Hierdoor kan ‘schuldgewenning’ ontstaan. Dat vindt de AFM een zorgelijke ontwikkeling. Zeker in tijden waarin mensen mogelijk op zoek gaan naar manieren om hun uitgavenpatroon in stand te kunnen houden.

Er bestaat ook een reëel risico op ‘schuldenstapeling’. Dat wil zeggen dat BNPL wordt verstrekt aan consumenten die mogelijk al te veel schulden hebben. BNPL-aanbieders zijn namelijk niet wettelijk verplicht om een inkomsten- en lastencontrole uit te voeren en zijn vaak niet aangesloten bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Door de huidige economische ontwikkelingen maakt de AFM zich meer zorgen over de risico’s van achteraf betalen. Consumenten die financieel klem (komen te) zitten, kunnen denken dat achteraf betalen op de korte termijn een oplossing is. Op de langere termijn kan dit echter zorgen voor meer financiële problemen.

Het lijkt voor consumenten dat BNPL gratis is maar zij kunnen worden verrast door relatief hoge kosten als zij niet op tijd betalen. De AFM benadrukt dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat de kosten voor klanten duidelijk zijn en alleen uit wettelijke incassokosten bestaan. Daarbij verwacht de AFM van aanbieders dat zij kunnen aantonen dat zijzelf, en het incassobureau waarmee wordt samengewerkt, voldoen aan de wettelijke voorschriften.

De AFM houdt nu nog geen toezicht op BNPL. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen aangezien de Europese Commissie heeft voorgesteld om BNPL te reguleren binnen de Richtlijn Consumentenkrediet. Dan komt BNPL onder toezicht van de AFM en moeten BNPL-aanbieders voldoen aan de wetgeving over onder meer informatieverstrekking, kredietwaardigheidsbeoordeling en achterstandsbeheer. Hier wordt nu op EU-niveau over onderhandeld. Gezien de risico's van achteraf betalen, is de AFM voorstander van het voorstel.

dinsdag 22 november 2022

Kleinere banken doen niet mee met monitoring van transacties

Diverse Nederlandse banken doen niet mee met Transactie Monitoring Nederland, het initiatief van grote banken om gezamenlijk transacties te controleren op fraude.

Onder meer Bunq, Revolut, N26 en Openbank doen niet mee, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf.

Banken zijn niet verplicht om mee te doen met de monitoring van transacties, schrijft de krant.

Er is ook kritiek op het initiatief. Door het delen van gegevens zouden de banken een sleepnet voor transacties maken.

Vrij veel vertrouwen in DNB

Nederlanders hebben gemiddeld genomen vrij veel vertrouwen in De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder op financiële instellingen.

De uitvoering van de Nederlandse Depositogarantie, waarbij tegoeden van rekeninghouders tot 100.000 euro verzekerd zijn, draagt sterk bij aan dit vertrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van DNB onder ruim 2.000 consumenten.

DNB is in Nederland verantwoordelijk voor het toezicht op banken, verzekeraars en pensioenfondsen. In 2022 had het Nederlandse publiek gemiddeld vrij veel vertrouwen in DNB. Ten opzichte van 2021 is er sprake van een lichte daling.

De reden dat DNB dit onderzoek doet, ligt in het feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat vertrouwen in de toezichthouder een bepalende factor is voor het vertrouwen in de financiële sector als geheel. En dat laatste is weer voorwaarde voor een goed functionerende economie.

maandag 21 november 2022

Proef met gesimuleerde digitale dollar

Een samenwerkingsverband van uiteenlopende internationale financiële instellingen en banken start een proef met een digitale dollar. Het proof-of-conceptproject duurt twaalf weken.

Onder meer Mastercard, Wells Fargo, Swift, HSBC en de Federal Reserve Bank of New York werken mee aan het project.

De digitale dollar is eigenlijk een token. Voor de pilot worden echte transacties van daadwerkelijke klanten gebruikt in een gesimuleerde omgeving.

In Europa wordt ook al langer gewerkt aan een digitale euro. De Europese Centrale Bank draait momenteel een proef.

'Behoefte aan non-bancaire leningen neemt toe in 2023'

NLInvesteert heeft zijn groei in het derde kwartaal kunnen voortzetten; het uitstaande kredietvolume steeg verder met 50 miljoen euro.

De outlook van directeur Dirkjan Takke voor de markt in 2023 is uitdagend: 'We zien signalen voor een zware recessie. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering. De behoefte aan non-bancaire leningen zal groeien.'
 
NLInvesteert heeft in het derde kwartaal van 2022 50 miljoen euro aan nieuwe financiering verstrekt aan MKB-bedrijven. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private investeerders die in de projecten van het financieringsplatform beleggen.

In totaal heeft NLInvesteert nu voor circa 650 miljoen euro aan financiering bemiddeld. Het gemiddelde jaarrendement voor beleggers bleef stabiel op 8 procent per jaar.

De economische vooruitzichten zijn somber. De grootste kredietverzekeraar ter wereld, Allianz Trade, waarschuwde vorige maand nog dat een loongolf een kettingreactie richting een ongekende economische crisis kan veroorzaken.

De loongolf zal vooral MKB-ers raken die al kampen met zeer hoge kostenstijgingen van energie en materialen. Marktprognoses voor faillissementen schieten omhoog. Het aantal wanbetalers is bij NLInvesteert echter nog steeds laag. Het percentage afboekingen in het derde kwartaal bedroeg 0,56 procent. Dat is precies even veel als een jaar geleden (derde kwartaal 2021).

NLInvesteert houdt rekening met een zware recessie. Inflatie, oplopende rentes en een consument die aankopen uitstelt, zullen voor het MKB ernstige gevolgen hebben.

vrijdag 18 november 2022

SNS Bank-app voor Android weer beschikbaar in Google Play Store

De Android-app van de SNS Bank is weer beschikbaar via de Google Play Store. Dat bevestigt een woordvoerder van de bank aan Tweakers.

De app verdween zeker een week geleden uit de Play Store vanwege 'een storing'. De SNS Bank verduidelijkte later tegenover Tweakers dat er een probleem was met 'de gebruiker waar Google mee reviewt'.

Aegon en homeQgo willen nog meer huizen verduurzamen

Klanten van Aegon kunnen vanaf nu aan de slag met de huisscan van homeQgo. Via een aantal eenvoudige stappen krijgen klanten én niet-klanten van Aegon een online duurzaamheidsadvies voor een specifieke woning.

Ook kunnen ze voorlopige offertes aanvragen voor de verduurzamingsproducten waar ze interesse in hebben. Met deze lancering zet Aegon een belangrijke vervolgstap in haar ambities om de energietransitie te versnellen.

De huisscan haalt data op uit diverse openbare bronnen, zoals het Kadaster, luchtfoto's en de hoogtekaart van Nederland. De klant vult vervolgens zelf aan welke maatregelen al zijn genomen, het huidige energieverbruik en het aantal personen in het huishouden. Daaruit rolt een duurzaamheidsadvies, inclusief de investering, de besparing, de terugverdientijd en mogelijke subsidies.

De volgende stap is om gelijk offertes aan te vragen. Is er financiering nodig? Dat regelt de klant dan samen met de adviseur.

Onbegrip zorgt voor financiële ongelijkheid

Nederlandse jongvolwassenen hebben onvoldoende begrip van financiële informatie om goede keuzes te kunnen maken. Eén op de vijf jongvolwassenen (18-35 jaar) geeft aan weleens een fout te hebben gemaakt doordat een financiële term verkeerd werd begrepen. Niet gek, want maar 22 procent begrijpt altijd alles van de brieven die ze krijgen van instanties zoals de Belastingdienst of een energieleverancier.

Uit onderzoek van SNS blijkt dat 42 procent denkt dat expres moeilijke termen worden gebruikt. Het is tijd dat serieuze stappen worden gezet om te zorgen dat onbegrijpelijke taal niet voor verdere financiële ongelijkheid gaat zorgen.  

Maar liefst 71 procent van de Nederlandse jongvolwassenen gaat naar Google om het antwoord te vinden als ze financiële begrippen niet kennen. Maar ook vrienden en familie zijn een belangrijke bron. Uit het onderzoek blijkt dat 40% zelfs nog afgelopen maand bij iemand heeft aangeklopt om uitleg te krijgen over een onbekende financiële term. Vooral vaktermen (67%) en onduidelijk lange zinnen (39%) worden als struikelblok aangewezen. Maar 12% gaat terug naar de bron van de informatie om meer uitleg te vragen.
 
Gemiddeld geven de jongvolwassenen hun persoonlijke financiën een 6,7. Eén op de zes geeft aan onvoldoende grip te hebben op de persoonlijke situatie en 28 procent vindt het spannend of zij er financieel uitkomen na de jaarrekening van de energieleverancier. Geen al te rooskleurige situatie dus. De helft van de Nederlandse jongvolwassenen heeft afgelopen tijd al bespaartips toegepast om er beter voor te kunnen staan. Maar de stijgende prijzen eisen z’n tol, bijna driekwart is bang voor de (nog verder) stijgende prijzen en 38 procent volgt minder het nieuws vanwege alle negatieve financiële berichten. 

Er is echter geen grote hulpvraag aan de instanties, maar 1 op de 6 jongvolwassenen zou willen dat er iemand is om hen te helpen. Jongvolwassenen blijven autonoom en willen zelf aan de slag kunnen. Maar wel met praktische bespaartips en duidelijke taal.  

Maar liefst 28 procent vindt dat er ongelijke toegang is tot financiële informatie in Nederland. 82 procent vindt dat op scholen meer aandacht moet worden besteed aan persoonlijke financiën. Ook vindt bijna 80 procent dat banken meer begrijpelijke taal moet gebruiken.

Brand New Day verhoogt de spaarrente vanaf vandaag naar 0,50% per jaar

Klanten met een spaarrekening bij Brand New Day krijgen een hogere rente over hun spaargeld. De spaarrente is namelijk per direct verhoogd van 0,30% naar 0,50% per jaar. Brand New Day biedt haar klanten daarmee een van de scherpste spaarrentes van alle Nederlandse banken.
 
De afgelopen jaren bedroeg de variabele spaarrente bij de meeste grote Nederlandse banken 0%. Per december verhogen de grootbanken de rentes weer naar een klein plusje (0,15% tot 0,25%). Bij Brand New Day kregen spaarders al langer weer rente op hun spaargeld en ook nog eens tegen een hoger rentetarief (0,30%). Daar komt vandaag dus ook nog eens een verhoging bovenop. 

donderdag 17 november 2022

Aanpak verzekeringsfraude voorkomt 85 miljoen euro aan onterechte claims in 2021 


Verzekeraars betrapten vorig jaar zo'n 13.000 mensen op het plegen van fraude met verzekeringen. In totaal probeerden zij voor ruim 85 miljoen euro te frauderen.

Onder de fraudeurs zijn steeds meer ondernemers. Daarentegen neemt het aantal fraudes onder particulieren af. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond van Verzekeraars.

In 2021 zijn er 1.198 frauderende ondernemers gesnapt. In 2020 waren dat er 1.061, een stijging van 13 procent van het aantal vastgestelde zakelijke fraudes.

Het aantal betrapte fraudeurs is met 13.000 in 2021 vrijwel gelijk aan het voorgaande jaar. Wel is er in totaal voor een iets lager bedrag gefraudeerd, namelijk 85 miljoen euro in 2021 ten opzichte van 88 miljoen euro in 2020. Daarbij blijft de motorrijtuigenverzekering (zoals de autoverzekering) met 54 procent het populairst om mee te frauderen. Mensen overdrijven bijvoorbeeld de schade of dienen een dubbele claim in. Verder staan in de top drie de inboedelverzekering (26%) en aansprakelijkheidsverzekering (12,5%).

ING verstrekt financiering aan Stadsherstel Amsterdam

ING verstrekt een financiering van 58 miljoen euro met een duurzaam en sociaal karakter aan Stadsherstel Amsterdam. Met de financiering kan Stadsherstel vele monumenten in haar portefeuille verduurzamen, inclusief de panden waar verduurzaming moeilijker is.

Door de financiering van ING Business Banking Real Estate Finance Nederland worden de banden tussen ING en Stadsherstel verder versterkt: ING is al sinds de oprichting grootaandeelhouder van Stadsherstel Amsterdam.

Stadsherstel Amsterdam heeft als taak om historische gebouwen te behouden: sinds de oprichting in 1956 heeft stadsherstel meer dan 750 panden in Amsterdam en 45 km daaromheen met een historische en monumentale waarde gered die anders veelal gesloopt zouden zijn.

Met deze kapitaalinjectie zal Stadsherstel haar portefeuille van historische panden in Amsterdam en omstreken toekomstbestendig maken. Zo zal zij onder meer kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg transformeren, restaureren en verduurzamen naar een energie A-label. In en rond het kasteel zal een dertigtal huurappartementen voor sociale huur, middenhuur en het hogere huursegment worden gerealiseerd.

woensdag 16 november 2022

Consumentenbond waarschuwt voor kloonpolis

De Consumentenbond waarschuwt verzekerden om alert te zijn op kloonpolissen. Een verzekeraar biedt dan polissen aan met vrijwel dezelfde dekking en voorwaarden, maar met een andere prijs. Per maand kan dit tientallen euro’s schelen.

Dit is lastig te doorzien voor consumenten. De NZA en ACM hebben dan ook aangekondigd gezamenlijk onderzoek te doen naar dit soort polissen. Want het tast de transparantie van het aanbod aan.

De Consumentenbond maakt zich ook zorgen over het verdwijnen van de restitutiepolis, omdat dit de keuzevrijheid van consumenten beperkt. Steeds meer verzekeraars maken van de restitutiepolis een combinatiepolis. Als de gewenste zorgverlener geen contract heeft met de verzekeraar, moet de consument een andere behandelaar zoeken of een deel van de rekening zelf betalen.

In de Zorgvergelijker van de Consumentenbond kunnen leden en niet-leden nagaan welke zorgverzekering het beste bij hen past. De Consumentenbond adviseert om niet alleen te kijken naar de premie. Kijk ook naar de voorwaarden, de gecontacteerde zorgverleners en naar eventuele veranderingen in de persoonlijke situatie.

Hoe inflatie de banken langs vele kanalen kan raken

De uitgangspositie van Nederlandse banken om zich te weren tegen de gevolgen van hoge inflatie verschilt op veel fronten van de situatie in de jaren zeventig en tachtig toen er ook sprake was van rap stijgende consumentenprijzen. Dit blijkt uit een DNB Analyse waarin de kanalen waarlangs de hoge inflatie de bancaire sector kan raken inzichtelijk worden gemaakt.

De analyse maakt duidelijk dat de ruimte voor banken om kosten te besparen nu minder groot is dan toen. Daar staat weer tegenover dat een gelijkmatige stijging van de rente ditmaal juist een positief effect kan hebben op de rentemarge van banken.

Hoe de winstgevendheid zich zal ontwikkelen zal ook sterk afhangen van het verloop van de reële rente die veertig jaar geleden sterk opliep met alle negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en huizenmarkt van dien. Gezien de onzekerheden waarmee het huidige economische klimaat is omgeven, doen banken er goed aan hun kapitaalbuffers op orde te houden.  

Net als nu, werd de Nederlandse economie in de jaren zeventig en tachtig geraakt door grote inflatieschokken . Deze werden veroorzaakt door de twee oliecrises in 1973 en 1979. Om de inflatie te compenseren probeerden bedrijven en werknemers hun afzetprijzen respectievelijk lonen te verhogen. De hoge inflatie ging dan ook gepaard met een hoge nominale groei - zo schommelde de nominale groei tot halverwege de jaren zeventig rond de 10%. Tegen de achtergrond van de hoge nominale groei - en de navenant hoge kredietvraag - verdrievoudigde de geaggregeerde balans van de Nederlandse bankensector over deze periode.

Zakelijk gebruik NFT’s onbekend terrein voor financieel verantwoordelijken

Slechts veertig procent van de financieel verantwoordelijken is bekend met het zakelijk gebruik van non-fungible tokens (NFT’s). Dit blijkt uit onderzoek van Visma | Onguard onder ruim 580 financieel verantwoordelijken en ondernemers.

Eenzelfde percentage (40%) wist voorafgaand aan het onderzoek al goed wat NFT’s zijn en hoe ze werken. De nieuwe technologie moet dus nog aan zijn naamsbekendheid werken.

Een NFT is een digitaal niet-vervangbare token. Elke token is dus uniek. Organisatie kunnen NFT’s bijvoorbeeld inzetten op het gebied van digital sales of het bouwen van een community. Slechts twee op de vijf (19%) financieel verantwoordelijken ziet de zakelijke mogelijkheden goed voor zich. Niet verwonderlijk aangezien eenzelfde percentage weet dat je NFT’s ook zakelijk kunt gebruiken. In twaalf procent van de organisaties wordt er op dit moment al gesproken over hoe NFT’s toegepast kunnen worden.

Daarnaast zien we in het onderzoek ook een sterke samenhang tussen het privé- en zakelijk gebruik van NFT’s. Wanneer respondenten privé gebruikmaken van NFT’s, staan zij daar ook meer voor open binnen het bedrijf. Van de negentien procent die het gebruik van NFT’s voor zich ziet in de zakelijke wereld, maakt 56 procent in de privésfeer al gebruik van deze technologie. Hun persoonlijke ervaring zorgt ervoor dat ze ambassadeurs zijn voor NFT’s in de zakelijke wereld.

dinsdag 15 november 2022

Belastingtelefoon door storing sinds maandag niet bereikbaar

De Belastingtelefoon, de hulplijn van de Nederlandse Belastingdienst, is sinds maandagochtend niet bereikbaar door een storing.

Een woordvoerder van de Belastingdienst verklaart aan Tweakers dat de storing ontstond door een software-update die het afgelopen weekend werd uitgerold.

Binnenkomende telefoontjes kunnen niet worden doorgeschakeld. Vanuit de Belastingdienst zelf kan er echter wel worden gebeld.

SNS Bank-app verdwenen uit Play Store

De Android-app van SNS Bank is uit de Google Play Store verdwenen. Volgens de klantenservice van de bank komt dat door 'een storing' bij Googles appwinkel.

De app moet na een kleine twee weken weer terugkomen. De bètaversie van de app is nog wel beschikbaar.

De bètaversie van de bank biedt nieuwe mogelijkheden die nog in ontwikkeling zijn.

Nederlandse beleggers willen meer zeggenschap over hun duurzame beleggingen

Als Nederlandse beleggers de mogelijkheid krijgen om zelf beleggingen te kiezen die zijn afgestemd op hun persoonlijke duurzaamheidsvoorkeuren, zal een ruime meerderheid daardoor meer duurzaam gaan beleggen. Vaker dan beleggers in andere Europese landen, geven Nederlanders aan dat dergelijke keuzevrijheid voor hen van groot belang is. Dat blijkt uit de Global Investor Study 2022, het jaarlijkse wereldwijde beleggersonderzoek van Schroders.

63 procent van de Nederlandse beleggers zegt hun duurzame investeringen te vergroten, als ze zelf zouden kunnen bepalen aan welk specifiek duurzaam doel hun geld ten goede komt. Nederlanders hechten hier gemiddeld een stuk meer waarde aan dan beleggers uit andere Europese landen: het Europees gemiddelde is 53 procent.
 
Wat opvalt is dat 75 procent van de millennials (22 tot 41 jaar oud) en net zo’n groot percentage Generatie-X’ers (42 tot 54 jaar oud) dit belangrijk vinden. Beleggers uit andere generaties hechten hier minder waarde aan: Onder Gen Z’ers (18 tot 22 jaar oud) vindt 65 procent dit een belangrijke factor en onder Babyboomers (55 tot 74 jaar oud) 51 procent.

Het beschikbaar maken van cijfers die aantonen dat duurzaam beleggen meer rendement oplevert, is een andere belangrijke factor die wordt genoemd als reden om meer duurzaam te gaan beleggen. Ruim vier op de tien Nederlandse respondenten geven aan dat toegang tot dergelijke data ze zou motiveren om hun duurzame investeringen uit te breiden.


Bijna evenveel ondervraagden noemen meer voorlichting en educatie over duurzaam beleggen als motivatie om duurzamer te beleggen.


Ontbreken van transparantie en data wordt ervaren als obstakel


De beleggers werd ook gevraagd welke obstakels zij ervaren om meer duurzaam te beleggen. Voor zes op de tien Nederlanders geldt dat een gebrek aan transparantie en het ontbreken cijfers die de impact van duurzame investeringen laten zien, worden ervaren als barrière.

Dat laatste aspect wordt door mensen die zichzelf zien als beginnende belegger veel vaker als hindernis ervaren dan onder mensen die zichzelf als expert zien. 80 procent van de beginners noemt het gebrek aan transparantie en data als probleem, terwijl dit onder experts ‘slechts’ 49 procent is.

Ook het ontbreken van een duidelijke definitie van wat een duurzame belegging is en zorgen over het rendement werden veel genoemd als obstakel om meer duurzame investeringen te doen.

De bredere impact op het milieu is voor Nederlandse beleggers nog altijd de belangrijkste reden dat zij duurzame fondsen aantrekkelijk vinden. 50 procent geeft aan dat dit voor hen het geval is. In 2021 was dit 49 procent en in 2020 46 procent.

Er zijn ook hier flinke verschillen te zien tussen mensen die zichzelf omschrijven als beginnende belegger en zij die zichzelf expert noemen. Onder de beginners noemt 60 procent de impact op het milieu de belangrijkste reden, terwijl dit voor 45 procent van de experts geldt.

AFM en ESMA: meer aandacht voor verslaggeving over 2022

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en Europees toezichthouder ESMA vragen beursgenoteerde ondernemingen bij het opstellen van hun verslaggeving over 2022 om extra aandacht voor een aantal belangrijke onderdelen.

Deze hebben onder meer betrekking op de relatie tussen de niet-financiële verklaring en de overige onderdelen van de financiële verslaggeving, waaronder de jaarrekening. De AFM zal in haar toezicht op de verslaggeving over 2022 in elk geval specifiek letten op deze aandachtspunten.

De benoemde aandachtspunten zijn belangrijk voor de beursgenoteerde ondernemingen die hun verslaggeving over 2022 opstellen, maar ook voor de auditcommissies die toezicht houden op het verslaggevingsproces en accountantsorganisaties die de controle op de verslaggeving uitvoeren. De AFM baseert zich bij de aandachtspunten onder meer op bevindingen uit thematisch onderzoek in 2022 naar de connectiviteit in de verslaggeving.

Grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten een niet-financiële verklaring opnemen in hun bestuursverslag. Die verklaring gaat onder meer over hoe een onderneming omgaat met het milieu, mens en corruptie. De AFM verwacht dat ondernemingen in hun verslaggeving over alle materiële onderwerpen samenhangende en volledige (beleids)informatie opnemen mét relevante prestatie-indicatoren. Zij kunnen hiervoor gebruikmaken van Europese richtsnoeren.

maandag 14 november 2022

‘Goedkope’ zorgverzekeringen in 2023 tot ruim 200 euro duurder

Wie in 2022 een goedkope internetzorgverzekering of budgetpolis had, is in 2023 fors duurder uit. Dat blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Zorgverzekeraars verhogen de premies voor hun goedkoopste labels met 9 tot 18 euro per maand, oftewel 108 tot 216 euro per jaar. “Deze stijgingen bij de meeste zorgverzekeraars veel groter dan voor reguliere naturapolissen. Juist de mensen die heel prijsbewust voor de goedkoopste polissen gekozen hebben, gaan dus veel meer betalen in 2023”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

De zorgverzekeraars Anderzorg en ZieZo hebben er zelfs voor gekozen om hun goedkoopste basisverzekering in 2023 niet meer aan te bieden. Als je als klant dan toch bij dezelfde zorgverzekeraar blijft, betaal je meer dan 20 euro extra per maand, omdat je de duurdere basisverzekering krijgt.

Dat veel zorgverzekeraars de premies op hun goedkoopste zorgverzekeringen zo erg verhogen, komt doordat zorgverzekeraars zich dit jaar meer willen focussen op inhoudelijke verschillen in plaats van op premie. Verzekeraars willen meer de nadruk leggen op de extra diensten en services die ze bieden, zoals hulp bij afvallen en meer bewegen. En op de kwaliteit van de ingekochte zorg.

Dit past ook bij verschillende oproepen van de Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, die wil dat zorgverzekeraars zich niet meer uitsluitend richten op jonge, gezonde verzekerden door goedkope budget en internetpolissen aan te bieden en de winsten die zorgverzekeraars op deze klanten maken wil beperken.

Geld.nl ziet ook dat verschillende zorgverzekeraars in 2023 minder korting bieden als consumenten hun eigen risico verhogen. Het eigen risico verhogen is natuurlijk ook vooral interessant voor mensen die niet of nauwelijks zorg gebruikeb, Dus dit past ook in de beweging van zorgverzekeraars om zich niet meer specifiek op deze groep te richten.

Btw-aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk voortaan te betalen met iDEAL

Vanaf vandaag kunnen ondernemers die Mijn Belastingdienst Zakelijk gebruiken om btw-aangifte te doen, de btw direct betalen met iDEAL. Bij een betaling via iDEAL zijn het goede betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag al ingevuld. Zo helpt de Belastingdienst ergernissen en herstelacties van ondernemers voorkomen, én wordt betalen makkelijker.
 
Aangifte doen kan voor ondernemers een complexe klus zijn. Daarom stappen steeds meer ondernemers over naar administratiesoftware die aangifte doen eenvoudiger maakt. Door de combinatie van een administratiepakket en een aangifteprogramma voorkomt de software fouten.

Het betalen van de omzetbelasting en loonheffing via iDEAL was via verschillende commerciële boekhoudpakketten al mogelijk: in 2022 waren de iDEAL-betalingen aan de Belastingdienst tot nu toe al goed voor 1,4 miljard euro.
 

Gebrek aan zorgkennis maakt overstappen voor jongeren lastig

Jongeren vinden het moeilijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Zo vindt 47 procent van Gen Z overstappen lastig omdat zij niet weten welke zorg vergoed wordt. 40 procent vindt het lastig omdat zij niet weten welke zorg zij zelf nodig hebben. In totaal durft ruim een kwart van deze generatie een overstap naar een andere zorgverzekering niet te maken, ook al oriënteert 41 procent jaarlijks op een andere zorgverzekering. De angst om over te stappen is lager onder de oudere generaties.

Mogelijk ligt die overstapangst bij jongeren in het gebrek aan kennis over de zorgverzekering. Uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van online prijsvergelijker Pricewise blijkt dat Gen Z met een 5,6 net een voldoende haalt.

Pricewise test sinds 2015 jaarlijks de zorgkennis van Nederland met vragen over onder andere de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders scoren dit jaar gemiddeld een 6,1. Dat is iets lager dan vorig jaar (6,2). Uit het onderzoek blijkt dat het vooral onduidelijk is welke kosten onder het verplichte eigen risico vallen en wat de basisververzekering wel of niet dekt. Generatie Z scoort ook dit jaar het laagste cijfer (5,6).

Het is voor velen nog altijd onduidelijk wat er wel en niet gedekt wordt vanuit de basisverzekering. Als deze onwetendheid een overstap belemmert, is het voor deze groep goed te weten dat de basisverzekering bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde dekt. Informatie over welke zorg binnen de basisverzekering valt en voor welke zorg het eigen risico geldt, staat op de website van de zorgverzekeraar of Rijksoverheid. Of zorg vergoed wordt, ligt daarnaast aan de keuze voor het soort basisverzekering en de betreffende zorgverlener. Bij een restitutieverzekering kun je kosteloos naar elke zorgverlener, ongeacht of deze gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Bij een naturaverzekering betaal je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener een bepaald percentage zelf. Naar welke zorgverleners je kunt gaan, vind je op de website van de zorgverzekeraar. Neem deze zorgkeuze tijdens het vergelijken van je zorgverzekering mee.”
Wel oriëntatie, maar bang voor overstap

Nederland investeerde €2,2 miljard in cryptovaluta

 

Nederlanders investeerden tot nu toe €2,2 miljard in cryptovaluta. Dat is bijna dertien keer zo veel als in 2018. Driekwart van de bezitters wil de valuta zo lang mogelijk vasthouden. Zij hebben geen concreet bedrag of waardestijging in gedachten waarbij ze de valuta zouden verkopen. Dit blijkt uit de Cryptovaluta Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope.

50-plussers investeerden gemiddeld het meest in cryptovaluta (1.360 euro). Opvallend is dat 18- tot 34-jarigen en 35- tot 49-jarigen gemiddeld evenveel investeerden (€1140). In 2018 was de gemiddelde investering per persoon nog 200 euro.

Een ruime meerderheid van de bezitters (75%) is van plan zijn cryptovaluta zo lang mogelijk vast te houden. Zij hebben geen concreet bedrag of waardestijging in gedachten waarbij ze de valuta zouden verkopen. Een kwart van de cryptobezitters wil zijn portefeuille pas verkopen bij een rendement van gemiddeld 1060%. Opvallend is dat hoe jonger een cryptobezitter is, hoe hoger het gewenste rendement waarop ze de totale portefeuille willen verkopen. Zo wensen de 18- tot 34-jarigen een rendement van maar liefst 1970%. Terwijl 50-plussers al tevreden zijn met een rendement van ‘slechts’ 300 procent.

Cryptovaluta 8% van beschikbaar vermogen Van het totaalbedrag dat cryptobezitters aan beleggingen, cash en spaartegoeden hebben, zit
gemiddeld 8% in cryptovaluta. Mannen (8%) hebben gemiddeld meer van dit beschikbare vermogen geïnvesteerd in cryptovaluta dan vrouwen (6%). 18- tot 49-jarigen (8%) investeerden daarnaast gemiddeld meer van hun vrij beschikbare vermogen in cryptovaluta dan bezitters van boven de 50 (6%).

zondag 13 november 2022

Zorgverzekering in 2023 tot 15 euro per maand duurder

De premies voor de zorgverzekeringen schieten flink de lucht in. Inmiddels hebben 16 zorgverzekeraars hun premies voor 2023 voor één of meerdere basisverzekeringen bekend gemaakt. De stijgingen bedragen gemiddeld ruim 10 euro per maand. Dat is een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van 2022. Maar de stijgingen van de zorgpremies lopen ook flink uiteen per verzekeraa, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De laagste stijging is tot nu toe namelijk 3,75 euro per maand en de hoogste maar liefst 15,50 euro per maand.

Dat de premies voor de zorgverzekering in 2023 zo hard stijgen, is geen verrassing. Het Kabinet voorspelde met Prinsjesdag al een forste stijging door de alsmaar toenemende zorgkosten en de toenemende vergrijzing. Deze stijging lijkt nu waarheid te worden. Zorgverzekeraar CZ wist de premiestijging voor haar naturapolis met 3,75 euro per maand beperkt te houden. Dat doet de zorgverzekeraar door een groot deel van haar reserves in te zetten.

Maar bij de andere grote zorgverzekeraars gaan de premies dus fors omhoog. Zo verhoogt Menzis, ondanks de inzet van reserves, de premies voor 2023 op haar Basis Voordelig polis zelfs met 15,50 euro per maand. Bij VGZ is de grootste stijging 11,25 euro per maand en bij Zilveren Kruis 8,80 euro per maand.

Stijging zorgpremie 2023 per verzekeraar

In het onderstaande overzicht staan de premies van de belangrijkste zorgverzekeringen die vandaag (tot nu toe) bekend zijn gemaakt.

Verzekeraar

Basisverzekering

Maandpremie 2023

Stijging t.o.v. 2022

CZ

Zorg-op-maatpolis (natura)

€ 138,25

€ 3,75

De Friesland

Alles Verzorgd Polis (natura)

€ 138,95

€ 7,50

Interpolis

ZorgActief (natura)

€ 138,95

€ 13,50

Menzis

Basis Voordelig (natura)

€ 134,50

€ 15,50

Menzis

Basis (natura)

€ 141,25

€ 8,00

Menzis

Basis Vrij (restitutie)

€ 152,75

€ 9,00

Nationale-Nederlanden

Basis Vrij (combinatie)

€ 137,45

€ 6,66

OHRA

Basisverzekering (combinatie)

€ 135,95

€ 6,50

Pro Life

Principe Polis Budget (budget natura)

€ 131,95

€ 14,65

Pro Life

Principe Polis (natura)

€ 137,95

€ 13,05

Salland

Basisverzekering (natura)

€ 134,90

€ 14,00

Univé

Zorg Geregeld Polis (natura)

€ 142,30

€ 9,30

Univé

Zorg Vrij Polis (restitutie?)*

€ 153,65

€ 11,26

VGZ

Ruime Keuze (natura)

€ 141,95

€ 9,30

VGZ

Vrije Keuze (combinatie)

€ 153,65

€ 11,25

Zilveren Kruis

Basis Budget (budget natura)

€ 131,95

€ 8,50

Zilveren Kruis

Basis Zeker (natura)

€ 138,95

€ 7,50

Zilveren Kruis

Basis Exclusief (restitutie)

€ 152,75

€ 8,80

*Het is nog niet bekend o 

Voor zorgverzekerden die nu een collectieve zorgverzekering hebben, bijvoorbeeld via hun werkgever of een ander soort collectiviteit, zal de premiestijging nog hoger uitpakken. De collectiviteitskorting op basisverzekeringen verdwijnt namelijk per 2023. Volgens Vektis heeft ruim 60 procent van deze verzekerden een collectieve zorgverzekering.