donderdag 10 november 2022

Vakbonden bieden ING bank ruim 5000 handtekeningen aan

 

Ruim 5.000 werknemers van ING vragen de directie in een petitie om meer waardering in een betere cao. Het loonbod van 3% van ING vinden ze ver onder de maat. De petitie wordt – namens leden van FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen – op donderdag 10 november aangeboden aan ING-topman Maarten van Beek.

De huidige cao bij ING (ruim 14.000 werknemers) loopt eind dit jaar af. De onderhandelingen over een nieuwe cao verlopen moeizaam, omdat ING niet meer biedt dan 3% loonsverhoging.

De drie bonden dringen er bij ING op aan om de werknemers serieus te nemen en met een beter cao-bod te komen. Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance: ‘Te hoge werkdruk, bezuinigingen, al twee jaar geen cent erbij in het salaris, geen thuiswerkvergoeding, maar wel lang thuis hebben moeten werken en ondertussen drukt de torenhoge inflatie enorm zwaar op een hele grote groep ING-medewerkers. Dit is het moment waarop je als werkgever kunt laten zien dat je er staat voor je mensen, maar wat doet ING? Die koopt voor 1,5 miljard euro zijn eigen aandelen in zodat de aandeelhouder nog rijker kan worden. Schaamteloos en onacceptabel.’

Het Witboek bevat een verzameling aan verhalen over hoe ING-werknemers de huidige situatie ervaren. Het Witboek is in oktober aangeboden aan de directie van ING. Het beeld dat daaruit in grote lijnen naar voren kwam:
•    medewerkers hebben het gevoel niet gewaardeerd te worden
•    de ING-directie lijkt niet te weten of te willen weten wat leeft op de werkvloer
•    de werkdruk bij ING is erg hoog en neemt toe, daar hoort een goede beloning bij
•    medewerkers voelen zich minder loyaal aan en betrokken bij ING
•    het verlies aan koopkracht wordt ook bij de middeninkomens gevoeld
•    ING straalt uit dat alleen aandeelhouders belangrijk zijn

Een van de verhalen uit het Witboek is typerend voor hoe ING-werknemers de huidige situatie ervaren.

‘Ik mis vooral een blijk van waardering. Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik voor ING in de eerste plaats een kostenpost ben en pas daarna een waardevolle asset voor het bedrijf. Thuiswerken tijdens corona was niet altijd makkelijk, maar gedaan omdat het nodig was. 0%-lijn was niet leuk, maar geaccepteerd omdat we zagen dat de lage rente-omgeving niet makkelijk was voor ING. Maar nu ING ziet dat het geen makkelijke tijden voor het personeel is geven ze niet thuis. Geen blijk van waardering voor de moeilijke omstandigheden afgelopen jaren, geen rekening houdend met de stijgende rekeningen en geen verantwoordelijkheid voelend voor het feit dat sommige mensen echt niet meer rond kunnen komen. En ja, een hoger salaris zal misschien ten koste gaan van het rendement, maar in moeilijke tijden voor ING hebben wij offers gebracht voor het bedrijf, ik hoop dat ING ook bereid is om dan in moeilijke tijden voor het personeel offers te brengen voor haar medewerkers.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.