zaterdag 31 december 2022
Drie grootste Nederlandse banken sloten dit jaar meer dan honderd kantoren
ABN AMRO spande de kroon. Aan het begin van 2022 had de bank nog 77 bankkantoren en aan het eind van dit jaar 27. ABN is daarmee goed voor de helft van alle sluitingen.
Bij ING ging het aantal van 88 naar 57. Rabo ging van 157 naar 136. 21 Rabobank-filialen moesten de deuren sluiten.
Voor elk kantoor dat sluit, komen drie financiële zorgcoaches in de plaats, zegt een woordvoerder van ABN. Die helpen klanten thuis met hun bankzaken.
vrijdag 30 december 2022
Consument vaak minder aanvullend verzekerd voor zorg
Mensen kiezen voor komend jaar veel vaker voor een beperktere dekking. Zo wordt bij aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie vaker voor maximaal 6zes behandelingen gekozen, terwijl voor de uitgebreidere aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld 18 behandelingen) juist veel minder gekozen wordt.
Geld.nl bekeek voor de meeste gekozen aanvullende dekkingen, voor tandartskosten en fysiotherapie, welke keuzes mensen maken voor hun zorgverzekering. Hieruit blijkt dus dat mensen beduidend zich iets vaker aanvullend verzekeren, maar wel voor beduidend lagere dekkingen kiezen. Zo kiest voor de zorgverzekering in 2023 ruim 16,5 procent bij de aanvullende dekking voor fysiotherapie voor een vergoeding tot 6 behandelingen. In 2022 was dat nog 11,7 procent. Voor de uitgebreidere dekking wordt juist veel minder gekozen.
Dat mensen voor ‘kleinere’ aanvullende verzekeringen kiezen, komt volgens Bulthuis vooral doordat ze op zoek zijn naar manieren om te besparen op de zorgverzekering. Naast alles wat al duurder wordt, zijn de premies voor de zorgverzekering in 2023 ook flink gestegen.
donderdag 29 december 2022
Nieuw jaarrecord: 5,5 miljard euro betaald via Tikkie in 2022
Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zes jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 16,8 miljard euro. De waarde van de gemiddelde Tikkie is dit jaar eveneens gestegen: 41,84 euro, ruim 3 euro meer dan vorig jaar.
De drukste Tikkie-dag van dit jaar was vrijdag 25 november (bijna 530.000 betaalde Tikkies). Dit komt niet alleen doordat veel Nederlanders op deze dag hun salaris ontvingen, maar óók omdat Oranje een wedstrijd tegen de VS won tijdens het WK Voetbal. Dit leidde tot extra veel Tikkies met omschrijvingen als ‘voetbal’, ‘WK’ en ‘bier’.
Ter vergelijking: op een gemiddelde dag worden 350.000 Tikkies verrekend. Ook in 2022 zijn Tikkies heel snel betaald: 89 procent binnen één dag en maar liefst 63 procent binnen een uur. Hiervan wordt 36 procent zelfs binnen 5 minuten betaald.
Een Tikkie wordt vooral verstuurd om eten, lunch en boodschappen te verrekenen. Dit zijn dan ook de drie meest voorkomende omschrijvingen via Tikkie. Ook maatschappelijke trends zijn goed terug te vinden in de omschrijvingen. Afgelopen jaar leidde het einde van de coronamaatregelen tot een uitbarsting van feestjes en festivals. Tikkies voor ‘munten’, ‘drankjes’ en ‘carnaval’ zijn hier zeker naar te herleiden.
2022 kenmerkt ook een extra bijzondere mijlpaal, namelijk het bedrag van 4,2 miljoen euro dat Nederlanders aan Giro 555 hebben gedoneerd via Tikkie. Zo konden mensen direct doneren aan Giro 555 via de Tikkie app. Daarnaast konden mensen doneren tijdens Koningsdag, via Tikkie QR-codes.
Inmiddels gebruiken 25.000 bedrijven Tikkie en is het aantal zakelijke gebruikers in vergelijking met 2021 met 25 procent gegroeid. De populariteit van zakelijk gebruik van Tikkie, leidde ook tot de lancering van Tikkie Zakelijk, een aparte app die de functionaliteit nog eenvoudiger maakt voor haar gebruikers.
woensdag 28 december 2022
Vincent Maagdenberg nieuwe CRO Rabobank
Vincent Maagdenberg (1976) is opgeleid als econometrist (MSc Business Econometrics) aan de Erasmus universiteit van Rotterdam. Zijn werkzame leven ving aan bij ING in 1999. In diverse functies bouwde hij hier internationale ervaring op, onder andere in België, de VS en Hong Kong. Van 2014-2018 vervulde Maagdenberg de rol van Chief Risk Officer van ING Nederland.
Als Global Head of Lending bij ING Wholesale Bank was hij van 2018-2022 verantwoordelijk voor onder andere de integratie van de klimaatstrategie in ING’s leningportefeuille. Sinds 2022 is hij verantwoordelijk voor de digitale transformatie van de Wholesaletak van ING als Chief Transformation Officer.
dinsdag 27 december 2022
Gegevens Belgische bankklanten liggen op straat
De gelekte dataset bevat onder meer de voor- en achternaam van klanten, het volledige adres, telefoonnummer(s), geboortedatum, rekeningnummer en IBAN. Wel bevat de voorbeelddata verschillende dubbele records, waardoor het werkelijk aantal getroffen klanten mogelijk iets lager ligt.
De dader beweert dat ze afkomstig zijn uit callcenters en dat het om gegevens van dit jaar gaat die nog niet eerder zijn verspreid.
Ethisch hacker Inti De Ceukelaire zegt dat de gegevens zouden gelekt zijn via een interne medewerker van een Turks of Kosovaars callcenter.
Consument kiest vaker voor combinatiepolis
Een combinatiepolis is een zorgverzekering waarbij je voor sommige zorg zelf kunt kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat dit invloed heeft op je vergoeding. Voor andere typen zorg moet je juist wel naar een gecontracteerde zorgverleners, anders krijg je de kosten niet volledig vergoed. Dit is dus een combinatie van een restitutiepolis (volledig vrije zorgkeuze) en een naturapolis (voor alle zorg alleen volledige vergoedingen bij gecontracteerde zorgverleners).
Dat juist in 2023 zoveel mensen kiezen voor een combinatiepolis, komt doordat de combinatiepolis van zorgverzekeraar VinkVink de op één na goedkoopste basisverzekering is. Alleen de basisverzekering Gewoon ZEKUR van Zekur.nl is goedkoper, maar dat is een budget naturapolis die maar met een beperkt aantal zorgverleners een contract heeft.
Daarnaast zijn per 2023, net als voorgaande jaren, enkele restitutieverzekeringen verdwenen. De restitutiepolissen van FBTO, VGZ (plus labels IZA, IZZ, United Consumers en UMC), Univé en ZEKUR.nl zijn met ingang van 1 januari 2023 combinatiepolissen geworden.
Hierdoor kun je alleen nog bij a.s.r., CZ, Menzis, Stad Holland en Zilveren Kruis een restitutiepolis afsluiten. Deze kosten echter 140,75 tot 156,50 euro per maand. Een flink verschil dus met de goedkoopste combinatiepolis.
vrijdag 23 december 2022
Peter Jacobs benoemd tot country manager ING in Nederland
Met zijn aanstelling als country manager van ING in Nederland keert Jacobs terug naar ING waar hij eerder diverse Tech-gedreven managementfuncties vervulde, waaronder die van Chief Information Officer van ING in Nederland.
Peter Jacobs (1975) startte zijn carrière in 2005 bij McKinsey & Company en kwam in 2009 in dienst bij ING in Nederland en vervulde sindsdien diverse managementfuncties op het gebied van IT. Van 2013 tot en met 2018 was Peter Chief Information Officer (CIO) binnen de bank in Nederland. Begin 2019 keerde hij terug bij McKinsey & Company in de rol van senior partner waar hij zich bezighield met transformatie, digitalisering en technologische modernisering bij grote financiële instellingen wereldwijd.
Van Dusschoten zal na 1 april wel aanblijven als voorzitter van Bestuur ING Nederland, het orgaan dat is belast met de werkgeversverantwoordelijkheid voor alle ING-medewerkers in Nederland, waaronder ook de medewerkers van het hoofdkantoor. Daarmee is hij ook de bestuurder waarmee de Centrale Ondernemingsraad van ING de dialoog voert. Daarnaast zal Ruud betrokken blijven bij een aantal klanten van ING.
38% zit al minstens 10 jaar bij zorgverzekeraar en betaalt mogelijk onnodig premie
Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van Gen X (32%) en Babyboomers (43%) kijkt bij de keuze voor hun zorgverzekering vooral naar de positieve ervaring met de zorgverzekeraar. Jongere generaties, zoals Gen Z (38%) en Millenials (34%) laten hun keuze afhangen van een lage zorgpremie.
In 2022 baseerde 32% van de Nederlanders de keuze voor een zorgverzekering het meest op positieve ervaring met de verzekeraar. Daarna volgen de laagste premie (26%), de best passende dekking (20%), de meest uitgebreide dekking (13%), een verzekeraar met goede reviews (7%) en de duurzaamheidsscore van de verzekeraar (1%).
De zorgpremie stijgt al jaren flink. Wat veel Nederlanders vergeten is dat zorgverzekeraars niet alleen de premie jaarlijks aanpassen, ook de dekking van de zorgverzekering verandert jaarlijks. Heb je dit jaar een pakket dat precies aansluit bij jouw wensen? Dan betekent dat niet automatisch dat diezelfde zorgverzekering volgend jaar ook de meest passende dekking heeft.
donderdag 22 december 2022
65 procent aanvullend verzekerden sluit verzekering af uit voorzorg
De meeste Nederlanders hebben een aanvullende verzekering voor tandarts en brillen én lenzen, omdat ze deze nodig hebben. De aanvullende verzekering voor medische hulp in het buitenland, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties is voor velen fijn om te hebben. In totaal koos bijna driekwart van de Nederlanders (74%) voor een aanvullende verzekering*.
Uit een analyse van online prijsvergelijker Pricewise blijkt dat dat komende jaren anders zal zijn: de aanvullende verzekering wordt minder afgesloten dan afgelopen jaren.
De helft van de mensen met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie sloot deze verzekering af uit voorzorg. Ook voor tandarts (36%), brillen en lenzen (25%), medische hulp in het buitenland (77%) en alternatieve geneeswijzen (68%) kiest men vaak omdat het fijn is om deze verzekering te hebben.
woensdag 21 december 2022
Gebruik contant geld in eurolanden gedaald
Contant geld is aan de kassa nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel in de eurolanden: 59 procent van de transacties werd contant afgerekend, tegen 34 procent met een pas. Maar het gebruik van contant geld is de afgelopen jaren fors gedaald.
In 2016 werd nog gemiddeld 79 procent van de kassabetalingen afgerekend met contant geld. Ook de totale waarde van de kassabetalingen in contant geld is gedaald van 54 procent in 2016 naar 41 procent in 2022. De ECB constateert dat de pandemie deze daling mogelijk heeft versterkt.
De daling van het gebruik van contant geld weerspiegelt vooral de toenemende populariteit van de pas: het gebruik hiervan is gemiddeld over alle eurolanden sinds 2016 bijna verdubbeld. Daarnaast wordt ook de mobiele telefoon steeds vaker gebruikt bij de kassa. Veel mensen geven aan een pas te gebruiken, omdat zij het prettig vinden om niet meer veel contant geld op zak te hoeven hebben. Ook vinden zij het betalen met een pas gemakkelijker en sneller.
In Nederland wordt, na Finland, het minst vaak met contant geld betaald. Daarna volgt Luxemburg.
Hoewel er een dalende trend is in het gebruik van contant geld, lijkt het belang voor consumenten om met contant geld te kunnen betalen juist iets toe te nemen. In 2019 gaf 55 procent van alle consumenten in het eurogebied aan dat zij het belangrijk of heel belangrijk vonden om met contant geld te kunnen betalen. Dit aandeel is in 2022 gestegen naar 60 procent.
Door contant geld te gebruiken heeft 40% van de mensen in de eurolanden het gevoel meer grip te hebben op hun uitgaven dan wanneer zij betalen met een pas. Een ander veelgenoemd voordeel van contant geld ten opzichte van betalen met een pas is de anonimiteit (40%): contant geld is een betaalmiddel waarbij de privacy gewaarborgd is. Verder noemt 32% het feit dat een betaling met contant gelijk verrekend wordt als voordeel. Deze drie bevindingen komen overeen met hoe de Nederlandse consument denkt over contant geld.
dinsdag 20 december 2022
Code Oranje bij ING Bank
De medewerkers grijpen de koude dagen voor Kerst aan om aandacht te vragen voor het loonbod van ING van slechts 3% terwijl de inflatie inmiddels rond 14 procent zit. Zij lanceren tijdens de kerstmarkt bovendien de actiehashtag #CodeOranje.
Onder het genot van glühwein en oliebollen kunnen medewerkers dinsdag hun cao-kerstwens opschrijven en in een kerstboom hangen. Dankzij een sneeuwkanon is een ‘witte Kerst’ gegarandeerd. Ook lanceren de bonden samen met de medewerkers een nieuwe actiehashtag: #CodeOranje. Het is een verwijzing naar de Orange Code, het ING-manifest voor goed werknemerschap: ‘we zijn eerlijk, we zijn oplettend en we zijn verantwoordelijk’. De #CodeOranje moet leiden tot een ING-manifest voor goed werkgeverschap: Maar het is tevens een alarmcode die werknemers afgeven aan het ING-bestuur dat weigert hun collectieve problemen serieus te nemen.
maandag 19 december 2022
Onderzoek: Inflatie sneller omlaag als centrale bank en overheden tegelijkertijd op de rem trappen
De Europese Centrale Bank kan met verkrappend monetair beleid de hoge inflatie omlaag brengen, maar dat is effectiever als begrotingsbeleid ook restrictief is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door economen van DNB en Radboud Universiteit.
Voor het garanderen van prijsstabiliteit is monetair beleid dus gebaat bij begrotingsbeleid dat dezelfde kant op beweegt. Er is sprake van een verkrappend monetair beleid wanneer de rente wordt verhoogd. Bezuinigingen en/of lastenverzwaringen zijn uitingen van een restrictief begrotingsbeleid.
Na de Europese schuldencrisis in 2012 voerde de Europese Centrale Bank (ECB) een verruimend monetair beleid. Tegelijkertijd werd er door veel Europese overheden fors bezuinigd. Deze bezuinigingen, die vanuit nationaal perspectief misschien wel verstandig waren (zeker in landen met hoge overheidsschulden), stonden dus haaks op het monetaire beleid en gingen gepaard met een lange periode van lage inflatie en tegenvallende groeicijfers. De beleidsreactie op de pandemie in 2020 was daarentegen een stuk harmonieuzer: de ECB en overheden reageerden met verruimend monetair- en begrotingsbeleid, wat bijdroeg aan een spoedig economisch herstel.
Op dit moment staat het eurogebied opnieuw voor grote uitdagingen door de energiecrisis en de hoge inflatie. Om deze hoge inflatie de kop in te drukken heeft de ECB de rente fors verhoogd en de aankoopprogramma’s versneld afgebouwd, maar ook dit keer zal de effectiviteit van monetair beleid mede afhankelijk zijn van het gevoerde begrotingsbeleid door Europese overheden.
vrijdag 16 december 2022
Boetevoor overtreding van verbod op markt manipulatie
Kartaram heeft in februari en maart 2021 herhaaldelijk, kort na elkaar, aanzienlijke hoeveelheden aandelen van een op Euronext Amsterdam genoteerde onderneming gekocht en weer verkocht. Dit deed hij op zo’n manier, dat dit golfbewegingen veroorzaakte in de koers van het aandeel.
Ondertussen handelde hij ook in zogeheten contracts for difference (CFD’s) tegenover een Cypriotische beleggingsonderneming. CFD’s zijn overeenkomsten waarmee wordt gehandeld in koersverschillen van een onderliggende waarde. In dit geval betrof de onderliggende waarde de koers van het bewuste aandeel op Euronext Amsterdam. Door aan de ene kant de koers van het aandeel te beïnvloeden, kon Kartaram aan de andere kant winstgevend in de CFD’s handelen.
Marktmanipulatie is een ernstige overtreding, omdat hierdoor de integriteit van de markt wordt geschonden. Marktpartijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de koers van een aandeel het resultaat is van een integere handel op basis van vraag en aanbod. De AFM treedt op tegen schendingen van dit vertrouwen.
Zorgpremie met 61 procent gestegen sinds invoering nieuwe zorgstelsel
Deze stijging is historisch te noemen: nooit eerder was een stijging zo hoog.
De nominale zorgpremie is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid minimaal aan zorgpremie zouden moeten vragen voor hun basisverzekering om alle zorgkosten voor het komende jaar te dekken. De nominale zorgpremie dient als richtlijn, waardoor zorgverzekeraars ongeveer weten wat ze aan zorgpremie kunnen vragen in het nieuwe jaar. De praktijk laat zien dat zorgverzekeraars hun eigen premie voor de basisverzekering hanteren. Elk jaar zijn er dus zorgverzekeraars die meer of minder rekenen dan de nominale zorgpremie.
In 2023 bedraagt de gemiddelde nominale zorgpremie € 1.649,- op jaarbasis. Per maand komt dit neer op van € 137,42. Ook dit jaar is te zien dat zorgverzekeraars bij het bepalen van de zorgpremie voor de basisverzekering soms flink afwijken van dit bedrag. In 2023 heeft de goedkoopste zorgverzekering, op basis van het verplichte eigen risico en geen aanvullende verzekering, een premie van € 122,95 per maand. Dit is € 14,47 minder dan de nominale zorgpremie. De duurste zorgverzekering, op basis van het verplichte eigen risico en geen aanvullende verzekering, heeft in 2023 een premie van € 156,50 per maand. Dit is € 19,08 meer dan de nominale zorgpremie.
Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel stijgt de nominale zorgpremie bijna elk jaar. Alleen in 2008 en 2014 daalde de premie. De huidige stijging is historisch te noemen: nooit eerder was de stijging zo hoog. De alsmaar stijgende zorguitgaven beïnvloeden de hoogte van de zorgpremie. De belangrijkste oorzaken voor de premiestijging in 2023 zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en duurdere behandelingen en medicijnen. Ook de hogere lonen in de zorg en gestegen energie- en materiaalprijzen door de inflatie zijn belangrijke oorzaken voor de gestegen nominale zorgpremie.
DNB waarschuwt voor KuCoin
Dat betekent dat MGL in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en illegaal diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en bewaarportemonnees aanbiedt.
Klanten van MGL zijn niet in overtreding. Maar ze lopen mogelijk wel een verhoogd risico om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.
donderdag 15 december 2022
Vijf miljardste pinbetaling binnen één jaar
Directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland betaalde contactloos met zijn smartphone in het OV, rond het tijdstip waarop de vijf miljardste pinbetaling was uitgerekend: “De Betaalvereniging is blij dat toonbankinstellingen na twee moeilijke coronajaren de weg omhoog hebben teruggevonden, in ieder geval voor het aantal aankopen met betaalpassen.
De voorbije weken is er rond Black Friday en Sinterklaas al vaker afgerekend met betaalpassen dan op normale dagen in 2022 en vaker dan rond dezelfde winkeldagen van voorgaande jaren. De week vlak vóór Kerstmis is doorgaans de drukste winkelweek van het jaar, waarin telkens het jaarrecord voor het aantal pinbetalingen per dag wordt gebroken.
Ondanks kernwapendreiging blijven ING en Aegon investeren in producenten van kernwapens
Tegen de achtergrond van een oplopende kernwapendreiging door de oorlog in Oekraïne, is dat zorgwekkend, constateren de onderzoekers van het rapport. Investeerders zouden juist een signaal moeten afgeven dat het bezit van en dreigen met kernwapens onacceptabel is.
Het rapport biedt een overzicht van 24 grote kernwapenproducenten die bijdragen aan de arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat 306 financiële instellingen samen meer dan 746 miljard dollar steken in deze bedrijven. Het gaat om zowel leningen als beleggingen in aandelen en obligaties.
ING en Aegon investeren respectievelijk 545,17 miljoen dollar (ongeveer 518 miljoen euro) en 280,46 miljoen dollar (ongeveer 266 miljoen euro) in de kernwapenindustrie. Zo investeert Aegon 200 miljoen dollar in het Britse BAE Systems, dat bijvoorbeeld nieuwe kernwapens ontwikkelt voor Frankrijk.
De totale waarde van investeringen wereldwijd is gestegen. Van veel wapenfabrikanten stegen dit jaar de beurskoersen na de Russische invasie in Oekraïne, waarschijnlijk door aangekondigde verhoogde defensie uitgaven van meerdere NAVO-landen.
Lange termijn investeringen, zoals leningen, zijn daarentegen juist met 45,9 miljard dollar afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording onder lange termijn investeerders van de risico's die kleven aan de kernwapenindustrie.
In een jaar waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog opliepen, zouden investeerders een duidelijk signaal af moeten geven aan de wereld dat kernwapens onacceptabel zijn en hun relatie met kernwapenproducenten moeten beëindigen, stellen de auteurs van het rapport.
DSB spaarders laten nog 13 miljoen euro liggen
In de afgelopen maand heeft de oude DSB Bank via reclames op de radio, advertenties in kranten en gerichte brieven geprobeerd om de klanten, meestal 55-plussers, toch nog te bereiken. Sindsdien is toch nog weer 5 miljoen euro opgehaald.
Gemiddeld kunnen oude klanten zo'n 150 euro verwachten, maar zitten ook heel veel vorderingen van 1 of 5 cent bij.
De overgebleven 13 miljoen euro gaat zoals afgesproken naar De Nederlandsche Bank (DNB).
Foto Dolfy
S&P Global maakt resultaten duurzaamheidsbeoordeling ABN AMRO bekend
ABN AMRO scoorde goed op onder andere de onderwerpen mensenrechten en operationele eco-efficiëntie. Verbeterpunten zitten bijvoorbeeld in de categorieën decarbonisatiestrategie en arbobeleid. Het verschil tussen ABN AMRO en de koploper in de sector is 13 punten. In 2021 behaalden we 76 punten.
Jaarlijks voert S&P Global onderzoek uit onder duizenden internationale bedrijven die worden beoordeeld op economisch-, sociaal- en milieubeleid. Maar ook governance (bestuur) factoren worden meegenomen. Op basis van de score bepaalt S&P Global of bedrijven worden opgenomen in de DJSI en het Sustainability Yearbook, dat in februari 2023 wordt gepubliceerd.
Voor investeerders en overige stakeholders is de positie in de DJSI een belangrijk middel om inzicht te krijgen in de duurzaamheidsinspanningen van ABN AMRO. Voor onszelf is de score ook een belangrijke graadmeter. ABN AMRO heeft de ambitie om een score te halen binnen 5 procent van de hoogste score in de eigen sector.
woensdag 14 december 2022
Oktober derde maand op rij met dalende huizenprijzen
Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance, waarin al langer over de trendbreuk op de woningmarkt wordt gerapporteerd.
In oktober vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor de derde maand op rij een prijsdaling, die ook nog eens steeds groter wordt. Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18 procent ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46 procent en in oktober zelfs 0,64 procent.
De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4 procent van over.
Ook op gemeenteniveau zette de kentering op de woningmarkt stevig door. In oktober daalden de huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand in 300 gemeenten, bijna 90% van het totaal. De cijfers op kwartaalbasis laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: in 299 gemeenten waren de huizenprijzen in oktober lager dan een kwartaal eerder. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie. De kaart laat op gemeenteniveau zien in welke mate de huizenprijzen stegen (rood) of daalden (blauw), de kaart rechts toont hetzelfde op provinciaal niveau.
Frans Muller benoemd tot lid van de raad van commissarissen (RvC) van DNB
Muller is voorzitter van de raad van bestuur en CEO van Ahold Delhaize. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur van Vlerick Business School en vice co-chair van het Consumer Goods Forum. Sijbesma treedt na 10 jaar af als lid van de RvC. Na zijn benoeming in 2012 werd hij twee keer herbenoemd.
Hij is voorzitter van de honorerings- en benoemingscommissie van de RvC.
dinsdag 13 december 2022
20 procent Nederlanders met enkel basisverzekering heeft in 2022 spijt van keuze
Een ander deel (45%) heeft aanvullende zorg gemeden omdat ze deze zorgkosten niet konden/wilden maken. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.
In totaal sloeg bijna twee op tien van de Nederlanders (17%) dit jaar zorg over omdat ze niet aanvullend verzekerd waren. Vooral een bezoek aan de tandarts (40%) of fysiotherapeut (35%) werd vermeden. Met de kennis van nu hadden onverzekerde Nederlanders zich vooral willen verzekeren voor tandarts (21%), fysiotherapie (18%) en brillen en lenzen (14%).
Als je weet welke zorg je in ieder geval nodig hebt, kun je de afweging maken of een aanvullende verzekering loont in jouw specifieke geval. De zorgpremie voor een aanvullende tandartsverzekering leg je bijvoorbeeld naast de kosten voor de behandelingen die jij nodig denkt te hebben. De tandartstarieven zijn altijd wettelijk bepaald en staan al vast voor 2023. Ga je jaarlijks alleen één keer op controle en laat je je gebit reinigen? Dan is de aanvullende verzekering waarschijnlijk niet lonend voor jou. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is vaak sneller lonend. Voor een pakket van negen behandelingen ligt de premie tussen de 100 en 270 euro op jaarbasis en een gemiddelde fysiobehandeling kost tussen de 35 en 45 euro. Negen behandelingen kosten zonder aanvullende verzekering dus al snel meer dan driehonderd euro.
Huiseigenaren tegen BKR-plan om betalingsachterstanden ongevraagd te delen met hypotheekverstrekkers
BKR wil naast aanbieders van financiële producten zoals private leasemaatschappijen, telefoon- en postorderbedrijven, volgend jaar ook hypotheekverstrekkers actief gaan informeren zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand. In de regel is dat na drie maanden. Tot op heden vragen aangesloten bedrijven deze informatie op wanneer een nieuwe kredietaanvraag moet worden getoetst. Dit systeem functioneert prima. De registratie van hypotheken door BKR is dubbelop; alle hypotheken worden al ingeschreven bij het Kadaster, die deze informatie op aanvraag verstrekt. Bovendien kan het voor consumenten stigmatiserend zijn als bijvoorbeeld zijn SVN Startershypotheek of Verduurzamingshypotheek breed inzichtelijk wordt.
Een consument met een betalingsachterstand zou door de voorgestelde werkwijze van BKR ook bij andere financiële instellingen waar hij klant is bekend worden als (potentieel) wanbetaler.
Het plan om nieuw afgesloten hypotheken voortaan ook bij het BKR vast te leggen moet financieel kwetsbare starters beter beschermen tegen de gevolgen van het stapelen van leningen en kredieten.
De banken en verzekeraars hebben al laten weten grote moeite te hebben met de plannen van het BKR. Belangrijkste reden is dat hypotheken al in het Kadaster worden geregistreerd en een adviseur/instelling desgewenst gericht al extra informatie kan opvragen bij de klant. Registratie van nieuwe hypotheken wordt weliswaar niet verplicht, maar Vereniging Eigen Huis verwacht dat veel bedrijven die hypotheken verstrekken met geld van beleggers, hiervan gebruik zullen maken. Zij hebben geen inzicht in het betaalgedrag van klanten zoals grote banken dat hebben en geen afdelingen bijzonder beheer voor klanten die kampen met financiële problemen.
maandag 12 december 2022
Wat doen geldzorgen met je brein?
Als je geldzorgen hebt, dan ga je beter nadenken over je uitgaven, toch? Gedragswetenschapper Mirre Stallen van het lectoraat Armoede Universiteit van de Hogeschool van Amsterdam vertelt in deze video van de Universiteit van Nederland waarom dat niet altijd het geval is. Geldstress heeft namelijk effect op je hersenen.
Geldstress zorgt ervoor dat je moeilijker kun nadenken over de lange termijn. Je zal dus niet zo snel geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven. En tegelijkertijd ben je, als je geldzorgen hebt, juist gevoeliger voor het kopen van dingen waar je nú blij van wordt.
Een op zes woningbezitters maakt zich zorgen over hypotheek
Met dertig procent maken vooral jonge woningbezitters (tot veertig jaar) zich weleens zorgen over hun hypotheek, driekwart van hen is om deze reden voorstander van een (meer) actueel inzicht in hun financiering.
Hoewel aanzienlijk gedeelte van de ondervraagden zich weleens zorgen maakt over hun hypotheek, zegt maar liefst 22 procent van alle huizenbezitters dat zij onvoldoende stilstaan bij de vraag of de financiering op hun huis nog past binnen hun financiële toekomst. Een op de zeven respondenten stelt daarnaast dat er tijdens het hypotheekadvies onvoldoende rekening is gehouden met hun toekomstige situatie, zoals een veranderend inkomen of eventuele verduurzaming van de woning. Boddeus: “De afgelopen jaren hebben aangetoond dat er in korte tijd veel kan
Om woningbezitters van toekomstbestendig woonadvies te kunnen voorzien, is het belangrijk dat hypotheekadviseurs over zoveel mogelijk data beschikken. Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent van alle respondenten bereid is zijn persoonlijke data te delen wanneer dit leidt tot een beter financieel advies. Een op de drie van hen zou het zelfs prima vinden als het volledige hypotheektraject (van advies tot daadwerkelijk afsluiten) voortaan volledig digitaal plaatsvindt.
vrijdag 9 december 2022
Goudverkopen in derde kwartaal verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar
Dit is duidelijk zichtbaar in het aantal goudtransacties, dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar substantieel is gestegen. Zo is de verkoop van goud in het afgelopen kwartaal verdrievoudigd (+227 procent) in vergelijking met het derde kwartaal van 2021, blijkt uit data van het Goudwisselkantoor. De verkoop van goud en andere edelmetalen groeit zelfs harder dan de inkoop hiervan, die in het afgelopen kwartaal goed was voor een groei van 122 procent.
De aanzienlijke groei van het aantal verkopen is volgens Goudwisselkantoor een signaal van de blijvende populariteit van goud en andere edelmetalen in een onstuimig jaar. Als we kijken naar de eerste drie kwartalen – en de eerste drie kwartalen van 2022 afzetten tegen dezelfde periode in 2021 - is de verkoop van goud en andere edelmetalen zelfs vervijfvoudigd (+403 procent).
Vooral in september was sprake van een drukke maand; zo bereikte het totale aantal verkooptransacties een niveau dat bijna vier keer zo hoog was dan in het derde kwartaal van 2021. Ook de inkoop van goud in de vorm van munten, sieraden en goudbaren is in het derde kwartaal gegroeid (+122 procent). Zo realiseren veel particulieren die gouden sieraden bezitten zich dat hun goud een aardig bedrag op kan leveren en wisselen zij deze voorwerpen in voor geld.
DNB voert nieuwe UFR-methode in per 1 januari 2023
DNB volgt hiermee het advies van de Commissie Parameters, waarover minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) de Tweede Kamer heeft geïnformeerd.
Onderdeel van het advies van de Commissie Parameters is het vaststellen van de parameters van de zogeheten Ultimate Forward Rate (UFR)-methode. Samen met de swaprentes vormt de UFR-methode de rentermijnstructuur. DNB heeft de wettelijke taak om te bepalen met welke rentermijnstructuur en dus met welke UFR-methode pensioenfondsen moeten rekenen om de waarde van hun toekomstige verplichtingen te bepalen. DNB onderschrijft het advies van de Commissie over de aanpassing van de UFR-methode.
DNB zal de rentetermijnstructuur tot 1 januari 2023 nog baseren op de huidige systematiek en vanaf 1 januari 2023 op de geadviseerde nieuwe UFR-parameters.
donderdag 8 december 2022
Stap voor stap naar één Betalingsregeling Rijk
Het CJIB voert als Rijksincasso-organisatie deze Betalingsregeling Rijk uit. Vanaf volgend jaar wordt de Betalingsregeling Rijk met meer overheidsinstanties stapsgewijs uitgebreid.
Met de Betalingsregeling Rijk willen de samenwerkende overheidsorganisaties een bijdrage leveren aan het ontzorgen en ondersteunen van mensen met betalingsproblemen. Vanaf 1 december kan de Betalingsregeling Rijk worden afgesloten bij het CJIB voor betaalachterstanden bij DUO, het CJIB en voor de boete onverzekerden bij het CAK in plaats dat deze worden doorgestuurd naar de deurwaarder.
Met de Betalingsregeling Rijk leveren de betrokken uitvoeringsorganisaties een bijdrage aan het voorkomen van het onnodig laten oplopen van schulden. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de betaalmogelijkheden van de burger. Als het nodig is, kan ook een aflossingspauze (pauzeknop) worden afgesproken.
woensdag 7 december 2022
Openbaar Ministerie onderzoekt Wwft-naleving door Rabobank
Het Nederlands Openbaar Ministerie heeft Rabobank laten weten dat zij als verdachte is aangemerkt in verband met het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en dat daarnaar een onderzoek loopt.
Dit volgt op de eerdere aankondiging van DNB aan Rabobank in 2021 dat een handhavingstraject wordt gestart. Rabobank verleent volledige medewerking aan het onderzoek.
De coöperatieve bank kan geen verdere details verstrekken. Een vergelijkbaar traject leverde ABN Amro vorig jaar een boete van 480 miljoen euro op.
Kabinet pakt opmerkelijke belastingconstructies aan
Onderdeel hiervan is een internetconsultatie, waarvoor het ministerie Nederlanders oproept opmerkelijke constructies aan te dragen. Voorjaar 2023 worden de eerste opmerkelijke belastingconstructies die aangepakt worden, gepresenteerd. Dit moet leiden tot een opbrengst van €160 miljoen in 2024 en uiteindelijk €550 miljoen structureel vanaf 2027. Dit heeft het kabinet al eerder besloten.
Er is sprake van een opmerkelijke belastingconstructie als een belastingplichtige zo min mogelijk belasting betaalt door het structureren, omvormen of verschuiven van transacties, inkomen, winst en vermogen. Bij dat soort constructies wordt er gebruikgemaakt van de verschillen in belastingtarieven, grondslagen, vrijstellingen dan wel aftrekposten. Het gaat hierbij om gevallen waarbij er weliswaar wordt gehandeld naar de letter van de wet, maar niet naar de geest van de wet.
Het IBO Vermogensverdeling heeft laten zien dat ons belastingstelsel onbedoeld verschillende opmerkelijke belastingconstructies mogelijk maakt, waarmee belastingplichtigen de belastingdruk op ongewenste kunnen verminderen. In de reactie op dit onderzoek heeft het kabinet aangegeven dat fiscale onevenwichtigheden en opmerkelijke belastingconstructies ongewenst zijn en dat het kabinet deze wil aanpakken.
Bitvavo grootste cryptobeurs in Nederland
Bijna de helft van de cryptobezitters (48%) gebruikt Bitvavo voor het kopen en verkopen van cryptovaluta. Op enige afstand volgt Binance (27%). De derde en vierde plaats worden bezet door Coinbase (13%) en Bitcoin Meester (10%). BLOX neemt de vijfde plek in (9%).
Met een gemiddelde beoordeling van 8,1 wordt Bitvavo duidelijk het best beoordeeld door haar gebruikers. BLOX, Coinbase en Bitcoin Meester worden ieder beoordeeld met gemiddeld een 7,6. Binance volgt met een beoordeling van 7,4. Coinbase krijgt met een gemiddelde van 8,7 de beste beoordeling van vrouwen. Mannen zijn het meest te spreken over Bitvavo (8,1) en Bitcoin Meester (8,1).
Mannen beleggen vaker dan vrouwen via kleinere exchanges zoals Kucoin (+7%-punt), BTC Direct (+5%-punt) en Kraken (+4%-punt). Ook het Amerikaanse Coinbase (+15%-punt) en het Aziatische Binance (+9%-punt) zijn populairder onder mannen. Vrouwen kiezen vaker voor de Nederlandse partijen Bitcoin Meester (+9%-punt) en BLOX (+4%-punt). Personen onder de 50 jaar kiezen vaker voor de grotere exchanges Bitvavo en Binance.
dinsdag 6 december 2022
Kartelboete dreigt voor Rabobank
De Nederlandse en Duitse bank hebben tussen 2005 en 2016 marktgevoelige informatie over staatsobligaties uitgewisseld en hun prijzen en handelsstrategieën op elkaar afgestemd.
In het geval van Rabobank en Deutsche Bank gaat het om obligaties in euro's, onder andere uitgegeven door overheden in de eurozone en door instanties als de Europese Investeringsbank.
De banken vroegen de commissie aanvankelijk om een schikking, maar omdat dat niet opschoot zet het dagelijks bestuur van de EU nu de strafprocedure door.
BUX neemt retail klanten over van Spaanse branchegenoot
De Spaanse neobroker stopt met het verlenen van brokeragediensten aan particuliere beleggers. Zo kunnen zij bij Ninety Nine enkel handelen in (hele) Amerikaanse aandelen; via de Nederlandse neobroker krijgen klanten echter toegang tot ETF’s, fractionele aandelen, meerdere financiële markten en het BUX Spaarplan.
Met BUX kunnen beleggers sinds 2019 in fractionele aandelen, ETF’s en crypromunten investeren, ook kan beleggen op de automatische piloot gezet worden via het BUX Spaarplan.
BUX is op dit moment beschikbaar in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk en Ierland.
'ING investeert nog steeds miljarden in bedrijven betrokken bij illegale Israëlische nederzettingen'
Dit blijkt uit het deze week verschenen Don’t Buy Into Occupation, het nieuwste rapport van een internationale coalitie van 24 ngo’s. Zij doen onderzoek naar de financiële banden tussen Europese investeerders en bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingeneconomie. Uit de lijst van Nederlandse investeringen voert ING de lijst aan: met bijna 7 miljard euro staat de bank op de tiende plek van grootste Europese kredietverstrekkers. Pensioenfonds ABP investeert meer dan 1,5 miljard, gevolgd door miljoeneninvesteringen door Rabobank en ABN Amro, pensioenfonds PFZW, verzekeraar Aegon en vermogensbeheerders MN Services, Cardano Group en Van Lanschot Kempen.
De Israëlische nederzettingen zijn illegaal volgens internationaal recht. Toch zijn honderden Israëlische en internationale bedrijven nauw betrokken bij de bouw en uitbreiding ervan: ze leveren de bulldozers waarmee Palestijnse huizen worden gesloopt, leggen wegen en telefoonnetwerken aan of stimuleren de economie door bijvoorbeeld toeristische accommodaties aan te bieden. In 2020 heeft de VN een lijst gepubliceerd van bedrijven die volgens hen door dergelijke activiteiten een groot risico lopen om bij te dragen aan mensenrechtenschendingen in de bezette Palestijnse gebieden. Ook het Israëlische onderzoekscentrum WhoProfits heeft een dergelijke database. Daarin staan bijvoorbeeld het grote Duitse bouwbedrijf Heidelberg Materials, het Amerikaanse communicatiebedrijf Motorola, maar ook het Nederlandse Booking.com.
Volgens internationale standaarden dienen banken en beleggers ervoor te zorgen dat de bedrijven waarin zij investeren niet betrokken zijn bij schendingen van mensenrechten. Zij moeten in gesprek met deze bedrijven of, als dat niets oplevert, hun investeringen stopzetten. Op papier committeren de onderzochte financiële instellingen zich aan deze verantwoordelijkheid. Maar volgens Thomas van Gool van vredesbeweging PAX, een van de drie Nederlandse ngo’s in de coalitie, loopt de praktijk daar bij achter.
De Nederlandse vredesorganisatie PAX, BankTrack en The Rights Forum maken deel uit van een coalitie van 24 Europese en Palestijnse ngo’s. Het rapport Don’t Buy Into Occupation is het tweede rapport van de coalitie en verschijnt op 5 december 2022.
maandag 5 december 2022
Groei crypto-geldautomaten neemt flink af
Het aantal crypto-automaten neemt weer af. In 2021 waren er, volgens data van CoinATMRadar, namelijk maar liefst een totaal van 20.300 nieuwe crypto-geldautomaten geplaatst over de hele wereld. In de eerste elf maanden van 2022 zijn er echter slechts 6100 nieuwe crypto ATM’s geïnstalleerd.
De Verenigde Staten hebben de meeste crypto ATM’s met een totaal van 34.236 automaten en op nummer twee staat Canada met 2698 apparaten.
El Salvador, het eerst land ter wereld waar bitcoin een wettig betaalmiddel is, staat momenteel op een vijfde plek met een totaal van 212 automaten. Polen heeft intussen een sterke groei meegemaakt.
Grote banken geven eindelijk weer (een beetje) spaarrente
Voorheen kreeg spaarders bij ABN AMRO en ING helemaal geen rente en bij Rabobank slechts 0,01 procent.
De hoogste spaarrente staat nu namelijk al op 1 procent, bij Renault Bank (Frankrijk) en Bigbank (Estland). De hoogste rentes bij Nederlandse banken liggen op 0,5 procent (LeasePlan Bank en NIBC Direct) en 0,7 procent (Anadolubank).
Dat de rentes bij de grote banken relatief laag zijn, komt vooral doordat deze banken al over relatief veel spaargeld beschikken. Bijna iedereen heeft wel een spaarrekening bij één van deze banken en daarom hoeven ze dus ook niet echt hun best te doen om nieuwe klanten aan te trekken.
Daarnaast hebben deze banken de afgelopen jaren langlopende hypotheken verstrekt tegen relatief lage rentes. Hier verdienen ze dus weinig op, waardoor er ook minder ruimte is om nu hoge spaarrentes te bieden.
Bulthuis raadt spaarders die toch wat meer rente willen op hun spaargeld dus aan om verder te kijken dan de grote banken. Door (een deel van je spaargeld) bij één van de kleinere banken of een buitenlandse bank te stallen, krijg je dus toch al snel twee tot vier keer zoveel spaarrente.
29 procent betaalde onverwacht tot honderden euro's voor bezoek aan niet-gecontracteerde zorgverlener
29 procent van de Nederlanders met een zorgverzekering met beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis) betaalde weleens zelf zorgkosten, omdat ze niet wisten dat ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen. 27 procent kon deze onverwachte zorgkosten niet betalen.
De helft betaalde onverwacht tot 300 euro, maar voor een enkeling (10%) kwam de rekening boven de 600 euro uit. Voor een kwart van de Nederlanders (24%) is bijbetalen geen probleem: als zij moeten bijbetalen om naar een vertrouwde zorgverlener te gaan, doen zij dat graag. Daar recht tegenover staat de groep (29%) die liever naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, ook als ze daarvoor flink moeten reizen.
Een groep (29%) Nederlanders betaalt graag meer als ze dan naar hun vertrouwde zorgver
vrijdag 2 december 2022
bunq verhoogt rente fors en breekt door 1%-grens
Ook kondigt bunq vandaag aan rente uit te gaan betalen over tegoeden tot 100.000 euro, waar dit voorheen tot 10.000 euro gold. Voor bunq MassInterest is geen minimum saldo vereist en het tarief wordt maandelijks uitgekeerd. Gebruikers kunnen direct beschikken over hun spaartegoed en twee keer per maand real-time geld overboeken van hun spaar- naar betaalrekening.
Banken maken geld lenen in 2023 fors duurder
Uitgedrukt in procenten verwacht Allianz Trade voor bedrijven een gemiddelde stijging van de rente met +200 basispunten (bp) in de eerste helft van 2023. En daarna nog eens +200 bp in de tweede helft van het jaar. Dat betekent fors hogere kosten voor bedrijven waardoor de marges verder onder druk komen te staan. Omgerekend gaat dat volgens Allianz Trade ten koste van -3 pp aan marge. De renteverhoging voor huishoudens zal volgend jaar nog iets hoger zijn dan bij bedrijven. De koopkracht zal hierdoor in eurozone gemiddeld -1 pp lager uitvallen.
Ondanks de stijgende rente en de verslechterende economische vooruitzichten waren de Europese banken tot nu toe nog behoorlijk soepel met het verlenen van kredieten. De totale kredietgroei op jaarbasis aan de particuliere sector bedroeg in september gemiddeld +5,7%. Daarbij gaat het vooral om leningen met kortere looptijden. Bedrijven hebben hier behoefte aan door de onvoorziene stijging van de energie- en grondstofprijzen. Ruim een jaar geleden was geld lenen nog nagenoeg ‘gratis’. Dat tijdperk is definitief voorbij.
De vraag naar langlopende leningen door bedrijven is daarentegen aanzienlijk vertraagd. Zowel het vertrouwen bij ondernemers als bij consumenten heeft een flinke deuk opgelopen. Bedrijven worstelen met de onzekerheid over de energiecrisis, nieuwe verstoringen van de toeleveringsketen die dreigen, en de slechte economische vooruitzichten. Het dalende consumentenvertrouwen en de afzwakkende huizenmarkt drukt de vraag naar leningen van huishoudens.
De passieve wearables van ABN stoppen
Het gaat met name om SwatchPAY!-horloges en passieve wearables van Mondaine, LAKS, K-RING en Olympic. Daarnaast is het vanaf 1 december niet meer mogelijk voor klanten om een passieve wearable te koppelen aan hun digitale betaalpas voor contactloos betalen.
Verder wijst ABN-AMRO erop dat 'steeds meer van zijn klanten kiezen voor contactloos betalen met Google Pay of Apple Pay'. Na 1 april 2023 blijft het nog wel mogelijk om te betalen via Garmin Pay en Fitbit Pay.
donderdag 1 december 2022
Bancontact en Payconiq halen 2 miljard betalingen
De twee miljardste betaling werd in de laatste week van november geregistreerd, aldus Bancontact Payconiq Company.
Het record van elektronische betalingen bewijst volgens Bancontact Payconiq Company dat steeds meer Belgen van cash op elektronisch betalen overstappen.
81,5 procent van online aankopen werd betaald met de smartphone, tegenover 18,5 procent met een bankkaart en kaartlezer. In 2019 gebeurde nog maar 55 procent van online betalingen via een smartphone.
ABN lanceert Tikkie Zakelijk
De komst van ‘Tikkie Zakelijk’ is het gevolg van de snelle groei van het aantal zakelijke gebruikers van Tikkie, dat nu al ruim 25.000 bedrijven telt.
Bedrijven kunnen hun betaalverzoeken via Whatsapp, sms, e-mail of een QR-code met klanten delen. Terwijl een Tikkie onder consumenten gemiddeld een hoogte van zo’n 30 euro heeft, loopt dit voor een zakelijke Tikkie gemiddeld op tot 80 euro. De limiet voor ondernemers ligt op 50.000 euro.
De nieuwe app is geschikt voor een breed scala aan bedrijven, met name in de vorm van eenmanszaken en mkb-bedrijven. De groep zakelijke klanten is heel divers, met onder meer glazenwassers, monteurs, kaasboeren, kinderopvangcentra en administratiekantoren. Maar ook bedrijven als Dekamarkt, DHL en BUX.
woensdag 30 november 2022
Pensioenfonds PME verkoopt 286 miljoen aan fossiele beleggingen
Het gaat om 230 miljoen aan steenkool-beleggingen en 56 miljoen aan beleggingen in gas- en oliewinning. PME beloofde in 2018 al kolenvrij te zijn en zei in 2021 alle fossiele beleggingen te hebben verkocht. Maar na analyses van Pointer bleken er nog steeds bedrijven die fossiele energie winnen in de portefeuilles te zitten.
Pointer legde fossiele aandelen en obligaties van 10 grote pensioenfondsen naast een lijst met kolenbedrijven, de Global Coal Exit List van de NGO Urgewald. In deze lijst worden bedrijven opgenomen die voor een belangrijk deel in de bruin- en steenkoolindustrie zitten, bedoeld om energie mee op te wekken. Uit de analyse van Pointer blijkt dat PGB, het pensioenfonds voor de sociale sector, met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger het fonds is met de meeste fossiele beleggingen. ABP (4130 euro per deelnemer) en bpfBOUW (3.371 euro per deelnemer) staan op plek twee en drie.
PME staat op de zesde plek met 2.427 euro per deelnemer, terwijl het in 2018 als één van de eerste pensioenfondsen aankondigde dat het “kolenvrij” zou zijn. Maar ze investeert onder meer in Glencore, de derde grootste steenkoolproducent ter wereld. Naast PME deden ook ABP en PHENC beloftes om hun fossiele aandelen te verkopen. ABP verwacht in 2023 ‘fossielvrij’ te zijn, maar belegt nog met 4.689 euro per pensioendeelnemer en -ontvanger in fossiele industrie. De rest van de grote pensioenfondsen zien meer heil in hun rol als kritisch aandeelhouder van fossiele bedrijven.
PME reageert verrast op de bevindingen, maar had het kunnen weten. PME baseert zich namelijk op databases als die van financiële dienstverlener Bloomberg. Daarin telt een bedrijf pas als steenkoolproducent als het meer dan 50 procent van de omzet uit steenkool haalt. Door deze zogenoemde sectorindeling kan het voorkomen dat enorme mijnbouwbedrijven als Glencore, dat 9 procent van de omzet uit steenkool haalt, er tussendoor glippen, en niet worden uitgesloten. Intern beleid van PME stelt dat alleen steenkoolbedrijven worden uitgesloten die voor het grootste deel van hun activiteiten steenkool produceren of meer dan 30 procent van elektriciteit uit steenkool halen. Maar dat is niet wat het fonds destijds beloofde in Dagblad Trouw en op hun uitsluitingspagina.
Moneybird verlegt grenzen van een boekhoudpakket
Een boekhoudpakket en een zakelijke bankrekening zijn twee van de belangrijkste middelen van een ondernemer om geld te verdienen en een gezond bedrijf te bouwen. Traditioneel gezien zijn deze twee middelen gescheiden. Ondernemers lezen hun banktransacties in in hun boekhouding en kopiëren gegevens uit hun boekhouding om betalingen te doen. Vanaf nu is dat verleden tijd en zijn deze twee werelden één geworden.
Door technische ontwikkelingen is het mogelijk om een bankrekening volledig te integreren in een boekhoudpakket. Moneybird-oprichter en CEO Edwin Vlieg is trots op deze grote stap.
Bij de start van een bedrijf kan een ondernemer nu bij één partij terecht. Deze naadloze integratie scheelt een ondernemer een hoop wachttijd, geld en regelwerk die ze nu hebben bij de aanvraag van een zakelijke rekening.
Moneybird is zelf geen bank. Het bedrijf werkt samen met Adyen, het wereldwijde financiële technologieplatform, met een bankvergunning in Europa en de VS. Het platform wat Adyen aanbiedt geeft Moneybird de kans om een compleet financieel pakket aan te bieden aan ondernemers. Als onderdeel hiervan heeft Moneybird begin dit jaar een geïntegreerde betalingsoplossing ter ondersteuning van online betaalmethoden aan haar software toegevoegd. De tweede stap voor ondernemers zetten ze nu door het toevoegen van betaalrekeningen en betaalpassen.
ABN AMRO’s 8ste internationale mensenrechtenconferentie over Just Transition
Dat afstemming op het klimaatakkoord van Parijs belangrijk is, willen we de opwarming van de aarde inperken, is iedereen inmiddels wel duidelijk. Maar we horen vaak maar weinig over de menselijke kant van de transitie naar netto nul. Een rechtvaardige transitie – Just Transition – speelt optimaal in op de sociale en economische kansen van klimaatactie, terwijl eventuele negatieve effecten voor de mensenrechten worden voorkomen dan wel zorgvuldig worden aangepakt. Het gaat immers om een eerlijke en groene toekomst voor iedereen.
Tijdens het programma zijn er sprekers van SHIFT, Clifford Chance, International Labour Organization, EOS Federated Hermes, World Benchmark Alliance, FNV, Free Press Unlimited, HIVOS en ABN AMRO. De moderator van de conferentie is Julie Schindall van Levin Sources.
dinsdag 29 november 2022
MKB-financier NLInvesteert krijgt vergunning van AFM
De platformen met een vergunning voldoen aan de nieuwe Europese crowdfundingverordening CSPR. Ten opzichte van de eerdere regelgeving moet de CSPR leiden tot een verbetering in beleggersbescherming, transparantie en operationele processen. NLInvesteert is de derde partij in Nederland en de achtste in Europa met een CSPR-vergunning.
De aangescherpte standaarden van de CSPR zorgen ervoor dat in alle EU-landen dezelfde regels gelden voor crowdfundingplatformen. De houder van de vergunning kan daarom ook diensten in andere EU-lidstaten aanbieden.