maandag 16 januari 2023

Betaalvereniging reageert op wet- en regelgeving voor Instant Payments

De Europese Commissie heeft voorstellen voor wet- en regelgeving rond Instant Payments ingediend. Die hebben onder andere tot doel om Instant Payments geschikt te maken voor makkelijke en breed beschikbare nieuwe betaaltoepassingen, voor betalingen aan de toonbank en in e-commerce.

Nederland is het eerste land in de eurozone dat Instant Payments grootschalig heeft ingevoerd, al in 2019. Sindsdien zijn Instant Payments ‘het nieuwe normaal’ in Nederland, voor enkelvoudige overboekingen via internetbankieren en mobiel bankieren.

Anno 2023 behoort Nederland nog steeds tot de koplopers met Instant Payments in de eurozone. Inmiddels hebben Nederlandse banken en betaalinstellingen bijna 1,5 miljard Instant Payments tussen verschillende banken uitgevoerd. Ze hebben daarbij uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van onmiddellijke interbancaire overboekingen.

In de voorstellen van de EC staan onder meer complexe eisen voor het aanbieden van zogeheten ‘bevestiging van begunstigde’ (confirmation of payee) bij Instant Payments, als maatregel tegen vergissingen, fraude en witwassen. In Nederland kennen we dat als de IBAN-Naam Check (naam-nummercontrole). De meeste Nederlandse banken bieden dit sinds 2017 standaard aan bij enkelvoudige digitale overboekingen, al dan niet ‘instant’.

De voorstellen lijken volgens de betaalvereniging onnodig veel ruimte te bieden voor het omzeilen of weigeren van deze controle door betalers en begunstigden, waardoor de effectiviteit in gevaar komt. Bovendien kunnen de voorstelle onnodige extra drempels opwerpen bij e-commerce en aan de toonbank. Dat kan leiden tot vertraging bij de brede uitrol van Instant Payments en bij het ontwikkelen van nieuwe betaaltoepassingen. Op grond van ruim vijf jaar grootschalige ervaring met de IBAN-Naam Check wijzen de Betaalvereniging en haar leden de EC op mogelijkheden om deze controle eenvoudig, laagdrempelig en veilig aan te bieden. Daarbij hoeft geen afbreuk te worden gedaan aan de privacy van consumenten en de zakelijke belangen van retail-ondernemers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.