dinsdag 28 februari 2023
Ook jij wordt gesurveilleerd door je bank
Radar sprak verschillende klanten die tegen witwascontroles van hun banken aanliepen.
Elke bank is namelijk verplicht om de transacties van haar klanten te controleren. Als een bank een transactie ‘ongebruikelijk’ vindt, dan kan ze de klant om verantwoording vragen.
12.000 bankmedewerkers houden zich nu bezig met dit soort controles. Dat leverde in 2021 ruim 1,2 miljoen ongebruikelijke transacties op, die banken en andere financiële instellingen doorstuurden naar de Financial Intelligence Unit.
De vijf grootste banken hebben een aparte bv opgezet: Transactiemonitoring Nederland (TMNL). Die zou alle transacties boven de 100 euro verzamelen om ongebruikelijke patronen te ontdekken.
Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is echter zeer kritisch op het wetsvoorstel. De AP ‘ziet een vorm van massasurveillance die kan leiden tot uitsluiting en waarbij risico’s op discriminatie kunnen ontstaan.’
Ook de stichting Privacy First heeft grote bezwaren. Directeur Godaya Komen stelt: ‘Er zullen ongetwijfeld kleine voordelen zijn in het oppakken van de boeven, maar het gaat echt ten koste van een groot deel van de bevolking die in de gaten wordt gehouden.’
Te laat met de btw-aangifte? Zo kun je een naheffingsaanslag voorkomen
Een naheffingsaanslag ontvang je als je de btw-aangifte en betaling niet (op tijd) hebt gedaan. Op de naheffingsaanslag kan een geschat btw-bedrag staan. Dit bedrag is vaak hoger dan de btw die je in werkelijkheid moet betalen. Omdat de Belastingdienst je btw-aangifte niet heeft ontvangen, is niet bekend hoeveel facturen je hebt verstuurd of ontvangen. En dus ook niet hoeveel btw je hebt betaald en ontvangen. Daardoor kan het bedrag op de naheffingsaanslag behoorlijk hoog zijn.
Met de checklist naheffingsaanslag controleer je in drie stappen of de naheffingsaanslag terecht is opgelegd en wat je moet doen. Is de naheffingsaanslag terecht, dan moet je de boetes betalen. Voor het te laat doen van je btw-aangifte is de boete € 68. Voor het te laat betalen van het btw-bedrag betaal je 3% van het btw-bedrag, met een minimum van € 50.
Naheffingsaanslag voorkomen? Maak gebruik van deze drie tips.
1. Doe altijd btw-aangifte. Oók als je het afgelopen kwartaal geen omzet had.
2. Doe je btw-aangifte op tijd én betaal direct. Dat kan in Mijn Belastingdienst Zakelijk met iDEAL. Je kunt de betaling ook inplannen, als je dat prettiger vindt.
3. Noteer de deadlines voor de btw-aangifte in je agenda en stel waarschuwingen in. De deadlines zijn ieder jaar hetzelfde: op 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober.
Meer informatie en hulpmiddelen voor de btw vind je op belastingdienst.nl/btw. En wil je al luisterend extra tips tot je nemen? In de net gelanceerde podcast ‘Goede start met belastingen’ leer je alles over een onderneming en wat daarbij komt kijken. Aflevering 2 gaat over de btw-aangifte.
Consumenten kunnen gemiddeld 237 euro per jaar besparen op hun autoverzekering
Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering specifiek voor jouw auto en situatie is al snel een paar tientjes per maand, oftewel honderden euro’s per jaar.
Om te onderzoeken hoeveel consumenten gemiddeld kunnen besparen op hun autoverzekering, nam Geld.nl een steekproef van 100.000 autoverzekering vergelijkingen op de website in 2022. Hieruit blijkt dat de laagste premie in de vergelijkingen gemiddeld 237 euro per jaar lager ligt dan gemiddelde premie van alle autoverzekeringen die iemand kan kiezen.
Dat de premies voor autoverzekeringen enorm verschillen, komt vooral doordat elke autoverzekeraar op zijn eigen manier de premies berekent. Ze kijken naar factoren als het type auto, waar je woont, je leeftijd en je schadevrije jaren. Hoe ze al die dingen meewegen in premie, verschilt echter per verzekeraar waardoor de premies bij elke autoverzekeraar anders zijn.
Daarnaast moeten autoverzekeraars met de premie-inkomsten niet alleen autoschades vergoeden, maar ook hun eigen kosten betalen.
maandag 27 februari 2023
Bitget lanceert als eerste CEX Copy Trading in de spotmarkt
Bitget was in 2020 al de eerste handelsbeurs die copy trading voor derivaten aanbood en heeft nu het succesvolle One-Click Copy Trade, geoptimaliseerd om in 2023 een vergelijkbare gebruiksvriendelijke oplossing voor spot traders te leveren.
Copy trading biedt een goed startpunt voor beginners om hun portfolio te vergelijken met een meer ervaren belegger en hun kans op winst te vergroten. Daarnaast biedt het gebruikers meer transparantie en flexibiliteit omdat de functie gedetailleerde informatie openbaar maakt over de ROI van de handelaar, buy & sell time (aankoop- en verkooptijd) en prijs, portfolio en gegevens over de P&L (profit & loss), samen met gepersonaliseerde opties voor maximale investering, stop loss en take profit.
Gebruikers kunnen op platform profielen van beleggers bekijken en hun favoriet kiezen om te volgen, gebaseerd op hun P&L, ranking en portfolio zoals vastgelegd in het systeem. One-Click Copy Trade is een win-win oplossing omdat handelingen van volgers automatisch worden gekopieerd en een winstdelingspercentage alleen in rekening wordt gebracht wanneer er winst uit de trades voortvloeit. Succesvolle en ervaren traders kunnen hiermee ook een extra, passief inkomen genereren waarmee ze hun rendement verder verhogen.
Nederland wil met 14 landen onderhandelen over belastingverdragen in 2023
Daarnaast wil Nederland dit jaar nog een belastingverdrag ondertekenen met België, Andorra, Bangladesh, Kirgizië en Thailand. Nederland heeft met circa 90 landen een belastingverdrag.
Nederland sluit belastingverdragen met andere landen om dubbele belastingheffing te voorkomen en de economische relaties te versterken. Door belastingverdragen te sluiten wil Nederland voorkomen dat burgers en bedrijven dubbele belasting betalen, maar wordt ook belastingontwijking voorkomen. Ook is een belastingverdrag bijvoorbeeld van belang om te bepalen in welk land grensarbeiders belasting betalen. Sinds de coronacrisis wordt er structureel meer thuisgewerkt. Dat kan gevolgen hebben voor het land waarin een grenswerker belasting betaalt. Nederland is in gesprek met België en Duitsland om daar nadere afspraken over te maken.
Nederland wil in 2023 de onderhandelingen voortzetten met België, Brazilië, Marokko, Moldavië, Mozambique, Oeganda, Portugal, Rwanda en Suriname. Daarnaast wil Nederland (her)onderhandelingen starten met Bahrein, Barbados, Duitsland, Kenia en Roemenië. Binnen het Koninkrijk zet Nederland in op het afronden van de belastingregelingen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Het verloop van de onderhandelingen hangt af van een aantal factoren, zoals de onderlinge samenwerking en samenloop met andere onderhandelingen.
vrijdag 24 februari 2023
Juwelier liet voor duizenden euro’s pinnen met gestolen bankpassen
Het onderzoek startte in mei 2022 toen bleek dat met een gestolen bankpas voor 29.500 euro gepind was bij een Rotterdamse juwelier. Al snel bleek dat bij deze juwelier meerdere frauduleuze transacties plaatsvonden met bankpassen afkomstig van bankpasfraude. Voor de strafzaak concentreerde de politie zich op zes pinacties met bedragen tussen de 10.000 euro en 30.000 euro en een totale waarde van 140.000 euro. In alle gevallen gebruikten de pinners gestolen bankpassen en pincodes. De slachtoffers waren op één na mensen op leeftijd.
Woensdag 24 augustus 2022 was er een actiedag. Daarbij hield de politie behalve de eigenaar ook drie andere verdachten aan in de nabijheid van de juwelier op verdenking van witwassen. In hun telefoons vond de politie foto’s en filmpjes die verband hielden met fraude met betaalproducten.
De juwelier stelt dat de verdachte pinacties verband hielden met een verkoop. Zo zou in mei 2022 de pinner voor 29.500 euro twee diamanten hebben gekocht. Er is echter geen administratie waaruit dit blijkt. Ook zijn er geen camerabeelden die dit onderbouwen. En de pinner zelf (tevens verdachte) zegt geen diamanten te hebben gekregen.
De officier van justitie verdenkt de eigenaar dan ook van gekwalificeerde diefstal in vereniging en gewoontewitwassen en ziet daarvoor voldoende bewijs. Ook zijn er aanwijzingen dat de man gestolen sieraden omsmolt. De officier eiste drie jaar cel. Ook wil hij voor de verdachte een beroepsverbod om als juwelier te werken voor de duur van twee jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Websitearchief DNB in te zien bij Nationaal Archief
De collectie die naar het Nationaal Archief is overgebracht bestaat uit: Het archief van de corporate website uit de periode 2010-2020 en het archief van de website Open Boek Toezicht uit de periode 2014-2020
Websitearchieven hoefden voor 2018 niet permanent bewaard en overgebracht te worden. DNB heeft ervoor gekozen om de website vanaf 2010 te bewaren en kan daarom de website vanaf 2010 overbrengen. De huidige website wordt volgens de richtlijnen bewaard en op termijn ook overgebracht. Ons websitearchief is geheel openbaar en volledig in te zien bij het Nationaal Archief(Verwijst naar een externe site).
In de DNB-webarchieven komen belangrijke gebeurtenissen uit het vorige decennium terug. Denk aan de uitvoering van het depositogarantiestelsel na de val van DSB bank en de introductie van het nieuwe 5-eurobiljet. In het Nationaal Archief zijn ook andere DNB-stukken te vinden, bijvoorbeeld over de oprichting van DNB in 1814, de archieven van verschillende DNB-presidenten en de jaarverslagen van DNB.
De overdracht van het webarchief komt voor uit het actieplan dat DNB heeft gemaakt om invulling te geven aan het programma ‘Open op Orde(Verwijst naar een externe site)’. Dit is het programma waarmee de Rijksoverheid zijn informatiehuishouding de komende jaren wil verbeteren. De Archiefwet verplicht overheidsorganisaties om hun websites met regelmaat te archiveren en voor rijksorganisaties geldt dat zij gevormde archieven op termijn moeten overbrengen naar het Nationaal Archief. Op deze manier is gewaarborgd dat de informatie nu en in de toekomst duurzaam toegankelijk is voor iedereen die daar recht op heeft.
donderdag 23 februari 2023
Rijke klanten Van Lanschot Kempen raken flink wat vermogen kwijt
Klanten brachten in 2022 per saldo 13,7 miljard aan vermogen extra naar Van Lanschot Kempen. Een totaal koersverlies van 21,5 miljard op de inleg van de klanten van de bank, zorgde er echter voor dat eind 2022 nog 107,8 miljard over was van de 115,6 miljard van een jaar eerder.
Spaargelden en deposito’s namen 8% toe tot 12,7 miljard, zodat het totaal aan bezittingen dat uitstaat bij Van Lanschot Kempen 5 daalde tot 124,2 miljard.
Toch realiseerde Van Lanschot 408 miljoen aan provisiebaten en eveneens 6% hogere rent-inkomsten op 163 miljoen euro.
Pensioenfonds Monitor toont nu al probleem met nieuw pensioenstelsel
Dat blijkt uit de Pensioenfonds Ranglijst die het bedrijf OverRendement aan de hand van de resultaten over de afgelopen vijftien jaar heeft samengesteld. Die ranglijst geeft inzicht in de prestaties van alle pensioenfondsen in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het behaalde overrendement. Grof gezegd is dat het verschil tussen het behaalde rendement op risicovolle beleggingen in aandelen en het rendement op veilige beleggingen in Nederlandse staatsobligaties. Pensioenfondsen hebben dit overrendement nodig om pensioenen in de toekomst te kunnen verhogen of de koopkracht ervan te behouden.
De fondsen van medisch specialisten, winkelmedewerkers en bouwvakkers en bedrijven als Chemours, ABN Amro, IBM, Philips en KPN presteerden de afgelopen vijftien jaar bovengemiddeld.
Pensioenfondsen van bedrijven als Randstad, Rabobank, Atos Origin en Van Lanschot presteerden juist het slechtst van alle ondernemingspensioenfondsen
Om te komen tot deze ranglijst, zijn alle jaarverslagen van pensioenfondsen over de afgelopen 15 jaar geanalyseerd en verwerkt in de Ranglijst 2021. Door de verhouding tussen het rendement en het risico van pensioenfondsen over vijf, tien en vijftien jaar met elkaar te vergelijken is voor het eerst een objectieve maatstaf ontwikkeld voor de prestaties van de Nederlandse pensioenfondsen. Met name tijdens de kredietcrisis leden veel fondsen verlies op hun beleggingen, terwijl het rendement op veilige staatsobligaties hoog was vanwege de gedaalde rente.
Wanneer OverRendement de voorlopige cijfers van 2022 meeneemt, dan wordt duidelijk dat de meeste fondsen pas in het afgelopen jaar weer hoge relatieve rendementen maken, maar bij ruim 30% van de fondsen nog niet genoeg om dat verlies weer goed te maken. Op basis van de voorlopige cijfers inclusief het jaar 2022 presteert nog steeds ruim 30% ondermaats. In het nieuwe pensioenstelsel, waar elke werknemer een soort van eigen pensioenpot opbouwt, wordt de rol van het overrendement heel belangrijk. Als fondsen een negatief overrendement behalen worden pensioenen in dat stelsel direct gekort.
Duitse toezichthouder BaFin legt boete op aan ABN AMRO Bank NV, Frankfurt Branch
Volgens BaFin heeft ABN AMRO Bank N.V., Frankfurt Branch artikel 81, lid 3, van de Duitse Wet op de effectenhandel (WpHG) niet nageleefd. ABN AMRO Bank N.V., Frankfurt Branch heeft er niet voor gezorgd dat de raad van bestuur van de bank in Duitsland voldoende toegang had tot de compliance-rapportage over het boekjaar 2019.
BaFin legt ABN AMRO Bank N.V., Frankfurt Branch hiervoor een boete op van EUR 3 miljoen. ABN AMRO Bank N.V., Frankfurt Branch heeft inmiddels stappen ondernomen om herhaling van de geconstateerde tekortkoming te voorkomen.
woensdag 22 februari 2023
ABN AMRO benoemt Ferdinand Vaandrager tot interim CFO
Vaandrager heeft uitgebreide ervaring in de financiële sector. Hij werkt inmiddels ruim 25 jaar in het bankwezen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland. Momenteel is Ferdinand Vaandrager hoofd Investor Relations. Daarvoor bekleedde hij diverse commerciële leidinggevende functies met een bijzondere expertise in corporate en institutional banking en financiële markten bij ABN AMRO, Royal Bank of Scotland en Citigroup. Ferdinand Vaandrager heeft een mastertitel in bedrijfseconomie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Verbond van Verzekeraars breidt verder uit
Het Verbond verwelkomt QBE Europe SA en Allianz Direct Versicherungs-AG als nieuwe leden. QBE Europe SA wordt aspirant lid. QBE Europe SA is een beursgenoteerde Australische (her)verzekeringsgroep met vestigingen in 27 landen. QBE is sinds vorig jaar in Nederland actief op de zakelijke markt met Brand, Aansprakelijkheid en Financial lines.
Allianz Direct is onderdeel van het Allianz concern. Allianz Direct Versicherungs-AG heeft in Europa vestigingen in Duitsland, Spanje, Italië en Nederland.
dinsdag 21 februari 2023
bunq boekt eerste kwartaalwinst ooit
In het laatste kwartaal van 2022 stegen bunq’s netto inkomsten uit abonnementen met 37 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het totaal aan gebruikerstegoeden is over dezelfde periode met 64 procent toegenomen naar in totaal 1,8 miljard euro.
In december 2021 bereikte bunq voor het eerst een break-even punt. Sindsdien heeft de neobank de weg naar structurele winstgevendheid ingezet.
bunq werd in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam, nadat hij de eerste Europese bankvergunning in meer dan 35 jaar had bemachtigd. Hij financierde het bedrijf met 98,7 miljoen euro eigen geld.
Betalingen later binnen na storing bij betaalverwerker
De betalingsverwerker verzorgt het betalingsverkeer tussen banken. Daardoor klagen klanten van meerdere banken over problemen bij betalingen en overboekingen.
Omdat de achterstand nog niet helemaal is weggewerkt, kan het voorkomen dat nieuwe opdrachten nog vertraagd zijn.
maandag 20 februari 2023
Zestigplusser benut overwaarde nauwelijks
Zo’n één op de drie seniore woningbezitters zegt geen geld te hebben voor het levensloopbestendig (29%) en duurzamer (35%) maken van de woning. Dat is opmerkelijk, want uit het onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de mensen die zegt geen geld te hebben, wél overwaarde op hun woning heeft. Van het totaal aantal ondervraagden loopt dit op tot zo'n negentig procent. Een grote groep weet niet welke financiële mogelijkheden ze hebben en waar ze terecht kunnen voor advies. Ook het vinden van een klusbedrijf is een hoge drempel.
Twee derde van de senioren heeft niets aangepast aan de woning in verband met levensloopbestendigheid en heeft daar ook geen plannen voor. Naast het eerdergenoemde ontbreken van geld (29%) worden als redenen gegeven: men voelt zich fysiek nog gezond genoeg (79%), opzien tegen de verbouwing (58%) en geen zin om erover na te denken (58%).
Bijna de helft van de respondenten (46%) heeft (nog) geen aanpassing aan de woning gedaan om het energieverbruik te verlagen, terwijl van de totaal ondervraagde groep zes op de tien aangeeft graag te willen verduurzamen. Het opzien tegen een verbouwing (55%), het nadenken erover (51%) en het ontbreken van geld (35%) spelen hier een rol. Een al laag energieverbruik (76%) is het meest gegeven antwoord.
Het overgrote deel van de ondervraagden woont al meer dan twintig jaar in dezelfde woning. Van de groep die korter dan vijf jaar in hun huidige woning woont, heeft 39% een energielabel A of hoger. Dat percentage daalt naarmate mensen langer in hun huis wonen: 6% van de mensen die langer dan dertig jaar in hun huidige huis woont, heeft een energielabel A of zuiniger. Bij 39% was het energielabel zelfs onbekend.
Voor duurzaamheidsadvies lanceerde Aegon afgelopen november al de huisscan HomeQgo. Via een aantal eenvoudige stappen krijgen klanten én niet-klanten van Aegon een online duurzaamheidsadvies voor een specifieke woning. Ook kunnen ze voorlopige offertes aanvragen voor de verduurzamingsproducten waarin ze interesse hebben. Daarnaast heeft Aegon voor klanten, en sinds ook voor financieel adviseurs, een rekenhulp. Deze handige tool geeft snel inzicht in financieringsopties en kosten van een verbouwing of verduurzaming.
Forse groei premiepensioeninstellingen
Dat schrijft SEO Economisch Onderzoek in een rapport over PPI’s in opdracht van het ministerie van Financiën.
Deze nieuwe pensioenuitvoerders, overwegend dochtermaatschappijen van verzekeraars, hadden een positieve invloed op de kostenbeheersing en klantcommunicatie.
Volgens minister Kaag zijn PPI’s een "waardevolle toevoeging aan het Nederlandse landschap van pensioenuitvoerders".
PPI’s mogen alleen zogeheten premieregelingen uitvoeren, zonder biometrische risico’s af te dekken, zoals arbeidsongeschiktheid. Er is sprake van scherpe concurrentie tussen PPI's en verzekeraars. Dat heeft geleid tot dalende uitvoeringskosten en innovatieve klantbediening.
Kaag schrijft de Tweede Kamer dat ze positief is over deze nieuwe loot in het pensioendomein. "De komst van PPI’s heeft een positief effect gehad op zowel de deelnemer-communicatie als de kostenbeheersing."
vrijdag 17 februari 2023
Contant betalen bij sommige winkelbranches te vaak niet mogelijk
De vertegenwoordigende organisaties van retailers in 2022 hebben in het Convenant Contant Geld toegezegd zich in te zetten dat hun leden contant geld blijven accepteren. DNB monitort jaarlijks de ontwikkeling. Met het oog hierop heeft het onderzoeksbureau Locatus in opdracht van DNB eind 2022 in heel Nederland ruim 4.300 winkels bezocht om de betaaluitingen op bordjes en stickers te noteren.
Consumenten kiezen steeds vaker om in een winkel met de betaalpas of mobiele telefoon af te rekenen. Via promotiemateriaal moedigen drie op de tien winkeliers klanten daartoe ook aan. Daarbij laat gemiddeld één op de 24 winkeliers (ruim 4%) de klant duidelijk weten geen contant geld te accepteren. Maar er zijn ook winkelbranches waar dit beduidend hoger ligt. Zo blijkt uit het onderzoek dat inmiddels één op acht onderzochte apotheken geen contant geld meer accepteert.
Ook de branches amusement, bioscopen, bibliotheken en parkeren kenmerken zich met relatief hoge aandelen pin-only (zie Figuur 1). Daar staat tegenover dat de consument op de markt overal nog met contant geld kan betalen. Bij geen van de 930 bezochte marktkramen stond een pin-only bordje, zo blijkt uit het onderzoek.
Verder zijn er verschillen in het aandeel pin-only winkels tussen de provincies. In Flevoland en Utrecht informeren winkeliers hun klanten vaker dat zij niet met contant geld kunnen betalen dan in de andere provincies (zie Figuur 2). Daarnaast geldt: hoe groter de plaats, hoe groter de kans op pin-only. Pin-only winkels worden met ruim 6% het vaakst aangetroffen in grote plaatsen met meer dan 175.000 inwoners. Winkels in kleine dorpen met minder dan 10.000 inwoners tonen hun klanten het minst vaak een pin-only betaaluiting (2%). En winkels in een centrum van een plaats hanteren vaker een pin-only beleid (5%) dan winkels gevestigd buiten een winkelgebied (3%).
Wonen minder betaalbaar ondanks daling huizenprijzen
Na een lange tijd van voortdurende prijsstijgingen is sinds augustus vorig jaar sprake van een lichte daling op de Nederlandse woningmarkt. Dit was niet de enige kentering, want de hypotheekrentes stegen de afgelopen periode flink. Ortec Finance onderzocht het effect van deze ontwikkelingen op de maandlasten voor een gemiddelde koopwoning in een gemiddelde woonplaats.
Als vertrekpunt van het onderzoek fungeerde een rijtjeshuis uit 1986 in de Ambachtsbuurt in Alphen aan den Rijn: het meest voorkomende woningtype volgens het CBS in de meest gemiddelde woonplaats volgens onderzoeksbureau Whooz . Hoewel de koopsom van het voorbeeldhuis in januari en december met € 355.000 hetzelfde was, steeg in die periode het benodigde jaarinkomen met 10 procent. Het bruto maandbedrag nam met ongeveer de helft toe, terwijl het rentebedrag verdrievoudigde. Dankzij de hypotheekrenteaftrek stegen de netto maandlasten ‘slechts’ 21 procent.
Voor het onderzoek berekende Ortec Finance de waarde van de voorbeeldwoning in januari, juli en december 2022. Op basis hiervan werden het minimaal benodigde gezamenlijke inkomen, de bruto en netto maandbedragen en het rentebedrag vastgesteld. De resultaten zijn weergegeven in de bovenstaande tabel. De gebruikte rentelasten zijn afkomstig uit de annuïteitenhypotheek met een ltv ( loan-to-value ) van <100% van de ING. Deze nam tussen januari en december vorig jaar toe met 3,09 procentpunt. Met als gevolg dat wonen – ondanks de dalende huizenprijzen – minder betaalbaar is geworden.
Afgelopen december waren de huizenprijzen gemiddeld 0,03% lager dan in november. Er werden iets minder dan 20.000 woningtransacties geregistreerd: 35% meer dan de maand ervoor, een gebruikelijke toename aan het eind van het jaar. De Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance zet de ontwikkelingen op een rijtje met interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.
donderdag 16 februari 2023
EU wil banken dwingen om crypto’s de hoogste risicoclassificatie te geven
Het wetsontwerp vereist dat banken alle cryptovaluta die zij bezitten een risicogewicht van 1.250% toekennen, wat betekent dat ze verplicht zijn eenzelfde hoeveelheid kapitaal aan te houden om hun crypto-bezittingen te dekken.
Bekende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) worden in het wetsontwerp beschouwd als Groep 2 crypto-assets. Groep 2 activa worden door de commissie onderverdeeld in groep A en B, afhankelijk of ze verhandeld kunnen worden op gereguleerde openbare markten via ETF’s of andere derivaten.
DeGiro zwaar in de fout met controle betalingstransacties
Vanwege deze verplichting heeft broker DeGiro een klant met twee effectentrekeningen gevraagd de herkomst van zijn vermogen toe te lichten. De manier waarop dit klantenonderzoek is gedaan, is onredelijk en disproportioneel.
Toen de gevraagde informatie van de consument uitbleef, heeft DeGiro de beleggingsovereenkomst beëindigd op een manier die naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid. De broker moet de schade als gevolg van het liquideren van de effectenrekeningen alsnog aan de consument vergoeden.
De consument heeft twee effectenrekeningen bij DeGiro waarmee hij belegt op basis van execution only. In het voorjaar van 2020 worden op deze rekeningen aanzienlijke bedragen bij- en afgeschreven. Eind juli 2020 vraagt de broker aan de consument een toelichting op de herkomst van zijn vermogen. Volgens de antiwitwasregels moet de broker ‘indien nodig’ dit nagaan. De consument vraagt de broker waarom deze toelichting nodig is, welke informatie de broker precies wil hebben en met welk doel. Een voor de consument bevredigend antwoord blijft uit. Daarnaast geeft de consument aan dat wat hem betreft de effecten kosteloos kunnen worden overgeboekt naar een andere broker.
De broker ziet geen aanleiding om hieraan mee te werken. De broker laat de consument op 15 oktober 2020 weten dat de aangeleverde informatie over de herkomst van zijn vermogen onvoldoende is en dat de beleggingsovereenkomst per 15 november 2020 wordt opgezegd. Op dat moment mag er geen positief of negatief saldo op de rekeningen staan; is dat wel het geval dan zal de broker die posities sluiten. De consument verklaart zich vervolgens bereid om mee te werken aan het onderzoek naar de herkomst van zijn vermogen.
Op 11 november 2020 verlangt de broker voor het eerst expliciet een kopie van de belastingaangifte 2019. De consument heeft drie dagen om daaraan te voldoen. Op 17 november 2020 liquideert DeGiro de effecten van de consument. De consument beklaagt zich bij Kifid over de handelwijze van de broker: de broker zou ten onrechte een kopie van zijn belastingaangifte hebben opgevraagd en heeft ten onrechte de beleggingsovereenkomst beëindigd en de posities op zijn effectenrekening gesloten. De broker is het daar niet mee eens: vanwege de antiwitwasregels mag de broker een toelichting vragen op de herkomst van het vermogen. Werkt de consument daar niet of onvoldoende aan mee, dan kan de beleggingsovereenkomst worden beëindigd, aldus de broker.
De Commissie van Beroep concludeert dat gegeven de omstandigheden in deze klachtzaak de manier waarop de broker gebruik heeft gemaakt van de bevoegdheid om een toelichting te vragen op de herkomst van het vermogen niet redelijk en proportioneel is. De consument heeft bij herhaling gevraagd op grond waarvan de broker om informatie over zijn financiële positie vraagt. De broker heeft hierop geen duidelijk antwoord gegeven. Pas in de klachtprocedure bij Kifid heeft de broker duidelijkheid gegeven over de aanleiding voor het onderzoek, namelijk de voor deze consument ongebruikelijke transacties in maart en april 2020.
De consument geeft als reden voor deze transacties de door de broker in die periode geïntroduceerde negatieve rente. Deze toelichting is door de broker niet betwist. De Commissie van Beroep constateert dat op het moment van liquidatie van de beleggingsrekeningen de consument alle informatie aan de broker heeft gegeven, behalve een kopie van de belastingaangifte. In het licht van deze feiten en omstandigheden oordeelt de Commissie van Beroep dat de manier waarop de broker onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van het vermogen niet proportioneel en redelijk is geweest.
De Commissie constateert dat het niet tijdig overleggen van de belastingaangifte door de consument uiteindelijk de enige reden is voor de broker om de effectenrekeningen te beëindigen. Echter, de broker heeft pas enkele dagen voor het verstrijken van de opzegtermijn het overleggen van de belastingaangifte als harde eis op tafel gelegd. De consument had slechts drie dagen om hieraan te voldoen. Een onredelijk korte termijn, aldus de Commissie van Beroep. Bovendien had de consument de broker inmiddels laten weten bereid te zijn om inzage te geven in zijn belastingaangifte, maar betwijfelde hij of dat zou gaan lukken in die korte tijd. Met die kennis mag van een professionele broker verwacht worden dat deze contact zoekt met de consument om nadere afspraken te maken. Het feit dat de broker nauwelijks persoonlijk contact heeft gezocht met deze consument over zijn vragen om toelichting en dat de consument niet of nauwelijks persoonlijk contact kon krijgen met de broker, wegen mee in de uiteindelijke beoordeling.
De slotconclusie van de Commissie van Beroep is dat de manier waarop de broker de beleggingsovereenkomst met deze consument heeft beëindigd naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Het geeft geen pas om enkele dagen voor het einde van de opzegtermijn te komen met nieuwe voorwaarden waaraan de consument binnen enkele dagen moet voldoen. En om vervolgens de effectenrekeningen daags na het einde van de opzegtermijn te liquideren in plaats van de bedragen over te boeken naar een andere door de consument aan te wijzen effectenrekening, is naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar. De broker wist dat onmiddellijke liquidatie van de effectenrekeningen zou kunnen leiden tot een groot financieel verlies voor de consument.
De consument heeft terecht geklaagd over de handelwijze van de broker. DeGiro zal de schade die de consument heeft geleden vanwege ‘direct koersverlies’ aan de consument moeten vergoeden. Datzelfde geldt voor de bijdrage van 500 euro die de consument voor de beroepsprocedure bij Kifid heeft betaald.
woensdag 15 februari 2023
Bank of England denkt aan digitale pond
De digitale pond zal niet anoniem zijn. De bank wil de mogelijkheid hebben om gebruikers te identificeren om zo financiële misdrijven te voorkomen.
Wel kunnen gebruikers bepalen hoe hun data wordt gebruikt. Zogenoemde Payment Interface Providers kunnen gebruikers identificeren en verifiëren.
Het is niet zeker dat deze digitale variant ook daadwerkelijk wordt uitgebracht. Dat hangt af van de ervaringen ermee.
'Europeaan spaart door, Amerikaan geeft het geld uit'
Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, is de Europese spaartrend ook terug te zien in Nederland. Hij verwijst naar recente cijfers van DNB waaruit blijkt dat er in ons land vorig jaar ruim 34 miljard euro meer is gespaard dan in 2021.
Het lijkt wel of corona nog voortduurt, zegt Geeroms. 'Er is veel onzekerheid. Door de inflatie en de oorlog in Oekraïne dekken we ons in voor wat er allemaal nog komen gaat. De Amerikanen zitten er heel anders in. Zij voelen zich veilig, ver weg van de oorlog. Ook zij hebben tijdens corona flink gespaard. Maar afgelopen jaar konden ze de verleiding niet langer weerstaan en zijn ze weer ouderwets gaan consumeren. Dat geeft de economie natuurlijk een geweldige boost. Zo’n oppepper zou Europa ook goed kunnen gebruiken maar dat zit er voorlopig niet in. Wij verwachten ondanks het enorme spaaroverschot, ook dit jaar geen consumptiestijging.'
In de VS zakte de spaarquote (het deel van het inkomen dat wordt gespaard of belegd) ver onder het pre-pandemische niveau. Nu de economie in de VS meer en meer wegzakt richting een recessie, komen de inkomens van huishoudens steeds meer onder druk te staan. De arbeidsmarkt is er veel harder dan hier en het spaargeld van de Amerikanen is voor een groot deel opgesoupeerd. Onze onderzoekers gaan ervanuit dat het spaaroverschot in de VS tegen het einde van het jaar volledig is uitgeput.”
De oplopende rente zorgt in Europa niet alleen voor extra besparingen, maar ook een recorddaling van de hypotheekaanvragen in de EU-zone. Ook de kredietvraag van bedrijven is door de stijgende rente fors teruggelopen.
dinsdag 14 februari 2023
Spaarrente ING eindelijk omhoog
Alle grootbanken zitten vanaf dat moment op 0,50% spaarrente. Klanten krijgen rente over hun saldo tot een miljoen. Zakelijke klanten krijgen 0,45% rente over de eerste 25.000 euro, daarna 0,40% tot 10 miljoen.
Wie spaart bij online bank Bunq krijgt 1,56% rente.
Trade Republic (vallend onder het Ierse depositogarantiestelsel) biedt 2%, net als het Spaanse Openbank de eerste zes maanden. Daarna wordt de rente, zoals het er nu uitziet, weer 1,5 procent.
Recordaantal verzekeraars heeft contract niet rond
Uit de Radar Testpanel enquête blijkt dat ruim driekwart ongerust is over het feit dat ze nog niet weten of er een contract is met een van hun zorgaanbieders. En als er uiteindelijk geen contract komt, kan het zomaar zijn dat je veel meer moet gaan betalen voor je behandeling of je medicijn.
Verzekeraars heb een zogenaamde zorgplicht. Dit betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket. Maar waar daarbij niet rekening wordt gehouden is dat sommige mensen al een band hebben opgebouwd met een zorgverlener en dus niet zomaar willen switchen.
Daarbovenop komt dat het opzoeken van informatie voor veel mensen heel ingewikkeld is. Uit ons testpanel blijkt dan ook dat de informatie over contractering tussen verzekeraar en zorgverlener vaak slecht is. Driekwart kan het niet of moeilijk te vinden.
FNV raadpleegt leden over acties bij ING
De cao bij ING, die eind vorig jaar is afgelopen, geldt voor zo’n 14.000 werknemers. Na twee jaar op de nullijn te hebben gezeten, vinden veel werknemers het hoog tijd voor een goede loonsverhoging. Maar daar wil ING niet aan, bleek tijdens het laatste cao-overleg op 19 januari.
Om de boodschap wat kleur te geven, sturen medewerkers van ING dinsdag 14 februari, Valentijnsdag, massaal een digitale flyer en een interactief hart naar de banktop met de oproep dat de liefde wel van twee kanten moet komen. Het magere bod dat de werkgever nu op tafel heeft gelegd, kan op weinig warme gevoelens rekenen bij duizenden medewerkers.
De bonden organiseren tot en met 16 februari een aantal online en fysieke bijeenkomsten om de stemming onder de werknemers te peilen en om te overleggen over volgende stappen.
Inge de Vries, bestuurder De Unie: 'Onlangs publiceerde ING de cijfers over het vierde kwartaal van 2022. Net als de drie eerdere kwartalen was het resultaat zeer goed. De brutowinst steeg met €600 miljoen (een plus van 27%) ten opzichte van een jaar eerder. Voor 2023 durft ING het aan om de verwachting naar buiten te brengen dat de baten met meer dan 10% zullen stijgen.'
maandag 13 februari 2023
Apple Pay met Apple Watch ICS werkt aan Apple Pay-ondersteuning voor creditcards
In Nederland ondersteunen bijna alle banken inmiddels Apple Pay. Sommige andere banken brengen niet zelf creditcards uit, maar werken hiervoor samen met ICS. Voorbeelden zijn ABN AMRO, SNS en Knab. Voor de ondersteuning van Apple Pay, zijn deze banken dus afhankelijk van de ondersteuning van ICS.
In meerdere tweets heeft de creditcarduitgever laten weten 'bezig te zijn met Apple Pay'.
Last onder dwangsom aan Momentum Capital
Ook consumenten die schriftelijk en mondeling door Momentum Capital onjuist en misleidend zijn geïnformeerd over de financiële situatie van MEFI, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten en via schriftelijke updates, dienen juist en volledig te worden geïnformeerd. Als Momentum Capital dit niet binnen de gestelde termijn van 25 werkdagen doet, moet Momentum Capital 100.000 euro betalen.
MEFI biedt de obligatie ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’ aan. Momentum Capital zorgt voor de informatieverstrekking aan de obligatiehouders van ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’ en overige investeerders in Momentum Capital en met haar verbonden ondernemingen. Volgens het aanbiedingsmateriaal wordt met het geld van de obligaties deelgenomen in vastgoedinvesteringen in Brazilië en ontvangt MEFI opbrengsten vanuit de Braziliaanse investeringen.
Onjuiste waarderingen hebben tot gevolg gehad dat in de jaarrekening van MEFI het eigen vermogen 31,7 miljoen euro en de omzet 3,1 miljoen te hoog zijn vermeld. De publicatie jaarrekening bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel over 2018 is eveneens onjuist doordat de waarderingen van de activaposten en het eigen vermogen niet zijn aangepast en dus te hoog zijn. Ook is onjuiste informatie verstrekt over de positieve operationele kasstromen in Brazilië.
Daarnaast is essentiële informatie over de financiële situatie van MEFI weggelaten, waaronder informatie over de garanties en zekerheden, de herkomst van de betalingen van rente en de risico’s ten aanzien van de aflossing van ‘MC Bond 11 +Bond Brazil’.
vrijdag 10 februari 2023
Hoge inflatie kost spaarders ruim € 35 miljard
De spaarrentes zijn in 2022 weliswaar flink gestegen, maar ze konden het waardeverlies door de inflatie niet goed maken, voegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl, toe.
Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2022 hadden. De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,13 procent. Dat betekent dat Nederlanders 468 miljoen euro aan rente kregen in 2022. Door de inflatie van 10 procent werd het spaargeld echter ook 36 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van ruim 35,5 miljard euro over.
Inflatie wil zeggen dat de prijzen voor producten en diensten die consumenten gebruiken elk jaar stijgen. In 2022 stegen die prijzen dus met gemiddeld 10 procent. Dit betekent dat je met hetzelfde geld minder spullen en diensten kunt kopen. Anders gezegd: je geld is in 2022 gemiddeld 10 procent minder waard geworden. Dit geldt ook voor het geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Helaas is de spaarrente echter al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.
Lichtpuntje voor de spaarder is wel dat de inflatie inmiddels aan het dalen is en de spaarrente blijft stijgen. De hoogste rentes op spaarrekeningen liggen nu tussen de 1 en 2 procent. En de inflatie is in januari naar verwachting 7,6 procent. Deze spaarrentes zijn dus nog lang niet voldoende om de inflatie te compenseren, maar het gat wordt wat kleine, zegt Bulthuis. "
Daarnaast blijft sparen altijd belangrijk, ook als de inflatie hoger is dan de spaarrente, benadrukt Bulthuis. Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Heb je meer spaargeld dan noodzakelijk voor je financiële buffer, dan is het interessant om te kijken naar alternatieven voor sparen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar beleggen of vastgoed.
ING lanceert Meer op maat: persoonlijke tips op basis van inkomsten en uitgaven
Meer op maat analyseert saldo- en transactiedata op de betaalrekening en vertaalt dit in persoonlijke tips zoals bijvoorbeeld een melding wanneer er een dubbele afschrijving heeft plaatsgevonden, of tips om roodstand weg te werken.
ING lanceert Meer op maat in fases, te beginnen met een uitrol onder 10.000 klanten. Voor gebruik van Meer op maat geven klanten vooraf expliciet hun toestemming. Ze kunnen deze te allen tijde intrekken. Klanten die geen gebruik willen maken van Meer op Maat hoeven niets te doen. De functionaliteit staat standaard altijd uit.
Met Meer op maat krijgen klanten van ING tips om te besparen, maar bijvoorbeeld ook een signaal bij een dubbele afschrijving of een herinnering voor het tijdig aanvragen van de zorgtoeslag. Daarnaast worden ook relevante diensten aangeboden. Als het systeem bijvoorbeeld een salarisverhoging detecteert, dan wijst Meer op maat op de mogelijkheid om extra te sparen of te beleggen. Meer op maat geeft geen financieel advies. De klanten kiezen zelf altijd of zij de tip willen opvolgen. ING blijft Meer op maat verbeteren en relevanter maken.
Alle tips en suggesties van Meer op maat worden automatisch in de app klaargezet, op basis van analyse van saldo- en transactiegegevens. Voor gebruik van Meer op maat vraagt ING klanten expliciet vooraf toestemming (opt-in). Ze kunnen deze toestemming op ieder gewenst moment eenvoudig intrekken via de app en Mijn ING.
donderdag 9 februari 2023
Rabo op de vingers getikt
Het detectiesysteem van de bank dacht dat er sprake was van WhatsApp-fraude en blokkeerde de transactie.
Rabo erkende dat de gang van zaken 'niet de schoonheidsprijs' verdiende en stuurde een bos bloemen en een cadeaubon van 25 euro naar de klant.
Het Kifid stelt dat het blokkeren van een betaalrekening ingrijpend kan zijn, zeker als een klant dit redelijkerwijs niet hoeft te verwachten. 'De bank dient zich daarom in te spannen om de consument hierover zo snel mogelijk op eigen initiatief te informeren zodat een eventuele onterechte blokkering direct kan worden opgeheven en de consument hiervan zo min mogelijk hinder ondervindt.'
Rabobank boekt solide resultaat van 2.786 miljoen euro in 2022
Hoewel de economische omstandigheden onstabiel waren, wist Rabobank solide financiële resultaten te bereiken met een nettowinst van 2.786 miljoen (tegenover 3.692 miljoen in 2021). De belangrijkste oorzaak van het lagere resultaat ten opzichte van 2021 is een hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen. Dit werd deels veroorzaakt door het besluit van Rabobank om zich volledig terug te trekken uit Rusland en de verslechterende macro-economische vooruitzichten.
Deze negatieve impact werd gedeeltelijk gecompenseerd door een vrijval van voorzieningen voor Covid-19. Relatief gezien bleef de toevoeging aan de kredietvoorzieningen laag in 2022 en bedroeg 344 miljoen (8 basispunten van de gemiddelde kredietportefeuille, vergeleken met een vrijval van 474 miljoen in 2021).
De rentewinst steeg met 10 prcent, mede dankzij hogere volumes. De bank zag de rentemarges op zowel spaar- als betaalrekeningen verbeteren, maar de marges op nieuwe hypotheken en zakelijke financieringen stonden onder enige druk. De provisie- en commissie-inkomsten bleven stijgen, voornamelijk door gestegen tarieven op betaalrekeningen. De volatiele omgeving had een negatief effect op de waardering van aandelenbelangen en daarmee op de financiële resultaten. Dit gaf in 2022 druk op de financiële resultaten, terwijl het vorig jaar juist positief bijdroeg
De kosten waren stabiel ten opzichte van 2021, al was er toen sprake van voorzieningen voor het verbeteren van Rabobanks Financial Economic Crime (FEC-)programma en voor compensatie van bepaalde consumentenkredietproducten met een variabele rente. Gecorrigeerd voor deze voorzieningen zijn de onderliggende kosten voor 2022 hoger. Dat komt vooral door het versterken van FEC-activiteiten, investeringen in de IT-infrastructuur en de stijging van personeelskosten door CAO-verhogingen. Ondanks het voortzetten van efficiencymaatregelen, zal de druk op het totale kostenniveau de komende jaren aanhouden omdat extra investeringen nodig zijn en de inflatie aanhoudt.
Rabobanks kredietportefeuille groeide met EUR 14,4 miljard tot EUR 432,1 miljard. De wereldwijde Food & Agri-portefeuille steeg met 10% tot EUR 113,3 miljard. De positie op de Nederlandse hypothekenmarkt bleef solide met een marktaandeel in nieuwe hypotheekproductie van 17%. De hypotheekportefeuille nam licht toe tot EUR 193,0 miljard. De toevertrouwde middelen van retail- en wholesale-klanten namen sterk toe met EUR 24,0 miljard.
De cost/income ratio bleef stabiel op 63,9% (2021: 63,8%) en het rendement op eigen vermogen bedroeg 6,2% (2021: 8,8%). De risicogewogen activa stegen met EUR 28,5 miljard tot EUR 240,4 miljard, voornamelijk door het invoeren van een macroprudentiële add-on voor hypotheken en door modelwijzigingen vanwege EBA-richtlijnen in de eerste helft van 2022. Rabobanks financiële resultaten compenseren gedeeltelijk voor deze stijging, resulterend in een CET1-ratio van 16,0% (2021: 17,4%). Op dit niveau blijft de bank ruimschoots voldoen aan haar kapitaalvereisten en haar ambitieniveau van een CET1-ratio van >14%.
Eind 2022 publiceerde Rabobank over twee lopende onderzoeken naar de bank, een door het Openbaar Ministerie en een door de Europese Commissie. Het Openbaar Ministerie onderzoekt Rabobanks naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De Commissie onderzoekt of Rabobank het EU-mededingingsrecht heeft nageleefd. Rabobank verleent medewerking aan beide onderzoeken. Er loopt een herstelprogramma om adequaat aan de eisen van de Wwft te voldoen. Het wereldwijde FEC-personeelsbestand is hiertoe uitgebreid tot meer dan 7.000 fte in 2022 vergeleken met ongeveer 4.650 fte in 2021. Rabobank zal alle noodzakelijke maatregelen nemen om financiële criminaliteit te voorkomen.
Miljardenverlies voor Aegon
Het boekverlies op de geplande verkoop van Aegon Nederland aan ASR Nederland is de belangrijkste oorzaak van het nettoverlies van 2,4 miljard in het vierde kwartaal. Het jaarresultaat kwam op een verlies van 2,5 miljard euro uit.
Het operationele resultaat van 488 miljoen euro in het vierde kwartaal was 4 procent hoger dan een jaar eerder en ook hoger dan de voorspellingen van analisten. Over heel 2022 was het operationele resultaat even hoog als een jaar eerder, 1,9 miljard euro.
De solvabiliteit bedroeg 208 procent, tegen 212 procent een kwartaal eerder.
Fraudehelpdesk: toename van meldingen over telefonische oplichting
De organisatie ontving vorig jaar 500.000 meldingen via het callcenter, de online meldformulieren en de geautomatiseerde valse-e-mailcheck. Daarbij werd in 7661 gevallen ook financiële schade gemeld, met een totaal van ruim 43 miljoen euro.
De toename van telefonische benadering was al zichtbaar in 2021. Toch kreeg de Fraudehelpdesk afgelopen jaar ruim 18 procent meer meldingen over oplichting.
Het betrof vooral meldingen over het Engelstalige bandje en het telefoontje namens de bank. In totaal ontving men over het Engelstalige bandje in het callcenter 9997 meldingen. Met name Engelstaligen gingen mee in het verhaal van de oplichters en stonden in 136 gevallen gegevens of geld af. De gemelde financiële schade bedroeg ruim 1 miljoen euro.
Voorafgaand aan de telefoontjes werden het afgelopen jaar regelmatig phishingmails verstuurd. Als de ontvangers van die e-mails daarop waren ingegaan, ontvingen zij al snel het telefoontje van de ‘bankmedewerker’. Naast het bekende verzoek om geld over te boeken naar een zogenaamde veilige rekening, werd soms gevraagd om een aankoop te doen van giftcards. Ook verschaften oplichters zich via software toegang tot de computer van slachtoffers om zelf het geld over te boeken.
Verder kwamen zij zelfs thuis bij slachtoffers om bankpasjes en de bijbehorende codes mee te nemen om vervolgens geld te pinnen van de rekening van de slachtoffers. Omdat zogenaamd de laptops en telefoons van het slachtoffer besmet zouden zijn met een virus, werden die eveneens meegevraagd. Ook kwam het voor dat de nep-bankmedewerker vroeg of er waardevolle sieraden in huis waren.
Opvallend was verder dat het aantal meldingen van cybercrime (waaronder phishing, malware en helpdeskfraude) is gehalveerd: van 9933 meldingen in 2021 naar 4.471 in 2022. Wel was daarbinnen een lichte stijging te zien in het aantal meldingen van hacking (van 602 in 2021 naar 827 in 2022).
woensdag 8 februari 2023
'Lager vertrouwen in centrale bank door hoge inflatie'
Het vertrouwen van de Nederlandse bevolking in zowel DNB als in de nationale politiek is vorig jaar relatief sterk gedaald. Afgelopen najaar had 66% heel veel of tamelijk veel vertrouwen in DNB en 22% in de Nederlandse politiek, vergeleken met 75% respectievelijk 42% in het voorjaar van 2021.
Prijsstijgingen raken mensen in hun portemonnee. Inflatie wordt in het onderzoek gemeten door te vragen naar de verandering in de kosten van boodschappen in de supermarkt en in de maandelijkse energierekening die zij ervaren. Het vertrouwen is het laagst bij consumenten die sterke prijsstijgingen ervaren bij het doen van hun dagelijkse boodschappen en bij degenen bij wie de energierekening sterk is gestegen. In het najaar van 2022 ervoer bijna drie op de tien Nederlanders een prijsstijging van hun boodschappen van meer dan 30 procent in een jaar tijd. Bijna een op de vijf had te maken met een stijging in de maandelijkse energierekening van 150 euro of meer. Verder zeggen veel mensen in reactie op de hoge inflatie zuiniger met geld om te gaan en minder energie te verbruiken om de energiekosten te verlagen.
De hoge prijsstijgingen hebben niet alleen financiële consequenties. Een op de vijf Nederlanders ervaart door de prijsstijgingen meer stress. Mensen die stress ervaren door de inflatie hebben minder vertrouwen in centrale banken en de nationale overheid dan andere mensen. Hetzelfde geldt voor degenen die moeite hebben om financieel rond te komen en mensen die interen op spaargelden, of schulden zien ontstaan.
Winstdaling ABN AMRO minder groot dan verwacht
ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar deed het een stuk beter dan verwacht.
De nettowinst daalde van 552 miljoen naar 354 miljoen euro. Het rendement op het eigen vermogen kwam uit op 8,7 procent.
De inkomsten daalden van 2,28 miljard naar 1,86 miljard euro.
De voorzieningen voor oninbare leningen liepen terug van 121 miljoen naar 32 miljoen euro. Hier was gerekend op 139 miljoen euro.
ABN AMRO kondigde woensdag een aandeleninkoop ter waarde van 500 miljoen euro aan.
CEO Robert Swaak: 'Het vierde kwartaal was een sterk einde van het jaar, waarin we een goed financieel resultaat realiseerden en gestaag voortgang boekten op de uitvoering van onze strategie. De financiële resultaten over 2022 werden gekenmerkt door de normalisering van het renteklimaat en lage kredietvoorzieningen, terwijl de provisiebaten met 7% toenamen. In 2022 bedroeg ons rendement op eigen vermogen 8,7%. Alle client units realiseerden betere resultaten in uitdagende omstandigheden.'
Tulpenfonds komt met de AOV tot Pensioen
Is de zzp’er langer dan twee jaar arbeidsongeschikt, dan wordt de dekking overgenomen vanuit de verzekering. Doordat de verzekering pas na twee jaar ingaat en dit wordt opvangen met de crowdsurance, blijven de kosten voor de premie laag.
Crowdsurance is een collectief van zelfstandigen, die elkaar voorzien van inkomen in geval van uitval. Dit noemen we een schenkkring. Op basis van solidariteit vormt het fonds dus één groot vangnet. In tegenstelling tot een plaatselijke schenkkring blijf de zzp’er hier anoniem. Zelfstandigen zorgen met elkaar voor elkaar! De eerste twee jaar van je AOV tot pensioen wordt hiermee gedekt. Ben je langer dan twee jaar arbeidsongeschikt, dan wordt je dekking overgenomen vanuit de verzekering tot aan pensioen- of eindleeftijd.
dinsdag 7 februari 2023
Politie houdt weer bankhelpdeskfraudeurs aan
De agenten ontdekten dat van één bankpas aangifte is gedaan van oplichting door middel van helpdeskfraude door een bejaarde vrouw in Haarlem. De andere bankpas was van een man uit Nijverdal. Van hem is alsnog aangifte opgenomen. Beide slachtoffers zijn rond de 80 jaar.
Eerder op de avond had de bewuste politiemedewerker met ongeveer tien collega's van het team Twente West een preventieve actie gehouden om inwoners van Nijverdal, Wierden, Rijssen-Holten en Hellendoorn te waarschuwen voor oplichters die zich schuldig maken aan bankhelpdeskfraude. Ze hebben actief bij woningen, waar vooral senioren wonen, aangebeld en hen geïnformeerd door een gesprek aan te gaan en een flyer achter te laten. Van een aantal ouderen werd ook het telefoonnummer genoteerd om hen op een later tijdstip te bellen als zijnde ‘nepbankmedewerkers’. Dit om te checken of de waarschuwing tegen dergelijke criminelen daadwerkelijk heeft geholpen.
Beleggers beleefden historisch slecht jaar
Het onafhankelijke vergelijkingsplatform heeft een index ontwikkeld om de gemiddelde rendementen van alle vermogensbeheerders op een uniforme manier te kunnen vergelijken. Hierin is te zien dat vermogensbeheerders in het vierde kwartaal voor het eerst in 2022 een positief kwartaalrendement behaalden.
Geen enkele vermogensbeheerder rapporteerde voor heel 2022 een positief rendement. Opvallend is dat er geen grote verschillen te zien zijn tussen de verschillende risicoprofielen. De rendementen variëren van -12,8% voor het meest defensieve profiel tot een verlies van ruim 14 procent in de offensieve profielen. Beleggers in een gemiddeld risicoprofiel leverden het afgelopen jaar ruim 13 procent in.
De onrust begon al in het eerste kwartaal van 2022 toen een drietal ontwikkelingen een sterk negatief effect had op de koersen van zowel aandelen als obligaties, zegt Stephan Freelink CEO van Finner. Een Russische inval in Oekraïne, gepaard met sterk oplopende inflatie en een verschuiving van het beleid van centrale banken bleek een cocktail voor toenemende nervositeit onder beleggers.
maandag 6 februari 2023
200.000 nieuwe Trojaanse paarden voor mobiel bankieren ontdekt
Deze en andere bevindingen staan in het rapport 'The mobile malware threat landscape in 2022' van Kaspersky.
Een van de meest voorkomende en verontrustende mobiele bedreigingen zijn volgens het beveiligingsbedrijf Trojaanse paarden voor mobiel bankieren. Deze worden gebruikt om gegevens van online bankieren en e-betalingssystemen te achterhalen.
Kaspersky detecteerde in 2022 196.476 Trojaanse paarden voor mobiel bankieren, twee keer meer dan in 2021 én het hoogste cijfer in de afgelopen zes jaar. Dit onderstreept dat cybercriminelen zich richten op mobiele gebruikers en steeds meer geïnteresseerd zijn in het stelen van financiële gegevens en actief investeren in het maken van nieuwe malware. Dit kan leiden tot grote verliezen voor hun slachtoffers.
Cybercriminelen verspreiden vaak Trojan banker malware via zowel officiële als onofficiële app stores. Google Play bevat nog steeds downloaders voor Trojaanse bankiersfamilies, zoals Sharkbot, Anatsa/Teaban, Octo/Coper en Xenomorph, allemaal vermomd als hulpprogramma's. Sharkbot verspreidde bijvoorbeeld actief downloaders die een bestandsbeheerder nabootsen en die toestemming kunnen vragen om verdere pakketten te installeren die nodig zijn voor het functioneren van de Trojan op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor komt de veiligheid van de gebruiker in gevaar.
Met ABN AMRO Lease naar duurzame bouw & logistiek
Acht op de tien bedrijven in Nederland namen in 2022 maatregelen duurzamer te worden. Maar in weinig sectoren wordt de urgentie om te verduurzamen meer gevoeld dan in de bouw en logistiek. Bedrijven uit deze sectoren krijgen steeds meer te maken met wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Bouwbedrijven worden geraakt door de stikstofcrisis, transportbedrijven worden geconfronteerd met lage-emissiezones of zelfs emissievrije zones in steeds meer steden.
Door tegen gunstige voorwaarden emissievrije bedrijfsmiddelen te financieren, is ABN AMRO Lease een ‘partner in verduurzaming’, aldus Roel Winters, Directeur Lease Nederland. ABN AMRO Lease helpt bedrijven van alle groottes met lease-oplossingen. De meeste klanten zijn afkomstig uit de bouw, transport/logistiek, food en manufacturing. Stuk voor stuk sectoren die vaart moeten maken met verduurzaming om toekomstbestendig te blijven in een snel veranderende wereld.
ABN AMRO Lease heeft daarvoor gunstige voorwaarden. Zo kan 100 procent van het bedrijfsmiddel worden gefinancierd, worden gunstige rentes gerekend en wordt de looptijd gekoppeld aan de economische levensduur (in plaats van de gebruikelijke vijf of zes jaar). Voor bedrijven betekent dit lagere maandlasten waardoor er meer geld overblijft voor verdere verduurzaming of andere investeringen.