donderdag 9 maart 2023

RaboResearch: Nederlandse economie nog steeds oververhit

De Nederlandse economie verraste eind vorig jaar met een stevige groeispurt. Riante overheidssteun en stijgende lonen stuwden de uitgaven van huishoudens in binnen- en buitenland op, waardoor een eerder verwachte recessie in 2022 uit is gebleven. Ook in de eerste helft van dit jaar groeit onze economie nog hard, voordat een vertraging inzet.

De werkloosheid loopt slechts beperkt op, terwijl de toegenomen vraag olie op het vuur is van de toch al oververhitte economie. De inflatie wordt daardoor hardnekkiger en blijft ook dit en volgend jaar nog hoog. Dat schrijven economen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Economisch Kwartaalbericht.

Het hogere minimumloon, de gestegen uitkeringen, pensioenen en toeslagen, en natuurlijk de stijging van de cao-lonen geven begin dit jaar waarschijnlijk een slinger aan de huishoudconsumptie.

Bovendien blijft de arbeidsmarkt naar verwachting krap, met een werkloosheid die beperkt oploopt van 3,5 procent afgelopen jaar naar 3,8 procent in 2023 en 4,1 procent in 2024. De krappe arbeidsmarkt en de gedeeltelijk herstellende koopkracht zijn olie op het vuur voor de inflatie.

De overheid ondersteunt de economie flink, terwijl de cao-loongroei dit jaar naar verwachting oploopt tot gemiddeld 5,6 procent. In februari lagen de cao-lonen al 4,9 procent hoger dan een jaar eerder. Werkgevers zullen deze hogere loonkosten proberen af te wentelen op hun klanten door de prijzen te verhogen. Consumenten zijn vanwege de gestegen inkomens ook wat beter in staat de hogere prijzen te betalen. Al met al zorgt dit tegen de achtergrond van een krappe aanbodkant van de economie voor prijsdruk op een breed front van producten en diensten.

Voor 2024 verwacht RaboResearch een relatief beperkte economische groei van 0,9 procent. Veel bedrijven zullen door de tekorten aan mensen, materiaal en locaties worstelen om verder te kunnen groeien. Stijgende huishoudconsumptie en groeiende bedrijfsinvesteringen zorgen daarnaast voor steeds meer import van producten en diensten. Bovendien raakt de woningbouw in het slop, vreest Van der Veen: “In 2022 is het aantal verleende bouwvergunningen sterk ingezakt door locatie-twisten, stikstofproblematiek, gestegen rentes en de daarop volgende dalende huizenprijzen. In de laatste drie maanden van 2022 dook het aantal verleende vergunningen bijna 30 procent omlaag ten opzichte van het jaar ervoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.