In het Nederlands Dagblad deelt Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, zijn ideeën over de bankenwereld. Na de ophef over Amerikaanse en Zwitserse banken lijkt de rust wedergekeerd, maar is dat wel zo?
Nu Silicon Valley Bank reeds een tijdje geleden is omgevallen en er alweer een paar weken zijn verstreken sinds UBS Credit Suisse heeft overgenomen, lijkt de rust in de bankenwereld weer enigszins hersteld; de koersen van ABN Amro en ING krabbelen zelfs langzaam op. Was die onrust dan onterecht?
In het Eurogebied staan banken er als geheel een stuk beter voor dan vijftien jaar geleden. ‘Ook lijkt het erop dat de Europese toezichthouders meer aandacht hebben besteed dan hun Amerikaanse collega's aan het monitoren van een effectieve beheersing van het renterisico door Europese banken. Kortom, dit is niet zoals in 2008, toen een giftig kredietrisico was uitgezaaid door het financiële stelsel en het onduidelijk was hoe erg het was en waar het zat’, stelt Arnold.
Toch zijn er wel degelijk plekken in het bankensysteem waar de stress toeneemt. ‘Door de stijgende rente en de onrust in de financiële sector en de vastgoedsector worden banken voorzichtiger. Dat betekent dat ze minder krediet zullen verstrekken, waardoor de bestedingen in de economie zullen afnemen en de economische groei wordt afgeremd. Met een optimistische instelling zou men kunnen hopen dat deze ontwikkeling de centrale banken helpt bij het verlagen van de inflatie’, legt de hoogleraar uit. Het wordt voor de centrale banken een uitdaging om de inflatie te verlagen zonder financiële instabiliteit te creëren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.