woensdag 31 mei 2023
Minister Kaag wil geldopnemen bij Geldmaatautomaten gratis houden voor particuliere klanten
De afgelopen jaren is het betalingsverkeer steeds verder gedigitaliseerd. Maar nog steeds zijn er veel mensen die gebruik maken van contant geld. Daarnaast zijn er ook veel mensen die afhankelijk zijn van contant geld om deel te nemen aan de samenleving. Uit een eerder onderzoek van McKinsey blijkt dat 1 op de 13 Nederlanders afhankelijk is van contant geld. De huidige vrijwillige afspraken met onder andere de sector zijn niet houdbaar om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden. Daarom kondigt de minister wetgeving aan om te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft.
Omdat contant geld relatief veel wordt gebruikt door consumenten in kwetsbare posities met een beperkte financiële draagkracht, zou juist die groep onevenredig zwaar geraakt worden als banken kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld. Met de komende wetgeving wil de Minister de meeste Nederlandse betaalrekeningen onder de verplichting laten vallen. Voor de zakelijke klanten kunnen wel kosten in rekening worden gebracht, maar daarvoor wordt bepaald hoe hoog die kosten mogen zijn.
Verder is van belang dat de bereikbaarheid van geldautomaten nu en in de toekomst gewaarborgd is. Daarom worden de 3 grootbanken wettelijk verplicht om de huidige infrastructuur van geldautomaten in stand te houden. Zij zijn gezamenlijk eigenaar van de Geldmaat-automaten.
Samen met DNB doet de minister een klemmend beroep op banken om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en er gezamenlijk voor te zorgen dat de toegang tot chartale diensten en de betaalbaarheid ervan voor consumenten en toonbankinstellingen niet verder afnemen totdat de aangekondigde wetgeving van toepassing is geworden.
Vijf jaar salaris in Bitcoin
In juni 2018 had cryptobedrijf BTC Direct de primeur door als eerste in Europa een salaris in Bitcoin uit te keren. Het bedrijf – dat inzet op laagdrempelige handel in crypto – lanceerde vervolgens een traject dat dit ook voor andere bedrijven mogelijk maakt. Daar sprongen de afgelopen 5 jaar verschillende bedrijven op in, waaronder het gros van de Nederlandse filialen van Domino’s Pizza.
Intussen ontvangt het merendeel van de 90 medewerkers van BTC Direct en zusterbedrijf BLOX een deel van hun salaris in Bitcoin. Niet het hele salaris, want het is wettelijk verplicht om in elk geval het minimumloon in Euro’s te betalen. Medewerkers kunnen zelf kiezen welk deel van het salaris daarboven ze in de digitale munt uit laten keren.
Een salaris in Bitcoin is in feite een vorm van beleggen die in de financiële wereld doorgaat als Dollar Cost Averaging (DCA). Dat is over het algemeen veiliger en voordeliger dan ineens een voorraad Bitcoin aanschaffen en hopen op een koersstijging. Het maandelijkse ritme biedt enige bescherming tegen koersschommelingen op de korte termijn. Je koopt als het ware Bitcoin voor een gemiddelde prijs op de lange termijn.
dinsdag 30 mei 2023
Aanhouding in onderzoek naar grootschalige fraude met omzetbelasting
De man is overgebracht naar het cellencomplex van het politiebureau in Apeldoorn. Zijn woning is doorzocht en er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie.
Het strafrechtelijk onderzoek startte na een melding van de Belastingdienst. De verdachte had voor meerdere vennootschappen valse aangiften omzetbelasting ingediend. Het vermoeden bestaat dat de man de vennootschappen oprichtte met uitsluitend het doel er omzetbelastingfraude mee te plegen.
Het onderzoeksteam van de FIOD vermoedt dat de verdachte omzetbelasting terugvorderde waarop hij volgens de belastingwetgeving geen recht had. Om deze terugvordering te onderbouwen maakte de man vermoedelijk valse facturen, betalingsoverzichten en bankafschriften en leverde deze aan bij de Belastingdienst. Het team denkt dat de man, door het plegen van omzetbelastingfraude, in zijn levensonderhoud voorzag. Door zijn werkwijze zijn meerdere bonafide ondernemers ernstig benadeeld.
Topfund CO2-Fonds officieel gelanceerd
Het Topfund CO2-Fonds handelt en belegt in wereldwijde CO2-emissierechten, waarbij emissiehandel bedrijven een keuze geeft: betalen voor rechten om CO2 uit te stoten (waarbij 1 emissierecht een bedrijf het recht geeft om 1 ton CO2 uit te stoten) of dat geld investeren in schonere productiemethoden zodat de CO2-uitstoot – blijvend – omlaag gaat.
Het aantal beschikbare emissierechten - dat voor een groot deel wordt bepaald door de Europese Unie - is beperkt en gaat elk jaar omlaag. Topfund speelt met de lancering van het CO2-Fonds in op dit afnemende aanbod van emissierechten, waarbij in- en uitstapmomenten worden bepaald aan de hand van de verhouding tussen vraag naar en aanbod.
Het fonds wordt actief beheerd, waarbij wereldwijd CO2-certificaten worden gekocht en verkocht via emissiehandelsregelingen. Daarnaast kan er ook worden gehandeld in andere aan CO2 gelieerde producten en/of worden geparticipeerd in professionele aan CO2 gelieerde fondsen.
Eerlijke Bankwijzer: beleid banken op belastingontwijking nog steeds ondermaats
Beleid tegen belastingontwijking schiet tekort bij 5 banken, waaronder de drie grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen en afspraken met belastingautoriteiten. Daarnaast verwachten ze niet van deze bedrijven dat ze een systeem hebben om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontwijking of zelfs ontduiking. Enkel Van Lanschot Kempen en de Volksbank verbeterden hun beleid op belastingen.
De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Zij scoorden gemiddeld een negen respectievelijk een acht voor hun beleid op de zeven onderzochte duurzaamheidsthema’s. NIBC komt als sterkste stijger in de top 3. Rabobank is de enige grootbank die geen achteruitgang, maar een lichte verbetering van het beleid laat zien. Op het thema natuur doet de bank het opvallend goed door verbeterd beleid op genetisch gemodificeerde gewassen en waterschaarste. Rabobank komt hiermee op een vierde plek. Bij ABN AMRO zien we dat de scores, met uitzondering van gendergelijkheid, zelfs dalen. ING blijft hekkensluiter met 5 onvoldoendes op belastingen, dierenwelzijn, wapens, gendergelijkheid en klimaatverandering.
vrijdag 26 mei 2023
Bitvavo voegt Pepecoin (PEPE) toe
De popularteit van PEPE kan worden toegeschreven aan de actieve, meme-geïnspireerde gemeenschap eromheen.
Bitvavo waarschuwt beleggers wel dat zogenoemde memecoins in feite geen inherent nut hebben buiten hun entertainmentwaarde en dat prijzen voornamelijk worden bepaald door trends op sociale media.
Achmea Pensioenservices kiest AllVida van IG&H
Deze keuze geeft duidelijkheid aan de fondsklanten en medewerkers richting 1 januari 2027.
Bovendien kan IG&H – naast de ontwikkeling van het platform – bredere ondersteuning bieden bij deze transitie.
donderdag 25 mei 2023
Uitbetaling vakantiegeld uitgelezen kans voor online fraudeurs
Volgens NIBUD had zes op de tien huishoudens in 2022 moeite met rondkomen, een financiële meevaller zoals het vakantiegeld komt daarmee voor veel mensen als geroepen. Er staat meer geld op de rekening, dus ook voor fraudeurs is het vakantiegeld een uitgelezen kans om mensen op te lichten. De NVB roept mensen daarom dit jaar op om extra alert te zijn en lanceert een nieuwe les over aankoopfraude op zowerktfraude.nl.
Vakantiegeld wordt lang niet door iedereen daadwerkelijk besteed aan een vakantie, maar ook gebruikt om te sparen, schulden af te lossen of om grote aankopen te doen. En vooral in dat laatste geval ligt fraude op de loer. Marco Doeland van NVB: “De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn. Daar willen we graag voor waarschuwen.”
Bij fraude wordt vaak ingespeeld op de actualiteit en misbruik gemaakt van menselijke kwetsbaarheden, zoals onze emoties rondom het plotseling hebben van meer geld. Prof. dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University: 'Als we een financiële meevaller ontvangen, gaan we daar vaak niet rationeel mee om. We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven. Als er dan opeens een mooie aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op je verlanglijst staat, ben je eerder geneigd om daarop in te gaan én ben je minder kritisch over waar je het product aanschaft.'
FinancialLease.nl na nieuwe overname grootste van Nederland
Voor FinancialLease.nl is het de tweede overname in ruim een maand tijd, na die van BD Lease in medio april. Samen hebben de drie bedrijven een jaarlijks leasevolume van meer dan 500 miljoen euro. Dat is de totale waarde van de leasecontracten die via banken en leasemaatschappijen worden gefinancierd.
De contracten voor de overname zijn woensdag 17 mei onder voorbehoud getekend. Omdat ROS Finance ook consumptief krediet verleent, moet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de overname nog officieel goedkeuren.
Beide online leasemaatschappijen zijn intermediairs, met een groot netwerk aan autobedrijven. Ze beheren geen eigen wagenpark, maar regelen de financiering. Door de overname versterken ze hun marktpositie. Doel is om de komende vijf jaar het gezamenlijke leasevolume te verdubbelen tot een miljard euro per jaar.
FinancialLease.nl is marktleider op het gebied van financial lease. Het bedrijf startte in 2011 met drie medewerkers in Nieuwegein en heeft de afgelopen twaalf jaar ruim 50.000 ondernemers aan een autofinanciering geholpen. Inmiddels werken op het nieuwe hoofdkantoor in Maarssen 120 mensen.
woensdag 24 mei 2023
ABN AMRO lanceert Impact Fondsen Mandaat voor beleggen met positieve impact
Met de lancering van het Impact Fondsen Mandaat verlaagt ABN AMRO haar instapdrempel voor impact beleggen van 2,5 miljoen naar 50.000 euro. Het fondsenmandaat bestaat uit een aantal beleggingsfondsen die maatschappelijk verantwoord ondernemen en met hun producten en diensten bijdragen aan het behalen van de duurzame doelen van de Verenigde Naties.
Het Impact Fondsen Mandaat richt zich op beleggers die volledig willen beleggen in beleggingsfondsen die bijdragen aan een duurzamere wereld. Hiermee onderscheid het beleggingsmandaat zich van ESG-beleggen die nog hier naartoe werken. De beleggingsfondsen die zijn gekozen, classificeren zich als artikel 9 SFDR en richten zich specifiek op het behalen van een duurzaamheidsdoel. De bedrijven binnen de beleggingsfondsen variëren van bedrijven in hernieuwbare energie, retail en zorg tot verzekeringen en telecom. Bij alle beleggingen staan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties centraal.
Alle bedrijven binnen de beleggingsfondsen worden nauwlettend beoordeeld op de mate waarin hun omzet leidt tot positieve en negatieve impact op mens, milieu en maatschappij. Alleen bedrijven waarvan de uitkomst van de som van deze impact positief is, worden opgenomen in het mandaat. In sommige gevallen is het doel, deze omzet verder te vergroten.
Het Impact Fondsen Mandaat is opgedeeld in diverse vermogenscategorieën, bestaande uit aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en liquiditeiten. Bij de lancering belegt het Impact Fondsen Mandaat in het ABN AMRO Aegon Impact Equity Fund, het ABN AMRO High Quality Impact Bond Fund en het Privium Sustainable Impact Fund, met daarin verschillende beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen en bedrijven.
SeniorWeb en Rabobank werken samen aan digitale zelfredzaamheid van ouderen
Digitale vaardigheden zijn in deze moderne maatschappij onmisbaar om zelfstandig te kunnen participeren. Dat geldt ook voor het doen van bankzaken.
De vrijwilligers van SeniorWeb geven in samenwerking met Rabobank workshops over de basis van veilig internetbankieren en mobielbankieren. Op deze manier hebben SeniorWeb en Rabobank in de afgelopen jaren duizenden mensen geholpen om wegwijs te worden in de digitale samenleving. En er is nog steeds een grote groep senioren die niet digitaal vaardig is of ondersteuning nodig heeft bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden.
In de workshops worden klanten van Rabobank stap voor stap meegenomen in hoe je kunt internetbankieren, je saldo kunt checken op je mobiel of tablet, en hoe je gemakkelijk een betaling kunt doen, de app kunt downloaden of een nieuwe bankpas aan kunt vragen. Dit zijn alledaagse handelingen voor iemand die digitaal vaardig is, maar moeilijk voor iemand die digitale vaardigheden mist.
dinsdag 23 mei 2023
Spaarrente ING naar 1 procent
Het is de tweede renteverhoging in korte tijd. Daarmee volgt het bedrijf Rabobank, die vorige week bekendmaakte zijn spaarrente voor de tweede keer in ruim een maand op te schroeven. M
et ingang van volgende maand krijg je bij ING tot 10.000 euro 1 procent rente. Voor een spaarbedrag tussen de 10.000 en 1 miljoen euro krijg je 0,9 procent.
De renteverhogingen zijn onder meer een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft in minder dan een jaar tijd zijn rente zeven keer verhoogd, in strijd tegen inflatie.
Cryptobroker LiteBit stopt
De toenemende operationele kosten, de dalende commissies en een ‘oneerlijk concurrentieklimaat’ hebben LiteBit doen besluiten om de bedrijfsactiviteiten stop te zetten. “De volatiele aard van de markt, snelle technologische innovaties, hevige wereldwijde concurrentie en de ingewikkelde regelgeving zijn hindernissen die te groot zijn geworden voor LiteBit om te overwinnen.’
Onder meer worden de verwachte daling van vergoedingen als gevolg van toenemende concurrentie, en het ontbreken van een wereldwijd gelijk speelveld als oorzaken genoemd.
LiteBit heeft de voorgenomen samenwerking met Bitvavo voorgelegd aan relevante toezichthouders die nog hun goedkeuring moeten geven. Klanten worden op de hoogte gesteld van het verdere verloop hiervan. Arthur van Lier, COO van LiteBit, zegt: ‘LiteBit garandeert dat alle tegoeden beschikbaar zijn voor klanten. De veiligheid van klantentegoeden is altijd onze topprioriteit geweest en we willen zorgen voor een soepele en snelle overdracht van alle tegoeden voor onze klanten.’
ACM waarschuwt voor misleidende praktijken van commerciële schuldhulpaanbieders
De ACM heeft een aantal aanbieders aangesproken die niet aan de regels voldoen. Omdat steeds meer consumenten geldproblemen hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor partijen die hier misbruik van maken, doet de ACM onderzoek naar mogelijke overtredingen in deze sector.
Er zijn commerciële aanbieders van schuldhulp die zich richten op mensen met schulden die niet bij de gemeente geholpen kunnen of willen worden. Het kan voor mensen aantrekkelijk zijn om van een commerciële aanbieder gebruik te maken. Zij adverteren met directe hulp waarvoor je je eenvoudig kunt aanmelden zonder wachtlijst en een intakegesprek binnen 24 uur. Sommige gemeenten hebben te kampen met wachtlijsten.
Aanbieders van commerciële schuldhulp moeten zich houden aan de regels die consumenten beschermen. Zo moeten zij duidelijk zijn over de hulp die zij bieden, wat deze kost en hoe je er, als je dat wilt, weer vanaf kunt. De ACM heeft vastgesteld dat niet alle aanbieders dit goed doen. Hierdoor kunnen mensen die vanwege hun financiële situatie al veel stress ervaren geen geïnformeerde keuze maken.
De ACM is naar aanleiding van signalen gestart met een onderzoek naar commerciële schuldhulpaanbieders. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende aanbieders niet aan de regels voldoen. De ACM heeft de partijen die niet aan de regels leken te voldoen aangeschreven. Zij moesten binnen twee weken aanpassingen op hun website doorvoeren zodat zij duidelijk zijn over de aard van hun dienst, de kosten en de voorwaarden voor het gebruik van schuldhulp. Uit het contact met aanbieders van commerciële schuldhulp blijkt dat zij niet op de hoogte zijn van de geldende consumentenregels. De meeste schuldhulpaanbieders die de ACM heeft aangeschreven hebben de gevraagde aanpassingen doorgevoerd.
BUX kondigt rebranding van BUX Zero naar BUX aan
Met meer dan een miljoen gebruikers is BUX een toonaangevende neobroker in Europa. Klanten van BUX kunnen in hun eigen taal via één mobiele applicatie beleggen in (fractionele) aandelen, ETF's, ETC's en cryptovaluta. Het aanmaken van een rekening op mobiel of desktop duurt gemiddeld vijf minuten.
maandag 22 mei 2023
Pinnen in je eigen munteenheid: een service van niks
Zij ontdekten dat als je niet voor de lokale maar voor je eigen valuta kiest, je dan extra kosten betaalt en in sommige gevallen ronduit wordt opgelicht. Binnen de EU zijn de regels ondertussen wat aangescherpt, maar financiële digitale dienstverleners én de winkels en restaurants die het soms actief aanbieden, verdienen er geld aan. Heel veel geld zelfs – en in feite met bedrog.
Je bank rekent doorgaans anderhalf tot drie procent aan ‘omrekenkosten’ voor een transactie in buitenlandse valuta, zegt Coen Rigtering, universitair docent Strategy and Organisation. Als je buiten de eurozone dan kiest voor een betaling in euro’s wordt de omwisseling gedaan door een financiële service provider en die rekent ook kosten, en dat is meer. Het gemiddelde is 7,6 procent, met uitschieters tot 12 procent. Als je drie procent marge rekent, zit je aan de bovenkant van wat een bank rekent. Dat is op zich prima. Als je 12 procent rekent, ben je mensen toch wel keihard aan het oplichten.
Adyen bijvoorbeeld, zegt Dirk Gerritsen, Fexco, Euronet – het bedrijf dat pinautomaten in heel Europa heeft staan, en waar ook ING een belang in heeft. Die rekenen hele hoge kosten. Maar ook Geldmaat biedt deze ‘service’ in Nederland aan buitenlandse pinners.
Mogelijk geen bankvergunning voor Revolut in VK
Revolut vroeg in 2021 een vergunning aan voor het VK, waardoor het door de toezichthouder beschermde deposito's en leenproducten zoals hypotheken zou kunnen aanbieden.
De bank wordt geplaagd door problemen. Vijf topmedewerkers, onder wie de CFO, zijn dit jaar vertrokken. Hoewel Revolut over het boekjaar 2021 wel winst boekte, zouden er problemen met de interne boekhoudsystemen van het bedrijf zijn ontstaan.
Revolut kreeg in 2021 wel een vergunning voor de Europese Unie en heeft in de VS een vergunning aangevraagd.
The Telegraph meldt dat 'er nu achter de schermen dringende gesprekken plaatsvinden in een poging de vergunningsaanvraag te redden'.
Een woordvoerder van Revolut laat weten dat het bedrijf geen commentaar geeft op lopende vergunningsaanvragen.
vrijdag 19 mei 2023
Els Kamphof volgt Berry Marttin op als bestuurder Wholesale & Rural in Groepsdirectie Rabobank
Els Kamphof is nu Regional Head Europa en Afrika bij de bank. Zij bekleedt die functie sinds begin 2021. In de jaren daarvoor was zij verantwoordelijk voor Wholesale Banking, Nederland en Afrika en voor Wholesale Banking, Australië en Nieuw-Zeeland. Els studeerde Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ze begon haar carrière in 1992 als trainee Investment Banking & Global Clients bij ABN AMRO. Na ruim 13 jaar bij ABN AMRO in verschillende functies stapte zij begin 2006 over naar de Rabobank.
Twee op de drie Nederlanders geven vakantiegeld niet uit aan vakantie
Vorig jaar berichtte het Nibud dat het vakantiegeld steeds vaker voor andere doelen dan vakanties wordt ingezet. Het financiële adviescentrum stelt dat er sinds 2015 sprake is van een (lichte) toename in het gebruik van de vakantietoeslag voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden.
Dit jaar gebruikt ruim 64 procent van Nederland het vakantiegeld al dan niet deels voor iets anders dan een vakantie. Waar een groot deel ervoor kiest het vakantiegeld op de spaarrekening te zetten, wendt 6,4 procent het aan om hun woning te verduurzamen. Eén op twintig ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor de aanschaf van een nieuw interieur en een vergelijkbaar percentage stopt het in de aanschaf van een andere auto.
Tussen mannen en vrouwen zijn op dit vlak nauwelijks verschillen, behalve als het gaat om de aanschaf van een nieuwe auto. 6,6 procent van de mannen is dit van plan, tegen 3,3 procent van de vrouwen. Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën valt op dat in de categorie 40 - 49 jaar het percentage dat van het vakantiegeld op vakantie gaat het hoogst is. Twintigers en dertigers kiezen daarentegen relatief vaak voor sparen, waarbij een nieuwe auto in de categorie 30 - 39 ook populair is vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. Het verduurzamen van de woning wordt juist door twintigers het meest genoemd, terwijl de oudere ondervraagden (50 - 59 en 60 - 69 jaar) vaak nog niet weten waar ze het vakantiegeld aan zullen besteden.
Ook zijn er opvallende regionale verschillen. Zo geeft ruim 50 procent van de Utrechters aan van het vakantiegeld op vakantiegeld te gaan, terwijl dit onder Groningers slechts 28 procent is. Ook Zeeuwen, Friezen en Overijsselaars geven het geld liever ergens anders aan uit. Inwoners van Overijssel zijn de grootste spaarders, waar Groningers relatief gezien het vaakst van plan zijn extra op de hypotheek af te lossen. Van de ondervraagde Gelderlanders is bijna één op de tien van plan een andere auto aan te schaffen. Van de Zeeuwen weet een kwart nog niet wat ze met het vakantiegeld gaan doen.
Volgens Pascal van de Beek, productspecialist van Slimster, valt op dat vooral in de regio’s met relatief veel grotere en oudere woningen het vakantiegeld gebruikt wordt voor verduurzaming. Huishoudens in deze provincies - Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland - werden hard geraakt door de gestegen energiekosten. Met name Drenten en Friezen wenden het vakantiegeld aan voor betere isolatie, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Ook het extra aflossen op de hypotheek - het populairst in Drenthe, Friesland en Groningen - is volgens Van de Beek bedoeld om de maandlasten omlaag te krijgen. Het feit dat een groot deel van Nederland vakantiegeld op de spaarrekening zet, wijst volgens hem op de vrees van aanhoudende inflatie.
woensdag 17 mei 2023
Weer renteverhoging bij Rabo
De aanpassing volgt op een rentestijging bij de Europese Centrale Bank (ECB).
Vooralsnog houden ING en ABN AMRO vast aan 0,75 procent rente. Bij ING geldt dat tarief voor bedragen tot 10.000 euro.
De banken kregen in de afgelopen weken kritiek, omdat hun spaarrentes langzamer laten stijgen dan de hypotheekrentes.
Bij kleinere banken zijn overigens hogere spaarrentes te krijgen dan bij Rabobank, ING en ABN AMRO.
Hogere omzet voor Aegon
De Nederlandse verzekeringsactiviteiten, die Aegon aan ASR verkoopt, groeiden met 51 procent van 107 miljoen naar 161 miljoen.
Na de verkoop aan ASR houdt Aegon hier nog de afdeling Asset Management over. Deze divisie zag het vermogen met zo’n 92 miljard euro afnemen, wat voor bijna de helft gevolg was van ’ongunstige marktomstandigheden’.
Aegon houdt op 22 juni een bijeenkomst waarin het duidelijk zal maken hoe het zijn toekomst verder ziet na de verkoop van zijn vertrek van de Nederlandse verzekeringsmarkt.
Miljardenclaim op de Nederlandse Staat vanwege mogelijke blunder in Pensioenwet 2007
De Stichting PensioenVoldoen.nl eist in een collectieve juridische actie dat de Nederlandse Staat een mogelijke indexatieschade voor alle pensioenbelanghebbenden vergoed.
De stichting vindt dat de Nederlandse staat een blunder in de pensioenwetgeving heeft gemaakt. Zij komt tot die conclusie naar aanleiding van een diepgaand onderzoek naar de wetgevingsgeschiedenis die de stichting verrichtte. IORP I was vóór 2007 nog wel opgenomen in de Nederlandse Pensioen- en Spaarfondsenwet, maar door een mogelijke fout van de Nederlandse wetgever in 2007, werd deze dwingende Europese regelgeving niet in de nieuwe Pensioenwet geïmplementeerd
Als de rechter de eis tot schadevergoeding toekent, zou dat kunnen betekenen dat 10 miljoen Nederlanders, onder wie werkenden die pensioenpremies betalen, gepensioneerden en nabestaanden, naar schatting voor €137 miljard schade hebben geleden omdat de Staat der Nederlanden dan een kardinale fout heeft gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007. Het toenmalige kabinet heeft destijds verzuimd de dwingende Europese pensioenrichtlijn (IORP I) op te nemen in die Pensioenwet.
De Nederlandse Staat wordt in kort geding gedaagd door de 84-jarige pensioengerechtigde de heer J. Bakker uit Leeuwarden. Bakker eist dat zijn indexatieschade volledig wordt gecompenseerd. De voormalig ambtenaar heeft ruim €26.000 te goed, omdat in de periode van 2008 tot in 2019 zijn pensioen op basis van ondeugdelijke wetgeving niet is gecompenseerd. De Stichting PensioenVoldoen.NL voegt zich als eiser in het kort geding.
De Stichting PensioenVoldoen.nl eist in een collectieve juridische actie dat de Nederlandse Staat de aangerichte schade herstelt. De ministers Van Gennip en Schouten (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn begin april in kennis gesteld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk wordt gehouden voor de ontstane megaschade.
De fout is waarschijnlijk te goeder trouw gemaakt, schrijft de Hilversumse advocaat mr. Jos Wouters aan de bewindslieden Van Gennip en Schouten, maar heeft grote gevolgen voor de pensioengerechtigden.
Volgens het onderzoek van Stichting PensioenVoldoen.nl is jarenlang de verkeerde rekenmethode gebruikt om de dekkingsgraad vast te stellen, en is er vanaf 2008 tot en met 2021 op grote schaal indexatieschade geleden. De rekensom had volgens de Europese richtlijn op het gerealiseerde rendement van de pensioenfondsen moeten worden berekend in plaats van de door de Pensioenwet voorgeschreven risicovrije rente. Die risicovrije rente is de afgelopen jaren zelfs tot onder 0% gedaald terwijl de pensioenfondsen gemiddeld 8% per jaar rendeerden en daarom zou er wel voldoende ruimte zijn geweest om de pensioenen te indexeren.
Verzekeringsmarkt e-bikes groeit naar €550 miljoen
De totale e-bike verzekeringsmarkt heeft op dit moment een jaarlijkse waarde van 550 miljoen. Vorig jaar was dat nog 313 miljoen. Deze stijging komt door de groei van het aantal e-bikes en hogere maandelijkse kosten voor de verzekering.
Van alle verzekerde e-bikes worden de meeste verzekerd via ANWB. Naast ANWB nemen ook ENRA, Kingpolis en Univé een groot deel van deze verzekeringsmarkt in. Unigarant, Allianz en Interpolis volgen op enige afstand. Opvallend is dat 13 procent van de Nederlanders niet weet waar hun elektrische fiets verzekerd is.
Zes op de tien elektrische fietsen zijn verzekerd. Dit aandeel ligt opvallend hoger bij elektrische hybridefietsen (73%). Elektrische bakfietsen en vouwfietsen zijn daarentegen minder vaak verzekerd, respectievelijk 40% en 30% van deze fietsen is verzekerd. Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe hoger de waarde van een elektrische fiets hoe vaker deze verzekerd is.
dinsdag 16 mei 2023
DNB-goud verplaatst naar nieuwe kluis in Zeist
De Koninklijke Marechaussee was verantwoordelijk voor de beveiliging van de transporten, in nauwe samenwerking met politie en defensie. Het goud (14.166 baren van ongeveer 12,5 kilo per stuk en 1006 bakken en kisten met gouden munten) en de bankbiljetten waren in oktober 2020 van het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam naar de voormalige gelddrukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem gebracht. De tijdelijke opslag in Haarlem maakte de renovatie van het DNB-kantoor in Amsterdam minder complex.
De hoeveelheid goud die nu in het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist ligt, bedraagt 31 procent van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31 procent ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38 procent van de goudvoorraad ligt in Londen en Ottawa.
Het nu volledig operationele Cashcentrum is gebouwd binnen de afgesproken planning en binnen budget. Met de bouw werd in het najaar van 2019 begonnen, oplevering volgde afgelopen september. Met het DCC heeft DNB een maximaal veilig en innovatief Cashcentrum, waar bankbiljetten worden gecontroleerd en gesorteerd. Vanuit het DCC levert DNB bankbiljetten en munten aan waardevervoerders. Die brengen ze vervolgens naar banken, geldautomaten en winkels. In het Nationaal Analysecentrum in het DCC worden valse bankbiljetten en munten onderzocht en geregistreerd.
Met de verplaatsing van het goud van Amsterdam – via Haarlem - naar Zeist is voor het DNB-hoofdkantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam veel minder strenge beveiliging nodig. Het gebouw kan daardoor open en toegankelijk voor publiek worden. De renovatie van dit gebouw is volop in uitvoering. Het is de planning dat het eind 2024 weer in gebruik wordt genomen.
ABN AMRO Ventures investeert in ThreatFabric
In 2022 veroorzaakten criminelen in Nederland 62,5 miljoen euro aan schade door betalingsfraude, onder andere via helpdeskfraude en phishing. Dit is een toename van 25 procent ten opzichte van twee jaar eerder, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. Banken en e-commerce platforms zijn voortdurend op zoek naar nauwkeurige waarschuwingssystemen die klanten helpen beschermen voordat betalingen worden gedaan.
ThreatFabric's software helpt banken en financiële instellingen hun klanten te beschermen tegen fraude en malware door het gebruik van verschillende beschermingslagen, zoals het detecteren van malware op apparaten gecombineerd met gedragsanalyse.
Deze Seed-ronde ter waarde van 11,5 miljoen euro wordt geleid door ABN AMRO Ventures en Motive Ventures, samen met 10xFounders en 14Peaks Capital. Het kapitaal zal worden gebruikt om de internationale uitbreiding van ThreatFabric te versnellen en de fraudedetectie-lagen uit te breiden met onder andere gedragsgebaseerde detectie, waarbij er een profiel van de fraudeur wordt gecreëerd om de bestaande detectiemodellen te versterken.
maandag 15 mei 2023
Nederlanders zijn meer bezig met financiën dan een jaar geleden
Dat blijkt uit de nieuwe Digitale Monitor van ING, een structureel onderzoek naar trends in betalen en digitaal bankieren in Nederland. De Digitale Monitor laat zien dat voor 59 procent van de consumenten de mobiel bankieren app hun meer financieel inzicht geeft. Respondenten die gebruik maken van de functies die banken bieden om financieel inzicht te hebben voelen zich ook vaker zekerder over hun financiële situatie.
Uit de Digitale Monitor blijkt dat vier op de tien mensen tevreden zijn over hun financiële situatie voor de komende 12 maanden. Terwijl iets meer dan één op de tien mensen zich onzeker voelt over hun financiële positie. Nederlanders zijn bewuster met hun financiën bezig dan een jaar geleden. Dat komt doordat men het fijn vindt om een goed overzicht te hebben (61%), maar ook door de forse prijsstijgingen (50%) en doordat hun uitgaven hoger zijn geworden (26%).
Nederlanders geven aan dat zowel mobiel bankieren als internetbankieren inzicht biedt in hun financiële situatie. Voor 59% van de respondenten zorgt mobiel bankieren ervoor dat ze meer inzicht hebben gekregen in hun financiële situatie. Degenen met een minder zeker gevoel over hun financiële situatie voor het komend jaar, ervaren ook minder plezier met het mobiel- en internetbankieren. Mogelijk komt dit doordat ze de negatieve emoties van hun financiële zorgen verbinden aan het bankieren.
Tenminste twee derde van de respondenten die via internet of de mobiel bankieren, is bekend met de functies die hun bank via digitaal bankieren aanbiedt om financieel inzicht te krijgen. Bijvoorbeeld functies zoals vooruitkijken naar toekomstige afschrijvingen, inzicht in uitgaven en inkomsten of het categoriseren van uitgaven. Van deze middelen is het vooruitkijken naar toekomstige bij- en afschrijvingen het meest bekend en ook de meest gebruikte functie (45%). Respondenten die gebruik maken van de functies die banken bieden voelen zich ook vaker zekerder over hun financiële situatie voor de komende 12 maanden.
Vier op de vijf Nederlanders sturen nog op dezelfde dag van de betaaltransactie een betaalverzoek. Een deel (13%) stuurt betaalverzoeken sneller uit dan een jaar geleden. Dan hoeven ze er later niet meer aan te denken en hebben ze een beter overzicht over de eigen financiën. In 21% van de gevallen zijn de hoge prijzen hiervoor de motivatie. Als het gaat om het betalen van een betaalverzoek, dan betaalt vier op de tien mensen direct na ontvangst. Bijna iedereen betaalt een betaalverzoek op dezelfde dag. Ongeveer één op de tien betaalt het betaalverzoek van anderen sneller terug dan een jaar geleden. Redenen hiervoor lijken te zijn omdat het makkelijker gaat met de smartphone, maar ook omdat ze er snel vanaf willen zijn zodat er geen schulden openstaan en ze ook een beter zicht hebben op de eigen financiën.
Uit de monitor blijkt dat 18 tot 34-jarigen betaalverzoeken het meest frequent gebruiken, waarbij bijna één op de tien dagelijks. Slechts één op de twintig 66-plussers gebruiken betaalverzoeken wekelijks. Een kleine meerderheid (54%) gebruikt betaalverzoeken om de rekening te delen met vrienden of familie. Een kwart om online transacties, zoals bijvoorbeeld aankopen op Marktplaats, af te handelen. In ruim 80% van de gevallen wordt het betaalverzoek via Whatsapp gedeeld. Bijna 70% van de tijd ligt het bedrag van een betaalverzoek tussen de vijf euro en 30 euro.
Banken verkennen basisbetaalrekening voor zakelijke klanten
Met een basisbetaalrekening zouden ondernemers dan kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer en essentiële betalingen kunnen doen om hun bedrijf te kunnen uitoefenen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zal begin juli een eerste voorstel hebben uitgewerkt voor zo’n zakelijke basisbetaalrekening, in samenwerking met Betaalvereniging Nederland.
Naast een hoog risico op witwassen of terrorismefinanciering zijn er ook andere redenen waarom een bank niet in zee gaat met een zakelijke klant. Banken hebben contractsvrijheid en kunnen op basis van hun eigen beleid en overtuigingen besluiten om geen relatie aan te gaan met een bedrijf. Zo zijn er banken die op basis van hun duurzaamheidsbeleid geen relatie aan gaan met bijvoorbeeld de tabaksindustrie of bedrijven uit de fossiele energiesector. Ook voor bedrijven die om dit soort redenen geen bankrekening in Nederland kunnen openen, kan de basisbetaalrekening uitkomst bieden.
De NVB heeft de laatste jaren verschillende malen gewezen op de onbedoelde effecten van de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft). Zo ervaren ondernemers uit sectoren met een hoog risico op witwassen drempels bij het regelen van hun bankzaken door het intensieve klantenonderzoek dat banken moeten uitvoeren. Als na zo’n onderzoek blijkt dat de risico’s op witwassen onvoldoende kunnen worden beperkt dan kan de bank in het uiterste geval een klant weigeren. In 2021 gebeurde dat 2.700 keer, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Met een basisbetaalrekening creëren we de mogelijkheid voor bonafide bedrijven om toch deel te kunnen nemen aan het economisch verkeer. Klanten die betrokken zijn bij financiële criminaliteit of zich door criminelen laten gebruiken om geld wit te wassen komen niet in aanmerking voor de basisbetaalrekening.
Voor consumenten bestaat er al een basisbankrekening sinds 2001. De bijbehorende collectieve regels en afspraken worden beheerd door Betaalvereniging Nederland.
vrijdag 12 mei 2023
Stijging ECB-rente werkt sterker door in hypotheek- dan in spaarrente
Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland en het eurogebied, steeg de inflatie tot ongekende hoogte als gevolg van de sterk opgelopen vraag naar goederen en diensten na de versoepeling van de corona gerelateerde maatregelen en gestegen energieprijzen.
In reactie op deze inflatie - en de verwachting dat deze nog te lang, te hoog blijft - heeft de ECB de beleidsrente in zeven grote stappen verhoogd van -0,5 procent in juli 2022 tot 3,25 procent in mei 2023. Deze maatregelen, samen met de balansafbouw van de ECB, moeten ervoor zorgen dat de inflatie op middellange termijn naar het doel van 2 procent gaat.
Als de ECB de beleidsrente aanpast, werkt dit via financiële markten en banken door in rentes die overheden, bedrijven en huishoudens betalen en ontvangen. Lenen wordt hierdoor duurder, sparen aantrekkelijker. Dit leidt ertoe dat huishoudens en bedrijven minder geld uitgeven waardoor de inflatie daalt.
Spaarrentes passen zich over het algemeen langzamer aan dan rentes op leningen, zoals hypotheken. Dit komt doordat banken alleen op nieuwe- of variabele leningen een hogere rente ontvangen. Bestaande leningen met een vaste rente blijven immers ongewijzigd. Een rentestijging werkt daarom maar gedeeltelijk door op de leningenportefeuille en dus op de rente-inkomsten van banken. Daarentegen hebben deposito’s veelal een variabele rente. Een hogere spaarrente heeft daarom direct invloed op (bijna) alle spaartegoeden en daarmee op de financieringskosten van banken.
Om de rentemarge van banken op alle leningen en spaartegoeden op peil te houden, moet de rente op nieuwe leningen sneller stijgen dan de rente op (bijna alle) spaartegoeden stijgt. Hierbij maken banken de afweging om bij een stijgende beleidsrente de spaarrente direct te verhogen, wat de rentemarge aantast, of dit uit te stellen, wat tot een verlies van klanten kan leiden. Dit wordt het depositokanaal van monetair beleid genoemd en verklaart waarom banken niet direct de spaarrente verhogen als de ECB de beleidsrente verhoogt.
Vakantiegeld op je spaarrekening zetten levert eindelijk weer wat op
De spaarrentes zijn vooral het afgelopen jaar flink omhoog geklommen. Eind mei 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,05 procent. De 1,28 procent die je nu gemiddeld krijgt, is ruim 25 keer zo hoog. Sinds 2014 is de rente op een spaarrekening niet zo hoog geweest. Toen je kreeg je gemiddeld 1,40 procent rente op je spaarrekening. “
De hoogst mogelijke rente op een spaarrekening was zelfs sinds 2012 niet zo hoog als nu. Je kunt nu maximaal 2,3 procent rente krijgen op een spaarrekening. In 2012 was dat 2,32 procent. “
De hogere spaarrentes zijn dan wel terug van weggeweest, maar dat geldt niet voor de vakantiegeldacties. Dit jaar komt alleen Triodos Bank met een speciale campagne voor het vakantiegeld. De inhoud daarvan wil de bank nog niet bekendmaken. Bij de andere banken worden er dit jaar geen cadeaus of bonussen gegeven als je het spaargeld op de spaarrekening zet.
donderdag 11 mei 2023
ING ziet winst bijna verviervoudigen
De nettorentebaten stegen van 3,33 miljard naar 4,01 miljard euro. Analisten hadden gerekend op 3,93 miljard euro.
De bank zette afgelopen minder opzij voor slechte leningen dan een jaar eerder. Vanwege de oorlog die toen uitbrak in Oekraïne werd begin 2022 nog 987 miljoen euro opzij gezet, en afgelopen kwartaal maar 152 miljoen.
ING besloot donderdag om voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.
Autoverzekeringen 8 procent duurder in één jaar tijd
Hierdoor is iemand nu gemiddeld 82 euro per jaar meer kwijt voor dezelfde autoverzekering dan in mei vorig jaar.
De vergelijkingssite onderzocht voor ruim 60 scenario’s met veelvoorkomende types auto’s hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden tussen mei 2022 en nu. Hierin werden bestuurders uit verschillende woonplaatsen, met verschillende leeftijden en aantallen schadevrije jaren meegenomen. Hieruit blijkt dat vooral sinds de laatste vier maanden van 2022 de premies voor autoverzekeringen fors zijn gestegen. Deze stijging loopt nu nog steeds door.
Een belangrijke reden waarom de premies zo hard stijgen, is de aanhoudend hoge inflatie. In september en oktober van 2022 bereikte de inflatie in Nederland recordhoogtes van boven de 14 procent en sindsdien is de inflatie nog steeds hoog.
Daarnaast speelt mee dat de schadelast van verzekeraars sinds 2020 weer stijgt. In de coronaperiode werd er minder gereden, waardoor er ook minder schades waren. Maar inmiddels is de verkeersdrukte weer toegenomen en zelfs hoger dan voor de corona-periode.
woensdag 10 mei 2023
ABN AMRO rapporteert nettowinst van 523 miljoen
ABN spreekt van een zeer goed begin van het jaar, met een nettowinst van 523 miljoen euro en een rendement op eigen vermogen van 9,6 procent, een weerspiegeling van de hoge netto rentebaten en lage risicokosten, deels gecompenseerd door hoge seizoensgebonden wettelijke heffingen.
De netto rentebaten bedroegen 1.620 miljoen door de aanhoudende verbetering van de marges op spaartegoeden in alle client units als gevolg van de hogere renteomgeving. Inkomsten uit vergoedingen bleven stabiel. De kosten daalden met 2,5 procent, deels door lagere kosten voor externe medewerkers in het eerste kwartaal.
De perationele kosten, van oudsher een zorgenkind, daalden op jaarbasis van 1,51 naar 1,41 miljard euro.
De kredietkwaliteit blijft solide en de voorzieningen kwamen in het eerste kwartaal uit op 14 miljoen. .
Namen duizenden Nederlandse slachtoffers cryptobeurs MtGox op straat
In het databestand staat onder andere de hoeveelheid bitcoins die deze personen in hun wallet hadden. Hieronder behoren enkele bekende Nederlandse ondernemers, journalisten en iemand met een verleden bij de politie.
Wereldwijd is er naar schatting door meer dan 23.000 klanten een claim ingediend om ruim 800.000 bitcoins terug te krijgen van de cryptobeurs.
Omgerekend gaat het dan om meer dan twintig miljard euro. Dat geld wordt echter niet volledig teruggestort aan de slachtoffers. De curator heeft aangekondigd dat een kleine vier miljard euro terugbetaald kan worden, dat is slechts een vijfde van de totale claim.
dinsdag 9 mei 2023
Vertrouwen in financiële instellingen stabiel, vertrouwen in politiek en bedrijven gedaald
Uit de meting blijkt dat het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen het afgelopen jaar stabiel is gebleven. Het vertrouwen in bedrijven en de nationale politiek is daarentegen gedaald in het afgelopen jaar. In 2023 had 22 procent van de ondervraagden vertrouwen in de politiek. In het voorjaar van 2022 was dit 29 procent.
Het vertrouwen in DNB ligt op hetzelfde niveau als in het voorjaar van 2022 (73 procent heeft tamelijk veel of heel veel vertrouwen), nadat het in het najaar van 2022 juist op een lager niveau lag. Een verklaring hiervoor is de inflatie, die in het najaar van 2022 piekte.
Uit het onderzoek blijkt verder dat huishoudens vertrouwen hebben in de financiële gezondheid van Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Bij verzekeraars heeft 68 procent van de respondenten er vertrouwen in dat zij hun betalingsverplichtingen aan verzekerden na kunnen komen.
Het vertrouwen dat Nederlandse banken in staat zijn om het aan hen toevertrouwde geld te allen tijde terug te betalen ligt op eenzelfde niveau. Het vertrouwen dat de eigen bank daartoe in staat is, ligt met 75 procent nog wat hoger. Onderliggend blijkt wel dat degenen die de vragenlijst invulden voordat de overname van Credit Suisse door UBS bekend werd, iets meer vertrouwen in de financiële gezondheid van hun bank hadden dan respondenten die de enquête na deze bekendmaking invulden (77 procent tegenover 73%). Ook hebben huishoudens het afgelopen jaar iets vaker gedacht aan de mogelijkheid dat er banken in Nederland failliet zouden kunnen gaan. In 2023 gaf 38% van de ondervraagden aan het afgelopen jaar hier wel eens of heel vaak aan te denken. In het voorjaar van 2022 was dit 34 procent.
Gitte van Haaren benoemd tot CEO ABN AMRO Hypotheken Groep
Gitte van Haaren startte haar loopbaan in 1992 bij de Rabobank. Ze heeft sinds die tijd zowel lokaal, centraal als bij de dochter Obvion diverse commerciële en bestuurlijke functies bekleed. Binnen Obvion was ze als lid van de Management Board verantwoordelijk voor de organisatie-eenheid Operations. In deze rol was ze verantwoordelijk voor een optimaal en verantwoord klantacceptatie- en kredietverleningsproces zowel bij verstrekking als tijdens het beheer van hypotheken. In haar laatste functie als Chief Compliance Officer Retail Nederland was zij medeverantwoordelijk voor het voldoen aan wet- en regelgeving en het bevorderen van het compliant gedrag en klantbelang centraal binnen de Rabobank.
maandag 8 mei 2023
Suzanne van Niekerk benoemd tot Chief Human Resources Officer ABN AMRO
Sinds het vertrek van voormalig CHRO Gerard Penning in december 2022 vervult Suzanne deze functie al op interim basis.
Suzanne van Niekerk begon haar loopbaan 25 jaar geleden als trainee bij ABN AMRO en heeft sindsdien diverse functies binnen de bank vervuld. In de afgelopen 15 jaar heeft Suzanne een aantal senior managementposities bij HR Business bekleed en heeft ze uitgebreide ervaring op alle gebieden van HR opgedaan.
Als CHRO gaat zij zich richten op het nog aantrekkelijker maken van ABN AMRO als werkgever, door een cultuur van inclusiviteit en diversiteit te promoten, leiderschap en klantgerichtheid centraal te stellen en een omgeving te creëren waarin persoonlijke ontwikkeling alle ruimte krijgt.
Millennials en Gen Z streven naar een samenleving waarin cryptovaluta meer geaccepteerd is
Bijna de helft van alle millennials heeft cryptovaluta. Het verschil in acceptatie tussen jong en oud is groot. Jongeren hebben crypto duidelijk meer geadopteerd aangezien de helft van de millennials al in bezit is van cryptovaluta. Dit zal op den duur leiden tot een meer crypto-gunstige samenleving.
Opvallend is het verschil in interesse in crypto onder de vier ondervraagde groepen. Slechts 25 procent van Gen X, 21 procent van Gen Z en 8 procent van de babyboomers beleggen in cryptocurrencies tegen 45 procent van de millennials.
De verzamelde gegevens geven aan dat millennials het meest loyaal zijn aan cryptovaluta, omdat ze meer vertrouwd zijn met internet en digitale technologieën in vergelijking met oudere generaties. Ze zien cryptovaluta ook als een aantrekkelijke kans vanwege het hoge rendementspotentieel dat in 2017 en daarna is aangetoond. Gen Z die fans zijn van moderne technologieën, stappen graag over op blockchain en digitale activa, aangezien ze geen negatieve ervaring hebben met financiële crises, omdat ze na 2008 zijn geboren.
De resultaten van het onderzoek suggereren dat de invloed van babyboomers en Gen Xers zal verzwakken, aangezien tegen 2030 alle Gen Z-leden volwassen zullen zijn en de verspreiding van blockchain-technologie tegen die tijd zou kunnen leiden tot een toename van het percentage cryptovaluta-adoptanten over alle generaties. De kans op een groei in acceptatie van cryptovaluta in de komende jaren is dan ook zeer groot.
Uit gerelateerde statistieken blijkt dat elke volgende generatie steeds meer waarde hecht aan de regulering van cryptocurrencies en verwacht dat er vanuit de overheid ook meer aandacht voor komt. Het percentage mensen dat dit belangrijk vindt stijgt aanzienlijk bij de Gen X en millennial generaties, van zes procent naar respectievelijk 27 procent. Deze stijging kan worden toegeschreven aan veranderingen in waarden ten opzichte van technologie, werk-privébalans, diversiteit en inclusiviteit, en een afnemend vertrouwen in institutionele instanties.
vrijdag 5 mei 2023
Behoefte aan geld reden om te stoppen met beleggen
Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de beleggers voornamelijk zelfstandig belegt, ‘execution only’. Als reden hiervoor noemen ze het vaakst dat ze zelf hun beleggingen willen beheren. Ruim 4 op de 10 zelfstandig beleggers geven aan het leuk of een uitdaging te vinden om het zelf te doen. Een andere belangrijke reden die wordt aangegeven is dat de kosten lager zijn. Ook wordt genoemd dat er genoeg kennis en/of ervaring aanwezig is en dat het beleggingsplatform gebruiksvriendelijk is.
Ongeveer 3 op de 10 beleggers beleggen via vermogensbeheer en een klein deel (4%) doet dit via een financieel adviseur. De vaakst genoemde beleggingsdoelen zijn: ‘om mijn vermogen te behouden of te laten groeien’ en ‘om mijn pensioen of inkomen aan te vullen en/of om eerder te stoppen met werken’.
Ruim 4 op de 10 mensen die in de afgelopen vijf jaar stopten met beleggen, belegden korter dan vijf jaar. Als reden werd het vaakst genoemd dat men het geld nodig had en dat beleggen veel stress gaf. Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim de helft van de zelfstandige beleggers wekelijks of vaker naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Zelfstandig beleggers kijken vaker naar de waarde van hun beleggingen dan beleggers die beleggen via vermogensbeheer.
De meerderheid van de ondervraagde beleggers gaf in de Consumentenmonitor aan de verplichte informatie over de kosten te hebben gezien. Van deze groep beleggers zei 7 op de 10 niets met deze informatie te doen. Beleggers die wel actie ondernamen, vergeleken meestal de kosten van verschillende aanbieders of zochten meer informatie over de kosten van de aanbieder en/of het beleggingsproduct. Slechts een derde vindt de kosten van verschillende aanbieders, voorafgaand aan een beleggingsbeslissing, eenvoudig te vergelijken. Dit zou een reden kunnen zijn dat consumenten weinig doen met de ontvangen informatie.
Elektrische auto 16 procent duurder om te verzekeren dan benzine auto
De vergelijkingssite onderzocht voor tien nieuwe elektrische auto’s wat het kost om deze te verzekeren. Hieruit blijkt dat de autoverzekeringen voor de elektrische auto’s gemiddeld 12,50 euro per maand duurder zijn dan voor de benzine auto’s. Op jaarbasis komt dat dus neer op 150 euro.
Hierbij moet wel worden aangetekend dat elektrische auto’s standaard duurder zijn dan benzine auto’s met een vergelijkbaar model en uitvoering. Omdat we in dit onderzoek auto’s hebben uitgezocht met een vergelijkbare waarde, betekent dit dat de benzine modellen vaak veel luxere uitvoeringen zijn dan elektrische auto’s. Voor de elektrische auto’s is men uitgegaan van de meest standaard uitvoering. Zouden we echter zijn uitgegaan van vergelijkbare modellen en uitvoeringen voor elektrische en benzine auto’s, dan zijn de elektrische auto’s gemiddeld 250 euro per jaar duurder om te verzekeren.
donderdag 4 mei 2023
Ruim vier op de tien vrouwen hebben te weinig zelfvertrouwen om te beleggen
Zo geven ruim vier op de tien Nederlandse vrouwen aan dat het hen ontbreekt aan zelfvertrouwen om te beleggen, terwijl dit voor slechts een kwart van de mannen geldt. Ook schatten vrouwen hun financiële kennis lager in dan mannen. Terwijl ruim twee op de vijf van de mannen zeggen veel kennis in huis te hebben, geldt dit voor maar 27 procent van de vrouwen, blijkt uit onderzoek dat ABN AMROen Ipsos onder 1.500 Nederlanders hebben verricht. Het gevolg is dat vooralsnog veel minder vrouwen (23 procent) dan mannen (39 procent) beleggen.
Ook bij meer algemene onderwerpen die invloed kunnen hebben op hun financiële situatie - zoals geopolitieke en economische ontwikkelingen - geven vrouwen minder vaak dan mannen aan over veel kennis te beschikken. Meer vrouwen (36 procent) dan mannen (25 procent) zeggen financiële onderwerpen lastig te vinden. Als Nederlanders wordt gevraagd wie er meer kennis over beleggen heeft, zegt 40 procent dat dit eerder voor mannen geldt. Slechts vijf procent denkt dat vrouwen hierover meer kennis in huis hebben.
Zowel mannen als vrouwen beschouwen de financieel specialist als belangrijkste informatiebron. Vrouwen (41 procent) geven vaker dan mannen (30 procent) aan hun sociale omgeving te raadplegen. Daarnaast gebruikt bijna een kwart van de vrouwen social media om zich over financiële zaken te informeren, terwijl dit voor 18 procent van de mannen geldt. Dit is opvallend, aangezien respectievelijk slechts 13 en 11 procent van de vrouwen en mannen social media als een (zeer) betrouwbare bron zien.
Veel huizenbezitters in problemen bij wegvallen energieprijsplafond
Vooral onder jongeren, mensen met een beneden gemiddeld inkomen en mensen met een energielabel D of slechter is die angst het grootst. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon onder huizenbezitters.
Twee vijfde van de ondervraagden heeft zorgen over hun financiële situatie en verwacht in de financiële nood te komen als het energieprijsplafond wegvalt, jongere huizenbezitters (tot en met 30 jaar) verwachten meer dan gemiddeld de vaste lasten dan niet meer te kunnen betalen. Gekeken naar energielabels, maken mensen met een slechter label zich de meeste zorgen. 51 procent met label D t/m G en 47 procent met label C verwachten in de financiële problemen te komen na het wegvallen van het energieprijsplafond, tegenover 43% met label B en 35% met label A en hoger. De grootste problemen worden verwacht bij huizenbezitters met een beneden gemiddeld inkomen: zes op de tien heeft nu al moeite om dagelijks rond te komen en verwacht in de problemen te komen na het wegvallen van het energieprijsplafond.
Bijna driekwart van de huizenbezitters geeft aan dat hun energiekosten zijn gestegen in het afgelopen jaar. Vier op de tien zag de energierekening zelfs voor meer dan de helft stijgen.
Hoewel het energieprijsplafond een belangrijk middel is om het leven betaalbaar te houden, ziet Aegon in het onderzoek terug dat het de prikkel om te verduurzamen remt. Veertig procent van de ondervraagden zegt pas (meer) haast te gaan maken met verduurzamen als er duidelijkheid is over het aflopen van het prijsplafond. Van de mensen die zich nu oriënteren of zelfs al plannen hebben om te verduurzamen, is dit zelfs 64 procent.
Jongere huizenbezitters maken het minste haast; 44 procent begint pas met verduurzamen als het prijsplafond wegvalt, ten opzichte van de oudere huizenbezitters (31- 50 jaar > 28% en 51-70 jaar > 23%).
Ruim de helft (55%) van de respondenten heeft al geïnvesteerd in verduurzaming en ruim een kwart (28%) oriënteert zich of heeft al plannen voor dit jaar. Slechts 17 procent heeft nog niet geïnvesteerd of heeft plannen in die richting. Een derde vindt verduurzamen te duur.
De redenen die respondenten aangaven om te verduurzamen zijn voornamelijk financieel. Het verlagen van de energierekening nu en wanneer het energieprijsplafond afloopt zijn de belangrijkste redenen. Ook wooncomfort en het verhogen van de woningwaarde vinden zij belangrijk. Milieu- en klimaatoverwegingen spelen nauwelijks een rol in de overwegingen.