maandag 31 juli 2023
Nieuw hypotheekplatform: Neo Hypotheken
Met het nieuwe Neo Hypotheken platform kunnen consumenten eenvoudig de mogelijkheden onderzoeken voor een nieuwe hypotheek. Tevens kunnen consumenten in Nederland eenvoudig en gebruiksvriendelijk zelf een hypotheek online aanvragen of met behulp van een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Neo Hypotheken biedt een volledig digitale en papierloze klantreis waarbij consumenten en onafhankelijke hypotheekadviseurs optimale transparantie rond het aanvraagproces hebben en snel zekerheid van financiering krijgen. Zodra een consument gekozen heeft voor Neo Hypotheken is ook het beheerproces volledig digitaal ingericht inclusief bouwdepot declaraties en, indien van toepassing, het delen van data met de onafhankelijke hypotheekadviseurs zodat dezelfde digitale ervaring ook na het afsluiten van de hypotheek wordt ervaren.
Naast de digitale invalshoek biedt de Neo Hypotheken propositie ook goede productvoorwaarden, zoals 100% boetevrij aflossen met eigen geld, automatische rentedaling door aflossing, financiering van bouw in eigen beheer, een hypotheek aanvragen met familieleden, een versimpelde verhuisregeling, een langere overbruggingsperiode, hypotheek afsluiten op basis van de arbeidsmarktscan en tot 90% LTV kan een desktop taxatie gebruikt worden. Ook verduurzaming van de woning wordt maximaal ondersteund middels de EBB en EBV regeling en een specifiek Duurzaamheidsdepot.
Nederlanders stellen de mogelijkheid om hun bankpas per land te activeren erg op prijs
Uit het onderzoek, waaraan 1006 respondenten deelnamen, blijkt dat 86% van hen aangeeft het veilig of zelfs zeer veilig te vinden dat hun bankpas per land op elk moment geactiveerd of gedeactiveerd kan worden.
Dit onderstreept hoezeer Nederlandse bankklanten aan het belang van veiligheid en gemak hechten dat Openbank biedt. Nederlanders reizen graag en de mogelijkheid om hun bankpas alleen voor het land van bestemming te activeren, is iets dat ze erg waarderen.
Bijna alle ondervraagden (98%) regelen hun bankzaken (wel eens) online, waarbij mobiele apparaten de voorkeur genieten. Vooral mobiele telefoons (61%), tablets (9%) en horloges (1%) worden gebruikt voor online bankieren. Een kwart van de respondenten geeft de voorkeur aan de laptop of computer. "Het laat zien hoezeer bankieren is gedigitaliseerd en verklaart waarom klanten weinig of geen behoefte meer hebben aan een fysiek kantoor," zegt De Haas, die de digitale bank voor Nederland leidt.
Opvallend is echter dat driekwart (76%) van de ondervraagden, vooral oudere klanten, de voorkeur geeft aan persoonlijk contact met een bankmedewerker voor hulp. Van deze groep geeft 43 procent de voorkeur aan telefonisch contact met een bankmedewerker, terwijl 33 procent de voorkeur geeft aan chatten met een medewerker.
Een laatste opvallende uitkomst van het onderzoek: de meerderheid van de mannen is nog steeds (59%) eindverantwoordelijk voor het bankieren binnen een relatie, vergeleken met vrouwen (41%).
vrijdag 28 juli 2023
Nederlandse registratie voor Crypto.com
De grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, kreeg het eerder niet voor elkaar om een vergunning te krijgen en heeft zich formeel teruggetrokken uit de Nederlandse markt.
Sinds 17 juli is het dan ook niet meer mogelijk om vanuit Nederland via Binance cryptomunten te kopen of te verhandelen.
Snelle stijging aantal budgetcoaches in Nederland
Het online kortingscode platform maakte een vergelijking tussen het aantal budgetcoaches per provincie en de verdeling binnen Nederland. In het eerste kwartaal van 2013 waren er 560 budgetcoaches in Nederland. Inmiddels zijn er 1.295 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Een stijging van maar liefst 131% binnen tien jaar.
n
In Zeeland, Groningen en Friesland maken de inwoners zich mogelijk minder druk over hun geldzaken. In die provincies is een daling te zien in het aantal geldcoaches ten opzichte van vijf jaar geleden. In Zeeland is er een afname van 13%, net als in Groningen. In Friesland ligt dat percentage één procent lager, terwijl in Brabant in stijging te zien is van 37%.
CrowdAboutNow ontvangt de Europese Crowdfunding vergunning van AFM
Crowdfunding platform CrowdAboutNow heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de Europese crowdfunding vergunning (ECSP) ontvangen. Crowdfunding groeit nog elk jaar en de ECSP zorgt vanaf november 2023 voor gelijke regels in heel Europa.
Alle crowdfunding platformen in Europa moeten tegen die tijd in het bezit zijn van de vergunning. Als grondlegger van crowdfunding in Nederland vroeg CrowdAboutNow in 2011 als één van de eerste crowdfunding platformen in Nederland een vergunning aan bij de AFM, deze vergunning wordt vervangen door de Europese vergunning.
De ECSP vergunning wordt uitgegeven door de Autoriteit Financiële Markten en wordt vanaf november 2023 verplicht gesteld voor alle crowdfunding platformen in Europa. De belangrijkste doelstelling van de vergunning is om beleggers beter inzicht te geven in de risico’s van een investering.
CrowdAboutNow is één van de grondleggers van crowdfunding in Nederland en vroeg in 2011 als één van de eerste crowdfunding platformen een vergunning aan bij de AFM. Inmiddels heeft de crowdfundingmarkt zich ontwikkeld en groeit het aantal financieringen dat voor ondernemingen dat via crowdfunding wordt gefinancierd nog altijd. In 2022 groeide de sector 48% ten opzichte van een jaar eerder.
donderdag 27 juli 2023
Een jaar ECB-rente verhogingen: wat doet het met de rentes?
De gemiddelde rente op een vrij opneembare spaarrekening ging tussen juli 2022 en nu van 0,06 naar 1,76 procent, terwijl de maximale rente op een spaarrekening van 0,35 naar 2,6 procent steeg. Hiermee zijn de spaarrentes nog wel een flink stuk lager dan de ECB-rente, maar het gaat toch om stijgingen van respectievelijk ruim 2.817 en 643 procent.
De hypotheekrentes zijn echter ook flink gestegen. Dat begon al wat eerder, omdat de kapitaalmarktrentes, waar hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes op baseren, niet alleen afhankelijk zijn van de ECB-rente, maar ook van financiële verwachtingen van beleggers die doorgaans sneller reageren op hoge inflatie en economische onzekerheid dan de ECB.
Zo was de variabele hypotheekrente in januari 2022 gemiddeld 1,41 procent. Nu is dat al 4,9 procent. Voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 10 jaar steeg de gemiddelde rente in die periode van 1,09 naar 4,31 procent. Dat is een stijging van bijna 297 procent. In verhouding zijn de spaarrentes dus veel harder gestegen dan de spaarrentes. Inmiddels zijn de hypotheekrentes echter weer aan het stabiliseren.
De gestegen hypotheekrentes hebben een veel grotere invloed op iemands financiën dan de gestegen spaarrente, stelt Geld.nl. Als je kijkt naar de tarieven voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, dan betaalde je voor een hypotheek van 350.000 euro in juli 2022 gemiddeld 1.100 euro bruto per maand. Dat is nu ruim 1.700 euro per maand. Dat betekent dus een flinke stijging van je maandlasten als je nu een hypotheek moet afsluiten of je rentevaste periode afloopt.
Ook consumenten die bij een kredietverstrekker een lening willen afsluiten voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of keuken zijn het afgelopen anderhalf jaar geconfronteerd met veel hogere rentes. De gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen stonden begin januari 2022, afhankelijk van het gekozen leenbedrag, op 4,1 tot 7,1 procent . Op dit moment staande gemiddelde leenrentes op 8,0 tot 10,5 procent. Dat zijn stijgingen van 45 tot 92 procent.
Ruim twee op de vijf finance professionals ziet geen voordelen in gebruik cryptovaluta als betaalmiddel
Hierin zijn 311 CFO’s, financieel managers en financieel medewerkers ondervraagd. Cryptovaluta worden in de praktijk dan ook nog weinig als betaalmiddel gebruikt. Voor slechts vijf procent van de organisaties en zeven procent van hun klanten geniet cryptovaluta de voorkeur als betaalmiddel.
De favoriete betaalmethode bij zowel organisaties (37%) als klanten (33%) is iDEAL. Op de tweede plek staat de automatische incasso, dit is de favoriete betaalmethode voor 34 procent van de organisaties en 25 procent van de klanten. De derde plek gaat voor organisaties naar PayPal (19%) en voor klanten naar handmatige overschrijvingen (20%).
Cryptovaluta zijn dus nog lang niet terug te vinden in het rijtje van favoriete betaalmethoden. Toch staat 22 procent van de finance professionals positief tegenover het gebruik van cryptovaluta voor zakelijke betalingen. Onder CFO’s is dit zelfs 35 procent. Hoewel bijna de helft van de finance professionals geen voordelen ziet in het gebruik van cryptovaluta als betaalmiddel, geven degenen die dat wel zien twee belangrijke voordelen. De voordelen zijn volgens hen het drukken van kosten vanwege de afwezigheid van de bank als tussenpersoon (17%) en de programmeerbaarheid, waardoor boekhoudregels en extra veiligheidsmaatregelen in betalingen kunnen worden verwerkt (17%). Dat klinkt voor finance professionals als muziek in de oren en 33 procent denkt dan ook dat het over vijf jaar gebruikelijk is dat digitale munten op de bedrijfsbalans staan.
De financiële sector zal veranderen wanneer cryptovaluta een mainstream technologie wordt. Naast deze technologie zijn er andere recente ontwikkelingen die de finance wereld kunnen transformeren, denk aan NFT’s, smart contracting en tokenization. Finance professionals zijn al positief over deze ontwikkelingen. Zo geeft 34 procent aan dat deze innovaties passen bij hun bedrijfsidentiteit. Daarnaast ziet 37 procent mogelijkheden om NFT’s te gebruiken op het gebied van digitale verkoop en community building. Ook smart contracting en tokenization worden met open armen ontvangen. 44 procent verwacht namelijk dat het zakelijk inzetten van smart contracting hun organisatie voordelen kan opleveren en 39 procent ziet mogelijkheden voor het zakelijk gebruik van tokenization.
Uco Vegter nieuwe divisievoorzitter van Interpolis
Uco was de afgelopen 3,5 jaar CEO van Eureko Sigorta, dochterbedrijf van Achmea in Turkije. Daarvoor werkte hij 5 jaar als managing director bij Achmea Internationaal. In die rol was hij verantwoordelijk voor alle buitenlandse activiteiten van Achmea.
woensdag 26 juli 2023
Scooterverzekering peperduur voor jongeren
Er zijn in Nederland 1,2 miljoen snor- en bromfietsen, waarbij het voor bestuurders verplicht is om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Maar volgens verzekeringsexpert Koen Kuijper is zelfs de standaard polis peperduur voor jongeren.
Voor een Piaggio Vespa uit 2022 met een nieuwwaarde van 4.000 euro bedraagt de WA-premie voor een 16-jarige gemiddeld 166 euro per maand. Voor een 18-jarige gemiddeld 95 euro. Dat staat in schril contrast met een verzekerde van 70 jaar, die maandelijks slechts 24 euro betaalt.
Een allrisk verzekering, die ook diefstal en schades door eigen schuld vergoedt, lijkt voor veel jongere bromfietsers al helemaal geen optie. Voor dezelfde Vespa-scooter kan de premie voor een 16-jarige oplopen tot 625 euro per maand, tegenover ‘slechts’ 82 euro voor een 70-jarige verzekerde. In dit extreme geval lopen de verschillen op tot meer dan 6.500 euro op jaarbasis.
“De prijsverschillen worden mede verklaard door het feit dat jonge scooterrijders veel vaker betrokken zijn bij verkeersschade”, stelt Kuijper.
Naast leeftijd speelt ook de woonplaats van de verzekerde een belangrijke rol in de kosten. Uit het onderzoek blijkt dat de premie voor een scooterverzekering in Rotterdam gemiddeld 63 procent hoger ligt dan in een kleine stad als Zevenbergen.
Een allrisk scooterverzekering kost in Rotterdam gemiddeld bijna 2.400 euro per jaar, wat neerkomt op meer dan de helft van de nieuwwaarde van de scooter (4.000 euro). In Zevenbergen bedraagt de premie voor diezelfde allrisk-polis een kleine 1.475 euro.
In grotere steden is er meer verkeer van auto’s, fietsers en voetgangers en is het straatbeeld complexer met meer kruispunten, stoplichten en rotondes. “Er zijn meer variabelen waar een bestuurder in een grotere stad mee te maken krijgt. Dat vertaalt zich in hogere ongevalscijfers en gepeperde premies”, aldus Kuijper.
Bovendien zijn scooterdiefstallen frequenter in grotere steden, wat leidt tot grotere risico’s voor de verzekeraar en hogere premies als gevolg daarvan.
Nieuw boek over Pensioenruzies
Het boek is volgens Heemskerk ter leering ende vermaeck. 'De afgelopen twintig jaar heb ik zowel in de praktijk, in de media als in de rechtspraak de meest wilde dingen en smeuïge pensioenzaken langs zien komen. Ik ben krantenknipsels en rechtspraak daarover gaan verzamelen. Die map met rare verhalen werd zo groot dat ik dacht ‘daar moet ik wat mee’. '
Zoals het verhaal van die ex-profvoetballers die het eigendomsrecht op pensioen nogal letterlijk namen. Heemkerk: 'Zij hadden grote schulden. Toen kwamen ze op het lumineuze idee dat er bij het pensioenfonds nog een pot met ‘hun’ pensioengeld stond. Dat leek een oplossing om hun schulden te betalen. Vergezeld van enkele breedgeschouderde vrienden kwamen zij dat als ‘incassokantoor’ ophalen. Zo werd de pensioenzaak ineens een strafzaak.'
Een ander voorbeeld verhaalt over een man die er na zijn scheiding achter kwam dat zijn echtgenote al tijdens zijn huwelijk getrouwd was met een ander. Heemskerk onderkoeld: 'Bigamie is niet toegestaan, althans niet in Nederland. Mevrouw had bij de ‘scheiding’ toch een half miljoen van zijn pensioen getoucheerd. Dat wilde de man terug. Dat is in de categorie: ik houd van je, ik houd heel veel van je, en als we uit elkaar gaan houd ik alles van je. Of in ieder geval zo veel mogelijk.'
Het boek ‘pensioenruzies’ is geen eerste hulp bij pensioenen. Pensioenruzies geven ook inzicht in wat wel of juist niet verstandig is om te doen met je pensioen.
dinsdag 25 juli 2023
Veel spaargeld naar buitenland
'Deze verschillen onderstrepen onze raison d’être', aldus Raisin over het verschil tussen de ondanks aangekondigde renteverhoging van Rabobank (1,5%) en hun hoogrenderende partnerbank Nordax (2,57%). 'Het toont aan dat concurrentie op de spaarmarkt ontzettend belangrijk is. Minder concurrentiedruk is slecht voor klanten. De Europese Unie heeft met de uniforme depositogarantiestelsels – overal worden banktegoeden beschermd tot 100.000 euro – het kader gevormd waarin wij de Nederlandse grootbanken uit kunnen dagen en hopelijk kunnen dwingen om eerlijkere rentes te bieden.'
ABN Amro betreurt het dat het spaargeld verplaatst wordt naar het buitenland, maar zegt ze niet tegen te kunnen houden. 'Er zullen altijd mensen zijn die meer rendement op hun spaargeld willen dan de banken in Nederland bieden. Klanten moeten zich goed inlezen in de voorwaarden die gesteld worden aan deze rekeningen want het kan zijn dat er condities aan vast zitten die een drempel opwerpen, bijvoorbeeld de bronbelasting, DGS of banken met een lage rating. Over eventuele renteverhogingen van ABN Amro kunnen wij geen uitspraken doen.'
ING noemt dat ze de spaartegoeden van Nederlandse huishoudens nog altijd zien toenemen. 'Het staat spaarders uiteraard vrij hun spaargeld onder te brengen bij de aanbieder die hen het meeste aanspreekt. De rentes voor zowel sparen als lenen zijn afhankelijk van veel factoren, waaronder de renteniveaus op internationale geld- en kapitaalmarkten, de balanspositie van de bank in een land, de kosten en de productspecificaties en concurrentieverhoudingen op verschillende nationale markten. Iedere bank heeft zijn eigen beweegredenen op basis waarvan de rente wordt vastgesteld. We weten dat mensen geen banken nodig hebben, ze willen kunnen bankieren. Onze belofte is om bankieren eenvoudig te maken en onze klanten vertrouwen te geven in hun vermogen om beslissingen te nemen en vooruit te komen.'
De Rabobank zegt het beeld dat er spaargeld naar het buitenland vertrekt maar in beperkte mate te herkennen. 'We zien daarnaast juist dat de hoeveelheid spaargeld van onze klanten toeneemt.' Of de bank nog verder de rentes zal verhogen blijft onbeantwoord, maar ze geeft wel een verklaring voor waarom de spaarrente minder snel stijgt dan verwacht. Een deel van het spaargeld is gebruikt om de langlopende leningen die de bank uitgeeft te financieren. Het is daarmee voor een langere periode tegen historisch lage rentes belegd. Doordat spaargeld met die lange horizon belegd is, worden renteveranderingen met enige vertraging doorgevoerd. Elke bank is verschillend in de manier waarop zij het bij haar gestalde spaargeld belegt. Andere banken kunnen hierdoor een andere afweging maken in hun rentebeleid.
Over toekomstig rentebeleid kan de Rabobank naar eigen zeggen geen uitspraken doen.
Kifid: uitvoering orders beleggingsrekening en informatie schieten tekort
DEGIRO moet aan de consument vergoeden de schade als gevolg van het onjuist uitvoeren van de orders, de redelijke kosten die de consument heeft moeten maken om de waarheid boven tafel te krijgen en de kosten voor de beroepsprocedure bij Kifid.
De consument heeft een execution only-beleggingsrekening bij DEGIRO. Gebruikelijk is dat de orders van de consument ‘direct to market’ op Euronext worden geplaatst. Begin april 2020 informeert de broker haar klanten, waaronder deze consument, per e-mail over wijzigingen in het order- en uitvoeringsbeleid. De consument beklaagt zich in september 2020 over hoe de broker zijn orders uitvoert. Zonder hem te informeren zijn zijn orders via de smart order router van Morgan Stanley geplaatst in plaats van direct to market op Euronext en daarmee is een slechter resultaat bereikt, aldus de consument. De broker is van mening dat in de e-mail en via de website transparant en uitgebreid aan haar klanten is gecommuniceerd over het gewijzigde order- en uitvoeringsbeleid. Met uitvoering van de orders via de ‘smart order router’ is per saldo ook geen slechter resultaat behaald dan wanneer de orders via ‘direct to market’ zouden zijn geplaatst, aldus de broker.
Volgens de overeenkomst mocht de consument redelijkerwijs verwachten dat de broker zijn orders ‘direct to market’ op Euronext zou plaatsen. De Commissie van Beroep constateert dat de orders van deze consument vanaf februari 2020 via de ‘smart order router’ van Morgan Stanleyanders zijn uitgevoerd. De orders zijn dus anders uitgevoerd dan overeengekomen. De broker is tekortgeschoten in zijn verplichting tegenover de consument en moet de schade als gevolg hiervan, in totaal 7.500 euro, vergoeden.
Forse boete voor UBS
UBS deed zaken met investeringsfonds Archegos dat grote financiële risico's op de beurs, met zware verliezen tot gevolg.
De Federal Reserve spreekt over wangedrag en onveilige en ongezonde praktijken bij Credit Suisse.
De Fed legt UBS nu een boete op van bijna 269 miljoen dollar, de Bank of England een boete van 87 miljoen pond. Omgerekend is dat samen zo'n 350 miljoen euro.
maandag 24 juli 2023
bunq haalt 44,5 miljoen euro op
De mobiele bank gaat de nieuwe kapitaalinjectie gebruiken om haar internationale groei verder te versnellen.
Huidige investeerders Ali Niknam, Pollen Street Capital en Raymond Kasiman maakten deel uit van de investeringsronde en stemden in met een waardering van 1,65 miljard euro.
Daarmee lijkt het conflict waarover het FD vandaag schreef opgelost. PSC, een Londense private-equity-investeerder, wilde niet bijstorten als oprichter en CEO Ali Niknam niet een alternatieve strategie ontwikkelt die uitgaat van een minder snelle groei van de onlinebank. Onder meer werd de verkoop geëist van Bunqs dochter Capitalflow, een Ierse kredietverstrekker die Bunq nog maar anderhalf jaar geleden overnam. b
Bunq heeft stevige ruzie met aandeelhouder
PSC, een Londense private-equity-investeerder, wil dat Niknam een alternatieve strategie ontwikkelt die uitgaat van een minder snelle groei van de onlinebank. Onder meer is de verkoop geëist van Bunqs dochter Capitalflow, een Ierse kredietverstrekker die Bunq nog maar anderhalf jaar geleden overnam. De investeerder vreest 'tientallen of honderden miljoenen euro's' te verliezen op zijn aandelenbelang van bijna 10% in de bank.
Niknam heeft voorgesteld alle benodigde investeringen voor eigen rekening te nemen en PSC gedeeltelijk uit te kopen. Maar dat voorstel is geklapt op de voorwaarden.
Het private-equitybedrijf betaalde 168 miljoen voor iets minder dan 10 procent van de onlinebank, die in 2022 een verlies van 10,5 miljoen euro leed.
De kwestie is al eens voor de rechter gekomen, die de eisen van Bunq van tafel veegde. Degene die namens de investeerde onderhandelde had geen volmacht om de definitieve overeenkomst te sluiten.
Kifid: eensporig rentebeleid niet bij hypotheken van verschillende aanbieders in 1 groep
Dit zogenoemde eensporig rentebeleid betekent niet dat verschillende aanbieders werkend onder één handelsnaam, met verschillende producten en verschillende voorwaarden, hun hypotheekproducten tegen eenzelfde rentetarief moeten aanbieden, aldus de Geschillencommissie van Kifid in een vandaag gepubliceerde uitspraak.
Sinds 2013 geldt voor hypotheekaanbieders het eensporig rentebeleid. Doel hiervan is dat er geen verschil mag zitten tussen de hypotheekrente die nieuwe klanten krijgen en de rente die bestaande klanten ontvangen bij het verlengen van de rentevaste periode.
Een consument heeft eind 2002 een Plus Hypotheek afgesloten met Achmea Bank, handelend onder de naam Centraal Beheer. Nadat de rentevaste periode is verlengd in oktober 2021 beklaagt de consument zich in 2022 over het rentetarief. Hij wil met terugwerkende kracht aanspraak maken op het lagere rentetarief van de Leef Hypotheek van aanbieder Achmea Hypotheken, ook handelend onder de naam Centraal Beheer. Dit verzoek wijst Centraal Beheer af. Het gaat hier om verschillende hypotheekproducten, met verschillende voorwaarden en van verschillende hypotheekaanbieders.
De verplichting een eensporig rentebeleid te voeren is vastgelegd in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo, artikel 81a). Daarin staat duidelijk dat het gaat om ‘een aanbieder van een hypothecair krediet’. Hieruit is niet af te leiden dat het eensporig rentebeleid zo ver reikt dat groepsvennootschappen eenzelfde rentetarief moeten aanbieden voor nieuwe en bestaande klanten met een vergelijkbaar risicoprofiel. Dat de website van Centraal Beheer waarop verschillende producten samen staan vermeld bij de consument de indruk kan wekken dat het gaat over één organisatie, kan de Geschillencommissie begrijpen.
Dit maakt echter niet dat Achmea Bank en Achmea Hypotheken gezien kunnen worden als één aanbieder, aldus de Geschillencommissie. De Plus Hypotheek van Achmea Bank en de Leef Hypotheek van Achmea Hypotheken zijn verschillende hypotheken, met verschillende voorwaarden en van verschillende aanbieders. Het eensporig rentebeleid is hier niet van toepassing. Dat Centraal Beheer als handelsnaam verschillende hypotheekproducten aanbiedt van verschillende aanbieders en met verschillende rentetarieven is niet in strijd met het eensporig rentebeleid, zo blijkt uit de uitspraak.
De consument heeft zich bij Kifid ook beklaagd over het feit dat Centraal Beheer hem in 2016 niet actief heeft geïnformeerd over de nieuwe Thuis Hypotheek van Achmea Bank met gunstiger tarieven. De Geschillencommissie oordeelt dat de hypotheekverstrekker hiertoe niet verplicht was. Kijkend naar de geldende overeenkomst, de wet en de zorgplicht is de hypotheekverstrekker niet verplicht om de consument proactief te informeren over een nieuw product. Dit oordeel komt overeen met de bestendige Kifid-lijn als het gaat over wel/geen verplichting voor aanbieders om klanten proactief te informeren over nieuwe producten of beleid.
vrijdag 21 juli 2023
Rabobank en ING verhogen spaarrente
Spaarders die daarboven zitten, krijgen 1,15 procent tot aan een bedrag van een miljoen euro. Mensen met meer dan een miljoen ontvangen geen rente.
Rabobank en ING volgen hiermee renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB).
Experts verwachten ook weer een verhoging in september.
Gezinnen steken zich vaker in schulden: leenbedrag ruim €16.000
Independer brengt sinds 1 januari 2021 de leendoelen en de gemiddelde hoogte van de leenaanvragen in kaart. Zo komt er een beeld naar voren wat de gemiddelde Nederlander leent en voor welk doel. Voor het eerste half jaar van 2023, is het gemiddelde leenbedrag nu 15.904 euro. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2022 en een stijging van 13 procent ten opzichte van 2021. Het overgrote deel, 39 procent, gebruikt het geld om een auto te financieren. 20 procent sluit een lening af om de verbouwing van een woning te bekostigen. Ruim 18 procent van alle aanvragen wordt gedaan om extra financiële ruimte te creëren. Natuurlijk zijn er wel verschillen in de verschillende doelgroepen zoals gezinnen, stellen (zonder kinderen) en alleenstaanden.
Stel gaat voor luxere producten en alleenstaanden voor meubelen Ook bij stellen (zonder kinderen) wordt er in verhouding het liefst een lening aangevraagd voor een caravan, dat percentage ligt zelfs 27% hoger ten opzichte van gemiddeld Nederland. Voor de tweede meest voorkomende reden, een recreatiewoning, is dat 25%, gevolgd door de keuze voor een boot met 22% hoger dan het gemiddelde.
Bij alleenstaanden wordt ten opzichte van alle aanvragen juist weer vaker geleend voor meubelen, maar liefst 37% meer dan gemiddeld Nederland. Voor het aflossen van een restschuld is dat 31% en voor een motor 16% meer dan gemiddeld. Alleenstaanden lenen wel met gemiddeld 12.879 euro een lager bedrag dan gezinnen. Dat is een dikke 3.000 euro minder dan de 16.140 euro die gezinnen willen lenen. Stellen (zonder kinderen) willen met een bedrag van 16.631 euro net iets meer lenen.
Ook zijn er verschillen te zien in het leengedrag per provincie. In Flevoland wordt bijna twee keer zo vaak een lening aangevraagd dan gemiddeld in Nederland. Vermoedelijk doordat het aandeel gezinnen 26 procent hoger is in vergelijking met andere leenaanvragers in Nederland. Wel wijken de leendoelen in Flevoland af ten opzichte van gemiddeld in Nederland. Hier wordt het geld het vaakst gebruikt voor een auto, dan volgt verbouwing van een woning en daarna het aflossen van een andere lening. Flevolanders mogen dan vaker een leenaanvraag doen, het gemiddelde gewenste bedrag is niet het hoogste van ons land.
Uit de berekeningen van Independer blijkt dat het gemiddelde gewenste leenbedrag in heel ons land 15.258 euro is. Toch zijn er grote regionale verschillen. In Noord-Holland wilde men gemiddeld het hoogste bedrag lenen: 16.869 euro. Ook in Utrecht (16.856 euro) en Flevoland (15.947 euro) werden flinke bedragen aangevraagd.
De drie provincies waar gemiddeld de laagste bedragen werden aangevraagd zijn Drenthe, Limburg en Groningen. In Groningen werd van alle provincies gemiddeld het laagste bedrag aangevraagd: 13.136 euro.
Meer aandacht voor data en digitalisering in vernieuwd convenant AFM en DNB
De vorige versie van het convenant komt uit 2016. Sindsdien is veel van de bestaande regelgeving aangepast en zijn belangrijke nieuwe wetten en EU-verordeningen in werking getreden. Hierdoor hebben de toezichthouders er in de tussentijd verschillende wettelijke taken bijgekregen, zoals de resolutietaak van DNB. Aangezien het convenant afspraken bevat over samenwerking tussen DNB en AFM bij de uitvoering van wet- en regelgeving was actualisatie nodig. De in opdracht van het ministerie van Financiën uitgevoerde periodieke zbo-evaluatie benadrukte bovendien nog eens het belang van de goede samenwerking tussen de AFM en DNB.
De AFM en DNB willen de kans op onnodige belasting van financiële ondernemingen zoveel mogelijk minimaliseren. Daarom checken de toezichthouders voorafgaand aan een data-uitvraag aan de sector al bij elkaar of de informatie al beschikbaar is en gedeeld kan worden. Deze afspraak wordt nu bekrachtigd. De AFM en DNB moeten elkaar proactief informeren over voorgenomen data-uitvragen die het domein van de ander kunnen raken, deze waar relevant met elkaar afstemmen en waar mogelijk samenvoegen tot een gezamenlijke data-uitvraag. In de nieuwe afspraak wordt daarbij ook de naleving van privacyregelgeving expliciet benoemd.
Digitalisering in de samenleving in het algemeen en de financiële sector in het bijzonder maakt gedegen digitaal onderzoek steeds belangrijker. De teams die binnen de AFM en DNB verantwoordelijk zijn voor digitaal onderzoek bundelen daarom hun krachten. Dankzij de samenwerking vindt een kruisbestuiving plaats waardoor de toezichthouders meer expertise en capaciteit ontwikkelen dan zij zelfstandig hebben. Dit maakt toezicht effectiever.
De samenwerking tussen de AFM en DNB reikt verder dan alleen toezichttaken. Door nieuwe afspraken in het herziene convenant wordt bredere samenwerking in de toekomst makkelijker gemaakt. Bijvoorbeeld op het gebied van bedrijfsvoering, zoals postafhandeling en crisismanagement en digitalisering. Ook wordt gekeken naar personeelszaken, zoals onderlinge detachering. Daarnaast staat de samenwerking op het terrein van resolutie, het op een gecontroleerde manier afwikkelen van een financiële onderneming die omvalt of dreigt om te vallen, nu helder benoemd in het convenant.
Flink minder klachten over bankiers
Sinds 1 april 2015 is iedereen in het bankwezen verplicht een bankierseed af te leggen. Vorig jaar dienden nog slechts 26 particuliere klanten een klacht in over een bankmedewerker die zijn of haar eed schond.
Schending van de bankierseed nog altijd de meest voorkomende reden om een klacht in te dienen. Tuchtrecht Banken denkt dat er ook minder geklaagd wordt omdat klanten door het dalende aantal bankfilialen minder vaak een bankmedewerker spreken.
De banken zelf vinden niet dat Tuchtrecht Banken over het beleid van banken moet gaan. Voorzitter Rick Verschoof schrijft in het jaarverslag van Tuchtrecht Banken dat dit volgens belangenvereniging NVB iets voor toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) is.
Apple Card-spaarrekening: terugboeking duurt maximaal vijf dagen
In de bèta van iOS 17 geeft Apple deze aanpak nu indirect toe: het stelt officieel dat na het initiëren van een accountoverdracht 'geld meestal op de vijfde werkdag kan worden opgenomen'.
In iOS 16 merkte het bedrijf op dat het 'meestal tussen één en drie dagen duurt', wat overeenkomt met de reguliere banktransittijden via de ACH (Automated Clearing House) -procedure die in de VS wordt gebruikt voor overschrijvingen. Waarom Apple er zo lang over doet, specificeert het bedrijf niet.
donderdag 20 juli 2023
Dit zien Nederlanders het liefst op nieuwe bankbiljetten
Hoewel het nieuwe thema wordt bepaald door alle stemmers uit Europa, brengt bank.nl met een representatieve enquête in kaart welk thema Nederlanders het liefst verkozen zien worden. Daaruit blijkt dat er van alle zeven thema’s, een nek-aan-nekrace tussen drie thema’s ontstaat.
Het merendeel (23,5 procent) kiest ‘Europese waarden weerspiegeld in de natuur’, de ECB geeft een voorbeeld van de symboliek binnen dit thema. Zo zou de waarde ‘democratie’ aan de ene kant van een biljet eruit kunnen zien als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap (bijvoorbeeld een strand) komen te staan, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel maken.
Het thema ‘Europese cultuur’ volgt nauw, met 1,3 procent verschil. Met het thema doelt de ECB op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en hun makers. Als voorbeeld wordt genoemd dat een Europees kunstwerk met de bijbehorende kunstenaar op een biljet getoond kan worden. Mogelijk wel een van onze Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt of van Gogh.
Vogels volgen de lijst als derde op. Het thema ‘vogels: vrij, veerkrachtig en inspirerend’ (19,2 procent) is daarmee ook populair onder Nederlanders. De ECB geeft als voorbeeld dat een Europese vogel wordt gekozen voor een biljet, waarbij de kleur van de vogel en het bijbehorende seizoen of landschap terug te zien is op het briefgeld. Bijvoorbeeld een uil in een winterlandschap, die voor wijsheid en de wetenschap staat. Mogelijk keert de snip hiermee terug in onze portemonnee, nadat deze vogel op het briefje van honderd gulden stond.
Het minst populair zijn de thema’s ‘de toekomst is aan jou’ (2,6 procent) met als symboliek een silhouet en verschillende elementen uit de wetenschap, en ‘ons Europa, onszelf’ (7 procent) met bijvoorbeeld een mond die de vrijheid van meningsuiting moet symboliseren.
De thema’s ‘handen: samen vormen we Europa’ en ‘rivieren, de levensaders van Europa’ doen het iets beter met respectievelijk 14,9 en 10,6 procent.
Van het thema dat het meeste stemmen wint zullen meerdere ontwerpen worden gemaakt, waarna inwoners wederom kunnen stemmen op hun favoriet. De ECB verwacht in 2026 een besluit te nemen over het toekomstige ontwerp en over wanneer de nieuwe bankbiljetten worden gedrukt en uitgegeven. Meestemmen over het thema kan via de website van de ECB , de enquête loopt tot 31 augustus 2023.
Binance adviseert: haal crypto’s vóór 17 augustus weg
Om het voor klanten makkelijker te maken, heeft Binance een overeenkomst afgesloten met het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce. Wanneer gebruikers nu inloggen in hun account bij Binance, kunnen ze met een klik op de knop automatisch al hun crypto assets over laten zetten naar een Coinmerce account, dat direct zal worden aangemaakt. Om de nieuwe gebruikers tegemoet te komen, heeft Coinmerce afgelopen maand een volledige exchange gebouwd en ruim honderd coins aan hun collectie toegevoegd. Daarin zijn ze nu al de grootste in Nederland, met een aanbod van bijna 350 coins.
Op vrijdag 16 juni kondigde Binance aan na een maand de Nederlandse markt te verlaten. Tot 17 juli was het mogelijk te handelen op het platform, maar vanaf heden kunnen gebruikers alleen hun crypto’s opnemen. In de tussentijd zijn veel Nederlandse gebruikers al overgestapt naar andere cryptoplatforms. Voor de crypto’s die nog op Binance staan, is er tot 17 augustus 2023 de tijd om deze er af te halen. Na deze datum behoudt Binance zich alle rechten voor om passende maatregelen te nemen, waaronder het sluiten van de individuele Binance wallets. Klanten worden nu dan ook dringend verzocht om hun crypto’s vóór 17 augustus van het platform te halen.
woensdag 19 juli 2023
Gebruikerstegoeden bunq in vier maanden tijd verdubbeld
De Amsterdamse bank zag het aantal gebruikers in de afgelopen twaalf maanden groeien van 5,4 miljoen naar 9 miljoen (+67%). Vijftig procent van alle gebruikers draagt direct bij aan de omzet van het bedrijf (bijvoorbeeld via abonnementskosten en rente-inkomsten).
Bunq introduceert nieuwe spaarrekeningen die tot 3,71% rente bieden in vreemde valuta.”
bunq noemt zich voortaan de eerste Nederlandse bank met cashback. De neobank geeft haar Easy Money en Easy Green gebruikers 1 procent terug op alle uitgaven aan eten en drinken in horecagelegenheden. Ook krijgen klanten 2% cashback op alle uitgaven in het openbaar vervoer.
Vanaf vandaag kunnen bunq-gebruikers in meerdere valuta sparen en/of rente ontvangen. Consumenten krijgen 3,71 procent rente op USB en GBP. Zakelijke gebruikers ontvangen 2,3 procent rente op Amerikaanse dollars of Britse ponden.
bunq kondigt daarnaast een samenwerking aan met Veritree, een datagedreven platform waar alles draait om aantoonbare impact op het milieu. De twee bedrijven slaan de handen ineen om elk jaar minstens 5 miljoen bomen te planten, waardoor de groene impact van bunq-gebruikers in 2025 met meer dan 100% toeneemt.
Eerste AI belastingadviseur
Gekko bedient al jaren vele zzp’ers en andere kleine ondernemers met gemakkelijk te gebruiken administratieve IT tools en diensten, zoals urenregistratie, het scannen van bonnen, het versturen van offertes en facturen. GekkoBot past goed binnen die productfamilie aangezien het met deze nieuwe AI ChatBot heel snel en gemakkelijk wordt om vragen te stellen over al deze tools. Niet alleen over hoe ze werken, maar ook hoe ze het beste kunnen worden toegepast op basis van de regels van de Belastingdienst.
ZZP’ers en kleine ondernemers in Nederland hebben grote behoefte aan gemakkelijk en goedkoop toegang tot informatie. Terwijl fiscaal advies vaak lastig, duur en ook tijdrovend is. Voor die groep is GekkoBot de oplossing. Bovendien past GekkoBot ook perfect in de ontzorg-visie van Gekko, waarbij handige toepassingen van nieuwe en bestaande technieken worden ontwikkeld voor ondernemers. Het ontwikkelen van een AI belastingadviseur op het ChatGPT algoritme is daarmee een perfect voorbeeld van een dergelijke toepassing.
dinsdag 18 juli 2023
Klanten Rabobank kunnen geen geld overmaken door technisch probleem
Het is niet bekend wat de storing heeft veroorzaakt en hoelang die nog duurt. Op de site Allestoringen.nl kwamen dinsdagochtend al honderden meldingen binnen.
Ook betalen op webshops via iDEAL lukt niet.
Rechter zet herhaaldelijk streep door box3-belasting
Jarenlang betaalden spaarders veel meer belasting dan terecht was op basis van de ontvangen rente. Aan die situatie is op last van de Hoge Raad sinds 2021 een einde gemaakt. De Hoge Raad oordeelde in het inmiddels vermaarde Kerstarrest dat de belastingheffing op rendement uit vermogen moet aansluiten bij het daadwerkelijk behaalde rendement. Gevolg was dat spaarders veel minder belasting over spaartegoeden gingen betalen omdat de rentes op spaarrekeningen jarenlang extreem laag waren.
Voor beleggers ligt dat anders. Omdat de belastingdienst niet in staat blijkt om voor iedere belastingplichtige uit te rekenen hoeveel rendekment is behaald, doet de Belastingdienst alsof alle beleggers even succesvol zijn. Ze worden aangeslagen voor een fictieve opbrengst, die de fiscus jaarlijks vaststelt op basis van de meerjarige rendementen op een mandje aandelen, een Nederlandse staatsobligatie en de ontwikkeling van huizenprijzen.
ING en EIB verstrekken 600 miljoen nieuwe leningen aan MKB- en middelgrote ondernemingen
In het kader van deze achtste transactie sinds 2009 leent de EIB € 300 miljoen aan ING, die een gelijk bedrag inlegt, zodat er in totaal 600 miljoen aan nieuwe leningen en leases kan worden verstrekt aan ondernemers voor duurzame investeringen. Door de lening van de EIB aan ING kan ING leningen en leases verstrekken tegen een lager rentetarief.
Via de zeven eerdere programma’s sinds 2009 hebben in totaal circa 3.000 ondernemingen financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden ontvangen voor een totaalbedrag van € 1,85 miljard.
De aanvragen voor een lening of lease moeten voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering daadwerkelijk wordt aangewend voor een investering die bijdraagt aan verbetering van klimaat en milieu. Hiervoor zijn voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst tussen de EIB en ING die aansluiten bij de EU Taxonomie. Leningen en leases zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan € 25 miljoen en het leenbedrag is maximaal € 10 miljoen euro. De uiteindelijke goedkeuring van de lening of lease berust bij ING.
Uit een onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse bedrijven willen versnellen op verduurzaming. Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren. De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij.
maandag 17 juli 2023
Belastingdienst start met pilot op socialmedia-platform Mastodon
Naast de actuele ontwikkelingen, zijn er nog een aantal redenen dat de dienst deze zomer met de pilot start. Met het hosten van een eigen online sociaal netwerk voor overheden op de Mastodon-server, wordt de Belastingdienst minder afhankelijk van commerciële big tech platforms. Dit is belangrijk vanwege privacy en veiligheid.
Bovendien blijkt uit onderzoek waar de Belastingdienst aan heeft bijgedragen, dat burgers en ondernemers een grote behoefte hebben aan persoonlijke digitale dienstverlening. Mastodon biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier te communiceren met burgers en ondernemers.
De dienst kiest bewust voor Mastodon, onder andere omdat er geen sprake is van algoritmes en advertenties. Daarnaast heerst een positieve sfeer op het platform en onder gebruikers.
Gedurende de pilot toetst het webcareteam bij gebruikers of aanwezigheid van de Belastingdienst op Mastodon goed wordt ontvangen. En dus eventueel potentie biedt om verder te gaan op het platform. “Of we na een halfjaar verdergaan op Mastodon, bepalen we door het sentiment van onze interacties met gebruikers te meten”, aldus Maarten Bouw.
Openbank verhoogt spaaraanbod in Nederland naar 2,75 procent
De Open Spaarrekening biedt een basisrente van 2,00 procent, maar klanten die aan een van de volgende voorwaarden voldoen op de gekoppelde Open Betaalrekening, kunnen hun rendement verhogen tot 2,75 procent:
elke maand wordt er minimaal € 600 op de Open Betaalrekening gestort via een overboeking, salarisbetaling, pensioenbetaling of uitkering; of
maandelijks of tweemaandelijks worden er minimaal drie automatische incasso's afgeschreven van de Open Betaalrekening.
Het openen, aanhouden en opzeggen van de Open Spaarrekening is helemaal gratis. De te ontvangen rente wordt maandelijks bijgeschreven op de spaarrekening en op elk moment kan het geld op de spaarrekening plus het rendement geheel of gedeeltelijk worden opgenomen.
Verbod op misleiding in cryptowetgeving
Een en ander staat in een internetconsultatie voor de nationale uitvoeringswet van de Europese Markten in crypto-activa verordening (MiCA) die is gestart voor de duur van zes weken.
De Europese Commissie heeft op 30 juni dit jaar een nieuw wettenpakket in laten gaan om de cryptomarkt te reguleren, getiteld MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation). Voor de uitvoering van deze Europese regelgeving is nationale wetgeving nodig, die vandaag in consultatie gaat.
Aanbieders van crypto’s mogen straks geen te gevaarlijke of ingewikkelde producten verkopen, of kopers bewust verkeerd adviseren. Mocht een platform gehackt worden en crypto’s gestolen worden, dan moeten aanbieders hun klanten compenseren. Ook mogen cryptodienstverleners niet de tegoeden van hun klanten inzetten voor handel voor eigen rekening.
De Europese en nationale cryptowetgeving zorgt voor meer regulering, maar dekt niet alle risico’s af. De cryptohandel blijft een instabiele en risicovolle markt, ook na de invoering van MiCA. Het ministerie van Financiën drukt kopers op het hart zich goed te informeren over de aanschaf van crypto’s en bekend te zijn met de risico’s die handel in crypto’s met zich meebrengt. Meer informatie over de risico’s van crypto’s en hoe je als koper verstandig kunt omgaan met crypto’s is te vinden op slimincrypto.nl.
Crypto’s en cryptobedrijven vallen straks onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Toezichthouders van de AFM kijken voortaan mee om te zien of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of kopers van crypto’s netjes worden behandeld door crypto-exchanges of aanbieders van wallets of dat er mogelijk sprake is van fraude of oplichting.
De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op partijen die stablecoins uitgeven. DNB controleert of stablecoins ook echt ‘stable’ zijn, stabiel dus, en daadwerkelijk gedekt worden door dollars of euro’s.
vrijdag 14 juli 2023
Ondernemers moeten te lang wachten op hun geld
Slechts 62,4 procent van alle gemeenten betaalde meer dan 90 procent van de facturen binnen de termijn van de leverancier. Dat schrijft minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.
Om te zorgen dat grote bedrijven mkb-ondernemers op tijd betalen, is op 1 juli 2022 de maximale betaaltermijn voor commerciële transacties van grootbedrijven naar mkb-ondernemingen verkort van 60 dagen naar 30 dagen. In 2022 schommelde de gemiddelde betaaltermijn van het grootbedrijf aan het mkb tussen de 40 en 43 dagen.
In opdracht van minister Adriaansens heeft bureau AEF onderzocht of het instellen van publiek toezicht op de naleving van de betaaltermijn door het grootbedrijf op dit moment zinvol en wenselijk is. AEF concludeert dat dit nu niet het geval is. De effecten van de ‘Wet verkorten wettelijke betaaltermijn tot 30 dagen’ zijn namelijk nog niet bekend, omdat er een overgangsregeling van een jaar gold voor overeenkomsten die voor de wetswijziging waren gesloten. Sinds 1 juli 2023 zijn alle overeenkomsten tussen het grootbedrijf en het mkb pas gebonden aan een maximale betaaltermijn van 30 dagen.
Daarom heeft Adriaansens besloten om bij de evaluatie van de wet begin 2024 de mogelijkheid en wenselijkheid van overheidstoezicht nader in kaart te brengen. Op die manier wil zij meer zicht op de aard, omvang, concentratie en oorzaken van het probleem en alternatieve oplossingen. Hierbij betrekt zij ook informatie over de oorzaken en effecten van slecht betaalgedrag en mogelijke oplossingen uit andere landen van de Europese Unie.
BNP Paribas Fortis past rente aan
De basisrente stijgt van 0,15% naar 0,25% en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10 % naar 0,25%.
Voor de PRO Spaarrekening, een spaarrekening voor rechtspersonen, feitelijke verenigingen en andere entiteiten zonder rechtspersoonlijkheid, wordt de basisrentevoet eveneens aangepast van 0,15% naar 0,25% en de getrouwheidspremie stijgt van 0,10% naar 0,25%.
BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank! passen op 1 augustus 2023 ook de tarieven aan voor de Spaarrekening Plus: de basisrente blijft onveranderd 0,50% en de getrouwheidspremie stijgt van 0,75 % naar 1%.
De spaarder ontvangt een getrouwheidspremie op elke storting die gedurende een ononderbroken periode van 12 opeenvolgende maanden op zijn spaarrekening blijft staan. De betaalde getrouwheidspremies genereren op hun beurt interest. De getrouwheidspremie wordt uitbetaald op de eerste dag na het einde van het kwartaal waarin deze is verworven (1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober of wanneer de rekening wordt afgesloten).
Aegon naar Bermuda
Het nieuws komt toch enigszins uit de lucht vallen. Onlangs werd de markt nog uitgebreid over de nieuwe strategie geïnformeerd tijdens een Capital Markets Day. Blijkbaar heeft Aegon het nieuws opgepot om zo de indruk te wekken dat de juridische verhuizing louter symboolpolitiek is.
Door de verkoop van activiteiten aan ASR heeft Aegon geen eigen verzekeringsactiviteiten meer in Nederland. Het gevolg hiervan is dat toezichthouder DNB geen hoofdtoezichthouder meer kan zijn van het bedrijf.
Waarom het oog op Bermuda is gevallen, wordt niet direct duidelijk. In het persbericht wordt benadrukt dat de Bermuda Monetary Authority (BMA) internationaal erkenning geniet. Wet- en regelgeving zou in Bermuda in grote lijnen gelijkwaardig zijn aan die in de EU, de VS en het VK. Ook vermeldt het bedrijf dat er al vier Aegon-dochters statutair gevestigd zijn op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan.
donderdag 13 juli 2023
Politie start samenwerking met Travelex voor wisselen contant buitenlands geld
De politie heeft in 2022 een Europese aanbesteding opgestart om deze activiteiten gecombineerd neer te leggen bij één dienstverlener. Het aantal leveranciers dat het wisselen van contante buitenlandse valuta als dienstverlening aanbiedt onder vergunning van de Nederlandse Bank is beperkt.
Uit de aanbesteding is Travelex als meest geschikte partner naar voren gekomen. Travelex is in Nederland al bijna negentig jaar actief en heeft het 49 vestigingen. De missie van de Travelex groep is om de toegang van hun klanten tot internationaal geld te vereenvoudigen en ze zijn uitgegroeid tot een van de toonaangevende gespecialiseerde aanbieders van valutaproducten en diensten, die actief zijn in de hele waardeketen van de vreemde valuta-industrie in meer dan twintig landen.
Tot voor kort werkte de politie voor het wisselen van contante buitenlandse valuta samen met Suri-Change. In 2017 leidde strafrechtelijk onderzoek ertoe dat de diensten van Suri-Change tijdelijk werden opgeschort. Die samenwerking werd hervat toen er geen bewijs was dat het bedrijf zich schuldig maakte aan strafbare handelingen. Nadat er begin dit jaar opnieuw dergelijke signalen waren, besloot de politie geen gebruik meer te maken van de diensten van Suri-Change tot nadere berichtgeving. De samenwerkingsovereenkomst was op dat moment al opgezegd per 1 juli 2023.
NFC straks niet meer vereist voor Google Wallet
Concreet gaat het om de integratie van een techniek genaamd SoundWave. Hierbij scant men eerst een QR-code, en speelt het toestel vervolgens een bepaald geluidspatroon af.
Om de betaling te laten werken moeten zowel het toestel als de betaalterminal het protocol ondersteunen.
woensdag 12 juli 2023
Kifid: opnieuw duidelijkheid in tientallen klachten beleggingsverzekeringen
In 17 klachten is met bemiddeling een oplossing gevonden waarin consument en verzekeraar zich kunnen vinden. Het aantal nieuwe klachten over beleggingsverzekeringen bleef beperkt tot negen. Kifid heeft op dit moment nog ongeveer130 klachten in behandeling.
Kifid heeft de klachten geclusterd per verzekeringsproduct en financiële dienstverlener. Cluster voor cluster behandelt Kifid de klachten. Vrijwel alle clusters zijn, op een enkele klacht na, afgerond. Op dit moment is het projectteam Beleggingsverzekeringen aan de slag met klachten over beleggingsverzekeringen van voornamelijk a.s.r. en Nationale Nederlanden. Van 33 consumenten vraagt Kifid nog geduld en begrip; hun klacht moet nog worden opgepakt.
dinsdag 11 juli 2023
Maarten Burgers benoemd tot CEO Alfam Consumer Credit
Maarten Burgers, voormalig CFRO van Alfam, vervulde sinds januari op ad interim basis de rol van CEO na het vertrek van zijn voorganger David Minderhoud naar International Card Services.
Goudtransacties stijgen met 17 procent in eerste helft van 2023
Dit is duidelijk zichtbaar in het aantal goudtransacties dat in het eerste halfjaar van 2023 met 17 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd beleefde de verkoop van valuta een recordgroei van 75 procent; dit is de sterkste groei in zes jaar, blijkt uit data van Goudwisselkantoor.
De flinke groei van het aantal goudtransacties is volgens Goudwisselkantoor een signaal van de blijvende populariteit van goud en andere edelmetalen in een onzeker jaar. Opvallend is daarnaast de groei van het totale aantal valutatransacties, dat in de afgelopen zes maanden een recordgroei van 75 procent in transacties en 71 procent in winst bereikte. Het aantal wisseltransacties lag lang na corona nog op een laag niveau, maar hier is nu verandering in gekomen. De recordgroei zal volgens Goudwisselkantoor nog minstens tot eind 2023 aanhouden; historisch gezien moet het grootst aantal transacties namelijk nog in juli en augustus plaatsvinden. De sterke groei is niet alleen zichtbaar in Nederland (+65 procent), maar ook in België (+121 procent). Dit wijst er op dat Nederlanders en Belgen weer echt op vakantie gaan, óók naar bestemmingen verder weg. Door de toename van het aantal vestigingen heeft Goudwisselkantoor inmiddels de grootste landelijke dekking voor deze dienst in Nederland en België. Ook het aantal verpandingen steeg het afgelopen halfjaar flink (+33 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ondanks de onzekerheden in de markt hebben de goede prestaties in het afgelopen half jaar geresulteerd in een stabiele groei van Goudwisselkantoor. Zo steeg het totaal aantal transacties in Nederland, België en Duitsland met 30 procent. Met name de sterke groei in België en Duitsland toont volgens Goudwisselkantoor aan dat er nog veel potentie aanwezig is in het buitenland. Het bedrijf heeft dan ook de ambitie om het marktaandeel in deze landen verder te vergroten en zelfs verder uit te breiden in Europa. In Duitsland en België zijn dit jaar 7 nieuwe vestigingen geopend, waardoor het totale aantal locaties op 140 uitkomt. In de aanloop naar het 40-jarig bestaan in 2024 zijn deze positieve resultaten mooie mijlpalen in de groei die Goudwisselkantoor in de afgelopen jaren heeft beleefd.
maandag 10 juli 2023
Groot deel Nederlanders heeft plannen om vervroegd met pensioen te gaan
Van alle ondervraagden zegt om precies te zijn 37 procent te verwachten voor hun 65e te stoppen met werken. Van deze groep is 14 procentpunt van plan zelfs al aan hun pensioen te beginnen voor ze 60 zijn.
Er zijn opmerkelijke verschillen waarneembaar tussen verschillende groepen werkenden. Zzp’ers/ondernemers zeggen bijvoorbeeld veel vaker vroeger met pensioen te gaan, dan mensen in loondienst. Bij de zzp’ers/ondernemers is dit 47 procent tegen 37 procent van de werknemers.
Mensen die verwachten door te werken als ze de AOW-gerechtigde leeftijd al ruimschoots hebben bereikt, zijn er ook: 11 procent zegt ervan uit te gaan dat ze als 70-plusser nog aan het werk zijn. Een heel klein deel, namelijk 1 procent, denkt zelfs nog niet met pensioen te gaan als ze de 75 jaar al zijn gepasseerd, met nog wel een opvallend verschil tussen mensen in loondienst (1 procent) en zzp’ers/ondernemers (4 procent).
Het is alweer tien jaar geleden dat de vaste AOW-leeftijd van 65 jaar werd losgelaten en sindsdien gaat deze in stappen omhoog, met de levensverwachting als maatstaf. Momenteel kunnen mensen, afhankelijk van het geboortejaar, tussen hun 67e en 70e aanspraak maken op een AOW-uitkering. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het grootste deel van de ondervraagden denkt dat ze tussen hun 65e en 70e met pensioen zullen gaan: 52 procent.
“Als iedereen de daad bij het woord voegt en inderdaad 37 procent van de Nederlanders die nu werken, in de toekomst al voor hun 65e met pensioen gaat, dan vormt dat zacht gezegd een flinke uitdaging. Want 65 jaar is inmiddels een leeftijd waarop de meeste mensen nog een paar jaar door moeten werken, voor ze aanspraak kunnen maken op AOW. Dit betekent dat diegenen die dat van plan zijn, fors wat financiële reserves beschikbaar moeten hebben.
Eerder stoppen met werken is niet altijd financieel haalbaar, zeker niet wanneer iemand tijdens het werkende leven nooit extra geld opzij heeft gezet. Op dit moment spaart of belegt 32 procent van de werkende Nederlanders, met als doel om eventueel vroeger te kunnen stoppen met werken. Zzp’ers/ondernemers leggen vaker geld opzij voor dit doel dan mensen in loondienst: 39 om 31 procent.