Steeds minder kinderen nemen geld op uit een geldautomaat. Het aantal 8- t/m 12-jarigen dat in het tweede kwartaal van 2023 contant geld opnam, daalde met ongeveer een kwart ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van ABN AMRO over het tweede kwartaal van de laatste drie jaar.
Tegelijkertijd ziet de bank het gebruik van de betaalpas voor aankopen onder kinderen juist toenemen. Door dit veranderende betaalgedrag hebben kinderen minder inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Daarom is het volgens de bank van belang dat digitaal geld een rol krijgt in de financiële opvoeding.
Terwijl het aantal kinderen dat contant geld opneemt fors daalt, neemt het gebruik van de betaalpas voor het doen van aankopen juist toe onder 8- t/m 12-jarigen. Nagenoeg alle kinderen (94 procent) deden tenminste één aankoop met hun bankpas in het tweede kwartaal van 2023. Naarmate kinderen ouder worden, neemt ook het gebruik van de bankapp toe.
De wereld van geld wordt steeds digitaler, ook voor kinderen. Uit aanvullend onderzoek door PanelWizard in opdracht van ABN AMRO onder ruim duizend ouders en verzorgers van kinderen van 8 t/m 12 jaar blijkt dat ruim tweederde van de kinderen voor het dertiende levensjaar al een eigen betaalrekening heeft. Ook maakt meer dan de helft van de ouders/verzorgers het zakgeld met enige regelmaat over naar de rekening van het kind.
Nu contant geld voor de jongere generatie steeds minder een rol speelt, hebben kinderen ook minder besef van de waarde van geld; bij digitale betalingen is het minder zichtbaar wat ze uitgeven en overhouden dan bij munt- en briefgeld. Volgens ABN AMRO is het daarom van belang dat kinderen op jongere leeftijd al worden betrokken bij digitale bankzaken om zo stapsgewijs te leren financieel zelfstandig te worden. Het Nibud onderschrijft dat kinderen die van huis uit leren omgaan met geld op latere leeftijd minder vaak in de financiële problemen komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.