vrijdag 29 september 2023
AFM roept Nederlandse fondsbeheerders op over voldoende en passende liquiditeitsinstrumenten te beschikken
Deze oproep doen DNB en AFM in een zogeheten sectorbrief die is gericht aan de Nederlandse fondsbeheerders. Aanleiding is een onderzoek van de AFM in 2022 naar aantal en samenstelling van LMT’s per beleggingsfonds bij alle Nederlandse fondsbeheerders.
Fondsbeheerders hebben de verantwoordelijkheid om liquiditeitsrisico’s binnen het beleggingsfonds te beheersen. Hoewel de meeste fondsen de beschikking hebben over 3 of meer LMT’s, zijn er ook fondsen die geen enkele LMT hebben. Het gevolg is dat ze dan bijvoorbeeld niet tijdelijk gesloten kunnen worden in geval van acute marktstress. Dit kan resulteren in brandverkopen van activa hetgeen de stress in de markt weer versterkt. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat niet alle abi-fondsen op de juiste manier het gebruik van LMT’s aan de AFM rapporteren.
Rabobank introduceert Colesco, een nieuwe private debt specialist gericht op duurzame financieringsoplossingen
Colesco combineert de jarenlange ervaring en kennis opgedaan bij Rabobank met een vernieuwende investeringsaanpak. Colesco helpt ambitieuze Europese mid-market bedrijven bij het waarmaken van hun duurzame groeiambities met op maat gesneden en flexibele financieringsoplossingen, waaronder unitranche leningen.
Er is veel vraag vanuit zowel bedrijven als institutionele investeerders naar deze financieringsoplossingen en met Colesco kan de Rabobank Groep in deze klantbehoeften blijven voorzien.
Colesco’s missie luidt; ‘uniting capital and purpose’ en haar investeringsstrategie borduurt voort op de missie van Rabobank: ‘growing a better world together’. Colesco bouwt voort op de netwerken, kennis en middelen van Rabobank en zal institutioneel kapitaal investeren in onder andere de financiering van de transities in het wereldvoedselsysteem en de energievoorziening.
Colesco combineert de jarenlange ervaring en kennis opgedaan bij Rabobank met een duidelijke focus op thematisch beleggen en beschikt over een breed netwerk in zowel de Benelux thuismarkt als in Europa.
donderdag 28 september 2023
Marjan Trompetter herbenoemd als voorzitter Raad van Commissarissen van Rabobank
Gert-Jan van den Akker heeft tijdens deze vergadering, wegens privé redenen, zijn functie als lid van de raad van commissarissen neergelegd. Gert-Jan van den Akker was lid van de raad van commissarissen sinds 2021.
'Uitspraak in woekerpoliszaak Nationale-Nederlanden is breekijzer voor andere procedures'
In de afgelopen decennia verkocht Nationale-Nederlanden ongeveer 700.000 woekerpolissen. Deze polissen leveren veel minder op dan was beloofd. Dat kwam onder andere doordat de verzekeraar heel hoge kosten in rekening bracht. Daardoor bleef er een veel kleiner bedrag over om mee te beleggen. Consumenten waren daar niet van op de hoogte. Verschillende belangenorganisaties, waaronder de Vereniging Woekerpolis en de Consumentenbond daagden daarom Nationale-Nederlanden voor de rechter.
Nationale-Nederlanden heeft aangekondigd in cassatie te gaan tegen de uitspraak. De Consumentenbond noemt dit buitengewoon teleurstellend. De zaak loopt al 10 jaar. Het is tijd om er een punt achter te zetten.
Er zijn in Nederland ruim 7 miljoen woekerpolissen verkocht. Dat is er bijna 1 per huishouden. Consumenten kunnen checken of ze een woekerpolis hebben en zich aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice.
woensdag 27 september 2023
MeDirect verhoogt spaarrente
Het afgelopen jaar hebben banken hun spaarrentes maar mondjesmaat verhoogd na een rentebesluit vanuit de ECB. MeDirect, dat vorige maand haar spaarrekening MeSave introduceerde met 2,75 procent rente per jaar, reageert nu direct op het rentebesluit van 14 september en verhoogt de rente net als de ECB met 0,25 procent.
Voorafgaand aan het rentebesluit bood MeDirect al één van de hoogste spaarrentes in Nederland.
iDEAL blijft favoriet bij Nederlanders
Ondanks de populariteit van iDEAL zijn ook andere betaalmethoden in trek. Zo wordt PayPal dit jaar door maar liefst één op de vijf (19%) Nederlanders genoemd als favoriete betaalmethode voor online aankopen bij Nederlandse webshops. Vijftien procent rekent online het liefst af met een creditcard.
Als het aankomt op winkelen bij een buitenlandse webshop, is iDEAL een stuk minder geliefd. Slechts 24 procent van de respondenten noemt het dan als de favoriete betaalmethode, terwijl PayPal met 25 procent juist weer een stuk populairder is. Bij het afrekenen in een buitenlandse webshop, is de creditcard weer meer in trek: 18 procent noemt deze betaalmethode in zo’n geval zijn favoriet.
Klarna of andere Buy Now Pay Later (BNPL)-betaalmethoden worden door slechts negen procent van de consumenten als favoriete betaalmethode bestempeld. Maar dat betekent niet dat deze betaalmethode niet gebruikt wordt: 16 procent van de Nederlanders zegt regelmatig via een BNPL-betaalmethode af te rekenen, nog eens 27 procent zegt het af en toe in te zetten. In totaal gebruikt 43 procent deze betaalmethode dus met enige regelmaat. Dit percentage ligt hoger dan in de omringende landen (België: 27%, Duitsland: 22%). Twee op de vijf (39%) Nederlanders waren afgelopen jaar ook eerder dan voorheen geneigd gebruik te maken van BNPL-methoden. In andere landen ligt dit gemiddelde op 23 procent.
Belang Nederlandse Staat in ABN AMRO onder 50 procent
NLFI is momenteel namens de Staat bezig met het afbouwen van haar belang in ABN AMRO via een nog lopend handelsplan, met als doel het belang in ABN AMRO af te bouwen.
Robert Swaak, CEO ABN AMRO: ‘Wij hebben enorme stappen gemaakt met de bank sinds de overname in 2008. Wij zijn nu een stabiele en solide bank met een sterke focus op klantbelang. En wij ondersteunen onze klanten in de transitie naar een duurzame economie. Hiermee leggen we een gezonde basis voor een verdere afbouw van het staatsbelang.’
ABN AMRO verhoogt spaarrente naar 1,5 procent
Ook voor kinderspaarrekeningen en zakelijke klanten gaat de spaarrente omhoog, naar 1,65 en 1,5 procent. Op dit moment krijgen de meeste spaarders bij de bank nog 1,25 procent.
Ook de andere grote banken in ons land, ING en Rabobank, hebben recent hun rentes opgeschroefd. Zo krijgen kleine spaarders bij ING op dit moment 1,25 procent.
Verder hebben ASN Bank, SNS Bank en RegioBank hun rentes recent verhoogd naar 1,2 of 1,25 procent. De drie banken maken deel uit van de Volksbank.
7 op de 10 Nederlanders ontevreden over spaarrente
Waar er bij spaarders aan de ene kant veel ontevredenheid heerst, is er aan de andere kant weinig sprake van actie. Zo geeft slechts 28 procent van de ondervraagden aan de overstap naar een bank met hogere rente te overwegen. Voor vier op de tien Nederlanders is dit geen optie, zij denken er niet aan om van bank over te stappen. De resterende 30 procent beantwoordt de vraag neutraal. Hoewel al eerder bleek dat er wekelijks minstens 100 miljoen euro aan Nederlands spaargeld naar buitenlandse spaarrekeningen verdwijnt, lijken banken nog niet de noodzaak te voelen om hun spaarrente te verhogen voor klanten.
Dat er veel onvrede heerst is duidelijk, maar dat leidt vaak nog niet tot een concrete actie. Zo geeft slechts 34 procent van de respondenten aan zich verdiept te hebben in andere banken en de rentepercentages die zij bieden. Een aanzienlijk grotere groep van 45,4 procent heeft zich niet verdiept in wat er bij de concurrent te halen valt.
Dat betekent echter niet dat de men het eens is met de huidige rentestanden, want ruim 8 op de 10 Nederlanders vindt dat Nederlandse banken meer moeten doen voor klanten die hun spaargeld bij de bank stallen. Bijvoorbeeld in de vorm van hogere rentes. Slechts 1,6 procent is het hier niet mee eens, de resterende 14 procent is neutraal.
De grote groep ontevreden spaarders zou altijd nog over de grens kunnen kijken naar hogere rentes, zoals bij de Zweedse bank Nordax die momenteel 2,76% rente biedt. Momenteel het hoogste percentage op spaarrekeningen zonder voorwaarden. Maar ondanks het depositogarantiestelsel geeft een groot deel Nederlanders (44,6 procent) aan dat ze hun spaargeld nooit bij een buitenlandse bank zullen onderbrengen.
De lage spaarrentes zijn al langer onderwerp van gesprek, zo riep demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag de banken in mei op om de rentestanden mee te laten stijgen met de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoewel dit mondjesmaat gebeurde, blijft het verschil met de beleidsrente van 4 procent op zijn minst groot te noemen. De Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) gaf eerder dit jaar in een verklaring aan de rente-inkomsten van banken te beschouwen als ‘genormaliseerd’, en wijst erop dat banken jaren lang zo min mogelijk doorberekende aan spaarders in tijden van negatieve rente.
dinsdag 26 september 2023
Banken: kabinet speelt met vuur
De forse lastenverhoging voor het bedrijfsleven die een groot aantal partijen in de Tweede Kamer voorstelt, is desastreus voor onze economie. Daarnaast worden de banken hard geraakt bij een voorgestelde verhoging van de bankenbelasting met 80 procent. De Kamermotie waarin dit wordt voorgesteld, heeft een opbrengst op korte termijn, maar leidt tot groot verlies op langere termijn. Nederland wordt onaantrekkelijker als vestigingsplaats, waardoor achteloos economische belangen in gevaar worden gebracht.
'Het is naïef om te denken dat de samenleving profiteert van deze lastenverzwaring. Hogere kosten voor bedrijven leiden ook tot hogere kosten voor consumenten. Als bedrijven om deze redenen ons land verlaten en andere zich hier niet vestigen, loop je grote belastingopbrengsten mis. Het is pennywise, pound foolish,' zegt voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken. 'De Kamer speelt met vuur.'
Een voorstel in Italië om de banken extra aan te slaan, heeft daar voor grote onrust gezorgd. Autoriteiten zoals de Europese Centrale Bank waarschuwen voor de weerbaarheid en stabiliteit van het financiële stelsel, gezien de grote onzekerheden in de economie.
Premie DSW fors omhoog
De premie van de basisverzekering gaat bij zorgverzekeraar DSW volgend jaar maandelijks met 11,50 euro omhoog. Klanten van deze verzekeraar gaan daardoor 149 euro per maand betalen.
DSW voert daarmee de grootste stijging van de zorgpremie door sinds de introductie van de Zorgverzekeringswet in 2006.
De belangrijkste reden voor deze premieverhoging is een verdere stijging van de kosten van de gezondheidszorg. Deze wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de stijging van de loonkosten en daarnaast door de toenemende vraag naar zorg.
In de premie van 2023 heeft DSW ruim 2,00 per maand per premiebetaler aan de reserves onttrokken om de premiestijging te beperken. Gelet op de huidige reservepositie van DSW is er geen ruimte de reserves in 2024 opnieuw af te bouwen.
DSW is een relatief kleine zorgverzekeraar en maakt elk jaar als eerste de premie bekend. De komende weken zullen andere zorgverzekeraars volgen.
maandag 25 september 2023
Revolut lanceert Tap to Pay op iPhone voor Business- en Freelance-klanten in Nederland
Met deze functie kunnen handelaren makkelijk betalingen accepteren via fysieke debetkaarten en creditcards, Apple Pay en andere digitale wallets waarmee contactloze transacties mogelijk zijn.
Om te betalen hoeven klanten alleen hun contactloze kaart of toestel dicht bij de iPhone van de handelaar te houden, totdat de transactie is voltooid. Precies als met een traditionele contactloze betaalterminal.
Revolut Pro- en Business-klanten kunnen Tap to Pay op iPhone rechtstreeks gebruiken in de Revolut-app of de Revolut Business-app. Nieuwe klanten die Tap to Pay op iPhone willen gebruiken, moeten eerst de Revolut-app of Revolut Business-app downloaden via de Apple App Store met een iPhone XS of nieuwer toestel, met de recentste iOS-versie. Daarna kunnen ze in de app een Revolut Pro- of Revolut Business-rekening openen, en binnen enkele minuten contactloze betalingen beginnen accepteren.
ING investeert in veelbelovende nieuwe spelers Nederlandse chipindustrie
Eerder dit jaar nam ING deel aan de investeringsronde voor SMART Photonics. De investeringen bevestigen het vertrouwen van de bank in de Nederlandse halfgeleider en fotonica-industrie en onderstrepen het belang van een sterke Europese chipsector.
Dit is noodzakelijk voor de energietransitie, omdat microchips een essentieel onderdeel vormen voor toepassingen voor zon- en windenergie en elektrisch vervoer. Daarnaast maken deze chips technologische toepassingen sneller en energiezuiniger.
ING is de enige bank die participeert in de meest recente investeringsronde van 27 miljoen euro voor Nearfield Instruments en is ook de enige nieuwe investeerder, naast bestaande Nederlandse investeerders Innovation Industries, het Deep Tech Fonds van Invest-NL en TNO. De investering past in de langetermijnstrategie van de bank om de positie van de Nederlandse halfgeleider en fotonica-industrie verder te versterken. Om die reden helpt ING niet alleen bij de financiering van grote strategische spelers, maar ook met investeringen in veelbelovende scale-ups, de bepalende Europese techspelers van morgen.
vrijdag 22 september 2023
Openbank ziet aanzienlijke groei in deposito’s
Recente gegevens laten zien dat 40 procent van de klanten van Openbank de voorkeur geeft aan een 12 maands deposito, terwijl meer dan 20 procent de voorkeur geeft aan een kortere looptijd van zes maanden. Tegelijkertijd kiest 20 procent van de klanten voor een langere spaarhorizon met een 18 maands deposito. Opmerkelijk is de groei van klanten die streven naar spaardoelen op de lange termijn met een 24 maands deposito, waarvan het aantal in de afgelopen zes maanden is verdubbeld.
Openbank Nederland bedient een diverse klantenkring, en recente gegevens tonen aan dat 74 procent van de Nederlandse spaarders bij Openbank mannen zijn en 26 procent vrouwen. De gemiddelde leeftijd van klanten die deposito's aanhouden, bedraagt 44 jaar.
Openbank verhoogt de basisrente op de Open Spaarrekening van 2,00 procent naar 2,65 procent voor klanten met een saldo tot en met 300.000. Klanten die aan een aantal voorwaarden voldoen op de gekoppelde Open Betaalrekening ontvangen 2,75 procent rente.
Het openen, aanhouden en opzeggen van de Open Spaarrekening is helemaal gratis. De te ontvangen rente wordt maandelijks bijgeschreven op de spaarrekening en op elk moment kan het geld op de spaarrekening plus het rendement geheel of gedeeltelijk worden opgenomen.
Marie Dutordoir benoemd tot hoogleraar Corporate Finance
Charles van Marrewijk, departementshoofd van U.S.E. over Marie Dutordoir: Marie Dutordoir treedt bij ons in dienst als deeltijdhoogleraar Corporate Finance. Ze behaalde een doctoraat in Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven (2006) en werkte tussen 2006-2009 als universitair docent aan de Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam), voordat ze overstapte naar de Alliance Manchester Business School, waar ze in 2014 hoogleraar Finance werd.
Ze is een expert op het gebied van bedrijfsfinanciering en duurzaamheid van ondernemingen en maakt daarbij gebruik van verschillende onderzoeksmethoden. Haar werk is gepubliceerd in toonaangevende financiële tijdschriften, waaronder Journal of Corporate Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Operations Management en Management Science. We kijken uit naar haar input en samenwerking om ons profiel op het gebied van sustainable finance verder te versterken.
Als expert op het gebied van bedrijfsfinanciering verdiept Dutordoir zich in haar onderzoek in gebieden als de invloed van ESG-prestaties op beslissingen over bedrijfsfinanciering, de motieven voor het aanbieden van bedrijfsobligaties (bijv. groene en converteerbare obligaties), fusies & overnames en de invloed van short selling op beslissingen over bedrijfsfinanciering.
Ze is ook geïnteresseerd in onderzoek op het raakvlak van corporate finance en andere bedrijfsdisciplines, zoals marketing, accounting, human resources en supply chain management. Ze doet bijvoorbeeld onderzoek naar de invloed van kasstromen op de waarde van merken en onderzoekt de effecten voor aandeelhouders van de invoering van de vierdaagse werkweek in België.
Als docent heeft Marie Dutordoir ervaring op verschillende academische niveaus, van bachelorstudenten tot directieopleidingen. Ze heeft collega's en professionals gecoacht op het gebied van timemanagementvaardigheden en heeft talloze promovendi begeleid op het gebied van corporate finance. Haar leiderschap bij Alliance Manchester Business School is opmerkelijk: ze was hoofd van de afdeling Accounting and Finance en is momenteel directeur van de Full-Time MBA.
Aan U.S.E. zal zij betrokken zijn bij onderzoek, onderwijs in corporate finance, begeleiding van collega's en studenten en scriptiebegeleiding.
donderdag 21 september 2023
Aantal Nederlanders dat bang is niet genoeg geld te hebben als ze met pensioen gaan stijgt
Bijna de helft van de Nederlanders denkt dat ze tegen die tijd geen financiële buffer zullen hebben opgebouwd die toereikend is. Onder zzp’ers/ondernemers is dat zelfs bijna 60 procent. Ruim een derde van de mensen vrees dat hun huidige levensstijl niet is voort te zetten als ze eenmaal met pensioen zijn. Dat alles blijkt uit een onderzoek van pensioenbank Brand New Day.
Van alle ondervraagden is 48 procent somber over hoe groot hun financiële veerkracht zal zijn wanneer ze stoppen met werken. Een toereikende financiële buffer, die bijvoorbeeld kan dienen om onverwachte en incidentele uitgaven of tegenvallers op te vangen, vrezen zij niet te hebben na hun pensionering. Kijk je specifiek naar de groep zzp’ers/ondernemers, dan spreekt zelfs 57 procent deze zorg uit.
Deze cijfers laten zien dat het aantal mensen met zorgen over geld na hun pensionering in twee jaar tijd fors is gegroeid. In 2021 werd dezelfde vraag gesteld in dit terugkerende onderzoek van Brand New Day en toen gaf ‘slechts’ 31 procent van alle werkende Nederlanders aan hier bezorgd over te zijn. Onder zzp’ers/ondernemers ging het om 28 procent, waarmee het aantal mensen met zorgen binnen deze groep zelfs meer dan verdubbeld is.
Voor 36 procent van de Nederlanders beperken de zorgen zich niet tot alleen de financiële buffer. Zij zijn bevreesd dat ze na hun pensioen überhaupt onvoldoende inkomen zullen hebben. Ook in dit geval springen Nederlanders die zzp’er/ondernemer zijn eruit: daar gaat het om 43 procent. Ook in dit geval is sprake van een stijging van het aantal mensen met zorgen. Vorig jaar gold het voor 31 procent van alle mensen, dit jaar is dat dus 5 procentpunt meer. De toename onder zzp’ers/ondernemers is een stuk groter: vorig jaar ging het nog om 28 procent, dus is sprake van een toename van 15 procentpunt.
Vrijwel iedereen zal de intentie hebben om de huidige levensstijl voort te kunnen zetten als het werkende leven erop zit. Toch hebben de financiële zorgen tot gevolg dat lang niet iedereen verwacht dat dit ook mogelijk zal zijn. Meer dan een derde (36 procent) van de ondervraagden denkt dat hun inkomen na pensionering niet voldoende zal zijn om hetzelfde leven te blijven leiden als nu.
woensdag 20 september 2023
Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om vaste lasten
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent. De inflatie blijft in 2023 en 2024 op een relatief hoog niveau van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent, zo verwacht het CPB.
Er lijkt daarnaast geen eind te komen aan de stijging van de vaste lasten. De benzineprijzen stegen sinds afgelopen zomer weer enorm en de zorgen over de energierekening zijn er al maanden.
Het Nibud geeft aan dat het zichtbaar is dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Een derde van de huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. Maar liefst 28 procent van de te laat betaalde rekeningen zijn afkomstig van de zorgverzekering en 27 procent van de energierekening.
Triodos Bank lanceert vernieuwde betaalpas
Hiermee speelt Triodos Bank in op de behoeften van haar klanten in een verder digitaliserende wereld; vandaag de dag geven immers al twee van de drie Nederlandse consumenten de voorkeur aan een betaalpas die geschikt is voor meerdere kanalen en niet alleen in de fysieke winkel kan worden gebruikt1.
Visa Debit wordt op grote schaal geaccepteerd door meer dan 100 miljoen retailers in meer dan 200 landen en gebieden wereldwijd. Klanten van Triodos Bank kunnen dus eenvoudig en veilig betalen in Nederland en in het buitenland.
dinsdag 19 september 2023
Hoogste stijging van zorgpremie ooit verwacht
In vijftien jaar tijd is de zorgpremie van 1057 euro naar 1792 euro per jaar gestegen, dat is een stijging van maar liefst 70 procent. Dat blijkt uit berekeningen van Independer. Op Prinsjesdag wordt elk jaar de rekenpremie als de verwachte opslagpremie voor verzekeraars openbaar gemaakt. Deze twee samen geven een schatting van de verwachte prijs voor een zorgverzekering in 2024.
De stijgende kosten hebben onder andere te maken met de vergrijzing. Er zijn meer mensen die een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook de hogere lonen in de zorg en de gestegen kosten van materiaal zorgen voor een hogere premie. Daarnaast is er natuurlijk de alom aanwezige inflatie die overal in doorwerkt.
Vorig jaar was de verwachting dat de Nederlander voor zijn basisverzekering 1649 euro per jaar kwijt zou zijn in 2023. Voor 2024 wordt nu uitgegaan van 1792 euro op jaarbasis, wat neerkomt op een stijging van gemiddeld 12 euro per maand voor je basisverzekering.
Het eigen risico blijft hetzelfde met 385 euro. De zorgtoeslag verandert wel in 2024 en wordt een stuk lager, terwijl die vorig jaar nog flink omhoog ging. Toen was het nog 154 euro per maand voor alleenstaanden of 265 euro bij een toeslagpartner (geregistreerd partnerschap). Voor 2024 wordt de maximale toeslag nu 127 euro per maand voor alleenstaanden zijn en 243 euro bij een toeslagpartner.
Noodzakelijke stappen voor samenleving en belastingstelsel
Het kabinet wil voorkomen dat mensen met een laag inkomen in de knel komen. Daarom trekt het kabinet structureel 2 miljard euro uit om mensen met een krappe beurs te ondersteunen.
Het kabinet heeft daarnaast de keuze gemaakt om het aanvangspunt voor het toptarief van de inkomstenbelasting, de tweede en derde schijf voor gepensioneerden niet volledig te indexeren met de inflatiestijging maar wel met 3,55 procent. Mensen met een hoger inkomen gaan hierdoor iets meer inkomstenbelasting betalen. Toch gaan ook zij er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Met de 1,6 miljard euro die deze maatregel opbrengt, kan de compensatie van de lagere inkomens worden betaald.
Er worden financiële tegenvallers verwacht in de geraamde opbrengst van de wereldwijde minimum winstbelasting voor multinationals van 15% (Pijler 2) en het uitstel van het nieuwe stelsel van box 3 van 2026 naar 2027. Daarom is het noodzakelijk om een aantal aanvullende maatregelen te nemen. Op deze manier blijven de overheidsfinanciën gezond en worden lasten niet doorgeschoven naar toekomstige generaties.
Zo is er besloten om de mkb-winstvrijstelling te verlagen van 14% naar 12,7 procent. Door deze vrijstelling hebben (IB-)ondernemers nu een lagere belastingdruk dan werknemers. Met de verlaging van het percentage verkleinen we het verschil in fiscale behandeling van werknemers en ondernemers in de inkomstenbelasting. Vooral ondernemers met een hoger inkomen betalen hierdoor belasting over een groter deel van hun winst of inkomen. Het kabinet heeft ook besloten om de accijnzen op sigaretten en shag te verhogen.
Door het uitstel van het nieuwe stelsel box 3 worden de inkomsten uit box 3 lager. Om dat op te vangen, is ervoor gekozen om eenmalig het heffingvrije vermogen niet te indexeren in 2024. Dit blijft 57.000 euro. Normaal wordt het heffingvrije vermogen jaarlijks geïndexeerd op basis van de inflatie. Daarnaast wordt de belasting in box 3 in 2024 al een jaar eerder met een extra procentpunt verhoogd, van 32 procent naar 34 procent.
Om het belastingstelsel evenwichtiger en eenvoudiger te maken, heeft het kabinet in het coalitieakkoord afgesproken belastingconstructies aan te pakken en fiscale regelingen die negatief geëvalueerd zijn te versoberen of af schaffen. In lijn daarmee wil het kabinet de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR ab) behouden, maar wel in aangepaste vorm omdat ze voorkomen dat bij een bedrijfsoverdracht het voortbestaan van een bedrijf in gevaar komt omdat er schenk- of erfbelasting moet worden betaald. Het kabinet neemt in totaal zes maatregelen om de regeling de komende jaren robuuster en eenvoudiger te maken.
Aanhouding in onderzoek naar belastingfraude
Aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek waren meldingen van de FIU over ongebruikelijke transacties. De verdachte man deed onder andere grote contante geldopnamen en voerde grote bedragen uit buiten de Europese Unie. Hij is eigenaar van een eenmanszaak en heeft zich veelal laten inhuren door gemeenten.
Onderzoek doet vermoeden dat hij de verrichte werkzaamheden onjuist heeft gedeclareerd door gebruik te maken van mogelijk valse facturen. De man heeft vermoedelijk ook geen of opzettelijk onjuiste omzet- en inkomstenbelasting ingediend. Op deze wijze zou hij ruim 1,7 miljoen euro te weinig aan belasting hebben betaald.
'Contant betalen moet een recht worden'
Sommige mensen, bijvoorbeeld ouderen, betalen nog altijd liever uitsluitend met contant geld. En er zijn ook mensen in de EU die, om wat voor reden dan ook, geen bankrekening hebben. Om te garanderen dat iedereen kan blijven betalen zoals hij of zij wil, deed de Europese Commissie dit jaar een wetsvoorstel om het recht om met cash te betalen wettelijk vast te leggen.
Dit wettelijk recht betekent dat bedrijven niet meer eenzijdig mogen beslissen dat consumenten enkel kunnen pinnen. Degene die het geld ontvangt is in principe verplicht om cash te aanvaarden. Hier kan van afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer consument en winkelier gezamenlijk afspreken om anders te betalen, zoals per pin.
Het voorstel stelt ook dat overheden ervoor moeten zorgen dat er voldoende geldautomaten zijn. In Nederland daalt het aantal plekken om geld uit de muur te halen al meer dan 10 jaar. Met dit voorstel is iedereen er straks zeker van dat er een automaat in de buurt is.
Het recht om met cash te blijven betalen hangt samen met de mogelijke invoering van de digitale euro. Dit is een munt die zal worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank en waarmee zowel online als offline betaald kan worden.
Over de hele wereld werken banken momenteel aan de invoering van dergelijke digitale munten. Maar het is niet de bedoeling dat de digitale euro – als deze er komt – andere betaalvormen gaat vervangen. Het is een aanvulling op de mogelijkheden die er nu al zijn: munten en biljetten en digitaal betalen via je bankrekening.
Zowel over de digitale euro, als over de acceptatieplicht voor cash, moet nog een definitief besluit worden genomen door het Europees Parlement en de lidstaten.
Achterblijver Postbank ondersteunt nu Apple Pay
Bijna vijf jaar na de lancering van Apple Pay in Duitsland is Postbank nu aan boord. Met versie 2.9.1 van de onlangs gelanceerde Postbank-app biedt de dochteronderneming van Deutsche Bank ondersteuning voor de mobiele betaaldienst van Apple.
Om Apple Pay te gebruiken moet een bestaande creditcard van de bank of de Postbank Card Plus worden toegevoegd. De laatste is een virtuele Mastercard-betaalpas die uitsluitend bedoeld is voor mobiele betalingen.
maandag 18 september 2023
Peter Blom (Triodos) besluit terug te treden als commissaris van DNB
Aanleiding voor zijn besluit is het onduidelijke verloop van mogelijke procedures tegen Triodos Bank, waar hij tot 21 mei 2021 voorzitter van de raad van bestuur was. Om elke schijn van belangenverstrengeling uit te sluiten had Blom al eerder zijn werkzaamheden neergelegd. Omdat de mogelijkheid van juridische procedures aanhoudt en de doorlooptijd daarvan ongewis is, vindt Blom het onwenselijk om zijn RvC-lidmaatschap als niet-actief lid voort te zetten.
DNB respecteert het dat Peter Blom tot deze stap heeft besloten. De raad van commissarissen en de directie van DNB danken hem voor zijn constructieve bijdrage tijdens zijn lidmaatschap.
De raad van commissarissen zal zich de komende periode buigen over zijn opvolging.
Onderzoek: stand spaarrente grootste reden om te starten met beleggen
De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar het beleggingsgedrag van Nederlanders. De belangrijkste reden voor het beginnen met beleggen, genoemd door 41% van de respondenten, is de hoogte van de spaarrente. Opvallend is dat dit vooral bij mensen die langer dan zes jaar beleggen van grotere invloed is geweest dan voor mensen die recent zijn begonnen met beleggen (een tot twee jaar).
Naast de spaarrente wegen ook familie en vrienden mee in onze beslissingen als het gaat om beleggen. 36% zegt te zijn gaan beleggen omdat bekenden uit hun omgeving hier ook mee bezig zijn. Daarnaast speelt de opvoeding een rol. Bijna een kwart geeft aan het beleggen vanuit huis meegekregen te hebben. Ook laten we ons verleiden door succesverhalen van andere beleggers (26%).
Het zijn vooral de jongvolwassenen die door succesverhalen van andere beleggers geïnspireerd raken om te starten met beleggen, komt naar voren uit het onderzoek. Om zich voor te bereiden en kennis te vergaren kijkt het merendeel (60%) van de jonge beleggers op het internet.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 57 procent belegt met een geldbedrag dat voor langere tijd gemist kan worden. Ook heeft 52 procent van de beleggers een buffer voor onverwachte uitgaven.
Nieuwe campagne onderstreept het sociale gezicht van de Volksbank
En hoewel ieder merk een andere maatschappelijke focus heeft, delen de banken kennis, expertise en daadkracht met hetzelfde doel: Nederland beter maken. Daarbij gelooft de Volksbank in de kracht van de optelsom, hoe meer mensen geholpen worden, hoe groter de maatschappelijke impact.
In de campagne vertellen gewone mensen met verschillende achtergronden met welke actuele financiële problemen ze in deze tijd worstelen en vragen ze zich kritisch af waarom dat niet anders kan. Onder het motto (pay-off) ‘Beter voor elkaar’ laat de Volksbank in de campagne vervolgens zien deze problemen te onderkennen en voortdurend aan oplossingen te werken waar mensen echt iets aan hebben.
Zo realiseert de bank gelijkere kansen op de woningmarkt door het bieden van oplossingen voor duurhuurders die de overstap naar een koopwoning willen maken. En worden mensen op meerdere manieren geholpen hun financiën op orde te krijgen. Sinds 2013 is er het gratis lespakket Eurowijs van de Volksbank, waarmee al 1,5 miljoen schoolkinderen hebben geleerd hoe ze slimmer kunnen omgaan met (digitaal) geld. En in tegenstelling tot de trend van het digitaliseren van contactmomenten, houdt de Volksbank juist een uitgebreid netwerk open van zeshonderd vestigingen van SNS en RegioBank. Daar kunnen hun klanten dagelijks terecht met hun vragen.
vrijdag 15 september 2023
Helft financieel verantwoordelijken: uitstel van wijziging in box 3 is kwalijke situatie
Door de val van het kabinet worden meerdere fiscale maatregelen uitgesteld, waaronder de BOR-maatregelen. Ruim een kwart van de financieel verantwoordelijken denkt dat het uitstel van de BOR-maatregelen hun organisatie de komende drie jaar een financiële meevaller oplevert. Verder hoopt 52 procent dat door de val van het kabinet ook de verlaging van het aftrekpercentage EIA en de verlaging van het plafond maximaal investeringsbedrag uitgesteld worden.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 38 procent van de organisaties veel werk heeft gehad aan de vele fiscale veranderingen uit het Belastingpakket 2023. Wegens het demissionair kabinet wordt voor aankomende Prinsjesdag geen Belastingpakket met grote fiscale wijzigingen verwacht, iets waar maar liefst 51 procent van de financieel verantwoordelijken opgelucht over is.
Toch kunnen financieel verantwoordelijken niet massaal achteroverleunen. Zo zegt 56 procent dat hun organisatie (nog) niet inzichtelijk heeft wat de fiscale gevolgen zijn van de omzetting van bestaande pensioenregelingen. De omzetting vloeit voort uit de Wet toekomst pensioenen die per 1 juli 2023 in werking is getreden. Naar aanleiding van die wet moeten uiterlijk 1 januari 2028 alle bestaande pensioenregelingen zijn omgezet. Daar zullen financieel verantwoordelijken de komende periode dus nog veel tijd aan moeten besteden.
BUX verhoogt rentevergoeding
De rentecompensatieverhoging is een reactie op de verdere renteverhoging van de ECB.
Alle geldrekeningen bij BUX zijn beschermd tot 100.000 euro, onder de voorwaarden van het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Met de rentevergoeding biedt BUX de hoogste rentevergoeding van alle Nederlandse financiële dienstverleners. Terwijl de meeste Nederlandse banken spaarrente onder de 2 procent houden, loopt BUX voorop met het aanbieden van rentecompensatie op niet-geïnvesteerd contant geld. Deze renteverhoging geldt voor alle klanten tot een bedrag van 25.000 euro.
donderdag 14 september 2023
Nederlandse Stater helpt Duitsers voor het eerst digitaal een hypotheek af te sluiten
In Duitsland zijn ze in tegenstelling tot Nederland niet gewend om geldzaken online te regelen. Nederland is daarin koploper, geeft Erwin Dreuning, CEO van Starter aan.
Stater neemt voor banken vrijwel het gehele hypotheekproces uit handen en zet daarbij in op digitalisering. Dit om het proces zo veel mogelijk geautomatiseerd te laten verlopen en gebruiksvriendelijk te maken. Met deze propositie bedient Stater veel Nederlandse banken. Lloyds Bank is ook in Nederland partner van Stater.
Er wordt heel bewust ingezet op een geleidelijke introductie. Digitalisering is in Duitsland een van onze voornaamste uitdagingen. Verandering is altijd spannend, het kan tijd kosten voordat consumenten volledig vertrouwen op het proces.
Nederland blijft voorop staan voor Stater. Maar dat Europa door digitalisering, veranderend consumentengedrag en uniforme wet- en regelgeving steeds meer naar één pan-Europese hypotheekmarkt toe beweegt, biedt volgens Dreuning ook kansen.
ABN AMRO, Edge en BAM starten bouw nieuwe thuisbasis Amsterdam Zuidoost
De herontwikkelingsplannen voor het ruim 100.000 m2 grote gebouw sluiten aan bij de duurzame visie en purpose van ABN AMRO en zijn ontworpen in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Edge en de oorspronkelijke architect van het gebouw Broekbakema. Het kantoor, dat gerealiseerd gaat worden door BAM Bouw en Techniek, biedt straks ruimte aan zo’n 11.000 werknemers en krijgt ook een sociaal-maatschappelijke functie.
ABN AMRO heeft de ambitie gesteld dat in 2030 alle eigen kantoren voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. In lijn met deze ambitie is het doel van deze herontwikkeling juist om het bestaande pand aan de Foppingadreef te vernieuwen, uit te breiden en Paris Proof te verduurzamen, in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Zo wordt 70.000 m2 van het pand hergebruikt, en krijgen veel van de materialen die bij de sloop vrijkomen een nieuwe bestemming. Daarnaast wordt in plaats van beton, gebruik gemaakt van hout voor de hoofddraagconstructie van circa 30.000 m2 nieuwe kantoorvloeren. Op het dak en de gevel van het complex komt 10.500 m2 zonnepanelen, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van het bestaande gebouw. Circulaire principes worden in elke fase van de herontwikkeling geïntegreerd. Als gevolg van onder andere deze keuzes zal in ieder geval een BREAAM Excellent duurzaamheidscertificering worden toegekend.
Het nieuwe kantoor wordt een inspirerende werk- en ontmoetingsplek, die niet alleen beter is voor het klimaat maar ook voor de directe leefomgeving. De Foppingadreef ligt in Amsterdam Zuidoost, een wijk met veel sociale ongelijkheid. ABN AMRO heeft daarom de handen ineengeslagen met de gemeente Amsterdam, partners, (buurt)organisaties en bewoners om een maatschappelijke bijdrage te leveren en heeft daarvoor eind 2021 al een convenant afgesloten.
woensdag 13 september 2023
Depositorekening weer in trek, maar Nederlandse spaarder huiverig voor boete
Uit het onderzoek blijkt dat bijna zes op de 10 respondenten (62%) het belangrijk of zelfs heel belangrijk vindt om op elk moment boetevrij geld op te kunnen nemen van het spaardeposito. Doorgaans is dit bij de meeste banken geen optie. Er gelden ook beperkingen voor tussentijdse opnames.
Nederlandse spaarders kiezen er vaker voor om geld op een deposito te zetten, zo blijkt uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In juni 2023 stond 67,2 miljard euro aan Nederlands spaargeld op een depositorekening. Begin 2023 was dat 62,7 miljard. Op gewone spaarrekeningen staat 380,5 miljard euro. De populariteit van deposito's is te danken aan de gestegen rente op deze rekeningen. Het verschil tussen de vergoeding op een gewone spaarrekening en een deposito betaalt zich weer uit.
ABN AMRO registreert eerste digitale groene obligatie op de publieke blockchain
Het opstellen, plaatsen en documenteren van de obligatie was een volledig digitaal proces, waarbij het eigenaarschap op de blockchain is vastgelegd in de vorm van tokens die de investeerder kreeg na betaling voor de obligatie.
ABN AMRO bewaart en beveiligt de unieke sleutel van de digitale portemonnee voor de investeerder die toegang geeft tot de digitale obligatie. ABN AMRO is hiermee in staat digitale custody aan te bieden voor institutionele klanten.
ABN AMRO heeft al ervaring opgedaan op het gebied van digitale obligaties, onder andere door middel van het kopen en verkopen van een digitale obligatie van de Europese Investment Bank (EIB) en het plaatsen van een digitale obligatie voor APOC (een mkb-klant van de bank). Met de transactie voor Vesteda heeft ABN AMRO opnieuw verdere stappen gezet in de ontwikkeling van haar digitale propositie.
dinsdag 12 september 2023
Nederlandse banken bieden in Duitsland fors hogere rentes
Geld.nl onderzocht van 14 banken waar je als Nederlander een spaarrekening kunt openen welke spaarrentes zij hier bieden en welke rente ze bieden in België en/of Duitsland. Hieruit blijkt dat vooral in Duitse spaarders vaak een veel hogere rente krijgen dan Nederlandse spaarders.
Een belangrijke reden hiervoor is dat in Duitsland veel meer verschillende spaarbanken actief zijn dan in Nederland. Banken hebben dus meer concurrentie en moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes. Daarnaast zie je in Duitsland dat nieuwe klanten de eerste paar maanden een veel hogere rente krijgen dan bestaande klanten. Hiermee wordt regelmatig overstappen van spaarbanken in Duitsland extra gestimuleerd.
Opvallend is dat de spaarrentes in België juist veel lager liggen dan in Nederland. De basisrente die spaarders krijgen ligt bij bijvoorbeeld ING, bunq en Triodos bank meer dan de helft lager dan de rente die Nederlandse spaarders krijgen bij deze banken. Veel Belgische spaarrekeningen bieden wel een getrouwheidspremie, dat is een soort bonusrente van spaargeld dat bijvoorbeeld een jaar lang op de rekening blijft staan. Maar zelfs met die bonusrente erbij krijgen Belgen vaak een lagere rente dan Nederlandse spaarders.
Voorzichtige prijsstijging en overbieden weer in de lift
De daling van de gemiddelde huizenprijs die in augustus 2022 inzette nam de afgelopen maanden steeds wat af. Het laagste punt werd bereikt in mei, waarna het indexcijfer in juni en juli licht steeg. Hiermee kwam de gemiddelde huizenprijs iets uit boven het niveau van november 2021. Deze stijging op maandniveau had ook effect op de prijsdaling op jaarbasis. Waar de gemiddelde huizenprijs afgelopen mei 5,87% lager was dan een jaar eerder, was dat in juli 5,7%.
Ook de biedingen lieten het afgelopen jaar een neergaande lijn zien. Sinds februari werd op geen enkel woningtype meer boven de vraagprijs geboden. Voor verschillende woningtypen lagen de biedingen sindsdien onder de vraagprijs, maar die trend lijkt nu eveneens te keren. In juli werden de meeste hoekwoningen en rijtjeshuizen weer voor de vraagprijs verkocht en bij appartementen kwamen de biedingen in de meeste gevallen boven de vraagprijs uit.
Met 16.500 geregistreerde woningtransacties in juni en 15.000 in juli is het aantal woningtransacties weer wat opgekrabbeld na de dip van januari en februari. Dat in juli minder woningen van eigenaar wisselden dan in juni is een typisch seizoenseffect. In juni worden altijd meer huizen verkocht dan de maand ervoor en erna. Dat is goed zichtbaar in de onderstaande grafiek met het aantal woningtransacties per maand in Nederland van de afgelopen drie jaar.
Nederlandse verzekeraars kampen met dubbel probleem bij duurzaamheid
Uit het onderzoek van de VBDO blijkt dat Athora Netherlands met een totaalscore van 4,5 uit 5 de lijst aanvoert als meest duurzame verzekeraar. Een tweede positie is met een score van 4,2 weggelegd voor a.s.r. en Achmea eindigt op een derde plek met eveneens afgerond een 4,2. Klaverblad (van 16 naar 11) en Univé Groep (van 13 naar 8) klimmen beiden met vijf posities en zijn daarmee dit jaar de snelste stijgers.
Verzekeraars vragen om meer sturing vanuit de overheid voor de energietransitie. ‘Om die transitie verder te helpen, is het essentieel dat de overheid transitiepaden bepaalt voor alle relevante sectoren,’ stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, in een reactie op het rapport. ‘Dan krijgt publiek/private financiering ook een stimulans doordat de overheid bijvoorbeeld onrendabele toppen afdekt of garanties biedt. Investeren in duurzame lange termijnprojecten, zoals waterstof, wordt dan echt interessant.’
Waar duurzaamheid voor verzekeraars bijna vijftien jaar geleden begon met duurzaam beleggen, is er nu steeds meer aandacht voor verzekerbaarheid. Door klimaatverandering neemt het natuurgeweld toe.
Om de steeds hoger wordende schadelast door weersextremen verzekerbaar te houden, moet er volgens Weurding niet alleen gekeken worden naar preventie, maar bijvoorbeeld ook naar hoe we ons land inrichten om schade te voorkomen en te beperken.
Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO voegt daaraan toe: ‘de uitdagingen waar de verzekeraars voor staan zijn complex. Overheden en beleidsmakers moeten daarom inderdaad worden gezien als belangrijke samenwerkingspartners voor de ontwikkeling en implementatie van oplossingen. Verzekeraars op hun beurt doen vaak wel schriftelijk een oproep, maar gaan nog onvoldoende direct in gesprek met nationale of internationale overheden. Een reden hiervoor is bijvoorbeeld dat ze niet goed weten bij wie ze terecht moeten. Hierin ligt dus nog een rol voor beide partijen om elkaar beter te kunnen vinden.’
maandag 11 september 2023
Naam bpost bank verdwijnt
De juridische entiteit bpost bank nv - waarvan BNP Paribas Fortis sinds begin 2022 de volledige aandeelhouder is - wordt nadien ontbonden.
De merknaam bpost bank verdwijnt uit het straatbeeld en uit de postkantoren op het moment dat de integratie in januari 2024 plaatsvindt, en zal plaatsmaken voor de merknaam en het logo van BNP Paribas Fortis.
Rabobank lanceert nieuw spaarproduct: Rabo TijdslotSparen
Met dit aanbod kunnen klanten volgens Rabo het spaarproduct kiezen dat het beste bij hen past en meer uit hun spaargeld halen. Rabo TijdslotSparen biedt meer flexibiliteit dan depositosparen. Zo kunnen klanten altijd bijstorten en 90 dagen na een overboekingsopdracht over hun geld beschikken. De rente voor Rabo TijdslotSparen is in tegenstelling tot die van termijndeposito’s variabel en beweegt mee met de ontwikkelingen in de markt.
Beleggingsinstelling ontloopt AFM boete
De AFM had de last opgelegd omdat de AFM had vastgesteld dat de beheerder gedurende januari 2019 t/m februari 2020 bij drie fondsen niet had vermeld dat er een prospectus gepubliceerd was en waar beleggers deze konden verkrijgen. Verder was de reclame niet in overeenstemming met de prospectussen, bevatte de reclame misleidende informatie, was de reclame als zodanig niet duidelijk herkenbaar en ontbrak er een verklaring over de betekenis van de goedkeuring van het prospectus door de AFM. De AFM publiceert de last omdat de periode waarop de last betrekking had is verlopen en de last onherroepelijk is geworden.
Deze regels volgen uit de Prospectusverordening. De last was op 1 februari 2021 opgelegd voor de duur van twee jaar. Als de beheerder gedurende die twee jaar bepaalde artikelen uit de Prospectusverordening zou overtreden, dan zou een dwangsom van 50.000 euro verbeuren per overtreding met een maximum van 500.000. De beheerder heeft zich gehouden aan de last, waardoor er geen dwangsommen zijn verbeurd.
vrijdag 8 september 2023
SME Finance tekent overeenkomst met Europees Investeringsfonds (EIF) voor €40M aan MKB-kredieten
Het EIF pakt het volhardende probleem van de toegang tot financiering voor het MKB aan. Onderzoek toont aan dat de vraag naar alternatieve financiering het afgelopen jaar is toegenomen, met name voor kredieten onder de 1,5 miljoen euro.
In 2022 hebben 55.000 MKB-ondernemers een krediet verkregen via een alternatieve financier, wat een stijging van 25 procent betekent ten opzichte van 2021. Banken richten zich meer op grotere kredieten boven de miljoen euro, omdat kleine kredieten voor hen minder rendabel zijn.
Het InvestEU-fonds wordt uitgevoerd door financiële partners, waaronder SME Finance, die investeren in projecten met behulp van een EU-begrotingsgarantie van 26,2 miljard euro, met als doel ten minste 372 miljard aan extra investeringen te mobiliseren.
Else Bos treedt terug als directielid en voorzitter Toezicht DNB
Bos werkt sinds 2018 bij DNB als lid van de directie en voorzitter Toezicht en is onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars en de digitale strategie toezicht.
Ze is lid van de Board of Supervisors en van de management board van de European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).
donderdag 7 september 2023
Nieuw leven in Belgische kmo’s dankzij kredietverlening Factris
Deze uitgebreide financieringsdiensten zijn mogelijk dankzij een recente kapitaalinjectie van 50 miljoen euro door de wereldwijde investeerder Aegon Asset Management (AM).
Belgische kmo’s uit Antwerpen hebben nu betere financieringsmogelijkheden dankzij de nieuwe impuls die de Nederlandse onderneming Factris krijgt via de ontvangen financieringslijn van Aegon AM. Fintechbedrijf zal zijn financieringsdiensten specifiek richten op het helpen van Belgische kmo's die snel en flexibel werkkapitaal nodig hebben.
Factris zal kmo's voornamelijk helpen financieren via ‘invoice factoring’, zijn belangrijkste financieringsinstrument. Factoring biedt kmo's snel werkkapitaal door hun onbetaalde facturen op te kopen tegen een kleine vergoeding. Het hele proces gebeurt online en het geld is binnen één werkdag beschikbaar. Deze snelle, handige financiële diensten van Factris zijn goed nieuws voor Belgische kmo's, aangezien factoring voornamelijk wordt aangeboden door Belgische banken die niet flexibel en traag zijn en vaak weken of zelfs maanden nodig hebben voor de goedkeuring van kmo-financiering.
ING stelt 200 miljoen beschikbaar aan Nationaal Warmtefonds
Het Warmtefonds leende in 2022 een recordbedrag uit aan particulieren en VvE’s voor de verduurzaming van hun koopwoning. Ten opzichte van 2021 verdubbelde het verstrekte bedrag aan particulieren van circa 73 miljoen naar 150 miljoen euro. Onder VvE’s was de groei nog sterker. Het verstrekte bedrag onder deze groep steeg van 33 miljoen naar 122 miljoen euro. De financiering die het Warmtefonds biedt, is laagdrempelig, tegen een aantrekkelijke rente en in sommige gevallen zelfs rentevrij. Er is geen afsluitprovisie.
Van de ruim 8,1 miljoen woningen in Nederland heeft ongeveer 40% nog geen energielabel. Bijna de helft (49%) van de gelabelde woningen heeft een energiezuinig label (A of B), zo blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. Er moet dus nog veel gebeuren om woningen in Nederland te verduurzamen.
ING kan vanuit haar marktleiderschap in Nederland als huisbankier voor woningcorporaties en VvE’s, entiteiten die, naast particuliere woningbezitters, een beroep kunnen doen op leningen van het fond, het Warmtefonds onder de aandacht brengen bij deze groepen klanten. Die kunnen via de VvE Energiebespaarlening van het fonds tegen gunstige voorwaarden een lening afsluiten om woningen te verduurzamen. Hiermee kan 33.000 euro worden gefinancierd per appartementsrecht. De totale lening bedraagt minimaal 25.000 euro per VvE, tenzij de VvE alleen laadpalen wil financieren, dan is het minimum10.000 euro. De lening kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld verschillende vormen van isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, CO2-gestuurde ventilatie en ledverlichting. Voorwaarden voor de VvE zijn onder meer het voeren van een meerjarenonderhoudsplan, het opstellen van een Maatwerk VvE energieadvies en de bevestiging dat alle leden akkoord gaan met de lening. Via de VvE Quickscan is na te gaan of de VvE voor een VvE Energiebespaarlening in aanmerking komt.
Ook voor particuliere woningeigenaren biedt het Warmtefonds een Energiebespaarlening waarmee zij tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Is het inkomen van het huishouden lager dan 60.000 euro dan is deze lening zelfs rentevrij.
woensdag 6 september 2023
Consumenten kunnen vanaf 4 september duizenden euro’s minder lenen
Om te bepalen hoeveel iemand kan lenen, kijken kredietverstrekkers naar hoeveel geld je overhoudt na aftrek van de vaste lasten en de geschatte kosten voor levensonderhoud. Op basis van hoeveel je maandelijks kunt betalen aan rente en aflossing bepalen ze hoeveel je maximaal mag lenen. Voor de kosten van levensonderhoud werken kredietverstrekkers met zogenoemde leennormen. Deze normbedragen worden per 4 september met gemiddeld 11 procent verhoogd.
Door de inflatie zijn de kosten voor levensonderhoud immers zijn gestegen en daar moeten kredietverstrekkers dus rekening mee houden. Voor consumenten betekent dit dat er een hoger bedrag van het inkomen wordt afgetrokken en ze daardoor minder kunnen lenen.
Geld.nl berekende voor 16 verschillende soorten huishoudens hoeveel ze maximaal kunnen lenen onder de huidige regels en onder de nieuwe regels. Vooral voor huishoudens met kinderen daalt het maximale leenbedrag flink.
In de scenario’s die wij hebben doorgerekend, kunnen huishoudens met kinderen door de nieuwe regels gemiddeld 8.900 euro minder lenen en huishoudens zonder gemiddeld 5.700 euro minder. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat kosten die je maakt voor kinderen ook zijn gestegen door de inflatie.