dinsdag 31 oktober 2023

EPI rondt overname IDEAL af

European Payments Initiative (EPI) rondt de eerder aangekondigde overnames van de Nederlandse betaaloplossing iDEAL en de Luxemburgse technologieleverancier Payconiq International af,

Het voltooien van deze overnames onderstreept de ambitie van EPI om een toonaangevende speler te worden in het Europese betaallandschap, stelt de nieuwe eigenaar. Het onderstreept ook de inzet van EPI om Europa te voorzien van een veilige en directe digitale betalingsoplossing.

Door de aansluiting van deze twee diensten kan EPI een alomvattende betaaloplossing voorbereiden in België, Frankrijk, Duitsland, gevolgd door Nederland - landen die samen meer dan de helft van alle non-cash betalingen in het eurogebied vertegenwoordigen, alvorens uit breiden naar andere Europese landen.

EPI heeft onlangs aangekondigd dat zijn digitale portemonnee, genaamd Wero, de manier waarop mensen betalen zal 'herdefiniëren'.

In Nederland maakt het nieuwe iDEAL, dat momenteel wordt uitgerold, gebruik van de technologie van Payconiq International. Nederlandse consumenten en ondernemers die iDEAL hebben geïntegreerd kunnen iDEAL op dezelfde manier gebruiken. De geleidelijke integratie van iDEAL naar Wero zal in 2025 beginnen.

Financiële informatie over de overnames wordt niet bekendgemaakt.

Met het platform OuderWijs helpt de Volksbank ouders bij de financiële opvoeding van hun kind

In de huidige, digitale wereld, staan kinderen – vaak al op hele jonge leeftijd – bloot aan tal van financiële verleidingen. Veelal verborgen in games, apps en sociale media. Met als mogelijke consequentie dat kinderen ongewild financiële verplichtingen aangaan.

 Met OuderWijs introduceert de Volksbank een online platform om ouders en opvoeders te helpen bij de financiële opvoeding van hun kind. Het platform devolksbank.nl/ouderwijs biedt praktische tips en uitgebreide informatie met links naar relevante en betrouwbare instanties. Ouders en opvoeders kunnen met deze extra financiële kennis kinderen beter begeleiden in de digitale belevingswereld.

Recent onderzoek van de Volksbank toont aan dat maar liefst 96% van de ouders het zeer belangrijk vindt dat hun kind goed met geld kan omgaan. Bijna de helft van de ouders maakt zich zorgen over financiële verleidingen via apps, games en sociale media. En bijna vier op de tien ouders meent dat hun kind zich laat beïnvloeden door sociale media bij aankopen. Meer dan ooit worstelen ouders met de financiële opvoeding van hun kinderen in een snel veranderende digitale wereld. Zo merken ze op, dat hun kinderen de waarde van geld niet of niet altijd goed begrijpen, terwijl ze zich begeven in een online wereld vol verleidingen. Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek en signalen van ouders heeft de Volksbank OuderWijs ontwikkeld.
 
OuderWijs is voor de Volksbank een logisch vervolg op Eurowijs, dat ze 10 jaar geleden startte. Onder deze noemer biedt de bank kosteloos lesmateriaal aan op scholen. De lesstof heeft inmiddels 1,5 miljoen kinderen bereikt en leert ze goed met geld om te gaan. Om zo financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen. Met het digitale platform OuderWijs wordt het positieve effect van geldlessen op school extra versterkt.

Wereldspaardag! 7 tips om beter te sparen en meer rente te krijgen

31 oktober is het Wereldspaardag. Deze dag bestaat al sinds 1924 en is bedoeld om mensen te wijzen op het belang van sparen. Een goed moment dus om even stil te staan bij je eigen spaargedrag. Wat kun je beter of anders doen om makkelijker te sparen en meer rente op je spaargeld te krijgen? Ik geef je alvast wat handige tips.

Tips om beter te sparen

De eerste vier tips helpen je om beter te sparen. Veel mensen hebben moeite om elk maand te sparen of sparen zelfs helemaal niet. Met een paar kleine aanpassingen zorg dat je structureel spaart en dat je gemotiveerd blijft om te sparen.

1.       Betaal jezelf eerst

Veel mensen zien sparen als iets waar ze pas aan toe komen als er aan het einde van de maand geld over is. Slimmer is om, als je salaris wordt gestort, direct een deel over te boeken naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je spaart en dat je het geld aan het einde van de maand niet stiekem toch hebt uitgegeven. Zorg hierbij natuurlijk wel dat er genoeg geld op je betaalrekening overblijft om de vaste lasten en boodschappen van te betalen.

2.       Spaar automatisch

Dit sluit eigenlijk meteen aan bij de eerste tip. Stel voor sparen een automatische maandelijkse overboeking in via je online bankierenomgeving. Zo weet je zeker dat je elke maand spaart.

3.       Kijk kritisch naar je uitgaven

Het klinkt een beetje als een open deur, maar stiekem geef je misschien best vaak geld uit waar je niet over nadenkt. Denk aan koffie of broodjes buiten de deur of die abonnementen op een steeds groter aantal streamingdiensten. Door kritisch naar dit soort uitgaven te kijken en erin te schrappen, houd je snel meer geld over om te sparen.

4.       Stel spaardoelen

Sparen is een stuk gemakkelijker als je weet waar je het voor doet. Dit kun je voor jezelf concreet maken door voor elke spaardoel, bijvoorbeeld je buffer, die verre reis, de studie van je kinderen of je pensioen, een apart spaarpotje te maken. Dit kan tegenwoordig bij heel veel banken in de online omgeving. Soms kun je elk spaardoel ook nog een plaatje geven. Doordat je in je online omgeving elke maand de bedragen voor je doelen ziet groeien, zie je letterlijk je spaardoelen dichterbij komen.

Tips om meer rendement te behalen

Natuurlijk wil je ook dat sparen je wat oplevert, daarom gaan we nu kijken hoe je meer rente kunt behalen op je spaargeld.

5.       Spaar niet alleen bij je huisbank

Bijna iedereen heeft wel een spaarrekening naast de betaalrekening bij zijn of haar bank. Uit eerder onderzoek dat wij deden blijkt zelfs dat 48 procent alleen maar bij ABN AMRO, Rabobank of ING spaart. Zonde, want deze banken bieden een relatief lage rente op je spaargeld. Er zijn in Nederland verschillende kleinere, online banken waar je een veel hogere rente krijgt. Kijk maar een in ons overzicht met actuele spaarrentes. Het loont dus echt om (een deel van je spaargeld) bij één of meerdere kleinere banken neer te zetten.

6.       Spaargeld dat je niet meteen nodig hebt? Zet het op een deposito!

Als je flink op weg bent met sparen of een keer een financiële meevaller hebt, heb je misschien een paar duizend euro beschikbaar die je niet direct nodig hebt. Je kunt dit geld dan op een spaardeposito zetten. Hiermee zet je spaargeld voor een tijdje vast en krijg je een flink hogere rente dan op een spaarrekening. Je kiest zelf hoelang je je spaargeld vast zet. Dit kan al vanaf 3 maanden, maar ook voor 10 jaar of een periode ertussen in. Kies een termijn die bij je past.

7.       Kijk ook eens over de grens

De hoogste spaarrentes vind je tegenwoordig bij buitenlandse banken die in Nederland actief zijn. En daar zijn er steeds meer van. Je kunt hier tot ruim 3 procent rente op een spaarrekening krijgen of meer dan 4 procent op deposito vanaf 1 jaar. Dat levert je dus flink meer rente op dan bij een Nederlandse bank. Bovendien vallen alle buitenlandse banken die je op Geld.nl ziet onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Hiermee is je spaargeld, net als Nederland, tot 100.000 euro beschermd als de bank failliet gaat.

Kortom: Even verder kijken dan de spaarrekening bij de bank waar je ook een betaalrekening hebt, levert je dus veel extra rente op. En heb je geld over dat jet niet direct nodig hebt voor onverwachte uitgaven of spaardoel op de korte termijn? Overweeg dan eens een spaardeposito of sparen in het buitenland.

maandag 30 oktober 2023

AFM: Europese regelgeving achteraf betalen blijft noodzakelijk

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is positief over de gedragscode van de aanbieders van Buy Now Pay Later (BNPL) om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Om consumenten voldoende te beschermen, vindt de AFM het echter nog steeds noodzakelijk dat voor deze vorm van krediet Europese regelgeving in werking treedt.

Met Buy Now, Pay Later kunnen consumenten achteraf betalen, tot 14 of 30 dagen na de levering of in 3 termijnen. BNPL is nu nog uitgezonderd van de reguliere wetgeving voor consumptief krediet. Met de herziene Europese Richtlijn Consumentenkrediet gaat dit veranderen.

De AFM pleit al langer voor wetgeving en toezicht op aanbieders van Buy Now Pay Later. Er komt Europese wetgeving aan, maar de implementatie daarvan gaat enkele jaren duren. In de tussentijd is deze gedragscode een stap vooruit in de bescherming van consumenten.

De gedragscode helpt bij de bescherming van financieel kwetsbare consumenten. Een individuele BNPL-aanbieder gaat onder meer ‘schuldenstapeling’ tegen door iemands account te blokkeren als er al een betalingsachterstand is. Het blijft echter mogelijk om bij andere aanbieders ook schulden aan te gaan. BNPL-aanbieders zijn nog niet wettelijk verplicht om een inkomsten- en lastencontrole uit te voeren of om zich aan te sluiten bij de Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Ter voorkoming van problematische schulden is het wel nodig om vooraf het BKR te kunnen raadplegen. Ook BNPL-achterstanden moeten volgens de AFM bij BKR geregistreerd worden. De AFM is positief over het aangekondigde onderzoek ten aanzien van BKR-aansluiting en dringt er bij aanbieders op aan om hier snel invulling aan te geven.

In de verkenning van 2022 constateerde de AFM dat sommige aanbieders een substantieel deel van hun inkomsten verdienen door incassokosten in rekening te brengen. In sommige gevallen zijn deze incassokosten bij te laat betalen zelfs winstgevend. Dat staat haaks op de belangen van de consument. Daarom verwelkomt de AFM de toezegging in de gedragscode dat aanbieders nader gaan onderzoeken in hoeverre de incassokosten die de consument betaalt, aansluiten bij de werkelijke kosten voor incasso bij individuele aanbieders.

De AFM ondersteunt de oproep in de gedragscode dat alle BNPL-aanbieders zich aansluiten. Het gaat daarbij ook om (web)retailers die zelf BNPL-diensten verlenen. Aansluiting van alle BNPL-aanbieders draagt bij aan de professionaliteit van deze sector, in aanloop naar de herziene Europese Richtlijn Consumentenkrediet die verschillende aspecten van deze dienstverlening gaat reguleren.

Goudwisselkantoor heropent pre-owned juwelierslocatie in Rotterdam

Op woensdag 25 oktober heeft Johan de Ruiter, CEO van Goudwisselkantoor, opnieuw de deuren geopend van de juwelierslocatie aan de Hoogstraat in Rotterdam. Vanaf nu gaat het voormalige Reclaimed Jewels door onder de naam van Goudwisselkantoor. Hoewel een grondige verbouwing aan de basis staat van een nieuwe uitstraling, blijft het vertrouwde winkelconcept gehandhaafd, met een rijke collectie aan pre-owned en vintage sieraden en horloges.

De Ruiter verrichtte de openingshandeling met het doorknippen van het lint bij de ingang. Boven het pand aan de Hoogstraat 197 in Rotterdam hing tot voor kort de naam van Reclaimed Jewels. Vanaf nu gaat de locatie door onder de naam van moederbedrijf Goudwisselkantoor. Op deze locatie worden zowel pre-owned sieraden en horloges aangeboden als alle andere diensten van Goudwisselkantoor, zoals de in- en verkoop van munten en baren, taxaties en valutatransacties. Het winkelconcept sluit daarmee aan op de groeiende behoefte aan vintage en duurzame producten, die vooral zichtbaar is onder jongere consumenten.

Rotterdam is de eerste juwelierslocatie waar Goudwisselkantoor op de gevel staat. Later volgen ook de vestigingen in Almere en Maastricht.

vrijdag 27 oktober 2023

VEH: NHG is verdienmodel voor het Rijk geworden; premie omlaag

Vereniging Eigen Huis dringt er bij minister Kaag op aan om de premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) volgend jaar te verlagen.

NHG heeft overvloedige reserves opgebouwd van ruim 1,6 miljard euro en het aantal schadeclaims is klein. Bovendien wordt de helft van de door een starter betaalde premie niet gebruikt voor de zekerheid van de hypotheek, maar door NHG afgedragen aan het Rijk.

Van de premie die huizenkopers betalen voor hypotheekzekerheid bij NHG gaat slechts de helft naar het waarborgfonds. De andere helft gaat naar het ministerie van Financiën.

Het aantal NHG-verliesposten laat al jaren een dalende trend zien. In 2022 werd in totaal slechts € 100.000 uitgekeerd aan 8 huiseigenaren die een beroep deden op NHG. Zelfs in de meest negatieve scenario’s blijkt de soliditeit van het fonds ruim voldoende om een grote hoeveelheid schadeclaims op te vangen, zonder dat steun van de overheid nodig is.

Bovengrens NHG stijgt naar 435.000 euro, betaalbaarheidsgrens wordt 390.000 euro

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) draagt bij aan verantwoorde toegang tot een hypotheek en daarmee tot een koopwoning. Met een hypotheek met NHG lopen consumenten minder risico’s op hun hypotheek en profiteren zij vaak van een lagere rente. Jaarlijks wordt bepaald tot welke woningwaarde consumenten gebruik kunnen maken van deze garantie.

De NHG-grens voor 2024 is vastgesteld op 435.000 euro, zo meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Kamer.

NHG biedt een vangnet voor huishoudens die door omstandigheden zoals baanverlies of echtscheiding hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Ook faciliteert NHG woningbehoud en andere oplossingen bij mogelijke betaalproblemen van de hypotheek. Daarnaast zet NHG zich in voor het verduurzamen van woningen en draagt het bij aan betere processen in de hypotheekketen. Hiermee speelt NHG een belangrijke rol op de hypotheekmarkt.
 
Op dit moment kunnen mensen gebruikmaken van NHG wanneer zij een woning kopen met een maximale waarde van 405.000 euro. Per 1 januari 2024 wordt deze grens verhoogd naar 435.000 euro. Bij een hypotheek waarbij aanvullende energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd is de NHG-grens 6% hoger, namelijk 461.100 euro. Deze verhoging vergroot het bereik van NHG en zorgt ervoor dat een hypotheek met NHG toegankelijk blijft voor veel woningkopers. De provisie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek met NHG blijft komend jaar 0,6% over het hypotheekbedrag.
 
Het kabinet wil tot en met 2030 981.000 woningen realiseren waarvan twee derde betaalbaar. Tot 2023 gold de NHG-grens als maatstaf voor wat als betaalbare koopwoningen gold. Door de sterke stijging van de NHG-grens is deze vanaf 2023 losgekoppeld van de betaalbaarheidsgrens. De huidige betaalbaarheidsgrens van 355.000 euro in 2023 wordt geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (CPI). Voor 2024 betekent dit dat de betaalbaarheidsgrens wordt vastgesteld op 390.000 euro.

donderdag 26 oktober 2023

Spaarrentes op hoogste niveau in ruim 10 jaar

Er wordt flink gestreden om het geld van Nederlandse spaarders. De afgelopen weken verhoogden bijna alle banken de rente op hun spaarrekening fors, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde rente voor een spaarrekening kwam hierdoor voor het eerst sinds 2012 weer boven de 2 procent uit, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “De gemiddelde rente op een spaarrekening is nu 2,24 procent.

De hoogste rente die je op een spaarrekening kunt krijgen is nu zelfs hoger dan 3 procent. Dit komt doordat vooral de buitenlandse banken de laatste weken over elkaar heen vallen om de hoogste spaarrente te bieden, vertelt Bulthuis.

En dan zijn er nog banken die met actierentes nieuwe klanten proberen te lokken. Bij Open Bank (Spanje) krijg je de eerste zes maanden 3,65 procent rente en bij Credit Europe Bank 3,55 procent.

Het blijft niet alleen bij de buitenlandse banken, ook Nederlandse banken hebben de afgelopen weken flinke renteverhogingen doorgevoerd. NIBC Direct, LeasePlan Bank, Knab en Centraal Beheer verhoogden eind vorige maand de rentes in één keer met 0,15 tot 0,35 procent. Deze banken bieden nu 2 procent rente en LeasePlan Bank zelfs 2,22 procent.

Ook de grote banken maakten flinke sprongen met hun rentes. Bij ING en ABN AMRO ging de rente van 1,25 naar 1,50 procent. Bij Rabobank en SNS Bank krijg je tot 1,7 procent op een spaarrekening.

Dat de spaarrentes flink zijn verhoogd, komt vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente eind september opnieuw heeft verhoogd. Banken kijken bij het bepalen van hun eigen spaarrentes naar deze ECB-rente. De verwachting is dat de ECB-rentes nog een lange tijd hoog blijven.

Afhakende sollicitanten of zelfs ontslagnemers vanwege ontbreken pensioenvoorziening

43 procent van de werkgevers die geen pensioenvoorziening hebben voor hun werknemers denkt dat er wel eens een sollicitatie kandidaat is afgehaakt omdat ze geen pensioenvoorziening hebben. En 40 procent denkt dat er zelfs wel eens een werknemer is vertrokken omdat ze geen pensioenvoorziening hebben.

Dit blijkt uit onderzoek onder werkgevers die geen pensioenvoorziening hebben, niet in de tweede pijler en ook niet in de derde pijler. Het onderzoek* is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BrightPensioen.

Werkgevers die niet bij een cao zijn aangesloten, zijn niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden. Zij kunnen een pensioenregeling in de zogenaamde tweede pijler aanbieden voor hun medewerkers via een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) of kiezen voor een pensioenvoorziening in de derde pijler (lijfrente of banksparen). Beide opties zijn niet verplicht, het is de eigen keuze van deze werkgevers of en hoe ze een pensioenvoorziening aanbieden aan hun werknemers. Bij de groep werkgevers die een voorziening in de derde pijler hebben, is in het onderzoek doorgevraagd over het hoe en waarom.

Bijna driekwart (71%) van de werkgevers die wel een pensioenvoorziening in derde pijler hebben, vindt dat ze daardoor aantrekkelijker zijn als werkgever. Des te opvallender is het daarom dat een derde (32%) van de werkgevers met een pensioenvoorziening in de derde pijler niet in hun vacatureteksten vermeldt dat ze een pensioenvoorziening hebben.

Driekwart (74%) van werkgevers die wel pensioenvoorziening in derde pijler hebben, heeft wel onderzoek gedaan onder de werknemers naar de behoefte aan een pensioenvoorziening. Bij 55% van de werkgevers die wel pensioenvoorziening in derde pijler hebben, hebben de werknemers een (zeer) groter rol gespeeld in het besluit om pensioen op deze manier te regelen. Meer dan de helft van de werkgevers (52%) met een derde pijler voorziening heeft deze na hun de derde jaar na oprichting gekregen. Een kwart (24%) pas na hun vijfde jaar van bestaan. Een derde (29%) is er al vroeg bij en is al in eerste jaar met een pensioenvoorziening van start gegaan.

woensdag 25 oktober 2023

Geen omzet afgelopen kwartaal? Wél btw-aangifte

Nog een paar dagen. Dan moeten ruim twee miljoen ondernemers hun btw-kwartaalaangifte hebben ingediend én betaald. Uit cijfers van de Belastingdienst blijkt dat ruim 140.000 ondernemers vorig kwartaal te laat waren met hun btw-aangifte of -betaling. Opletten dus. Om ondernemers op weg te helpen met de btw-aangifte, geeft Ferry Hoogerheijde, startersvoorlichter van de Belastingdienst, antwoord op de meest gestelde vragen van ondernemers.

Ferry: “Als je belastingplichtig bent voor de btw moet je btw-aangifte doen. Oók als je in het afgelopen kwartaal geen omzet had. Of geen uitgaven hebt gedaan waarover je btw mag terugvragen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is ‘nee’ aankruisen bij de vraag of je dit tijdvak iets hebt om aan te geven. Daarna kan je de aangifte verzenden. Dat heb je dus zo gedaan.”

Doe je de btw-aangifte en betaling niet of te laat, dan riskeer je een naheffingsaanslag. Op de naheffingsaanslag staat een schatting van de verschuldigde btw, aangevuld met een boete voor het te laat doen van je btw-aangifte en betaling. Dit bedrag is vaak hoger dan de btw die je in werkelijkheid moet betalen. Dit komt omdat wij niet weten hoeveel facturen je hebt verstuurd of ontvangen. En dus ook niet hoeveel btw je hebt betaald en ontvangen. Door op tijd je btw-aangifte in te dienen en te betalen, voorkom je een boete.”

 Soms wordt het verkeerde btw-nummer of betalingskenmerk op de aangifte of betaling gebruikt. Het kan ook zijn dat ondernemers met een softwarepakket de aangifte te vroeg indienen, dus vóór 1 oktober. Of ondernemers doen over één aangiftetijdvak meerdere keren aangifte. Om dit soort fouten op tijd te herstellen proberen we ondernemers zo snel mogelijk te bellen. Geef daarom altijd een actueel telefoonnummer op bij het doen van de btw-aangifte.”

Als je bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen btw betaalde, zoals bij het kopen van een laptop, dan kun je die aftrekken in de btw-aangifte. Hierbij is de factuurdatum bepalend voor het tijdvak waarin je de btw aftrekt. De btw hoef je dus nog niet betaald te hebben. In bovenstaand voorbeeld betekent dit dus dat je het btw-bedrag van de nieuwe laptop meeneemt in de aangifte voor het derde kwartaal.”

De deadline voor het doen van btw-aangifte over het derde kwartaal van 2023 is op 31 oktober.

Bijna negen op tien beleggers is begonnen met te weinig voorkennis

87 procent van de beleggende Nederlanders vindt dat ze met te weinig voorkennis zijn begonnen, terugkijkend op hun beginjaren op de beurs. Dit komt naar voren uit onderzoek van Panel Inzicht in opdracht van MeDirect. Met name het gebrek aan kennis rondom verschillende beleggingsproducten en -sectoren maakte dat startende beleggers het lastig vonden om de juiste keuzes te maken.

De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar het beleggingsgedrag van Nederlanders. Gevraagd naar de voorbereidingen voor het starten met beleggen, geeft 51% aan zelf op zoek te zijn gegaan naar beschikbare informatie op het internet. Ook maken beleggers in spé veel gebruik van adviezen van iemand in de eigen omgeving die al aan beleggen doet (39%). Door iets meer dan een kwart (28%) van de gevallen wordt advies ingewonnen bij een expert.

Toch zegt 87% van de Nederlandse beleggers dat ze achteraf met te weinig voorkennis zijn begonnen. Naast het gebrek aan kennis, geven de Nederlandse beleggers ook aan dat ze vooraf niet wisten hoe ze het beste konden spreiden (37%) en wat exact de risico’s waren van beleggen (32%). Een kwart twijfelde of ze  zelf wilden beleggen of dat het beter was om dit uit te besteden.

dinsdag 24 oktober 2023

Openbank verhoogt rente fors naar 3,65%

Openbank, de 100% digitale bank van de Santander Groep, verbetert met de renteverhoging haar aanbod voor nieuwe klanten aanzienlijk. Het maximale spaarbedrag dat in aanmerking komt voor deze uitzonderlijk hoge rente van 3,65% is verhoogd van 300.000 naar 1.000.000 euro. Dit biedt particulieren een uitstekende mogelijkheid om hun spaargeld te laten groeien.

Bij het onderzoek naar het gedrag van Nederlandse klanten blijkt dat de vraag naar spaarrekeningen in 2023 toeneemt. Het aantal klanten in Nederland is verdubbeld en het saldo op deze rekeningen is bijna verdrievoudigd. Dit geeft de verbondenheid met en het vertrouwen in de bank weer.

De hoge rente van 3,65% geldt voor een periode van zes maanden. Daarna wordt de Welkom Spaarrekening automatisch omgezet naar de normale spaarrekening: de Open Spaarrekening van Openbank. De basisrente op de Open Spaarrekening is 2,65% voor klanten met een saldo tot en met 300.000.

De renteverhoging is de zesde door Openbank op de Nederlandse markt dit jaar. "Met deze renteverhoging laten we opnieuw zien dat we een van de hoogste spaarrentes van Nederland willen blijven bieden. Gecombineerd met het feit dat een Openbank-rekening gratis is, bieden we klanten zeer aantrekkelijke spaar- en betaalproducten", zegt Nicci de Haas, verantwoordelijk voor Openbank op de Nederlandse markt.

Het openen, aanhouden en beëindigen van de Open Spaarrekening is volledig gratis. De te ontvangen rente wordt maandelijks bijgeschreven op de spaarrekening. Op elk moment kan het geld op de spaarrekening plus het rendement geheel of gedeeltelijk worden opgenomen.

Kifid: beperkte aansprakelijkheid kan bij grof nalatig handelen consument

Een bank moet in beginsel betalingen die de consument niet heeft toegestaan direct terugbetalen. Dit is anders wanneer een consument grof nalatig is geweest.

Hoewel in een klachtzaak van Kifid de consument strikt juridisch gezien grof nalatig is geweest, is er geen sprake van fraude of opzet en in die omstandigheden is het mogelijk de aansprakelijkheid van de consument te beperken.

Een consument is in een periode van minder dan drie maanden tweemaal het slachtoffer geworden van afpersing door een groep personen. Onder dwang heeft hij zijn bankpas, pincode en inloggegevens voor het online bankieren aan deze derden gegeven. Zij hebben vervolgens misbruik gemaakt van zijn bankrekening, zijn tegoed opgenomen en online aankopen gedaan. De consument heeft voor deze betalingen geen toestemming gegeven en wil dat de bank de niet-toegestane betalingen terugbetaalt. De bank betwist dat zij daartoe verplicht is. De bank vindt dat de schade voor rekening van de consument moet komen, omdat hij zijn bankpas, pincode en inloggegevens heeft afgegeven en hij de afpersing niet direct bij de bank heeft gemeld

De Rabobank heeft niet betwist dat de consument slachtoffer is van afpersing. De bankpas, pincode en inlogcodes zijn hem onder bedreiging afhandig gemaakt; de consument heeft niet ingestemd met de betalingen. Is een betaling zonder instemming van de betaler uitgevoerd, dan is de betaaldienstverlener wettelijk verplicht het bedrag van de niet-toegestane betaling onmiddellijk terug te betalen. Er is een uitzondering: bij fraude, opzet of grove nalatigheid door de betaler komt de schade van niet-toegestane betalingen helemaal voor rekening van de betaler zelf. In deze klachtzaak concludeert de Geschillencommissie dat strikt juridisch gezien er sprake is van grof nalatig handelen. Doorslaggevend hiervoor is het feit dat de consument te lang heeft stilgezeten. Er zijn meerdere momenten geweest dat de consument de onregelmatigheden had kunnen melden bij de bank en dat heeft hij niet gedaan,

Volgens de Europese richtlijn voor betaaldiensten (PSD2) is ‘grove nalatigheid’ meer dan alleen ‘nalatig handelen’. Grove nalatigheid gaat over gedrag waarbij sprake is van een aanzienlijke mate van onvoorzichtigheid, wat de Geschillencommissie van Kifid verstaat als ‘aan opzet grenzende schuld’. Voor de Geschillencommissie staat vast dat de consument geen fraude heeft gepleegd en niets met opzet heeft gedaan. Dit blijkt onder meer uit schermafbeeldingen van berichten van de daders die hij op zijn telefoon heeft ontvangen en een afschrift van het gedetailleerde proces-verbaal van de aangifte bij de politie. De kwetsbare geestestoestand van de consument blijkt uit verklaringen van professionele zorgverleners.

Is er bij een niet-toegestane betaling geen sprake van fraude of opzet? Dan kan de rechter de aansprakelijkheid voor de consument beperken, met name rekening houdend met de aard van de persoonlijke gegevens en de omstandigheden waaronder deze zijn verloren, gestolen of onrechtmatig zijn gebruikt, zo staat in de wet (artikel 7:529 lid 2 BW). Gegeven de specifieke omstandigheden in deze klachtzaak en gelet op de mate waarin de consument iets is te verwijten, beperkt de Geschillencommissie de aansprakelijkheid van de consument tot de helft van de schade. In totaal is bijna 12.000 euro van het banktegoed van de consument zonder zijn instemming opgenomen. De bank moet de helft hiervan, bijna 6.000 euro, aan de consument terugbetalen. De andere helft van de schade komt voor rekening van de consument zelf.

maandag 23 oktober 2023

Meester Frank Visser dreigt met rechtszaak tegen Dexia en BKR

Tv-rechter Frank Visser eist dat het BKR en Dexia een einde maken aan de BKR-registraties van oude Dexia-klanten. Deze klanten zitten met onterechte schulden en BKR-registraties vanwege misleidende aandelenleaseproducten die de bank Dexia verkocht in de jaren 90. Als de onterechte registraties niet verwijderd worden, neemt Visser juridische stappen met zijn Stichting Onterechte BKR-registratie. Dat vertelt hij in de Radar-uitzending van 23 oktober.

Veruit de meeste BKR-noteringen van Dexia-gedupeerden zijn onterecht, vindt Visser, want de meeste klanten winnen hun rechtszaak tegen de bank.

Visser eist daarom dat het BKR de registraties verwijdert. Gebeurt dat niet, dan begint hij een collectieve rechtszaak tegen zowel het BKR als Dexia, namens alle gedupeerden.

Eerder dit jaar sprak Visser al bij Radar in de studio over BKR. Toen gaf hij al aan dat hij het BKR wil beteugelen, omdat mensen vaak onterecht een negatieve registratie op hun naam hebben staan.

Oud-TU Delft studenten bouwen unieke oplossing voor bewaren van Bitcoin mét vermogensbeheer

Het Rotterdamse cryptoplatform Blockrise, opgericht en gebouwd door oud-studenten van de TU Delft, lanceert een nieuw systeem voor vermogensbeheer voor cryptocurrencies.

De afgelopen jaren hebben de alumni gewerkt aan een technisch 'unieke oplossing' waarmee Bitcoins zo veilig worden opgeslagen als bij een Zwitserse bank.  

Het vermogensbeheer is een optionele extra dienst voor klanten van Blockrise. Met het crypto vermogensbeheer kunnen serieuze beleggers investeren in cryptovaluta zonder technische kennis of zorgen om dagelijkse schommelingen. Ook kan door middel van het vermogensbeheer gemakkelijk de nalatenschap van de cryptotegoeden geregeld worden.

Een punt van zorg onder vele cryptobeleggers is dat handelsplatformen vaak volledige toegang hebben tot de cryptotegoeden en de bijbehorende sleutels. Om deze zorg te elimineren, heeft Blockrise het platform technisch zodanig gebouwd dat de investeerder zelf de totale controle heeft over hun tegoeden. Blockrise heeft geen toegang tot de klanttegoeden, tenzij de klant specifiek hier instructie toe geeft. De klanttegoeden staan dan ook niet bij Blockrise op de balans. Voor het beveiligen van klanttegoeden gebruiken zij eenzelfde Zwitserse beveiligingstechnologie als grote internationale banken.
  jjjjjjj
Naast vermogensbeheer biedt Blockrise persoonlijk accountmanagement aan haar cliënten, en de mogelijkheid om cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum rechtstreeks te verhandelen.

Finst breidt crypto-aanbod uit

Als gevolg van de groeiende vraag van beleggers kondigt Finst aan dat het 54 nieuwe belangrijke munten in EUR op haar handelsplatform toevoegt.

Met deze toevoeging is de dekking van Finst meer dan verdubbeld en zijn er nu meer dan 100 belangrijke cryptomunten beschikbaar, zoals USDC, USDT, BNB, PAXG, COMP en FIL. Finst biedt daarmee nog meer diversificatiemogelijkheden voor haar klanten.

Het bedrijf meldt dat het zijn aanbod in euro verder zal uitbreiden en in de nabije toekomst handelsparen in USDC en USDT gaat aanbieden. Door de handel in USDC/USDT mogelijk te maken, verwacht Finst meer dan 300 handelsparen met institutionele liquiditeit en krappe spreads te kunnen offreren.

Finst bevestigt dat het actief werkt aan zijn on-chain staking service, die waarschijnlijk tegen het einde van 2023 beschikbaar zal zijn. Beleggers zullen in staat zijn om rendement te verdienen op hun cryptocurrencies met volledige flexibiliteit.

Het platform verwerkte bijna 500.000 transacties in negen maanden en het handelsvolume steeg met 25,2 procent tot en met het derde kwartaal. In dezelfde periode steeg het beheerd vermogen van Finst met 90 procent dankzij een sterke stijging van de stortingen van klanten, terwijl de totale cryptomarktkapitalisatie daalde met 11 procent.

vrijdag 20 oktober 2023

Geldautomaat hapert steeds vaker

Geldautomaten waren vorige maand veel vaker in storing dan de banken hadden beloofd. Gemiddeld was 1 op de 20 automaten van Geldmaat in september defect, om precies te zijn 5,7 procent van de automaten. Dat blijkt uit gegevens die de NOS samen met regionale omroepen verzamelde.

Het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten voor de drie grote banken doet, Geldmaat, bevestigt dat er meer storingen zijn en erkent dat de norm die banken hebben afgesproken over heel 2023 lastig te halen wordt.

Het ministerie van Financiën werkt aan een wet die banken dwingt om geldautomaten beter beschikbaar te maken.

Wie geld wil pinnen, kan de laatste jaren bij steeds minder geldautomaten terecht. Banken hebben filialen gesloten en geldautomaten verwijderd.

Europese privacytoezichthouders roepen op tot meer waarborgen bij digitale euro

De aandacht voor privacy in het ontwerp van de digitale euro is positief, maar er zijn wel verbeteringen nodig. Dat stellen de Europese nationale privacytoezichthouders, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

De digitale euro is bedoeld als aanvulling op bestaande betaalmiddelen. De digitale munt zal, net als het al bestaande cashgeld, worden uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB). Via reguliere betaalinstellingen wordt de digitale euro vervolgens beschikbaar voor burgers en bedrijven.

De introductie van de digitale euro gaat gepaard met verwerkingen van persoonsgegevens. De EDPB en EDPS geven in hun advies aan dat die verwerkingen beperkt moeten blijven tot wat noodzakelijk is. Ook moeten keuzes in het ontwerp van de digitale euro beter worden onderbouwd: vooral als het gaat om fraudebestrijding en anti-witwasmaatregelen, zien de EDPB en EDPS risico’s op onvoorzienbare en bovenmatige gegevensverwerkingen.

Ook adviseren de EDPB en de EDPS om een aantal rechtsgrondslagen voor de gegevensverwerkingen bij de digitale euro te herzien. De mogelijkheden voor het volgen van online digitale eurotransacties moeten tot een minimum worden beperkt.

Het advies van de EDPB en de EDPS is onderdeel van de onderhandelingen tussen de Europese lidstaten en het Europees Parlement over het wetsvoorstel voor de digitale euro. Dit najaar komt de ECB met aanvullende plannen over de technische ontwikkeling van de digitale munt. De Europese privacytoezichthouders volgen het wetgevingstraject en de ontwikkeling van de digitale euro op de voet.

Oxfam Novib: Nieuwe EU-lijst belastingparadijzen zinloze exercitie

Afgelopen week publiceerden de Europese ministers van Financiën de nieuwe EU-lijst met belastingparadijzen, de zogenaamde black list. Nieuwe landen op de lijst zijn Antigua, Belize en de Seychellen. De Britse Maagdeneilanden, Costa Rica en de Marshalleilanden zijn van de lijst verwijderd.

De lijst is volgens Bram Joanknecht, belastingexpert Oxfam Novib, tandeloos. 'Het laat landen zoals de Britse Maagdeneilanden met nul procent belastingen vrijuit gaan. Landen als de VS, VK en Europese belastingparadijzen als Luxemburg en Malta blijven buiten beschouwing. Dit is een klap in het gezicht van burgers die al moeite hebben om rond te komen terwijl de superrijken en door winst gedreven multinationals vrij spel krijgen om hun belastingverplichtingen te ontlopen.'

Het is tijd dat de EU de lijst gaat hervormen en haar belofte waarmaakt om belastingparadijzen echt aan te pakken, zegt Joanknecht.

Landen die als te groot worden gezien om te worden meegewogen, moeten nu ook worden opgenomen. Landen die bedrijven de mogelijkheid bieden om in essentie nul procent belasting te betalen, of de mogelijkheid bieden aan eigenaren om niet te traceren te zijn, moeten op de zwarte lijst van de EU komen. De EU kan het daarnaast niet langer maken om belastingparadijzen binnen de eigen grenzen te ontzien.”

Oxfam bestempelde de laatste herziening door de EU van de zwarte lijst van belastingparadijzen als niet serieus te nemen en riep op tot strengere criteria om landen met een nul- en laagbelastingtarief automatisch op deze zwarte lijst te zetten en Europese landen op hetzelfde niveau van toezicht te houden als niet-Europese landen.

Oxfam riep ook op tot de implementatie van twee lang aangekondigde hervormingen: (a) een criterium voor de transparantie van uiteindelijk begunstigden op de lijst, d.w.z. wie de eigenaar is van het bedrijf en; (b) de uitbreiding van de geografische reikwijdte van de lijst met meer landen zoals de VS en het VK. Lees Oxfam’s Tax Briefing 2021 over waarom en hoe de EU haar regels inzake belastingparadijzen moet hervormen.

donderdag 19 oktober 2023

40 procent van jongvolwassenen heeft achteraf spijt van kleine uitgaven

Nieuw onderzoek van SNS geeft inzicht in het financiële gedrag van jongvolwassenen (18-35 jaar) in Nederland. Hieruit blijkt dat een aanzienlijk deel van hen aangeeft dat de kleine uitgaven, zoals een koffie of broodje buiten de deur, uit de hand lopen. Deze kleine uitgaven lopen binnen deze doelgroep op tot gemiddeld 130 euro per maand blijkt uit het onderzoek.

Bijna een op de vier komt daardoor aan het eind van de maand geld tekort. Maar liefst 40% heeft achteraf spijt van de uitgave en wil meer grip op hun financiën.

Kleine uitgaven worden door de meeste jongvolwassenen gezien als traktatie of beloning voor henzelf. Een sociaal fenomeen dat internationaal bekend staat als ‘treat culture’, maar waar in Nederland nog weinig over geschreven is. SNS heeft onderzocht in hoeverre treat culture voorkomt onder Nederlandse jongvolwassenen. Hierbij is onderzocht hoe vaak er kleine uitgaven worden gedaan, hoeveel er aan wordt aangegeven en wat de invloed is van social media op koopgedrag. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 1 op de 3 zich zorgen maakt om hoeveel geld zij maandelijks besteden aan “treats”. Dit suggereert dat jongvolwassenen minder grip hebben op deze uitgaven dan ze zouden willen.

Uit dit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen relatief kwetsbaar zijn voor kleine uitgaven. Ze besteden er meer geld aan dan oudere volwassenen (vanaf 36 jaar) en hebben minder het gevoel dat ze dit goed in de hand hebben.

Veel kleine uitgaven worden impulsief gedaan; in 65 procent van de gevallen blijkt uit het onderzoek. Die impulsiviteit uit zich ook in de mate van spijt na de aankoop. Ongeveer 40% van de jongvolwassenen geeft aan regelmatig spijt te hebben van hun uitgaven, in vergelijking met slechts 25 procent van de 36- plussers. Dit onderzoek laat zien dat frequente kleine, impulsieve uitgaven kunnen leiden tot zorgen of stress. Hierdoor kunnen andere financiële doelen op korte termijn, zoals een nieuwe fiets, en doelen op lange termijn, zoals sparen voor een huis, onder druk komen te staan.
 
Externe factoren en prikkels zijn van invloed op het doen van kleine uitgaven onder jongvolwassenen. 6 procent erkent dat zij zich snel laten verleiden bij het doen van kleine aankopen. Veel uitgaven gebeuren spontaan, wanneer men op pad is (met vrienden) en/of langs een winkel of horecagelegenheid loopt. Ook social media spelen een rol; 41 procent geeft aan dat zij bij het doen van kleine uitgaven beïnvloed worden door wat anderen online delen. 28% van de jongvolwassenen geeft aan sneller geneigd te zijn iets te kopen, wanneer een influencer op social media vertelt dat hij/zij iets heeft gekocht. De mate van social mediagebruik speelt hierin een grote rol. Bij de veelgebruikers, die vaker dan 20 keer per dag hun social media checken, is dit maar liefst 46 procent.

De helft van alle Nederlanders geeft elke maand meer dan 25 euro uit aan zaken die men niet nodig heeft

De helft van alle Nederlanders geeft elke maand meer dan 25 euro uit aan zaken die men niet nodig heeft, een op de zes zelfs meer dan 50 euro. De uitgaven zijn meestal een impulsaankoop en consumenten zeggen dat de aankoop vaak duurder uitpakte dan verwacht.

Hoewel Nederlanders zich grote zorgen maken over hun besteedbaar inkomen, geven ze bijna allemaal geld uit aan producten en diensten die ze niet nodig hebben. Uit een nieuwe enquête onder Nederlandse consumenten blijkt dat het bij de helft beperkt blijft tot een bedrag tot 25 euro, maar een op de drie Nederlanders geeft structureel meer dan 25 euro uit en een op de zes zelfs meer dan 50 euro. Van de jongeren van 16 tot 29 zegt maar liefst een op de veertien élke dag spullen te kopen die men niet nodig heeft.

80 procent van alle respondenten heeft in meer of mindere mate spijt van hun aankopen. Pijnlijk, vindt personal finance-expert Erica Verdegaal die meewerkte aan het onderzoek: ‘Het lijkt weinig, maar als je je hele werkzame leven elke maand 50 euro opzijzet, heb je straks zestigduizend euro. Toch leuk.’

Maar liefst 56 procent van de respondenten in het onderzoek zegt dat de uitgaven het gevolg waren van een impulsaankoop. ‘Ik vond dat ik het verdiende,’ zegt 27 procent. In veel gevallen bleek de aanschaf uiteindelijk niet zo aantrekkelijk te zijn: in 23 procent van alle uitgaven leek de aanschaf goedkoop, maar pakte deze duurder uit dan verwacht.

43 procent van alle onnodige aankopen vond online plaats. Met name mensen in de leeftijdsgroep van 30 tot 39 jaar geven online makkelijk geld uit: 65 procent doet er zinloze aankopen. Dit is ook de groep die verhoudingsgewijs het meeste uitgeeft: een derde geeft elke maand meer dan 50 euro uit aan onnodige aankopen. Bij alle consumenten zijn uitgaven aan horeca, uitgaan en vakantie heel populair: maar liefst 28 procent zegt hier onnodig veel geld aan te hebben uitgegeven.


woensdag 18 oktober 2023

'Een gouden spaarpot voor het nageslacht'


De zilvervloot is een bekend spaarprogramma voor kinderen, waarbij ouders of grootouders sparen voor (klein)kinderen. Spaargeld levert echter weinig rente op en inflatie holt de waarde uit.

'Goud heeft betere papieren, met een gemiddeld rendement van 8 procent in de laatste 50 jaar. Je hebt daarmee een natuurlijke langetermijnbelegging voor kinderen en kleinkinderen', stelt Reinoud Bogert, partner bij Doijer & Kalff.

Iets opzijzetten voor kinderen en kleinkinderen kent een lange traditie in Nederland. Zilvervloot sparen was daarbij uitermate populair in de jaren negentig en bestaat nog steeds. Ouders en grootouders storten hierbij periodiek een bedrag, waarbij het saldo op achttienjarige leeftijd aan de jonge spaarder wordt uitgekeerd. De jarenlang dalende rente, ondanks recente stijgingen nog steeds op een laag niveau, maakte deze spaarvorm echter minder interessant.

Voor Doijer & Kalff reden om de zilvervloot nieuw leven in te blazen met een goudrekening voor (klein)kinderen: het Kalffjes-account. Ouders of grootouders kunnen hierbij fysiek goud aankopen waarmee ze als het ware een ‘gouden spaarpot’ opbouwen. 'Dit nieuwe initiatief biedt ouders en grootouders de mogelijkheid om vermogen te sparen voor hun (klein)kinderen in fysiek goud. De kracht van het edelmetaal is dat het beschermt tegen inflatie en daadwerkelijk rendement oplevert. De afgelopen 50 jaar 8% gemiddeld per jaar, in de laatste 20 jaar rond 9% per jaar', vertelt Bogert.

De goudprijs is de afgelopen weken weliswaar gedaald, maar volgens Bogert is dat juist een goed moment om met een langetermijnbelegging in goud te beginnen.

Naast het goede trackrecord voor goud, zijn de vooruitzichten voor het edelmetaal positief, zo stelt Bogert verder. 'Een van de grootste voordelen van fysiek goud, is dat het niet onderhevig is aan devaluatie, wat vaak het geval is bij geld op papier. Dit is de reden dat centrale banken nog steeds massaal goud in hun kluizen hebben liggen. Bovendien zie je een trend dat centrale banken over de hele wereld hun goudvoorraden aanzienlijk hebben uitgebreid. Doe zoals deze banken!'

Het Kalffjes-account geeft de mogelijkheid om een solide financiële basis te leggen voor (klein)kinderen, met het oog op het kopen van een huis, het betalen van een studie of het opbouwen van vermogen. Deelnemen kan vanaf 50 euro inleg per maand.

Tarievenbrief particuliere klanten ABN vanaf deze week op de mat

Vanaf deze week ontvangen particuliere klanten van ABN AMRO een brief met daarin informatie over de betaaltarieven per 1 januari 2024. In de brief wordt aangegeven dat als gevolg van onderstaande ontwikkelingen de prijs het BasisPakket Betalen omhoog gaat met € 0,30 per maand: van € 2,95 naar € 3,25.

Het betaalverkeer digitaliseert steeds meer en de klant wil steeds sneller en makkelijker zijn bankzaken doen. Dat betekent dat er voor klanten, bovenop bestaande betaalmogelijkheden afgelopen jaren steeds meer nieuwe digitale betaalmethodes ontstaan.

ABN AMRO investeert continue in een compleet aanbod en onderhoud van betaalmethodes dat voor de klant makkelijk, snel en veilig te gebruiken is. De investeringskosten hiervoor zijn fors.

Datzelfde geldt voor de kosten die de bank maakt voor het veilig houden van het betalingsverkeer en het opsporen van fraude. Denk hierbij aan anti-witwas controles , screenen van klanten, 24/7 monitoren van transacties, onderzoeken en melding doen van incidenten in betalingen. Ook de toezichthouders stellen steeds hogere eisen op het gebied van klantonderzoek.

dinsdag 17 oktober 2023

Last onder dwangsom voor Vast & Verzeker

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 21 september 2023 een last onder dwangsom opgelegd aan Vast & Verzeker B.V. vanwege het niet volledig aanleveren van informatie. De AFM wil onderzoeken in hoeverre Vast & Verzeker voldoet aan de eisen van een integere en beheerste bedrijfsvoering.

Vast & Verzeker is een financieel dienstverlener met een vergunning van de AFM. Een financiële dienstverlener moet zorgen voor een integere en beheerste bedrijfsvoering. Hij moet onder meer tegengaan dat hijzelf of zijn werknemers wetsovertredingen begaan die het vertrouwen in hem of de financiële markten kunnen schaden. Zo moet er in een onderneming bijvoorbeeld voldoende vakbekwaamheid aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat de personen over de juiste diploma’s beschikken om financiële diensten te kunnen verlenen. Ook moet een financiële dienstverlener een op integriteit gericht beleid voeren en dit verankeren in zijn bedrijfsvoering. De AFM onderzoekt of dit gebeurt.

In het kader van het onderzoek naar de integere en beheerste bedrijfsvoering bij Vast & Verzeker moet de onderneming informatie aanleveren. Ondanks herhaalde verzoeken heeft Vast & Verzeker de gevraagde informatie niet aan de AFM geleverd. Daarom heeft de AFM aan Vast & Verzeker een last onder dwangsom opgelegd. Voor iedere dag dat Vast & Verzeker niet aan de opgelegde last om de informatie alsnog te verstrekken voldoet, loopt de dwangsom op met 5.000 euro tot een maximum van in totaal 50.000 euro.

ING klant krijgt via gezichtsherkenning toegang tot rekening van een ander

Een klant van de ING had tijdelijk toegang tot de bankrekening van een andere klant. Het zou om een 'heel uitzonderlijke en unieke situatie' gaan. De bank zegt passende maatregelen te hebben genomen.

De betreffende persoon logde naar eigen zeggen door middel van gezichtsherkenning via zijn iPhone in op de ING-app, waarna hij per abuis toegang kreeg tot de bankrekening van een ander. Vervolgens zou de persoon gebruikelijke handelingen van een bankapp hebben kunnen uitvoeren.

maandag 16 oktober 2023

Jongste cijfers wijzen uit: direct forse groei van pensioenbeleggen in de eerste maanden nadat de nieuwe pensioenwet is aangenomen

Pensioenbank Brand New Day ziet de instroom van mensen die pensioen opbouwen sterk toenemen. Door een relatief onderbelicht onderdeel in de nieuwe pensioenwetgeving hebben zzp’ers en werknemers zonder pensioenopbouw per 1 juni dit jaar veel meer ruimte om een eigen pensioenreserve op te bouwen. En daar maken ze de eerste maanden na ingang van de Wet Toekomst pensioenen volop gebruik van, zo blijkt uit cijfers van Brand New Day. Deze trend wordt bevestigd in de branche.

Pensioenfondsen hebben nog ruim vier jaar de tijd om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. De eerste voordelen van de omschakeling naar een nieuw systeem zijn echter nu al zichtbaar. Een van de aanpassingen is dat zzp’ers en werkenden zonder pensioenopbouw veel meer ruimte krijgen om op fiscaal vriendelijke wijze zelf een pensioenpotje op te bouwen. De instroom van bestaande klanten bij pensioenbank Brand New Day wijst erop dat deze groep daar direct gebruik van maakt.

In juni lag de inleg bij pensioenbeleggen 21% hoger dan vorig jaar, in juli was dat 35%, in augustus was dat 30% en september 40%. Joost Tieland, directeur bij Brand New Day: “We zien duidelijk dat onze klanten gebruik maken van de verhoging van de jaarruimte. Deze wijziging is een van de meest onderbelichte onderdelen van de Wet toekomst pensioenen, waarmee de Eerste Kamer eind mei heeft ingestemd. Iedereen, dus ook zzp-ers of mensen in loondienst die geen pensioenregeling via hun werkgever hebben, krijgt nu evenveel ruimte om een goed pensioen op te bouwen als werknemers die wel een pensioenregeling hebben.”

Voor de wijziging konden zzp’ers en werknemers zonder pensioen maximaal 13,3% van hun salaris opzijzetten om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Bij werknemers met pensioen via de werkgever was dat 30%. Hierdoor is een enorme groep Nederlanders jarenlang op een grote pensioenachterstand gezet en de volksvertegenwoordiging heeft besloten om dit te repareren. Op dit moment werken in Nederland inmiddels meer dan 1,2 miljoen mensen als zzp’ers. Daarnaast bouwen er ongeveer 900.000 werknemers geen pensioen op bij hun werkgever.

15.000 arme gezinnen ontvangen Kruidvat Health & Beauty kaart

Kruidvat vindt dat iedereen het verdient om zich gezond, mooi en goed te voelen. Helaas is dit voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Zij hebben moeite om financieel rond te komen. Kruidvat wil deze mensen helpen en gaat hiervoor een structurele samenwerking aan met het Armoedefonds.

Binnenkort ontvangen 15.000 mensen in Nederland de Kruidvat Health & Beauty kaart. Op deze kaart staat een tegoed van 25 euro waarmee ze verzorgings- en hygiëneproducten kunnen kopen bij Kruidvat. Het Armoedefonds zorgt voor distributie van de kaart naar lokale hulporganisaties.  

Met de kaart kan een gezin in elke Kruidvat winkel gratis verzorgingsproducten zoals luiers, tandpasta of shampoo halen. Het Armoedefonds verzorgt de distributie van deze kaart naar lokale hulporganisaties. Zij zorgen ervoor dat de kaart in de komende weken terechtkomt bij de mensen die het echt nodig hebben. Vanaf 6 december is de Health & Beauty kaart dan te gebruiken, zowel in één van de bijna duizend Kruidvat winkels als online.

vrijdag 13 oktober 2023

'Overheid gaat met uitschakelen WOZ-bureaus voorbij aan WOZ-problematiek'

De regering wil de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlagen, waardoor een complete beroepsgroep de nek wordt omgedraaid.

Deze aanpak is niet de oplossing van de WOZ-problematiek en staat niet in dienst van de burger. De verdwijning van WOZ-adviesbureaus betekent namelijk niet het einde van foutieve waarderingen. Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. 'De slager keurt dus zijn eigen vlees. Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid vergroot', stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

Wat de directeur van de consumentenorganisatie zorgen baart, is dat burgers rechtsbescherming wordt ontnomen. WOZ-bureaus helpen mensen bij het maken van bezwaar, wat niet even eenvoudig is voor sommige woningeigenaren.

De hoogleraar liet Een Vandaag weten dat het aantal bezwaren pas afneemt als gemeenten hun werk beter doen: 'De gemeente weet niet wat de staat is van het onderhoud is van de woning, of hoe oud je keuken of badkamer is. Als de gemeente meer haar best doet om ook die secundaire kenmerken in kaart te brengen, zijn er ook minder bezwaren nodig.'

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus is niet de oplossing voor de WOZ-problematiek. Wolfert stelt dat gemeenten hun prioriteiten moeten bijstellen. In plaats van de aanval op WOZ-adviesbureaus te openen hadden ze hun tijd beter kunnen besteden aan het verbeteren van het taxatieproces.

'Blijkbaar vindt de overheid het belangrijker om de frontale aanval in te zetten op bureaus die hun bestaansrecht danken aan de gemaakte fouten en gebrekkige communicatie van de overheid. Daar is de burger niet mee geholpen', zegt de directeur van de consumentenorganisatie.

Revolut lanceert nieuw ontwerp

Revolut, de wereldwijde financiële app met meer dan 35 miljoen klanten, lanceert een nieuw, verbeterd ontwerp waar alles draait om gebruiksgemak: Revolut 10.

Het nieuwe ontwerp van Revolut is ontwikkeld om dagelijks geldbeheer zo makkelijk mogelijk te maken, voor diegenen die Revolut gebruiken als hun primaire rekening.

Het groeiende assortiment producten en diensten van Revolut had een nieuw design nodig om alle producten in een eenvoudige en mooie interface te plaatsen, met een duidelijke hiërarchie en zonder onnodige items. Dit was vooral belangrijk voor klanten die de app dagelijks gebruiken. Het aantal gebruikers in Europa dat Revolut als primaire rekening gebruikt, is in een jaar tijd met een derde toegenomen (juli 2023 vs. juli 2022).

De rekeningen en kaarten zijn toegankelijk vanaf het startscherm, zodat de tools om vermogen op te bouwen en het meeste uit je levensstijl te halen nog steeds makkelijk toegankelijk zijn.

De recentste versie van de app geeft je de vrijheid om deze af te stemmen op jouw behoeften, dankzij de vereenvoudigde navigatie en mogelijkheden voor volledige personalisatie. Met Revolut 10 kunnen gebruikers thema's, widgets en aangepaste achtergronden kiezen die bij hun vibe passen.

Het schakelen tussen rekeningen gaat soepeler en het is duidelijker om al je verschillende rekeningen in de gaten te houden. Het maakt niet uit of je een GBP-rekening, EUR-rekening, USD-rekening, Revolut-creditcard of gezamenlijke rekening hebt: versie 10 geeft je snel en makkelijk toegang tot een groeiende verscheidenheid aan rekeningen en producten.

Daarnaast heeft de Revolut Pockets-functie een upgrade gekregen in de laatste versie van de app. Pockets werken als sub-rekeningen waar je je geld van tevoren apart kunt houden om rekeningen te betalen. Net als met Vaults in eerdere versies van de app, kunnen gebruikers geld opzij zetten op aparte plekken die gescheiden zijn van hun primaire rekening. Dit geld wordt gebruikt voor uitgaven en om er bijvoorbeeld rekeningen en abonnementen mee te betalen. Met Pockets hebben Revolut-gebruikers controle over hun financiën en krijgen ze hulp om beter te budgetteren en hun uitgaven te organiseren en te plannen.

donderdag 12 oktober 2023

Eén op de drie Nederlanders laat rekening vaker liggen: geldgebrek meest genoemde oorzaak

Steeds meer Nederlanders kampen met geldproblemen, blijkt uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report (ECPR) van credit managementorganisatie Intrum, onder 1.000 Nederlandse consumenten. Zo geeft bijna een derde van de Nederlanders aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden minimaal één of meerdere keren een rekening niet of te laat hebben betaald. Vorig jaar lag dit percentage lager. Toen liet 23 procent zijn rekening vaker liggen.

Bijna de helft (47%) van de Nederlanders geeft geldgebrek aan als belangrijke reden voor het niet of later betalen van hun rekeningen. Ook dit percentage is met ruim 10 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Andere redenen voor het niet of later betalen van rekeningen zijn simpelweg het vergeten om te betalen (47%), gevolgd door technische issues tijdens het betaalproces (12%) en het feit dat er op een bepaald moment onvoldoende saldo was door achterstallige uitbetalingen vanuit overheidsinstanties (6%). Verder heeft 15 procent van de Nederlanders, in het afgelopen jaar, minimaal één of meerdere keren de limiet van hun creditcards bereikt of zelfs geld geleend om rekeningen te kunnen betalen.
 
Nederlanders zijn kritisch als het gaat om welke rekeningen ze voorrang geven. Als eerst worden de woonlasten betaald. Het betalen van de hypotheek (30%) en de huur (29%) zijn rekeningen die door Nederlanders het belangrijkst vinden. De rekening van het gas, water en elektra (19%) sluit de top drie af. Het is duidelijk dat variabele lasten minder prioriteit hebben.
t
De gestegen loonkosten, maar ook de stijging van energie- en grondstofprijzen hebben het afgelopen jaar stevig ingehakt op de winstmarges van bedrijven. Daar bovenop komt nu het groeiende probleem van geldgebrek onder consumenten met wanbetaling als gevolg. Geldgebrek (47%) is echter niet de enige reden waarom Nederlanders te laat betalen. Ongeveer de helft van de consumenten die laattijdig betalen, doet dat omwille van administratiestress of laksheid (47%). Eén op tien betaalt zelfs bewust te laat om zelf langer over zijn geld te kunnen beschikken. Ze gebruiken hun leveranciers als bank.

Risico’s voor financiële stabiliteit nemen toe door snel gestegen rentes

De financiële sector in Nederland moet rekening houden met toenemende rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen. Ook is sprake van lagere liquiditeit op financiële markten waardoor prijsschommelingen in een markt sneller over kunnen slaan naar andere delen van het financiële systeem. Daarnaast verslechtert de schuldhoudbaarheid van overheden door de hogere rentes. Oorzaak van deze toenemende risico’s voor de financiële stabiliteit is de overgang naar hogere financieringskosten als gevolg van de serie renteverhogingen door centrale banken.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van De Nederlandsche Bank.

Om de hoge inflatie in de eurozone te bestrijden heeft de Europese Centrale Bank de rente in hoog tempo verhoogd van min 0,5 procent naar 4 procent. Volgens DNB-president Klaas Knot was dat hard nodig, want de inflatie bleek hardnekkig en is nog steeds te hoog. Hierdoor is het voor bedrijven, huishoudens en overheden duurder geworden om geld te lenen. Dat is een bewust doel van ons monetair beleid, maar het gaat wel gepaard met risico’s voor de financiële stabiliteit. Risico’s die op een adequate manier moeten worden beheerst en opgevangen.

In het OFS worden drie belangrijke risico’s voor de financiële stabiliteit beschreven. Allereerst zijn er risico’s voor financiële markten. De onrust van begin dit jaar is daar verdwenen, maar de huidige lagere liquiditeit vergroot de kans dat schokken op deelmarkten overslaan naar andere delen van het financiële systeem. Dit risico wordt vergroot door koersschommelingen, vooral op rentemarkten, als gevolg van de onzekerheid over de vooruitzichten voor economische groei en inflatie. Dit is de laatste weken weer duidelijk waarneembaar.

Ten tweede groeien de rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen, vooral vanwege hogere herfinancieringskosten en een lagere terugbetaalcapaciteit onder bedrijven. Zo loopt 56 procent van de totale Nederlandse bedrijfsschuld binnen twee jaar af, of krijgt te maken met een renteherziening. Deze bedrijven krijgen in de toekomst te maken met hogere rentelasten.

Hoewel hogere kredietrisico’s nog niet zichtbaar zijn in de cijfers van Nederlandse banken, is waakzaamheid van belang. De hogere rente werkt namelijk met vertraging door in de financieringskosten van bedrijven en huishoudens, en daarmee ook in de kredietrisico’s van banken. Dit maakt banken kwetsbaar voor potentiële verliezen in de toekomst. Het is daarom belangrijk dat banken dit meewegen bij hun interne kapitaalbeleid. Ook pensioenfondsen en verzekeraars zijn kwetsbaar voor lagere economische groei of een aanhoudend hoge inflatie door de relatief hoge waarderingen van aandelen en andere risicovolle beleggingen waar ze in investeren.

Het derde toenemende risico voor de financiële stabiliteit heeft te maken met de overheidsschulden. De overheidssteun aan bedrijven tijdens de covid-pandemie en koopkrachtsteun voor burgers tijdens de energiecrisis hebben bijgedragen aan het snelle herstel van de Nederlandse economie. Maar met de huidige hogere rente drukt de schuld zwaarder op de begroting van overheden. Om in een toekomstige crisis de economie te kunnen ondersteunen, is beheerst begrotingsbeleid – ook in Nederland – van groot belang. Hoewel de Nederlandse schuldquote relatief laag is, ook door de hoge inflatie, komt het Nederlandse begrotingstekort zonder bijsturing de komende jaren naar verwachting boven de 3% van het bruto binnenlands product uit, wat in strijd is met de Europese begrotingsregels en de ruimte voor begrotingsstabilisatie beperkt.

woensdag 11 oktober 2023

Verzekeraar ASR schrapt 260 banen na overname van Aegon

ASR gaat de komende 2,5 jaar banen schrappen van 260 medewerkers, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Leeuwarder Courant.

Bij de samen te voegen onderdelen van ASR en Aegon werken in totaal 415 mensen, van wie 313 in Leeuwarden.

Volgens een woordvoerder is nog niet duidelijk hoeveel banen verdwijnen in de Friese hoofdstad, waar Aegon een kantoor heeft.

Reorganisatie bij broker BUX

De verliezen bij de Amsterdamse neobroker Bux stapelen zich op. In 2022 leed Bux een verlies van 16 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies 17,7 miljoen, zo blijkt uit het recent gedeponeerde jaarverslag waaruit het FD citeert.

Aandeelhouders moesten deze zomer extra geld bijstorten vanwege een probleem met de kapitaalbuffers.

Bux schrijft dat het aantal actieve klanten in 2022 weliswaar groeide met 20 procent op jaarbasis, maar dat het transactievolume daalde.

In het jaarverslag valt te lezen dat Bux eind 2023 denkt break-even te kunnen draaien. Dat moet worden bereikt door het afstoten van de derivatenhandel. Bux stopt met het aanbieden de zogenoemde contracts for difference (CFD’s).

De CFD-tak van Bux wordt aangestuurd vanuit kantoren in Cyprus en het Verenigd Koninkrijk. Bux is in verregaande gesprekken met kopers voor deze afdelingen.

Sinds de start van een reorganisatie eerder dit jaar is Bux fors gekrompen in personeelsomvang. In 2022 telde het bedrijf nog 198 werknemers. Op dit momenten werken er, inclusief de CFD-tak, nog ruim 100 mensen bij Bux.

Dit zegt jouw bank over het achterblijven van de spaarrente

De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) is met 4 procent historisch hoog, maar de spaarrentes blijven gemiddeld op 1,5 procent staan. Hoe kan het dat dit achterblijft? Radar vroeg de drie grote banken, ING, Rabobank en ABN Amro om een reactie.

Met de recente renteverhoging door de ECB naar 4 procent op 20 september in gedachten, vallen de verschillen tussen de rentetarieven die de ING/Rabobank/ABN Amro hanteert en die van de ECB op.

Reactie ING

Door de zeer hoge inflatie hebben de centrale banken de rentetarieven in een recordtempo opgedreven, een ontwikkeling die we in decennia niet hebben gezien. Wij hebben de afgelopen maanden de spaarrente aanzienlijk verhoogd (in 2023 vijf keer). Niet zo snel als de rente van de centrale banken – maar de marktrentes lopen daar altijd achteraan – overigens ook in de omgekeerde richting. Zo werd de rente van de ECB in 2014 negatief, maar pas in 2020 werd de rente voor sommige particuliere klanten negatief (klanten met een saldo boven €100.000, voor veruit de meeste klanten is negatieve rente nooit doorberekend).

De spaarrente is bovendien niet alleen gerelateerd aan de tarieven van de centrale bank, maar wordt ook beïnvloed door andere factoren zoals de renteniveaus op internationale geld- en kapitaalmarkten, de kosten die een bank maakt, concurrentieverhoudingen en de behoefte aan en beschikbaarheid van/vraag naar financiering – als er meer vraag is naar leningen, hebben banken meer financiering nodig en zullen ze bereid zijn meer te bieden om geld aan te trekken. Deze factoren verschillen van land tot land en van bank tot bank. En iedere bank bepaalt dus zijn eigen beleid.

Wat ook meespeelt in het tempo waarin de rentetarieven de ECB-rente volgen is dat banken maar een relatief klein deel van het geld bij de centrale bank hebben uitstaan. Een van de kernfuncties van een bank is immers het verstrekken van leningen aan bedrijven en consumenten die daarmee investeringen kunnen doen of een huis kunnen financieren met een hypotheek. Bij de meeste leningen staat de rente voor langere tijd vast. Daardoor bewegen de inkomsten van de bank ook niet een-op-een mee met de rentes van de centrale bank. Zoals gezegd, op elke markt en in elk land werkt dit door op een andere manier en in een ander tempo.

Reactie Rabobank

De spaarrente is afhankelijk van meerdere factoren. Bij het vaststellen hiervan volgen we een nauwkeurig proces waarin we de belangen van onze klanten en stabiliteit van de bank goed afwegen.

De verklaring waarom de spaarrente langzamer beweegt dan andere rentes zit in financiële techniek. Een groot deel van het geld van spaarders gebruiken banken om langlopende leningen te financieren die ze uitgeven. Het spaargeld is daarmee voor een langere periode tegen historisch lage rentes belegd. Doordat spaargeld met die lange horizon (en ‘historische’ renteniveaus) belegd is, worden renteveranderingen met enige vertraging doorgevoerd. Je zag deze trend dus ook bij de rentedalingen in het verleden.

Voor klanten die hun geld langer kunnen missen zijn er ook alternatieve vormen van sparen, waar ze vaak een hogere rente kunnen krijgen. Zo kan je sparen via een termijndeposito. In september heeft Rabobank ook Rabo TijdslotSparen geïntroduceerd. Hierbij kunnen klanten altijd bijstorten en 90 dagen na een overboekingsopdracht weer over hun geld beschikken. De rente voor Rabo TijdslotSparen is in tegenstelling tot die van termijndeposito’s variabel. Op dit moment is de rente bij Rabo TijdslotSparen 2,25 procent.

Reactie ABN Amro

Verwijst naar de volgende site
https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/blogs/hoe-komt-spaarrente-tot-stand.html

dinsdag 10 oktober 2023

Steeds meer kinderen krijgen zakgeld digitaal

In vijf jaar tijd is het percentage kinderen dat hun zakgeld digitaal krijgt, fors gestegen. Alleen van de 6- en 7-jarigen ontvangt nog ruim 70 procent contant zakgeld. Van de 8- en 9-jarigen krijgt nog maar de helft het zakgeld volledig contant – ruim een kwart minder dan in 2018. Dat blijkt uit het onderzoek Financiële opvoeding 2023 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en Rabobank.

In 2023 geeft 93 procent van de ouders regelmatig zakgeld. De hoogte van het zakgeld is voor het eerst in jaren toegenomen. Zo krijgt een 7-jarige nu tussen de 1,40 en 2,30 euro, in 2018 lag dat bedrag tussen 1 en 2 euro. Voor 11-jarigen is de stijging nog hoger: zij kregen toen tussen de 2 en 2,30 en nu een bedrag tussen 2,30 en 3,50 euro.

Ten opzichte van 5 jaar geleden zien we een verschuiving in de manier waarop 8- en 9- jarigen hun zakgeld ontvangen. In 2018 kreeg nog 77 procent van hen het zakgeld contant, nu is dat nog 49 procent. De rest krijgt het óf helemaal digitaal (28 procent tegenover 15 procent in 2018) of deels digitaal en deels contant (22 procent tegenover 8 procent in 2018). Ook bij de 10- en 11-jarigen zijn de verschillen met 2018 fors.

Ouders geven aan dat het makkelijker is om zakgeld op een vast moment te geven als ze het overmaken. Ook gaan ze over op digitaal zakgeld als ze in hun omgeving merken dat anderen dat ook doen. Alleen de jongste kinderen krijgen nog overwegend contant zakgeld. Belangrijkste reden hiervoor is de tastbaarheid van het contante geld.

Iets meer dan de helft van de kinderen heeft een bankrekening waar ze zelf bij kunnen. ‘Dit onderzoek laat zien dat digitaal bankieren een onmisbaar onderdeel is van de financiële opvoeding’, aldus Michiel Kwaaitaal, hoofd betalingsverkeer bij Rabobank.

Kinderen met een eigen bankrekening gebruiken nog niet allemaal een bankapp. Kwaaitaal: ‘Met de app van je bank hou je je saldo en je bij- en afschrijvingen in de gaten en de ouders kijken mee via hun eigen bankapp. Als je daar op jonge leeftijd mee begint, wordt het vanzelf een goede gewoonte.’

Van de kinderen met een eigen bankrekening heeft slechts 55 procent ook een eigen spaarrekening. Het Nibud adviseert om bij de betaalrekening ook een spaarrekening te openen. Dat maakt sparen makkelijker en dankzij de online spaarpotjes ook overzichtelijker.

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen die zakgeld krijgen, meer bezig zijn met geld en geldzaken dan kinderen die geen zakgeld krijgen. Ze ontwikkelen daardoor meer vaardigheden dan kinderen die niet op regelmatige basis deze inkomsten hebben. Zo hebben ze vaker een eigen bank- en spaarrekening met pinpas, mogen ze vaker pinnen en online betalingen doen en checken ze vaker uit zichzelf hun saldo. Ook maken ze vaker een spaarplan én doen ze vaker klusjes.

Het hebben van een bankrekening en een pinpas betekent ook dat kinderen daar bewust mee moeten leren omgaan. In vergelijking met 2018 hebben ouders er nu minder vertrouwen in dat hun kind veilig met de pinpas en de pincode omgaat. Van de ouders wist 5 jaar geleden 72 procent nog zeker dat hun kinderen (tot 12 jaar) niemand lieten meekijken als ze hun pincode intoetsten. Nu is dat percentage een stuk lager: 57 procent.

Den Haag zet zich schrap voor terugbetaling box 3-belasting aan beleggers

 



Het kabinet houdt er serieus rekening mee dat ook beleggers gecompenseerd moeten worden voor belasting over rendementen die ze niet hebben behaald. Box 3-belasting op basis van het werkelijke, individuele rendement komt daarmee sneller dan gedacht in beeld, schrijft de beleggersvereniging.

Eind 2021 besliste de hoogste rechter in Nederland dat spaarders alleen belasting hoeven te betalen over renteopbrengsten die ze (min of meer) echt behaald hadden.  

Gezien de ultralage spaarrente van afgelopen jaren betekende dat een renteopbrengst – en dus vermogensbelasting – van bijna nul.  Tot die tijd rekende de fiscus met fictieve rendementen op sparen die totaal niet overeenkwamen met de werkelijkheid.  

Terwijl spaarders door het oordeel van de Hoge Raad voortaan belast worden op het werkelijke rendement, is dat voor beleggers nog niet het geval.

Zij worden allemaal aangeslagen voor fictieve rendementen van meer dan 5 procent, ongeacht of ze die behalen of niet (of verlies lijden). Die praktijk was het gevolg van een herstelwet die het kabinet met spoed invoerde na de uitspraak van de Hoge Raad.
 
Op die herstelwet is veel kritiek, niet alleen van belastingplichtige beleggers maar ook van fiscalisten en rechters. In tal van rechtszaken oordeelden zij dat ook beleggers aangeslagen dienen te worden op basis van echt behaalde beleggingsopbrengsten.