donderdag 26 oktober 2023

Afhakende sollicitanten of zelfs ontslagnemers vanwege ontbreken pensioenvoorziening

43 procent van de werkgevers die geen pensioenvoorziening hebben voor hun werknemers denkt dat er wel eens een sollicitatie kandidaat is afgehaakt omdat ze geen pensioenvoorziening hebben. En 40 procent denkt dat er zelfs wel eens een werknemer is vertrokken omdat ze geen pensioenvoorziening hebben.

Dit blijkt uit onderzoek onder werkgevers die geen pensioenvoorziening hebben, niet in de tweede pijler en ook niet in de derde pijler. Het onderzoek* is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BrightPensioen.

Werkgevers die niet bij een cao zijn aangesloten, zijn niet verplicht een pensioenregeling aan te bieden. Zij kunnen een pensioenregeling in de zogenaamde tweede pijler aanbieden voor hun medewerkers via een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) of kiezen voor een pensioenvoorziening in de derde pijler (lijfrente of banksparen). Beide opties zijn niet verplicht, het is de eigen keuze van deze werkgevers of en hoe ze een pensioenvoorziening aanbieden aan hun werknemers. Bij de groep werkgevers die een voorziening in de derde pijler hebben, is in het onderzoek doorgevraagd over het hoe en waarom.

Bijna driekwart (71%) van de werkgevers die wel een pensioenvoorziening in derde pijler hebben, vindt dat ze daardoor aantrekkelijker zijn als werkgever. Des te opvallender is het daarom dat een derde (32%) van de werkgevers met een pensioenvoorziening in de derde pijler niet in hun vacatureteksten vermeldt dat ze een pensioenvoorziening hebben.

Driekwart (74%) van werkgevers die wel pensioenvoorziening in derde pijler hebben, heeft wel onderzoek gedaan onder de werknemers naar de behoefte aan een pensioenvoorziening. Bij 55% van de werkgevers die wel pensioenvoorziening in derde pijler hebben, hebben de werknemers een (zeer) groter rol gespeeld in het besluit om pensioen op deze manier te regelen. Meer dan de helft van de werkgevers (52%) met een derde pijler voorziening heeft deze na hun de derde jaar na oprichting gekregen. Een kwart (24%) pas na hun vijfde jaar van bestaan. Een derde (29%) is er al vroeg bij en is al in eerste jaar met een pensioenvoorziening van start gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.