donderdag 30 november 2023
Staat verkoopt opnieuw aandelen ABN Amro
De verkoop van de aandelen loopt via een divisie van Bank of America Merrill Lynch.
In september verkocht de overheid voor het eerst in jaren weer aandelen van ABN Amro. Na vijftien jaar zakte het staatsaandeel in de bank voor eerst onder de 50 procent.
ING lanceert Rond af & Spaar
ING introduceert ‘Rond af & Spaar’, een nieuwe dienst waarmee klanten automatisch kunnen sparen bij betalingen met de betaalpas, Apple Pay, Mobiel Betalen of Ideal. Met Rond af & Spaar wordt bij iedere betaling het bedrag tot 1 euro naar boven afgerond en op de spaarrekening gestort.
Ook is het mogelijk om een ‘spaarversneller’ in te zetten. Het bedrag wordt dan per betaling naar 5 euro afgerond. Ervaring in andere ING-landen laat zien dat klanten gemiddeld 33 euro per maand opzij leggen. Het meest populaire spaardoel is de vakantie, gevolgd door de auto en het huis.
Om de financiële veerkracht te vergroten is sparen belangrijk. “We zien dat vooral jongeren moeite hebben met het opbouwen van een spaarbuffer. Zij hebben vaak weinig spaargeld, ervaren daardoor geldstress en staan zo bij de start van hun volwassen leven al op achterstand. Maar liefst één op de vijf jongeren heeft te maken met ernstige betalingsproblemen, blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Daar willen we met deze dienst iets aan doen. Met een beetje spaargeld vergroot je namelijk al de kans dat je tegenvallers op kunt vangen. In het ideale geval zou iedereen ten minste het eigen risico van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening moeten hebben. Als je dan een keer zorg nodig hebt, raak je niet direct in de problemen. Wanneer je automatisch 33 euro per maand spaart dan heb je na een jaar al precies dit bedrag achter de hand”, zegt Japke Kaastra, Head of Financial Health ING Nederland.
Met Rond af & Spaar wordt dagelijks het totale verschil tussen de betalingen en de afgeronde bedragen automatisch op de Oranje Spaarrekening gestort. Het geld kan dan ook worden gekoppeld aan een spaardoel.
ING introduceerde Spaardoelen in 2013. Inventarisatie van de afgelopen tien jaar laat zien dat vakantie met afstand het meest populaire spaardoel is. Daarna volgen ‘Huis kopen’, ‘Auto’ en ‘Opbouw Vermogen’. Het aflossen van schuld staat op de vijfde plek.
Rond af & Spaar is kosteloos te gebruiken voor alle ING-klanten van twaalf jaar en ouder in het bezit een Oranje Spaarrekening. Rond af & Spaar is gemakkelijk aan en uit te zetten in de ING app.
Nederlanders willen meer aandacht voor pensioenen in verkiezingscampagne
Driekwart van de mensen zegt de standpunten die politieke partijen over dit onderwerp hebben, mee te wegen bij hun stemkeuze op 22 november. De geringe aandacht in de campagne heeft ook tot gevolg dat slechts een miniem deel van de mensen aangeeft volledig op de hoogte te zijn van de standpunten van politieke partijen over pensioen. Met name bij jongeren blijkt pensioen van belang: hoe jonger de ondervraagde, des te groter de waarde die wordt gehecht aan informatie over pensioen.
De deelnemers aan het onderzoek van Brand New Day is de vraag voorgelegd of zij vinden dat het onderwerp pensioen in hun ogen een grotere rol zou moeten spelen in de verkiezingscampagne. 63 procent is het daarmee eens. Van deze mensen zegt een derde deel dat er nu veel te weinig aandacht voor pensioenen is en dat dit veel meer zou mogen zijn. De rest zegt wel te merken dat er aandacht voor is, maar vindt dat dit nog te weinig is en hoopt op meer.
Dat meer aandacht voor pensioenen in de campagne niet gek zou zijn, blijkt wel uit het feit dat voor 3 op de 4 Nederlanders geldt dat de standpunten van partijen over pensioenen een rol spelen in de keuze die zij in het stemhokje gaan maken. 17 procent zegt dat het veel invloed heeft en 4 procent geeft aan dat het zelfs volledig bepalend is voor hun stemkeuze. Voor maar liefst een kwart van de jongeren tussen 20-29 jaar is pensioen van grote invloed voor hun keuze. De kennis over de pensioenstandpunten van partijen laat echter flink te wensen over. Slechts 6 procent van alle ondervraagden zegt hiervan volledig op de hoogte te zijn. De jongere generatie tot 30 jaar valt opnieuw op doordat zij minder onwetend zijn en beter dan gemiddeld op de hoogte zijn van standpunten. Meer aandacht voor het onderwerp in de campagne zou dus geen overbodige luxe zijn, om mensen de mogelijkheid te bieden een afgewogen keuze te maken.
Niet alleen de huidige standpunten van politieke partijen over pensioenen spelen een rol voor kiezers, ook de keuzes die de partijen in het verleden maakten, zijn van invloed. 68 procent van de ondervraagden zegt dat het in meer of mindere mate bepalend is voor hun stem of een partij vóór of tegen de Pensioenwet heeft gestemd in de Eerste of Tweede Kamer. Deze wet werd eerder dit jaar door beide Kamers aangenomen. Bij de generatie tot 30 jaar is dit bijna 80 procent.
De zorgen over het pensioen zijn dus het grootst onder de jongste generatie, en dit geldt eveneens voor de de mate waarin zij partijstandpunten over pensioenen laten meewegen bij hun stemkeuze op 22 november. 89 procent van de Gen-Z’ers (2001 >) zegt dat de pensioenstandpunten van een partij van invloed zijn op hun stemkeuze. Onder de oudere generaties is dit minder van belang. Zo geldt dit voor 62 procent van de mensen uit de Verloren Generatie (1953 – 1970). Dit vertaalt zich door in kennis over de standpunten van partijen, want daar zegt die generatie het vaakst dat ze hiervan totaal niet op de hoogte zijn (47 procent). Dat percentage is onder Gen-Z’ers het kleinst van alle generaties: 34 procent zegt totaal geen kennis te hebben van partijstandpunten over pensioenen.
FIOD haalt grote cryptovaluta mixer uit de lucht
De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 27 november een van de grootste, op dit moment actieve mixingdiensten voor cryptovaluta offline gehaald. Het gaat hierbij om Sinbad.io. De servers van Sinbad.io zijn in beslag genomen in Nederland en Finland.
Met deze actie wordt volgens de FIOD een grote slag toegebracht aan de mogelijkheden tot het verhullen van criminele geldstromen door het mixen van cryptovaluta zoals Bitcoin.
Een cryptovaluta mixingdienst is niet per definitie illegaal. Het is een online dienst die het mogelijk maakt de herkomst en bestemming van cryptovaluta te verhullen. Met deze dienst worden cryptovaluta tegen betaling van een vergoeding gemixt met de cryptovaluta van andere gebruikers. Omdat cryptovalutatransacties worden bijgehouden in een openbaar register (blockchain), is zonder gebruik te maken van een mixer de herkomst van de cryptovaluta aan de hand van de blockchain te traceren.
Om deze reden kiezen sommige gebruikers, waaronder criminelen, ervoor om een mixer in te zetten om de herkomst van hun cryptovaluta te verhullen. Het mixen van crimineel vermogen en verbergen van de herkomst van criminele gelden is strafbaar. Bij Sinbad.io is vastgesteld dat meer dan 50 procent van alle gemixte cryptovaluta een criminele herkomst heeft. Sinbad heeft geen maatregelen getroffen voor het implementeren en handhaven van een Know Your Customer (KYC) of Know Your Transaction (KYT) beleid.
De cryptovaluta mixingdienst Sinbad.io wordt verdacht van het op grote schaal faciliteren van het verhullen van de herkomst en bestemming van uit misdrijven afkomstige cryptovaluta. Er wordt geschat dat de mixer in een jaar tijd minstens 178 miljoen dollar aan cryptovaluta heeft wit gewassen. Dit geld is afkomstig uit misdrijven, zoals cryptovaluta diefstallen (zogenaamde ‘hacks’), gepleegd door bijvoorbeeld de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.
woensdag 29 november 2023
53 procent wil overstappen van zorgverzekering
Gijk overstappen gebeurt niet. Dat is mogelijk te verklaren doordat mensen boven de 40 jaar nauwelijks overstappen. Dit komt vaak door de verwachte of onverwachte zorg die zij (denken) nodig hebben. Ook geeft 14 procent van de mensen die niet overstapten van zorgverzekering in het onderzoek van de ACM aan dat overstappen te veel tijd/moeite kost en 10 procent vindt het ingewikkeld om over te stappen.
In het overstapseizoen van november 2022 tot februari 2023 wisselden 1,5 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat is 8,2 procent van alle verzekerden. Daarmee lag het overstappercentage opvallend hoger dan in de voorafgaande jaren. Tussen 2013 en 2022 schommelde het overstappercentage tussen 6 en 7 procent.
Ook het verschil in premie is ook dit jaar weer erg groot. Tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering zit in 2024 ruim 400 euro verschil in de jaarkosten. Bovendien zijn de premies van 2023 gemiddeld bijna 7 procent gestegen. Dit betekent dat je gemiddeld 144 euro meer per jaar betaalt. De korting op vrijwillig (extra) eigen risico is steeds lager en wisselt sterk door de jaren heen per verzekeraar, kijk dus goed of je daar ook dit jaar nog gebruik van wilt maken (of niet).
De zorgverzekeraars passen niet alleen de premie aan, ook de dekking van de aanvullende zorgverzekering verandert jaarlijks. Het basispakket is in principe bij iedere verzekeraar gelijk is. Alleen is het aan de verzekeraar zelf om te bepalen of ze zich houden aan de minimale eisen die worden gesteld door de overheid of dat ze meer bieden.
Fieke van der Lecq wordt de regeringscommissaris transitie pensioenen
De regeringscommissaris opereert in een complex bestuurlijk veld. Specifiek ziet haar opdracht op het verloop van de transitie in de tijd: is er genoeg tijd om de transitie zorgvuldig te doorlopen? Waar loopt de uitvoeringspraktijk tegenaan? Wat kan worden gedaan om de transitie te bespoedigen?
De regeringscommissaris brengt gedurende de pensioentransitie onafhankelijk advies uit aan de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de voortgang van de transitie. Ze signaleert eventuele knelpunten en doet aanbevelingen om deze knelpunten weg te nemen.
Primair zijn de stelselpartijen, (de vertegenwoordigers van) de werkgevers en werknemers, de pensioenfondsen, verzekeraars en de premiepensioeninstellingen, verantwoordelijk voor het tijdig en zorgvuldig doorlopen van de transitie; AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de pensioenuitvoerders. De adviezen van de regeringscommissaris gaan dan ook niet over de inhoud van de overeengekomen transitieplannen, invaarbesluiten, implementatieplannen en communicatieplannen. Wel draagt de regeringscommissaris eraan bij dat de verschillende partijen de transitie goed kunnen doorlopen.
Fieke van der Lecq: De ketenpartijen in de pensioensector, van stelselpartijen tot pensioenuitvoeringsorganisaties, kunnen tegen knelpunten aanlopen, waarbij ik kan faciliteren dat deze door de sector marktbreed worden opgelost.
Daarnaast stimuleert ze dat goede voorbeelden worden uitgewisseld tussen partijen zodat die breder gedeeld kunnen worden in de sector, bijvoorbeeld via Werkenaanonspensioen.nl. Waar nodig bevordert ze het goede gesprek tussen de verschillende organisaties. De minister weegt deze adviezen, zodat zij tijdig kan bijsturen indien dat nodig is.
dinsdag 28 november 2023
Internetbankieren niet voor alle ouderen een koud kunstje
Veel senioren bankieren via de website en/of app van hun bank. Negen op de tien vindt dat heel handig. De app vindt men vaak makkelijker te gebruiken dan de website (47% tegenover 13%). Ook betaalt bijna de helft van de app-gebruikers al wel eens contactloos met hun smartphone of smartwatch, bijvoorbeeld in winkels en restaurants. Online bankieren biedt veel ouderen dus gemak. Echter 13% ervaart dat niet altijd zo. Zij hebben soms tot heel vaak moeite met internetbankieren.
Deze ouderen geven als belangrijkste reden hiervoor dat ze niet zo snel zijn met lezen en/of digitale zaken en je handelingen vaak snel moet uitvoeren (32%). Ook is men bang om iets fout te doen (31%). Een deelnemer legt het zo uit: ‘Ik vergeet steeds de volgorde van de handelingen; de site is te snel voor alle handelingen’. En een ander meldt: ‘Ik heb er moeite mee doordat ik slecht zie; het icoontje om te kunnen overmaken verdwijnt te snel’. Verder geven mensen aan dat zij moeite hebben met de teksten op de website of in de app van hun bank. Of begrijpen ze niet goed hoe de website of app werkt. Een deel van de senioren laat weten onvoldoende digitaal vaardig te zijn. De vele snelle veranderingen van de websites en apps, bedoeld om de veiligheid te verbeteren, maken het nog lastiger voor velen.
De senioren die moeite hebben met online bankieren zouden dan ook graag zien dat er meer tijd komt om alle handelingen op de website of in de app uit te voeren. Ook vinden zij dat de teksten op de websites en in de apps van de banken duidelijker kunnen, zowel begrijpelijker als beter leesbaar (dus grotere letters). De websites en apps van de banken zouden volgens deze deelnemers idealiter wat minder vaak moeten veranderen. Ook vinden ze dat deze veranderingen duidelijker moeten worden aangekondigd en uitgelegd.
Kifid: Santander moet opnieuw consumenten compenseren voor te veel betaalde rente
De uitleg van de kredietverstrekker dat zij de rente naar eigen goeddunken binnen redelijke grenzen kan aanpassen, heeft de Geschillencommissie van Kifid niet overtuigd. De referentierente uit het deskundigenrapport ‘Onderzoek referentierente doorlopend consumptief krediet’ blijft van toepassing. Santander moet in alle zes klachtzaken de per saldo te veel betaalde rente aan de consumenten terugbetalen.
In de zes vandaag gepubliceerde uitspraken gaat het om doorlopend krediet met limieten die variëren van bijna 5.000 euro tot 50.000 euro en met een looptijd van 5 tot 13 jaar. Het gaat om kredieten afgesloten in de periode april 2003 tot april 2014 en voor alle zes kredieten geldt dat ze inmiddels zijn beëindigd. Het persoonlijk rentetarief voor het doorlopend krediet is in een klachtzaak gedurende de looptijd 8,99% gebleven. In de andere vijf klachtzaken varieerde het persoonlijk rentetarief gedurende de looptijd van het krediet, waarbij het laagste tarief 6,5% was en het hoogste 13,4%.
Dat de kredietverstrekker de rente op een doorlopend krediet eenzijdig mag wijzigen staat niet ter discussie. Dat betekent echter niet dat de kredietverstrekker ‘de rente naar eigen goeddunken binnen redelijke grenzen kan aanpassen’, zoals Santander stelt. Dat is een uitleg die voor betrokken consumenten niet transparant is en die het evenwicht in rechten en plichten tussen consument en kredietverstrekker zou verstoren in het nadeel van deze consumenten.
De Geschillencommissie oordeelt, in lijn met eerdere Kifid-uitspraken, dat bij een doorlopend krediet consumenten redelijkerwijs mogen verwachten dat het rentetarief van hun krediet, kort gezegd, de ontwikkelingen in de relevante marktrente volgt. Dit zou anders zijn, wanneer de bank vóór het sluiten van de kredietovereenkomst de consument heeft geïnformeerd dat het kan zijn dat de rente niet meebeweegt met de relevante marktrente, en waarom en in welke omstandigheden. De Geschillencommissie concludeert dat de consumenten dit soort informatie niet hebben ontvangen. In die situatie mogen betrokken consumenten erop vertrouwen dat hun kredietvergoeding in de pas blijft met de marktrente voor vergelijkbare producten, de zogenoemde referentierente. Als maatstaf voor de referentie houdt de Geschillencommissie vast aan de maatstaf zoals uiteengezet in de uitspraak van de Commissie van Beroep van 6 april 2021 ( CvB 2021-0020 ).
Gecontroleerd door de bank
Banken zijn volgens de wet ‘Wwft’ verplicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Daarom controleren ze alle transacties. In sommige gevallen nemen banken contact op om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude.
Vaak is het overmaken van een groot bedrag, meer dan 10.000 euro, de aanleiding voor een bank om je op de risicolijst te plaatsen.
Naar verhouding van het aantal klanten, zien we dat vooral de grootste banken (ING, Rabobank en ABN AMRO) veel rekeninghouders (rond de 5 procent) nabellen om ze te controleren op witwassen.
Driekwart geeft aan dat het niet duidelijk is wat er gebeurt met de informatie die zij aanleveren, bijvoorbeeld wie er toegang toe heeft.
In de meeste gevallen (76%) heeft de bank dan ook (nog) geen actie ondernomen naar aanleiding van de controle. Bij 7 procent werd de rekening geblokkeerd, bij 3 procent werd de rekening opgeheven.
Cryptobeurs Bitget stopt in Nederland
Cryptobeurs Bitget heeft besloten de registratie van nieuwe klanten uit Nederland stop te zetten. Vanaf 1 december accepteert het platform geen gebruikers meer met een Nederlands identiteitsbewijs of een adres in Nederland.
Gebruikers dei zich aanmelden met Nederlands IP-adres kunnen zich niet meer registreren of aanmelden voor de diensten van het platform.
Bitget blijkt geen registratie te hebben bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent dat het bedrijf officieel geen crypto diensten mag aanbieden in Nederland.
Ook Binance kreeg te horen dat het zijn Nederlandse activiteiten moest staken.
maandag 27 november 2023
Meerdere belangstellenden voor Knab
De strategische opties voor Knab worden overwogen, aldus het moederbedrijf. 'Dit is in overeenstemming met de doelstelling van a.s.r. om lange termijn waarde te creëren voor alle stakeholders.'
Knab is in 2010 bedacht door oprichter René Frijters. Hij stond ook aan de basis van online broker Alex. Digitaal bureau Virtual Affairs bouwde Knab vanaf de grond op. De daarbij opgedane kennis gebruikte het later om bank- en verzekeringssoftware in Europa white label te verkopen.
Doorwerking monetair beleid kost tijd en verschilt per land
De forse renteverhogingen die tussen juli 2022 en september van dit jaar zijn doorgevoerd moeten nog hun volledige doorwerking in de economie krijgen. De mate waarin dat gebeurt verschilt sterk per euroland. Zo zijn Finse huishoudens rentegevoeliger dan Nederlandse huishoudens, die hun hypotheekrente veel langer hebben vaststaan.
Om de inflatie te beteugelen heeft de ECB in veertien maanden tijd de beleidsrente snel en fors verhoogd tot 4 procent. De beleidsrente is de rente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB. Renteaanpassingen hebben niet direct effect op economische activiteit en inflatie. De beleidsrente werkt namelijk via financiële markten door in rentes die overheden, bedrijven en huishoudens betalen en ontvangen. Door de hogere rente wordt lenen duurder en sparen aantrekkelijker. Dit leidt ertoe dat huishoudens en bedrijven minder geld lenen en uitgeven, waardoor uiteindelijk de inflatie daalt. Dit proces noemen we ‘monetaire transmissie’.
Door te bepalen tegen welke rente banken geld kunnen lenen, of stallen, stuurt de ECB de (korte) geldmarktrente, deze transmissie gaat dan ook relatief snel. Verwachtingen over toekomstig monetair beleid beïnvloeden ook middellange- en lange marktrentes. Rentes die banken vragen worden dan vervolgens weer op basis van deze marktrentes bepaald. Gemiddeld genomen duurt het in het eurogebied zes maanden tot een jaar voordat de veranderingen in marktrentes grotendeels zijn doorgewerkt in de rentes op nieuwe bankleningen. Spaarrentes passen zich over het algemeen langzamer aan.
De rente op nieuwe leningen in Nederland begon al in het voorjaar van 2022 op te lopen, enkele maanden voordat de ECB de rente voor het eerst verhoogde. Dit gold vooral voor leningen met een lange looptijd, zoals hypotheekleningen. Dit kwam doordat de aankoopprogramma’s werden gestopt en doordat marktpartijen al anticipeerden op de toekomstige renteverhogingen. Vervolgens is ook de rente op nieuwe leningen met een kortere looptijd in korte tijd sterk gestegen. Door de hogere rente op nieuwe leningen is de vraag naar nieuwe leningen voor zowel huishoudens als bedrijven sterk afgenomen, zo geven Nederlandse banken aan in de Bank Lending Survey. Dit is precies het doel van de hogere beleidsrente van de ECB, omdat dan ook de investeringen afnemen, de oververhitte economie afkoelt en de inflatie daalt.
vrijdag 24 november 2023
AFM: Digitalisering verandert financiële sector, woningmarkt houdt onvoldoende rekening met klimaatrisico’s
Recente geopolitieke ontwikkelingen zorgen niet alleen voor humanitaire drama’s, maar vergroten ook de onzekerheid op de financiële markten. Terugvallende economische groei, verregaande digitalisering, het achterlopen van de duurzaamheidstransitie, introductie van veel nieuwe, Europese wet- en regelgeving en de aanpak van financiële criminaliteit. Deze trends bepalen het beeld voor het komende jaar, aldus toezichthouder AFM.
Door hardnekkige kerninflatie en stijgende rente valt de economische groei terug. De kwetsbaarheid van de economie vertaalt zich door in de financiële positie van huishoudens. De overheid neemt maatregelen om de gevolgen hiervan te dempen, vooral voor de huishoudens met een kleine beurs. De zorg over financieel kwetsbaren blijft echter groot en heeft dan ook onze aandacht. Wanneer de economische omstandigheden verder verslechteren of overheidssteun wordt afgebouwd, komen meer ondernemingen en huishoudens in financiële problemen. De betaalbaarheid van financiële producten zoals hypotheken, leningen en verzekeringen kan dan in het geding komen.
Digitalisering van de financiële sector kan zorgen voor meer efficiëntie en innovatie in dienstverlening. Naast de positieve effecten van een toename van het aanbod en een grotere diversiteit aan aanbieders, leidt digitalisering van financiële markten tot nieuwe risico’s, bijvoorbeeld bij onbeheerst gebruik van kunstmatige intelligente (AI) bij advies en distributie van financiële producten en diensten. Ook cyberrisico's winnen sterk aan belang.
De maatschappelijke en politieke wens groeit om financiële markten vaart te laten maken met de duurzaamheidstransitie. Als gevolg van klimaatverandering zullen vaker extreme weersomstandigheden, zoals hevige neerslag en lange periodes van droogte zich voordoen. Dit leidt tot een groeiende kans op overstromingen en aantasting van de fundering van woningen. Deze risico’s hebben potentieel grote financiële gevolgen voor woningkopers- en eigenaren in de vorm van mogelijke schadeposten en vermindering van woningwaarden.
De Nederlandse financiële markten zijn aantrekkelijk voor buitenlandse partijen. Gedreven door digitalisering zien we een toename van financiële dienstverlening over de landsgrenzen heen. Naast de positieve effecten van een toename van het aanbod en een grotere diversiteit aan aanbieders, leidt het op financiële markten tot nieuwe risico’s. Denk aan malafide buitenlandse aanbieders van risicovolle beleggingsproducten, een toename van marktmisbruik op kapitaalmarkten en het ontstaan van een ongelijk speelveld tussen binnenlandse en buitenlandse aanbieders van financiële producten en diensten. Deze risico’s kunnen minder adequaat worden geadresseerd op nationaal niveau en vragen om een internationale aanpak. Er is daarom veel nieuwe, (Europese) regelgeving op komst.
Eindelijk Apple Pay bij Triodos
Apple Pay werd namelijk al eerder beloofd door deze bank. Ook Google Pay wordt aangekondigd.
De Triodos Bank is op dit moment de enige bekende bank in Nederland zonder ondersteuning voor Apple Pay.
Het is niet de eerste keer dat Triodos een belofte over Apple Pay doet. Een oudere pagina van Triodos vertelt dat Apple Pay al werd beloofd voor 2023, maar die deadline is dus verschoven.
donderdag 23 november 2023
Btw-vrijstelling? Bekijk vóór 2 december of de kleineondernemersregeling iets voor jou is
De kleineondernemersregeling kan voordelig zijn voor ondernemers die verwachten dat hun jaaromzet onder de 20.000 euro blijft. In 2022 hebben 14.326 ondernemers zich aangemeld voor de KOR. Benieuwd of de kleineondernemersregeling iets voor jou is? In dit artikel zet de Belastingdienst de belangrijkste afwegingen op een rij.
Per saldo draag je jaarlijks btw af. Door deelname aan de KOR ben je vrijgesteld van btw. Je hoeft dus geen btw-aangifte te doen en geen btw af te dragen. Let op: je kan ook geen btw terugvragen.
Je hebt vooral particuliere klanten en weinig zakelijke kosten. Bij deelname aan de KOR, reken je over de verkoopprijs geen btw. Als je dezelfde prijs blijft hanteren als vóór deelname, houd je meer geld over. Bovendien kun je zonder btw scherpere prijzen aanbieden aan je klanten.
Als je meedoet met de KOR, hoef je geen btw-aangifte te doen. Dat bespaart tijd én geld.
Om per 1 januari 2024 deel te nemen aan de KOR, moet je aanmeldformulier uiterlijk 2 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Nadat jouw aanmelding is verwerkt, krijg je een bevestigingsbrief met daarin de ingangsdatum. Over de periode tot de ingangsdatum van de KOR moet je nog wel gewoon btw-aangifte doen.
Revolut lanceert Revolut Reader Nederland
Revolut Reader werd voor het eerst in juli 2022 op de markt gebracht in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en werd daarna gelanceerd in verschillende andere landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Italië en nu dus ook in Nederland.
Met concurrerende tarieven en transparante kosten is Revolut Reader gebouwd voor elke type bedrijf - groot of klein, ondernemer of groot bedrijf, beginnende handelaar of onestopshops - en dat in alle sectoren.
Revolut Reader vereenvoudigt persoonlijke betalingen door de acceptatie van directe, veilige transacties met debetkaarten, creditcards en contactloze betaalmethoden te vergemakkelijken. De batterij gaat lang mee zodat het apparaat de hele dag lang kan worden gebruikt en het is voorzien van slimme functies die kunnen voldoen aan de eisen van een groeiend bedrijf.
Deze functies omvatten bijvoorbeeld een catalogus waarin gebruikers hun producten of diensten kunnen aanmaken en personaliseren, en waar ze die makkelijk kunnen selecteren wanneer een klant ze wil kopen. Alle berekeningen worden automatisch uitgevoerd en de gegevens worden opgeslagen in het apparaat van de gebruiker. Bedrijven kunnen hun klanten aanrekenen in de 14 verschillende valuta’s die Revolut ondersteunt, zonder extra kosten.
Gebruikers kunnen betalingen accepteren, afwikkelen en opslaan, allemaal op één plek: óf hun Revolut Business-rekening óf hun Revolut Pro-rekening (een special ruimte voor freelancers in de Revolut-app. De betalingen worden in minder dan 5 seconden verwerkt en bovendien kan Revolut Reader worden gebruikt met andere POS-systemen die gebruikers al geïnstalleerd hebben, dankzij de inbegrepen SDK-/API-oplossing.
De betaalterminal wordt de eerste keer dat je deze verbindt met de Revolut Business-app of Revolut Pro-rekening automatisch ingesteld en je kunt er betalingen mee accepteren, afwikkelen en opslaan met één enkele account. Tevens gelden er concurrerende tarieven voor betalingen vergeleken met andere producten op de markt: voor betalingen met consumentenkaarten uit de EER gelden er kosten van 0,8% + € 0,02 per transactie en voor commerciële kaarten is dit 2,6% + € 0,02, inclusief een eenmalige betaling van € 49 voor de kaartlezer zelf, zonder maandelijkse kosten. Het apparaat wordt binnen vier werkdagen rechtstreeks bezorgd op het adres van de gebruiker. Voor klanten met een hoge omzet zijn er aangepaste prijzen beschikbaar.
woensdag 22 november 2023
Rabobank krijgt miljoenenboete vanwege kartel met Deutsche Bank
Met de afspraken hebben de banken de Europese concurrentieregels geschonden. Deutsche Bank krijgt geen boete, omdat die naar de Commissie is gestapt en het kartel heeft opgebiecht.
Rabobank is teleurgesteld over de boete van de Europese Commissie en overweegt in beroep te gaan.
Toezichthouders betrapten Rabobank al eerder op het manipuleren van internationale rentetarieven. In die zogeheten Libor-zaak schikte de bank uiteindelijk.
Persoonlijke lening wint het steeds vaker van grotere hypotheek
De rentetarieven zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Waar men vorig jaar nog een rente van 5 tot 5.5% kon afsluiten ligt dat nu tussen de 6.7 en 7 procent. Uit de data van verschillende kredietverstrekkers is dan ook te zien dat de gemiddelde Nederlander op de renteontwikkelingen reageert. Door de hogere kosten van een lening zoeken geldnemers naar mogelijkheden om leningen met een kortere looptijd of minder hoge lening af te sluiten. De persoonlijke lening is bezig aan een snelle opmars. Maar wat doen we met dit geld? Het Nederlands Krediet Collectief deed onderzoek.
Een jaar geleden toen de rentetarieven een stuk lager waren, was het vrij gebruikelijk om de hypotheek te gebruiken om verbouwingen te financieren. Met de hogere rente gebeurt dit steeds minder vaak. De doorgaans lange looptijd van hypotheken samen met de huidige hogere rentes zorgen ervoor dat men over de gehele duur van de hypotheek relatief veel kosten maakt.
Daarnaast komen de financiële middelen vanuit een persoonlijke lening sneller op de rekening dan bij een hypotheek. Geldnemers hebben daardoor steeds vaker de voorkeur voor een persoonlijke lening. Data vanuit Google laat ook zien dat de persoonlijke lening steeds meer populariteit vergaart. Nederlanders zochten dit jaar 22% vaker naar 'persoonlijke lening' ten opzichte van vorig jaar. Het zoekwoord 'lening verbouwing' zag een groei van maar liefst 49 procent.
Uit de data van het Nederlands Krediet Collectief is te zien hoe een persoonlijke lening steeds vaker gebruikt wordt voor de verbouwing van een eigen huis. Het kopen van een auto met een lening is echter nog steeds het populairste leendoel onder Nederlanders.
De meest gefinancierde leendoelen over 2023 betreffen:
Mobiliteit (auto)
Woning verbetering (verbouwing & verduurzaming)
Grote uitgave (woninginrichting)
De gemiddelde leeftijd van consumenten die een lening afsluiten is 43 jaar, 58 procent doet de aanvraag samen met een partner. Gemiddeld staat de looptijd van de lening tussen de 75 en 98 maanden of rond de zes tot acht jaar. Dit is een stuk korter dan bij de gebruikelijke 30 jaar van een hypotheek.
Ondanks de hoge rentetarieven blijven persoonlijke leningen populair. De absolute aantallen krediet aanvragen in Nederland zijn vrijwel gelijk gebleven in 2023 ten opzichte van 2022. Er wordt dus dezelfde hoeveelheid lening aangevraagd, wel wordt dit steeds vaker voor een lager bedrag gedaan. In 2022 werd er gemiddeld 22.030 euro geleend, terwijl dit in 2023 is afgenomen tot 20.095 euro. Dit komt door de aanpassing van de leennorm (mensen kunnen hierdoor minder lenen) en daarbij de stijgende rente.
FNV: Zorgen over faciliteren fossiele industrie door ABN AMRO en ING
In de open brief benadrukt FNV Finance dat veel werknemers in de financiële sector betrokken zijn bij initiatieven om hun bedrijven te verduurzamen. De vakbond uit echter ernstige kritiek na aanleiding van de recente onthullingen van Follow The Money, die aantonen dat de genoemde banken aanzienlijke bedragen hebben gefaciliteerd voor de fossiele industrie, wat in strijd is met zowel internationale klimaatdoelen als de duurzaamheidsambities van de betrokken banken zelf.
Volgens het onderzoek van Follow The Money/Investico hebben de fossiele obligaties sinds het Parijs-akkoord de financiële sector minimaal enkele miljarden euro's opgeleverd. De vakbond wijst erop dat dit beleid niet te rijmen is met de integriteitseisen die ABN AMRO en ING stellen aan haar medewerkers, die dagelijks hard werken aan het vertrouwen van klanten en de samenleving in de bank. En dit roept vragen op over de oprechtheid van de duurzaamheidsinitiatieven van ABN AMRO en ING, met name gezien hun ondertekening van de UN Principles for Responsible Banking in 2019 en de belofte om hun strategie in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.
AFM legt bestuurders Finles boetes op voor nalatige bedrijfsvoering
Finles beschikte van 14 februari 2006 tot 20 maart 2018 over een vergunning van de AFM voor het beheren van beleggingsinstellingen. Op 15 februari 2018 is Finles failliet verklaard. De vergunning van Finles is op 20 maart 2018 ingetrokken.
De AFM heeft na onderzoek vastgesteld dat Finles in de periode van 7 januari 2016 tot 1 januari 2018 geen adequaat beleid heeft gevoerd voor een integere uitoefening van het bedrijf. Zo is onder andere individueel vermogen beheert zonder AFM-vergunning en was er geen functionele en hiërarchische scheiding tussen het risico- en portefeuillebeheer.
De rechtbank volgt de AFM in haar standpunt dat de kern van het verwijt is dat er bij Finles onvoldoende beleid was gericht op het voorkomen van overtredingen. De bestuurders zijn te lang passief gebleven toen de overtredingen geconstateerd werden. Ze hadden niet alleen kennis van, maar waren ook betrokken bij alle overtredingen van Finles.
Voor feitelijk leidinggeven aan de overtreding van regels van integere bedrijfsvoering geldt een basisbedrag van 500.000 euro. De AFM heeft de boetes verlaagd rekening houdend met onder andere draagkracht.
dinsdag 21 november 2023
Doorzoeking in onderzoek naar omzetbelasting
Een man van 43 jaar uit Drachten wordt verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan deze gedraging. Er is niemand aangehouden. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.
Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte was bestuurder en aandeelhouder van drie ondernemingen. Uit onderzoek bleek dat de opgegeven omzet en geclaimde voorbelasting niet overeenkwamen met de overhandigde administratie. Vermoedelijk had de verdachte met zijn ondernemingen een hogere omzet gedraaid terwijl hij bij de aangifte een lagere omzet opgaf. Hierdoor is tussen 2018 en 2022 te weinig belasting geheven. Het vermoedelijk fiscale nadeel voor de Staat bedraagt circa 300.000 euro.
35 jaar boodschappen afrekenen met je pinpas
Van contant naar mobiel: betalen heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Inmiddels wordt 82 procent van de transacties bij Albert Heijn gepind. De decembermaand breekt traditioneel alle pinrecords. Vorig jaar werd in die periode meer dan 72 miljoen keer gepind. Volgens de meest recente cijfers van Betaalvereniging Nederland betalen klanten aan de kassa’s in Nederland 80 procent met een betaalpas. Ruim 90 procent daarvan betaalt contactloos, waarvan 42 procent met een smartphone of smartwatch afrekent. Ongeveer 20 procent van de klanten betaalt contant.
Albert Heijn en ING werken al jaren samen om snel, veilig en makkelijk betalen mogelijk te maken. De nieuwste innovatie van ING en Albert Heijn is de digitale betaalpas: door het toevoegen van je digitale betaalpas in de app geven klanten toestemming om tot een bepaald bedrag bij een bepaalde webwinkel uit te geven. Klanten bestellen online hun boodschappen en betalen vervolgens eenvoudig met hun digitale betaalpas. Klanten hoeven alleen de boodschappen nog aan te nemen.
Nederlandse cryptowet gaat consumenten beter beschermen
Op dit moment zijn er voor crypto’s alleen regels om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan en mist consumentenbescherming. Met de invoering van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) verandert dit.
Cryptobedrijven krijgen te maken met aanvullende regels voor witwasbestrijding en terrorismefinanciering. De uitvoeringswet Transfer of Funds Regulation (TFR) verplicht cryptobedrijven om bij cryptotransacties informatie van de verkoper en koper te verzamelen, mee te sturen en te bewaren voor bevoegde autoriteiten, zodat cryptotransacties beter traceerbaar worden.
Crypto’s en cryptobedrijven vallen straks ook onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en niet alleen onder De Nederlandsche Bank (DNB). AFM kijkt voortaan mee om te zien of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt en of cryptobedrijven consumenten genoeg beschermen. DNB gaat toezien op de uitgifte van stablecoins en controleert of deze daadwerkelijk worden gedekt.
MiCA is op 29 juni 2023 in werking getreden en wordt trapsgewijs ingevoerd. Het grootste gedeelte wordt vanaf 30 december 2024 van kracht. Ook TRF wordt op 30 december van kracht. De maatregelen rondom stablecoins worden per 30 juni 2024 al van toepassing.
De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen MiCA en TRF voor advies aan de Raad van State te zenden. Daarna volgt de parlementaire behandeling.
maandag 20 november 2023
Koninklijke Nederlandse Munt introduceert eerste NFT munt
De nieuwe NFT munt komt in een bijzondere combinatie van een fysieke penning en een digitale NFT. Bij aankoop van een Free a Girl penning bij de Koninklijke Nederlandse Munt kan direct een NFT worden geclaimd, dankzij de QR-code op de coincard. Vijf verschillende NFT’s van de Koninklijke Nederlandse Munt komen samen in een unieke collectie.
De NFT’s staan voor de ambitieuze jonge vrouwen die zijn bevrijd door Free a Girl van seksuele uitbuiting. Free a Girl ondersteunt wereldwijd activistische organisaties die er alles aan doen om meisjes te bevrijden. Medewerkers van deze organisaties zetten zich met gevaar voor eigen leven in om bijvoorbeeld undercover te gaan in bordelen of door online onderzoek te doen. Bij voldoende bewijsmateriaal van seksuele uitbuiting trappen de bevrijdingsteams letterlijk de deuren in om meisjes te bevrijden. Ook zorgt Free a Girl voor bewustwording van de problematiek van seksuele uitbuiting en geeft de stichting meisjes een toekomst via speciale School for Justice-programma’s.
Met de lancering van een NFT wil de Koninklijke Nederlandse Munt het verzamelen van munten toegankelijker maken voor een breder publiek.
Voor de NFT’s maakt de Koninklijke Nederlandse Munt gebruik van de THX Network software.
Zorgverzekering opnieuw duurder in 2024: tot 468 euro prijsverschil
Hoewel de Miljoenennota een verwachte stijging van bijna 12 euro per maand aangaf, blijken de definitieve cijfers iets gunstiger met een gemiddelde toename van 9 euro per maand. Desondanks is 2024 getuige van een van de grootste stijgingen in zorgpremies ooit, zij het iets lager dan de stijging van 10 euro per maand aan het begin van 2023.
Zorgverzekeraars geven aan dat de zorgverzekeringen duurder uitvallen als gevolg van inflatie en kostenstijgingen in de zorg. In veel zorg-CAO’s zijn de salarissen verhoogd. Dat wordt doorgerekend in de premies van verzekerden.
Een paar zorgverzekeraars springen eruit met aanzienlijke premiestijgingen voor volgend jaar. De naturaverzekering van Zekur voert de lijst aan met een verhoging van maar liefst 24,35 euro per maand. Gevolgd door Stad Holland (+ 14,50 euro per maand) en a.s.r., wiens premies variëren tussen een toename van 12,45 tot 14,45 euro. Just, een onderdeel van CZ, kondigt een stijging aan van 13,05 euro per maand, terwijl DSW de premie verhoogt met 11,50 euro per maand. Bij VGZ, Menzis en onderliggende labels stijgt de zorgpremie het minst.
Een merkbare trend is dat diverse verzekeraars de kortingen hebben verminderd voor klanten die kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Bij bepaalde verzekeraars is de maximale maandelijkse korting nu teruggebracht tot slechts 6 euro. Er is onder verzekeraars en het ministerie van VWS ook discussie over het eventueel afschaffen van het vrijwillige eigen risico, vanwege de impact op de solidariteit binnen het zorgstelsel.
De duurste basisverzekering komt komend jaar op naam van a.s.r. en kost 170,95 euro per maand bij een eigen risico van 385 euro. Daartegenover staat de voordeligste basispolis van FBTO, die in 2024 131,95 euro per maand kost. Dit resulteert in een significant maandelijks prijsverschil van 39 euro, wat neerkomt op 468 euro op jaarbasis.
Jongeren beleggen met name voor extra geld om woning te kunnen kopen
De spaar- en beleggingsbank deed onderzoek naar de doelen die Nederlanders stellen voorafgaand aan het beginnen met beleggen. Hiervoor werden ruim 600 beleggers ondervraagd. Bijna de helft van de (47%) investeert voor een extra pensioenpotje voor later. Opvallend is dat beleggende jongeren (18-25 jaar) vooral aangeven te beleggen om zo meer budget te hebben voor het kopen van een woning.
Jonge kinderen profiteren in de toekomst mogelijk van de beleggingen van hun ouders. 35% van de beleggers zegt namelijk te beleggen om een spaarpotje voor de kinderen op te bouwen. Toch zijn er ook beleggers die geen specifiek doel voor ogen hebben: 13% zegt te zijn begonnen zonder hierover na te denken.
De meeste beleggers die als doel hebben een huis te kopen (47%), hopen hun doel binnen vijf jaar bereikt te hebben. Dit in tegenstelling tot de mensen die beleggen voor een extra pensioenpotje. Hiervan wil bijna de helft (48%) dit doel pas na meer dan tien jaar bereiken.
ABN AMRO Zakelijk nu met Apple Pay
ABN AMRO ging in het najaar van 2019 van start als tweede bank waar je met Apple Pay kon betalen. Zakelijke klanten waren uitgesloten. In 2022 kregen zakelijke ING-klanten de mogelijkheid om Apple Pay te gebruiken. Vanaf 16 november 2023 is dat ook mogelijk voor zakelijke klanten van ABN AMRO.
vrijdag 17 november 2023
Ruim 4 op 10 Nederlanders bang de gestegen zorgpremie niet te kunnen betalen
Afgelopen maandag zijn alle zorgpremies voor 2024 bekendgemaakt. Alleen de basisverzekering stijgt al gemiddeld tot ruim 147 euro per maand en daar komen de gestegen kosten van de aanvullende verzekeringen nog bij.
Maar liefst 42 procent van de Nederlanders is bang de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight. Slechts 28 procent van deze groep geeft aan te weten waar ze terecht kunnen als ze geen geld meer hebben om de premie te kunnen betalen.
Als volwassen ga je dus gemiddeld bijna 150 euro per maand betalen voor de basisverzekering. De kosten voor een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandzorg of fysiotherapie komen daar dus nog bij. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en ook de tandzorg hoort daarbij. Maar als je kind een beugel moet of naar een orthodontist dan valt dat weer onder de aanvullende verzekeringen van de ouder.
Ook zijn niet alle basisverzekeringen hetzelfde en vertaalt zich dat ook in de prijs. Het verschil in prijs tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is maar liefst 468 euro per jaar. De a.s.r. Basisverzekering Restitutie is de duurste verzekering, daarvoor ga je €170,95 per maand betalen. Deze polis wordt in 2024, €173,40 per jaar duurder. FBTO Basis is de goedkoopste verzekering, die gaat €131,95 kosten en stijgt ‘maar’ met €5,00 per maand. Hierbij gaat het om een zogeheten naturapolis. In Nederland kun je als basisverzekering kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. Deze hebben andere voorwaarden over welke behandelingen bij niet gecontracteerde zorginstellingen volledig worden vergoed.
Consumenten gaan massaal op zoek naar voordeligere zorgverzekering
Vorig jaar oriënteerde 52 procent van de consumenten zich volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op een andere zorgverzekering. Ook voor 2023 stegen de premies voor zorgverzekeringen namelijk flink. Bovendien verdween in 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Hierdoor gingen ook mensen met een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, op zoek naar een andere zorgverzekering.
De verwachting is dat de zorgpremie in 2024 nog verder stijgt en uitkomt op gemiddeld 150 euro per maand voor een basisverzekering. “Voor een huishouden met twee volwassen (kinderen tot 18 jaar betalen geen premie) betekent dit een vaste last van 300 euro per maand. Daar komen eventuele aanvullende zorgverzekeringen nog bij”, zegt Amanda Bulthuis. “Dat is een flinke maandelijkse kostenpost. Het verast ons daarom niet dat 65 procent van de consumenten dit jaar nog eens kritisch kijkt of de zorgverzekering ergens anders goedkoper of beter kan.”
Naast overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar zijn er andere manieren om de kosten voor de zorgverzekering laag te houden. Geld.nl vroeg consumenten daarom ook of zij hun zorgverzekering gaan aanpassen in 2024. Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dit te gaan doen. Hierbij kiest 36 procent van de ondervraagden voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering en wil 15 procent de aanvullende verzekering zelfs helemaal opzeggen.
Opvallend is echter dat 45 procent zich juist uitgebreider aanvullend wil verzekeren dan in 2023. ”
Dit komt waarschijnlijk doordat veel consumenten in 2023 juist hebben bespaard op de aanvullende verzekeringen, door deze op te zeggen of de dekking te beperken.
In het onderzoek van Geld.nl en Factsnapp geeft maar 18 procent van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verhogen. Dit komt waarschijnlijk ook doordat in 2023 al veel mensen het eigen risico verhoogden naar het maximale bedrag van 885 euro. Verder verhogen is dan simpelweg niet meer mogelijk.
donderdag 16 november 2023
Reorganisatie op komst bij Rabobank
De plannen zijn te lezen in een uitgelekte interne notitie van de groepsdirectie aan de algemene ledenraad van de bank, het hoogste besluitvormingsorgaan binnen Rabobank.
In de notitie wordt gesproken over het wegsnijden van functies, zonder daar direct een getal op te plakken.
In het op 7 november verstuurde document, dat is ingezien door het FD, worden de contouren van de plannen duidelijk. De topman uit in de notitie onder meer kritiek op de omgang met particuliere klanten, ‘te weinig focus, te complex en te traag’, schrijft hij.
De plannen zullen niet alleen gevolgen hebben voor het hoofdkantoor, maar ook voor de regio.
Consument kan tot 591 euro besparen op zorgverzekering 2024
Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt namelijk dat consumenten tot wel 591 euro per jaar kunnen besparen. “e premieverschillen tussen de zorgverzekeraars zijn nog steeds erg groot.
Geld.nl vergeleek de premieverschillen voor de tien meest gekozen combinaties van zorgwensen. Voor alleen een basisverzekering met een eigen risico van 385 euro is het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis al 468 euro per jaar. Dit loopt op tot bijna 945 euro, afhankelijk van je aanvullende zorgwensen.
De verschillen tussen de laagste en hoogste premies zijn in 2024 bijna net zo groot als in 2023. Toen konden consumenten nog gemiddeld 595 euro per jaar besparen op hun zorgverzekering.
Consumenten die alleen een basisverzekering afsluiten kunnen al flink besparen op de premie, maar de grootste bespaarkans ligt er voor consumenten die ook enkele aanvullende zorgwensen hebben. Wie bijvoorbeeld bovenop de basisverzekering 9 fysiotherapiebehandelingen of 250 euro aan tandartskosten meeverzekert, ziet de premieverschillen oplopen tot bijna 945 euro op jaarbasis.
Dat de bespaarmogelijkheden bij aanvullende verzekeringen groter zijn, komt doordat de duurdere zorgverzekeraars vaak totaalpakketten aanbieden. Hiermee verzeker je bijvoorbeeld niet alleen fysiotherapie, maar krijg je er ook een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen of een bril bij.
ABN AMRO beste bank voor vermogende vrouwen
De bank deed in 2022 onderzoek naar het belang van inclusiviteit in de financiële dienstverlening. Hieruit kwam naar voren dat 67 procent van de vrouwen wereldwijd het gevoel heeft dat hun financiële adviseur hen niet begrijpt of wil bedienen.
Volgens Chantal Korteweg, directeur Inclusive Banking, is het winnen van de award een bekroning doordat de bank zich heeft weten te onderscheiden. “We hebben op een aansprekende manier ons publiek bereikt én resultaat behaald, met iets dat opvalt en vernieuwend is.”
De Global Private Banking Awards worden sinds 2009 uitgereikt aan private banks. Een vakjury van 15 professionals beoordeelt inzendingen van de banken.
woensdag 15 november 2023
Meer Belgen gebruiken bankapps
92 procent van de Belgen doet aan online bankieren, zowel jong als oud. Er zijn 15,1 miljoen abonnementen voor internetbankieren. Maar bankapps worden steeds populairder: nu al 11,5 miljoen abonnementen en dat aantal blijft groeien.
Tegenover vorige metingen is het aantal Belgen dat aangeeft van een bankapp gebruik te maken, aanzienlijk gestegen, meldt de VRT.
De app haalt dus stilaan het internetbankieren met pc in. Bijna alle jongeren die ondervraagd werden, zijn vertrouwd met bankapps, maar we zien ook dat een groot aantal vijftigplussers (73 procent) dat kanaal gebruikt.
Ongeveer 8 procent van de bevolking regelt bankzaken nog niet online. Sommigen omdat het in hun ogen niet veilig is. Niet iedereen heeft verder een pc of een smartphone of een internetverbinding.
Consumentenbond wil dat AFM ingrijpt bij Santander om compensatieregeling
De Consumentenbond en ConsumentenClaim krijgen meldingen van consumenten die een doorlopend krediet met een variabele rente hebben (gehad) bij Santander. Die rente hoorde mee te bewegen met de marktrente, maar deed dat in sommige gevallen niet. Daardoor betaalden klanten jarenlang te veel. De bank weigerde lang deze klanten te compenseren, maar stuurt nu toch brieven met een voorstel.
Vanaf het moment van aanbod, hebben klanten zes weken de tijd om de regeling af te ronden. Nadat zij de zogeheten ‘vaststellingsovereenkomst’ hebben ontvangen, moeten ze deze binnen 2 weken ondertekend voor akkoord terugsturen. Doen ze dat niet, of niet op tijd, dan vervalt het aanbod en hebben ze volgens Santander geen recht meer op een vergoeding. En als klanten akkoord gaan, dan tekenen ze meteen voor finale kwijting. Dat wil zeggen dat zij niet op een later moment terug kunnen komen op de gemaakte afspraken.
Santander zet consumenten op een ongeoorloofde manier onder druk, zo zegt de bond. De periode om akkoord te gaan is veel te kort.
In december 2020 onderzocht de Consumentenbond woekerrentes bij verschillende banken en startte de Kredietclaim. Aanleiding was een uitspraak van het Klachten Instituut Financiële Diensten (Kifid) in een individuele procedure, waarin het stelde dat banken klanten moesten compenseren voor te veel betaalde rente. Het ging hierbij om doorlopende kredieten met een variabele rente die niet in de pas liep met de marktrente.
In september 2021 bereikte de Consumentenbond een akkoord met ABN Amro over een compensatieregeling voor alle gedupeerde klanten. Daarna volgde ING. En ook de Volksbank en Rabobank kwamen met een compensatieregeling. Santander weigert echter al jaren om in gesprek te gaan over een regeling. In oktober 2023 kondigde de Consumentenbond daarom aan individuele procedures bij het Kifid op te starten met klanten van Santander.
dinsdag 14 november 2023
Meerderheid Nederlanders vindt verzekeringswereld onoverzichtelijk en niet transparant
Door een wildgroei aan verzekeringen bij verschillende verzekeraars zien consumenten soms door de bomen het bos niet meer. In het onderzoek zegt 59 procent het vervelend te vinden niet alle verzekeringen in een overzicht te hebben. Ook ligt in de traditionele wereld van verzekeringen de focus vooral op claimafhandeling, en niet op het belang en de beleving van de klant. Dat terwijl uit het onderzoek blijkt dat 56% van de Nederlanders het belangrijk vindt om persoonlijk contact te hebben over hun verzekeringen.
Uit het onderzoek van Surebird blijkt dat de helft van Nederlanders het zonde van hun tijd en energie vindt om regelmatig verzekeringen te vergelijken. Bijna 60 procent geeft aan niet of nauwelijks te wisselen van verzekeraar. Dat kan ervoor zorgen dat ze te veel betalen voor verzekeringen of dekkingen niet meer goed aansluiten op hun levenssituatie.
Surebird gebruikt algoritmes om het veranderende aanbod van verzekeraars in de gaten te houden. Wanneer de levenssituatie van de verzekerde of het aanbod bij de verzekeraar verandert, wordt de nieuwe situatie automatisch vergeleken met de huidige premies en dekkingen. Vervolgens krijgt de klant een melding van het betere aanbod dat met een druk op de knop direct kan worden geaccepteerd.
Pensioenfondsen, verzekeraars, banken: geef financiële sector rol in de CS3D
Op dit moment onderhandelen het Europees Parlement en de Raad over het voorstel, waarbij de rol van de financiële sector een heet hangijzer is. De Nederlandse financiële sector is er echter van overtuigd dat bedrijven - inclusief financiële instellingen - een sleutelrol kunnen spelen in het terugdringen van mensenrechtenschendingen en het aanpakken van milieuproblemen.
De Nederlandse verzekerings-, bank- en pensioensector hebben in 2016 en 2018 convenanten ondertekend om de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (OESO-richtlijnen) te implementeren om mensenrechtenschendingen, milieuschade en andere schadelijke activiteiten in onze kredietverlenings- en beleggingsactiviteiten te verminderen.
De Raad wil echter individuele lidstaten de keuze geven of ze de financiële sector binnen de werkingssfeer laten vallen of niet. Hierdoor dreigt een lappendeken aan regels te ontstaan binnen Europa. Bovendien leert de ervaring dat investeerders meer impact kunnen maken wanneer ze samen met bedrijven in dialoog gaan. Een internationale aanpak is daarom cruciaal.
Eerder riep de NVB in een position paper voor Europese beleidsmakers al op om ook banken te laten vallen onder de verplichtingen van de CS3D.
maandag 13 november 2023
Grote verschillen in zorgpremie, stijging soms drie keer zo hoog
De stijgende kosten hebben onder andere te maken met het feit dat we steeds ouder worden. Er zijn dus meer mensen die een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook de hogere lonen in de zorg, duurdere medicijnen en de steeds complexere behandelingen zorgen voor een hogere premie”, legt Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer, uit. Daarnaast is er natuurlijk de alom aanwezige inflatie die overal in doorwerkt. Dat levert een fikse stijging op in een tijd dat veel mensen al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Het kabinet rekende op Prinsjesdag op een gemiddelde stijging van bijna 12 euro per maand (€143 per jaar). Deze zogenaamde rekenpremie is een richtlijn voor de zorgverzekeraars voor hun basisverzekering. Het bedrag is een schatting van wat minimaal nodig is om de zorgkosten van 2024 te kunnen betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premies. De vier grote zorgverzekeraars zitten dus onder de rekenpremie. “Verzekeraars kunnen soms de stijging dempen door hun reserves in te zetten, te snijden in eigen kosten of omdat ze goede rendementen hebben behaald uit hun investeringen. Dit geld wordt dan gebruikt om de premie laag te houden”, legt Independer zorgexpert Mirjam Prins uit.
Uiterlijk 12 november ( tot middernacht) moeten alle verzekeraars hun premies bekendmaken. Daarna heb je zes weken de tijd, tot en met 31 december, om zorgverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. In Nederland kun je als basisverzekering kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. “De zorgverzekering is een hoge kostenpost. Ook tussen de basisverzekeringen zitten prijsverschillen. Ook heeft 83% van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering.Heb je die echt wel nodig? Hoe vaak ben je naar de fysio geweest dit jaar en wat zou dat hebben gekost als je het zelf zou hebben betaald. Vergelijk goed en kies dan bewust wat voor jou de beste verzekering is”, aldus Independer zorgexpert Mirjam Prins.
Hieronder vind je de tot nu toe bekende premies van de vier grote zorgverzekeraars. Een volledig overzicht van alle premies vind je in het overzicht zorgpremies 2024,
Alle zorgpremies voor 2024 bekend: Premie stijgt met 9 euro per maand
Gemiddeld is de premie voor een basisverzekering 147 euro per maand in 2024. Dat is bijna 9 euro per maand (€ 8,71) duurder dan in 2023, een stijging van 6,3 procent.
Dat de zorgverzekeraars de premies minder hard laten stijgen, komt door verschillende redenen. Sommige zorgverzekeraars zetten reserves in. Grote zorgverzekeraars zoals VGZ en Menzis geven daarnaast ook aan dat ze de zorgkosten omlaag willen brengen om zo te zorgen dat ze minder premie-inkomsten nodig hebben. “Als de zorgverzekeraar de kosten omlaag weten te krijgen, hebben ze natuurlijk ook minder premie-inkomsten nodig”, zegt Bulthuis.
Daarnaast geven veel zorgverzekeraars in 2024 minder korting aan consumenten die hun eigen risico verhogen. Dit geldt voor 24 van de 53 basisverzekeringen waarvan de kortingen nu bekend zijn.
Verder valt op dat er nog steeds grote premieverschillen zijn tussen de verschillende zorgverzekeraars. Zo zijn er ook basisverzekeringen die met ruim 14 euro per maand in premie stijgen. De grootste uitschieter is de Gewoon ZEKUR polis van ZEKUR.nl. Deze is in 2024 ruim 24 euro per maand duurder, wat neerkomt op een stijging van bijna 20 procent.
Vorig jaar was de Gewoon ZEKUR polis van ZEKUR.nl nog de goedkoopste basisverzekering. Nu is dat dus zeker niet meer het geval. De goedkoopste basisverzekering voor 2024 is de Basis polis van FBTO met een premie van 131,95 euro per maand.