zaterdag 30 december 2023
Winst Bitvavo verdampt door lening Genesis
Bitvavo leende ruim 280 miljoen euro aan klanten van Genesis. Genesis-moederbedrijf Digital Currency Group (DCG) kon echter niet voldoen aan zijn verplichtingen.
Over de terugbetaling aan zijn klanten is Bitvavo altijd helder geweest: dat gaat gebeuren, ook als het niet de volledige 280 miljoen terugkrijgt.
vrijdag 29 december 2023
Jongeren kiezen het vaakst voor een aanvullende zorgverzekering
De belangrijkste overweging lijkt de buitenland dekking. Mocht je op vakantie in een ziekenhuis terecht komen, dan worden de kosten daarvoor vergoed. Ook als die hoger liggen dan in Nederland. Ook geven de 18- tot 24-jarige het vaakst als reden aan: anticonceptie. Ook die wordt vanuit een aanvullend pakket vergoed.
In de provincie Flevoland kiezen de meeste Nederlanders voor een aanvullende zorgverzekering. Bijna de helft (46,2%) wil op deze manier voorkomen dat ze moeten betalen voor zorg die niet door de basisverzekering wordt vergoed. Net daaronder staat Overijssel (46,1%) gevolgd door Utrecht (45,1%).
Flevoland - 46,2% kiest voor een aanvullende verzekering
Overijssel - 46,1% kiest voor een aanvullende verzekering
Utrecht - 45,1% kiest voor een aanvullende verzekering
Noord-Holland - 44,9% kiest voor een aanvullende verzekering
Limburg - 44,8% kiest voor een aanvullende verzekering
In de provincie Drenthe (38,1%) kiezen de minste mensen voor een aanvullende zorgverzekering gevolgd door Friesland (39,8%) en Groningen (42,4%).
BridgeFund haalt in 2023 100 miljoen euro aan investeringen op van particuliere beleggers voor mkb-financiering
Het totaalbedrag aan financiering is volledig afkomstig van particuliere beleggers met een kapitaaloverschot, vaak zelf ondernemers, die via BridgeFund willen investeren in het Nederlandse ondernemerslandschap. Deze beleggingen worden ingezet om ondernemers met financieringsbehoeften te ondersteunen, zonder tussenkomst van banken.
Vaak zijn de beleggers bij BridgeFund ondernemers die als particulier of vanuit hun bedrijf beleggen. Ze herkennen de behoeften en uitdagingen van ondernemers. En ze beseffen als geen ander het belang van bedrijfskapitaal om groei en voortdurende beweging mogelijk te maken. De keuze van beleggers voor BridgeFund boven traditionele banken weerspiegelt de huidige verschuiving in de financiële sector, van financiering via banken naar alternatieve financieringsvormen.
Ondernemers met veelbelovende plannen staan steeds vaker voor een gesloten deur bij traditionele banken. Kleinere ondernemingen worden als risicovol beschouwd en krijgen minder steun. Een groeiend aantal ondernemers richt zich daarom vaker op alternatieve vormen van financiering voor kortlopend overbruggingskrediet.
Het platform van BridgeFund streeft ernaar een gelijkwaardig speelveld te creëren voor alle ondernemers door financiering eenvoudig en snel toegankelijk te maken. De 100 miljoen euro aan opgehaalde financiering biedt veelbelovende perspectieven voor Nederlandse ondernemers.
donderdag 28 december 2023
Verdriedubbeling gebruik Jaarruimtetool
Bij BrightPensioen is het mogelijk om direct op de website binnen tien seconden al een eerste berekening te krijgen van je jaarruimte en een indicatie van het belastingvoordeel dat dit oplevert. Dit snelle inzicht blijkt, samen met de verruimde jaarruimte en dus groter belastingvoordeel, het gebruik van de jaarruimtetool te stimuleren.
De jaarruimtetool van BrightPensioen is helemaal vernieuwd waardoor het voor iedereen makkelijk in te vullen is. Voor wie meer wil weten over jaarruimte berekenen, heeft BrightPensioen een speciaal webinar georganiseerd. Dat is hier terug te kijken.
Sinds de ‘Wet toekomst pensioenen’ die eerder dit jaar werd aangenomen is de fiscale jaarruimte (bestaande uit jaarruimte en reserveringsruimte of inhaalruimte) flink vergroot:
het opbouwpercentage is van 13,3 naar 30 procent gegaan;
voor de reserveringsruimte mag je tot 10 jaar terug rekenen (was tot 7 jaar);
de maximale reserveringsruimte is naar € 38.000 gegaan (dit was 17% van de premiegrondslag met een maximum van € 8.065);
je mag tot 5 jaar na AOW blijven inleggen (dit was tot AOW-leeftijd).
Jaarruimte berekenen klinkt niet aantrekkelijk. Online tools helpen zeker. Maar bij alle tools weet je pas nadat je alle vragen hebt beantwoord, wat die jaarruimte is en wat je aan teruggave kunt verwachten. Terwijl het fiscale voordeel juist dé trigger is om te starten met pensioenopbouw in box 1. Zeker nu de jaarruimte en dus het belastingvoordeel zoveel groter zijn geworden. Met het invullen van alleen je jaarinkomen 2022 krijg je op de website van BrightPensioen direct een indicatie van je jaarruimte en belastingvoordeel. Ook al is die eerste berekening indicatief, het zorgt ervoor dat je direct weet dat het om duizenden euro’s kan gaan.
Hoeveel je fiscaal vriendelijk in een jaar opzij mag zetten wordt dus bepaald door de jaarruimte. Ondernemers hebben nog t/m 31 december om de jaarruimte voor 2023 te benutten.
Nieuw jaarrecord: 6,6 miljard euro betaald via Tikkie in 2023
De populariteit van Tikkie is ook in 2023 onverminderd groot. In totaal is dit jaar voor ruim 6,6 miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken, meldt ABN, de bank die het product ontwikkelde.
Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro. Daarnaast is het totale aantal betaalde Tikkies – 150 miljoen - hoger dan ooit.
De drukste Tikkie-dag van dit jaar was vrijdag 24 november, met bijna 596.000 betaalde Tikkies. Op die dag was het Black Friday en gingen veel Nederlanders massaal op koopjesjacht.
In 2023 namen daarnaast allerlei nieuwe functionaliteiten van Tikkie een grote vlucht. Zo is Groepie - een functionaliteit waarmee gezamenlijke uitgaven tussen vrienden en familie gemakkelijk kunnen worden bijgehouden - ontzettend hard gegroeid.
Ook Tikkie Deals, de cashback propositie, is hard gegroeid. Zo stonden er dit jaar weer enorm veel cashbacks klaar voor de gebruikers. Afgelopen jaren zijn er miljoenen euro’s terug geclaimd op verschillende producten.
woensdag 27 december 2023
'Goudprijs zal in 2024 spectaculair stijgen'
Goud is sinds 2000 een van de best presterende beleggingen. Sinds dat jaar hebben beleggers in goud een winst van 9% gemiddeld per jaar gemaakt. Dit jaar is de goudprijs tot nu toe ook circa 9% gestegen en brak het edelmetaal overtuigend het oude record van $2150 per troy ounce.
De prijsstijgingen zullen aanhouden. In 2024 zal goud record op record laten zien, voorspelt Bogert. De goudprijs wordt voornamelijk beïnvloed door vraag en aanbod, de stand van de rente, de waarde van de Amerikaanse dollar, geopolitieke spanningen en de stand van de economie. Bij alle vijf staan de signalen op groen voor ongekende stijgingen van de goudprijs.
1. Sterke vraag bij stabiel aanbod
In de periode van 2015 tot en met 2021 kwam 50% van de vraag naar goud van producenten van gouden sieraden. Beleggers waren goed voor 31% van de vraag en centrale banken namen 11% van de vraag voor hun rekening. De laatste 8% komt vanuit de industrie.
In 2022 bepaalden centrale banken 23% van de vraag naar goud, een ongekende stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Centrale banken kochten in de periode 2015-2021 gemiddeld 473 ton (473.000 kg) goud. In 2022 was dat 1136 ton! Ook in 2023 zal het totaal boven de 1000 ton uitkomen. Dit legt een stevige basis voor een sterke vraag, ook in 2024.
Het aanbod van goud is de laatste jaren stabiel. De stijging in de goudprijs zal wel tot een hogere productie leiden. Tegelijkertijd neemt echter de kostprijs toe waardoor dit effect grotendeels wordt gecompenseerd. Bogert: “De vraag stijgt sneller dan het aanbod waardoor de fundamenten voor een hogere goudprijs sterker worden.”
2. Rentetij keert: van verhogingen naar verlagingen
Om de hoge inflatie te beteugelen heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente sinds maart 2022 maar liefst 11 keer verhoogd, in totaal met 5,25 procentpunten. “Inmiddels begint de hoge rente economisch pijn te doen. Amerika heeft een enorme staatsschuld en er gaan steeds meer belastinginkomsten naar het betalen van rente op deze schuld. Ook de Europese Centrale Bank verhoogde in dezelfde periode de rente met 4,5%,” aldus Bogert.
De inflatie daalt inmiddels richting de doelstelling van 2%. De Fed gaat in 2024 de rente verlagen. De kans op minimaal drie verlagingen is vrijwel zeker. Ook de ECB zal in 2024 renteverlagingen doorvoeren. Bogert: “Een lagere rente in 2024 zal de goudprijs positief beïnvloeden. Goud wordt dan immers aantrekkelijker ten opzichte van beleggingen en spaarrekeningen die rente opleveren.”
3. De mighty dollar vlakt af
Goud wordt internationaal in Amerikaanse dollars afgerekend. Een sterke dollar zoals nu drukt daarmee direct op de goudprijs. Ook is de dollar in zo’n geval een belangrijke concurrent voor goud als vluchtheuvel. De verwachting dat de dollar verzwakt is dus goed nieuws voor goud. Die dollar zal onder meer verzwakken doordat de Fed eerder renteverlagingen gaat doorvoeren dan elders. Daarnaast zal ook de onhoudbare staatsschuld van de VS de dollar onder druk zetten. “Een vlakke of zwakkere dollar ligt voor de hand. Dat is een goede ontwikkeling voor de goudprijs."
4. Geopolitieke spanningen stuwen goudprijs
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kochten beleggers goud als veilige haven. Ook de situatie in het Midden-Oosten heeft de vraag naar goud vanuit beleggers doen stijgen. “Verdere escalatie kan goud in 2024 hoger zetten. Helaas leven we in een wereld waar geopolitieke spanningen een gegeven lijken”, aldus Bogert.
5. Goudprijs stijgt tijdens recessies
Goud is historisch gezien hard gestegen tijdens recessies. In de laatste 20 jaar zijn er 3 recessies geweest. Tijdens die recessies is de goudprijs gemiddeld met 10,2% gestegen, waarbij de recessie in 2008-2009 gepaard ging met de grootste stijging voor goud (19,7%).
De renteverhogingen die de Fed en de ECB hebben doorgevoerd, werken nog steeds door. Een renteverhoging is pas na 12 tot 18 maanden verwerkt in de economie. In die zin is de kans op een recessie in de VS en in Europa serieus aanwezig. Bogert: “Een recessie in 2024 zal goud hoger zetten. Goud zal volgend jaar het record van $2150 verbreken, en stijgen naar nooit geziene niveaus.”
Geen dividend De Nederlandsche Bank bij negatieve buffers
Op voorstel van een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van Financiën en DNB wordt nu onder andere vastgelegd dat er geen dividend wordt uitgekeerd aan de Staat als de buffers van DNB negatief zijn. Dit was al de geldende praktijk, maar nu wordt dit beleid vastgelegd. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Kaag van Financiën.
Voor minister Kaag en president Knot van DNB, waren de verliezen reden genoeg om de vijfjaarlijkse evaluatie van het kapitaalbeleid van DNB een jaar te vervroegen. Een gezamenlijke werkgroep van het ministerie van Financiën en DNB heeft het kapitaalbeleid van DNB doorgelicht.
De werkgroep concludeert dat het kapitaalbeleid van DNB bestendig is. Ze stellen daarom geen grote inhoudelijke wijzigingen voor. De verliezen hebben geen effect op de uitvoering van de toezichtstaken en de monetaire rol van DNB. De verwachting van de werkgroep is dat DNB op eigen kracht haar buffers weer gaat herstellen door voorlopig geen winsten meer uit te keren. Een kapitaalstorting van de Staat aan DNB is daarom ook niet aan de orde.
Verwacht wordt dat de buffers vanaf midden 2030 weer voldoende zijn hersteld om dividend uit te keren aan de Staat. De afgelopen jaren heeft DNB al geen dividend meer aan de Staat uitgekeerd, de wijziging in het kapitaalbeleid heeft dan ook geen additionele budgettaire impact.
vrijdag 22 december 2023
Eindejaarsbonus? Een op de drie ontvangers geeft geld gelijk weer uit
In het onderzoek naar het spaar- en uitgavenpatroon van Nederlanders werd onder andere de eindejaarsbonus onder de loep genomen. Wat gaan Nederlanders doen met dit (mogelijke) extraatje? De meerderheid van de ontvangers (53%) geeft aan het bedrag rechtstreeks op de spaarrekening te zetten en niet gebruiken voor een extra groot kerstcadeau. 30 procent van de ontvangers kiest ervoor om het geld meteen uit te geven, waarvan de meerderheid (19%) dit besteedt aan een noodzakelijke aankoop. Ruim 1 op de 10 gaat het geld beleggen.
Vinden Nederlanders zichzelf over het algemeen spaarders of neigen ze meer naar uitgeven? Het onderzoek toont aan dat de grootste groep (59%) vooral balanceert tussen sparen en uitgeven. Ongeveer 34% van de respondenten typeert zichzelf meer als spaarder, terwijl slechts 7% zichzelf vooral beschouwt als een persoon die graag uitgeeft.
Gevraagd naar het spaargedrag geeft 13 procent van de Nederlanders aan een fanatieke spaarder te zijn. Echter typeert de grootste groep (70%) hun spaargedrag als regelmatig, met als kanttekening dat er ook zeker graag geld uitgegeven wordt. 65-plussers zijn hierbinnen de grootste leeftijdsgroep. Voor 10% van de Nederlanders lukt het op dit moment niet om te sparen en slechts 1% vindt sparen absoluut niet nodig en doet dat dan ook niet.
Een financiële buffer of liever genieten van het moment en geld uitgeven aan dingen waar je blij van wordt? 25% van de Nederlanders zegt prioriteit te geven aan in het nu leven. Deze groep geeft graag geld uit aan leuke dingen en verkiest dat boven sparen. Jongeren doen dit meer dan ouderen. 36% van de leeftijdsgroep tussen de 18 en 34 jaar geeft dit aan, in tegenstelling tot slechts 15% van de 65-plussers. Toch gaat het grootste deel van Nederland voor een wat meer evenwichtig bestaan: 59% van alle respondenten vindt een balans tussen financiële zekerheid en directe voldoening van uitgeven aan leuke dingen het belangrijkst.
donderdag 21 december 2023
Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2024
Het kabinet heeft in het pakket Belastingplan 2024 een serie maatregelen opgenomen waardoor werkenden, gepensioneerden en de meeste zzp’ers en ondernemers netto meer overhouden. De eerste belastingschijf van de inkomstenbelasting gaat weliswaar met 0,04% omhoog, maar de arbeidskorting wordt met 115 euro verhoogd en de algemene heffingskorting wordt geïndexeerd. Ondernemers met een hoger inkomen gaan wel meer belasting betalen. Deze ib-ondernemers hebben te maken met de verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek uit het vorige Belastingplan van 5030 naar 3750 euro en de verlaging van de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 13,31 procent. Zij betalen hierdoor over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Met het verlagen van de mkb-winstvrijstelling verkleinen we het verschil in fiscale behandeling van werknemers en ondernemers in de inkomstenbelasting.
Ook worden de onbelaste reiskostenvergoeding en de onbelaste vrijwilligersvergoeding verhoogd. De onbelaste reiskostenvergoeding gaat van 0,21 naar 0,23 euro per kilometer. De maximale onbelaste uurvergoeding voor vrijwilligers van 21 jaar en ouder wordt per 1 ja
Per 1 januari treedt de tweede schijf in box 2 in werking. Deze maatregel is in het Belastingplan 2023 aangekondigd. Hierdoor wordt vanaf 2024 24,5 procent belasting betaald over de eerste 67.000 euro aan inkomsten per persoon in box 2. Over al het inkomen boven 67.000 betalen mensen 33 procent belasting.
Daarnaast zijn er bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer nog twee aanvullende maatregelen genomen. Zo wordt per 2024 de 30 procent-regeling beperkt tot de Balkenende-norm (€ 233.000 in 2024) en daarnaast wordt de hoogte van de vrijstelling stapsgewijs afgebouwd. De eerste 20 maanden geldt een vrijstelling van 30 procent van het loon, voor de daarop volgende 20 maanden geldt een vrijstelling van 20 procent en de daaropvolgende 20 maanden geldt een vrijstelling van 10 procent. Daarnaast wordt het lenen bij eigen bv verder gemaximeerd door het bedrag te verlagen van 700.000 naar 500.000 euro.
met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 twee verfijningen door te voeren in de overbruggingswet box 3. Deze maatregelen zijn daarmee al van toepassing op uw aangifte Inkomstenbelasting 2023. Zo valt het vermogen van een reservefonds van een vereniging van eigenaren (vve) en het geld op een derdenrekening van een notaris vanaf dat moment in de categorie banktegoeden. Daarnaast worden onderlinge vorderingen en schulden tussen fiscale partners en tussen ouders en minderjarige kinderen niet meer belast in box 3. Deze schulden hoeven mensen niet meer op te geven aan de belasting. Zo wordt de belasting op vermogen beter verdeeld. Tijdens de behandeling van het Belastingplan heeft de Tweede Kamer besloten het belastingtarief in box 3 na amendering te verhogen van 32% naar 36% per 1 januari 2024. Het heffingvrije vermogen wordt niet aangepast. Dat blijft 57.000 euro (€ 114.000 bij fiscaal partnerschap).
De vermindering energiebelasting, het vaste bedrag dat per aansluiting van de energierekening afgaat, wordt per 1 januari verhoogd naar 631,39 euro inclusief btw per jaar. De korting geldt onder andere voor woningen en kantoorgebouwen. Daarnaast gaan per 1 juli passagiers van de meeste privévliegtuigen vliegbelasting betalen, door een aanpassing van de gewichtsgrens van vliegtuigen. Deze wordt verlaagd van 8.616 kilogram naar 4.000 kilogram.
Steeds meer contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars afgerond
Er zijn in Nederland 10 zorgverzekeringmaatschappijen actief. Hiervan heeft de helft alle contracten met de ziekenhuizen rond of toegezegd dat hun verzekerden in 2024 in alle ziekenhuizen terechtkunnen zonder bijbetaling. Dit geldt voor a.s.r., Achmea (waaronder FBTO, De christelijke zorgverzekeraar en Zilveren Kruis), Aevitae, ONVZ en Salland.
Geld.nl onderzocht voor de 12 provinciehoofdsteden en de 10 grootste steden in Nederland hoeveel ziekenhuizen binnen een straal van 50 kilometer zijn gecontracteerd voor 2024. Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben gemiddeld minstens 86 procent van de ziekenhuizen aangesloten. Zorgverzekeraar DSW is een uitzondering, deze verzekeraar heeft gemiddeld pas 54 procent van de ziekenhuizen gecontracteerd voor 2024. DSW geeft op haar website wel aan dat ze elk jaar alle ziekenhuizen contracteert. Waarschijnlijk worden dus ook hier uiteindelijk gewoon alle ziekenhuizen aangesloten.
woensdag 20 december 2023
ING Apple Pay-kaarten vanaf nu makkelijker te herkennen dankzij icoontjes
Als je meerdere rekeningen bij dezelfde bank hebt, is het lastig om je virtuele passen van elkaar te onderscheiden.
In de Apple Pay-instellingen kun je per pas een icoontje toevoegen, die in de rechter bovenhoek zichtbaar is. Je kan in totaal kiezen uit vijf verschillende icoontjes: een enkel poppetje (bijvoorbeeld voor je eigen rekening), twee poppetjes (handig voor een gezamenlijke rekening), een hartje, sterretje of een gebouw (handig voor een zakelijke pas).
bunq eerste AI-bank van Europa
Finn werd door bunq in eigen beheer ontwikkeld en maakt gebruik van de krachtige Large Language Models (LLMs) zoals GPT-4.
Voor gebruikers van OpenAI zal Finn direct vertrouwd aanvoelen. Finn heeft net zoals ChatGPT een chatfunctie waarin gebruikers vragen kunnen stellen over hun bankrekening, uitgavenpatronen, spaartegoeden en alles wat verder met geld te maken heeft. Finn geeft antwoord op vragen, zoals: “Hoeveel geld besteed ik per maand gemiddeld aan boodschappen?” Of: “Hoeveel heb ik dit jaar uitgegeven op Amazon?” Finn combineert daarnaast gegevens om antwoord te geven op vragen die verder gaan dan specifieke transacties, zoals: “Hoe heette dat Indiase restaurant in Londen waar ik met een vriend heb gegeten?” of: “Hoeveel geld heb ik afgelopen zaterdag uitgegeven in dat café bij Central Park?”
Inmiddels telt de challenger bank meer dan elf miljoen gebruikers, samen goed voor zeven miljard euro aan gebruikerstegoeden: een toename van 55 procent ten opzichte van juli 2023.
dinsdag 19 december 2023
Prijzen van koophuizen stijgen weer door beperkt aanbod bij ruimere leenmogelijkheden
Voor heel 2023 komen de huizenprijzen vermoedelijk nog 2,8 procent lager uit dan vorig jaar, om in 2024 én 2025 te stijgen met 4,5 procent. Het aantal transacties van bestaande koopwoningen bereikt in 2024 naar verwachting het laagste punt, met 180.000 verkopen, tegenover 183.000 dit jaar. In 2025 wisselen 184.000 huizen van eigenaar. Dat schrijven economen van RaboResearch in hun vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.
Om de betaalbaarheid te duiden, hebben de economen gekeken naar de mogelijkheden van een huishouden met twee keer een modaal inkomen. In het derde kwartaal van 2022 lag 47 procent van de verkochte woningen binnen het financiële bereik van deze huishoudens. Eerder dat jaar – voordat de rente begon op te lopen – was dat nog 59 procent. Het percentage nu is met 56 procent weer bijna terug op dat niveau. De verandering in betaalbaarheid varieert overigens wel van regio tot regio. In Amsterdam verschilde deze bijvoorbeeld nauwelijks van begin vorig jaar, omdat veel koophuizen daar ook voor de dip al buiten het bereik van huishoudens met twee modale inkomens lagen.
Volgend jaar kunnen huishoudens opnieuw meer lenen, terwijl het aanbod krap blijft. Het aanbod van bestaande koopwoningen loopt terug en de nieuwbouw neemt nog geen vlucht. De krapte houdt waarschijnlijk aan tot na 2030. Voor 2024 voorzien we daardoor een prijsstijging van 4,5 procent, waarmee de huizenprijzen de piek van 2022 evenaren.
maandag 18 december 2023
VEH: Gemeentelijke woonlasten volgend jaar gemiddeld 5,8% hoger
De gemeenten Renkum en De Bilt vallen op met OZB-stijgingen van meer dan 20%. In Rhenen, Brummen en Oosterhout gaat de rioolheffing met meer dan 20 procent omhoog. Zeewolde en Heusden verhogen de afvalstoffenheffing met meer dan 40 procent.
Na enkele jaren van onrust onder huiseigenaren over de sterke toename van de woningwaarden waarover OZB-belasting wordt betaald, stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar slechts licht met 3,4 procent. Dit is in lijn met de gematigde prijsontwikkelingen van woningen, die het gevolg zijn van de opgelopen hypotheekrente en onzekere economische ontwikkelingen.
Gemiddeld stijgt de OZB-aanslag volgend jaar met 5,5 procent. Dat is iets meer dan de 5,1 procent stijging van dit jaar en licht boven het landelijk inflatiecijfer van 4,2 procent (CBS 2023). Gemeenten stellen jaarlijks het eigen OZB-tarief vast, waardoor de onderlinge verschillen groot kunnen zijn.
In het onderzoek is de gemeente Renkum koploper met een OZB-stijging van ruim 23%. Gemiddeld scheelt dat 90 euro met de aanslag van dit jaar. Ook De Bilt verhoogt de OZB met 21% fors, wat voor een gemiddeld woningeigenaar een 104 euro hogere aanslag zal betekenen.
In 46 gemeenten blijft de OZB-aanslag op of onder het inflatieniveau. In 9 gemeenten daalt de aanslag, het meest in Zoetermeer met 26 euro (-5,8%) en Schouwen-Duiveland met 12,45 euro (-3,5%).
Gemiddeld stijgt de afvalstoffenheffing volgend jaar met 6 procent en de rioolheffing met 4,5 procent. De opbrengsten van de gemeentelijke afval- en rioleringsheffing mogen ten hoogste kostendekkend zijn en kunnen niet aan de reserves worden toegevoegd of aan andere doelen worden besteed.
Voor het ophalen en verwerken van het huisafval betalen huishoudens gemiddeld 344 euro, het meest in Rijswijk (€533), het minst in Nederweert (€151), waar de heffing dit jaar met 45% daalt. Opvallend is de fors hogere afvalstoffenheffing in de gemeenten Zeewolde met een stijging van 142 en in Oosterhout met 124 euro.
Inwoners van de gemeente Rhenen betalen volgend jaar 55 euro meer aan rioolheffing. Feitelijk is de heffing hoger, maar de gemeente heeft besloten een korting van 74,50 euro toe te passen. Zodra deze korting vervalt zal de rekening verder toenemen. Ook in Brummen stijgt deze heffing met 94 euro fors. Huishoudens in Valkenburg aan de Geul en Etten-Leur kunnen een meevaller tegemoet zien: hier dalen de rioolheffingen volgend jaar met respectievelijk €169 en €57. De rioolheffing is het hoogst in Gouda (€530) en het laagst in Koggenland (102 euro). Lokale omstandigheden spelen een grote rol in de hoogte van de heffing.
DSW en ONVZ moeten medicijnbijbetalingen alsnog vergoeden
Beide verzekeraars voeren voortaan ook een preferentiebeleid voor medicijnen. Dat zijn de verstrekkende gevolgen van een uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBb).
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft aan te onderzoeken of nog meer verzekeraars de fout in zijn gegaan. ONVZ en DSW reageren bij Kassa verbolgen en roepen politiek Den Haag op de wet te veranderen zodat verzekerden hun vrije keuze terugkrijgen.
De uitspraak van het CBb,de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht, draait om de wijze waarop ONVZ duurdere merkgeneesmiddelen toch deels vergoed. Bij de meeste andere verzekeraars krijg je zonder medische noodzaak alleen het zogeheten preferente medicijn vergoed. Dat is vaak het goedkoopste middel met de werkzame stof die je arts heeft voorgeschreven. Maar bij ONVZ kon je een duurder medicijn kiezen en dan kreeg je de prijs van het goedkopere middel vergoed. De rest moesten verzekerden zelf bijbetalen. Door dat beleid heeft het CBb nu dus een streep getrokken. Volgens de wet moet een verzekeraar of alle medicijnen die onder de basisverzekering vallen volledig vergoeden, of de verzekeraar moet preferente geneesmiddelen aanwijzen en die geheel vergoeden.
vrijdag 15 december 2023
Achmea en vakorganisaties bereiken cao-resultaat
Belangrijke onderwerpen hieruit zijn:
- Afspraken loon, mede in het licht van de hoge inflatie afgelopen 2 jaar en de beperkte verhoging in 2023 op basis van de toen geldende cao:
• Per januari 2024 een structurele loonsverhoging van € 300,- bruto per maand, met een minimum van 7% voor de schalen tot en met H en een minimum van 6% voor de schalen I tot en met K. Dit komt neer op een gewogen gemiddelde van 7,5% in 2024.
• Begin 2024 een eenmalige uitkering van € 2.000,- bruto.
• Per januari 2025 een structurele loonsverhoging van 4%.
- Verhoging van de maxima van de drie hoogste schalen per 1 januari 2025 voor betere aansluiting met de arbeidsmarkt.
- Andere vergoedingsregeling woon-werkverkeer (pay per use) die beter aansluit op hoe we werken en reizen.
- Verlengen van de lopende pensioenregeling tegen het huidige niveau tot aan de invoering van de Wet toekomst pensioenen (Wtp).
- Klimaatbudget ook voor nieuwe medewerkers die vanaf 1 december 2023 bij ons komen werken, na 1 jaar in dienst.
Andere afspraken gaan over het ophogen van de loondoorbetaling bij kortdurend zorgverlof: van 70% naar 90% van het salaris. Meer keuzemomenten door het jaar heen voor meer- en minderuren werken (via Achmea Select). De RVU-vergoeding: parttimers en fulltimers krijgen evenveel vergoeding. Afspraken over pensioen als gevolg van de Wtp, zoals het type pensioenregeling, de hoogte van de premie en de ingangsdatum worden in 2024 gemaakt.
Alle vakorganisaties leggen het onderhandelingsresultaat komende periode voor. FNV Finance en CNV Vakmensen aan hun leden en tegelijkertijd leggen alle vakorganisaties gezamenlijk (FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie) het aan alle medewerkers van Achmea voor. Zodat voor het eerst iedereen die onder de cao valt zijn stem uit kan brengen. De stemperiode loopt van 19 december tot en met 8 januari.
S&P Global maakt DJSI-duurzaamheidsscore bekend
Verbeterpunten zitten onder meer in de categorieën ‘decarbonization strategy’ en ‘financial inclusion’. Het verschil tussen ABN AMRO en de koploper in de sector is 17 punten. In 2022 behaalden we 74 punten.
Jaarlijks voert S&P Global onderzoek uit onder duizenden internationale bedrijven die worden beoordeeld op economisch-, sociaal- en milieubeleid. Maar ook governance (bestuur) factoren worden meegenomen. Op basis van de score bepaalt S&P Global of bedrijven worden opgenomen in de DJSI en het Sustainability Yearbook, dat in februari 2024 wordt gepubliceerd.
donderdag 14 december 2023
Rabobank krijgt €12 miljoen boete voor onverantwoorde hypotheekverstrekking
In het kort
Rabobank heeft tot april 2022 gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om maatwerkhypotheken aan te bieden. Bij een maatwerkhypotheek (of een ‘explain’) mag worden afgeweken van de maximale standaardleennorm. Een hypotheekverstrekker is dan wel verplicht om de redenen daarvoor met berekeningen en documenten te onderbouwen. Zodat blijkt en is vastgelegd dat de hypotheek in de specifieke situatie verantwoord is en blijft, voor zover voorzienbaar.
De AFM is van oordeel dat Rabobank hierbij onvoldoende zorgvuldig te werk is gegaan. In het acceptatiebeleid van Rabobank ontbrak de nodige sturing en werd op belangrijke punten niet concreet gemaakt in welke situaties volgens Rabobank een hypotheek verantwoord kon worden verstrekt. Of een hypotheek kon worden afgesloten werd daarmee in veel gevallen overgelaten aan de persoonlijke interpretatie van de betrokken Rabobank-medewerker. Hiermee ontstond een serieus risico dat klanten van de Rabobank voor hun situatie te hoge leningen afsloten.
De AFM heeft op basis van een steekproef onderzoek gedaan naar situaties waarin Rabobank hypotheken verstrekte die hoger waren dan wat op basis van het inkomen maximaal kon worden geleend. Hieruit concludeert de AFM dat de Rabobank in ieder geval tussen medio 2019 en medio 2021 maatwerkhypotheken heeft verstrekt zonder op passende wijze te hebben beoordeeld of dat voor de klanten verantwoord was en bleef, voor zover redelijkerwijs voorzienbaar. Voor de betrokken klanten betekende dit dat zij voor een periode van meestal dertig jaar een te hoge betalingsverplichting aangingen. Deze leningen had Rabobank uitsluitend mogen verstrekken als zij met voldoende zekerheid had vastgesteld dat deze desondanks verantwoord waren. Dit bleek onvoldoende het geval. In één op de vijf onderzochte gevallen werd zo’n hypotheek afgesloten op basis van onvolledige, niet geverifieerde en soms zelfs feitelijk onjuiste informatie. Daarbij ontbraken de nodige doorrekeningen en/of was het niet duidelijk of sprake was van een toekomstbestendige situatie.
De AFM heeft meermaals zorgen geuit over de wijze van hypothecaire kredietverstrekking door Rabobank. Wanneer kredietaanbieders zich niet aan de hypotheekregels houden worden niet alleen de belangen van consumenten geschaad, maar wordt ook het level playing field op de hypotheekmarkt verstoord. Ondernemingen die zich niet aan de voorwaarden voor verantwoorde kredietverstrekking houden kunnen daardoor een grotere markt bedienen.
FBTO wint de Geld.nl Zorgverzekering Award 2024
Bij het bepalen van de winnaar voor de Zorgverzekering Award 2024 keek Geld.nl welke zorgverzekeraar het best scoorde op prijs/kwaliteit voor de tien meest vergeleken combinaties van zorgwensen. Ook keek de vergelijker welke zorgverzekering het vaakst als de goedkoopste uit de vergelijking kwam.
Verder heeft Geld.nl meegewogen hoe (oud-)klanten de verzekeraar beoordelen op onder meer klantvriendelijkheid en de afhandeling van declaraties.
Dat FBTO als beste zorgverzekeraar uit de bus is gekomen, komt onder meer doordat de basisverzekering Basis in 2024 de goedkoopste basisverzekering is bij een standaard eigen risico van 385 euro. Verder heeft FBTO, in vergelijking met de rest van de markt, goedkope aanvullende dekkingen voor tandartskosten tot 250 euro per jaar en voor fysiotherapie tot 100 of 200 euro per jaar.
Verder scoort FBTO uit ruim 560 reviews een mooie 8,6 op klanttevredenheid.
Zorgverzekeraar Ik kies zelf van a.s.r. krijgt een eervolle vermelding in deze verkiezing. De premies liggen in veel gevallen wat hoger dan die van FBTO, maar de zorgverzekeraar is in de vergeleken scenario’s het vaakst de voordeligste met vrije keuze in ziekenhuizen. Dit komt doordat a.s.r. heeft toegezegd in 2024 de zorg bij alle ziekenhuizen volledig te vergoeden.
ABN neemt BUX over
Sinds de oprichting in 2013 is BUX uitgegroeid tot een van de grotere Europese neobrokers. Het bedrijf heeft 500.000 klanten en is actief in acht markten.
Na de overname zijn ABN AMRO en BUX in Nederland samen de grootste aanbieder van producten voor beleggers die willen beginnen hun vermogen op te bouwen. De acquisitie van BUX sluit ook goed aan bij de wens van de bank om uit te breiden binnen Europa.
ABN AMRO en BUX zijn geen onbekenden van elkaar. De venture-tak van ABN AMRO, het voormalige ABN AMRO Ventures, was een van de eerste bedrijven die investeerden in BUX. Er bestaat sinds 2019 bovendien een succesvolle samenwerking tussen BUX en ABN AMRO Clearing, waarbij de technologie van de bank gekoppeld is aan de app van BUX. In 2022 was BUX de eerste broker in Europa die klanten de mogelijkheid bood om fractioneel te beleggen in Europese ETF’s, in samenwerking met ABN AMRO Clearing Bank. Zij ontwikkelden samen de technologie waarmee beleggers met een kleiner budget fractionele aandelen of ETF’s kunnen aanschaffen.
Yorick Naeff, CEO van BUX: 'We hadden altijd de ambitie om marktleider te worden in de Europese retailbeleggingssector. Een samenwerking met ABN AMRO is een cruciale stap op weg naar dat doel. We geloven echt dat de snelheid, wendbaarheid en niet-aflatende drang naar innovatie van BUX samen met de uitgebreide expertise van ABN AMRO op het gebied van particuliere financiën en haar jarenlange staat van dienst samen een ongeëvenaarde synergie vormen binnen de volledige beleggingssector. '
De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder en wordt naar verwachting in 2024 afgerond. De transactie heeft naar verwachting een minimale impact op de CET1-kapitaalratio. Opvallend is dat de crypto activiteiten van BUX niet worden overgenomen.
Onderzoek naar belastingfraude
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Beide mannen zijn bestuurslid van een vereniging, handelend als een juridisch kantoor dat adviezen verstrekt aan haar leden over aftrek van giften in aangiftes inkomstenbelasting. Die adviezen hebben vermoedelijk geleid tot het indienen van meerdere onjuiste aangiften inkomstenbelasting en onjuiste verzoeken om ambtshalve vermindering voor en door belastingplichtigen. Daarin wordt aftrek geclaimd van zogenaamde “giften” die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Het gaat dan bijvoorbeeld om betaalde belastingen (aan de Belastingdienst, gemeentes en waterschappen), betaalde verkeersboetes (aan het CJIB), betaalde huur (aan woningbouwcorporaties) en betalingen voor gas, water en licht. Het gaat volgens de Belastingdienst om honderden aangiften, verzoeken en bezwaren, zowel over belastingjaar 2021 als ook over de vier voorgaande belastingjaren (2017-2020). Het verwijt is tevens dat de twee verdachten ook zelf onterechte giftenaftrek in eigen aangiften inkomstenbelasting hebben opgevoerd.
De adviezen van de vereniging waren niet gratis. Tegen betaling van contributie kunnen mensen lid worden van de vereniging en juridisch advies krijgen. Het lijkt erop dat, indien er op basis van dit advies een teruggaaf ontvangen werd door een lid, een deel daarvan afgedragen moest worden aan de vereniging. De FIOD vermoedt dat in korte tijd een groot deel van de door de vereniging ontvangen gelden contant is opgenomen van de bankrekening. Onderzoek moet uitwijzen wat er met dit geld is gebeurd.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Nederlandse consumenten omarmen nieuwe betaalmiddelen
De adoptie van de Digital Wallet door Nederlandse consumenten lijkt ten koste te gaan van het gebruik van de traditionele credit- of debitcard, die door slechts 33 procent van de Nederlandse consumenten als favoriete betaalmiddel wordt beschouwd. Wereldwijd ligt dit aandeel met 47 procent nog een stuk hoger. Opvallend is dat Nederlanders het ouderwetse contant geld nog steeds waarderen als betaalmiddel. Dit aandeel ligt met 26 procent zelfs iets hoger dan het wereldwijde percentage van 23 procent
Leeftijd blijkt een belangrijke factor te zijn als je kijkt naar het aandeel Nederlanders dat zijn voorkeur uitspreekt over de Digital Wallet. Van de jongste groep ondervraagde consumenten tussen de 18 en 24 jaar kiest maar liefst 22 procent voor de wallet als favoriete betaalmiddel. Dit aandeel zakt gestaag naarmate respondenten ouder zijn: van de groep 25 tot 34-jarigen is dit nog maar 16%, terwijl 13% van de 35 tot 44-jarigen, 8 procent van de groep 45 tot 54-jarigen, 7 procent van de 55 tot 64-jarigen en 9% van de groep 65 en ouder de Digital Wallet omarmt.
Behalve met welk betalingsmiddel Nederlandse consumenten het liefste betalen, werd hen ook gevraagd op welke manier ze het liefste afrekenen in de winkel. Hoewel de traditionele kassa op één staat met 35% en 21% geen uitgesproken voorkeur heeft, blijven de scan & go-methodes, waarbij je een shopping device of mobiele telefoon gebruikt (18%), en de self-checkout (14%) niet ver achter. Opvallend is dat het aandeel consumenten dat wereldwijd kiest voor scan & go met 9% een stuk lager ligt.
woensdag 13 december 2023
Meer mensen verlagen eigen risico zorgverzekering
Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Je kunt ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. In ruil daarvoor krijg je korting op de zorgpremie die kan oplopen tot 270 euro per jaar als je kiest voor het maximale eigen risico van 885 euro. Gemiddeld krijg je bij het maximale eigen risico 16,28 euro per maand korting. Een kleine 200 euro op jaarbasis.
Aantal voorbeelden
Korting 2024 bij 885,- eigen risico
a.s.r. Eigen keuze € 270,-
Zorg en Zekerheid Zorg Zeker polis/ Zorg Vrij polis € 252,-
ONVZ Vrije Keuze Basisverzekering € 240,-
Zilveren Kruis Basis Budget € 210,-
VGZ Basis Keuze € 204,-
De Friesland Zelf Bewust Polis €120,-
FBTO Zorgverzekering Basis € 60,-
Mannen wagen vaker de gok
Gemiddeld kiest ruim 1 op de 5 overstappers bij Independer voor een eigen risico van 885 euro in 2024. Mannen (25%) wagen opvallend veel vaker de gok dan vrouwen (16,7%). Van alle provincies is Limburg nu de provincie waar gemiddeld de meeste mensen kiezen voor het maximale eigen risico met bijna een kwart (22,7%). In Flevoland en Drenthe gaat het om 'slechts' 14,7% van de vergelijkers.
Als je kiest voor een maximaal eigen risico van 885 euro, dan is Aevitea Natura Select met een maandbedrag van 119,45 de goedkoopste basisverzekering. De duurste is, a.s.r. Restitutie met 148,45 per maand. Dat is een verschil van 29 euro per maand en dat komt neer op 348 euro op jaarbasis. De restitutiepolis is ook de duurste basisverzekering, omdat je daar nog een vrije zorgkeuze hebt met een volledige vergoeding.
Ook door over te stappen van zorgverzekering, kun je soms flink besparen op je premie. Zo kan een andere verzekeraar goedkoper zijn of een beter passend aanvullend pakket hebben. Vorig jaar stapten 1,5 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt neer op 8,5% van alle verzekerden. In sommige gemeenten lag dit percentage een stuk hoger. De top 10 gemeenten met de meeste overstappers:
Utrecht (Utrecht): 12,9%
Nijmegen (Gelderland): 11,7%
Veenendaal (Utrecht): 11,6%
Groningen (Groningen): 11,4%
Amersfoort (Utrecht): 11,3%
Ede (Gelderland): 10,8%
Houten (Utrecht): 10,8%
Renswoude (Utrecht): 10,7%
Scherpenzeel (Gelderland): 10,7%
Zwolle (Overijssel): 10,7%
In het Zeeuwse Sluis (3,7%) en op de Waddeneilanden Schiermonnikoog (4,1%) en Ameland (4,2%) switchen inwoners juist het minst vaak van zorgverzekeraar.
Rabobank geeft hypotheekklanten met laag energielabel 1.000 euro voor isoleren
Om de doelstellingen van het Parijsakkoord te halen, heeft Nederland zich als ambitie gesteld om tot 2030 2,5 miljoen woonhuizen beter te isoleren, met focus op de woningen met energielabel G en F. Het hebben van een goed geïsoleerde woning wordt voor eigenaren ook steeds urgenter. Dit komt onder andere door de hoge energieprijzen en het toenemende effect van het energielabel op de verkoopprijs van een huis. Daar komt bij dat vanaf 1 januari 2024 het maximale hypotheekbedrag dat huizenkopers volgens de NIBUD-leennormen mogen lenen lager is bij een ongunstig energielabel. Dit vergroot de meerwaarde van een goed geïsoleerde woning.
Hypotheekklanten, die lid zijn of willen worden van Rabobank, en die op 1 december 2023 een hypothecaire financiering hebben bij Rabobank voor een huis met een G- of F-label kunnen binnenkort via de bank kosteloos een energieadvies aanvragen. Dit advies geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen de klant kan treffen en wat het actuele energielabel van de woning is. Klanten wiens woning na het advies een definitief energielabel G of F heeft, kunnen aanspraak maken op de tegemoetkoming van €1000 als zij een geadviseerde isolatiemaatregel uitvoeren.
Hypotheekklanten met een huis met G label ontvangen binnenkort als eerste een persoonlijk bericht met meer informatie over hoe ze aanspraak kunnen maken op bovenstaande toezegging van de bank. Daarna volgen de klanten met een huis met F label. Via de website www.rabobank.nl/isolatiebudget kunnen klanten alvast aangeven dat zij op de hoogte gehouden willen worden.
dinsdag 12 december 2023
Lang niet iedereen beschikt over voldoende spaarbuffer
Het overgrote deel van de Nederlanders, liefst 90 procent, spaart. Onder jongeren ligt dit percentage zelfs nog hoger, op 96 procent, al zegt dit niets over de hoogte van hun spaarbuffer. De meeste mensen leggen meer dan 100 euro per maand opzij, een enkeling zelfs meer dan 500. Dit leidt soms tot een aardige spaarpot, de helft heeft meer dan 3000 euro. Een kwart (22%) beschikt over minder dan 500 euro, in deze groep zitten relatief veel mensen van 50 tot 65 jaar.
Velen vinden sparen nuttig en hebben dit van huis uit meegekregen. Ongeveer de helft vindt zichzelf er goed in, vooral de groep van 66 jaar en ouder. Bijna een kwart checkt de spaarrekening één of meerdere keren per dag, 34 procent doet dit wekelijks. Er is echter ook een minderheid die sparen frustrerend vindt (20%). Een tiende van de mensen spaart nooit omdat ze geen geld overhouden aan het eind van de maand – of omdat ze een ‘gat in de hand’ hebben. De spaarders bewaren hun spaargeld meestal op de spaarrekening bij de bank, maar er zijn ook mensen die het (deels) op de betaalrekening stallen, of op een fysieke plek in huis. Naast sparen, belegt ruim een vijfde (22%) in aandelen om vermogen op te bouwen.
De helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat een bank zich op duurzaamheid richt. Toch kijkt maar een klein deel (11%) van de Nederlanders het eerst naar duurzaamheid bij het kiezen van een spaarproduct. De meeste spaarders kijken vooral naar rendement. Een derde van de sparende Nederlanders heeft verduurzaming ook daadwerkelijk als spaardoel. De Nederlanders die voor verduurzaming sparen, doen dit voor een elektrische auto (42%), isolatie van hun huis (41%) of zonnepanelen (41%). Een meerderheid wil in duurzaamheid investeren omdat het op termijn kosten bespaart. Ruim een derde deel (36%) van de totale Nederlandse populatie vindt ‘groen sparen’ aantrekkelijk, waarbij het spaargeld wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Vaak is het rentetarief hierbij iets lager, maar is er soms een fiscaal voordeel, waardoor er toch een goed rendement op het spaargeld is.
De helft van de Nederlanders heeft een duidelijk spaardoel voor ogen. Zo sparen de meeste mensen (62%) om tegenvallers te kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld een computer of telefoon die kapotgaat. Ook luxe-uitgaven zoals vakantie, een nieuwe auto, kleding zijn populair – of serieuzere zaken, zoals het pensioen of de studie van het kind. De meerderheid (63%) vindt dat iemand met meer dan 3 maandinkomens op zijn of haar spaarrekening een gezonde spaarbuffer heeft. “Dat klinkt als veel geld, maar als je een eigen huis, auto of studerende kinderen hebt, dan kan dit hard nodig zijn. Eigenlijk zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen hebben”, aldus Kaastra. Een ruime meerderheid (68%) van de mensen die een duidelijk spaardoel heeft, spaart 100 euro per maand of meer. Bij mensen die geen spaardoel hebben is dit 52%.
Vergoeding tandartsverzekering is te vaak sigaar uit eigen doos
Voor volwassenen valt tandzorg, op een aantal bijzondere tandheelkundige ingrepen na, buiten het basispakket. Om een deel van deze tandartskosten toch vergoed te krijgen, sluiten veel mensen een aanvullende tandartsverzekering af. Echter, uit ons onderzoek blijkt dat je de kosten van die verzekering er vaak nauwelijks of zelfs bij lange na niet uithaalt. Bij sommige tandverzekeringen betaal je ruim 90% van de maximale vergoeding zelf. Dan kun je de tandartskosten beter uit eigen zak betalen, want de kans is groot dat je de maximale vergoeding niet opmaakt.
Overstappen.nl heeft de vier populairste dekkingsvormen vergeleken: maximale vergoedingen van 250 en 500 euro per jaar, beide beschikbaar met 75% en 100% vergoedingsopties.
In het onderzoek is de premie met de dekking vergeleken. Een premie/dekking-verhouding van 80% betekent dat je premie 80% van de dekking is. Je hebt dus alleen profijt van je tandverzekering als je meer dan 80% van de maximale dekking gebruikt.
Een tandartsverzekering dekt de kosten voor de tandarts en de mondhygiënist. Bij de meeste tandverzekeringen ontvang je een maximale vergoeding, bijvoorbeeld 250 of 500 euro. De verzekeraar betaalt nooit meer dan dat bedrag voor tandartsrekeningen. Daarnaast is er een percentage dat de verzekeraar vergoed. Afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering die je kiest is dit 75%, 80% of 100%.
Aan de hand van een voorbeeld leggen we uit of je waar voor je geld krijgt als je kiest voor een tandverzekering.
Voorbeeld van € 500 tandverzekering met 100% vergoeding
Stel je hebt gekozen voor een tandverzekering die maximaal € 500 vergoedt (100% vergoeding) en je betaalt hiervoor € 36 per maand.
Je betaalt dan 12 * € 36 = € 432 per jaar voor een maximale vergoeding van € 500. Oftewel (€ 500 - €432)/500 = 86% betaal je zelf. Dat is een sigaar uit eigen doos! Tenzij je zeker weet dat je in 2024 een behandeling hebt die € 500 of meer kost, is zo’n verzekering geen slimme zet.
Een tandartsverzekering is vaak de sluitpost van je zorgverzekering, maar kan een behoorlijk verschil maken in de totaalpremie. Voor sommige tandverzekeringen betaal je bijna net zo veel als je maximaal vergoed krijgt.
Om een goede keuze te kunnen maken is het verstandig om vóór het einde van het jaar aan je tandarts te vragen of je volgend jaar behandelingen nodig hebt. Op basis van deze informatie kun je een vergelijking maken voor je zorgverzekering en de best passende aanvullende verzekering kiezen. Wanneer er geen behandelingen noodzakelijk zijn, is het meestal voordeliger om de tandartskosten uit eigen zak te betalen.
maandag 11 december 2023
DNB brengt eigen beleggingen in lijn met Klimaatakkoord van Parijs
Om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 1,5 graad Celsius ten opzichte van pre-industriële niveaus, heeft de Europese Unie (EU) afspraken gemaakt. Zo moet de EU in 2030 minimaal 55% minder CO₂ uitstoten dan in 1990, en klimaatneutraal zijn in 2050. Deze afspraken vertaalt DNB naar keuzes in haar reservebeheer.
DNB wil met haar eigen beleggingen een positieve bijdrage leveren aan de transitie naar een CO2-neutrale economie. Het doel is om alle beleggingen in aandelen en bedrijfsobligaties voor 2030 in lijn te brengen met de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs, en de CO₂-voetafdruk van deze portefeuilles te halveren ten opzichte van het basisjaar (2019). Vaststelling van dit doel moet bijdragen aan een lagere CO₂-uitstoot in de echte wereld, en niet enkel leiden tot opschoning van de portefeuille. DNB evalueert de effectiviteit van haar aanpak ieder jaar, en analyseert of de reductie in de CO₂-voetafdruk inderdaad wordt gedreven doordat de bedrijven in de portefeuilles minder zijn gaan uitstoten.
DNB heeft eigen beleggingen om een solide rendement te realiseren ten opzichte van de financieringskosten en bij te dragen aan brede waarde creatie op het gebied van milieu en sociale thema’s. Monetaire transacties en vermogen dat DNB namens derden beheert vallen hier niet onder. Een deel van de eigen beleggingen wordt aangehouden om te kunnen voorzien in een eventuele deviezenbehoefte van de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Om snel aan dit soort verzoeken te kunnen voldoen, is het van belang dat een deel van de beleggingen voldoende liquide is. De eigen beleggingen zijn circa 1,5% van de DNB-balans.
DNB belegt in verschillende activaklassen. Ongeveer de helft van de eigen portefeuilles wordt belegd in obligaties van (lagere) overheden, supranationale organisaties en agentschappen uitgegeven in buitenlandse valuta. Deze portefeuilles worden intern beheerd door een team van portefeuillemanagers. De andere helft wordt belegd in aandelen en bedrijfsobligaties. Deze portefeuilles worden extern beheerd door verschillende fonds- en vermogensbeheerders.
Bij de berekening van de CO2-voetafdruk van de aandelen- en bedrijfsobligatieportefeuilles wordt gekeken hoeveel de onderliggende bedrijven precies uitstoten en welk aandeel van de bedrijven DNB bezit. Op deze manier kan worden bepaald welk percentage van de CO2-uitstoot wordt gefinancierd. Door gericht te investeren en de dialoog aan te gaan met bedrijven via een voting en engagement manager kan DNB de CO2-voetafdruk van de portefeuilles over tijd verlagen.
Om bij te dragen aan de transitie naar een CO2-neutrale economie past DNB drie strategieën toe: investeer, dialoog en vermijd. DNB investeert in bedrijven die minder CO2 uitstoten of dit met concrete plannen nastreven. Ook wordt minimaal 20% van de interne portefeuilles in groene obligaties belegd. Met de uitgifte van groene obligaties halen partijen geld op om te investeren in projecten die bijdragen aan de aanpak van klimaat- en milieuproblemen.
DNB voert de dialoog, zowel indirect met bedrijven als direct met fondsbeheerders. Via een gespecialiseerde voting en engagement manager gaat DNB de dialoog aan met bedrijven waarin zij binnen de aandelenmandaten belegt, en start zij vanaf 2024 met stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Daarnaast gaat DNB het gesprek aan met haar fondsbeheerders om hen aan te zetten tot uitfasering van aan steenkool gekoppelde activiteiten en betere rapportage op de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs.
DNB vermijdt bedrijven die een groot deel van hun omzet realiseren met fossiele activiteiten en zich niet committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. Ook vermijdt zij bedrijven die bepaalde normen schenden, zoals de Global Compact principes van de Verenigde Naties, en belegt zij niet in bedrijven die betrokken zijn bij de productie of verhandeling van controversiële wapens of tabak produceren.
Bijna 40 procent krijgt onverwachte rekening na bezoek zorgverlener zonder contract
De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen. “Dat is al best veel geld, maar we zagen ook uitschieters naar bedragen van ruim 1.000 euro die mensen zelf moesten betalen omdat de zorgverlener niet gecontracteerd bleek”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dus ook dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ of weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ruim 6 procent van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht.
Bulthuis vindt dat hier een belangrijke taak ligt voor zorgverzekeraars én zorgverleners. “Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”
Volgens Bulthuis zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook is het hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren. “De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Consumenten moeten tussen half november en eind december kiezen wat ze doen met hun zorgverzekering voor het komende jaar, maar bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70 procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken.”
Bulthuis raadt consumenten dus vooral aan om de komende weken goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. “Dit moet je natuurlijk checken als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar controleer het ook je huidige zorgverzekeraar. Als er vorig jaar een contract was met een zorgverlener, is het niet zeker dat in 2024 ook zo is. Blijft er nog lang onduidelijkheid over de contracten? Overweeg dan een andere zorgverzekeraar te kiezen waarbij je wel zeker weet dat je terecht kunt bij de zorgverleners waar je naartoe wilt.”
vrijdag 8 december 2023
Trade Republic krijgt een volledige bankvergunning van de ECB
Bijna vijf jaar na het betreden van de markt kan Trade Republic nu alle essentiële bankdiensten leveren met een volledige bankvergunning, inclusief deposito- en kredietactiviteiten, en voldoet het aan de strenge eisen van de ECB en de Duitse Bafin die aan een volledige bankvergunning zijn verbonden.
Door het doorgeven van een rentetarief van 4 procent, het toegankelijk maken van de obligatiehandel voor particuliere beleggers en de vernieuwde app heeft Trade Republic zijn aanbod aanzienlijk ontwikkeld in 2023.
Als onderdeel van het verkrijgen van de volledige bankvergunning versterkt Trade Republic zijn corporate governance door een ervaren auditcommissie op te richten. In afwachting van goedkeuring door BaFin, bestaat deze commissie uit Ute Gerbaulet, CFO van Dr. August Oetker KG en voormalig general partner van Bankhaus Lampe, Christiana Riley, Regionaal Hoofd Noord- Amerika bij Santander en voormalig bestuurslid van Deutsche Bank en Andreas Willius, voormalig Managing Director van Trade Republic en Börse Stuttgart.
Robinhood start in Europa
Gebruikers van de beleggingsapp kunnen hun cryptomunten vooralsnog niet exporteren naar andere platforms. Wat op Robinhood wordt gekocht, blijft binnen het systeem. Het bedrijf belooft daar in de nabije toekomst verandering in te brengen.
In de VS kunnen klanten van Robinhood ook handelen in aandelen en ETF’s, pensioensparen en gebruikmaken van debet- en creditcards.
Het bedrijf van Baiju Bhatt en Vlad Tenev (foto) heeft 23 miljoen gebruikers.
Aanhoudingen in 26 landen bij actie tegen money mules
Bij acties in Nederland en 25 andere landen zijn de afgelopen maanden 1013 money mules of geldezels aangehouden. Deze negende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met onder andere Europol gecoördineerd. Ook in Nederland zijn geldezels geïdentificeerd en aangehouden.
Money mules, geldezels of katvangers worden door criminelen gebruikt om illegaal verkregen geld wit te wassen. De geldezels verkopen bijvoorbeeld hun pinpas en stellen die zo beschikbaar aan criminelen voor fraude. ‘Jongeren worden onder meer geronseld via misleidende advertenties op social media', zegt cybercrimespecialist Yoanne Spoormans. ‘De ronselaars doen voorkomen dat je zonder risico snel wat geld kan verdienen door je bankpas te verkopen. Maar wie toehapt, is strafbaar.’
En dat kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen banken de rekening van money mules blokkeren en hen op een waarschuwingslijst laten zetten. Daardoor kunnen zij geen nieuwe rekening meer afsluiten. Verder kunnen geldezels aansprakelijk worden gesteld voor de schade die slachtoffers hebben geleden. Dat gaat vaak over duizenden euro’s. Ook kunnen money mules strafrechtelijk worden vervolgd. Dan krijgen ze vaak een strafblad. ‘Dat kan een obstakel zijn bij een eventuele aanvraag voor een visum', waarschuwt Spoormans. ‘Reizen, studeren of werken in een ander land kan daardoor een probleem worden.’ Ook kan het zijn dat geldezels geen verklaring omtrent gedrag (VOG) krijgen en dat ze door de bank als fraudeur worden aangemerkt.
Ook in Nederland zijn van september tot en met november meerdere money mules geïdentificeerd tijdens acties en strafrechtelijke onderzoeken. De aanpak van geldezels beperkt zich niet tot die drie maanden. De politie heeft een landelijke aanpak tegen gedigitaliseerde criminaliteit, die ook op geldezels en de netwerken daarachter is gericht.
donderdag 7 december 2023
Nederlandse huishoudens sparen meer in het buitenland
Eind september 2023 hadden Nederlandse huishoudens 10,5 miljard euro aan banktegoeden in eurozone-landen exclusief Nederland, bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder (5,6 miljard). In totaal staat nu zo'n 1,8 procent van het gezamenlijk banktegoed van Nederlandse huishoudens bij een buitenlandse bank.
Ter vergelijking: in dezelfde periode stegen de banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken met ongeveer € 41,3 miljard (7,9%), tot € 566,7 miljard eind september 2023. Onder banktegoeden valt het geld op spaarrekeningen én betaalrekeningen.
Traditioneel populaire landen voor een rekening in het buitenland zijn de ons omringende landen zoals Duitsland en België, maar recentelijk zijn landen waar een hoge spaarrente wordt geboden in opkomst.
In absolute bedragen staat het meeste Nederlandse spaargeld in het buitenland uit in Duitsland (2,3 miljard), gevolgd door Spanje en Estland (beide 1,5 miljard). In relatieve termen nam het spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland recentelijk toe.
Andersom hebben buitenlandse huishoudens in het eurogebied, en dan met name uit Duitsland en België, voor 10,3 miljard aan banktegoeden in Nederland uitstaan. Binnen deze groep vallen ook geëmigreede Nederlanders die langer dan een jaar in het buitenland wonen.
Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied wordt per bank een spaartegoed van € 100.000 per persoon beschermd.
Achmea kondigt voorstel aan voor nieuw dividendbeleid
Op grond van Achmea’s bestaande dividendbeleid kan de Raad van Bestuur voorstellen een dividend uit te keren van 35%-45% van het nettoresultaat, exclusief het nettoresultaat van de Nederlandse zorgverzekeraars en na aftrek van couponbetalingen op hybride kapitaal. Voorwaarde is dat de dividenduitkering in lijn is met het prudente financiële beleid van de Groep.
In het nieuwe dividendbeleid wordt het voorgestelde dividend gebaseerd op een marktconform jaarlijks dividendrendement van 7,0% van de berekende waarde van Achmea. De Raad van Bestuur kan de aandeelhouders de keuze geven tussen een (gedeeltelijk of volledig) dividend in contanten of in de vorm van gewone aandelen van Achmea. Het nieuwe dividendbeleid biedt onze aandeelhouders een stabieler dividend en vergroot de financiële flexibiliteit van Achmea. Indien gebruik wordt gemaakt van de optie voor stockdividend leidt dit tot een lagere uitstroom van kasmiddelen voor Achmea.
Net als bij het bestaande dividendbeleid is een dividenduitkering altijd onderworpen aan wet- en regelgeving en prudente financiële eisen. Het voorgestelde nieuwe dividendbeleid geldt voor de boekjaren 2023, 2024 en 2025. Na deze periode beoordeelt Achmea het dividendbeleid opnieuw.