woensdag 27 december 2023

'Goudprijs zal in 2024 spectaculair stijgen'

De goudprijs heeft deze maand een nieuw record gebroken en het edelmetaal heeft nog veel momentum om in 2024 verder te stijgen. Het Nederlandse goudhandelsbedrijf Doijer & Kalff voorspelt dat 2024 een uitstekend jaar voor het edelmetaal zal worden. “Centrale banken blijven goud kopen, de rente daalt en het edelmetaal doet het doorgaans goed bij economische tegenwind”, aldus goudexpert Reinoud Bogert, partner bij Doijer & Kalff. “Alle signalen staan op groen.”

Goud is sinds 2000 een van de best presterende beleggingen. Sinds dat jaar hebben beleggers in goud een winst van 9% gemiddeld per jaar gemaakt. Dit jaar is de goudprijs tot nu toe ook circa 9% gestegen en brak het edelmetaal overtuigend het oude record van $2150 per troy ounce.

De prijsstijgingen zullen aanhouden. In 2024 zal goud record op record laten zien, voorspelt Bogert. De goudprijs wordt voornamelijk beïnvloed door vraag en aanbod, de stand van de rente, de waarde van de Amerikaanse dollar, geopolitieke spanningen en de stand van de economie. Bij alle vijf staan de signalen op groen voor ongekende stijgingen van de goudprijs.

1. Sterke vraag bij stabiel aanbod
In de periode van 2015 tot en met 2021 kwam 50% van de vraag naar goud van producenten van gouden sieraden. Beleggers waren goed voor 31% van de vraag en centrale banken namen 11% van de vraag voor hun rekening. De laatste 8% komt vanuit de industrie.

In 2022 bepaalden centrale banken 23% van de vraag naar goud, een ongekende stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Centrale banken kochten in de periode 2015-2021 gemiddeld 473 ton (473.000 kg) goud. In 2022 was dat 1136 ton! Ook in 2023 zal het totaal boven de 1000 ton uitkomen. Dit legt een stevige basis voor een sterke vraag, ook in 2024.

Het aanbod van goud is de laatste jaren stabiel. De stijging in de goudprijs zal wel tot een hogere productie leiden. Tegelijkertijd neemt echter de kostprijs toe waardoor dit effect grotendeels wordt gecompenseerd. Bogert: “De vraag stijgt sneller dan het aanbod waardoor de fundamenten voor een hogere goudprijs sterker worden.”

2. Rentetij keert: van verhogingen naar verlagingen
Om de hoge inflatie te beteugelen heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente sinds maart 2022 maar liefst 11 keer verhoogd, in totaal met 5,25 procentpunten. “Inmiddels begint de hoge rente economisch pijn te doen. Amerika heeft een enorme staatsschuld en er gaan steeds meer belastinginkomsten naar het betalen van rente op deze schuld. Ook de Europese Centrale Bank verhoogde in dezelfde periode de rente met 4,5%,” aldus Bogert.

De inflatie daalt inmiddels richting de doelstelling van 2%. De Fed gaat in 2024 de rente verlagen. De kans op minimaal drie verlagingen is vrijwel zeker. Ook de ECB zal in 2024 renteverlagingen doorvoeren. Bogert: “Een lagere rente in 2024 zal de goudprijs positief beïnvloeden. Goud wordt dan immers aantrekkelijker ten opzichte van beleggingen en spaarrekeningen die rente opleveren.”

3. De mighty dollar vlakt af
Goud wordt internationaal in Amerikaanse dollars afgerekend. Een sterke dollar zoals nu drukt daarmee direct op de goudprijs. Ook is de dollar in zo’n geval een belangrijke concurrent voor goud als vluchtheuvel. De verwachting dat de dollar verzwakt is dus goed nieuws voor goud. Die dollar zal onder meer verzwakken doordat de Fed eerder renteverlagingen gaat doorvoeren dan elders. Daarnaast zal ook de onhoudbare staatsschuld van de VS de dollar onder druk zetten. “Een vlakke of zwakkere dollar ligt voor de hand. Dat is een goede ontwikkeling voor de goudprijs."

4. Geopolitieke spanningen stuwen goudprijs
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kochten beleggers goud als veilige haven. Ook de situatie in het Midden-Oosten heeft de vraag naar goud vanuit beleggers doen stijgen. “Verdere escalatie kan goud in 2024 hoger zetten. Helaas leven we in een wereld waar geopolitieke spanningen een gegeven lijken”, aldus Bogert.  

5. Goudprijs stijgt tijdens recessies
Goud is historisch gezien hard gestegen tijdens recessies. In de laatste 20 jaar zijn er 3 recessies geweest. Tijdens die recessies is de goudprijs gemiddeld met 10,2% gestegen, waarbij de recessie in 2008-2009 gepaard ging met de grootste stijging voor goud (19,7%).

De renteverhogingen die de Fed en de ECB hebben doorgevoerd, werken nog steeds door. Een renteverhoging is pas na 12 tot 18 maanden verwerkt in de economie. In die zin is de kans op een recessie in de VS en in Europa serieus aanwezig. Bogert: “Een recessie in 2024 zal goud hoger zetten. Goud zal volgend jaar het record van $2150 verbreken, en stijgen naar nooit geziene niveaus.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.