woensdag 31 januari 2024

Inkoop goud stijgt met 28 procent als gevolg van hoge goudprijs

De goudprijs heeft door de onzekere economische omstandigheden in 2023 alle records gebroken. In vergelijking met het voorgaande jaar (+5 procent) staan de koersen op een historisch hoog niveau.

Ook bij Goudwisselkantoor was de impact van de hoge goudprijs goed zichtbaar waardoor veel klanten profiteerden. De inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren van particulieren steeg sterk (+28 procent). Hoewel het totale aantal transacties voor de verkoop van goud met 25 procent daalde in vergelijking met het voorgaande jaar heeft Goudwisselkantoor een uitstekend jaar achter de rug.

De aanzienlijke daling van het totale aantal verkopen van goud en andere edelmetalen is volgens Goudwisselkantoor een signaal dat de vraag mede onder invloed van de dalende inflatie is afgenomen. Desalniettemin was 2023 - op één jaar na - een jaar met het hoogste aantal orders. In tegenstelling tot het aantal verkooptransacties is de inkoop van goud en andere edelmetalen in dezelfde periode juist sterk gegroeid.

Veel particulieren die gouden sieraden bezitten, realiseren zich door de gedaalde koopkracht en de hoge goudprijs dat hun goud een aardig bedrag kan opleveren. Ook het aantal verpandingen is in 2023 substantieel toegenomen; er is sprake van een stijging van 27 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Goudwisselkantoor registreerde daarnaast een opvallende stijging van het aantal valutatransacties (+42 procent). In tegenstelling tot 2022 - waarin veel mensen vanwege corona niet of nauwelijks op vakantie gingen - zijn zowel Nederlanders als Belgen vorig jaar weer massaal op reis gegaan. Dat heeft volgens Goudwisselkantoor geleid tot een forse stijging van het aantal valutatransacties.

Ook vorig jaar hebben steeds meer mensen Goudwisselkantoor weten te vinden. Zo breidde zij haar fysieke locaties uit met in totaal 17 locaties. Hiervan openden er tien in België, zes in Nederland en in Duitsland opende één nieuwe locatie de deuren. Dit jaar wil Goudwisselkantoor 25 nieuwe locaties openen. Om deze ambitie mogelijk te maken zal ook het aantal medewerkers, dat dit jaar toenam van 331 naar 402, in 2024 verder groeien.

ING ondersteunt voortaan Garmin Pay voor smartwatches

ING Nederland en smartwatchfabrikant Garmin ondersteunen vanaf vandaag Garmin Pay op een aantal horloges van het merk.

Met de functie kunnen ING-klanten contactloos betalen met een Garmin-smartwatch. Intussen ondersteunen de meeste grote Nederlandse banken Garmin Pay.

Het betaalsysteem vereist dat gebruikers de pincode van een gekoppelde betaalpas minstens één keer per dag op het horloge invoeren.

dinsdag 30 januari 2024

bunq maakt 53,1 miljoen euro winst in 2023

bunq, de op één na grootste neobank van Europa, heeft over het afgelopen kalenderjaar ruim 53 miljoen euro winst geboekt. Daarmee behoort de challenger naar eigen zeggen tot één van de weinige winstgevende neobanken ter wereld. bunq gebruikt de opbrengsten van haar eerste volledig winstgevende jaar ooit om internationaal verder te groeien.

Dankzij de recordwinst over het afgelopen jaar behoort bunq nu tot slechts vier procent van de ongeveer vierhonderd neobanken wereldwijd die structureel groene cijfers rapporteert. Het aantal gebruikers steeg van negen miljoen in juli 2023 naar elf miljoen aan het einde van december 2023. Daarnaast groeiden de gebruikerstegoeden in het afgelopen jaar van 1,8 miljard euro tot ongeveer 7 miljard euro, stegen de bruto-inkomsten uit abonnementen met  twintig procent en waren de bruto rente-inkomsten bijna vijf keer zo hoog als het jaar daarvoor.

In afwachting van een Amerikaanse bankvergunning heeft de challenger nu ook een Britse E-Money Institution (EMI) licentie aangevraagd.

Sinds Brexit heeft bunq een tijdelijke Britse bankvergunning, maar de mobiele bank is vastberaden om zich permanent in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Daarbij richt bunq zich voornamelijk op de 2,8 miljoen Britse digital nomads die het eiland rijk is.

Ongeveer een maand geleden lanceerde bunq haar eigen generatieve AI-platform: Finn. Sinds de lancering heeft Finn al bijna een half miljoen gebruikersvragen over bijvoorbeeld budgettering en transacties succesvol beantwoord.

AFM ontving minder signalen in 2023

De AFM kreeg in 2023 minder signalen dan in voorgaande jaren. Deze afname is onder meer te verklaren door het optreden van de AFM tegen beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. Een relatieve nieuwkomer in de top-5 van ontvangen signalen is fraude met consumptief krediet. De meeste signalen hebben betrekking op fraude met crypto. Oplichters maken steeds meer gebruik van nieuwe, digitale vormen zoals datingfraude en recoveryfraude. Oplichting door een persoon die zich voordoet als AFM-medewerker blijft een probleem.

In 2023 gingen de meeste ontvangen signalen over mogelijke fraude met aanbiedingen in crypto’s. Gedupeerden kwamen veelal via nepadvertenties op gekloonde nieuwssites, sociale media en datingapps terecht bij malafide partijen. Die partijen stelden forse beleggingswinsten in het vooruitzicht, om vervolgens niets uit te keren. Uiteindelijk raken mensen vaak hun hele inleg kwijt. Omdat beleggers tijdens dat proces vaak officiële gegevens aanleveren, zoals een rijbewijs of paspoort, lopen zij ook kans om slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Ook worden hun gegevens soms doorverkocht aan andere criminelen, waarna slachtoffers opnieuw worden benaderd. Bijvoorbeeld door een zogenaamde AFM-medewerker die beweert dat hij de verloren inleg kan terugkrijgen. Als het slachtoffer daarop ingaat, wordt nog meer geld afhandig gemaakt (recoveryfraude).
 
Het totaal aantal signalen over 2023 is ongeveer 8 procent lager dan in 2022. (4.085 in 2023 tegenover 4.392 in 2022) Dat komt onder meer door een afname in signalen over ondernemingen met een Europees paspoort, die dubieuze beleggingen aanboden in Nederland. Door een goede samenwerking met de Cypriotische toezichthouder CySEC zijn meerdere partijen aangepakt.
 
Wereldwijd worden waarschuwingen van alle nationale toezichthouders verzameld door IOSCO, de internationale organisatie voor effectentoezichthouders.

maandag 29 januari 2024

HEMA stopt met schadeverzekeringen

HEMA stopt met het aanbieden van auto-, brommer-, woon-, dieren-, reis-, fiets-, motor-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstand-, scooter-, inboedel-, opstal-, caravan- en ongevallenverzekeringen. Ze gaan wel door met hun eigen zorgverzekering. De verzekeringen waar HEMA mee stopt worden overgenomen door InShared.

In hun eigen berichtgeving op de website geeft HEMA aan dat het stopt met het aanbieden van schadeverzekeringen, omdat het zich naar eigen zeggen wil “focussen op het zelf ontwerpen en maken van producten voor een beter alledaags leven in een mooiere wereld.”

InShared verzekert dat de premie in principe ongewijzigd blijft. Eventuele aanpassingen zullen alleen plaatsvinden als er veranderingen zijn in de persoonlijke gegevens, zoals adres, bonus-malus of gezinssamenstelling. Bij dit soort veranderingen is dit overigens altijd het geval. Deze mogelijke wijzigingen worden tijdig gecommuniceerd tussen 15 en 25 januari 2024.

Hoewel HEMA stopt met het aanbieden van schadeverzekeringen, geven ze zelf aan dat de overgang naar InShared voor de klant soepel zal verlopen. De klantenservice en afhandeling van schades werden namelijk al door InShared verzorgd. Met deze wijziging blijft alles in wezen hetzelfde, en het belangrijkste aspect is dat de klant kan blijven rekenen op dezelfde dekking en premie. “HEMA geeft aan dat de premie bij inShared voorlopig gehandhaafd blijft, maar verzekerden moeten goed opletten of ze na verlenging van de verzekering bij InShared niet alsnog geconfronteerd worden met een (flinke) premieverhoging’’ zegt Jerry Poel.

De keuze voor InShared als nieuwe verzekeraar is logisch door het feit dat beide partijen, HEMA en InShared, al onderdeel waren van Achmea schadeverzekeringen. InShared was al verantwoordelijk voor de klantenservice en schadeafhandeling van HEMA, maar werkten hierbij wel onder de merknaam van HEMA.

Voor mensen met een HEMA schadeverzekering zal de overgang naar InShared plaatsvinden vanaf 26 februari 2024. Klanten die op dit moment een HEMA schadeverzekering hebben en niet willen dat de verzekering wordt overgenomen door InShared kunnen dagelijks de verzekering opzeggen via de online polismap.

Passende financiering voor MKB is goed voor economie

Eind vorig jaar is vastgesteld dat financiering voor ondernemers in het MKB beter beschikbaar en bereikbaar moet worden. Banken hebben toen samen met onder andere MKB-Nederland het Nationaal Convenant MKB-financiering afgesloten; een eerste gezamenlijke stap waarbij de sector de handen ineenslaat om gezamenlijk een aantal verbeteringen te realiseren.

Partijen zetten zich onder meer in om de steeds diverser geworden financieringsmarkt zo goed mogelijk te laten functioneren. Zij ondersteunen daarbij het verbeteren van de vindbaarheid van de financieringsmogelijkheden en professionaliteit van de markt. De Financieringsmonitor 2023 van het CBS bevestigt de wenselijkheid hiervan.

Afgelopen jaren is de alternatieve financieringsmarkt sterk gegroeid. Dat is een positieve ontwikkeling om een breder instrumentarium te krijgen. Een verdere professionalisering en vindbaarheid van non-bancaire financiers kan in onze optiek bijdragen aan het verbeteren van het ecosysteem voor MKB-financiering en de zoektocht naar financiering. Dit is ook de reden waarom de banken betrokken zijn bij de uitwerking van de financieringshub. Wel hebben banken een grote klantenbasis en beschikken over een breed scala van financieringsoplossingen tegen aantrekkelijke tarieven. Naar onze indruk weten ondernemers met gezonde investeringsplannen de weg naar de bank goed te vinden. Het deel van MKB’ers dat na een kredietaanvraag een financiering heeft gekregen, ligt met 86% op een hoog niveau. Als het niet lukt om een offerte uit te brengen zullen banken doorverwijzen zoals omschreven in de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering.

Als meer MKB’ers gemakkelijker passende financiering kunnen vinden, is dat goed voor de Nederlandse economie en helpt dat ons ook in het realiseren van de grote transitieopgaven.

 


vrijdag 26 januari 2024

Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 4 procent in 2024 en met 3,5 procent in 2025

De huizenmarkt is in het laatste kwartaal van 2023 weer opgeveerd. Zo zitten de huizenprijzen sinds de zomer van vorig jaar weer in de lift, nu de betaalbaarheid van woningen verbetert door de hogere lonen en dalende hypotheekrentes.

 Door de verbeterde betaalbaarheid kunnen de huizenprijzen in een krappe huizenmarkt verder omhoog. Zo stonden er in het vorige kwartaal veel minder huizen te koop (-26 procent) in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Kopers hebben daardoor minder keuze en woningen worden weer vaker boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast neemt de krapte verder toe door de sterke groei van het aantal eenpersoonshuishoudens. Door deze optelsom van factoren heeft ABN AMRO haar prijsraming in de nieuwste editie van de Woningmarktmonitor naar boven bijgesteld: van 2,5 naar 4 procent in 2024. In 2025 stijgen de huizenprijzen naar verwachting verder met 3,5 procent.

Hoewel de vraag naar huizen flink groeit, staat het aantal transacties nog steeds onder druk. Verschillende signalen wijzen er echter op dat de sterkste daling van het aantal transacties achter de rug is. Door de prijsontwikkeling en rentedaling zijnhuiseigenaren die willen doorstromen naar een andere woning eerder bereid om een nieuw huis te kopen voordat zij het oude huis verkocht hebben. De gemiddelde verkooptijd loopt hierdoor al drie kwartalen op rij terug; in de laatste drie maanden van 2023 zijn huizen gemiddeld binnen dertig dagen verkocht. ABN AMRO stelt haar ramingen voor transacties dan ook naar boven bij: van -2,5 naar +0,5 procent in 2024. In 2025 stijgen de transacties naar verwachting met 3 procent. De toename is dit jaar nog beperkt, omdat er weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd. De nieuwe leennormen zorgen er in 2024 echter voor dat voor woningen met een goed energielabel meer kan worden geleend. Nieuwbouwwoningen vallen hier per definitie onder. De bouw en verkoop van deze woningen kan hierdoor een impuls kan krijgen wat ten goede komt aan de doorstroming op de huizenmarkt.

Door de daling van het aantal transacties en de gestegen hypotheekrente zijn vorig jaar minder hypotheken verstrekt. ABN AMRO verwacht dat het vierde kwartaal van 2023 een voorbode kan zijn voor het komende jaar. Zo is in dit kwartaal voor het eerst sinds begin 2022 weer groei gerealiseerd; het aantal hypotheekaanvragen was bijna 15 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2022. Vooral het aandeel aanvragen van starters is in het afgelopen jaar sterk gestegen, omdat de oversluitmarkt door de hoge rentes opdroogde. Ondanks de krappe markt blijven jonge huizenkopers naar verwachting ook dit jaar actief.

PayPal lanceert AI diensten

PayPal lanceert later dit haar nieuwe kunstmatige intelligentie-gedreven producten. Het is de eerste grote aankondiging onder CEO Alex Chriss, die in september bij PayPal kwam.

Chriss heeft 2024 een overgangsjaar genoemd voor PayPal en heeft beloofd de inkomsten te laten groeien door nieuwe diensten uit te rollen.

Nieuw is Fastlane by PayPal: een snellere en slimmere manier van afrekenen voor gasten (klanten die niet ingelogd zijn). Met Smart Receipts krijgen klanten AI-gepersonaliseerde aanbevelingen van verkopers, zodat ze terug blijven komen.

Een ander nieuw product is PayPal Advanced Offers Platform waar verkopers relevante, gepersonaliseerde aanbiedingen aan consumenten kunnen versturen.

donderdag 25 januari 2024

Helft Nederlanders is trouw aan bank en stapte nog nooit over


Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan nog nooit van bank te zijn gewisseld. 36 procent is één keer van bank gewisseld of is ook klant geworden bij een andere bank. Dit komt naar voren uit onderzoek van online bank MeDirect. De voornaamste reden voor een overstap is een betere spaarrente bij andere banken.

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over hun bank, zo blijkt uit het onderzoek van de spaar- en beleggingsbank onder 1.000 respondenten. Ruim 57 procent geeft aan trouw te blijven aan hun bank, omdat zij over het algemeen tevreden zijn. Een andere belangrijke reden om niet van bank te willen wisselen is het gebrek aan interesse om zich te verdiepen in andere banken. Verder  wordt een overstap als lastig ingeschat. Een derde van de niet-overstappers ziet een overstap als gedoe en administratieve rompslomp en zegt het daarom niet te willen.

Toch is 49 procent van de Nederlanders ooit op zoek gegaan naar groener gras. De belangrijkste reden daarvoor is volgens het onderzoek de spaarrente. Ruim 31 Arcen t van de overstappers geeft aan dat een hogere spaarrente de hoofdreden was voor het wisselen van bank of om ook klant te worden bij een andere bank. Lagere kosten en tarieven zijn ook redenen om te wisselen van bank. Voor 19 procent van de overstappers was een negatieve ervaring met een bank of de klantenservice de reden voor een switch. Ruim een op de tien heeft zich laten overtuigen door positieve verhalen van anderen.

Nederlanders hebben volop vertrouwen in de Nederlandse banken. Ruim 84 procent geeft aan de Nederlandse grootbanken te vertrouwen. Daarnaast geeft 73 procent van de ondervraagden aan vertrouwen in de Nederlandse bankvergunningen en ons depositogarantiestelsel te hebben. Opvallend is dat men minder vertrouwen heeft in banken die vallen onder het Europees depositogarantiestelsel (31%).

'Grote verschillen in pensioenverhogingen'

 

Met ingang van dit jaar krijgen sommige gepensioneerden 8 procent erbij, anderen 3 procent en sommigen zelfs niets. Dat verschilt dus sterk per pensioenfonds. Maar liefst zes factoren bepalen of gepensioneerden er wel of geen geld bij krijgen. Maar niet iedereen heeft dat helder. Daarom moeten we beter kijken naar die zes factoren.

Ten eerste hanteert elk pensioenfonds een eigen, vaste periode waarin het de inflatie meet. In 2023 waren er forse inflatieverschillen tussen die periodes. Dus ook in pensioenverhoging. Ook verdeelden sommige pensioenfondsen de ruimte van twee jaar over die hele periode. De vorige keer dus wat minder, nu geven ze de rest alsnog. Andere fondsen maakten een andere afweging en keerden per januari 2023 soms al 14 procent verhoging uit. Die fondsen kunnen vaak nu niet nóg een verhoging geven.

Houdt een pensioenfonds de prijsindexcijfers of de loonindexcijfers van het CBS aan? Dit bepaalt ten ten derde hoeveel verhoging gegeven mag worden. Punt vier: als de dekkingsgraad te laag is mag een fonds niet verhogen. De meeste fondsen staan er gelukkig nu goed voor. De vijfde factor: een pensioenfonds moet een verhoging eerlijk verdelen over gepensioneerden, werknemers en oud-werknemers. Door die verschillen kan een pensioenverhoging bij elk van de ruim 160 kleine en grote fondsen anders zijn.

Tot slot mogen pensioenfondsen in aanloop naar de nieuwe pensioenwet Wtp soepelere regels gebruiken voor het verhogen van pensioen. Maar niet elk fonds gebruikt de nieuwe regels al. Hoe het uitpakt, verschilt dus flink. Iedere gepensioneerde heeft hierover persoonlijk bericht gekregen van zijn of haar pensioenfonds.

woensdag 24 januari 2024

Buckaroo en Knaken lanceren nieuw partnership in Nederland

Knaken, het bekende vcryptoplatform, heeft de officiële uitrol van hun nieuwe betaalsysteem Settle aangekondigd. Buckaroo is de eerste Payment Service Provider (PSP) in Nederland die dit systeem zal implementeren, waarmee een nieuwe norm voor cryptobetalingen wordt gezet.

De lancering van het partnership tussen beide partijen werd officieel verricht tijdens de Webwinkel Vakdagen 2024.

Met ‘Settle’ kunnen gebruikers met meer dan 150 verschillende cryptovaluta betalen. Dit systeem maakt directe betalingen mogelijk zonder de noodzaak voor een wallet.

In Nederland is maar liefst tien van de bevolking actief op de cryptomarkt. Steeds meer consumenten handelen in cryptovaluta waardoor ook de vraag naar het verrichten van online aankopen met crypto’s groeit. De samenwerking tussen Buckaroo en Knaken speelt hierop in.

ABN AMRO en de Esther Vergeer Foundation zetten succesvol partnership voort

ABN AMRO en de Esther Vergeer Foundation hebben hun samenwerking met twee jaar verlengd. De bank blijft de stichting de komende jaren steunen, met als doel om kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening - net als alle andere kinderen - de kracht van sport te laten ervaren. Samen organiseren zij onder andere het Sportfestival tijdens het ABN AMRO Open tennistoernooi.

Met de purpose ‘banking for better, for generations to come’ werkt de bank al jarenlang aan gelijke kansen in de sport. Samen met de Esther Vergeer Foundation zet ABN AMRO zich in om kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening door middel van sport hun eigen potentie te laten ontdekken. Dankzij de Esther Vergeer Foundation kunnen deze kinderen ‘gewoon’ wekelijks sporten op een sportvereniging in hun eigen woonomgeving. Daardoor maken ze vrienden, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij. De bank deelt en ondersteunt deze missie:

In februari vindt het ABN AMRO Open tennistoernooi plaats. Onderdeel daarvan is het Sportfestival dat samen met de Esther Vergeer Foundation wordt georganiseerd in Ahoy Rotterdam. Het doel van deze dag vol sport en spel is om kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening in contact te brengen met elkaar en met (de kracht van) sport. Op het Sportfestival kunnen de kinderen topsporters uitdagen, meedoen aan clinics en genieten van top (rolstoel)tenniswedstrijden. Kinderen die na het evenement door willen gaan met sporten, maar nog financiële of organisatorische drempels hebben, kunnen daarbij hulp van de Esther Vergeer Foundation krijgen.

dinsdag 23 januari 2024

Bijna helft Nederlandse bedrijven wantrouwt werknemer met zakelijke betaalkaart

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven noemt een gebrek aan vertrouwen als reden om werknemers geen zakelijke betaalkaart te geven. Echter vindt 63 procent van de financieel medewerkers dat ze een betaalkaart moeten krijgen om te vermijden dat zij onkosten voor het bedrijf moeten voorschieten uit eigen zak. Dit blijkt uit recent onderzoek van Payhawk, dat is gepubliceerd in het eBook Uitdagingen van CFO’s: Automatisering als reactie op de uitdagingen van 2024.

Naast een gebrek aan vertrouwen is de noodzaak om meer middelen in te zetten een reden voor bedrijven om bepaalde werknemers geen zakelijke betaalkaart te geven (55%). Het zorgt ervoor dat veel werknemers geld moeten voorschieten bij het doen van zakelijke betalingen. Bij 65 procent van de gevraagde bedrijven is voorschieten de norm, in de rest van de gevallen is de betalingswijze verdeeld tussen budgettoewijzing en betaalkaarten. Het zijn enkele opvallende uitkomsten uit onderzoek van YouGov, in opdracht van het wereldwijde platform voor uitgavenbeheer Payhawk, uitgevoerd onder 251 Nederlanders die werkzaam zijn binnen een financiële afdeling en 507 Nederlanders die in overige afdelingen werkzaam zijn.

De wens van de werknemers staat hier echter lijnrecht tegenover. Tot 63 procent van de financiële werknemers vindt dat personeel een betaalkaart moet krijgen om verdere voorschotten te vermijden. Het is niet gek dat het merendeel van de werknemers wil dat hun werkgever ze tegemoetkomt met zakelijke betalingen. De belangrijkste redenen waarom terugbetalingen worden belemmerd zijn het niet kunnen voorleggen van alle vereiste documentatie en een gebrek aan nauwkeurigheid in de rapportage.

Een duidelijk nadeel van het voorschieten van betalingen is dat het de kans vergroot dat er fouten worden gemaakt bij het doorgeven van deze betalingen. Zo gelooft 81 procent van de financiële werknemers dat fouten gemaakt worden bij het rapporteren van uitgaven. Deze fouten ontstaan voornamelijk door een gebrek aan nauwkeurigheid bij het indienen van de uitgaven en gebrekkige kennis of training.

De werknemers die in het bezit zijn van een zakelijke betaalkaart beperken zich meestal tot het management en teamleiders. Het gemiddelde kaartbezit ligt op 34 procent. Bij degenen die kleine uitgaven door personeel toestaan, zijn deze uitgaven meestal beperkt tot €750. Het gemiddelde bedrag dat uitgegeven mag worden is €553. Voor driekwart van de financiële medewerkers geldt dat alle uitgaven moeten worden goedgekeurd, terwijl de rest aangeeft dat personeel zelf over kleine uitgaven mag beslissen.

maandag 22 januari 2024

Aantal wereldwijde crypto-gebruikers overschreed een half miljard in 2023

Meer dan een half miljard mensen hadden eind 2023 bitcoins, volgens een marktrapport van handelsbeurs Crypto.com. Het aantal gebruikers steeg in 2023 met 34 procent, van 432 miljoen naar 580 miljoen mensen.

Die groei is opmerkelijk, want de marktomstandigheden waren alles behalve gunstig.

Bitcoin-adoptie nam vooral in het vierde kwartaal van 2023 toe, toen al rekening werd gehouden met de goedkeuring van verschillende Bitcoin-beursgenoteerde fondsen (ETF's).

Milieudefensie start klimaatrechtszaak tegen ING

Milieudefensie is een klimaatrechtszaak begonnen tegen ING. De milieuorganisatie eist dat de bank haar uitstoot vermindert en klanten weert die blijven vervuilen. Milieudefensie richt zich op ING omdat het de grootste bank van Nederland is en de bank bovenmatig veel samenwerkt met vervuilende bedrijven. ING heeft de dagvaarding net binnen en bestudeert die nog.

Volgens de eis moet ING haar uitstoot in 2030 halveren ten opzichte van 2019. Het gaat daarbij niet alleen om de uitstoot van de bank zelf, maar ook om de uitstoot van bedrijven waar ING zaken mee doet, bijvoorbeeld in de olie- en gassector.

Milieudefensie wil dat de bank afscheid neemt van zakelijke klanten die niet binnen een jaar een goed klimaatplan hebben. Fossiele klanten moeten bij ING een goed uitfaseringsplan indienen.

Afgelopen december maakte ING bekend dat ze haar belangen in de olie- en gaswinning versneld afbouwt. Waar eerder halvering in 2040 het doel was, is dat nu om in 2040 geen belangen in de olie- en gaswinning meer te hebben. Milieudefensie vindt dat niet genoeg. In de eis staat dat 'ING alleen doelen stelt voor een deel van de sectoren waar ING leningen aan geeft. Er zijn geen doelen voor de totale uitstoot van de bank.'

Spaarrentes deposito’s gaan omlaag

Na ongeveer anderhalf jaar van rentestijgingen zijn de rentes voor spaardeposito’s weer aan het dalen, constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Dit begon al in november, maar is deze maand in een stroomversnelling gekomen. In januari verlaagden tot nu toe elke werkdag wel enkele banken hun depositorente.

De dalingen zijn vooral te zien bij deposito’s met middellange looptijden van 2 tot en met 5 jaar. Eind 2023 was de hoogste rente voor een spaardeposito van 2 jaar nog 4,45%. Nu is dit nog maar 4,05%. Voor een deposito van 5 jaar ging de hoogste rente van 4,1% naar 3,6%.

Dat de rentes op de spaardeposito’s dalen, komt vooral doordat de inflatie onder controle lijkt. Beleggers hebben hier steeds meer vertrouwen in en zijn daardoor bereid een lagere rente te vragen voor geld dat ze uitlenen op de kapitaalmarkt. De rente voor een staatslening van 2 jaar stond begin november nog op ongeveer 3,2 procent. Nu staat deze op 2,75 procent. Omdat banken de rentes voor hun spaardeposito’s ook baseren op die kapitaalmarktrentes, dalen die nu dus mee.

Voor het bepalen van de depositorentes bij kortere looptijden kijken banken meer naar de geldmarkt voor leningen tot 1 jaar. Deze tarieven dalen nog niet zo hard, omdat die meestal meer meebewegen met de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft haar rente sinds eind september op  4 procent staan. De verwachting is dat de ECB deze rente pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal gaat verlagen.

Overigens zijn de rentes voor spaardeposito’s van 6 maanden tot 1 jaar nu het hoogst. Je kunt voor deze looptijden een rente tot 4,2 procent krijgen. Die looptijden zijn daarmee dus nu extra interessant. Bovendien gaat het om relatief korte periodes. Dus als je je geld vastzet op zo’n deposito, kun je er gewoon over 6 maanden of 1 jaar weer gebruik van maken.

vrijdag 19 januari 2024

Btw-aangifte over het vierde kwartaal: eind van het boekjaar, dus extra goed opletten

De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Het einde van het boekjaar is in zicht, dus komen er verschillende aandachtspunten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal kijken. Als ondernemer is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst zet hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Zodat je uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist indient.

1. Gebruikte je de auto zowel zakelijk als privé? Gebruik de rekenhulp

Reed je in 2023 ook privé met de auto van de zaak? Of gebruikte je juist je privéauto voor zakelijke ritten? In de aangifte van het vierde kwartaal moet je de btw voor het privégebruik van de auto corrigeren. Gebruik hiervoor de rekenhulp ‘btw of btw-aftrek over uw auto’ en bereken snel de btw voor jouw situatie.

2. Correcties voor eerdere aangiftes? Geef ze door

Je komt er bij de jaarafsluiting achter dat je in 2023 bijvoorbeeld een factuur bent vergeten in de btw-aangifte. Geen zorgen, je kunt dit corrigeren. Is de correctie in de btw minder dan € 1.000? Dan mag je deze meenemen in de aangifte over het vierde kwartaal. Is de correctie meer dan € 1.000, geef deze dan door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’. Dit formulier vind je op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

3. Doe altijd btw-aangifte. Ook als je geen omzet had

Na afloop van ieder kwartaal ben je als ondernemer verplicht btw-aangifte te doen. Deze staat ieder kwartaal voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hebt een maand de tijd om de btw-aangifte in te vullen. Doe dus altijd aangifte, óók als je geen omzet hebt gedraaid. Zo voorkom je een boete.

4. Neem je per 1 januari 2024 deel aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Doe ook dan btw-aangifte

Heb je een bevestiging gekregen dat je per 1 januari 2024 aan de KOR deelneemt? Dan staat er over het vierde kwartaal nog een btw-aangifte voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet deze niet op tijd in te vullen en te versturen.

5. 1 januari 2024: goed moment om te starten met een online boekhouding

In het kader van goede voornemens, is het nieuwe jaar een goed moment om te starten met een online boekhouding. Zo houd je de administratie vanaf 1 januari 2024 direct vanaf het begin overzichtelijk bij in een online boekhoudprogramma.

De btw-aangifte én betaling over het vierde kwartaal moeten uiterlijk 31 januari 2024 binnen zijn. Doe je de aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan kun je de btw betalen met iDEAL. En extra fijn: het goede betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn al voor je ingevuld.

donderdag 18 januari 2024

Hoogwater in Nederland moeilijk verzekerbaar

Rivieren in Nederland leken de afgelopen tijd bijna te overstromen en sommige plekken zijn onbereikbaar omdat de weg ernaartoe onder water staat. Volgens de waterschappen werd een dergelijk scenario pas in 2030 verwacht. Een uniforme overstromingsverzekering is er niet. Of waterschade als gevolg van een overstroming verzekerbaar is, hangt sterk af van de verzekeraar, én van de oorsprong van de overstroming. Er wordt gepleit voor een heldere regeling vanaf 2025, maar wat als er in de tussentijd een overstroming komt?  
 
Over het algemeen dekt een woonverzekering onvoorziene waterschade aan je huis. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door binnengedrongen neerslag, regen of sneeuw, die valt onder de opstal- of inboedelverzekering. Maar in het geval dat een kanaal, beekje of rivier in de buurt overloopt, zoals nu op veel plekken in ons land dreigt, hangt het af van de specifieke voorwaarden van je verzekering of de schade vergoed wordt. Verzekeraars zijn bezig om hun dekking nu uit te breiden, maar het is nog slechts een handjevol verzekeraars die lokale overstromingsschade al dekt.  
 
In het geval dat een grote rivier buiten de dijken treedt of een zeewering het begeeft (primaire waterkeringen), kunnen mensen niet bij hun verzekering ankloppen om de waterschade te verhalen. Dat roept vragen op nu we zien dat het water in het Ijsselmeer en het Markermeer dagen hoog stond. Mocht er schade komen door een overstroming, wie vergoed dat dan? Voor compensatie ben je in zo’n geval aangewezen op de overheid. Voor deze schade kun je een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen (WTS).
 
Voorkom onduidelijkheid over de procedure
Dat moet anders, vinden verzekeraars. Om onduidelijkheid over de procedure te voorkomen, pleiten zij voor een uniforme regeling waarbij alle overstromingen verzekerbaar zijn. Ze hopen die dekkingen in 2025 te kunnen aanbieden.

Slimme bedrijfsbeheer app gaat samenwerken met Rabobank voor betalingen

Sitee.io, de slimme bedrijfsbeheer app, kondigt voor betalingen een integratie met Rabobank aan. Sitee.io is ontwikkeld voor zelfstandigen en kleine ondernemingen om allerlei bedrijfsprocessen naadloos te stroomlijnen. Met behulp van de gebruiksvriendelijke oplossing Rabo Smart Pay kunnen ondernemers hun bedrijfsvoering optimaliseren, kostbare tijd besparen en sneller betaald krijgen.

Sitee.io is ontwikkeld door de FCR Media Groep, waar Youvia in Nederland ook onderdeel van uit maakt. Het all-in-one platform biedt ondernemers een gebruiksvriendelijke oplossing om hun bedrijf te beheren. Er zijn verschillende functies beschikbaar, zoals klantenbeheer, afsprakenplanning, e-mailmarketing, facturatie, reputatiemanagement en de mogelijkheid om een website te ontwikkelen. Het is een all-in-one platform met alle essentiële tools om een bedrijf georganiseerd te houden en te laten groeien.  

Rabo Smart Pay biedt binnen Sitee.io een totaaloplossing voor betalingen. De integratie zorgt dat betaalmethoden moeiteloos toegevoegd kunnen worden die aansluiten bij het bedrijf, bijvoorbeeld het gebruik van betaalverzoeken of een online kassa. Rabo Smart Pay biedt verschillende voordelen, waaronder toegang tot ’s werelds meest gebruikte (online) betaalmogelijkheden en direct inzicht in omzetten en gebruikte betaalmethoden. 

woensdag 17 januari 2024

Directeur Nicole Stolk maakt overstap naar zorgsector

Nicole Stolk zal met ingang van 15 april 2024 als bestuursvoorzitter leiding gaan geven aan het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nicole Stolk trad in 2016 in dienst bij De Nederlandsche Bank (DNB) als secretaris-directeur, verantwoordelijk voor het Intern bedrijf. Sinds 1 juli 2018 is zij als lid van de directie verantwoordelijk voor Resolutie en het Intern bedrijf.

De raad van commissarissen zal zich de komende periode richten op de opvolging in de directie. De bekendmaking van de opvolger van directeur Else Bos, die per 1 februari 2024 bij DNB vertrekt, wordt binnenkort verwacht.

Bankinformatiepunt.nl: online startpunt voor hulp bij bankzaken

De Nederlandse banken beginnen het nieuwe jaar met een gezamenlijk online startpunt voor alle hulp bij bankzaken: Bankinformatiepunt.nl. Deze website is voor mensen die hun bankzaken niet of beperkt zelfstandig kunnen regelen en voor iedereen die deze groep daarbij ondersteunt. Met deze website brengen Nederlandse banken, Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken hun collectieve én individuele hulpverlening bij bankzaken onder de aandacht.

Bankinformatiepunt.nl is het nieuwste initiatief van de bankensector binnen hun gezamenlijke programma Toegankelijk Bankieren dat begin 2023 werd gelanceerd.
Ook voor hulpverleners en mantelzorgers

De nieuwe website is zo eenvoudig mogelijk opgezet. Desondanks zal niet iedereen die moeite heeft met dagelijkse bankzaken de uitleg en informatie op Bankinformatiepunt.nl kunnen vinden en begrijpen. De website richt zich daarom ook nadrukkelijk op mensen die ondersteuning bieden aan bankklanten die hun dagelijkse bankzaken niet zelfstandig kunnen regelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die hun ouders helpen of aan professionals bij plaatselijke bibliotheken, buurthuizen, zorginstellingen en in het welzijnsdomein.

Bankinformatiepunt.nl is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Alliantie Digitaal Samenleven. De website voldoet aan hoge toegankelijkheidsnormen voor mensen met beperkingen. Daartoe is de website onder meer uitvoerig getest met ervaringsdeskundigen, gebruikers die zelf tot de doelgroepen behoren. De komende maanden wordt de website aangevuld met meer afbeeldingen en met video’s, om mensen die dat nodig hebben nog beter te helpen.
Programma Toegankelijk Bankieren

Binnen het programma Toegankelijk Bankieren werken banken samen met uiteenlopende publieke en maatschappelijke organisaties om digitale bank- en betaaldiensten toegankelijker te maken. Denk daarbij aan bibliotheken, belangenorganisaties van ouderen, mensen met een beperking, laaggeletterden en algemene consumentenorganisaties. Het programma zorgt, in nauwe samenwerking met genoemde organisaties, ook dat de beschikbare hulp en ondersteuning beter onder de aandacht komt bij mensen die moeilijk bereikbaar zijn.

dinsdag 16 januari 2024

Inflatie flink gedaald, toch werd ons spaargeld minder waard in 2023

De inflatie voor het jaar 2023 komt uit op 3,8 procent, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Dat is flink lager dan de 10 procent van 2022. Toch vreet de inflatie nog steeds aan de waarde van het spaargeld van Nederlanders. Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets meer dan 80 euro over. Dit blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Het inflatiecijfer geeft aan hoeveel de prijzen van producten en diensten gemiddeld stijgen. Als de prijzen stijgen, betekent dit dat je geld minder waard wordt. Je kunt immers met dezelfde euro minder kopen. Dit heeft ook gevolgen voor je spaargeld. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente die je ontvangt, wordt je spaargeld minder waard. Je compenseert de waardedaling van je geld dan namelijk niet meer met de spaarrente die je ontvangt.

Sinds 2010 is de inflatie bijna altijd hoger geweest dan de gemiddelde rente op een spaarrekening. Alleen tussen 2014 en 2016 oversteeg de spaarrente de inflatie. Dit betekent dat spaarders hun spaargeld al jarenlang minder waard zien worden.

Uit berekeningen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat wie dertien jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 80,45 euro aan waarde over heeft.

Gelukkig kun je als spaarder met een paar slimme keuzes de waardevermindering van je spaargeld beperken of zelfs voorkomen. In 2023 boden veel buitenlandse banken spaarders al rentes van ruim boven de 2 procent. Sinds september zijn zelfs rentes van ruim 3 procent mogelijk.

Dat is nog steeds lager dan inflatie, maar het maakt nogal een verschil of je dit soort rendementen behaalt of het moet doen met de gemiddelde 0,9 tot 1 procent rente die je in 2023 bij de grote banken, ABN AMRO, ING of Rabobank kreeg. Het loont dus echt om zoek te gaan naar een spaarrekening met een hogere rente.

Heb je spaargeld dat je voor een periode van 1 tot 3 jaar kan missen? Dan is een spaardeposito interessant. De hoogste rente op een spaardeposito liep in 2023 op tot ruim 4 procent. Daarmee zit je boven de inflatie van 2023 en de verwachting is dat de inflatie in 2024 zelfs nog verder daalt.

Circle Fund versterkt team met ervaren vermogensbeheerder Han Vermeulen

Circle Fund Management, een Nederlandse fondsmanager, heeft Han Vermeulen aangetrokken als adviseur en Institutionele Sales. In deze rol zal Vermeulen zich richten op het versterken van de institutionele relaties en de groei van het Circle Fund beleggingsfonds bevorderen.

Vermeulen brengt een schat aan ervaring mee naar Circle Fund Management, met een staat van dienst in de financiële sector. Voorafgaand aan zijn overstap naar Circle Fund Management heeft hij functies bij verschillende vermogensbeheerders bekleed.

Als adviseur en Institutionele Sales zal Vermeulen nauw samenwerken met het leiderschapsteam onder leiding van Panayiotis Christodoulou, Chief Operating Officer (COO) van Circle Fund Management.

maandag 15 januari 2024

Allianz verleent volmacht aan RISK

Op het hoofdkantoor van Allianz Benelux te Rotterdam is op 10 januari 2024 de volmachtovereenkomst met RISK gevestigd te Utrecht getekend.

In haar rol als Insurtech service provider en volmachtbedrijf voor financieel adviseurs, online labels en verzekeraars wordt de samenwerking met Allianz door RISK beschouwd als een belangrijke toevoeging in het palet van volmacht aanbieders. RISK streeft een zo breed mogelijk scala van volmacht aanbieders na. Hiermee is zij in staat om haar dienstverlening zo optimaal mogelijk uit te voeren.  

Aangesloten adviseurs bij RISK kunnen op korte termijn voor particuliere-  en zakelijke klanten de volmachtproducten van Allianz aanvragen.

De keuze van Allianz om samen te gaan werken in een volmachtconstructie met RISK past goed bij de distributiestrategie van Allianz: 'samenwerken met innovatieve spelers in het verzekeringslandschap zoals serviceprovider RISK past binnen onze zoektocht om innovatieve diensten en producten in de markt te distribueren', aldus Thom Mallant, CEO Allianz Nederland.

Cryptoparel Solana groeit snel

De Telegraaf noemt Solala de cryptoparel. Het is in elk geval ‘s werelds snelst groeiende blockchain, met een spectaculaire stijging van het transactievolume en een opmerkelijke koersstijging van het eigen token SOL.

De SOL koers steeg vanaf oktober met meer dan 500 procent naar een piek van 125 dollar tegen het eind van het jaar.

Het Solana (SOL) netwerk heeft ook een sterke stijging gezien in het aantal ontwikkelaars. In 2023 maandelijks had het blockchain bijna 3.000 actieve ontwikkelaars, meldt de Solana Foundation.

De Solana foundation is een non-profitorganisatie die is opgericht om de ontwikkeling en groei van het Solana netwerk te ondersteunen.

vrijdag 12 januari 2024

Boete Zwaan Finance voor overtreding regels ter voorkoming van witwassen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft december 2023 een bestuurlijke boete van 94.000 euro opgelegd aan Zwaan Finance B.V van Harry Mens omdat Zwaan Finance als beheerder van zeven beleggingsinstellingen (vastgoedfondsen) haar verplichtingen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) niet heeft nageleefd. De overtredingen vonden plaats in de periode tussen juli 2018 en oktober 2022.

Zwaan Finance is een beheerder van beleggingsinstellingen, die onder het registratieregime valt (light-beheerder). Deze groep is uitgezonderd van een vergunningplicht, maar staat wel onder toezicht van de AFM voor wat betreft de Wwft-regelgeving. Evenals beheerders met een vergunning, vervullen zij onder de Wwft een rol als poortwachter om criminele geldstromen buiten het financiële stelsel te houden.

Zwaan Finance heeft haar rol als poortwachter niet naar behoren vervuld. Zij heeft er niet voor gezorgd dat de door haar beheerde beleggingsfondsen beschikten over een deugdelijk cliëntacceptatieproces en een voortdurende controle uitoefenden op de zakelijke relaties en hun transacties. Ook werd niet gecontroleerd of de cliënt of de uiteindelijk belanghebbende (UBO) hiervan een politiek prominente persoon (PEP) was. Hierdoor liepen de beleggingsfondsen het risico dat hun dienstverlening werd misbruikt voor het witwassen van geld of het financieren van terrorisme.

Een jaar na de ChatGPT-gekte bezit al één op de vier Nederlandse particuliere beleggers AI-aandelen

Ruim een kwart van de Nederlandse particuliere beleggers heeft AI-gerelateerde aandelen in hun beleggingsportefeuille. Hiermee volgt Nederland de wereldwijde trend, zo blijkt uit het meest recente Retail Investor Beat (RIB)-onderzoek van handels- en beleggingsplatform eToro, uitgevoerd onder 10.000 particuliere beleggers in 13 landen, waaronder Nederland.
 
Beleggers tussen de 35 en 44 jaar zien het meest in deze snelgroeiende sector: 43 procent belegt momenteel in AI-gerelateerde aandelen. Daarna volgen 18-34-jarigen met 38 procent, 45-54-jarigen met 28 procent en beleggers ouder dan 55 met 15 procent. Wereldwijd lopen particuliere beleggers in de VS (32%) en Tsjechië (33%) voorop. Australische beleggers zijn hekkensluiter met 20 procent.
 
Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse particuliere beleggers AI-technologie blijven gebruiken als onderdeel van hun beleggingsaanpak. 11 procent gebruikt momenteel tools vergelijkbaar met ChatGPT om beleggingskeuzes te maken. Met 18 procent doen 18-34-jarigen dat het meest en beleggers ouder dan 55 jaar met 4 procent het minst.

Ook werd beleggers gevraagd welke sectoren en soorten activa ze in de komende maanden het meest prioriteit geven. Na de recente rally van de cryptomarkt staat crypto bovenaan: 18 procent van de respondenten geeft aan waarschijnlijk meer te gaan investeren in crypto. 16 procent van de respondenten geeft aan dat ze waarschijnlijk hun investeringen in de technologiesector gaan verhogen. Hierna volgen energie (11%), onroerend goed (9%) en financiële diensten (7%).
 

donderdag 11 januari 2024

Aantal bitcoin geldautomaten daalt

Het aantal geïnstalleerde Bitcoin geldautomaten is wereldwijd aanzienlijk afgenomen. Zelfs met 11.1 procent, zo blijkt uit gegevens van Coin ATM Radar.

De piek was augustus 2022 met een totaal van 39,376 geïnstalleerde machines. De grootste daling werd waargenomen in de Verenigde Staten waar het aantal ATMs met 15,4 procent afnam.

De gedaalde waarde van de bitcoin zal ongetwijfeld hieraan ten grondslag hebben gelegen, evenals de geringe meerwaarde voor gebruikers.

Dierenverzekeringen in de lift

Huisdiereigenaren sluiten vaker een dierenverzekering af, zelfs 36 procent stijging in het aantal afgesloten dierenverzekeringen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl. Het belangrijkste argument van de huisdiereigenaren is dat de dierenartskosten stijgen en daardoor de rekeningen onbetaalbaar worden.

In 2020 was er een groei in het aantal afgesloten dierenverzekeringen van 21 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, als gevolg van een stijging in huisdierenbezit tijdens de corona crisis. Deze groei zette door in 2021 met 23 procent en in 2022 met 20 procent. In 2023 nam het aantal afgesloten dierenverzekeringen nog sterker toe met een groei van 36 procent. Het overgrote deel van de verzekeringen werd afgesloten voor honden.

De stijgende populariteit van dierenverzekeringen wordt door meerdere factoren gedreven. Een maatschappelijke trend waarin honden en katten als volwaardige gezinsleden worden beschouwd, speelt hierbij een belangrijke rol. Tegelijkertijd dragen de toenemende medische kosten bij aan de beslissing om vaker een dierenverzekering af te sluiten. Deze ontwikkelingen stimuleren huisdiereigenaren om bescherming te zoeken tegen de sterk stijgende medische kosten.


Toezichthouder VS keurt handel in beursgenoteerde bitcoinfondsen goed

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de eerste gereguleerde spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s), oftewel beursgenoteerde cryptofondsen, goedgekeurd.

De effectenregulator keurde de 19b-4-aanvragen van ARK Invest & 21Shares, Bitwise, Invesco Galaxy, WisdomTree, Valkyrie, BlackRock, VanEck, Fidelity, Hashdex, Franklin Templeton en Grayscale goed. Deze fondsen bewegen mee met de prijs van de digitale munt en beleggers hoeven dan niet direct bitcoins te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee.

De goedkeuring kan voor vele miljarden dollars aan cryptobeleggingen mogelijk maken. Standard Chartered-analisten denken dat de ETF’s dit jaar alleen al 50 miljard tot 100 miljard dollar zouden kunnen aantrekken. De verwachtingen waren hooggespannen. Dankzij de fondsen wordt de cryptomunt toegankelijker voor een grotere groep beleggers, wat de vraag flink kan aanjagen.

De goedkeuring kende een behoorlijk valse start. De Amerikaanse beurswaakhond SEC ontkende gisteren dat er goedkeuring was gegeven voor de komst van beursgenoteerde bitcoinfondsen. Het X-account van de toezichthouder was ‘gecompromitteerd’ en er had een nepbericht op gestaan.

woensdag 10 januari 2024

Consumentenorganisaties schikken met NN: 300 miljoen euro voor woekerpolissen

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl zijn het eens geworden over een schikking met NN Group (NN) voor woekerpolisgedupeerden. Met de deal is een bedrag gemoeid van ongeveer 300 miljoen euro. Alle juridische procedures tegen NN worden hiermee stopgezet.

De overeenkomst betreft onder meer beleggingsverzekeringen van Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd en ABN AMRO Levensverzekering. De komende maanden werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling verder uit. Daarna ontvangen consumenten die zich bij een van de belangenorganisaties hebben aangemeld, bericht over wat de regeling voor hen betekent. De tegemoetkoming per polishouder bedraagt minimaal 500 euro en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De belangenorganisaties strijden al vele jaren voor consumenten met een woekerpolis. Deze beleggingsverzekeringen werden vanaf eind jaren ‘80 tot 2008 verkocht. Verzekeraars hielden vaak hoge kosten in op de te beleggen premie, waardoor het voorgespiegelde rendement bij lange na niet werd gehaald.

Er zijn meer verzekeraars die woekerpolissen verkochten. Ook consumenten met polissen van Achmea, Reaal en de Goudse hebben zich bij de Consumentenbond gemeld.

Finst lanceert als eerste crypto exchange auto-investeringsplan met opname-mogelijkheid

Finst, de in Amsterdam gevestigde crypto exchange dat qua handelsvolume inmiddels tot de vijf grootste exchanges van de Benelux behoort, lanceert op haar eerste verjaardag een primeur. Met 'Auto Invest' maakt het periodieke investeringsplannen die mensen zelf kunnen aanmaken in 100 cryptocurrencies mogelijk en geeft het investeerders de kans om de aangekochte crypto automatisch op te nemen naar hun eigen externe wallets.

Met Auto Invest sluit Finst het eerste hoofdstuk af van zijn missie, die lange termijn investeerders wil helpen tijd te besparen en een meer gespreide blootstelling aan de cryptomarkt te bieden. Om dit te bereiken heeft Finst een aantal van de beste oplossingen in de sector, zoals cryptobundels, Staking zonder lock-up periodes en Auto Invest.

Automatisch en periodiek aankopen via investeringsplannen is al een gevestigd model  onder aandelenbeleggers dankzij de vele voordelen die het biedt. Beleggers hoeven zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over het beste aankoopmoment, omdat ze door regelmatig te investeren hun gemiddelde aankoopprijs in de tijd kunnen spreiden. Op deze manier neemt Auto Invest het risico weg om op een minder gunstig moment in de markt te stappen. Dit wordt ook wel 'Dollar Cost Averaging' (DCA) genoemd.

Met 'Auto Invest' biedt Finst volledig geautomatiseerde wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse aankopen om te profiteren van de voordelen van DCA in een markt die vaak erg volatiel is. Het is de ideale manier om het ‘uit emotie te handelen’ te verbannen, omdat het helpt om vast te houden aan een langetermijnbeleggingsstrategie. In combinatie met een terugkerende storting verwijdert Auto Invest elke handmatige fase uit het proces voor investeerders, waardoor ze ook nog eens veel tijd besparen.

Auto Invest is al beschikbaar met een minimumbedrag van 10 euro en brengt geen extra kosten met zich mee naast de reguliere transactiekosten van 0,15 procent per transactie, de laagste in Nederland*.

Een uniek kenmerk van Finst's cryptoinvesteringsplan is de mogelijkheid om de aangekochte crypto voortkomend uit het cryptoinvesteringsplan automatisch op te nemen in een externe wallet zonder handmatige tussenkomst na elke aankoop. Dus, alhoewel de recente Proof-of-Reserves audit laat zien dat Finst alle activa van haar klanten één op één bewaart en de fondsen van klanten strikt afscheidt van haar eigen fondsen, biedt deze functionaliteit extra flexibiliteit aan investeerders die hun cryptocurrencies zelf willen opslaan.

dinsdag 9 januari 2024

Twee verdachten bankpasfraude aangehouden

Dankzij twee alerte handhavers zijn vrijdag twee jongens in Breda aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankpasfraude. Een echtpaar uit Prinsenbeek had aan een van hen hun bankpassen met pincodes meegegeven. Zij waren gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die hen vanwege skimming daartoe had opgedragen. De verdachten hadden 350 euro bij zich, die zij vermoedelijk kort daarvoor met een van de buitgemaakte passen hadden gepind.

Een 76-jarige vrouw uit Prinsenbeek heeft aangifte gedaan van fraude en diefstal. Zij en haar man werden vrijdagmiddag gebeld op hun huistelefoon door een zogenaamde bankmedewerker die hen waarschuwde voor skimming. Ze moesten hun pinpassen in een envelop doen. Die zou binnen een half uur worden opgehaald door een koerier. De oplichter gaf hun een code door die zij bij de koerier moesten checken. Rond 17.30 uur werd er aangebeld door een jongeman die inderdaad de juiste code gaf. Hierop hebben zij de passen aan hem meegegeven. Even later kwam een buurman aan de deur die vertelde dat die koerier ook bij hem aan de deur was geweest en dat het foute boel was.

Twee handhavers zagen rond 18.00 uur op de Lunetstraat een bromfiets rijden met twee jongens daarop. Een van de opzittenden droeg geen helm. Ze gaven een stopteken dat werd genegeerd. De opsporingsambtenaren zagen dat een van die jongens iets weggooide. Het lukte de BOA’s om de jongens op het Spinveld Lunetstraat staande te houden. Op de plek waar zij iets weggooiden werd een van de bankpassen van het Prinsenbeekse echtpaar aangetroffen.

Bij de jongste verdachte werd in de rechterjaszak 350 euro aangetroffen, een bedrag wat net gepind was van de rekening van de slachtoffers. Dat geld is aan hen teruggegeven. De tweede banpas werd in de fouillering van een  van de aangehouden verdachten terug gevonden.  De politie doet nog verder onderzoek naar de persoon die het echtpaar gebeld heeft.   De twee aangehouden jongens worden aangemeld voor het programma Preventie met Gezag dat in de gemeente Breda draait en waarmee moet worden voorkomen dat zij uitgroeien tot criminelen.

De politie waarschuwt al geruime tijd voor bankpasfraude ook wel spoofing genoemd. Criminelen die vaak ouderen wijs maken dat er bankpasfraude gepleegd wordt.

Revolut wordt lid van Nederlandse Vereniging van Banken

De digitale bank Revolut wordt per 1 januari lid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Revolut is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft onlangs een branch geopend in Nederland.

De NVB verwelkomt deze internationale digitale financiële dienstverlener in haar midden. “Revolut brengt nieuw profiel in een continu veranderende sector,” zegt algemeen directeur Eelco Dubbeling van de NVB. ”Diversiteit onder onze leden is van groot belang om samen een weg te vinden in nieuwe technologieën en de verdere digitalisering van de financiële dienstverlening.”

Aantrekkelijke premie en voorwaarden voor verzekering elektrische auto's

Elektrische auto’s hebben een andere technologie. Geen fossiele brandstof meer, maar een accupakket. Daarom heeft verzekeraar ZLM de voorwaarden en premies daarop aangepast. De meeste eigenschappen komen dan wel overeen met een brandstofauto, maar een elektrische auto brengt andere risico’s met zich mee.

De laadkabel en een mobiele laadunit zijn standaard meeverzekerd voor schade. Voorwaarde is dat deze in de auto ligt of aan de auto bevestigd is. Ligt de laadkabel in de woning, garage of schuur? Dan is deze meeverzekerd in de inboedelverzekering. 

Bij ZLM, dat alleen actief is in Brabant en Zeeland, zijn ongeveer 200.000 auto's verzekerd. Ongeveer 5000 daarvan zijn elektrisch.


maandag 8 januari 2024

Rabobank benoemt Carlo van Kemenade tot Directeur Retail Nederland

Carlo van Kemenade komt per 1 april 2024 de groepsdirectie van Rabobank versterken als Directeur Retail Nederland. Als lid van de groepsdirectie zal hij voor een termijn van vier jaar verantwoordelijk zijn voor het gehele Retail domein in Nederland.

De benoeming van Carlo van Kemenade is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de toezichthouders. De herschikking van portefeuilles onderstreept de strategie van de bank die haar leidende positie in Nederland wil versterken en wereldwijd de toonaangevende F&A-bank en leidend in vendor finance wil zijn.

De coöperatieve Rabobank herschikt portefeuilles en verankert haar strategie in de groepsdirectie:

Door het samenvoegen van de portefeuilles voor Particuliere klanten en Bedrijven zet Rabobank een belangrijke stap richting een eenvoudigere en meer klantgerichte Retail Nederland organisatie. De aanpassing betekent dat Kirsten Konst en Mariëlle Lichtenberg per 1 april 2024 terugtreden als lid van de groepsdirectie. In de tussenliggende periode blijven ze volledig gecommitteerd bijdragen aan de veranderingen in het retail bedrijf om de nieuwe organisatie een goede start te bezorgen en een goede overdracht te realiseren.

Door de benoeming van Carlo van Kemenade als Directeur Retail Nederland ontstaat een vacature voor de positie CEO DLL. Na goedkeuring van de toezichthouders zal de nog te benoemen nieuwe CEO van DLL in de loop van 2024 zitting nemen in de groepsdirectie en verantwoordelijk zijn voor de groepsbrede vendor finance activiteiten. Met dit besluit geeft Rabobank uiting aan het strategische belang van de leasingactiviteiten en de ambitie om de wereldwijde leidende positie in de Vendor Finance markt te verstevigen. DLL blijft als dochter van Rabobank een zelfstandige entiteit.

ING gaat eindelijk Google Pay ondersteunen

ING gaat Google Pay vanaf 'eind februari' eindelijk ondersteunen, zo maakt de bank bekend via X. Meer informatie volgt binnenkort.

Google Pay is al sinds eind 2020 beschikbaar in Nederland. Pas eind 2021 lanceerde Google zijn eigen Pay app.

Nederlandse banken zoals ABN AMRO, Bunq, Rabobank, N26 en REvolut ondersteunen al langer Google Pay.

Gebruikers kunnen in de Google Pay-app of via pay.google.com hun bankgegevens invullen en bijvoorbeeld een creditcard of bankpas toevoegen. Daarna kunnen ze contactloos betalen bij kassa's.

ING was een van de eerste banken in Nederland die Apple Pay ondersteunden.

vrijdag 5 januari 2024

Nederlanders houden de hand op de knip en zetten meer geld opzij

Een ruime meerderheid van de Nederlandse beroepsbevolking wil in 2024 strenger kijken naar hun uitgaven en minder geld uitgeven dan in 2023. Ze zijn van plan om meer geld opzij te zetten. In het afgelopen jaar hebben de meeste mensen minder geld opzijgezet vanwege actuele ontwikkelingen zoals inflatie, en rentestijgingen. Dat alles blijkt uit een onderzoek van Brand New Day.

Strenger kijken naar de eigen uitgaven en zo mogelijk minder uitgeven. Dat is een ruime meerderheid van 54 procent van de Nederlandse beroepsbevolking van plan in het nieuwe jaar. Voor 20 procent geldt dat ze zelfs ‘veel strenger’ op hun uitgaven gaan letten. Een zeer kleine minderheid van 3 procent zegt juist minder streng voor zichzelf te willen zijn en is van plan om meer uit te geven in 2024, terwijl 44 procent denkt dat hun uitgavenpatroon volgend jaar ongeveer hetzelfde blijft.

Jongere mensen zijn vaker van plan zijn om minder uit te geven dan ouderen: 62 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 39 jaar oud houdt de hand in 2024 naar verwachting meer op de knip, tegenover 48 procent van de 40- tot 67-jarigen. Verschillen zijn er ook tussen mensen in loondienst en zzp’ers/ondernemers. Van die eerste groep wil 53 procent hun uitgaven naar beneden brengen, tegenover 68 procent van de tweede groep.

Dat een meerderheid aangeeft dit jaar strenger op de uitgaven te zullen letten, lijkt een positief effect te hebben op de hoeveelheid geld die men van plan is opzij te zetten. Bijna de helft van de ondervraagden zegt te verwachten dat dit bedrag dit jaar omhoog gaat: 44 procent. Slechts 10 procent wil minder opzij zetten en 46 procent verwacht dat ze net zoveel opzij zullen zetten als afgelopen jaar. Zzp’ers/ondernemers springen er hier uit: van deze groep verwacht 54 procent meer opzij te zetten.

35 procent van de ondervraagden is van plan om in 2024 specifiek voor hun pensioen meer geld opzij te zetten. Logischerwijs is dit percentage hoger (50 procent) als alleen gekeken wordt naar zzp’ers/ondernemers. Zij moeten immers zelf voor hun pensioen zorgen.

Actuele ontwikkelingen bleken voor veel Nederlanders een reden om in 2023 minder geld opzij te zetten (of kunnen zetten) voor toekomstige of onverwachte uitgaven. 41 procent geeft aan dat door actuele gebeurtenissen niets is veranderd aan de hoeveelheid geld die ze opzijzetten, maar voor maar liefst 59 procent is dit wel het geval.

De inflatie wordt het meest genoemd als reden: 17 procent. De recessie komt op de 2e plaats met 14 procent en stijgende kosten door de hogere rente op de 3e plek met 13 procent. De energieprijzen waren dit jaar gelukkig veel lager dan in 2022 en deze werden dan ook door relatief weinig mensen (8 procent) als reden genoemd om in 2023 minder geld opzij te zetten.

donderdag 4 januari 2024

Nieuwe vertegenwoordigers in IUMI commissies

Namens Nederland is Frouwke Klootwijk-de Vries (directeur IVR) benoemd als lid van de Inland Hull Fishing Vessels & Yachts Committee van de International Union of Marine Insurance. Deze commissie buigt zich over binnenvaart, visserij en pleziervaart.

IVR is geassocieerd partner van IUMI en is een belangrijke internationale schakel in de binnenvaart.

IUMI heeft diversiteit hoog in het vaandel, maar de samenstelling van de commissies is nog sterk traditioneel. De spreiding over de landen en werelddelen lukt heel behoorlijk, maar ook binnen IUMI zijn mannen en ouderen nog altijd oververtegenwoordigd. Om de diversiteit te bevorderen is de leden gevraagd om meer vrouwen en jongeren te nomineren. Ook heeft IUMI dit jaar de positie van ‘Junior Observer’ geïntroduceerd. Als aanvulling op de reguliere zetels kunnen per commissie maximaal twee jonge talenten worden benoemd. Het Verbond heeft Peter Boekhoud van DUPI hiervoor met succes genomineerd. Peter is de komende twee jaar Junior Observer in de Ocean Hull Committee en gaat meedenken en -beslissen over de onderwerpen die spelen in de zeevaart.

woensdag 3 januari 2024

Nederlanders positiever over eigen financiële situatie

Meer Nederlanders (76%) ervaren dat ze op dit moment gemakkelijk(er) rond kunnen komen, een stijging ten opzichte van eind 2022 (69%). Ook schat iets meer dan de helft (53%) van de Nederlanders zijn financiële situatie rooskleuriger in ten opzichte van anderen. Dat percentage is hoger dan een jaar eerder (45%). Een kwart van de mensen ervaart echter nog steeds (enige) moeite met rondkomen. Dit blijkt uit het onderzoek Goede financiële voornemens 2024 van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Bijna de helft (45%) van de mensen weet nog niet welke invloed veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari 2024 zullen hebben op hun portemonnee. Bijvoorbeeld als het gaat om wijzigingen in de hypotheekverstrekking bij een studieschuld of het verdwijnen van de schenkingsvrijstelling voor het kopen van een eigen woning. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken kan elke Nederlander een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde.

Meer sparen en minder uitgeven blijven de prioriteitenlijst van Nederlanders aanvoeren in 2024. 'Sparen' wordt het meest spontaan genoemd (31%). Voor sparen lijkt weer meer ruimte te komen in de huishoudportemonnee, want dit voornemen kent een sterke stijging ten opzichte van 2022 (22%). Bij de geholpen antwoordmogelijkheden over financiële goede voornemens is het opvallend dat minder Nederlanders verwachten het in het nieuwe jaar zuiniger aan te gaan doen (42% in 2023 vs. 47% in 2022).

Nederlanders zijn komend jaar vooral van plan om te gaan besparen op dagelijkse boodschappen, winkelen en energie/gas. Echter, het voornemen om te besparen op energie en gas is wel sterk afgenomen (37% in 2023 vs. 47% in 2022), ondanks dat veel mensen op de hoogte zijn van de afschaffing van het energieplafond. Waarschijnlijk liggen de terugkeer van het energiecontract voor een vaste periode en de lagere energietarieven (die onder het prijsplafond liggen) hieraan ten grondslag. Ook zijn minder mensen van plan om in 2024 te bezuinigen op vakanties. Deze onderzoeksresultaten zijn in lijn met de actuele CBS-cijfers over het consumentenvertrouwen, die langzaam uit een dal lijken te klimmen.

Bijna alle Nederlanders (98%) zeggen overzicht te hebben van hun maandelijkse inkomsten en uitgaven, en twee derde houdt dit regelmatig bij. Vooral 55-plussers zijn actiever in het bijhouden van hun financiën. Het bijhouden van een (digitaal) huishoudboekje neemt wel verder in populariteit af. Relatief weinig Nederlanders zeggen een (digitaal) huishoudboekje bij te houden (36%). Het percentage Nederlanders dat aangeeft dit niet te doen, lijkt door de jaren heen te groeien (38% in 2021 versus 44% dit jaar).

dinsdag 2 januari 2024

Ook Belgische IBANS voor Revolut

Belgische gebruikers van bankiersapp Revolut zullen weldra verplicht vaarwel zeggen tegen hun Litouws rekeningnummer.

Begin november zorgde Revolut al voor een lokale IBAN voor zo’n 600.000 Nederlandse klanten en weldra is het dus de beurt aan België. De migratie zal geleidelijk aan gebeuren en de bank verwacht deze binnen twee tot drie maanden te starten.

Eenmaal voltooid staat je rekening vanaf dan onder toezicht van de Nationale Bank van België en wordt je rekening beheerd vanuit de Belgische vestiging van Revolut.