Meer Nederlanders (76%) ervaren dat ze op dit moment gemakkelijk(er) rond kunnen komen, een stijging ten opzichte van eind 2022 (69%). Ook schat iets meer dan de helft (53%) van de Nederlanders zijn financiële situatie rooskleuriger in ten opzichte van anderen. Dat percentage is hoger dan een jaar eerder (45%). Een kwart van de mensen ervaart echter nog steeds (enige) moeite met rondkomen. Dit blijkt uit het onderzoek Goede financiële voornemens 2024 van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Bijna de helft (45%) van de mensen weet nog niet welke invloed veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari 2024 zullen hebben op hun portemonnee. Bijvoorbeeld als het gaat om wijzigingen in de hypotheekverstrekking bij een studieschuld of het verdwijnen van de schenkingsvrijstelling voor het kopen van een eigen woning. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij?’ van Wijzer in geldzaken kan elke Nederlander een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van de veranderingen waarmee de Eerste Kamer dinsdag instemde.
Meer sparen en minder uitgeven blijven de prioriteitenlijst van Nederlanders aanvoeren in 2024. 'Sparen' wordt het meest spontaan genoemd (31%). Voor sparen lijkt weer meer ruimte te komen in de huishoudportemonnee, want dit voornemen kent een sterke stijging ten opzichte van 2022 (22%). Bij de geholpen antwoordmogelijkheden over financiële goede voornemens is het opvallend dat minder Nederlanders verwachten het in het nieuwe jaar zuiniger aan te gaan doen (42% in 2023 vs. 47% in 2022).
Nederlanders zijn komend jaar vooral van plan om te gaan besparen op dagelijkse boodschappen, winkelen en energie/gas. Echter, het voornemen om te besparen op energie en gas is wel sterk afgenomen (37% in 2023 vs. 47% in 2022), ondanks dat veel mensen op de hoogte zijn van de afschaffing van het energieplafond. Waarschijnlijk liggen de terugkeer van het energiecontract voor een vaste periode en de lagere energietarieven (die onder het prijsplafond liggen) hieraan ten grondslag. Ook zijn minder mensen van plan om in 2024 te bezuinigen op vakanties. Deze onderzoeksresultaten zijn in lijn met de actuele CBS-cijfers over het consumentenvertrouwen, die langzaam uit een dal lijken te klimmen.
Bijna alle Nederlanders (98%) zeggen overzicht te hebben van hun maandelijkse inkomsten en uitgaven, en twee derde houdt dit regelmatig bij. Vooral 55-plussers zijn actiever in het bijhouden van hun financiën. Het bijhouden van een (digitaal) huishoudboekje neemt wel verder in populariteit af. Relatief weinig Nederlanders zeggen een (digitaal) huishoudboekje bij te houden (36%). Het percentage Nederlanders dat aangeeft dit niet te doen, lijkt door de jaren heen te groeien (38% in 2021 versus 44% dit jaar).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.