donderdag 29 februari 2024
Kifid: voorwaarden niet verstrekt via een duurzame drager zijn niet van toepassing
Een consument heeft op 27 juli 2020 telefonisch een scooterverzekering afgesloten bij Centraal Beheer. De verzekeraar heeft dit per post bevestigd. In de brief staat dat de consument het polisblad, de groene kaart, de nota, premiespecificatie en het informatiedocument online kan inzien via Mijn Centraal Beheer. Via deze online Mijn-omgeving zijn in 2021 ook het nieuwe polisblad en de voorwaarden gedeeld. Op 13 mei 2022 claimt de consument schade als gevolg van diefstal van haar scooter. De dochter van de consument heeft de Vespa op 7 mei 2022 bij het station geparkeerd en heeft de volgende dag geconstateerd dat de scooter is gestolen. De verzekeraar wijst de schadeclaim af omdat de Vespa niet was voorzien van het vereiste voertuigvolgsysteem. Deze eis heeft de verzekeraar toegevoegd in de voorwaarden, die bij verlenging van de scooterverzekering in 2021 zijn gaan gelden voor de consument. De consument is het hiermee oneens; zij was niet bekend met de eis van een voertuigvolgsysteem omdat de verzekeraar haar over deze wijziging in de voorwaarden niet op de juiste manier heeft geïnformeerd.
In deze klachtzaak beroept de verzekeraar zich op een voorwaarde die dekking uitsluit. In zo’n situatie vragen Europese regels voor consumentenbescherming van Kifid om uit zichzelf na te gaan of een consument vóór het aangaan van de overeenkomst kennis heeft kunnen nemen van alle relevante voorwaarden. Volgens datzelfde consumentenrecht moet Kifid ook nagaan of de verzekeraar de informatie op de juiste manier heeft verstrekt. De Europese richtlijn voor verkoop van financiële diensten op afstand bepaalt dat een verzekeraar vóór het sluiten van de verzekering de voorwaarden op een duurzame drager moet verstrekken aan de consument. Deze richtlijn is van toepassing omdat de scooterverzekering telefonisch, dus op afstand, is gesloten.
De Geschillencommissie van Kifid concludeert dat de verzekeraar vóór het aangaan van de scooterverzekering de verzekeringsvoorwaarden juist heeft verstrekt. De consument heeft de voorwaarden gekregen via een duurzame drager, namelijk op papier. Een ander voorbeeld van een duurzame drager is een pdf-bestand per e-mail verzonden aan de consument. Informatie verstrekt via een duurzame drager stelt de consument in staat de voorwaarden op te slaan en zonder dat de verzekeraar de inhoud ervan eenzijdig kan wijzigen.
Het polisblad en de gewijzigde voorwaarden geldig vanaf de verlenging op 1 juli 2021 heeft de verzekeraar verstrekt via de Mijn-omgeving op de website van de verrzekeraar. De Geschillencommissie oordeelt in lijn met eerdere uitspraken, zoals bijvoorbeeld GC 2023-0988, dat het verstrekken van de voorwaarden via een Mijn-omgeving niet voldoet aan het verstrekken op een duurzame drager. Ook een verwijzing met een hyperlink naar een website volstaat niet. Informatie verstrekt via de Mijn-omgeving bevindt zich nog binnen de invloedsfeer van de verzekeraar; de verzekeraar kan niet aantonen dat de op 1 juli 2021 aan de consument verstrekte informatie in de Mijn-omgeving ongewijzigd is gebleven.
Volgens de verzekeraar heeft de consument de gewijzigde voorwaarden ook per e-mail ontvangen. De consument stelt dit e-mailbericht niet te kennen. Volgens de wet is het aan de verzender, in dit geval de verzekeraar, om de ontvangst van het bericht te bewijzen. De verzekeraar kan niet aantonen dat het e-mailbericht van 18 mei 2021 de consument heeft bereikt. De Geschillencommissie gaat er daarom vanuit dat de consument dit e-mailbericht niet heeft ontvangen.
Dit alles brengt de Geschillencommissie tot de conclusie dat de verzekeraar de consument niet op de juiste manier heeft geïnformeerd over de nieuwe voorwaarden, waaronder de eis van het voertuigvolgsysteem. Het gevolg hiervan is dat deze nieuwe voorwaarden niet van toepassing zijn; voor de scooterverzekering van deze consument zijn de polis en voorwaarden ingegaan op 27 juli 2020 wel van toepassing. Volgens deze voorwaarden is een voertuigvolgsysteem geen vereiste. De verzekeraar moet de schade als gevolg van de scooterdiefstal alsnog aan de consument vergoeden.
Betaalrekeningen fiks duurder
gerard spierenburg
Onderzoekers van de Consumentenbond vergeleken de prijzen van de goedkoopste betaalrekeningen van de 9 Nederlandse banken in 2024 met die van 2019. Dat deden ze voor rekeningen met 1 betaalpas en gezamenlijke rekeningen met 2 passen.
ING was 5 jaar geleden met 18,60 euro per jaar voor een betaalrekening met 1 betaalpas nog één van de goedkoopste banken. Maar nu betalen klanten 43,80 euro. Dat is een stijging van maar liefst 135%. Daarmee is ING de grootste stijger.
Ook klanten van ABN AMRO moeten flink dieper in de buidel tasten. Bij die bank kost een betaalrekening nu meer dan het dubbele dan in 2019. Klanten betalen nu jaarlijks 39 euro, 110 procent meer dan 5 jaar geleden. ASN Bank is met 32,40 euro per jaar het goedkoopst.
2 passen
Voor een rekening met 2 passen stegen de kosten bij ING eveneens het hardst: van 30,60 euro in 2019 tot 57 euro in 2024 (86%). Bij ABN AMRO, ASN Bank en RegioBank betalen klanten een vergelijkbaar bedrag. SNS is met 44,40 euro per jaar het goedkoopst.
De stijgende kosten zijn consumenten een doorn in het oog. Uit panelonderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat het de grootste ergernis is van klanten. Onder andere omdat ze er niets voor terug krijgen. 41 procent van de ondervraagden vindt dat een betaalrekening gratis zou moeten zijn. Toch zijn consumenten over het algemeen tevreden over hun bank. RegioBank scoort met een 9,4 het best. Het minst tevreden over hun bank zijn klanten van ING. Zij geven hun bank een 6,8.
woensdag 28 februari 2024
‘Burger wantrouwt overheid bij berekening WOZ’
De enquête werd door 3394 mensen ingevuld . Het in gang zetten van een lastenverlaging was de motivatie van 10 procent van de ingediende bezwaren. Voor nog eens 6,9 procent was bezwaar maken via WOZ-adviesbureaus een manier om hun slagingskans te vergroten. De overige bezwaarmakers gaven niet aan waarom ze bezwaar maakten.
Het wantrouwen richting de overheid wordt gevoed door onduidelijke communicatie blijkt uit de enquête. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vindt dat gemeenten transparanter moeten zijn als het gaat om de woningtaxatie: 'Burgers zitten met veel vragen. Hoe is de taxatie tot stand gekomen en klopt de berekening wel? Het vertrouwen in de overheid is laag en op dit vlak valt nog veel eer te behalen. Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.'
Dit jaar is het volgens Wolfert nog belangrijker dat de overheid transparant is op het gebied van de WOZ-waardebepaling: “De overheid heeft de proceskostenvergoeding van WOZ-bureaus met 75 procent verlaagd, zodat veel van deze bureaus hun diensten niet meer aanbieden. Dat betekent dat burgers bezwaar moeten indienen bij de gemeente. De instantie die achter de woningtaxatie zit, moet zijn eigen werk controleren. Een typisch staaltje van de slager keurt zijn eigen vlees.”
De WOZ-problematiek speelt al enige tijd. Wolfert denkt dat een wetswijziging nodig is om de problemen op te lossen. 'De politiek moet zich inzetten voor een wetswijziging van deze sterk verouderde wet die de consument dupeert . Burgers krijgen relatief kort de tijd om bezwaar te maken, maar moeten lang op antwoord wachten. Gemeenten bezwijken ondertussen door de vormgeving van deze wet onder de immense werkdruk', besluit Wolfert.
Revolut lanceert Robo-Advisor in Nederland om beleggen te automatiseren
De Robo-Advisor van Revolut helpt klanten om te beleggen in een gediversifieerde portefeuille zonder urenlang onderzoek en voortdurend beheer van hun portefeuille. Het nieuwe product is geschikt voor klanten die geen tijd hebben om actief bezig te zijn met beleggen, of beperkte of geen handelservaring hebben.
De Robo-Advisor van Revolut beveelt de klant een volledig gediversifieerde en gepersonaliseerde portefeuille aan. Dit gebeurt op basis van hun input op vragen die bijvoorbeeld hun risicotolerantie en financiële doelen identificeren. Zodra een klant geld op zijn portefeuille stort, belegt Robo-Advisor dit automatisch in de markt. Ook bewaakt en beheert de service voortdurend de portefeuille van de klant. Het minimale beleggingsbedrag om toegang te krijgen tot Robo-Advisor is € 100. Robo-Advisor hanteert een jaarlijkse beheervergoeding van 0,75% van de portefeuillewaarde, maandelijks in rekening gebracht.
Klanten kunnen vervolgens periodieke overschrijvingen instellen naar hun Robo-Advisor-portefeuille om optimaal te profiteren van de technologie. Met periodieke overschrijvingen kunnen klanten hun portefeuille vergroten op vooraf gedefinieerde tijdstippen en frequenties. Zo kunnen klanten zich bovendien makkelijker binden aan regelmatig beleggen en de impact van prijsvolatiliteit op korte termijn verminderen.
Robo-Advisor herbalanceert automatisch de portefeuilles van klanten op basis van de prestaties van de activa in de portefeuille. Bovendien voert de service periodieke beoordelingen uit om de risicotoleranties en de beoogde portefeuilleverdeling van klanten te waarborgen.
dinsdag 27 februari 2024
Belastingaangifte doen als zelfstandige? Dit zijn de vier meest gebruikte aftrekposten voor ondernemers
Om gebruik te kunnen maken van bepaalde aftrekposten, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je in 2023 minimaal 1.225 uren aan je onderneming hebt besteed. Alle tijd die je aan je bedrijf werkte, telt mee. Dus van klantafspraken en het maken van offertes, tot het bijwerken van je zakelijke e-mail. Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je deze uren hebt gemaakt. Bewaar je agenda, offertes en zakelijke e-mails daarom goed.
Vier meest gebruikte aftrekposten door ondernemers bij de belastingaangifte
1. Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek is jaarlijks vastgesteld. Het bedrag dat je in 2023 mag aftrekken van je winst is maximaal 5.030 euro. Hierdoor ligt je belastbare winst lager waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Om hier gebruik van te maken moet je voldoen aan het urencriterium. Ben je langer dan 5 jaar ondernemer en doe je naast je onderneming ander werk? Dan is er een extra voorwaarde: je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst.
Oude zelfstandigenaftrek
Had je in de afgelopen 9 jaar recht op zelfstandigenaftrek, maar was je winst te laag om dit helemaal te gebruiken? Dan kan je deze niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek (NGZA) alsnog van je winst aftrekken. Je vindt de NGZA op het aanslagbiljet van het jaar waarin je er recht op had.
2. Startersaftrek
Ben je in de afgelopen 5 jaar gestart als ondernemer? En voldoe je aan het urencriterium? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In 2023 is dit een bedrag van € 2.123. In de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, mag je drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.
Let op: om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek moet je aan twee voorwaarden voldoen:
Je hebt recht op zelfstandigenaftrek.
Je was in 1 of meer van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer, en je paste in die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toe.
3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is bedoeld voor bedrijfsmiddelen, zoals een laptop of machine voor je bedrijf. Kijk daarom hoeveel je hierin hebt geïnvesteerd in het afgelopen jaar. Welk bedrag je precies kunt aftrekken, hangt af van hoeveel je investeerde. Voor investeringen tussen de € 2.601 en € 63.716 gaat het bijvoorbeeld om 28 procent van het investeringsbedrag. Kijk hier voor de bedragen en welke regels gelden.
4. MKB-winstvrijstelling
Van de MKB-winstvrijstelling kan elke ondernemer voor de inkomstenbelasting gebruikmaken. Daarom wordt dit automatisch verwerkt als je aangifte doet als ondernemer. Na alle ondernemersaftrekken wordt er nog eens 14 procent van je winst afgetrokken.
Steeds meer Nederlanders denken aan buitenlandse spaarrekening: je krijgt dubbel zoveel rente
Stal je jouw spaargeld bij een Nederlandse bank? Dan is de kans groot dat je dat doet bij de ABN AMRO, ING of Rabobank. Deze ‘grote drie’ hebben namelijk een gezamenlijk marktaandeel in ons land van 84 procent, blijkt uit cijfers van banken.nl. Maar als je daar ook je spaargeld stalt, dan krijg je bij deze banken een gemiddelde spaarrente van een kleine 1,6 procent. Kies je voor een buitenlandse spaarrekening? Dan profiteer je al snel van een ruime verdubbeling. Zo krijg je 3,65 procent rente bij het Spaanse Openbank.
Guido Rodenburg is expert sparen bij vergelijkingssite Independer. Met een rekenvoorbeeld laat hij zien wat sparen in het buitenland kan brengen. ‘’Stel, je hebt 50.000 euro die je wilt en kunt vastzetten op een depositorekening voor 10 jaar. Let hierbij wel op dat je er in de tussentijd niet bij kunt. Ga je voor een rekening bij de grote drie in Nederland? Dan heeft de ABN AMRO de hoogste rente met 2,85 procent. Dit resulteert in een totaalbedrag van 66.224 euro. Stal jij je spaargeld in België bij CKV Spaarbank tegen een rente van 3,65 procent? Dan is je totaalbedrag na 10 jaar 71.559 euro. Ruim 5.000 euro meer. Een flink verschil waar je niets extra voor hoeft te doen.’’
Een kleine 2 procent van Nederland spaart op dit moment in het buitenland. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met drie jaar eerder, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In september 2023 (meest recente cijfers) hadden Nederlandse huishoudens 10,5 miljard euro aan banktegoeden in eurozone-landen exclusief Nederland. Een enorm bedrag, maar nog altijd gaat het hier om een klein aantal van het totaal aantal spaarders. Dat is volgens Rodenburg van Independer een gemiste kans. ‘’Sparen in het buitenland kent helaas nog altijd een stigma. Dit komt deels door de horrorverhalen van bijvoorbeeld Icesave, dat destijds de op één na grootste bank van IJsland was. Door de hoge rente kozen duizenden Nederlanders ervoor om hun geld daar te stallen. In 2008 viel deze bank om. De Nederlandse staat moest eraan te pas komen om het geld terug te brengen naar de spaarders. Sindsdien is er het depositogarantiestelsel. Deze beschermt jou als spaarder.’’
Het depositogarantiestelsel geldt voor alle banken binnen de Europese Unie. Hierdoor is je geld in het buitenland net zo goed beschermd als in Nederland. Gaat een bank failliet? Dan krijg je jouw geld terug tot een gegarandeerd bedrag van 100.000 euro. Deze regeling is van toepassing per persoon en per bank. Het openen van meerdere buitenlandse spaarrekeningen is dan ook een optie.
Net als spaargeld binnen onze landsgrenzen betaal je belasting over buitenslands spaargeld. Spaarexpert Rodenburg legt uit waar je op moet letten: ‘’Buitenlands spaargeld geef je op bij je jaarlijkse belastingaangifte. Het kan voorkomen dat je al belasting betaalt in het land waar je spaart. Je wil natuurlijk niet dubbel belasting betalen. Met een verklaring van bronheffing toon je bij de Nederlandse belastingdienst aan dat je al belasting betaalt over het buitenlandse spaargeld. In de meeste gevallen stelt de Belastingdienst het belastingpercentage dan bij naar 0 procent. In een enkel geval niet. Zo betaal je bijvoorbeeld 10 procent extra belasting over spaargeld op een Portugese spaarrekening. De beste manier om dit te omzeilen? Let bij het openen van een rekening op dat je dit doet in een land waar geen bronbelasting wordt geheven.’’
Wil je sparen? Dan kun je twee kanten op. Je kiest namelijk tussen een spaarrekening of een deposito. Goed om te weten: de rente bij een depositorekening is vaak hoger. Dit komt doordat je het geld voor een langere periode bij de bank vastzet. Vaak gaat het hier om een looptijd van 1 tot 10 jaar. Wil je tussentijds toch geld opnemen? Dan betaal je vaak een boete.
maandag 26 februari 2024
Rabobank rolt Tap to Pay op iPhone uit
Ondernemers met een rekening bij Rabobank kunnen vanaf nu hun telefoon gebruiken om contactloze betalingen mee te ontvangen.
Tap to Pay op iPhone accepteert alle vormen van contactloze betalingen, inclusief betalingen met creditcards en pinpassen, Apple Pay en andere digitale portemonnees. Het enige wat zij hiervoor nodig hebben is een iPhone en de Rabo SmartPin app. Er is geen extra hardware of betaalterminal nodig.
Met Tap to Pay op iPhone kunnen klanten een betaaloplossing gebruiken die eenvoudig is in te stellen en te gebruiken. Bij het afrekenen vraagt de medewerker de klant om contactloos te betalen met zijn creditcard of betaalkaart, iPhone of Apple Watch of andere digitale portemonnee bij de iPhone van de medewerker te houden, waarna de betaling veilig wordt voltooid.
Tap to Pay op iPhone maakt gebruik van de ingebouwde functies van iPhone om de gegevens van bedrijven en klanten veilig te houden. Wanneer een betaling wordt verwerkt, slaat Apple geen kaartnummers op het apparaat of op Apple-servers op.
De maandelijkse abonnementskosten voor Tap to Pay op iPhone bedragen vijf euro. Daarnaast betaalt men per transactie een toeslag van twee cent bovenop de tarieven van Rabo SmartPin.
Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2023 ruim 416.000 euro
De gemiddelde transactieprijs in 2023 was ruim 12.000 euro lager dan in 2022, de eerste daling sinds 2013. Ook de prijsindex bestaande koopwoningen was in 2023 lager dan in 2022.
In 2022 registreerden nagenoeg alle gemeenten een hogere gemiddelde verkoopprijs dan het jaar daarvoor. In 2023 is dat beeld meer verdeeld. In Zoeterwoude was de gemiddelde transactieprijs ruim 24 procent hoger dan in 2022 en in Schiermonnikoog was dit gemiddelde juist 32 procent lager. Beide gemeenten hebben relatief lage verkoopaantallen, waardoor er meer kans is op grotere schommelingen in gemiddelde transactieprijzen.
In Bloemendaal werd in 2023 de hoogste gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning gemeten van bijna 1,1 miljoen euro. Ook in Blaricum en Laren (Noord-Holland) kwam de gemiddelde transactieprijs boven de 1 miljoen euro uit, net als vorig jaar. De laagste gemiddelde transactieprijs voor een koopwoning was 215,8 duizend euro in Pekela. Net als in Kerkrade en Heerlen lag hier de gemiddelde transactieprijs onder de 250 duizend euro. In 2022 had Pekela met ruim 230 duizend euro ook de laagste gemiddelde transactieprijs van Nederland.
vrijdag 23 februari 2024
DNB boekt negatief resultaat van 3,5 miljard euro in 2023
Het negatieve resultaat over 2023 is een gevolg van de renteverhogingen die de Europese Centrale Bank in dat jaar doorvoerde om de inflatie terug te dringen. Doordat de rente werd verhoogd, zijn de rentelasten voor DNB toegenomen terwijl de rentebaten nauwelijks toenamen.
De renteverhogingen van centrale banken leiden ook elders tot negatieve resultaten, binnen en buiten de eurozone. Zo heeft de ECB gisteren een negatief resultaat van 7,9 miljard euro bekend gemaakt dat - net zoals bij DNB - grotendeels wordt opgevangen via de inzet van een voorziening voor financiële risico’s. Onder de streep bedraagt het verlies van de ECB 1,3 miljard euro. Eerder maakte de Federal Reserve al een recordverlies(Verwijst naar een externe site) van zo’n 114 miljard dollar wereldkundig.
DNB is een van de centrale banken waar het resultaat relatief slecht uitvalt. Om de gevolgen van de COVID19-pandemie te verzachten hebben de centrale banken in het eurosysteem op grote schaal staatsobligaties van hun land aangekocht om de liquiditeit te vergroten en de rentes te drukken. Dit beleid wordt aangeduid met kwantitatieve verruiming. Vanwege de hoge kredietwaardigheid van de Nederlandse Staat heeft DNB die obligaties tegen relatief lage rentes aangekocht. Tegenover de verliezen van DNB staan echter ook lagere financieringskosten voor de Nederlandse overheid. Het bedrag dat de Nederlandse Staat dankzij het ECB-beleid van kwantitatieve verruiming aan rentelasten op de staatsschuld heeft bespaard wordt geschat op circa 28 miljard euro. Dit voordeel is groter dan de verliezen die DNB over 2023 en de komende jaren naar verwachting lijdt.
Ook pensioenkloof zzp’ers tussen mannen en vrouwen
Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen: 'Wij zien dat bij de zzp’ers die bij ons pensioen opbouwen, vrouwen 29% minder inleggen dan mannen. Dat is dus een nog groter verschil dan de kloof in de uurtarieven die ze vragen. Allereerst komt dat natuurlijk door het lagere uurtarief. Als je minder verdient dan kun je ook minder pensioen opbouwen. Daarnaast ontstaan er bij vrouwen pensioengaten door tijdelijk minder of niet werken zoals bij een zwangerschap.'
Jakobsen vervolgt: 'Ook is het nog steeds zo dat vrouwen vaker de zorgtaak op zich nemen dan mannen en minder gaan werken als ze kinderen hebben. Ook bij zzp’ers is dat het geval. Wat weinigen weten dat zzp’ers hier harder door geraakt worden omdat er voor zelfstandigen geen zogenoemde ‘deeltijdfranchise’ geldt. Een wat technisch verhaal, maar het komt erop neer dat mensen die als zelfstandige in deeltijd werken minder voor hun pensioen kunnen inleggen dan mensen in loondienst deeltijd werken. En dat komt doordat de gehele AOW-franchise van het (deeltijd)inkomen wordt afgetrokken. Al deze factoren zorgen ervoor dat de pensioenkloof nog groter is dan de inkomenskloof.'
donderdag 22 februari 2024
Thuiswonende tiener betaalt nog opmerkelijk vaak contant
‘Het was voor ons een verrassing’, zegt Jelmer Reijerink, econoom bij DNB. ‘Je zou zeggen dat jongeren die alleen nog maar op hun telefoon zitten, ook alleen maar met hun telefoon betalen.’ Maar dat valt mee, blijkt uit het onderzoek waarin Reijerink keek naar het gebruik van contant geld door verschillende gebruikersgroepen in Nederland te onderscheiden.
Dat van de jongeren ligt ruimschoots boven het gemiddelde van 20,5% en komt in de buurt van de percentages van de consumenten die ook erg loyaal zijn aan cash: een groep mensen van gemiddeld 67 jaar oud waarvan een relatief groot deel niet meer werkzaam is, goed voor een aandeel van 29% in het onderzoek van Reijerink. Bijna een derde (28,3%) van al hun bestedingen rekenden zij af met contant geld.
De affiniteit van ouderen met cash is dan weer geen verrassing. ‘Zij zijn opgegroeid met contant geld en gebruiken het daarom vaak uit gewoonte, of omdat dit voor hen veiliger voelt’, zegt de onderzoeker. Jonge mensen daarentegen, zijn opgegroeid met schermen en pasjes en daarom was de verwachting dat zij nauwelijks nog binding hebben met munten en biljetten.
Dat dit toch een ander verhaal blijkt, hebben ze waarschijnlijk deels aan hun ouders te danken, zegt hij. ‘Sommigen geven hun kinderen zakgeld contant.’ Daar komt bij dat deze jongeren meestal nog thuis wonen en weinig grote uitgaven hoeven te doen waarbij het afrekenen met contant geld als onpraktisch ervaren kan worden, zoals de weekboodschappen of de aanschaf van een koelkast. ‘Een blikje frisdrank reken je iets makkelijker contant af.’
Reijerink zegt dat het belangrijk is om te weten wie er contant geld gebruiken in Nederland. Het gebruik van cash geld neemt in ons land af. Werd in 2013 nog gemiddeld 57% van de totale waarde aan kassa aankopen met brief- of muntgeld afgerekend, in 2022 was dat percentage gedaald naar 15%. Veiligheid, gebruiksgemak en snelheid zijn voor consumenten belangrijke redenen om geen contant geld meer te gebruiken.
Afgezien van een traditionele groep ouderen en de jonge thuiswonende consument, is er nog een bevolkingsgroep bovengemiddeld trouw aan cashgeld: stedelingen, vaak zonder kinderen, met een beperkt budget. Uit zijn onderzoek blijkt dat van iedere 100 euro die zij uitgeven, ze 30 euro met contant geld betalen.
Er zijn twee groepen die vooral bijdragen aan het krimpende gebruik van cash. Dat zijn de families met een middeninkomen en de hoogopgeleide stedelingen met een hoger inkomen. Samen vormen zij ruim de helft van alle door DNB onderzochte consumenten. Zij rekenen respectievelijk nog 14 en 10 procent van hun totale aankoopbedrag contant af, ruim onder het landelijk gemiddelde.
woensdag 21 februari 2024
Kamer verhuren? Deze regels hanteert jouw hypotheekverstrekker
Als je jouw hypotheek volledig hebt afbetaald, kun je in principe met je huis doen wat je wil. Al moet je je natuurlijk wel aan de regels van je gemeente houden.
Zolang je nog een hypotheekschuld open hebt staan, is het een ander verhaal. Dan moet je toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker, omdat jouw woning als onderpand dient voor de lening.
Verhuur je een kamer zonder toestemming van je hypotheekverstrekker en komen zij hier achter? Dan kan de bank het volledig openstaande bedrag direct opeisen. En voor veel mensen betekent dit dat je dan je huis moet verkopen.
Het is daarom verstandig om altijd van te voren te controleren hoe jouw hypotheekverstrekker staat tegenover het verhuren van kamers. Radar zet de verschillende banken op een rij:
ING
ING staat hospitaverhuur niet toe. Alleen verhuur op basis van expatregeling (het tijdelijk verhuren van je woning als je in het buitenland gaat wonen en werken voor je huidige werkgever) of de leegstandwet (het tijdelijk verhuren van je oude woning als deze nog niet verkocht is) zijn toegestaan. Alle andere vormen van kamerverhuur worden niet gesteund.
Nationale Nederlanden
Bij de Rabobank hebben ze wel een hospitaregeling. Heb je hier een hypotheek? Dan zou je dus wel een kamer kunnen verhuren. Deze regeling kent wel enkele voorwaarden.
Zo kan deze regeling alleen worden geaccepteerd in combinatie met hun plusvoorwaarden en mag een kamer onder de hospitaregeling maximaal 9 maanden verhuurd worden. Bovendien moet je vóór je een kamer verhuurt toestemming krijgen van de Rabobank. De bank beoordeeld per geval of dit mogelijk is of niet.
De Volksbank sluit kamerverhuur standaard uit, maar verleent in sommige individuele gevallen wel toestemming. Er wordt daarbij onder andere gekeken naar de overwaarde van het huis en of er ooit sprake is geweest van een betalingsachterstand.
ABN Amro
ABN Amro heeft geen specifieke regels voor hospitaverhuur, maar wel voor het gedeeltelijk verhuren van je woning. Als een verzoek voor hospitaverhuur hieraan voldoet, wordt het verzoek goedgekeurd.
De belangrijkste regels zijn:
De vloeroppervlakte van het verhuurde gedeelte is maximaal 1/3 van de woning
De hypotheek is maximaal 85 procent van de getaxeerde marktwaarde
Het verhuurde gedeelte wordt niet verhuurd via commerciële verhuurorganisaties
Bij kamerverhuur is een huurovereenkomst van minimaal 1 jaar verplicht
In de laatste 12 maanden is er geen achterstand op de hypotheek geweest
Aegon
Deze bank heeft als standaardbeleid dat verhuur niet is toegestaan. Dat geldt ook voor hospitaverhuur, al zou er eventueel een uitzondering gemaakt kunnen worden.
Obvion
Obvion geeft geen akkoord voor hospitaverhuur. Belangrijkste reden is dat deze vorm van verhuur op basis van de huidige wetgeving het risico heeft dat het verhuur voor onbepaalde tijd wordt. Bij verhuur voor onbepaalde tijd daalt de verkoopwaarde van het onderpand en is gedwongen verkoop moeilijk omdat er huurders in het pand zitten die huurdersbescherming genieten.
Knab krijgt 3 miljoen euro boete voor slechte beheersing risico's
De boete is opgelegd door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en gaat over de periode 2019 tot 2022.
"Een gebrek aan voldoende beheersing van deze risico's had kunnen leiden tot verliezen die niet waren ingecalculeerd, zegt DNB.
Het bedrijf is hier in 2019 op de vingers getikt, maar na nieuw onderzoek bleek dat het bedrijf zijn zaakjes nog altijd niet op orde had.
dinsdag 20 februari 2024
Rabobank niet aansprakelijk voor faillissement Oad
Oad ging in 2013 failliet nadat Rabobank de reisorganisatie geen nieuwe lening meer wilde geven.
De rechter oordeelde begin 2022 dat Rabobank een kredietovereenkomst gewoon mocht opzeggen en daarmee niet schuldig was aan het omvallen van Oad.
Door het faillissement van Oad verloren zo'n 1600 mensen hun baan en leden schuldeisers, waaronder de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), tientallen miljoenen euro's verlies.
Mollie Capital nu ook beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk
In de landen waar Mollie Capital al wordt aangeboden kunnen ondernemingen die al meer dan drie maanden betalingen via Mollie verwerken, financiering tot 350.000 euro in Nederland aanvragen en financiering tot 250.000 euro in België en Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk zal dit gaan om 250.000 Britse pond.
Deze financiering kan makkelijk via het Mollie Dashboard worden aangevraagd en wordt vervolgens beoordeeld op verschillende aspecten. Een belangrijk criterium hierbij is de transactiegeschiedenis bij Mollie. Wanneer een aanvraag wordt goedgekeurd, is het aangevraagde bedrag in veel gevallen dezelfde dag nog beschikbaar.
Inmiddels zijn er in België, Duitsland en Nederland meer dan 5.000 kleine en middelgrote bedrijven die via Mollie financiering hebben aangevraagd, goed voor een totaal van meer dan 50 miljoen euro. Deze financiering werd vooral aangevraagd tijdens of in aanloop naar piekseizoenen in de retail, zoals Black Friday en de feestdagen.
Mollie is sinds begin 2021 actief in het Verenigd Koninkrijk, destijds met een vergunning via de tijdelijke toestemmingsregeling voor in de EU gevestigde financiële dienstverleners. In juni 2023 kreeg Mollie een vergunning voor betaalinstellingen van de Britse Financial Conduct Authority.
Ook compensatie voor woekerpolisgedupeerden Achmea
De overeenkomst betreft beleggingsverzekeringen die in Nederland onder meer zijn verkocht via de merken Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en hun rechtsvoorgangers. Consumenten die bij de claimorganisaties zijn aangesloten kunnen een vergoeding tegemoetzien van minimaal enkele honderden euro’s. Per polis kan dit in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.
De komende maanden werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling verder uit. Daarna ontvangen de deelnemers bericht over wat de regeling precies voor hen betekent. De regeling met Achmea is definitief als minimaal 90% van de deelnemers akkoord is.
De overeenkomst met Achmea is de vierde schikking in het woekerpolisdossier. Eerder bereikten de belangenorganisaties al overeenkomsten met Allianz, a.s.r. en NN. De overeenkomst met Achmea betreft minder polissen dan de voorgaande schikkingen.
Met de deal komt er voor een nieuwe groep consumenten een einde aan een langslepende procedure. ‘Ook dit boek kan nu eindelijk dicht. Dat geeft rust en genoegdoening’, aldus de onderhandelaars.
De belangenorganisaties strijden al vele jaren voor consumenten met een woekerpolis. Deze beleggingsverzekeringen werden vanaf begin jaren negentig tot 2008 verkocht. Verzekeraars hielden vaak hoge kosten in op de te beleggen premie, waardoor het voorgespiegelde rendement bij lange na niet werd gehaald.
De partijen zijn nog in gesprek met Reaal en De Goudse. Ook deze verzekeraars verkochten in het verleden woekerpolissen.
maandag 19 februari 2024
Crypto exchange Bybit stopt meerdere diensten in Nederland
Bybit powered by SATOS, een van ’s werelds grotere cryptobeurzen, zal een aantal diensten in Nederland staken. De reden hiervoor is de strenge regelgeving met betrekking tot derivaten.
Het bedrijf geeft aan niet langer derivaten te mogen aanbieden in Nederland, vanwege strikte richtlijnen van De Nederlandse Bank (DNB). Bstaande posities worden op 26 maart automatisch gesloten.
Bybit powered by SATOS biedt nog steeds mogelijkheden voor handel in crypto.
CEO Gita Saklen BNG Bank naar DNB
De Raad van Commissarissen van BNG Bank heeft het wervingsproces voor opvolging inmiddels in gang gezet.
Gita Salden (1968) is sinds 2018 CEO van BNG Bank.
BNG Bank richt zich exclusief op het publieke domein in Nederland. Klanten zijn onder meer gemeenten, woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen en energiebedrijven. Ambitie is dat klanten de bank beschouwen als natuurlijke partner voor het financieren van hun maatschappelijke vraagstukken. BNG Bank is qua balanstotaal de vierde bank van Nederland.
vrijdag 16 februari 2024
Spaarrente deposito zakt onder de 4 procent
De rentes op spaardeposito’s zijn sinds november 2023 aan het dalen. De daling kwam in januari in een stroomversnelling. Sindsdien verlagen er dagelijks wel enkele banken hun depositorentes. Nieuw is dat sinds deze maand ook de rentes voor deposito’s met een looptijd korter dan 1 jaar omlaag gaan. Dat de depositorentes dalen, komt vooral doordat de inflatie onder controle lijkt en de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes sinds oktober 2023 dus niet meer verder verhoogt. De centrale bank zal in de loop van dit jaar zelfs de rentes weer gaan verlagen.
De rentes voor deposito’s met lange looptijden dalen al langer, omdat banken die baseren op de kapitaalmarkrentes. Dit zijn rentes waartegen banken geld kunnen lenen bij beleggers. Omdat de beleggers al langer het vertrouwen hebben dat de inflatie daalt en laag blijft, zijn ook de kapitaalmarkrentes al een tijdje lager. Dit vertaalden banken de afgelopen maanden al in lagere rentes voor de deposito’s met looptijden van langer dan 1 jaar.
Heb je spaargeld dat je voor een aantal maanden of jaar kunt missen? Dan is dit hét moment om het vast te zetten op een deposito.
Dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten
Met een eigen bedrijf maak je kosten. De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op jouw bedrijf, worden zakelijke kosten genoemd. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten. Daardoor betaal je minder belasting. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met mogelijke aftrekposten voor ondernemers.
Dit zijn de regels:
Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan 450 euro? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan 450 euro. Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.
Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting.
Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.
Sommige aftrekposten vragen meer aandacht om fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Rijd je privé met een auto die onderdeel is van het ondernemersvermogen van je bedrijf? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs van de auto en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.
donderdag 15 februari 2024
Wouter DeVriendt treedt terug uit de Raad van Commissarissen van ABN AMRO
Wouter Devriendt was voorzitter van de Risk & Capital Committee en lid van de Audit Committee van de Raad van Commissarissen van ABN AMRO.
Voorbereid belastingaangifte doen? Doe de OndernemersCheck
Ben je ondernemer? En sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld over de continuïteit van je bedrijf. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet.
Benieuwd naar de resultaten van de OndernemersCheck? Dit zijn de twee mogelijke uitkomsten:
Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan aangifte als ondernemer. Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’. Mogelijk kun je gebruikmaken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling.
Je bent géén ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan ook belastingaangifte, maar als particulier. Je inkomsten geef je in de aangifte op als ‘Inkomsten uit overig werk’.
Blijkt uit de OndernemersCheck dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer óf moet jij je inkomsten aangeven als inkomsten uit overig werk? Neem op dinsdag 5 maart om 20:00 uur deel aan het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als winst uit onderneming of als inkomsten uit overig werk in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je in via deze link. Heb je het webinar gemist? Dan kan je het webinar na afloop ook terugkijken.
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.
woensdag 14 februari 2024
'Overheid neemt burgers niet serieus door WOZ-adviesbureaus buitenspel te zetten'
De regering heeft de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlaagd. Zo wordt een complete beroepsgroep de nek omgedraaid en het heeft niet het gewenste effect, zegt Wolfert. 'Deze aanpak lost de WOZ-problematiek niet op en staat niet in dienst van de burger.' De verdwijning van WOZ-adviesbureaus zorgt volgens de directeur van de consumentenorganisatie namelijk niet voor de beëindiging van foutieve waarderingen. En dat is het echte probleem.
Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. “Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid verder vergroot”, stelt Wolfert.
Burgers wordt rechtsbescherming ontnomen, want WOZ-bureaus helpen mensen bij het maken van bezwaar. “Het maken van bezwaar is helaas niet altijd zo eenvoudig als door overheden wordt beweerd”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven.
Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus lost de WOZ-problematiek niet op en is ook niet in het voordeel van de burger. 'Blijkbaar vindt de overheid het belangrijker om de frontale aanval in te zetten op bureaus die hun bestaansrecht danken aan de gemaakte fouten en gebrekkige communicatie van de overheid', zegt Wolfert.
Meer lenen door hogere lonen
Geld.nl berekende voor zestien verschillende huishoudens hun maximale leenbedrag vóór en na de loonsverhoging. Hierbij ging de vergelijker uit van de door salarisverwerker ADP Nederland berekende loonsverhogingen. 'Volgens onze berekeningen loopt de extra leenruimte voor huishoudens op van € 2.750 tot € 4.430', vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
Vooral huishoudens die met hun nieuwe salaris net boven de grens van anderhalf keer een modaal inkomen (€ 3.181 netto) uitkomen, zien hun maximale leenruimte flink toenemen. Bulthuis: “Bij deze inkomens rekenen kredietverstrekkers de kosten voor een eigen woning en het hebben van een auto minder zwaar mee. Zij kunnen hierdoor soms wel ruim € 4.000 meer lenen.”
Ook in 2023 kregen veel mensen een flinke loonsverhoging ter compensatie van de hoge inflatie in 2022. 'In de eerste helft van 2023 zagen we dat consumenten mede door de loonstijgingen hogere bedragen leenden. Dit effect verwachten we de komende maanden opnieuw', zegt Bulthuis.
ABN AMRO rapporteert nettowinst van 545 miljoen euro in vierde kwartaal
ABN Amro sloot 2023 af met een nettowinst van 545 miljoen euro in het vierde kwartaal, een weerspiegeling van aanhoudend hoge netto rentebaten en vrijvallen van voorzieningen.
Analisten rekenden gemiddeld op 562 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2023 kwam de winst van de bank uit op 759 miljoen euro.
De operationele kosten stegen van 1,34 miljard euro in het vierde kwartaal van 2022 naar 1,46 miljard euro afgelopen kwartaal.
In heel 2023 bedroeg de nettowinst 2,7 miljard en een rendement op eigen vermogen van 12,2 procent.
De financiële resultaten over 2023 werden gekenmerkt door een verder herstel van de netto rentebaten door de terugkeer van positieve rentetarieven, en door de lagere bedrijfskosten en vrijgevallen risciovoorzieningen.
De kredietkwaliteit blijft solide, met vrijgevallen kredietvoorzieningen van 83 miljoen euro in het vierde kwartaal door netto vrijvallen op individuele dossiers en vrijvallen door model reviews en management overlays.
Goede resultaten Robinhood
De omzet steeg op jaarbasis met 24 procent. De rentebaten stegen met 41 procent tot 236 miljoen dollar en de op transacties gebaseerde inkomsten stegen met 8 procent tot 200 miljoen dollar.
De transactie-inkomsten uit aandelenhandel stegen relatief sterk, met 19 procent tot 25 miljoen dollar.
dinsdag 13 februari 2024
Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid van hun beleggingen
De duurzaamheid van beleggingsproducten is voor ongeveer de helft van de particuliere beleggers nog niet iets waarmee zij rekening houden bij hun beleggingsbeslissingen. De andere helft zegt soms (ongeveer 4 op de 10) of (bijna) altijd (ongeveer 1 op de 10) op de duurzaamheid van hun beleggingen te letten.
Om te bepalen of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren keek het merendeel van deze groep vooral naar de naam van het product. Uit ander AFM-onderzoek bleek echter dat de product- of fondsnaam over het algemeen geen betrouwbare indicator is voor het duurzaamheidgehalte. Ongeveer de helft van de niet zelfstandig beleggende particulieren zegt graag te willen dat de adviseur of vermogensbeheerder laat weten in welke mate is belegd volgens hun duurzaamheidsvoorkeuren.
Ongeveer een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft beleggingen. Aandelen en beleggingsfondsen zijn hierbij de meest gekozen beleggingsvormen, gevolgd door indexbeleggingsfondsen, indextrackers of Exchange traded funds en obligaties.
In het onderzoek van de AFM Consumentenmonitor geven 7 op de 10 beleggers aan zelfstandig te beleggen. Onder zelfstandige beleggers zijn aandelen en indexbeleggingsfondsen populairder dan onder beleggers die gebruik maken van vermogensbeheer. Bij de laatste groep zijn beleggingsfondsen en obligaties populairder.
maandag 12 februari 2024
Lara Yocarini lid van de groepsdirectie Rabo
Lara Yocarini treedt per 1 mei 2024 eveneens toe tot de groepsdirectie van Rabobank en wordt verantwoordelijk voor de groepsbrede vendor finance-activiteiten. Met dit besluit onderstreept Rabobank het strategische belang van haar leasingactiviteiten en de ambitie om de wereldwijd leidende positie in de Vendor Finance markt te verstevigen. DLL blijft als dochter van Rabobank een zelfstandige entiteit. Alle bovengenoemde benoemingen zijn nog onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.
Lara Yocarini is een ervaren leidinggevende die in Europa, de Verenigde Staten en Afrika ervaring heeft opgedaan in de financiële wereld, de management consultancy en werkte voor non-profitorganisaties. Begin 2020 trad zij toe tot het Wholesale & Rural-bedrijf van Rabobank. Sindsdien speelde zij een belangrijke rol bij het aansturen van de wereldwijde strategische transformatie en de duurzaamheidsagenda. Sinds oktober 2021 geeft ze wereldwijd leiding aan de internationale Rural-organisatie en aan de activiteiten in opkomende markten via Rabo Partnerships.
Lakeman wil met massaclaim tegen ABP en de Staat indexatie pensioenen afdwingen
Pensioenfondsen moesten, na de wettelijke pensioenaanpassingen in 2007, vanaf 2008 een rekenrente hanteren die afgeleid is van een kortlopende "risicovrije" rekenrente. Dat is conservatiever dan de Europese pensioenrichtlijn mogelijk maakt, waarbij rekening gehouden kan worden met de beleggingsmix. Daardoor leken verplichtingen van pensioenfondsen hoger dan ze in werkelijkheid waren en werd er niet geïndexeerd. Geen indexatie leidde tot fors koopkrachtverlies en is in strijd met het Europese eigendomsrecht. ABP en de Staat hebben Europese wetgeving te conservatief en niet goed toegepast en daarom komt de stichting nu in actie.
Oprichter Pieter Lakeman van de stichting: ‘Pensioenfondsen lopen, in tegenstelling tot banken, géén risico op een plotselinge uitstroom van geld. Maar de Staat en De Nederlandse Bank (DNB) beweren in feite van wél en eisen ten onrechte dat pensioenfondsen zich met extra reserves tegen een niet bestaand risico indekken. Daardoor moesten zij honderden miljarden euro’s op hun resultaten in mindering brengen en bleef er onvoldoende over om te indexeren. Pensioendeelnemers liepen duizenden tot tienduizenden euro’s mis en gingen tot circa 20% in koopkracht achteruit.’
SOBI Pensioenherstel vindt dat pensioendeelnemers wier pensioenen door het onrechtmatig handelen van de pensioenfondsen en de Staat niet geïndexeerd zijn, gecompenseerd moeten worden. Om de eis tot schadevergoeding op een haalbare wijze voor de rechter te brengen, wordt met één van de grootste pensioenfondsen gestart. Lakeman: ‘We willen niet met hagel schieten. De jaarrekeningen van circa 150 pensioenfondsen aan de rechtbank voorleggen is vanuit juridisch oogpunt ingewikkeld en niet effectief. Door te focussen op ABP denken wij in geval van winst ook voor gedupeerde pensioendeelnemers van andere fondsen meer kans op sneller succes te hebben.’ Stichting Sobi Pensioenherstel wordt ondersteund door prof. dr. Hans van Meerten, specialist op het gebied van Europees pensioenrecht. Hij houdt zich bezig met de verhouding van de Nederlandse regelgeving tot het EU-recht.
vrijdag 9 februari 2024
BrightPensioen is B Corp gecertificeerd
BrightPensioen mag zich vanaf vandaag B Corp noemen. De B in B Corp staat voor ‘benefit for all’. De B Corp community bestaat uit bedrijven die zich actief inzetten ten goede van mensen, leefgemeenschappen en de planeet. Een B Corp moet voldoen aan hoge, geverifieerde normen op het gebied van sociale- en milieu-impact, accountability en transparantie.
B Corp word je dus niet zomaar. Op de onderdelen governance, medewerkers, community, milieu en klanten worden bijna 200 vragen gesteld. Minimaal 80 punten zijn nodig om het certificaat te behalen. De maximale score is 200 punten. BrightPensioen haalde een score van 96.3. Maar er is dus ook ruimte voor verbetering. Dat is precies wat B Corp beoogt, aanzetten om het steeds beter te doen.
Op dit moment mogen meer dan 8.000 bedrijven wereldwijd, waarvan 360 in de Benelux, zich B Corp noemen. Een greep uit Nederlandse B Corps: Triodos Bank, Swapfiets, Tony Chocolonely, Fairphone, Auping, The Good Roll, Johnny Cashew, Dopper, Moyee Coffee en Seepje.
BrightPensioen is opgericht om het gebruikelijke verdienmodel - een percentage van het vermogen - ter discussie te stellen en op de schop te nemen. Dit verdienmodel is niet transparant en kan leiden tot perverse prikkels. Dit heeft in het recente verleden tot grote problemen (woekerpolissen en woekerpensioenen) geleid. Hierdoor is het vertrouwen in financiële instellingen flink gedaald. BrightPensioen wil dit herstellen door een eerlijker en transparanter verdienmodel te introduceren. Door een vaste jaarlijkse vergoeding te rekenen die los staat van het vermogen. Dus hoe groot het vermogen ook wordt; de klant blijft hetzelfde betalen. BrightPensioen zou graag zien dat meer aanbieders dit eerlijkere verdienmodel gaan kopiëren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, komt doordat het traditionele verdienmodel veel lucratiever is.
Kraken krijgt Nederlandse vergunning
'Met de toevoeging van de Nederlandse registratie kunnen we onze Europese groeistrategie versnellen', zegt Brian Gahan, Managing Director Europe voor Kraken.
Nederland heeft volgens het bedrijf een levendige startup- en technologiesector, een sterke financiële dienstverlening en de hoogste fintech-adoptiegraad in ontwikkelde economieën. Ongeveer twintig procent van van de Nederlandse burgers bezitten crypto.
donderdag 8 februari 2024
Minder winst voor KBC
De nettorentebaten bedroegen in het vierde kwartaal 1,36 miljard euro, vergeleken met 1,42 miljard euro een jaar eerder en 1,38 miljard euro in het derde kwartaal van 2023.
Ook meldde topman Thijs dat KBC de verwachtingen voor de volgende drie jaar heeft bijgewerkt. Tegen 2026 streeft de bank naar een kosten-inkomstenratio van minder dan 42 procent en een gecombineerde ratio van maximaal 91 procent.
Rabobank behaalt nettowinst van 4.377 miljoen in 2023
Tegelijkertijd ontwikkelden de kosten voor kredietverliezen zich richting een normaler niveau.
In 2023 heeft Rabobank EUR 400 miljoen beschikbaar gesteld om klanten, leden en medewerkers te helpen bij de transitie naar een duurzamere toekomst. Hiervan is 40 miljoen bestemd voor het jaarlijkse coöperatieve dividend van de bank; de overige 360 miljoen is bestemd voor vijf nieuwe coöperatieve initiatieven van Rabobank. Zo biedt Rabo hypotheekklanten met een woning (energielabel G of F) met een lening.
Rabobank profiteerde in 2023 van de hogere rentestanden en boekte een sterke nettowinst van 4.377 miljoen vergeleken met 2.403 miljoen in 2022. De kosten voor kredietverliezen kwamen uit op 727 (2022: 344) miljoen ofwel 17 basispunten van de gemiddelde leningenportefeuille. Dit is lager dan het langjarige gemiddelde en duidt op de terugkeer naar meer normale niveaus. Alles overziend, blijft de kwaliteit van Rabobanks leningenboek goed.
De totale inkomsten namen toe met 31 procent. De hoge rente-inkomsten waren een drijvende kracht achter deze toename. Hogere marges op toevertrouwde middelen compenseerden ruimschoots de margedruk op de activazijde, die met name zichtbaar was bij nieuwe hypotheken. Commissie- en provisie-inkomsten waren stabiel op 2,1 miljard.
Terwijl de wereldwijde vraag naar leningen gematigd bleef, nam de omvang van de kredietverlening door Rabobank aan de private sector licht toe tot 434 miljard. Ondertussen groeide de wereldwijde Food & Agri-portefeuille van Rabobank met 1% tot 114,8 miljard. Rabobank wist haar positie op de Nederlandse hypotheekmarkt verder uit te bouwen met een marktaandeel van 19,3 procent (2022: 17,3%). Al met al nam de hypotheekportefeuille licht toe met 0,8 miljard tot 193,8 miljard.
Europees Parlement stemt in met nieuwe Europese betalingswet
Het wetgevingsrapport is aangenomen met 599 stemmen voor en 7 stemmen tegen, 35 hebben onthouden.
De nieuwe wetgeving faciliteert een Europees equivalent van iDEAL, waardoor onmiddellijke betalingen over grenzen heen mogelijk zal worden.
'Niet meer twee of drie werkdagen wachten op je geld. Of gedoe met lange IBANs uitwisselen,' zegt Hoogeveen. De IBAN-Naam Check, al langer van kracht in Nederland, zal ook door Hoogeveens rapport worden ingevoerd in de hele Europese Unie.
woensdag 7 februari 2024
Hoe de ECB ook zonder renteverhoging de inflatie afremt
De ECB beïnvloedt de inflatie door middel van haar beleidsrente. Dit is de rente die banken vergoed krijgen als ze geld bij de ECB aanhouden. De beleidsrente van de ECB lag lange tijd op een historisch laag niveau van -0,5%, maar is in reactie op de hard gestegen inflatie verhoogd naar het huidige niveau van 4 procent. Een aanpassing van de beleidsrente werkt door in de rest van de economie. Een hogere beleidsrente maakt het minder aantrekkelijk voor banken om geld uit te lenen. Willen bedrijven of burgers een lening, dan vraagt de bank een hogere rentevergoeding. Zo zijn rentes op bedrijfsleningen en hypotheken de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. De gemiddelde rente op een nieuwe hypotheek bedraagt nu bijvoorbeeld ruim 4 procent, terwijl dat eind 2021 nog minder dan 2 procent was.
Door deze hogere rentes neemt de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens af. Ook wordt sparen aantrekkelijker. Als gevolg daarvan komt de economie in een lagere versnelling terecht, waardoor uiteindelijk de inflatie daalt.
De inflatie is dus afgenomen, maar ligt nog steeds boven de doelstelling van 2 procent. Waarom verhoogt de ECB de rente dan niet verder totdat de inflatie daadwerkelijk terug is op 2 procent?
Ten eerste heeft de doorwerking van een renteverhoging in de economie wat tijd nodig. In het algemeen houden economen rekening met termijnen tot wel twee jaar voor het volledig doorwerken van het effect van een rentestap. Ten tweede kan de centrale bank de inflatie ook met een gelijkblijvende rente omlaag brengen. Uiteindelijk bepaalt namelijk het renteniveau, en niet de verandering van de rente, of de economie wordt afgeremd.
Rabobank juicht nieuw beleid tegen illegale ontbossing toe
Rabobank ziet dit als een positief signaal naar de markt en een steun in de rug voor haar beleid. Dit is een mooie stap die we toejuichen en helderheid geeft aan alle betrokkenen.
Rabobank is een belangrijk kanaal voor de doelen van de BNDES en de BNDES is een belangrijke partner voor Rabobank. BNDES speelt verder een belangrijke rol in het stimuleren van cruciale (en primaire) sectoren van Brazilië.
dinsdag 6 februari 2024
Autoverzekering in anderhalf jaar ruim 9% duurder
Dat de premies zo hard zijn gestegen, komt vooral door de hoge inflatie. In 2022 liep de inflatie hard op. Hierdoor werden auto’s zelf duurder, maar ook de reparaties ervan. Dit betekent dus hogere kosten voor autoverzekeraars bij een schade. En dat was terug te zien in de premies.
Ook de toenemende criminaliteit rond auto’s speelt mee. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen. En de afgelopen jaarwisseling waren er relatief veel autobranden. “Dit soort criminaliteitscijfers verwerken autoverzekeraars ook in hun premies, waardoor je dus meer betaalt voor je autoverzekering”, legt Bulthuis uit.
Krijg je van je autoverzekeraar bericht dat de premie voor je autoverzekering hoger wordt? Dan kun je hier gelukkig wel wat aan doen, zegt Geld.nl. Het verschil in premie tussen de autoverzekeraars onderling is namelijk erg groot. In de vergelijkingen is het verschil tussen de gemiddelde en laagste premie meestal ongeveer 20 euro per maand. Oftewel 240 euo per jaar. Je kunt dus flink besparen door te vergelijken.
Circle Fund lanceert een beursgenoteerde tracker
De tracker is genoteerd aan de EUWAX, een onderdeel van de Boerse Stuttgart Group, die bekendstaat als de grootste Europese beurs voor gestructureerde producten. Op dit moment is de tracker verkrijgbaar via Interactive Brokers.
Het product stelt professionele partijen in staat om op een beursgenoteerde en dagelijks verhandelbare manier deel te nemen aan het fonds.