vrijdag 16 februari 2024

Dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? En ga je vanaf 1 maart zélf aan de slag met je belastingaangifte over 2023? Dan is het goed om te weten dat je zakelijke kosten onder voorwaarden van je opbrengsten mag aftrekken. Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels voor de aftrekbare zakelijke kosten op een rij. Zo ga je goed en voorbereid aan de slag met je aangifte.

Met een eigen bedrijf maak je kosten. De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op jouw bedrijf, worden zakelijke kosten genoemd. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten. Daardoor betaal je minder belasting. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met mogelijke aftrekposten voor ondernemers.

Dit zijn de regels:

Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan 450 euro? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan 450 euro. Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.  
Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting.
Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

Sommige aftrekposten vragen meer aandacht om fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Rijd je privé met een auto die onderdeel is van het ondernemersvermogen van je bedrijf? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs van de auto en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.