woensdag 14 februari 2024

'Overheid neemt burgers niet serieus door WOZ-adviesbureaus buitenspel te zetten'

Door de proceskostenvergoeding van WOZ-adviesbureaus met 75 procent in te perken, bindt de overheid de strijd aan met deze bureaus én de burger. De consument moet de WOZ-waarde door de gemeente laten bepalen en bij twijfel door diezelfde partij laten controleren. Een onwenselijke situatie stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: 'De slager keurt zijn eigen vlees. Het uitschakelen van WOZ-bureaus lost de WOZ-problematiek niet op en vergroot de kloof tussen burger en overheid alleen maar.'

‌De regering heeft de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlaagd. Zo wordt een complete beroepsgroep de nek omgedraaid en het heeft niet het gewenste effect, zegt Wolfert. 'Deze aanpak lost de WOZ-problematiek niet op en staat niet in dienst van de burger.' De verdwijning van WOZ-adviesbureaus zorgt volgens de directeur van de consumentenorganisatie namelijk niet voor de beëindiging van foutieve waarderingen. En dat is het echte probleem.

Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente. “Het vertrouwen in de overheid is laag en door een kritische tussenlaag weg te halen, wordt de kloof tussen burger en overheid verder vergroot”, stelt Wolfert.

Burgers wordt rechtsbescherming ontnomen, want WOZ-bureaus helpen mensen bij het maken van bezwaar. “Het maken van bezwaar is helaas niet altijd zo eenvoudig als door overheden wordt beweerd”, zegt de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven.

Het uitschakelen van WOZ-adviesbureaus lost de WOZ-problematiek niet op en is ook niet in het voordeel van de burger. 'Blijkbaar vindt de overheid het belangrijker om de frontale aanval in te zetten op bureaus die hun bestaansrecht danken aan de gemaakte fouten en gebrekkige communicatie van de overheid', zegt Wolfert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.