zaterdag 30 maart 2024

Triodos Bank moet pianist Jan Vayne een schadevergoeding betalen

Triodos Bank moet pianist Jan Vayne een schadevergoeding betalen omdat de pianist enkele jaren geleden niet goed is geadviseerd bij een belegging, meldt het AD. Het is nog onduidelijk hoeveel verlies de pianist uiteindelijk zal lijden op de investering van zo’n 2,6 miljoen euro die hij deed in certificaten van de groene bank.

In 2011 kwam Vayne bij Triodos Bank terecht, aangetrokken door lovende woorden van een vriend over deze bank. Triodos stond bekend om zijn duurzame en verantwoorde investeringen in kleinschalige bedrijven die bijdroegen aan een beter milieu en een mooiere samenleving.

Vayne kreeg een persoonlijk adviseur toegewezen, wat gebruikelijk is bij grote investeringen. Hij benadrukte dat zijn spaargeld zo veilig mogelijk bewaard moest worden. De adviseur stelde voor om het spaargeld in certificaten te beleggen, een vorm van aandelen zonder stemrecht. Volgens de adviseur was dit de veiligste manier van sparen.

Vayne besloot zijn miljoenen in de certificaten van Triodos te investeren: bijna 2 miljoen euro in 2011, 300.000 euro in 2012 en 450.000 euro in 2017. Andere beleggers kochten ook certificaten rechtstreeks van de bank, in totaal legden 43.000 beleggers zo 1,2 miljard euro in.

Het systeem functioneerde goed totdat de coronapandemie uitbrak. Beleggers boden massaal hun certificaten aan bij de bank, maar Triodos had geen toestemming van toezichthouder De Nederlandsche Bank om meer dan 3 procent van de certificaten in te kopen. Beleggers konden hun stukken niet meer verkopen. Ook Vayne zat vast.

In 2020 verzekerde de adviseur Vayne dat dit slechts tijdelijk was. Een jaar later werden de certificaten echter met 35 procent afgewaardeerd, wat later resulteerde in een nog grotere waardedaling.

Vayne voelde zich misleid en stapte naar de rechter. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat Triodos Bank haar zorgplicht had geschonden door Vayne onvoldoende te waarschuwen voor de risico’s van eenzijdige belegging in certificaten. Triodos beweerde dat ze aanvankelijk hadden geadviseerd om gespreid te beleggen, maar Vayne had anders besloten.

vrijdag 29 maart 2024

Sparen in Europa populair, minstens € 2,5 miljard grens over

Sparen over de grens is aan een opmars bezig. Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank (ECB) stond er eind 2023 12,3 miljard euro aan Nederlandse banktegoeden op rekeningen in andere eurolanden, tegenover 10,5 miljard eind september 2023. Dit is een groei van 1,8 miljard in slechts drie maanden tijd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2022 bedroeg de groei nog 304 miljoen.

Een groot deel van deze 1,8 miljard ging via dienstverlener Raisin naar andere eurolanden. Omdat via het platform ook spaarrekeningen in euro van banken buiten de eurozone aangeboden worden, zoals uit Zweden en Noorwegen, zag het platform in het vierde kwartaal een totale groei van maar liefst 2,5 miljard . De groei van sparen in het buitenland – het Nederlandse spaargeld in andere eurolanden is praktisch verdubbeld in twee jaar tijd – pakt dus in werkelijkheid nog sterker uit dan uit de cijfers van de ECB op te maken is.

In de afgelopen twee jaar stegen de rentes op deposito’s met vaste looptijd sterk, met name in het buitenland. Raisin biedt volgens financieel onderzoeksbureau MoneyView inmiddels meer dan de helft van alle termijndeposito’s op de Nederlandse markt aan. Van het spaargeld bij Raisin, ging volgens interne gegevens dan ook meer dan 70 procent naar deposito’s met vaste looptijd . DNB constateert eenzelfde trend bij Nederlandse banken. Op deposito’s met vaste looptijd werd in 2023 17,7 miljard euro extra opzijgezet, tegenover een groei van 11,2 miljard op vrij opneembare spaarrekeningen.

Met de snelle groei neemt sparen in het buitenland inmiddels een bescheiden marktpositie in: het aandeel steeg van 0,91% eind 2020 naar 2,09% aan het einde van 2023 . Verreweg het meeste geld dat op buitenlandse rekeningen staat betreft spaargeld. Als de betaalrekeningen binnen Nederland buiten beschouwing gelaten worden, bedraagt dit aandeel 2,61% .

Steeds vaker ziet Raisin spelers in de Nederlandse spaarmarkt die voorwaarden stellen aan hun spaarrekeningen of spaarrentes, of klanten lokken met tijdelijke hoge rentes. Dit is problematisch, omdat spaarders door de wildgroei aan spaarbomen soms het bos niet meer kunnen zien. Transparante informatieverschaffing, eerlijke voorwaarden en goede, hoge maar stabiele spaarrentes zonder beperkingen zijn belangrijk voor een gezonde spaarmarkt.

Nederlanders zien in Bitcoin nog niet het nieuwe goud

Een vijfde van de cryptobeleggers startte in de afgelopen 15 maanden. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van het ‘nieuwe goud’. Als mensen kunnen kiezen, dan kiest minder dan 6 procent bitcoin, de helft gaat voor goud en de rest heeft geen voorkeur.  Dat blijkt uit onderzoek van Investeerders.nl

Ondanks enorme koerssprongen en grote doorbraken blijven Nederlanders sceptisch over cryptovaluta. Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de respondenten geen vertrouwen heeft in crypto als investering, en 27 procent weinig. En 63,7 procent van de ondervraagden geeft aan niet in crypto te beleggen en dat ook nooit te gaan doen.

Als hoofdreden geven de meeste mensen aan dat ze er simpelweg onvoldoende kennis over hebben (36%). 22,5 procent heeft geen vertrouwen in een positief rendement of weet niet goed hoe ze dit op een veilige manier kunnen doen (13,5%). Verder denkt 14,1 procent niet genoeg geld te hebben om de investering te kunnen doen.

Toch groeit het aantal beleggers wel. Van de ondervraagde mensen die beleggen in crypto’s is een op de vijf daarmee in het afgelopen jaar of dit jaar gestart. Hiervan is weer een op de vijf zelfs in de eerste twee maanden van 2024 gestart. Daarmee lijkt er een nieuwe groep met crypto-investeerders te ontstaan.

Investeerders.nl vroeg mensen op welke manier ze het liefst in crypto investeren. Van de groep die hier een voorkeur voor heeft koos 38 procent voor gereguleerde ETF's via bekende brokers of banken. Exact hetzelfde percentage gaf de voorkeur aan betrouwbare investeringsplatforms zoals Coinbase.com.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Investeerders.nl, in samenwerking met Coinbase.com, in maart 2024 door Multiscope onder 1.000 Nederlanders.

donderdag 28 maart 2024

Revolut komt met eigen eSIM

Revolut is een van de eerste digitale banken die een eigen eSIM en wereldwijde dataplannen aan haar klanten aanbieden. Revolut eSIM zorgt ervoor dat klanten mobiele data krijgen in het buitenland en verbonden blijven zonder onverwachte roamingkosten en onderbrekingen.

Vanaf 25 maart, 2024 hebben alle Revolut-klanten in Nederland toegang tot de eSIM als hun apparaat eSIM-compatibel is, ongeacht hun plan. Na de installatie van de eSIM kunnen klanten overal data toevoegen, zonder dat ze een fysieke SIM nodig hebben.

Ultra-klanten krijgen toegang tot een nieuw voordeel van hun plan als ze de eSIM installeren: 3 GB wereldwijde mobiele data, elke maand opnieuw. Nederlandse klanten die hun nieuwe eSIM installeren vóór 1 mei 2024 krijgen een introductieaanbod van 100 MB gratis wereldwijde data. (Algemene Voorwaarden zijn van toepassing).

De kosten voor het gebruik van mobiele data in het buitenland zijn de afgelopen jaren gestegen. De meeste mobiele netwerken in de EU staan hun gebruikers niet langer toe om  hun mobiele data in het VK “zoals thuis” te gebruiken. Bovendien vallen de datakosten voor de rest van de wereld bijna altijd buiten de standaardvoordelen.

ING opent in Rotterdam eerste circulaire kantoor

ING heeft haar verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam heropend. De verbouwing is circulair aangepakt, waarbij zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van materialen uit het oude kantoor en andere gerecyclede materialen. Door deze circulaire aanpak is de CO2-voetafdruk van de verbouwing met 64% verminderd.

In het vernieuwde ING Huis kunnen klanten terecht voor financieel advies op maat, zoals hulp bij het aanvragen van een hypotheek of vermogensadvies, maar ook voor ondersteuning bij online bankieren. Ellen Jacobse- de Groot, Lead Business Development Kantoren & Servicepunten: 'Ruim 5,9 miljoen klanten regelen hun bankzaken online, maar als het gaat om financieel inzicht en advies dan is persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk. Dit doen we steeds vaker digitaal; waar en wanneer de klant dat wenst, maar voor persoonlijk contact kunnen ING-klanten ook terecht bij het ING Huis. We kijken er naar uit om onze klanten persoonlijk te ontvangen in dit prachtige kantoor dat ook door de circulaire inrichting inspireert tot gesprekken over duurzame vooruitgang.'

Het vernieuwde bankkantoor is op een duurzame manier verbouwd, met een sterke focus op circulair bouwen. Dit betekent dat er zoveel mogelijk is gebruikgemaakt van gerecyclede materialen. Zo zijn tapijten, plafondplaten en vloeren opnieuw gebruikt. Bovendien is de vloer van het ING Huis samengesteld uit gerecycled plastic afkomstig uit de Maas, waarbij kantoormedewerkers hebben bijgedragen aan het verzamelen van dit plastic.

Dankzij deze circulaire aanpak is de CO2-voetafdruk van de verbouwing aanzienlijk verlaagd ten opzichte van een traditionele verbouwing zonder circulaire aanpak. Door het circulair bouwen is de CO2-voetafdruk van de verbouwing met 64% is verminderd. Verder heeft het ING Huis een Building Circularity Index (BCI) score gekregen van 69%. Dit is een maatstaf voor de circulariteit en duurzaamheid van een verbouwing. Deze score is gebaseerd op de milieu-impact van alle gebruikte bouwmaterialen en -producten. De maximaal haalbare score ligt volgens externe experts tussen de 75% en 80%.

woensdag 27 maart 2024

Voorzichtige verbetering financiële gezondheid Nederlandse huishoudens

Waar 2022 economisch gezien een zwaar jaar was, zien we in 2023 voorzichtige verbetering. In 2023 nam zowel het aandeel financieel Gezonde huishoudens (26% ten opzichte van 21% in 2022) als het aandeel financieel Toereikende huishoudens (21% ten opzichte van 19% in 2022) toe, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Het aandeel financieel Kwetsbare en financieel Ongezonde huishoudens is kleiner geworden, van opgeteld 60 procent in 2022 naar 53 procent in 2023. Het is daarmee nog te vroeg om te stellen dat een structureel opwaartse beweging is ingezet.

Om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van Nederland en deze te kunnen meten, heeft Deloitte in samenwerking met het Nibud en academici van Tilburg University en Universiteit Leiden, onderzoek uitgevoerd onder 5.001 Nederlandse huishoudens.  

Nederlandse huishoudens waren in 2023 beter in staat om de verschillende domeinen van financiële gezondheid in balans te houden. Door loonstijgingen, steunmaatregelen zoals de energietoeslag, en de daling in inflatie, kregen huishoudens meer ademruimte om de inkomsten en uitgaven in balans te houden. Daardoor was een groter aandeel Nederlandse huishoudens ook in staat om financiële buffers op/uit te bouwen. Dit resulteerde dan ook in een verbetering van de domeinscores op de domeinen Inkomen, Uitgaven en Sparen. De scores op de domeinen Lenen en Planning laten weinig verschuivingen zien en hoewel het meest constant over de afgelopen drie jaar is ook op deze domeinen ruimte voor verbetering.

Een belangrijke voorwaarde om Nederlanders te kunnen helpen met hun financiën is dat zij bereid zijn om hierover te praten. Als er niet over financiële zaken gesproken wordt, kunnen problemen langer ongezien blijven. Uit het onderzoek blijkt echter dat Nederlanders niet makkelijk een gesprek aangaan over hun financiële zaken. 41% van de Nederlanders praat zelden tot nooit over hun financiën. 15% van de Financieel Ongezonde Nederlanders praat nooit over hun financiën. 32 % van de groep vindt het onderwerp te persoonlijk, 34% heeft er geen behoefte aan en 11% schaamte zich voor hun situatie.

18-24-jarigen bevinden zich in een fase waarin fouten maken deel uitmaakt van het financiële leerproces, maar waarin ook het fundament voor financiële gezondheid wordt gelegd. Ondanks dat een groter deel van de 18-24-jarigen in 2023 financieel Gezond is (18% tegenover 10% in 2022), blijft het zorgwekkend dat nog steeds ruim twee derde van de 18-24-jarigen financieel Kwetsbaar (35%) of financieel Ongezond (34%) is. Daarnaast geven 18-24-jarigen vaker geld uit aan risicovollere producten en/of diensten. Eén op de zes gokte online in 2023, 19% stopte geld in cryptovaluta en 44% maakte gebruik van achteraf betalen, ook wel Buy now, Pay Later genoemd.

Zowel mannen als vrouwen hadden in 2023 vaker het gezondheidsniveau financieel Gezond of financieel Toereikend, een positieve ontwikkeling. Toch is het verschil tussen mannen en vrouwen groter geworden; mannen maakten in 2023 een grotere inhaalslag dan vrouwen. Ondanks voorzichtige verbeteringen, bevinden vrouwen zich nog steeds vaak in een onzekere financiële situatie. Qua financieel gedrag zien we een aantal interessante verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo deden vrouwen (45%) in 2023 vaker dan mannen (30%) aankopen waar ze achteraf spijt van hadden en maakten vrouwen vaker gebruik van Buy Now, Pay Later (45% van de vrouwen versus 27% van de mannen).

Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd

Om verduurzamingen te financieren worden steeds vaker persoonlijke leningen gebruikt. In de afgelopen 10 jaar is het aantal aanvragen verachtvoudigd. Dit blijkt uit recente data van het Nederlands Krediet Collectief. Onder de vele verduurzamingsmaatregelen die men kan treffen zijn spouwmuur- en glas isolatie verreweg het meest populair.

In 2014 had nog slechts 5 procent van de leningen verduurzaming als leendoel, nu is dat 42%. Uit het onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief wordt duidelijk dat woningbezitters met name investeren in isolatie, maar ook zonnepanelen en warmtepompen worden steeds populairder. De meeste Nederlanders gebruiken een persoonlijke lening voor het financieren van extra isolatie in hun woning (40%). Een iets kleiner percentage (28%) kiest voor de aanschaf van zonnepanelen. Ook voor warmtepompen (15%) worden veel leningen aangevraagd.

De rest van de verduurzaming (17%) bestaat uit onder andere zonneboilers, kachels of elektrisch kookmateriaal.

Ten opzichte van tien jaar geleden is het leendoel van Nederlanders erg veranderd. Waar een decennia terug met name leningen werden gebruikt voor het financieren van verbouwingen, denk aan een nieuwe keuken of badkamer, gebruikt de gemiddelde Nederlander nu steeds vaker een lening voor het verduurzamen van de woning.

Vernieuwd iDEAL vanaf 15 april

De Nederlandse online shoppende consument krijgt vanaf 15 april te maken met een vernieuwd iDEAL Vonsumenten maken bij iDEAL, via hun bankapp, een profiel aan waar ze hun betaalvoorkeur en adresgegevens opgeven.

Wanneer een ingelogde gebruiker bij een webwinkel iets koopt, worden deze gegevens opgehaald en direct ingevuld.

Het team zal iDEAL blijven doorontwikkelen en optimaliseren totdat Nederland over gaat op het nieuwe internationale systeem Wero. Dat is de nieuwe pan-Europese digitale wallet Wero die in van start gaat in Duitsland, België en Frankrijk. Nederland volgt begin 2026.

Wero is een initiatief van European Payments Initiative. In Nederland is dat voor 51 procent de eigenaar van iDEAL. ABN AMRO, ING en Rabobank zijn aandeelhouder in EPI, samen met elf Belgische, Duitse en Franse banken en de financieel dienstverleners Nexi en Worldline.

dinsdag 26 maart 2024

Meerdere aanhoudingen in onderzoek bankhelpdeskfraude

De politie heeft maandag zeven mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachten zouden alleen al in Oost-Brabant vele mensen voor meer dan 125.000 euro hebben opgelicht.

De verdachten komen uit Vlissingen, Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Tilburg en zijn tussen de 17 en 24 jaar oud. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De recherche startte het onderzoek eind 2023 toen een opmerkzame bank de politie waarschuwde dat er een mogelijke oplichting gaande was in Helmond. Op dat moment stond er namelijk een man bij iemand in huis die zich uitgaf als medewerker van een bank. Hij probeerde al geld van de rekening van het slachtoffer af te schrijven. Voorafgaand aan zijn komst was het slachtoffer al gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker van een bank die aangaf dat er problemen waren met de bankrekeningen van het 75-jarige slachtoffer en dat er onmiddellijke actie nodig was.  Op een pinapparaat moest het slachtoffer vervolgens haar pincode intoetsen om de “problemen” op te lossen. Maar zij wist niet dat er betalingen werden verricht en dat de rekening werd leeggeplunderd.

Als bijvangst probeerde de zogenaamde helpdeskmedewerker ook nog dure sieraden te ontfutselen met de belofte dat hij deze veilig zou opbergen. Omdat de bank zo alert reageerde, werd de betaling tegengehouden en kon één van de verdachten op heterdaad worden aangehouden.

De werkwijze zou op diverse plekken in het land door de groep zijn toegepast. Alleen al in de eenheid Oost-Brabant kunnen waarschijnlijk meer dan 40 aangiften en meerdere oplichtingspogingen worden gekoppeld aan de groepering. Ook in België was de groep mogelijk actief. We hebben het vermoeden dat er in de groep een duidelijke functieverdeling was zoals een chauffeur, een ronselaar, meerdere bellers en personen die de buit te verdeelden over diverse rekeningen.

In de woningen van de verdachten zijn grote contante geldbedragen aangetroffen die in beslag zijn genomen. Ook zijn er diverse kostbare voertuigen en luxegoederen afgepakt die mogelijk met crimineel geld zijn aangeschaft.

De Volksbank maakt ook Google Pay beschikbaar voor klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank

De Volksbank maakt ook Google Pay beschikbaar voor klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank
Vanaf 25 maart 2024 kunnen klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank ook Google Pay gebruiken als mobiele betaaldienst voor hun Android-toestellen.

Samen met Apple Pay wordt dus ook Google Pay aangeboden, wat de meest populaire en breed geaccepteerde mobiele betaaldiensten zijn.

SNS, RegioBank en ASN Bank gaan de klanten hierover informeren via de websites, e-mails en berichten in de apps van de bankmerken. Klanten kunnen Google Pay vanaf nu ook zelf activeren via ‘Zelf regelen’ in de app.

Schikking voor woekerpolissen Reaal

In navolging van Allianz, a.s.r., NN en Achmea, compenseert ook verzekeraar Reaal klanten met een woekerpolis. De Consumentenbond, ConsumentenClaim, Wakkerpolis, Stichting Woekerpolisproces en Vereniging Woekerpolis.nl bereikten hierover een akkoord met de verzekeraar. In totaal is met de schikking een bedrag van 70 miljoen euro gemoeid. De belangenorganisaties staken hun juridische procedure tegen Reaal.

De overeenkomst betreft beleggingsverzekeringen van Reaal en zijn rechtsvoorgangers. Consumenten die bij de claimorganisaties zijn aangesloten kunnen een vergoeding tegemoet zien van minimaal enkele honderden euro’s per polis en kan in een enkel geval oplopen tot meer dan tienduizend euro.

De komende maanden werken de betrokken partijen de praktische uitvoering van de regeling verder uit. Daarna ontvangen de deelnemers bericht over wat de regeling voor hen persoonlijk betekent. De overeenkomst met Reaal is definitief als minimaal 90% van de deelnemers instemt.  

De compensatie geldt alleen voor gedupeerden die zich hebben aangemeld bij een van de belangenorganisaties. Consumenten die niet zijn aangesloten, kunnen zich wel melden bij Reaal zelf. De verzekeraar reserveert, buiten de regeling om, nog eens 25 miljoen euro voor zogeheten schrijnende gevallen die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties en ook niet eerder een vergoeding hebben gehad.

Beleggingsverzekeringen werden in 2006 bekend als ‘woekerpolissen’. Deze verzekeringen werden vanaf begin jaren ‘90 tot 2008 verkocht. Verzekeraars hielden daarbij vaak hoge kosten in op de te beleggen premie, waardoor het voorgespiegelde rendement bij lange na niet werd gehaald.

De belangenorganisaties strijden al jaren voor compensatie hiervoor. Eerder bereikten ze schikkingen met Allianz, a.s.r., NN en Achmea. Met verzekeraar De Goudse zijn gesprekken in een afrondende fase.

Consumenten met een woekerpolis bij één van de genoemde verzekeraars kunnen zich niet meer aanmelden voor compensatie bij de belangenorganisaties. Ze kunnen zich eventueel wel wenden tot de verzekeraar zelf. Consumenten met een woekerpolis bij Onderlinge ’S Gravehaege en Legal & General (Scildon) kunnen zich nog wel aanmelden.

maandag 25 maart 2024

BNG Bank boekt in 2023 gezonde financiële resultaten

BNG Bank heeft in 2023 goede financiële resultaten behaald. Het renteresultaat bedroeg 563 miljoen. Dit is 82 miljoen meer dan het resultaat in 2022. De langere looptijd van de verstrekte leningen – die looptijd is gemiddeld 23 jaar – en de gestegen rente hebben bijgedragen aan deze stijging. BNG Bank beoordeelt het renteresultaat als structureel gezond. Over het verslagjaar 2023 heeft BNG Bank een nettowinst gerealiseerd van 254 miljoen.

Een jaar eerder kwam de nettowinst uit op 300 miljoen. Hoewel de nettowinst positief beïnvloed is door het gestegen renteresultaat, is deze 46 miljoen lager dan in 2022 door een lager resultaat financiële transacties uit hoofde van de liquiditeitsportefeuille.

De portefeuille langlopende kredieten is in 2023 met 1,2 miljard gestegen tot 89,2 miljard euro. BNG Bank heeft de klanten voor 11,3 miljard aan nieuwe langlopende leningen verstrekt. Dat is weliswaar 1 miljard minder dan vorig jaar, maar 0,5 miljard méér dan de verwachting was gezien de uitdagende marktomstandigheden.

De bank kon in 2023 voldoende financiering aantrekken en goede transacties doen qua volume, looptijd en prijsstelling. Deze financieringen heeft BNG Bank vervolgens doorgegeven aan de klanten in de vorm van voordelige kredieten. Dat de kredieten van BNG Bank tot de voordeligste behoren, doet ertoe. Het vertaalt zicht direct in lagere kosten voor onze klanten en een hoger maatschappelijk rendement. Dat komt uiteindelijk de Nederlandse burger ten goede. De kapitaalpositie van BNG Bank bleef in het verslagjaar onveranderd sterk. De Common Equity Tier 1-ratio en de Tier 1-ratio bedroegen per einde 2023 respectievelijk 43 en 46 procent.

AFM gaf Nxchange een aanwijzing voor overtreden antiwitwaswet

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot tekort in verschillende op haar rustende Wwft-verplichtingen. Deze tekortkomingen zijn, na enige vertraging, inmiddels hersteld.

Nxchange beging diverse overtredingen van de Wwft. Zo beschikte de beleggingsonderneming niet over een risicobeoordeling en beleid om risico’s in te kunnen schatten en te beperken. Verder ontbrak gedegen cliëntenonderzoek waardoor belanghebbenden (UBO’s) niet geïdentificeerd en geverifieerd werden en vond er geen voortdurende controle van de zakelijke relatie plaats. Daarnaast werd het doel en de beoogde aard van de zakelijke relatie niet vastgesteld en werd de bevoegdheid tot vertegenwoordiging door natuurlijke personen niet vastgesteld. Ook heeft Nxchange verzuimd om haar medewerkers en beleidsbepalers periodiek op te leiden.

Nxchange is een beleggingsonderneming. Beleggingsondernemingen hebben onder de Wwft een rol als poortwachter om criminele geldstromen buiten het financiële stelsel te houden. Nxchange heeft deze rol niet adequaat vervuld. Hierdoor liep zij het risico dat de dienstverlening werd misbruikt voor het witwassen van geld of voor het financieren van terrorisme.

Nxchange heeft verschillende herstelwerkzaamheden in gang gezet om de overtredingen te beëindigen, waaronder het opstellen van beleid en het reviewen van alle cliëntendossiers. Het is Nxchange niet gelukt om alle tekortkomingen binnen de gestelde termijn te herstellen. Inmiddels heeft Nxchange alle in de aanwijzing genoemde tekortkomingen hersteld.

ABN AMRO MeesPierson positiever over macrobeeld

ABN AMRO MeesPierson heeft besloten haar positie in aandelen uit te breiden van neutraal naar licht overwogen omdat de inflatiedreiging en recessierisico naar de achtergrond verdwijnt. De private bank beschouwt het huidige marktmomentum als sterk en constateert dat de macro-economische situatie in de afgelopen maanden verbeterd is. Al met al is er genoeg reden om voorzichtig weer wat meer in aandelen te beleggen, aldus de bank.

Naast de inflatiedreiging is ook het recessierisico sterk verminderd, aldus ABN AMRO MeesPierson. De private bank wijst erop dat consumenten nog altijd beschikken over een buffer van spaargeld. Bovendien bewegen de reële inkomens (inkomens gecorrigeerd voor inflatie) zich in de goede richting. De bank onderkent dat er geen sprake is van astronomische groei, maar ziet het groeitempo wel toenemen.

ABN AMRO MeesPierson stelt vast dat het sentiment op de aandelenmarkten in de afgelopen maanden uitbundiger is gebleken dan verwacht. Tegelijkertijd constateert de private bank dat de beursprestaties op regio- en sectorniveau nogal uiteenlopen. De Amerikaanse aandelenmarkten, bijvoorbeeld, doen het beter dan de Europese. En de opkomende markten blijven achter bij zowel de VS als Europa.Binnen de VS ziet ABN AMRO MeesPierson een tweedeling: de grote tech-aandelen profiteren van het enthousiasme over AI (artificial intelligence), terwijl de rest van de markt het zonder die impuls moet doen.

Het is niet alles goud wat er blinkt. Waar marktanalisten een sterk herstel van de bedrijfswinsten voorzien in de komende 12 maanden, is ABN AMRO MeesPierson minder optimistisch over de winstvooruitzichten. Wel meent de bank dat er in specifieke sectoren voldoende kansen liggen, onder meer omdat er in de komende jaren naar verwachting veel geïnvesteerd zal worden in AI, de energietransitie en data-infrastructuur. ABN AMRO MeesPierson blijft positief over de sectoren informatietechnologie en gezondheidszorg (beide overwogen). De sector financiële instellingen is onderwogen. En in februari heeft de bank haar weging van de sectoren industrie en luxegoederen & diensten verhoogd (van onderwogen naar neutraal). Op regioniveau geeft ABN AMRO MeesPierson nog altijd de voorkeur aan de VS (overwogen) boven Europa (onderwogen).

vrijdag 22 maart 2024

'Nederlandse banken staan er goed voor'

Nederlandse banken staan er goed voor en hebben de onrust op de financiële markten vorig jaar goed doorstaan. Ook hebben alle maatregelen die zijn genomen sinds de financiële crisis in 2008 gezorgd voor robuustere financiële instellingen en een stabieler financieel systeem. Dat schrijft het ministerie van Financiën in het rapport ‘Beleidsrichtingen voor een weerbare bankensector’.

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het verstandig dat het ministerie nadenkt over manieren om de weerbaarheid van de sector verder te versterken. Maar het is daarbij wel goed om te realiseren dat het, zoals het ministerie schrijft, ‘onmogelijk en onwenselijk is om risico’s in de bankensector volledig weg te nemen’. Zoals het ministerie aangeeft is een beheersbaar risico inherent aan de functie en het bedrijfsmodel van banken. Banken brengen partijen met een overschot aan geld en partijen met een financieringsbehoefte bij elkaar, waarbij ze gebruik maken van hun transformatiefunctie om fricties weg te nemen. Zo verminderen ze het kredietrisico en zorgen ze er voor dat spaargeld ook voor langere tijd kan worden uitgeleend. Deze functie biedt grote voordelen voor burgers en bedrijven: hierdoor kunnen zij geld lenen, sparen, betalen en hun risico’s beheersen, en wordt de Nederlandse economie efficiënter.

Een financieel gezonde bankensector is hard nodig om de komende jaren alle maatschappelijke ambities te helpen realiseren. Denk hierbij aan financiering van de energietransitie, de overgang naar duurzame landbouw en het bouwen van betaalbare koop- en huurwoningen. Voor al deze zaken geldt als voorwaarde dat er voldoende in Nederland gewortelde banken zijn die snel kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. Om de weerbaarheid van Nederlandse banken verder te verhogen is het goed als een volgend kabinet ook kijkt naar zaken als het vestigingsklimaat voor en het verdienvermogen van banken.

Op die manier kunnen we de Nederlandse bankensector weerbaar en wendbaar houden, met een gelijk speelveld en een eerlijke kans om op Europees niveau mee te concurreren.  Niet voor niets schrijft het ministerie in het rapport dat uniforme en consistente regels belangrijk zijn ‘om te komen tot een gemeenschappelijke bankenmarkt in Europa en een ongelijk speelveld tussen Nederlandse en buitenlandse banken te voorkomen.’ Een nieuw kabinet zou daarom in moeten zetten op gelijke impact van regelgeving overal in Europa. Dit betekent in Nederland onder andere een gelijke belasting van banken en bedrijfsleven en een solide vestigingsklimaat. Buiten Nederland gaat het onder meer over het gelijk toepassen van (toezicht)regels, met een minimum aan nationale koppen op Europees beleid.

Het volgende kabinet zou verder moeten inzetten op het vervolmaken van de Europese banken- en kapitaalmarktunie,  een Europees depositogarantiestelsel en het raamwerk van regels om een bank in problemen ordelijk te kunnen afwikkelen. Door hier verder aan te werken creëren we een gelijk speelveld voor Europese banken waarbij Nederlandse banken makkelijker grensoverschrijdend kunnen concurreren. Op die manier zorgen we ervoor dat Nederlandse banken ook in de toekomst hun essentiële rol kunnen blijven spelen.

Nieuw directieteam Centraal Beheer compleet

Divisievoorzitter Marteyn Roose maakt bekend dat het nieuwe directieteam van Centraal Beheer vanaf half maart 2024 compleet is. Met de aanstelling van Claudia Stewart als verantwoordelijke voor strategie, change & digital design is daarmee ook de herinrichting van de divisie afgerond.

Alles is gericht op groei. Groei in klanttevredenheid en groei in klanten. Met als grote ambitie om de meest geliefde dienstverlener van Nederland te worden. Naast Marteyn Roose en Claudia Stewart bestaat het directieteam uit Peter Apeldoorn, Rogier de Weerd, Peggy Spaapen en Yory Wollerich.

Marteyn Roose heeft een achtergrond in economische psychologie en brengt een mix van klantgerichtheid en data-analyse aan tafel. Hij heeft een uniek perspectief op klantrelaties en digitale innovaties voor Centraal Beheer. Hij was hiervoor directeur Particulieren en stond aan de start van de nieuw ingezette strategie. In september 2023 pakte hij het stokje over als divisievoorzitter van Centraal Beheer.

donderdag 21 maart 2024

'Oplichters doen alsof ze u benaderen namens DNB'

Mensen en bedrijven krijgen momenteel valse e-mails, sms-berichten en telefoontjes van oplichters die doen alsof ze van DNB zijn. Daarvoor waarschuwt de Nederlandsche Bank.

Oplichters bellen u zomaar op en doen alsof ze bij DNB werken. Ze zeggen dat er iets mis is met uw bankrekening. Ze willen dat u speciale software op uw computer installeert en vragen naar uw pincodes. U ziet een telefoonnummer van DNB op uw mobiel. De oplichters verwijzen naar de website waar u dat telefoonnummer ziet staan. Zo lijkt het alsof iemand van DNB u belt. Ook per mail of sms sturen oplichters u verzoeken. Bijvoorbeeld om snel geld over te maken.

DNB vraagt u nooit om uw pincode of om geld over te maken. En voor een onderzoek van DNB wordt u nooit zomaar benaderd. Vertrouwt u een telefoontje of bericht niet? Ga er niet op in. Bel of mail naar DNB: tel. 0800 020 1068 en info@dnb.nl. Waarschuwingen voor actuele valse berichten vindt u op www.fraudehelpdesk.nl.

woensdag 20 maart 2024

Nederland kampioen bankhangen: 74 procent blijft trouw aan bank ondanks lage rente

We wisselen massaal van energieleverancier of zorgverzekeraar, maar zijn over het algemeen trouw aan onze bank. Maar liefst driekwart van de Nederlanders (74%) is namelijk niet van plan om binnen twee jaar te wisselen van bank. Dit blijkt uit gegevens van financieringsplatform BridgeFund, dat onderzoek deed naar het spaargedrag van Nederlanders.

Uit het onderzoek van BridgeFund blijkt dat slechts 9 procent van de Nederlanders actief overweegt om binnen twee jaar over te stappen. Daarnaast is 63 procent ervan overtuigd dat hun spaargeld bij de bank in veilige handen is en geen risico loopt.

Veel mensen zitten nog steeds bij de bank waar hun ouders ooit een rekening voor ze hebben geopend. Kennelijk is de drempel om over te stappen groot, zelfs als een andere bank hogere spaarrentes biedt. De prikkel om te switchen van zorgverzekering of energieleverancier is ook sterker, omdat dit direct een maandelijkse besparing oplevert. Terwijl een verschil in rentepercentage een nog grotere winst kan opleveren.

Naast een hogere spaarrente kunnen ook persoonlijke overtuigingen en idealen een rol spelen bij het overwegen van een overstap. Zo vindt 49 procent van de Nederlanders het belangrijk dat banken duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen. Tegelijkertijd scoren banken niet altijd goed op deze thema’s, zo blijkt uit publicaties van onder meer de Eerlijke Bankwijzer. Ondanks dat banken steeds vaker onder het vergrootglas liggen vanwege hun beleid, zet dit mensen blijkbaar niet meteen aan tot actie.

Naast sparen zijn er natuurlijk ook andere manieren om geld te laten groeien en impact te maken. Bijna een derde van de Nederlanders (28%) overweegt dan ook om te beleggen of te investeren om een hoger rendement te behalen.

Forse strafeisen tegen koeriersnetwerk dat half miljard crimineel geld verplaatste

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot negen jaar tegen leden van een koeriersnetwerk dat voor bijna 500 miljoen euro aan contant geld voor criminelen verplaatste. Acht verdachten staan deze week terecht bij de rechtbank Den Bosch. Zij zouden zijn aangestuurd door een man die vorig jaar door Griekenland werd overgeleverd en die in een aparte zaak terecht staat.

Het onderzoek van de Taskforce Underground Banking (TF-UB) is gestart met chatberichten van het communicatieplatform ANOM, verkregen van de Amerikaanse FBI. Daaruit blijkt dat deze groep mensen zich tussen juni 2020 en maart 2021 op dagelijkse basis bezig hield met de inname en verdeling van enorme hoeveelheden contant geld; zogenaamde picks & kicks.

Er blijkt een geolied netwerk van koeriers achter te zitten die op openbare plaatsen in Nederland tassen vol contanten overdragen, zo ontdekt de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie. De verdachten maken daarbij gebruik van voor ondergronds bankieren kenmerkende ‘tokens’ als betalingsbewijs. In totaal is er in 8 maanden ruim € 246.130.620 opgehaald (gepickt) en een bedrag van 247.830.600 euro weggebracht (gekickt).

De verdachten gingen te werk ‘alsof zij verkopers in de buitendienst waren van een legale onderneming’, zo merkte de officier van justitie van het Landelijk Parket op. Dag in dag uit werden grote geldbedragen opgehaald, geteld, herverdeeld en weer weggebracht. De administratie werd nauwgezet bijgehouden. Er waren coördinatoren van de verschillende kantoren die werkoverleggen hielden. Daarin bespraken ze de verbetering van werkprocessen en procedures. Dat het een alles behalve regulier bedrijf was te merken na het oprollen van cryptocommunicatieplatform EncroChat. Daarna werd direct afgesproken dat de afleveradressen niet langer genoemd zouden worden in de app, maar er verwezen zou worden naar een nummer op een lijst. Dagbalansen mochten niet meer met de hand geschreven worden om herkenning te voorkomen.

De organisatie had twee locaties die verschillende gebieden bedienden; ‘kantoor Den Haag’ en ‘kantoor Amsterdam’. In werkelijkheid loodsen waarin het criminele geld geteld en herverdeeld werd. Kantoor Den Haag blijkt een loods in Wateringen die ook nog eens is overvallen. Bij een doorzoeking vond de politie er verschillende verborgen ruimtes en een geldtelmachine.

‘Kantoor Amsterdam’ wordt na de overval het nieuwe hoofdkantoor, en blijkt te bestaan uit een loods in Nieuw-Vennep. Ook hier was een verborgen ruimte, geldtelmachines, maar ook werd er een bedrag van 1.300.000,- euro aangetroffen, inclusief memo’s van de te tellen bedragen. Meerdere verdachten worden aan deze locatie verbonden. Zij horen maandag 18 maart forse celstraffen tegen zich eisen. Voor drie verdachten is dat 6 jaar (72 maanden): het betreft een 41-jarige man uit Leidschendam, een 27-jarige man uit Haarlem en een 26-jarige man uit Mijdrecht. Twee van hen worden bij ‘ kantoor Amsterdam’ gezien in de weer met een transactie.

Ook een 42-jarige man uit Den Haag is hier actief als geldloper, en leert nieuwelingen de fijne kneepjes van het geldlopersvak. Zijn broer, een 45-jarige man eveneens uit Den Haag, was al eerder aangehouden met een groot geldbedrag in zijn auto. Dat weerhield hem er niet van om in kantoor Amsterdam een verborgen ruimte te maken. Tegen de twee broers is respectievelijk 78 en 75 maanden celstraf geëist.

Dan zijn er nog verdachten die een overkoepelende rol hadden. Een van hen, een 61-jarige man uit Amsterdam, had volgens het OM een leidinggevende rol en stond in nauw contact met een man die later in Griekenland wordt aangehouden. Deze twee communiceren zowel via ANOM als Sky-ECC over de balansen en de te betalen commissies en zijn dagelijks bezig met het ondergrondse bankieren. Ze maken gebruik van diensten van anderen, zoals een boekhouder, een 52-jarige vrouw uit Amsterdam.

Tegen de 61-jarige Amsterdammer wordt 9 jaar cel geëist, de 52-jarige boekhouder moet als het aan het OM ligt 3 jaar de cel in.

De Griekse medeverdachte staat in een aparte zaak terecht, maar werd maandag wel in de rechtszaal gehoord als getuige in de zaak van zijn vermoedelijke medewerkers. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht, net als de 61-jarige Amsterdammer.

Sommige verdachten erkenden dat ze als geldkoerier hadden gewerkt, maar ze zouden niet hebben geweten dat het om crimineel geld ging. Over de herkomst van de tassen cash die ze verplaatsten en hun opdrachtgevers lieten ze niks los. Toch blijkt uit de chats overduidelijk dat het om misdaadgeld gaat. Ze worden dan ook allen verdacht van deelname aan een criminele organisatie en witwassen van crimineel geld.

Terugloop cash aan kassa gestagneerd

Het totaal aantal winkeliers en dienstverleners waar je niet met cash kunt betalen is ongewijzigd gebleven ten op zichte van vorig jaar. Maar in sommige sectoren ziet DNB verschuivingen. Bij een kwart van de parkeergelegenheden kun je niet meer contant betalen, een jaar geleden was dat nog 16 procent. Ook bij bioscopen en apotheken wordt cash minder vaak geaccepteerd.

Net als vorig jaar stuiten klanten bij 4 procent van de winkels op een pin-only bordje. Veiligheid is een belangrijke reden om geen cash te accepteren, blijkt uit onderzoek van DNB. Winkeliers die contant geld wel aannemen, doen dat vooral uit klantvriendelijkheid en omdat munten en biljetten wettig betaalmiddel zijn.

DNB monitort jaarlijks de acceptatie van contant geld in winkels en bij andere dienstverleners. Onderzoeksbureau Locatus heeft eind 2023 in opdracht van DNB in heel Nederland ruim 5.100 winkels, dienstverleners en marktkramen bezocht om in kaart te brengen welke betaalmogelijkheden ze bieden. Dit hebben ze gemeten aan de hand van bordjes en stickers met teksten als ‘pin-only’ of ‘pinnen, ja graag’.

Net als bij de meting eind 2022, zijn de meeste vermeldingen van pin-only te vinden bij bioscopen, parkeergelegenheden, apotheken, bibliotheken en amusement. Momenteel buigt de Europese wetgever zich over de mogelijkheden om een acceptatieplicht voor winkeliers in te voeren. DNB vindt het belangrijk dat de regels op dit punt in de Europese Unie zo veel als mogelijk worden geharmoniseerd.

Analyse eerdere belastinghervormingen voorspelt weinig goeds voor box 3

Wat maakt dat sommige ingrijpende belastinghervormingen succesvol zijn en andere een mislukking? Die vraag beantwoordt Peter Essers, hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University en oud-senator voor het CDA, ter gelegenheid van zijn afscheidsrede.

In het onderzoek heeft Peter Essers de ‘moeder van alle moderne hervormingen’, de Franse Revolutie, tot uitgangspunt genomen en de lessen daarvan gebruikt ter beoordeling van de belastinghervorming tijdens de Duitse bezetting van Nederland, de Wet investeringsrekening (WIR) uit 1978 met het beruchte WIR-weekend als finale en ten slotte van de Wet inkomstenbelasting 2001, in het bijzonder box 3, die na het ‘Kerstarrest’ van de Hoge Raad uit 2021 dringend aan hervorming toe is.

Essers komt tot een aantal factoren die bijdragen aan het succes van belastinghervormingen. Daartoe behoren de noodzaak van een grondige analyse van de aan de hervorming ten grondslag liggende frustraties en de eerbiediging van het eeuwenoude beginsel van ‘No Taxation without Representation’, geen belastingheffing zonder een wet, goedgekeurd door de wettelijke vertegenwoordigers van de burgers.

Andere voorwaarden zijn een adequaat functionerende belastingdienst en een goed samenspel tussen de drie machten wetgeving, uitvoering en rechterlijke macht. Belangrijk is ook dat er maatschappelijke overeenstemming is via een ‘sociaal contract’ over welke ongelijkheden de belastinghervorming wil bestrijden, maar ook over welke ongelijkheden men wenst te accepteren of zelfs bevorderen. Dit is nodig omdat anders wrok en jaloezie de belastinghervormingen zullen bedreigen die ongelijkheden moeten wegnemen.

Naast een goed functionerend stelsel van rechtsbescherming is er ook een zekere mate van fascinatie en enthousiasme bij politici en ambtenaren over de geplande belastinghervorming noodzakelijk, zonder dat dit ten koste gaat van hun vermogen om kritisch te blijven op de voorgenomen maatregelen en op de aanwezigheid van voldoende draagvlak voor de hervorming bij de burgers. Zeer belangrijk is ten slotte dat niet ‘tijdelijk’ (in de zin van ‘dat zullen we later wel oplossen’) wordt geaccepteerd dat obstakels en onrecht als gevolg van de hervormingen ontstaan, zoals een te grote bureaucratie of het negeren van inflatie. Uiteindelijk komt dit altijd als een boemerang terug.

Essers is met inachtneming van deze factoren sceptisch over de slagingskansen van de door demissionair staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst aangekondigde en deels reeds ingezette hervorming van box 3 voor de periode tot 2027 en daarna in de richting van een vermogensaanwasbelasting als regel. Daarbij is hij vooral kritisch op de rol van de wetgever en van de Hoge Raad bij het ontstaan van de huidige impasse, door hem aangeduid als een ‘Catch-22 situatie’ tussen de Hoge Raad, de wetgever en de Belastingdienst. 

dinsdag 19 maart 2024

Consumenten lenen vaker voor auto’s en meer geld voor inboedel

Nederlanders leenden in 2023 vaker geld voor een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor lenen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2023 was ruim 35 procent van de lening aanvragen bedoeld voor een auto.

De belangrijkste reden voor het grotere aandeel autoleningen is dat de vraag naar auto’s in 2023 opnieuw toenam. Er werden het afgelopen jaar zowel meer nieuwe als tweedehands auto’s gekocht. Maar vooral bij de tweedehands auto’s was de stijging flink.”

Bovendien werden auto’s in 2023 weer duurder. “Het lijkt dus logisch dat meer mensen wat extra geld nodig hadden voor de aanschaf van een auto en daarvoor een lening afsloten”, zegt Bulthuis.

Uit de cijfers van Geld.nl blijkt verder dat consumenten in 2023 iets meer geld leenden voor een auto dan in 2022. Zo bedroeg het leenbedrag voor een auto in 2023 gemiddeld 13.772 euro. Dat is 358 euro meer dan in 2022.

Uit de analyse van Geld.nl blijkt ook dat consumenten in 2023 gemiddeld 9.096 euro leenden voor nieuwe meubels. In 2022 was het gemiddelde leenbedrag voor de inboedel nog 7.683 euro. Dit is in 2023 dus met ruim 18 procent gestegen.

De belangrijkste reden voor het hogere leenbedrag voor inboedel is dat de prijzen van meubels de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Hierdoor hebben mensen die nieuwe meubels willen aanschaffen vaak een hoger bedrag nodig.

NLInvesteert ziet vermogen in MKB-leningenfondsen in drie maanden verdubbelen

Financieringsplatform NLInvesteert heeft in drie maanden tijd het vermogen in MKB-leningenfondsen zien verdubbelen naar 30 miljoen euro. De gespreide investering in het MKB trekt vooral grote particuliere beleggers, stelt directeur Dirkjan Takke. 'De fondsen spreiden de inleg over 75 tot 100 Nederlandse bedrijven. Dat verlaagt het risico van deze investering in de motor van de Nederlandse economie.'

Op het platform van NLInvesteert kunnen particuliere investeerders vanaf relatief lage bedragen in een groot aantal individuele investeringsprojecten stappen. Er is inmiddels aan honderden projecten financiering verstrekt. De totale investeringsomvang bedraagt ruim 500 miljoen euro. Dit is onderdeel van een totaal financieringspakket aan het MKB van bijna 900 miljoen euro, waarbij banken en andere financiers de rest van de financiering bijdragen.

Takke verklaart de toeloop met de onderliggende bedrijven – ambitieuze Nederlandse MKB-bedrijven – en het goede risicoprofiel. 'Je spreidt je risico over minimaal 75 Nederlandse, zorgvuldig geselecteerde ondernemingen. De kosten van de fondsen zijn even hoog als wanneer je investeert op het platform, een eenmalige emissievergoeding van 1% uitgezonderd. De looptijd van de fondsen is zes jaar, het prognoserendement ligt tussen de 7 en 7,75% en investeerders ontvangen de rente maandelijks.'

maandag 18 maart 2024

Vanaf 1 april 2024 behandelt Kifid incassotuchtklachten NVI-leden

Vanaf 1 april 2024 kunnen consumenten en kleinzakelijke ondernemers met een klacht over het gedrag van een incassobureau, dat lid is van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI), terecht bij het financiële klachteninstituut Kifid. KIGID, het eigen klachteninstituut van NVI, neemt vanaf dat moment geen nieuwe incassotuchtklachten meer in behandeling en zal ophouden te bestaan. De overgang van de klachtenregeling van NVI naar Kifid valt samen met het moment dat de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) ingaat.

Mensen met een klacht over het gedrag van een incassobureau aangesloten bij NVI, leggen die in eerste instantie voor aan het incassobureau. Komen zij er met elkaar niet uit? Dan kunnen mensen vanaf 1 april 2024 met deze incassotuchtklacht terecht bij Kifid. Het indienen van een klacht bij Kifid is voor consumenten gratis. Kleinzakelijke ondernemers betalen voor behandeling van een incassotuchtklacht een eigen bijdrage van 50 euro.

Het huidige KIGID behandelt klachten over NVI-leden die gaan over gedragingen die ingaan tegen de geldende regels, zoals het Incasso Keurmerk en de NVI Gedragscode. Dat gaat Kifid net zo doen. Inhoudelijke klachten, bijvoorbeeld over de kwaliteit of levering van het gekochte product, behandelt KIGID niet en dat geldt ook voor Kifid. De behandeling van laatstgenoemde klachten blijft voorbehouden aan de burgerlijke rechter. Kifid zal klachten tuchtrechtelijk beoordelen volgens de spelregels zoals vastgelegd in het Reglement Geschillencommissie Kifid - vanaf 1 april 2024. Als de Geschillencommissie beslist dat een mondelinge behandeling van de klacht nodig is, dan zal deze in de regel plaatsvinden bij Kifid in Den Haag.

NVI en Kifid zorgen samen voor een soepele overgang en overdracht van kennis en ervaring van het KIGID. Zo is er het voornemen om in de loop van 2024 iemand met kennis van de klachtbehandeling door het KIGID te benoemen tot lid van de Geschillencommissie bij Kifid.

Consumenten kunnen met een klacht over gedragingen van een NVI-lid nog tot 1 april 2024 terecht bij het KIGID. Klachten die op 31 maart 2024 nog in behandeling zijn, worden onder verantwoordelijkheid van KIGID afgehandeld volgens de Geschillenregeling NVI en het Reglement Klachtencommissie van NVI.

Traditionele rolverdeling betalen verdwijnt bij jongere generaties

In ons land betalen samenwonende vrouwen vooral de huishoudelijke kosten, zoals boodschappen, en mannen de grotere uitgaven, zoals hypotheekaflossing en belastingen. Maar dat is aan het veranderen: bij jongere generaties zijn die verschillen aanzienlijk kleiner, blijkt uit onderzoek van DNB.

Omdat het belangrijk is dat iedereen die dat wil zelfstandig en veilig kan betalen, keken DNB onderzoekers naar de mate waarin mannen en vrouwen dit nu doen. Ook onderzochten ze gebruik van digitale betaalmiddelen en kennis van fraude. De zogenoemde gender gap, het verschil tussen mannen en vrouwen, blijkt bij jongere generaties te verminderen. Dit is een belangrijke ontwikkeling vanuit het oogpunt van zelfredzaamheid. Meer financiële kennis en digitale vaardigheden zijn hiervoor belangrijke ingrediënten.

Op dit moment zijn er nog duidelijke verschillen zichtbaar bij wie wat betaalt in een huishouden. Vrouwen rekenen vaker de boodschappen in de supermarkt af, en nemen de betalingen aan vrienden, familie en bekenden voor hun rekening. Zo betaalt 32 procent van de vrouwen die met een partner samenwoont altijd de boodschappen, en geldt dit voor 12 procent van de mannen. Mannen betalen vaker de vaste lasten, zoals huur, hypotheek, verzekeringen, abonnementen, en belastingen. 47 procent van de samenwonende mannen regelt bijvoorbeeld altijd de betaling van belastingen en sociale lasten, tegenover 23 procent van de vrouwen. Uit het onderzoek blijkt verder dat 7 op de 10 samenwonenden de huishoudbetalingen van hun partner controleert. Hierbij zijn er geen verschillen tussen mannen en vrouwen.

De traditionele rolverdeling op het vlak van betalen neemt intussen af. Bij jongere generaties zien we dat de verschillen veel kleiner zijn. Samenwonenden jonger dan 35 jaar regelen de betalingen met de huishoudportemonnee veel vaker samen dan oudere generaties (zie Figuur 1). Bijvoorbeeld, 47% van de mannen en vrouwen uit de jongste generatie regelen de betalingen voor verzekeringen even vaak als hun partner, tegenover 18% van de 65-plussers.

vrijdag 15 maart 2024

Subsidie om jongeren te leren over geldzaken en geldzorgen

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt voor dit jaar 18,7 miljoen euro beschikbaar voor subsidie voor financiële educatie op middelbare scholen. Onder meer om bijvoorbeeld docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. Dit leert jongeren beter om te gaan met hun financiën. Middelbare scholen kunnen vanaf 15 april een aanvraag indienen.

Als jongeren 18 jaar worden, zijn ze voor de wet financieel zelfstandig. Bij de meeste jongeren verloopt dat goed, maar voor veel jongeren is financieel zelfstandig worden een grote uitdaging. Uit onderzoek van de BKR blijkt dat 24.000 jongeren tussen de 18 en 25 jaar kampt met één of meerdere betalingsproblemen. Het is daarom belangrijk dat jongeren al voor hun 18e leren hoe ze om moeten gaan met geldzaken én geldzorgen. Zowel ouders als scholen hebben hierin een rol. Steeds vaker bieden scholen financiële educatie aan. In 2023 stelde minister Schouten al € 8,6 miljoen beschikbaar voor financiële educatie voor mbo-studenten. Er kwamen toen veel aanvragen binnen.

Het ministerie SZW biedt op deze manier scholen de mogelijkheid op een structurele manier financiële educatie aan te bieden. Scholen kunnen voor een langere periode (ruim 3 jaar) eenmalige financiële ondersteuning aanvragen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld docenten trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken, medewerkers aannemen of vrijstellen om te zorgen dat financiële educatie een structurele plek krijgt op school, of financiële begeleiding organiseren voor leerlingen met geldzorgen. Ook kan het geld gebruikt worden om de ouders of verzorgers te betrekken bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

Een aanvraag indienen is mogelijk van 15 april tot en met 10 mei 2024. Rijksbekostigde scholen ontvangen dan nog dit jaar het geld om in het nieuwe schooljaar aan de slag te gaan. Ter voorbereiding op de aanvraag worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd op 19 en 21 maart. Informatie over de procedure en voorwaarden is te vinden op geldlessen.nl/subsidie.

De subsidie is een aanvulling op bestaande initiatieven vanuit gemeenten om jongeren op school te leren over geld of te ondersteunen.

De subsidieregeling is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Automobilist kiest vaker voor uitgebreidste autoverzekering

Autobezitters verzekerden hun auto in 2023 vaker allrisk. Dit blijkt uit de Datamonitor autoverzekeringen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo koos in 2023 ruim 47 procent van de autobezitters voor de uitgebreidste dekking bij de autoverzekering. In 2022 was dit iets meer dan 36 procent.

Bij het afsluiten van een autoverzekering, kun je kiezen uit drie dekkingen: WA, WA+ beperkt casco en WA + volledig casco, ook wel allrisk genoemd. De WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is de wettelijk verplichte basisdekking. Deze verzekert alleen schades die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA-verzekering is meestal de goedkoopste verzekering, de allrisk verzekering is de meest uitgebreide en daarmee vaak de duurste. Hiermee krijg je vrijwel alle schades aan je eigen auto vergoed. De WA+ beperkt casco dekking zit daartussenin. Deze variant vergoedt de schades die je toebrengt aan anderen en sommige schades aan de eigen auto. Bijvoorbeeld door storm of diefstal.

In de data van Geld.nl valt op dat autobezitters het afgelopen jaar minder vaak alleen een WA-verzekering afsloten. In 2022 verzekerde 34,52% zich op deze wijze, in 2023 nog maar 18,46%. Consumenten kiezen er overduidelijk vaker voor om ook schades aan hun eigen auto te verzekeren, constateert Amanda Bulthuis, expert geld& verzekeringen bij Geld.nl.

Dat automobilisten hun auto graag uitgebreider verzekeren, komt volgens Bulthuis voort uit de financiële onzekerheid die consumenten de afgelopen jaren ervaren. Door de inflatie hebben huishoudens steeds hogere lasten en vaker moeite om rond te komen. Dan is het een prettig idee dat áls er iets gebeurt met je auto, je niet zelf opdraait voor de kosten”, zegt Bulthuis. “Een allrisk verzekering kost per maand wat meer, maar dan wordt wel bijna elke schade aan je auto vergoed. Daarbij weet je zeker dat de vergoeding bij diefstal of een total loss-verklaring hoog genoeg is om er een vervangende auto van te kopen.

Eind 2023 zag Geld.nl consumenten ook bij het overstappen van zorgverzekering voor het eerst sinds jaren weer vaker kiezen voor één of meerdere aanvullende verzekeringen.

Wie een allrisk verzekering afsluit, betaalt meer premie dan voor een lagere dekking. Toch valt er ook veel te besparen, vertelt Bulthuis. De premieverschillen voor de goedkoopste allrisk autoverzekering tussen verzekeraars zijn groot. Het verschil is gemiddeld 20 euro per maand en kan oplopen tot ruim 50 euro per maand.

donderdag 14 maart 2024

Operationeel resultaat Achmea stijgt sterk naar 628 miljoen euro

Achmea was vorig jaar succesvol in het aantrekken van nieuwe klanten en het verhogen van de omzet. Het operationeel resultaat steeg met 109 miljoen euro en het nettoresultaat naar 814 miljoen. 

Begin 2024 verwelkomde Achmea bij Zorg 400.000 nieuwe klanten. Het premievolume bij Schade & Inkomen steeg naar 4 miljard euro door het aantrekken van nieuwe klanten en door premiestijgingen. Bij Internationaal nam het totale premievolume toe met 21 naar 1,8 miljard euro, ook dankzij een combinatie van nieuwe klanten en premiestijgingen.

Bij Schade & Inkomen steeg het operationeel resultaat met 20 procent naar 309 miljoen, ondersteund door omzetgroei, verdere investeringen in digitalisering en een gunstige ontwikkeling van de rente en inflatieverwachtingen. Ook waren er vorig jaar, vergeleken met 2022, geen grote stormschades.

Het operationeel resultaat van het Zorgbedrijf bleef stabiel op 187 miljoen. Ook Achmea Pensioen & Leven leverde met 208 miljoen een goed operationeel resultaat, deels gedempt door de definitieve regeling voor beleggingsverzekeringen. Het resultaat van Oudedagsvoorzieningen steeg naar 47 miljoen, voornamelijk door groei en een verbeterd rendement bij Achmea Bank. Het operationeel resultaat van Internationaal steeg naar 6 miljoen, ondanks overstromingen in Griekenland en de aardbeving in Turkije.

Vooruitlopend op de Wet toekomst pensioenen heeft Achmea vanuit Oudedagsvoorzieningen nieuwe derde pijler-producten ontwikkeld, die ze met Centraal Beheer op de markt gaat brengen. Naast alle verzekeringsklanten bedient Centraal Beheer inmiddels meer dan 450.000 klanten (+7%) op het gebied van particuliere financiële diensten. Dat is ook terug te zien in de spaarvolumes en de hypotheekportefeuille van Achmea Bank. Laatstgenoemde groeide naar 14,4 miljard euro, mede dankzij samenwerkingen met Munt Hypotheken en a.s.r. Het totale beheerd vermogen voor klanten van Achmea Investment Management en Achmea Real Estate steeg met 24 miljard tot 218 miljard, zowel door nieuwe instroom als door ontwikkelingen op de financiële markten.

N26 lanceert nieuwe Instant Savings-rekening

Online bank N26 lanceert haar nieuwe spaaraanbieding in Nederland: N26 Instant Savings. Klanten die hiervoor in aanmerking komen, ontvangen 2,8 procent rente op hun stortingen, zonder minimum stortingsbedrag en zonder extra kosten voor de N26 Standard-, Smart- en You-accounts. De rente wordt verdiend over alle onbeperkte saldo’s.

Klanten kunnen 2,8% rente verdienen op hun stortingen als ze een persoonlijk N26 Standard-, Smart- of You-account hebben.

Voor N26 Metal-klanten zal het rentepercentage oplopen tot 4 procent. Tot slot wordt de rente dagelijks berekend of opgebouwd en maandelijks uitbetaald, steeds op de eerste dag van de maand.

De nieuwe N26 Instant Savings-functie is eenvoudig te gebruiken via het tabblad financiën in de N26-app en zal vanaf vandaag geleidelijk worden uitgerold naar Nederlandse klanten die hiervoor in aanmerking komen.

woensdag 13 maart 2024

DNB legt Crypto.com boete op

DNB heeft cryptobeurs Crypto.com een boete van 2,8 miljoen euro opgelegd. De beurs bood in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij de centrale bank.

Dienstverleners in de cryptobranche zijn sinds mei 2020 verplicht zich te registeren bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Crypto.com was van mei 2020 tot november 2022 actief in Nederland.

De boete werd al in oktober opgelegd, maar DNB heeft dat nu pas naar buiten gebracht.

Goudwisselkantoor erkende verpandingsinstelling in Duitsland

Goudwisselkantoor biedt vanaf nu ook verpandingsdiensten aan in Duitsland. Afgelopen maand hebben de Duitse autoriteiten toestemming gegeven om edelmetalen, juwelen, horloges, diamanten en zilverwerk als onderpand voor een kortlopende lening te mogen accepteren. Hiermee is de dienst per direct in alle tien Goldwechselhaus vestigingen in Noordrijn-Westfalen beschikbaar voor klanten. Omdat de markt daar veel potentie heeft, biedt dit kansen voor Goudwisselkantoor om verder te groeien in Duitsland.
 
Met het verpanden van waardevolle objecten kunnen klanten tijdelijk financiële ruimte creëren. De Duitse autoriteiten stellen echter strenge eisen aan deze dienst. Goudwisselkantoor deed in 2021 al de aanvraag voor het verpanden in de Duitse vestigingen. Afgelopen maand gaf gemeente Aken voor heel Duitsland de officiële licentie af om voor het verpanden. CEO Johan de Ruiter:

Klanten kunnen bij Goudwisselkantoor tijdelijk geld beschikbaar krijgen door bijvoorbeeld een sieraad of horloge als onderpand af te geven. Bij een verpanding blijft de klant er altijd eigenaar van. De specialisten van Goudwisselkantoor doen op basis van een taxatie een voorstel voor welk bedrag een kortlopende lening aangegaan kan worden. Naast het bedrag dat cash of via bankbetaling uitgekeerd wordt, ontvangt de klant een verpandbewijs met alle persoonsgegevens en voorwaarden. Omdat niet de persoon maar het onderpand garant staat, is er geen kredietcheck nodig en is er geen sprake van een BKR-registratie.

Stijgende uitvaartkosten in 2024

De kosten van een uitvaart zijn flink gestegen in het afgelopen jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van Overstappen.nl. Het onderzoek laat zien dat de kosten van een begrafenis met 6 procent zijn toegenomen, terwijl die van een crematie zelfs met 8 procent zijn gestegen. De oorzaak van de stijgingen is de toenemende inflatie binnen de uitvaartbranche.

De gemiddelde kosten van een crematie zijn 6.500 euro, daarentegen valt een begrafenis vaak duurder uit met een gemiddelde van 9.000 euero. Dit verschil wordt veroorzaakt door de bijkomende grafkosten bij een begrafenis, zoals grafrechten, onderhoudskosten, grafdelving en een grafmonument. Daarnaast kiezen mensen bij een begrafenis vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Uiteindelijk zijn de exacte kosten afhankelijk van de persoonlijke wensen.

De hogere kosten voor crematies worden voornamelijk veroorzaakt door de stijgende tarieven van crematoria en de prijsstijging van urnen. Deze stijgingen kunnen worden verklaard door verschillende factoren, waaronder inflatie, toenemende operationele kosten van crematoria en de groeiende vraag naar crematiediensten.  

Niet alle uitvaartverzekeringen zijn waardevast. Dan bestaat de kans dat het verzekerde bedrag op het moment van overlijden niet genoeg is om de uitvaart mee te dekken. Je bent dan onderverzekerd door de inflatie in de uitvaartbranche.

dinsdag 12 maart 2024

Google Pay beschikbaar voor ING-klanten

Vanaf vandaag is Google Pay beschikbaar voor ING-klanten met een Android-telefoon.

Klanten met een Android-telefoon (Android 7 of hoger met NFC-ondersteuning) kunnen eenvoudig via de ING App hun betaalpas toevoegen aan hun Google Wallet.

ING ondersteunt Google Pay voor particuliere en zakelijke klanten. Particuliere klanten kunnen hun betaalpas en creditcard toevoegen aan de wallet en zakelijke klanten hun betaalpas. Op korte termijn verwacht ING ook de daarvoor geschikte smartwatches te ondersteunen met Google Pay.

Een van de voordelen van Google Pay is dat klanten naast andere betaalpassen, ook andere klantkaarten, zoals concerttickets, in de Google Wallet kunnen bewaren.  

Sinds 30 januari is het voor ING-klanten ook mogelijk om te betalen met Garmin Pay, een functie voor contactloos betalen met een Garmin smartwatch. Garmin Pay is voor ING-klanten te activeren vanuit de ING Mobiel Bankieren App. Als de betaalpas eenmaal in de smartwatch staat, hoef je maar één keer per dag de Garmin Pay code in te vullen totdat je het horloge weer afdoet.

Minder bankhelpdeskfraude

De financiële schade en het aantal registraties van bankhelpdeskfraude zijn in 2023 afgenomen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de politie. Het gemiddelde bedrag dat de fraudeurs buitmaken bij een slachtoffer is flink gedaald.

Bankhelpdeskfraude is wanneer criminelen zich voordoen als bankmedewerker en een slachtoffer wijsmaken dat het geld op zijn of haar bankrekening niet meer veilig is. In de afgelopen jaren nam deze vorm van fraude flink toe. Waar de politie in 2019 enkele tientallen gevallen van bankhelpdeskfraude registreerde, waren dat 7458 in 2022. Het aantal registraties in 2023 (6970) laat voor het eerst een lichte daling zien.

De omvang van de in aangiften vermelde financiële schade van bankhelpdeskfraude daalt ook; van 56,1 miljoen euro in 2022 naar 33,7 miljoen in 2023. Daarnaast daalt het gemiddelde schadebedrag dat slachtoffers melden, van gemiddeld 13.770 euro in 2020 tot 6771 euro in 2023.

De politie heeft de afgelopen jaren flink ingezet op de opsporing van daders en het voorlichten van burgers. Ook zij hebben meegeholpen aan dit resultaat met diverse interventies. Zo hebben de banken een daglimieten verlaagd voor het overmaken van grote sommen geld en zijn tijdsloten ingebouwd zodat deze niet met één druk op de knop op een andere rekening staan.’ Ook monitoren banken beter bij verdachte transacties en melden zij deze bij de politie.

Van 2019 tot 2023 deed de politie 167 (kleine en grote) opsporingsonderzoeken waarin bankhelpdeskfraude een rol speelde. Op basis van de onderzoeken en registraties zijn in totaal 1878 unieke verdachten aangehouden. Het gaat vooral om jonge daders die zich richten op oudere slachtoffers’. De criminelen zijn gericht op zoek naar deze kwetsbare groep slachtoffers om zoveel mogelijk geld buit te maken.

Slechts 39 procent van de Nederlanders weet wat er met hun spaargeld gebeurt

Ook geen idee wat de bank nu eigenlijk doet met jouw spaargeld? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van financieringsplatform Bridgefund blijkt dat slechts 39 procent van de Nederlanders weet wat de bank met het geld doet dat zij op de spaar- en betaalrekening hebben staan. Ook onderneemt driekwart (74%) geen actie om op andere manieren meer rendement te behalen.

Dat de bank niet alleen je geld netjes bewaart maar het ook gebruikt om actief te investeren, is iets waar lang niet iedereen bij stilstaat. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de Nederlanders (49%) aan het belangrijk te vinden dat hun banken duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen.

En dit blijkt een onderwerp waar diverse Nederlandse banken niet bijzonder goed op scoren. Onlangs werden enkele banken berispt omdat zij blijven investeren in de fossiele industrie en te weinig doen om de eigen klimaatimpact te minimaliseren. Het kan dus zomaar zijn dat jouw bank investeert in industrieën of bedrijven waar jij persoonlijk geen goed gevoel bij hebt. Desondanks lijken Nederlanders mogelijke ‘red flags’ dus te negeren, aangezien slechts 9 procent van hen overweegt om binnen twee jaar van bank te switchen.

Geld laten verstoffen op de bank
Veel Nederlanders laten dus braaf hun geld op de bank staan, waarbij het merendeel (63%) ervan uitgaat dat hun spaargeld absoluut veilig is en geen risico loopt. Dat er alternatieve manieren zijn om je geld in te zetten, erkent het merendeel van de respondenten (83%). Toch overweegt slechts 28 procent daadwerkelijk actie te ondernemen door te gaan beleggen of investeren.

Volgens Julian van de Steeg, Founder & CEO bij financieringsplatform Bridgefund, heeft dit te maken met een gevoel van zekerheid: 'Voor veel mensen voelt sparen als de meest veilige optie. En dat is logisch, want je weet welke rente je krijgt en kunt altijd bij je geld. Tegelijkertijd is sparen de laatste jaren minder populair geworden, door de lage spaarrentes en hoge inflatie. Ook zien we dat mensen het belangrijker vinden dat hun geld goed terechtkomt en niet wordt geïnvesteerd in industrieën waar ze zelf niet achter staan. In die gevallen kan beleggen een goed alternatief zijn, mits je weet waar je geld terechtkomt en waar je aan bijdraagt met jouw beleggingen. Wat voor jou de beste keuze is, is natuurlijk afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Het gaat daarbij niet alleen om de afweging tussen risico en rendement, maar juist ook over waar je op maatschappelijk niveau aan wil bijdragen.'

Ongeveer 2 procent van alle betaalautomaten kunnen nog niet overweg met nieuwe betaapas

Ongeveer 2 procent van alle betaalautomaten kunnen nog niet overweg met de nieuwe pinpassen van een handvol banken.

De komende jaren worden alle pinpassen met het Maestro- en V PAY-logo vervangen door een nieuw type betaalkaart, legt woordvoerder Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland uit aan NU.nl.

De meeste betaalautomaten ondersteunen de nieuwe betaalpassen al. Maar ongeveer 2 procent van de pinapparaten in ons land kan nog niet met de nieuwe kaarten overweg.

De problemen beperken zich niet alleen tot fysieke pinpassen. Als je contactloos betaalt via je telefoon met een virtuele betaalkaart van Debit Mastercard of Visa Debit, kun je tegen hetzelfde probleem aanlopen. Meestal spelen de problemen bij onbemande betaalautomaten, weet Beugel.