dinsdag 12 maart 2024

Minder bankhelpdeskfraude

De financiële schade en het aantal registraties van bankhelpdeskfraude zijn in 2023 afgenomen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de politie. Het gemiddelde bedrag dat de fraudeurs buitmaken bij een slachtoffer is flink gedaald.

Bankhelpdeskfraude is wanneer criminelen zich voordoen als bankmedewerker en een slachtoffer wijsmaken dat het geld op zijn of haar bankrekening niet meer veilig is. In de afgelopen jaren nam deze vorm van fraude flink toe. Waar de politie in 2019 enkele tientallen gevallen van bankhelpdeskfraude registreerde, waren dat 7458 in 2022. Het aantal registraties in 2023 (6970) laat voor het eerst een lichte daling zien.

De omvang van de in aangiften vermelde financiële schade van bankhelpdeskfraude daalt ook; van 56,1 miljoen euro in 2022 naar 33,7 miljoen in 2023. Daarnaast daalt het gemiddelde schadebedrag dat slachtoffers melden, van gemiddeld 13.770 euro in 2020 tot 6771 euro in 2023.

De politie heeft de afgelopen jaren flink ingezet op de opsporing van daders en het voorlichten van burgers. Ook zij hebben meegeholpen aan dit resultaat met diverse interventies. Zo hebben de banken een daglimieten verlaagd voor het overmaken van grote sommen geld en zijn tijdsloten ingebouwd zodat deze niet met één druk op de knop op een andere rekening staan.’ Ook monitoren banken beter bij verdachte transacties en melden zij deze bij de politie.

Van 2019 tot 2023 deed de politie 167 (kleine en grote) opsporingsonderzoeken waarin bankhelpdeskfraude een rol speelde. Op basis van de onderzoeken en registraties zijn in totaal 1878 unieke verdachten aangehouden. Het gaat vooral om jonge daders die zich richten op oudere slachtoffers’. De criminelen zijn gericht op zoek naar deze kwetsbare groep slachtoffers om zoveel mogelijk geld buit te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.